Delft op zondag

19 februari 2017

Delft op zondag 19 februari 2017


Meningen verdeeld over sobere Sebastiaansbrug

Artist impression van de Sebastiaansbrug, zoals die er begin 2020 uit zal zien.

DELFT – Delft presenteerde deze week de plannen voor de nieuwe Sebastiaansbrug. De brug is 'sober en doelmatig', zei projectleider Iwan de Vries. 'Diep treurig en slechter dan vorige ontwerpen', oordeelt belangengroep Brug Moet Beter.

Door: Jesper Neeleman

Plannen voor een nieuwe Sebastiaansbrug zijn er al jaren, maar steeds loopt het ergens spaak. De ene keer vanwege protesten van omwonenden, dan weer vanwege een strijd tussen gemeente en provincie. Het hoofdpijndossier kent vele hoofdstukken.
Maar: deze week kon Delft opgelucht melden dat een nieuwe mijlpaal is bereikt. Er is een voorlopig ontwerp, de bouwvergunning wordt deze maand nog aangevraagd. Gemeente en provincie zijn het weer eens met elkaar. De brug krijgt een doorvaarhoogte van 4,5 meter. Samen met ervaringsdeskundigen van Gemeentewerken Rotterdam lijken de plannen dusdanig goed dichtgetimmerd, dat het gek moet lopen wil iemand de bouw nu nog kunnen stoppen. Ja, de brug kenmerkt zich in soberheid, bekenden de projectleider en wethouder Harpe. Maar door de jarenlange strijd voor een nieuwe brug is het budget geslonken. Na overleg met de stadsbouwmeester en de welstandscommissie wordt nog 2 ton extra uitgetrokken om de brug te verfraaien met beplanting, schilderwerk, metselwerk en ronde zuilen. Meer zit er momenteel niet in.
Maandag hoorden negen vertegenwoordigers van verschillende belangengroepen, die zich hebben verenigd in de groep De Brug Moet Beter, van de plannen. "Dat was een prettige bijeenkomst", zei projectleider De Vries hierover tegen de pers. "Er waren vragen, maar niemand is boos de deur uitgelopen."
Erik van Hunnik, voorzitter van belangenvereniging TU Noord, hoort het lachend aan. "We zijn nette mensen, dus we lopen inderdaad niet boos weg. Maar niet één van de aanwezige bewoners vond het een mooie brug. Niemand. Noem het sober, maar het is kraak nog smaak." Met input vanuit omwonenden is volgens de belangenverenigingen iets gedaan. Floris le Conge Kleyn van belangenvereniging Zuidpoort spreekt van éénrichtingsverkeer. "De gemeente doet voorkomen alsof alles hosanna hoezee is, maar alles wat wij indienden is afgewezen. Het is als een stoomtrein die door dendert. Ze zeggen dat ze luisteren, maar doen compleet hun eigen zin." Le Conge Kleyn noemt het een 'liefdeloos technocratisch ontwerp'. "Kom eens met iets dat past bij Delft. Of een ontwerp dat rekening houdt met de omgeving. Dit ontwerp is slechter dan de vorige ontwerpen. Het is dezelfde brug als nu, alleen komt er een tram overheen." Erik van Hunnik wordt er niet blij van. "Hier zit niets innovatiefs in." Dan hadden ze het beter bij de oude brug kunnen laten vindt hij. Die zou niet sterk genoeg zijn voor tramverkeer. "Maar is de tram het vervoersmiddel van de toekomst?", vraagt hij zich af. "Is het geen beter idee om in een innovatieve stad als Delft onbemande busjes richting campus te laten rijden?" De kritische belangenverenigingen zien weinig mogelijkheden om de 'stoomtrein' nog van koers te laten wijzigen. "We hebben helaas op alle fronten verloren", zegt Le Conge Kleyn. Gemeente Delft gaat eind deze maand de vergunningen aanvragen. In het tweede kwartaal van 2018 zou de bouw moeten beginnen, de oplevering is medio 2019. De tram rijdt eind 2019, begin 2020 over de nieuwe brug. De Sebastiaansbrug zal een jaar lang afgesloten zijn. Gemotoriseerd verkeer moet dan omrijden via de Kruithuisbrug, en mag dan dus over een weg die nu al druk bereden wordt. "Als we dichter bij dat moment komen zullen we nog kijken of we extra maatregelen moeten nemen om verkeer te faciliteren", zegt wethouder Harpe. "Denk daarbij aan verkeersregelaars of het afstellen van verkeersinstallaties. We gaan zorgen dat de doorstroming gewaarborgd blijft, maar we moeten niet doen alsof dit geen overlast gaat veroorzaken. Verkeer zal altijd iets merken van zo'n afsluiting."

Vaarwel, driehoeksborden

Delft wil dat zulke driehoeksborden uit het straatbeeld verdwijnen. Vanaf 3 maart gaat Delft handhaven. Foto: Koos Bommelé

DELFT - Studentenhuizen moeten uiterlijk 3 maart de driehoeksborden van hun gevels hebben verwijderd. Zo niet, dan krijgen ze een boete.

Gemeente Delft verzocht de drie Delftse studentenverenigingen die zulke borden gebruiken vorig jaar al om de borden na de OWee weer te verwijderen. De borden zijn volgens Delft in strijd met het reclamebeleid. Navraag bij de verenigingen Virgiel en D.S.C. leert dat zij hun leden hierop hebben geattendeerd. Begin dit jaar deden ze dit nog eens, maar nog altijd zijn de borden terug te vinden in het Delftse straatbeeld. De gemeente vindt het welletjes en komt nu in actie.
n Lees verder op pagina 3

Botenbezitters laten de moed niet zakken na inbraak, diefstal en vernielingen

Frans Bosman heeft zojuist z'n overhoop gehaalde boot aangetroffen. (foto: Jesper Neeleman) Foto: Jesper Neeleman

DELFT – Negentien botenbezitters hoorden begin deze week het slechte nieuws dat hun trots ten prooi is gevallen aan vandalen. In de nacht van maandag op dinsdag werd ingebroken bij de Delftse Watersportvereniging.

Door: Jesper Neeleman

Op het terrein van de watersportvereniging aan de Buitenwatersloot liggen in de winter zo'n negentig boten op de kade. Vandalen hielden in de nacht van maandag op dinsdag flink huis op dit terrein. Zeilen werden kapot gesneden, kabels doorgesneden, interieurs overhoop getrokken, zand in motors gegooid, twee motoren en andere waardevolle spullen werden weggenomen.
Als we woensdagmorgen komen kijken, is Frans Bosman zojuist zijn eigen boot binnengestapt. De Rijswijkse botenbezitter staat te midden van zijn eigen spullen, die verspreid over de vloer liggen. "Het meeste is er gelukkig nog", zegt Bosman, terwijl hij alle kastjes, vakjes en hokjes controleert. "Maar ze zijn echt overal in m'n boot geweest. Ik mis twee boormachines. Verder is er gelukkig niks gesloopt." Dat geluk heeft niet iedereen. De vandalen lijken te hebben geprobeerd zoveel mogelijk schade te veroorzaken. "Het is een triest verhaal", zegt Bram van der Spek, secretaris van de vereniging, als we zijn neergestreken in de kantine. "De schade is enorm."
Het slechte nieuws kwam 's morgens om half 6, toen één van de leden werd gebeld door een man die dat moment naar z'n werk fietste. Hij had een buitenboordmotor voor het hek aangetroffen. Waarschijnlijk door de raddraaiers achtergelaten toen ze werden gestoord. Later die dag kwamen zowel de botenbezitters als de politie ter plaatse. En hoe meer ze rondkeken, hoe meer ze aantroffen. Eén van de vandalen had in één van de boten z'n grote boodschap achtergelaten. Bij andere boten was zand in de motor gegooid. "Dat is verschrikkelijk", weet Jeroen Schellart, penningmeester van de vereniging. "Als er maar één zandkorrel achterblijft is dat al funest. "Zo'n motor moet helemaal uit elkaar worden gehaald, schoon worden gemaakt en weer in elkaar worden gezet." Verder is veel bedrading stuk geknipt. "Het is allemaal heel vervelend. En dat is zacht uitgedrukt", zegt Van der Spek.
Even verderop in de kantine zit een groep van tien mannen in een kring te praten. Er wordt gelachen. Sterke verhalen worden verteld. De mannen komen hier dagelijks. Het is voor hen een soort buurthuis. Er heerst hier geen bedompte stemming. "Het heeft geen zin om lang hierover te treuren", zegt Van der Spek. "We laten ons het plezier van onze boten en het varen niet door dit ontnemen", voegt Schellart eraan toe. Dat blijkt wel als we weer buiten op de werf zijn. Het oudste en 86-jarige lid staat z'n boot te schuren. Z'n inventaris was overhoop gehaald, maar hij heeft het al opgeruimd. De boten gaan in april het water weer in. Bij de Delftse Watersportvereniging valt tot die tijd nog veel te herstellen, te repareren en te doen. Van der Spek heeft woensdag echter andere prioriteiten. "Nou", zegt hij, na een zoveelste ronde. "Ik ga zo maar weer eens richting de politie."

Cor Gordijn (80)

Foto: Jesper Neeleman

-Wat bent u hier op volkstuincomplex Vijvertuinen aan het doen?
"Ik was net een boom aan het snoeien. Die wordt veel te lang. Het is nog niet zo eenvoudig zo'n grote boom te snoeien. En ik moet er straks nog meer snoeien."

-U heeft best een grote tuin...
"Ja, 650 vierkante meter. De grootste van het complex. Maar het vraagt gigantisch veel werk. Toen we vanaf de Kogelgieterij naar Vijvertuinen verhuisden, hadden de leden vrije keus. Ik heb twee tuinen gekozen. Zie je die blokhut hier? Die heb ik zelf gebouwd. Met het handje. Ik heb tachtig heipalen laten komen, daarvan heb ik die hut gebouwd. Zo'n hut als deze zie je nergens."

-Ook de vijver mag er zijn...
"Ja, zelf gegraven ook. Met het handje. Het is de trots van mijn tuin. In de zomer zie je er kikkers, salamanders en goudvissen."

-Komt u hier dagelijks?
Voorheen wel. Maar tegenwoordig ben ik ook voorzitter van Buurthuis Voorhof II. Daar zit zoveel werk in, dat ik niet nu dagelijks meer op m'n volkstuin kom. Ik vind de rust hier heerlijk, al is stilzitten er nooit bij. Er zit onvoorstelbaar veel werk in."

-Heeft u afgelopen week nog iets leuks meegemaakt?
"Ik vind het mooi om het de mensen en vrijwilligers in het buurthuis naar de zin te maken. Daar geniet ik van."

-Wat is uw nieuws van de week?
"Dat de verkiezingen eraan komen en alle partijen allerlei beloftes doen. Als het zover is, vraag ik me af op wie ik moet stemmen, want ze liegen allemaal."

In de ban van de Blues

Foto: Koos Bommelé

DELFT – Dit hele weekend is Delft in de ban van de blues. Op meer dan 30 locaties in de oude binnenstad wordt het grootste en – wat concerten betreft ook gratis toegankelijke – bluesfestival van Nederland georganiseerd. Donderdagavond werd in Lumen de officieuze aftrap gegeven met een film over Leadbelly, een gitarist/zanger uit het begin van de vorige eeuw. Alle bluesbands uit de jaren '60 hebben dankbaar geput uit zijn oeuvre. Veel van de rock 'n roll borduurt voort op die oude songs. George Harrisson zei ooit: "Zonder Leadbelly waren er geen Beatles geweest." Lumen zat stampvol bij de voorstelling over het leven van deze godfather van de blues. De bezoekers hier werden ook nog getrakteerd op live uitgevoerde Leadbelly-nummers door de gitaristen Henk Koorn (centraal op de foto) en Ferdinand Bakker (rechts) plus bluesaccordeonist Henk de Kat (links). Vrijdagmiddag begon het festival echt, met de eerste kroegconcerten. Al die optredens – 72 in totaal – gingen en gaan tot en met zondagmiddag door. Grote belangstelling wordt verwacht op zaterdagmiddag in de DOK bibliotheek, waar drummer Cesar Zuiderwijk van de Golden Earring een losse openbare slagwerk-les zou geven. Ook de zondag is nu vastgeknoopt aan dit succesrijke Delftse festival, met onder meer een muzikale bluesbrunch op de Beestenmarkt plus een serie slot-concerten. Alle optredens en speciale activiteiten zijn op www.bluesfestival.nl nog te bekijken. (foto: Koos Bommelé)

Studenten accepteren 'stevige maatregel'

n Vervolg van de voorpagina

Zonde, vinden studentenvereniging. "De borden zijn een informatiebron voor nieuwe studenten in Delft", zegt Emiel Bartels van Virgiel. "De borden bieden de nieuwe studenten een navigatie om wegwijs te worden tussen de huizen", zegt M.T. van Hattum, president van D.S.C. Beide verenigingen hebben zich echter neergelegd bij het besluit om hun borden te verwijderen."We begrijpen maar al te goed dat de driehoeksborden het beeld van de stad Delft voor sommigen kan bederven", zegt Bartels. Hij vindt het echter 'een heftige stap' dat Delft de studenten een dwangsom op wil leggen als de borden op tijd niet verwijderd zijn. Van Hattum noemt dit 'een stevige maatregel'. Beide verenigingen laten weten hun leden op meerdere manieren op het bordenverbod te hebben geattendeerd. Zowel Bartels als Van Hattum zeggen in de week voorafgaand nog een ronde door de stad te maken om er zeker van te zijn dat alles wordt verwijderd. Ze verwachten dat hun maatregelen toereikend zijn en er vanaf 3 maart geen driehoeksborden in Delft meer te zien zijn.

