Varend Corso

6 augustus 2016

Varend Corso 6 augustus 2016


1 / 24

Foto: Roel van Dorsten

Alstublieft. U heeft zojuist een gratis extra editie van Delft op Zondag gekregen. Uitgeven door RODI Media zh. Deze krant staat vol nuttige, handige en leuke informatie over dat kleurrijke evenement waar u straks getuige van mag zijn.

Trouwe bezoekers van het Varend Corso zullen zich herinneren dat er in verleden vaker zulke speciale Varend Corso-kranten in Delft werden verspreid. Tienduizenden bezoekers konden zich zo alvast voorbereiden op al het moois dat nog komen zou, met verhalen van deelnemers en foto's van alle boten die even later zouden passeren. Dat was genieten.

Maar aan heel wat moois kwam een eind. De Delftse boot voer niet meer mee. De buitengewoon sfeervolle Buitenwatersloot werd vanwege werkzaamheden vijf jaar van de route geschrapt en Delft op Zondag bracht geen Varend Corso-krant meer uit.

Hoe anders is dat dit jaar. De Delftse boot is terug van weggeweest en de Buitenwatersloot zal weer uitpuilen van de enthousiaste bezoekers. Dus was er alle reden om weer een mooie krant te maken. Als klap op de vuurpijl worden dit jaar het Inloophuis Debora en de Stichting Op-Nieuw gepromoot op boten die worden georganiseerd en gefinancierd door de Stichting Vrienden van het Varend Corso. Daarmee is Delft dus op drie boten vertegenwoordigd. En daar zijn we in de Prinsenstad best een beetje trots op.

Wat gelukkig altijd bleef, was het enthousiaste publiek op de Delftse kades. Elk jaar geven zij de mannen en vrouwen op de boten, die zich dan al drie dagen en vaak in zware omstandigheden uitsloven, weer een warm onthaal. En dat voelt goed. Laat het dit jaar niet anders zijn.

Hebt u genoten van het Varend Corso en deze krant? Neem deze editie dan mee naar huis of gooi 'm in één van de afvalbakken. Zo blijft Delft als het thema van het Varend Corso 2016:

Beeldschoon

2
Voorzitter wil niet sleutelen aan gouden formule

8
De boten die voorbij varen - deel 1

12
Delft doet en vaart weer mee

13
De boten die voorbij varen - deel 2

16
Deelnemers aan het woord

23
Canal Hoppers weer van de partij

'We doen er alles aan om van het Varend Corso een mooi evenement te maken'

‘Publiek wil steeds meer spektakel zien, dus we leggen de lat elk jaar weer iets hoger’, zegt Varend Corso-voorzitter Pleun van der Ende. Foto: Jesper Neeleman

Pleun van der Ende beleeft het Varend Corso dit jaar voor het eerst als voorzitter van dit kleurrijke evenement.

Pleun van der Ende was al jaren als 'vriend' van het corso bij het evenement betrokken. Toen ze hem vroeger als voorzitter, hoefde hij niet lang na te denken. "Het leek me een hele leuke uitdaging", geeft hij aan. "Ik vind het mooi m'n steentje te kunnen bijdragen aan zo'n geweldig evenement."
-Valt het mee of tegen om voorzitter te zijn?
"Het is zeker niet tegengevallen. Ik wist dat ik er veel tijd en energie in zou moeten steken en dat komt uit. Het is net als met een kruiwagen. Je moet 'm duwen, anders gaat het niet goed. Maar ik sta er niet alleen voor. Ik kan gelukkig rekenen op een enthousiast bestuur. Samen maken we er iets moois van."
-Gaat er, met u als voorzitter, iets veranderen ten opzichte van voorgaande edities?
"Niet echt. Een gouden formule moet je niet te veel aan sleutelen. Er zijn altijd wel kleine dingetjes, maar in grote lijnen blijft het wel hetzelfde. We gaan verder met wat de laatste jaren al in gang is gezet: zo veel mogelijk spektakel tot uitdrukking laten komen. We willen weer drie belangrijke groepen, de deelnemers, de sponsors en publiek blij gaan maken. Dáár doen we het voor. De grootste verandering is wel dat we weer voor het eerst in vijf jaar via de Buitenwatersloot Delft binnen varen."
-Hoe bijzonder is dat?
"Heel bijzonder. De Buitenwatersloot heeft de perfecte afmetingen voor het Varend Corso. Boten komen vlak langs het publiek. Daardoor hebben figuranten hier altijd een goede wisselwerking met de toeschouwers langs de kant. Geweldig om doorheen te varen. Vervolgens komen we voorbij de vernieuwde kades bij station Delft, dat ziet er ook schitterend uit."
-Wat kunnen de mensen langs de route dit jaar van het Corso verwachten?
"Een grote variatie aan boten onder het thema 'Beeldschoon'. We merken dat er een behoorlijke competitie is tussen de verschillende dorpskernen. Hoe alles er precies uit gaat zien weet ik nog niet, maar het zal weer een mooi corso worden. Het wordt weer ruim een uur lang genieten langs de waterkant."
-Verschilt het publiek in Delft nog van dat in het Westland?
"Dat maakte in grote lijnen niet zo uit. Iedereen komt om het corso te zien en te beleven. Delft heeft wel het voordeel dat je langs het water veel openbare ruimte hebt, daar waar in het Westland veel particuliere tuinen aan het water grenzen. Dat is voor die bewoners mooi, maar Delft heeft het goed gedaan om het water zichtbaar voor iedereen te houden."
-Vaart u ook mee?
"Nee, het is zuiver een corso, geen stoet met bobo's aan boord. Ik volg op de fiets of de auto. Op belangrijke punten ben ik er. Ik kijk er naar uit om de Delftse loco-burgemeester te ontmoeten."
-Wilt u nog iets meegeven aan de mensen langs de kant?
"Ik hoop voor hen dat het mooi weer is. Verder wens ik ze een hele prettige middag en veel plezier. Wij zullen er in elk geval alles aan doen om er iets heel moois van te maken."

