Delft op zondag

14 februari 2016

Delft op zondag 14 februari 2016


Rijkswaterstaat is nog niet van Batavier af

Het is donderdagmiddag druk op de nieuwe A4 tussen Delft en Schiedam. Volgend weekend wordt de gloednieuwe weg echter al in beide richtingen afgesloten. Daarna volgen nog vier weekenden waarin de weg dichtgaat. (foto: Koos Bommelé) Foto: Koos Bommelé

DELFT - Auto's rijden dagelijks over de A4 en de strijd is gestreden, zo lijkt het. Batavier denkt daar anders over. De stichting stapt naar de Raad van State omdat het vraagtekens plaats bij de manier waarop vergunningen zijn verstrekt.

Door: Jesper Neeleman

Het gaat om vergunning die het Hoogheemraadschap van Delfland heeft verstrekt aan Rijkswaterstaat. De tunnelwanden van het verdiepte stuk snelweg tussen Delft en Schiedam kampen namelijk al twee jaar met fikse lekkages. Rijkswaterstaat wilde dit probleem bestrijden door grondwater bij de tunnelwanden weg te pompen. Het water wordt nu deels afgevoerd naar de Nieuwe Waterweg en wordt deels teruggebracht in de grond van de omliggende polders. Delfland gaf de vergunning, de pompen konden draaien en het probleem was opgelost. Dacht Rijkswaterstaat.
Batavier, een club die waakt over de aanleg van de weg en toeziet op het nakomen van afspraken, is naar de Raad van State gestapt. Volgens Batavier is het verstrekken van de vergunning in strijd met meerdere afspraken, wetten en besluiten. Batavier wil dat de Raad van State zich hierover uitspreekt. Volgens Batavier-voorzitter John Witjes heeft het er alle schijn van dat Delfland z'n oren heeft laten hangen naar Rijkswaterstaat, die koste wat kost de weg in 2015 nog wilde openen. "Er is negen maanden gewerkt aan een oplossing voor het grondwaterprobleem", begint Witjes. "Vervolgens komen ze met een oplossing waarvan ze eerder zelf hebben gezegd dat de techniek hiervan 'te ingewikkeld, te duur en gevoelig voor storingen' is. Negen dagen later wordt de weg geopend. Zonder dat is afgewacht of er misschien bezwaren zijn. Dat zegt iets over de enorme druk die er lag op de gewenste datum dat de weg open moest. Ze dachten: Als die weg eenmaal open is, dan horen we er niemand meer over." Dat bleek fout gedacht. Batavier blijft zich met de besluitvorming bemoeien. Ook al is de weg al in gebruik en pompen de pompen gestaag en dagelijks anderhalf miljoen liter grondwater omhoog. Batavier beseft dat de weg zal blijven liggen waar die ligt. "Maar er staan nog veel vragen open, die willen we beantwoord zien", zegt Witjes. Het probleem kan volgens Batavier bovendien beter bij de echte oorzaak worden aangepakt: De lekkende damwanden. Als de Raad van State de stichting in het gelijk stelt, verwacht Witjes dat Rijkswaterstaat opdracht krijgt om iets aan de echte oorzaak te doen. Hij verwacht dat de Raad van State voor de zomer uitspraak doet. Een woordvoerder van Rijkswaterstaat wil niet inhoudelijk ingaan op de bezwaren van Batavier. "Het enige dat we hierover kunnen zeggen is dat we vinden dat iedereen gebruik mag maken van z'n democratische rechten", zegt een woordvoerder. "Na de uitspraak zijn we bereikbaar voor commentaar."

Reparatie
De A4 Delft-Schiedam wordt komende tijd vijf keer een weekend afgesloten voor verkeer vanuit beide richtingen. Dat begint volgend weekend, van vrijdag 19 februari 21.00 uur tot maandag 22 februari 05.00 uur. Er vinden dan 'software-updates van de veiligheidssystemen' en 'regulier onderhoud' plaats. Ook in de weekenden van 11 en 18 maart en die van 1 en 8 april wordt de weg afgesloten.

Tegenvaller van 2,9 miljoen of meevaller van 9,1 miljoen?

DELFT – Is het voor Delft even slikken, betalen en weer doorgaan, of mogen de handen in de lucht vanwege een financiële meevaller? Daarover verschillen de meningen. Delft betaalt mee aan de Spoortunnel – en vroeg vorig jaar om uitstel van betaling. Dat kreeg het niet. Het Rijk had Delft genoeg geholpen, oordeelde staatssecretaris Mansveld toen. Maar: Delft liet de moed niet zakken. Zes maanden lang onderhandelen leidde tot een mooi resultaat, liet wethouder Lennart Harpe dinsdagavond weten. Het ministerie wilde namelijk 12 miljoen euro van Delft zien voor het 'treasury resultaat'. Delft wist daar aan de onderhandelingstafel uiteindelijk 2,9 miljoen euro van te maken. Tot vreugde van B en W. De SP ziet het anders. "Wij zijn hier niet tevreden mee", reageerde Tom Zonneveld namens de socialisten. Delft moet terug naar de onderhandelingstafel, vindt de SP. "Het komt er nu op neer dat het college weer de portemonnee trekt om maar weer verder te kunnen gaan. Wederom weigert Delft een voet tussen de deur te zetten." Ook Jan Peter de Wit van Onafhankelijk Delft was kritisch. "Het wordt nu gepresenteerd als goed resultaat, maar het betekent dat Delft weer 2,9 miljoen euro extra moet betalen." VVD-wethouder Harpe bekende, na een vraag vanuit zijn eigen fractie, dat Delft dit bedrag nu moet gaan lenen. "Want wij hebben geen geld op de bank liggen. Dat we moeten lenen is echter geen nieuws. Dat doen we met alle grote uitgaven. Ja, het had mooier geweest als we nul euro moesten betalen, maar het was erger geweest als het 12 miljoen euro was", zei Harpe. Jan Peter de Wit wordt er, reageert hij twee dagen later, 'schijtziek van'. Hij wil weten wat en waar het dit keer precies mis is gegaan. "Het lijkt wel of er geen controle is. We gaan al tachtig miljoen lenen en dit de komende tachtig jaar afbetalen, daar komt nu dus weer 2,9 miljoen euro bij. Want het komt erop neer dat dit gewoon weer een extra tegenvaller is. Het is een kwestie van slecht besturen en slecht onderhandelen. En we hadden hier veel eerder achter moeten kunnen komen. Nu druppelt dit verlies weer na." De SP dient een motie in waarin het oproept wederom met het Rijk in onderhandeling te gaan. Het onderwerp wordt donderdag daarom wederom besproken in de gemeenteraad.

Nieuw-Zeelandse minister geniet in Delft van open Hollandse eetcultuur

Todd McClay (rechts) inspecteert een stuk vlees, Frans Kieftenbeld volgt zijn voorbeeld. Marloes Mos (links) en de afdelingspecialist kijken toe. (foto: Jesper Neeleman) Foto: Jesper Neeleman

DELFT – Horecagroothandel Hanos kreeg woensdagmorgen hoog bezoek. De Nieuw-Zeelandse minister van Handel Todd McClay kwam, zag en proefde dat het goed was.

Door: Jesper Neeleman

Het is de eerste keer dat een minister de 36.000 vierkante meter grote groothandel aan de Kleveringweg bezoekt. "Alleen Geert Wilders is hier wel eens geweest. Het is een bijzondere dag", vindt vestigingsmanager Frans Kieftenbeld.
Ook voor Todd McClay. Vrijwel niemand weet dat er tussen Nieuw-Zeeland en enkele Europese landen een handelsbarrière is. Voor McClay is het dè reden waarom hij in Nederland is. En voordat hij hierover met minister Lilianne Ploumen in gesprek gaat, komt hij even langs de Hanos.
Daar laat de vestigingsmanager hem aan het begin van de rondleiding een potje honing zien. Gemaakt in Nieuw-Zeeland, beland in Delft. McCloyd kijkt beleefd mee. Spannender wordt het in de Grand cru-kelder, waar flessen wijn van vele honderden euro's liggen. De deur gaat voor ons van het slot en we haasten ons in een paar seconden naar binnen om te voorkomen dat het alarm afgaat. McClay vertelt dat hij van zijn vrienden eens een peperdure fles whiskey kreeg. "Jullie zijn allemaal uitgenodigd om met m'n verjaardag te komen kijken hoe ik die fles opdrink", voegt hij eraan toe. Als we, wederom binnen de tijd, de kelder hebben verlaten, komen we in het deel met beter betaalbare wijnen. En gaan we linea recta naar het deel met wijnen uit Nieuw-Zeeland, een wijnland in opkomst. Jeroen de Zeeuw, chef van de drankafdeling vertelt er bevlogen over. Hij vindt het mooi dat Nieuw-Zeelandse wijnboeren niet de gevestigde wijnlanden kopiëren, maar hun eigen wijn met eigen smaak maken.
Eveneens in opkomst: gin-tonic. Dus mag ook McClay een goeie Gin-tonic proeven. Daarvoor vindt hij het, zo om half elf 's morgens, wel wat vroeg. Hij houdt het bij pure tonic. Het schap met grote stukken vlees kan de Nieuw-Zeelandse minister nog meer bekoren. Hij opent ongevraagd de deur van een koeling en pakt een stuk van minstens vijf kilo. Hij houdt het met twee handen beet en kijkt ernaar. Zo'n homp vlees zie je niet vaak. Frans Kieftenbeld volgt zijn voorbeeld. Beide mannen kijken nu gebiologeerd naar mannelijke stukken vlees, verpakt in bloed en plastic. Het is genoeg om met een heel rugbyteam van te eten. Op de fruitafdeling ziet McCloyd een oude bekende: een kiwi. "In Taiwan zeggen ze dat je een kiwi moet eten als je buikpijn hebt", leert hij ons. "Maar ik weet niet of dat waar is." Nadat hij onder meer oesterblaadjes, paling, garnalen en kaas heeft geproefd - en stroopwafels en Haagse hopjes mee krijgt voor onderweg - kan McCloyd met een gevuld buikje en gevulde zakken richting z'n collega's in Den Haag. "Ik vond 'm heel enthousiast", zegt Kieftenbeld na afloop. "Hij heeft zich voorgenomen om bedrijven in Nieuw-Zeeland nog meer te motiveren hun export voelsprieten uit te zetten, wetende dat er in Nederland een hele open eetcultuur is waarin we openstaan voor allerlei nieuwe producten van over de hele wereld. Dat viel ook McClay op. Hij kan bedrijven uit Nieuw-Zeeland daarom met een gerust hart laten kijken naar export naar Nederland. De wereld is klein en goed bereikbaar."

Mieke Ham (62)

Foto: Dennis van den Berg

-Wat bent u hier in Theater de Veste aan het doen?
"Ik ga met mijn man een voorstelling zien in het kader van het Holland Dance Festival."

-Welke groep dansers staat er op de planken?
"Het is de groep Black Grace uit Nieuw-Zeeland, die elementen uit de Maori cultuur in hun voorstelling verwerken en met veel passie dansen. We hebben er hoge verwachtingen van."

-Bezoekt u regelmatig het theater?
"We zijn inderdaad vaak in De Veste te vinden. Onze smaak is breed: niet alleen dansvoorstellingen, maar ook cabaret en toneel zien we graag. Het aanbod van voorstellingen is hier prima, we hoeven daarvoor de stad niet uit. Daarnaast ben ik ook actief als vrijwilliger bij het theater."

-Wat houdt dat precies in?
"Dat je bijvoorbeeld zaalwacht bent tijdens jeugdvoorstellingen. Via de Vrienden van Theater de Veste ben ik hier ingerold."

-Wat vindt u nog meer leuk om te doen of te ondernemen?
"We gaan regelmatig met de camper eropuit. We gaan weleens naar het buitenland, maar de laatste tijd reizen we vooral door ons eigen land. Want Nederland is gewoon een hartstikke mooi land. Wij hoeven niet zo ver te reizen om het naar onze zin te hebben. Mijn man zegt altijd: 'Zodra ik in de camper zit, heb ik het vakantiegevoel.'"

-Welk nieuws is u de afgelopen tijd bijgebleven?
"De situatie rond de vluchtelingen, dat vind ik schrijnend. Vooral als je ziet hoe negatief mensen op vluchtelingen reageren."

Het werd een mooi carnaval voor iedereen

De grote optocht kon gewoon doorgaan. (foto: Koos Bommelé) Foto: Koos Bommelé

DELFT – De kostuums kunnen weer terug in de kast, de wagens weer terug in de loods. Het carnaval in Kabbelgat zit er weer op. En als je het Stadsprins Mark Boomkens vraagt, was het een goed en leuk carnaval. "Het enige wat jammer was, was dat vanwege de weersomstandigheden de lichtjesoptocht op maandagavond niet door kon gaan. Het enige smetje op de feestvreugde", vertelt de Stadsprins. "Verder is alles goed en vloeiend verlopen. Ik vond het overal gezellig druk, de sfeer was over het algemeen goed en er is weinig tot geen narigheid geweest. Het was een goed carnaval." Z'n motto was 'Carnaval voor iedereen' en dat is ook wel uitgekomen. Zeker de carnavalsactiviteiten in het weekend trokken heel wat jeugdigen en jongeren. Tijdens de doordeweekse dingen gaven vooral de wat oudere bewoners van Kabbelgat acte de présence. "Het carnaval heeft weer heel veel verschillende mensen op de been gebracht", zag ook de Stadsprins. En dat is waar het uiteindelijk om draait: Met alles en iedereen een gezellige tijd beleven. Het prinsenschap is Mark Boomkens in elk geval goed bevallen. "Maar", voegt hij eraan toe. "Ik ben blij dat ik pas 35 ben, want het is ook best pittig…" Kijk voor honderden foto's van carnaval in Kabbelgat op de website www.delftopzondag.nl.

'Delfland de pot op'

DELFT - De SP roept op tot actie tegen het Hoogheemraadschap van Delfland. Delfland heeft namelijk besloten de kwijtschelding van waterschapsbelasting voor minima deels af te schaffen. De SP roept nu op tot actie tegen dit besluit en heeft daarom de website www.delflanddepotop.nl gelanceerd. Hier kan iedereen bezwaar maken tegen de afschaffing èn de volgens de SP 'sowieso veel hoge belasting'.

Wees de ludiekste en win een airco-servicebeurt bij EDA de Heus

‘Liked’ u met Jolanda van Winden mee op Facebook tijdens de wintersportactie van EDA de Heus? (foto: Martijn Linthorst)

DELFT – Met de auto op wintersportvakantie? Dan zul je onderweg zeker opvallende en niet-alledaagse dingen tegen komen. In elk geval dingen die je in eigen land niet snel zult aantreffen. Zit je op de weg, kom je zoiets tegen, zet dan even de auto langs de kant.

