Delft op zondag

23 september 2018

Delft op zondag 23 september 2018


'Wij willen een eigen Kinderfestival in Delft'

Schooljeugd presenteert ontwapenende ideeën in Jeugdtroonrede

Babette leidt de Jeugdtroonrede in. Op de achtergrond luisteren de 'prinsesjes' en de 'koning en koningin' mee (foto: Alexander Ettema)

DELFT - Afgelopen dinsdagochtend werd in Theater de Veste een speciaal door de Delftse schooljeugd vervaardigde Jeugdtroonrede voorgedragen. De kinderen bleken op menig vlak ontwapenende ideeën te hebben.

Door Ruud Stift

Deze Jeugdtroonrede en de aansluitende workshop 'Democratie' ontstond uit een samenwerkingsverband tussen Theater De Veste, DOK/OPEN, Stichting Klassewerk en ProDemos.

Kinderen van verschillende basisscholen in Delft vormden een eigen Staten-Generaal. Natuurlijk waren koning Willem-Alexander, koningin Maxima en de prinsesjes ook van de partij. De verschillende 'ministeries' lieten weten wat ze belangrijk vinden voor Nederland.

Dani sprak namens het Ministerie van Liefde de wens uit meer voor elkaar te zorgen. "Laten we geen misbruik maken van elkaar. Ga leuk met elkaar om, dan worden we liefdevoller en gelukkiger."

Jago en Manos spraken namens het Ministerie van Sport en Beweging:
"Iedereen moet de kans krijgen om te sporten. We pleiten voor meer sportverenigingen en zwembaden, zodat het makkelijker wordt om te sporten. Meer geld naar mensen met een beperking, zodat ook zij kunnen sporten. Sport moet gratis zijn en vlakbij, want naar buiten gaan is gezond."
Dat onderschrijft Mert van het Onderministerie van Meer naar Buiten:
"Buiten spelen is veel gezonder, want je wordt niet dik en zweten is goed voor je. Het speelkwartier moet worden uitgebreid en ook lessen kunnen vaker in de buitenlucht worden gegeven. Dan vinden kinderen school ook leuker en gaan ze minder gamen."

Mert gaf het stokje over aan Celya van het Ministerie van Gevoelens en Welzijn:
"Veel tieners en oudere mensen zijn depressief. Door de puberteit, hun uiterlijk of door pijn en angst. Deze mensen hebben hulp nodig. Eén op de tien kinderen op de basisschool is depressief. Hoe komt het dat ze depressief zijn? Hoe kunnen we hen helpen weer blij te zijn? Daar wil mijn ministerie onderzoek naar laten doen, zodat we dit probleem op kunnen lossen."

Voor het Ministerie van Begrijpend Lezen sprak Tobias zich uit:
"Het is nodig om het lezen te stimuleren, omdat het kinderen kennis oplevert en omdat dit helpt met taal en spelling. We zien overal mobiele telefoons. Daarom hopen we dat volwassenen meer gaan voorlezen. Alle kinderen moeten gratis boeken kunnen lenen. Alle werkende mensen met kinderen mogen van mijn ministerie elke dag een uur eerder naar huis om voor te kunnen lezen."

Minister Eowyn van het Ministerie van Vrije Tijd en Kinderfestivals in Delft deed ook een duit in het zakje:
"Studenten van de TU Delft hebben hun eigen festivals met leuke muziek en lekkere drankjes. Dat willen wij ook voor kinderen. Wij willen met onze familie en vrienden naar een festival waar Adèle, Ariane Grande of Martin Garrix optreedt. Of gewoon een band van Delftse studenten die eigen liedjes zingen. Dit festival moet in Delft zijn, want dan kunnen we er met de fiets naar toe. Dat is goed voor het milieu. Tijdens het festival willen we graag gezonde snacks. De festivalkraampjes willen we met zonnepanelen 'voeden'. Dat levert energie voor lampjes en muziek."

We vroegen enkele kinderen naar hun eigen toekomstplannen:
Manos (11) wil 'iets met dieren gaan doen'. Jago (9) ziet zichzelf als 'gitarist in een hardrockband'. Mila (11) wil graag schrijver worden en Lisa zoekt het in de richting 'juffrouw of kunstenaar'. Een carrière in de politiek? Alle vier antwoorden ze met 'Misschien'. Ze volgen het wel al een beetje, want het Jeugdjournaal wordt vrij regelmatig gekeken. "Wanneer het uitkomt. Soms wel, soms niet."

Jeffrey Toet, leerkracht groep 8:
"Het mooie is dat ze hier echt over praten, ermee bezig zijn. Zo hadden we het schoolreglement als casus. We gingen hierover in discussie, in het klein door de klas in 'politieke partijen' op te delen. De directeur van de school was Minister-President. De klas als 2e kamer, heel tof!"
Subsidiekraan dicht: toekomst Kindertuinen Delft onzeker

Fieke van Vliet en Esther Bakboord strijden tot het bittere eind om 'hun' Kindertuinen te redden.

Magische paradijsjes waar kinderen kunnen leren over de natuur, zich verwonderen en bovendien ontspannen. Zo omschrijven vrijwilligsters Esther Bakboord en Fieke van Vliet de Kindertuinen Delft. Maar de toekomst van die 'magische paradijsjes' is in gevaar. De gemeente draaide de geldkraan dicht en nu moet het budget om de kindertuinen draaiend te houden, elders vandaan komen. Maar waarvandaan dan? Esther: "Het idee alleen al dat al dit moois zou kunnen verdwijnen is niet te bevatten."

Door Esther Luijk

Stichting Kindertuinen Delft bestaat uit vier tuinen, genaamd Boterbloem, Goudsbloem, Sleutelbloem en Zonnebloem. Ieder seizoen, van april tot oktober, leren zo'n 250 kinderen in de leeftijd 8 tot 12 jaar over de natuur en haar wonderbaarlijke processen. "We laten ze spelenderwijs kennis maken met de natuur", vertelt Fieke. "Dat vind ik zo leuk aan deze tuinen. De kinderen planten de ene week een zaadje en zien met eigen ogen hoe datzelfde zaadje een plant of een bloem wordt. Die verwondering is heel bijzonder om mee te maken."

Natuurprocessen
De kinderen 'bezitten' gedurende het seizoen allemaal een eigen stukje grond, waar ze met hulp van vrijwilligers groenten en bloemen telen. Omdat de tuintjes allemaal anders liggen ten opzichte van de zon, verschillen ook de successen per perkje. "Bij de een doen de tuinbonen het uitstekend en bij de ander de zonnebloemen", vertelt Esther. "Ook dat zijn processen in de natuur die we de kinderen bij willen brengen. Hoe goed je ook voor je tuin zorgt, de natuur gaat z'n eigen gang. Kijk bijvoorbeeld naar de mais, die flink geleden heeft onder de warmte, daar was niet tegenop te sproeien. En tot vorige week stonden de tomaten er nog prachtig bij, maar een gigabui en ze zijn ineens allemaal dood. Ze zien de verschillende fases bij planten en bloemen, waardoor hun beeld van de natuur breder en levendiger wordt."

Subsidie
Het draaiend houden van de kindertuinen kost een boel geld. Vanaf de start van het eerste seizoen kon het bestuur echter rekenen op een flinke subsidie van de gemeente. Tot dit jaar. "Onbegrijpelijk", noemt Fieke de beslissing. "Het onbegrip is enorm. De politiek roept juist zo hard dat kinderen meer naar buiten moeten, dat ze in beweging moeten komen en dat we ze moeten leren wat duurzaamheid is, zodat ze dat kunnen meenemen in hun leven. De kindertuinen zijn een prachtig voorbeeld van al die peilers, en dat kan nu allemaal verdwijnen. Door het verdwijnen van de subsidie ligt onze nadruk niet meer op de kinderen en de tuin, maar op geld en toekomstzorgen, dat"

Crowdfunding
Om de kindertuinen van de ondergang te redden, start de stichting dit weekend een crowdfundingsactie. In eerste instantie is het doel om vierduizend euro binnen te harken. "Daar kunnen we zaai- en plantgoed van kopen", zegt Esther. "Maar dan zijn we er natuurlijk nog lang niet. Ons doel is om uiteindelijk 25.000 euro op te halen, om de kindertuinen in ieder geval nog een heel seizoen open te kunnen houden."

Zondag 23 september is de feestelijke kick-off van de crowdfundingsactie. In alle vier de tuinen worden leuke activiteiten georganiseerd om zoveel mogelijk potentiële sponsors te trekken. "Het wordt echt een feestje", aldus Fieke. "We organiseren oud-hollandse spelletjes, kinderen kunnen knutselen, we verkopen hapjes en drankjes, streekproducten en onze zelfgemaakte producten van ingrediënten uit de tuin. Het programma verschilt per tuin. Ook is er een leuke fietsroute uitgestippeld langs alle vier de tuinen."

Na de kick-off zal team Kindertuinen zes weken lang campagne voeren om het benodigde geld binnen te halen. Om eventuele sponsors tegemoet te komen, hebben staan er iedere week drie nieuwe tegenprestaties op de website. Bij bepaalde bedragen kan de sponsor aangeven of ze gebruik willen maken van de bijbehorende tegenprestatie. Esther: "Zo nodigen we de mensen bijvoorbeeld uit om een workshop jam maken te komen volgen bij ons, of je kan een meet en greet met onze imkers 'kopen', naar onze pompoenparty komen of je eigen insectenhotel komen bouwen! We hopen zo nog net wat meer mensen over de streep te trekken. Iedere euro is zeer welkom, de kindertuinen moeten blijven!"

Sponsoren van de actie kan via www.voorjebuurt.nl/kindertuinendelft. Kijk voor meer informatie over de kindertuinen zelf en het programma en de fietsroute op de Kick-off dag op www.kindertuinendelft.nl

Beleef Delft op grote hoogte

Dat Delft een prachtige stad is, wisten we natuurlijk allemaal al lang. Er zijn al miljoenen foto's gemaakt in de Prinsenstad. Toch zijn er nog steeds kiekjes te maken waar we op de redactie van onder de indruk raken. Zoals deze foto, van Huub Langeweg, van de zweefmolen op de Markt. Wat een prachtig uitzicht zullen de mensen bovenin hebben! Heeft u ook mooie of leuke plaatjes geschoten op de kermis? Stuur ze ons toe via redactie@delftopzondag.nl. U kunt nog dit hele weekend genieten van de najaarskermis op de Markt.

Anja Harkes (59)

Wat ben je aan het doen in de Wippolderstraat?
Het is heerlijk weer op mijn vrije dag, dus ik ben lekker in het zonnetje de bloemen aan de voorkant van mijn huis aan het snoeien. En de kat kijkt nieuwsgierig toe. Ik woon hier sinds juni 2017 en deze buurt bevalt me heel erg goed. Het huis was een lot uit de loterij.

Heb je nog wat bijzonders gedaan de afgelopen dagen?
Ik werk bij Ipse de Bruggen en ben op een zogenaamde bewonersvakantie in Duinrell geweest. Dat willen we minimaal een keer per jaar voor de bewoners organiseren. Het was weer erg leuk.

Wat ga je verder van de week nog doen?
Ik ben lid van Klup. Met de Klup-app vind je leuke activiteiten die je kan ondernemen samen met andere 50-plussers. Het is geen datingsite. Door je aan te melden voor evenementen hoef je nooit alleen daar naar toe. Dat kan gaan om een strandwandeling, maar ook bijvoorbeeld het jazzfestival hier in Delft. Erg leuk als je alleenstaand bent, maar ook stellen vinden het gezellig om met anderen ergens naar toe te gaan.

Wat vind je de mooiste plek van Delft en waarom?
Dat is de Oostpoort. Bij zo'n oude plek vraag ik me af wie daar door de eeuwen heen allemaal gelopen zou hebben.

Bijzonder zeg. Waarom wil je dat weten?
Een hobby van mij is het doen van stamboomonderzoek, oftewel Genealogie. Bij de familie Harkes ben ik nou terug tot 1480. Dirk van Harckes was walvisvaarder en woonde in Huisduinen bij Den Helder. Daar kom ik vandaan. Als het mogelijk was zou ik die Dirk best eens willen ontmoeten.

"Een storing in je groepenkast komt altijd ongelegen"

Groenewegen Delft is gevestigd aan de Kalfjeslaan. (Foto: EvE) Foto: Esdor van Elten

Uw huis heeft onderhoud nodig. Dat geldt ook voor de elektrische installatie. Wanneer heeft ú voor het laatst uw aardlekschakelaar getest?

"Wekelijks komen er wel vijf tot zeven storingen binnen", aldus Cor Groenewegen van Groenewegen Elektrotechniek aan de Kalfjeslaan. "En dat zijn de meldingen na werktijd. Op een normale werkdag komen er nog veel meer meldingen binnen."Problemen met de groepenkast zijn dus veel voorkomend. "En dat is logisch. De groepenkast is eigenlijk het hart van de elektrische installatie in je huis. Maar na een jaar of dertig is die echt aan vervanging toe. Niet alleen door slijtage, maar vooral ook omdat componenten als de bekende ronde schakelaars simpelweg niet meer verkrijgbaar zijn. "Daarmee is zo'n kast niet meer reparabel. Je kunt dan alleen nog gaan doorverbinden. Maar daarmee omzeil je de beveiliging. Dat is onveilig en bovendien voldoet je kast dan niet meer aan de NEN norm." Met alle risico's van dien. Slechte groepenschakelaars zijn doorgaans een bron van storingen en hierdoor is brandgevaar niet uitgesloten.

Acuut helpen
"Vervang je groepenkast dus op tijd", waarschuwt Groenewegen. "Los van dat het serieus gevaarlijk kan zijn, wil je gewoon geen storing hebben. Die komt altijd op een ongelegen moment. Natuurlijk komen we u bij een storing acuut helpen, maar dat voorkom je toch liever. Preventief vervangen is dus verstandig. Meestal zo rond het moment dat de installatie zo'n dertig jaar oud is. "Maar het is bijvoorbeeld ook verstandig je aardlekschakelaar maandelijks te testen met de testknop." Als de monteurs van Groenewegen op locatie bezig zijn voeren ze zelf ook zo'n test uit. "Dan merken we dat de aardlekschakelaar niet werkt. En dan ben je eigenlijk al te laat."Het vervangen van groepskasten is dan ook dagelijks werk voor de monteurs van Groenewegen Elektrotechniek. "Hier in Tanthof, waar de huizen nu ook allemaal over de dertig jaar zijn bijvoorbeeld. Maar we komen ook geregeld in de binnenstad. Wat je soms in die oude panden aantreft is ronduit antiek. Leuk om te zien, maar natuurlijk beslist niet meer van deze tijd. Bedenk je ook even dat oude elektrische installaties niet gebouwd zijn voor de veelheid van apparaten die we anno 2018 aansluiten. Zorg dus dat je bij de tijd blijft." Voor het plannen van de vervanging bel je met Groenewegen. "Meestal kunnen we u binnen een paar dagen helpen. Het vervangen zelf duurt een ochtendje. En dan ben je er zeker van dat je er weer goed en veilig bij zit!" Kijk op www.groenewegendelft.nl/kijkopdewijk voor meer informatie en een leuke aanbieding!