Garagebox Pijnacker-Nootdorp organiseert open dag

Frans van Wijk bij de garageboxen die inmiddels zijn gebouwd. Binnenkort hoopt Garagebox Pijnacker-Nootdorp aan de bouw van fase 2 te kunnen beginnen.

PIJNACKER – Aan de Boezemweg 18 in Pijnacker komen zeventig garageboxen. Voor geïnteresseerden is hier zondag 5 maart een open dag. De multifunctionele garageboxen kunnen binnenkort worden gehuurd. De boxen kunnen worden gebruikt als hobbyruimte, opslagruimte, magazijn, bedrijfsruimte of klusruimte en in overleg is alles op wens van de huurder in te richten. De eerste fase is al gebouwd, 60 procent hiervan is reeds verhuurd. "We kijken al uit naar de bouw van fase 2", vertelt Frans van Wijk van Garagebox Pijnacker-Nootdorp. De boxen zijn 6 meter lang, 3 meter breed en 2,5 meter hoog. Mensen die bijvoorbeeld gaan verhuizen, kunnen ze voor een weekje huren. Wie ze voor langere tijd huurt, betaalt 164 euro per maand. Zondag 5 maart is er van 12.00 uur tot 15.00 uur een open dag. Iedereen is dan van welkom om onder het genot van een hapje, een drankje en een muziekje te komen kijken. Meer info: www.garageboxpijnacker-nootdorp.nl.

Zeven dagen per week uw vraagbaak voor computerproblemen

Het team van RoBoWeb staat voor u klaar! (Foto: PR) Foto: Esdor van Elten

Een virus op je PC? Harde schijf gecrasht? Of gewoon toe aan iets nieuws? Bij RoBoweb bent u aan het goede adres.

Zestien jaar geleden gooide Roel Bothof zijn carrière om en begon met het onderhouden en repareren van computers. Wat overgebleven is uit zijn vorige werk is zijn hart voor de klant: Roel neemt de tijd om met zijn klanten te praten, problemen duidelijk te krijgen of een goed advies te geven.

Werkplaats of aan huis
Het team van RoBoweb, dat inmiddels uit zes mensen bestaat, is expert in Windows en Apple hard- en software. Met elkaar lossen zij tal van computerproblemen op, variërend van een trage computer, antivirusbehandeling of regulier onderhoud tot het repareren van laptops en pc's en het terughalen van data van een gecrashte harddisk. Dat doen zij in de werkplaats aan de Boezemweg 6a, maar ook bij klanten aan huis of softwarematig op afstand. "Voor wifi installeren en optimaliseren of het aansluiten van een printer draaien we onze hand niet om", aldus Roel. Ook voor nieuwe en tweedehands PC's, laptops, onderdelen en software is RoBoweb een vertrouwd adres.

Vertrouwd
De werkplaats is zeven dagen per week open. Die ruime beschikbaarheid is één van de redenen dat mensen graag bij RoBoweb komen. "Maar mensen komen ook bij ons omdat ze weten wat ze krijgen: we zijn lokaal en goed te vinden. Het is makkelijk parkeren hier. We geven garantie op onze reparaties en bovenal: we genieten vertrouwen. Want uiteindelijk is een computer toch vaak een heel persoonlijk apparaat.

Meer service
Zestien jaar ervaring betekent niet dat Roel op zijn lauweren rust. Nog steeds breidt hij zijn mogelijkheden uit. Zo is het binnenkort mogelijk om uw computer op afstand te laten monitoren. Zo blijft u eventuele problemen voor. En ook backups maken is binnenkort mogelijk bij RoBoweb. Met de klantenpas van RoBoweb ontvangt u bovendien aantrekkelijke kortingen. Meer weten? Kijk dan eens op de Facebookpagina van RoBoweb: www.facebook.com/robowebict. Ook via Instagram (roboweb_) houdt Roel u van alle nieuwe ontwikkelingen op de hoogte!

n Delft voor Elkaar zoekt vrijwilligers voor de Thuisadministratie om Delftenaren die moeite hebben met het ordenen van hun administratie te ondersteunen en adviseren. Geïnteresseerden kunnen mailen naar info@delftvoorelkaar.nlm bellen naar 015-7600200 of meer info vinden op www.delftvoorelkaar.nl/job/vrijwilliger-thuisadministratie. n Ruilkring Delft & Westland organiseert woensdag 1 maart een bijeenkomst in Delft, bij één van de leden thuis. Bel voor het adres naar 06-42661308. n Dirk Jan Schoon verzorgt zondag 26 februari om 15.00 uur in de De Généstetkerk aan de Oude Delft 102 de poortlezing 'Oprecht Katholiek. Verzet en overgave van Port-Royal'. Meer info: www.remonstrantendelft.nl. n In de bewonersruimte van de Caesar Franckflat in Delft wordt vanaf 2 maart de cursus GoedBoos gegeven. Deelnemers krijgen dan tijdens vijf bijeenkomst gereedschappen om om te gaan met boosheid en conflicten. Deelname kost 10 euro. Mail voor meer info en aanmelden naar tonnap2014@gmail.com of bel 06-15262968. n Pvda Delft/Midden-Delfland organiseert woensdag 22 februari vanaf 20.00 uur tot 22.00 uur in het Rietveld Theater aan het Rietveld 47 in Delft een PvdA-avond over de opbrengst van Wmo en Participatiewet. Onder andere Gijs van Dijk en wethouder Raimond de Prez gaan met elkaar en de zaal in gesprek. Iedereen is welkom. n Delft voor Elkaar organiseert vanaf 8 maart voor de derde keer de training PPEP4ALL. De cursus bestaat uit acht bijeenkomsten en is bedoeld voor mensen met een chronische ziekte en hun mantelzorgers. Neem voor meer info en aanmelden contact op via 015-7600200 of administratie@delftvoorelkaar.nl. Meer info: www.delftvoorelkaar.nl. n La Red Businessclub organiseert maandag 6 maart in het WestCord Hotel Delft aan de Olof Palmestraat 2 in Delft de powerworkshop 'Werken met een netwerkverlanglijstje'. Meer info: www.lared.nl. n In Filmhuis Lumen aan het Doelenplein 5 is dinsdag 21 februari om 10.15 uur de première van de film Paterson, voor moeders en baby's. Kaartverkoop via de kassa en filmhuis-lumen.nl. n In de Bierhovenkerk aan de Obrechtstraat 50 in Delft is vanaf woensdag 1 maart tot en met zaterdag 15 april een tentoonstelling te zien van de kalligrafie-groep Schriftura onder leiding van Adrianne Koevoets. De tentoonstelling is te bezichtigen op zondag, voor en na afloop van de dienst. Meer info: 015-2610996. n In de Dorpskerk aan de Dr. J. de Koninglaan 2a in Schipluiden is zaterdag 25 februari van 10.00 uur tot 14.00 uur een kringloopmarkt. Mail voor meer info naar toneijk@live.nl of bel 015-3809482. n In de bieb van Den Hoorn is dinsdag 28 februari van 11.00 uur tot 12.00 uur weer een Tabletcafé. Deelname is gratis, ook voor niet-leden. n Peter Sjinke geeft donderdag 23 februari om 20.00 uur een lezing over popcultuur in Nederland en de rol van MOJO-concerts. Aansluitend wordt de documentaire Madame de Berry vertoond, over het alter-ego van Berry Visser. Locatie: De VAK, Westvest 9. Toegang is gratis voor leden van Delfia Batavorum, niet-leden betalen 5 euro. Meer info: www.delfia-batavorum.nl. n

Zorgen over binnenstad

Tijn Noordenbos maakt zich zorgen. Foto: Jesper Neeleman

DELFT – Ondernemers in de binnenstad kampen met veel en hoge kosten en daar moet wat aan worden gedaan. Dat schrijft ondernemer Tijn Noordenbos in een open brief aan het College van B en W. 'Gelukkig gaat het weer wat beter met onze stad, na een zeer moeilijke periode', schrijft Noordenbos. 'De binnenstad ziet er florerend uit. De meeste winkelpanden zijn bezet en de ondernemers zitten vol goede initiatieven. Kortom: alles koek en ei. Helaas: als je je wat verder verdiept in het wel en wee van de binnenstad dan merk je dat het verhaal toch heel wat minder rooskleurig is. De meeste winkelpanden zijn wel gevuld, maar er staan er toch ook nog wel wat leeg. Ook zie je dat heel wat panden wel in de verhuur staan. De huidige huurders willen binnen niet al te lange tijd er mee stoppen. Dit baart ons zorgen. Steeds vaker wordt van eigenaar gewisseld, omdat het na één a twee jaar toch blijkt dat het niet haalbaar is. Of de nieuwe ondernemers zijn toch minder ondernemer dan ze zelf dachten. Een ander probleem is dat nog steeds de huren veel te hoog zijn, zeker in verhouding tot wat je kan omzetten. Daarnaast heeft een ondernemer in de binnenstad te maken met vele overige hoge kosten van de gemeente, verzekering, energie en organisaties waarvan je graag lid wil zijn. Ik ben van mening dat hier echt iets aan gedaan moet worden. Het risico is aanwezig dat we op den duur een binnenstad overhouden waar niet veel meer te beleven is. En dat is voor een stad als Delft funest. Winkeliers staan onder zware druk van online-winkels, grote ketens en een heel ander winkelgedrag bij de consument. Conclusie: het is mijn inziens terecht dat het deel van de ozb voor huurders van winkelpanden wordt opgeheven of op zijn minst verlaagd. Of anders zou de gemeente geld moeten investeren om bijvoorbeeld een organisatie als Blue Sunday in leven te houden. Ik snap dat dit nog al stevige wensen zijn. Het lijkt mij dan ook goed om hier eens met elkaar in gesprek te gaan', aldus Tijn Noordenbos.

Liefdevol stel wordt stralend bruidspaar

Je hoort het niet vaak meer: jongen ontmoet meisje en worden man en vrouw. Maar het kan.

Maikel en Anja waren 15 en 16 lentes jong toen ze elkaar op de middelbare school, het Montaigne Lyceum in Nootdorp, leerden kennen. Het was liefde op het eerste gezicht. Nu, tien jaar later zijn ze nog altijd verschrikkelijk gek op elkaar. Een huwelijk kon niet uitblijven. De huwelijksvoltrekking was in het Delftse Stadhuis. Daarna trok het gezelschap richting Partycentrum De Brasserij, waar dit huwelijk met een mooi feestje werd gevierd. "De trouwdag was geweldig", vertelt Hannie Segers uit Nootdorp, de moeder van de bruid. "Van begin tot eind heb ik alleen maar een stralend bruidspaar gezien. Als moeder was het hartstikke mooi om te zien dat mijn dochters droom die dag uitkwam. Als kind droomde ze er al van om een mooie bruid te zijn." Die wens kwam wel uit. Na de bruiloft volgde een heerlijke huwelijksreis naar Noorwegen, waar ze een cruise maakten langs de fjorden. De bruiloft is inmiddels alweer even geleden. "Maar omdat Maikel en Anja zo'n mooi, warm en liefdevol stel zijn, gun ik het ze van harte dat ze bruidspaar van de maand worden", zegt Hannie Segers. Het jaar 2017 wordt een nieuwe mijlpaal. Dan verhuist het stel naar een nieuw huis in Pijnacker, waar ze hopelijk een mooie toekomst tegemoet gaan en samen oud worden.

In de eerste helft van de negentiende eeuw is Delft nog een wat suffig kleinburgerlijk provinciestadje. Dat gaat veranderen door de opkomst van de industrie.

Zeker toen scheikundig ingenieur Jacob van Marken en zijn vrouw Agneta zich ermee gingen bemoeien. 'Daar stonden wij nat en landerig tegen den felle Zuidwestenwind en den regen, die bij stroomen neerviel. Vóór ons een onafzienbare vlakte van weiden; zoover het oog reikte geen enkele woning; alleen terzijde de molen van de heer Van Rossum en daarnaast de theetuin met den koepel van de familie Gussenhoven. Dáár zal de fabriek komen – wees ik wat naar links – en wij haastten ons van dat gure onherbergzame oord, weder stadwaarts te keeren. Waarlijk, de indruk, dien wij van het toekomstig terrein van ons werken en streven huiswaarts brachten, was allesbehalve verkwikkelijk'. Aldus van Marken in een toespraak waarin hij refereerde aan het bezoek dat hij en zijn vrouw rond 1870 brachten aan het terrein waar later 'zijn' Nederlandsche Gist & Spritusfabriek en de Oliefabrieken Calvé werden gevestigd. 'De Gist' werd gebouwd door zo'n dertig werklieden die, toen het gebouw er stond, direct werden aangenomen als de eerste werknemers van de fabriek. Geschoold personeel was niet te krijgen, vandaar deze wat merkwaardige actie. Geen van allen had verstand van gist.
Vanaf de bouw van het fabriekscomplex is Van Marken altijd begaan geweest met het lot van 'zijn' mensen. Zo liet hij het Agnetapark bouwen met uitsluitend huizen en winkels voor het personeel van de Gist. Uiteindelijk had het bedrijf, samen met Calvé, zo'n 1800 werknemers in dienst. Eén van de meest markante gebouwen aan de Wateringseweg was de vierkante silo van Calvé. Komend vanuit Den Haag was het één van de eerst herkenbare silhouetten van de Prinsenstad. De karakteristieke silo is gesloopt, inclusief de grote staalconstructie met de immense letters 'CALVÉ' die op de twee kleine vierkante gebouwtjes rustte.
Braakliggend terrein is het nu, wachtend op wat komen gaat. Dat zagen piloot René Bubberman, waarnemer Paul Roos en fotograaf Willem de Bie afgelopen woensdag.
Kijk voor meer informatie op de website www.dubbeldelft.nl.