En maak een leuke foto van jou bij de auto op die bijzondere locatie. Het leukst is het natuurlijk, als het een heel ludieke foto is. Waar niet alleen jijzelf, maar ook vele anderen na afloop van je vakantie van zullen kunnen genieten. "Bijvoorbeeld op de Facebookpagina van ons bedrijf", zegt Jolanda van Winden van het Delftse autobedrijf EDA de Heus. "Want dan zul je niet alleen veel positieve reacties van anderen tegemoet kunnen zien, maar maak je bovendien kans op een prijs. De maker van de ludiekste foto belonen wij namelijk met een gratis airco-servicebeurt ter waarde van 100 euro. Inzenden via email is natuurlijk ook mogelijk." De röring die EDA de Heus rond de wintersportvakantie teweeg wil brengen, en natuurlijk ook rond andersoortige vakanties, heeft te maken met het 50-jarig jubileum van het bedrijf. De Facebookactie is één van de vele leuke activiteiten ter gelegenheid van dit feestelijke jaar. "Ja, Facebook is een steeds belangrijker medium aan het worden voor ons bedrijf. Onder andere om aanbiedingen en prijsacties te communiceren, maar ook om ons eigen bedrijf te presenteren. Gedurende het hele jubileumjaar zal steeds een aantal foto's uit het bewogen verleden van ons autobedrijf op Facebook verschijnen." Vanaf april komen er ook oude teamfoto's op te staan. Met de oproep: 'bent u of kent u iemand die bij EDA de Heus gewerkt heeft', die moet uitmonden in een reünie. Die gaat plaats vinden op een nader te bepalen zaterdag in juni. EDA de Heus heeft in zijn bijna vijftigjarig bestaan diverse omzwervingen gemaakt. In 1977 kwam er een vestiging aan de Phoenixstraat bij met het VW Dealerschap. Dit duurde tot 1983, en daarna ging het bedrijf weer terug naar de basis aan de Van Foreestweg. Dit pand werd snel te klein, en de volgende fase werd ingeluid in 1987, met de verhuizing naar een ander pand aan de Rotterdamseweg. Twee jaar later werd EDA de Heus SEAT-dealer. Van de dealerschappen werd echter in 1995 afgestapt. Daarna is in 2001 besloten tot een uitbreiding naar de TU-wijk, terug naar de roots, en hier werd de benzinepomp in ere hersteld! Sinds 2003 zit EDA de Heus in het huidige pand, als universeel Bosch Carservice autobedrijf.
Telefoon: (015) 261 81 81. Internet: www.edaheus.nl.

Van der Velde Metaal met nieuwe eigenaar op naar de honderd jaar

Het team met links Adri van der Velde en midden Ronald Wiegel. (foto: Martijn Linthorst)

DELFT – Begonnen als smederij in 1918, is Van der Velde Metaal anno nu uitgegroeid tot een modern bedrijf voor alle soorten metaalbewerking. Het bedrijf is gevestigd aan de Voltaweg 10 op bedrijventerrein SchieOevers. Het is altijd een familiebedrijf geweest, met de laatste jaren Adri van der Velde, de derde generatie, aan de leiding.

Maar daar is per 1 januari 2016 een einde aan gekomen. Hij heeft het bedrijf verkocht aan Ronald Wiegel. Ondanks de wissel van eigenaar blijft Adri voorlopig nog zijdelings betrokken. Ronald is al jaren bekende bij Van der Velde Metaal. De 25-jarige ondernemer met lef is hier 7 jaar geleden binnengekomen tijdens een stage en sindsdien niet meer weg geweest. Na zijn opleidingen MBO Werktuigbouwkunde en HBO Technische Bedrijfskunde wilde hij de stap naar een eigen bedrijf wagen. "Ik kom uit een ondernemersfamilie", zegt hij. "Mijn vader heeft ook zijn eigen bedrijf, opgericht door mijn opa. Dit is weliswaar in de elektrotechniek, maar mijn hart ligt bij het metaal." Met zijn plannen en voornemens is hij naar Van der Velde Metaal gestapt en is hij gaan praten met Adri. "Begin vorig jaar was dat", vertelt deze. "Ronald kwam naar me toe met de vraag of we eens konden praten. Het bleek dat hij tijdens zijn stage een grote passie voor dit bedrijf heeft gekregen. Na afronding van zijn opleiding heeft hij meerdere aanbiedingen gekregen, maar dit was echt wat hij graag wilde, dus hij ging er voor om dit bedrijf over te nemen."

Continuïteit
Natuurlijk heeft Ronald een ondernemersplan geschreven, er werd geld beschikbaar gesteld door de bank en ook zijn ouders leverden een bijdrage. "Aan het bedrijf verandert in de basis niks, het belangrijkste is om de continuïteit te waarborgen", zegt hij. "Dit is een bekende naam in de regio, een bedrijf met een heel eigen sfeer. Die blijft helemaal hetzelfde, want alle personeelsleden blijven. Het gaat goed, een sterk bedrijf met veel trouwe klanten die hier komen voor de omgang, kwaliteit en prijs"
Telefoon: (015) 261 21 00. Internet: www.vanderveldemetaal.nl.

5 / 40

Klant Contact Centrum

Jaaropgave 2015 beschikbaar

Heeft u in 2015 een bijstandsuitkering ontvangen of bijstand terugbetaald? Dan kunt u op www.delft.nl uw jaaropgave 2015 inzien. Op de jaaropgave staat een overzicht van uw uitkeringsgegevens van het afgelopen jaar.

Waarvoor nodig?

De jaaropgave heeft u nodig voor de aangifte van de inkomstenbelasting en om toeslagen en eventueel een tegemoetkoming voor studiekosten aan te vragen.

Jaaropgave inzien

Kijk voor uw jaaropgave op www.delft.nl en zoek op 'jaaropgave'. Om uw jaaropgave in te zien, logt u in met DigiD. Heeft u nog geen DigiD? Dan kunt u deze aanvragen via www.digid.nl. De jaaropgave krijgt u niet meer via de post toegestuurd.

Kijk voor meer informatie over uw jaaropgave en over werk en inkomen op www.delft.nl.

Klant Contact Centrum | Phoenixstraat 16 | alleen op afspraak, via www.delft.nl/afspraak of tel. 14015 | actuele openingstijden vindt u op www.delft.nl. U kunt bij het KCC alleen per pin betalen.

Jubilea

De heer en mevrouw Meinster waren op 31 januari 65 jaar getrouwd. Burgemeester Verkerk kwam langs met de felicitaties.

Mevrouw Van der Steen was op 31 januari 100 jaar. Ze werd daarmee gefeliciteerd door burgemeester Verkerk.

Op 2 februari werd mevrouw Pot 100 jaar. Ook zij kreeg de felicitaties van burgemeester Verkerk.

Werkzaamheden

Binnenstad

Boterbrug: op dinsdag 16 februari is er geen gemotoriseerd verkeer mogelijk over de Boterbrug. Er staat dan een bus voor een gezondheidscheck.

Gasthuissteeg: tot en met 4 maart zijn er op de Gasthuissteeg werkzaamheden vanwege het plaatsen van een steiger.

Oosterstraat: tot en met 19 februari zijn er op de Oosterstraat werkzaamheden aan de waterleiding. Tijdens het werk is het pleintje aan de kant van de Vlamingstraat dicht voor verkeer.

Markt: tot 31 maart zijn er werkzaamheden aan de riolering. Bedrijven aan de Markt blijven tijdens de werkzaamheden bereikbaar. Er wordt gewerkt van maandag tot en met woensdag. Op donderdag liggen er rijplaten over het werk zodat de overlast voor de warenmarkt beperkt blijft. Op vrijdag wordt er verder gewerkt.

Rietveld: tot en met 1 april wordt de zuidzijde van het Rietveld opnieuw bestraat. Op het deel waar wordt gewerkt, is geen verkeer mogelijk.

Wateringsevest: tot eind 2016 zijn er werkzaamheden op de Wateringsevest. Tijdens het werk rijdt het gemotoriseerd verkeer in beide richtingen over de OV-baan. Fietsers rijden aan de westkant waar een fietspad in twee richtingen wordt aangelegd. Openbaar vervoer – vanaf 13 december 2015 is OV halte Wateringsevest vervallen.

Westvest: tot 6 augustus zijn er rioleringswerkzaamheden. Tijdens de werkzaamheden is er mogelijk stremming voor bestemmingsverkeer. Overig verkeer rijdt op de OV baan en is altijd mogelijk.

Spoorzone

Abtswoudsetunnel: door de aanleg van de tweede spoortunnelbuis is het niet meer mogelijk om het fietspad tussen de Mercuriusweg en de Abtswoudseweg gelijkvloers te houden. Hierdoor is de fietstunnel nu weer opengesteld. De steile trap bij de tunnel is vervangen door een minder steile trap in 2 delen. Daarnaast is er een passage over de bouwput van de tweede tunnelbuis gekomen.

Ada van Hollandstraat: tot en met 14 februari wordt een stuk kademuur aangelegd. Tijdens de werkzaamheden is de Ada van Hollandstraat dicht voor gemotoriseerd verkeer ter hoogte van de Parallelweg.

Spoorsingel: tot en met 31 december 2016 is de Spoorsingel tussen de De Vriesstraat en Van Heemstrastraat afgesloten voor gemotoriseerd verkeer vanwege de bouw van de parkeergarage.

Constructiebrug: tot en met augustus 2016 wordt de Constructiebrug gereconstrueerd. Dit is de brug tussen de Westsingel en de Zuidkolk. Vanwege de werkzaamheden is er voor het verkeer in beide richtingen 1 rijstrook beschikbaar.

Hof van Delft

Spoorsingel: tot en met 31 december 2016 is de Spoorsingel tussen de De Vriesstraat en Van Heemstrastraat afgesloten voor gemotoriseerd verkeer vanwege de bouw van de parkeergarage.

Westlandseweg: tot eind 2016 zijn er werkzaamheden aan de trambaan op de Westlandseweg. Hierdoor zijn er minder rijstroken beschikbaar in de richting van de Prinses Beatrixlaan.

Tanthof

Kalfjeslaan: tot en met 22 februari zijn er werkzaamheden aan de riolering. Tijdens de werkzaamheden worden voorzieningen gemaakt zodat verkeer op de Kalfjeslaan mogelijk blijft. Op de kruisingen met het Zwanenpad, de Kalkoenstraat en de Hazenlaan zijn er stremmingen en worden er omleidingen ingesteld voor bestemmingsverkeer.

Voordijkshoorn

Hoflandendreef: tot en met 15 april wordt er gewerkt aan het opnieuw inrichten van de weg en de aanleg van een rotonde op de hoek met de Hoefslagendreef. Op het deel waar wordt gewerkt is geen gemotoriseerd verkeer mogelijk. De bus rijdt in deze periode om.

Voorhof en Buitenhof

Westlandseweg: tot eind 2016 zijn er werkzaamheden aan de trambaan op de Westlandseweg. Hierdoor zijn er minder rijstroken beschikbaar in de richting van de Prinses Beatrixlaan.

Vrijenban

Oostsingel: tot en met donderdag 31 maart 2016 vinden er werkzaamheden plaats aan de kade. De werkzaamheden worden vanaf het water uitgevoerd. Op werklocatie is het Jaagpad tijdelijk niet beschikbaar. Als er gewerkt wordt op een plaats waar parkeerplaatsen langs het water zijn, zijn deze ook tijdelijk niet beschikbaar.

Wippolder en Schieoevers

Mijnbouwplein: van maandag 15 februari tot en met donderdag 18 februari zijn er werkzaamheden aan kabels en leidingen. De OV-baan is dan voor de helft dicht. Bussen richting de Sebastiaansbrug kunnen de andere helft van de OV-baan gebruiken.

Stieltjesweg: tot augustus 2017 zijn er bouwwerkzaamheden langs de Stieltjesweg. Vanwege de bouwactiviteiten is de weg versmald en is eenrichtingsverkeer ingesteld voor de hele bouwperiode.

Sint Sebastiaansbrug: de Sint Sebastiaansbrug is afgesloten voor zwaar verkeer (hoger dan 2,5 meter of zwaarder dan 5 ton). Zwaar verkeer wordt omgeleid:

  • vanaf de A13 vanuit Amsterdam/Leiden: via de Vrijenbanselaan, Broekmolenweg en Wateringsevest.
  • vanaf de A13 vanuit Rotterdam: via de Kruithuisweg/N470, Prinses Beatrixlaan, Westlandseweg en Zuidwal.

Automobilisten, fietsers, voetgangers en invalidenvoertuigen kunnen wel gebruikmaken van de brug.

Kijk voor meer informatie op www.bereikbaardelft.nl

Omgevingsvergunningen

Aangevraagd

2611 ER/EJ | Koornmarkt 74 en Kromstraat 8 | bouw: afsplitsen van bedrijfsruimte en wijzigen van functie naar wonen en renoveren van bedrijfskeuken | 2-2-2016

2611 ET | Voldersgracht 12 | strijdig gebruik gronden/bouwwerken met RO: wijzigen van functie van winkel naar winkel/restaurant | 4-2-2016

2611 GK | Oude Langendijk 17 | bouw: realiseren van 10 studentenkamers inclusief voorzieningen in bestaande bovenwoningen | 5-2-2016

2611 NP | Hoefijzersteeg 10 | bouw: wijzigen van verleende vergunning | 5-2-2016

2611 RH | Gasthuissteeg 1 | bouw: wijzigen gevel van voertuigstalling | 5-02-2016

2611 xx | Zuiderstraat en Gasthuislaan | bouw: intern wijzigen van binnenwanden en wijzigen van gevelpuien | 5-2-2016

2612 CL | Vrijenbanselaan 35 | strijdig gebruik gronden/bouwwerken met RO: wijzigen van gebruik van kantorenvleugel naar onderwijsaccommodatie en logies voor stagiaires | 4-2-2016

2613 DX | Van der Heimstraat 7 | bouw: maken van een loggia | 4-2-2016

2614 KA | Lookwatering 47 | bouw: plaatsen van met groen bedekte geluidwerende erfafscheiding | 2-2-2016

2614 SX | Breedkapper 29 | bouw: plaatsen van dakopbouw | 5-2-2016

2616 LV | Middelweg 7 | bouw, uitweg: bouwen van garage naast huis | 1-2-2016

2624 NX | Ina Boudier-Bakkerstraat 11 | bouw: vervangen van huidige garagedeur voor nieuwe pui | 6-2-2016

2624 TM | Hendrik Marsmanlaan 136 | kap: een boom wegens aanleggen parkeerplaatsen | 7-2-2016

2624 VJ | Frederik van Eedenlaan 54 | kap: 2 dode iepen en 1 populier | 2-2-2016

2625 XN | Obrechtstraat 48 | bouw, strijdig gebruik gronden/bouwwerken met RO: tijdelijke pand uitbreiden met 2 theorielokalen | 4-2-2016

2628 CB | Leeghwaterstraat 39 | bouw: plaatsen van twee putkelders en fundering van een tijdelijk boortoren | 4-2-2016

2628 CM | grasveld hoek Mekelweg - Cornelis Drebbelweg | bouw: plaatsen van een Solar Powered E-bikes Charging Station | 5-2-2016

2629 JG | Heertjeslaan 2 | bouw: tijdelijk plaatsen van units tbv. uitbreiding productieruimte | 1-2-2016

Diverse locaties | 2614xx, 2622 xx, 2623xx, 2625xx | Sandinoweg, Buitenhofdreef, Oeverloperpad en Polderpad | kap: 32 bomen op 4 locaties | 3-2-2016.

Aanvraag ingetrokken

2625 XN | Obrechtstraat 48 | bouw, strijdig gebruik gronden/bouwwerken met RO: toevoegen van twee theorielokalen aan de huidige (tijdelijke) huisvesting | ingediend op 11-12-2015, ingetrokken op 5-2-2016.