Beeldschoon Delft

Het varend corso is een jaarlijks terugkerend vertrouwd zomers spektakel. Het corso trekt dit jaar op 5, 6 en 7 augustus voor de 19e keer door de Zuid-Hollandse wateren. Een stoet van met bloemen versierde boten vaart door het water en ook aan wal is er genoeg te doen. Veel toeschouwers maken er een feestje van. Vrienden en familieleden worden uitgenodigd om met een hapje en een drankje naar de voorbijvarende schuiten te kijken – want het Varend Corso is natuurlijk leuk, maar je moet er wel wat te eten en te drinken bij hebben. Het corso doet op zondag 7 augustus, tijdens de Delflanddag, Delft aan. Dit jaar is het thema voor het Varend Corso 'beeldschoon'. En welke stad is nou beeldschoner dan Delft, waar ook nog eens schone beelden staan, zoals het 'Melkmeisje' naast de Nieuwe Kerk, of de 'Stier' op de Beestenmarkt en 'Hugo de Groot' op de Markt? De historische binnenstad, met de Oude en de Nieuwe Kerk en met de Oostpoort, is een schitterend decor voor de corsoboten en de traditionele zeilende Westlanders.

Elk jaar ontvangen de Delftenaren met veel enthousiasme de stoet prachtige vaartuigen. Het publiek staat rijen dik langs de Delftse waterkanten. Bijzonder dit jaar is dat het corso voor het eerst weer via de Buitenwatersloot naar Delft vaart. De afgelopen jaren is er hard gewerkt aan de Spoorzone, er ligt nu een nieuw station inclusief gloednieuwe spoortunnel. Door de werkzaamheden is de Buitenwatersloot afgesloten geweest voor de sierlijke schuitenstoet. Sinds dit jaar is het weer mogelijk om via deze vaart vanuit Den Hoorn naar Delft te varen. Vanaf de Westersingelgracht komen de corsoboten rond 14.15 uur aan in de Zuidkolk, waar de fraai opgetuigde vaartuigen een uur lang stil liggen, zodat u rustig de schitterende arrangementen en decors kunt bewonderen. Ook leuk is dat de stad Delft dit jaar meevaart met drie boten: van ondernemers, de Stichting Opnieuw en een boot van Inloophuis Debora. Elk jaar is de route door Delft een van de hoogtepunten van het corso.

Als loco-burgermeester ben ik heel blij dat het Varend Corso weer door Delft vaart én dat Delft ook in de varende optocht vertegenwoordigd is natuurlijk. Het brengt onze beeldschone stad in zomerse sferen. Ik wens u veel kijkplezier langs de Delftse waterkant, geniet van alles wat er te zien en te beleven is tijdens hét zomerse evenement in augustus: Varend Corso 2016. En kom na afloop gerust nagenieten in onze beeldschone binnenstad.

