Delft op zondag

15 mei 2016

Delft op zondag 15 mei 2016


'Gemeente kan niet wegduiken bij waterschade huis'

Joop Gravesteijn (links) en Hans van Bodegom: “Veel huiseigenaren weten nog van niets”. (foto: Henk de Kat) Foto: Henk de Kat

DELFT – De bewoners in de binnenstad van Delft vinden dat de gemeente niet kan wegduiken, als huiseigenaren na stopzetting van Gist-pompen last gaan krijgen van stijgend grondwater.

Door: Henk de Kat

Dat stellen Joop Gravesteijn en Hans van Bodegom in een interview met Delft op Zondag. Zij zijn de woordvoerders van de drie bewonersverenigingen in de binnenstad, en min of meer ook van historische vereniging Delfia Batavorum. Allebei zijn ze een alom gerespecteerd deskundige op watergebied, zowel door hun studies als door praktijkervaring. Gravesteijn komt al 25 jaar op voor het laag gelegen Rietveld en Vlamingstraat, waar het grachtwater menigmaal van deur tot deur stond. Hij bereikte dat het stadshart nu grachtdeuren heeft, een eigen gemaal en aparte drainage.
-U maakt zich als bewonersorganisaties met Delfia Batavorum nu al maandenlang zorgen over het Delftse plan om vanaf volgend jaar stapsgewijs te gaan stoppen met oppompen van grote hoeveelheden grondwater op het oude Gistfabriek-terrein. Waarom?
Gravesteijn en Van Bodegom: "Dit is een project van een heel grote orde, en veel huiseigenaren weten nog van niets. De voorlichting is zowel naar de gemeenteraad als naar de burgers te lang onder de maat gebleven. Wij zijn vooral bezorgd, omdat de gemeente zich steeds verschuilt achter de Waterwet. Daarin staat dat huiseigenaren zelf verantwoordelijk zijn voor het grondwaterpeil onder hun woning en tuin, en in de kelder. Elke keer weer herhaalt wethouder Brandligt dat: 'Als er problemen ontstaan, dan moet een huiseigenaar die zelf oplossen'. Maar die wet gaat ervan uit dat het grondwater een gegéven is, waaraan de gemeente niets kan doen. En dat is in dit geval gewoon niet van toepassing. De gemeente gaat met de afbouw van de Gist-waterwinning het grondwaterpeil namelijk zélf veranderen, om vervolgens te kijken wat dat voor klachten oplevert. Dat is in onze ogen niet de goede aanpak."
-Wat is 't risico voor huiseigenaren?
"Als straks in Delft minder grondwater van grotere diepte wordt opgepompt, dan gaat het grondwater aan de oppervlakte stijgen. Daardoor kunnen kelders onderlopen, tuinen natter worden, vocht kan via muren optrekken. Delft heeft veel oudere huizen, die niet zijn onderheid maar nog gewoon op de grond gebouwd, en daar kan stijgend grondwater leiden tot vermindering van draagvermogen: de woning zakt dan weg. Ook kan hoger grondwater zwelling van de bodem veroorzaken. Door ongelijke zwel, als je huis is gebouwd op een combinatie van zand en klei, kunnen scheuren ontstaan en breuken in de aansluiting met later neergezette bijbouwing. Bij nieuwere, op palen gefundeerde huizen, kan zwel ertoe leiden dat de huizen van hun fundering getild worden waardoor de woning kan gaan kraken. Al dergelijke info is er gewoon niet van gemeentelijke zijde."
-Waar kan zich dat voordoen?
"We verwijzen daarvoor naar het laatste wetenschappelijk onderzoek, dat is van Deltares, uit 2008. Op een in vandaag deze krant gereproduceerde kaart uit dat rapport blijkt wat de aller kwetsbaarste gebieden zijn: de binnenstad van Delft, de omgeving van 't Haantje en ook rijksweg A4 in Rijswijk ter hoogte van de kruising met het spoor Delft-Den Haag. Gevoelig zijn ook de Olofsbuurt, de Indische Buurt bij de Brasserskade, de Julianalaan, de golfbaan bij Tanthof, Den Hoorn, wijken van Rijswijk, Den Haag, Vlaardingen en Schiedam."

n Lees verder op pagina 9


-In dat onderzoek van 2008 is nog niet de invloed verwerkt van de spoortunnel, die met z'n diepe wanden een muur vormt door de Delftse bodem.
"Deskundigen hadden vóór de bouwstart verwacht dat het grondwater extra zou gaan stijgen aan de kant van de binnenstad. Het blijkt in de praktijk juist andersom: dat gebeurt aan de kant van de Olofsbuurt. Daar staan veel huizen die niet zijn onderheid, en die zijn nu nog kwetsbaarder geworden voor veranderingen in de grondwaterstand. Ook is onverwacht in een deel van het Westerkwartier sprake van sterke stijging van het grondwater. We horen trouwens van ingewijden de laatste tijd ook bezorgde geluiden over de situatie straks in de diepe polders waar Pijnacker-Noord ligt."
-Wat is het risico voor monumenten en ander historisch erfgoed, zoals de Nieuwe en Oude Kerk?
"Door hun grootte van die gebouwen is in het algemeen gesproken ook de kwetsbaarheid groter. Daarom worden ze nu al intenser gemonitord."
-Wethouder Brandligt erkent dat de Gemeente Delft volgens de Waterwet een 'zorgplicht' heeft om de afbouw van het oppompen vanaf volgend jaar goed te laten verlopen.
"De gemeente heeft meer dan die wettelijke zorgplicht. De gemeente is sinds januari, na het afhaken van alle andere besturen, in feite de eigenaar geworden van de wateronttrekking van de Gistfabriek. Met alle verantwoordelijkheden die daar bij horen. Naast de verantwoordelijkheid voor de eigen stad, heeft de gemeente volgens ons dus nu ook een civielrechtelijke verantwoordelijkheid, die niet ophoudt bij de stadsgrenzen. Stel bij voorbeeld dat Rijkswaterstaat gaat klagen als straks de laag gelegen A4 bij Rijswijk onderloopt, nadat Delft een aantal Gist-pompen heeft uit gezet... Wij zouden het heel interessant vinden als de politieke partijen in de gemeenteraad eens een uitspraak doen over deze zienswijze, en ook wat die verantwoordelijkheid betekent voor Delftse huiseigenaren."
-De gemeenteraad van Delft heeft het Hoogheemraadschap van Delfland een soort blanco cheque verstrekt: bij eventuele grondwaterschade mogen alle daar ingediende reparatienota's naar het stadhuis.
"Wij begrijpen niet dat zo'n regeling met het hoogheemraadschap is gemaakt. De risico's daarvan zijn gewoon niet te overzien."
-Huiseigenaren daarentegen moeten zien aan te tonen dat de gemeente niet genoeg heeft gedaan aan haar zorgplicht, zoals aanleg van extra drainage in kwetsbare wijken. Wat vindt u daarvan?
"Twee jaar geleden al had er een goede nulmeting moet zijn van de grondwaterstanden, in heel Delft. En dan niet alleen via de ruim 200 peilbuizen die er nu zijn, verdeeld over de stad. Want die bevinden zich allemaal in straten en pleinen: gemeentelijk bezit dus, waar ook afvoer is naar grachten, sloten en deels ook speciaal aangelegde drainage. Die metingen zeggen niets over de situatie van particuliere huizen en terreinen. Hierdoor is er voor huiseigenaren geen bewijsmateriaal, als er vochtproblemen optreden.
Delft laat ook om de elf dagen satellietbeelden maken van gebouwen in de stad, om te volgen hoe die bewegen bij veranderend grondwaterpeil. Maar ook dat zijn gegevens waarop een woningeigenaar zich bij schade niet kan beroepen. Daarom willen we dat er ook peilbuizen komen op privé gebied, zoals in tuinen of particuliere binnenterreinen, waar het water slechter weg kan. De gemeente moet gaat inzien dat dit onderdeel is van haar zorgplicht voor burgers, en dat ook zo gaan regelen. Iemand kan weliswaar privé een peilbuis op eigen grond laten slaan, maar dat kost 1000 euro aan installatie en 200 euro aan jaarlijks onderhoud."
-Hoe verloopt nu het overleg tussen de gemeente en u als bewonersverenigingen?
"Op last van de rechter is in 2001 in Delft een 'Grondwateroverleg' ingesteld, met aan tafel Delft, vertegenwoordigers van de binnenstad, de provincie, het hoogheemraadschap en ook DSM. We vergaderen tegenwoordig twee keer per jaar, maar we missen daarin de aanwezigheid van een wethouder. Er zitten namens de gemeente alleen ambtenaren bij, en die kunnen nooit echt stelling nemen. Zij moeten altijd alles eerst terugkoppelen, dat schiet niet echt op. Wij zouden over deze zo uiterst belangrijke materie graag rechtstreeks contact willen hebben met technische mensen én een bestuurlijk verantwoordelijke."
-U vertegenwoordigt de belangen van de bewoners in de binnenstad. Is sprake van samenwerking met wijken als de Brasserskade, Olofsbuurt en Westerkwartier: komt er een stedelijk belangenfront van huiseigenaren? Of kunnen Delftenaren met vragen over de komende grondwaterafbouw bij u terecht?
"Wij hebben als binnenstadverenigingen het voorrecht dat we een aantal technisch onderlegde mensen hebben, want je moet bij waterzaken wel weten waarover je praat. Als andere wijken ook zulke vertegenwoordigers kunnen afvaardigen, dan is ons standpunt: kom ook bij dat Wateroverleg, en communiceer daarover met de bewoners in de eigen buurt. Wel hebben wij een website, waarop voor iedereen al heel veel informatie te vinden is."

2 / 48

Waylon, Novastar en De Likt in actie tijdens Westerpop 2016

Ook op het nieuwe festivalterrein heeft Westerpop gras en bomen. Organisator René Steijger (links) hoopt dat de geboekte bands weer voor een goed gevuld veld zullen zorgen. Foto: Koos Bommelé

DELFT – Onder meer Birth of Joy, De Likt, Novastar, Moonkings èn Waylon zullen komende zomer optreden op Westerpop. Dat blijkt uit het tipje van de sluier dat organisator René Steijger alvast wil oplichten.

Het complete programma van het Delftse popfestival wordt traditiegetrouw op Tweede Pinksterdag gepresenteerd. Dan zal het om 18.00 uur verschijnen op westerpop.nl.
Op vrijdag 15 en zaterdag 16 juli zijn in totaal 21 acts te zien. De laatste daarvan werd vorige week nog geboekt. Meest bekend bij het grote publiek is ongetwijfeld Waylon, die twee jaar terug nog samen met Ilse DeLange tweede werd op het Eurovisie Songfestival. "Leuk om zo'n bekende Nederlandse artiest te boeken", vindt René Steijger. "Later dit jaar speelt hij nog met een 15-koppig orkest in een uitverkocht Ahoy. Ik verwacht dat hij bij ons ook muziek van zijn nieuwe album gaat spelen."
Ook Novastar is bekend en heeft haar sporen in de muziekwereld verdiend. "Zij hebben zeker rond 2005 enkele grote hits gehad. Deze Belgische band maakt geweldig liedjes, die Britpop-achtig klinken. Ik kijk ernaar uit dit hits weer terug te horen." Moonkings is de nieuwe band van Adje Vandenberg, ooit één van de gitaristen van de roemruchte Amerikaanse hardrockband Whitesnake, die wereldwijd meerdere hits had. In 2011 keerde hij terug naar Nederland om een nummer te maken voor het kampioenschap van FC Twente. De samenwerking binnen de band die hij hiervoor samenstelde beviel zo goed dat hij in Nederland bleef. "Vandenberg is wel een fenomeen. Een echte hardrocker, met lang haar. Hij is één van de beste gitaristen van Nederland."
Minder bekend maar zeker niet minder spectaculair zijn de mannen van De Likt, die de vrijdagavond afsluiten. De drie Rotterdammers worden gezien als de nieuwe Jeugd van Tegenwoordig. Hun optredens zijn vanaf minuut één één groot feest. "We kijken hier heel erg naar uit", zegt Steijger daarover. "Drie jaar geleden hadden we De Kraaien als afsluiting op de vrijdagavond, dat was een groot succes. De Kraaien zijn echt vergelijkbaar met De Likt en we verwachten dat dit ook weer zo'n feest wordt." Eveneens op vrijdagavond komt gitaarband Birth Of Joy, die al op festivals als Eurosonic Noorderslag, Lowlands, Pinkpop en de Zwarte Cross stonden. "Ze hebben een heel professioneel geluid."

Voor het eerst
Westerpop is dit jaar voor het eerst op de sportvelden van het Stanislascollege Westplantsoen, langs de Prinses Beatrixlaan. "We hebben daarom wel een beetje het wiel opnieuw moeten uitvinden. Ondanks 25 jaar ervaring bij het Grotius College zijn we voor wat uitdagingen komen te staan. Dat is niet altijd even makkelijk geweest." Positief is echter dat hier perfect de typische Westerpop-sfeer kan worden gecreëerd, verwacht de organisator. Met een festival op gras en omringd met bomen. Verschil met 'vroeger' is wel dat het festival niet begin september maar half juli is en de bands tegen de zon in spelen. "Verder hebben we het logistiek allemaal op orde. Het festivalterrein is op 16 minuten loopafstand van het centraal station en er is ruimte genoeg om fietsen te stallen."