Verleend regulier

2611 ET | Voldersgracht 12 | bouw: wijzigen van winkelpui | 2-2-2016

2613 AS | Ruys de Beerenbrouckstraat 21 | bouw, strijdig gebruik gronden/bouwwerken met RO, kap: kappen van twee bomen, renoveren van gevel en slopen van twee garages | 3-2-2016

2616 LZ | Kleveringweg 24 | bouw: verbouwen van entreehal hoofdkantoor | 2-2-2016

2628 CD | Mekelweg 8 | bouw, strijdig gebruik gronden/bouwwerken met RO, kap: uitbreiden en renoveren van bestaande sportcentrum, en kappen van 10 bomen | 3-2-2016

2628 CE | Landbergstraat 15 | bouw, rijksmonumenten: realiseren van interfacultair onderwijsgebouw (pulse) | 3-2-2016.

Herzieningsbesluit

Bij de publicatie van week 53 en in de vergunning is een onjuist aantal bomen aangegeven. Hieronder volgt de juiste publicatie.

2612 xx | Brasserskade | kap: 20 bomen wegens het realiseren van een sporthal | datum herzieningsbesluit: 8-2-2016.

Verlengde beslistermijn

2628 SR | Prins Mauritsstraat 15 | bouw, strijdig gebruik gronden/bouwwerken met RO: plaatsen van dakopbouw | nieuwe beslisdatum: 21-3-2016.

Meldingen

Sloopmeldingen

2611 TP | Harmenkokslaan 53 | verwijderen van asbestdak van schuur | 2-2-2016

2612 HM | Fabritiusstraat 11 | verwijderen van asbest | 5-2-2016

2614 XM | Van Kinschotstraat 36 | verwijderen van asbest | 2-2-2016

2623 EX | Tanthofdreef 2 | slopen van tuinhuis De Zonnebloem | 4-2-2016

2624 EL | Papsouwselaan 362 | verwijderen van asbest | 2-2-2016

2624 RW | Poptahof Noord 408 | verwijderen van asbest | 4-2-2016

2625 BA | Debussystraat 1 t/m 196 | verwijderen van asbesthoudende kit | 1-2-2016

2625 BJ | Lisztstraat 28 | verwijderen van asbest | 2-2-2016

2625 CT | Mozartlaan 490 | verwijderen van asbest | 1-2-2016

2625 VR | Van der Horststraat 13 | verwijderen van asbest | 4-2-2016

2628 CD | Mekelweg 4 | verwijderen van asbesthoudende kit | 2-2-2016

2628 GB | Nassaulaan 27 | verwijderen van asbest | 1-2-2016

Meldingen brandveilig gebruik

2611 GK | Oude Langendijk 17 | realiseren van 10 studentenkamers inclusief voorzieningen in bestaande bovenwoningen | 5-2-2016

2616 LN | Olof Palmestraat 1 | brandveilig gebruik van het pand | 4-2-2016.

Melding brandveilig gebruik, níet akkoord

2611 VL | Nieuwe Langendijk 54 | brandveilig gebruiken van het pand | 21-1-2016

Meldingen voorgenomen bomenkap (vanwege veiligheid)

Het college van burgemeester en wethouders is bevoegd om bij algemene regels categorieën van gevallen aan te wijzen waarbij de verplichting wordt opgelegd tot het vooraf melden van het vellen van een houtopstand. Voor deze melding blijft de vergunningsplicht in stand tot 8 weken na de melding. Tot 1-2-2016 zijn de volgende meldingen binnengekomen, waar dit op van toepassing is. In totaal betreft het 125 bomen verdeeld over de gehele stad. Voor de kap van deze houtopstanden is geen omgevingsvergunning nodig; bezwaar maken is niet mogelijk.

2611 xx | Verwersdijk: 1 linde | Oude Delft: 1 kastanje | Brabantse Turfmarkt: 5 iepen | Molslaan: 2 iepen | Gasthuislaan: 1 iep

2612 xx | Haagweg: 2 populieren | Brasserskade: 1 meelbes | Sint Jorisweg: 1 esdoorn | 't Vrije Land: 1 meidoorn | Van Miereveltlaan: 2 elzen | Beukenlaan: 2 populieren | Wilgenlaan: 1 es | Bieslandsekade: 1 meidoorn | Odulphusstraat: 1 acacia | Van Lodensteynstraat: 1 esdoorn | Staalweg: 1 iep

2613 xx | Mijerstraat: 1 els | De Meesterstraat: 1 els | Laan van Altena: 1 kastanje | Van Houtenstraat: 1 meidoorn | Hof van Delftlaan: 1 linde | Krakeelpolderweg: 1 kastanje | v Lynden v Sandenburgstr: 1 berk | Frank van Borselenstraat: 1 acacia | Graswinckelstraat: 1 acacia | Hugo de Grootstraat: 1 iep | Weteringlaan: 1 appelboom | J.C. van Markenweg: 1 kastanje

2614 xx | Van Foreestweg: 1 esdoorn | Meermanstraat: 1 kastanje | Van der Dussenweg: 1 kers | Van Kinschotstraat: 1 plataan | Westlandseweg: 5 elzen

2616 xx | Brasserskade: 6 populieren | Bieslandsepad: 8 populieren | Middelweg: 2 kastanjes, 1 lijsterbes, 1 iep | Baden Powellpad: 1 populier | Vrederustpad: 1 populier

2622 xx | Botswanastraat: 1 sophora japonica | Sadatweg: 1 acacia | Libanonstraat: 1 els | Nasserstraat: 3 christusdoorns | Ghanastraat: 2 christusdoorns | Bikolaan: 1 acacia | Egyptelaan: 1 els, 1 wilg | Nairobiplaats: 1 linde | Gandhilaan: 1 kers | Rio de Janeiropad: 2 wilgen | Colombiahof: 1 plataan | Sri Lankapad: 3 essen | Argentiniëstraat: 1 linde | busbaan Tanthof: 1 es | Vietnampad: 1 es, 1 appelboom

2623 xx | Boerderijstraat: 1 kastanje | Koekamp: 1 kastanje | busbaan Tanthof: 1 haagbeuk | Veldmuizenpad: 1 esdoorn | Marterstraat: 3 kastanje | Vinkenlaan: 3 kastanjes | Valkenlaan: 1 lijsterbes | Uilensingel: 1 es

2624 xx | Guido Gezellelaan: 1 populier | Antoon Coolenlaan: 1 esdoorn | Papsouwselaan: 1 kastanje | Minervaweg: 1 kastanje | Marcellus Emantspad: 2 esdoorns

2625 xx | Van der Veensingel: 1 plataan | Koetlaan: 1 perenboom | Van Rijslaan: 2 populieren | Vivaldilaan: 1 populier, 1 wilg | Van der Slootsingel: 2 esdoorns | Pijperring: 1 populier

2627 xx | Schieweg: 1 populier, 1 haagbeuk | Einsteinweg: 1 populier

2628 xx | Frederik Hendrikstraat: 1 esdoorn | Amalia van Solmslaan: 1 linde | Prof. Krausstraat: 1 acacia | Lage Pad: 1 perenboom | Informaticalaan: 1 acacia | Rotterdamseweg: 1 plataan

2629 xx | Rotterdamseweg: 1 iep.

Meldingen voorgenomen bomenkap (veiligheid/dunning)

Tot 1-2-2016 zijn de volgende meldingen binnengekomen. Voor de kap van deze houtopstanden is geen omgevingsvergunning nodig; bezwaar maken is niet mogelijk. In totaal betreft het 78 bomen verdeeld over de gehele stad.

2612 xx | Elzenlaan: 1 els | Vondelstraat: 1 populier

2613 xx | Colijnlaan: 1 populier, 2 esdoorns, 1 linde, 1 els

2614 xx | Voordijkshoornsepad: 1 es | Westblok: 1 esdoorn | Provincialeweg: 1 eik | Hof van Azuur: 1 wilg | Westlandseweg: 1 els

2616 xx | Tweemolentjeskade: 3 elzen | Middelweg: 1 esdoorn, 4 essen, 1 els, 2 lindes, 1 wilg | Pad van Viruly: 3 populieren, 1 berk | Aan 't Verlaat: 3 wilgen, 2 esdoorns, 1 els, 1 appelboom | Bieslandsepad: 1 wilg, 1 populier | Houtpad: 1 linde | Delfgauwseweg: 2 populieren | Hoflaan: 1 populier | Bospad: 1 esdoorn | Sportring: 1 els | Heempad: 1 beuk

2622 xx | Windhoek: 2 elzen | Oliver Tambopad: 1 linde, 1 populier | La Pazstraat: 1 lijsterbes | Boliviastraat: 1 lijsterbes

2623 xx | Geitenkamp: 1 es | Kreekrugpad: 1 acacia | Veulenkamp: 1 els | Sijsjespad: 1 kers

2624 xx | Aart van der Leeuwlaan: 1 kers | Kruithuispad: 1 populier | J.J. Slauerhofflaan: 1 populier | Artemisstraat: 1 iep | Guido Gezellelaan: 1 kastanje

2625 xx | Kerkpolderweg: 1 els | Brahmslaan: 1 kastanje | Van der Veensingel: 1 populier | Van Rijslaan: 1 es | Vivaldilaan: 3 populieren | Schubertlaan: 1 populier | Van der Slootsingel: 1 acacia | Bartokpad: 1 es | Verdiplein: 1 iep | Zjoekowlaan: 1 wilg | Pijperring: 1 kastanje | Van Der Horststraat: 1 populier | Van Rijslaan: 1 kers

2627 xx | Hoogspanningspad: 1 els

2628 xx | Rotterdamseweg: 2 populieren | Julianalaan: 1 es.

Verkeersbesluiten

2612 TM | Meidoornlaan thv. nr. 17 | aanwijzen gehandicaptenparkeerplaats (2708676)

2622 CCN | Senegalhof thv. nr. 4 | intrekken gehandicaptenparkeerplaats (2708056

Formele publicatie

De formele publicatie van algemeen verbindende voorschriften (verordeningen) en kennisgevingen gebeurt digitaal in een Gemeenteblad op www.officielebekendmakingen.nl.

Op www.delft.nl/bekendmakingen vindt u directe links naar deze bekendmakingen van de gemeente Delft, en hoe u beroep en bezwaar kunt aantekenen. Melding doen of omgevingsvergunning aanvragen? Dat kan via www.omgevingsloket.nl.

Leon Rothkrantz

Emeritus hoogleraar Leon Rothkrantz (69), die jarenlang verbonden was aan de TU Delft, ontving onlangs een eredoctoraat van de Technische Universiteit Praag.

Foto: Alphons de Wit

1. Waarom wilde je bij Christiaan Huygens worden gefotografeerd?
"Omdat ik sinds 1980 voor TU Delft heb gewerkt en daar heel goede tijden heb gekend. In 1985 werd ik benoemd tot erelid van Christiaan Huygens, de studievereniging van technische wiskunde en technische informatica. Daar ben ik trots op."

2. Wat heb je allemaal gedaan bij TU Delft?
"In 1980 begon ik als studentendecaan, waarbij de nadruk lag op het contact met studenten. Later ben ik hoogleraar geworden bij de Nederlandse Defensie Academie. Mijn stokpaardje is dat wiskunde pas écht leuk wordt, als je het samen doet. Ook heb ik me ingezet voor de internationalisering."

3. Hoe heb je dat gedaan?
"Toen die beweging in 1990 op gang kwam, richtte iedereen het vizier meteen op het westen. Mij leek het veel leuker om met het oosten samen te werken. Daarbij is het veel makkelijker aan te reizen. Ik heb daar de samenwerking gezocht en uitwisselingsprogramma's opgezet."

4. Wat houdt dat in?
"Het begon met het organiseren van zomercursussen voor mensen uit Oost-Europa in Delft. Zij kwamen in de zomervakantie acht weken hierheen om in groepen opdrachten te doen. Dat leverde unieke ervaringen op, zeker ook omdat velen nog nooit in het buitenland waren geweest. Ook deden we gezamenlijk onderzoek en nam ik studenten uit Nederland mee daarheen."

5. Waren de verschillen groot?
"Zeker, de mensen daar werkten heel individualistisch. Die kwamen binnen, gingen aan het werk en gingen aan het eind van de dag weer weg. Omdat ik vind dat alles leuker is als je het samen doet, heb ik gestimuleerd om samen te werken. Dat doen ze nu ook meer, net als het opschrijven van hun bevindingen in rapporten."

6. Wat doe je nu nog?
"Ik heb een aanstelling van driehonderd uur in Praag, waarin ik bezig ben de mogelijkheden van online onderwijs voor de Praagse studenten te onderzoeken. We zijn er samen bezig met het opzetten van cursussen, omdat ik ervan overtuigd ben dat dat concept de toekomst heeft."

7. Als ik burgemeester van Delft was, dan...
"... zou ik Delft meer profileren als kennisstad. Delft heeft een unieke positie op het gebied van science en wetenschap. Ik zou meer grote bedrijven voor de stad proberen te interesseren, evenals particuliere universiteiten. Op die manier haal en houd je kennis binnen je stadsgrenzen."

8. Wat houdt een eredoctoraat in?
"Het is een blijk van erkenning waarvan iedere universiteit er jaarlijks één of enkele weggeeft. In Delft doen we dat voor mensen met een bijdrage aan de wetenschap in het algemeen, in Praag doen ze het voor mensen die daarnaast ook iets voor díe universiteit hebben betekend. Ik bevind me in goed gezelschap, want Vaclav Havel heeft er ook een eredoctoraat."

9. Waarom heb jij het gekregen?
"Ik denk voor de jarenlange samenwerking met betrekking tot de internationalisering, mijn wetenschappelijke werk, maar zeker omdat ik een bijdrage heb geleverd aan een andere manier van werken aldaar. Ik zie het als een soort oeuvreprijs."