Aletta Hekker, loco-burgermeester Delft

Schippers Huib en Maarten van Dorp op de Royal Flora Holland-boot. Foto: Dennis van den Berg

Een bedrijf als Royal Flora Holland mag natuurlijk niet ontbreken in het Varend Corso. Op haar boot wordt het thema 'Flowering The World' uitgebeeld met een staalkaart van bloemen, die bij de bloemenveiling worden verhandeld. En als we schippers Huib en Maarten van Dorp mogen geloven – en dat doen we uiteraard – is dit maar het topje van de spreekwoordelijke ijsberg. De broers stellen hun schuit al twaalf jaar beschikbaar voor het Varend Corso.
Oudste broer Huib vaart niet alle dagen mee, jongste broer Maarten is wél alle drie de dagen van de partij. Gelukkig krijgt hij wanneer Huib er niet is gezelschap van een andere broer, Jan genaamd. Dat het Varend Corso dit jaar weer de traditionele route volgt via de Buitenwatersloot kunnen de broeders zeer waarderen. "Wij komen van oorsprong van Schipluiden en zijn bij het water opgegroeid. Het is dan ook geweldig om te zien dat het Corso op de zondag weer via Schipluiden en Den Hoorn naar Delft kan varen. Dat is toch het mooiste traject, misschien wel de mooiste route van alle dagen", menen de broers.

Jacqueline Grootscholten met haar zoontjes Rick en Sven, en Priscilla met dochter Kimberley. Foto: Dennis van den Berg

Een fraai plekje langs de kant bij de startlocatie van het Varend Corso. Zonneschijn volop. Een geblokt picknickkleed met daarop Jacqueline Grootscholten en haar twee oogappeltjes Rick en Sven. Priscilla en haar dochter Kimberley zijn ook aangeschoven. Beter kan het haast niet. "Nee, zeker niet", lacht Jacqueline. "Want heb je al gekeken naar ons uitzicht? Precies, wij zitten hier récht tegenover de aanlegplaats van de Sesamstraat-boot. En dat kunnen mijn kleine mannetjes wel waarderen. Die zitten al de hele tijd te kijken waar Bert en Ernie en alle andere Sesamstraatbewoners toch zijn. Die staan nu nog niet op de boot, maar als de boten gaan varen komen ze er zeker op te staan." Van een afstand is te zien hoe Elmo, de vuurrode muppet met het hoge stemmetje, de boot opkomt en een plekje zoekt.
Kimberley vindt de Sesamstraat-boot op haar beurt wel leuk, maar ze zit eigenlijk op een andere boot te wachten: "De Frozen-boot natuurlijk! Ik hou heel erg van Frozen." Helaas heeft die boot een heel stuk verderop een aanlegplaats gekregen, maar niet getreurd: zodra de boten in beweging komen, krijgt ze de Frozen-boot vanzelf te zien zodra deze passeert.

Ondertussen, bij het Varend Corso...

Het Varend Corso ging afgelopen vrijdag 5 augustus officieel van start. Delft op Zondag was van de partij tijdens het vertrek van de boten en kwam in contact met deelnemers, schippers en toeschouwers.

8 / 24

9 / 24

11 / 24

Delft vaart weer mee. En hoe!

De Delftse boot werd donderdag gedoopt voor een behouden vaart. Daarna kon worden geproost, op een mooi Varend Corso! Foto: Koos Bommelé

We zijn er weer bij en dat is pri-hi-ma! Voor het eerst in jaren vaart Delft weer met een 'echte' boot mee in het Varend Corso.

Dat is te danken aan een unieke samenwerking tussen zo'n veertig Delftse (horeca)ondernemers en stichting Taptoe Delft. Zij trokken de knip en zorgden ervoor dat er weer een mooie boot kon worden gerealiseerd. Gemeente Delft droeg hier niet financieel aan mee, maar faciliteerde wel.
"Deze drie groepen vonden allemaal dat er weer een Delftse boot moest komen", vertelt Dick van Witteloostuijn van de Taptoe Delft. Taptoe Delft stelde daarom een deel van het pr-budget beschikbaar. "We vinden het Varend Corso een goede promotie voor Delft en beide evenementen hebben een zelfde doelgroep. We laten de bezoekers van het Varend Corso op 9 en 10 september ook graag kennismaken met de Taptoe."
Nachtburgemeester Leo Quack versleet ondertussen vijf paar schoenen om sponsorgelden bij Delftse ondernemers te vergaren. Dat deed hij graag. "Want ik vind het Varend Corso van toegevoegde waarde is voor Delft. Tijdens het corso is het altijd zichtbaar drukker in Delft, ook in de binnenstad." Dus moet Delft ook 'gewoon' meer met een boot meedoen, vindt Quack. Zo gewoon was dat afgelopen jaren echter niet. "Het is ook een kostbare aangelegenheid", weet Quack.
Gelukkig waren vele ondernemers bereid een duit in het zakje te doen. Voor Blue Sunday Delft en Ondernemersfonds Delft waren dat behoorlijke duiten.