Ria Wilschut

Foto: Dennis van den Berg

- Wat ben je hier op het Marktplein aan het doen?
"Ik ben samen met mijn zus Marijke (rechts op de foto) een kijkje komen nemen tijdens de Landmachtdagen. Het leger presenteert zich hier uitgebreid op de Markt. Je mag in verschillende voertuigen een kijkje nemen, en dat doen Marijke en ik maar al te graag."

- Ah, de dames zien graag mannen in uniformen.
"Ja, we zijn van jongs af aan al op soldatenjacht, haha. Nee hoor, alle gekheid op een stokje: het is een leuk verzetje voor ons na een moeilijke tijd die we gehad hebben."

- Mag ik vragen wat er gebeurd is?
"We hebben in april afscheid moeten nemen van onze moeder Riet Fakkert-Klok. Ze is 80 jaar geworden. Een rasechte Delftse, die we enorm gaan missen."

- Gecondoleerd met het verlies.
"Dank je wel. Dat ik mee mag doen aan deze rubriek samen met mijn zus, beschouw ik dan ook als een eerbetoon aan onze lieve moeder."

- Een beetje afleiding na zo'n emotionele tijd is nooit weg.
"Klopt helemaal, daarom zijn we hier samen maar 'ns een kijkje gaan nemen. Hartstikke leuk. Het is dat mijn gezondheid het niet meer toelaat, anders zou ik zo willen abseilen vanaf de kerktoren. Gelukkig kan ik mijn grote hobby, foto's maken bij FC Nootdorp, wel blijven beoefenen."

- Tot besluit: welk recent nieuws houdt je bezig?
"Douwe Bob natuurlijk! Die gaat het ver schoppen."

Wat een lente...

Foto: Pia Legerstee

DELFT - Ook Delft en de regio werden afgelopen weken getrakteerd op twee waanzinnig warme lenteweken. Dus stroomden onder meer de terrassen in de stad en de grasvelden van de Delftse Hout al vroeg in het jaar vol. De zon kwam te laat voor iedereen die hoopte op een zonnige Koningsdag, maar precies op tijd voor dit jonge nijlganskuikentje en z'n broertjes en zusjes. Met zichtbaar plezier struinde deze vorig weekend langs de waterkant. Net pas uit het ei, maar klaar voor alles dat komen gaat. Een mooiere start van een nijlganzenleven had hij zich niet kunnen wensen... (foto: Pia Legerstee)

Stadsbelangen wil geheim stuk over waterwinning Gist

DELFT – Politieke partij Stadsbelangen Delft wil van burgemeester en wethouders het geheime stuk hebben, dat het Hoogheemraadschap van Delfland eind vorig jaar opstelde over de onderhandelingen met de gemeente rond stopzetting van de waterwinning op het oude Gistfabriekterrein.

In dat stuk staan onder meer afspraken die het College van B en W zonder medeweten van de Delftse gemeenteraad heeft gemaakt met de leiding van Delfland, zo meldde de krant Delft op Zondag vorige weekend. Fractievoorzitter Aad Meuleman heeft schriftelijke vragen over dit artikel gesteld.
Hij wil ook weten waarom de gemeenteraad niet op de hoogte is gesteld van een eerder aangeboden afkoopsom van 8,8 miljoen euro aan B en W, als vergoeding van het waterschap voor terugtrekking uit de gezamenlijke waterwinning. De raad kreeg in januari alleen te horen dat Delfland 7,6 miljoen had geboden, waarover niet meer te onderhandelen viel.

Inzicht
Bovendien vraagt Stadsbelangen Delft om inzicht in de nadere 'werkafspraken' die B en W nog beloofden te maken na ondertekening van een contract met het Hoogheemraadschap van Delfland, waarin juridisch is vastgelegd dat dit schap alle betaalde rekeningen voor schade door waterwinning-afbouw mag doorsturen naar de gemeente.

Met Clean9 slanker en gezonder de zomer in, dankzij aloë vera

Elise van Veen met een selectie van de producten die gebruikt worden tijdens Clean9. Foto: Dennis van den Berg

DELFT – Voordat we op vakantie gaan, willen we graag snel en blijvend van de vetrolletjes en overbodige kilo's af. Met het Clean9 programma valt u snel af en maakt u tegelijkertijd uw lichaam schoner en gezonder.

Aloë vera wordt op diverse manieren gebruikt. Veel mensen kennen het als een bestanddeel van cosmetica: het sap van deze plant kan worden gebruikt als wondmiddel en tegen zonnebrand. Maar deze plant heeft ook een reinigende werking op de ingewanden van de mens en kan gebruikt worden om af te slanken en gezonder te worden. Speciaal voor dit doel is Clean9 ontwikkeld, een programma om te helpen met het afvallen en het werken aan een betere gezondheid met behulp van aloë vera-producten.
"Deelnemers aan Clean9 reinigen gedurende negen dagen hun lichaam met speciale maaltijden, shakes en aanverwante voedingsproducten, maar ook tabletten en crèmes, waarin aloë vera zit verwerkt. Daarnaast geef ik hen advies over methoden om gezond en slank te blijven: naast het gebruik van de producten met aloë vera is het belangrijk om voldoende te bewegen." Aan het woord is Elise van Veen uit Delfgauw. Ze heeft veel ervaring met Clean9 en de reinigende werking die ervan uitgaat. "Op zaterdag 4 juni ga ik weer met een nieuwe groep mensen van start, die het Clean9 reinigingstraject gaan volgen om slank de zomer in te gaan. Het zijn altijd bijzondere momenten, wanneer de deelnemers aan den lijve ondervinden wat de effecten op hun gewicht en hun welbevinden zijn."

Op zoek
Het Amerikaanse bedrijf dat onder meer de producten voor Clean9 levert heeft de afgelopen jaren een grote groei doorgemaakt. Hierdoor is Elise namens deze onderneming op zoek naar mensen, die een nieuw vak willen leren en gaan uitoefenen. "Met tien tot vijftien uur per week werken kun je een leuk extra inkomen verdienen. Het gaat niet alleen om verkoop van producten, je kunt ook met een ander onderdeel van de distributie aan de slag", legt Elise uit. "Leeftijd speelt geen rol, het gaat erom dat je de kansen grijpt die je worden geboden." Ze haalt een gedenkwaardige uitspraak van Henry Ford aan: 'If you always do what you've always done, you'll always get what you've always got.'
Wie wil deelnemen aan Clean9 of een leuke bijverdienste zoekt, kan zich met naam en telefoonnummer aanmelden via e-mail: elise@flp.com.

Fysio- en Manuele Therapie Delfgauw bedreven in dry needling

De vierkoppige staf van Fysio Delfgauw. Foto: Martijn Linthorst

DELFT – Dry needling als behandelmethode binnen de fysiotherapie wint aan populariteit. Bij Fysio- en Manuele Therapie Delfgauw zijn twee fysiotherapeuten er vertrouwd mee, terwijl een derde er binnenkort voor opgeleid gaat worden.

De maatschap van Fysio- en Manuele Therapie Delfgauw bestaat uit vier ervaren fysiotherapeuten: Inge de Jong, Jan Jaap Stam, Ilse Buijs en Matthijs Visser. De laatste trad vorig jaar toe, nadat hij al vertrouwd was geraakt met de praktijk als waarnemer. Samen met Inge past Matthijs binnen de praktijk het dry needling toe. Met een flinterdun, flexibel naaldje prikken de fysiotherapeuten een verharding op de spier aan, waardoor de spanning wegvloeit en de spier zich ontspant. "Het aantal mensen in onze praktijk dat deze behandeling wil ondergaan stijgt zienderogen, daarom gaat collega Ilse ook een opleiding voor dry needling volgen", weet Inge. De dames zijn beiden tevens gespecialiseerd in klachten van de wervelkolom en in kaakklachten. "Veel mensen hebben last van het klikken of het niet goed openen en sluiten van de kaak. Door de gewrichten en de aangezichtsspieren met manuele therapie te behandelen, verdwijnen veel klachten of nemen ze af. Veel mensen realiseren zich niet hoeveel spieren ze in hun gezicht hebben en hoe belangrijk bijvoorbeeld een goede houding is om de druk op deze spieren te verminderen." Ilse begeleidt tevens vrouwen met zwangerschapsklachten, zoals ongewenst urineverlies en pijn in de bekkenstreek.
De praktijk van Fysio- en Manuele Therapie Delfgauw zit in medisch centrum De Meander, naast de praktijk van huisartsen Lim en Holtrop. De lijnen tussen de huisartsen en de fysiotherapeuten zijn kort en dat werkt goed, al hebben mensen geen verwijzing van de huisarts meer nodig voor fysiotherapie. De maatschap werkt verder nauw samen met podoloog Khoen Khoen, die op maandagen in de praktijk aanwezig is; en met een huidtherapeut, die op woensdagen in de praktijk is te vinden. De behandelingen bij Fysio- en Manuele Therapie Delfgauw beginnen doordeweeks al vanaf 7.30 uur, dinsdags is de praktijk ook in de avond geopend. Zo proberen de therapeuten zo goed mogelijk aan de wensen van hun patiënten tegemoet te komen. Zie ook www.fysiotherapiedelfgauw.nl.

5 / 48

De heer en mevrouw Hogervorst waren op 2 mei 60 jaar getrouwd. Locoburgemeester Brandligt bracht het echtpaar een bezoek. Foto: Jesper Neeleman

Klant Contact Centrum

Uittreksel of afschrift burgerlijke stand

Heeft u een uittreksel of afschrift uit de Burgerlijke Stand nodig? Bijvoorbeeld van uw geboorteakte of uw huwelijksakte? Vraag deze dan aan via www.delft.nl.

Wat is een uittreksel of afschrift uit de burgerlijke stand?

Van bepaalde belangrijke levensgebeurtenissen zoals geboorte, huwelijk, echtscheiding en overlijden maakt de gemeente een akte op. Deze akten worden opgenomen in de registers van de Burgerlijke Stand. Een uittreksel of afschrift van deze akten kunt u nodig hebben voor een huwelijk in het buitenland of bij gerechtelijke procedures.

Uittreksel aanvragen

Een uittreksel of afschrift uit de Burgerlijke Stand vraagt u aan in de gemeente waar de gebeurtenis heeft plaatsgevonden. Is dat in Delft, ga hiervoor dan naar www.delft.nl. Na uw aanvraag stuurt de gemeente het document binnen één werkdag naar u toe. Afhankelijk van de bezorging ontvangt u het document binnen enkele dagen via de post.

Klant Contact Centrum | Phoenixstraat 16 | alleen op afspraak, via www.delft.nl/afspraak of tel. 14015 | actuele openingstijden vindt u op www.delft.nl. U kunt bij het KCC alleen per pin betalen.

Jubileum

De heer en mevrouw Hogervorst waren op 2 mei 60 jaar getrouwd. Locoburgemeester Brandligt bracht het echtpaar een bezoek.

                                                

Werkzaamheden

Binnenstad

Westvest: tot en met 1 september 2016 zijn er werkzaamheden aan de riolering. Tijdens het werk is er mogelijk een stremming voor het bestemmingsverkeer op de parallelweg. Voor het overige verkeer op de OV-baan blijft de doorgang wel altijd mogelijk. Er is een nieuwe fase ingegaan voor aanleg van de riolering/inrichting trambaan. Op dit moment is er geen fietsverbinding langs de Westvest tussen Zuidwal en het station. Fietsers worden omgeleid door het centrum. Naast de rioleringswerkzaamheden wordt er ook aan de trambaan op de Westvest gewerkt. Voor een periode van vijf weken is er alleen gemotoriseerd verkeer op de ventweg mogelijk (twee richtingen).

Vrouwjuttenland: tot en met vrijdag 20 mei zijn er voorbereidende werkzaamheden voor het vervangen van de pollers in de binnenstad door camera's met kentekentoegang. Tijdens het werk kan gemotoriseerd verkeer niet langs de poller.

Koningsplein: tot en met donderdag 19 mei wordt de rijbaan opnieuw bestraat. Op dat deel waar wordt gewerkt is dicht voor gemotoriseerd verkeer.

Wateringsevest: tot eind 2016 zijn er werkzaamheden op de Wateringsevest. Tijdens het werk rijdt het gemotoriseerd verkeer in beide richtingen over de OV-baan. Fietsers rijden aan de westkant waar een fietspad in twee richtingen wordt aangelegd. Openbaar vervoer – vanaf 13 december 2015 is OV halte Wateringsevest vervallen.