10. Velen kijken uit naar hun pensioen. Hoe zit dat met jou?
"Ik vind het allemaal nog veel te leuk, maar werk minder dan voorheen. Ik ben niet meer bij TU Delft in dienst, maar heb wel een gastvrijheidsverklaring, zodat ik nog wat promovendi mag begeleiden. Verder werk ik nog in Praag, ook met mijn 86-jarige vriend Mirko Novak. Er blijft dus genoeg tijd over voor mijn familie en om van mijn zes kleinkinderen te genieten."

n Het Golden Circle Ensemble voert zaterdag 5 maart van 20.00 uur tot 21.15 uur in de Dorpskerk van Pijnacker de Matthäus Passion van J.S. Bach uit. Kaarten zijn in de voorverkoop voor 12 euro 50 verkrijgbaar via reservering@goldencirclesmp.nl. Zie verder www.goldencirclesmp.nl voor meer info. n In De Acker aan Park Berkenoord 2 in Pijnacker is zondag 14 februari om 15.00 uur een bijzondere kerkdienst voor mensen met een verstandelijke beperking. n In het Rietveld Theater geven 20 saxofonisten van het Westland Saxofoon Orkest zondag 14 februari om 11.30 uur een speciaal concert in de serie Tonen van Toppers. De entree bedraagt 8 euro. n IVN Delft organiseert zondag 14 februari een fietstocht door natuurgebied De Balij. De excursie start om 14.00 uur bij De Papaver aan de Korftlaan in Delft. Deelname is gratis. Zie voor meer informatie www.ivn.nl/delft. n Het Rode Kruis organiseert vanaf 29 maart een negen weken durende cursus EHBO, die op dinsdag plaatsvindt van 19.30 tot 22.00 uur aan de Vulcanusweg 263 in Delft. De kosten bedragen 175 euro, 16- tot 25-jarigen betalen 100 euro. Aanmelden kan via info@rodekruisdelft.nl. n In de Kickerthoek in Den Hoorn is maandag 22 februari tussen 13.30 uur en 15.00 uur een high tea. De kosten bedragen 12 euro 50 en de opbrengst is voor het goede doel. Aanmelden kan via worldservantsdenhoorn@hotmail.com of 06-20325198. n Vocaal Ensemble Pijnacker houdt op dinsdag 16 februari van 20.00 uur tot 22.00 uur een open repetitie in de Josephschool aan de Acacialaan 8 in Pijnacker. n Humanitas Delft begint met een lotgenotengroep voor mensen van wie de partner is overleden. De acht bijeenkomsten vinden plaats op op kantoor aan de Beethovenlaan 134, op woensdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur. Humanitas vraagt een bijdrage van 20 euro voor materiaalkosten. Bel voor meer info en aanmelden naar 06-25112970 of kijk op www.humanitasdelft.nl. n Bridgeclub KRAS organiseert woensdag 9 maart van 13.30 uur tot 17.30 uur een voorjaarsdrive in De Hoornbloem aan het Koningin Julianaplein 1-3 in Den Hoorn. Het inschrijfgeld bedraagt 12 euro 50 per persoon. Aanmelden kan via koosbent@kabelfoon.nl. n Joke Krul geeft zaterdag 20 februari de teken- en schilderworkshop 'Schetsen & tekenen'. Bel voor meer informatie en aanmelden naar 015-2137337 of kijk op http://jokekrul.blogspot.com. n In Buurthuis Het Voorhof beginnen vanaf donderdag 3 maart twee nieuwe cursussen. Van 13.00 uur tot 14.30 uur is hier de cursus Italiaans voor beginners, kosten bedragen 80 euro voor tien lessen en aanmelden kan via silviadellaghezza@gmail.com. Tussen 13.30 uur en 16.30 uur begint de cursus kennismaken met de iPad. Mail voor meer informatie naar cvanbremen@hotmail.com of kijk op www.softracon.com. n Het Oranje Fonds zoekt vrijwilligers voor 51 verschillende NLdoet klussen in Delft. Een klus uitzoeken kan via www.nldoet.nl. n Kinderen tot en met 12 jaar kunnen tot 13 februari 16.30 uur een foto van hun lievelingsdier mailen naar kinderboerderijtanthof@gmail.com. Op kinderboerderij Tanthof wordt op zondag 14 februari om 15.00 uur de uitslag van de fotowedstrijd bekend gemaakt. n

KONE B.V.

Eén van de veertig door RODI beletterde bedrijfswagens van KONE B.V.

DELFT – KONE is één van de wereldleiders in de roltrappen- en liftenindustrie. Vorig jaar nam het de dochteronderneming Hopmann volledig op in de organisatie. RODI reclame & belettering zorgde ervoor dat veertig Hopmann bedrijfswagens werden getransformeerd tot echte KONE-wagens. Dat was bepaald geen sinecure, want de monteurs van KONE hebben hun wagens hard nodig. "Gelukkig heeft RODI hierin goed meegedacht en kon er veel op locatie worden gedaan", vertelt Sam Groen, facility manager bij KONE. "Er werd steeds goed gekeken wanneer een werknemer de wagen even niet nodig had, dan werd deze ondertussen door RODI opnieuw beletterd. Ideaal." Groen is tevreden over de geleverde kwaliteit. "De wagens zien er hartstikke goed uit. Ook van onze monteurs heb ik geen klachten of opmerkingen gehoord." KONE en RODI doen jaren zaken. "Voor deze klus hebben we meerdere partijen gevraagd, maar RODI kwam er toch het meest gunstig uit."
KONE BV is opgericht in 1910 en biedt al ruim honderd jaar innovatieve en eco-efficiënte oplossingen voor liften, roltrappen, automatische deuren en gevelliftinstallaties. Zie voor meer informatie www.kone.nl. Meer weten over RODI Media zh? Kijk dan op www.rodimedia-zh.nl.

Hoera! De winkel van Leonietje's bestaat 1 jaar

Bij Leonietje’s zijn vele leuke cadeautjes èn vintage kinderwagens te koop en te huur.

DELFT – Wie opzoek is naar een leuk cadeautje voor een pasgeboren baby of voor een kinderverjaardag, is bij Leonietje's aan het juiste adres. Aan de Lange Geer 40 kan iedereen een kant en klaar cadeautje kopen óf iets speciaals laten maken.

Het weekend van zaterdag 20 en zondag 21 februari viert Leonietje's haar 1-jarig bestaan. Deze eerste verjaardag gaat gepaard met allerlei leuke acties en iets lekkers voor iedere klant.
De handgemaakte kraamcadeautjes bij Leonietje's kunnen geheel naar eigen wens worden samengesteld. Hiervoor kan worden gekozen uit een ruim assortiment aan stoffen. Moet er een naam op? Dat is geen probleem. Leonietje's heeft een eigen borduurservice.
Ze hebben bij Leonietje's bovendien niet alleen handgemaakt kraamcadeautjes, maar ook duurzaam houten speelgoed van het merk Le Toy Van èn vele leuke knuffels van het Deense merk Maileg.

Verhuring
Bij Leonietje's was het al mogelijk om vintage kinderwagens kopen. Sinds kort kunnen deze ook worden gehuurd. Geïnteresseerden kunnen voor een paar weken of paar maanden een kinderwagen huren. Ouders kunnen met zo'n mooie en unieke kinderwagen voor de dag komen en zullen verzekerd zijn van heel wat bekijks. Heb je hem niet meer nodig? Dan breng je hem gewoon terug. Kom eens gezellig langs in de winkel om de diverse modellen te bekijken. Leonietje's is geopend op maandag van 13.00 uur tot 17.30 uur, van dinsdag tot en met donderdag van 09.30 uur tot 17.30 uur, op vrijdag van 09.30 uur tot 19.00 uur en op zaterdag van 09.30 tot 17.30 uur.
Meer weten? Kom gerust eens langs. En kijk voor meer informatie en de webshop op www.leonietjes.com.

Trompeter – Showcorps Leinegarde komt naar de Taptoe Delft

Optredens van het Trompeter – Showcorps Leinegarde zijn altijd weer bijzonder.

DELFT - Taptoe Delft heeft wederom een gerenommeerd showorkest vastgelegd: Trompeter – Showcorps Leinegarde.

Deze groep kenmerkt zich al ruim 50 jaar door muzikale diversiteit, bijzondere uniformering en choreografie. Ze verzorgden de afgelopen vijf decennia zowel klassieke concerten, als streetparades en showoptredens. Kortom: Leinegarde is een veelzijdig showorkest.
In Duitsland is het korps een graag geziene gast bij concerten, optochten, muziekparades en Taptoes. Ook internationaal timmert het orkest flink aan de weg. Het heeft inmiddels al vele succesvolle optredens verzorgd in landen als Denemarken, Zweden, Engeland, Frankrijk, Luxemburg en Zwitserland. Straks zijn ze dus ook te bewonderen bij Taptoe Delft.
Leinegarde is bijzonder vereerd dat ze nu deelnemer zijn van de inmiddels internationaal hoog aangeschreven Taptoe Delft. Het Duitse showorkest verheugt zich erop om op 9 en 10 september het Delftse publiek te verrassen met hun bijzondere optreden. Het thema van de show die ze in Delft zullen gaan brengen is 'Gewoon Rock'. Het wordt dus een mooie show met klassieke rockmuziek, gecombineerd met snelle formatiewissels.

Kaarten
Wie tijdens Taptoe Delft verzekerd wil zijn van een tribuneplaats, moet de website www.taptoedelft.nl in de gaten houden. Kaarten zijn hier vanaf 1 maart verkrijgbaar.

De nieuwe collectie boxsprings, binnenkort bij Lion Beddenshop

De speciale Valentijnsdag-bed-uitvoering, heel toepasselijk op deze zondag 14 februari. Foto: Martijn Linthorst

DELFT – Lion Beddenshop, uw vertrouwde beddenspeciaalzaak in de Hoven Passage, maakt zich op voor de nieuwe collectie boxsprings. In de winkel aan de Troelstralaan 61-63 wordt binnenkort weer ruimte vrij gemaakt. Zodat de nieuwe collectie in de winkel de aandacht krijgt die deze boxsprings verdienen.

"En dan zijn we nog maar net bekomen van de periode rond Valentijnsdag", zegt Marion. "In onze winkel heeft een speciale Valentijns-uitvoering gestaan, compleet met accessoires. Ook de komende weken zijn er nog allemaal slopen te koop met hartjes of het woordje love."
De nieuwe collectie dekbedovertrekken is overigens al binnen gekomen bij Lion Beddenshop. Dit zijn volgens Marion heel leuk geprijsde exemplaren. "De prijzen lopen van 6,95 euro tot 35 euro, dus voor elke beurs is er wel iets te vinden."
De slogan van deze beddenspeciaalzaak is niet voor niets: 'Goed, goedkoper, Lion Beddenshop'. Ook op de afdeling met dekbedden zijn er momenteel heel wat prijsaanbiedingen te vinden. Dekbedden met een schoonheidsfoutje, sterk in prijs verlaagd. "En vergeet de badjassen niet", gaat Marion verder. "Badjassen van goede kwaliteit tegen aantrekkelijke prijzen."
Lion Beddenshop is de winkel bij uitstek voor iedereen die een goede nachtrust wil. Behalve boxsprings, bedbodems, matrassen, dekbedden en overtrekken, vindt u in de winkel ook kussens, beddengoed, senior ledikanten, badgoed en kinderartikelen. Een bezoekje meer dan waard, zeker in deze aanbiedingstijd! Telefoon: (015) 261 93 12. Internet: www.lionbeddenshop.nl.

Gloednieuwe Jumbo voor oude Delftenaren

De 96-jarige en oudste bewoner van Pieters Kamerhuis, Mevrouw Wiegman-Holleman, knipt het lint door en opent de mini-Jumbo. Reden voor Jeroen de Bruin (links) en jongste bewoner Danny de Ruijter (centraal) te applaudisseren. (foto: Jesper Neeleman) Foto: Jesper Neeleman

DELFT – Delft is een supermarktje rijker. In Pieters Kamerhuis opende Jumbo Buitenhof dinsdagmorgen een winkel voor de bewoners van het voormalige Delfshove.

De opening trok veel bezoekers. Meteen nadat één van de bewoners het lint doorknipte, stroomden de ouderen met rollators het winkeltje binnen. En werden meteen aan de lopende band boodschappen afgerekend en bosjes bloemen en bonbons in ontvangst genomen.
Pieters Kamerhuis is een nieuwe woonvorm, waarin oudere Delftenaren zelfstandiger leven en meer contact hebben met jongere stadsgenoten. Zodoende komen kinderen van Kinderopvang BAM er bijvoorbeeld twee keer per week knutselen met bewoners. Jeroen de Bruin van Jumbo Buitenhof raakte op het schoolplein eens in gesprek met Romany van BAM. Zij vertelde De Bruin dat bewoners wel een winkeltje voor dagelijks producten zouden willen. "Vervolgens heb ik de projectmanager van Pieter van Foreest hierover gebeld, zij was meteen positief", vertelt De Bruin. Het zou perfect passen binnen het vernieuwende concept van Pieters Kamerhuis. Jeroen de Bruin ging vervolgens in gesprek met zijn enige Jumbo-collega die ook een mini-Jumbo in een ouderencomplex runt, in Prinsenbeek.
Jeroen de Bruin beseft dat hij niet rijk zal worden van z'n nieuwe supermarkt. Sterker nog: het gaat vooral geld kosten. "Je moet zoiets dan ook niet voor extra omzet doen. Ik zie het als een uitgelezen kans om het maatschappelijk verantwoord ondernemen in de praktijk te brengen. Je kan ook goede doelen steunen, maar ik vind het mooier om als supermarkt iets te doen voor ouderen, die steeds meer op zichzelf zijn aangewezen." Bewoners kunnen zes dagen per week in de winkel - die wordt gerund door vrijwilligers - terecht voor ongeveer 350 producten. Producten die niet in de schappen liggen, kunnen worden besteld.

Bij Delft voor Elkaar doet iedereen gewoon mee

Consulent Petra van der Meer begeleidt vrijwilligers die zich graag voor een ander inzetten. (foto: Jesper Neeleman) Foto: Jesper Neeleman

DELFT – Het is deze zondag 14 februari de dag van de liefde. Binnen de stichting VTV, onderdeel van Delft voor Elkaar, is 365 dagen per jaar liefde en zorg voor elkaar. Consulent Petra van der Meer hoopt dat dit komende tijd alleen nog maar toeneemt.

De Stichting Vrijetijdsbesteding, Thuishulp en Vormingsactiviteiten (VTV) zorgt ervoor dat mensen met een beperking met vrijwilligers leuke activiteiten ondernemen. Niet als vervanging van de reguliere zorg, maar juist om dat stukje aandacht en plezier te bieden waar de professionele zorgverleners niet aan toekomen. Stichting VTV zorgt voor een goede match tussen regiogenoten met een beperking en vrijwilligers. "We merken dat in Delft veel animo is om behulpzaam voor anderen te zijn", vertelt Petra van der Meer. "We horen echter vaak dat mensen het moeilijk vinden hulp aan hun omgeving te vragen. Tegelijkertijd vinden naasten, die weliswaar anderen willen helpen, het lastig om juist voor familie te zorgen, omdat je dan al gauw richting mantelzorger schiet." Stichting VTV zorgt daarom dat iemand met een beperking – of een mantelzorger - wordt gekoppeld aan een onbekende vrijwilliger. Want zo'n vrijwilliger kan van grote waarde zijn als die even iets leuks met een mantelzorger doet – of wat werk uit handen neemt. "We merken altijd weer hoe blij hulpvragers met de steun van vrijwilligers zijn. En van die vrijwilligers horen we vaak hoe fijn ze het vinden om nuttig bezig te zijn voor een ander. Voor beiden geldt dat het hun leefwereld vergroot en weer wat meemaken. Dinsdag 16 februari organiseren VTV en MEE namens Delft voor Elkaar op dinsdag 16 februari van 19.30 uur tot 21.00 uur aan de Hooikade 30 in Delft een bijeenkomst voor vrijwilligers over Niet Aangeboren Hersenletsel. Geïnteresseerden zijn van harte welkom. Meer weten? Kijk dan op www.vtvzhn.nl of delftvoorelkaar.nl of bel naar 015-2131151.

15 / 40

Het oude Delft 'proef' je duidelijk in de Schoemaker Plantage

Architectuur volgens 'de Nieuwe Delftse School'.

DELFT - Ook zo gecharmeerd van de oude stad? En trekt de behoefte aan rust en ruimte net zo hard aan je? Herkenbaar. Er zijn momenten in het leven dat je het best gedijt als je van 'twee walletjes snoept'.