Het Tanthof: voor kleine, maar ook grote klussen

De mannen van Het Tanthof staan voor u klaar!

Natuurlijk weet je dat je voor een plug, een moer, hout, verf of gereedschap terecht kan bij Houtmarkt Het Tanthof. Maar wist u dat je daar ook voor verbouw, op- en aanbouw aan het goede adres bent? Naast doe-het-zelfwinkel is Het Tanthof namelijk ook een aannemersbedrijf.

"Het aannemersbedrijf is zelfs de hoofdmoot van ons werk", vertelt Tiemo Walda, eigenaar van Het Tanthof. De winkel en het aannemersbedrijf zijn van oudsher al nauw met elkaar verbonden. We zijn geen nieuwelingen of kleine jongens, maar beschikken over ruime ervaring."
Hoewel nieuwbouw tot de mogelijkheden behoort; "Zo heeft mijn vader hier in Tanthof een aantal geschakelde villa's gebouwd en hebben we ook wel ervaring met bedrijfsruimtes", spitsen de werkzaamheden van Het Tanthof zich toch vooral toe op ver-, op- en aanbouw, en natuurlijk onderhoudswerkzaamheden. "Er is geen klus te klein. Of het nu gaat om een klemmende deur of een verrot kozijn, we helpen u graag."
Maar ook voor de grotere klussen draaien de mensen van Het Tanthof hun hand niet om: een badkamer of toilet moderniseren, glas en ventilatietoepassingen aanbrengen, we kunnen het allemaal. En zelfs voor de echt grote klussen schrikken zij niet terug: "Een dakkapel? Geen probleem. Uw woonkamer uitbreiden? We doen het graag en goed. En zelfs als je een verdieping bovenop je huis wilt zetten gaan we graag voor u aan de slag."

Nooit een makkie
Niet dat Tiemo en zijn mensen àlles in eigen beheer uitvoeren: voor bijvoorbeeld berekeningen en het maken van bouwtekeningen halen zij er een constructeur en/of een architect bij. Maar zijn de gegevens bekend, dan kunnen de opdrachtgevers makkelijk zelf of met hulp aan de slag: "Neem zo'n extra verdieping. In sommige huizen is daar bij de bouw al rekening mee gehouden. En als er mensen zijn die eerder zo'n zelfde huis hebben aangepast, kun je met gemak de gegevens uit het gemeentelijk archief opvragen en die desgewenst aanpassen."
Inmiddels hebben de mannen van Het Tanthof al zoveel ervaring opgedaan dat ze zelden voor verrassingen komen te staan. "Zeker als het om woningen in Tanthof gaat. Die kennen we door en door."

Raad en daad
Kortom: Aannemersbedrijf Het Tanthof staat met raad en daad voor u klaar. En voor uw doe-het-zelf projecten? "Daarvoor kunt u natuurlijk altijd terecht in onze winkel. Maar schroom niet om door te vragen als blijkt dat de klus voor u net iets te groot is. Wij helpen u graag!"

Maud Halkes

Maud Halkes zit midden in een verbouwing. Samen met andere ouders is zij bezig met het op poten zetten van de nieuwe stichting KDC Aandachtslab.

1. Waarom wil je hier op de foto?
In januari 2019 opent hier in Rijswijk een nieuw kinderdagcentrum, KDC AandachtsLab, bedoeld voor kinderen tot 18 jaar met een ernstig meervoudige beperking.

2. Hoe kwam je op dit idee?
Ik ben zelf moeder van vier kinderen en mijn jongste dochter Suus is ernstig meervoudig beperkt. Dat betekent dat ze de hele dag afhankelijk is van anderen. Ik merk bij haar dat ze gelukkiger wordt als er aandacht is voor haar ontwikkeling. Maar haar iets leren is een intensief proces, het vereist veel tijd en aandacht, en dat mis ik in de huidige zorg.

3. Wat gaat er bij jou anders?
Er is in de huidige zorg bijvoorbeeld maar één begeleider voor vier kinderen. Ze worden wel goed verzorgd, maar er blijft weinig tijd over om aan de ontwikkeling te werken, terwijl ze daar echt gelukkiger van worden! Bij KDC AandachtsLab gaat het zorggeld écht naar de zorg.

4. Wat biedt KDC AandachtsLab?
De nadruk ligt op beweging, ontwikkeling en participatie. We focussen op wat deze kinderen wel kunnen. Verder willen we contact tussen deze kinderen en kinderen zonder beperking stimuleren.

5. Waarom de nadruk op beweging?
We willen de kinderen structureel meer laten bewegen. Dat is gezond, je hebt er veel plezier van en het is goed voor het maken van contact. We gaan als eerste KDC in Nederland werken met een beweegprogramma dat is ontwikkeld door de Rijksuniversiteit Groningen.

6. Kunnen ouders hun kind al aanmelden?
Ja, dat kan (via www.aandachtslab.nl). Of een kind daadwerkelijk terecht kan, hangt af van verschillende factoren. Tijdens een persoonlijk intake gesprek bespreken we de mogelijkheden.

7. Hoe kom je aan geld hiervoor?
Voor de verbouwing en inrichting zijn we op zoek naar fondsen en organiseren we zelf allerlei acties, zoals een fietstocht in Italië, een benefietdiner, statiegeld-acties, etc. Ook kunnen mensen lid worden van de Club van 100% Aandacht.

8. Je doet dit allemaal als vrijwilliger. Werk je ernaast?
Toen Suus drie jaar was, ben ik gestopt met werken. Ik was veel onderweg naar therapeuten en artsen, en ik heb sowieso vier kinderen, dus dat is een heel georganiseer.

9. Hoe zijn je andere kinderen betrokken?
Binnen het gezin zijn zij heel erg betrokken, ze helpen ook in de zorg van Suus. Bij de sleuteloverdracht, kwamen zij ook met al hun vrienden helpen slopen. Superbroer en -zussen!

10. Als ik burgemeester was van Delft... Ik vind eigenlijk dat de burgemeester van Delft het heel goed doet… Dus ik blijf liever heel hard werken aan de realisatie van het AandachtsLab!

Coming Out Day: een feestje met een serieus randje

Vorig jaar liepen er zo'n honderd mensen mee in de parade. Wandelt u dit jaar ook mee? (Tekst: Esther Luijk)

Donderdag 11 oktober vindt de internationale Coming Out Day plaats (COD). Een dag die niet alleen bedoeld is om LHBT'ers te steunen bij het uit de kast komen of ze een duwtje in de rug te geven, maar ook voor LHBT'ers om te vieren dat ze zijn wie ze zijn.

In Delft besteden verschillende partijen aandacht aan de speciale dag, waaronder de gemeente Delft, de TU en Delftse Werkgroep Homoseksualiteit (DWH).

Robert Baart, lid van DWH en coördinator van de Coming Out Day in Delft, is blij dat de dag sinds 2009 ook in Nederland bestaat. "Iedere LHBT'er die in de kast zit heeft een keer 'het moment'. Het moment waarop diegene besluit uit de kast te komen. In veel families is het echter niet een vanzelfsprekend onderwerp om over te praten. Een dag als de COD kan het makkelijker maken om het onderwerp bespreekbaar te maken. De openbare aandacht kan als een steuntje in de rug voelen."

De Coming Out Day draagt op den duur bij aan meer acceptatie van homoseksualiteit in Nederland, denkt Robert. "Niet op een directe manier; er is waarschijnlijk niemand die een parade bekijkt en dan denkt 'Oh, nu vind ik het allemaal oké'. Maar het gebrek aan acceptatie wordt vaak veroorzaakt door gebrek aan kennis over het onderwerp. Door homoseksualiteit te blijven bespreken en de aandacht erop te vestigen, kunnen we uiteindelijk grote veranderingen teweeg brengen."

Die aandacht vertaalt zich in dit geval in een uitgebreid programma op 11 oktober. Op 10.00 uur wordt bij wijze van feestelijke opening de bekende regenboogvlag gehesen bij het Stadskantoor. Op de TU Delft worden gedurende de hele dag workshops en een paneldiscussie gehouden voor studenten en medewerkers. Om 17.45 zal er een feestelijke parade vertrekken vanaf de faculteit Industrieel ontwerpen op het TU-terrein. De stoet zal naar de Markt lopen en vanaf daar richting het pand van DWH aan de Lange Geer. Iedereen die mee wil lopen in de parade is van harte welkom om zich aan te sluiten! Vanaf 18.30 zal de artiest 'Not.Your.Regular.Boy' optreden voor de deur van DWH. Het concert is gratis en bedoeld voor alle Delftenaren. Afsluitend, vanaf 21.00 uur, zal binnen nog een feest plaatsvinden, voor de doelgroep van DWH.

De organisatie gaat de Delftenaren uitnodigen voor de parade en het concert door in de stad flyers uit te delen met verhalen erop van internationale studenten. Veel van deze studenten zijn speciaal in Nederland komen studeren omdat ons land al een stuk verder is in de acceptatie van homoseksualiteit dan hun eigen land. Robert: "Met de flyers vragen we aandacht voor deze verhalen. Enerzijds zijn de verhalen bedoeld om de acceptatie nog verder te verhogen, maar anderzijds ook om te laten zien dat we in Nederland al heel ver zijn en dat we voor veel mensen een toevluchtsoord zijn."

Een van de verhalen op de flyers is van Mario uit Mexico. "Toen ik startte met mijn studie in Delft, dacht ik niet over mijzelf als iemand voor wie uit de kast komen een heel goed idee was. Tijdens mijn jeugd heb ik voorbeelden meegemaakt die me deden denken dat homo zijn iets slechts was, iets dat je ten koste van alles moest zien te vermijden. Voorbeelden wat verder weg, bij verre familieleden, maar ook dichterbij, bij de familie die tegenover de onze woonde. Ik vroeg me af wat er met mij zou gebeuren. Zou ik gevraagd worden te veranderen, mezelf te verbeteren, of zelfs om te vertrekken? Ik was erg bang."

Mario vertrok naar Nederland en ging hier studeren. "Tijdens mijn studie maakte ik andere LHBT-vrienden en ik leerde hun verhaal kennen. Ik ondervond dat zij mijn angsten deelden en dat de uitkomsten van eerlijk zijn tegenover de familie verschilden. Maar we stonden er in ieder geval niet alleen voor. De moed die ik bij anderen zag, deed mij besluiten de gok te wagen. Ik kwam bij mijn moeder als eerste van mijn familie uit de kast. Ze huilde, voor een hele tijd. Het voelde alsof ik haar teleurstelde en ik zei dat het me speet. Ze stopte met huilen en stopte ook mijn spijtbetuiging en zei: De persoon van wie jij besluit te houden heeft geen enkele invloed op hoeveel ik van jou hou." Mijn vader vatte het ook goed op. Hij maakte zelfs grapjes. Ik wist niet dat ik een zware last op mijn schouders had getild totdat de druk wegviel. Ik weet dat ze van mij houden, ook al blijft het moeilijk voor mijn ouders om het onderwerp ter sprake te brengen."

Mario heeft nog een laatste raad: "Voor iedereen die nog twijfelt: Doe wat je moet doen om jezelf veilig te voelen. Maar vergeet alsjeblieft nooit dat je niet alleen hoeft te zijn en dat je een compleet leven verdient. Dat je jezelf mag zijn en mag liefhebben met al je kracht die je hebt."

'Je moet naar het grotere geheel kijken'

Eduard in het groen van 'zijn' fruittuinen met op de achtergrond de portierswoning

DELFT - Vorige week lieten we de tegenstanders van de bouwplannen met betrekking tot de sloop en de nieuwbouw van Oostsingel 181, de voormalige portierswoning van het Sint Joris Gasthuis, aan het woord. Dit keer doet een voorstander, Eduard Weijgers, zijn zegje.

Door Ruud Stift

Weijgers valt meteen met de deur in huis.
"Ik ken ontwikkelaar Ruud Vlek persoonlijk. Hij heeft het beste voor met dit perceel. Daarom zijn we een werkgroep van buurtbewoners gestart, 18 man sterk, die wél achter de plannen staat. De portierswoning, een jaren '50 vehikel, detoneert sterk met de omgeving. Je moet naar het grotere geheel kijken. Als de plannen groen licht krijgen, kan het hele project, waarbij vier gedateerde woningen vervangen zijn, mooi afgerond worden.
Dat het bouwoppervlak groter wordt? Uiteindelijk wordt slechts 12% van het gehele perceel bebouwd. Er worden twee wooneenheden toegevoegd. Ik heb de plannen in mogen zien, het is een mooi ontwerp. Het hele gebied zal hiermee een perfecte upgrade krijgen. Veel beter dan de bestaande 'armoe' tot in lengte van dagen te laten voortduren."

Architect
"Dit ontwerp zal zeer in de smaak vallen bij iedereen die bekend is met het perceel. De heer Vlek heeft de architect gevraagd een pand te ontwerpen dat in lijn is met de omringende bewoning, het klassieke Villa Maria-pand aan de ene en de moderne Le Corbusier-appartementen aan de andere kant. Een combinatie van stijlen als oogverblindend slotakkoord.
Over de bestaande begroeiing en de omringende natuur gesproken: hier wordt perfect voor gezorgd. Aan weerszijden van een laantje liggen de fruittuinen: pruimenbomen, perenbomen en appelbomen. Mijn wederhelft en ik onderhouden deze tuinen. Die zullen niet onder de bouwplannen lijden. Sterker nog, onder het bewind van de heer Vlek zijn maar liefst 90 bomen bijgeplant! Wij hebben de KNNV ontvangen om te laten zien wat er de afgelopen jaren verbeterd is op het perceel. Zij introduceerde het natuurinclusief bouwen. De heer Vlek gaf toen aan dat hij aan de gestelde normen van deze manier van bouwen wil voldoen."

Groene corridor
"Over de genoemde groene corridor die eventueel aangetast zou worden valt te praten. De betonwand betreft maar een klein stukje van de slootkant. Die kan met groen worden opgetuigd om de corridor zoveel mogelijk intact te laten. Er moet één boom sneuvelen, maar daar komen meerdere bomen voor terug. Uiteraard wordt er weer een prachtige tuin aangelegd, met het natuurinclusief bouwen als leidraad. Moeten we deze dissonerende puist met zijn voorlopige studentenbewoning nog jaren gedogen of kiezen we voor een hoogstaand alternatief? Geen moeilijke keuze, lijkt me."

Tegenstanders
"Twee jaar geleden is de heer Vlek bij alle bewoners langs gegaan. Niemand had toen bezwaar! Ze zijn allemaal op tijd geïnformeerd. De bouwhoogte roept vragen op. Die meet 1 meter en 60 centimeter meer dan de toegestane 10 meter. Maar of dat werkelijk zo'n groot verschil uitmaakt voor de uiteindelijke uitkijk? De huidige situatie is geen compliment voor de omgeving, daar moet gewoon zo snel mogelijk worden ingegrepen. De ontwikkelaar is bereid om tot compromissen te komen, dus de tegenstanders zijn uitgenodigd om hun zegje te komen doen. Ik hoop dat de gemeente voor de beste optie zal kiezen."