Spoorzone

Abtswoudsetunnel: door de aanleg van de tweede spoortunnelbuis is het niet meer mogelijk om het fietspad tussen de Mercuriusweg en de Abtswoudseweg gelijkvloers te houden. Hierdoor is de fietstunnel nu weer opengesteld. De steile trap bij de tunnel is vervangen door een minder steile trap in 2 delen. Daarnaast is er een passage over de bouwput van de tweede tunnelbuis gekomen.

Spoorsingel: tot en met 31 december 2016 is de Spoorsingel tussen de De Vriesstraat en Van Heemstrastraat afgesloten voor gemotoriseerd verkeer vanwege de bouw van de parkeergarage.

Constructiebrug: tot en met augustus 2016 wordt de Constructiebrug gereconstrueerd. Dit is de brug tussen de Westsingel en de Zuidkolk. Vanwege de werkzaamheden is er voor het verkeer in beide richtingen 1 rijstrook beschikbaar.

Spoorsingel / Hugo de Grootstraat: tot en met maandag 6 juni zijn er werkzaamheden op de kruising Spoorsingel en Hugo de Grootstraat. Fietsers mogen tijdens het werk in twee richtingen door de Havenstraat. Gemotoriseerd verkeer wordt omgeleid via de Ruys de Beerenbrouckstraat, Westlandseweg en Krakeelpolderweg.

Hof van Delft

Spoorsingel: tot en met 31 december 2016 is de Spoorsingel tussen de De Vriesstraat en Van Heemstrastraat afgesloten voor gemotoriseerd verkeer vanwege de bouw van de parkeergarage.

Westlandseweg: tot eind 2016 zijn er werkzaamheden aan de trambaan op de Westlandseweg. Hierdoor zijn er minder rijstroken beschikbaar in de richting van de Prinses Beatrixlaan.

Voordijkshoorn

Hoefslagendreef: tot en met maandag 18 juli wordt de weg opnieuw ingericht en wordt er een rotonde aangelegd op de kruising met de Hoflandendreef. Er is dan geen gemotoriseerd verkeer mogelijk.

Victoriapad: tot en met vrijdag 20 mei is er groot onderhoud aan de brug. Tijdens de werkzaamheden is de brug dicht voor fietsers en voetgangers.

Voorhof en Buitenhof

De Nobelpad: tot 22 juli is de voetgangersbrug afgesloten in verband met werkzaamheden

Westlandseweg: tot eind 2016 zijn er werkzaamheden aan de trambaan op de Westlandseweg. Hierdoor zijn er minder rijstroken beschikbaar in de richting van de Prinses Beatrixlaan.

Wippolder en Schieoevers

Stieltjesweg: tot augustus 2017 zijn er bouwwerkzaamheden langs de Stieltjesweg. Vanwege de bouwactiviteiten is de weg versmald en is eenrichtingsverkeer ingesteld voor de hele bouwperiode.

Sint Sebastiaansbrug: de Sint Sebastiaansbrug is afgesloten voor zwaar verkeer (hoger dan 2,5 meter of zwaarder dan 5 ton). Zwaar verkeer wordt omgeleid:

  • vanaf de A13 (vanuit Amsterdam/Leiden) via de Vrijenbanselaan, Broekmolenweg en Wateringsevest.
  • vanaf de A13 (vanuit Rotterdam) via de Kruithuisweg/N470, Prinses Beatrixlaan, Westlandseweg en Zuidwal

Automobilisten, fietsers, voetgangers en invalidenvoertuigen kunnen wel gebruikmaken van de brug.

Julianalaan: tot en met vrijdag 29 april worden er proefsleuven gemaakt en is tijdens de werkzaamheden de weg dicht tussen Rotterdamseweg en Michiel de Ruyterweg voor verkeer.

Kijk voor meer informatie op www.bereikbaardelft.nl.

Omgevingsvergunningen

Aangevraagd

2611 GJ | Burgwal 30 | strijdig gebruik gronden/bouwwerken met RO: het wijzigen van kantoorfunctie naar horeca | 4-5-2016

2611 JL | Voorstraat 57 | bouw: het plaatsen van privacyschermen aan weerszijden van het dakterras | 1-5-2016

2611 NS | Doelenstraat 157 | bouw, rijksmonumenten: het realiseren van daktuinen met toegang op het oude archief gebouw van de TU-bibliotheek | 5-5-2016

2611 PE | Kantoorgracht 77 |bouw: het vervangen van het raamkozijn aan de zijkant van de woonboot | 2-5-2016

2611 RL | Molslaan 183 | bouw: het verhogen van de nok en het wijzigen van een deur naar een raamkozijn bgg. | 3-5-2016

2612 CH | Brasserskade 120 | bouw: het legaliseren van de aanbouw van de woning | 1-5-2016

2613 xx | Coendersbuurt | bouw: het bouwen van een woning op kavel CB-046 | 4-5-2016

2614 MH | Leehoeve 47 | bouw: het bouwen van een woning kavel 3 | 29-4-2016

2625 EW | Pijperring 288 | kap: het kappen van 3 coniferen wegens overlast | 6-5-2016

2628 AM | Rotterdamseweg 8 | bouw: het wijzigen van bestemming van bedrijf naar woning | 29-4-2016

2628 CC | Mekelweg 3 | bouw: het aanbrengen van een nieuwe gevelconstructie | 2-5-2016

2628 CS | Van der Burghweg 1 | bouw: het plaatsen van een innovatief houten element tbv. een evenement | 29-4-2016

2628 GP | Theresiastraat 6 | bouw: het realiseren van een nieuwe opbouw op bestaand plat dak in lijn met beide buren | 7-5-2016

2629 HS | Kluyverweg 1 | bouw: het verkleinen van de kantine en realiseren van een collegeruimte bij lucht- en ruimtevaart | 3-5-2016.

Verleend regulier

2612 xx | Beukenlaan (complex Bieslandhof, nabij toiletgroep) | kap: het kappen van een populier | 9-5-2016

2613 PR | Plateelstraat 13 | bouw: het wijzigen van de dakhelling van het voordakschild | 9-5-2016

2614 KA | Lookwatering 47 | bouw, strijdig gebruik gronden/bouwwerken met RO: het plaatsen van een met groen bedekte geluidwerende erfafscheiding | 9-5-2016

2614 KG | Laan van Groenewegen 4-6 | bouw, strijdig gebruik gronden/bouwwerken met RO: het bouwen van een vrijstaande woning | 9-5-2016

2628 AS | Rotterdamseweg 222 | strijdig gebruik gronden/bouwwerken met RO: het aanvragen van een evenement mbt. een bevrijdingsfestival | 4-5-2016

2628 KK | Prof. Henketstraat 13 | bouw, strijdig gebruik gronden/bouwwerken met RO: het dubbel verhogen van de nok | 9-5-2016.

Ingetrokken aanvraag

2613 BR | Hof van Delftlaan 82 | bouw: het samenvoegen van het beneden- en bovenhuis | 7-4-2016.

Verlengde beslistermijn

2613 TD | Buitenwatersloot 157 | bouw, strijdig gebruik gronden/bouwwerken met RO: het plaatsen van een aanbouw over twee lagen en het plaatsen van 2 dakkapellen | beslistermijn is met maximaal 6 weken verlengd | nieuwe beslisdatum: 16-6-2016.

Meldingen

Sloopmeldingen

2611 XD | Koningsplein 37 en 37B | het verwijderen van asbesthoudende golfplaten en hulpstukken | 3-5-2016

2612 EV | Sint Jorisweg 138 | het saneren van asbest | 4-5-2016

2613 PW | Graswinckelstraat 24 | het slopen van een aanbouw tbv. het plaatsen van een nieuwe | 1-5-2016

2614 HD | Lodenvloer 31 | het verwijderen van asbest | 29-4-2016

2622 HR | Israëllaan 53 | het verwijderen van een betonnen schuur met vermoedelijk asbesthoudende materialen | 28-4-2016

2625 BA | Debussystraat 19 en 21 | het verwijderen van asbest (vloerzeil) | 3-5-2016

2625 XD | Diepenbrockstraat 272 | het verwijderen van asbest | 3-5-2016.

Sloopmelding, níet akkoord

2622 HR | Israëllaan 53 | het verwijderen van een betonnen schuur met vermoedelijk asbesthoudende materialen | datum niet akkoord: 9-5-2016.

Melding brandveilig gebruik, niet akkoord

2611 PA | Paardenmarkt 1A | het brandveilig gebruik van het pand | 9-5-2016.

Formele publicatie

De formele publicatie van algemeen verbindende voorschriften (verordeningen) en kennisgevingen gebeurt digitaal in een Gemeenteblad op www.officielebekendmakingen.nl.

Op www.delft.nl/bekendmakingen vindt u directe links naar deze bekendmakingen van de gemeente Delft, en hoe u beroep en bezwaar kunt aantekenen. Melding doen of omgevingsvergunning aanvragen? Dat kan via www.omgevingsloket.nl

'Delft is nu zélf wateronttrekker Gist geworden, en dus verantwoordelijk'

De gebieden die volgens wetenschappers het grootste risico lopen bij grondwaterstijging. Hoe donkerder, hoe gevoeliger. De effecten van de spoortunnel, voor bijvoorbeeld de Olofsbuurt, zijn hierin nog niet verwerkt. (illustratie: Iwan Kriens, bron: Onderzoeksrapport van Deltares, 2008)

DELFT – Het stadsbestuur van Delft is door de overname van de grondwaterwinning op het Gistterein, één van de allergrootste putten in Nederland, nu zelf verantwoordelijk geworden voor stopzetting van oppompen. Aldus Joop Gravesteijn en Hans van Bodegom, twee water-experts uit de binnenstad.

Door: Henk de Kat

-Waar kunnen de risico's van waterpeil-veranderingen zich voordoen, als oppompen van grondwater op het Gistterrein straks wordt afgebouwd?
"We verwijzen daarvoor naar het laatste wetenschappelijk onderzoek, dat is van Deltares, uit 2008". Op een in vandaag deze krant gereproduceerde kaart uit dat rapport blijkt wat de aller kwetsbaarste gebieden zijn: de binnenstad van Delft, de omgeving van 't Haantje en ook rijksweg A4 in Rijswijk ter hoogte van de kruising met het spoor Delft-Den Haag. Gevoelig zijn ook de Olofsbuurt, de Indische Buurt bij de Brasserskade, de Julianalaan, de golfbaan bij Tanthof, Den Hoorn, wijken van Rijswijk en Den Haag, nieuwbouw zelfs in Vlaardingen en Schiedam."
-In dat onderzoek van 2008 is nog niet de invloed verwerkt van de spoortunnel, die met z'n diepe wanden een muur vormt door de Delftse bodem.
"Deskundigen hadden vóór de bouwstart verwacht dat het grondwater extra zou gaan stijgen aan de kant van de binnenstad. Het blijkt in de praktijk juist andersom: dat gebeurt aan de kant van de Olofsbuurt. Daar staan veel huizen die niet zijn onderheid, en die zijn nu nog kwetsbaarder geworden voor veranderingen in de grondwaterstand. Ook is onverwacht in een deel van het Westerkwartier sprake van sterke stijging van het grondwater. We horen trouwens van ingewijden de laatste tijd ook bezorgde geluiden over de situatie straks in de diepe polders waar Pijnacker-Noord ligt."
-Wat is het risico voor monumenten en ander historisch erfgoed, zoals de Nieuwe en Oude Kerk?
"Door hun grootte van die gebouwen is in het algemeen gesproken ook de kwetsbaarheid groter. Daarom worden ze nu al intenser gemonitord."
-Wethouder Brandligt erkent dat de Gemeente Delft volgens de Waterwet een 'zorgplicht' heeft om de afbouw van het oppompen vanaf volgend jaar goed te laten verlopen.
"De gemeente heeft meer dan die wettelijke zorgplicht. De gemeente is sinds januari, na het afhaken van alle andere besturen, in feite de eigenaar geworden van de wateronttrekking van de Gistfabriek. Met alle verantwoordelijkheden die daar bij horen. Naast de verantwoordelijkheid voor de eigen stad, heeft de gemeente volgens ons dus nu ook een civielrechtelijke verantwoordelijkheid, die niet ophoudt bij de stadsgrenzen. Stel bij voorbeeld dat Rijkswaterstaat gaat klagen als straks de laag gelegen A4 bij Rijswijk onderloopt, nadat Delft een aantal Gist-pompen heeft uit gezet... Wij zouden het heel interessant vinden als de politieke partijen in de gemeenteraad eens een uitspraak doen over deze zienswijze, en ook wat die verantwoordelijkheid betekent voor Delftse huiseigenaren."