Goed nieuws. Op het voormalige TNO-terrein in Delft wordt een nieuwe buurt gebouwd, waar je het oude Delft duidelijk proeft in architectuur en opzet. Ook is er in Schoemaker Plantage groen in de vorm van een groot park én je woont hier op tien minuten fietsen van het levendige centrum. Nu kunnen we wel zeggen dat de opzet en de architectuur van Schoemaker Plantage het gevoel van het oude Delft oproept, maar liever wordt bewijs geleverd door de architect het hemd van het lijf te vragen. Enthousiast werkt architect Thomas Bedaux mee. "Vreewijk in Rotterdam en de wijk Agnetapark in Delft hebben ons geïnspireerd. Vervolgens hebben we de Delftse School geanalyseerd. Dat leidde tot wat wij noemen de Nieuwe Delftse School. Een vrije interpretatie van de stroming die gekenmerkt wordt door een combinatie van de spreekwoordelijke eenvoud, met variatie en speelsheid. Hoekhuizen die wat hoger zijn, in hoogte verspringende daken en goten, verschillende schoorstenen en afwijkende gevels. In Schoemaker Plantage zie je nooit tien dezelfde huizen naast elkaar. Speelse variatie is het devies." De Delftse School is een architectuurstroming die vanaf de jaren twintig tot halverwege de jaren vijftig populair was. "De Delftse School ontstond in een tijd dat er crisis was", legt Thomas uit. "Ambacht was relatief goedkoop, maar materiaal was schaars en daardoor kostbaar. Daarom werd er veel gebruikgemaakt van bakstenen en is de uitstraling vrij ingetogen. Andere kenmerken zijn hoge schoorstenen en steile daken." In de Schoemaker Plantage komen twee buurtjes: de Klinkerbuurt en de Grasbuurt. Vanuit het park lopen de graswegen de Grasbuurt in en de klinkerwegen de Klinkerbuurt in. Er komen huizen langs het park en overal zijn dwarsstraten. Thomas: "Alle huizen in de buurt krijgen ruime tuinen. Toch heeft de Klinkerbuurt straks veel weg van een ouderwetse binnenstad, met kleine straatjes en pleintjes, en met huizen die met een Delftse stoep aan de straten staan. De Grasbuurt krijgt een andere sfeer; daar krijgen de huizen een voortuin. Centraal in de wijk komt een park. Het mooie van de huizen die wij ontwerpen is dat je vanuit bijna elke hoek zicht hebt op dat park."

Thomas Bedaux: "In Schoemaker Plantage zit je straks op een steenworp afstand van het historische centrum van Delft, er is volop groen in de omgeving én je kunt kiezen voor een huis met een grote tuin. Dat zorgt er allemaal voor dat dit straks een mooie plek is om te wonen."
Kijk op www.schoemakerplantage.nl, like via facebook/schoemakerplantage of kom a.s. zaterdag 20 februari naar de Voorproefdag in de Schoemakerloods (via de Schoemakerstraat 97K).

'Geen klus te klein' voor aannemersbedrijf Gebr. Mensert

Piet Mensert voor de goed herkenbare gele bedrijfswagen. (foto: Martijn Linthorst) Foto: Martijn Linthorst

DELFT – Het oude Raadhuis in Naaldwijk, dat is een heel groot lopend project van aannemersbedrijf Gebr. Mensert. Een jaar geleden al is de hele buitenkant in de originele stijl terug gebracht. "Nu is de binnenkant aan de beurt", legt Piet Mensert uit.

"Maar in Delft hebben we ook genoeg grote projecten achter de rug. In de Voorstraat hebben we bijvoorbeeld een totale woningverbouwing gedaan. Die verkeert nu in de afrondingsfase. Ook het statige pand van Villa Maria aan de Oostsingel is een klus van ons bedrijf. Van buiten oogt het heel goed, onder meer door de plaatsing van een mooi sierhek rond het gebouw, neergezet in samenwerking met de smid Bitter Staal."

Kleine klussen
Stuk voor stuk blijken van de grote vakbekwaamheid van aannemersbedrijf Gebr. Mensert, met de werkplaats aan de Verwersdijk 35. Allemaal heel grote projecten, maar Piet Mensert wil wel even benadrukken, dat zijn aannemersbedrijf ook gewoon voor kleinere klussen ingeschakeld kan worden. "Voor ons is geen klus te klein", zegt hij vastberaden. "De kleine klussen in en om het huis gaan wij niet uit de weg. Voor een klemmende deur kun je ons gewoon bellen. Moet het toilet opgeknapt worden? Ook daarvoor komen wij langs. Mocht er dus eens een klein klusje te doen zijn, schroom dan niet om ons in te schakelen. Het is een wijdverbreid misverstand dat een aannemersbedrijf als het onze die klussen niet zouden aannemen."

Stormschade
Aannemersbedrijf Gebr. Mensert is een bedrijf dat veel werken in de binnenstad aanneemt. Bij al die werken komt het wel eens voor, dat er dakpannen overblijven. Die verzamelen de medewerkers, om op te slaan. "Voor bijvoorbeeld stormschade", zegt hij. "Wist je dat mensen met inbraakschade bij ons voorrang hebben? We kunnen de volgende dag al heel snel ter plaatse zijn. Snel schakelen heet dat. Tevens kunnen wij assisteren en adviseren bij verzekeringsgevallen."
Het aannemersbedrijf heeft een enthousiast team van acht man en een leerling-timmerman. Het is namelijk een erkend leerbedrijf, dat bestaat sinds 1892. Ruim een eeuw ervaring, met inmiddels de vierde generatie aan de leiding. Telefoon: (015) 212 53 65. Internet: www.mensert.com.

Reno kan u alles vertellen over op afstand bestuurbare elektronica

Het bedrijfspand en een bedrijfsvoertuig van Reno Elektrotechnisch Installatiebureau.

DELFT – Reno Elektrotechnisch Installatiebureau in de Industriestraat 42 is helemaal thuis in elektrotechniek. Op dit gebied kan de klant werkelijk alles geboden worden. "Bijna alles waar een stroompje door gaat, dat doen we", zegt eigenaar Edwin van Puffelen, die het bedrijf vorig jaar van zijn vader overgenomen heeft.

"Van de groepenkast en het stopcontact tot LED-verlichting en beveiliging. Ons specialisme is de laatste jaren steeds meer komen te liggen op Domotica, Powernet en KNX. Het op afstand regelen van elektronica, bijvoorbeeld verlichting of verwarming, maar ook intercom of huishoudelijke apparatuur is de toekomst. Het is heel goed toepasbaar in het onderwijs, maar wordt ook steeds vaker in woonhuizen toegepast, zoals bijvoorbeeld Living Space van ABB. Met een tablet of telefoon kan bijna het hele huis worden bestuurd. De zonwering, verlichting en zelfs witgoed zijn straks op afstand bestuurbaar." Steeds meer merken gaan in deze ontwikkeling mee. Van Puffelen vindt dit een gunstige ontwikkeling en zijn compagnon Art-Jan van den Poll kan dit alleen maar beamen. In totaal werken in dit bedrijf negen mensen, waarvan zes servicemonteurs. Die rijden in de duidelijk herkenbare Reno-bussen rond. Die zijn niet te missen in het Delftse straatbeeld.

Het begin
Het begon allemaal heel wat bescheidener. In 1920 werd aan de Hippolytusbuurt een winkel met de naam Reno geopend. Eigenaar was de heer Bergman sr. De winkel is vervolgens van vader op zoon overgegaan. Een zaak voor elektronica, zoals radio's en televisietoestellen. In de jaren zeventig is daar een elektrotechnisch installatiebureau aan toegevoegd. In 1996 is die winkel, door de komst van grotere elektronicaketens in dat gebied, gesloten. Reno is echter verder gegaan als elektrotechnisch installatiebureau.
Overigens sinds 2001 onder leiding van de familie Van Puffelen. "We hebben een heel breed werkterrein en daarom kan iedereen ons inschakelen voor alle denkbare klussen", zegt Van Puffelen.
"Al bijna honderd jaar staan wij voor de mensen klaar op elektrotechnisch gebied."
Telefoon: (015) 285 58 88. Internet: www.reno-etib.nl.

Uitagenda van zaterdag 13 februari tot en met zaterdag 20 februari

Blues Festival
Zaterdag 13 en zondag 14 februari
Met op deze 18de editie van het De Koninck Bluesfestival Delft ruim 50 optredens op vele locaties
Locatie: binnenstad
Entree: gratis
www.delftblues.nl

Rondleiding Jan Schoonhoven
Zaterdag 13 februari
Leer alles over de mens en kunstenaar Jan Schoonhoven
Locatie: Museum Prinsenhof
Tijd: 14.00 uur
Entree: deelname gratis, wel entree museum

Forever Young
Zondag 14 februari
Live-muziek met Polle Eduard, Ferdinand Bakker en Henk Koorn
Locatie: Het Labyrint, Schoolstraat
Tijd: 15.30 uur
Entree: gratis

Foto: Jesper Neeleman

Poppentheater
Zondag 14 februari
Ouwerwets maar modern sprookje
Locatie: Rietveld Theater
Tijd: 15.00 uur
Entree: 6 euro 50

Nice Company 2
Zondag 14 februari
Met live-muziek van Nice Company 2
Locatie: Vlaanderen, Beestenmarkt
Tijd: vanaf 14.30 uur
Entree: gratis

Stackhouse
Zondag 14 februari
Live-muziek van de bluesband Stackhouse
Locatie: De Waag, Markt
Tijd: 14.00 uur
Entree: gratis

Kindertheater Valentijn
Zondag 14 februari
Familievoorstelling met weinig woorden maar veel interactie met publiek
Locatie: Meisjeshuis, Oude Delft 112
Tijd: 13.30 uur
Entree: 4 euro

Tante Paprika
Zondag 14 februari
Kinderen knutselen met Tante Paprika
Locatie: LEF, Doelenplein
Tijd: 14.00 uur tot 17.00 uur
Entree: gratis

Paulien Cornelissen
Dinsdag 16 februari
Cabaretier Paulien Cornelissen ziet wat anderen niet zien
Locatie: Theater de Veste
Tijd: 20.15 uur
Entree: vanaf 17 euro 50

Korenavond
Woensdag 17 februari
Met dit keer Nieuw Kamerkoor Delft en Vocalzz Groover
Locatie: Rietveld Theater
Tijd: 20.30 uur
Entree: 5 euro

Schoft
Woensdag 17 februari
Splinternieuwe voorstelling van Kommil Foo
Locatie: Theater de Veste
Tijd: 20.15 uur
Entree: vanaf 21 euro 50

Comedy Club # International
Woensdag 17 februari
Hét stand-up podium van Delft
Locatie: Theater de Veste
Tijd: 20.30 uur
Entree: vanaf 11 euro 50

Je suis Ali
Donderdag 18 februari
Nieuwe voorstelling van Ali B
Locatie: Theater de Veste
Tijd: 20.15 uur
Entree: vanaf 18 euro

Grote denkers over emotie
Donderdag 18 februari
Filosoof Miriam van Reijer geeft lezing over beroemde filosofen
Locatie: Prinsenkwartier
Tijd: 20.00 uur tot 22.30 uur
Entree: gratis


Muziek aan de muur
Donderdag 18 februari
Lezing over muziek in de 17de eeuw
Locatie: De VAK, Westvest 9
Tijd: 20.00 uur tot 22.00 uur
Entree: 5 euro

Riddlebox
Vrijdag 19 februari
Live-muziek van de band Riddlebox
Locatie: De Koperen Kat, Schieweg
Tijd: 21.00 uur tot 23.00 uur
Entree: gratis

Paard van Troje presenteert
Vrijdag 19 februari
Met live-muziek van de bands The Cool Quest en Gospel Sessions
Locatie: Theater de Veste
Tijd: 20.30 uur
Entree: 13 euro 50

Leo Blokhuis en anderen
Zaterdag 20 februari
Muziek uit het bruisende New Orleans
Locatie: Theater de Veste
Tijd: 20.15 uur tot 22.30 uur
Entree: vanaf 28 euro 50

Chinees Nieuwjaar
Zaterdag 20 februari
Parade van Chinese tradities en heerlijkheden
Locatie: Rietveld Theater
Tijd: 14.00 uur tot 17.00 uur
Entree: gratis

Bij nacht en ontij

Stadsprins Mark Boomkens overhandigde de sleutel van de stad - na het carnaval - aan nachtburgemeester Leo Quack. Foto: Koos Bommelé

Het jaar is goed begonnen. Bij Boerenkool met Bubbels werden mooie plannen ontvouwd en ook Feemuz was weer een succes. Hopelijk komt er nu ook eindelijk eens wat van die plannen terecht. We hebben weer niet stilgezeten. Zo was het vaste klantenuitje van de Oude Jan met de Speedo naar brouwerij De Pelgrim in Delfshaven zeer geslaagd en was het leuk om de ergernis bij deelnemers op de gezichten te zien, toen ik de prijs winnaar van het mens-erger-je-niet-toernooi de hoofdprijs mocht uitreiken. Ook 'De Kracht van Delft' was weer een succes. De heren Eekhout hebben van Octatube een mooi bedrijf gemaakt, dat symbool staat voor vooruitstrevend Delft.
De opname van de clip van Mala Vita was mooi om mee te maken, al waren ze voor drie minuten een hele dag bezig. Verder zou ik met de Nachtburgemeester van Eindhoven Dichter bij de Bar openen, maar dat heb ik alleen moeten doen, omdat hij met geen zeven paarden wakker te krijgen was.
De hoffotograaf en mijn persoontje hebben ons volledig laten onderdompelen in het carnaval. We hebben het idee dat het een groter succes is dan andere jaren. We hebben de opwarmavond bezocht, zijn bij de SEPneuten en de Fuilspuiters geweest en ook de kindermiddag in de Tobbe, die perfect geregeld was door Arie van Dalen, mochten we natuurlijk niet overslaan. De praalwagens waren prachtig en de weersomstandigheden kregen gelukkig geen vat op de lichtjestocht, doordat die gewoon in Lorre plaats kon vinden. Ten slotte was het een eer om mijn dagcollega te mogen vervangen en de sleutel van de stad weer in ontvangst te nemen, omdat hij dat zelf vanwege internationale verplichtingen niet kon doen. Het enige "minpuntje" was dat Sjaak Lispet en mij bij de eerste sleuteloverdracht door portier P. Steijger in eerste instantie niet werden toegelaten tot het stadhuis, maar gelukkig bedacht hij zich.
Nu gaan we richting het Bluesfestival, dat weer een succes wordt. De mondharmonicaworkshop wordt door tweehonderd man bezocht, wat natuurlijk prachtig is. Ik ga veel mooie dingen zien in de stad.
Ten slotte wil ik de hoop uitspreken dat de horecaondernemers rond de Markt ondanks het fiasco van Citypop ook dit jaar samen evenementen willen organiseren en wil ik Joost Verhoeff een hart onder de riem steken en de hoop uitspreken dat hij ook deze strijd gaat winnen.

Leo Quack
Nachtburgemeester van Delft

DELFT - Suske en Wiske worden 70 en vieren dit met 'De Circusbaron', een familievoorstelling vol spanning, avontuur, humor, spectaculaire acts, fijne muziek en een rol van Ben Cramer. Deze voorstelling is geschikt voor 6+. Delft op Zondag en Het Kasteeltje geven twee keer twee kaarten weg voor de voorstelling van 13 maart om 14.30 in het Zuiderstrandtheater in Den Haag. Wie kans wil maken moet de volgende vraag beantwoorden en het antwoord uiterlijk aanstaande woensdag mailen naar maakkansopkaarten@delftopzondag.nl. Welke bekende stripfiguren worden door Charles van Harling geïnterviewd? Zie voor meer informatie over deze en andere voorstellingen www.zuiderstrandtheater.nl.

Meet Ups en meer activiteiten bij Lijm & Cultuur

Tijdens de eerstvolgende VPRO Tegenlicht Meet Up komen weer bijzondere gasten naar Lijm & Cultuur.

Urinetown was een groot succes. De komende weken staan Tegenlicht Meet Ups en de trouwbeurs Engaged op het programma. Los daarvan kan er heerlijk gedineerd worden bij Chaos aan de Schie.

