Delft op zondag

16 juli 2017

Delft op zondag 16 juli 2017


Kroosgroei weer aangepakt bij zwemactie door Schie

“Ik ben er op 27 augustus weer bij”, meldde Olympisch- en wereldkampioen open water zwemmen Maarten van der Weijden (hier op archiefbeeld) deze week aan Delft op Zondag. Foto: Koos Bommelé

DELFT – Kroosgroei of niet, de twee kilometer lange Delftse sponsor-zwemtocht voor kankeronderzoek kan ook dit jaar door de Schie worden gehouden. Die medewerking heeft het Hoogheemraadschap van Delfland toegezegd aan de organisatie van 'Swim to Fight Cancer', na vragen over de kosten die vorige zomer moesten worden gemaakt voor het opruimen van een dikke laag kroos.

Door: Henk de Kat

Net als de eerste editie van afgelopen jaar kan het ook komende keer, zondag 27 augustus, nodig zijn om kroos weg te halen voor de zwemmers. De grachten kleuren al weer groen. De meeste deelnemers houden zich daarmee nog niet bezig. "Kanker heeft bij ons in de familie al heel wat levens gekost", meldt Dreamteam Babs op de Delftse site van 'Swim to Fight Cancer' als motivatie om – gesteund door sponsors –volgende maand weer het water in te duiken. Zo'n beweegreden geldt ook voor een vrolijk groepje carnavalsgangers dat meedoet onder de naam De Haringhappers: "Het is een rotziekte, die iedereen kan treffen".

Teller
De teller van alle teams samen staat nu al op 30.889 euro aan beloofde aanmoedigingsbedragen van familie, collega's en vrienden. Ongetwijfeld loopt dat bedrag komende weken verder op. En daarbij komen nog de sponsorinkomsten van kinderen tussen de 5 en 14 jaar. Die kunnen op zaterdag 26 augustus, de dag vóór de grote Schie-tocht (met zwemmers vanaf 15 jaar) in het Kerkpolder-bad naar beste vermogen 10, 20 of 40 baantjes gaan trekken. "We zijn volop bezig geweest met het promoten hiervan op de basisscholen", zegt voorzitter Sjaak Lispet van de Delftse afdeling van 'Swim to Fight Cancer'. Gezien al deze inspanningen en goede bedoelingen geeft het te denken, vindt Leon Hombergen, voorzitter van de PvdA-fractie in het bestuur van het Hoogheemraadschap van Delfland, dat zijn schap vorig jaar flink in de buidel moest tasten om die eerste editie van 'Swim to Fight Cancer' niet te laten floppen. Er lag namelijk een overdaad aan kroos in niet alleen de stadsgrachten, maar ook in de Schie tussen de zwemstart bij het Armamentarium (tegenwoordig: 'Arsenaal') aan de Oude Delft en het keerpunt bij de Oostpoort.
"Ik sta uit de grond van mijn hart achter deze zwemactie", zegt Hombergen. Vorig jaar leverde die 127.000 euro op voor kankeronderzoek. Maar wat stond daar tegenover aan opruimkosten van kroos, en vooral: wat haalde dat schoonmaken nou echt uit? Deze week kreeg Hombergen antwoord op schriftelijke vragen die hij daarover vorige maand stelde aan de Delfland-leiding: "Vorig jaar is tussen 18 augustus en 20 augustus eerst de binnenstad zo kroosvrij mogelijk gemaakt. Door bemaling werd het kroos in één richting gestuurd, en daar verwijderd. Tussen 26 augustus en 28 augustus is kroos geveegd op de Schie, om het zwemparcours vrij te maken. Dat kroos is toen niet verwijderd. De totale kosten van deze twee activiteiten bedroegen 6.337 euro, manuren niet meegerekend."
Swim kon vorig jaar dankzij ingrijpen van het waterschap dus doorgaan over het Schie-parcours. Hombergen: "Maar ik denk dat de werkelijke kosten een veelvoud waren van die ruim 6.000 euro. Delfland-personeel is immers dagen bezig geweest met het kroosvrij maken van de zwemroute, en plaatsing van olieschermen. Twee dagen later was het echter overal terug. Wat ik daarmee bedoel: kroos opruimen komt dus eigenlijk neer op symptoombestrijding."

Onderzoeken
Daarover zegt de top van het waterschap dat er twee onderzoeken lopen naar de oorzaken van kroos. Die moeten leiden tot een plan om de explosieve toename van dat waterplantje voortaan effectiever het hoofd te bieden. Zo'n voorstel is echter pas begin volgend jaar klaar. De vraag is daarmee wat dat betekent voor de zwemactie van dit jaar in Delft. Voorzitter Sjaak Lispet van Swim to Fight Cancer: "Daarover hebben we inmiddels een gesprek gehad met het waterschap. Delfland zal toch ook dit jaar weer zorgen voor het eventueel opruimen van kroos rond onze zwemactie. Daar zijn we blij mee. En ook met de medewerking van de nieuwe eigenaar van het Arsenaal, waar weer het start- en eindpunt is. Van een eventuele verlegging van het zwemparcours is dus in elk geval dit jaar geen sprake."

De paden af, de wijk in. Op zoek naar ideeën voor een beter Buitenhof

Waar kun je je beter in Buitenhof verdiepen dan in Buitenhof zelf, dacht TU-docent Glenn Weisz, die zelf in de wijk opgroeide. Zijn studenten bedachten dit jaar verschillende oplossingen voor de wijk.

DELFT – Hemelsbreed zijn Buitenhof en de TU-campus nog geen drie kilometer van elkaar verwijderd. "Maar gevoelsmatig zit er een oceaan tussen", zegt de in Buitenhof geboren TU-docent Glenn Weisz jr. Hij stuurde zijn studenten de wijk in.

Door: Jesper Neeleman

Hun doel: een technologische oplossing bedenken voor sociaal maatschappelijke vraagstukken in deze Delftse aandachtsbuurt. Dat deed Weisz niet zonder reden. Jaarlijks geeft hij de Persoonlijk Leiderschap Module (PLM) aan een groep excellente studenten van verschillende faculteiten. Dit vak gaat gepaard met een wedstrijd. Die werd gewonnen door het team van Anne Bakx (20) en Ariane Zwinkels (23). Zij kenden de wijk nauwelijks. Dat veranderde toen Glenn Weisz hen, in de kantine van Delfia, een college gaf. Daarna gingen ze de straat op. Hier spraken ze verschillende vrouwen. "Zij bleken nauwelijks mee te doen aan activiteiten in de wijk", vertelt Ariane. "Niet vanwege hun religie. Het had er meer mee te maken dat de activiteiten, die veelal door Delft voor Elkaar en buurtbewoners worden georganiseerd, vooral voor de kwetsbare jongeren bedoeld zijn. Er zijn nauwelijks activiteiten die specifiek voor vrouwen bedoeld zijn."
Dat moet anders, vond het team èn de vrouwen die ze op straat spraken. Dus bedachten ze een oplossing: de Studenten Commissie Madame. Geen subsidie-slurpend feministisch clubje, maar een platform van studenten en vrouwelijke buurtbewoners die samen activiteiten organiseren. "Denk hierbij aan yoga- of dansles, maar ook lezingen, spreekuren voor belastingzaken of kookles", zegt Ariane. "Studenten zijn hiervoor de ideale vrijwilligers. Veel van hen geven aan best iets voor de gemeenschap te willen doen. Verder staat het natuurlijk mooi op je cv als een werkgever ziet dat je je ook voor anderen inzet."
Daarbij moet het geen eenrichtingsverkeer worden. "Want ik zou bijvoorbeeld ook wel willen leren hoe je Marokkaanse couscous maakt", zegt Ariane. Anne: "Het moet niet zo zijn dat de ene partij alleen zendt en de ander alleen ontvangt. Integendeel."
Hun plan sluit aan bij het convenant dat de TU Delft en de gemeente vorig jaar sloten, waarin ze afspraken deze twee werelden dichter bij elkaar te brengen. In dit stuk staat bij één van de speerpunten: 'Dat de TU en de gemeente gebaat zijn bij een sterke sociale cohesie in de stad en partijen die zich ook daarvoor willen inzetten'. Niet vreemd dus dat ook wethouder Raimond de Prez en burgemeester Marja van Bijsterveldt hun interesse in de PLM-studenten toonden en respectievelijk een lezing gaven en een prijs uitreikten. Ook basisschool De Horizon toonde zich enthousiast en liet al weten ruimte beschikbaar te willen stellen voor de vrouwenactiviteiten.
De studenten van het winnende team verwachten dat de eerste activiteiten van Studenten Commissie Madame in oktober al van start gaan. Verdwijnen problemen in Buitenhof vervolgens al sneeuw voor de zon? Dat niet, beseffen ze. "Maar onze plannen zullen in elk geval de sociale cohesie in de wijk vergroten en wie weet waar het in de toekomst nog meer toe leidt."

Lorenzo Troenosemito (22)

-Wat ben je hier aan het doen op Sportpark Biesland?
"Ik heb zojuist een spel uitgelegd aan een groep kinderen die hier is vanwege de Delftse Vakantie Activiteiten. Ik ben hier dit jaar voor het eerst als hoofdleiding."

-Hoe ben je hier ooit bij verzeild geraakt?
"Het is nu mijn derde jaar als vrijwilliger. Ik twijfelde enkele jaren geleden of ik kinderarts wilde worden. Daarnaast wilde ik wel vrijwilligerswerk doen. Een oud-klasgenoot van het Stanislascollege Westplantsoen deed dat voor de Delftse Vakantie Activiteiten en dat leek me ook leuk. Zo kan ik meteen ondervinden of werken met kinderen iets voor mij is."

-Kwam je hier als kind ook al?
"Nee. En als ik ze zo bezig zie dan vind ik dat achteraf wel jammer."

-Wat is er zo leuk aan?
"Iedereen is hier vrolijk en enthousiast, zowel de leiding als de kinderen. De sfeer is top. Dat is prettig werken. We hebben weinig slaap, dat compenseren met de energie die we van de kinderen krijgen."

-Houden ze jullie ook 's avonds bezig?
"Nee, alleen 's ochtends en 's middags, maar 's avonds hebben we activiteiten met de leiding. Dus we zijn er wel van 's morgens vroeg tot 's avonds laat mee bezig."

-Heb je afgelopen week nog iets leuks meegemaakt?
"Vooraf vond ik het spannend om hier hoofdleiding te zijn, maar tot nu toe loopt het heel soepel."

-Wat is je nieuws van de week?
"Ehh, daar ben ik totaal niet mee bezig geweest."

Slakken in hoek waar de klappen vallen

Slakken hebben het niet makkelijk. (foto: Jesper Neeleman)

DELFT – Het is voor slakken geen jaar om over naar huis te schrijven. Velen hebben door de droogte het loodje al gelegd. Afgelopen week lieten ze zich eindelijk weer eens voorzichtig zien. Maar niet in aantallen zoals in voorgaande jaren. "Het is natuurlijk enorm droog geweest", legt Geert van Poelgeest, voorzitter van de KNNV afdeling Delfland uit. Bij droogte trekken ze zich terug in de grond. En afgelopen maanden zullen vele slakken een stille ondergrondse dood gestorven zijn, vermoedt Van Poelgeest. Hij en andere KNNV-leden zien dit jaar bovendien minder insecten. "Zoals vlinders, wantsen, zweefvliegen. En we merken een tendens dat we steeds minder kleinere vogels zien. Dat komt doordat veel plantsoenen veranderen in grasvelden en steeds meer stenen worden gebruikt in onze tuinen."
Ook het gebruik van gif veroorzaakt veel ellende, merkt hij op. "Die mierenlokdoosjes, bijvoorbeeld, daar zit hartstikke giftig spul in. Als dat na een regenbui in ons water komt, wordt het waterleven de nek omgedraaid. Ja, aan de ene kant worden mensen steeds meer milieubewust, maar aan de andere kant zijn er nog veel mensen die bijvoorbeeld zo'n mierenlokdoos gebruiken. Je kunt veel beter nadenken over hoe je kunt samenwerken met natuur, in plaats van de natuur de oorlog te verklaren."

Mooi, mooier, Meadow Festival


SCHIPLUIDEN - In Schipluiden weten ze wat feest vieren is. Dat bleek vorig weekend tijdens een wederom snel en stijf uitverkocht Meadow Festival. Ook Delft op Zondag was erbij. Tientallen foto's van dit evenement staan op www.delftopzondag.nl. Op deze website worden dagelijks berichten, verhalen en foto's geplaatst die niet in de papieren editie van Delft op Zondag staan.

Autobedrijf Harteveld: heel concurrerend met Cars & Joy

Leo Harteveld bij één van de top occasions die helemaal op maat zijn ingekocht.

PIJNACKER – Autobedrijf Harteveld is nu al weer bijna twee jaar gevestigd aan de Delftsestraatweg 26C in Pijnacker. Makkelijk te vinden bij Van den Berg Machines en bij Future Bike en Quartel Modelbouw.

Het bedrijf is dus wat kleiner behuisd dan voorheen, toen het een groot bedrijfspand op bedrijventerrein Ruijven in Delfgauw had. Het bedrijf is Saab & Subarudealer, maar ook Volvo & Ford specialist. Daarnaast kan het bedrijf via de formule Cars & Joy alle merken auto's onderhouden en kan Autobedrijf Harteveld voor heel concurrerende prijzen onderdelen van alle auto's inkopen om zo voor de klant niet alleen maatwerk te verzorgen, maar tegelijk ook de prijzen aantrekkelijk te houden.