Blanco cheque
-De gemeenteraad van Delft heeft het Hoogheemraadschap van Delfland een soort blanco cheque verstrekt: bij eventuele grondwaterschade mogen alle daar ingediende reparatienota's naar het stadhuis.
"Wij begrijpen niet dat zo'n regeling met het hoogheemraadschap is gemaakt. De risico's daarvan zijn gewoon niet te overzien."
-Huiseigenaren daarentegen moeten zien aan te tonen dat de gemeente niet genoeg heeft gedaan aan haar zorgplicht, zoals aanleg van extra drainage in kwetsbare wijken. Wat vindt u daarvan?
"Twee jaar geleden al had er een goede nulmeting moet zijn van de grondwaterstanden, in heel Delft. En dan niet alleen via de ruim 200 peilbuizen die er nu zijn, verdeeld over de stad. Want die bevinden zich allemaal in straten en pleinen: gemeentelijk bezit dus, waar ook afvoer is naar grachten, sloten en deels ook speciaal aangelegde drainage. Die metingen zeggen niets over de situatie van particuliere huizen en terreinen. Hierdoor is er voor huiseigenaren geen bewijsmateriaal, als er vochtproblemen optreden.
Delft laat ook om de elf dagen satellietbeelden maken van gebouwen in de stad, om te volgen hoe die bewegen bij veranderend grondwaterpeil. Maar ook dat zijn gegevens waarop een woningeigenaar zich bij schade niet kan beroepen. Daarom willen we dat er ook peilbuizen komen op privé gebied, zoals in tuinen of particuliere binnenterreinen, waar het water slechter weg kan. De gemeente moet gaat inzien dat dit onderdeel is van haar zorgplicht voor burgers, en dat ook zo gaan regelen. Iemand kan weliswaar privé een peilbuis op eigen grond laten slaan, maar dat kost 1000 euro aan installatie en 200 euro aan jaarlijks onderhoud."
-Hoe verloopt nu het overleg tussen de gemeente en u als bewonersverenigingen?
"Op last van de rechter is in 2001 in Delft een 'Grondwateroverleg' ingesteld, met aan tafel Delft, vertegenwoordigers van de binnenstad, de provincie, het hoogheemraadschap en ook DSM. We vergaderen tegenwoordig twee keer per jaar, maar we missen daarin de aanwezigheid van een wethouder. Er zitten namens de gemeente alleen ambtenaren bij, en die kunnen nooit echt stelling nemen. Zij moeten altijd alles eerst terugkoppelen, dat schiet niet echt op. Wij zouden over deze zo uiterst belangrijke materie graag rechtstreeks contact willen hebben met technische mensen én een bestuurlijk verantwoordelijke."
-U vertegenwoordigt de belangen van de bewoners in de binnenstad. Is sprake van samenwerking met wijken als de Brasserskade, Olofsbuurt en Westerkwartier: komt er een stedelijk belangenfront van huiseigenaren? Of kunnen Delftenaren met vragen over de komende grondwaterafbouw bij u terecht?
"Wij hebben als binnenstadverenigingen het voorrecht dat we een aantal technisch onderlegde mensen hebben, want je moet bij waterzaken wel weten waarover je praat. Als andere wijken ook zulke vertegenwoordigers kunnen afvaardigen, dan is ons standpunt: kom ook bij dat Wateroverleg, en communiceer daarover met de bewoners in de eigen buurt. Wel hebben wij een website, waarop voor iedereen al heel veel informatie te vinden is."

Studentenhuis Oude Delft 81 wint DUWO Student Energy Racy

De inwoners van studentenhuis Oude Delft 81 hebben maar liefst 122 euro per bewoner aan stroom en gas bespaard.

DELFT – Het studentenhuis aan de Oude Delft 81 is de winnaar van de energiebesparingswedstrijd Student Energy Race. Het winnende huis bespaarde 39,5 procent, oftewel 122 euro per bewoner. Michiel Ensink van DUWO reikte de hoofdprijs uit aan de winnaar tijdens een eindfeest in Delft.

De energiebesparingswedstrijd tussen studentenhuizen werd het afgelopen half jaar voor de vierde keer gehouden. Dit keer deed voor het eerst ook Den Haag mee. Maar de overwinning viel niet in deze stad. Met een nipte overwinning won de Oude Delft 81 de Student Energy Race 2015-2016. Een Haags studentenhuis – Van Speijkstraat 73 – werd met een besparing van 39 procent een goede tweede. In een Leids pand, Jan van Goyenkade 5, viel bovendien een andere prijs in de wedstrijd: de winnaar van de Kleinste Voetafdruk (de CO2-uitstoot per jaar) met 864 kilogram CO2per bewoner. Ter vergelijking: het pand met de hoogste CO2-uitstoot verbruikte 1804 kilogram CO2 per bewoner.
De deelnemende huizen in Delft waren: Noordeinde 1, Oude Delft 81 en Spoorsingel 27. In Den Haag deden mee: Obrechtstraat 452, Van Speijkstraat 73 en Van Speijkstraat 77; en in Leiden: Jan van Goyenkade 5, Rembrandtstraat 25 en Salomonsteeg 8.
Geld besparen
DUWO begon in 2012 met de Student Energy Race om studenten bewuster te maken van de kosten en milieueffecten van het gebruik van gas, elektra en water. Al vanaf de eerste Student Energy Race blijkt dat studenten met kleine inspanningen grote besparingen kunnen realiseren. En dat is gunstig voor de portemonnee van de student. In geld uitgedrukt bespaarden de 108 studenten in de negen huizen tijdens de recente race 10.459 euro; dat is gemiddeld 97 euro per persoon.
Voor de Student Energy Race voorziet DUWO de studentenhuizen van zogenaamde 'slimme' energiemeters. Daardoor kunnen de bewoners op een website en via een app op de smartphone realtime hun eigen energiegedrag en dat van de deelnemende huizen zien.
Voorafgaand aan de wedstrijd krijgen de deelnemers een workshop en een pakket met energiebesparende artikelen, zoals spaarlampen, een calculator en stekkers met energiemeter. De competitie loopt telkens een half jaar. Elke maand is er een centraal energiethema. Per e-mail ontvangen de studentenhuizen doorlopend energietips. Maandelijks zijn prijzen te winnen en aan het eind is er een hoofdprijs.

Stapelgekte bij PLUS door Angry Birds-actie

DELFT/DEN HOORN - Een film over de populaire Angry Birds ging vorig weekend in première. Daar haken PLUS Bomenwijk, Martin Panis en Tanthof in Delft en PLUS Van Leeuwen in Den Hoorn op in: klanten sparen vanaf zondag 15 mei bij hun boodschappen voor de gekleurde beestjes. Komende weken staat PLUS dus in het teken van kleurrijke vogeltjes. In totaal zijn er 25 karakters te sparen. Daarnaast plakken de PLUS supermarkten in Delft en Den Hoorn Angry Birds-stickers op steeds wisselende AGF-producten, om kinderen te stimuleren te kiezen voor gezondere producten. Klanten van PLUS krijgen een gratis flowpack bij elke vijftien euro aan boodschappen en een extra flowpack bij een van de acht wekelijkse actieartikelen. Elk flowpack bevat één Angry Bird-karakter en één spaarzegel. Ook geeft PLUS een korte periode bij actieproducten drie grotere, speciale limited editions weg. Met tien spaarzegels en een bijbetaling van 4 euro 99 euro zijn drie varianten knuffels verkrijgbaar.

Tineke van Gils

Keramiste Tineke van Gils (63) is initiatiefnemer van de keramiektentoonstelling 'In het Straatje van Vermeer' die nog tot 29 mei in Op Hodenpijl in Schipluiden te bezoeken is.

Foto: Alphons de Wit

1. Waarom wilde je in Op Hodenpijl worden gefotografeerd?
"Omdat hier de kunstwerken van de expositie staan uitgestald. Ik heb tien toppers uit de keramiekwereld gevraagd om werken te maken met als thema het Straatje van Vermeer."

2. Hoe is je interesse in keramiek ontstaan?
"Ik was er altijd wel in geïnteresseerd, maar toen ik ruim dertig jaar geleden eenmaal achter een draaischijf zat, was ik verkocht. Het voelde alsof alsof mijn handen hiervoor gemaakt waren en vanaf dat moment is alles heel snel gegaan, sneller dan ik durfde hopen."

3. Hoe ben je op het idee van deze tentoonstelling gekomen?
"Vermeer is aan de overkant van het water in een schuilkerk getrouwd, dus toen dit kerkje heropend werd, hebben we een expositie gehouden met als thema 'De Meisjes van Vermeer'. Bij het lustrum volgde de expositie 'Liefs Vermeer' en in dit Vermeer-jaar konden we niet achterblijven."

4. Hoe ben je te werk gegaan?
"Door de jaren heen heb ik een aardig netwerk opgebouwd. In januari heb ik tien vermaarde keramisten gevraagd om werken te maken voor deze tentoonstelling. Tot mijn verbazing waren ze allen, ondanks hun drukke schema, meteen enthousiast."

5. Heb je zelf ook werk gemaakt?
"Jazeker. Voor de tentoonstelling heb ik onder meer dit kaststel gedraaid, dat door Pepijn van den Nieuwendijk in Delfts blauw is beschilderd. Hij heeft personen uit het werk van Vermeer als muis afgebeeld. Het mooie is dat het modern is, maar zomaar uit de oude tijd zou kunnen komen."

6. Waarom heb je het zelf niet geschilderd?
"Pepijn is als kunstenaar een geweldig fantasierijke decorateur en wij wilden graag eens samenwerken. Toen ik in China werd uitgenodigd voor een project, bedacht ik van tevoren wat ik ging doen. Daar stapte ik vanaf en ik heb me ter plekke laten inspireren. Het eindresultaat was verrassend en ik leerde er zelf ook van."

7. Als ik burgemeester van Delft was, dan...
"Dan zou ik mensen met zoveel kunst om zich heen laten opgroeien, dat er musea bij moeten komen. Het zou helemaal mooi zijn om het voor elkaar te krijgen dat iedereen protesteert als er eentje sluit."

8. Wat maakt de expositie bijzonder?
"Ten eerste staat er echt werk van wereldtoppers op het gebied van keramiek. Deze hebben allen hun eigen creatieve invulling van het thema gegeven. Dat kunnen hele grote, maar ook hele kleine werken zijn. Daarnaast is de locatie uniek. Deze kerk is mooi en een stuk laagdrempeliger dan een galerie."

9. Op welke manier komt het werk van Vermeer terug?
"In veel gevallen gaat het om de personen die Vermeer afbeeldt, maar dan in een modern jasje. Dit leidt tot een heel interessant samenspel van heden en verleden. Zelf heb ik voor het klassiek Delftse aardewerk gekozen, waarop Pepijn van den Nieuwendijk heel eigenwijze sprookjesachtige Vermeer-taferelen heeft geschilderd. Het is extra bijzonder als je op details let."

10. Is de expositie voor iedereen toegankelijk?
"Jazeker. De kerk is in principe van dinsdag tot en met zondag vanaf 10.00 uur geopend en op www.inhetstraatjevanvermeer.net hou ik bij wanneer dit niet het geval is. Het is zeker de moeite waard om vóór 29 mei langs te komen aan de Rijksstraatweg. Bovendien is een aantal werken nog te koop."

n De jongste tieners van de Pijnackerse toneelvereniging 't Speeltoneel spelen op 27, 28 en 29 mei de komedie 'De Bushalte'. De productie wordt opgevoerd in het Parochiehuis in Pijnacker en stelt het publiek de prangende vraag: wat als één van de meest bezochte plekken in Pijnacker dreigt te verdwijnen? Prijzen voor kaarten variëren van 7 tot 11 euro, ze kunnen worden gereserveerd via www.speeltoneel.nl. n Heb je ervaring in opvoeden of heb je affiniteit met het gezinsleven en weet je dat opvoeden pittig kan zijn? Voor Home-Start/Home-Start+ zoekt Humanitas in Delft en Rijswijk vrijwilligers voor gezinnen die een steuntje in de rug wensen. Neem voor aanmelden en informatie contact op via 06-12461090 of 06-51049569 of kijk op www.humanitasdelft.nl. n Iedereen kan zaterdag 21 mei tijdens de Nationale WandelCoachDag gratis kennismaken met wandelcoaching. In Delft kunnen geïnteresseerden vanaf 09.00 uur meelopen met Elmie Zandbergen. Zij vertrekt dan vanaf de Noordeindseweg 70 in Delfgauw. Zie voor meer informatie www.elmiecoaching.nl. n In het gemeentehuis van Midden-Delfland aan de Anna van Raesfeltstraat in Schipluiden is nog tot 1 oktober de tentoonstelling 'The blue secret & het straatje van Vermeer' van de Delftse kunstenares Sonja ter Heijden te zien. n Fietsers kunnen op Tweede Pinksterdag, maandag 16 mei, meedoen aan de jaarlijkse Fietspoldertocht, die zo'n 36 kilometer omvat. Starten kan tussen 10.30 uur en 12.00 uur vanaf het clubgebouw van Oliveo aan de Sportlaan in Pijnacker. De kosten bedragen 2 euro, of 4 euro inclusief herinneringsmedaille. n Stedenband Delft - Estelí organiseert, voor mensen die al enige kennis van de Spaanse taal hebben, een opfriscursus Spaans. Deze begint dinsdag 17 mei om 19.30 uur. Kosten bedragen 70 euro per persoon voor zeven sessies van twee uur. Aanmelden kan via rjvanegmond@gilden.nu. n Caroline Drieënhuizen vertelt dinsdag 31 mei om 20.00 uur over koloniale collecties als vensters op de geschiedenis. Dit doet ze tijdens een lezing in Delftstede aan de Phoenixstraat 66 in Delft. De entree bedraagt 5 euro. n Vereniging Speeltuin de Bras viert op zondag 29 mei haar 20ste verjaardag. Van 12.30 uur tot 16.30 uur zijn kinderen, ouders, grootouders, buurtbewoners en iedereen die de vereniging én de speeltuin een warm hart toedraagt van harte welkom op het Lustrumfeest. n Woonvereniging Neval Nemas doet zaterdag 21 mei mee aan de internationale gemeenschappelijk wonen dag. Daarom staat de deuren aan de Tuindersvaart 62a van 14.00 uur tot 17.00 uur open voor een nadere kennismaking. Meer info: 015-2570582. n Vanaf zaterdag 14 mei zal het historische kerkje op 't Woudt op zaterdagen tussen 13.00 uur en 16.00 uur voor bezichtiging open zijn. Vrijwilligers leiden iedereen graag rond. Zie voor meer informatie www.woudtsekerk.nl. n Natuurmonumenten in Midden-Delfland biedt ook dit jaar weer de bijzondere rondleidingen door eendenkooi Het Aalkeetbuiten. Zo ook op zaterdag 21 mei. Aanmelden kan via www.nm.nl/agenda. n

Renovatieproject Antonie Heinsiusstraat wint 'dubbel' in Le Comteprijs

Alle genomineerden voor de Le Comteprijs 2016, met in het midden de uiteindelijke winnaar Koos van der Horst. (foto: René van der Krogt) Foto: René van der Krogt

DELFT – Tijdens de jaarvergadering van historische vereniging Delfia Batavorum heeft het renovatieproject van de arbeiderswoninkjes aan de Antonie Heinsiusstraat zowel de Le Comteprijs 2016 als de Publieksprijs in de wacht weten te slepen.