Foto: Willem de Bie

Belasting 'aanslag' DELFT - Laatst ontving ik weer de belasting 'aanslag' van de WOZ. Dit buitenproportioneel hoge bedrag wat deze aanslag weer behelst, wekt mijn verontwaardiging c.q. irritatie. Als iedere Delftenaar zo rond dit bedrag zit, dan kunnen ze nóg een spoortunnel aanleggen. Ik moest ook direct denken aan de slogan van de belastingdienst: 'Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker'. Voor jullie als belastingdienst kan dit kloppen. Jullie maken het voor jezelf heel makkelijk door tweepersoonshuishouden gelijk te stellen aan een meerpersoonshuishouden. Waarom betalen twee personen net zoveel als bewoners die met minimaal drie of nog meer personen in één huis wonen? Twee personen verbruiken veel minder en vervuilen dus veel minder. Of je nu met twee of zeven personen in een huis woont; alles gaat op één hoop. Lekker makkelijk, maar o zo oneerlijk. Het wordt tijd dat deze zogenaamde 3 ve-berekening - dus twee is gelijk aan drie of meer - voorgoed op de schop gaat.

André vd Burg, Delft
DOK
DELFT - In de krant Delft op Zondag van 19 januari las ik de reactie van de heer V.d. Burg. Wat fijn om te horen dat hij de ontmoetingsfunctie van DOK omarmt. Hij is minder te spreken over de jeugdafdeling, vanwege het geluid dat de vaak enthousiaste kinderen produceren. Zijn behoefte aan in stilte studeren, lezen en genieten delen veel van onze gasten. Tegelijkertijd weten we juist bij deze kinderen en hun ouders een groot verschil te maken in hun leesvaardigheid en ontwikkeling in creativiteit. In onze ogen een essentiële rol van DOK in de toekomst. We nemen reacties als die van de heer V.d. Burg zeer serieus en in de voorliggende verbouwingsplannen aan het Vesteplein, waar DOK en de VAK voornemens zijn om samen vanuit één gebouw te gaan opereren, wordt ook de behoefte aan rust en bezinning meegenomen. Dat zal betekenen dat we de plekken voor onze volwassen gasten beter scheiden ten opzichte van de plekken voor (jonge) kinderen en hun ouders. Uiteindelijk is iedere Delftenaar vrij om binnen te wandelen en een plek te kiezen die voor hem of haar past, rustig of levendig.

Mark Borneman, adjunct directeur DOK Delft

Rode loper
DELFT - In de krant Delft op Zondag van 5 februari stond een artikel over de herinrichting van de toegang tot het centrum van Delft. Daarin staat dat de bestrating vanaf de Binnenwatersloot, via de Oude Delft, Peperstraat, Koornmarkt en Oude Langendijk wordt heringericht met rode bestrating, als een tapijt door Delft. De binnenstad wordt vitaal en gastvrij. De auto verdwijnt ook deels uit het straatbeeld, net als de stadsbus. Wat ik wel vreemd vind is dat de tramhalte van lijn 1 niet meer stopt bij de Binnenwatersloot. Wil je dus via de Poort van Delft de binnenstad bereiken, dan moet je bij de Schoolstraat uitstappen. Als je de binnenstad bereikbaar wilt houden: plaats dan weer een halte aan de Binnenwatersloot!! Pas dan maak je het voor veel mensen goed bereikbaar.

H. Hilkhuysen, Delft

Foto: Jesper Neeleman

Twintig jaar geleden waren kranten zwart-wit en meningen gekleurd. Delft op Zondag blikt wekelijks terug op de editie van deze krant van twintig jaar geleden.

Deze week is dat de editie van 16 februari 1997. Delft op Zondag kondigde toen aan dat het AVRO-programma Opsporing Verzocht de maandag erop aandacht zou besteden aan drie brute overvallen in Deflt: twee op het GWK-filiaal op het Stationsplein en één op een PTT-postagentschap in de Van Bossestraat. Op de beelden is te zien hoe een dader een argeloze klant onder schot houdt. Personeel krijgt een plastic zak om geld in te doen. Partycentrum De Buitenhof maakt het programma bekend voor het komende jaar. Het zijn niet de minste artiesten die op deze Delftse locatie zullen zingen. The Trampps, The Clarks, André Hazes, The Fortunes, Gerard Joling en ook Sugar Lee Hooper zullen het partycentrum op stelten gaan zetten. Een fles met 0,7 liter Glen Talloch Whisky kostte 19 gulden 95, voor een fimocursus in buurthuis De Molshoop moest 20 gulden worden neergelegd.

Stanislassers lopen warm voor de universiteit

Deze maand volgen maar liefst achttien leerlingen van het Stanislascollege Westplantsoen colleges aan de Universiteit van Leiden.

De vijfdeklassers van de Delftse middelbare school zijn geselecteerd voor de zogenaamde Pre-University Classes, waarbij ze tijdens zes bijeenkomsten kennismaken met de academie. Sinds de oprichting van het programma doen er al Stanislassers mee, maar nog nooit waren het er zo veel. Met achttien deelnemers is het Stanislascollege Westplantsoen bovendien hofleverancier in de regio.
Het Leidse Pre-University Class programma laat leerlingen al op de middelbare school kennismaken met de wetenschap. Vijfdeklassers kunnen zich aanmelden en worden vervolgens op basis van een motivatiebrief en schoolprestaties geselecteerd. Ze nemen het daarbij op tegen leerlingen uit het hele land.
Dit jaar doen er op de Universiteit van Leiden leerlingen van Middelbare Scholen mee aan programma's als Bio-Farmaceutische Wetenschappen, Molecular Science and Technology, Rechtsgeleerdheid, Sterrenkunde, Russische Studies, Religiewetenschappen en Klassieke Talen.

Verhoeven vertelt over Delft en zijn ommeland

Delft vanuit het noorden, circa 1830. (afbeelding: Gemeentearchief Delft) Foto: Gemeentearchief Delft

Gerrit Verhoeven verzorgt maandag 20 februari om 20.00 uur voor het Historisch Genootschap Oud-Pijnacker (HGOP) in De Acker aan het Park Berkenoord 2 in Pijnacker een lezing over 'Delft en zijn ommeland - tot elkaar veroordeeld?'. Eind 2015 publiceerde Gerrit Verhoeven 'De derde stad van Holland. Geschiedenis van Delft tot 1795'. Het schrijven van een geschiedenis van een stad was niet mogelijk zonder daar de geschiedenis van het platteland bij te betrekken. Simpelweg omdat een stad niet kan bestaan zonder ommeland. De stad heeft mensen en producten uit de omgeving nodig. Omgekeerd maakt het platteland gebruik van de markt, de winkels en tal van andere voorzieningen die typisch zijn voor de stad.
Eeuwenlang was Delft het schijnbaar vanzelfsprekende centrum van Delfland: demografisch, economisch, politiek, juridisch en kerkelijk. In deze lezing laat de spreker zien hoe de stad zijn tentakels over de regio uitstrekte. Ook in Pijnacker had Delft een dikke vinger in de pap. Zo inde de stad er erfhuur en haverpacht. Verder beheerste Delft de strategische route die Berkel via de Pijnackerse meren verbond met de stad en het Westland. Vaak verliepen de contacten zonder problemen, maar soms ging het er hard aan toe tussen burgers en buitenlui. Gerrit Verhoeven studeerde geschiedenis aan de Vrije Universiteit te Amsterdam, waar hij in 1992 promoveerde. Hij was van 1994 tot 2006 gemeentearchivaris van Delft. Sinds 2006 is hij freelance historicus, archivaris en antiquair. Niet-leden zijn van harte welkom, de entree bedraagt voor hen 5 euro. Meer info www.hgop-pijnacker.nl.

'De mooiste digitale foto's: snel en eenvoudig afdrukken bij Fotobister'

Voorkom dat je geen foto’s hebt om in te lijsten. Laat ze afdrukken. Dat kan eenvoudig en snel bij Fotobister aan de Voldersgracht in Delft.

DELFT - In de huidige digitale wereld van fotografie bestaat een reëel gevaar dat families die geen afdrukken maken van hun digitale foto's of hun digitale archief niet goed beheren, eindigen zonder fotogeschiedenis.

Wie kent ze niet: de horrorverhalen van mensen die hun digitale foto's zijn kwijtgeraakt door verlies of diefstal van hun telefoon, een harddisk van de computer die kapot gaat of geheugenkaarten die per ongeluk gewist worden? Hoe gaat u straks aan uw kinderen uitleggen dat er voor hen geen fotoalbum met babyfoto's is? Of stel je eens voor dat je alle foto's van je laatste vakantie of party kwijt bent! De enige manier om te garanderen dat je digitale foto's levenslang meegaan, is door ze af te drukken.
Het afdrukken van uw dierbare foto's die op uw telefoon of tablet staan is bij Fotobister aan de Voldersgracht 16 in Delft nog eenvoudiger geworden. Als eerste en enige in Nederland gebruikt Fotobister de nieuwste WIFI-technieken om de foto's van uw camera of tablet te halen. Geen gedoe meer met kabels, internet of downloaden van dure apps.
Bij traditionele kiosken moeten eerst alle foto's ingeladen worden. En dat is lastig, want sommige mensen hebben wel 2000 foto's op hun telefoon waardoor ze erg lang moeten wachten voor alles ingeladen is en met de volgende stap kan worden begonnen.
Bij Fotobister is dat allemaal niet nodig. Op uw telefoon of tablet kiest u alleen de foto's die u wilt laten afdrukken. Uitsluitend deze foto's worden dan ingeladen, waarna u zelf indien gewenst de foto kunt bewerken. Hierbij moet u denken aan het verwijderen van rode ogen, het zwart-wit of sepia maken of zelfs het bepalen van een nieuwe uitsnede. Kom bij Fotobister langs met uw smartphone of tablet, Android, Apple of Windows. En maak de mooiste afdrukken op het beste fotopapier. Nog geen ervaring met het printen van foto's vanaf uw telefoon of tablet? Geen nood. U wordt bij Fotobister niet aan uw lot overgelaten aan de fotokiosk. Deskundig personeel helpt u persoonlijk zodat u zeker uw weg vindt in de vele mogelijkheden en zo uw mooiste foto's bijna direct mee naar huis kunt nemen.
Fotobister, Voldersgracht 16 in Delft, 015 - 2616361, www.fotobister.nl.

Huis te koop wordt u deze week aangeboden door V&W Makelaars

Foto: Martijn Linthorst

DELFT – Peter de Schepper is samen met zijn vrouw Isabelle elf jaar geleden in deze ruime ééngezinswoning in de Buitenhof getrokken. Het was toen nog samenwonen en in mei 2015 zijn ze uiteindelijk getrouwd. Peter en Isabelle leerden elkaar kennen als buren aan de Händellaan.

Hij had daarvoor drie jaartjes in Duitsland gewoond. Er bloeide iets moois op en ze besloten samen verder te gaan. Peter heeft deze woning gekocht en Isabelle is bij hem komen wonen. Voor deze woning is gekozen vanwege de grootte en de ruim bemeten tuin. Ideaal voor Peters grote hobby en dat is het houden van koi-karpers. "Ik heb zelfs een paar jaar in het bestuur van de Nishikigoi Vereniging Nederland gezeten", zegt hij.
Andere dingen die Peter na een jaartje uitdenken wilde aanpassen: rondom vervangen van alle kozijnen, nieuwe dakkapellen, het plaatsen van een verbeterde HR-ketel en vloerisolatie. "Die laatste maatregelen zijn ons goed bevallen", zegt Peter, "want dat betekende wel een halvering van de energiekosten, en de komende dertig jaar geen onderhoud."
De reden dat Peter en Isabelle nu naar een kleinere woning gaan verhuizen is niet zo leuk. Peter heeft namelijk na een ongeluk een dubbele nekhernia opgelopen. Daarom willen ze nu gelijkvloers gaan wonen. "Aanpassen aan je beperkingen", zegt hij. "Een leuk appartement met uitzicht op Midden-Delfland. Hier waren we net bezig met het maken van een badkamer en sauna op de zolderverdieping. Is dus helemaal voorbereid, maar je zou er ook een extra slaapkamer kunnen maken."
Deze woning heeft een ruime en brede woonkamer met de afmetingen van 5.16 bij 6.04 meter. Er ligt een prachtige laminaatvloer in. De achterzijde heeft grote raampartijen en er is dus veel toetreding van daglicht. Een deur biedt toegang tot de zeer zonnige achtertuin van ongeveer 13 meter diep. Aan de gevel bij het voorterras is zonwering. Achterin de tuin is er een overkapping met een zithoek. "Het is een tuin op het zuiden", gaat hij verder. "Daarachter heb je een groenstrook en een mooi grasveld voordat de volgende bebouwing begint."
De gesloten keuken aan de voorzijde heeft een hoekopstelling en is voorzien van inbouwapparatuur, onder meer een koelkast en een vriezer, een combi oven en vijfpits gascomfort. "Het keukenraam geeft een leuk uitzicht op de straat, waar overigens leuke buren wonen. We staan hier echt voor elkaar klaar."
Op de eerste verdieping zijn drie slaapkamers. Er zijn twee slaapkamers aan de tuinzijde en er is een slaapkamer aan de voorzijde. De badkamer heeft een bad, een wastafel en een toilet. "In dit huis is er overigens op elke woonlaag een toilet", aldus Peter.
Op de tweede verdieping heeft de zolder aan weerszijden dakkapellen. Hier is dus een badkamer en/of sauna, dan wel slaapkamer voorbereid. Grenzend aan de overloop is er verder een aparte wasruimte, met een wastafel, de droger- en wasmachineaansluiting en het derde toilet. Op de overloop zelf is de opstelplaats voor de VHR CV-combiketel en extra opbergruimte. "Voordelen zijn dus wat mij betreft de grote tuin, energiezuinig met HR++ isolatieglas en een heel prettige, rustige groene buurt", zegt Peter.
Basisscholen, het Kerkpolder-zwembad en -park om te schaatsen, zwemmen, golfen, tennissen, fietsen of wandelen, zelfs een manege zijn vlakbij.
Het huis staat in de directe nabijheid van een buurtwinkelcentrum en een sportschool.