Chaos aan de Schie #14
De kop is eraf. De gasten zijn super enthousiast over de nieuwe kaart en ook de wisselende dagschotel valt prima in de smaak. Probeer het zelf!

Meet Up - 17 en 24 februari
Lijm & Cultuur organiseert weer VPRO Tegenlicht Meet Ups. In de eerste praten we door over de uitzending 'Wijze lessen uit het Midden-Oosten'. Met de van oorsprong Koerdisch-Syrische filmmaker Rosh Abdelfatah, directeur van het Arab Camera Festival, oprichtster van het Grote Midden Oosten Platform Esseline van de Sande en gespreksleider Meine Oosten. Met het uitdijende conflict in het Midden-Oosten dringt de vraag zich op hoe het zo gekomen is. Welke lering valt er te trekken uit het verleden? Kom luisteren of praat mee. De toegang is gratis.Op 24 februari gaat de Meet Up over de uitzending Tinder Love: Hoe beïnvloedt technologie de manier waarop we intimiteit beleven en relaties aangaan?

Engaged - 27 en 28 februari
Engaged is in 2013 opgericht door bruidsfotograaf en blogger van Velvetine: Judith van Lent. "Toen ik zelf ging trouwen was het moeilijk ideeën die ik op deed waar te maken. Die kleine, ambachtelijke bedrijven die ik nodig had, waren lastig te vinden. Daarom bedacht ik Engaged. Wij halen inspiratie uit de outside world van contemporary design, concept stores, media en festivals, en vertalen het naar een trouwbeurs." Een uniek niet te missen evenement!

Verwacht
De gloednieuwe theatervoorstelling Oost/West door Kat op het Spek, op vrijdag 4 maart.

Praktisch
Het Experiment is op werkdagen open van 10.00 tot 17.00 uur voor koffie, werken, lunchen en loungen. Chaos aan de Schie is open op van woensdag t/m zaterdag vanaf 17.00 uur. Meer informatie op de website www.chaosaandeschie.nl. Voor de actuele culturele agenda en kaarten zie www.lijmencultuur.nl.

Bachs cellosuites, maar dan anders

Ella van Poucke, één van de topsolisten.

Theater de Veste presenteert zondag 21 februari vanaf 11.30 uur een uniek zondagochtend en -middagconcert met maar liefst zes topmusici, waaronder Remy van Kesteren en Ties Mellema, die u niet vaak tezamen in één programma op de Nederlandse concertpodia zult treffen.

De zes suites voor cello solo van Johann Sebastian Bach zijn niet alleen voor cellisten een bron van inspiratie. Ook bij choreografen, schrijvers, beeldend kunstenaars en andere instrumentalisten halen de werken het beste naar boven.
Had Bach ooit kunnen vermoeden dat zijn suites gespeeld zouden worden op een saxofoon? Een marimba? Een accordeon? Vast niet. Logisch: die instrumenten bestonden in zijn tijd nog niet. Maar zou hij er verguld mee zijn geweest? Ongetwijfeld!

Zes hedendaagse
topsolisten en hun
liefde voor Bach

Ties Mellema, Ella van Poucke, Dana Zemtsov, Tatiana Koleva, Vincent van Amsterdam en Remy van Kesteren kozen ieder een suite en laten horen hoe Bachs universele muziek op hun instrument klinkt. Zo laten zij zien dat deze meesterlijke muziek zich onafhankelijk van enige specialistische uitvoeringspraktijk laat interpreteren. De inzet van zes verschillende musici, allen topsolisten, brengt een levendige, afwisselende en interessante verscheidenheid aan interpretatie en 'kleur' op het podium.

Uitgebreid programma met een lunch
De suites voor cello solo van Johann Sebastiaan Bach stonden zes jaar geleden eveneens op het programma van Theater de Veste. Toentertijd werd dit succesvol uitgevoerd door cellisten van naam en faam.
Nu is het de beurt aan een nieuwe samenstelling musici, met ieder een ander instrument. Vanwege het uitgebreide programma vinden er op deze zondag twee pauzes plaats. Tussen de middag serveert het theater een lekkere lunch.
Kijk voor meer informatie en het reserveren van kaarten op de website www.theaterdeveste.nl of bel met de kassa van het theater via telefoonnummer 015 – 212 13 12.

Benefietconcert voor restauratie Nieuwe Kerk

De Hervormde Zangvereniging 'Met Hart en Stem' voert op 19 maart om 20.00 uur in de Oude Kerk het passie- en paasoratorium 'Van Liefde ongekend' van Johan Bredewout uit. De opbrengst komt geheel ten goede aan de restauratie van de Nieuwe Kerk. Het oratorium volgt het verhaal over het lijden en de opstanding van Jezus zoals beschreven in het Bijbelboek Marcus. De gesproken gedeelten zijn bewerkingen van teksten uit het evangelie en worden afgewisseld door gezongen commentaren. De Vollenhovense musicus Johan Bredewout componeerde de muziek in 2008, tekstdichter Hans de Ruiter schreef er de teksten bij. Kaarten kosten 6 euro 50 in de voorverkoop of 7 euro 50 op de avond zelf. Kaarten zijn nu al verkrijgbaar bij de Oude Kerk.

Klassiek concert
Op Hodenpijl

De jonge pianist Richard Chang maakt op zondag 21 februari vanaf 12.00 uur zijn opwachting in een pianorecital Op Hodenpijl aan de Rijkstraatweg 20-22 in Schipluiden. Dirigent Marco Bons leidt het concert dat om 12.00 uur start. Tijdens het concert zal Richard Chang Prelude en Funga in es van Bach uit het Wohltemperierte Klavier spelen. Daarnaast worden ook Estampes van Debussy en Mephisto Wals van Liszt ten gehore gebracht. De entree bedraagt 15 euro. Kaarten reserveren kan via de website www.ophodenpijl.nl.

Forever Young Band bij Het Labyrint

Op zondag 14 februari treedt vanaf 15.30 uur tijdens het Bluesfestival de Forever Young Band op bij lunchroom en eetcafé Het Labyrint aan de Schoolstraat in Delft. Deze formatie bestaat uit de zeer gerenommeerde muzikanten uit de Nederpop- & Rockscene: Ferdinand Bakker van Alquin, Polle Eduard van Tee Set en Henk Koorn van Hallo Venray. Zij spelen die middag muziek van Neil Young en andere bluesy stuff. De entree is gratis. Zie voor meer informatie www.hetlabyrint.eu.

Lezing over muziek in de 17de eeuw

Kunsthistorica Josée Claasseen geeft donderdag 18 februari de lezing 'Muziek aan de muur in Delft', over de rol van muziek in Delft in de 17e eeuw. Waar werd gemusiceerd, door wie en waarom? Wat voor soort muziek werd gespeeld? Ook wordt tijdens de lezing ingegaan op de betekenis van de afbeeldingen van muziek op de schilderijen Bovendien hoort u bijpassende muziek. De lezing vindt plaats in De VAK aan de Westvest 9 in Delft. Toegang is gratis voor leden van Delfia Batavorum, niet-leden betalen 5 euro.

MOSQ – Dames exposeren in HuisKinesis

Eén van de beelden uit de expositie MOSQ van HuisKinesis. De foto is gemaakt door Thérèse Obers.

DELFT – HuisKinesis, expositieruimte voor fotografie in de Voorstraat 86, heeft momenteel een expositie met het werk van vier dames. Deze expositie met de titel MOSQ toont fotoseries van Tineke Moor, Thérèse Obers, Bianca van Soest en Yolande Querens. De naam van de expositie wordt gevormd door de eerste letters van de achternamen van deze dames. De expositie is geopend op vrijdag 22 januari en duurt tot zaterdag 9 april. Het fotowerk kan worden bezichtigd op vrijdag- en zaterdagmiddag tussen 13.00 en 17.00 uur. Deze dames zijn vrije-tijd-fotografen. Bij elkaar geëxposeerd vormt hun werk een prachtige verscheidenheid. Tineke Moors heeft een bijzondere serie gemaakt, met de naam Westlandse Juweeltjes – Created by Time. Ze heeft foto's gemaakt in oude kassen in het Westland. Ze zegt zelf: "De reportage heeft schilderachtige beelden opgeleverd. Het werk wordt gepresenteerd achter het glas van oude kassen." Thérèse Obers heeft een serie foto's gemaakt met de naam Face your Fears. Ze vertelt: "Foto's die gaan over de angsten die we allemaal hebben." Daarnaast toont zij een drieluik met als onderwerp 'Een zoektocht naar je innerlijk'. Bianca van Soest komt met een expositie van straatfotografie. Breder gezegd van straat- en landschapsfotografie. Bianca vertelt: "Van eenvoudige onderwerpen iets bijzonders maken. Met mooi licht en bijzondere weersomstandigheden respect tonen voor het onderwerp." Yolande Querens is op IJsland en in Noorwegen geweest. Ze zegt zelf: "De foto's die ik exposeer bestaan uit allemaal weggetje in zwart/wit. Weggetjes die leiden naar nergens op IJsland en in Noorwegen." Kijk voor meer informatie op www.huiskinesis.nl.

Salsa in de schuur

Buurtverenigig Fledderus organiseert zaterdag 13 februari van 21.30 tot 01.00 uur aan de Mozartlaan 668 de Salsa Valentijnparty 'Salsa in de schuur', met voorafgaand - om 20.00 uur - een romantische bachata workshop voor beginners en gevorderden. De dresscode is harten - rood. De Colombiaanse DJ Kiko Jose Jose verzorgt de romantische klanken. De entree bedraagt 8 euro.

Liz & The Doctors

De band Liz & The Doctors gaan zaterdag 27 februari vanaf 21.00 uur hun muziekvirus verspreiden in 't Postkantoor aan de Hippolytusbuurt. Ze spelen de hele avond funky covers van vroeger tot nu. De entree is gratis.

Foto: Tiemen van der Reijken

Wachten. Een groot deel van een mensenleven is gevuld met wachten. Bij de dokter, de tandarts, het ziekenhuis, de bakker, het gemeenteloket, de kassa, de apotheek. Maar ook wachten totdat je salaris wordt gestort, je kind geboren gaat worden, de eerste tand doorkomt, de brug dicht gaat, je het winnende staatslot in handen hebt, de Spoorzone klaar is en meer. Om nog maar te zwijgen over stoplichten. Daar brengen we met z'n allen heel veel tijd door. Zoals hier op de Zuidwal, in de jaren zestig. Hoewel, stoplichten waren er nog niet zo veel, het was nog handwerk. Verkeersagenten probeerden op kritieke punten met brede handgebaren de verkeerschaos in goede banen te leiden. Het waren een soort mimespelers avant la lettre: ze droegen hoge laarzen, witte handschoenen en armstukken, en hadden een heel scala aan arm- en handbewegingen die je als verkeersgebruiker hoorde te kennen. Niet alleen waren er de armgebaren, ook de politiefluit speelde een rol van betekenis zo lezen we in een instructie uit die jaren: '1 stoot is stoppen, 2 stoten is rijden, 3 of meer is 'attentie'!'. In grote steden, zoals in Parijs, stond de agent ('flic') vaak in en op een betonnen bak. De benaming 'van de sokken rijden' deed men daar bepaald eer aan. Wie op YouTube zoekt naar verkeersagent en daar bijvoorbeeld Noord Korea of Congo aan toevoegt, komt daar nog alleraardigste variaties van het fenomeen tegen. In Delft hadden de verkeersagenten hun handen letterlijk vol aan drukke punten zoals hier op de Zuidwal richting Rotterdampoortbrug en dus de TH-wijk. Een zeer gevarieerd verkeersaanbod, zo zou je het kunnen noemen. Fietsen, scooters, bestelauto's, vrachtauto's, voetgangers, stadsbussen, van alles wat. En maar wachten totdat de armen van oom agent de goede richting uit bewogen. Rechts vooraan iemand op een fiets die kennelijk haast had en letterlijk de verkeersregelaar omzeilde. Ook in beeld het ietwat kalige terras van Hotel Bellevue en aanpalende panden. Die anno 2016 volledig verdwenen zijn, aangezien de Zuidwal ooit verbreed is om het toenemende verkeer ruim baan te geven. En de geschiedenis herhaalt zich. Verderop wordt nu druk gewerkt aan een nieuwe, ruimere verbinding tussen de Zuidwal en de Westlandseweg.

Foto: WIllem de Bie

Kentekenparkeren DELFT - Het blijft aanmodderen met de kentekenparkeermeters aan de voor- en achterzijde van Albert Heijn aan de Martinus Nijhofflaan. Op zaterdag 30 januari, een regenachtige dag, blijkt de meter aan de achterzijde weer door vocht ontregeld. Het apparaat reageert dan niet of fout op het aanraakscherm. Nog even de meter aan de voorzijde gecheckt: die bleek stuk. Op zaterdag 6 februari vermeldde de meter aan de achterzijde van AH dat het ding buiten gebruik was, en dat de parkeerder geacht werd gebruik te maken van een andere meter. Dit mag vanzelfsprekend niet van de gebruikers worden gevraagd. Helemaal bizar was dat de enige andere meter die er stond, die aan de voorzijde van AH, inmiddels was weggehaald. Niettemin liepen aan de achterzijde weer mannen in uniform bonnen uit te delen! Of ze niet wisten hoe het zat met die meters, vroeg ik. Nou nee, dat wisten ze niet. Wie is er eigenlijk gediend met dat kentekenparkeren? Misschien kan iemand eens uitrekenen wat de invoering van dit systeem heeft gekost, inclusief de aanschaf van een speciale auto? Vooralsnog lijkt het de zoveelste Delftse verspilling van belastinggeld.

I. Groeneweg, Delft

Vluchtelingen (1)
DELFT - De meerderheid van de gemeenteraad heeft ingestemd met de opvang van 300 vluchtelingen. Men vond dat Delft z'n kop niet in het zand mocht steken. Maar Delft heeft grote financiële problemen, geen of nauwelijks werk en een wachtlijst aan woningzoekende Delftenaren. Delft heeft al eerder hulp en huisvesting aan vluchtelingen geboden waarvoor de eigen inwoners op de plaats rust moesten worden gezet. Nog maar zo'n 40 tot 60 jaar geleden stimuleerde de overheid emigratie naar landen als Canada en Australië. We waren met zo'n 12 miljoen Nederlanders, er was woningnood en de overheid vond het te vol worden. Dat mocht toen nog gezegd worden. Honderd gulden en u kon gaan. Nu zijn we met bijna 17 miljoen . Er is veel meer werkloosheid en nog steeds een tekort aan betaalbare woningen. En nu is het: kom maar binnen met... Veelal komen die vluchtelingen uit Islamitische landen helemaal naar, in de ogen van de moslim, het verderfelijke westen. Dat roept toch een aantal vraagtekens op. Jammer dat in het artikel in de Delft op Zondag niet werd vermeld welke politieke partijen er nu wel of niet z'n kop in het zand hield.

Dick van Oudenbosch, Delft

Vluchtelingen (2)
DELFT - In Delft op Zondag van 7 februari las ik de reactie van Martin Stoelinga op het plan om vluchtelingen in Delft op te vangen. Hij zegt 'We willen hier geen vluchtelingen die een intolerante religie aanhangen'. Ik weet niet hoe de opvang van vluchtelingen gaat uitpakken en ook ik ben een alert op uitingen van religie die niet door de beugel kunnen. Echter: dat iemand vluchtelingen opvang durft te ontzeggen die uit oorlogsgebied zijn gevlucht, is pas echt intolerant. Weet Stoelinga wel wat het betekent in een oorlogsgebied te moeten leven? Het getuigt van weinig historisch besef. Nog niet eens zo lang geleden vluchtten onder andere Nederlanders voor de Duitse bezetter. Bij iemand die opvang van oorlogsvluchtelingen durft te ontzeggen weet ik nu ook met wat voor verstandelijke vermogens ik te maken heb.