Uitwerking visie Prinsenhof vraagt meer tijd

Hoe ziet het Prinsenhof er over een aantal jaar uit?

Het college wil bij de uitwerking van de visie voor het Prinsenhof meer tijd nemen om de inbreng van betrokken bewoners te kunnen verwerken. Naar verwachting komt het voorstel nu in januari 2019.

De gemeenteraad heeft zich eind 2017 gebogen over de ontwikkelingsvisie voor het Prinsenhof. Toen is besloten dat de gemeente de visie voor het complex laat uitwerken in enkele concrete varianten. De planning was dat er in september een voorstel zou liggen, waarmee de raad keuzes kan maken voor de ontwikkeling van het Prinsenhof en het St. Agathaplein.

In een brief aan de gemeenteraad laat het college nu weten dat het voorstel enkele maanden opschuift. Dit geeft meer tijd om alle inbreng én de resultaten van de benodigde onderzoeken zorgvuldig te kunnen verwerken. Vanaf mei is de gemeente in gesprek met de stad over de visie, om ideeën, kansen en bezwaren op te halen en mogelijke oplossingen te bespreken. Delftenaren konden meedoen, onder meer tijdens een inloopavond en door het invullen van een digitale enquête.

Het college vindt het belangrijk dat er draagvlak is voor de uiteindelijke keuze. Ook in de komende periode wil het gemeentebestuur daarom verdere gesprekken voeren met de stad. Daarnaast wil het college een klankbordgroep samenstellen, met daarin een brede vertegenwoordiging van belanghebbenden. Het is de bedoeling dat de drie toekomstscenario's in januari klaar zijn. De gemeenteraad kan hieruit een keuze maken, als ook de effecten van elk scenario goed zijn doorgerekend. Dat gebeurt naar verwachting in het voorjaar van 2019. Daarna kan een architect aan de slag om het scenario dat de voorkeur heeft uit te werken in een concreet plan voor het museum. Ook in de fase van het uitwerken van het plan wil het college bewoners en belanghebbenden vragen om mee te denken.

365 dagen Delft: Winkelen in City Zuid

Gesloopte auto op braakliggend terrein In de Veste, circa 1970 (TMS 259458) (foto: Arie Schüller)

Wekelijks presenteren Ingrid van der Vlis en Gerrit Verhoeven hier een archiefschat. Nieuwsgierig geworden? Op www.stadsarchiefdelft.nl verschijnt zelfs dagelijks een nieuw verhaal, 365 dagen lang!

'In 1970 zal Delft een heel andere gedaante hebben: Is dat niet het geval, dan klopt er iets niet.' Dit berichtte het gemeentelijk jaarverslag over 1962 opgetogen over City Zuid, een nieuw winkelgebied tussen de Molslaan en Nieuwelaan. Getuige deze foto zag Delft er omstreeks 1970 inderdaad anders uit, maar niet zoals bedoeld.

Vanaf midden jaren vijftig van de twintigste eeuw had het gemeentebestuur grootse plannen voor de sanering van de binnenstad. Oude arbeiderswijken moesten tegen de vlakte om ruimte te creëren voor verkeerswegen en kantoren. Het zogenoemde Zuidpoortgebied stond een 'drastische verjongingskuur' te wachten. Een modern winkelcentrum moest de kroon op het werk worden. Begin jaren zestig werden de plannen concreter. Tegelijkertijd doken ook de eerste problemen op. Gedeputeerde Staten ging niet direct akkoord en grootwinkelbedrijven bleven huiverig. Daar kwam bij dat de woningnood groot bleef en de parkeerdruk met het jaar toenam. Het duurde jaren voor deze obstakels overwonnen waren.
Dat de procedures traag gingen, was voor iedereen zichtbaar. Het sloopwerk was immers wél voortvarend ter hand genomen. Delftenaren keken jarenlang tegen een bouwput aan. Ook toen het winkelcentrum in 1976 eindelijk opende, onder de nieuwe naam In de Veste, was nog niet al het braakliggende terrein heringericht. Veel van deze snippers grond veranderden in parkeerplaatsen om de winkeliers tegemoet te komen.

Het Stadsarchief biedt een keur aan bronnen over deze saneringsoperatie. Er zijn nota's en vele gemeentelijke stukken over de plannen en procedures. De gang van zaken is van jaar tot jaar nauwgezet te volgen. Wie wil zíen wat het voor de gewone Delftenaar betekende, kan terecht bij de prachtige fotoserie die Arie Schüller maakte. Hij fotografeerde het saneringsgebied toen er gesloopt werd, toen er gebouwd werd en toen de eerste winkels opgeleverd werden. Een voor velen herkenbaar beelddocument, via de Beeldbank op de studiezaal van het Stadsarchief toegankelijk. Hierop kan iedereen met eigen ogen zien dat Delft inderdaad een heel andere gedaante kreeg in deze jaren…

Nieuwe tentoonstelling in Prinsenhof

De beroemde kogelgaten zijn een (bijna) tastbaar bewijs van de geschiedenis in het Prinsenhof (foto: A-Shots Photography) Foto: Anja Daleman (A-Shots Photography)

Van 19 oktober 2018 tot en met 3 maart 2019 zet Museum Prinsenhof Delft de Nederlandse geschiedenis in de schijnwerpers met de tentoonstelling Willem van Oranje is hier!.

Het Prinsenhof is onlosmakelijk met Willem van Oranje verbonden. In de tentoonstelling Willem van Oranje is hier! treden bezoekers in de voetsporen van de man die aan de basis staat van het Nederland zoals we dat nu kennen. Reis terug in de tijd en ontdek in welke ruimtes hij woonde, werkte en belangrijke besluiten nam. Welke rol speelde hij in de opstand tegen de Spaanse overheersers tijdens zijn Delftse jaren? En wat is zijn invloed op het Nederland van nu?

Het belangrijkste collectiestuk van de expositie is het gebouw zelf. De beroemde kogelgaten in de muur zijn nog altijd stille getuigen van de moord op Willem van Oranje door Balthasar Gerards op 10 juli 1584. Een (bijna) tastbaar bewijs van de geschiedenis die zich hier heeft afgespeeld.

Bij de tentoonstelling worden diverse activiteiten georganiseerd, zoals zondagmiddagrondleidingen, familieworkshops en een theatervoorstelling. Kijk voor meer informatie op www.prinsenhof-delft.nl.

Webinar: Uw kind en uitgaansdrugs

Drugs die ongezien worden verhandeld in een disco

Op woensdag 26 september organiseert Brijder Jeugd Preventie de webinar 'Uw kind en uitgaansdrugs'. De webinar vindt plaats van 20.00 uur tot 21.00 uur. Vergroot uw kennis over uitgaansdrugs. Ga met uw kind in gesprek over drugs.

Een webinar is een live online uitzending waaraan iedereen kan deelnemen. De webinar is te volgen op uw eigen computer, tablet of telefoon. De webinar is gratis. Tijdens de webinar kan men, middels een chatfunctie, direct vragen stellen aan de experts.

Professionals
Tijdens de webinar vertellen drie professionals van Brijder Jeugd alles over populaire uitgaansdrugs. U komt te weten hoe u kunt herkennen of uw kind uitgaansdrugs gebruikt en zij informeren u over mogelijke risico's van gebruik. De professionals geven ook tips hoe u eventueel middelengebruik het beste kunt bespreken met uw kind.
Aanmelden
U kunt zich aanmelden via
www.middendelfland.nl/drugs.

Muzikale Feestavond
Zaterdag 22 september
Tijd: 20.00 uur
Locatie: Flora Theater
Entree: Gratis

Stadsbal Delft
Zaterdag 22 september
Tijd: 19.00 uur
Locatie: Theater de Veste
Entree: 8,50 euro

Ciccio Loves Yung Felix
Zaterdag 22 september
Tijd: 23.00 uur
Locatie: Club Ciccionina
Entree: 5 euro

Tijn Touber & Dennis Kivit - Let it be
Zondag 23 september
Tijd: 12.00 uur
Locatie: Op Hodenpijl
Entree: 15 euro

Belly Dance
Maandag 24 september
Tijd: 19.15 uur
Locatie: Buurthuis
de Wending, Raamstraat 67
Entree: gratis

De Régâhs -
De bètels & de stenuh!

Woensdag 26 september
Tijd: 20.30 uur
Locatie: Rietveld Theater
Entree: 15 euro

Lars Doberman - De Vrouw
Donderdag 27 september
Tijd: 20.15 uur
Locatie: Theater de Veste
Entree: 19,50 euro

Ecstatic Dance Delft
Vrijdag 28 september
Tijd: 19.30 uur
Locatie: Lijm & Cultuur
Entree: 15 euro

Josephine + Emy
Vrijdag 28 september
Tijd: 20.30 uur
Locatie: STECK, kromstraat 25
Entree: 3,50 euro

Danscafé Stijldansen
Zaterdag 29 september
Tijd: 20.30 uur
Locatie: Dansschool
Wesseling
Entree: 4 euro

Vier het weekend bij WestCord Hotel Delft

Elke laatste donderdag van de maand, van 17:00 uur tot 20:00 uur, organiseert WestCord Hotel Delft de 'WestCord ThirstDays'. Foto: Esther Luijk

Elke eerste zondag van de maand vindt er traditiegetrouw de familiebrunch plaats in het hotel. De eerst volgende vindt plaats op zondag 7 oktober! Heerlijk onbezorgd genieten met familie en/of vrienden. Er zijn nog plekken beschikbaar!

Elke laatste donderdag van de maand, van 17:00 uur tot 20:00 uur, organiseert WestCord Hotel Delft de 'WestCord ThirstDays'! De volgende editie gaat plaats vinden op 27 september. Onder het genot van een drankje en een hapje sluiten we de maand af.

Ondernemers uit de regio, ZZP'ers, het Delftse bedrijfsleven en hun medewerkers zijn welkom om te netwerken of gewoon om bij te praten! Je hoeft alleen je drankjes af te rekenen, wij zorgen voor bitterballen en een DJ, parkeren is gratis!

Tout le Monde, dé plek in Pijnacker

Voor alles wat u te vieren hebt kunt u bij Bar Partycentrum Restaurant Tout le Monde terecht.

Trouwen, verrassingsfeest, verjaardag vieren, babyborrel, jubileum. Voor alles wat u te vieren hebt kunt u bij Bar Partycentrum Restaurant Tout le Monde terecht.

Bar Partycentrum Restaurant Tout le Monde is de plek in Pijnacker om gezellig met vrienden en familie bij elkaar te komen om gezellig hapje te eten, een drankje te doen aan de bar of voor uw besloten feest! Ook catering op locatie is mogelijk, met of zonder personeel. Gaat u trouwen? Wilt u uw verjaardag vieren? Een verrassingsfeest organiseren? De viering van een jubileum? Of bent u op zoek naar ruime plek om te vergaderen? Alles kan geregeld worden voor u, aangepast aan uw wensen. Tout le Monde is te vinden aan de Noordweg 19, 2641 AJ Pijnacker. Tel. 015-3699239. info@toutlemonde.nl.

Tuinconcert door De Kleine Harmonie Delft

Het gratis concert wordt gegeven in het kader van Burendag 2018

Zaterdag 22 september geeft Orkest De Kleine Harmonie Delft een tuinconcert vanaf 14.00 uur in het voormalig bejaardenhuis Abtswoude, Aart van der Leeuwlaan 332, in Delft.

Ze spelen Musical en jaren 70/80 popmuziek. Het concert is gratis toegankelijk voor iedereen, in het kader van Burendag 2018.
Initiatiefnemers van dit concert zijn De VAK, centrum voor de kunsten, SHS Delft, Stichting Perspektief en Pieter van Foreest. Dit concert vormt onderdeel van het bredere project 'Abtswoude bloeit' waar naast De VAK, ook Stichting DelftsPeil aan deelneemt. De organisaties zetten zich in om Abtswoude via workshops en concerten een culturele ontmoetingsplek te laten zijn voor bewoners van zowel het pand als van de wijk.

Thaise gerechten en catering op maat

ThaiDelft2Go wordt voortgezet door de kok en het bezorgteam

ThaiDelft2Go is een afhaalrestaurantje op de hoek voorbij de Koepoortbrug. Men doet thuisbezorging van authentieke Thaise gerechten en verzorgt ook uw catering op maat.

Na twee jaar van leermomentjes en verheugende groei kunnen we feestelijk meedelen dat ThaiDelft2Go vanaf 1 augustus door de kok zelf met het hele bezorgteam voortgezet is. Om dit feestje samen met u te vieren geven we wat weg: Indien u bij een bestelling de codetekst "Delft op zondag" mee geeft in de opmerking klant dan krijgt u een voorgerecht naar keuze gratis.

Het zou voor het team leuk zijn als de bestellingen uit Delft, Pijnacker, Delfgauw, Den Hoorn, Ypenburg en een stukje Leidschenveen hen om de oren komen vliegen! www.ThaiDelft2Go.nl 015 740 0000

Dit weekend: Delft Serveert

Laat je verrassen door intieme proeverijen, live-cooking, bijzondere wijnen, speciaalbieren en een spetterend randprogramma (foto: Glenn van Haasen) Foto: Glenn van Haasen

Terwijl deze krant bij u op de deurmat valt is Delft Serveert op het Sint Agathaplein in volle gang. Spring op de fiets en laat je verrassen door intieme proeverijen, live-cooking, bijzondere wijnen, speciaalbieren en een spetterend randprogramma. Vrijdagavond is het festival geopend door Burgemeester Marja van Bijsterveldt, waarbij het publiek getuige was van wethouder Bas Vollebregt die een fles champagne wist te sabreren op het podium. Aansluitend was er een druk bezochte feestavond met o.a. coverband Captain Midnight XL.

Zaterdag 22 september is Delft Serveert geopend van 14.00 uur tot 00.00 uur, waarbij om 20.00 uur de tweede feestavond van start gaat. Op zondag openen de deuren om 12 uur, met o.a. een feestelijk kinderprogramma en een modeshow. Meer informatie? Zie: www.delftserveert.nl

Burendag van Foreestplein
Zaterdag 22 september
Tijd: 10.30 uur - 16.00 uur
Locatie: Van Foreestplein
Entree: gratis

Delft serveert
Zaterdag 22 en zondag
23 september
Tijd: 11.00 uur
Locatie: Sint Agathaplein / Phoenixstraat
Entree: gratis

Babylonia, isn't it Orpheus
Zaterdag 22 september
Tijd: 20.30 uur
Locatie: Rietveld Theater
Entree: 14 euro

Van Leeuwenhoeklezing
Zondag 23 september
Tijd: 11.00 uur
Locatie: Science Centre TU Delft, Mijnbouwstraat 120
Entree: gratis

Monumentaal naar
Scheveningen

Zondag 23 september
Tijd: 10.00 uur
Locatie: Hooikade (Pakschuit Nooitgedacht)
Entree: 15 euro / 25 euro

Stadsgesprek:
pleinen van Delft

Dinsdag 25 september
Tijd: 20.00 uur
Locatie: Prinsenkwertier, Sint Agathaplein
Entree: gratis

Stiltewandeling
Delftse Hout

Woensdag 26 september
Tijd: 09.00 uur
Locatie: parkeerplaats
Hertenkamp
Entree: gratis

Mini en de muggen
Woensdag 26 september
Tijd: 14.45 uur
Locatie: Filmhuis Lumen
Entree: 6,50 euro

Expositie: De Kunst van
Leven

Hele maand september
Tijd: 10.00 uur
Locatie: Op Hodenpijl
Entree: gratis
Bezoek de grootste koopjesmarkt van de regio!