Nuttig besteed
Het geld is nuttig besteed, weten de mannen achter de Delftse boot. "We hebben flinke boot, een Westlander, van elf meter lang", vertelt Van Witteloostuijn. Deze wordt versierd door Pauline Brouwer en PauLine Bloembinders en arrangeur Michel van Namen, die dit werk eerder al tijdens het bloemencorso in de bollenstreek deed - en meerdere prijzen in de wacht sleepte. Maar de Delftse boot is meer dan bloemen. Er staat daarnaast een tribune op met meerdere verklede poppen, verkleed als kelners, muzikanten èn in futuristische outfits. Dit vanwege de steun vanuit de Delftse horeca, de Taptoe en als symbool voor Delft als stad van innovatie. Op de zijkant van de boot staan foto's van Delftse geveltjes, gefotografeerd door Koos Bommelé. De Delftse trots, de Nieuwe Kerk, krijgt een prominente plek op de boot. Net als het wapen van Delft. Omdat zoveel partijen samenwerkten deze boot te realiseren, is het thema 'Beeldend verbinden'.

Met man, vrouw en macht werd donderdag hard gewerkt om de Delftse boot gereed te maken.
Na weken van voorbereiding vaart de boot de stad uit, op weg naar..?

Prijsje
De verwachtingen binnen de werkgroep zijn hoog. "We hopen in elk geval wel een prijsje te kunnen winnen", geeft de Nachtburgemeester aan. En ook al blijft Delft met lege handen achter, dan kan het sowieso tevreden terugkijken. "Want een grote en toeristische stad als Delft hoort gewoon met een grote boot mee te varen. Een boot die iets uitstraalt", vindt Leo Quack. En die missie is sowieso geslaagd. "We hebben veel werk verricht en veel mensen hebben hard hun best gedaan, maar de boot gaat er geweldig uitzien. Nu maar hopen dat ons goede voorbeeld wordt gevolgd en we volgend jaar weer meegaan."

14 / 24

Renske en Marloes kruipen in de huid van kleine zeemeerminnen. Foto: Dennis van den Berg

Vriendinnen Renske en Marloes uit respectievelijk Honselersdijk en Wateringen zijn in de huid van heuse zeemeerminnen gekropen op hun boot, die deel uitmaakt van het Kindercorso. En niet zomaar zeemeerminnen: het stel heeft zich laten inspireren door de bekende Disneyfilm 'De Kleine Zeemeermin'. "Ik heb het thema samen met Mara bedacht", legt Renske uit. Diezelfde Mara staat nu nog aan de kant, maar kruipt later die middag aan boord als vervangster van Marloes, die op het punt staat om op vakantie te gaan. "Dat pikt ze toch nog lekker even een half dagje varen met het Corso mee, voordat ze naar haar vakantieadres vertrekt", vult Renske's moeder aan.
De dames doen dit jaar voor het eerst mee aan het Varend Corso. Gewetensvraagje: hoeveel tijd en energie hebben de ouders van de kinderen nou eigenlijk moeten steken in de aankleding van de boot? "Veel minder dan je denkt", grinnikt Renske's moeder. "Ze hebben alle bloemen echt helemaal zelf ingestoken, daar hebben wij helemaal niet bij hoeven helpen. Dus daar hebben ze zeker een complimentje voor verdiend." Waarvan akte, dames!

