Delft op zondag

28 augustus 2016

Delft op zondag 28 augustus 2016


Marja van Bijsterveldt kijkt al uit naar vrijdag

Marja van Bijsterveldt al even op het bordes van het stadhuis in Delft, waar zij vanaf aanstaande vrijdag als burgemeester de vergaderingen van de gemeenteraad zal voorzitten. (foto: Henk de Kat) Foto: Henk de Kat

DELFT – De 55–jarige Marja van Bijsterveldt wordt aanstaande vrijdag daadwerkelijk de nieuwe burgemeester van Delft.

Ze wordt dan geïnstalleerd als voorzitter van de gemeenteraad, en daarna beëdigd door Jaap Smit, in Zuid-Holland de Commissaris van de Koning. Dat gebeurt in een, helemaal aan haar gewijde, raadsvergadering die om acht uur 's avonds begint. Deze is via de gemeentelijke webcam live op internet te volgen, zoek daarvoor op 'webcastportal delft'.
De politica van CDA-huize kijkt uit naar vrijdag. Nu woont ze nog met haar man in Schipluiden, waar ze van 1994-2003 burgemeester was. Toen al kwam ze in haar vrije tijd – naast wandelen en fietsen in het groen rond haar dorp – af en toe graag buurten in Delft, voor een etentje langs de gracht of een bandje op een plein. "Ik ben ontzettend blij om hier nu aan de slag te kunnen. We gaan ook zo gauw mogelijk hierheen verhuizen, we zijn momenteel op zoek naar een woning", zegt Van Bijsterveldt.
Interviews over haar zienswijze op de Delftse politieke situatie wil Van Bijsterveldt nog niet geven aan de pers. "Bewust niet. Dat doe ik pas nadat ik vrijdagavond de gemeenteraad heb toegesproken, want dat is de eerste plek waar ik één en ander behoor te zeggen."

Een beeld
Toch schetst Delft op Zondag vandaag al een beeld van Van Bijsterveldt als burgemeester. Henk de Kat rakelt wapenfeiten op in een analyse over haar negen jaar durende Schipluidense zittingsperiode. Hij volgde haar al die tijd als journalist bij de Haagsche Courant. "Ze ontpopte zich in een aantal belangrijke dorpszaken als een behendige onderhandelaarster", weet De Kat nog. "Dat deed ze vanuit een heldere toekomstvisie voor haar gemeente, en ze knokte ook echt voor de standpunten die ze daarbij innam. Delft kan zo iemand goed gebruiken, lijkt mij."
Verder heeft redacteur Jesper Neeleman van Delft op Zondag een bloemlezing gemaakt uit de wekelijkse rubriek 'Hemd van het Lijf'. In die serie interviews kregen bekende en minder bekende stadgenoten als vaste prik ook deze beginzin voorgelegd: "Als ik burgemeester van Delft was, dan..." Misschien kan Marja van Bijsterveldt haar voordeel doen, met een bundeling van deze particuliere burgemeesterswensen.
Voor deze artikelen: zie pagina 29.

'Het voelt alsof we gewoon gedumpt worden'

Frans Alebregste van Zwembad Kerkpolder vindt het helemaal geen probleem om straks onder Sportfondsen verder te gaan. ‘Maar het kan niet zo zijn dat we er vervolgens 20 tot 25 procent in salaris op achteruit gaan’, zegt hij. (foto: Jesper Neeleman) Foto: Jesper Neeleman

DELFT – Personeel van Zwembad Kerkpolder staat lijnrecht tegenover hun huidig werkgever: Gemeente Delft. Die wil het Delftse zwembad op korte termijn overdragen aan Sportfondsen. Personeel vreest er financieel fors op achteruit te gaan.

Zij strijden nu met de vakbonden aan hun zijde voor behoud van salaris. Ook de politiek heeft bericht gekregen van het zwembadpersoneel. De SP, Onafhankelijk Delft en GroenLinks kwamen daarom afgelopen week op gesprek.
"Ik vind het choquerend", zegt SP-fractievoorzitter Lieke van Rossem, na haar bezoek aan Kerkpolder. "Heel triest dat de gemeente nu tegen haar personeel zegt: lever maar ruim 20 procent salaris in en zoek het maar uit. Ik ben benieuwd hoe wethouder Harpe het zou vinden als we zijn salaris met 20 procent korten." Ook Onafhankelijk Delft-fractievoorzitter Martin van Stoelinga vindt het vervelend voor de werknemers van Zwembad Kerkpolder. "Voor het personeel betekent dit dat ze er honderden euro's per maand op achteruit gaan. Dat kan niet", reageert Stoelinga.
Frans Alebregtse is woordvoerder namens medewerkers van Zwembad Kerkpolder. Hij maakt zich grote zorgen over wat de toekomst zal brengen. Vakbonden en de gemeente komen er maar niet uit. Verschillende onderhandelingen zijn al afgebroken. "Onze standpunten liggen erg uiteen", begint Alebregtse. "We willen best over naar Sportfondsen. Maar wel onder dezelfde arbeidsvoorwaarden als nu." Momenteel werkt het veertien koppige personeel van Zwembad Kerkpolder nog voor de gemeente. Zij zijn officieel ambtenaren. Zodra het Delftse zwembad onder Sportfondsen valt, is dat voorbij. "Salaris wordt dan stukken lager, we krijgen geen eindejaarsuitkering meer en het pensioengat wordt niet gecompenseerd. Dat betekent dat we er gemiddeld 20 tot 25 procent op achteruit gaan. Daar verzetten we ons fel tegen."
Alebregste heeft op het moment nog weinig hoop dat beide kampen er samen uit gaan komen. "Ik heb sterk de indruk dat de gemeente niet bereid is afspraken te maken. Het voelt alsof we gewoon gedumpt worden." Gemeente en bonden moeten volgens de wet uiteindelijk tot een akkoord komen, voordat de overname een feit mag worden. Dit zou volgens planning voor het einde van het jaar moeten gebeuren. "We hebben echter te maken met een halsstarrige gemeente", zegt Alebregste.
Enkele Delftse politieke partijen willen het onzekere lot voor het personeel binnenkort tijdens de commissievergadering aan de kaak stellen. Het zwembadpersoneel beraamt zich nog over ludieke acties om haar klanten op de hoogte te brengen.
Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat het college in maart 2015 besloot Zwembad Kerkpolder te verzelfstandigen. "Bij deze verzelfstandiging is het de bedoeling dat de medewerkers worden overgedragen aan Sportfondsen", legt de woordvoerder uit. "Hierover worden momenteel gesprekken en onderhandelingen gevoerd. De uitkomsten van deze overeenkomsten en het sociaal plan geven een scherper inzicht in de financiële consequenties op basis waarvan het definitieve besluit tot verzelfstandigen genomen kan worden."

Anne-Floor Koop-Kraijema

Foto: Dennis van den Berg

- Wat ben je hier bij het Raadhuis aan het doen?
"Ik moest voor inkopen in de buurt van dit gebouw zijn, dat deze week een belangrijke rol in het leven van mijn geliefde en mij heeft gespeeld."

- Dat betekent toch niet… ?
"Jazeker, ik ben hier vrijdag 26 augustus met mijn man Sander Kraijema in het huwelijksbootje gestapt."

- Gefeliciteerd! Hadden jullie al lang trouwplannen?
"Valt wel mee. Sander heeft me op 11 september vorig jaar ten huwelijk gevraagd op Madeira. En toen zijn we een datum gaan prikken. Je moet van alles voorbereiden, en ik wilde wel dat allebei mijn zussen erbij zouden zijn. Eén zus heeft een tijdje in het buitenland gewoond, maar is nu weer terug."

- Waar hebben jullie elkaar leren kennen?
"Toen ik nog studeerde, had ik een bijbaantje bij IKEA. Daar heb ik Sander ontmoet. We waren collega's."

- Jullie zijn getrouwd in Delft, maar hebben het feest niet hier gevierd.
"Nee, onze feestlocatie bevindt zich in Rotterdam."

- En de trouwjurk?
"Die heb ik in Leiden gehaald."

- Waar voert de huwelijksreis jullie heen?
"Naar Aruba."

- Welk nieuws heeft je de laatste tijd beziggehouden?
"Toch het weerbericht. Het weer heb je niet in de hand, maar wij hebben het getroffen."

TU onderzoekt invloed bosbranden op klimaat

De radar met laserlicht, die bij het onderzoek wordt gebruikt. Foto: Jesper Neeleman

DELFT – Onderzoeker Martin de Graaf van de TU Delft en het KNMI gaat komende maand vanaf Ascension Island in de Atlantische Oceaan onderzoek doen naar de invloed van bosbranden op wolkenvorming en klimaatverandering.

Dat doet hij samen met een internationaal team van wetenschappers via lidar, oftewel een radar met laserlicht. Zij gaan met behulp van satelliet-, grond- en vliegtuigmetingen de eigenschappen van wolkendruppeltjes en rook gedetailleerd in kaart brengen. "Deze metingen kunnen inzicht geven in de wijze waarop wolkendruppeltjes veranderen onder de aanwezigheid van kleine asdeeltjes", zegt Martin de Graaf van de TU Delft en het KNMI. "De aardse atmosfeer is altijd voor zo'n 60 procent bedekt met wolken, en een verandering daarin zou aanzienlijke klimaatgevolgen hebben, omdat wolken een zeer belangrijke temperatuurregulator zijn in het klimaat."
De meetcampagne moet wetenschappers meer grip bieden op de verschillende effecten en een nauwkeuriger beeld geven van de interacties tussen wolken, straling en kleine deeltjes; iets dat tot nu toe in klimaatmodellen relatief grote onnauwkeurigheden oplevert.

Molen de Roos wordt gerestaureerd


DELFT - De restauratie van Molen de Roos in Delft is woensdag begonnen. Metselaars gaan komende tijd aan de slag om het aangetaste muurwerk onder de stelling te repareren. Verder wordt een dichtgemetselde doorgang opnieuw toegankelijk gemaakt. De verwachting is dat de werkzaamheden eind november zijn afgerond.

Meubelstoffeerderij Rein Kool geeft oude meubels een tweede leven

Uw oude meubel wordt weer als nieuw met behulp van Meubelstoffeerderij Kool.

DELFT – Menigeen heeft op zolder of achterin de schuur nog een oud meubelstuk met een grote historische waarde staan, dat door de tand des tijds niet gespaard is. Als u dit meubel een tweede leven gunt, bent u bij Meubelstoffeerderij Rein Kool aan de Ampèreweg 12 aan het juiste adres.

Al een halve eeuw kunt u gebruikmaken van de vakkennis en de diensten van Meubelstoffeerderij Rein Kool. Rein kreeg het stofferen met de paplepel ingegoten en dankzij zijn leermeesters heeft hij dit ambacht helemaal in de vingers gekregen. Hij steekt van begin af aan al zijn hele hart en ziel in zijn werk, dat je rustig zijn passie mag noemen: het restaureren en stofferen van meubelen.
"Meubels verdienen zo vaak een tweede kans, en met een goed uitgevoerde herstoffering krijg je dat voor elkaar", aldus Rein.
Een prettige bijkomstigheid is, dat mensen weer in staat en bereid zijn om geld uit te geven aan de restauratie van meubelen uit vroeger tijden. "Waarom de prijzen in een meubelstoffeerderij wat hoger liggen? Dat zit 'm in de vele arbeid die hiermee gemoeid is. Meubels restaureren en stofferen, dat is het betere handwerk", legt Rein uit.
Wanneer u een bezoek brengt aan de stoffeerderij van Rein Kool aan de Ampèreweg 12, kunt u met eigen ogen de stoffen en leersoorten bekijken waarmee gewerkt wordt en een offerte laten uitbrengen. Na een vrijblijvend gesprek en inspectie van het meubel, gaat de meubelstoffeerderij ermee aan het werk. Het meubelstuk wordt bij u thuis opgehaald, en als het werk klaar is ook weer teruggebracht.
Meubelstoffeerderij Rein Kool, gespecialiseerd in antieke stoffering, is bereikbaar via tel. 015 – 2126210 en online: www.rjkool.nl.

Garage Van Bemmelen maakt klassieke vervuilers weer schoon

Peter van Bemmelen bij een klassieke Citroën, die nog van voormalig DDR-leider Erick Honecker is geweest. Foto: Margreet van Swieten

DELFT - Garage Van Bemmelen op de Ampéreweg in Delft heeft een oplossing voor de vervuilende uitstoot van auto's die als het ware 'over de datum' zijn.

De vraag om schonere lucht dient zich aan. In veel grote steden worden deze oude vervuilers al geweerd. In Rotterdam geldt nu al dat benzine- en dieselauto's van tussen 1992 en 1976 niet meer in de binnenstad mogen. Dit in navolging van maatregelen die zich internationaal aandienen. Dit gebeurt nu nog lokaal, maar een landelijke of Europese regeling zal uiteindelijk de norm worden.

Ideale verhouding
Van Bemmelen bouwt vervuilende auto's om naar auto's met een moderne schone uitstoot. De ideale verhouding om een zo schoon mogelijke verbranding te krijgen is 14 delen lucht op 1 deel benzine, dat is Lambda 1.Via een ingenieus regelsysteem en een katalysator kunnen zij uw auto met carburateur zo aanpassen dat die schone verbranding gehaald wordt. Zodat je ook met een youngtimer of oldtimer kunt bijdragen aan schonere lucht en straks met een 'schoon geweten' weer kunt rondtoeren in je trotse oldtimer.
Van Bemmelen is blij om op die manier een steentje te kunnen bijdragen aan een schonere wereld. Een offerte kan worden aangevraagd via
info@garagevanbemmelen.nl.
Garage van Bemmelen is gevestigd aan de Ampèreweg 6 in Delft.
Tel. 015 – 2623862, website:
www.garagevanbemmelen.nl.

Brigitte Kasius

Brigitte Kasius leeft met, voor en tussen de chihuahua's. De 54-jarige Schipluidense won hiermee geen kast, maar een kamer vol met prijzen.

Foto: Jesper Neeleman

1. Waarom wil je hier, in jullie achtertuin, worden gefotografeerd?
"Omdat hier mijn leven is. Hier ben ik altijd samen met de hondjes. Ze maken onderdeel uit van ons gezin. Vanwege de hondjes is er altijd iemand thuis, zoals dat hoort in een roedel."

2. Wanneer wandelde de eerste chihuahua hier binnen?
"Dat was zo'n vijftien jaar geleden. Ik zeg vaak: Ik ben groot geworden in de hondenmand van mijn oma. Mijn opa Kasius had jarenlang een siervishandel in de Wippolder. Daar kwam ik vroeger vaak. Dan was ik altijd met de hondjes in de weer en als klein meisje wist ik al dat ik later ook een hond wilde. Eerst had ik twee golden retrievers. Later dus chihuahua's, een ras dat me heel geschikt leek voor de plek waar we wonen."

3. Wat is zo bijzonder aan dit ras?
"Ze zijn klein, maar ook waaks en dapper. Als ze je kennen zijn ze heel vriendelijk, maar het zijn geen labradors of golden retrievers, die bij wijze van spreken kwispelen naar een inbreker. Bovendien zijn ze nieuwsgierig en leergierig. En een echt gezelschapshondje. Op het hoogtepunt woonden hier zeventien hondjes. Dat was vrij druk. Inmiddels zijn het er nog tien, waarmee we alle kanten uit kunnen."

4. Wat hebben ze je tot nu toe gebracht?
"Een heel ander leven. We begonnen met tentoonstellingen in Nederland, maar zijn later ook in België, Luxemburg, Duitsland, Cyprus en Gibraltar geweest. We hebben samen mooie, maar ook spannende momenten beleefd. Zoals in Gibraltar, toen we 's nachts in het donker en zonder TomTom de grens overkwamen en de weg naar een tentoonstelling probeerden te zoeken. We hebben zoveel prijzen gewonnen, waaronder Nederlands kampioenschappen, dat ze al niet eens meer in de prijzenkamer passen, ."

5. Wat moeten ze tijdens die wedstrijden goed kunnen?
"Het is een soort schoonheidswedstrijd, waarbij het belangrijk is dat de honden er goed en gezond uitzien."

6. Zou je dit ook met andere hondenrassen kunnen?
"Dan zouden we ruimer moeten wonen. Je kunt hier geen tien Duitse doggen laten lopen en af en toe een nestje hebben. Maar ik ben verder gek op honden in het algemeen."

7. Als ik burgemeester van Midden-Delfland was, dan...
"... zou ik ervoor proberen te zorgen dat er met Koningsdag meer te doen was in Schipluiden. Nu waren er hier helemaal geen activiteiten."