Foto: Martijn Linthorst
Foto: Martijn Linthorst
Foto: Martijn Linthorst
Foto: Martijn Linthorst
Foto: Martijn Linthorst

Samenwerking voor ontwikkeling Ackerswoude-noord voortgezet

Eén van de cottages in het deelproject Landrijk 4 Cottage in Ackerswoude. Foto: Martijn Linthorst

PIJNACKER-NOOTDORP – De samenwerking tussen de ontwikkelaars ABB en Schouten wordt voortgezet.

Samen met de Gemeente Pijnacker-Nootdorp is dit een succesvolle, plezierige en constructieve samenwerking in het project Ackerswoude. De koopovereenkomst voor het noordelijke deel van Ackerswoude wordt dinsdag 21 februari ondertekend. Wat is Ackerswoude? De sfeervolle nieuwe woonwijk Ackerswoude ligt op een steenworp afstand van het levendige dorpscentrum van Pijnacker. De wijk is opgezet met twee woonmilieus. Het dorpse Ackerswoude Brink ligt het dichtst tegen het centrum aan. Winkels en voorzieningen liggen letterlijk op loopafstand. Het meer groene en rustige Ackerswoude Landrijk ligt daar omheen. In zowel Ackerswoude Brink als Ackerswoude Landrijk is het heerlijk rustig wonen in een sfeervolle en groene omgeving. Dwars door de wijk loopt een karakteristiek lint van water, een kenmerkende bomenrij met een fietsroute. Het lint is beeldbepalend voor de groene uitstraling van Ackerswoude. Vanuit de wijk bent u snel in de Groenzoom, een recreatiegebied ten noordoosten van Ackerswoude. Maar ook de binnensteden van Delft, Den Haag en Rotterdam liggen op korte afstand. In vijftien minuten bent u zowel met de auto, als met het openbaar vervoer in het centrum van deze steden. "De verkoop van woningen in zowel Brink als Landrijk verloopt succesvol", aldus een woordvoerder van de Gemeente Pijnacker-Nootdorp. "Bovendien begint de nieuwe wijk al aardig vorm te krijgen met haar karakteristieke woningen. Of dat nu de meer exclusieve woningen van Landrijk zijn, de dorpse uitstraling van Brink of de eigentijdse woningen op de vrije kavels." De wijk heeft een prettige uitstraling en een authentieke sfeer, mede door de hoogwaardige kwaliteit. "In het nieuw te ontwikkelen gebied worden qua architectuur de gekozen bouwstijlen in Ackerswoude voortgezet. Met de variatie van enkele nieuwe types, zoals een terraswoning aan het water." Behalve de nieuwe ontwikkelingsovereenkomst, zal een dag later, op woensdag 22 februari in Het Witte Huis aan het Raadhuisplein in Pijnacker ook de verkoop van start gaan van deelproject Landrijk 4 Cottage. Meer informatie op:
www.ackerswoude.nl.

Les Copains: hèt visrestaurant in Delft

Les Copains heeft veel lekkers op de kaart.

Les Copains, hèt visrestaurant in Delft, bestaat dit jaar alweer 14 jaar. Les Copains is het restaurant waar vis, schaal en schelpdieren de menukaart doen sieren.

Maar ook de vleesliefhebbers worden in het restaurant aan de Breestraat 8 niet vergeten. Op de menukaart staan dagelijks een wisselend drie, vier of vijf gangenmenu. Als gasten het willen, kunnen zij bovendien kiezen voor een verrassingsmenu, dat de keuken voor hen bereidt. Bijzonder is dat de keuken open is, zodat ieder kan zien wat hier gebeurt.
Nog de rest van de maand februari kunt u genieten van ons jubileummenu.
Bel voor voor informatie of reserveren naar 015 - 2144083 of kijk op www.lescopains.nl

Genieten van Delft op Zondag Acoustic Sessions

Vorige week traden Angie White en Joel Elenblaas op.

In het WestCord Hotel Delft was vorig weekend alweer de derde editie van de Delft op Zondag Acoustic Sessions, een promotiepodium voor singer–songwriters. In een knusse setting traden dit keer Angie White en Joep Elenblaas op. Een goed gevulde zaal genoot met volle teugen van een mooi optreden. Angie White kon bovendien alvast verklappen dat ze binnenkort weer prachtige nummers gaat schrijven. De volgende editie van de Acoustic Sessions is op zondag 12 maart. Dan komt Nils Krake optreden. Al tijdens zijn studie aan het Conservatorium toerde hij als achtergrondzanger mee met Do en viel hij af en toe in bij Alain Clark. Nils zal in Delft samen met toetsenist Mathijs van Til een uniek akoestisch optreden verzorgen. De toegang is zoals altijd gratis.

Heb jij Moeke al gezien?

Grand Café Moeke aan de Beestenmarkt.

Iedereen komt graag bij Moeke over de vloer. Voor een kop koffie, een broodje of om 's avonds lekker aan te schuiven voor het eten. Moeke zorgt voor de hapjes en de drankjes. Je hoeft dus alleen jezelf mee te brengen. En wat gezelschap.
Maar Moekes wil is geen wet. Bij Moeke kan alles. Het is er altijd gezellig. Een plek waar je elkaar ontmoet en waar je je vrienden mee naar toe neemt. Bij Moeke is ruimte voor alles. Thee drinken in het gezellige grand café of een goed gesprek op Moekes terras, een biertje aan Moekes Bar, een goed bord eten uit Moekes Keuken of dansen op de tafel van Moeke. Bij Moeke is het altijd feest.
Want zeg nou zelf, iedereen houdt toch van Moeke?
Grand Café Moeke Delft, Beestenmarkt 16 te Delft.
Kijk voor meer informatie ook op www.moekedelft.nl.

De lekkerste steaks bij Toros Santiago

Argentijns steak-restaurant Toros Santiago op de Markt 70.

Toros Santiago is een authentiek Argentijns steak-restaurant, midden in het hart van Delft Centrum.

Hier eet u de heerlijkste steaks en gerechten, speciaal voor u gegrild door onze ervaren koks! Het complete menu kan worden bekeken op de menu-pagina op de website www.torossantiago.nl.
Heel bijzonder is de mogelijkheid om bij Toros Santiago ook heerlijk vegetarisch te eten. Heeft u vrienden of familieleden die vegetarisch eten? Dan zijn zij in dit Argentijnse steak-restaurant dus aan het juiste adres adres. En, ook ideaal: door de speciale luchtbehandelingsinstallatie in het restaurant aan de Markt 70 merken u en uw tafelgenoten niets van de grill geuren. Smakelijk eten!

Groenten in de hoofdrol bij Chaos aan de Schie

Ingezuurde tulpenknollen met een crème van gekarameliseerde ui, maggiplant en handgesneden diamanthaas tartaar.

Het tiende levensjaar van Lijm & Cultuur wordt uitgeluid... De voorbereidingen voor een nieuwe Chaos aan de Schie zijn in volle gang.

Op 8 maart gaan de deuren van Experiment Delft bij Lijm & Cultuur ook 's avonds open voor een heerlijk diner. Voor de liefhebber staan enkele bijzondere culturele activiteiten op stapel. Voor chef Bas Hoog zijn groenten en kruiden altijd al een grote inspiratiebron, maar dit keer krijgen ze de echt de hoofdrol. "Ik kijk eerst wat het jaargetijde te bieden heeft en maak een lijst met wat ik allemaal lekker vind", vertelt Bas Hoog. "Dan ga ik kijken wat volgens mij goed bij elkaar past. Ik streep dingen af en ga experimenteren: nieuwe combinaties van smaken, verschillende bereidingswijzen, proberen, proeven, verbeteren. Daar komen natuurlijk ook vlees en vis bij. Zo komt het langzaam bij elkaar."
Naast de kaart bieden wij een 3, 4 of 6 gangen menu aan, met naast gerechten van de kaart ook nieuwe creaties waarin Bas zijn culinaire en creatieve vrijheid ten volle benut en u verrast. Het restaurant van Lijm & Cultuur waar de Chaos aan de Schie zich ontvouwt heet niet voor niets Experiment Delft!

Tip: Villa Arsenaal, 15-19 maart
Reserveer voor Villa Arsenaal: een theatrale culinaire reis langs oud en nieuw Delft in het oude Legermuseum. Een levendig verhaal over onze creatieve ondernemende stad en grensoverschrijdende kennis. Met theater, dans, muziek, beelden, expositie en meer, en bij elk van de vijf halteplaatsen heerlijk eten en drinken. Met medewerking van onder anderen Choreografe Evelyn Bakker en haar dansers en het cabaretduo Maartje & Kine. Meer info en reserveren: www.villa-arsenaal.nl.

Praktisch
Tijdens Chaos aan de Schie is het restaurant op Lijm & Cultuur geopend voor diner vanaf 17.00 uur op woensdag t/m zaterdag. Voor meer informatie en reserveren gaat u naar www.chaosaandeschie.nl of belt u met 015 262 80 89. Voor het culturele programma kunt u kijken op www.lijmencultuur.nl. De Chaos begint 8 maart.

Cultuur in studentenkamers tijdens Stukafest

De intieme setting is kenmerkend voor Stukafest.

Het StudentenKamer Festival, beter bekend als Stukafest, is een studenteninitiatief dat elk jaar in februari in verschillende studentensteden in Nederland plaatsvindt. Woensdag 22 februari vindt het festival in Delft plaats. In zeventien verschillende studentenkamers zullen dan muziek-, dans-, cabaret-, literatuur- en theateroptredens plaatsvinden. Bezoekers kunnen van tevoren drie artiesten uitkiezen die ze op de avond zelf in drie verschillende ronden van een half uur gaan bekijken op verschillende locaties. Het bijzondere aan dit festival is dat de optredens in studentenkamers plaatsvinden. Hierdoor is de setting erg intiem en kan er een hele bijzondere sfeer gecreëerd worden tussen het publiek en de artiest. Ook niet-studenten zijn welkom om dit evenement mee te maken. Zie voor meer info en kaartverkoop www.stukafest.nl/delft.

Lezing over MOJO en Berry Visser

Madame de Berry (links) en Kim Schonewille.

De Delftse concertorganisator MOJO is van grote invloed op de ontwikkeling van de Nederlandse popmuziek en popcultuur. Die ontwikkeling loopt van het Holland Popfestival in Kralingen in 1970 tot aan het festival LowLands. Historische vereniging Delfia Batavorum organiseert op donderdag 23 februari om 20.00 uur in De VAK aan de Westvest 9 een avond in het teken van MOJO-concerts en MOJO-oprichter Berry Visser. Historicus Peter Sijnke zal ingaan op de jongerencultuur eind jaren zestig, de oprichting van MOJO en de rol van Berry Visser daarbij. Aansluitend wordt de bijzondere documentaire 'Madame de Berry' vertoond, die Kim Schonewille maakte over het alter ego van Berry Visser. De entree bedraagt 5 euro voor niet-leden van Delfia Batavorum.

Josée Claassen geeft lezing over surrealisme

De lezing over surrealisme wordt gegeven door Josée Claassen.

In het Meisjeshuis aan de Oude Delft 112 in Delft is zaterdag 25 februari om 15.00 uur een lezing over surrealisme in de beeldende kunst en muziek. De lezing sluit perfect aan op de tentoonstelling over 'Gek van surrealisme', die nog tot en met 28 mei te zien is in Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam. De entree voor de lezing bedraagt 10 euro. Reserveren is gewenst en kan via www.imagomusica.nl/nieuws.

Carnaval in Kabbelgat barst volgend weekend los

KABBELGAT - Het gaat beginnen. Het Groot Carnaval barst zaterdag 25 februari weer goed los. En dat begint traditiegetrouw met de grote carnavalsoptocht.