Door: Dennis van den Berg

De bekendmaking van de winnaar van de Le Comteprijs 2016 werd ingeleid door een voordracht van bouwhistoricus Gertjan van der Harst, als secretaris verbonden aan de Le Comte commissie. Enthousiast weidde hij uit over alle veertien stadsverfraaiingen die voor de verkiezing van dit jaar waren aangemeld. Vijf daarvan werden geselecteerd voor de Le Comteprijs: de opgeknapte arbeiderswoningen aan de Antonie Heinsiusstraat 2 tot en met 8; de panden aan de Binnenwatersloot 7 tot en met 17, die een nieuw kleurenschema hebben gekregen; de Chinese muurschildering van het Stanislascollege aan de Krakeelpolderweg; de reconstructie van de tuinommuring en het hekwerk van Villa Maria aan de Oostsingel; en het herstelde bordes en bijbehorende balustrade van de Voorstraat 60. Stuk voor stuk fraaie projecten, die de goedkeuring van de commissieleden moeiteloos konden wegdragen.
De keus van de commissie viel uiteindelijk op het renovatieproject van de arbeiderswoningen aan de Antonie Heinsiusstraat. Van der Harst over het waarom van die keuze: "Al sinds mijn studietijd, toen ik hier in Delft kwam wonen, ken ik deze woninkjes niet anders dan krotten. Het was de hoogste tijd dat hier iets aan gebeurde. Eigenaar Koos van der Horst heeft de stad met deze renovatie een grote dienst bewezen."
Na de uitreiking van de Le Comteprijs en het overhandigen van de deelnamecertificaten en een bosje bloemen aan alle genomineerden, werd het tijd om de Publieksprijs uit te reiken. Zo'n honderd lezers van Delft op Zondag hadden hun stem uitgebracht op één van de vijf projecten. Alle projecten hadden stemmen gekregen, maar het leeuwendeel van de stemmen ging eveneens naar de arbeidershuisjes aan de Antonie Heinsiusstraat. En dus mocht het echtpaar Van der Horst opnieuw naar voren komen om het bijbehorende plakkaat in ontvangst te nemen.

Nieuwe voorzitter
Na de prijsuitreiking werd de ledenvergadering van Delfia Batavorum voortgezet. Er werd afscheid genomen van voorzitter Joris van Bergen. Sinds 2007 maakte van Bergen deel uit van het bestuur van Delfia Batavorum, vanaf 2011 in de functie van voorzitter. Onder zijn voorzitterschap zijn belangrijke projecten uitgevoerd als de Canon van Delft, de afronding en publicatie van de nieuwe geschiedschrijving van Delft en in 2015 de viering van het lustrumjaar in verband met het 80-jarig bestaan van de vereniging. De leden van Delfia Batavorum benoemden Van Bergen op grond van zijn verdiensten tot erelid van de vereniging. Hij wordt als voorzitter opgevolgd door historicus en archiefwetenschapper Theo Thomassen. Hij werkte op het Nationaal Archief en was daarna bijna dertig jaar actief in het erfgoed- en archiefonderwijs. In dezelfde vergadering nam Delfia Batavorum tevens afscheid van bestuurslid Margriet van Bebber.

Auto Ridderkerk Voelt zich thuis bij RODI!

Ook Ron Signer (links) en Paul van Kempen van de Gemeente Pijnacker-Nootdorp zijn blij met hun nieuwe voertuigen. Foto: Jesper Neeleman

DELFT – Auto Ridderkerk, onderdeel van Auto Binnenmaas, leverde onlangs vier Nissan NT400 Cabstars aan de Gemeente Pijnacker-Nootdorp. Maar níet voordat deze door RODI reclame en belettering waren voorzien van de nieuwe huisstijl en het nieuwe logo van die gemeente. Het zijn voertuigen die in Pijnacker-Nootdorp zullen worden gebruikt door de groenvoorziening en bij gladheidsbestrijding. Voordeel van Nissan-bedrijfswagens is dat er vijf jaar fabrieksgarantie op zit, met een maximum van 160.000 kilometer. Auto Ridderkerk is zeer tevreden over het door RODI geleverde werkt. Het bedrijf laat weten dat de wagens leuk zijn geworden en de klus uitstekend is uitgevoerd. 'RODI werkt goed, snel en de prijs is altijd billijk', laat het autobedrijf weten.
Meer weten over RODI Media zh? Surf dan naar www.rodimedia-zh.nl.

Landmachtdagen: leuk en leerzaam

Kinderen vermaakten zich woensdag uitstekend tijdens de Landmachtdagen in Delft. Foto: Jesper Neeleman

DELFT - De Landmachtdagen streken woensdag neer in Delft. Dus lieten de mannen van de Landmacht op de Markt zien wat ze kunnen en konden jonge Delftenaren ervaren hoe het voelt om niet met een blaaspijp, maar met een echt wapen in je handen te staan. Ook de klimtoren, hindernisbaan en het tokkelen boden volop vermaak. De rode baretten toonden hun persoonlijke uitrusting, wapens en materieel en vertelden desgevraagd over hun werk en uitzendingen. Daarnaast gaven ze spectaculaire demonstraties. Wie met het lekkere weer meer zin had in een boottochtje, kon met de genisten meevaren over de grachten. Oorlog is allesbehalve leuk, maar de Landmachtdagen gelukkig wél... Zie voor nog veel meer foto's de website www.delftopzondag.nl.

Workshop voor kinderen bij Huyser

Een illustratie uit 'Oma. mag ik bij je logeren?'

DELFT - Schrijfster en tekenares Isabel van Duijne geeft zondag 22 mei tussen 14.00 uur en 16.00 uur een creatieve workshop voor kinderen bij Boekhandel Huyser.

Isabel van Duijne geeft lessen over levenskunst op verschillende basisscholen. Op speelse wijze daagt zij kinderen uit te na te denken over levensvragen. Op zondag 22 mei komt Isabel bij Boekhandel Huyser voorlezen uit haar nieuwe boek 'Oma, mag ik bij je logeren?'. In dit boek gaat Lily logeren bij oma. Bij elk verhaaltje staan uitdagende vragen en creatieve opdrachten. Na het voorlezen kunnen kinderen aan de slag met hun creatieve idee. Deelname aan de workshop is gratis en geschikt voor kinderen tussen de 4 en 8 jaar. Aanmelden niet nodig.

Huis te koop: Boeroestraat 17, Delft

Comfortabel en licht penthouse in een complex met aparte bouwstijl

Foto: Martijn Linthorst

DELFT – Hans en Patricia wonen nu tien jaar in dit vierkamer penthouse in de Indische Buurt. Het is een populaire wijk, vlak bij de binnenstad.
Dat was ook precies waarom ze voor deze woning kozen. Het dakterras was verder van doorslaggevende betekenis. "Hier kun je zowel in als uit de zon zitten", legt Patricia uit.


Door de aparte bouwstijl, met een halfronde vorm, is dit een heel lichte woning. Er zijn namelijk veel ramen, waardoor er veel zonlicht naar binnen kan schijnen.
"Het dakterras is in de stijl van de woning mee gebouwd", vertelt Hans. "Het loopt halfrond, om de woning, en is via openslaande deuren te betreden."

Indische Buurt
Hans en Patricia hadden al eerder in deze buurt gewoond. Ze vonden het erg leuk om hier terug te keren. En helemaal, omdat het zo'n mooi complex werd met een heel comfortabel penthouse.
Na tien jaar gaan ze dan toch verhuizen, dat heeft met de kinderen te maken.
"Die zijn intussen namelijk de deur uit", zegt Patricia. "Het appartement is daardoor te groot geworden voor ons tweeën."

Woonkamer met airco
Het penthouse heeft een royale, lichte woonkamer met airco en met een vrij uitzicht. Er is een open keuken met een modern keukenblok, voorzien van een composiet aanrechtblad. De keuken is voorzien van een combimagnetron, een oven, een vijf pits gaskookplaat, een afzuigkap, een vaatwasser en een Amerikaanse Side-By-Side koelkast.

Zonovergoten terras
"In de kamer zijn dus twee openslaande deuren naar het dakterras", geeft Hans aan. "We zitten er graag en het is heel gezellig om er te barbecueën." En Patricia beaamt:
"Het zonovergoten terras is echt wel het lekkerste plekje, waar je lekker van het zonnetje kunt genieten."


Genoeg bergruimte
De hoofdslaapkamer is 4.64 bij 3.94 meter, voorzien van een vaste kastenwand. De tweede, ruime slaapkamer is aan de voorzijde en heeft ook een vaste kastenwand. Ook de derde slaapkamer is aan de voorzijde en deze zijn allebei 15 vierkante meter. De badkamer is voorzien van een ligbad, heeft een aparte douche, een handdoekradiator en een meubel met dubbele wastafel. Er is een separate toiletruimte met een wandcloset en een fonteintje. "Bergruimte hebben we in een penthouse als dit genoeg", vertelt Patricia. "In de hal is namelijk een ruime berging.
Daar staat een vaste kast met schuifdeuren en daar is ook de opstelplaats voor de CV-combiketel, de wasmachine- en de drogeraansluiting. In de onderbouw is er nog een kelderbox met een oplaadpunt."

Gezellige buren
Het penthouse is ook heel geschikt voor minder-valide bewoners. Het complex in de Indische Buurt heeft een goede ligging en er is ruime parkeergelegenheid. Niet alleen de binnenstad is makkelijk en snel te bereiken, maar bijvoorbeeld ook de Delftse Hout. Op loopafstand is er een gezellig winkelcentrum. Ook de uitvalswegen en mogelijkheden voor openbaar vervoer zijn snel bereikbaar.
"Het complex omvat dertien woningen en we hebben gezellige buren", geeft Hans nog aan. "Zo is er een jaarlijkse barbecue en elk jaar is er een nieuwjaarsborrel."

De actieve VvE vraagt een maandelijkse bijdrage van 225 euro per maand.

De vraagprijs voor deze woning is 499.000 euro k.k. Geïnteresseerd in deze woning?
Voor meer informatie:
ZO Makelaars, (015) 212 99 88 of www.zo.nl.

Foto: Martijn Linthorst
Foto: Martijn Linthorst
Foto: Martijn Linthorst
Foto: Martijn Linthorst
Foto: Martijn Linthorst

Delftse picknick met live-muziek en lekkere hapjes

Aan de nieuwbouwbuurt Schoemaker Plantage is zondag 22 mei een gezellige picknick. Foto: Jesper Neeleman

DELFT – Bij de Delftse nieuwbouwbuurt Schoemaker Plantage is zondag 22 mei een picknick en iedereen is welkom.

Het is hier dan mogelijk om bij te praten met familie en vrienden, nieuwe mensen te ontmoeten, kinderen te laten spelen en lekkere hapjes te eten. De organisatie zal hier deels voor zorgen, maar zelf meebrengen mag natuurlijk ook. Ondertussen kan worden genoten van de live-muziek van Rapaille. Wie hier wel zin in heeft, kan zich aanmelden via e-mailadres info@schoemakerplantage.nl. De eerste tien aanmelders krijgen een mooi 'Delftse Picknickkleed'. Wie zich niet aanmeldt, is zondag 22 mei ook van harte welkom.
Daan van Voldaan is erbij met zijn stoere Coffee Land Rover. Hij schenkt gratis koffie, thee en limonade met wat lekkers. Ook Yannis en Esther van de Griekse Olijf zijn er. Zij delen kleine hapjes uit én verkopen er een paar voor een vriendenprijsje. De live-muziek wordt verzorgd door Impresariaat Willem. Wil je zelf je kunsten vertonen? Doen! Er is een open podium.