Ruim 350 kramen met leuke verkoopwaar staan opgesteld tijdens de Neuzelbeurs

Op 29 & 30 september vindt een volgeboekte editie van de Neuzelbeurs plaats in De Broodfabriek in Rijswijk. Ruim 350 kramen met leuke verkoopwaar staan opgesteld. Handelaren en particulieren verkopen tweedehands kleding, boeken, games, muziek, meubels, antiek, kunst, curiosa en nieuwe artikelen tegen scherpe prijzen.

In De Broodfabriek zijn diverse horeca terrassen, waarop je zowel binnen als buiten kunt genieten van bijvoorbeeld een kopje koffie, belegd broodje of warme snack. De entreeprijs bedraagt 4 euro per persoon. Speciaal voor lezers van Delft op Zondag geldt dat bij inlevering van dit artikel aan de kassa je 1,- euro korting per entreekaartje ontvangt.

Meer info? Bezoek de website
www.neuzelbeurs.nl.

Over de voorstelling 'As you like it'

'As you like it' is de derde Jorisproductie.

In deze openluchtvoorstelling, geregisseerd door Guido Jonkers en gecomponeerd door Guus Westdorp, nemen wij je mee naar het Hof van Delft van de Gouden Eeuw, de tijd waarin Shakespeare dit stuk schreef. De ene Hertog verbant de andere in een dramatische broedertwist. De hertog en zijn volgelingen ontsnappen naar het Woud der Verbeelding, waar zij leven als een Robin Hood-achtige bende. Dit woud leeft op onder de vele liefdesperikelen, gevechten, verzoeningen en filosofische debatten en bizarre narrenstreken. Als de jonge Karel van Mander en zijn vrouw ook nog worden overvallen op doortocht, dan zijn de rapen echt gaar. Deze komedie staat bol van muziek en gezang, spanning, sensatie, liefde en adembenemende toeren. Deze 3e Jorisproductie is een spectaculaire openluchtvoorstelling waar je bij wilt zijn.

Huis te koop wordt deze week aangeboden door Van Daal Makelaardij

SONY DSC

DELFT - Voor Remko Bentvelsen was de aanleiding om voor de woning aan de Laan van Groenewegen te poseren allerminst leuk. Al heeft hij het uit volle overtuiging gedaan.

Het is namelijk de vrijstaande woning waar zijn ouders de afgelopen jaren hebben gewoond. Maar die zijn inmiddels allebei overleden. De woning hebben meneer en mevrouw Bentvelsen zo'n tien jaar geleden laten bouwen op de plek waar eerst de tuinderswoning van de opa en oma van Remko stond. De familie Bentvelsen, een bekende naam in deze omgeving, net zoals de familie Van Paassen bijvoorbeeld. "Hier wonen nog steeds veel mensen met die namen", zegt Remko. "In de nieuwe wijk Harnaschpolder zijn sommige straten zelfs naar deze families vernoemd. In de laatste tien jaar is de Laan van Groenewegen veranderd van een tuinderslaan in een gezellige laan, waar veel gezinnen met kinderen zijn komen wonen. Daardoor is het heel levendig geworden." De hoekkavel aan deze laan heeft behalve deze vrijstaande woning met garage ook een hobbykas en een blokhut. Het is een ruim en gunstig op de zon georiënteerd perceel van 765 vierkante meter. "Zelf heb ik hier ook m'n hele leven gewoond, op twee jaartjes na, toen ik op de Drogerij in Den Hoorn woonde. Nu woon ik samen met mijn vrouw Suzette en onze kinderen aan de andere kant van het water, maar dus ook weer aan de Laan van Groenewegen." De verkoop van de ouderlijke woning heeft hij samen met zijn broers Jurriaan en Anthonie op zich genomen. Het huis heeft een woonkamer van 45 vierkante meter, voorzien van echte boeren plavuizen. "Onze moeder wilde een landelijke uitstraling", zegt Remko. "Niet alleen de tegelvloer, maar de roedeverdeling in de ramen en de luiken aan de buitenkant, die ook dicht kunnen, geven invulling aan deze landelijke uitstraling." Er is een half open keuken in een u-vorm, voorzien van inbouwapparatuur. Aansluitend is er een bijkeuken, en vervolgens een prima garage, met elektrisch bedienbare roldeur. Eenvoudig de auto te parkeren en dus van binnen bereikbaar. "Onze ouders hebben hun slaapkamer beneden laten maken, het was echt hun droomhuis. Met aansluitend de badkamer." De slaapkamer is 5 bij 4 meter en de comfortabele badkamer is 2.50 bij 4 meter. Voorzien van een groot ligbad, een inloopdouche en een wastafel. "Boven zijn er drie echt hele grote kamers, die ook nog eventueel opgedeeld zouden kunnen worden naar meerdere kleinere kamers", zegt Remko. "Je kunt er echt alle kanten mee op, ideaal voor een gezin met kinderen en ook levensloopbestendig." Er is een tweede badkamer met een Velux dakvenster, voorzien van een inloopdouche, een wastafel en een toilet. Verder is er nog een praktische en ruime vliering, bereikbaar door middel van een houten vlizotrap. Deze biedt heel veel extra bergruimte. "Het huis heeft vloerverwarming en is in een goede staat van onderhoud, vorig jaar is de buitenboel bijvoorbeeld nog geschilderd. Van de hobbykas hebben onze ouders nog veel plezier gehad. We kweekten vroeger strelitzia's en anjers." De ruime vergunde hobbykas is 6 bij 6.70 meter, voorzien van een eigen CV-ketel, die is aangesloten op de gasaansluiting aan de achterkant van de woning. "De bewoners hebben een ontheffing voor de parkeerknip aan de Dijkshoornseweg, zodat je aansluiting hebt bij het gezellige dorp Den Hoorn en de mooie stad Delft. Het is hier prettig wonen, met aan één zijde buren en veel privacy."

ZO makelaars werpt een blik op de begroting voor 2019

Pascal de Roo van ZO makelaars.

Het kabinet Rutte III heeft afgelopen dinsdag zijn begroting voor 2019 gepresenteerd. In de Troonrede sprak de Koning onder meer zijn zorgen uit over de oververhitte woningmarkt.


Een groot probleem is die oververhitte woningmarkt. Vooral in de grote steden zijn betaalbare woningen schaars en komen starters er niet of nauwelijks tussen. Er is grote behoefte aan woningen met een huur van 700 tot 1000 euro per maand. De regering slaat de handen ineen met gemeenten, woningcorporaties en bouwers. Het gezamenlijke doel is de bestaande woningvoorraad beter te benutten, uitwassen op de huurmarkt tegen te gaan en een inhaalslag te maken in de bouw van nieuwe huizen. De ambitie is om per jaar gemiddeld 75.000 woningen te bouwen. Het spreekt vanzelf dat de problemen niet met één druk op de knop zijn op te lossen.


Samen met de adviseurs van ZO.nl hebben we gekeken naar de in het oog springende maatregelen:

Hypotheekrenteaftrek naar 49 procent

Het komende jaar wordt de hypotheekrente afgebouwd met 0,5 procent, naar 49 procent. De afbouw gaat jaarlijks met 0,5 procentpunt tot 2020, daarna wordt de hypotheekrenteaftrek afgebouwd met jaarlijks 3 procentpunt, totdat per 2023 het basistarief van 36,95 procent is bereikt.

Hillen-aftrek naar 96,66 procent
Vanaf 2019 wordt de aftrek wegens geen of geringe eigenwoningschuld (Hillen-regeling) in dertig jaar uitgefaseerd met 3,33 procent per jaar. In 2019 krijgt een woningeigenaar met een lage hypotheekschuld een extra aftrek van nog maar 96,66 procent van het verschil tussen het eigenwoningforfait en de aftrekbare hypotheekrente.

Overgangsregeling schenkvrijstelling vervalt
De overgangsregeling voor de schenkvrijstelling tot 100.800 euro vervalt per 2019. Deze regeling houdt in dat ouders tot aan dit bedrag kunnen schenken aan hun kinderen, ook wanneer zij in het verleden al een schenkvrijstelling hebben gebruikt. De schenking moet wel door het kind gebruikt worden voor het kopen van een eigen woning of het aflossen van de eigenwoningschuld.
N.B. Wanneer ouders nog niet eerder belastingvrij een bedrag aan hun kinderen hebben geschonken kunnen zij ook na 2019 nog gebruik maken van de verhoogde schenkingsvrijstelling van 100.800 euro.

De fiscale aftrekbaarheid voor onderhoud aan rijksmonumenten wordt vervangen door een subsidieregeling
Het kabinet gaat een subsidieregeling optuigen voor monumentenonderhoud. Particuliere eigenaren van rijksmonumenten kunnen nu nog een deel van hun onderhoudskosten fiscaal verrekenen.

Volgens het kabinet staat de Nederlandse economie er goed voor: de koopkracht groeit, de inkomensongelijkheid blijft stabiel en Nederlandse huishoudens bouwen hun hypotheekschulden licht af.

Als lid van de NVM is ZO makelaars blij dat het kabinet doordrongen is van de noodzaak om zo snel mogelijk meer woningen te realiseren. Een toenemend woningtekort en sterk stijgende prijzen vormen een steeds grotere bedreiging voor de koopkracht en daarmee ook voor de toekomstige economische groei van Nederland.

Lezing Delfia Batavorum

Kunnen we ons Delft nog zo idyllisch voorstellen, zoals te zien is op de gravures van Lieve van Olleven uit het eind van de 18e eeuw? Hoe zagen Delft en de dorpen in de omgeving er twee eeuwen geleden uit? Waar hielden inwoners zich in het dagelijks leven mee bezig? Wie geïnteresseerd is in deze vragen, kan terecht bij de reisbeschrijvingen van 'de Nederlandsche stad- en dorpbeschrijver' Lieve van Ollefen (1749-1816). Van 1793 tot 1801 werkte hij aan een reeks beschrijvingen van steden en dorpen in Zuid- en Noord-Holland. Op donderdag 27 september neemt historicus Sander Wassing u mee naar de tot nu toe vrijwel onbekende beschrijvingen van Lieve van Ollefen. De avond vindt plaats op donderdag 27 september in de Waalse kerk bij het Prinsenhof. Aanvang 20.00 uur. De toegang is gratis voor leden van Delfia Batavorum, niet-leden betalen 5 euro.

Gratis activiteiten in de Bibliotheek

In de week van 25 september tot en met 27 september staat er veel op het programma bij de bibliotheek. Dinsdag 25 september is het peuter voorlezen en knutselen in Den Hoorn, 26 september is het Mama café 'Slimme baby's' waarbij de jeugdverpleegkundige van het CJG vertelt hoe je kunt spelen en bewegen met je kleintje en de BoekStart specialist vertelt over wat je met baby's en dreumesen en boekjes kunt doen: spelen, bewegen, zingen en heel veel taalaanbod. Diezelfde woensdag kunnen kinderen in Maassluis komen gamen, met elkaar is dat veel leuker dan alleen op je kamer. In Den Hoorn wordt het juist heel rustig, daar kunnen kinderen hun eigen mandala ontwerpen. Op donderdag kun je na schooltijd leren hoe je een PowerPoint presentatie maakt, altijd handig als je een spreekbeurt hebt. Voor alle tijden en eventuele inschrijvingen, check de agenda op de website:
www.debibliotheekmm.nl.

Kortebaan Nootdorp krijgt herkansing

De Stichting Kortebaan Nootdorp heeft met zondag 7 oktober een nieuwe datum gevonden voor de jaarlijkse kortebaandraverij. Op de oorspronkelijke datum, dinsdag 7 augustus, was het te warm om te koersen waardoor het evenement werd afgelast. Als één-na-laatste kortebaan van het seizoen kan Nootdorp een cruciale rol spelen in de verdeling van de prijzen voor de verschillende klassementen. De aanvang is 13.00 uur. De eerste start valt omstreeks 13.30 uur. De strijd om de verschillende klassementen geeft de kortebaan in Nootdorp een nieuwe dimensie. Op maandag 15 oktober is de laatste kortebaan van het seizoen in 't Zand, maar het is goed mogelijk dat ruim een week eerder op De Poort al diverse beslissingen vallen. De kortebaan van Nootdorp biedt plaats aan maximaal 24 deelnemers. Welke paarden er aan de start komen, is bekend op donderdag 5 oktober. Wanneer de NDR de loting heeft verricht, staan de deelnemers op
www.kortebaandraverijen.nl.

Rossini Festival, ook bij Lijm & Cultuur!

Geniet in november van het Rossinifestival bij Lijm & Cultuur

Op 13 november 2018 is het 150 jaar geleden dat de beroemde operacomponist Gioacchino Rossini stierf. In november bruist het in diverse steden in Nederland van de activiteiten rondom Rossini. Ook bij Lijm & Cultuur!

Rossini schreef in korte tijd meer dan 40 opera's, maar na vernietigende woorden van zijn Parijse intendant over de opera Guillaume Tell, besloot hij nooit meer een opera te schrijven. Hij heeft woord gehouden en stortte zich onder meer op de kookkunst. Tijdens het Rossini Festival wordt de spraakmakende voorstelling Rossini.nu acht keer uitgevoerd, waaronder tweemaal in Delft, waar ook de unieke Rossini.scratch wordt georganiseerd en een speciale uitvoering voor jongeren.

Rossini.nu - 23 en 25 november
In de muziektheaterproductie Rossini.nu, gebaseerd op de populaire Petite Messe Solennelle, zit de componist aan zijn laatste avondmaal. Hij wordt ondervraagd door vier evangelisten die hem soms letterlijk op de snijtafel leggen. Maar dan komt hij oog in oog te staan met de man die verantwoordelijk is voor het einde van zijn carrière als componist...Met in de hoofdrol Luk de Bruyker, theaterteksten van Don Duyns, professionele muzikanten en solisten en projectkoren uit Delft en Haarlem. Voorstellingen in Delft op vrijdag 23 november 20.15 uur en zondag 25 november om 15.00 uur. Kaarten vanaf 24,50 euro online te koop via www.lijmencultuur.nl.