8. Waar moet je, als je een hond koopt, op letten?
"Of de moeder aanwezig is. Verder is het belangrijk dat ze helder uit hun ogen kijken en vertrouwen uitstralen. Als je binnenkomt en ze schieten meteen een hoekje in; dan zijn ze niet gesocialiseerd."

9. Zou je nog zonder de hondjes kunnen leven?
"Misschien op een zeker moment, als je ouder wordt, wel. Maar momenteel niet. Ik zou ze erg missen, vooral het leven om je heen en het zorgen voor."

10. Wil je er verder nog iets over kwijt?
"Wij hebben Schipluiden met de hondjes enigszins op de kaart gezet. Ik vind het daarom jammer dat we de Dorpshoeve, nadat deze is verbouwd, niet meer als trainingslocatie mogen gebruiken. Het lukt vooralsnog niet een alternatieve plek in het dorp te vinden. verder ben ik hartstikke trots dat we vorig jaar de beste kortharige en de beste langharige chihuahua van Nederland hadden. Dat is best bijzonder."
Meer info: www.amillionsdreams.eu.

n De lessen van de Koorschool Delft gaan weer beginnen, er is nog plek in de prime- en tertsklas èn in de kwintklas zijn nog enkele plaatsen. Kijk voor alle info op www.koorschooldelft.nl. n Ontmoetingscentrum Vermeertoren organiseert zaterdag 3 september van 10.00 uur tot 16.00 uur aan de Van Beresteynlaan 169 b in Delft een rommelmarkt en fancy fair. n De Delftse Natuurwacht en IVN Delft organiseren zaterdag 27 augustus vanaf 20.30 uur in de Natuurschuur aan het Linnaeuspad 3 in Delft een vleermuisavond, inclusief excursie. Aanmelden is niet nodig en de activiteit is gratis. n In Historisch Joris is nog tot 28 september de fototentoonstelling MADD van Alexandra Baban te zien. n Bij Lijm & Cultuur aan de Rotterdamseweg 270 in Delft is volgend weekend het foodtruckfestival Rrrollend Delft, met volop eten, drinken en entertainment. Het vindt plaats op vrijdag 2 september van 16.00 uur tot 23.00 uur, op zaterdag 3 september van 12.00 uur tot 23.00 uur en op zondag 4 september van 12.00 uur tot 21.00 uur. Zie voor meer info www.rrrollend.nl. n Tijdens het Open Monumentenweekend , op 10 en 11 september, organiseert de Stichting Kerkelijk Erfgoed Delft een Kerkenpad door Delft. Dertien Delftse kerken en kapellen laten dan bijzondere iconen en symbolen zien en vertellen erover. Meer info: www.sked.nl. n Joke Krul geeft zaterdag 10 september en 24 september de workshop botanisch tekenen. Bel voor meer informatie en aanmelden naar 015-2137337 of kijk op http://jokekrul.blogspot.com. n In de bieb van Pijnacker aan de Julianastraat 47 is voortaan weer elke vrijdagmorgen tussen 09.30 uur en 11.30 uur een taalcafé, voor wie de Nederlandse taal beter wil leren spreken. n Veenhage aan de Meidoornlaan 2 in Nootdorp heeft nog tot en met 30 september een tentoonstelling in de tuin. Deze is dagelijks tussen 10.00 uur en 17.00 uur te bezoeken en de toegang is gratis. Zie voor meer info http://beeldenindetuin.weebly.com. n In Wijkcentrum De Hofstee aan de Sandinoweg 149 in Delft kan vanaf 7 september elke woensdagmorgen tussen 09.30 uur en 11.30 uur worden geschilderd. Het is mogelijk een gratis proefles te volgen, daarna kost deelname 7 euro 50 per schilderles. Bel voor meer info en inschrijven naar 06-27227143 of mail naar info@vanadricheminbeeld.nl. n CircusKabel begint op 7 september met het nieuwe seizoen circuslessen, voor kinderen vanaf 4 jaar. Kijk voor informatie en aanmelden voor of een gratis proefles op www.circuskabel.nl. n Van 3 tot en met 29 september is in Galerie Inkt Delft aan de Choorstraat 29 een tentoonstelling van het werk van Reinoud Kuipers te zien. Meer info: www.inktdelft.nl. n Michel van der Kley, die met een 3D-printer een reusachtig ei heeft geprint, geeft zondag 28 augustus om 16.00 uur een lezing bij 38CC aan de Hooikade 13 in Delft. Hier is tevens het ei te bewonderen. Meer info: www.38CC.nl. n Ruilkring Delft & Westland heeft donderdag 1 september om 20.00 uur een bijeenkomst. Bel voor het precieze adres en verdere info naar 06-44378320. n

Agressie na Homo Bingo

Ook afgelopen maandag presenteerden de studenten van Outsite zichzelf. Deze festiviteit verliep zonder incidenten. Foto: Koos Bommelé

DELFT - De OWee is de feestelijke opening van het nieuwe collegejaar. Ook bij Outsite, de jongerenorganisatie van de Delftse Werkgroep Homoseksualiteit (DWH), bruiste het afgelopen week van feestelijke evenementen. Die feestelijkheden werden tijdens de Homo Bingo, voor DWH één van de hoogtepunten van de OWee, echter bruut verstoord. Tegen het einde van de bingo kwam plots een groep van vijf a zes mannen tussen de 16 en 20 jaar binnen. Na afloop scholden zij overgebleven bezoekers uit met niet bepaald vriendelijke teksten. Enkele bezoekers die de mannen tot bedaren wilden brengen en een gesprek probeerden aan te gaan, werden bespuugd. De politie was snel ter plaatse en wist drie van de belagers aan te houden. Hoewel de gemoederen binnen Outsite hoog opliepen, wist de OWee commissie de geschoffeerde bezoekers tot bedaren te brengen en werden de slachtoffers opgevangen. DWH-voorzitter Bram van Meurs betreurt het incident van dinsdagavond. "Regelmatig wordt ons pand bespuugd of beklad. Dit incident geeft echter nog eens extra aan hoe belangrijk het is dat LHBT's goed zichtbaar zijn. Juist ook tijdens de introductie week voor nieuwe studenten," stelt de voorzitter. "Wij zijn daarom blij dat het college van bestuur van de TU juist die avond heeft aangegeven de banden met DWH en Outsite strakker aan te willen halen en te onderzoeken waar wij gezamenlijk kunnen optrekken om de veiligheid van iedere student te vergroten."

Vreemde voertuigjes verrassen op verschillende manieren

In de wijk Hof van Delft werden woensdag allerlei Iwheels getest. Rechts initiatiefneemster Jacoba van Gastel met een Trikke, linksachter de vandaag populaire E-One. Foto: Jesper Neeleman

DELFT - De ontwikkeling van Iwheels gaat razendsnel. Deze elektrische 'voertuigen' worden steeds meer geproduceerd en gebruikt. Afgelopen woensdag werden in Delft verschillende proeven gedaan.

Die zijn georganiseerd door de Delftse Jacoba van Gastel, fervent voorstander van de Iwheel en initiatiefneemster van de website en community www.we-all-wheel.nl. Ze heeft eigenaren en fabrikanten van Iwheels èn proefpersonen woensdag naar de wijk Hof van Delft laten komen. Zij mogen testen en ondervinden hoe het is op een Iwheel te rijden en hoe dit samengaat met ander verkeer.
Het levert een bijzonder plaatje op van mensen op voertuigjes waarvan we het bestaan niet eens wisten. De ontwikkeling ervan gaat razendsnel, weet Jacoba van Gastel, maar zoals vaker gaat de wet- en regelgeving veel slomer. "Kijk", zegt ze. "Voor dit voertuigje, de Trikke, is het momenteel dus verplicht dat er een zadel op moet." Dat is totaal overbodig, aangezien 'ie staan wordt bestuurd. "Maar het moet momenteel passen in de richtlijnen voor brommers. Dan krijg je dus gekke dingen zoals dit nep zadel."
Verschillende voertuigjes hebben verschillende kentekenplaatjes. "Omdat deze, de Qugo, valt onder Europese goedkeuring. En deze heeft alleen nationale goedkeuring. Er zijn rond Iwheels nog veel open vragen en open eindjes."
Dat is niet gek, want wat zijn Iwheels eigenlijk? De variatie erin is groot, wordt in één oogopslag duidelijk. En als twee auto's in de remmen moet als een proefpersoon op een Oxboard op de Ruys de Beerenbrouckstraat is beland, wordt duidelijk dat het ook in het verkeer veranderingen met zich mee zal brengen. "Ik moet even een veiligheidsvraag aan die jongens daar stellen", zegt Van Gastel, waarna ze richting de bijna aangereden proefpersoon snelt.

Nog nooit
Ook Youri Verhoeff (20) is vandaag Iwheels aan het testen. "Ik had nog nooit op zoiets gereden", vertelt hij. Sterker nog: "Ik heb nog nooit een voertuig bestuurd, zelfs geen brommer. Hoe ik het vind? Ik dacht dat het lastig zou zijn, zeker het nemen van een bocht. Maar je pakt het snel op. Je denkt, terwijl je er op rijdt, steeds minder na. Als de E-One strak vrijkomt, wil ik die ook nog even proberen."
Van Gastel krijgt vandaag ondersteuning vanuit de Haagse Hogeschool. Namens deze onderwijsinstelling is ook docent David Tiemens van de partij. "Onwijs leuk om te doen", zegt hij, nadat hij met grote voorzichtigheid en via een lantaarnpaal van z'n Oxboard is gestapt. "Ik had niet verwacht dat ik het zo snel zou oppakken. Ik heb weleens geprobeerd op een eenwieler te rijden, maar dat is me nooit gelukt." Met het oxboard heeft hij meer succes. "Ik verwacht dat dit soort vervoersmiddelen in de toekomst toe zullen nemen. Sommige Iwheels zijn ideaal om mee naar je werk te gaan, andere zijn perfect om na een rit in de trein het laatste stukje mee af te leggen. En bovendien hebben ze allemaal een hoge funfactor."
Dave Goudeket ziet tevreden toe de E-One vandaag het meest populaire testvoertuig is. Hij is mede-eigenaar van het bedrijf die deze produceert. In de E-One zit je goed en droog. "En hij is volledig goedgekeurd voor de Nederlandse weg", zegt Goudeket. Ze rijden 25 kilometer per uur en mogen over fietspaden en wegen tot 50 kilometer per uur, legt hij uit. "Er rijden er al meerdere door het land." Dat zullen er nog veel meer worden, voorspelt hij. "Voordeel is dat je droog zit, elektrisch en kostentechnisch voordelig reist. Verder geeft het, als je erin rijdt, rust in je lijf. Maar dat moet je ervaren."

Nieuwsgierig naar wat er in de Schiehallen gebeurt? Kom zondag 11 september zelf poolshoogte nemen

Tijdens de open dag is iedereen welkom om een kijkje in de voormalige NKF-hallen te nemen.

DELFT – Kabels worden er niet meer gemaakt, maar de voormalige NKF-hallen vormen al zeven jaar een broedplaats voor getalenteerde ondernemers en kunstenaars. Zij laten belangstellenden tijdens de open dag op zondag 11 september graag zien waar zij allemaal mee bezig zijn.

Een bedrijfsverzamelgebouw binnenrijden met de fiets. Dat is niet overal gebruikelijk, maar wel in de voormalige NKF-hallen aan de Schieweg. De oude kabelfabriek biedt sinds 2009 onderdak aan zo'n zestig kleine bedrijven: van kunstenaarsateliers en ambachtelijke werkplaatsen tot autobedrijven, een klimhal waar men kan boulderen en een brouwerij. Ook ontwerpbureau de Kabelfabriek heeft zich genesteld in deze industriële omgeving: de ontwerpers voelen zich er als een vis in het water en hebben veel contacten met hun medehuurders. "We geven jonge ondernemers en start-ups graag een zetje in de goede richting bij het zichzelf in de markt zetten", omschrijft Lian Moerenhout de rol die het bedrijf waar zij voor werkt vervult.
De belangenvereniging voor de gebruikers van de Schiehallen, de Kabelkring, organiseert jaarlijks een open dag. Belangstellenden kunnen een kijkje komen nemen in het voormalige NKF-gebouw om te zien hoe historie en heden zijn samengesmeed tot een keten van bedrijven met veel potentie voor de toekomst. Het evenement heeft veel weg van een grotendeels overdekt festival. De bedrijfsruimtes zijn op deze dag voor iedereen toegankelijk, zodat bezoekers een goed inzicht krijgen wat er momenteel allemaal gist en borrelt onder het omvangrijke dak van de voormalige NKF-hallen.

Foodtrucks
Dat gisten en borrelen mag met betrekking tot brouwerij de Koperen Kat letterlijk worden genomen. Maar er zijn meer ondernemers in de Schiehallen die zich op food & drinks richten, zoals lunchroom en bezorgrestaurant Trek, waar op deze dag een smoothieworkshop plaatsvindt. Speciaal voor de open dag komen foodtrucks van Dolly's, Wijn bij Robijn en Koko Loco op de patio van de Schiehallen te staan met thee, wijn en heerlijke hapjes. Het festivalidee wordt verder versterkt door optredens van Who Spilled The Lemonjuice?, Apa Itus en The Gully Flowers op het podium van de Koperen Kat. Bezoekers komen oog in oog te staan met de Chinese leeuw van Kung Fu-school Wing Chun Kuen, die dansend door de gangen trekt. Ook de Delftse coverband Traffix trekt al spelend rond door de hallen en de patio. Daar is eveneens de circusartiest Milan Seegers te vinden, een waar slangenmens die zijn hand niet omdraait voor een sterk staaltje acrobatiek.
Bij ontwerpbureau de Kabelfabriek kan men werken aan zijn of haar handschrift dankzij een korte cursus kalligraferen. Verder kunnen bezoekers verschillende houtsoorten leren onderscheiden, of kampioen autobandverwisselen worden. Voor de kleintjes is er een springkussen. De open dag van de voormalige NKF-hallen aan de Schieweg 15 vindt plaats op zondag 11 september van 10.00 uur tot 18.00 uur. De toegang is gratis. Vanaf het blauwe hart bij de Markt rijden de hele dag pendel-tuktuks van en naar het evenement. Info: www.dekabelfabriek.nl.

Huis te koop wordt u deze week aangeboden door Bergklis.nl

Foto: Martijn Linthorst

DELFT – Els van Kaam en haar echtgenoot Han wonen al 32 jaar in dit karaktervolle herenhuis uit omstreeks 1900. Vanzelfsprekend is de woning volledig gerenoveerd. Met gebruik van moderne materialen, maar wel in oude stijl.

Binnen valt bijvoorbeeld het prachtige plafond met ornamenten op, maar ook de zeer hoge ramen aan de straatzijde. Toen ze hier kwamen wonen, hadden ze al een zoontje. "De twee andere zoons zijn hier geboren. Toen de jongste vier was, hebben we de benedenwoning bij onze woning getrokken, simpelweg door een muur in de hal weg te breken en een draai in de trap te maken. Het pand heeft dus twee voordeuren, maar daarvan is er slechts één in gebruik." Het was een grote renovatie, waarbij veel is afgebroken en weer opnieuw opgebouwd. "Het was nodig", gaat ze verder, "want hiervoor woonden zowel boven als beneden studenten." Het huis is helemaal opgeknapt. De voormalige en suite woonkamer is doorgetrokken, de dubbelzijdige boekenkast verraadt nog waar de schuifdeuren gezeten hebben. De woonkamer heeft een geïsoleerde 'broodjes' vloer en een plafondhoogte van 3 meter 25. Aan de voorzijde, vlakbij de hoge ramen, is de schoorsteenmantel gebleven. "Heel mooi aan de achterkant zijn de deuren naar de tuin", zegt Els. "Net zoals overal in de woning zijn de deuren in oude stijl. Deze deuren naar de tuin, net zoals alle andere ramen in het huis, zijn voorzien van het speciale Ruysdael-glas, iets dunner dan dubbelglas, maar wel goed isolerend. Ideaal voor oude huizen zoals dit." De woonkamer, met vanuit de gang twee toegangsdeuren, is 3.60 bij 10.25 meter. Zowel aan de voor- als achterzijde voorzien van een convectorput. De moderne, halfopen keuken bevindt zich aan de achterzijde. Deze heeft een L-opstelling en is voorzen van een vijf pits kookplaat, een afzuigkap, een koelkast, een vaatwasser, een magnetron en een brede oven. Ook vanuit de keuken kun je in de zonnige stadstuin komen. Deze heeft een stenen berging en een achterom. Tot zeven uur 's avonds schijnt hier de zon. "Hoewel die nu allemaal de deur uit zijn, hebben we hier met drie zoons heel comfortabel kunnen wonen. In totaal heeft onze samengevoegde woning zes kamers. Maar toen ze kleiner waren, was het hier ook ideaal. Vanuit de tuin loop je zo via de Blekerhof naar leuke speeltuintjes. Voor kinderen is hier genoeg te doen. Je kunt een heel eind lopen zonder auto's tegen te komen." Op de eerste verdieping ook zulke hoge plafonds, met een lichte en ruime L-vormige voorkamer met een vaste kast en een schouw. Voorheen waren dit twee kamers. Een achterkamer met schouw, een inloopkast en openslaande deuren naar het balkon over de volle breedte van het huis. De badkamer met een vaste kast is uitgevoerd met een ligbad en een wastafel. "Twee van de kamers op de tweede verdieping hebben we nu in gebruik als werkkamer en atelier", zegt Els. "De derde dient als logeerkamer. Er is ook een tweede douchegelegenheid, ideaal toen onze zoons nog thuis woonden. Nu die de deur uit zijn, willen we wat kleiner gaan wonen." Naast vele opbergmogelijkheden, bieden deze kamers in afgescheiden ruimtes ook plaats aan respectievelijk de CV-ketel met de opstelling voor de droger, en een aparte wasruimte met een wastafel en een wasmachine. Ook deze verdieping heeft hoge plafonds, dat van de overloop heeft een groot dakraam, dat als vluchtroute kan dienen. De woning heeft een gunstige ligging ten opzichte van de binnenstad, het station, winkels en scholen.