Dorpsgarage
"We willen een dorpsgarage zijn met een persoonlijke benadering, waarbij we het onderhoud doen in nauw overleg met de klant. Een zakelijke rijder die voor zijn werk 50.000 kilometer per jaar rijdt, vraagt een andere benadering dan de particulier die hooguit 5.000 kilometer rijdt. Het is de kunst om iedere klant zo persoonlijk mogelijk van dienst te zijn en dat lukt ons heel goed. Steeds meer mensen beginnen ons bedrijf in Pijnacker te ontdekken. We hebben een 'stamtafel' waar klanten met een kopje koffie en een krantje kunnen wachten tot het klusje aan hun wagen geklaard is."
Van Audi tot Volvo, van de Fiat 500 cabrio tot de Saab 9-3 cabrio en alles er tussenin. Het volledige overzicht van de occasions is te vinden op de website en Facebookpagina. Wilt u altijd met uw garagebedrijf in contact blijven staan? Download dan de speciale Harteveld-app in de Appstore! Voor het volledige overzicht van alle Harteveld-occasions surf je naar de website.

NRG Bike
Bent u op zoek naar een auto? Of heeft u behoefte aan een loopfiets? Autobedrijf Harteveld is nu behalve auto- ook loopfietsspecialist. Een 'heruitvinding' van het vehikel dat tweehonderd jaar geleden 'in de markt is gezet'. De zogeheten NRG – of Energy – Bike is voor mensen die niet meer zo vlot ter been zijn. De 'heruitvinding' is van een longarts in Groningen. Ralph Koppers ontwikkelde de loopfiets oorspronkelijk voor zijn COPD-patiënten.

Autobedrijf Harteveld is te bereiken via telefoonnummer (015) 256 51 00. Of surf naar de website: www.autobedrijfharteveld.nl.

Met de Rotterdampas wordt je wereld een stukje groter

Met de Rotterdampas kun je bijvoorbeeld gratis naar een museum zoals het Prinsenhof. (Foto: EvE)

De zomer is dé tijd om leuke dingen te doen. Maar wat als je daar geen geld voor hebt?

De gemeenteraad van Pijnacker-Nootdorp besloot begin deze maand week unaniem om aan te sluiten bij de Rotterdampas. Dat betekent dat mensen in Pijnacker die het minder breed hebben meer mogelijkheden krijgen om leuke dingen te gaan doen in Delft, Den Haag of Rotterdam. Voor jezelf, of samen met de kinderen. De gemeente hoopt dat ook ondernemers, verenigingen en maatschappelijke organisaties uit Pijnacker-Nootdorp zich bij het initiatief zullen aansluiten, zodat de Pijnackenaren en Nootdorpers ook in eigen dorp lekker weg kunnen.
De Rotterdampas is een kortingspas. In tegenstelling tot wat de naam suggereert kan iedereen zo'n pas aanvragen, niet alleen Rotterdammers. De pas kost standaard 60 euro per jaar, maar studenten, 65-plussers en mensen met een minimum inkomen komen hoeven meestal minder te betalen, mits je gemeente bij het initiatief is aangesloten. Nu de gemeente heeft besloten om mee te doen kan dat dus ook in Pijnacker-Nootdorp. Met de Rotterdampas heb je tal van mogelijkheden; gratis naar de film, het zwembad of een museum, leuke kortingen bij attracties als Blijdorp en heel veel acties, zoals bijvoorbeeld korting op een dagtocht naar de Gentse Feesten, korting op de Starterscursus kleding op de Ensaid Modevakschool in Rotterdam of vijftig procent korting op een concert tijdens het Delft Chamber Music Festival. Op de site www.rotterdampas.nl vindt je deze en nog veel meer acties terug. Hier kun je ook een Rotterdampas bestellen of zien waar je deze offline kunt kopen. In Pijnacker is nog geen verkooppunt, maar in Delft en Berkel & Rodenrijs wel. Wil je reductie voor minima, neem dan een legitimatiebewijs én een bewijs van je (gezamenlijke) netto-maandinkomen mee, bijvoorbeeld een uitkeringsspecificatie, of salarisstrook, niet ouder dan 2 maanden. Wil je minima-reductie als zelfstandig ondernemer, neem dan een winst- of verliesrekening uit 2016 mee. Gereduceerd studententarief? Neem je collegekaart mee. Voor 65-plussers volstaat een geldig legitimatiebewijs. Of check voor de zekerheid de voorwaarden op de website. Bij de aanschaf van een Rotterdampas krijg je direct de jaargids 'Alsjeblieft! Met maar liefst 412 jaaracties. Daarnaast ontvang je ieder seizoen een nieuw magazine met acties. Je zit dus nooit meer verlegen om een idee!

n In het kader van het keramiekweekend in Delft is er zaterdag 15 juli een speciale keramiekwandeling. Vertrek is om 12.30 uur bij Happy Day Tours aan de Nieuwe Langendijk 42 a in Delft. Deelname kost 7 euro 50. n Voor senioren die in de maanden juli en augustus geen vakantieplannen hebben, organiseert Sportief Plus zeven weken achter elkaar een sportieve wandeltocht door het Bieslandse bos. Op vrijdagochtend wordt om 09.30 uur gestart bij het parkeerterrein van Café Du Midi aan de Noordeindseweg in Delfgauw. Er wordt een zomerreeks van zeven weken aangeboden voor 12 euro. De wandelingen zijn op 14, 21 en 28 juli en 4, 11, 18 en 25 augustus. De activiteit duurt van 09.30 uur tot 10.30 uur. Aanmelden kan via 015-2411155 of info@sportiefplus.nl. n In de Levende Buitenplaats van Op Hodenpijl aan de Rijksstraatweg 20 in Schipluiden, kan de hele zomer worden genoten van beeldhouw- en schilderwerk van amateurkunstenaars. Op de bovenverdieping van het centrum staat beeldhouwwerk van leerlingen van Daniëlle Jacquinot uit Delft en schilderijen van leden van de Kunst en Cultuur Academie Maassluis. De Levende Buitenplaats is open van dinsdag tot en met zondag van 10.00 uur tot 17.00 uur. n De Ruilkring Delft & Westland organiseert maandag 24 juli om 20.00 uur een bijeenkomst waar geïnteresseerden welkom zijn om eens te komen kijken. Bel voor precieze adres en meer info naar Corina Hagenaars via 070-3816182 of 06-42661308. n Tai Chi Delft geeft in het weekend van 22 en 23 juli een summercourse waarin je leert echt te ontspannen - zowel in je hoofd, als in je lichaam - en waarvan je tegelijkertijd veel energie krijgt. Ondertussen ontwikkel je je lichaamsbewustzijn aan de hand van Qigong. Dit vindt plaats in Centrum Nieuwe Langendijk. Kijk voor meer info en aanmelden op www.taichidelft.nl of bel Lely Oei via 06-24763160. n Peter Verhoeks geeft zaterdag 15 juli om 20.15 uur een orgelconcert in de Remonstrantse Kerk aan de Oude Delft 102. De voormalig leerling van de Delftse organist Jan J. van den Berg speelt dan werken van Bach, Krebs, Mendelssohn Bartholdy, Depuis, César Franck en Guilmant. De entree bedraagt 6 euro. n Excelsior Delft doet zaterdag 22 juli weer mee aan het Wereld Muziek Concours. Omdat niet alle Delftenaren hierbij kunnen zijn, organiseert Excelsior op woensdag 19 juli om 21.00 uur een uitzwaaimoment op het terrein van Full Speed aan het Kerkpolderpad. Excelsior laat dan enkele marsen zien en horen. n In Kadmium in het Prinsenkwartier wordt zondag 16 juli om 15.00 uur de expositie Licht en Verlangen geopend. Deze toont werk van de twee hedendaagse kunstenaars Johannes Karman en Eddy Stikkelorum. Ter opluistering van de opening speelt een strijkersensemble onder leiding van Patrick Fuchs. n Op Vakantiepark de Delftse Hout kan zaterdag 15 juli worden genoten van live-muziek van het trio Power Flowers. Zij spelen vanaf 18.00 tot 21.00 uur bekende hits uit deze rijke muziekperiode. De toegang is gratis. n

Springen voor Parkinson

Irma Scheurink heeft Parkinson, maar dat weerhield haar er niet van om parachute te springen.

DELFT - De langgekoesterde wens van Parkinson-patiënt Irma Scheurink om een parachutesprong te maken is vorige week zaterdag in vervulling gegaan.

Met haar stoere actie wilde de 60-jarige Delfgauwse aandacht vragen voor deze vervelende ziekte. Met succes. Want door van grote hoogte naar beneden te springen, heeft ze wel aangetoond dat Parkinson-patiënten ondanks hun ziekte veel nog wél kunnen. Na maanden van voorbereiding meldde Irma zich vorige week bij Skydive Rotterdam. "De heren hebben me voor en tijdens de tandemsprong heel goed begeleid", vertelt ze. "Ik heb genoten van het prachtige zicht op Rotterdam vanuit de lucht. Ik kan het iedereen aanraden. Ik wil heel graag iedereen bedanken die deze sprong mede mogelijk heeft gemaakt."
Het Parkinson café in Delft dat thema avonden organiseert voor patiënten en mantelzorgers telt 150 leden, maar ontvangt soms wel 300 belangstellenden. "Lotgenotencontact is heel erg belangrijk", weet vice-voorzitter Irma. "Parkinson raakt de hele familie. Het is enorm belangrijk dat er meer geld komt voor onderzoek."
Het initiatief voor de parachutesprongsprong kwam in oktober 2016 tot stand tijdens de Pijnacker-Nootdorpse Uitdaging, waar bedrijven en maatschappelijke organisaties elkaar ontmoeten om met gesloten beurzen kennis, mankracht en middelen te delen.

Alle metalen plaatwerk vakkundig bewerkt bij RPP

De nieuwe medewerker Kelvin Rietstra demonstreert het meetgereedschap in de werkplaats van RPP.

DELFT – Reurings Precisie Plaatwerk (RPP) aan de Distributieweg 66 op bedrijventerrein Ruyven in Delfgauw heeft als hoofdactiviteit het bewerken van plaatmateriaal. Denk hierbij aan de materialen RVS, aluminium en alle denkbare andere metalen. Bij bewerken denk je aan laseren, stansen, buigen en lassen.

Dit doet het bedrijf van Aad Reurings al twintig jaar, eerst vanuit het pand aan de Rotterdamseweg en sinds 2005 op de huidige locatie. "In 1997 is mijn vader Aad begonnen met zijn broer en nog één andere medewerker", zegt dochter Nancy, die een administratieve functie heeft. "Nu is het pand vier keer zo groot en werken hier twintig man. Als opdrachtgevers hebben we voornamelijk bedrijven van naam, zowel nationaal als internationaal."
Reurings Precisie Plaatwerk heeft een bestelauto rondrijden, voor de aflevering van producten, wat zes dagen per week gebeurt. "Ja, we leveren onze producten alle dagen behalve zondag af", zegt Nancy. "Aan het begin van 2017 hebben we afscheid genomen van drie medewerkers en daarvoor in de plaats zijn Kelvin Rietstra en Alex Korner gekomen. Ze worden intern opgeleid en krijgen specifiek voor de machines een opleiding in Duitsland aangeboden. Bij ons gaan de leveringen het hele jaar door, dus ook deze vakantieperiode." Reurings Precisie Plaatwerk is hoofdsponsor van het eerste elftal van SEP en steunt de Hartstichting en het Koningin Wilhelmina Fonds.
Telefoon: (015) 261 95 04. Internet: www.rpp.nl.

Natasja de Vroome: ambassadeur voor Alzheimer DWO

Natasja de Vroome: buurtsportcoach en nu ook ambassadeur voor Alzheimer DWO.

Natasja de Vroome is bereid gevonden om 'ambassadeur' te worden van Alzheimer DWO. Als buurtsportcoach is het haar taak om in samenwerking met zorg, welzijn, onderwijs, sport en commerciële organisaties de huidige beweeg- en sportinitiatieven voor ouderen te ondersteunen, uit te bouwen en te bevorderen.

Tevens zorgt zij ervoor dat ouderen met dementie aan meer bewegings- en sportactiviteiten kunnen deelnemen.
Zo zijn er dit jaar vijf nieuwe wandelgroepen voor ouderen met dementie gestart. Op dinsdagmiddag wordt een mogelijkheid gecreëerd waardoor ouderen met dementie en hun mantelzorger samen kunnen zwemmen. Natasja gaat proberen om het voor Alzheimer DWO mogelijk te maken om bij zoveel mogelijk sportverenigingen voorlichting te mogen geven.
Voorlichten is hard nodig, want er kampen steeds meer mensen met dementie en alleen al bij de Delftse sportverenigingen zijn 25.000 sporters actief. Het is dus ontzettend belangrijk om dan ook te weten hoe om te gaan met mensen met dementie. En hoe herken je het?
Ook het gemeentebestuur van Delft heeft zich uitgesproken om een dementievriendelijke gemeente te worden. Dus: hoe meer voorlichting we kunnen geven, hoe dichter we bij dit doel komen. Ook voor andere sectoren zijn we op zoek naar ambassadeurs. Heeft u interesse? Neem dan contact op via 06 – 30 59 46 95.

De grootste slagingskans met Verkeersschool Niels

De instructeurs Leo Hilgerson (links) en Henk Haak van Verkeersschool Niels.

DELFT – Veilig van A naar B, dat is het credo van Verkeersschool Niels. Een verkeersschool die al 23 jaar uitstekende slagingspercentages heeft in Tanthof-West.