Kinderen
Kinderopvang Plukkebol organiseert een leuke activiteit voor de kinderen. Heb jij even tijd om een wandelingetje te maken door het nieuwe woongebied 'Schoemaker Plantage'? De organisatie creëert een route van de picknicklocatie naar de Schoemakerloods, waar een leuke 'giveaway' al op de bezoekers ligt te wachten.
De picknick is van 12.00 uur tot 15.00 uur en het picknickveld bevindt zich aan de Schoemakerstraat 97 in Delft. Zie voor meer informatie www.schoemakerplantage.nl.

Opening eerste MV MiniVilla in Delft

DELFT - De eerste MV MiniVilla staat aan de Glaskloksingel 16 in Delft en wordt op 20 mei rond 16.00 uur feestelijk geopend. Iedereen is van harte welkom voor een hapje en een drankje en natuurlijk om de MiniVilla te bezichtigen! De MiniVilla is ontstaan door een samenwerking tussen architectenbureau NAD Architecten in Delft en twee studenten van de TU Delft. De tweelingzussen Jasmijn en Lyla Kok studeren Industrieel Ontwerpen en Bouwkunde. De MiniVilla is een demontabele woning, met alle voorzieningen die je nodig hebt. Een designproduct, dat bijna 100 procent off-grid en zelfvoorzienend functioneert.

Met golfplaten een degelijk dak bouwen voor schuur of veranda

Golfplaten zijn een populaire dakbedekking voor een schuur, maar bijvoorbeeld ook voor een veranda.

DELFT – Wanneer u een dakbedekking zoekt voor uw schuur of veranda, komt u al gauw uit bij golfplaten.

Er zijn drie soorten golfplaten: bitumen, pvc en polycarbonaat. De bitumen golfplaat is het sterkst. Het voordeel van pvc of polycarbonaat golfplaten is, dat ze licht zijn qua gewicht en in een transparante uitvoering verkrijgbaar zijn. De transparante uitvoering laat het daglicht door, waardoor u geen donkere ruimte krijgt. Afhankelijk van het doel van het dak, kunt u zelf uw keuze maken.
De latten waarop de golfplaten worden bevestigd hebben doorgaans een afstand van circa 60 centimeter. Dit kan verschillen per type golfplaat dat u gebruikt, maar met een afstand van 60 centimeter zit u altijd goed. Het hout dat u gaat gebruiken voor de draagconstructie van het dak dient wel waterbestendig te zijn. Dit om te voorkomen dat hout krom gaat trekken en vervorming van de golfplaten plaats kan vinden. De draagconstructie van het dak dient minimaal 10 graden te zijn, een afschot van 17 centimeter per meter.
De golfplaten worden in verband gelegd op de draagconstructie van het dak. De golfplaten worden altijd in tegengestelde richting op de draagconstructie gemonteerd. Er bestaan verschillende methodes om de golfplaten te bevestigen. Dit is vaak afhankelijk van het type golfplaat dat u kiest. Voor lichte golfplaten gebruikt men andere bevestigingsmiddelen dan voor zware bitumen golfplaten. U kunt kiezen uit: een spijker met onderring, een speciale nagel met dop, een schroef met combidop en tot slot een houtdraadbout met combidop. De golfplaten boort u voor, zodat u de spijker of schroef kunt aanbrengen op de balken constructie. Bij het gebruik van schroeven is het verstandig iets groter voor te boren in verband met de werking van de golfplaten. Bij het gebruik van bitumen golfplaten hoeft u niet voor te boren. Aan de muurkant en op de eindbalk wordt de golfplaat op iedere golf bevestigd aan de dakconstructie. Bij overlapping in de lengterichting moet u ook iedere golf bevestigen. Bij geen overlappingen in de lengterichting is om de golf bevestigen voldoende. Het is aan te raden om lood of afdichtingsband aan te brengen tussen de muur en de golfplaten. Hiermee zorgt u ervoor dat het waterdicht is. Wanneer u de golfplaten op maat dient te zagen, gebruikt u een scherpe, fijngetande zaag.

Houd de hitte buiten de deur met binnenzonwering van All Interieur

Bij All Interieur treft u diverse soorten binnenzonwering aan.

DELFT – All Interieur aan de Abtswoudseweg 4D is een interieurzaak, die dit jaar dertig jaar bestaat. Waar andere interieurzaken toen het economisch minder ging de deuren noodgedwongen moesten sluiten, is All Interieur een bloeiend bedrijf gebleven, met Karel Hagen en Peter Faber aan het roer.

De vader van Peter is ooit met het bedrijf begonnen. Peter heeft het vervolgens overgenomen en de zaak samen met Karel voortgezet. All Interieur is een bedrijf met 1.000 vierkante meter winkeloppervlak. De afdeling gordijnen en vitrage is het bezoeken meer dan waard. Bij het uitzoeken van de juiste gordijnen kunt u van beide heren het beste advies krijgen. Neem uw gemak, geniet van een kop koffie en kom samen tot de juiste keuze.
In veel nieuwbouwhuizen worden tegenwoordig harde vloeren gelegd, zoals PVC-vloeren inclusief vloerverwarming en –koeling. "PVC-vloeren zijn momenteel helemaal in", zegt Karel Hagen. Deze vloeren zijn heel goed aan te kleden met karpetten. In de wereld van de karpetten zijn er weer een heleboel nieuwe trends te bespeuren.

Zonwering
In de winkel vindt u verder overzichtelijk over diverse afdelingen gerangschikt de productengroepen tapijt van de merken Desso, Parade, Bonaparte en Ambiant, vinyl, laminaat en PVC. In deze tijd van het jaar is de binnenzonwering van onder meer Luxaflex en eigen merken weer het product waar de consumenten om vragen. Een opvallend artikel zijn de Duette Shades. Dit zijn shades met een unieke honingraatstructuur, waardoor ze zacht, duurzaam en energiebesparend zijn. Duette Shades zijn beschikbaar in een breed assortiment prachtige stoffen, rijke structuren en kleuren. Daarnaast heeft All Interieur houten jaloezieën en duorolgordijnen in het assortiment. 'Wonen in de sfeer die bij u past', zo luidt dan ook de slogan van dit Delftse bedrijf.

21 / 48

22 / 48

23 / 48

24 / 48

25 / 48

26 / 48

27 / 48

28 / 48

Uitagenda van zaterdag 14 mei tot en met zaterdag 21 mei

Ashton Brothers
Zaterdag 14 mei
Mix van acrobatiek, muziek en tovenarij
Locatie: Theater de Veste
Tijd: 20.15 uur
Entree: vanaf 26 euro 50

Uurtje orgelmuziek
Zaterdag 14 mei
Muziek van het monumentale orgel
Locatie: Oude Kerk
Tijd: 16.00 uur
Entree: 4 euro

Eurovision Night
Zaterdag 14 mei
Met het songfestival op een groot scherm plus quiz
Locatie: Steck, Kromstraat
Tijd: 21.00 uur
Entree: 7 euro 50

Foto: Govert de Roos

Antiek- en curiosamarkt
Zaterdag 14 en 21 mei
Locatie: De Klis
Tijd: 09.00 uur tot 17.00 uur

Delft Live
Zondag 15 mei
Met coverband 50 Shades of Green
Locatie: De Waag, Markt
Tijd: vanaf 14.00 uur
Entree: gratis

De Jazz
Zondag 15 mei
Live jazzmuziek met verschillende muzikanten
Locatie: Rietveld Theater
Tijd: 20.30 uur tot 23.00 uur
Entree: gratis

Rondleiding Prinsenhof
Zondag 15 mei
Rondleiding langs de topstukken
Locatie: Museum Prinsenhof
Tijd: 14.00 uur
Entree: 3 euro plus entree museum

Vogelhuisje maken
Zondag 15 mei
Kinderen vanaf 6 jaar maken vogelhuisjes
Locatie: Science Centre, Mijnbouwstraat
Tijd: Tussen 11.30 uur en 16.30 uur
Entree: 3 euro plus entree

Viggo Waas
Dinsdag 17 mei
Cabaretprogramma over heldendom, waarheid en leugens
Locatie: Theater de Veste
Tijd: 20.15 uur tot 21.45 uur
Entree: vanaf 19 euro

Scapino Ballet Rotterdam
Donderdag 19 mei
Opwindende high-speed choreografische achtbaan
Locatie: Theater de Veste
Tijd: 20.15 uur
Entree: vanaf 21 euro 50

Donderdagborrel
Donderdag 19 mei
Met vanaf 22.00 uur karaoke
Locatie: Stadsbrouwerij De Koperen Kat
Tijd: 17.00 uur tot 23.45 uur
Entree: gratis

Erik van Muiswinkel
Vrijdag 20 en zaterdag 21 mei
Van Muiswinkel speelt 'De Olieworstelaar'
Locatie: Theater de Veste
Tijd: 20.15 uur
Entree: vanaf 20 euro 50

Opening Mini Villa
Vrijdag 20 mei
Tijdelijke Mini Villa wordt feestelijk geopend
Locatie: Glaskloksingel 16, Delft
Tijd: 17.00 uur tot 20.00 uur
Entree: gratis

Pieter Jouke – Tot nu toe
Zaterdag 21 mei
In 'Tot nu toe' ploetert Jouke door het leven
Locatie: Rietveld Theater
Tijd: 20.30 uur
Entree: 14 euro 50

Science Center organiseert weer Science Camps

Deelnemers van de Science Camps bedenken, bouwen en testen hun board zelf. Foto: Jesper Neeleman

Jij kunt deze zomer onderdeel zijn van echte wetenschap en onderzoek aan de TU Delft. Science Centre Delft organiseert dit jaar weer de Science Camps 2016.

Onder professionele begeleiding ga jij een hele week je eigen board ontwerpen, bouwen en testen. Je leert verschillende technieken om ook thuis zelfstandig aan de slag te kunnen als ontwerper en ingenieur. Je gaat achter de schermen kijken bij de TU Delft en krijgt laboratoriums te zien waar onderzoekers hard aan het werk zijn om de nieuwste technologieën uit te vinden.

Longboard
In de laatste jaren zie je er steeds meer van rond rollen...Longboards! Een Longboard is een lang skateboard dat gemaakt is om te cruisen over het asfalt en om van heuvels af te boarden met misschien zelfs de nodige slides. Tijdens deze week gaan we samen met Roberto een longboard maken van duurzame materialen en leer je hoe je makkelijk mallen kan construeren om zelf boards te bouwen. Verder zullen we lamineren, zagen, frezen, boren en de trucks en wielen monteren. Het board kun je helemaal personaliseren door het te verven en griptape aan te brengen. Het longboard wordt compleet geleverd met hoge kwaliteit trucks, lagers en wielen. Op vrijdag krijg je les van een professionele skate instructeur in het skatepark van Sickboards in Den Haag of bij Dreams Events in de duinen van Ter Heijde, afhankelijk van de weersomstandigheden.

Hybride Skimboard
Onder begeleiding van Roberto ontwikkel jij je eigen hybride skimboard, een combinatie tussen een flowboard en een skimboard. We doorlopen samen alle productiefases waarbij we lijmen, zagen, en verven. Uiteindelijk gaan we het board testen in de sleeptank van de TU Delft. Op vrijdag krijg je onder professionele begeleiding van de skimboardinstructeurs van Dreams Events les op zee aan het strand van Ter Heijde!

Het Science Camp is tijdens de zomervakantie en is op maandag dinsdag, woensdag en vrijdag. Het is nu al mogelijk te reserveren. Kijk voor meer informatie op sciencecentre.tudelft.nl/sciencecamps

Achtergrond en verdieping in Museum Prinsenhof Delft

Prof. dr. Frans Grijzenhout, hoogleraar Kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Foto: Jesper Neeleman

De komende tijd staan er weer een aantal bijzondere activiteiten op het programma bij Museum Prinsenhof Delft. De lezing 'De wegen van Vermeer' sluit bijvoorbeeld aan bij de huidige tentoonstelling Vermeer komt thuis, maar er wordt tijdens een seminar ook al vooruit gekeken naar een tentoonstelling in 2017.

In aanloop naar de tentoonstelling Machtig porselein, schatten uit de Verboden Stad (voorjaar 2017), organiseert Museum Prinsenhof Delft op zondag 29 mei van 14.00 uur tot 18.00 uur een seminar 'Porseleinschatten uit de Verboden Stad', over keizerlijk porselein.
Bij deze tentoonstelling zullen archeologische objecten, die zijn opgegraven in de keizerlijke porseleinovens van Jingdezhen in China centraal staan. Kern van de expositie is een selectie van 120 unieke objecten van keizerlijk porselein uit de 11de tot de 15de eeuw. Tijdens het seminar zal vooruit worden geblikt naar de achtergronden van dit keizerlijke materiaal. Kosten bedragen 30 euro per persoon. Zie voor meer informatie over het programma en aanmelden de website www.prinsenhof-delft.nl.