A.A. Moser, Delft

Vluchtelingen (3)
DELFT – Martin Stoelinga zei in de vorige editie van Delft op Zondag 'We willen hier geen vluchtelingen die een intolerante religie aanhangen, daar gaan we tegen ageren'. Deze zin is op zich al erg vermakelijk. Want de tolerante Stoelinga gaat wel gelijk ageren tegen al die vluchtelingen die hier heen komen. Misschien bedoelt hij dat hij tegenwoordig ook van de islam is, die intolerante religie, want hij wil de vluchteling niet tolereren. Of zou hij denken dat deze vluchtelingen het christelijke intolerante geloof aanhangen, zoals wij kennen van de byblebelt, van mensen die niet willen dat homo's van elkaar houden? En dan zijn wij in Nederland nog erg tolerant in de christelijke kringen. Maar kijk eens hoe het christelijke geloof in Amerika wordt beleden. Daar schieten ze je desnoods dood als ze vinden dat je niet op de juiste manier leeft. Het was natuurlijk te verwachten dat Stoelinga hiermee zou komen. Hij was al zolang stil. Maar gelukkig kwam Delft toch nog met een plan om 300 vluchtelingen op te nemen. Zo kon onze fatsoenrakker toch nog even ten strijde trekken. Naast Wilders er op af. Daar komt ridder Martin aan, gestormd met schildknaap Jan Peter in zijn voetsporen. 'Gij intolerante vluchteling maak u uit den voete, gij hebt hier niks te zoeken, in ons reine Delft'. Gij zult my, Ridder Tijn, tegenover u hebben.

Tijn Noordenbos, Delft

Avalex
DELFT – Avalex heeft iets nieuws verzonnen: PMD. Zestig jaar geleden begonnen met kranten ophalen voor een sportvereniging en nog steeds worden de kranten gescheiden. In de loop der jaren moest ik ook glas (bruin-groen-wit) gaan scheiden, batterijen, medicijnen, frituurvet, kleding, schoenen, plastic, mobieltjes, grof vuil, chemisch afval, tuinafval. Maar nu stop ik ermee, genoeg is genoeg. Ik ben zeker meer dan één uur per week bezig met sorteren en wegbrengen. Alles gaat vanaf nu in één bak, de eisen gaan steeds verder. Ik sta tenslotte niet op de loonlijst. Ik betaal hier 400 euro per jaar voor en als er een bak vol is mag ik bellen op lokaal tarief, dus op mijn kosten. Men gaat wel erg ver en wordt steeds brutaler met deze dwangmatige dwangneurose. Mijn tuin staat bijna vol met ongevraagde afvalcontainers. Gemeente, ga eindelijk ook eens zelf iets doen aan 'houd uw stad schoon' en begin met zwerfvuil op te ruimen tussen planten en struiken. Dat is jullie taak. En als je dan gelijk de drolletjes van de beesten met 'exotische' namen en roze coltruitjes opruimt, zodat wij weer normaal over voetpaden kunnen lopen, denk ik er misschien wel over na mijn oude ritme weer op te pakken. Succes met verzamelen allemaal.

A. Vader, Delft

Cursus psychologie

DELFT – Vanwege de grote belangstelling start woensdag 23 maart in Delft een nieuwe cursus Psychologie voor vrouwen. Tijdens deze cursus worden onderwerpen vanuit de hedendaagse psychologie op een aanstekelijke en begrijpelijke manier door drs. Maja Jeffkins besproken. Deze cursus is speciaal bedoeld voor alle vrouwen die geïnteresseerd zijn in allerlei onderwerpen uit de hedendaagse psychologie en daar graag méér van willen weten. De cursus behandelt uitgangspunten van de hedendaagse psychologie, omgaan met stress, tobben en piekeren en lastige situaties. Daarnaast komen Het Enneagram, N.L.P. en communicatietechnieken aan de orde. Ook worden verschillen in communicatie tussen mannen en vrouwen besproken. Verschillende tips en handreikingen worden gegeven hoe je het beste in verschillende situaties kunt reageren. Maja Jeffkins: "Het is een positieve cursus waarin je aan de hand van vele voorbeelden uit de praktijk van het dagelijkse leven inzicht krijgt in het denken en handelen van mensen. Iedereen die zich interesseert voor psychologie maar geen jarenlange studie wil volgen, is van harte welkom. Wij doen geen rollenspel of huiswerkopdrachten en een specifieke vooropleiding is niet nodig." De cursus omvat zeven bijeenkomsten, op 23 maart, 6 en 13 april, 11 en 25 mei, 8 en 15 juni, steeds van 10.00 uur tot 12.00 uur in Het Campanile Hotel aan de Kleveringweg 53 in Delft. Deelname kost 195 euro, inclusief een certificaat als bewijs van deelname en stencils over de besproken onderwerpen. Kijk voor meer info of aanmelden op www.praktischepsychologie.nl of bel naar 010-2344554.

Occasions alom in de – virtuele – showroom van Autobedrijf Nootenboom

Het grote aanbod occasions in de showroom van Autobedrijf Nootenboom.

NOOTDORP - Al meer dan vijftig jaar is Autobedrijf Nootenboom, aan de Oudeweg 29, het vertrouwde adres in Nootdorp voor onder andere de aanschaf van een betrouwbare occasion. Door de verkoop van diverse merken nieuwe auto's worden er maandelijks tientallen auto's ingeruild van alle mogelijke merken. "Tevens hebben wij een groot, Europees netwerk waar wij ook diverse occasions inkopen", vertelt verkoopadviseur Menno Roeling. "Dit zorgt er voor dat wij altijd een ruime voorraad occasions hebben van gemiddeld vijftig auto's."

Bij binnenkomst van een gebruikte auto wordt deze in de professionele werkplaats grondig gecontroleerd en indien nodig gerepareerd. "Nadat de poetsafdeling de auto's onder handen heeft genomen, worden deze aangeboden zowel in de showroom aan de Oudeweg als in onze virtuele showroom. Al onze occasions worden aangeboden met minimaal zes maanden BOVAG-garantie, oplopend tot zeven jaar fabrieksgarantie."
De virtuele showroom van Autobedrijf Nootenboom is te vinden via www.nootenboom-nootdorp.nl.
Mocht u geen geschikte auto hebben kunnen vinden in de voorraad van Autobedrijf Nootenboom, dan kunnen de medewerkers op zoek gaan naar een geschikt exemplaar. "Daarbij laten wij ons niet weerhouden door de landsgrenzen", gaat Roeling verder. "Wij inventariseren uw wensen en gaan op zoek naar de auto die voldoet aan uw en onze criteria en die past binnen uw budget. De auto zal door ons worden opgehaald en geïnspecteerd en worden klaargemaakt voor aflevering. Zo heeft u de zekerheid die een dealer in uw eigen buurt u biedt."
Loop gerust eens binnen om de voorraad van Autobedrijf Nootenboom te bekijken en de eventuele mogelijkheden met één van de medewerkers te bespreken. Telefoon: (015) 310 99 55. Internet: www.nootenboom-nootdorp.nl.

Occasionspecialist Mebu, wordt de Auto van de Maand van jou?

Een showroom vol jong gebruikte auto's bij Autobedrijf Mebu. (foto: Martijn Linthorst) Foto: Martijn Linthorst

NOOTDORP – Met iedere keer een Auto van de Maand kan Autobedrijf Mebu een echte occasionspecialist genoemd worden. Het bedrijf aan de Laan van Ambacht 1-3 in Nootdorp stelt iedere maand een andere auto in de spotlights. Deze maand was dit een Ford Fiesta en die is maar wat snel van eigenaar gewisseld. "Nu is het afwachten wat de nieuwe Auto van de Maand zal worden", geeft eigenaar Jaap Notenboom aan. "Voor veel mensen een heel aantrekkelijke koop, want er zit extra korting op deze jonge occasions en bij de prijs zit een jaar lang extra wassen in onze wasserette inbegrepen."
Het bedrijf Mebu bestaat al sinds 1987. Het is begonnen door Arie van der Meer. Medewerker Jaap Notenboom heeft het bedrijf acht jaar geleden overgenomen, maar de oude baas is nog altijd betrokken. Vaak is hij op de werkvloer te vinden. Heel raar is dat niet, want zijn dochter Colinda is met de nieuwe eigenaar getrouwd. "En dan hebben we natuurlijk nog een heleboel trouwe medewerkers", zegt Jaap. "De medewerker die hier het langst werkt, dat is Mart Wiegel. Al 26 jaar is hij voor het bedrijf werkzaam."
De andere medewerkers zijn Dennis van Buytene, Sven Wolsheimer en Kevin van Heijningen. Die zijn vooral in de werkplaats druk bezig met onderhoud en reparaties van alle denkbare merken auto's. "We zijn een echte specialist op het gebied van occasions, met een showroom waar altijd tussen de tien en vijftien jong gebruikte auto's staan", gaat Jaap verder. "Occasions van alle merken, allemaal met zes maanden BOVAG-garantie. Ook hebben we een aantal sportieve Fords op voorraad. Op amateur-basis doe ik met een aantal kennissen namelijk regelmatig mee aan races voor het merk Ford."
Autobedrijf Mebu wil graag voor de klanten op zoek gaan naar gebruikte auto's volgens bepaalde richtlijnen. Bij deze zoekopdrachten, kunnen de mensen gewoon merk, type, opties en budget doorgeven. "Soms krijg je dan wel eens te horen: het moet echt geen rode zijn", vertelt Jaap. "Hebben we eenmaal het juiste model gevonden, dan wordt die voor de opdrachtgever helemaal rijklaar gemaakt en gepoetst."
Het volledige aanbod occasions is behalve in de showroom van Autobedrijf Mebu, ook op de eigen internetpaginga en op Facebook te zien. Ook bij alle grote Occasions-websites is het aanbod van Mebu terug te vinden. Telefoon: (015) 310 84 15. Internet: www.mebu.nl.

Suzuki-dealer Auto Nassau: specialist in nieuw en gebruikt

Patrick van den Berg bij de Suzuki Jimny, een prima Suzuki-occasion (foto: Martijn Linthorst)

DELFT – Auto Nassau is de Suzuki-dealer voor Delft en de regio. Het bedrijf is echter ook een specialist als het gaat om occasions. Hiervan heeft het bedrijf er altijd een groot aantal staan, niet alleen van Suzuki's, maar van alle denkbare andere merken.

Bij de aanschaf van een occasion bij Auto Nassau, wordt die afgeleverd na een volledige onderhoudsbeurt. De goede technische controle hoort daarbij. En uiteraard de APK die hierbij hoort. "Op iedere occasion, ongeacht het merk, zit natuurlijk wel de mobiliteit-service van Suzuki", geeft Patrick van den Berg aan. "Dit betekent dat je eigenlijk altijd van pechhulp verzekerd bent." Natuurlijk wordt de occasion netjes gereinigd, zowel van binnen als van buiten. U bent natuurlijk niet de eerste eigenaar, maar verdient wel een auto die ervaart als nieuw. "Het poetsen van de buitenkant maakt het plaatje compleet", zegt hij. "De nieuwe eigenaar rijdt dan verder in een auto die bijna niet van nieuw te onderscheiden is." Maar dit bedrijf is vooral de Suzuki-dealer voor Delft en omstreken. Nieuwe Suzuki's worden altijd met fabrieksgarantie geleverd. Speciale aandacht wil Van den Berg wel geven aan de Suzuki Vitara Turbo, die sinds het begin van het jaar leverbaar is. "De Turbo-variant maakt gebruik van de nieuwste S Booster Jet techniek, een 1.4 turbomotor met 140 pk.", legt hij uit. "De normale Vitara is leverbaar vanaf 19.999 euro en de Turbo-variant vanaf 28.099 euro. Beide versies zijn rijk uitgerust." Het autobedrijf koopt graag jonge Suzuki's in. Heeft u een recente Suzuki en wilt u die van de hand doen? Kijk dan op www.suzukidelft.nl/suzuki-inkoop. En dan is er nog de werkplaats van Auto Nassau. Hier wordt gewerkt volgens het VOS-systeem, een afkorting die staat voor Voordelige Onderhoud Service. Hiermee heeft de klant in elk geval recht op twaalf maanden Mobiliteitsgarantie, met het bijbehorende pasje. In de werkplaats van Auto Nassau kan onderhoud uitgevoerd worden aan alle merken, naast het onderhoud aan auto's van de merken Suzuki en Daihatsu. "Denk hierbij aan airco-onderhoud, uitlijnen, daar hebben we de meest geavanceerde apparatuur voor in huis. Bijvoorbeeld multitesters, de zogenaamde diagnosetesters voor alle merken", aldus Van den Berg.

Auto Nassau
Lagosweg 9
(015) 256 87 79
www.suzukidelft.nl

Harteveld nu snel, efficiënt en eigentijds te bereiken met eigen app

Receptioniste Anja de Wit, even achter de balie vandaan, aan de leestafel bij de tablet met Harteveld-app. (foto: Martijn Linthorst) Foto: Martijn Linthorst

PIJNACKER – De ontwikkelingen staan ook bij Autobedrijf Harteveld niet stil. In het vervolg is het autobedrijf ook heel snel, efficiënt en eigentijds te bereiken via een app. De app is zowel te installeren op de Apple-devices als op androids.

"Hiermee is ons bedrijf helemaal van deze tijd", begint directeur Leo Harteveld. "Het enige wat de klant hoeft te doen, is de app te downloaden in de app store en het kenteken te registreren. Na die registratie kunnen wij de klant nog beter helpen. Zo hoeft die niet meer na te denken over de onderhoudsbeurten van de auto. Hij wordt hier actief aan herinnerd via onder meer pushberichten. Zodra de klant een herinnering ontvangt, kan hij zelf een afspraak inplannen. Maar hij kan dit natuurlijk ook op eigen initiatief blijven doen."

Alle gemakken
De speciale Harteveld-app op je smartphone of tablet. Alle gemakken onder handbereik. Heel handig bijvoorbeeld ook als je pech onderweg hebt. "Bij pech of een storing kun je er via de app achter komen wat het brandende lampje op je dashboard betekent", legt Harteveld uit. "Bij eventuele schade is het eenvoudig het online schadeformulier even in te vullen. Dit is tegenwoordig overigens een verplichting."

Occasionaanbod
Op zoek naar een nieuwe, weliswaar gebruikte auto? Dan kun je via de app makkelijk en snel het occasionaanbod doorzoeken. Filteren op merk, prijs en andere specificaties is mogelijk. Occasions kun je vervolgens delen via Facebook of Twitter en bij interesse kun je direct een offerte aanvragen. "Heel handig is verder dat je altijd op de hoogte kunt blijven van de laatste nieuwtjes en speciaal voor jou geselecteerde acties", legt Harteveld verder uit. "Aanbiedingen, voordeel- en prijsacties, het is er allemaal op te zien. Behalve de directe communicatie en acties die mogelijk zijn, is de app dus bovendien een prima middel om acties te communiceren."