Die begint volgende week zaterdag om 13.00 uur. Wie precies wil weten waar die op welk moment al dat moois voorbij kan zien komen, vindt de route met tijden op de website www.stichtingdcv.nl. Honderden mensen zullen weer langs de kant staan om al die fraaie creaties te bewonderen. De deelnemers variëren van de Delftse Carnavalsverenigingen met hun praalwagens en loopgroepen tot commerciële deelnemers, die door hun deelname het carnaval in Delft mede mogelijk maken.
Maar uiteraard blijft het hier niet bij. Integendeel. Want na de optocht worden in Delft weer heel wat gezellige feesten georganiseerd. De kinderoptocht gaat dit jaar niet door. Wel is er weer een lichtjesoptocht, op maandagavond. Alle carnavalsvierders worden dan uitgedaagd om zichzelf zo veel mogelijk in het licht te zetten en richting de Markt te komen voor de Kakofonie.
Kabbelgat krijgt dit jaar voor het eerst in 40 jaar geen stadsprins, maar een Stadsprinsenpaar: Z.D.H. Stadsprins Leon de eerste en H.D.H. Stadsprinses Wendy de eerste Kabbelaars de 41ste. Leon en Wendy zijn bekend in het Kabbelgat en vinden het een eer om als eerste Stadsprinsenpaar het Kabbelgat te promoten. Hun thema is daarom 'Samen staan we sterk'. 'Wij als Stadsprinsenpaar, gaan trots voorop in de polonaise en hebben er heel veel zin om samen met alle prinsen, prinsessen, prinsenparen en alle kabbelaars, er een topjaar van te gaan maken", laat het paar weten. Kijk voor een overzicht van alle feesten, activiteiten en het laatste nieuws op www.stichtingdcv.nl.

Foto: Jesper Neeleman

Een origineel cadeau of lekker vrijblijvend rondsnuffelen bij De Waagschaal

In De Waagschaal is veel moois en bijzonders te vinden.

Heeft u binnenkort iets te vieren en zoekt u een origineel cadeau? Dan moet u beslist ook eens bij antiekhandel 'De Waagschaal' binnen stappen.

Wie in deze winkel aan de Gasthuissteeg 13a komt, kijkt z'n ogen uit.

Het assortiment is zeer breed en de prijzen erg aantrekkelijk.

Voor 10 euro heeft u al een leuk setje glaasjes uit begin vorige eeuw. Op het gebied van meubels, zijn er op dit moment aan paar zeer originele opklapbare tafeltjes uit de dertiger jaren en ouder in de winkel te vinden.
Wat betreft klokken, weten velen inmiddels dat die met een gerust hart bij De Waagschaal kunnen worden aangeschaft.
De service en de garantie gaan heel ver. Geïnteresseerden hebben een ruime keus uit wel vijftig verschillende modellen. Ook voor reparaties is 'De Waagschaal' een vertrouwd adres - en dat geldt niet alleen voor klokken.

Ria en Hans Cornel heten u van harte welkom en geven u alle ruimte om lekker vrijblijvend rond te snuffelen.
"Graag tot ziens bij 'De Waagschaal' in de Gasthuissteeg 13A", laten zij weten.

Zwempersoneel blij en opgelucht met salarisgarantie van tien jaar

Frans Alebregste, Lieke van Rossum en Lisette van Geest (v.l.n.r.) kijken tevreden terug op een roerige tijd, die gelukkig voor personeel van Zwembad Kerkpolder goed afliep. Foto: Jesper Neeleman

DELFT - De kruitdampen in Zwembad Kerkpolder zijn opgetrokken. Gemeente Delft en de vakbonden kwamen onlangs tot een akkoord. Zwembadpersoneel is opgelucht.

Door: Jesper Neeleman

Met het akkoord, kwam aan een lange en onzekere tijd een einde. Een korte samenvatting van de afgelopen anderhalf jaar: Zwembad Kerkpolder is eigendom van de Gemeente Delft. Die wilde het zwembad, vanwege bezuinigingen, verzelfstandigen. Sportfondsen Nederland nam het Delftse zwembad graag over. Voor het merendeel van het personeel, die in de leeftijdscategorie tot en met 40 jaar, betekende dit echter dat ze er financieel fors op achteruit zouden gaan. Ook voor hun pensioen was de overgang slecht nieuws. Dus kwamen ze met de vakbonden, de SP en zwembadbezoekers in actie. Met succes. Het personeel, ongeacht hun leeftijd, behoudt voor de komende tien jaar hun huidige salaris.

'Behoorlijke strijd'
"Het is een behoorlijk strijd geweest en we hebben roerige tijden achter de rug", blikt teamleider Frans Alebregtse terug. "Maar met een klein clubje hebben we veel teweeg gebracht." Het personeel, inmiddels nog twaalf vaste krachten, leefde lange tijd in onzekerheid. "Voor hen was deze situatie reuze spannend", vervolgt Alebregtse. "Het ging aan de mensen vreten. Het was echt een opluchting toen we hoorden dat de gemeente en de vakbonden het eens waren geworden."
Frans Alebregste kijkt met gemengde gevoelens op de afgelopen tijd terug. "Want aan de ene kant heeft onze werkgevers geprobeerd om ons met ongunstige arbeidsvoorwaarden over te dragen aan een andere partij. Het positieve is dat ze tot inkeer zij gekomen." Lisette van Geest, medewerker van Zwembad Kerkpolder, kijkt met een opgelucht gevoel terug. "Veel medewerkers hebben een gezin, een hypotheek. Dan leidt het tot veel onzekerheid als je nog maar 5 jaar salarisgarantie hebt, zoals eerst het geval was."
De Delftse SP-fractie sprong, nadat ze dit hoorden, meteen in de bres voor het zwembadpersoneel. De partij zorgde er onder meer voor dat het onderwerp ook op het stadhuis tijdens commissie- en raadsvergaderingen werd besproken. "Terugkijkend kunnen we stellen dat het zin heeft om actie te voeren", zegt SP-fractievoorzitter Lieke van Rossum. "Had niemand iets gezegd of gedaan, dan was het personeel met een kluitje het riet in gestuurd. Al die inspanningen van iedereen hebben het personeel enorm geholpen. Het was de moeite waard om voor te strijden."

Overgang
De overgang naar Sportfondsen vindt plaats op 1 april aanstaande. Personeel kijkt nu niet meer tegen dit moment op, vertelt de teamleider. "Onze arbeidsvoorwaarden zijn nu netjes en goed geregeld. Dat zorgt voor een boost. We zijn er klaar voor om bij een nieuwe werkgever aan de slag te gaan." Publiek gaat weinig van de overgang merken, verwacht hij. "De naam zal waarschijnlijk veranderen in iets als Sportfondsenbad Kerkpolder en personeel zal andere shirtjes gaan dragen, want daar staat nu nog Gemeente Delft op. Verder verandert er weinig."

Massaal de strijd aan tegen Huntington

Jori Noordhoek, Rick van Eden en Bas de Graaff (v.l.n.r.) in de kantine van DVC, waar 18 maart de Benefiet Party is.

DELFT – Het loopt gesmeerd met de acties voor Beat Huntington. Inmiddels is in Delft al ruim 6500 euro opgehaald voor onderzoek naar deze ziekte.

De drie Delftenaren Rick van Eden, Jori Noordhoek en Bas de Graaff besloten vorig jaar om onder de naam 'Beat Huntington' zoveel mogelijk geld in te zamelen. Aanleiding was het slechte nieuws dat Martin van Eden, de vader van Rick, kampt met de ziekte van Huntington. Hij is één van de 1600 Nederlanders die deze ongeneeslijke hersenaandoening heeft.

Massaal omarmd
Het goede nieuws is dat Delft de acties van Beat Huntingon massaal heeft omarmd. Meerdere ondernemers haakten aan door delen van hun opbrengst te doneren, veel particuliere Delftenaren droegen op andere manieren hun steentje bij. "Heel gaaf om te merken dat er zoveel steun voor onze acties is en dat er allerlei initiatieven worden ontplooid", zegt Jori Noordhoek. Dat komt, denkt hij, omdat de familie Van Eden best bekend is in het Delftse. Zo zijn Martin en zijn vrouw Olga trouw supporters van hun voetballende zonen Glen en Rick, die respectievelijk bij Full Speed en DVC voetballen. "Bovendien is Huntingon een vrij onbekende ziekte, ik heb het idee dat mensen daar eerder iets aan bijdragen dan aan goede doelen waar dagelijks acties voor zijn." Des te harder is elke euro nodig. En de familie Van Eden is dankbaar voor elke euro die mensen doneren en elke actie die op poten wordt gezet.
Komende maanden staan er statiegelddonatieboxen in zeven Delftse supermarkten. In de kantine van DVC is zaterdag 18 maart een grootse Beat Huntington Benefiet Party, waar grote namen komen draaien als DJ Rob & MC Joe, Outsiders en DJ Marvinski. Kaarten kosten 15 euro en de opbrengt is voor Beat Huntington. "Bijna alle dj's draaien voor niets of willen alleen wat onkosten en DVC sponsort een fust bier. Grote klasse", vervolgt Jori Noordhoek. Het merendeel van de kaarten is al verkocht, wie dit feest niet wil missen kan ze nog kopen bij café De Ouwe Hofman aan de Wateringsevest of bij de drie organisatoren.
Als ook de sportieve activiteiten tijdens de Marathon van Rotterdam en de Trompper Optiek Golden Tenloop erop zitten, wordt de cheque met de opbrengst overhandig in het LUMC in Leiden. "Daarna zijn we er op een positieve manier klaar mee", zegt Jori Noordhoek. "En we kunnen niet vaak genoeg zeggen hoe dankbaar iedereen zijn voor de geweldige opbrengst die we nu al hebben. Het is nu al veel hoger dan we in het begin hadden durven hopen. Echt top."
Meer weten? Kijk dan op de Facebook-pagina van Beat Huntingon.

Een kunstig kunstwerk

Onder de N470 is eind vorig jaar een kunstwerk verrezen, één van de initiatieven uit de koker van Bedrijvenkring Schieoevers.

DELFT - Op en rond de N470 staat van alles te gebeuren. De weg is een belangrijke schakel tussen de A4, de A13 en de A12, maar er komt meer. Voortaan leest u hier maandelijks over in de krant Delft op Zondag. Deze week de eerste column, dit keer verzorgd door Nils Eekhout, voorzitter van bedrijvenkring Schieoevers.

Door: Nils Eekhout

Heeft u ooit gehoord van een weg die energie geeft? Ik ook niet, tot twee jaar terug. Ik was toen bij een brainstormsessie rond het project 'De N470 geeft energie'. Een bevlogen team provinciemedewerkers vertelden ons over de plannen rond de N470, de Provinciale weg langs Delft, Pijnacker en Zoetermeer. Nieuw asfalt, maar vooral ook ruimte voor technologie die energie bespaart of duurzaam opwekt. Met als uitdrukkelijke wens om de omgeving te betrekken in het proces. 'Publiek privaat samenwerken' noemen ze dat. Ik als ondernemer vind het gewoon een goed idee. De cynici onder u antwoorden dan: 'zo schuift de overheid verantwoordelijkheid af, het is een verkapte bezuiniging'. Dat vind ik niet en ik zal u uitleggen waarom.
Met de ondernemers van Bedrijvenkring Schieoevers zijn we al jaren bezig ons terrein een beetje 'porum' te geven. Door met de provincie en met de gemeente te praten, hebben we invloed gekregen op onze omgeving. Zo hebben we voor elkaar gekregen dat we het groen rond ons bedrijventerrein zelf onderhouden. Daardoor kunnen we meer doen om ons bedrijventerrein mooier te maken dan vroeger mogelijk was. Ook de Kruithuisbrug vlakbij, een 'kunstwerk' in provincietermen, vonden wij vrij saai. Ons voorstel om er door een kunstenaar een écht kunstwerk van te laten maken, is nu met hulp van gemeente en provincie een feit. We hebben LED-lampen opgehangen om het kunstwerk uit te lichten. Liefst zouden we die meteen inpluggen op duurzame stroom uit de N470, maar dat komt later. Tot die tijd geeft de samenwerking met de provincie al een heleboel energie.

Deze column is de eerste in een serie rond 'De N470 geeft energie' van de Provincie Zuid-Holland. Wilt u meer weten over het project of heeft u een vraag of opmerking? U kunt terecht bij omgevingsmanager Jiri Beijer, j.beijer1@pzh.nl of een kijkje nemen op www.n470geeftenergie.nl.

Dynamisch en universeel Garage Randstad wil monteursteam uitbreiden

Eigenaar Adem (links) en monteur Mustafa van Garage Randstad zijn op zoek naar nieuwe collega´s. Foto: Martijn Linthorst

DELFT – Garage Randstad heeft het druk en dus gaat het goed met dit bedrijf. Het autobedrijf kan dus wel nieuwe, goede collega's gebruiken. Ben je automonteur en kun je goed werken? Dan ben je welkom om Adem en Mustafa te komen versterken.