Lezing 'De wegen van Vermeer'
Eind vorig jaar was het wereldnieuws: prof. dr. Frans Grijzenhout, hoogleraar Kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam, heeft ontdekt dat Het straatje van Johannes Vermeer gebaseerd is op de Delftse Vlamingstraat. De tentoonstelling Vermeer komt thuis in Museum Prinsenhof Delft is inmiddels al door duizenden mensen bezocht.
Op dinsdag 31 mei vertelt Frans Grijzenhout hoe hij bij zijn onderzoek naar Het straatje van Vermeer te werk is gegaan. Daarnaast buigt hij zich over de vraag hoe de schilder Johannes Vermeer zich verhield tot specifieke plekken in het Delft van zijn tijd. Daarbij komen ook enkele alternatieve locaties voor Het straatje aan de orde.

Tijd: 19.30 – 21.00 uur
Deur open: 19.00 uur
Kosten: 5 euro, inclusief koffie/thee
Locatie: Van der Mandelezaal, ingang Museum Prinsenhof Delft
Aanmelden via
reservering-prinsenhof@delft.nl

Tentoonstelling over twee kunstenaars

Laat twee kunstenaars in één ruimte exposeren en je ziet meteen hoe vergelijkbaar – of juist hoe verschillende - ze zijn. Hoewel Chris Baaten en Cecile Kemperink allebei met keramiek werken, had het contrast niet groter kunnen zijn. De tentoonstelling 'Pose en beweging', die vanaf zondag 15 mei om 15.00 uur in Kadmium aan het Agathaplein 4 te zien is, spoort de bezoeker aan om het verschil in karakter eens goed te bekijken. Woensdag 18 mei worden de beide kunstenaars om 20.00 uur publiekelijk geïnterviewd door Hendrik van Leeuwen. Zie voor meer informatie de website www.kadmium.nl.

Spaanse filmavond


De Stedenband Delft-Estelí organiseert donderdag 19 mei een Spaanse filmavond met 'La Yuma'. Deze in het Engels ondertitelde film gaat over een meisje in Nicaragua dat zich, door te gaan boksen, uit de armoede tracht te vechten. De avond is van 20.00 uur tot 22.30 uur bij Kees Kruijff aan het Rietveld 184 in Delft. Entree bedraagt 7 euro.

Uniek filmconcert in Filmhuis Lumen


Filmhuis Lumen heeft een traditie met voorstellingen van zwijgende films en livemuziek. Op vrijdag 20 mei om 19.45 uur wordt deze traditie voortgezet met de zwart-wit film Faust uit 1926. Dit hoogtepunt van de zwijgende Europese cinema, gebaseerd op een oude Duitse sage, gaat over een man die zijn ziel aan de duivel verkoopt in ruil voor wijsheid en jeugd. Kevin Toma maakte speciaal voor Murnau's meesterwerk nieuwe muziek: een avontuurlijke mix van dance-invloeden, soundscapes, modern klassiek en samples, die live door hem wordt aangevuld met improvisaties aan de piano. Zie voor meer informatie de website www.filmhuis-lumen.nl.

Ruim baan voor talent tijdens Delft Fringe Festival


Het Delft Fringe Festival vindt dit jaar plaats van 2 tot en met 12 juni en biedt meer dan 75 verschillende en gevarieerde acts, die meerdere keren spelen op tientallen bijzondere locaties in de historische binnenstad van Delft. Het festival is uitgegroeid tot één van de grootste en belangrijkste festivals voor jonge, talentvolle theatermakers in Zuid-Holland. Het Delft Fringe Festival ontwikkelde zich in zes jaar tijd van een vierdaags amateurfestival in Delft en omstreken tot een 11-daags, nationaal podium voor jonge, talentvolle theatermakers. Als bijzondere locaties presenteert het festival dit jaar Delftse molen de Roos, de schuur van het Agnietenpad, die wordt beheerd door de 90-jarige Jan en de Waalse Kerk, die onderdeel uitmaakt van het historische Prinsenhof. Kijk voor meer informatie en het programma op www.delftfringe.nl.

Land Art Delft: een park met beelden aan de Rotterdamseweg

Land Art Delft telt vele bijzondere beelden. Foto: Jesper Neeleman

Aan de rand van Delft, tussen de Rotterdamseweg en de A13, ligt een bijzonder beeldenpark: Land Art Delft (LAD).

Het ligt midden in het Hollands polderlandschap aan de rand van Midden-Delfland, het 'kleine groene hart'. Om dit landschap met haar kenmerkende dijken, veen en weiden te behouden en haar boeiende geschiedenis over te dragen aan volgende generaties tovert LAD het om tot een kunstlandschap. De kunstwerken zijn geïnspireerd op de natuur en de historie van het gebied. Zo ontstaat er een bijzonder recreatief landschap waarin bezoekers via beeldende kunst kunnen kijken naar de natuur als door een vergrootglas. Dit openbare gebied is uniek in deze regio en een ideale plek om te picknicken, wandelen, fietsen, vogels te spotten, ontspannen een boek te lezen of om gewoon tot rust te komen.
Onlangs is deze collectie uitgebreid met de granieten werken van Joost Barbiers 1949-2015. De officiële opening van deze werken vindt plaats op zondag 19 juni om 15.00 uur. Er is een kunstroute, die eenvoudig te volgen is via de borden maar uitgebreider kan ook met de gratis te downloaden app MUZZE. Papieren routes zijn verkrijgbaar bij de Galerie. Hier is ook de tentoonstelling te bezoeken poëzie en beeldende kunst, verschillende kunstwerken geïnspireerd op een Haiku van Basho, de oude Japanse meester uit de 17de eeuw. Zondag 5 juni is er een opening van een nieuwe tentoonstelling 'Het licht van Vermeer'.
Meer weten?
Kijk dan op www.landartdelft.nl.

Suzuki Baleno, vernieuwd en betaalbaar

De nieuwe Suzuki Baleno, verkrijgbaar in de uitvoeringen Comfort, Exclusive en High Executive. Foto: Martijn Linthorst

DELFT/DEN HAAG – De Suzuki Baleno met een 90 pk sterke 1.2 Dualjet is verkrijgbaar voor net geen 15 mille. Het prijskaartje dat aan dit nieuwe Suzuki-model hangt, toont een bedrag van 14.999 euro.

Het betreft de Comfort-uitvoering, die standaard is voorzien van airco, elektrisch bedienbare ramen voor, centrale deurvergrendeling en LED-dagrijverlichting. De Baleno Exclusive kost 16.199 euro en daarvoor krijg je onder andere 16-inch lichtmetalen wielen, mistlampen aan de voorzijde, xenon-verlichting, stoelverwarming, een met leer bekleed stuurwiel en een radio/cd-/mp3-speler met Bluetooth.
De buitenspiegels zijn elektrisch verstelbaar én verwarmbaar. De 1.2 Dualjet Exclusive is er ook met CVT-transmissie en kost dan 18.199 euro.

Topversie
De topversie is de Suzuki Baleno High Executive. Deze uitvoering kost 18.699 euro. Als extra's krijg je climate control, keyless start, een navigatiesysteem, DAB+, een achteruitrijcamera, Adaptive Cruise Control en Radar Brake Support. De 1.2 High Executive is er alleen als Smart Hybrid.

Turbomotor
Ook staat een krachtigere 1.0 Boosterjet turbomotor met 112 pk op de bestellijst. De 1.0 is er alleen als High Executive en kost 19.699 euro. Met automaat komt de totaalprijs uit op 21.699 euro.

www.suzuki.nl/nassau
www.suzuki.nl/balvertdenhaag

Volop voordeel bij de Dacia Deelt Uit Dagen van Autohaag Zeeuw Delft

Tableau de la Troupe van de Dacia-verkopers van Autohaag Zeeuw Delft (foto's: Martijn Linthorst) Foto: Martijn Linthorst

DELFGAUW – De Dacia Deelt Uit Dagen bij Autohaag Zeeuw Delft, die duren tot en met 22 mei, dat is een evenement waar je bij moet zijn geweest! Dacia rijden wordt een nòg groter feest, als je dit grote voordeel eens bekijkt.

In een Dacia rijden is altijd feest. Daarom introduceert Autohaag Zeeuw Delft de Dacia Deelt Uit Dagen. Dagen vol extra voordeel op de toch al aantrekkelijk geprijsde Dacia-modellen. Komt u ook op het feest, Dacia deelt uit!
Heel aantrekkelijk is het accessoirepakket van 500 euro, dat u cadeau krijgt bij de aankoop van een nieuwe Dacia. Bij de aankoop heeft u keuze uit vier pakketten, namelijk de Pack Travel, Pack SUV, Pack Comfort en Pack Dokker Van. "Ook al in viervoud is Dacia 4All", begint vestigingsmanager Ed Mouton. "Dit omvat een viertal regelingen, waardoor u extra voordelig de Dacia Lodgy, Duster, Sandero, Logan MCV en Dokker kunt aanschaffen."
Wat houdt Dacia 4All dan precies in? Dat betekent dat u een vierjarige financiering afsluit tegen slechts 4 procent rente. Dat betekent verder dat u geen aanbetaling hoeft te doen en vier jaar garantie krijgt op de auto! "Een vast bedrag per maand met maar 4 procent rente, een aantrekkelijker aanbod dan Dacia 4All kunnen we niet doen. Daarmee komt onze slogan 'Iederéén kan een Dacia rijden' natuurlijk helemaal tot zijn recht."
Rijden op LPG is voordelig en beter voor het milieu. Dat is ook mogelijk met de Dacia-modellen Logan MCV, de Stepway en de Sandero. De installatie is dan standaard ingebouwd, zodat er niets van de bagageruimte verloren gaat. "En de aanschafprijs is ook nog eens lager dan een gewone benzine-uitvoering", legt Mouton uit.
Voor diezelfde modellen geldt tevens de mogelijkheid van een automaat. Voor slechts 500 euro extra, is de Dacia met zo'n Easy-R-automaat uitgerust. Meer comfort en rijplezier tegen een betaalbare prijs. "In brandstofverbruik namelijk nagenoeg gelijk aan handgeschakelde benzineversies", vertelt Mouton.
Kom langs bij de Dacia Deelt Uit Dagen en profiteer van dit bijna gekmakend grote voordeel. Want Dacia rijden, dat kan iederéén!
Autohaag Zeeuw Delft is ook op Tweede Pinksterdag geopend van 11.00 tot 16.30 uur.


Autohaag Zeeuw Delft
Exportweg 2
2645 ED Delfgauw
(015) 256 44 00
www.autohaagzeeuw.nl

Upgrade Dagen bij Zeeuw & Zeeuw Nissan

Vestigingsmanager Pieter Dekkers bij de Nissan Qashqai, nu met voordeel tot wel 5.000 euro te koop bij Zeeuw & Zeeuw. Foto: Martijn Linthorst

WATERINGEN – Het zijn op dit moment Upgrade Dagen bij Zeeuw & Zeeuw. Bij aanschaf van een nieuwe Nissan Qashqai kan het voordeel oplopen tot wel 5.000 euro!

Waar bestaat al dat voordeel dan wel niet uit. Het voordeel is onder andere een inruilpremie van 3.410 euro en daar bovenop nog eens extra een accessoires-cheque ter waarde van 500 euro. "Het wordt helemaal aantrekkelijk om voor de Nissan Qashqai te kiezen, vanwege de gratis vier jaar garantie", legt vestigingsmanager Pieter Dekkers uit. "En ook het onderhoud is gedurende vier jaar helemaal gratis."
De vierjarige garantie- en onderhoudsregeling is altijd in combinatie met een uiterst voordelige Nissan All Inclusive financiering van minimaal 5.000 euro. Ga over tot de aanschaf van een Nissan Qashqai bij Zeeuw & Zeeuw, profiteer van dit voordeel, dat alleen tijdens de Upgrade Dagen van toepassing is. "Als klap op de vuurpijl, datgene waar deze speciale dagen onder andere naar zijn vernoemd, is de regeling voor drie jaar gratis upgraden van het navigatiesysteem", aldus Dekkers.
De Nissan All Inclusive financiering, dat is natuurlijk vooral wat de aanschaf van een Nissan Qashqai dezer dagen zo aantrekkelijk maakt. Deze actie is van toepassing op dertig speciaal ingekochte Nissan Qashqai's. "De voorraad is dus beperkt, dus zorg dat je er snel bij bent", aldus Dekkers. "Kom snel eens bij ons langs en laat u informeren over alle regelingen en mogelijkheden."