De drie instructeurs Leo Hilgerson, Henk Haak (met de meeste kilometers achter zijn naam) en Xandra van Leuven zetelen zich graag naast de kandidaat. In één van de rookvrije middenklassers kost een losse les van exact zestig minuten 40 euro. Bij het startpakket betaalt u voor de eerste tien lessen 375 euro. "Onze grootste kracht is de prima mond-tot-mond-reclame", zegt Leo Hilgerson. "Soms komt het voor dat we zoon- of dochterlief thuis komen ophalen en dan ook een ouder aantreffen, die ook nog bij ons gelest heeft. Van generatie op generatie dus." Het is voor instructeurs belangrijk om goed in te schatten wanneer een kandidaat klaar is voor het examen bij het CBR. Hoeveel lesjes zijn er nog nodig om de rijcapaciteiten te vervolmaken? "Problematisch zijn wel de lange wachttijden bij het CBR", zegt Henk Haak. "We moeten over het algemeen drie maanden vooruit kijken, terwijl de doelstelling van het CBR zes weken is bij het inplannen van een examendatum." Heel belangrijk bij het leren autorijden, dat is om de gevaren te leren zien. 'Ik zag het te laat', is een veel gehoorde kreet in de lesauto's van Niels. "Je moet veilig op de weg zitten en echt klaar zijn voor het examen", zegt Leo. "Onze leerlingen leren tegenwoordig ook met navigatie te rijden. Daarbij is belangrijk: de juiste aandachtsverdeling tussen autorijden en de geluids- en beeldaanwijzingen van het navigatiesysteem." Ook lessen in de avonduren en op zaterdag. Telefoon: (015) 261 51 51. Internet: www.niels-verkeersschool.nl.

12 / 32

Op Iwheels van en naar het station: omdat het kan - en leuk is

Vijftien van de achttien personen die de Trikke testten, geven reizen met dit voertuig een hoger cijfer dan hun huidige manier van reizen.

DELFT – Nederland is en blijft een fietsland bij uitstek. De ouderwetse Hollandse fiets krijgt echter steeds meer concurrentie van de Iwheels: elektrische voertuigen. Dat biedt ook een stad als Delft alleen maar kansen, vinden Valentijn Kol en Jacoba van Gastel.

Jacoba van Gastel is het brein achter de community We All Wheel. Ze volgt de ontwikkeling van Iwheels op de voet. En het gaat hard. "Er zijn inmiddels al vijftig verschillende voertuigen. Het worden er steeds meer." De bekendste Iwheels zijn de Segway – waar gemeentelijke controleurs zich op verplaatsen, de Trikke en de Qugo. Zoals vaker holt wet- en regelgeving er achteraan. Zo'n 20 Iwheels mogen zich legaal op de Nederlandse wegen verplaatsen.

Kansen
Dat biedt kansen, vinden Van Gastel en Valentijn Knol. Laatstgenoemde focuste zich voor zijn afstudeeropdracht aan de Haagse Hogeschool op de Iwheels. Hij onderzocht het idee om meerdere Trikkes bij station Delft Zuid te laten plaatsen, waarmee studenten vervolgens van en naar de TU Capus kunnen reizen. "De gebruiker kan via een applicatie een voertuig reserveren, waarna deze op het station kan worden ontgrendeld door een QR-code te scannen", legt Valentijn uit. Voor de terugweg geldt een zelfde methode.
De student vervoert zich zodoende op een snelle en leuke manier. Meerdere gebruikers kunnen op één dag gebruik maken van één Iwheel. Bedrijven kunnen de voertuigen sponsoren. Met reclame-uitingen op de Iwheel hebben ze zo een rijdende reclamezuil in de stad. Voordeel voor Delft is dat de nu zo drukke fietsroute tussen station Delft en de campus wat zou worden ontlast als meer studenten kiezen voor een reis via station Delft Zuid. "De route tussen station Delft en de Campus loopt helemaal vol", weet Jacoba van Gastel. "En met de groei die de TU Delft komende jaren verwacht te maken, wordt dit alleen maar erger. Ik zou het leuk vinden als gemeente Delft, NS, ProRail en ondernemers eens over het idee van Valentijn om tafel kunnen. Het is een prachtig plan en het is voor Delft een mooie manier om voorop te lopen met de ontwikkeling van deze innovatieve vervoersmiddelen."

Valentijn Knol in actie tijdens zijn onderzoek naar reizen met Iwheels.

Erg leuk
Verder zijn Iwheels vooral ook erg leuk om op te rijden, weet Jacoba van Gastel. "En ook dat was één van de belangrijke conclusies uit het onderzoek van Valentijn: dat iedereen het veel leuker vond dan hun huidige manier van reizen. Voor de last-mile-problematiek hebben Iwheels zeker potentie. Daarbij komt dat steeds meer steden de zo vervuilende brommers uit hen centra willen weren. Iwheels en vooral e-scooters zijn dan een mooi alternatief." Ook de vergrijzing van Nederland is goed nieuws voor producenten van Iwheels. "Ik denk dat veel ouderen zich liever met een Iwheel van A naar B verplaatsen, dan in een scootmobiel." Ze verwacht niet dat de elektrische vervoersmiddelen de fiets ooit zullen verdrijven. "En dat hoop ik ook niet. Nederland moet een fietsland blijven. Maar ik hoop wel dat Iwheels auto's grotendeels zullen gaan vervangen."

Zundapp of Puch DELFT - Met veel plezier lees ik de stukjes 'Dubbel Delft'. Zo ook in de editie van 9 juli, over de Wijnhaven. In dit stukje vraagt auteur Willem de Bie zich af of de bromfiets op de brug een Zundapp is. Die was toen razend populair, maar het is geen Zundapp. Als Puch-liefhebber kan ik u verzekeren dat het hier gaat om een Puch VS50 Sport delux. Dit model is in 1960 op de markt gekomen. Daan van Ham, Delft

Bloembakken in Tanthof
DELFT - Tanthof Ondernemers Vereniging Delft (TOV) heeft 54 hanging baskets aan lantaarnpalen bevestigd en 65 compacte plantenbakken op de doorgaande wegen in Tanthof geplaatst. Elders hebben ondernemersverenigingen in de stad dit ook gedaan. Een lovend initiatief en de stad ziet er kleurrijk uit. Nu is het winkelcentrum in de Dasstraat in Tanthof Oost niet het toonbeeld van gezelligheid. TOV heeft de plank hier nu volledig misgeslagen door er vijf grote en hoge roestcontainers te plaatsen onder de bomen. Bovenin de containers steken wat petunia's en een iel conifeertje uit. Ik kan me niet voorstellen dat het winkelend publiek en de plaatselijke ondernemers het aanzien van het winkelcentrum met deze bloembakken verbeterd ziet. Dus TOV: graag hanging baskets aan de vijf aanwezige lantaarnpalen of vijf compacte bloembakken.

Frits Langerak, Delft

Droogte in Delft
DELFT - In de Delft op zondag van 2 juli las ik over de verdroging van het gebied van Delfland. Hierin word verteld dat het Hoogheemraadschap van Delfland grote hoeveelheden water uit het Brielse Meer laat aanvoeren om deze droogte te lijf te gaan. Ik stel me voor dat daaraan een behoorlijk prijskaartje hangt. Aan de andere kant van Delft ligt het terrein van DSM, waarop een aantal bronpompen 1200 kuub perfect schoon water per uur rechtstreeks de zee in pompen. Zou het geen idee zijn om dat grondwater in de Delftse Schie of het Haantje te pompen zodat het heel het Westland kan bereiken en daar mee de verdroging en verzilting te bestrijden?

Simon Toet, Delft

Reactie van de redactie
DELFT - U vroeg: kan het bij DSM opgepompte grondwater niet worden ingezet om de droogte in het Delfland-gebied te minderen? Een begrijpelijke vraag. Tijdens mijn onderzoek voor de reeks artikelen die ik sinds vorig jaar in Delft op Zondag heb geschreven over de grondwater-problematiek, welde die vraag ook bij mij op. Het antwoord toen, van de gemeente en het hoogheemraadschap kwam neer op: Nee, dat kan niet. Er zijn dus diverse onderzoeken gedaan naar mogelijk hergebruik van dat water, is mij verzekerd door deze twee overheden. Het van grote diepte (zo'n 40 meter) opgepompte grondwater bevat echter teveel 'mineralen', zoals zout en ijzer, om ander gebruik mogelijk te maken. Ook ongefilterd lozen van dat DSM-grondwater in sloten en vaarten kan niet, vanwege die natuurlijke 'vervuiling'.

Henk de Kat, namens de redactie

Het groene laboratorium: boek over honderd jaar Botanische Tuin

Het boek staat vol oude beelden. Zoals deze van de zaal microscopie, 1931.

DELFT - In de Botanische Tuin TU Delft werd onlangs een bijzonder boek gepresenteerd getiteld: Het groene laboratorium.

Het is een rijk geïllustreerde geschiedenis van 100 jaar Botanische Tuin TU Delft (1917-2017) geschreven door journalist Trudy van der Wees.
De Botanische Tuin TU Delft is het geesteskind van prof. ir. Gerrit van Iterson jr. Hij vond dat wetenschappelijke kennis moest worden ingezet bij het oplossen van praktische problemen in de maatschappij. Planten speelden daarbij een belangrijke rol. In 1917 werd de Cultuurtuin voor Technische Gewassen – de huidige Botanische Tuin TU Delft– in gebruik genomen. In honderd jaar ontwikkelde deze zich tot het groene laboratorium van de TU Delft. Hierin worden innovatieve en duurzame oplossingen bedacht voor maatschappelijke problemen. Of het nu gaat om het vinden van een methode om schadelijke fijnstof te bestrijden, of het doen van onderzoek naar wilde planten soorten die een rol kunnen spelen bij dijkverzwaring. Het is maar een kleine tuin, die op het eerste gezicht niet zo interessant lijkt, maar die tot leven komt door het verhaal erachter. Dit jubileumboek vertelt dat verhaal. Een fascinerend verhaal over rubber, onderduikers in de Tweede Wereldoorlog, penicilline, en over geniale wetenschappers en eigenzinnige vernuftelingen die tot het uiterste gingen om hun idealen te realiseren. Trudy van der Wees (1960) is journalist/tekstschrijver en auteur van verschillende boeken over Delft. Het groene laboratorium is nog tot 20 augustus te koop voor de actieprijs van 19 euro 50.

Twintig jaar geleden waren kranten zwart-wit en meningen gekleurd. Delft op Zondag blikt wekelijks terug op de editie van deze krant van twintig jaar geleden.

Deze week is dat de editie van 20 juli. De krant opent dan met het nieuws dat Delft een plein rijker is. Enkele buren hebben in de Ternatestraat van twee tuinen één tuin gemaakt, voor gezamenlijk gebruik. Verderop in de krant cijfers over Delft, gepubliceerd in het jaarverslag 1996. Delft had dat kalenderjaar 94.029 inwoners. Het aantal werkelozen bedraagt 5171, bijna 200 meer dan een jaar eerder. De gemeente Delft heeft 1338 medewerkers in dienst, samen goed voor 1115 fulltime werkplaatsen. Het aantal studenten in de stad loopt al drie jaar terug. In 1996 zijn het er nog 13.107. Er werd in 1996 voor 200.000 gulden aan hondenbelasting geïnd.
De Delftse biljarters Nico Steijn, Frits en Maria Smink en Bert Dekker worden Nederlands Kampioen driebanden klein.
Skeelers van Zandstra type 5110 kostten 690 gulden, een zak met tien eierkoeken kostte 99 cent.

Speciale dag voor (ex-)oncologiepatiënten

DELFT - Het Reinier de Graaf ziekenhuis en de Stichting Pluk de Dag organiseren zaterdag 16 september een speciale dag voor (ex-)oncologiepatiënten. 'Pluk de dag' is voor hen een inspiratiedag om te ontspannen, nieuwe inzichten op te doen en lotgenoten te ontmoeten. Het programma bestaat uit activiteiten waarin zowel lichaam als geest centraal staan. Zo zijn er onder meer workshops improvisatie, meditatie en omgaan met ziekte. Ook kunnen deelnemers op verschillende manieren in beweging komen, een massage krijgen en wordt er een gezonde lunch geserveerd. Marielle Bakker, oncologieverpleegkundige bij Reinier de Graaf, vertelt: "Als je getroffen wordt door kanker staat je leven vanaf dat moment geheel in het teken van deze ziekte. Dat is enorm ingrijpend, zowel voor de patiënt als zijn of haar naasten. Daarom wilden we, naast het leveren van kwalitatief goede zorg, iets extra's doen voor oncologiepatiënten." Pluk de Dag vindt plaats op Landgoed de Lindenhof, Zocherweg 9 in Delft, tussen 10.00 uur en 16.00 uur. Deelname is gratis en het is mogelijk om kosteloos een introducé mee te nemen. Patiënten kunnen zich inschrijven en opgeven voor de workshops van hun keuze via de website van Stichting Pluk de dag.

14 / 32

Op 5 juli waren meneer en mevrouw Lecker – De Bruin 60 jaar getrouwd. Locoburgemeester Aletta Hekker kwam het echtpaar feliciteren.

Klant Contact Centrum

Pasfoto's maken

Vraagt u binnenkort een paspoort, identiteitskaart of rijbewijs aan? Zorg dan dat u over een goede pasfoto beschikt voor u het KCC bezoekt.