Foto: Martijn Linthorst
Foto: Martijn Linthorst
Foto: Martijn Linthorst
Foto: Martijn Linthorst
Foto: Martijn Linthorst

Nieuwbouwmarkt koopwoningen blijft wat achter

Een voorbeeld van een nieuwbouwproject in Delft: de Parel aan de Schie. Foto: Martijn Linthorst

DELFT – De druk op de markt van bestaande koopwoningen loopt in steeds meer regionale woningmarktgebieden verder op.

Dit is wel af te lezen uit het groeiend aantal transacties en oplopende verkoopprijzen. Een stagnatie in het herstel van de markt van nieuwbouwkoopwoningen zorgt ervoor dat deze vraagdruk vooralsnog niet vermindert. De nieuwbouwproductie lijkt hierin het knelpunt te vormen. Gezien het dalend aantal bouwvergunningen zal deze productie ook in de komende kwartalen niet sterk aantrekken, zo blijkt uit de woningmarktcijfers over het tweede kwartaal van 2016. De veertiende Monitor Koopwoningmarkt over het eerste kwartaal 2016 is afgelopen vrijdag gepresenteerd door het Expertisecentrum Woningwaarde van het OTB, onderdeel van de Faculteit Bouwkunde van de Technische Universiteit Delft.

Knelpunt
Het aantal door het Kadaster geregistreerde transacties van woningen, dit zijn er ruim 50.300, in het tweede kwartaal van 2016 betekent een flinke stijging ten opzichte van zowel het eerste kwartaal van 2016 als hetzelfde kwartaal in 2015. "Wanneer we het aantal door het Kadaster geregistreerde transacties van woningen in het eerste half jaar van 2016 voorzichtig vertalen naar een jaarcijfer, zijn 200.000 transacties niet ondenkbaar. Op een aantal 'krappe' regionale woningmarkten lijken de grenzen van mogelijke transacties op de markt van bestaande koopwoningen al enigszins bereikt", staat in de Monitor te lezen. "De nieuwbouwproductie lijkt het knelpunt te vormen voor het uitblijven van een aanhoudend herstel op de markt van nieuwbouwkoopwoningen. Het aantal verleende bouwvergunningen voor koopwoningen zat vanaf medio 2013 weer flink in de lift, maar kent vanaf het derde kwartaal van 2015 een onverwachte dalende trend. Hierdoor zal het aantal aangeboden, verkochte en opgeleverde nieuwe koopwoningen in de komende kwartalen naar verwachting verder dalen." Mogelijke oorzaken voor deze onverwachte ontwikkelingen zijn hoge grondprijzen, een gebrek aan bouwcapaciteit, een tekort aan beschikbare bouwplannen en (her)onderhandelingsperikelen bij het uitwerken van nieuwe bouwprojecten.

Uitagenda van zaterdag 27 augustus tot en met zaterdag 3 september

Doelenplein zomerfeesten
Tot en met 4 september
Met live-muziek en andere bijzonderheden
Locatie: Doelenplein
Entree: gratis

Antiek- en curiosamarkt
Zaterdag 27 augustus en 3 september
Met kraampjes vol antiek- en curiosa
Locatie: De Klis
Tijd: 09.00 uur tot 17.00 uur

Uurtje orgelmuziek
Zaterdag 27 augustus en 3 september
Muziek van het monumentale orgel
Locatie: Oude Kerk
Tijd: 16.00 uur
Entree: 4 euro

Jazz Festival Delft
Zaterdag 27 en zondag 28 augustus
Vele bands en muzikanten brengen eerbetoon aan de jazz
Locatie: binnenstad
Entree: gratis
www.jazzfestivaldelft.nl

Bierhistorische Rondwandeling
Zaterdag 27 augustus en zaterdag 24 september
Leer alles over bierstad Delft
Locatie: binnenstad
Tijd: 13.30 uur tot 17.00 uur
Entree: 10 euro
www.bierhistoriedelft.nl

Swim to Fight Cancer
Zondag 28 augustus
Zwemmen voor het goede doel
Locatie: start en finish bij Korte Geer
Tijd: 13.00 uur tot 15.00 uur
Entree: gratis

Bierfestival
Zondag 28 augustus
Met volop kraampjes en brouwerijen
Locatie: Brabantse Turfmarkt
Tijd: 11.00 uur tot 20.00 uur
Entree: gratis

Rondleiding Vermeer Centrum Delft
Zondag 28 augustus en vrijdag 2 september
Gids vertelt leuke weetjes over Vermeer
Locatie: Vermeer Centrum Delft, Voldersgracht 21
Tijd: zondag om 12.00 uur, vrijdag om 11.30 uur
Entree: gratis, wel entree museum

Lunchpauzeconcert
Dinsdag 30 augustus
Pianodocent Emiel Jansen speelt klassieke muziek
Locatie: De VAK, Westvest
Tijd: 12.45 uur tot 13.15 uur
Entree: gratis

Jazz-sessie
Dinsdag 30 augustus
Met om 20.30 uur een sessieband, vanaf 21.00 uur kan iedereen meespelen
Locatie: Grand Café Verderop, Westvest 9
Tijd: 20.30 uur tot 23.30 uur
Entree: gratis

Zomeravondconcert
Donderdag 1 september
Met Arjen Leistra op het hoofdorgel
Locatie: Oude Kerk
Tijd: 20.00 uur tot 21.00 uur
Entree: 8 euro

Back to Basis
Vrijdag 2 september
Muziek van meerdere muzikanten
Locatie: Kadmium, Prinsenkwartier
Tijd: 19.45 uur tot 22.45 uur
Entree: gratis

Min'Jam Experiment
Vrijdag 2 september
Muzikale en interactieve voorstelling
Locatie: Rietveld Theater
Tijd: 20.30 uur tot 21.30 uur
Entree: 7 euro 50

Zaterdag 3 tot en met zondag 11 september
Nationale Dansweek
Dansschool Wesseling en Dansplaats Delft openen de deuren voor proeflessen, workshops en activiteiten.
Locatie: Wesseling, Voorstraat 64
www.dansschool-wesseling.nl

Verleng je vakantie met de Doelenplein Zomerfeesten

Op de eerste avond van de Doelenplein Zomerfeesten was het al lekker druk. (foto: Koos Bommelé) Foto: Koos Bommelé

DELFT – Wie zegt dat de vakantie voorbij is? Op het Doelenplein vinden tot en met zondag 4 september de Zomerfeesten plaats: een splinternieuw evenement, dat je moeiteloos van jouw 'einde van de vakantie-blues' afhelpt.

Het idee voor de Doelenplein Zomerfeesten deed Jeroen Spierings op tijdens zijn vakantie. "In Griekenland en andere mediterrane landen zijn die typische pleinfeesten, waarvoor heel het dorp uitloopt, een gekoesterde traditie. Iedereen schuift aan aan lange tafels op het plein en geniet met elkaar van lekker eten, muziek en dans." Veel mensen zijn net als Jeroen inmiddels teruggekeerd van hun vakantieadres, maar vertoeven in gedachten nog steeds daar. Het verplicht 'afkicken' van de vakantie valt zwaar, ervaart Jeroen. "Daarom leek het mij een goed idee om zo'n typisch mediterraan pleinfeest te organiseren, om de overgang van de vakantie naar de dagelijkse Hollandse sleur gemakkelijker te maken." Als horecaondernemer beschikt Jeroen, die samen met zijn broer Bart het Frans-internationaal georiënteerde LEF Restaurant & Bar runt, over een ruim terras op het Doelenplein. Toen hij zijn plan besprak met zijn buren van Grieks restaurant GRK&ZO, waren die meteen enthousiast. En dus verandert het plein tot en met zondag 4 september iedere avond in een feestlocatie in de open lucht.

Happy Hour
Dit weekend staan de Zomerfeesten nog in het teken van het Jazz Festival, met optredens van de Delft Blue Big Band, Southern Jazz Engine en Coco Bowles. Maandag 29 augustus tot en met vrijdag 2 september begint het feest op het plein met een happy hour om 17.00 uur, met live muziek. Dinsdag 30 augustus staat er van 19.00 uur tot 22.00 uur een wijnproeverij op het programma, met Franse en Griekse wijnen en delicatessen; voor dansliefhebbers vindt die avond een salsadansavond plaats van 20.00 uur tot 23.00 uur. Woensdag 31 augustus, donderdag 1 september en zaterdag 3 september kan iedereen van 17.00 uur tot 20.00 uur deelnemen aan de Plein BBQ: op vrijdag 2 september en zondag 4 september vindt op dat tijdstip het Mosselfeest plaats. Kosten voor deelname aan deze eetfestijnen aan lange tafels op het plein bedragen 15 euro per persoon per dag.
Woensdag vindt van 14.00 uur tot 20.00 uur een kinderfeest plaats op het Doelenplein, met een springkussen en een circusschool. In de avond treedt L'Chaim op. Donderdag is het clubavond en kunnen de gasten onder het genot van een cocktail genieten van zomerse loungeklanken. Voor het weekend staat iets bijzonders gepland. In samenwerking met Filmhuis Lumen krijgt het Doelenplein een heuse openluchtcinema, waarin drie avonden op rij een Franse film wordt vertoond: op vrijdag Intouchables, op zaterdag Midnight in Paris en op zondag Amélie.
Zaterdagmiddag treedt het orkest Prometheus Delft op op het plein, en zondagmiddag kan iedereen deelnemen aan het jeu de boules. Voor het volledige programma kijk je op de speciale Facebookpagina 'Doelenplein Zomerfeesten' en op www.lefrestaurant.nl/zomerfeesten.

De ontvangstweek zit erop, het studeren kan beginnen...

DELFT - Vele duizenden gloednieuwe studenten begonnen afgelopen week in Delft aan hun nieuwe leven. Tijdens de OWee maakte ze kennis met de vele facetten van het leven als student in Delft. Moeder natuur trakteerde de studenten op stralend weer, de studenten trakteerden elkaar op wat anders. Het werd een week om niet gauw te vergeten... Fotograaf Koos Bommelé was erbij en maakte weer hele foto's. Kijk voor al zijn foto's op de website www.
delftopzondag.nl.

Foto: Jesper Neeleman

Ontspannen shoppen en zoeken naar de juiste bril bij DIJCK2

Roy van Doornik showt fraaie en goed betaalbare brillen van het merk Nina & Max. Foto: Jesper Neeleman

DELFT – Veel mensen maakten afgelopen twee maanden kennis met een gloednieuwe brillenwinkel: DIJCK2, aan de Oude Langendijk 2. DIJCK2 is onderdeel van Van der Leeuw Optiek, maar tegelijk ook heel anders.

DIJCK2 is gevestigd in een prachtig historisch pand in de binnenstad van Delft, het pand waar ooit in het begin van de vorige eeuw 'De Gruyter' was gevestigd. De gevel is volledig hersteld en teruggebracht naar zijn oorspronkelijke vorm en bouwstijl. Alles met oog voor kwaliteit en vakmanschap. Dat zien we ook weer terug in de collectie van de brillenwinkel van DIJCK2. De winkel is direct verbonden met zijn bekende broertje: Van der Leeuw Optiek, al sinds 1968 een vertrouwde opticien op deze locatie.
DIJCK2 heeft er voor gekozen om de brillen te presenteren in een bijzondere en stijlvolle inrichting waardoor je zelf kunt kijken, passen en vergelijken, vertelt Roy van Doornik, storemanager van DIJCK2.
Deze winkel straalt uit dat je rustig de tijd kunt nemen om tot een goede keuze te komen. Even zitten, passen, rondkijken met een cappuccino in je hand. In het midden staan banken, aan de muren zijn veel modische en retro-achtige brillen te zien. Ja, de doelgroep voor DIJCK2 is misschien iets jonger of modieuzer dan bij Van der Leeuw Optiek, maar ook zij willen wel graag de beste oogmeting en dienstverlening waar Van der Leeuw al jaren bekend om staat.
DIJCK2 verkoopt louter brillen van merken die zich puur op het maken van brillen focussen. Zoals het meer dan honderd jaar oude Moscot uit New York, het hippe bedrijf Dick Moby dat monturen maakt van plastic afkomstig uit de zee, of het gunstig geprijsde merk Nina & Max. Ook het mooie Amerikaanse merk Garrett Leight California Optical, het iconische merk Oliver Peoples, het super exclusieve Japanse merk Dita en ook Ray Ban zijn bij DIJCK2 verkrijgbaar. Stijlvolle brillen van bedrijven die weten hoe ze goede brillen moeten maken. Wie denkt dat deze altijd een fortuin kosten, vergist zich echter. Brillen van het trendy merk Nina & Max kosten inclusief enkelvoudige glazen 98 euro en worden desgewenst binnen 30 tot 60 minuten compleet geleverd. Bij DIJCK2 zijn de monturen met liefde en vakmanschap gemaakt. Future classics design met een sterke gevoelswaarde. Betaalbare monturen waar je blij van wordt.
De medewerkers van DIJCK2 helpen graag om samen te kijken welke stijl het beste bij je past. "Want een bril is niet iets dat je zomaar even verkoopt. Daarom geven we de klant hierbij graag alle aandacht", vervolgt Van Doornik. "We hebben bovendien het voordeel dat we de kennis en ervaring, die Van der Leeuw Optiek al sinds 1968 heeft opgebouwd, in huis hebben."
Meer weten? Kom gerust eens langs, kijk op www.dijck2.nl of volg DIJCK2 op Facebook.

Rouwen is ingewikkeld, gelukkig kunnen lotgenoten elkaar helpen

Marianne van Meurs (links) en Roely van Maanen begeleiden vanaf 28 september een lotgenotengroep voor mensen van wie de partner is overleden. Foto: Jesper Neeleman

DELFT – Humanitas organiseert vanaf eind september in Delft een lotgenotengroep voor mensen van wie de partner is overleden. Want, weten de begeleiders, zeker in zulke zware situaties helpt het om hier met lotgenoten over in gesprek te gaan. De groep wordt begeleid door Marianne van Meurs en Roely van Maanen. Marianne deed dit al zes keer eerder, Roely voor het eerst. Vanuit haar vrijwilligerswerk voor Steun bij rouw en verlies van Humanitas en haar werk als oncologie verpleegkundige bij Careyn en het Hospice Delft kreeg Roely echter al vaak te maken met mensen die hun partner verloren. Dat is loodzwaar, beseffen ze. Maar praten helpt. "Herkenning en erkenning geeft troost. Dát is de kracht van een lotgenotengroep", begint Roely. "De rouw is een gezonde reactie op een ingrijpende gebeurtenis", vervolgt Marianne. "Na verloop van tijd willen mensen hun netwerk er echter niet meer mee belasten." Terwijl het gemis, met het verstrijken van de tijd, dikwijls juist erger wordt, voegt Roely eraan toe. "Ondertussen worden de reacties soms harder. Dan wordt bijvoorbeeld gezegd: 'Maar het is toch al een jaar geleden?', terwijl het verdriet nog groot is. Ook gebeurt het dat de omgeving steeds minder luistert, terwijl daar wel behoefte aan is", weet Roely.
"Dan is het fijn daarover te kunnen praten met anderen, die hetzelfde hebben meegemaakt", zegt Marianne. "Samen bespreken ze tijdens onze lotgenotengroep thema 's, zoals het afscheid, reacties van de omgeving, positief denken en de kracht om verder te gaan. Deze bijeenkomsten kunnen, evenals de tijd die na het overlijden is verstreken, enigszins helend werken." Roely: "Rouwen is een heel ingewikkeld proces. Tijdens de lotgenotengroep worden alle ervaringen gedeeld. Zo kunnen deelnemers elkaar tips geven, ze kunnen in de groep vertellen wat hen bijvoorbeeld goed helpt." Zo kan de lotgenotengroep in meerdere opzichten nuttig zijn voor de deelnemers, ook als hun partner al een langere tijd geleden is overleden. Aanmelden kan via 06-25112970 of rouwenverlies@humanitasdelft.nl. Meer info: www.humanitasdelft.nl.