Rossini.scratch – 24 november
Zing zelf onder leiding van de dirigent Rick Schoonbeek mee in de beroemde koorwerken van Rossini! Op één dag wordt een aantal van zijn meest bekende composities ingestudeerd. Natuurlijk ontbreekt de Petite Messe Solennelle niet, maar ook zullen er delen uit het Stabat Mater voorbij komen, evenals het prachtige 'Koor van de Dorpelingen' uit de opera Guillaume Tell. Aanvang 10.00 uur, inclusief lunch en bladmuziek. Kosten zijn 50 euro per persoon. De dag wordt afgesloten met een concert dat gratis toegankelijk is voor familie, vrienden en fans. Kaarten online te koop op via www.lijmencultuur.nl.
Rossini.educatief – 23 november
Wanneer Rossini nu zou leven, zou de diagnose burn-out zijn geweest, en dat op jonge leeftijd na een korte periode van ongekend succes. Een bewerkte versie van de productie Rossini.nu gaat op zoek naar raakvlakken met de huidige tijd en hoe jongeren hun weg vinden in een maatschappij waar succes en positieve beeldvorming de boventoon voeren. Speciaal voor schoolklassen van het MBO en uit de bovenbouw van MAVO, HAVO en VWO is er een speciale educatieve voorstelling in Delft op vrijdagmiddag 23 november om 16.00 uur voor 5 euro. Informeer naar de mogelijkheden: 015 262 94 00 / info@lijmencultuur.nl.

Binnenkort zijn er ook speciale dinerarrangementen rondom de Rossini-activiteiten verkrijgbaar. Houdt de website van Lijm & Cultuur in de gaten voor meer informatie.

Tip: Kunt u niet zolang wachten op een dosis cultuur? Kom dan naar festival Dorpsgek! 29 september van 14.00 tot 23.00 bij Lijm en Cultuur.

Kippie Delft: gloednieuw maar toch vertrouwd

Kippie Delft heropende afgelopen donderdag de deuren.

Na vier en een halve week gesloten te zijn geweest, heropende Kippie Delft in de Hovenpassage woensdagochtend feestelijk de deuren. Een nieuwe huisstijl, gloednieuwe apparatuur en een praktisch ingedeelde werkruimte is het resultaat van een intensieve verbouwing.

Op het oog is er wellicht weinig veranderd, maar niets is minder waar, volgens eigenaar John van Steenderen. "Dat vind ik juist wel prettig, dat sommige klanten vragen 'wat is er nu eigenlijk precies veranderd?'. Dat betekent dat we nog steeds de oude vertrouwde Kippie zijn zoals iedereen ons kent. We hebben die vertrouwde look dus blijkbaar gehouden, en dat vinden we alleen maar fijn!"

Heropening
Er is natuurlijk wel degelijk wat veranderd, tijdens de verbouwing. "We hebben een gloednieuwe huisstijl", vertelt John. "Wit en een klein beetje geel zijn nu onze nieuwe kleuren. Die huisstijl werd landelijk in alle Kippiewinkels doorgevoerd, en we hebben dat moment aangegrepen om direct de hele zaak eens flink onder handen te nemen. Tot op het laatste steentje is alles uit de winkel gehaald en we hebben de boel weer van voren af aan opgebouwd. Alles is nieuw, van de apparatuur tot de toonbanken. De koelcel is groter en het pannenrek voor de bekende Kippiepannen. Maar het is voornamelijk heel fijn dat de werkroute veel praktischer is nu. We zijn allemaal heel blij met het resultaat!"

Tijdens de feestelijke heropeningsdag stonden er om half 9 al ruim veertig mensen voor de deur te wachten. "Om kwart voor 9 stonden er al zoveel mensen voor de winkel dat we maar een kwartiertje eerder open zijn gegaan!". Die drukte is ook wel logisch, zegt John. "We hadden een heel leuke actie, namelijk dat de eerste vijftig klanten bij besteding vanaf 10 euro een partyschotel cadeau kregen. Daar waren we binnen een half uur doorheen! Ook van de overige openingsacties werd volop gebruik gemaakt! We hebben heel veel leuke reacties gehad van mensen die de nieuwe zaak heel mooi vinden."

Assortiment
Het assortiment van Kippie Delft is onveranderd gebleven. Nog steeds staan er heerlijke grillproducten, maaltijden en broodjes op het menu. En dan natuurlijk de alom bekende Kippiepan. "Onze succesformule", lacht John. "Stekker in het stopcontact en binnen een mum van tijd heb je een schaal heerlijke hapjes op tafel staan. In verschillende maten verkrijgbaar, supersnel, heerlijk en makkelijk." Met de feestdagen in aantocht breidt Kippie in december het assortiment tijdelijk uit met gourmet- en tapasboxen, ook in verschillende maten.

Hoewel de producten niet nieuw zijn, heeft Kippie met de heropening wel een nieuwe actie in het leven geroepen. Iedere week zal er een nieuwe weekactie in combinatie met een maaltijd zijn in de winkel. "Iedere week krijgen de klanten een gratis product bij aankoop van een maaltijd. Aankomende week bijvoorbeeld zal iedereen die 600 gram nasi koopt, gratis twee heerlijke loempia's erbij krijgen."

Adresgegevens
Kippie Delft
Martinus Nijhofflaan 32
(in de Hovenpassage)
015-2611609
www.kippie.nl

Super Saturday bij Ardea Auto: 'What's going on here?'

Ford, de auto met USA-allure.

Eerder deze week werd ik aangeklampt door een robuuste Amerikaanse toerist. Hij knauwde iets naar me, wat leek op 'What's going on around here?'

Nietsvermoedend vroeg ik hem wat hij bedoelde. Toen viste hij een krant uit zijn rugtas en toonde me een grote advertentie van Ardea Auto. Er stond groot 'Super Saturday'!
Glimlachend luisterde ik naar zijn verhaal. Hij werkt bij een autobedrijf en vertelde dat Ford-dealers in de USA weleens een Super Saturday organiseren, waar veel bezoekers op af komen. Maar volgens hem doet Ardea Auto dat beter. Veel beter! Hij wijst naar de advertentie: "The best prices ever", zegt hij met veel overtuiging. En vervolgt: "gratis E-bike for 1.595,-. That's really cool, man." Als ik hem vertel dat je ook kunt kiezen voor de helft van dat bedrag als extra korting, schiet hij in de lach. "Smart deal anyhow". Dan vraagt hij wat 'voordeel 5.379 euro' betekent. Bij mijn uitleg valt zijn mond open van verbazing. "Go and get that new Ford at Super Saturday", spoort hij me aan.
Super Saturday dus, alleen bij Ardea Auto. Uitsluitend op zaterdag 29 september van 8.00 uur tot 18.00 uur, met duizenden euro's voordeel op nieuwe Ford-modellen, zowel op de personenenauto's als op de bedrijfswagens, zoals de Ford Transit Custom en Courier. Aantrekkelijke financieringsmogelijkheden, privé-lease aanbiedingen en ook extra voordeel op 650 jonge occasions met garantie. Check alle info op ardeaauto.nl.
Een laatste aansporing van iemand die het weten kan: "Go and get that deal of the year!"


Ardea Auto
www.ardeaauto.nl

Buitenactiviteiten bij Stadstuinderij BuitenLeeft

Mediteren en wandelen als 'appeltje voor de dorst' bij Stadstuinderij BuitenLeeft

DELFT - Stadstuinderij BuitenLeeft heeft deze week twee fijne buitenactiviteiten op de agenda waarin ontspanning centraal staat. De tuin is gelegen in Delft aan de Middelweg 1a en bevindt zich in het natuurgebied van de Delftse Hout.

De eerste activiteit die buiten plaats gaat vinden is een meditatieavond onder leiding van Anita Roseboom. Deze staat gepland op dinsdagavond 25 september, aanvang: 19.30 uur. De kosten voor de avond zijn 15 euro per persoon inclusief koffie of thee.
"Mediteren kun je natuurlijk altijd doen, maar bij volle maan vind ik altijd een speciaal moment. Een periode wordt dan afgerond en een nieuwe cyclus begint", vertelt Anita.

Geleide meditaties
Deze meditatieavond beslaat twee geleide meditaties. De eerste meditatie is gericht op het ontspannen door met aandacht contact te maken met ons fysieke lichaam. De tweede meditatie is een geleide meditatie met een thema. De beide meditaties bieden ontspanning door de aandacht voor ons fysieke lichaam en het loslaten van het denken.

Anita: "Indien het weer het toestaat is de meditatie natuurlijk lekker buiten, anders wordt gebruik gemaakt van het paviljoen. Er is plaats voor maximaal 6 personen, dus wees er snel bij! Bij deze is iedereen die wil komen van harte uitgenodigd. En wie weet is het een heldere avond en krijgen we een prachtig zicht op de volle maan. Dat zou de avond helemaal een speciale lading geven. Ik begin alvast met duimen."
Anita heeft nog een goede tip voor de aspirant-deelnemers: "Neem eventueel zelf een matje of eigen meditatiekussen mee als je dat prettiger vindt. Verder is het belangrijk dat je comfortabele kleding aan trekt. Kleding die niet knelt en die ervoor zorgt dat je het warm genoeg hebt."

Herfstwandeling
Zondagochtend 30 september staat een herfstwandeling gepland met een smakelijke lunch op de tuin. Deze wandeling, mede georganiseerd door Karlien van Haagen met als thema 'Vruchten', start om 10.00 uur. De kosten voor deze wandeling, inclusief de gezonde lunch, zijn 18,50 euro per persoon.

Karlien verklaart het gekozen thema nader: "De wandeling is bedoeld om een beetje na te denken over de afgelopen tijd: Wat wil jij loslaten of waar wil jij de vruchten van plukken in jouw leven? Je bent hartelijk welkom om dit te ervaren tijdens de herfstwandeling. Want, deze geplukte vruchten kunnen mooi dienen als een het spreekwoordelijke appeltje voor de dorst."
Filosofie
"BuitenLeeft is een ontmoetingsplek waar volwassenen en kinderen de positieve effecten van de natuur op hun gezondheid ervaren en zich daardoor kunnen ontdoen van fysieke of psychische lasten. 'Van buiten word je beter' is onze filosofie."

Aanmelden
Wil je je aanmelden voor één van deze twee activiteiten of heb je vragen, dan kun je Margriet Knospe van de Stadstuinderij bellen of e-mailen: 06-52689039 of info@buitenleeft.nl.

Workshop Tijdsurfen door Paul Loomans

Tijdens de workshop Tijdsurfen leer je hoe je meer rust en voldoening in je leven kunt krijgen

Druk, druk, druk. Een gevoel waaraan iets te doen is. Echt waar! Paul Loomans laat je in de workshop Tijdsurfen zien hoe je meer rust en voldoening in je leven kunt krijgen. De workshop vindt plaats Op Hodenpijl op woensdag 3 oktober.

Paul Loomans laat je ervaren hoe je door tijdsurfen meer rust en voldoening in je leven kunt verkrijgen.

Basisrust
Met zeven concrete aanwijzingen voert hij ons terug tot de essentie van al het handelen: vertrouwen op je gevoel en aanwezig zijn in wat je doet. Door je te laten leiden door je intuïtie, zul je jouw activiteiten op het juiste moment doen. Als je vervolgens ook de druk en de stoorzenders ontmantelt, ontstaat er basisrust en ga je vanzelf de dingen met aandacht en plezier doen. Op het programma staan onder meer 'de valkuilen van multitasken', 'emotionele stress tot rust brengen' en 'intuïtie gebruiken'. Paul behandelt herkenbare thema's op een laagdrempelige manier en dit maakt deze workshop tot een prima gelegenheid om je drempelvrees voor meditatie, mindfulness en bewustwording te overwinnen.

Over Paul Loomans
Paul Loomans is auteur, zenmonnik en oprichter van de StressOntknoping. In 2014 werd zijn boek 'Ik heb de Tijd, handleiding in Tijdsurfen' bekroond als beste spirituele boek van het jaar. In 2016 verscheen 'Goed gevoel, emoties als medicijn'.

Meer informatie
De avond kun je combineren met een bio-maaltijd in het restaurant. Datum: woensdag 3 oktober. Tijd: 20.00 uurPrijs: 15,- euro. Inclusief maaltijd: 35,- euro. Kaarten: www.ophodenpijl.nl.

Op Hodenpijl is gevestigd aan de Rijksstraatweg 20/22 in Schipluiden (vlakbij Delft) en beschikt over een ruime, gratis parkeerplaats.

Open huis Concordia afgelast

Vanwege de verwachte slechte weersomstandigheden op zondag 23 september heeft het bestuur van sportvereniging Concordia besloten om het open huis niet door te laten gaan.

Er wordt op een ander moment een nieuwe datum ingepland. Iedereen die interesse heeft om te gaan sporten bij Concordia is natuurlijk alsnog van harte welkom. Bij de jongste voetbaljeugd is er nog voldoende ruimte om te komen voetballen. Elke zondagochtend wordt er getraind en vriendjes en vriendinnetjes zijn van harte welkom om een keer mee te komen doen. Ook bij de tennis en golf zijn nieuwe leden van harte welkom.

Cursus Politiek
en Filosofie

TOPdelft organiseert samen met het Prinsenkwartier een cursus filosofie en politiek.

De cursus bestaat uit elf lessen en bevat een aantal bekende sprekers. Er is plaats voor vijftig deelnemers. Je kunt je opgeven voor de hele cursus (60 euro) of per lezing (7,50 euro). De cursus begint op 2 oktober en eindigt op 18 december 2018. De aanvangstijd is 20.00 uur, met uitzondering van 4 december. Dan is het 19.30 uur. Opgeven via info@prinsenkwartier.nl. Kijk voor meer informatie en het hele programma op www.prinsenkwartier.nl

Grote bazaar in de Vierhovenkerk

Op vrijdag 28 september van 19.00 – 21.30 uur en zaterdag 29 september van 10.00 tot 14.30 uur wordt er in de Vierhovenkerk, Obrechtstraat 50 een grote bazaar gehouden.

De helft van de opbrengst is bestemd voor een project voor straatkinderen in Oeganda. De andere helft is bestemd voor diaconale doelen in Delft, zoals de buurvrouw, stichting Present en Opkikker (een laatste wens voor zieke kinderen). Verder wordt er bijgedragen aan een muziekproject voor kinderen in Estelí, Nicaragua.

In de dagen voor de datum van de bazaar kan alles wat in de loop van de tijd op zoldertjes verzameld is naar de Vierhovenkerk gebracht worden. De tijden hiervoor zijn: maandag 24, dinsdag 25 en woensdag 26 september van 14.00 tot 16.00 uur en 19.30 tot 21.00 uur. Met het kopen van lootjes zijn bij het rad van fortuin mooie prijzen te winnen.

Delftse Atelierroute

Op zaterdag 29 en zondag 30 september, van 12.00 tot 17.00 uur, vindt de 23e editie van de Delftse Atelierroute plaats. Tijdens de atelierroute kunt u de ateliers van de exposerende kunstenaars van de herfstsalon bezoeken. Bij Kadmium in het Prinsenkwartier zijn de boekjes van de salon en de plattegrond van de atelierroute verkrijgbaar. Boekje en plattegrond 5,- euro, losse plattegrond 2,- euro. Zie www.delftseatelierroute.nl voor meer informatie.