Een pasfoto die u gebruikt voor officiële documenten, zoals een paspoort, identiteitskaart of rijbewijs, moet aan speciale eisen voldoen. Dit geldt zowel voor de belichting, achtergrond en het formaat.
Zo moet u een kleurenfoto hebben met een lichte, egale achtergrond, moet de foto recht van voren zijn gemaakt en mogen eventuele brillenglazen niet reflecteren op de foto. Op www.delft.nl (zoek op 'pasfoto') vindt u een overzicht van alle eisen waaraan een goede pasfoto moet voldoen.

Om u goed te kunnen helpen, is het belangrijk dat u een goede pasfoto bij u heeft. Laat uw pasfoto's daarom altijd van tevoren maken bij de fotovakhandel. Geef hierbij aan dat u een pasfoto wilt voor een paspoort, identiteitskaart of rijbewijs. De fotovakhandel is op de hoogte van alle eisen en maakt voor u de juiste pasfoto's.

Klant Contact Centrum | Stationsplein 1 | alleen op afspraak, via www.delft.nl/afspraak of tel. 14015 | actuele openingstijden vindt u op www.delft.nl. U kunt bij het KCC alleen per pin betalen.

Jubileum

Op 5 juli waren meneer en mevrouw Lecker – De Bruin 60 jaar getrouwd. Locoburgemeester Aletta Hekker kwam het echtpaar feliciteren.

Werkzaamheden

Binnenstad

Zuidpoort: op 17 en 18 juli is de verbinding tussen de bioscoop en het theater dicht. Voor fietsers en voetgangers is er een omleiding via de Asvest.

Zuidwal: tot en met 21 juli is het fiets- en voetpad vanwege werkzaamheden afgesloten.

Westvest: tot en met 18 augustus zijn er werkzaamheden op de ventweg van de Westvest. Tijdens het werk kan er een stremming zijn voor het bestemmingsverkeer op de ventweg. Overig doorgaand verkeer rijdt op de OV-baan en blijft altijd mogelijk.

Spoorzone

Engelsestraat: tot en met 31 oktober 2017 is de Engelsestraat aan de kant van de Westlandseweg afgesloten vanwege bouwwerkzaamheden. Hierdoor is de Engelsestraat niet meer toegankelijk vanaf de Westlandseweg. Voor het verkeer is een nieuwe verbinding opengesteld.

Kampveldweg: tot en met 23 augustus is de Kampveldweg afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Er worden dan kabels en leidingen gelegd.

Spoorsingel: tot en met 18 augustus wordt het fietspad aangelegd tussen de Hugo de Grootstraat en de Havenstraat. Tijdens de werkzaamheden blijft gemotoriseerd verkeer tussen de Havenstraat en Phoenixstraat mogelijk.

Hof van Delft

Coenderstraat: tot en met 4 september wordt de Coenderstraat heringericht. Tijdens het werk is er geen gemotoriseerd verkeer mogelijk tussen het Bolwerk en de Westerstraat.

Kampveldweg: tot en met 23 augustus is de Kampveldweg afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Er worden dan kabels en leidingen gelegd.

Ruys de Beerenbrouckstraat: De Ruys de Beerenbrouckstraat wordt opnieuw geasfalteerd en hierdoor is de straat dicht voor gemotoriseerd verkeer. De werkzaamheden zullen tot minimaal augustus duren.

Spoorsingel: tot en met 20 oktober is de Spoorsingel tussen de De Vriesstraat en Van Heemstrastraat afgesloten voor gemotoriseerd verkeer vanwege de bouw van de parkeergarage.

Spoorsingel: tot en met 18 augustus wordt het fietspad aangelegd tussen de Hugo de Grootstraat en de Havenstraat. Tijdens de werkzaamheden blijft gemotoriseerd verkeer tussen de Havenstraat en Phoenixstraat mogelijk.

Tanthof

Togostraat: tot en met 12 augustus wordt de Togostraat opgehoogd en opnieuw bestraat. Tijdens de werkzaamheden is het deel waar wordt gewerkt dicht voor verkeer. Woningen blijven bereikbaar voor bewoners.

Voorhof en Buitenhof

Buitenhofdreef: tot en met 11 augustus zijn er werkzaamheden rond het parkeerterrein van de Rabobank. De parkeerplaatsen en het revalidatiecentrum zijn dan bereikbaar via de Reinier de Graafweg.

Coudenhovelaan: tot en met 28 juli zijn er werkzaamheden aan de riolering. Tijdens het werk blijven de woningen bereikbaar voor voetgangers.

Strausspad: tot en met 30 augustus is het fiets- en voetpad vanwege werkzaamheden dicht.

Van Rijslaan: tot en met 18 augustus wordt het voetpad en de rijbaan opnieuw bestraat. De Van Rijslaan is dan dicht voor gemotoriseerd verkeer.

Wippolder en Schieoevers

Cornelis Drebbelweg: tot en met 21 juli wordt de riolering vervangen. Op het deel waar wordt gewerkt is dan geen gemotoriseerd verkeer mogelijk.

Engelsestraat: tot en met 31 oktober is de Engelsestraat aan de kant van de Westlandseweg afgesloten vanwege bouwwerkzaamheden. Hierdoor is de Engelsestraat niet meer toegankelijk vanaf de Westlandseweg. Voor het verkeer is een nieuwe verbinding opengesteld.

Feldmannweg: tot en met 21 juli wordt de riolering vervangen. Op het deel waar wordt gewerkt is geen gemotoriseerd verkeer mogelijk.

Leeghwaterstraat: tot en met 7 augustus wordt de riolering vervangen en wordt de straat heringericht als fietsstraat. Het deel waar wordt gewerkt is afgesloten voor doorgaand verkeer.

Sint Sebastiaansbrug

De Sint Sebastiaansbrug is afgesloten voor zwaar verkeer (hoger dan 2,5 meter of zwaarder dan 5 ton). Zwaar verkeer wordt omgeleid:vanaf de A13 (vanuit Amsterdam/Leiden) via de Vrijenbanselaan, Broekmolenweg en Wateringsevest.vanaf de A13 (vanuit Rotterdam) via de Kruithuisweg/N470, Prinses Beatrixlaan, Westlandseweg en Zuidwal

Automobilisten, fietsers, voetgangers en invalidenvoertuigen kunnen wel gebruikmaken van de brug.

Stevinweg: tot en met 28 juli wordt op de Stevinweg de riolering vervangen.

Stieltjesweg: tot en met 20 augustus zijn er bouwwerkzaamheden langs de Stieltjesweg. Vanwege de bouwactiviteiten is de weg versmald en is eenrichtingsverkeer ingesteld voor de hele bouwperiode.

Besluit

VERORDENING ENERGIEBESPARINGSFONDS DELFT 2013

In de gemeenteraadvergadering van 29 juni 2017 is de Wijziging verordening Energiebesparingsfonds Delft 2013 vastgesteld. Deze treedt met terugwerkende kracht per 1 januari 2017 in werking. Het raadsbesluit en de verordening liggen op afspraak ter inzage bij het KCC, Stationsplein 1. De verordening is ook te raadplegen op www.delft.nl, zoek op 'energiebesparingsfonds'.


VERWIJDEREN VAARTUIG – OPROEP

De gemeente doet een oproep aan de eigenaar of rechthebbende van een vaartuig dat is afgemeerd in het water van de Buitenwatersloot thv. nr. 304. Het vaartuig is wit met een blauwe onderkant en voorzien van een buitenboordmotor en is níet voorzien van een naam of ontheffingssticker. Het is verboden een vaartuig in het openbaar gemeentewater af te meren dan wel te laten liggen (art. 6, lid 1 Verordening Openbaar Gemeentewater Delft). Het vaartuig is inmiddels voorzien van meerdere waarschuwingsstickers.

Vóór 19 juli 2017 moet aan deze overtreding een eind zijn gemaakt en moet het vaartuig verwijderd zijn uit het openbaar water van de gemeente Delft. Als dit dan niet is gebeurd, is de gemeente genoodzaakt dit uit te voeren. De door de gemeente gemaakte kosten worden verhaald op de eigenaar of de rechthebbende.

Omgevingsvergunningen

AANGEVRAAGD

2611 HB | Oude Delft 169 | verbouwen pand | bouw, rijksmonumenten | 07-07-2017

2611 HD | Oude Delft 189 | vervangen van de lichtbak, 1 bestaande banier en plaatsen 1 extra banier en bordje bij entree | bouw, reclame | 04-07-2017

2611 HE | Oude Delft 245 | aanpassen woning | bouw, rijksmonumenten | 08-07-2017

2611 RT | Nieuwelaan 72 | slopen bestaand pand | sloop/beschermd stadsgezicht SDG | 04-07-2017

2614 BP | Van Adrichemstraat 277 | kappen 2l bomen | kap | 07-07-2017

2614 CJ | Van Foreestweg 2A | gedeeltelijk slopen pand en saneren asbest | bouw | 07-07-2017

2614 CJ | Van Foreestweg 2A | uitbreiden supermarkt | bouw | 07-07-2017

2614 SB | Laan van Lansbergen kavel 5 | bouwen vrijstaande woning | bouw | 22-06-2017

2623 EW | Tanthofdreef 7 | toestemming voor bedrijfsactiviteiten voor nieuw te kopen bedrijfspand | opslag roerende zaken | 07-07-2017

2623 PA | Gruttohof 1 | plaatsen dakopbouw | bouw | 07-07-2017

2624 AV | Vulcanusweg 257 | bouwen werkplaats ruimte | bouw | 07-07-2017

2628 EJ | Delfgauwseweg 83 | uitbouwen eerste verdieping op bestaande uitbouw begane grond | bouw | 05-07-2017.

VERLEEND REGULIER

2611 KA | Molenstraat 18 | wijzigen winkelruimte naar woning | bouw | 06-07-2017

2612 RM | De Genestetstraat 16 en 18 | vergroten bestaand terras | bouw | 06-07-2017

2613 PD | Hoornsestraat 4 | plaatsen dakopbouw op bestaande woning | bouw | 04-07-2017.

VERLEEND UITGEBREID

2625 AN | Griegstraat 275 | bouwen winkel | bouw, strijdig gebruik gronden/bouwwerken met RO | 04-07-2017.

VERGUNNINGVRIJ

2611 ER | Kromstraat 20 | onderhouden en schilderen buitenzijde pand | bouw | 07-07-2017.

VERLENGDE BESLISTERMIJN

2611 xx | Bastiaanspoort | nieuw bouwen 63 appartementen en commerciële ruimten | bouw, strijdig gebruik gronden/bouwwerken met RO, uitweg | nieuwe beslisdatum 21-08-2017

2625 AD | Reinier de Graafweg 5 | kappen 54 bomen ivm. herinrichting ecozone | kap | nieuwe beslisdatum: 21-08-2017

2625 XR | Buitenhofdreef 2 | kappen 2 bomen ivm. verbetering toegang | kap | nieuwe beslisdatum: 17-08-2017.

INGETROKKEN AANVRAAG

2611 AL | Phoenixstraat 32 | renoveren hoofdgebouw | bouw | 03-07-2017

2628 TK | Simonsstraat 90 | plaatsen dakkapel en verbouwen berging | bouw | 04-07-2017.

ONTHEFFING GELUIDSHINDER

2628 xx | Leeghwaterstraat e.o. | volledig herinrichten ondergrondse infrastructuur | ontheffing geluidshinder artikel 8.3 eerste en tweede lid Bouwbesluit 2012 | periode: 03-07 t/m 18-12-2017 van 07.00-19.00 uur | 04-07-2017.

Meldingen

BOUWMELDING

2614 KJ | Noweetuinen 13 | dakkapel | 06-07-2017.

SLOOPMELDINGEN

2611 XG | Koningsplein 83 | saneren asbesthoudende golfplaten op fietsenstalling op school | 06-07-2017

2614 XP | Van Kinschotstraat 122 | verwijderen asbest | 07-07-2017

2628 HK | Sint Algondestraat 68 | verwijderen asbest | 03-07-2017

2611 HB | Oude Delft 169 | verwijderen asbest | 04-07-2017

2616 LJ | Korftlaan 6B | slopen gemaal | 04-07-2017

2613 VD | Hugo de Grootstraat 414 | saneren asbest | 06-07-2017

2611 XG | Koningsplein 83 | saneren asbest | 07-07-2017

2612 XL | Rembrandtstraat 25 | saneren asbest | 07-07-2017

2614 BC | Camerlingstraat 87 | saneren asbest | 07-07-2017

2614 EX | Van Almondestraat 20 | saneren asbest | 07-07-2017.

MELDINGEN BRANDVEILIG GEBRUIK

2613 HC | Jacob Catsstraat 68A | brandveilig gebruiken pand | 04-07-2017

2628 CK | Stieltjesweg 226 | melding brandveilig gebruik | 07-07-2017

2628 CM | Cornelis Drebbelweg 5 | melding brandveilig gebruik | 04-07-2017.


Formele publicatie


De formele publicatie van algemeen verbindende voorschriften (verordeningen) en kennisgevingen gebeurt digitaal in een Gemeenteblad op www.officielebekendmakingen.nl.

Op www.delft.nl/bekendmakingen vindt u directe links naar deze bekendmakingen van de gemeente Delft, en hoe u beroep en bezwaar kunt aantekenen. Melding doen of omgevingsvergunning aanvragen? Dat kan via www.omgevingsloket.nl.

Huis te koop wordt u deze week aangeboden door Roepman Makelaardij

DELFT – Twintig jaar geleden kwamen Robert en Anneke Advocaat naar Delfgauw. Als echte Wippolder-mensen, waar ze al hun hele leven woonden, waagden ze zich nu aan een nieuwe woonwijk.