Informatieavonden Centrum NLD3

DELFT - Centrum Nieuwe Langendijk 3 organiseert van maandag 29 augustus tot 14 september meerdere informatieavonden. Tijdens deze avonden kunnen aanwezigen door middel van korte workshops kennismaken met het programma van Centrum NLD3. Kom vrijblijvend langs en maak kennis met de workshop voor stellen, massagetechnieken bij spanningsopbouw, dansexpressie, leven in je lijf, qigong, mindfulness, relatiebegeleiding, massage of adem- en psychotherapie. Kijk voor het programma op www.centrumnld3.nl.

Ontmoet en groet de nieuwe burgemeester

DELFT - Marja van Bijsterveldt, de nieuwe burgemeester van Delft, wil graag kennismaken met de inwoners van de stad.

Ze begint haar kennismaking in het stadhuis op de Markt. Op zaterdag 3 september zijn alle Delvenaren en Delftenaren uitgenodigd om de burgemeester te ontmoeten. Zij kunnen tussen 09.30 uur en 12.00 uur langskomen voor een praatje en een kopje koffie, of alleen maar even kennismaken. Om 10.45 uur spreekt de burgemeester de aanwezigen toe. De burgemeester hoopt die dag al veel inwoners persoonlijk te mogen begroeten. Deze ochtend vormt de start van een intensieve kennismakingsperiode van 100 dagen. Meer informatie daarover verschijnt na volgende week in de Stadskrant en op www.delft.nl.

Willy Tiekstra volgt Ernst Damen op

Willy Tiekstra. (foto: Frank van den Burg) Foto: Frank van der Burg

DELFT - Willy Tiekstra is sinds deze week de nieuwe voorzitter van de fractievoorzitter van de PvdA.

Ze volgt Ernst Damen op, die de fractie vanaf 2010 leidde. Ernst Damen blijft wel deel uitmaken van de fractie. Willy Tiekstra verheugt zich op de samenwerking met de fractie en de coalitiepartners. "Het is een spannend moment om als voorzitter te beginnen", zegt ze. "Financieel gaat het gelukkig weer de goede kant op met Delft. Dat biedt ruimte om te investeren in de stad en haar inwoners." Het vertrek van Ernst Damen als fractievoorzitter komt niet onverwacht. Bij de start van zijn tweede termijn als fractievoorzitter had hij al aangegeven na twee jaar het stokje te willen overdragen en plaats te maken voor een nieuw gezicht dat de fractie naar de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 kan leiden.

Portret: Een niet alleen spontane, maar ook slim onderhandelende stadsvertegenwoordiger

Marja van Bijsterveldt opende twee maanden geleden de agrarische kinderopvang op boerderij Hoeve Ackerdijk aan de Rotterdamsweg. Langer geleden verrichtte ze in Midden-Delfland goed werk.

DELFT – Met de installatie van Marja van Bijsterveldt tot nieuwe burgemeester, aanstaande vrijdag, haalt Delft een stadsvertegenwoordiger in huis die goedlachs en hartelijk is. Maar zeker zo belangrijk als haar oprechte spontaniteit: ze is ook een slimme en gedreven bestuurder, die bijna altijd haar doel weet te bereiken.

Door: Henk de Kat

Van Bijsterveldt bouwde afgelopen 15 jaar brede naamsbekendheid en een wijdvertakt politiek netwerk op, waarvan Delft ongetwijfeld nog profijt kan trekken. Eerst was ze landelijk partijvoorzitter van het CDA (2002-2007), daarna werd ze staatssecretaris onderwijszaken (2007-2010) en vervolgens minister op datzelfde departement (2010-2012). In die periode werd ze door feministisch maandblad Opzij uitgeroepen tot derde 'machtigste vrouw van Nederland'. Voordat ze de nationale politiek in dook, was ze negen jaar burgemeester van Schipluiden (1994-2003). Gedurende haar bewind kwamen drie onevenredig grote bedreigingen af op die ogenschijnlijk zo rustige plattelandsgemeente. Om te beginnen werd ze geconfronteerd met het plan om hier een grote waterzuivering te bouwen. Daarnaast speelde de aanleg van rijksweg A4, een drukke verkeersader dwars door de stille Schipluidense polders. Als derde dreigde opslokking door het Westlandse tuinbouwgebied. Op alle fronten wist Van Bijsterveldt te overtuigen, door het maximaal haalbare voor haar gemeente in de wacht te slepen.

Rioolwaterzuivering
Haar eerste wapenfeit, behaald bij de vestigingsplannen van een regionale rioolwaterzuivering in het bij Schipluiden behorende dorpsdeel Den Hoorn, is een schoolvoorbeeld van haar politieke gewiekstheid. Aanvankelijk lag het meer voor de hand deze schoonmaakfabriek te bouwen op het voormalige vliegveld Ypenburg. Grote buurman Den Haag was daar echter niet gelukkig mee, die wilde op Ypenburg een nieuwe eigen Vinex-stadswijk bouwen. In een moeizame zoektocht naar een alternatief viel het oog van de provincie Zuid-Holland op een locatie in het kleine Den Hoorn. Van Bijsterveldt kwam daarmee tussen twee vuren. Inwoners van Den Hoorn verlangden van haar en de gemeenteraad begrijpelijkerwijs de volle steun voor hun protesten tegen zo'n mega-complex. Anderzijds werd zowel vanuit Den Haag als de provincie de politieke druk tot acceptatie van de Hoornse locatie steeds verder opgevoerd. De burgemeester loste het op door eerst bij waterschap Delfland, de opdrachtgever van de rioolwaterzuivering, te bedingen dat de ongeveer vijftien huishoudens en bedrijven die in Den Hoorn voor de bouw moesten wijken tegen een behoorlijke prijs werden uitgekocht. De grote klapper was echter dat Van Bijsterveldt gedaan kreeg dat de provincie Zuid-Holland in ruil voor bouw-medewerking beloofde dat Schipluiden tot in lengte van dagen groen zou blijven. En: zelfstandig!
Ze sloot daarvoor een unieke deal met Gedeputeerde Staten, de provincieleiding. In een geheim document, een 'sideletter', kreeg Van Bijsterveldt zwart op wit de garantie uit het Provinciehuis dat haar dorp gevrijwaard zou blijven van annexatie door één of andere buurgemeente, in ruil voor opgeven van het verzet tegen de zuivering. Het was een onderhandelingsstunt, die enige tijd later behoorlijk gekrakeel opleverde binnen Provinciale Staten, toen de politieke partijen in Zuid-Holland toch lucht kregen van deze door hun eigen provincieleiding onder de pet gehouden overeenkomst. Maar inmiddels had de burgemeester haar slag al geslagen.
De zuiveringsinstallatie is er uiteindelijk dus gekomen. In opdracht van Delfland wordt aan een landelijk weggetje in Den Hoorn nu dagelijks het vuile keuken- en wc-water gereinigd van ruim een miljoen inwoners uit de Delftse, Haagse en Westlandse regio, plus zo'n 40.000 bedrijven. Het is de modernste en ook grootste rioolwaterzuivering van Nederland geworden. Maar achteraf bezien is het zeker aan Van Bijsterveldt's strategisch inzicht te danken dat Schipluiden en Den Hoorn, die nu samen met Maasland de nieuwe gemeente 'Midden-Delfland' vormen, verder inderdaad een grotendeels groene enclave zijn gebleven tussen de steden Delft, Den Haag en Rotterdam. Precies, zoals de burgemeester van meet af aan voor ogen had.

Rijksweg A4
Ook bij de aanleg van de A4 door Midden-Delfland heeft Van Bijsterveldt veel bereikt met handige diplomatie achter de schermen. Lang voordat zij aantrad in Schipluiden was in principe al besloten dat die snelweg dwars door de dorpspolders zou komen te lopen. In het openbaar bleef ze als voorzitter van de gemeenteraad er tegen gekant – haar functie vereiste dat. Maar Van Bijsterveldt voelde ook wel aan dat die snelweg er vroeg of laat toch zou komen.
Ze wachtte niet af tot de Tweede Kamer daarover een definitief besluit nam: dan zou er immers als onderhandelaar niks meer te halen zijn. Door tijdig het overleg aan te gaan, bedong ze gunsten in een stadium dat het rijk er nog alle politiek belang bij had om Schipluiden te paaien tot medewerking aan de komst van de A4. Zo kreeg ze gedaan dat het rijk de aanleg betaalde van parallelle wegen langs de snelweg, ten behoeve van lokale tuinders en boeren. Ook kreeg ze de gewenste opritten naar de A4 om de dorpskern van Den Hoorn zo goed mogelijk te ontlasten. Daarnaast steunde ze actievoerders in hun streven om bij het rijk een pakket aan compenserende milieumaatregelen af te dwingen, als goedmaker voor de snelweg door het veenweidegebied.

'Handen af...'
Een laatste en markant voorbeeld van wat ze weet te bereiken dateert van de afgelopen jaren. In 2013 werd Van Bijsterveldt de logische voorzitter van de Midden-Delfland Vereniging: een club die zich inzet voor behoud van het 'groene kloppend hart' rond haar vorige gemeente.
Dat thema werd toch weer actueel, omdat door plannen voor een Blankenburg-tunnel onder de Nieuwe Waterweg in het zuidelijk deel van Midden-Delfland opnieuw een verstedelijkingsneiging de kop op steekt. Van Bijsterveldt benutte vol haar netwerk, en ging praten met de burgemeesters Aboutaleb (Rotterdam) en Van Aartsen (Den Haag). Ze hield hen voor dat het groengebied rond Schiplui ook voor inwoners van hun omringende steden van wezenlijk recreatie- en natuurbelang is.
Ze kreeg Aboutaleb en Van Aartsen daarmee volledig aan haar zijde: "Handen af van Midden-Delfland", riepen die daarna in koor. Resultaat was dat de Tweede Kamer vorig jaar, onder indruk van een door Van Bijsterveldt ingediend en door Rotterdam en Den Haag gesteund pleidooi, het rond Schipluiden gelegen Midden-Delfland gebied tot nu officieel 'beschermd landschap' uitriep.
Al met al, ook hier: knap gespeeld. En met die staat van dienst komt Van Bijsterveldt dus naar Delft. Een gezellige stad, maar met een politiek bedrijf waarin mild uitgedrukt nogal eens onbeholpen is geopereerd. Dat blijkt wel uit de nog jonge geschiedenis van de Spoortunnel-aanleg, de grondhandel in de Harnaschpolder, het huidige grondwaterprobleem van de oude Gistfabriek en de vernieuwing van de Sebastiaansbrug.
In Delft valt er voor zo'n handige politicus als Van Bijsterveldt met bovendien haar adresboekje van hoge politieke vrienden nog mooi werk te verrichten.

Als zij burgemeester van Delft waren, dan...

Marja van Bijsterveldt, voor het stadhuis. (foto: Henk de Kat) Foto: Henk de Kat

DELFT – De rubriek Hemd van Het Lijf omvat al jaren de vaste vraag: 'Als ik burgemeester van Delft was, dan...' Daarop kwamen soms zinnige, leuke of bijzondere antwoorden. Wellicht kan de nieuwe burgemeester van Delft er vanaf vrijdag haar voordeel mee doen. We zetten ze op een rijtje, met daarachter de naam van de man of vrouw die het advies gaf.

"... zou ik wat meer tussen de mensen proberen te staan dan Bas Verkerk heeft gedaan. Meer naar de burgers luisteren." Bob van der Wilk, vierdaagseloper.
"... zou ik streven naar een samenvoeging van Rijswijk en Delft, omdat ze samen sterker staan dan los van elkaar." Max van der Laan, OWee-organisator van het eerste uur.
"…zou ik er heel veel aandacht aan besteden om zoveel mogelijk organisaties te betrekken bij het gemeentelijk beleid en dan niet alleen als het de gemeente goed uitkomt. Het zou mooi zijn als college en ambtenaren weten welke kennis en kwaliteiten er binnen de stadsgrenzen zijn en hoe die zo goed mogelijk aangewend kunnen worden." Joris van Bergen, Delfia Batavorum.
"... zou ik verordonneren dat alle schuttingen in Delft niet hoger mogen zijn dan 1.50 meter: leuk tegengas aan de steeds verdergaande individualisering." Bas de Vroome, organist.
"... zou ik proberen mijn invloed aan te wenden om de bezuinigingen die het onderwijs hebben getroffen te herzien. Zo zou ik bepaalde zaken als schoolzwemmen, subsidies voor sportabonnementen, de bibliotheek en het theater nieuw leven inblazen." Rob Boers, voormalig schooldirecteur.
"... zou ik me meer onder de mensen begeven en leven als een Delftenaar. Op die manier kom je achter dingen die niet deugen." Lex Haak, professor, ingenieur en architect.
"… zou ik meer goede ideeën uit andere steden overnemen. Je hoeft namelijk niet alles zelf te bedenken. Als ik zie dat Delft de op één na duurste gemeente van Nederland is, dan zou ik eens gaan kijken of dat niet anders kan." Maarten Warffemius, Delftse Vrijmetselaarsloge.
"... zou ik de leegstand van winkelpanden tegengaan door er jonge kunstenaars in te plaatsen. Op deze manier laat je zien wat voor creativiteit er allemaal is in de stad." Matthijs Nieuwenhuizen, kunstenaar.
"… zou ik kijken of de werkzaamheden in de Spoorzone niet wat efficiënter kunnen. Dit soort megaprojecten halen het nooit binnen de begroting. Er is altijd een tekort aan geld, tijd of mensen." Michel Volwater, filmproducent.
"… zou ik alles in het werk stellen om verschillende bevolkingsgroepen nader tot elkaar te brengen. We zijn allemaal dienaren van één en dezelfde God of Allah en daarbij is naastenliefde het uitgangspunt om samen te leven. Aan de andere kant zijn we er ook van overtuigd dat goede initiatieven vanuit de burgers zelf moeten komen." Hasan Karadirek, voorzitter Sultan Ahmed Moskee.
"... zou ik proberen me onder de burgers te begeven en zo te ontdekken wat er leeft. Dat zou ik doen bij mensen uit verschillende bevolkingsgroepen. Onbekend maakt vaak onbemind, terwijl het zo leuk is om van elkaar te leren." Iris Euser, gezinsmaatje.
"... zou ik eens met Delftenaren meelopen die de hond uitlaten en een praatje houden, zodat je ook te weten komt wat er op straat leeft." Lyla Kok, jonge ondernemer.
"... zou ik het allemaal wat minder 'dorps' aanpakken. Ik ben over de hele wereld geweest en heb veel steden gezien; geen plek is zo mooi als Delft. De stad heeft alles om de internationale allure van Berlijn en New York te hebben, maar dan moet het allemaal wel even wat moderner en aantrekkelijker." Kader Abdolah, schrijver.
"... dan hielp ik mee het ambt van burgemeester verkiesbaar te krijgen. Als de burgemeester bijvoorbeeld elke zes jaar wordt gekozen, wordt het écht de burgemeester van de Delftenaren. Dat verkleint de afstand tussen de burgemeester en de bevolking." Frank Koenen, Mooi Weer Spelen.
"... zou ik het iedere Delftenaar verplicht stellen om elke dag minstens één uur plezier te maken met een muziekinstrument. Dat zou de stad zoveel muzikaler en vrolijker maken." Michiel Sebel, muzikant.
"... zou ik zorgen voor meer multiculturele ontmoetingscentra. Hierin kunnen allochtonen mensen uit hun eigen cultuur opzoeken en kunnen mensen uit verschillende culturen van elkaar leren. Ik denk dat je hiermee ook veel problemen, zoals de vele Delftse Jihadstrijders, voorkomt, doordat ze hier iets te doen hebben." Blesswell Kapika, schrijver.
"... zou ik kinderen veel meer betrekken bij vernieuwings- en verbeteringsprojecten in de stad. Ik sta vaak verbaasd van wat voor ideeën die kinderen hebben. Vaak komen ze met dingen waarvan je denkt: 'dat ik daar nou zelf niet aan heb gedacht...'" Julia Bosman, juf
"... zou ik krakers meer ruimte geven, want er staan zoveel kantoorpanden leeg. Ik kom uit het krakersmilieu van de jaren '80 en daar zijn door jongeren met goede ideeën heel mooie dingen ontstaan. Ze zijn aan dingen begonnen gewoon omdat het kon. Uiteindelijk was dat goed voor zowel de mensen als de economie." Henk Koorn, muzikant
"… zou ik minstens zes keer per jaar met het voltallige college op werkbezoek gaan bij een bedrijf." Jan Boumans, voormalig accountmanager Gemeente Delft
"… zou ik er zeker voor zorgen dat niet elke vierkante meter wordt volgebouwd." Liz Strick, kunstenares.
"… zou ik mijn ogen openhouden en leren van de succesverhalen van elders. Zo is er in Eindhoven bijvoorbeeld een zeer succesvol programma opgezet om het alcoholgebruik onder jongeren tijdens carnaval te beperken. Ik heb hier samen met de politie, Gemeente en de Provincie aan gewerkt en met succes: de leeftijd waarop jongeren gemiddeld aan alcohol begonnen steeg van 11,4 naar 13,5." Nico van der Lely, kinderarts.
"…zou ik de jeugd in Delft stimuleren om meer te bewegen. Dat is belangrijk voor de motorische ontwikkeling." Sander ter Steege, boulderaar.
"… zou ik ervoor zorgen dat er meer oog is voor vrijwilligers in de breedste zin van het woord. Dat kan zijn in de vorm van een Delftpas of gewoon een beetje waardering. Vrijwilligers vormen toch de kurk waar de Delftse samenleving op drijft." Luitgard van der Heijden, VPTZ.
"…zou ik niet alleen op de foto gaan met 'nieuwe Delftenaren' uit alle windstreken, maar ook echt met ze in gesprek gaan. Ik zou er veel plezier in hebben om de verhalen van mensen die voor het inburgeringsexamen zijn geslaagd op te tekenen. Ik denk dat daar prachtige en ontroerende verhalen uit naar voren komen." Jan van der Mast, schrijver.