Pulse Events: een nieuw christelijk initiatief

Journaliste Rinke Verkerk is een van de sprekers tijdens de eerste avond van Pulse Events

Prikkelende sprekers en inspirerende muziek, dans en poëzie. Met die ingrediënten begint zondag 30 september een nieuw initiatief in Delft: Pulse Events.

De avonden zijn bedoeld om de hartslag van God in de maatschappij te ontdekken en te kijken wat dat betekent voor je eigen leven. Drie christelijke spraakmakers trappen de eerste avond in de Zuiderkerk af. Tv-presentator Andries Knevel, theoloog Rikko Voorberg en journalist Rinke Verkerk houden persoonlijke toespraken in TED-stijl rond het thema 'Feel the Pulse'. Ter afwisseling zijn er korte creatieve intermezzo's.

Hartslag
Pulse Events - de naam verwijst naar een repeterende hartslag - is ontstaan bij een groep vrienden in Delft die samen met christenen uit de omgeving en andere belangstellenden willen nadenken over relevante actuele onderwerpen. Daarnaast komen er ook Pulse Events met vernieuwende worshipconcerten.

Iedereen welkom
"Pulse Events verwonderen, prikkelen, inspireren", zegt Francien Nijenhuis, een van de initiatiefnemers. "We hopen dat de avonden helpen om het geloof van mensen te verdiepen. Over kerkmuren heen. We denken dat de bijeenkomsten inspirerend kunnen zijn voor veel mensen in de Randstad-regio. Iedereen is welkom, ook als je niets met kerk of geloof hebt maar wel geïnteresseerd bent in het onderwerp of een spreker."

Meer informatie
De avonden zijn gratis toegankelijk en vinden plaats in de Zuiderkerk in Delft (Achterom 46). De eerste avond, op 30 september, begint om 20.00 uur; de zaal gaat om 19.30 uur open. De volgende avonden zijn op 18 november, 10 februari, 19 april en 16 juni. De organisatoren kondigen per keer de invulling en onderwerpen ervan aan, ook via Twitter (@PulseDelft), Facebook en Instagram.

Lekker bezig bij Stichting Stunt

Loop eens binnen bij Stichting Stunt tijdens de Open Dag!

Wil jij lekker bezig zijn in Delft? Kom dan naar de open dag van Stichting Stunt op woensdag 26 september.

De open dag is bedoeld voor iedereen die op zoek is naar een leuke, dynamische plek om zich verder te ontwikkelen richting een baan, opleiding of eigen onderneming, of als vrijwilliger. Je bent van harte welkom tussen 13.00 uur en 16.00 uur in het pand van Stunt aan de Rotterdamseweg 404.

Volg één van de workshops in de Upcycle Werkplaats, het Naai Atelier en de Lunchroom aan de Schie of timmer je eigen kratje in de houtwerkplaats. Voel hoe het is om te varen als schipper op de fluistersloepen van Canal Hopper Delft. Ontdek hoe de begeleiders van Stunt je kunnen helpen bij je persoonlijke ontwikkeling met programma's als Omgaan met Stress, hartcoherentie en samen sporten bij Sensus. Heb je een goed zakelijk idee om je eigen onderneming te starten? SCOPE, de eerste sociale coöperatie in Delft, is aanwezig om je alles te vertellen over hoe je je uit de uitkering kunt ondernemen.

Aanmelden voor de open dag is niet nodig, loop gewoon binnen en doe mee aan een activiteit die bij je past. Neem gerust je kinderen mee, ook zij worden vermaakt en getrakteerd op een gratis pannenkoek in de Lunchroom. Stichting Stunt is partner van de gemeente Delft op het gebied van re-integratie, participatie en activering. Als maatschappelijke organisatie helpt Stunt Delftenaren vanuit allerlei moeilijke situaties weer op de rails. En als sociale onderneming worden er in de eigen werkplaatsen van Stunt lifestyleproducten gemaakt van restmaterialen en lokaal gerecycled plastic. Veel lokale ondernemers laten hun relatiegeschenken en winkeldisplays ontwerpen en produceren bij Stunt waar ze door deelnemers met de hand worden gemaakt.

Trots op het Top Team van Les Enfants

Een deel van het team van Les Enfants. Helaas kon niet iedereen aanwezig zijn bij het fotomoment Foto: KOOS BOMMELE

Op papier is het Kinderopvang Les Enfants, maar het woord "kinderopvang" is eigenlijk niet op zijn plaats bij Les Enfants!

Les Enfants is gewoon niet te vergelijken met een kinderopvang, met een organisatie! Ons team is elke dag met de kinderen op pad om te ontdekken en de wereld te leren kennen. Kijk maar eens op onze Facebook pagina. Er gaat geen dag voorbij waarbij het woord opvang bij ons past, maar ook volgens de regels hoort het woord erbij. Het is best moeilijk geweest om mensen te zoeken die hetzelfde willen als wij, die kinderen de kans willen bieden op ontwikkeling op alle vlakken, maar gelukkig zijn ze er wel!

In zeven jaar tijd zijn we gegroeid van 2 naar 26 medewerkers, dat is knokken geweest. Van 15 kindjes naar meer dan 100 kindjes per dag blij maken met alles wat wij ondernemen.

Wij zijn zo trots op het team van kinderopvang Les Enfants! Die elke dag weer met zoveel passie en vanuit hun hart onze kindjes bij Les Enfants een top dag geven met zoveel avonturen en liefde!

Bedankt Wendy W & Diana & Chantal & Evelien & Wendy v G & Danielle & Carola & Mirella & Shirley & Mary & Anouk & Mandy & Floor & Rowan & Michelle & Jo-Anne & Tomas & Samantha & Wendy K & Quirine & Shannen & Svenja & Willy & Ashley & Charlotte & Rochelle

Wij zijn super trots op jullie!

Linda & Michael

Ps. Denk jij dat je ook bij ons in het team past? Stuur ons een mailtje: info@kinderopvang-lesenfants.nl. Dan nodigen wij jou uit voor een vrijblijvend oriënterend gesprek.

Goodstore kiest Delft voor eerste fysieke winkel

Goodstore zal zich in het 'Galerie Delft' pand aan het Vrouwjuttenland vestigen

Webwinkelketen Goodstore kiest Delft als decor voor hun allereerste winkel waar ambacht centraal staat. In het 'Galerie Delft' pand aan het Vrouwjuttenland, zal de winkel zich gaan vestigen.

Naast de unieke collectie klassieke schilderijen zijn ook handgemaakte design lampen, lijsten en nog meer ambachtelijk gemaakte woonaccessoires verkrijgbaar. Galerie Delft staat vanaf dag een bekend om zijn unieke 19de en 20ste eeuwse kunstcollectie. Het was dan ook juist deze collectie die de aandacht trok van Goodstore mede-oprichter Remco Oosterlaken. Waar Goodstore zijn succes dankt aan het onderscheidende assortiment ambachtelijk gemaakte producten voor zowel de zakelijke als particuliere markt, is het toevoegen van een eeuwenoude ambacht in de vorm van kunst de kers op de taart voor wat betreft het winkelconcept.

Verhaal
Delft is de eerste stad in Nederland waar het merk Goodstore zijn fysieke winkel opent. De snelgroeiende webshopketen, met meer dan 31 verschillende webshops, wil met deze fysieke winkel de doelgroep kennis laten maken met unieke handgemaakte producten van Nederlandse bodem. "In onze winkel koop je niet alleen een product, je koopt een verhaal", aldus Remco. In de winkel neemt het personeel je mee in het verhaal en kan je de producten ervaren alvorens je deze (online) koopt.

Opening
Binnen de muren van het pand aan het Vrouwjuttenland wordt momenteel hard gewerkt om de winkel in orde te maken. De officiële opening zal groots worden gevierd op 6 oktober met de gehele dag diverse activiteiten en mooie acties.

Kom heerlijk recreëren bij Alpine Sports

Bij Alpine Sports zijn de mogelijkheden oneindig! Foto: Foto:

Velen van u kennen Alpine Sports waarschijnlijk al. Voor degenen die ons niet kennen: Wij zijn een bedrijf waar je lekker kunt recreëren.

Van oudsher als ski- en snowboardschool gestart, inmiddels uitgegroeid tot een bedrijf waar je ook prima het kinderfeestje van uw kind kunt houden, zo ook uitstekend een bedrijfs- of familiefeest. Kortom, vele mogelijkheden met altijd een winters tintje erbij.

Kinderfeest
De populaire Happy Kids Party is een twee uur durend evenement waarbij de kinderen gaan Sleeën, Tuben, Trampoline springen en echte Tiroolse spelletjes gedaan worden. Maar er kan ook een enkel uurtje Tuben of bijvoorbeeld Sleeën geboekt worden.

Ski- en snowboard
Sinds 1995 kunt u leren skiën of snowboarden, maar ook als (ver)gevorderde wintersporter kunt u komen trainen voor de techniek en conditie.

Bedrijfs- of familiefeest
Iets te vieren? Wij bieden op maat gemaakte arrangementen aan. Met of zonder activiteiten, een uitgebreid buffet of simpele hapjes? Alles is mogelijk!

Familiewintersport
Met de familie op winterport? Wij bieden compleet georganiseerde wintersportvakanties aan. Van deur tot deur. Opstappen bij Alpine Sports en voor de deur afgezet worden. Bestemmingen: Italië, Oostenrijk en Winterberg Duitsland.

Goed voorbereid op wintersport? Kom dan extra voordelig lessen; tussen de Herfstvakantie en de Kerstvakantie geniet je van vijf lessen voor maar 125,00 euro. Lessen van maandag t/m vrijdag tot 19.00 uur.

Het Verbeeldingfestival bestaat 25 jaar!

Beth en Flo verzorgen een bijzonder klassiek concert

PIJNACKER - De Verbeelding, hét culturele evenement van Pijnacker-Nootdorp, bestaat 25 jaar en dat wordt gevierd! Natuurlijk met iedereen uit Pijnacker, Nootdorp, Delfgauw. Oude Leede én daarbuiten.

Op zaterdag 29 en zondag 30 september is er een prachtige kunstroute door heel Pijnacker, Delfgauw, Nootdorp en Oude Leede, plus een feestelijk Verbeeldingsfestival op het Raadhuisplein in Pijnacker.

Voor iedereen is er iets vlakbij huis te bezoeken, maar het is natuurlijk nóg leuker om ook eens op plaatsen te gaan kijken die je niet kent. Op maar liefst 35 bijzondere locaties is twee dagen lang kunst te bewonderen én te kopen van tachtig verschillende kunstenaars. Op die locaties vinden ook optredens plaats op het gebied van zang, dans, muziek, theater en vertelkunst.

Raadhuisplein
Het kloppende hart van de Verbeelding blijft ouderwets het Raadhuisplein in Pijnacker. Dit is dé plek van het festival. Het plein is het hele Verbeeldingsweekend gevuld met een creamarkt en verschillende gezellige terrasjes, waar je kunt genieten van muziek, de hele dag door.
Daarnaast is er op zaterdagmorgen voor kinderen vanaf 4 jaar de theatervoorstelling 'De Olifant die Woord hield' in het CJMV-gebouw. Over een olifant die boven in een boom een ei wil gaan uitbroeden. Dat wil je zien! Aanvang 10.30 uur. Gratis toegangskaartjes voor deze leuke voorstelling zijn af te halen bij Kantoorboekhandel Van Atten en Sigarenspeciaalzaak Het Moortje in Pijnacker.
Voor de allerjongsten, van baby tot vier jaar, is er op zaterdag 29 september van 11.00 tot 12.00 uur in de Pijnackerse bibliotheek 'Muziek op Schoot' door Irene Haket. Lekker samen met je kind -al dan niet op schoot- muziek maken.

Klassiek concert
Als superlekkere kers op de toch al zo uitbundig gedecoeerde taart geft het duo Beth en Flo zaterdagavond 29 september een heel bijzonder concert in de Dorpskerk, Koningshof 3, Pijnacker. Zij brengen klassieke muziek op vleugel, met een vleugje cabaret. Een heel bijzondere, verrassende combinatie! Aanvang 20.30 uur. Kaarten à 12,50 euro zijn te bestellen via www.deverbeelding.nu.

Opening
Op vrijdagavond 28 september, aanvang: 20.00 uur, opent burgemeester Francisca Ravestein het Verbeeldingsweekend in Theater CulturA aan de Dorpsstraat 7 in Nootdorp. Na het officiële gedeelte kan van een bijzondere dansvoorstelling worden genoten, uitgevoerd door voormalige dorpsgenoten.
Dus, wat let je? Duik in het feest dat Verbeelding heet! Geniet van de kunst, de optredens en de bijzondere locaties. Want wanneer zie je nou een optreden in een kersenkas, prachtige beelden in de mooiste tuin van Pijnacker-Nootdorp of een optreden in de vergaderzaal van de Gemeenteraad?

Programma
Het complete programma van dit spectaculaire festival is te vinden op www.deverbeelding.nu en op de Facebookpagina van De Verbeelding.

Bouw multifunctioneel Antoni van start

Antoni wordt een uniek gebouw waar wonen, ontmoeten, verbinden en beleven centraal staan. (foto: PR)

Afgelopen week heeft wethouder Martina Huijsmans het startsein gegeven voor de bouw van het multifunctioneel gebouw Antoni.

In het gebouw komt een breed aanbod aan voorzieningen, waaronder expositieruimtes, werkplekken, horeca en een ondergrondse fietsenstalling. Daarnaast bevat het gebouw woningen en een hotel. Antoni is het eerste nieuwbouwproject dat wordt gerealiseerd in het nieuwe stationsgebied in Delft. Naar verwachting is Antoni in 2020 gereed.

Tussen de Nieuwe Gracht en het toekomstige Van Leeuwenhoekpark en pal naast het busplein bij station Delft verrijst Antoni. Antoni wordt een uniek gebouw waar wonen, ontmoeten, verbinden en beleven centraal staan. Een ontmoetings- en verblijfsplek pur sang, met een transparante plint die door zijn hoge, glazen gevel uitnodigt tot meedoen, meedenken, aansluiten en binnenkomen.

In het gebouw komen een onderscheidend hotel met zo'n 80 kamers, een restaurant, flexibele werkplekken met ruimte voor starters en kleine bedrijven en een ingenieuze parkeervoorziening. Op de verdiepingen daarboven worden 28 compacte studio's en 11 riante appartementen gerealiseerd. In Antoni functioneert de Living Lobby 24/7 als het hart van het gebouw en als ontmoetingsplek in de buurt. De duurzaamheid van dit gebouw is 'state of the art' qua materiaalgebruik, energievoorziening en flexibiliteit naar de toekomst en sluit naadloos aan bij de nieuwe duurzame initiatieven die in het gebouw plaatsvinden. Onder het gebouw Antoni komt een derde openbare fietsenstalling in het stationsgebied voor zo'n 2.400 fietsen. Na de eindoplevering van de nieuwe fietsenstalling (medio 2020) zijn er in totaal 10.100 plekken beschikbaar.

Meer informatie over Antoni is te vinden op www.woneninantoni.nl.