Garage Randstad is per direct op zoek naar een automonteur die altijd weet wat hij doet. De klant wordt bij dit autobedrijf aan de Cyclotronweg namelijk altijd op zijn wenken bediend. "We hebben een klein team", zegt Adem. "Eigenlijk runnen we dit bedrijf met z'n tweeën. Maar om aan de toenemende vraag te kunnen voldoen, zoeken we versterking."
De geboden functie is een fulltime functie, maar je moet eventueel bereid zijn op afwijkende tijden te werken. Hier wordt onderhoud uitgevoerd aan alle merken auto's. Bij Garage Randstad bent u verzekerd van totale transparantie, de monteurs maken alles inzichtelijk: wat gaat het onderhoud of de reparatie kosten? Reparaties aan alle merken auto's kunnen worden uitgevoerd. Uiteraard is APK mogelijk. "En de grootste pre van ons bedrijf, dat is wel de 24-uurs service", vertelt Mustafa.
Heb je pech onderweg, dan kan Garage Randstad per direct een serviceauto naar de plaats des onheils sturen om met een quick scan de schade op te nemen en ter plaatse te repareren. Vaste klanten van het bedrijf betalen voor deze service niets. Als niet-klant betaal je 35 euro voorrijkosten. "Word je daarna alsnog vaste klant, dan wordt dit uiteraard kwijtgescholden`, aldus Mustafa.
Garage Randstad heeft een succesvol 2016 achter de rug. In dit jaar is ook begonnen met de verkoop van gebruikte auto´s. Uiteraard staat ook de service van het vervangend vervoer bij reparatie of onderhoud nog steeds recht overeind. "En voor het nieuwe jaar zijn we dus op zoek naar één of meer nieuwe automonteurs", zegt Adem. "Tijdens de gebruikelijke tijden wordt er gewerkt, maar de kandidaat moet ook bereid zijn op andere tijden te werken. Bijvoorbeeld om ingezet te worden voor onze 24-uurs service." De nieuwe medewerker krijgt een standaard salaris, waarbij opschaling mogelijk is. Wil jij de nieuwe medewerker worden onder zijn leiding? Neem dan telefonisch of per email contact op! Garage Randstad is doordeweeks geopend tot 18.00 uur. Op zaterdag en zondag is het bedrijf geopend tot 16.00 uur.

Garage Randstad
Cyclotronweg 29
(015) 261 35 41
(06) 246 303 75
(24-uurs pechhulp)
www.garage-randstad.nl

De werkplaats van EDA de Heus: Paul van Winden zwaait er de scepter

Chef-werkplaats Paul van Winden met naast hem één van de monteurs van EDA de Heus (foto's: Martijn Linthorst) Foto: Martijn Linthorst

DELFT – Iedereen kent EDA de Heus als een modern universeel autobedrijf dat kwaliteit en service hoog in het vaandel heeft staan.

Niet lang geleden vierde dit bedrijf het vijftigjarig jubileum. Al die jaren een uiterst herkenbaar en betrouwbaar adres. Niet alleen voor de verkoop van nieuwe en gebruikte auto´s, maar ook voor specifieke zoekopdrachten, onderhoud en reparaties, APK, aircoservice en glasherstel/GlasGarage Delft. Die laatste vijf werkzaamheden worden uitgevoerd in de werkplaats, die onder leiding staat van Paul van Winden. Onder hem staat een voorman en daaronder werken vijf monteurs aan de auto´s die binnen komen. "De voorman stuurt de monteurs aan", zegt Paul. "Zelf houd ik me bezig met de klanten, de dag- en weekplanning. Wat moet er gebeuren aan de auto, wat kan eventueel in een iets later stadium uitgevoerd worden en natuurlijk moeten ook de kosten besproken en uitgelegd worden. Mijn streven is de klant optimaal te adviseren, en te zorgen dat de klant met een goed gevoel, tevreden en zorgeloos kan blijven rijden. Elke dag doen onze monteurs vijf beurten en nog eens vijf klussen er bij." Paul van Winden werkt sinds 1988 bij EDA de Heus. Hij begon er op zestienjarige leeftijd.
Meteen vanaf de LTS, ging hij – toen nog onder leiding van Gerard de Heus – aan de slag. "Doorgeleerd voor tweede en eerste autotechnicus, daarna APK Keurmeester en vervolgens Leermeester. En jaarlijks volg ik diverse cursussen via Bosch, om op de hoogte te blijven van de moderne automobiel", zegt hij. "Regelmatig begeleid en beoordeel ik dan ook stagiairs." Er is de laatste jaren best wel veel veranderd. Sinds een aantal jaren heeft hij de volledige eindverantwoording om de werkplaats volledig naar zijn eigen inzicht in te richten en aan te sturen. "Het aansturen van de jongens in de werkplaats, om ze bewust te maken van de mogelijkheden en onmogelijkheden vind ik echt een prachtige uitdaging. Iedereen proberen op een zo efficiënt mogelijke manier te laten functioneren, zoveel mogelijk plezier in het werk te laten houden, zie ik als ultieme uitdaging. Ik ben al bijna dertig jaar in dienst bij EDA de Heus, ik ben nog lang niet klaar en zie zat mogelijkheden waaruit ik de komende jaren nog voldoende energie kan halen! Wij proberen altijd vooruit te blijven kijken, zodat het bedrijf niet alleen nu, maar zeker ook in de toekomst een mooi en vooruitstrevend bedrijf zal blijven!" In de werkplaats van EDA de Heus wordt onderhoud uitgevoerd aan alle merken auto´s. Ook allerhande reparaties worden uitgevoerd en storingen worden verholpen. Als Bosch Car Service autobedrijf is alle apparatuur en kennis aanwezig om volgens de hoogste kwaliteitseisen te repareren. Altijd wordt er gekeken naar de fabrieksspecificaties, dus altijd is duidelijk wanneer en welk onderhoud er nodig is. Losse APK-keuringen en uiteraard is ook airco-onderhoud mogelijk, alsmede aircoservice. "De remmen worden hier feilloos nagekeken en op bandengebied is de snelle bandenwissel van zomer naar winter en omgekeerd mogelijk. Maar ook het uitlijnen gebeurt hier met de meest moderne geavanceerde apparatuur!
Ook het onderdeel GlasGarage van EDA de Heus wordt door Paul van Winden aangestuurd. Een sterretje of grotere schade aan de voorruit, wel of niet verzekerd, altijd snel en vakkundig afgewikkeld! In de werkplaats van EDA de Heus is dit euvel snel verholpen. Kom dus eens langs en laat u over van alles en nog wat informeren door Paul van Winden of één van zijn collega´s.

EDA de Heus
Schieweg 63
2627 AT Delft
(015) 261 81 81
www.edaheus.nl

Veel klantvoordeel tijdens de Big Sale Actie van Autohaag Zeeuw Delft

Twee weken lang Big Sale bij Autohaag Zeeuw. Foto: Martijn Linthorst

DELFGAUW – Bij Autohaag Zeeuw Delft vindt in februari voor de vijfde keer de Big Sale Actie plaats. Wegens het grote succes duurt deze actie deze keer geen drie dagen, maar zelfs twee weken.

De Big Sale Actie van Autohaag Zeeuw betekent extra veel voordeel voor de klant die tot en met 25 februari bij Autohaag Zeeuw Delft een auto koopt. Op deze speciale dagen worden de voorraad-auto's in uiteenlopende uitvoeringen van Renault met extra veel voordeel aangeboden. "Hierop gelden hoge kortingen, echte stuntprijzen en op is op! Het gaat om spectaculair prijsvoordeel, dus deze actiedagen mag je niet missen", zegt Ed Mouton van Autohaag Zeeuw Delft.
Prijsvoordeel is er bijvoorbeeld te behalen op de Renault Clio, Mégane en de Captur. Op deze dagen kan de korting oplopen tot wel 2.500 euro en op geselecteerde modellen krijgt u zelfs het Easy Life Pack gratis. Kom dus tijdens de Big Sale Actie naar Autohaag Zeeuw Delft en profiteer van veel voordeel. "Maar wees er wel snel bij, want op is op!"

Autohaag Zeeuw Delft
Exportweg 2
2645 ED Delfgauw
(015) 256 44 00
www.autohaagzeeuw.nl

Plezier en kwaliteit bij kinderopvang 't Kickertje

De nieuwste locatie Warmoesland heeft een spannende ontdektuin.

DEN-HOORN - Kindercentrum 't Kickertje biedt al bijna 25 jaar kinderopvang in Den Hoorn en Schipluiden. Meer dan 500 kinderen beleven 52 weken per jaar veel plezier in in de dag- en buitenschoolse opvang op een van de vijf locaties. Op de jongste locatie Warmoesland is een spannende ontdektuin gerealiseerd met fantasierijke speelplekken voor alle leeftijden. Favoriet is de waterpomp, maar ook de vlindertuin, boombrug en verschillende huisjes zorgen voor dagelijks speelplezier. Voor de jongste gasten zijn buitenslaaphuisjes, een babyzandbak en babykruipplaats gerealiseerd. Binnen hebben we een atelier, een keuken waar samen met de kinderen wordt gekookt en uiteraard volop speelruimte.
Aanvullend op het dagprogramma heeft 't Kickertje de peuterwerkplaats ontwikkeld. Op onze dagopvanglocatie het Lint in Schipluiden zijn peuters van twee tot vier jaar welkom voor een uitdagend programma.
Belangrijk onderdeel van onze dienstverlening is het activiteitenprogramma voor dag- en naschoolse opvang. Op onze website www.kickertje.nl vindt u meer informatie.
Kom zaterdag 11 maart sfeer proeven. Net als de scholen zijn wij die dag geopend tussen 10.00 uur en 12.00 uur. Maak kennis met onze medewerkers en locaties. In Schipluiden bent u van harte welkom tijdens de inloopochtenden, maandag 13 en woensdag 15 maart tussen 09.30 uur en 11.30 uur.
Bel of mail voor een afspraak (015) 251 75 81 of info@kickertje.nl.

Haal het beste uit Delft On Stage

Cicilia Rambaldo (rechts) vond haar droombaan dankzij On Stage bij Hotel Johannes Vermeer. Links Chantal Kouwenhoven. Foto: Jesper Neeleman

DELFT - Sommige mooie aspecten van Delft On Stage werken nog jarenlang door. Cicilia Rambaldo vond haar droombaan. Chantal Kouwenhoven een uitstekende medewerker.

Ruim zes jaar werkt Cicilia in Hotel Johannes Vermeer aan de Molslaan, een hotel met brasserie waar bovendien regelmatig feesten en partijen worden gegeven. "Al die verschillende activiteiten maken dat ik een hele leuke en veelzijdige baan heb", zegt Cicilia blij. Haar carrière begon zeven jaar geleden bij Delft On Stage. Cicilia zat toen nog op het Stanislascollege. "Ik wist al wel dat ik iets met toerisme wilde. Ik maakte dus een match met Chantal", herinnert Cicilia zich. "De Doe Dag was interessant, en toen ik een poosje later een snuffelstage moest lopen ben ik hier binnengestapt." Dat was het begin van een lange relatie. "Kort daarna werd ze zaterdaghulp", aldus Chantal. In de loop van de jaren werkte ze ook als vakantiehulp, en toen ze MBO toerisme deed, kon ze hier ook weer stage lopen." Uiteindelijk kwam Cicilia twee jaar geleden fulltime in dienst, en nog steeds heeft ze het naar haar zin. En ook Chantal is heel tevreden. "Ik ben zeven jaar geleden bij Delft On Stage betrokken geraakt omdat ik het belangrijk vind om deze jongeren, die al zo vroeg moeten kiezen, te helpen bij hun beroepskeuze." Ze was er niet elk jaar bij: "Soms was de horeca al voldoende vertegenwoordigd." Dit jaar is ze weer van de partij. Ze heeft wel tips voor scholieren: "Maak een echte keuze. Kies voor een echte interesse en haal uit je Doe Dag wat je er uit kunt halen. Ook als je ontdekt dat het beroep niets voor je is, is dat winst." En aan de deelnemende bedrijven: "Besef dat je er niet alleen staat voor jezelf, maar dat je ook het visitekaartje bent van je hele branche. Van het verhaal van Cicilia kunnen jullie allemaal leren dat deelnemen aan Delft On Stage onverwachte, maar mooie resultaten kan geven." www. delftonstage.nl.

Benefietdiner levert bijna 24.000 euro op voor Kinderdagcentrum Aandachtslab

Joop Mensch, Marinka van der Burgh, Maud Halkes, David Molenaar en Gregory Scholten (v.l.n.r.). (foto: Miranda Bal)

DELFT – In het Armamentarium was afgelopen donderdag de feestelijke benefietavond voor het KDC Aandachtslab. De opbrengst was boven verwachting: 23.992 euro en 50 cent. Ruim 100 gasten genoten van heerlijk eten, live-muziek van Radio Piano en een veiling met bijzondere items, op ludieke wijze geveild door Niels Kooijman. Het benefietdiner en de opbrengst brengen het doel: een kinderdagcentrum voor kinderen met een Ernstig Meervoudige Beperking een stap dichterbij. Begin 2016 zijn Maud Halkes en Marinka van der Burgh gestart met de oprichting van Kinderdagcentrum (KDC) Aandachtslab. "Door het bieden van intensieve zorg en begeleiding gebaseerd op de ontwikkelmogelijkheden van het kind en niet op een vast programma, worden de kansen van elk kind optimaal benut", vertelt Maud. "Eigenaren Ebe en Nancy van Rode Rozen & Tortilla's hebben wat de catering betreft alles tot in de puntjes verzorgd en heel goed met ons meegedacht", vervolgt Maud. "Ze hebben ongelooflijk veel werk verricht en gezorgd dat de kosten laag zijn gebleven. Hun betrokkenheid is echt heel bijzonder, zelfs hun medewerkers werkten deze avond vrijwillig." Tijdens de avond werd bovendien 'de Club van 100% Aandacht' gelanceerd. Bedrijven en particulieren kunnen KDC AandachtsLab steunen voor 100 euro per jaar. Meer informatie op de website: www.aandachtslab.nl. De opbrengst, die aan het eind van de avond bekend werd gemaakt, was bovenverwachting: 23.992 euro en 50 cent. "Deze fantastische opbrengst brengt het openen van de deuren van KDC Aandachtslab weer een stuk dichterbij", zegt Maud. Peter Ruysch, inkomend voorzitter van Rotary Club Delft, heeft het benefietdiner aangemeld voor de NSGK Plus-regeling. Hierdoor heeft NSGK de eindopbrengst verhoogd met 7500 euro.