Niet al te ver van hun oorspronkelijke woonomgeving, dat dan weer wel. "Ik weet nog goed, dat dit één van de eerst opgeleverde projecten van Emerald was", zegt Robert. Dit gedeelte van Emerald was een pilot in de nieuwe woonwijk. Reclame werd gemaakt met 'Wonen in het groen, wonen in Emerald'. Dat groene aspect is heel goed uit gekomen, want dit is misschien wel één van de meest groene en fraai beplante en begroeide gedeelten van de woonwijk. "En in die straat hebben we dus een fraaie hoekwoning", zegt Robert. "Waarvan we de woonkamer hebben uitgebouwd. Verder hebben we in de loop der jaren de badkamer vernieuwd en een nieuwe keuken geplaatst. Maar met dat aangebouwde stuk aan de achterkant van de woonkamer, hebben we ruim 2 meter verruiming. Fraai afgewerkt met een mooie pui met daarvoor twee designradiatoren." Het is een tuingerichte woonkamer met een trapkast. De kamer heeft een keurige laminaatvloer, net zoals alle overige ruimtes op de begane grond. Zowel aan de voorkant als aan de achterkant is er een leuk groen uitzicht. Ook in de zijmuur is er een raam. "Ja, dat is het voordeel van een hoekhuis", zegt Anneke. "Langs het huis hebben we ook eigen grond, met een doorgang naar de achtertuin. Hierdoor hebben we ook genoeg ruimte om twee auto's te parkeren." In de woonkamer geven openslaande deuren toegang naar de verzorgde tuin, die in totaal 11.40 meter diep is. De ligging is op het noordwesten. Behalve de zij-ingang, is er ook een achterom. In de tuin is een ruime berging van 10 vierkante meter. "Daar aan vast gebouwd hebben we ook nog een extra berginkje, speciaal voor onze kleinkinderen", zegt Anneke. "Onze dochters die hier ook gewoond hebben, zijn inmiddels allemaal getrouwd en hun kinderen komen vaak op visite. In de tuin kunnen we op verschillende plekken, verspreid over de dag, de zon opzoeken. Wij gaan nu vanwege onze leeftijd gelijkvloers wonen in een appartement in de wijk Voorhof in Delft. Voor ons een heel nieuw gedeelte van de stad." Aan de voorzijde van de woonkamer is de nette U-vormige keuken. Deze is voorzien van diverse inbouwapparatuur, zoals een vaatwasser, een vijfpits (wok)gaskookplaat, een combi-oven, een wasemkap en een koel-vriescombinatie. "Door de straat rijdt eigenlijk alleen bestemmingsverkeer", zegt Robert.
Op de eerste verdieping zijn er een ruime voorslaapkamer en twee slaapkamers aan de achterzijde. In het midden is er een moderne badkamer, geplaatst in 2013, die voorzien is van een tweede (hangend) toilet, een designradiator, een wastafelmeubel en een inloopdouche. "Helemaal boven op zolder hebben we een extra kamer gemaakt", zegt Robert. "Eventueel te gebruiken als slaapkamer. Hiertoe zijn er ook twee dakramen gemaakt." De zolderkamer geeft ook toegang tot een ruim dakterras, dat 1.70 bij 4.00 meter is. Dit wordt door de bewoners graag gebruikt om in de zon te zitten en is ideaal om de was buiten te laten drogen. Er is ook een voorzolder, met CV-combiketel en wasmachine.

Zomermenu bij restaurant Les Copains

Restaurant Les Copains staat bekend als het visrestaurant.

In de historische binnenstad van Delft is sinds begin 2003 restaurant Les Copains gevestigd. Dit restaurant in de Breestraat 8 heeft nog tot en met 31 augustus een mooie actie: een heerlijk all in zomermenu voor 65 euro per persoon. Dit menu bestaat uit een huis aperitief, een vier gangenmenu met vier bijpassende glazen wijn, ijswater en koffie met friandises. Reserveren kan via de website of via telefoonnummer 015-2144083. Vermeld hierbij dat het om het Zomermenu All In gaat.
Restaurant Les Copains staat inmiddels bekend als 'het visrestaurant' in Delft, waar verse kreeft vanuit een homarium gekookt, gegrild, of gebakken op je bord komt. Gerechten worden royaal geserveerd. De gasten kunnen zien wat er in de open keuken gebeurt. Kijk voor meer info of reserveren op www.lescopains.nl of bel 015-2144083.

De lekkerste steaks bij Toros Santiago

Argentijns steak-restaurant Toros Santiago op de Markt 70.

Toros Santiago is een authentiek Argentijns steak-restaurant, midden in het hart van Delft Centrum.

Hier eet u de heerlijkste steaks en gerechten, speciaal voor u gegrild door onze ervaren koks! Het complete menu kan worden bekeken op de menu-pagina op de website www.torossantiago.nl.
Heel bijzonder is de mogelijkheid om bij Toros Santiago ook heerlijk vegetarisch te eten. Heeft u vrienden of familieleden die vegetarisch eten? Dan zijn zij in dit Argentijnse steak-restaurant dus aan het juiste adres adres. En, ook ideaal: door de speciale luchtbehandelingsinstallatie in het restaurant aan de Markt 70 merken u en uw tafelgenoten niets van de grill geuren. Smakelijk eten!

Lekker eten op de terrasboot van Sevenhills

Restaurant Sevenhills is sinds 1 januari 2017 overgenomen door Kimberly van de Merwe & Jarl Broekhuizen. Zij runnen dit restaurant vol overgave en passie. Bij het concept van Sevenhills staan kwalitatief goede vleesgerechten (uit de dry-aged kast) en gerechten met Amerikaanse invloeden centraal. Geen vleesliefhebber? Er staan ook genoeg lekkere vis- en vegatarische gerechten op de uitgebreide lunch-dinerkaart.
Een aanrader zijn de (lunch)platters. Dit zijn plateaus met allerlei gerechtjes om samen te delen.
Sevenhills heeft van 14 juli t/m 11 augustus een terrasboot. U kunt in deze periode heerlijk lunchen, borrelen en dineren aan de gracht op het achterom. Reserveer tijdig een tafeltje om te genieten van een lunch of diner op de boot in 1 van de mooiste grachten van Delft!
Sevenhills aan het Achterom 165 is dinsdag tot en met zondag vanaf 12.00 uur geopend voor lunch en diner.
Meer weten? Mail naar info@sevenhillsdelft.nl, kijk op www.sevenhillsdelft.nl of bel 015-2128903

Sprookjesachtig landschap in 38CC

Tanya Schultz in haar studio.

Met suiker, glitter en nepbloemen- en planten transformeert kunstenares Tanya Schultz expositieruimte 38CC deze zomer tot een sprookjesachtig landschap. Haar 'Uncertain Universes' is gebaseerd op historische volksverhalen over zoektochten naar utopische werelden. Een van deze utopieën is Luilekkerland, waar het suiker regent en de straten zijn geplaveid met gebak. Wat gaat er schuil achter deze aanlokkelijke droomwereld Uncertain Universes? De tentoonstelling wordt zaterdag 22 juli om 16.00 uur geopend door gastcuratoren Jip Hinten en Veerle Driessen.
Daarna is het nog tot en met 3 september te zien in expositieruimte 38CC aan de Hooikade 13 in Delft. Deze is van woensdag tot en met zondag geopend van 13.00 uur tot 17.00 uur. Meer info: www.38CC.nl.

Piraten Zomerspektakel Show in Drievliet

De Piraten Zomerspektakel Show: dagelijks te zien in Drievliet.

Bezoekers van Familiepark Drievliet in Den Haag kunnen van 16 juli tot en met 20 augustus dagelijks genieten van de Piraten Zomerspektakel Show. Het podium van het Parktheater is ingericht voor de kunsten van de piraten Machtige Marinus, Jumping Jimmy en Pittige Duck. Zij strijden tijdens deze kleurrijke show vol humor, acrobatiek en interactie voor de kapitein van het piratenschip. Uiteindelijk bepalen de priaten dat geen van hen geschikt is voor het kapiteinschap en dat iemand uit het publiek de 'kapitein van de dag' zal worden. Aanvang van de show is 14.00 uur.
De show is, net als alle grote attracties van Drievliet, bij de toegangsprijs van 22 euro 50 per persoon inbegrepen. Online betaalt men 20 euro 50. Drievliet is nog tot en met 3 september dagelijks geopend. De ingang is aan de Laan van 's-Gravenmade in Den Haag.

Open podium in het Poptapark

Drummer Rob Kramer komt zondag met Bram Stoeken in actie.

In het Poptapark wordt zondag 16 juli vanaf 15.00 uur tijdens het Popta Open Podium gevierd dat POP de Lenteprijs van Fonds 1818 gewonnen heeft. Verder maken leerlingen van Muziekschool Popta hun debuut en keert Leonie Bolleboom terug naar de Poptahof.

Ze introduceert meteen Yara Hooijmans (zang en gitaar) en een bijzonder project met de kinderen van de Rode Feniks, onder leiding van Mirjam Plato.
Het tweede gedeelte van de middag wordt zoals gewoonlijk ingevuld door de muziek van de sessieband onder leiding van Bram Stoeken op keyboards en Rob Kramer op drums, voor deze gelegenheid uitgebreid met Brian Kruit.
Popta Open Podium maakt dit jaar een doorstart onder de vlag van Delft Music Projects, de stichting die 10 jaar geleden stevig aan de weg timmerde met Talent 4 Sale en later de Lazy Sunday Afternoons organiseerde. Diverse Tribute Nights kwamen uit de koker van DMP en ook bij de Blues Swing Sessies waren zij betrokken. Na een doorstart begin dit jaar liggen er project-plannen klaar voor een nieuwe Broedplaats annex MuziekFabriek.
Om de nieuwe plannen te realiseren is er samenwerking gezocht (en gevonden) met onder meer de MaakWeken en Muziekschool Popta. Het eerste evenement wordt dus het Popta Openlucht Podium en in navolging van Picknick in het Park, vorig jaar september, wordt deze zondag weer een lekker feestje gebouwd in het Poptapark.
Wie zich wil aanmelden om mee te doen kan zich aanmelden via open-podium@soul-man.nl. Verder is iedereen van harte welkom om te komen genieten van muziek en andere presentaties. De toegang is gratis.

Workshops in het Science Centre Delft

In het Science Centre Delft is deze zomer veel te beleven.

Hovercraft, zonnebeest, speedboot & zweefvliegtuig. Cool? Deze zomer maak je het zelf! Het Science Centre Delft biedt tijdens de zomervakantie elke week een andere workshop aan.

Niet alleen heel leuk om te doen, maar ook leerzaam. Ontdek bijvoorbeeld hoe een stroomkring werkt of leer alles over balans en zweven. Benieuwd wat jij deze zomer gaat maken? Check dan de website sciencecentre.tudelft.nl/zomer voor een overzicht en meer informatie. Naast de workshops kun je natuurlijk ook heerlijk ronddwalen in het Science Centre Delft zelf, waar je versteld staat van alle projecten van de studenten en onderzoekers van de TU Delft.

Delft Autoschade voldoet aan de nieuwe FOCWA garantienorm

Medewerker Harry Bosman aan het werk in de spuitcabine van Delft Autoschade.

DELFT – Het bedrijf Delft Autoschade heeft de nieuwe garantienorm van FOCWA gehaald. Er zijn wat wijzigingen doorgevoerd, waar bedrijven aan moeten voldoen om aan de norm te blijven voldoen. Delft Autoschade voldoet aan al die eisen.

De garantienorm van FOCWA heeft onder andere betrekking op de juiste equipment, het gebruik van milieuvriendelijke producten, de veiligheidseisen en personeel met de juiste opleiding en certificaten. "De garantienorm wordt dus gesteld door de FOCWA-brancheorganisatie en is bedoeld om vier jaar garantie te kunnen geven op de uitgevoerde werkzaamheden", zegt Darren Doorenbosch. Delft Autoschade heeft het druk met alle werkzaamheden in de werkplaats. Hier komen iedere week wel zestien auto's binnen. Van kleine tot grote schade, alles kan door dit bedrijf worden gerepareerd. "Auto's die helemaal vanaf het nulpunt moeten worden opgebouwd tot alleen spuiten", legt Doorenbosch uit. "Door al die drukke werkzaamheden kunnen we wel uitbreiding van het personeel gebruiken. Iedere week zitten we vol en de verwachting is, dat dit in de komende vakantieperiode ook zo is." Delft Autoschade is dus op zoek naar twee nieuwe schadeherstellers. Medewerkers die in staat zijn alle werkzaamheden uit te voeren die bij Delft Autoschade gebruikelijk zijn. Schadeherstel en reparaties, zoals uitdeuken, spuiten, restylen, ruitvervanging en –reparatie. "En de laatste tijd krijgen we ook steeds meer verzoeken om meubels te spuiten", zegt hij. "Want in de spuitcabine van ons autoschadeherstelbedrijf kun je natuurlijk net zo goed een meubel behandelen. Keukenkastjes en meubels krijgen bij ons ook een adequate behandeling in de spuitcabine. Ja, we kunnen hele interieurs spuiten." Delft Autoschade bestaat nu vijf jaar. Darren Doorenbosch heeft een lange ervaring in de schadeherstelbranche en nam destijds de beslissing om zelf een bedrijf te beginnen. Met groot succes, want Delft Autoschade maakt een gestage groei door. Heeft u ook eens schade aan uw auto? Breng hem dan langs bij Delft Autoschade, omgeacht bij welke verzekeringsmaatschappij u bent aangesloten.