Taalmaatjes gezocht

Ben je op zoek naar leuk en zinvol vrijwilligerswerk? Start dan bij Taalhuis Den Hoorn aan als Taalmaatje. Na een korte cursus door Stichting Lezen en Schrijven ga je aan de slag. Je helpt mensen 1 op 1 of in kleine groepjes om beter Nederlands te leren spreken, lezen of schrijven. Op dit moment is er een tekort aan taalmaatjes, waardoor gemotiveerde taalvragers nog niet geholpen kunnen worden. Interesse? Neem dan contact op met het Taalhuis Den Hoorn via taalhuis@bibliotheekdenhoorn.nl. Kijk voor meer informatie op www.debibliotheekmm.nl/taalhuis.

Prostaat Praat

Het Reinier de Graaf Gasthuis, inloophuis Debora Delft en de ProstaatKankerStichting.nl organiseren een informele bijeenkomst voor mannen met prostaatkanker en hun partners. U bent welkom om medepatiënten te ontmoeten die ook prostaatkanker hebben. Samen kunt u ervaringen uitwisselen: wat betekent het voor mij en voor mijn partner. Hoe ervaart een medepatiënt de behandeling. Wat staat mij te wachten? De bijeenkomst wordt begeleid door lotgenoten van de ProstaatKankerStichting.nl en een casemanager van het Reinier de Graaf Gasthuis. Er wordt ervaren dat contact met lotgenoten bevrijdend en ontspannend kan werken. De bijeenkomst is gepland op dinsdag 2 oktober van vier tot half zes Inloophuis Debora Aart van der Leeuwlaan 9, 2624 PK Delft U bent van harte welkom. Wilt u zich vóór 2 oktober opgeven via inschrijven@inloophuisdebora.nl

Studieseminar met ds. Kees van Velzen

Op woensdag 3 oktober is er in Delft een studieavond met ds. Kees van Velzen, spreker voor de stichting Christenen voor Israël. Het onderwerp waarover hij spreekt is: Onverbreekbaar verbonden. De bijeenkomst vindt plaats in de Bethlehemkerk, Floresstraat 2 in Delft. De aanvang is om 20.00 uur, toegang is gratis. Ds. van Velzen werkte bij de Evangelische Omroep jarenlang als hoofd van de afdeling Nazorg en was betrokken bij de Nederland Zingt avonden. Zijn persoonlijke bediening is onderwijs en coaching. Zijn talenten daarvoor kon hij eerder benutten als voorganger in Antwerpen en Lelystad. Hij is een veelgevraagd spreker en spreekt regelmatig voor Christenen voor Israël.

Collectanten voor MS Fonds gezocht

Van 19 tot en met 24 november 2018 organiseert het Nationaal MS Fonds de landelijke huis-aan-huiscollecte om geld in te zamelen voor onderzoek naar de ziekte multiple sclerose (MS). MS is een chronische ziekte van het centrale zenuwstelsel. In Nederland hebben meer dan 17.000 mensen MS en jaarlijks krijgen 800 mensen de diagnose. Over de ziekte MS is nog veel onbekend. Met de opbrengst van de collecte investeert het Nationaal MS Fonds in innovatieve onderzoeken om MS te genezen. Er worden nog collectanten gezocht in Delft en omgeving. Kijk op de website www.mscollecte.nl voor meer informatie en meld je snel aan!

Doel Delfland zoekt riksjabestuurders

Lekker met de riksja erop uit (foto: Corné Sparidaens) Foto: Corné Sparidaens

DELFT - Doel Delfland is op zoek naar vrijwilligers die het leuk vinden om regelmatig met twee ouderen in een riksja een fietstocht te maken. Dat gebeurt in samenwerking met Pieter van Foreest, in het kader van 'Fietsen Alle Jaren'.

Dit is een initiatief van de Fietsersbond, bedoeld om ouderen die zelf niet (meer) kunnen fietsen de wind weer door de haren te laten voelen. Samen met een of twee passagiers gaan ze in een riksja op stap, bijvoorbeeld langs plaatsen waar zij vroeger gewoond en gewerkt hebben. Onderweg delen de passagiers met elkaar en met de bestuurder hun herinneringen.

Denemarken
In Denemarken, waar het idee vandaan komt, zijn de riksja's binnen een paar jaar een enorm succes geworden. Er rijden er inmiddels al zo'n 500 rond, bestuurd door enkele duizenden enthousiaste vrijwilligers. En het effect op de oudere deelnemers is fantastisch: mensen die met bijna niemand meer praten, gaan dat weer doen, andere mensen die eenzaam en somber geworden zijn, komen weer vrolijk terug van hun fietstocht. Dat laatste geldt trouwens ook voor de vrijwilligers, voor wie de deelname zonder meer een verrijkende ervaring is.

Vrijwilligers
Voor 'Fietsen Alle Jaren' in Delft zijn vrijwilligers nodig, mensen die regelmatig een uurtje beschikbaar hebben en het leuk vinden er op deze manier op uit te trekken. Ter geruststelling: de riksja is uitgerust met een elektrische trapondersteuning! Alle vrijwilligers krijgen vooraf een training in het gebruik van de fiets en ook in het omgaan met de doelgroep van 'Fietsen Alle Jaren'.

Heeft u belangstelling, kijk dan op www.fietsenallejaren.nl of neem contact op met Conny Vos: c.vos@ggz-delfland.nl, 06-13710208 of Sascha van Eijk, s.v.eijk@ggz-delfland.nl, 06-51024680.

Downwind zigzaggen door een parcours met boeien

Ook uit de wind is het goed toeven bij Plané

DELFT – Tegen de tijd dat de doorsnee Delftenaar zich met windkracht vijf en hoger naar binnen spoedt, komen ze bij windsurfvereniging Plané enthousiast naar buiten. Trainer en enthousiast lid Wouter Wessels van deze oer-Delftse club vertelt er alles over.

Door Willem de Bie

Wouter Wessels groeit op in Tanthof, eerst in de Bikolaan en wat later in de 'Hofjes' in de wijk Voordijkshoorn. Op de basisschool, Gabriël West, organiseren ze één keer per jaar een sportdag, waarbij de leerlingen kennismaken met een groot scala aan sporten. Waaronder hockey. En dat was bij Wouter precies in de roos: vlakbij zijn huis, Ring Pass, en een sport waar voor Wouter alles in zit. Op internet komt hij gave YouTube-video's met windsurfen tegen en raakt enthousiast. Enthousiasme dat uitloopt in het aanschaffen van een surfboard en bijbehorende attributen: "Ik dacht er verstand van te hebben en kocht een waveboard van vijfentachtig liter met een zeil van vierenenhalve vierkante meter. De eerste keer met dat spul weet ik nog goed: geen wind en niet vooruit te branden. Al snel had ik door dat mijn spullen misschien niet de handigste aankoop waren en dat les nemen ook geen slecht idee was".

En zo komt de beginnende surfer bij 'Windsurfingdelft Plané' terecht. Een vereniging die misschien wel op de mooiste locatie van Delft is gesitueerd: aan de rand van het water van de Grote Plas in de Delftse Hout. Gestart in 1975, toen de Plas niet meer was dan een plas met wat petieterige boompjes en kale grasveldjes. Plané is er snel bij en mag op het schiereiland van de Plas een eigen accommodatie bouwen, wat met gezamenlijke inspanning van de leden een goed geoutilleerd clubgebouw oplevert. "We zitten hier natuurlijk prima, hebben aardig wat wind, hoewel dat met de steeds hoger wordende begroeiing wel minder wordt. En soms zit het weer tegen, zoals deze zomer: erg weinig wind en blauwalg".

Bij Ring Pass verhuist Wouter van de junioren naar de senioren: "En dat was een probleem: ik verhuisde van de zaterdag naar de zondag en dat ging niet samen met het surfen, dat ook op zondag is. Ik heb toen met pijn in 't hart gekozen voor het windsurfen". Wouter heeft technische Informatica gestudeerd aan de Haagse Hogeschool en werkt nu als 'ethical hacker' bij een groot bedrijf. Een ethical hacker ontwikkelt en test software op allerlei gebieden. Deze vaardigheden komen ook van pas bij het surfen: "Ik was een keer mee naar aan een NK en daar viel mij op dat scores en uitslagen allemaal nog min of meer handmatig, dus redelijk amateuristisch, met Excel-sheets werden bijgehouden.

Met zijn IT-kennis ontwikkelt Wouter een fraaie computertool: "Het bijhouden en produceren van scores en uitslagen, en dus de sport, wordt hierdoor aanzienlijk makkelijker, sneller, moderner en geavanceerder. Vorig jaar heb ik het programma voor het eerst uitgeprobeerd en dat ging goed. Sinds die tijd word ik steeds meer gevraagd om dit ook te doen voor andere clubs, zowel in binnen- als in buitenland". En zo komt Wouter in China, Brazilië, Italië, Denemarken. "Voor mij is het een soort samenkomen van hobby en werk".

Wouter surft natuurlijk ook en doet dat op zodanige wijze dat de club hem enkele jaren geleden vroeg om trainer te worden. En dus volgde Wouter een officiële trainerscursus bij de Watersportbond en is hij regelmatig langs en op het water te vinden om anderen de fijne kneepjes van het surfen bij te brengen. Het windsurfen heeft in de loop van de jaren concurrentie gekregen van andere sporten: "Het was in de jaren zeventig, naast zeilen en enkele andere sporten, een van de eerste sporten die ook op het water en met een zeil beoefend werden. Langzamerhand zijn er meer varianten bij gekomen, zoals bijvoorbeeld het kite-surfen, surfen op een klein board en voortbewogen door een kite, een vlieger". De hausse van de jaren zeventig is voorbij en momenteel heeft Plané een vrij constant aantal leden dat schommelt rond de tachtig.

Windsurfing heeft, net als veel andere sporten, een aantal klassen waarin wedstrijden worden gehouden: "De meest populaire variant is 'Slalom', waarbij het gaat om behendigheid en snelheid. Er wordt dan downwind gevaren over een zig-zag parcours met boeien; hopelijk in 2024 te bewonderen op de Olympische Spelen".

Surfen, trainen, surfweekends organiseren, feestjes, Wouter heeft het erg naar z'n zin. "Ik heb hier trouwens ook mijn vriendin ontmoet…".

Meer weten over de surfsport in het algemeen of Plané in het bijzonder? Mail naar: trainer@windsurfingdelft.nl.

Spartaans sporten in Oostenrijk

Bart van Woggelum in actie tijden de Spartan Race in Oberndorf

DELFT - Zondag 9 september jongstleden deed Bart van Woggelum (42), als lid van een negenkoppig team, mee aan een Spartan Race in het Oostenrijkse Oberndorf. "Prachtig! In gevecht gaan met de elementen, dat is gewoon kippenvel."

Door Ruud Stift

Bart had deze race cadeau gekregen van zijn partner Lisanne. Samen met de rest van zijn team, geformeerd uit andere werknemers en leden van Sportcenter Allround in Den Hoorn, ging hij vanaf december vorig jaar volle bak in training voor deze ultieme uithoudingsproef. Een loop van 19 kilometer, de super-afstand bergop, met onderweg een paar niet misselijke obstakels.

"In mei 2017 had ik in Bergschenhoek de Fisherman's Friend StrongmanRun obstacle mud challenge gedaan over 13 kilometer en dat beviel me wel. Echter, in Nederland stelt het vechten tegen de elementen natuurlijk niet zoveel voor. In Oostenrijk spreek je niet over 'geaccidenteerd' terrein, daar liepen we letterlijk tegen een berg van 1700 meter hoogte op. Na twee kilometer bergopwaarts moesten we in een steengroeve afdalen. Hier moest 100 meter door ijswater gezwommen worden, daar krijg je niet bepaald zweetvoeten van, zeg maar. Hierna moest verder worden afgedaald door prut en riviertjes. Voor de mannen stond een 20 kilogram zware emmer met grit klaar die we over een afstand van 500 meter moesten verslepen, de beruchte bucket challenge. Boven op de berg moest nauwkeurig met een speer worden gegooid. Bij een niet goed voltooide proef, kreeg je 30 burpees als straf. Dat heb ik uiteindelijk drie keer moeten doen. Ach, het hoort er nu eenmaal bij."

Afdaling
Ook tijdens de afdaling stonden nog genoeg obstakels te wachten,
"Als team help je elkaar als iemand even worstelt en maar niet boven komt. Zoals bij een schutting van zo'n vier meter hoog, die beklommen moet worden of bij het onhandige klimmen in een cargonet. Dat was het leuke van onze 'open' inschrijving. We liepen de race bewust zonder tijdslimiet, zodat we de afstand relatief relaxt konden overbruggen. Finishen was het enige wat telde. In de groeve bijvoorbeeld had ik het even te kwaad. Maar toen ik omhoog keek een en een paar buizerds ontdekte, kon ik de pijn uitschakelen en de afstand voltooien. Eén met de natuur en je lichaam tot het uiterste op de proef stellen, een heerlijke combinatie. Na ongeveer vijf uur bikkelen kwam ik over de meet."

Hindernissen
"Gedurende de gehele afstand hebben we zo'n 25 hindernissen overwonnen. Zoals vier meter recht omhoog in een touw klimmen en dan de bel luiden. Dat was wel moeilijk door een oude blessure aan mijn rechterhand, maar mijn teamgenoten sleepten me erdoor heen. Na de finish hebben we in het dal een klein beetje gefeest. Even vieren dat we het t-shirt en de medaille in the pocket hadden."

Organisatie
Aan deze Spartan Race deden duizenden atleten mee. Om het kwartier werd een team weggeschoten. En toch had je niet het idee dat het overbevolkt was op de berg. Ongelooflijk hoe goed het allemaal georganiseerd was. Onderweg genoeg eten en drinken, zoals bananen, chocola en sportdrank, om op kracht te blijven. Bos, stenen, bergen en rivieren: heerlijk! Je gaat van krachtsexplosie naar krachtsexplosie. Eind oktober staan we waarschijnlijk weer aan de start voor een Spartan Race. In Nederland, op het Eiland van Maurik."

Wandeltochten door natuur of de stad

Wandel iedere woensdag mee tijdens de Gezonde Natuurwandeling!

Samen wandelen in het groen is goed voor lichaam én geest. Daarom biedt Stichting Gezond Natuur Wandelen elke week op vaste tijden en plekken wandelingen aan in de natuur of het groen in de stad.

Een wandeling duurt ongeveer een uur en gaat in een rustig tempo. Deelname kost niets, aanmelden is niet nodig. Na afloop is er gelegenheid om samen koffie of thee te drinken. In Delft is elke woensdag om 10.30 uur een Gezonde Natuurwandeling vanaf Het Buitenhuis, Buitenhofdreef 274. Vanaf oktober gaat een maandelijkse wandeling van start vanaf de Papaver, Korftlaan 6. Een overzicht van alle wandelingen is te vinden op www.gezondnatuurwandelen.nl.

De wandelingen zijn speciaal voor mensen die wat meer willen bewegen en dat graag samen met anderen willen doen. Iedereen is welkom! Vrijwilligers begeleiden de wandelingen en vertellen onderweg iets over de natuur. Ook vrijwillig wandelbegeleider worden? Belangstellenden kunnen zich aanmelden via contact@gezondnatuurwandelen.nl.