Maak kans op kaarten voor 'I Love Beauty'

Welke fashion- en lifestyledeskundige wordt hier door Charles van Harling geïnterviewd?

DELFT - I Love Beauty is hét mooiste dagje uit in een wereld vol beauty! Op 18 en 19 maart kunnen de bezoekers in de Jaarbeurs in Utrecht heerlijk shoppen en profiteren van de vele kortingen bij een gevarieerd aanbod van stands van uiteenlopende bedrijven en bekende merken uit de beauty- en fashionwereld. Verder zijn er vele vloggers aanwezig om bezoekers van de nodige tips en tricks te voorzien.
Het Kasteeltje en de krant Delft op Zondag mogen twee kaarten weggeven voor 'I Love Beauty – A beautiful day out!'. Wie kans wil maken moet de volgende vraag juist beantwoorden en dit uiterlijk aanstaande dinsdag mailen naar maakkansopkaarten@delftopzondag.nl. Welke bekende fashion- en lifestyle-deskundige wordt hier op de foto bij dit stukje door Charles van Harling geïnterviewd?

Kabbelgat is er klaar voor, laat het carnaval maar beginnen...

De feestzanger Marco Kraats krijgt de zaal aan het feesten. Kijk voor meer foto's op www.delftopzondag.nl. Foto: Koos Bommelé

DELFT - Voor carnavalvierend Delft is de most wunderfull time of the year aangebroken. Bijna dagelijks zijn er wel carnavalsfeestjes. Volgende week begint het groot carnaval, maar vorige week zaterdag barstte Sporthal Kerkpolder al bijna uit z'n voegen tijdens een oergezellige opwarmavond. En warm werd het, van al dat hossen en feesten. Honderden Delftenaren raakten al helemaal in carnavalsstemming, fotograaf Koos Bommelé maakte er honderden foto's van. Deze zijn sinds afgelopen maandag te zien op de website www.delftopzondag.nl.

Sneeuwpop verbroedert

De sneeuwpop op de Markt: gemaakt door lieden uit alle windstreken. (foto: Suzanne Liem) Foto: Suzanne Liem

DELFT - De Sneeuwpop verbroedert! Die conclusie trok de Delftse fotografe Suzanne Liem, vorige week zaterdag op de Markt in Delft.

Hier zag ze hoe Shiva Sara uit Iran met haar vriend Alwin uit Delft, een sneeuwpop aan het maken was met Sid, Vignesh en Srinivasan uit India, die voor het eerst sneeuw zagen. "En toen George en Elisabeth uit Griekenland langs kwamen met wortels, was het feest compleet", vertelt Suzanne Liem. "Jonge mensen uit verschillende landen maakten spontaan een sneeuwpop, na een half uurtje ging ieder weer zijns weegs. Wat mooi om te zien gebeuren!"

Avond over samenwerking Excelsior en DKC

DKC zal het oude vertrouwde clubhuis verlaten en haar intrek nemen bij buurman Excelsior.

DELFT - Korfbalvereniging Excelsior organiseert maandag 20 februari vanaf 20.00 uur een inloopavond in het clubhuis. Het bestuur en de leden gaan dan in gesprek over de samenwerking met DKC.

'We kunnen ons voorstellen dat er een aantal vragen zijn opgekomen naar aanleiding van onze berichten, als ook de berichtgeving in de media', laat Bart Hogeweg, secretaris van Excelsior, in een mailing aan de leden weten.
Vorige maand kwamen beide verenigingen tot een akkoord over vergaande samenwerking. Die komt er in het kort op neer dat DKC zich bij Excelsior aansluit, zodat één grotere, gezonde en toekomstbestendige vereniging ontstaat. Beiden besturen hebben inmiddels een overzicht gemaakt van wie de komende tijd wat doet. Meest dringende wat nu geregeld moet worden, laat Hogeweg namens het bestuur weten, is de inschrijving van de wedstrijdsportteams. Daarvoor gaan de technische commissies op korte termijn bij elkaar komen.
'We zijn voornemens om op het veld de jeugdteams één keer in de week samen te laten trainen, maar dit moet nog verder afgestemd en ingevuld worden', geeft hij aan. 'We willen dit doen om de kinderen met elkaar kennis te laten maken en om een goed beeld te krijgen van alle kinderen, zodat we de teams straks goed kunnen indelen.' Naar aanleiding van een artikel in het AD is binnen Excelsior wat onduidelijkheid ontstaan over de naam van de vereniging. 'We willen hier graag duidelijk over zijn: we hebben niet toegezegd om de naam van de vereniging te wijzigen', zegt Hogeweg. 'Dat zou niet zo maar kunnen; daar is een wijziging van de statuten voor nodig. Hiervoor is een tweederde meerderheid nodig van de leden tijdens een ledenvergadering. Zo hebben we het ook gemeld aan DKC. We verwachten nu dat de huidige DKC leden per 1 juli lid van Excelsior zullen worden.'

(Weer) beginnen met hardlopen bij Bertus

DIJC Bertus organiseert vanaf 7 maart een instroomcursus voor iedereen het hardlopen wil oppakken.

DELFT - DIJC Bertus begint dinsdag 7 maart een instroomcursus voor beginnende en herintredende hardlopers.

De trainingen worden gegeven op dinsdag van 19.30 uur tot 21.00 uur vanaf 'Onder Ons' aan de Kerkpolderweg. In twaalf weken bouwen deelnemers op naar 5 kilometer hardlopen. Deelname kost 10 euro. Hardlopen is goed voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid. Herman Brehm (63) kan dit uit eigen ervaring beamen. Hij volgde een jaar geleden de cursus. "Ik was kortademig en 25 kilo zwaarder dan ik nu ben", vertelt hij. "Er moest iets gebeuren. Ik ben echt met niks begonnen, maar als je na een paar weken voor het eerst 2 km achter elkaar kunt hardlopen, geeft dat een geweldig gevoel. Mijn leven is echt verrijkt, ik voel me er happy bij." Je kunt uiteraard ook in je eentje naar buiten gaan en hardlopen, maar lopen in groepsverband onder leiding van ervaren trainers geeft iets extra's. Judith Nieuwpoort (38) deed vorig jaar ook mee met de instroomcursus. "Ik vind het enorm stimulerend als je met gelijkgestemden traint", zegt ze. "Je bent samen uit en samen thuis, ook al doet ieder het op zijn eigen manier.' Herman Brehm is het met haar eens: "Het oppeppen en motiveren in een groep van 20 á 30 werkt echt." Judith en Herman hebben inmiddels beiden het loopvirus onder de leden en voelen zich thuis bij Bertus. "Het is er kleinschalig en gastvrij. Je voelt je echt welkom", zegt Judith. Kijk voor meer info op www.DIJC-Bertus.nl. Aanmelden kan via e-mailadres info@dijc-bertus.nl.

'SamenSporten' loopt weer mee tijdens Trompper Optiek Golden Tenloop

Een delegatie van SamenSporten na afloop van de Damloop bij Night, vorig jaar.

DELFT - SamenSporten gaat op donderdag 25 mei weer meedoen aan de Trompper Optiek Golden Tenloop in hartje Delft.

Kinderen en jongeren met en zonder beperking, kunnen zodoende weer meedoen op hun eigen manier. Of ze nu kiezen voor de 1 kilometer, de 2,5 kilometer, de 5 óf de 10 kilometer: alle deelnemers krijgen in de voorbereiding een 'beweegmaatje' waarmee zij samen gedurende zes weken voorafgaand aan de Golden Tenloop gaan trainen voor één van deze afstanden. Want Samen Sporten is ook samen trainen.
De eerste training is op dinsdag 4 april van 16.00 uur tot 17.00 uur voor kinderen van 6 tot en met 14 jaar en van 18.00 uur tot 19.00 uur voor jongeren vanaf 15 jaar en ouder. Vervolgens zijn de trainingen op 11 april, 18 april, 9 mei, 16 mei. Voor de 5 en 10 km groep is er een extra training op de donderdagavond van 18.30 uur tot 19.30 uur. Alle trainingen van SamenSporten zijn bij AV40, te vinden aan de Sportring 12 in Delft. SamenSporten is op zoek naar mensen die het leuk vinden om als loopmaatje deze kinderen of jongeren te begeleiden voor en tijdens de Golden Tenloop. Aanmelden kan via samensportendelft@gmail.com. Meer weten? Kijk dan op www.facebook.com/SamenSporten.
SamenSporten wordt mede mogelijk gemaakt door de Stichting Samen Delft en de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind.

Voetbal dit weekend

Samet Mermer van Full Speed scoorde vorig weekend twee keer. Kan hij dit kunstje zondag uit bij Graaf Willem II Vac herhalen? Foto: Koos Bommelé

Zaterdag 18 februari
Westlandia - Vitesse Delft (14.30 uur)
Nootdorp – Voorschoten '97 (14.30 uur)
Ariston '80 – Die Haghe (14.30 uur)
Schipluiden – Velo (15.00 uur)
DSVP – Zestienhoven (14.30 uur)
Quintus – Concordia (14.30 uur)
AGE GKK – DHC (15.00 uur)
DVC – SVV (14.30 uur)

Zondag 19 februari
Blauw Geel '38 – DHC (14.30 uur)
Delft – Teylingen (14.00 uur)
Concordia – ROAC (14.30 uur)
Wippolder – DOSR (14.00 uur)
Den Hoorn – DONK (14.00 uur)
RKDEO – TOGB (14.00 uur)
DHL – Zoetermeer (14.00 uur)
Graaf Willem II Vac - Full Speed (14.00 uur)
Oliveo – VCS (14.00 uur)
VEP – Delfia (14.00 uur)
Bernardus – Taurus (14.00 uur)

Kampioenuhhhh

De kampioenen van meisjes C1 van Hudito.

DELFT - Meisjes C1 van Hudito is afgelopen zondag kampioen in de zaal geworden.

De meiden, die onder leiding staan van coach Frans, trainer Mathieu en oudermanager Annemarie, verloren tijdens het afgelopen zaalseizoen niet één keer. Sterker nog: ze hebben alle twaalf wedstrijden gewonnen en hadden een positief doelsaldo van 35 doelpunten. Na de laatste wedstrijd was er een heerlijke taart van Rode Rozen en Taartjes om het te vieren.
Floor, Marijn, Fien, Hanna, Ilsa, Amber, Lynn, Lila en Katrien; gefeliciteerd met deze topprestatie!

34 / 36

Klant Contact Centrum

Wintersport? Paspoortcontrole!

Gaat u binnenkort op wintersport? Controleer dan vóórdat u de sneeuw opzoekt, of uw reisdocumenten nog geldig zijn! Als uw paspoort of identiteitskaart bijna zijn verlopen, krijgt u van de gemeente een brief thuisgestuurd.

Een nieuw reisdocument vraagt u aan bij het Klant Contact Centrum aan de Phoenixstraat 16. Maak voordat u langskomt een afspraak via www.delft.nl/afspraak. Of u belt met 14015. Tussen de aanvraag en de uitgifte van een paspoort of identiteitskaart zitten vijf werkdagen. Wacht hier dus niet te lang mee.

Het is mogelijk om een paspoort of identiteitskaart via een spoedprocedure aan te vragen. Daarmee kunt u het nieuwe document al na twee werkdagen afhalen. Hieraan zijn echter wel extra kosten verbonden.

Neem bij de aanvraag al uw reisdocumenten mee. Als u een paspoort én een identiteitskaart heeft, moet u beide meenemen. Verder heeft u een recente, goed gelijkende pasfoto nodig die recht van voren is gemaakt.

Kijk voor meer informatie op www.delft.nl/paspoort of www.delft.nl/identiteitskaart.

Klant Contact Centrum | Phoenixstraat 16 | alleen op afspraak, via www.delft.nl/afspraak of tel. 14015 | actuele openingstijden vindt u op www.delft.nl. U kunt bij het KCC alleen per pin betalen.

Werkzaamheden

BINNENSTAD

Kromstraat: tot en met 19 april worden kabels en leidingen vervangen en wordt de Kromstraat opnieuw bestraat. Tijdens de werkzaamheden is de Kromstraat dicht voor verkeer.

Oosteinde: van 20 februari tot en met 21 april zijn er werkzaamheden op het Oosteinde tussen de Molslaan en Gasthuislaan. Tijdens het werk is er op dit deel geen doorgaand verkeer mogelijk.

Papenstraat: op 20 februari zijn er kabelwerkzaamheden. Tijdens het werk is de Papenstraat dicht voor gemotoriseerd verkeer.