Informatieavond over massage bij Balans en Reflectie op 14 september

Massagecursus bij Balans en Reflectie

DELFT - Meer ontspanning, aandacht en rust: veel mensen ervaren dit als het positieve effect van massage. Bij Balans en Reflectie, aan de Nieuwe Langendijk 3, kun je op woensdag 14 september om 20.00 uur een gratis voorproefje nemen van de cursussen en behandelingen die de massagetherapeuten geven.

Zodra je bij Balans en Reflectie binnenkomt stap je binnen in een wereld met een ontspannen levenstempo. De ruimten zijn licht en Marijn van der Vegt zelf spreekt rustig en met aandacht. "Je kent vast wel dat gevoel waarmee je terugkomt van vakantie. Helemaal uitgerust en ontspannen. Maar in de eerste werkweek die daarop volgt raak je dat door alle drukte vaak snel weer kwijt. Massage brengt je meer in contact met jezelf. Je voelt je ontspannen, doet de dingen die je moet doen met aandacht en hebt meer helicopterview. Zo doorbreek je een neerwaartse stressspiraal. Massage brengt je steeds weer terug bij dat fijne vakantiegevoel."
Op de informatieavond bij Balans en Reflectie kunnen bezoekers proefbehandelingen ontvangen om deze ontspanning zelf eens te ervaren. Marijn van der Vegt en Marian Damshuiser zijn gespecialiseerd in polariteitsmassages waarbij ze verschillende technieken combineren. Deze massages behandelen drukpunten, bindweefsel, spieren en het energetische systeem.
Naast de proefbehandelingen krijgen de bezoekers uitleg over de inhoud van het cursusaanbod van het komende seizoen. In een korte cursus hoofd- en schoudermassage leer je op twee avonden of een hele dag de technieken voor een korte maar effectieve massage. Op de basiscursus leer je veel praktische technieken zoals de juiste houding van je handen en masseren vanuit rust. Deze cursus duurt acht avonden of vier zaterdagen. Daarna kun je allerlei vervolgmodules volgen zoals bijvoorbeeld de vijf elementenmassage. Ook is er een verdiepingsgroep die eens per vijf weken samenkomt.
Marijn vindt het boeiend om de verhalen van de cursisten te horen als ze hun kennis in de praktijk hebben gebracht. "Niet alleen de vrienden en familie, ook de masseurs voelen zich na een behandeling ontspannen en zijn zich meer bewust van hun lichaam."

Balans en Reflectie
Telefoon: 06 22 366 377
Website: www.balansenreflectie.nl

Op zoek naar de onderliggende oorzaak bij Paramedisch centrum Goulooze

Osteopaat Sasha Goulooze

DELFT - Hoe komt het dat een klacht steeds terugkeert? Dat is de vraag die osteopaat Sasha Goulooze keer op keer stelt. Met haar behandelingen gaat ze op zoek naar de onderliggende oorzaak van fysieke klachten.

Chronische liesblessures of steeds vastzittende schoudergewrichten. Het zijn klachten die Osteopaat Sasha Goulooze regelmatig tegenkomt en behandelt. "Bij de osteopathische behandeligen richt ik me vaak op andere plekken in het lichaam dan de streek waar de klacht zich manifesteert. Dat komt doordat de organen in vliezen een ophangsysteem aan de wervelkolom hebben. Verstoringen op het vliezenniveau kunnen zich hierin openbaren. Dat is vaak dus op een heel andere plek."
In Paramedisch centrum Goulooze in Delftstede behandelt de osteopaat patiënten met uiteenlopende klachten zoals migraine, whiplash, sportblessures of huilproblemen bij baby's. "Bijzonder vind ik dat wanneer je het hele systeem van een patiënt ontspant en weer flexibel maakt, er soms ook emoties loskomen. Mensen voelen ineens weer hoe een bepaalde stressvolle situatie was en laten dit tijdens de behandeling los."
Goulooze is vooraf altijd duidelijk over haar behandelingen. "Binnen vier behandelingen is zeer vaak een positief resultaat te behalen. Als dat niet werkt adviseer ik dan ook om niet verder door te gaan." Osteopathie kan volgens Goulooze ook ondersteunend werken bij ziektebeelden die met reguliere medicijnen worden behandeld. "Ik kan bijvoorbeeld iemand met reumatische klachten ondersteunen door te zorgen voor zoveel mogelijk flexibiliteit en mobiliteit."
Goulooze, van oorsprong fysiotherapeut, is zich na haar studie osteopathie blijven bijscholen. "Ik heb net weer een nascholingscursus over de orthomoleculaire voedingsleer gevolgd. Supplementen schrijf ik niet voor maar ik kan wel adviseren. Veel mensen krijgen niet de drie ons groente per dag binnen die het Voedingscentrum adviseert en bouwen zo een tekort op. Supplementen kunnen dan helpen.
Met haar ruime ervaring en steeds groeiende kennis kan Goulooze echt meedenken met haar patiënten en de oorzaken van hun klachten in een kortdurende behandelperiode grondig aanpakken.

Paramedisch centrum Goulooze
Telefoon: 015 212 67 22
Website: www.pmc-goulooze.nl

Zomerschool 2016 was een groot succes

Meerdere senioren genoten genoten onlangs van een rondleiding op de Biesland Hoeve. Foto: Jesper Neeleman

DELFT - De Delftse Zomerschool voor Senioren is vrijdag 19 augustus afgesloten met een gezellig feest voor de deelnemers, waar Loes van Aarsen haar Muziekbonbons kwistig rondstrooide.

Er werd door de aanwezigen lustig meegezongen met oude krakers, variërend van Tom Manders tot Frans Halsema.
De Zomerschool werd dit jaar voor de zevende keer gehouden. In die jaren is zij uitgegroeid tot een begrip in Delft en omgeving. Voor alle activiteiten was er volop belangstelling. Het aantal deelnemers naderde dit jaar voor het eerst de zeshonderd. Er zaten dit jaar weer veel mooie dagtrips in het aanbod. Het bezoek aan Corpus in Oegstgeest met aansluitend een vaartocht op de Kaag bij stralend zomerweer behoorde tot de hoogtepunten.
Maar ook dichter bij huis werden juweeltjes gevonden. Ria van de Meer zorgde weer voor een historische bijdrage. Ook nu hingen de mensen aan haar lippen bij haar verhaal over de geschiedenis van Hugo de Groot en zijn Delftse roots. De golf-clinic bij Golfbaan Delfland en het bezoek aan de Biesland Hoeve zorgde bij de ouderen voor de nodige beweging. De barbecue bij Partycentrum Onder trok uiteindelijk de meeste deelnemers.

Geslaagde actie
De Stichting Samenwerkende Bonden van Ouderen SSBO kan terugzien op een geslaagde actie. Dit alles is mogelijk gemaakt door veel personen, fondsen en bedrijven die ervoor zorgden dat de mensen konden meedoen voor een schappelijke prijs. De SSBO wil al deze personen en organisaties hartelijk bedanken.
Dit zijn Fonds 1818, Fonds Sluyterman van Loo, Ondernemersfonds Delft Buitenhof, Alevo Drukkerij, Bakker Jaap, RODI Media zh, Deltax en natuurlijk ook alle vrijwilligers, die drie weken van 's morgens tot laat in de middag door hun inzet de Zomerschool tot een feest hebben gemaakt.

Woensdagmorgen, 11.00 uur

DELFT - Het Mijnbouwplein is een druk verkeerspunt met, volgens de omwonenden, wel erg veel geluidsoverlast. "Het is hier te druk voor een stadse omgeving, dat is al jaren bekend", laat Simon Snel, bewoner van het Mijnbouwplein, weten. Hij is dan ook dolgelukkig met de grote berg zand, die afgelopen week voor de deur verrees. "Gemeente Delft is eindelijk tot het inzicht gekomen dat er te veel verkeer over de Sebastiaansbrug en het Mijnbouwplein gaat. Er wordt hier bovendien vaak veel te hard gereden. Gelukkig wordt er sinds vorige week gewerkt aan een geluidswal", grapt hij.
(foto: Simon Snel)

Delft, twintig jaar geleden

Twintig jaar geleden waren kranten zwart-wit en meningen gekleurd. Delft op Zondag blikt wekelijks terug op de editie van deze krant van twintig jaar geleden.

Deze week is dat de editie van 1 september. Echtparen die toen 50 jaar of langer getrouwd waren, kregen toen nog bezoek van de (loco)burgemeester. Twee Delftse tachtigplussers die al zestig jaar bij elkaar waren, konden echter lang wachten. De fout bleek te zitten in de gemeentelijke administratie, waarin stond dat de twee niet meer bij elkaar waren. Achteraf kregen ze alsnog een fruitmand. Bezoek van de burgemeester wilden ze niet meer.
Tijdens Open Monumentendag rijdt een historische stoomtrein vijf ritjes door de regio, waarbij hij onder meer Delft aan doet.
Aan de Asvest meer moderne ontwikkelingen. Hier verrijst 'The Printer', waar iedereen op tweehonderd vierkante meter ruimte naar hartenlust kan printen, kopiëren en teksten kan verwerken.
Vier verse krentenbollen kostten 99 cent, voor 2 kilo 'super mosselen' moest 14 gulden worden neergelegd.

Poller DELFT - Leuk verhaal, in de vorige editie van de krant Delft op Zondag, over de bushalte aan de Ruys de Beerenbrouckstraat waar geen bussen rijden. Ik weet ook zo iets. Bij de Oostpoortbrug is een poller die altijd buiten gebruik is. Met een grote bedieningskast. Maar zolang ik hier woon heb ik gemiddeld twee keer per jaar gezien dat er onderhoud aan wordt gepleegd, soms een hele dag. Dan wordt 'ie helemaal uit elkaar gehaald. Lijkt mij een tamelijk dure klus! Daarna laten ze 'm weer zakken. Een paar keer had de monteur de poller omhoog laten staan maar al heel snel was die weer gezakt. Die poller lijkt mij heel nuttig, die brug is een fietspad, maar wordt ook gebruikt door auto's, ook grote touringcars en vrachtauto's. Oefenen voor als de Sebastiaansbrug gerenoveerd wordt? Vervelend voor het drukke verkeer van fietsers en nogal veel invaliden. Het is onderdeel van een grote fietsroute dwars door Delft. Hulpdiensten zouden er geen last van hebben, die kunnen die pollers zelf bedienen. Eén keer heb ik iemand een bekeuring zien krijgen, terecht. Voor de rest interesseert deze poller niemand. Behalve natuurlijk het bedrijf dat het onderhoud uitvoert.

J.A. Somers, Delft

32 / 44

Klant Contact Centrum

Verhuizen? Meld het uw gemeente

Gaat u binnenkort in Delft wonen of verhuist u binnen Delft naar een ander adres? Vergeet dan niet om uw verhuizing tijdig te melden bij de gemeente. Dit kan tot uiterlijk vijf dagen na uw verhuizing.

Een verhuizing geeft u digitaal door via de website www.delft.nl. Inloggen doet u met uw DigiD of uw burgerservicenummer. Verhuist u naar een andere gemeente? Dan moet u zich in uw nieuwe woonplaats inschrijven. U wordt dan automatisch uit de Basisregistratie personen (BRP, voorheen GBA) van Delft geschreven.

Als u zich niet inschrijft op uw nieuwe adres, kan dit vervelende gevolgen voor u hebben. Zo kunt u alleen een paspoort of identiteitskaart aanvragen als u goed staat ingeschreven. Hetzelfde geldt voor allerlei gemeentelijke en landelijke voorzieningen zoals een parkeervergunning, uitkering of huurtoeslag. Daarnaast is het bij rampen ook belangrijk dat de gemeente weet wie waar woont.

Meer informatie over verhuizen vindt u op www.delft.nl.

Klant Contact Centrum | Phoenixstraat 16 | alleen op afspraak, via www.delft.nl/afspraak of tel. 14015 | actuele openingstijden vindt u op www.delft.nl. U kunt bij het KCC alleen per pin betalen.

Werkzaamheden

BINNENSTAD

Swim to Fight Cancer: op zondag 28 augustus is er een zwemtocht om geld in te zamelen tussen 13.00 en 21.00 uur. Start is vanaf het Armentarium, dan onder de Kapelsburg door richting de Oostpoortbrug en weer terug. Tijdens dit evenement is ingaand verkeer op Lange Geer en uitgaand verkeer via Oude Delft naar Zuidwal niet mogelijk.

Westvest: tot 1 september zijn er werkzaamheden op de Westvest. Tijdens het werk is er mogelijk een stremming voor bestemmingsverkeer op de ventweg. Overig doorgaand verkeer rijdt op de OV-baan.

Dirklangendwarsstraat: op zondag 28 augustus is er een Straatspeeldag tussen 9.00 en 23.00 uur.

Oosteinde: tot en met 17 oktober zijn er werkzaamheden aan kabels en leidingen. Aansluitend wordt het Oosteinde opnieuw bestraat. Gestart wordt op de Nieuwe Langendijk richting de Molslaan. Op het deel waar wordt gewerkt is geen doorgaand verkeer mogelijk.

Wateringsevest: tot eind 2016 zijn er werkzaamheden op de Wateringsevest. Tijdens het werk rijdt het gemotoriseerd verkeer in beide richtingen over de OV-baan. Fietsers rijden aan de westkant waar een fietspad in twee richtingen wordt aangelegd. De OV-halte Wateringsevest is komen te vervallen.

Westvest: tot 1 september zijn er werkzaamheden op de Westvest. Tijdens het werk is er mogelijk een stremming voor bestemmingsverkeer op de ventweg. Overig doorgaand verkeer rijdt op de OV-baan.

Verhuiswerkzaamheden: Koornmarkt 52, op 29 augustus tussen 13.00 en 15.30 uur; Oosteinde 58A, op 29 augustus tussen 7.30 en 14.00 uur

SPOORZONE

Abtswoudsetunnel: door de aanleg van de tweede spoortunnelbuis is het niet meer mogelijk om het fietspad tussen de Mercuriusweg en de Abtswoudseweg gelijkvloers te houden. Hierdoor is de fietstunnel nu weer opengesteld. De steile trap bij de tunnel is vervangen door een minder steile trap in 2 delen. Daarnaast is er een passage over de bouwput van de tweede tunnelbuis gekomen.

Spoorsingel: tot en met 31 december 2016 is de Spoorsingel tussen de De Vriesstraat en Van Heemstrastraat afgesloten voor gemotoriseerd verkeer vanwege de bouw van de parkeergarage.