Verloren of gevonden voorwerpen melden

De heer en mevrouw Kramer, 60 jaar getrouwd, op bezoek bij de burgemeester

Heeft u iets verloren? Kijk dan op www.verlorenofgevonden.nl of iemand anders het heeft teruggevonden. Staat uw voorwerp er niet bij? Dan kunt u dit op de website aanmelden. Zijn er goederen van u gestolen? Meld dit dan ook aan op www.verlorenofgevonden.nl. U vergroot hiermee de kans dat u ze terugvindt. Doe bij diefstal ook altijd aangifte bij de politie.

Heeft u een voorwerp gevonden? Bewaar het thuis en geef op www.verlorenofgevonden.nl door wat u heeft gevonden. Als er binnen 1 jaar geen contact is opgenomen, mag u het voorwerp houden.

De heer en mevrouw Hoogendam, 60 jaar getrouwd, op audiëntie bij burgemeester Van Bijsterveldt
De heer en mevrouw De Roo werden vanwege hun 60-jarig huwelijk op het Stadhuis ontboden door burgemeester van Bijsterveldt
Meneer en mevrouw Schipper, nog even verliefd, zelfs na 60 jaar huwelijk! Met burgemeester Van Bijsterveldt op de foto

Wilt u het gevonden voorwerp liever niet thuis bewaren? Lever het dan in bij het depot Gevonden Voorwerpen Haaglanden aan de Junostraat 24 in Den Haag. U doet dan afstand van uw rechten. Na inname van de goederen zorgt het depot voor registratie en eventuele teruggave aan de eigenaar.

Voor sommige situaties gelden uitzonderingen. Bijvoorbeeld als u een paspoort, identiteitskaart of rijbewijs heeft verloren of gevonden. Kijk voor meer informatie op www.delft.nl of op www.verlorenofgevonden.nl.

Gemeente Delft | Stationsplein 1 | alleen op afspraak, via www.delft.nl/afspraak of tel. 14015 | openingstijden: ma t/m do van 8.30-17.00 uur, vr van 8.30-20.00 uur | u kunt bij de gemeente alleen per pin betalen | www.delft.nl.

Werkzaamheden
Binnenstad

Oude Delft: van 24 tot 29 september zijn er asfalteringswerkzaamheden. Een deel van de Oude Delft is dicht voor gemotoriseerd verkeer.

Verwersdijk / Noordeinde: tot en met 16 november zijn er werkzaamheden aan kabels en leidingen. Er is geen hinder voor het verkeer, het werk vindt plaats op de stoep.

Oosteinde: tot en met 20 december zijn er werkzaamheden aan het riool. Op het deel waar wordt gewerkt is geen doorgaand verkeer mogelijk.

Hof van Delft

Westsingelgracht: tot en met 30 oktober zijn er werkzaamheden aan de Westsingelgracht. Ter hoogte van de tramhalte en tussen het Stationsplein en de Ireneboulevard komen steigers waar boten kunnen aanmeren. Het werk wordt vanaf het water uitgevoerd om overlast voor fietsers te beperken. Voor de veiligheid van fietsers komen er tijdelijke hekwerken langs de waterkant. Deze worden eind september vervangen door een definitieve leuning.

Stationsplein: tot en met april 2020 is het Stationsplein niet te bereiken via de zuidkant.

Voordijkshoorn

Westlandseweg / Prinses Beatrixlaan: tot en met 12 oktober zijn er werkzaamheden aan de Westlandseweg. Het werk vindt in fasen plaats:van 17 tot en met 28 september wordt er gewerkt op het middendeel van de Prinses Beatrixlaan. Vanaf de Westlandseweg is het dan alleen mogelijk om rechtsaf de Prinses Beatrixlaan op te rijdenvan 28 september tot en met 12 oktober wordt er gewerkt aan de oostzijde van de Prinses Beatrixlaan. In- en uitgaand verkeer vanaf de Prinses Beatrixlaan is dan niet of beperkt mogelijk. Ook is de fietsstrook langs de Prinses Beatrixlaan aan de oostzijde afgesloten.

Mienette Stormstraat: tot en met 26 oktober zijn er werkzaamheden aan de bestrating.

Henry Dunantlaan: tot en met 29 december zijn er werkzaamheden aan het riool. De straat is dan afgesloten voor verkeer.

Voorhof en Buitenhof

Westlandseweg / Prinses Beatrixlaan: tot en met 12 oktober zijn er werkzaamheden aan de Westlandseweg. Het werk vindt in fasen plaats:van 17 tot en met 28 september wordt er gewerkt op het middendeel van de Prinses Beatrixlaan. Vanaf de Westlandseweg is het dan alleen mogelijk om rechtsaf de Prinses Beatrixlaan op te rijdenvan 28 september tot en met 12 oktober wordt er gewerkt aan de oostzijde van de Prinses Beatrixlaan. In- en uitgaand verkeer vanaf de Prinses Beatrixlaan is dan niet of beperkt mogelijk. Ook is de fietsstrook langs de Prinses Beatrixlaan aan de oostzijde afgesloten.

Felix Timmermanspad: tot en met 31 december zijn er werkzaamheden aan de riolering.

Griegstraat: tot en met 31 december wordt het riool vervangen op het deel tussen de Mahlerstraat en de Ravelstraat. De halve rijbaan is afgezet, maar verkeer kan wel passeren.

Vrijenban

Aan 't Verlaat: tot en met 5 oktober vindt er onderhoud plaats aan het fietspad. Het fietspad is versmald, maar fietsers en voetgangers kunnen passeren.

Wippolder en Schieoevers

Delfgauwseweg: op 27 en 28 september van 7.00 tot 17.00 uur zijn er herstelwerkzaamheden aan kabels en leidingen. Fietsers en gemotoriseerd verkeer worden omgeleid bij de wegversmalling ter hoogte van de Frederik Hendrikstraat.

Tot en met april 2019 is de aansluiting richting de Zuidwal afgesloten vanwege bouwactiviteiten.

Sint Sebastiaansbrug: de Sint Sebastiaansbrug is afgesloten voor zwaar verkeer (hoger dan 2,5 meter of zwaarder dan 5 ton). Zwaar verkeer vanaf de A13 wordt omgeleid:(vanuit Den Haag) via de Vrijenbanselaan, Broekmolenweg en Wateringsevest(vanuit Rotterdam) via de Kruithuisweg/N470, Prinses Beatrixlaan, Westlandseweg en Zuidwal.

Automobilisten, fietsers, voetgangers en invalidenvoertuigen kunnen wel de brug gebruiken.

Besluiten
Omzettingsvergunning (Verkamering)

2628 RL | Piet Heinstraat 70 | van rechtswege verleend | 11 september 2018.

Evenementen Vergunningen

18-23 september | Kermis | Markt | verleend

20 t/m 23 september | Delft Serveert | St. Agathaplein | verleend

22 en 23 september | De Spoorzone Voorbij | Phoenixstraat, Spoorsingel, van Delftse Molen tot Hooikade | verleend

29 september | Verjaardag De Sjees | Terras de Sjees, Markt 5 | verleend

30 september | Delfts Blauw rit Rotary Delft | Markt | melding akkoord.

Op www.delft.nl/evenementenkalender vindt u alle evenementen die bij de gemeente zijn aangevraagd en de status van de aanvraag. Inzage: op afspraak bij de gemeente aan Stationsplein 1.

Omgevingsvergunningen
Aaangevraagd

2611 XS | Pieter Hendrikstraat 5 | bouw: dakkapel | 14-9-2018

2611 XS | Pieter Hendrikstraat 8 | bouw: dakopbouw | 13-9-2018

2613 NX | Justus van Schoonhovenstraat 1 | bouw: dakopbouw aan achterzijde | 10-9-2018

2614 ES | Van Blommesteinstraat 20B | bouw: draagmuur tussen woonkamer en keuken doorbreken en vervangen door stalen balk | 10-9-2018

2614 SG | Kristalweg 114 | bouw: dakkapel aan achterkant woning | 14-9-2018

2614 SG | Kristalweg 122 | bouw: dakkapel | 14-9-2018

2623 HD | Uilensingel 18 | kap: een populier | 11-9-2018

2628 GG | Nassaulaan 167 | pand brandveilig gebruiken | 14-9-2018

2628 HB | De Colignystraat 55 | pand brandveilig gebruiken | 12-9-2018

2628 JH | Kloosterkade 172 | bouw: dakkapel | 11-9-2018.

Verleend regulier

2611 VB | Oosteinde 51 | bouw, strijdig gebruik gronden/bouwwerken met RO, gemeentelijk monument: binnenplaats herinrichten | 10-9-2018

2616 LN | Olof Palmestraat 1 | bouw: uitbreiden achterzijde van IKEA Delft | 12-9-2018

2623 MV | Fuutlaan thv. nr. 24 en Visdiefplaats | kap: een es wegens vernieuwen brug | 14-9-2018

2623 NM | Kluutring 18 | bouw, strijdig gebruik gronden/bouwwerken met RO: dakopbouw | 12-9-2018

2624 LS | Aart van der Leeuwlaan 790 | bouw: tien appartementen in voormalige sportschool | 12-9-2018

2624 NW | Antoon Coolenlaan 47 | bouw: dakopbouw | 10-9-2018

2625 BW | Brahmslaan 16 | kap: van twee bomen die in slechte staat verkeren | 10-9-2018

2625 LL | Grabijnhof 16 | bouw: inpandige verbouwing en hoofddraagstructuur wijzigen | 11-9-2018

2629 JA | Thijsseweg 11 | bouw, strijdig gebruik/gronden met RO: meerdere zeecontainers tijdelijk plaatsen | 11-9-2018.

Ontwerpbeschikking uitgebreid

2612 VT | Goudenregenlaan 20 | aanleg, strijdig gebruik gronden/bouwwerken met RO: tuin uitbreiden | dossiernummer: 201809434 | voornemen: ontwerpbeschikking verlenen | inzage en zienswijze van 20-09-2018 t/m 31-10-2018

2614 Xx | Van der Goesstraat – Van Schuijlenburchstraat | bouw: 68 appartementen en 23 eengezinswoningen | voornemen: ter visie leggen conceptbeschikking | inzage en zienswijze van 20-09-2018 t/m 31-10-2018.

Buiten behandeling gesteld

2613 GW | Casper Fagelstraat 30 | bouw: functie pand wijzigen | 30-7-2018

2614 KH | Laan van Bentvelsen 0 | bouw: vrijstaande woning | 5-12-2017

2616 LZ | Kleveringweg 51 | bouw: nieuwe kantoren met bedrijfshal | 27-7-2018.

Meldingen
Meldingen brandveilig gebruik

2611 LB | Vrouwjuttenland 23 | 11-9-2018

2613 BE | Spoorsingel 30 | 31-7-2018

2624 BB | Industriestraat 16 | 14-9-2018

2624 BB | Industriestraat 16 | 7-9-2018

2628 GG | Nassaulaan 167 | 14-9-2018

2628 HB | De Colignystraat 55 | 12-9-2018.

Meldingen brandveilig gebruik, níet akkoord

2611 JE | Choorstraat 39 | 21-8-2018

2611 RJ | Molslaan 33 | 29-8-2018

2611 TJ | Oranje Plantage 12 | 2-9-2018

2613 BE | Spoorsingel 30 | 31-7-2018

2624 TJ | Hendrik Marsmanlaan 9 | 4-9-2018

2628 BB | Julianalaan 5 | 8-9-2018.

Meldingen lozingen

2613 RT | Van Bleyswijckstraat 72, bouwplaats | lozing in bodem of riolering buiteninrichting | 14-9-2018

2624 NH | Taj Mahalplaats 8 | grondwater lozen bij verwijderen ondergrondse perscontainer | 11-9-2018

2629 JG | Heertjeslaan, kavel 11B | water uit bezinkbassin lozen | 11-9-2018.

Bouwmeldingen

2614 KH | Laan van Bentvelsen 80 | losstaande berging | 13-9-2018

2614 MN | Laan van Lekkerkerk 92 | dakkapel | 11-9-2018

Sloopmeldingen

2611 LA | Vlamingstraat 82 | asbest verwijderen | 11-9-2018

2613 BK | Hof van Delftlaan 55 | asbest verwijderen | 11-9-2018

2614 GR | Buitenwatersloot 310 | asbest verwijderen | 14-9-2018

2616 LA | Brasserskade 216 | asbest platen verwijderen | 11-9-2018

2623 CK | Wezelstraat 22 | asbest verwijderen | 13-9-2018

2623 JT | Willem Dreeslaan 6 | asbest verwijderen | 11-9-2018

2625 LR | Gerbrandylaan 42 | asbest verwijderen | 11-9-2018

2628 BJ | Julianalaan 90 | asbest verwijderen | 14-9-2018

2628 CA | Leeghwaterstraat 36 | asbest verwijderen | 10-9-2018

2628 CN | Stevinweg 1 | pakkingen rk 1 verwijderen voor vervanging warmtemeters | 14-9-2018

2628 JK | Prof. Krausstraat 25 | asbest verwijderen | 10-9-2018.

Formele publicatie

De formele publicatie van algemeen verbindende voorschriften (verordeningen) en kennisgevingen gebeurt digitaal in een Gemeenteblad op www.officielebekendmakingen.nl.

Op www.delft.nl/bekendmakingen vindt u directe links naar deze bekendmakingen van de gemeente Delft, en hoe u beroep en bezwaar kunt aantekenen. Melding doen of omgevingsvergunning aanvragen? Dat kan via www.omgevingsloket.nl.

39 / 40

NOOTDORP - Waar voor de meeste ploegen de competitie pas dit weekend begint, heeft Nootdorp er al drie speelronden opzitten, die allen werden verloren. Trainer Dick Boereboom predikt realisme.

- Dat is niet de start waarop je had gehoopt...
"Nee, maar we moeten wel reëel blijven. Tegen Achilles Veen en Spijkenisse uit heeft iedereen het moeilijk en tegen Capelle hebben we het in eigen huis niet laten zien. Dat zijn ook niet de ploegen waar je vooraf punten tegen móet halen. Aan deze drie wedstrijden moeten we niet al te verstrekkende conclusies verbinden, want we hebben nog zevenentwintig wedstrijden te gaan."
- Daarin komt het goed?
"Natuurlijk. We zijn net bezig en hebben te maken met enkele blessures. Daarbij zijn er ten opzichte van vorig seizoen twaalf jongens vertrokken en er zijn twaalf nieuwe jongens gekomen. Die komen veelal uit de tweede of eerste klasse en moeten even aan het niveau aanhaken. Dat gaat al hartstikke aardig, maar dat natuurlijk altijd nog beter."

- Moet het zaterdag tegen XerxesDZB gebeuren?
"Daar gaan we natuurlijk wel voor, maar we moeten ook realistisch blijven. Zij hebben een heel goede ploeg, maar wij moeten er altijd, ongeacht de tegenstander, voor zorgen dat ons sportpark een onneembare vesting is."