Peter Ouwendijk aan het roer van een van de muziekboten van het Varend Corso. Foto: Dennis van den Berg

Als je niet van muziek houdt, moet je niet als schipper op een muziekboot gaan staan. Maar Peter Ouwendijk uit Monster heeft er geen enkele moeite mee. Hij vaart al zeker 15 jaar mee met het Varend Corso. "Het is niet mijn boot, maar de boot van een kennis", verklaart Ouwendijk. "Maar ik ben heel vertrouwd met deze schuit en kan er prima mee varen, ondanks zijn grootte." Het is zeker geen kleine schuit, maar als je er onder meer een complete blaaskapel mee moet vervoeren, heb je die ruimte wel nodig.
Op de vrijdag is het 'vrachtje' nog niet zo zwaar. Dan zijn Ilse en Demi aan boord, die dansen op muziek. In het weekend is het de beurt aan grote muziekgezelschappen als Victory, die het Varend Corso voorzien van vrolijke, live gespeelde muziek. En gedurende alle dagen staat Ouwendijk aan het roer. Ook hij juicht de terugkeer naar de 'oude' route naar Delft via de Buitenwatersloot toe: "Het is op sommige stukken wel werken met zo'n grote schuit, maar het is de moeite waard."

Koor 4Fun verheugt zich op deelname aan het Varend Corso. Foto: Dennis van den Berg

Over muziekboten gesproken: het koor 4Fun uit Naaldwijk laat ook van zich horen op zijn schuit. In smetteloos wit gestoken, de heren voorzien van een fraaie hoed, warmen de koorleden de stembanden alvast op aan de hand van eerder gemaakte opnames. "We hebben zo'n groot koor, dat we niet allemaal tegelijk op de boot passen", verduidelijken enkele koorleden. "Dat komt goed uit, want zo kunnen we elkaar aflossen. Niet iedereen wil drie dagen meevaren met het Corso, zeker niet als je de hele dag door moet zingen. Dan houd je geen stem meer over."
Het koor doet voor het vierde jaar mee met het Varend Corso. In het eerste jaar werd er maar een dagje meegevaren, maar dat vonden de meesten toch wel wat weinig. Dus is 4Fun tegenwoordig drie dagen lang van de partij en wordt het publiek zodoende dagelijks getrakteerd op bekende meezingers, waarop ze uit volle borst mogen inhaken. Verder verdienen ook deze koorleden een pluim voor hun eigenhandig ingestoken bloemwerk op hun boot.

‘Rembrandt’ bij zijn meesterwerk op de Heulse boot. Foto: Dennis van den Berg

In het jaar van Vermeer hadden we als Delft op Zondag liever een kunstwerk van Vermeer tot leven zien komen, maar vooruit… dit 'werkje' van Rembrandt van Rijn mag er ook zijn. Deze boot uit de kern Kwintsheul vervoert een replica van de Nachtwacht van 2 meter 70 bij 4 meter 50. Figuranten op de boot spelen niet alleen personages uit dit beroemde kunstwerk, maar ook Rembrandt zelf, die zijn meesterwerk geen seconde uit het oog verliest.
Zo'n productie is een kunstwerk op zich, maar heeft de creativo's uit de Heul heel wat hoofdbrekens bezorgd. Ten eerste: hoe kom je onder de lage bruggen door? Een ingenieus kniksysteem maakt het mogelijk om het, overigens waterbestendige, schilderij neer te klappen. Een ander probleem vormde de wind. Het canvas was oorspronkelijk winddoorlatend gemaakt, maar bleek vervolgens niet goed zichtbaar bij daglicht. Daardoor moest er een donker doek achter het canvas worden gespannen, waardoor het schilderij toch weer een hoop wind vangt. Vooralsnog wordt er niet zoveel wind verwacht, maar in geval van nood kan er een extra slepertje worden ingezet om de schuit goed in de vaart te houden.

Marianne en Maarten Lagas met hun kleindochter. Foto: Dennis van den Berg

Op een groene helling bij de brug over het water bij het Trade Parc Westland hebben Maarten en Marianne Lagas uit Naaldwijk zich neergevlijd met hun kleindochtertje. Voor de kleine meid is het de eerste keer dat ze het Varend Corso van dichtbij meemaakt en ze kijkt dan ook haar ogen uit. Voor haar grootouders is het Corso een jaarlijks uitje. "Ik heb drie jaar geleden zelf meegevaren als schipper, samen met mijn zoon", vertelt Maarten. "Heel leuk om te doen. Maar meestal bekijken we het Corso gewoon vanaf de kant."
Dat het echtpaar dit keer bij de start van het Varend Corso te vinden is, heeft een praktische reden. "Normaal gesproken gaan we op de Westlanddag kijken langs de Poelkade, maar dit jaar gaat dat niet lukken omdat we dit weekend op vakantie gaan. Daarom zijn we nu naar Honselersdijk gekomen, dan pikken we het Corso toch nog even mee. Want als Westlanders wil je dit evenement liever niet missen. Het is zeker mooi voor de Delftenaren en de inwoners van Den Hoorn en Schipluiden, dat de vaarstoet dit jaar weer langs de Buitenwatersloot de stad binnenkomt."