Constructiebrug: tot en met augustus 2016 wordt de Constructiebrug gereconstrueerd. Dit is de brug tussen de Westsingel en de Zuidkolk. Vanwege de werkzaamheden is er voor het verkeer in beide richtingen 1 rijstrook beschikbaar.

HOF VAN DELFT

Spoorsingel: tot en met 31 december 2016 is de Spoorsingel tussen de De Vriesstraat en Van Heemstrastraat afgesloten voor gemotoriseerd verkeer vanwege de bouw van de parkeergarage.

Westlandseweg: tot eind augustus 2016 zijn er werkzaamheden aan de trambaan. Er wordt steeds op een andere plek gewerkt waardoor de verkeerssituatie een aantal keer verandert. Doorgaand verkeer op de Westlandseweg blijft altijd mogelijk. De andere richtingen (van en naar de Papsouwselaan en Krakeelpolderweg) zijn voor een deel van de tijd geblokkeerd waardoor het verkeer een omleidingsroute moet volgen. De omleidingsroutes worden met borden aangegeven. Het fietsverkeer op de Westlandseweg is tussen de Papsouwselaan en de Fabrieksstraat gestremd. Fietsers worden omgeleid via de Industriestraat en het Lokomotiefpad.

Parallelweg: van 15 augustus tot en met eind 2016 is de Parallelweg vanwege werkzaamheden dicht voor verkeer. Een deel van de verlengde Coenderstraat (vanaf Raamstraat richting Ada van Hollandstraat) is opengesteld voor verkeer.

VOORHOF EN BUITENHOF

Westlandseweg: tot eind 2016 zijn er werkzaamheden aan de trambaan. Hierdoor zijn er minder rijstroken beschikbaar in de richting van de Prinses Beatrixlaan.

De Nobelpad: tot en met 31 augustus is de voetgangersbrug afgesloten in verband met werkzaamheden.

VRIJENBAN

Oostsingel: tot en met 16 september zijn er werkzaamheden aan de kade. Het jaagpad is hierdoor tijdelijk niet beschikbaar. Als er wordt gewerkt op plekken waar parkeerplaatsen langs het water zijn, zijn deze tijdelijk ook niet beschikbaar.

WIPPOLDER EN SCHIEOEVERS

Maerten Trompstraat: tot en met 1 september zijn er rioleringswerkzaamheden. Op dat deel waar gewerkt wordt is er geen gemotoriseerd verkeer mogelijk.

Hoflaan: tot en met 23 september wordt de Hoflaan opnieuw bestraat. Tijdens de werkzaamheden is de Hoflaan afgesloten voor doorgaand verkeer. De werkzaamheden vinden plaats tussen de Delfgauwseweg 170 en de achteringang van de begraafplaats.

Mijnbouwplein: tot en met 31 oktober worden er kabels en leidingen gelegd. Tijdens het werk is er geen vertraging voor gemotoriseerd verkeer. Fietsers kunnen tot week 36 passeren. Daarna is het fietspad langs het Mijnbouwplein dicht en worden fietsers vanaf de Sebastiaansbrug en Mijnbouwpad omgeleid.

Stieltjesweg: tot augustus 2017 zijn er bouwwerkzaamheden langs de Stieltjesweg. Vanwege de bouwactiviteiten is de weg versmald en is eenrichtingsverkeer ingesteld voor de hele bouwperiode.

Sint Sebastiaansbrug: de Sint Sebastiaansbrug is afgesloten voor zwaar verkeer (hoger dan 2,5 meter of zwaarder dan 5 ton). Zwaar verkeer wordt omgeleid:

- vanaf de A13 (vanuit Amsterdam/Leiden) via de Vrijenbanselaan, Broekmolenweg en Wateringsevest.

- vanaf de A13 (vanuit Rotterdam) via de Kruithuisweg/N470, Prinses Beatrixlaan, Westlandseweg en Zuidwal

Automobilisten, fietsers, voetgangers en invalidenvoertuigen kunnen wel gebruikmaken van de brug.

Besluiten

Wijziging Nadere Uitwerkingsregeling Rechtspositie

Het college van burgemeester en wethouders heeft op 26 juli en 2 augustus 2016 het besluit vastgesteld tot wijziging van de Nadere Uitwerkingsregeling Rechtspositie (NUR). Het besluit heeft betrekking op een regeling voor instroom en doorstroom van gemeentelijk personeel.

De volledige tekst van de regeling is opgenomen in het elektronisch gemeenteblad en is op afspraak in te zien bij het KCC aan de Phoenixstraat 16. Openingstijden: van maandag t/m donderdag van 8.30 tot 17.00 uur en op vrijdag van 8.30 tot 20.00 uur.

Omgevingsvergunningen

Aangevraagd

2611 LG | Rietveld 43 | het plaatsen van een dakkapel | activiteit: bouw | datum ingediend: 18-8-2016

2612 xx | Van Lodensteynstraat en Clara van Sparwoudestraat | het kappen van bomen | activiteit: kap | datum ingediend: 18-8-2016

2625 EB | Kerkpolderweg 12 | het wijzigen van het bestemmingsplan om 4 x per jaar een feest/evenement te kunnen houden | activiteit: strijdig gebruik gronden/bouwwerken met RO | datum ingediend: 12-8-2016.

Verleend regulier

2613 BD | Spoorsingel 3 | de vestiging van een ijssalon | activiteit: strijdig gebruik gronden/bouwwerken met RO | datum verleend: 16-8-2016

2613 XX | Glaskloksingel, veld 22 | het realiseren van fase 1 van Delftshart 'Nieuw Geluk', dat bestaat uit 28 eengezinswoningen, verdeeld over 6 rijwoningen en 22 tweekappers | activiteit: bouw | datum verleend: 17-8-2016

2624 ET | Troelstralaan 15a | het plaatsen van gevelreclame | activiteiten: bouw, reclame | datum verleend: 19-8-2016

2624 KA | Roland Holstlaan 751 | afwijken van het bestemmingsplan voor een woonfunctie | activiteit: strijdig gebruik gronden/bouwwerken met RO | datum verleend: 19-8-2016

2625 XR | Buitenhofdreef 2 | het plaatsen van een nieuwe luifel | activiteit: bouw | datum verleend: 16-8-2016.

Verlengde beslistermijn

2611 ML | Kruisstraat 71 | het nieuw bouwen van een winkelpand met parkeerkelder | activiteiten: bouw, strijdig gebruik gronden/bouwwerken met RO | beslistermijn is met maximaal 6 weken verlengd | nieuwe beslisdatum: 2-10-2016.

Meldingen

Sloopmeldingen

2612 XG | Van Miereveltlaan 59 | het slopen en/of asbest verwijderen | datum ingediend: 17-8-2016

2624 RN | Poptahof Noord 288 | het verwijderen van asbest | datum ingediend: 15-8-2016

2624 XX | Isaac da Costalaan 223 | het slopen en/of asbest verwijderen | datum ingediend: 17-8-2016

2628 JS | Professor Krausstraat 75 | het slopen en/of asbest verwijderen | datum ingediend: 17-8-2016.

Melding brandveilig gebruik

2611 AM | Phoenixstraat 54 | het brandveilig gebruik van het pand tbv. kamerverhuur | datum ingediend: 15-8-2016.

Formele publicatie

De formele publicatie van algemeen verbindende voorschriften (verordeningen) en kennisgevingen gebeurt digitaal in een Gemeenteblad op www.officielebekendmakingen.nl.

Op www.delft.nl/bekendmakingen vindt u directe links naar deze bekendmakingen van de gemeente Delft, en hoe u beroep en bezwaar kunt aantekenen. Melding doen of omgevingsvergunning aanvragen? D

Vreugde om de vondst van het verdwenen schuttersstuk

De pers hoeft zich donderdagmorgen niet te verdringen om het vijfde en laatste schuttersstuk (centraal) te bewonderen. (foto: Jesper Neeleman) Foto: Jesper Neeleman

DELFT – Museum Prinsenhof wist eind vorig jaar op een veiling in Parijs een verdwenen en vermist schuttersstuk te bemachtigen. Het museum heeft nu vijf van zulke stukken herenigd en hier een tentoonstelling aan gewijd. De pers mocht donderdag alvast een kijkje nemen.

Waar de nationale en internationale pers rond de komst van Het Straatje nog massaal richting Delft trok, is het donderdagmorgen beduidend rustiger. We krijgen een privé toelichting van Anita Jansen, hoofd museale collecties van Museum Prinsenhof. Ze vindt het 'heel leuk' dat dit museum het in 1648 door Jacob Delff II geschilderde werk nu voor altijd in het bezit heeft. Het is een relatief klein schuttersstuk, legt ze uit. "Zo'n twee meter hoog. De andere schuttersstukken zijn veel groter." Als nog een collega van de Delftse Post zich bij ons selecte gezelschap heeft gevoegd, legt Jansen uit hoe bijzonder het aankoopproces was. Het werk stond namelijk al jaren op haar wensenlijst. "We wisten dat het er was, maar niet wáár het was", vertelt ze. En toen kwam daar op maandag 5 oktober 2015 plots dat ene telefoontje van Erik Spaans. Hij had zo'n vermoeden dat 'het verdwenen schuttersstuk' de donderdag erop geveild zou worden in Parijs, toen de inboedel van een overleden Franse beurshandelaar werd geveild. "We zijn die woensdag op en neer naar Parijs gereden om te te bekijken", vervolgt Jansen. "Het was niet in topconditie, het was wat vies en er zaten gaatjes in." Het was echter prima te restaureren, zag Jansen. Ondertussen werd druk gebeld om gelden te verwerven. Met succes. Met dank ook aan Vereniging Rembrandt en een anonieme weldoener. Anita Jansen mocht tijdens de veilig telefonisch bieden, met in haar achterhoofd het bedrag dat ze maximaal mocht uitgeven. "Er waren meerdere tegenbieders; daar word je op zo'n moment niet blij van. De adrenaline gierde door mijn lijf. Maar het lukte. Op het nippertje."
We wandelen naar de zaal met schuttersstukken. Jansen had niet gelogen; het zijn flinke werken. "De schutterijen moesten de orde in de stad handhaven", legt ze uit. "Delft had er vijf." Die schutterijen kwamen regelmatig bijeen in de buurt van de huidige Paardenmarkt, waar ze konden oefenen. Daar hingen ook de schilderijen waarop deze welvarende Delftenaren statig stonden afgebeeld. Totdat het Kruithuis hier in 1654 ontplofte. Wie goed kijkt ziet nog steeds de beschadigingen. Anita Jansen wijst ze aan. Ze wordt echter enthousiaster als we het doek waar het vandaag om draait bereiken. "Echt een beauty", zegt ze. "Jacob Delff II was één van de beste schilders van zijn tijd. Zie hoe helder de kleur van het metaal van het wapen is. En die stoffen. On-ge-lo-fe-lijk gedetailleerd."
Wat zou het mooi zijn als er plots nog een zesde schuttersstuk opduikt, opperen we. "Die kans is klein", weet Jansen. "Over een zesde werk is niets bekend, maar is natuurlijk altijd een kleine kans dat zoiets blijkt te bestaan. Ik ben in elk geval blij dat het vijfde schuttersstuk nu van mijn lijstje kan." Op naar de volgende.
De tentoonstelling 'Gevonden! Het laatste schuttersstuk ontdekt' is nog tot 29 januari te zien. Meer info: www.museum-prinsenhof.nl.

Delft Serveert start inzamelingsactie voor de Voedselbank

Afgelopen donderdagmorgen was bij de Voedselbank de aftrap voor de inzamelingsactie, die hopelijk veel moois gaat opleveren.

DELFT - Al vier jaar op rij sluit Delft de zomer af met het smaakvolle driedaagse evenement Delft Serveert; een culinair feestje. De organisator, evenementenbureau De Burgemeesters, besloot de feestvreugde dit jaar te vergroten door tijdens het evenement geld in te zamelen voor de Voedselbank.

"Tijdens Delft Serveert staat bijzonder eten en samen genieten centraal", leggen Guy Verbeek en Susan Blanken van De Burgemeesters uit. "Helaas kan niet iedereen zich dit permitteren. Voor deze mensen willen wij dit jaar iets speciaals doen. Toen dachten wij direct aan de Voedselbank, waar het ook om eten draait."
In Delft zijn bijna vijfhonderd gezinnen afhankelijk van de steun van de Voedselbank. "En het is niet altijd even makkelijk om de voedselpakketten gevuld te krijgen", weet Femmy Mostert van de Voedselbank. "Daarnaast doen we zo vaak mogelijk iets extra's voor de kinderen van deze gezinnen." Met het opgehaalde geld hoopt de Voedselbank zoveel mogelijk ouders en kinderen iets extra's te kunnen bieden. Dus gaat de organisatie van Delft Serveert samen met de deelnemende horecagelegenheden aan de slag om zoveel mogelijk geld in te zamelen. "Zo komen er collectebussen en donatieboxen te staan op het terrein en worden er etentjes weggegeven aan gezinnen van de Voedselbank", zegt Susan Blanken.
Het Delftse evenementenbureau wil meer doen dan 'alleen' geld inzamelen. "We willen ook dat ons eigen Burgemeestersteam het werk voor een dag neerlegt en aan de slag gaat voor de gezinnen die afhankelijk zijn van de Voedselbank", legt Blanken uit. "Daarom gaan wij in samenwerking met Banketbakkerij Stoffer een overheerlijke verse lekkernij maken die in de voedselpakketten komt. Dat komt neer op zo'n tweeduizend stuks, dus daar ligt een gigantische taak voor ons."

Uitdaging
Een mooie uitdaging voor het Burgemeestersteam, en een extra lekkere snack voor de gezinnen.
Het team heeft er erg veel zin in: "We hopen zoveel mogelijk geld in te kunnen zamelen en echt iets te kunnen betekenen voor deze mensen", zegt Guy Verbeek. "Een onmogelijk project, maar het wordt geweldig. Al moeten we er dag en nacht voor bakken."
Delft Serveert vindt plaats op 23, 24 en 25 september.

Nieuwe zaak van een oude bekende: Groene Vingers koppelt planten aan lifestyle

Karin Geurts-Vollering bij de kas in haar winkel Groene Vingers. Foto: Dennis van den Berg

DELFT – Dit weekend gaat Groene Vingers aan de Burgwal 23 van start.

Een nieuwe winkel in het Delftse straatbeeld, die wordt geleid door een bekend gezicht. Karin Geurts-Vollering is bij veel Delftenaren nog wel bekend als een van de eigenaren van Tuincentrum Vollering aan de Rijksstraatweg. De afgelopen jaren was ze inkoper en productontwikkelaar voor een glas- en keramiekimporteur. "Het begon toch weer te kriebelen om op eigen benen te gaan staan. Maar dan wel een zaak, waarin ik zowel mijn vakkennis op plantengebied als op het vlak van woningdecoratie kan combineren", verklaart Karin deze stap. Met Groene Vingers kan ze die gewenste verbinding tussen groen en wonen leggen. Je kunt hier ook terecht voor een origineel cadeau en voor workshops.
Qua sfeer is het alsof je een huiskamer binnenstapt. De zaak is ruwweg verdeeld in drie stukken: de potterie en het glaswerk vindt u in het voorste stuk, het middenstuk is gereserveerd voor de living- en lifestyleproducten en achterin treffen bezoekers de 'jungle' aan, met onder meer een plantenkas met een uitgebreide selectie planten.
Niet alleen woon- en lifestyleproducten zijn aan trends onderhevig. "De groene planten zijn echt bezig aan een comeback in de huiskamers, mensen hebben in deze hectische tijden behoefte aan contact met groen/natuur, ik zet dit op een eigentijdse hippe manier neer in mijn winkel en combineer dit met wonen, zegt Karin. Ze pakt er een plant met opvallend ronde bladeren bij. "Neem deze pannenkoekplant: iedereen op de sociale media heeft het er momenteel over. Daar spring ik graag op in, net als bijvoorbeeld op de trend rondom cactussen en vetplanten." Karin wil de bezoekers van de winkel graag adviseren op plantaardig gebied, vandaar de naam Groene Vingers. "Ik laat de mensen inzien, dat ze liefde en aandacht moeten geven aan planten." Daarnaast vindt u bij Groene Vingers een gevarieerd assortiment mondgeblazen glaswerk uit diverse Europese landen, woonmerken uit het Verre Oosten, en living & lifestyle-accessoires uit de kokers van Nederlandse en Scandinavische stylisten en bedrijven (Zusss, HK Living, Mica). "En de macramé bloempothanger is helemaal terug van weggeweest!" meldt Karin enthousiast.
Groene Vingers is van dinsdag tot en met zondag geopend. Meer informatie: www.groenevingersdelft.nl en de Facebookpagina.