Delft Autoschade
Voltaweg 16
2627 BB Delft
(015) 200 01 22
www.delftautoschade.nl

Eerste high performance model van Hyundai in de N-reeks

De Hyundai i30 N staat eind dit jaar ook bij Preuninger in de showroom.

YPENBURG – De Hyundai i30 N is het eerste high performance model van Hyundai in de N-reeks.

Dit model is ontwikkeld om uitzonderlijk veel rijplezier toegankelijk te maken. De nieuwe Hyundai i30 N is het antwoord op de toenemende vraag naar innovatie en performance. De sportieve uitvoering wordt eind dit jaar in Europa gelanceerd en onderscheidt zich met zijn onmiskenbaar sportieve karakter, tijdloze styling en details als de Cascade-grille. De snelle vijfdeurs hatchback is intensief getest op de Nürburgring Nordschleife, waar het model ruim 10.000 testkilometers heeft afgelegd. Tevens verscheen de Hyundai i30 N twee keer aan de start van de 24-uursrace van de Nürburgring, één van de zwaarste langeafstandsraces ter wereld, waarna de prestaties en de betrouwbaarheid van aandrijving en onderstel uitvoerig zijn geëvalueerd. 'N' heeft zijn naam te danken aan de nauwe samenwerking van de testcentra in Namyang en bij de Nürburgring. De letter N symboliseert tevens een chicane – één van de uitdagendste bochtencombinatie op een circuit. Het design van de nieuwe Hyundai i30 N is uitgesproken sportief door de agressief uitziende bumpers, de opvallende Cascade-grille, de frontsplitter en de achterspoiler. Het model is 4 tot 8 millimeter lager dan de reguliere Hyundai i30 en heeft grotere wielkasten met 18- of 19-inch wielen. Andere opvallende details zijn de rode remklauwen, het driehoekige derde remlicht en de dubbele uitlaatpijpen. Grote luchtinlaten aan de voorzijde, waarin ook de LED-dagrijverlichting is ondergebracht, zorgen voor betere koeling van de remmen en minder turbulentie in de wielkasten. Van binnen zitten links van het stuurwiel de bedieningsknoppen van de rijmodi Normal, Sport en Eco. Rechts heeft de bestuurder direct toegang tot de N-modus via de zwartwit geblokte knop. Gepersonaliseerde instellingen van het voertuig zijn te bedienen via het centrale beeldscherm. Het digitale instrumentenpaneel is aan de bovenzijde voorzien van een schakelindicator die helpt het ideale schakelmoment te kiezen, bijvoorbeeld voor optimale prestaties op het circuit. Het rode gebied van de toerenteller verandert op basis van de rijprestaties en varieert met de olietemperatuur van de motor. Verder komt de kenmerkende blauwe kleur van Hyundai N terug in het stikwerk van het stuurwiel en de versnellingspook en in de verlichting van de snelheidsmeter en toerenteller.

Preuninger Haagland
www.preuninger.nl

Voorraadkorting KIA Autohaag Zeeuw Delft

Verkoper Peter Eggermont bij de KIA Sportage, één van de topmodellen in de showroom van KIA Autohaag Zeeuw.

DELFT – Het bedrijf Van Leeuwen Delft is sinds dit jaar omgedoopt tot KIA Autohaag Zeeuw Delft. Het Delftse dealerbedrijf profiteert extra van de schaalvergroting die de aansluiting bij Autohaag Zeeuw inhoudt.

Het dealerbedrijf, waar de showroom vol staat met de nieuwste modellen van het merk KIA. De Sportage, Rio, Picanto, Carens, kom eens langs om ze te bekijken. Momenteel gelden er hoge voorraadkortingen tot wel 2.500 euro op nieuwe voorraadauto's. Voor ondernemers is er de speciale afdeling Fleetsales. Hier wordt u alles uitgelegd over de aanschaf of leaseconstructies.
"Voor ondernemers zijn er drie hoofdvormen, namelijk operational, financial en short lease", zegt verkoper Peter Eggermont.
"Ook ondernemers zien door de bomen soms het bos niet meer. Laat je als ondernemer informeren wat in jouw situatie het best en voordeligst is. Ben je een éénmanszaak of een groter bedrijf? Wat is je persoonlijke touch? Wij adviseren daarin." Kom langs en laat u informeren. Ook op het gebied van occasions is er voordeel van de schaalvergroting. Inkoop kan nu in veel grotere aantallen, zodat dit een veel groter aanbod gebruikte auto's oplevert.
"De hele Autohaag Zeeuw Groep beschikt over wel 750 occasions op voorraad. Dus om nog even samen te vatten: geen verandering van identiteit, dezelfde kwaliteit, maar ook nog eens een heleboel andere voordelen er bij. We zien u graag eens in onze showroom." Naast het KIA-dealerschap, is er bij dit bedrijf ook een werkplaats onder de naam James Auto Service, waar onderhoud en reparaties aan alle merken en typen auto's uitgevoerd kunnen worden. Ook dit onderdeel blijft gewoon in stand. "Je zou dit onze all-in-one werkplaatsshop kunnen noemen", zegt Eggermont.


KIA Autohaag Zeeuw
Schieweg 53
2627 AT Delft
(015) 256 08 79
www.autohaagzeeuw.nl/kia/delft

Blijdschap en trots bij INSTORE Conceptstore na winst van mooie award

Het trotse team van de INSTORE conceptstore, kort na het winnen van de award voor 'Most Innovative Start-Up' tijdens de Dutch Retail Experience Awards.

Goed nieuws van de Voldersgracht: INSTORE Conceptstore is tijdens de Dutch Retail Experience Awards in de prijzen gevallen. Het Delftse 'miniwarenhuis' won overtuigend de publieksprijs in de categorie 'Most Innovative Start-Up'.

De Dutch Retail Experience Awards is een landelijke retailprijs voor de modezaken die hun winkelbeleving neerzetten op basis van de pijlers authenticiteit en duurzaamheid. De Award is vijf jaar geleden in het leven geroepen om vooruitstrevende retailers en winkelconcepten onder de aandacht te brengen en te stimuleren.

Lovend
En dat doen de meiden van INSTORE Conceptstore. De jury is lovend over de Delftse zaak aan de Voldergsracht. Die oordeelt: 'Met een gemiddelde van een 9,4 en de meeste stemmen is deze start up een absolute winnaar. INSTORE Conceptstore wordt gezien als een toffe aanvulling op de winkels in Delft. De eigenaressen Denise Rontberg en Melanie Haaksma zijn creatief en ondernemend, wat uitstraalt naar de hele stad. Ze geven een warm, welkom gevoel zodra de klant de winkel in stapt. Ze hebben een breed assortiment, van kleding tot lifestyle en daarmee bieden ze de klant een totaalpakket. Door hun goede gevoel voor styling, ziet de winkel er elke keer anders uit, waardoor de klant verrast blijft met wat er allemaal in de winkel te vinden is. Dankzij de hoge servicegraad die zij aanbieden, is het interessant voor consumenten om naar de winkel toe te gaan, in plaats van het online bestellen. De eigenaressen werken hard en tevens volgen zij hun hart. Ze zijn een inspiratie voor elke startende onderneming.'

Trots
Bij INSTORE Conceptstore zijn ze uiteraard maar wat trots op deze mooie prijs en misschien nog wel mooiere beoordeling van de kenners. En terecht! Zondag 16 juli wordt hier even op feestelijke wijze bij stilgestaan. In de winkel aan de Voldersgracht 16 wordt het winnen van de award die middag tussen 15.00 uur en 17.00 uur gevierd met een hapje, een drankje en een DJ. Daarnaast geldt een korting van 40 procent op geselecteerde Dr. Martens.
Meer weten? Volg de INSTORE Conceptstore op Facebook.

Huisdieren genieten nog meer van de zomer met luxe producten van Beestenspul

Celina Smits, Pamela den Os en Priscilla Smitshuis van Beestenspul (v.l.n.r.) poseren met kaketoe Baco.

DELFT – Dierenwinkel Beestenspul heeft komende tijd weer veel in huis om uw huisdier zo aangenaam mogelijk de zomer door te helpen.

Want net als bij mensen wordt een beetje luxe ook bij veel huisdieren steeds meer gemeengoed. Beestenspul verhuisde ruim een jaar geleden naar een nieuwe en veel ruimere locatie in de Hoven Passage, tegenover de Dirk van den Broek. Het bevalt nog altijd uitstekend in de 'nieuwe' winkel. "We hebben hier veel meer ruimte, dus kunnen we de klant nog veel meer bieden", geeft Pamela den Os van Beestenspul aan. "Het assortiment is sinds de verhuizing veel groter. Ook hebben we sindsdien steeds meer luxe artikelen."

Denk hierbij aan manden en kussens voor de hond en kat, maar ook meer innovatieve producten. Zo verkoopt Beestenspul, om maar iets te noemen, ook zwemvesten voor honden. Ook relatief nieuw: koelbanden en koelmatten voor honden en katten, waarmee ze op warme dagen eenvoudig wat af kunnen koelen. De medewerkers van Beestenspul hebben veel kennis over huisdieren en bijbehorende producten – en ze spreken uit ervaring. "Iedereen binnen ons team heeft zelf huisdieren", zegt Pamela, die zelf twee honden, drie katten, een konijn en een paard heeft. De combinatie van hun kennis en de klantvriendelijkheid zorgt ervoor dat Beestenspul al jarenlang een grote kring aan vaste en tevreden klanten heeft.

Beestenspul heeft alles voor uw hond, kat, knaagdier, vogel of vissen. De laatste drie soorten worden ook in de winkel verkocht. Daarnaast verkoopt Beestenspul meerdere artikelen die ongewenste dieren een halt toeroepen. Zoals verschillende soorten muizenvallen of een kattenverjager, die katten met voor mensen onhoorbare tonen uit de tuin weert.

Benieuwd? Kom eens langs of kijk op https://beestenspul-nl.jimdo.com.

Maak kans op vrijkaarten voor Delft Chamber Music Festival

Delft op Zondag mag in totaal dertig (!) entreekaarten weggeven aan lezers van deze krant. (foto: Ronald Knapp) Foto: Ronald Knapp

DELFT – In de historische binnenstad van Delft wordt van 27 juli tot en met 6 augustus het Delft Chamber Music Festival georganiseerd. Via Delft op Zondag is het mogelijk kaarten te winnen.

Thema van de 21ste editie van het festival is 'Echt Waar?'. Artistiek leider en violiste Liza Ferschtman gaat met (inter)nationale topmusici op zoek naar de waarheid in de muziek. Naast de Stoelendansconcerten in Midden-Delfland, de Night at the Museum, de Meespeelvoorstelling voor kinderen en het Dille & Kamille Marktconcert presenteert het festival met trots een nieuwe samenwerking met het Gergiev Festival. In de multimediale voorstelling 'Begin van een onbekend tijdperk' leest acteur Thom Hoffman werk voor van de dichter Paustovski. Het Delft Chamber Music Festival biedt u een mooie uitdaging om uw eigen waarheid in muziek te vinden aan de hand van hoogtepunten uit kamermuziek, dans en literatuur. In tien dagen zijn er meer dan twintig concerten. Deze zijn in de Van der Mandelezaal van Museum Prinsenhof Delft, maar ook in Lijm & Cultuur, de Oude Kerk en Waalse Kerk is iedereen welkom om te genieten van prachtige muziek. Voor drie verschillende concerten mogen we vijf keer twee vrijkaarten verloten onder de lezers die het antwoord weten op deze vraag: Welke violiste organiseerde in 1997 voor het eerst het Delft Chamber Music Festival? Mail het antwoord uiterlijk dinsdag naar maakkansopkaarten@delftopzondag en maak kans op twee vrijkaarten één van deze concerten: Muzikaal ontbijt in de Waalse Kerk op zondag 30 juli om 10.00 uur, 'Ieder zijn verhaal' op zondag 30 juli om 20.15 uur of 'Gevreesd en gevierd' op zaterdag 5 augustus om 14.15 uur. Zie voor meer info en het programma www.delftmusicfestival.nl.

Bewoners Parel aan de Schie kiezen voor de 'ScaleWatcher'

Peter en Jorie van Leeuwen en de andere bewoners van Parel aan de Schie zijn definitief van de kalkaanslag af.

DELFT - De prachtige nieuwe luxe appartementen in Parel aan de Schie vertoonden al snel lelijke kalkaanslag in de nieuwe badkamers. Peter van Leeuwen ging op zoek naar de oplossing.

"We hadden in onze vorige woning een dure, omvangrijke oplossing. Ook de jaarlijks terugkerende onderhoudskosten daarvan wilden we niet meer", vertelt de voormalig leraar elektrotechniek van de Van de Madeschool in Delft. "Na wat speurwerk kwam ik in de showroom van Qualified Sales terecht. Hier werd het 'Scalewatcher-systeem' aan mij uitgelegd."
Ondernemer René Vermeulen legt uit dat kalk blijft plakken doordat het een stervormige molecuul is: kalkaanslag. "Overal waar we water gebruiken hebben we er last van. Bacteriën en schimmels gaan daarop groeien. Kalk hoopt zich op in leidingen, kranen, apparaten met verwarmingselementen, zoals een cooker, waterkoker, cv of koffiezetmachine. Zes millimeter kalkaanslag op uw verwarmingselementen resulteert in 40 procent méér energiekosten. Kalk ontkracht de zeepmoleculen uit het water. Dus gebruiken we zeker 50 procent te véél reinigingsmiddelen, die uiteindelijk in het milieu terecht komen. De ScaleWatcher is een gepatenteerde, besparende en milieuvriendelijke oplossing, zonder zout of chemicaliën. Deze wekt een elektromagnetisch veld op, dat de kristallen in het water beïnvloedt. Er worden dan geen nieuwe kalklagen gevormd en oude lagen verdwijnen binnen ongeveer twee maanden."
"Helemaal waar", zegt Jorie van Leeuwen. "Binnen enkele weken waren we van alle kalkaanslag af. Heerlijk zacht water met douchen en minder schoonmaakwerk. De bewoners van elf appartementen van Parel aan de Schie zijn blij met deze aanschaf. Die 349 euro voor de Star-3 hebben wij zo terug verdiend." Meer weten? Kijk op www.kalkaanslagvrij.nl. Zakelijk: www.duurzaamoplossen.nl.