Ondertussen, nog steeds bij het Varend Corso...

Het Varend Corso ging afgelopen vrijdag 5 augustus officieel van start. Delft op Zondag was van de partij tijdens het vertrek van de boten en kwam in contact met deelnemers, schippers en toeschouwers.

'Je moet als speaker alert, attent en beetje creatief zijn'

Alphons de Wit sr. en Sylvia van der Dool tijdens een eerdere editie van het Varend Corso.

Wie het Varend Corso al heeft bezocht, heeft ongetwijfeld ook Alphons de Wit sr. horen praten. Hij maakte het merendeel van de vorige edities mee. Bewapend met microfoon en voorzien van twee scherpe ogen voorzag hij al vele Varend Corso's van commentaar.

Urenlang publiek toespreken, ze informeren en tegelijkertijd amuseren: ga er maar eens aanstaan. Het gaat Alphons de Wit sr. echter zeer gemakkelijk af. Gooi er een dubbeltje in, en hij speakert voor een kwartje. Dat werk.
Dat hij hier ooit mee begon, is op zich al een bijzonder verhaal. Hij blikt terug op één van de eerste edities van het Varend Corso, toen het geen onderdeel van de feestweek in De Lier meer was. "Het corso voer de eerste jaren over de Brede Lee in de Lier", weet hij nog. Op de Brede Lee moesten de boten altijd keren. "Dat gaf een hoop gedoe. Dus zei de organisatie: we gaan niet meer door De Lier, maar langs De Lier richting Westland. Daar zijn we in De Lier ontzettend boos over geworden. Ik heb toen een column geschreven waarin ik opriep om allemaal naar de waterkant te komen. Als de eerste boot voorbij zou komen, zouden alle Lierenaars met de rug naar de boten gaan staan onder het motto als jullie De Lier de rug toekeren, dan keert De Lier het corso de rug toe." De organisatie van het Varend Corso was niet blij met die actie. "Dus kwamen ze het jaar erop naar me toe. Ze zeiden dat ik het goed kon maken." De Wit gaf aan nog altijd achter z'n actie te staan, maar stemde ook in met het verzoek om als speaker op de eerste boot te staan om de stoet aan te kondigen. "Vanaf dat moment heb ik dat in veel hoedanigheden gedaan. Stond ik bijvoorbeeld als circusdirecteur in een heel warm pak in de bloedhitte. Ik was ook weleens verkleed al heraut. Verder heb ik eens met Sylvia van der Dool geprobeerd de Westland Wave in te voeren. Dan trok ze, als we de wave inzette, haar jurk op tot boven haar hoofd, zodat het publiek haar lange kanten onderbroek zag. Hilarisch." Het werd nog mooier toen er bij het inzetten van de wave een groepje barbecueënde Westlanders meedeed. "Met achter de barbecue een man met een schort, maar niks eronder." Hij volgde Sylvia's voorbeeld. "Stond hij daar met z'n grote kale pielemuis naar ons toe. Geweldig was dat."

Tante Jo
De Buitenwatersloot in Delft was ook altijd mooi. "Met gigantisch veel mensen langs de kant, waaronder veel bekenden. Zo zag ik daar, elk jaar m'n tante Jo zitten. Dan zei ik: 'En daar zit m'n tante Jo, de liefste tante van de wereld'. Dan werd ze drie meter groot. Het gebeurde ook weleens dat mensen boos waren als je ze niet noemde. Verder is het als speaker de kunst om in het vuur van je verhaal de bruggen in de gaten te houden."
Nog belangrijker is het om als speaker goed te kijken wat er om je heen gebeurt, merkt hij op. "Je moet attent, alert en een beetje creatief zijn. Inspelen op dingen die langs de kant gebeuren. Dat is wel een vak apart." Het is volgens De Wit echter ook weer geen hogere wiskunde. "Het is het leukste, maar tegelijkertijd ook het meest eenvoudige om te doen tijdens het Varend Corso, denk ik. Je zal drie dagen verkleed als koningin wuivend en lachend op een boot moeten zitten…"
Hij maakte de meeste Varend Corso's dus mee met een microfoon in z'n hand. Dit jaar heeft hij andere verplichtingen, dus zal hij 'slechts' in het publiek acte de presence geven. "Ik denk dat ik het speakeren wel zal missen, ja. Het is voor het eerst in jaren dat ik niks in het Varend Corso doe. Het voordeel is wel dat ik nu voor het eerst eens naar de officiële opening op vrijdag kan."