Wittebrug Delft: nu ook voor ŠKODA

Servicemanager Van Vliet (links) en salesmanager Wassenaar. (foto's Martijn Linthorst) Foto: Martijn Linthorst

DELFT – Bij Wittebrug Delft bent u nu welkom voor alle officiële onderhouds- en reparatiewerkzaamheden van Volkswagen, SEAT en nu ook ŠKODA.

Patrick van Vliet, servicemanager van Wittebrug Delft: "ŠKODA is een merk met een rijke geschiedenis en behoort al enige tijd tot de Volkswagen Groep. Wij hebben onze werkplaats inmiddels uitgerust met alle benodigde apparatuur en onze technici hebben een uitgebreide ŠKODA-scholing genoten. Wij zijn dus volledig uitgerust om iedere ŠKODA in topconditie te houden."

Economy Service
Een jaar geleden is, na de sluiting van autobedrijf Stejer, SEAT al toegevoegd aan het servicepakket van Wittebrug Delft. Voor Volkswagens ouder dan vijf jaar heeft Wittebrug Delft ook het Economy Service concept. Hierdoor kunnen eigenaren van oudere Volkswagens hun auto in goede conditie houden met voordelig dealeronderhoud.

Bas Wassenaar, salesmanager van Wittebrug Delft: "Bij Wittebrug Delft hebben wij een grote keuze in jong gebruikte occasions, waarbij wij ons specialiseren in de merken die wij ook onderhouden. Daar liggen ons hart en expertise immers."
Daarnaast bent u voor een nieuwe Volkswagen, SEAT en ŠKODA ook bij Wittebrug aan het goede adres. "Ik nodig alle Delft op Zondag lezers van harte uit om een kijkje te nemen in onze showroom."


Wittebrug Delft
Energieweg 5
2627 AP Delft
(015) 261 93 41
www.wittebrug.nl

Foto: Margreet van Swieten

Fashion meets de KIA Picanto bij NO13

Marien van Leeuwen van het dealerbedrijf (links) en Yvo Sonneveld van NO13 testen de KIA Picanto Fashion alvast even. Foto: Martijn Linthorst

DELFT – Bezoekers van NO13 Multi Brand Fashion Store zullen wel even staan kijken. De dames zullen in de winkel aan de Oude Langendijk namelijk een fonkelnieuwe KIA Picanto aantreffen. Daar neergezet door het Delftse KIA-dealerbedrijf Van Leeuwen Delft.

De KIA Picanto Fashion is een speciale uitvoering. Fijn en goed afgesteld, met een echte 'fashion-look'. Helemaal in stijl van de pop-up stores van tegenwoordig, staat de auto opeens in een modezaak! "Het doel is om zo veel mogelijk mensen belangstelling te laten krijgen voor de KIA Picanto", zegt eigenaar Yvo Sonneveld van NO13. "De bezoekers van onze damesmodezaak zullen echt snel interesse krijgen voor dit model. Snel zal hen namelijk duidelijk worden, dat damesmode en de Picanto Fashion een goede combinatie vormen."

Waardecheque
Is de belangstelling eenmaal gewekt, dan ligt een bezoek aan KIA Van Leeuwen wel voor de hand. En daar heeft Marien van Leeuwen, directeur van dit dealerbedrijf, een wel nog grotere verrassing in petto. "We hebben namelijk vijf van deze auto's in de aanbieding", begint hij. "Kleding en vrouwen, maar ook vrouwen en auto's. Kom de auto's dus bekijken in onze showroom en vraag meteen naar de voorwaarden bij deze actie."
Eén van de vijf kopers van deze Picanto's krijgt namelijk een waardecheque van 500 euro, die ze kunnen besteden bij NO13 aan de Oude Langendijk in het centrum van Delft. "Een wisselwerking die zijn weerga niet kent in Delft", aldus Van Leeuwen.

DelftsBlauw Rit
Het KIA-dealerbedrijf maakt zich ook weer op voor de DelftsBlauw Rit, die in samenwerking met Rotaryclub Delft-Koningsveld georganiseerd wordt op zondag 25 september. Een toerrit door het Groene Hart, met als start en finishplaats de Markt in Delft, voor het goede doel.


KIA Van Leeuwen Delft
Schieweg 53
2627 AT Delft
(015) 256 08 79
www.kia-delft.nl

Kies zelf uw Private Lease tarief voor de 108 bij Peugeot DAVO

Verkoopleider Robin van der Bol bij de Peugeot 108, die momenteel tegen een gunstige Private Lease-overeenkomst bij Peugeot DAVO verkrijgbaar is. Foto: Martijn Linthorst

DELFT – Bij Peugeot DAVO kunt u vanaf heden terecht voor een Peugeot 108 1.0 E-VTI Active, aangeboden met Private Lease. Het dealerbedrijf aan de Schieweg heeft honderd van deze auto's ingekocht. Maar ook jong gebruikte 108's worden met Private Lease aangeboden, waarbij de klanten nog iets goedkoper uit zijn.

Dit houdt in beide gevallen in, dat u geen aanbetaling betaalt. Een jong gebruikte 108 van omstreeks 2014 of 2015 met weinig kilometers voor een bedrag van 199 euro per maand. Voor een nieuwe 108 geldt een bedrag van 229 euro per maand. "De looptijd is in beide gevallen 48 maanden met een kilometrage van 10.000 kilometer per jaar. Mocht u meer rijden in een jaar, dan zal het maandbedrag wat omhoog gaan", zegt verkoopleider Robin van der Bol.
Het aantrekkelijke van Private Lease volgens het gelijknamige keurmerk is, dat je alleen de benzine hoeft te betalen. "Het is een wat luxer dan normaal uitgevoerde 108, met zaken zoals airco, ABS en ESP, elektrisch bedienbare ramen, centrale deurvergrendeling, een boordcomputer en stuurbekrachtiging en bluetooth carkit", aldus Van der Bol. "En niet te vergeten de LED-dagrijverlichting."
In het leasecontract zijn verder opgenomen: afschrijving, reparatie en onderhoud, vervanging van de banden, verzekering WA en casco, schadeherstel en glasreparatie, pechhulp in binnen- en buitenland, wegenbelasting en vervangend vervoer in Nederland. "Huren en heerlijk rijden van een zo goed als nieuwe auto tegen een zeer scherp tarief", zegt Van der Bol nog maar eens. "Dit alles via onze eigen leasemaatschappij van DAVO, die valt onder het nieuwe keurmerk Private Lease." Kijk voor meer informatie op www.ikrij.nl.

Peugeot DAVO
Schieweg 13
2627 AN Delft
(070) 850 28 00
www.peugeotdavo.nl

Zwemmen om kanker te bestrijden bij de roeiers van Laga

Team Laga, het zwemteam van de roeivereniging tijdens Swim to Fight Cancer. (foto: Laga PR) Foto: Martijn Linthorst

DELFT – Het is een drukte van jewelste dit weekend op het terrein van roeivereniging Laga aan de Nieuwelaan. De vereniging heeft namelijk het terrein, prachtig langs de Delftse Schie gelegen, opengesteld voor het publiek van het event Swim to Fight Cancer. Voor het derde jaar georganiseerd door Fight Cancer, een organisatie die acties op touw zet waarbij de opbrengsten naar het KWF gaan. Zo vlak na de Owee, is Swim to Fight Cancer een volgende gelegenheid om de uit 1926 daterende accommodatie eens onder de aandacht van veel mensen te brengen. Er zijn genoeg gelegenheden voor een hapje en een drankje. De deelnemers zwemmen 2 kilometer in het Rijn-Schiekanaal, met als start het Legermuseum en als finish de Koepoortbrug. "We wilden graag mee werken, om de Delftenaar en de student in het bijzonder meer bij het zwemmen te betrekken", zegt Marieke Noordermeer van Laga. "Er doet trouwens ook een zwemteam van onze club mee, bestaande uit de zwemmers Jean-Luc Overkamp, Ruben de Ruiter en Cas Sunderman. Iedereen wil iets bijdragen, want iedereen is wel eens met de ziekte kanker geconfronteerd. De winst van onze dag gaat helemaal naar Fight Cancer, voor wetenschappelijk onderzoek en preventie via KWF Kankerbestrijding." Vooraf zijn zo veel mogelijk mensen benaderd, geprobeerd is om nieuwe netwerken aan te boren. In de hoop dat zo veel mogelijk mensen op het Laga-terrein de zwemmers komen aanmoedigen. Vooral Team Laga natuurlijk! Voor secretaris Marieke Noordermeer is dit het eerste grote project dat ze leidt bij Laga. Hiervoor heeft ze veel contact gehad met Esther de Lange van Fight Cancer. "Wij zijn het rebelse zusje van het wat logger KWF", zegt deze. "Met dit soort acties meer geld genereren voor kankeronderzoek. Op een actieve, wat spectaculairder manier dan alleen de collecte." Tussenstand via www.swimtofightcancer.nl.

De dames van Kratos '08 hopen en verwachten een nog mooier seizoen

De dames zijn voor de training één en al oor als Gijs Martijnse ze vertelt hoe zwaar ze het vanavond gaan krijgen. (foto: Jesper Neeleman) Foto: Jesper Neeleman

DELFT – De dames van Kratos '08 presteerden vorig jaar met een smalle selectie beter dan verwacht. Komend seizoen hopen en verwachten de Delftse volleybalsters met een grotere groep nog hoger te eindigen.

Gijs Martijnse is trainer/coach van het eerste van de dames. Ook vorig jaar, toen de ploeg op een verdienstelijke zesde plek in de derde regiodivisie eindigde, was hij erbij betrokken. "Deze afdeling is het hoogste regionale niveau", legt de 31-jarige Delftenaar uit. "We hadden vorig seizoen een erg smalle selectie, met ongeveer negen-en-een-halve speelster."
De selectie voor komend seizoen was gauw rond – en dat was wel zo prettig. Dit jaar kan Martijnse rekenen op elf speelsters, waaronder vijf nieuwe aanwinsten. Meiden die al bij andere clubs op niveau gespeeld hebben. "Ze passen ook perfect in de groep. Maar het betekent daarnaast dat we elkaar weer moeten leren vinden en spelpatronen erin moeten zien te krijgen. Zo willen we komend seizoen meer over de middenaanvalster spelen." Daarvoor hebben ze even de tijd. Het eerste damesteam van Kratos '08 begon twee weken terug al met trainen. De competitie begint begin oktober. Volgend weekend wacht bovendien nog een trainingsweekend.
-Wat is bijzonder aan jullie ploeg?
Martijnse: "Ik durf wel te zeggen dat de sfeer onderling heel goed is. We beschikken nu over een grote groep van fanatieke meiden, die veel plezier beleven in het volleyballen. Die combinatie, van fanatisme en plezier, zorgt ervoor dat je vanzelf gaat presteren en punten gaat pakken. Halverwege het seizoen zullen we zien hoe ver we staan. Staan we er goed voor, dan kunnen we voor promotie proberen te gaan. Staan we onderin, dan moeten we kijken wat we de tweede seizoenshelft anders moeten doen. Ik hoop in elk geval wel dat we komend seizoen, of het volgende, zullen promoveren naar de tweede divisie. Mocht me dat met deze groep niet lukken, dan zal een andere trainer dit moeten proberen."
-Wanneer is het seizoen geslaagd?
"Als we het beter doen vorig jaar, dus dan moeten we bij de bovenste vijf eindigen. Dat moet, met de bredere bezetting die we hebben, wel lukken."

Met plezier beter worden bij Keepersschool Hans Suiker

Hans Suiker (rechts) gaat ook komend seizoen weer keepers beter maken.

DELFT - De Keepersschool Hans Suiker wil graag werken met gemotiveerde keepers, die fanatiek zijn en beter willen worden.

"Het maakt voor ons niet uit in wat voor elftal de keepers keepen of hoe goed ze zijn, vanaf 8 jaar is iedereen welkom", vertelt Hans Suiker. "In onze trainingen staat beleving en plezier bovenaan. Dit is de beste basis om optimaal te kunnen leren en presteren."
In Nederland zijn heel veel goede keepers, iedereen met zijn eigen kwaliteiten en talenten. "Wat voor ons van belang is, is de keeper zelf, wanneer is een keeper goed." Volgens Suiker zijn er eigenlijk maar een paar basisprincipes, die hij kort toelicht:
a. Plezier. "Dit is eigenlijk de belangrijkste eigenschap, in het plezier worden alle onderdelen van het keepersvak door iedereen opgepakt. Keepen is gewoon plezier."
b. Vertrouwen. "Ook een hele belangrijke eigenschap. Iedereen op zijn eigen niveau kan vertrouwen uitstralen en krijgen. Dat maakt het keepen en trainen een stuk makkelijker en dat werkt door op alle facetten in het verdere leven, denk dan aan school en werk."
c. Techniek. "Belangrijk, dat maakt het keepen alleen maar makkelijker."
d. Inzicht. "Door veel te praten over ervaring en wedstrijdsituaties kan het keepen alleen maar makkelijker worden."
e. Souplesse. Verzorging van je lichaam. "Niet alleen maar ballen pakken maar door het lichaam goed trainen, voorkom je blessures en allerlei pijntjes."
Op deze onderdelen zijn de trainingen van Keepersschool Hans Suiker gebaseerd. "U zult uw zoon of dochter per week zien groeien naar een prima niveau." Zie voor meer informatie www.keeperschoolhanssuiker.nl.

Het bevalt RC Delft uitstekend in de eerste klasse

Rogier van Damme (links) in actie tijdens de met 35-22 gewonnen wedstrijd tegen de Delftse studenten. Centraal Tim Hoefnagel, rechts captain Pablo Helguera. (foto: SJM Photography) Foto: SJM Photograpy

DELFT – De mannen van Rugbyclub Delft eindigden al twee seizoenen op rij bovenin de eerste klasse. Voorwaartse Rogier van Damme ziet het niet gauw gebeuren dat zijn club op nóg een niveau hoger mee kan draaien.

Toen hij op 8-jarige leeftijd begon met rugbyen bij RC Delft, kende de club maar een handjevol jeugdleden. "We vormden toen samen met spelers van nog drie clubs in de regio één team", weet de inmiddels 32-jarige Delftenaar nog. Dat is nu wel anders. RC Delft heeft 120 jeugdleden en heeft in alle leeftijdscategorieën een team.
Het vlaggenschip promoveerde twee jaar terug naar de eerste klasse, het één na hoogste niveau. Ze werden als promovendus vervolgens knap derde. Vorig jaar eindigden ze op de tweede plek. De play-offs waren echter geen succes. "Het niveauverschil tussen eerste klasse en ereklasse is heel hoog", weet Van Damme. "Het zijn teams met buitenlandse spelers. Zeker bij de topploegen zit het tegen semi-profs aan."
Ook RC Delft kreeg twee jaar geleden plots een buitenlandse aanwinst: de Argentijn Pablo Helguera. "Een geweldige spelverdeler die onder meer in Frankrijk op hoog niveau heeft gespeeld. Hij is nu onze captain en maakt ons allemaal beter." En waar RC Delft in het verleden nog weleens kampte met een smalle selectie, is dat anno 2016 wel anders. "Daarom denk ik dat we ook dit jaar weer sterker zijn dan vorig jaar. We zijn bovendien allemaal weer een jaartje verder. Ons seizoen is geslaagd als we wederom bij de top 3 eindigen. Voor mij persoonlijk komt daar nog bij dat ik boven de Delftse studenten wil eindigen."
Jarenlang was Van Damme teamcaptain. Dat leek zijn trainer toen een goed idee, omdat Van Damme zelfs voor een contactsport als rugby weleens wat fanatiek handelde. Maar dat was vroeger. "Ik ben nu iets ouder en wijzer." Tegenwoordig is Pablo Helguera de teamcaptain. "Daardoor hoef ik me minder bezig te houden met randzaken en kan ik komend seizoen lekker rugbyen."

Full Speed stelt zich voor

Hallo stadsgenoten! Mogen wij ons even aan jullie voorstellen hoewel dat misschien niet eens nodig is want wie heeft er nou nog niet van ons gehoord!? Wij zijn De Delftse Sportvereniging Full Speed gelegen aan de Kerkpolderweg 5 te Delft. Wat hebben wij je te bieden? Bij ons kun je vanaf 4 jaar tot heel oud verpozen met voetballen, tennis, vissen, fietsen, carnaval vieren of gewoon lekker een kaartje leggen. Dus heb je behoefte om eens lekker te ontspannen of sportief bezig te zijn schroom dan niet de poorten van ons complex binnen te lopen en te genieten van onze mooie accommodatie die door een groot aantal vrijwilligers schoon gehouden wordt en die vooral met een groenrijke inrichting u een thuisgevoel hoopt te geven!