Humanitas start lotgenotengroep voor mensen die rouwen om hun partner

DELFT - Humanitas start dit najaar weer met een lotgenotengroep in Delft voor mensen die hun partner hebben verloren.

Wie rouwt na het verlies van zijn of haar partner, kan veel baat hebben bij het delen van ervaringen met lotgenoten. Er zijn nog plekken vrij. Twee deskundige vrijwilligers – Marianne van Meurs en Stella Harm – gaan de groep begeleiden. De acht bijeenkomsten hebben steeds een ander thema en zijn op woensdag van 14.00 uur tot 16.00 uur aan de Beethovenlaan in Delft. Wat motiveert Stella en Marianne om als vrijwilligers deze groep te begeleiden? Stella is wijkverpleegkundige en deed eerder ook als vrijwilliger in het Hospice ervaring op met het ondersteunen van mensen naar een overlijden toe. "Als het overlijden heeft plaatsgevonden , verlies ik de naasten helaas uit het oog. Ik vind dat jammer, want ook dan is er behoefte aan een luisterend oor." Door haar werk als vrijwilliger bij Humanitas, kan zij daarmee wel helpen." Deelname kost 20 euro voor alle bijeenkomsten. Aanmelden kan bij Ria Weemaes via 06-25112970 of rouwenverlies@humanitasdelft.nl.

Donderdag, 13.12 uur

DELFT – De mens kent talloze manieren om te vervuilen. Het achterlaten van een winkelwagentje is er één van. Supermarkteigenaren worden er horendol van. Ook uit esthetisch oogpunt zijn rondslingerende winkelwagens geen aanwinst voor de stad. De plek is dit keer bijzonder. Waar rond het jaar 1660 een stadsgenoot met kwast, verf en doek iets maakte waar de wereld zich nog altijd aan vergaapt, heeft de evolutie ons sindsdien geleid naar een wegwerpcultuur waarin ook winkelwagens - met muntje - waardeloos zijn.

Beleving en vormgeving staat voorop bij Diemel Groenvoorzieningen

Cock Diemel van Diemel Groenvoorziening.

DEN-HOORN - Veel aandacht voor sfeer en vormgeving zonder de technische kwaliteit uit het oog te verliezen. Dat is altijd het uitgangspunt bij full service hoveniersbedrijf Diemel Groenvoorzieningen.
Cock Diemel: "In onze aanpak is beleving en vormgeving vele malen belangrijker dan het materiaalgebruik. Beide moeten aansluiten bij de beleving van de klant. Daarom komen we vrijblijvend langs om de wensen en ideeën te bespreken en zo komen we gezamenlijk tot een plan voor een ontwerp."
De juiste beplanting in de tuin is volgens Diemel waar het bij uitstek om draait, die zorgt voor sfeer en leven in de tuin. "Mensen kiezen soms uit praktische overwegingen voor een betegelde tuin. Dat is helemaal niet nodig. Uit onderzoek van TNO blijkt dat een natuurlijke, levende tuin zelfs minder onderhoud vergt. Bovendien kan het erg heet worden in een betegelde tuin. Je ziet dan ook vaak dat geen gebruik gemaakt wordt van een betegelde tuin."
Een tuin met bomen, heesters en vaste planten is veel koeler en aangenamer. "Aangezien de steden waarin we wonen alleen maar opwarmen wordt verkoeling steeds belangrijker. En in een groene tuin raken mensen hun stress kwijt, komen ze tot rust. De bomen en de beplanting dempen het rumoer van de stad. Bovendien wordt het water tijdens een plensbui in een groene tuin veel beter verwerkt."
Diemel Groenvoorzieningen, Veenakkerweg 13 in Den-Hoorn. Tel. 0174 298208. Internet www.diemelgroenvoorzieningen.nl.

'Nu mijn administratie op orde is geeft dat veel rust'

Josje is blij met de hulp en tips van ISOFA. Ze staat niet meer rood en weet waar haar geld naartoe gaat. Dat geeft rust.

DELFT - Veel Delftenaren hebben schulden. Dat doet iets met mensen. Het is een bron van zorg en verdriet. Hoe zorg je dat je uit de schulden blijft? En hoe pak je het aan als je er toch in beland bent? In een serie van negen artikelen besteedt Delft op Zondag in samenwerking met de stichting ISOFA aandacht aan hulp bij schulden.

Door Esdor van Elten

In deze aflevering Josje van der Kaa (50). Zij weet wat het is om schulden te hebben. "Ik werd al jong weduwe", vertelt ze. "Ik ben dakloos geweest en heb overal en nergens in Nederland op straat geleefd, met alle (financiële) problemen die daar bij horen."
Die tijd ligt echter al ver achter haar. Inmiddels woont zij al acht jaar in Delft en heeft zij geen schulden. "Met mijn weduwepensioen, huursubsidie en zorgtoeslag kom ik redelijk rond. Ik kan zelfs een beetje sparen." Toch nam zij vorig jaar contact op met ISOFA. "Op advies van het jeugdteam dat mijn zoon begeleidt. Ik heb dan wel geen schuld, maar ook geen overzicht. Mijn geld verdween gewoon, en ik wist niet waaraan."
Dat was niet zo heel vreemd: "Mijn administratie was een puinzooi." Daarmee was Josje aan het goede adres: De vrijwilligers van ISOFA helpen mensen bij het ordenen van hun administratie. Josje: "Samen kregen we de administratie vlot op orde. Alles wat belangrijk is zit nu in één map. Lekker overzichtelijk."

Opgeruimd
Toen de administratie eenmaal op orde was merkte Josje dat het oude motto: 'een opgeruimd huis geeft een opgeruimd hoofd', helemaal waar is. "Ik heb veel meer rust", geeft ze aan. Josje merkte meteen resultaat: "Ik sta nu niet meer rood, en dat wil ik ook niet meer." Dat komt vooral omdat ze nu veel beter met haar geld omgaat. "Ik weet nu waar mijn geld blijft, en kan veel beter plannen en mijn geld verdelen. Spreid je kosten en aankopen. Ik begin vaak al in februari met cadeautjes verzamelen voor december. Het scheelt veel als je aanbiedingen kunt gebruiken. En ik pak de zaken tegenwoordig meteen aan. Als ik nu een rekening krijg, betaal ik die meteen. Dan ben ik er van af. Maak het niet te ingewikkeld voor jezelf."

Toekomst
Josje maakt nu ook nieuwe plannen voor de toekomst: "Ik woon al zeven jaar in een te klein huis. Ik slaap in de woonkamer. Ik wil wel graag iets anders. Grip om mijn financiën helpt me daarbij. Het is enorm belangrijk te voorkomen dat je in de problemen beland. In de schulden belanden gebeurt me dus niet nog een keer!"
Om privacyredenen is de naam van Josje gefingeerd.
Dit artikel is onderdeel van een negendelige reeks die tot stand is gekomen door inzet van ISOFA en financiële bijdragen van het Oranje Fonds en het Kansfonds. Kijk voor meer informatie op de website www.isofa.nl.

Op zoek naar het beste recept voor asfalt

Er bestaan vele recepten voor asfalt. Op de N470 wordt gekozen voor een variant die de automobilist brandstof bespaart.

DELFT - Op en rond de N470 staat van alles te gebeuren. De weg is een belangrijke schakel tussen de A4, de A13 en de A12, maar er komt meer. U leest hier maandelijks over in de krant Delft op Zondag. Deze week de vijfde column, verzorgd door Steven Mookhoek, onderzoeker wegenbouw en innovatie bij TNO.

Door: Steven Mookhoek

Asfalt. Het matzwarte tafellaken waar veruit de meeste wegen van Nederland mee zijn bekleed. Je let er eigenlijk nooit op. Dat is ook precies de bedoeling. Het is veiliger om het andere verkeer in de gaten te houden en bovendien leuker om naar het uitzicht te kijken. Voor mij is dat anders: ik let zelfs heel goed op het asfalt. Elke dag weer.
Als onderzoeker bij TNO probeer ik het beste asfalt te ontwikkelen. Wat het beste is, verschilt per weg. Door het mengsel te veranderen, veranderen ook de vijf belangrijkste eigenschappen van asfalt: Stroefheid (hoe snel sta je stil als je remt), Geluidsvermindering, Levensduur, Rolweerstand van de banden en kosten. Er bestaan honderden recepten van asfalt voor fluisterwegen, bochtige wegen, drukke wegen. Alleen naar de eigenschap rolweerstand is nog weinig onderzoek gedaan. Dat is jammer, want hiermee kan het brandstofverbruik, en dus de uitstoot van auto's, flink worden verminderd.

Winst
Bij de vernieuwing van de N470 wil de provincie Zuid-Holland zorgen dat de weg zoveel mogelijk energie bespaart. Ook het asfalt. Ik heb met Strukton Civiel en de provincie onderzocht welke winst er te halen valt met asfalt dat speciaal is ontwikkeld om de rolweerstand te verlagen. Een mooie uitdaging voor iemand die van asfalt houdt, met een prachtig resultaat. Ons recept bespaart iedere weggebruiker 2 procent brandstof en 2 procent CO2-uitstoot. Elke kilometer van dit asfalt bespaart per jaar de energie van vijf huishoudens in vergelijking met standaard asfalt. En het mooie is: daar hoef je als automobilist helemaal niets voor te doen. Ook de andere eigenschappen zijn dik in orde: het geluid van de weg halveert en ook de remweg wordt korter.
Mijn droom is om in tien jaar de helft van de wegen in Zuid-Holland of zelfs in heel Nederland duurzamer te maken met dit asfaltmengsel. En als het goed is, ziet u daar niets van.
Deze column is onderdeel van een serie rond 'De N470 geeft energie' van de Provincie Zuid-Holland. Wilt u meer weten over het project of heeft u een vraag of opmerking? U kunt terecht bij omgevingsmanager Jiri Beijer, j.beijer1@pzh.nl of een kijkje nemen op de website www.n470geeftenergie.nl.

Uitslag van loterij voorjaarsmarkt Laurentiusschool

DELFT - De uitslag van de loterij van de voorjaarsmarkt van de Laurentiusschool is bekend. Hierbij de prijzen met daarachter het winnende lotnummer. Iris cheque van 150 euro (00813), Iris cheque van 100 euro (01985), Iris cheque van 50 euro (00162), een stofzuiger (00164), een messenset (02932), een wokset (00926), een barbecue (01810), een fotolijst (00152), een verzorgingsset (02081), een kaarsenstandaard (00237), fietsenhelm (02360), een tablettas (02523) een Chinese vaas (02067) een paraplu (01125) en een zipperbal (01231). De Laurentiusschool bedankt haar sponsors van de loterij. Dit zijn: Drukkerij Alevo, Sportfondsenbad Delft, Glashandel Daniels, Rijwielhandel P. Karlas, Restaurant China Garden, Boekhandel Kempers, Kwekerij Zuidgeest, Romijn IJzerwaren & Gereedschappen, Zwaard IJzerhandel, Boekhandel Huyser, M. Massar, Jos Beuman, Pet Needs, De Opknapper, PLUS Den Hoorn, Van Zon, Jumbo Buitenhof, DA Buitenhof, Sylvia's knipsalon, ICI Paris en Specsavers.

Bluswater van brand bij Hoeve Biesland zorgt voor vissterfte

DELFGAUW - Bij Hoeve Biesland in Delfgauw ontstond vorige week zaterdagavond een flinke brand in een grote berg hooibalen. De brandweer was 48 uur in de weer om het vuur helemaal te blussen. Dat lukte, maar door de grote hoeveelheid bluswater die in nabijgelegen slootjes terecht kwam, legden veel vissen het loodje. Vanwege het bluswater zat er te weinig zuurstof in het water. Het Hoogheemraadschap van Delfland plaatste een pomp om het zuurstofgehalte hier versneld op peil te krijgen. De flinke regenbuien van woensdagmorgen boden enigszins soelaas, maar kwamen voor meerdere vissen te laat. De dode vissen zorgden voor enige stankoverlast. Ze werden door medewerkers van Delfland uit het water gehaald.

Australische space startup vestigt zich in Delft

Flavia Tata Nardini, ooit student in Delft, keert nu als CEO van de Australische space startup Fleet terug in de Prinsenstad.

DELFT - Het Australische ruimtevaartbedrijf Fleet breidt z'n activiteiten uit naar Europa en opende afgelopen maandag een nieuw kantoor in Delft. Fleet werkt aan de lancering van haar eerste netwerk met 100 nanosatellieten. Dit moet in 2018 gebeuren. Fleet's Europese vestiging zorgt ervoor dat zij optimaal kan samenwerken met Europese partners en overheidsinstellingen, zoals het Netherlands Space Office, het RoboValley-initiatief van de TU Delft, InnovationQuarter en ruimtevaartagentschap ESA. Flavia Tata Nardini studeerde ooit in Delft en is nu CEAO en mede-oprichter van Fleet. Ze noemt de komst naar Delft een 'belangrijke volgende stap' in de ontwikkeling van het spacebedrijf.