'De sloot' gaat er weer een feest van maken

Het Varend Corso kan aan de Buitenwatersloot altijd op een warm onthaal rekenen, blijkt ook wel uit deze archieffoto. Foto: Koos Bommelé

Bewoners van de Buitenwatersloot zijn blij. Dit weekend vaart het Varend Corso eindelijk weer eens voorbij. Alle reden dus om hier weer flink uit te pakken.

Betty Koene woont al sinds 1985 aan 'de sloot' en was jarenlang betrokken bij de walactiviteiten hier. Ze heeft het Varend Corso wel gemist, vertelt ze. "Het is ontzettend leuk om een Varend Corso in je straat te hebben. Ik weet ook van de mensen die meevaren dat ze het geweldig vinden om hier te komen. Ze hoeven hun handen maar uit te steken of ze kunnen de mensen langs de kant aanraken. We maken er bovendien echt een feest van. We versieren de straat, er is muziek en de mensen zetten om 8 uur 's morgens de stoeltjes al buiten. We waren er weken geleden al mee bezig."
-Heeft het Varend Corso de Buitenwatersloot gemist?
"Dat denk ik wel. Ze ervaren hier altijd een heel hartelijk welkom en dat willen we ze dit jaar weer laten ervaren. We zullen ze laten merken dat we blij zijn."
-Gaan jullie het nog anders aanpakken dan in het verleden?
"Er zijn wat nieuwe mensen en bedrijven bijgekomen. We zullen proberen voor jong en oud iets leuks te organiseren."
-Waar moeten we dan aan denken?
"Voor kinderen zijn er straatspelen, een draaimolen, springkussen, suikerspinnen en ze kunnen een bloem versieren. Jeugd kan chillen bij 'de Koe'. Verder is er volop muziek, een barbecue bij Hans Lander, een duikdemonstratie, bij de Tobbe komt een geweldige band, er is een slagwerkgroep en er is volop lekker eten en drinken verkrijgbaar."
-Veel bewoners en ondernemers zetten samen de schouders eronder, waaronder jij. Waarom?
"Ik geniet van het Varend Corso en dan wil ik ook best helpen om hier iets leuks te organiseren. En als je de reacties van de mensen op de boten en langs de kant ziet: dat geeft heel veel voldoening. Bovendien vinden we het leuk dat het corso hier langs komt, dus zorgen wij ervoor dat het ook voor het corso leuk is hier te komen. De ene dienst is de andere waard."

De Jokers struinen ook dit jaar de kanten af

Het team van Jokers dat zal collecteren tijdens de corsodagen.

Wie het Varend Corso al eens heeft bezocht, heeft ongetwijfeld ook de Jokers voorbij zien komen.

Deze kolderiek verklede figuren struinen de kanten af op zoek naar financiële bijdrages van de mensen in het publiek. En dat werkt. Het publiek is afgelopen jaren één van de grootste sponsoren van het evenement geworden.
Recent heeft het Varend Corso Westland een CBF-erkenning gekregen. Dit predicaat wordt uitgereikt door het Centraal Bureau Fondsenwerving en is bestemd voor organisaties en goede doelen die geld willen inzamelen. Dus mogen de Jokers van het Varend Corso ook komende jaren op pad om langs de waterkant een 'duit voor een schuit' te vragen.
Het CBF ziet erop toe dat de gedoneerde gelden op een verantwoorde manier uitgegeven worden. In het geval van het corso betekent het dat de opbrengst wordt besteed aan het kwalitatief versterken van de corsostoet.

Activiteiten alom aan de Scheepmakerij en Hooikade

Ook vorig jaar beleefden veel bezoekers een mooie middag op de Scheepmakerij.

Zo'n vijftig schepen vol bloemen, groente, fruit en andere bijzonderheden varen vandaag Delft binnen. Zij meren rond 14.15 uur aan bij de Hooikade en Scheepmakerij. De eerste boten vertrekken daar weer rond 15.45 uur. Ondertussen is hier van alles te doen.