Ontwikkelingen
De recente ontwikkelingen bij Autobedrijf Harteveld zijn genoegzaam bekend. Het bedrijf, ooit begonnen als Saab-dealer, heeft zich in de afgelopen jaren meer en meer gericht op de merken Volvo, Subaru en Ford. Bestaande Saabs kunnen overigens nog heel goed worden gerepareerd of onderhouden in de werkplaats, want de expertise is nog ruimschoots aanwezig.
Enige tijd terug is het enigszins ingekrompen bedrijf verhuisd van bedrijventerrein Ruyven naar de Delftsestraatweg 26C, alwaar het van oudsher een vertrouwd gezicht is. Autobedrijf Harteveld opende namelijk meer dan vijftig jaar geleden de deuren aan deze zelfde Delftsestraatweg, al was dat aan de Delfgauwse zijde.

Autobedrijf Harteveld
Delftsestraatweg 26C
2641 NB Pijnacker
(015) 256 51 00
www.autobedrijfharteveld.nl

Groenewegen Delft

De drie Fiat Doblo's die door RODI reclame & belettering onder handen zijn genomen.

DELFT – Groenewegen Delft beleeft mooie tijden. Het 35 jaar oude Delftse bedrijf aan de Kalfjeslaan heeft de huisstijl, de website en het wagenpark vernieuwd. Daarnaast oordeelde de Vereniging Erkende Beveiligingsbedrijven dat Groenewegen Delft tot de vijf beste beveiligingsbedrijven van Nederland behoort.

"Bovendien zijn we onder leiding van Hans Stil genomineerd voor het beste beveiligingsbedrijf van 2016", geeft Cor Groenewegen aan. "Dit is de kroon op ons werk. We zijn er hartstikke blij mee."
De nominatie is niet het enige goede nieuws voor Groenewegen Delft. Het bedrijf rijdt al jarenlang rond in Opel-bedrijfswagens. Recent verving het bedrijf de eerste drie exemplaren door drie gloednieuwe Fiat Doblo's. En deze werden al gauw richting RODI reclame & belettering gereden, om ze hier te laten voorzien van de nieuwe door Gracious Studios ontworpen huisstijl. "Het leuke daarvan is dat er bepaalde aspecten terugkomen op onze website èn de auto's. Het is een fris en nieuw ontwerp, maar herkenbaar voor wie onze vorige huisstijl kent", vertelt Cor Groenewegen.
Hij is zeer te spreken over het door RODI reclame & belettering uitgevoerde werk. "We zijn hartstikke goed en professioneel geholpen door Givano Bullee van RODI. Hij koppelde steeds snel terug, kwam bij ons langs en zorgde ervoor dat het ging als een raket." Dus kan Groenewegen Delft straks met een gerust hart ook de volgende nieuwe bedrijfswagens door RODI laten beletteren…
Zie voor meer informatie de website www.groenewegendelft.nl. Meer weten over RODI Media? Kijk dan op www.rodimedia-zh.nl.

Osteopaat Sasha Goulooze, graag voort met bijscholen

Sasha Goulooze in haar praktijkruimte in zalencentrum Delftstede. (foto: Martijn Linthorst) Foto: Martijn Linthorst

DELFT – Sasha Goulooze hoopt in juni van dit jaar examen te doen voor de opleiding Orthomoleculaire Voedingsleer. Met dit diploma op zak, kan de therapeute van Osteopathie Sasha Goulooze haar cliënten straks ook adviezen geven op het gebied van voeding en voedingssupplementen.

"Tijdens deze studie leer ik alles over vitaminen, mineralen en enzymen", legt ze uit. "hieruit vloeit bijvoorbeeld een advies voort om minder of juist meer van het een te eten en om dit te ondersteunen met specifieke vitaminen." Als Osteopaat is Sasha Goulooze altijd in ontwikkeling. Nu weet zij al dat ze volgend jaar andere cursussen zal gaan volgen, om haar praktijk verder te verbreden en haar kennis te verdiepen. "Als osteopaat behandel je de meest uiteenlopende klachten, van een meniscusprobleem tot buikklachten. Daarom is het zo'n prachtig beroep", zegt ze. Al meer dan tien jaar heeft ze de osteopathiepraktijk in Delftstede in de Phoenixstraat 66. Ze heeft tijdens de bijscholingen al extra kennis vergaard over het behandelen van baby's en ze is zich verder aan het verdiepen in voeding en behandeling van acute klachten in de sport.

Oorzaak van klachten
Sasha is 46 jaar en nog iedere week actief als hockeyster, ze legt graag en vaak uit wat osteopathie inhoudt: "Osteopathie is een manier van behandelen waarbij de nadruk ligt op het vinden van de oorzaak van klachten. Vaak denken mensen bijvoorbeeld, dat er bij een tendinitis, een peesontsteking in de schouder, ook behandeld moet worden in dit gewricht. Vaak is dit niet het geval en zal de osteopaat niet eens de ontstoken plek aanpakken. In plaats daarvan wordt gekeken waar de reden zit van de verhoogde spanning in deze zone, waardoor deze zone meer kans had om te gaan ontsteken. Vaak zit de oorzaak in een hele andere regio." Sasha is aangesloten bij het Nederlands Register voor Osteopathie en dat betekent dat een deel van de behandeling wordt vergoed.
Voor meer informatie over de praktijk kunt u de website raadplegen: www.pmc-goulooze.nl of mailen naar osteopathie@pmc-goulooze.nl.
Afspraken: (015) 212 67 22.

Combinatietherapie Mesologie: op zoek naar de oorzaak van de klacht

Kees Massar, mesoloog in optima forma. (foto: Martijn Linthorst) Foto: Martijn Linthorst

DELFT – Misschien heeft u die ervaring zelf ook wel eens. U heeft een lichamelijk ongemak en daaruit vloeit weer een ander ongemak voort. Neem nu buikklachten. Die kunnen makkelijk leiden, en dat gebeurt maar al te vaak, tot hoofdpijn, vermoeidheid, menstruatie- en huidklachten. Maar gelukkig is er mesologie, want met die behandelmethode zijn deze klachten vaak goed te behandelen.

Mesologie wordt onder meer uitgeoefend bij Mesologie Massar. In de praktijk in het verzamelgebouw aan de Nieuwe Plantage 28 kan Kees Massar mensen met deze behandeling een goede dienst bewijzen. "Mesologie is het samengaan van de reguliere en oosterse geneeskunde", begint hij zijn uitleg. "Bij oosterse geneeskunde ligt de nadruk op de oorsprong van de klacht. Daar wordt naar gezocht en die wordt behandeld. In de reguliere geneeskunde wordt de klacht zelf aangepakt en behandeld. In de filosofie van mesologen moet de oorzaak worden aangepakt, wat maakt dat de klacht zelf zal verdwijnen. Een combinatie van beide geneeswijzen dus."
Een simpel voorbeeld kan dit verduidelijken. De mesoloog stelt zich de vraag: waarom heeft iemand hoofdpijn? Gaat dus één stapje vóór de daadwerkelijke klacht zitten. En stemt daarna daar zijn behandeling op af. "Dat is dus heel iets anders dan aspirientjes laten slikken om de pijn te laten verdwijnen", wil Kees Massar maar zeggen.

Inloopspreekuren
Mesologie Massar heeft regelmatig inloopspreekuren. Hierbij worden de klachten geïnventariseerd en stelt de therapeut vast wat hij voor deze mensen kan betekenen. Op maandag 15 februari vindt het eerstvolgende inloopspreekuur plaats. Bekijk de website voor het overzicht van de andere inloopspreekuren. Of bestel een aanvraagformulier, vul dat in en stuur het terug. "Het inloopspreekuur en het aanvraagformulier zijn beide kosteloos", aldus Massar. "Een groot aantal verzekeraars vergoedt helemaal of gedeeltelijk de kosten." Telefoon: (06) 498 981 33. Internet: www.mesologie-massar.nl.
Mesologie Massar is aangesloten bij de koepelorganisatie Therapie in Delft.

Nog meer ons kent ons met Ons Tanthof

Tanthof heeft geen wijkkrant meer, maar voortaan wèl een online buurtplatform. Hier was ook tijdens de lancering al veel belangstelling voor. (foto: Koos Bommelé)

DELFT – Bewoners van Tanthof kunnen elkaar voortaan nog makkelijker vinden via het online platform Ons Tanthof. Dit gloednieuwe initiatief werd vorige week onder grote belangstelling gelanceerd. Later zal het in de wijken Wippolder en Voordijkshoorn navolging krijgen.

Door: Jesper Neeleman

Wethouder Stephan Brandligt en Henk Klootwijk, tot enkele jaren terug de man achter de Wijkkrant Tanthof, hadden in Wijkcentrum De Hofstee de eer om voor het oog van honderd geïnteresseerden de website te lanceren.

Ei kwijt
Voortaan kan de hele buurt via www.onstanthof.nl berichten, oproepen, agenda-items, nieuwtjes of advertenties plaatsen. Bewoners, winkeliers, stichtingen of andere organisaties, iedereen kan er mag er z'n ei kwijt. En dat is handig, legt Bianca Bodde, één van de betrokken 'buurtverbinders', uit. Tanthof staat bij sommigen nog bekend als slaapwijk. "Maar er is hier veel te doen", vertelt de 23-jarige Delftse. "Buurtbewoners weten alleen niet zo goed waar ze voor informatie terecht kunnen. Vroeger had je nog de wijkkrant, maar die is er niet meer. Dit nieuwe platform is een mooie en laagdrempelige manier om buurtbewoners iets te vragen of aan te bieden." Wie iets wil delen of aanbieden, moet dan wel eerst een profiel aanmaken. "Hoe meer mensen dit doen, hoe leuker het gaat worden", verwacht Bodde. Eén van de eerste wapenfeiten is een set rieten tuinstoelen die – dankzij de website – in Tanthof van eigenaar zijn gewisseld. "De eerste week van de website is boven verwachting goed gegaan", vindt ze. "We hebben al veel bezoekjes en aanmeldingen gehad en er is elke dag meer interactie."
-Wat gaat er door dit buurtplatform veranderen in de wijk?
Bodde: "Dat meer mensen op een laagdrempelige manier met elkaar in contact komen. Dat kan nooit kwaad. Het droomdoel is dat we hierdoor een sociaal betrokken en verbonden wijk creëren waar niemand zich nog eenzaam en alleen voelt."
-Zijn er in Tanthof buurtbewoners die zich eenzaam voelen?
"Ja, je hoort weleens wat verhalen. En ik denk zelf ook dat er veel mensen zijn die niet vaak de deur uitgaan. Dat is niet nodig. Want uit onze website blijkt dat er best veel te doen is. Wij zijn trouwens elke dinsdagochtend met de buurtverbinders bij elkaar in het wijkcentrum. Ook dan kunnen bewoners altijd met vragen of moeilijkheden bij ons terecht."
-Blijft Onstanthof.nl nu voor altijd bestaan?
"Dat ligt eraan. Het wordt dit jaar uitgerold en groot gemaakt. Voor wat betreft de financiering is alles voor 2016 allemaal geregeld. Uiteindelijk is het de bedoeling dat bedrijven hier het voordeel van inzien en een bijdrage gaan leveren om het initiatief in de lucht kunnen te houden"
-Wat vind je zelf het mooiste aan Ons Tanthof?
"Dat het zorgt voor verbondenheid. Dat buurtbewoners sneller op je afstappen of sneller iets willen opzetten. De meesten zijn heel enthousiast, daaruit blijkt wel dat dit een goed initiatief is voor deze wijk."

'Deze leerlingen willen serieus genomen worden'

SC Delfland-docent Simon Knot is al vanaf dag één betrokken bij On Stage en is lovend over dit concept. Foto: Jesper Neeleman

DELFT - Simon Knot werkt als docent op het SC Delfland. Als decaan is hij betrokken bij Delft On Stage.

Door: Esdor van Elten

"VMBO-leerlingen moeten al heel vroeg een beroepskeuze maken", weet de 61-jarige docent. "On Stage kan daar bij helpen. Door scholieren te laten kennismaken met een beroep. En dat is altijd goed, ook als uit die kennismaking blijkt dat dit beroep toch niet is wat hij of zij ervan verwachtte."
Knot geeft al tientallen jaren les op het VMBO. En nog steeds met plezier en passie. "Ik vind het nog steeds leuk om met kinderen te werken, en dan vooral met VMBO-ers. Je kunt voor deze scholieren écht iets betekenen." VMBO-leerlingen zijn volgens hem echte aanpakkers. "Rechtlijnig, direct en eerlijk. Natuurlijk zijn er probleemkinderen, maar het overgrote deel deugt gewoon." Als decaan probeert Knot om "Leerlingen te helpen om een goede profielkeuze te maken. Die keuze valt voor VMBO-leerlingen vroeg. "Eigenlijk te vroeg", vindt Knot. "Hoewel je keuze op school niet allesbepalend is voor je leven, stuurt het je natuurlijk wel in een bepaalde richting." Hij is dan ook blij dat de vier profielen - economie/ondernemen, zorg/welzijn, bakkerij/horeca en techniek - breed zijn opgezet. "Ook na de profielkeuze zijn er dan nog genoeg richtingen die je op kunt." De tweede en derdeklassers gaan in het kader van hun keuze naar Delft On Stage, een initiatief waar Knot al vanaf het begin bij betrokken is. Als lid van het Stageteam is hij betrokken bij de organisatie. Vanuit deze positie stuurt hij de mentoren van de klassen weer aan, die de scholieren helpen bij de voorbereiding. "In de voorbereidingslessen leren we hele basic zaken die belangrijk zijn in het contact met bedrijven. Hoe maak je contact en geef je iemand een hand? Maar ook: wat is netwerken? Hoe doe je dat en waarom is dit zo belangrijk? En natuurlijk vertellen we over de beroepen en wat ze kunnen verwachten op het Beroepenfeest en de Doe dag." Scholieren zijn altijd positief over het Beroepenfeest en de Doe-dag, merkt Knot. "Zeker als ze op de Doe-dag echt iets hebben mogen doen. Alleen een rondleiding en een PowerPoint-presentatie is te weinig. Deze kinderen voelen zich pas serieus genomen als zij kunnen doen en helpen graag. Na afloop weten ze daardoor meer over het beroep. En dat is altijd winst. Ook als het niet blijkt te zijn wat ze er van verwachtten is het zinvol. Uiteindelijk gaat het in het keuzeproces toch om wat het motto van On Stage zegt: 'Alles mag je worden, behalve ongelukkig." Zie voor meer info www.delftonstage.nl

Schijn twee lichtjes op mij...

Twee lantaarnpalen delen één plekje. (foto: Jesper Neeleman) Foto: Jesper Neeleman

DELFT - De Harnaschpolder is voor de Gemeente Delft geen succesverhaal. Het 'Wonen tussen de schatten' kostte Delft tot nu toe al vijftig miljoen euro. Desondanks is nog ergens budget gevonden om twee lantaarnpalen dertig centimeter naast elkaar te plaatsen. Waarom? Dat blijft gissen. Is het een kunstobject? Vindt de bedenker - net als tv-schilder Bob Ross - dat niemand alleen mag zijn, zelfs lantaarnpalen niet? Of stond dit paadje te boek als eng - en was een extra lichtbron nodig? Of hadden de bouwers een lantaarnpaal over, en dachten ze: hier, vlak naast deze paal, hebben we nog wel een plekje. En wat maakt het ons uit dat Delft in 2050 klimaatneutraal moet zijn? Er wonen hier in de wijk straks genoeg kenniswerkers om dáár weer in een oplossing voor te vinden...

Met elkaar en partners in gesprek over prostaatkanker