Phoenixstraat: tot en met 10 maart wordt er op de Phoenixstraat gewerkt aan de riolering. Tijdens het werk is de Kloksteeg niet bereikbaar vanaf de kant van de Phoenixstraat.

Weesbrug: tot en met 31 maart vindt grootschalig onderhoud plaats aan de Weesbrug, de brug tussen de Breestraat en Barbarasteeg. Voor fietsers en voetgangers wordt ten noorden van de Weesbrug een tijdelijke brug aangelegd.

Westvest: tot en met 31 augustus zijn er werkzaamheden op de ventweg van de Westvest. Tijdens het werk kan er een stremming zijn voor het bestemmingsverkeer op de ventweg. Overig doorgaand verkeer rijdt op de OV-baan en blijft altijd mogelijk.

Verhuiswerkzaamheden: Kromstraat 28, op maandag 20 februari tussen 12.00 en 17.00 uur; Oude Delft 204, op maandag 20 februari en dinsdag 21 februari.

SPOORZONE

Engelsestraat: tot en met 31 december 2017 is de Engelsestraat aan de kant van de Westlandseweg afgesloten vanwege bouwwerkzaamheden. Hierdoor is de Engelsestraat niet meer toegankelijk vanaf de Westlandseweg. Voor het verkeer wordt een nieuwe verbinding opengesteld.

Spoorsingel: tot en met 31 maart 2017 is de Spoorsingel tussen de De Vriesstraat en Van Heemstrastraat afgesloten voor gemotoriseerd verkeer vanwege de bouw van de parkeergarage.

HOF VAN DELFT

Spoorsingel: tot en met 31 maart 2017 is de Spoorsingel tussen de De Vriesstraat en Van Heemstrastraat afgesloten voor gemotoriseerd verkeer vanwege de bouw van de parkeergarage.

Van Bleyswijckstraat: tot en met 31 maart wordt het deel tussen de Westlandseweg en Jacoba van Beierenlaan opnieuw bestraat. De Van Bleyswijckstraat kan op dat deel tijdelijk dicht zijn voor verkeer.

TANTHOF

Latijns-Amerikalaan: tot en met 20 februari wordt de riolering vervangen en de straat ingericht als 30 km-weg met klinkers en drempels. Er wordt gewerkt vanaf de Derde Werelddreef richting Abtswoude. De bussluis richting Abtswoude wordt opengesteld voor (bestemmings)verkeer. Na de werkzaamheden wordt het laatste stuk een fietsstraat.

VOORDIJKSHOORN

Druivenmuur: tot 1 maart 2017 is de Druivenmuur vanwege bouwactiviteiten aan de kant van de Glaskloksingel dicht voor verkeer. Er is een tijdelijke verbinding via de Eenruiter aangelegd.

Henry Dunantlaan: tot en met 24 februari zijn er werkzaamheden aan de riolering en is de weg versmald. Er geldt een voorrangsregeling zodat het verkeer van twee kanten kan passeren.

Kerstanjepad / Sionsweg: tot en met 27 februari 2017 vindt er groot onderhoud plaats aan de fietsbrug tussen het Kerstanjepad en de Sionsweg. Vanwege de slechte staat van het brugdek is de brug versmald. Als het vervangen begint, is de brug volledig dicht voor fietsers en voetgangers.

Van Schuijlenburchstraat: van 20 tot en met 24 februari zijn er werkzaamheden met een hijskraan. De kraan staat in de parkeervakken zodat er geen hinder is voor doorgaand verkeer.

WIPPOLDER EN SCHIEOEVERS

Engelsestraat: tot en met 31 december 2017 is de Engelsestraat aan de kant van de Westlandseweg afgesloten vanwege bouwwerkzaamheden. Hierdoor is de Engelsestraat niet meer toegankelijk vanaf de Westlandseweg. Voor het verkeer is een nieuwe verbinding opengesteld.

Julianalaan: tot en met 30 juni zijn er werkzaamheden op de Julianalaan tussen de Michiel de Ruyterweg en de Rotterdamseweg. De riolering wordt vervangen en de weg wordt ingericht als 30 km-zone. Tijdens het werk kunnen voertuigen niet door dit deel van de Julianalaan rijden.

Kloosterkade: tot en met 31 mei zijn er werkzaamheden aan de riolering en wordt de Kloosterkade opnieuw bestraat. Tijdens het werk is een deel van de straat dicht voor verkeer.

Mijnbouwplein/Michiel de Ruyterweg: tot en met 3 maart zijn er werkzaamheden aan de riolering. Bussen richting de Sebastiaansbrug moeten dan omrijden via het De Vries van Heijstplantsoen.

Sint Sebastiaansbrug: de Sint Sebastiaansbrug is afgesloten voor zwaar verkeer (hoger dan 2,5 meter of zwaarder dan 5 ton). Zwaar verkeer wordt omgeleid:

  • vanaf de A13 (vanuit Amsterdam/Leiden) via de Vrijenbanselaan, Broekmolenweg en Wateringsevest
  • vanaf de A13 (vanuit Rotterdam) via de Kruithuisweg/N470, Prinses Beatrixlaan, Westlandseweg en Zuidwal.

Automobilisten, fietsers, voetgangers en invalidenvoertuigen kunnen wel gebruikmaken van de brug.

Stieltjesweg: tot en met 20 augustus zijn er bouwwerkzaamheden langs de Stieltjesweg. Vanwege de bouwactiviteiten is de weg versmald en is eenrichtingsverkeer ingesteld voor de hele bouwperiode.

Besluiten

VERWIJDEREN VOERTUIG

Het volgende voertuig staat al geruime tijd op de volgende locatie aan de openbare weg geparkeerd:

2611 RD | Clarenstraat | een motor zonder kenteken.

Het is verboden om een defect voertuig op de weg te parkeren. De motor is inmiddels voorzien van een waarschuwingssticker. Vóór 22 februari 2017 moet aan deze overtreding een eind zijn gemaakt; dan moet de motor zijn verwijderd van de openbare weg. Gebeurt dit niet, dan is de gemeente genoodzaakt dit te doen. De door de gemeente gemaakte kosten worden verhaald op de eigenaar. Voor eventuele vragen kunt u contact opnemen met de KCC, telefoon 14015.

Bezwaar

Belanghebbenden kunnen voor 5 april 2017 een bezwaarschrift tegen het besluit indienen bij het college van B&W postbus 78, 2600 ME Delft onder vermelding van bezwaarschrift.

VERKEERSBESLUIT

2611 XV | Nieuwe Plantage thv. nr. 123 | verwijderen gehandicaptenparkeerplaats (2965030).

Als u het met dit besluit niet eens bent, kunt u binnen 6 weken na dagtekening een bezwaarschrift indienen bij het bestuursorgaan dat dit besluit genomen heeft. Hoe u dat doet, kunt u lezen op www.delft.nl/bezwaarschrift.

Omgevingsvergunningen


AANGEVRAAGD
2611 DL | Ezelsveldlaan 272 | bouw: veranderen van brandscheidende wanden en aanbrengen van een ventilatiekanaal | 11-2-2017

2611 RL | Molslaan 139 | bouw, strijdig gebruik gronden/bouwwerken met RO: intern verbouwen en uitbreiden van woning aan achterzijde | 7-2-2017

2612 GH | Floresstraat 23 | bouw: realiseren van een dakopbouw en dakkapel | 10-2-2017

2613 NZ | Justus v. Schoonhovenstraat 4 | bouw: plaatsen van dakkapel | 12-2-2017

2625 PA | Raad van Europalaan | kap: 3 essen | 6-2-2017

2625 PC | Raad van Europalaan 124 | bouw: maken van 2-laagse aanbouw aan zijgevel | 12-2-2017

2628 CS | het Berlage veld (Green Village terrein) | bouw: realiseren van sustainer homes testwoning | 9-2-2017

2628 CS | Van der Burghweg 1 | bouw: plaatsen van een office lab | 8-2-2017.


VERLEEND REGULIER

2611 CA | Korte Geer 1 | aanleg, sloop/beschermd stadsgezicht SDG: slopen van het grijze gebouw | 8-2-2017

2611 xx | nabij station Delft | bouw, strijdig gebruik gronden/bouwwerken met RO: plaatsen van tijdelijke mast telecommunicatie | 7-2-2017

2612 xx | Aan 't Verlaat | kap: 11 bomen, wegens buitengewoon onderhoud | 7-2-2017

2613 JW | Coendersbuurt, CB036 | bouw, strijdig gebruik gronden/bouwwerken met RO: realiseren van nieuwbouwwoning | 10-2-2017

2613 RN | Hovenierstraat 2 | bouw: vergroten van bestaande aanbouw en kapverdieping | 10-2-2017

2614 KH | Laan van Bentvelsen 46, La Douce Delft | bouw: realiseren van woning | 9-2-2017

2614 ML | Harnaschpolder veld 13 (Hoefslagendreef) | bouw, uitweg: realiseren van 26 eengezinswoningen Harnaschpolder veld 13 | 9-2-2017

2616 LN | Olof Palmestraat 1 | bouw: aanpassen van overkapping op voorterrein | 7-2-2017

2616 LN | Olof Palmestraat 1 | bouw: plaatsen van zonwering aan westgevel | 9-2-2017

2624 xx | Industriestraat | kap: 3 bomen in een bosplantsoen | 10-2-2017

2628 AA | Scheepmakerij 6 | bouw: doorbreken van draagmuur op drie posities om van woning één geheel te maken | 10-2-2017

2628 CE | Landbergstraat 15 | kap: 1 boom, op het plein van industrieel ontwerp, wegens herinrichting | 10-2-2017.

VERLENGDE BESLISTERMIJN

2613 ZS | Wallerstraat 26 | bouw, rijksmonumenten: woning intern verbouwen | beslistermijn is met maximaal 6 weken verlengd, nieuwe beslisdatum: 20-3-2017

2628 CE | Leeghwaterstraat | Cornelis Drebbelweg en Balthasar van der Polweg | aanleg, gemeentelijke of provinciale Verordening, uitweg, kap : aanleggen van fietsstraat en reconstructie infra | beslistermijn is met maximaal 6 weken verlengd, nieuwe beslisdatum: 23-3-2017

2628 EB | Kanaalweg 3 | bouw, rijksmonumenten: realiseren van noodtrappenhuis | beslistermijn is met maximaal 6 weken verlengd, nieuwe beslisdatum: 1-4-2017

2629 JB | Mekelweg 15 | bouw: bouwen van kelder en koppelen van bestaande kopgevel aan nieuwbouw | beslistermijn is met maximaal 6 weken verlengd, nieuwe beslisdatum: 23-3-2017.

INGETROKKEN AANVRAGEN

2611 PK | Asvest 22-28 | bouw: bouwen van 33 huurwoningen | 8-2-2017

2624 xx | Dichtersweg, ter hoogte van station | kap: verplaatsen van drie bomen | 9-2-2017.

VERGUNNINGVRIJ

2613 HG | Isaak Hoornbeekstraat 53 | kap: een boom in achtertuin | 10-2-2017.

BUITEN BEHANDELING GESTELD

2611 LK | Rietveld 195 | bouw, strijdig gebruik gronden/bouwwerken met RO: uitbreiden en maken van dakterras | 7-2-2017.

Meldingen

SLOOPMELDINGEN

2611 RL | Molslaan 139 | intern verbouwen en uitbreiden van woning aan achterzijde | 7-2-2017

2612 CJ | Brasserskade 176 | verwijderen van asbesthoudende materialen | 7-2-2017

2614 AG | Meermanstraat 33 | saneren van asbest | 7-2-2017

2625 VB | Schubertlaan 57 | verwijderen van asbest | 7-2-2017

2628 AR | Rotterdamseweg 196 | verwijderen van asbest gecombineerd met lopende restauratie van gevels | 7-2-2017

2628 HS | Cohen Stuartstraat 26 | verwijderen van asbesthoudende materialen | 10-2-2017

2628 JW | Prof. Krausstraat 188 | verwijderen van asbesthoudende materialen | 11-2-2017

2629 HG | Rotterdamseweg 370 A15, A16 en A17 | slopen van panden wegens nieuwbouwplan Schiekade Delft | 6-2-2017.


MELDINGEN BRANDVEILIG GEBRUIK

2613 JD | Jacoba van Beierenlaan 129 | 10-2-2017

2624 LB | A.M. de Jonglaan 43 | woning met studentenkamers | 8-2-2017

2625 PZ | Foulkeslaan 53 | 9-2-2017

2628 EM | Delfgauwseweg 177 | 8-2-2017.

MELDINGEN BRANDVEILIG GEBRUIK, NÍET AKKOORD

2611 GC | Beestenmarkt 26 | 7-2-2017

2613 JD | Jacoba van Beierenlaan 129 | 10-2-2017

2623 AX | Vlinderweg 2 | 9-2-2017

2625 PZ | Foulkeslaan 53 | 9-2-2017

2628 CN | Stevinweg 1 | 10-2-2017.

Formele publicatie


De formele publicatie van algemeen verbindende voorschriften (verordeningen) en kennisgevingen gebeurt digitaal in een Gemeenteblad op www.officielebekendmakingen.nl.

Op www.delft.nl/bekendmakingen vindt u directe links naar deze bekendmakingen van de gemeente Delft, en hoe u beroep en bezwaar kunt aantekenen. Melding doen of omgevingsvergunning aanvragen? Dat kan via www.omgevingsloket.nl.