Wat bieden wij maatschappelijk?
-Wij hebben een open deuren beleid zodat alle jongeren uit de buurt zich op een sportieve manier kunnen vermaken.
-Wij steunen diverse goede doelen
-We geven gelegenheid aan middelbare scholen om hun gymlessen in de buitenlucht te geven.
Kortom: te veel om op te noemen en dus een uitdaging om eens gezellig binnen te stappen op ons complex, bijvoorbeeld op zaterdagochtend als onze ukken trainen, een genot om te zien of op zondagmiddag als ons vlaggenschip competitie speelt zoals 4 september tegen REMO. Wij heten u hartelijk welkom!

De meditatieruimte van Zen.nl Delft.

DELFT – Wie overweegt om aan zenmeditatie te gaan doen, kan deze zondag en volgend weekend terecht bij Zen.nl Delft voor een proefles.

"Bij zenmeditatie gaat het om drie vragen: waarom, wat en hoe", maakt Dirk Polder van Zen.nl Delft ons wegwijs in de materie. "Waarom je gaat mediteren heeft te maken met je wens om gelukkig en gezond te zijn. Veel mensen vinden het de gewoonste zaak van de wereld om naar de sportschool te gaan en zo hun lichaam fit te houden. Meditatie is 'fitness for the mind'. We leven in een tijd waarin iedereen het druk heeft en stress en burn-out op de loer liggen. Door te mediteren kun je je geestelijke evenwicht herstellen en het contact met jezelf verstevigen."
Op de vraag wat je precies doet bij meditatie, antwoordt Polder: "Terwijl je mediteert, bekijk je jezelf zonder een oordeel te vormen. Hierdoor kun je inzichten opdoen over jezelf, waar je van kunt leren. Daarnaast zorgt meditatie voor rust en ruimte in je hoofd: je slaapt beter en kunt je makkelijker concentreren. Verder voel je je energieker en oplettender, en je valt meer op in de wereld om je heen."
Om de laatste vraag – hoe dit alles te realiseren – te beantwoorden, kan Zen.nl je van dienst zijn met meditatiecursussen. Het mediteren wordt in groepsverband bij Zen.nl beoefend, maar ook in je eentje thuis. De cursus bestaat uit een reeks wekelijkse lessen van een uur en drie kwartier. Naast meditatie worden ervaringen en inzichten uitgewisseld door de cursisten.
Op zondag 28 augustus en in het weekend van 3 en 4 september zijn er proeflessen bij Zen.nl Delft. Belangstellenden kunnen dan kennismaken met de docenten en de ruimtes bekijken waar wordt gemediteerd. Zen.nl Delft is gevestigd aan de Buitenwatersloot 312. Aanmelden via www.zen.nl/delft. Meer informatie: tel. 06-21866058 en dirk@zen.nl.

Sport 2000 heeft alle spullen in huis om ook het komende sportseizoen beslagen te ijs te komen. Foto: Koos Bommelé

Grote keuze en kundig advies bij Sport 2000

DELFT – De vakantie is voorbij, tijd om weer in actie te komen. Sport 2000 heeft gelukkig weer alles in huis om sportief aan het nieuwe seizoen te beginnen.

Na een relaxte zomervakantie is het heerlijk om weer eens in beweging te komen. Talloze sporters staan bovendien weer aan de vooravond van een gloednieuw sportseizoen. Voor hen is het fijn dat de drie vestingen van Sport 2000 in onze regio, in Delft, Pijnacker en Berkel en Rodenrijs, ook de komende tijd weer een grote keuze en collectie hebben.
Naast de ruime keuze staat Sport 2000 bekend om het professionele en deskundige advies. "Dat is, bij de aanschaf van sportartikelen, enorm belangrijk", zegt Victor Wijtman, eigenaar van de drie Sport 2000-vestigingen in de regio. "Kennis en kunde moet bij het personeel hoog zijn – en dat is bij ons het geval. Door de juiste producten te gebruiken, is de kans op blessures stukken kleiner. Dat stukje advisering in combinatie met de grote collectie is wat het verschil maakt. Want Sport 2000 heeft voor vrijwel alle sporten een complete en uitgebreide collectie, met daarnaast een grote collectie casual kleding en schoenen, maar wel met een sportief tintje." Bij Sport 2000 Delft aan het Vesteplein is die schoenenafdeling onlangs verhuisd naar de begane grond.
Omdat de Sport 2000-vestigingen in de regio deel uitmaken van een grote landelijke organisatie, kan het profiteren van lagere inkoopprijzen en gezamenlijke acties. "Verder beschikken we daardoor soms over modellen die speciaal voor Sport 2000 zijn gemaakt."
Iedereen zou komende tijd beslist eens bij Sport 2000 binnen moeten stappen, besluit Victor Wijtman. "Zodat je hier het juiste product kunt vinden waarmee ze het lekkerst en comfortabelst sporten."
Meer weten? Kom gerust eens langs of kijk op www.sport2000.nl.

Dansen bij dansstudio Fine Flow

DELFT - Heb jij altijd al eens gratis kennis willen maken met dans? Woon je dichtbij het Tanthof? Dan is dit nu jouw kans! Dansstudio Fine Flow start vanaf september met nieuwe lessen in de mooie danszaal van Wijkcentrum De Hofstee, er is aanbod voor jong en oud. Vraag nu jouw gratis proefles aan via info@fineflow.nl en kom plezier maken, bewegen en tegelijkertijd werken aan een goede danstechniek. Neem een kijkje op de website www.fineflow.nl voor meer informatie over de verschillende lessen. Wij hebben jaarlijks een voorstelling in het theater en diverse leuke projecten en acties. Sta op en dans!

Het sportseizoen begint weer, ook bij J.W. Elsenaar

DELFT - Met de Bauerfeind sportcompression line, verkrijgbaar bij J.W. Elsenaar, heeft u een uitgebreide keuze in compressie tijdens het sporten. Er zijn diverse sleeves voor arm, boven- en onderbeen en sportkousen. Allemaal bedoeld om de doorbloeding te verbeteren en het zuurstoftransport te bevorderen. Daarnaast heeft Bauerfeind een uitgebreid assortiment actieve bandages en (sport)braces voor als u een blessure heeft of deze juist wilt voorkomen. Ook zijn er sportsteunzolen en siliconenhakjes om blessures aan de enkel en achillespezen te voorkomen. Wij adviseren u graag met welke bandages en braces u van uw sport kunt blijven genieten!

J.W.Elsenaar B.V.
Hugo de Grootstraat 92
2613TW Delft
015-2124482

West Coast Shotokan karate: voor jong en oud

West Coast Shotokan karate is een traditionele karatevereniging die in Nederland sinds 1982 bestaat en wordt geleid door sensei Andre Kila (5e Dan). De associatie bestaat sinds 1968 en werd opgericht door shihan Edwin Hamile (1923-1999), die zich meer dan 40 jaar met martial arts heeft bezig gehouden. Het karate wordt traditioneel beoefend met een goede balans tussen fysieke en mentale aspecten. Het is geschikt voor alle leeftijden en bevordert conditie, flexibiliteit, coördinatie, zelfvertrouwen, discipline en concentratievermogen. Onlangs hebben wij onze eigen dojo betrokken waardoor wij nog beter in staat zijn lessen voor jong en oud aan te bieden. Meer weten? Kijk dan op www.westcoastkaratedo.com.

DELFT – Atletiekvereniging AV '40 begeleidt geïnteresseerden graag bij het beginnen met hardlopen. Tijdens een cursus van 10 trainingen werkt AV '40 samen met de fysiotherapeuten van Actief en Gezond. Ook word je tijdens de training – en interactief via de mail – begeleid door onze gediplomeerde trainers. Om optimale begeleiding te kunnen bieden reken de Delftse atletiekvereniging 50 euro voor tien trainingen en de intake. Hiervoor kunnen we het trainingsschema en de begeleiding aanpassen aan jouw persoonlijk niveau, wensen en fitheid, maar train je wel gezellig in groepsverband. We starten zaterdag 17 september met de kennismakingsbijeenkomst en persoonlijke fittest. Vanaf zaterdag 24 september tussen 09.00 en 10.30 uur starten de trainingen. Tijdens de eindtraining op zaterdag 26 november lopen de deelnemers een 5 kilometer loop. Hierna is uitstroom in de groepen op de dinsdag- en donderdagavond en zaterdagochtend mogelijk. Meer info? Mail voor 5 september naar wegatletiek@av40.nl.

Ring Pass heren gaan nieuw hoofdstuk in, dat hopelijk weer met een achtste plek eindigt

Rissan Slaghek hoopt dat Ring Pass heren 1 zich weer vroeg in het seizoen handhaaft.

DELFT – De hoofdmacht van Ring Pass is een jonge groep met veel spelers uit eigen gelederen. Zoals Rissan Slaghek, die met zijn 26 jaar komend seizoen één van de ouderen is.

De achterhoedespeler speelt al zijn hele leven voor Ring Pass, waarvan de laatste vijf seizoenen in het eerste. Dat kwam afgelopen seizoen uit op het één na hoogste hockeyniveau: de overgangsklasse. "Dat is dus de Jupiler League van het hockey", zegt Rissan. "Als ik dat zeg, snappen mensen het altijd wel." Twee jaar terug leverde zijn ploeg een topprestatie door zich als promovendus meteen en zonder problemen te handhaven. Ze eindigden als achtste. Dat kunstje herhaalden ze vorig seizoen, met eenzelfde klassering als beloning voor een mooi seizoen. "We wilden vorig jaar mooi en aanvallend hockey spelen, zonder angst. We wilden het de topploegen lastig maken." En al die doelen slaagden de mannen uitstekend in, blikt Slaghek tevreden terug. "We waren zelfs al voor de laatste speelronde veilig." Dat bereikten ze met bijna alleen maar jongens uit eigen gelederen. "Daar zijn we trots op."
Afgelopen zomer stopten enkele spelers, maar er kwamen weer nieuwe aanwinsten voor in de plaats. "Daarnaast hebben we nieuwe trainers en een nieuw management. We gaan dus echt een nieuw hoofdstuk in. Best spannend, ja, maar het prikkelt ook wel weer. Ik vind het wel leuk om nu weer zo'n frisse start te gaan maken." Twee weken geleden stonden ze allemaal voor het eerst op het trainingsveld. "M'n eerste indruk is wel dat het een onwijs jonge en mooie groep is, met veel jonge en talentvolle spelers die erop zijn gebrand te gaan presteren." Doel is wederom handhaven, en wel met mooi hockey. "Dat zou al een hele mooie prestatie zijn, zeker met zo'n jonge ploeg."
Voor Rissan Slaghek verandert wel het één en ander. Behoorde hij enkele seizoenen geleden nog tot die jonge en gretige aanstormende talenten, inmiddels is hij één van de ouderen. Daarmee wordt ook zijn rol binnen de ploeg wat anders. "Ik wil ze komend seizoen daarom nog wat meer op sleeptouw nemen en iets meer een voortrekkersrol pakken. Zowel binnen de lijnen als er buiten. Want als je voor elkaar door het vuur wilt gaan; dan pak je punten. "
-Wanneer is het seizoen geslaagd?
"Als we ons handhaven en hoe eerder hoe beter. Het linker rijtje zou helemáál fantastisch zijn, maar met wederom een achtste plek zou ik helemaal tevreden zijn."

Opgefrist Fortuna/Delta Logistiek klaar voor nieuw seizoen

Fortuna/Delta Logistiek 1 is klaar voor de nieuwe speelronde op het hoogste niveau. (foto: Marco Spelten)

DELFT – Korfbalvereniging Fortuna/Delta Logistiek is al sinds 2005 een van de vaste gezichten van de Korfbal League, de hoogste nationale competitie. Na een tegenvallend seizoen is het opgefriste keurkorps van trainer Ard Korporaal klaar voor een nieuwe ronde.

Voor het zesde achtereenvolgende seizoen staat Ard Korporaal bij het eerste team voor de groep, samen met Joost Preuninger. Fortuna/Delta Logistiek komt uit op het hoogste nationale niveau, de Korfbal League. Hoewel Korporaal wel heeft ervaren dat deze klasse de nodige druk met zich meebrengt voor de spelers en de club, speelt dat hem en zijn team naar eigen zeggen geen parten in de voorbereiding op het nieuwe seizoen. "We maken een frisse start met acht nieuwe spelers in de selectie, vijf uit de eigen jeugd en drie van buitenaf. En we kunnen nog steeds bogen op onze ervaren spelers, zoals onze eigen international Mirjam Maltha, Marcel Segaar, Robbert van Buuren en hopelijk de van een blessure terugkerende Cindy van Eijk. Ik ben opgetogen over deze mix van jonge en ervaren korfballers. Alle selectiespelers zijn zeer gedreven om er een goed seizoen van te maken."
In het afgelopen seizoen liep Fortuna/Delta Logistiek op één punt de play-offs voor de zaalfinale mis en raakte de club de vertrouwde plek bovenin de ranglijst kwijt. Hoe groot was de teleurstelling bij het team en Korporaal zelf? "Dat was wel een bittere pil, ja. De top van het huidige korfbal wordt momenteel bezet door TOP/Quoratio en PKC/SWKGroep, maar net daaronder horen wij in principe wel bij de bovenste vijf. De spelers en wij als technische staf hebben de teleurstelling gelukkig snel weten te verwerken, zodat we ons weer kunnen richten op het nieuwe seizoen."

Dertig uur
Korporaal begon zijn actieve korfbalcarrière bij Fortuna en speelde vervolgens tien jaar voor Excelsior. Daarna was hij twee jaar trainer van DES, voordat hij door Fortuna/Delta Logistiek werd gevraagd om de hoofdmacht te gaan trainen. Hij besteedt wekelijks zeker dertig uur aan zijn taken voor de korfbalclub. "Ik heb een eigen bedrijf. Zodoende kan ik mijn werkzaamheden goed combineren met mijn coachingsactiviteiten. Het is inherent aan het niveau waarop wij spelen. De meeste spelers trainen vijf dagen per week om het niveau van de Korfbal League te kunnen halen, dan moet je natuurlijk wel gemotiveerd zijn."
Het seizoen 2016-2017 start in het eerste weekend van september. Eerst worden er vier veldwedstrijden gespeeld, daarna gaat Fortuna/Delta Logistiek zich voorbereiden op de zaalcompetitie. Durft Korporaal zich te wagen aan een prognose voor het nieuwe seizoen? "We zitten in een veelbelovende uitgangspositie en mikken opnieuw op het bereiken van de play-offs."

Open dag Alpine Sports Ski- en snowboardcentrum

Beleef de voorpret van je wintersportvakantie bij Alpine Sports.

DEN HOORN – Goed voorbereid op wintersport? Ski- en snowboardcentrum Alpine Sports aan de Hooipolderweg 4 houdt zaterdag 3 september open huis.

Wie optimaal wil genieten van zijn of haar wintersportvakantie, voelt er weinig voor om ter plaatse in een propvolle klas zijn of haar skivaardigheden op te halen. "Het is beter om alvast met lessen te beginnen op Hollandse bodem", adviseert Mark Rijnders van Alpine Sports. "Als je een cursus van zes lessen bij ons volgt, heb je in die tijd effectief drie uur op de ski's gestaan. Om aan dat aantal tijdens de wintersport te komen, moet je meer dan een week dagelijks lessen nemen. Die tijd besteed je natuurlijk liever aan het echte werk op de piste. Bovendien heb je al veel voorpret als je in Nederland voorbereidt."
Tijdens de open dag van 11.00 uur tot 17.00 uur kan iedereen gratis het indoor ski- en snowboardcentrum komen bezichtigen. Alpine Sports beschikt over drie rolbanen en één schotelbaan. Ieder uur vinden er demo's plaats. "Op maandag 5 september kun je al starten: deze 'ontzomercursus' van zes lessen bieden we aan voor slechts 129 euro", nodigt Rijnders de lezers van dit weekblad uit. Tot aan de herfstvakantie is Alpine Sports geopend op maandag, woensdag, vrijdag, zaterdag en de zondagochtend: vanaf dat moment tot aan de voorjaarsvakantie is het ski- en snowboardcentrum zeven dagen per week geopend.
Naast ski- en snowboardlessen kun je bij Alpine Sports terecht voor georganiseerde reizen naar de Italiaanse en Oostenrijkse Alpen; en voor feesten en partijen in het gezellige horecagedeelte van het wintersportcentrum. Meer informatie is te vinden op www.alpinesports.nl.

Trainster Wil de