José van Egmond wordt burgemeester van Reimerswaal

PIJNACKER-NOOTDORP - De gemeenteraad van Reimerswaal heeft maandag bekend gemaakt wethouder José van Egmond voor te dragen voor benoeming tot burgemeester van Reimerswaal. Van Egmond (48) is lid van het CDA en was van 2006 tot 2010 lid van de gemeenteraad van de gemeente Pijnacker-Nootdorp. Sinds 2010 is zij wethouder in het college van die gemeente. "Het burgemeesterschap van Reimerswaal is een mooie volgende stap voor José van Egmond", reageert Francisca Ravestein, burgemeester van Pijnacker-Nootdorp ."We zullen haar gaan missen en wensen haar veel succes."

Poolse liefde in de Prinsenstad

Lukasz en Daria hebben veel gemeen. Ze groeiden op in dezelfde Poolse stad, zaten op dezelfde school zijn sportief en tegenwoordig ook man en vrouw.

De sport bracht hen samen. Ze ontmoetten elkaar toen ze tien, elf jaar jong waren bij de plaatselijke sportvereniging, waar Lukasz voetbalde en Daria handbalde. Nadat Lukasz z'n studie had afgerond kwamen ze naar Nederland. Hij wilde juist in dit land meer over voetbal en het trainersvak leren. "Omdat Nederland volgens hem de beste trainers heeft", legt Daria uit. Inmiddels wonen ze al vier jaar in Nederland. In Delft. Het was niet altijd makkelijk. "Omdat we allebei uit Polen komen. Dat maakt het dubbel moeilijk", zegt Daria. Gelukkig hebben ze elkaar. "Lukasz steunt me altijd, vooral in deze moeilijke periode. Hij is mijn grote liefde en is alles voor mij. Hij geeft me kracht en staat altijd voor me klaar." Dus stapte ze maar graag met hem in het huwelijksbootje. Ze wilden in Nederland trouwen, maar dat bleek onmogelijk. Dus brachten ze een stukje Nederland naar Polen. Op de mooiste dag van hun leven waren er tulpen uit Nederland en de openingsdans was op een Nederlands liedje. "De bruiloft was fantastisch. Het allermooiste was het moment in de kerk. Dat werd helemaal ons moment." En de bruidsfoto's? Die werden gemaakt in een prachtig Delft decor.

Oud-korfbalster Marloes Preuninger blikt terug...

Marloes Preuninger beleefde met Fortuna vele hoogtepunten. Haar tijd als topsporter leverde haar bovendien vriendschappen voor het leven en een sterke familieband op. (foto: Koos Bommelé) Foto: Koos Bommelé

DELFT – Wekelijks blikt Delft op Zondag met oud-sporters terug op hun gloriejaren. Deze week deel 6 met oud-korfbalster Marloes Preuninger.

Door: Jesper Neeleman

De inmiddels 35-jarige Delftse maakte deel uit van de gouden generatie van Fortuna, die twee keer Nederlands Kampioen zaalkorfbal werd.
Maar dat was toen. Inmiddels is ze moeder van drie kinderen en samen met 'een leuke man, die niet korfbalt'. "Verder ben ik lekker aan het werk en heb ik een leuk sociaal leven. Wat wil ik nog meer?"

Korfbalgezin
Als jongste telg in een korfbalgezin en kind uit een echte korfbalfamilie kon het niet anders dan dat ook Marloes ging korfballen. Haar vader Jan speelde ook in Fortuna 1, moeder Ineke in het tweede. Marloes Preuninger groeide op op het sportpark van Fortuna. Later, in de senioren, speelde ze samen met haar broer Joost en zus Arline in Fortuna 1 én in Oranje. "Pas op latere leeftijd ben ik meer gaan beseffen hoe bijzonder dat is", zegt ze. "Ik ben blij dat ik deel mag uitmaken van een bekende korfbalfamilie. Door de sport heb ik veel raakvlakken met m'n broer en zus. We hebben hetzelfde leventje, kennen dezelfde mensen, hebben dezelfde vrienden. We zagen elkaar jarenlang bijna dagelijks. Dit alles zorgde voor een sterke band. Tot op de dag van vandaag zijn onze levens met elkaar verstrengeld." Marloes, Joost en Arline Preuninger hebben samen negen kinderen. Ook zij korfballen en ook zíj kunnen het goed met elkaar vinden. Of de hoofdmacht van Fortuna over vijftien jaar weer meerdere Preuningers telt, maakt Marloes niet uit. "Het is al mooi om te zien dat ze het zo naar hun zin hebben op de vereniging. Ze vinden de sport leuk, maar als dat later verandert, is dat ook prima. We gaan ze niet indoctrineren."

Vuurdoop
Terug naar haar eigen jeugd. Na een succesvol doorlopen jeugdopleiding, waarbij ze dikwijls voor nationale jeugdteams werd opgeroepen, debuteerde ze al op 16-jarige leeftijd in Fortuna 1. Dat was op het veld. De vuurdoop smaakte naar meer. Maar helaas. Aan de vooravond van het zaalseizoen scheurde ze haar kruisband. Het seizoen zat erop voordat het begon. Tien maanden lang lag ze eruit. "Heel zuur. Korfbal beheerste toen echt m'n leven." Daardoor zat uitgaan er nooit echt in. "Dus daar heb ik dat jaar voor gebruikt, haha."
Het seizoen erop was beter. Bij Fortuna stond die periode een jonge, talentvolle en gretige generatie op. Naast de familie Preuninger beleefden ook spelers als Barbara Schouls, Jennifer Tromp, Anouk Brand, Barry Schep, Sven Roeleven, Dennis Vreugdenhil en Wim Scholtmeijer hun gloriejaren. In 2001 en 2002 verloren ze de kruisfinale, in 2003 en 2004 werden ze Nederlands Kampioen. "Dat aanloopproces was ontzettend gaaf. Ook voor de vereniging. Van degradatiekandidaat waren we opeens kandidaat voor de landstitel. We hadden een jonge groep, tussen de 18 en 24 jaar. We waren echt vrienden en vriendinnen. Een hele mooie tijd." Dromen kwamen uit. "Toen ik als klein meisje eens bij een korfbalfinale in Ahoy was, dacht ik: Ik wil hier ook een keer met die beker staan. Als dat járen later lukt en ook nog met een super leuk team, dan zie ik dat wel als mijn allermooiste hoogtepunt."

Lachen
Lachen deden ze ook veel. Net als feesten. Maar dan wel pas op de avond na de wedstrijd. "Dan gingen we vaak met tien tot twintig spelers en supporters uit eten en daarna naar de Pieper. Daar vierden we het feestje van een gewonnen wedstrijd nog een keer. We waren toentertijd bijna allemaal vrijgezel en konden ook wel feesten, ja. Zet een groep mensen van 18 tot 24 jaar bij elkaar en je krijgt vanzelf een hoop lol." Bestaat er iets als korfbalhumor? Marloes Preuninger denkt van wel. "Omdat jongens en meiden al van jongs af aan met elkaar omgaan, worden verrassend veel zaken tussen de twee seksen openlijk besproken. En zijn mannen en vrouwen verrassend direct naar elkaar. Soms met flauwe grappen, maar wel met flair. Op dat vlak deden vrouwen nooit onder voor mannen. Alles kon bij ons worden gezegd en benoemd. Als je opeens enkele vrouwen tussen een groep voetballers zet dan is dat, denk ik, heel anders."

Niet eeuwig
Ze herhaalt het nog maar eens: het was een schitterende tijd. Maar het geluk kon niet eeuwig duren. Op 24-jarige leeftijd, op een moment dat Fortuna goede papieren had om weer landskampioen te worden, scheurde ze weer alles af in haar knie. Ze nam de tijd voor hetstel. Vijftien maanden. Ze knokte zich terug, maar het heilige vuur van haar tienerjaren was gedoofd. "Ik had m'n droom al waargemaakt. Ik woonde inmiddels samen, had een vaste baan." Ze speelde nog drie seizoenen in het eerste, maar bereikte niet meer het niveau van voor de blessure. Tijd om te stoppen. "Alles dat ik wilde bereiken, had ik bereikt. Twee landstitels, twee Europa Cups, ruim twintig interlands en ik ben korfballer van het jaar geweest." Het was tijd voor andere dingen. Zoals een ruim zeven maanden durende wereldreis. Tegenwoordig korfbalt ze alleen op woensdagavond. Of ze de topsport mist? "Nee", klinkt het stellig. "Als je ziet wat je er allemaal voor moet doen en laten, dan zie ik mezelf dat niet meer doen. Ik ben er nu acht jaar uit en het spelletje is nu anders dan toen. Maar ik vind het nog altijd geweldig om met de spelers van toen oude herinneringen op te halen. Langs de lijn bij een sfeervolle wedstrijd van het huidige Fortuna 1."

Ingezonden: ´t is wel wieletjes geweest

Nick Keijzer en Tim van den Eijk dromen van rustige(re) fietspaden, maar storen zich geregeld aan andere verkeersdeelnemers op fietspaden in de regio.

DELFT - Je kunt er je horloge op gelijkzetten: als de dagen warmer en langer worden keert ook de discussie over wielrenners op fietspaden terug. Lezers Nick Keijzer en Tim van den Eijk zijn het zat en schreven hierover naar Delft op Zondag.

Door: Nick Keijzer en Tim van den Eijk

Tom heeft de Giro gewonnen en de Tour de France is begonnen, kortom: de spaakjes worden in het vet gezet, de aangekochte bolletjestrui hangt aan de waslijn en de bandjes worden opgepompt. Tijd om te rijden.
U demareert via de voordeur, spant de gladde kuitjes aan en krijgt nog net een lekkere pakkerd van het vrouwtje mee. "Succes schat", roept ze na, terwijl u zichzelf een etapperenner waant en uw schoenen in de pedalen klikt. Een paar tandjes opschakelen, langs de Schie, richting Westland en de duinen in. Kolletjes, een paar kleine sprintjes, een tijdrit, wat maakt het uit. Halverwege een biertje en een appelpunt: de ideale dag van een echte fietscoureur als u!
Mag ik iets met u delen, iets wat de rest van ons Nederlanders al jarenlang in de derrière steekt als een vergeten speld in de broek? Wielrenners zijn onwijs irritant, wat zeg ik: halve garen zijn het, dopingbommen op driewielers. Ik zal u uitleggen waarom, scheert u de beentjes nog maar even.
Het zijn dikwijls mannen van middelbare leeftijd die zich voor even Sagan, Dumoulin of Quintana wanen. Rondrijdende fans op zoek naar een finish die nooit zal komen, op zoek naar een lach in de camera en twee vrouwen die zwoel het geschoren gezicht kussen. Wakker worden trapfanaten! Parijs is nog ver.
Je schrikt je de krampen: "Yo!" of "Ho!" of "Pastrop!"? Moeten we daaruit opmaken dat wij – onwetende plezierpeddelaars – moeten stoppen voor deze trappende pseudo-atleten. Wij – normale stervelingen op een opoefiets – zijn niet aan het linkeballen. Nee, we zijn onszelf van A naar B aan het verplaatsen. En bij voorkeur zo veilig mogelijk.
Het woord spaakterrorist ligt momenteel misschien net wat gevoelig, maar laat ik u de term fietsnut dan meegeven.
Zelf heb ik een enorme passie voor de sport kogelstoten. Een waanzinnig interessante sport! Je hoeft je benen niet te scheren, stalen bal in je nek, ronddraaien en uitstoten maar. Ik denk eraan om mijn kogelstoottraining naar het fietspad te verplaatsen. En mocht er dan toevallig een groepje wielrenners aankomen, roep ik wel eventjes iets als "kogeldoordekerruk!".

Delftenaar loopt Vierdaagse voor vluchtelingen

DELFT - Veel Delftenaren en regiogenoten beginnen aanstaande maandag aan de Nijmeegse Vierdaagse. Ook Wim van Dorp van hulp- en ontwikkelingsorganisatie Dorcas Hulp Delft en Haaglanden.

Hij doet dit jaar voor de 32ste keer mee. Hij gaat vier keer 30 kilometer lopen en hoop ondertussen zoveel geld bij elkaar te halen voor vluchteling uit de Iraakse stad Mosul.
Jarenlang liep hij tijdens dit wandelevenement nog langere afstanden. Vanwege zijn leeftijd loopt hij voor het eerst de 30 kilometer. Even leek het erop dat er zelfs helemaal geen Vierdaagse in zat voor hem. Half mei werd Wim van Dorp tijdens zijn werk voor PostNL op de Abtwoudseweg in Delft frontaal door een personenwagen aangereden, waarbij hij een zware kneuzing aan zijn linkerheup opliep. Zes weken lang kampte hij met een onwillige linkerknie die hij niet kon buigen, maar gelukkig is hij op tijd hersteld. Wie wil helpen om de Vierdaagse van Wim te sponsoren voor de mensen in Mosul mag 30 euro of meer overmaken op rek. NL35 RABO 1270.1041.36 van de Rabobank in Delft onder vermelding van: Vierdaagse 2017. Meer weten? Kijk dan op www.dorcashulpdelft.nl. Tijdens de Vierdaagseweek staat er op het inzameldepot van Dorcas aan de Merellaan 13 in Rijswijk-zuid/Delft-noord een collecte zuil waar iedereen zijn giften contant in kan doen.