Op de Hooikade en de Scheepmakerij zullen zoals altijd weer vele kraampjes staan waar bezoekers wat te eten en te drinken kunnen kopen. Zo biedt Dolly's hamburgers en pancakes, zorgt Robert Visser voor Roemeense koeken en brood en komen Juliën en Lotte met 'Kaas & Korst op wielen'. Ook Het Olijfje, het schaafijs van Goelie, ijscowagens en het haringkarretje van Chris Hoogenboom zullen dit jaar niet ontbreken. Verder is er een expositie met historische foto's van dit stukje Delft.
De watertaxi brengt de bezoeker kosteloos van de Hooikade naar de Scheepmakerij en weer terug. Voor een speciaal tarief kunnen bezoekers na het Varend Corso naar de binnenstad varen. Om vooraf in de stemming te komen, zal bij 'Zicht op Delft' al vanaf 11.30 uur een Shantykoor optreden. Dit wordt afgewisseld door het Crazy piano Corso trio op de Scheepmakerij.
Delfts eerste varende monument, de pakschuit Nooit Gedacht, ligt bij de Witte Tjalk, ter hoogte van Scheepmakerij 8. Hier wordt vandaag informatie gegeven over de restauratie van dit schip en de mogelijkheden voor het maken van vaartochten.
Miep van Opzeeland, Henriette Welle Donker, Youp Soulman en Edith Vasbinder, de organisatie van de activiteiten op de Hooikade en Scheepmakerij, wensen u een fijne dag!

Canal Hoppers weer van de partij voor bezorging Corsokrant

De krantenjongens en -meisjes bezorgen u de Varend Corso-bijlage van Delft op Zondag vanaf het water, per Canal Hopper. (foto: Koos Bommelé) Foto: Koos Bommelé

Niet alleen de Varend Corsokrant van Delft op Zondag is terug van weggeweest, ook de manier van bezorgen. De schippers van Canal Hopper Delft verspreiden de Corsokrant weer met hun fluisterboten onder het publiek dat langs de oevers en kades van de Prinsenstad staat.

Vanaf het moment dat het Varend Corso de Delftse waterwegen aandoet, varen de vijf elektrisch aangedreven fluisterboten van Canal Hopper Delft met de bloem- en plantrijke stoet mee. De schippers en hun krantenbezorgende passagiers meren op verschillende plaatsen langs de route in Delft aan om de toeschouwers op de oever van de speciaal voor deze editie van het Varend Corso gemaakte krant te voorzien.
Dat de sfeerrijke Buitenwatersloot na jaren weer bevaarbaar is voor het Varend Corso, stemt het team van Canal Hopper Delft tevreden. "Wij weten als geen ander hoe mooi en bijzonder Delft vanaf het water is", zegt directeur Marc Boekenstijn van Stichting Stunt, waar Canal Hopper Delft een leerwerkbedrijf van is. "Nu de waterweg door de Spoorzone klaar is om bevaren te worden, is dat een ervaring die je zeker niet mag missen."

Arrangementen
Met allerlei toeristische partners in de stad heeft Canal Hopper Delft vaararrangementen ontwikkeld. De vaarpuzzeltocht 'Delft onder Bruggen' bijvoorbeeld stuurt je kriskras door de vele grachtjes. Deze en alle andere arrangementen vindt u op www.canalhopperdelft.nl. Een open sloep is te huur vanaf 40 euro per uur inclusief privéschipper voor maximaal acht personen per bootje. Naar wens kan er gezorgd worden voor hapjes en drankjes aan boord.
Naast de fluiterbootjes beschikt men over een prachtige twaalfpersoons sloep, die door de grote capaciteit en de hoge snelheid ideaal is voor wat langere groepsvaarten naar bijvoorbeeld het natuurgebied Midden-Delfland, de Zweth of Rijswijk en Den Haag.
De sloepen liggen in de passantenhaven in de Zuidkolk, op vijf minuten lopen van het NS Station, en zijn eenvoudig te bespreken via het online reserveringssysteem op www.canalhopperdelft.nl Wilt u een stadsgids aan boord of heeft u speciale vaarwensen? Stuur een e-mail naar info@canalhopperdelft.nl of bel 06 – 22992795.

Varend Corso in cijfers

Wat heb je nodig om van het Varend Corso een succesvolle en prachtige bont gekleurde stoet van boten vol vermaak te maken?

- 50 boten
- 450.000 bloemen
- 120.000 planten
- 36.000 paprika's
- 15.000 trossen tomaten
- 30.000 exotische vruchten
- 4 trouwende stellen
- 80 kilometer water
- 3 dagen
- 500.000 bezoekers
- 400 vrijwilligers
- 3500 flesjes water
- 4500 liter koffie
- 4250 liter thee
- 1200 snackpakketten
- 1 Varend Corso-krant

Lees ook