Zeeuw & Zeeuw
Zeeuw & Zeeuw heeft twee Nissan-vestigingen, waarvan één in Zoetermeer en één in Wateringen. U kunt bij Zeeuw & Zeeuw terecht voor de nieuwste Nissan-modellen, ruim 75 occasions van verschillende merken en prijscategorieën, onderhoud en reparatie, APK-keuringen en schadeherstel.Zeeuw & Zeeuw Wateringen
's-Gravenzandseweg 14
2291 PE Wateringen
(0174) 63 80 60

Zeeuw & Zeeuw Zoetermeer
Platinastraat 47
2718 SZ
Zoetermeer
(079) 750 50 25
www.zeeuwenzeeuw.nl
www.nissanwinkel.nl

Exempel Empel komt naar Taptoe Delft

Exempel uit Empel is op 9 en 10 september te zien tijdens Taptoe Delft.

DELFT –Taptoe Delft komt steeds dichterbij, de voorbereiding is in volle gang en de laatste korpsen worden bevestigd. Afgelopen week bleek dat het Zuiden van Nederland komende Taptoe Delft vertegenwoordigd wordt door Exempel uit Empel.

Exempel is niet uit de Nederlandse top van korpsmuziek weg te denken. Dit werd tijdens het afgelopen Wereld Muziek Concours in Kerkrade nog eens benadrukt met een gouden medaille mét onderscheiding. Daarnaast werd de zesde plek op de wereldranglijst mee naar thuishaven Empel genomen. Dit houdt in dat Exempel ook niet te missen is op de grote Markt in Delft, op 9 en 10 september, tijdens de jubileumtaptoe.
Het zestig-koppige korps, dat onder leiding staat van Matthijs Kruik, brengt in Delft hun nieuwe show 'Masquerade', waarin bekende melodieën rondom het thema maskers te horen zal zijn. De muzikanten van de band laten steeds een ander masker zien en daarmee ook een ander gezicht van zichzelf. Maskers zijn van alle tijden en worden gebruikt door helden en gedragen tijdens feesten. En Taptoe Delft wordt weer een feest. Maskers worden bovendien vaak gebruikt om het ware gezicht te verbergen. De muziek in Masquerade is mysterieus, liefdevol, ontroerend, opzwepend en uitnodigend.

Uit Brabant
Dat de Lions of victory – zoals zij in de volksmond ook wel genoemd worden - uit Brabant komen is niet enkel aan de zachte 'g' te horen. Het uniform is namelijk geïnspireerd op het Brabants bont en de leeuw verwijst naar de zuidelijke oorsprong van de vereniging.
Met Exempel als toevoeging aan de lijst met korpsen voor Taptoe Delft 2016 kan worden vooruitgekeken naar een spectaculaire editie, waar het aan kwaliteit en muzikaliteit niet zal ontbreken.
Het volledige programma is te zien op www.taptoedelft.nl. Via deze website - of via telefoonnummer 0900-9203 - kunnen ook de entreekaarten worden besteld.

Weerzien met een lach en een traan voor oud-leerlingen van Mariaschool

De reünie van de Mariaschool werd vorig weekend bezocht door negentig oud-leerlingen en vier oud-leraren. (foto: Koos Bommelé) Foto: Koos Bommelé

DELFT – Oud-leerlingen van de Delftse Mariaschool kwamen vorige week zaterdag in Café Einstein bijeen voor een reünie. Het werd een stralende en mooie dag, maar wel één met een zwart randje.

Diezelfde zaterdagdag vond namelijk onder grote belangstelling de crematie plaats van oud-leerling Pierre van Zinnen. Ter nagedachtenis aan de bekende Delftse voetbalman en alle andere leerlingen werd een moment van stilte in acht genomen en een witte duif opgelaten. Wim van Zinnen, één van de organisatoren, haakte logischerwijze af voor de reünie. Negentig oud-leerlingen en vier oud-leerkrachten waren wèl van de partij. Zij blikten uitgebreid terug op vervlogen tijden. Op de mooie en minder mooie momenten van hun schooltijd. Over de vierkleurenbalpen van juffrouw Sanders, over jeugdliefdes, de mooiste meisjes van de klas en de grootste donderstenen. En werd druk gesproken over hoe het nu eigenlijk met iedereen gaat. "Het was dus wel een zeer geslaagde reünie, met veel mooie verhalen, mooi weer en op een prachtige accommodatie", blikt organisator Jaap Huisman terug. "Oud-leerling Ger riep dan ook op om over twee jaar weer een reünie te organiseren. Verder willen we binnenkort een afterparty organiseren." Hopelijk kan Wim van Zinnen er dan ook bij zijn, zegt Huisman. "We doen het voor hem graag nog eens dunnetjes over."

Delftse Lotus

Claudia Stavarache, met achter haar door RODI beletterde ramen van Delftse Lotus aan de Hippolytusbuurt 17a. Foto: Jesper Neeleman

DELFT - Claudia Stavarache opende begin dit jaar aan de Hippolytusbuurt 17a Delftse Lotus, waar kleding kan worden gewassen, gestoomd en gerepareerd. RODI reclame & belettering zorgde voor de reclame-uitingen.

Zo liet Claudia door RODI het logo ontwerpen, de posters, flyers, visitekaartjes, stempels en kortingsbonnen en de raambelettering verzorgen. "Ik had RODI via internet gevonden", vertelt ze. "Fijn dat dit bedrijf dichtbij zit en ik alles door één partij kon laten doen, dat kwam goed uit." De geleverde producten en diensten waren verder tiptop in orde. "Het ziet er allemaal heel mooi uit en alles was op tijd klaar. Aan al mijn wensen is voldaan."
Delftse Lotus is een stomerij, wasserette, kledingreparatie, naaiatelier en kleermaker in één. "Onze stomerij is bovendien de enige in Delft met een 24 uur-service", zegt Claudia. "Service staat bij ons sowieso hoog in het hoogste vaandel. Zo hebben we bijvoorbeeld ook een afhaal- en bezorgservice. En dit allemaal tegen de laagste prijs. Daarnaast hebben we veel mooie kortingen. Kom dus gerust eens langs om hiervan te profiteren." Meer weten? Kom langs, kijk op www.delftselotus.com of bel naar 015-2124780. Meer weten over RODI Media zh? Kijk dan op www.rodimedia-zh.nl.

KC De Hofstad viert de Dag van de Hond

RODI staat achter KC De Hofstad - èn een hond.

YPENBURG – KC de Hofstad organiseert zondag 22 mei de Dag van de Hond. Thema dit jaar 'hond en ras'.

Op de vaste locatie van KC De Hofstad, het Ilsyplantsoen 7 in Ypenburg, is dan tussen 10.00 uur en 16.00 uur van alles te zien en beleven.
Zo kunnen hondenbezitters er hun trouwe viervoeter laten keuren door een echte keurmeester. Die zal aan de hand van bijvoorbeeld de bouw en de vacht bekijken en oordelen hoe mooi de hond is. Ook bekijkt deze hoe je met je hond in de ring staat en of je een rondje kan lopen in de ring. De keurmeester zal dit alles beoordelen en daar krijg je een rapport van. Deelname hieraan kost 6 euro en zowel rashonden als rasloze honden kunnen eraan meedoen.
Ook is het mogelijk je in te schrijven voor de Hondenshow, waarin er vier verschillende klassen zijn. Inschrijven hiervoor kan alleen via de website www.kcdehofstad.nl, waar ook meer informatie te vinden is over de show.
Daarnaast zijn er verschillende demonstraties en kun je met je hond op de foto. Proberen hoe goed jouw hond is met met bijvoorbeeld braingames, flyball, apporteren en frisbee? Ook dat kan. De winnaar maakt kans op een gratis cursus ter waarde van minimaal 65 euro.
Toegang tot de Dag van de Hond is gratis. Meer weten? Kijk dan op Facebook of www.kcdehofstad.nl.

De eerste paal: het eerste begin voor Zorgboerderij BuitenGewoon 3

DELFGAUW - Onder grote belangstelling is dinsdag aan de Zuideindseweg in Delfgauw de eerste paal geboord voor Zorgboerderij Buitengewoon 3. Na twee succesvolle zorgboerderijen, Zorgboerderij BuitenGewoon 1 in Delfgauw en Zorgboerderij BuitenGewoon 2 in Pijnacker, is het nu tijd voor een derde zorgboerderij. Met één groot verschil: deze derde zorgboerderij biedt ook de mogelijkheid om er te wonen. Kleinschalig wonen op het platteland met 24-uurs zorg. De zorgboerderij biedt mensen met dementie in de regio hiermee een stukje stabiliteit en veiligheid in een omgeving die zij gewend zijn. Met de komst van Zorgboerderij BuitenGewoon 3 wordt er naast het wonen ook de mogelijkheid tot respijtzorg geboden. Zorgboerderij BuitenGewoon 3 is een aparte stichting onder leiding van een dagelijks bestuur. Pieter van Foreest draagt dit bijzondere concept een warm hart toe en biedt ondersteuning op verschillende gebieden. De verwachting is dat Zorgboerderij BuitenGewoon 3 haar deuren medio maart 2017 zal openen voor de bezoekers en bewoners.

Jacques en Irene van der Zanden: al veertig jaar samen en gelukkig

Irene en Jacques van der Zanden, op de eerste dag van een goed huwelijk.

Het was afgelopen donderdag precies veertig jaar geleden dat Jacques en Irene van der Zanden elkaar het ja-woord gaven.

Hun relatie begon zoals elke relatie, met een eerste ontmoeting. In het geval van Jacques en Irene was dat tijdens de dansles. En de vonk sloeg over. De liefde verdween niet.
Nu, veertig jaar later, werkt Jacques als beheerder op het Grotius College. Irene zet zich in voor en bij Sophia Revalidatie. En ondanks die drukke banen vinden de twee 63-jarige Delftenaren nog genoeg tijd om samen te genieten. Van elkaar, van het leven en van elke dag. Bijvoorbeeld door lekker te gaan fietsen of wandelen. Ze kregen twee kinderen: Ankie en Bas. Die zorgden ervoor dat het 40-jarige bruidspaar nu zelfs drie kleinkinderen heeft, waar ze maar wat graag op passen. Het veertig jarig huwelijk wordt met familie en vrienden gevierd met een groot buffet.
Wat het geheim is van zo'n goed en lang huwelijk? "Ze laten elkaar in hun waarde en gunnen elkaar hun hobby's, maar staan altijd voor elkaar klaar", antwoordt schoondochter Nathalie van der Zanden van Vuuren.
En, ook bijzonder: veertig jaar geleden waren Jacques en Irene ook al bruidspaar van de maand, alleen toen nog in de Delftse Post…

David Austin-rozen bij Intratuin Pijnacker

De rozen van David Austin bloeien nu nog niet, maar staan op het punt van uitkomen. Foto: Dennis van den Berg

PIJNACKER – Eindelijk in het assortiment van Intratuin Pijnacker aan de Rijskade 1a: de David Austin-rozen.

De befaamde Engelse rozenkweker en veredelaar David Austin is erin geslaagd om de favoriete bloem van velen nog mooier en sterker te maken. De kwalitatief hoogstaande rozen van David Austin, verkrijgbaar in veel prachtige (pastel)kleuren, zijn uitstekende bloeiers: daarnaast zijn het meerjarige planten, die vorstbestendig zijn. U heeft dus lang plezier van deze vaste heester in uw tuin. Bij Intratuin Pijnacker zijn ze verguld met deze bijzondere verrijking van het toch al zeer uitgebreide bloemen- en plantenassortiment. De rozen staan momenteel nog niet in bloei, maar dragen wel allemaal knoppen. Kom dus snel naar Intratuin Pijnacker, zodat u deze fraaie planten in uw eigen tuin kunt zien opbloeien.
Bij rozen is 'snoeien = bloeien' het devies. Wanneer de bloemen na een lange bloeiperiode helemaal zijn uitgebloeid, knipt u deze gewoon van de plant. U bewijst er uw rozenstruiken een dienst mee, want de planten staan na een poosje weer prachtig in bloei. En dat maar liefst twee tot drie keer per seizoen. Sowieso adviseert Intratuin Pijnacker om de maand maart in uw agenda te zetten als de vaste snoeimaand voor de rozen in uw tuin.
David Austin-rozen doen het niet alleen goed in de tuin, maar ook in potten op het terras of balkon. Met goede potgrond, speciale Intratuin rozenvoeding en veel water (de roos is een 'dorstig' exemplaar) helpt u deze plant uit te groeien tot een sieraad voor uw tuin. Door middel van duidelijke informatieborden bij de planten zelf en op de website van Intratuin verstrekt het tuincentrum advies aan de tuinbezitters hoe ze het beste met hun nieuwe aanwinsten om kunnen gaan om tot de mooiste groei- en bloeiresultaten te komen.

Meer balans en ontspanning met Aditi Yoga & Massage

Irene Tepper in haar yogapraktijk in Rijswijk-Buiten, waar ze yoga aan allerlei groepen doceert.

RIJSWIJK – Irene Tepper van Aditi Yoga & Massage in Rijswijk-Buiten geeft yoga aan allerlei groepen, van kinderen tot vrouwen en van 55-plussers tot zwangere vrouwen.

Daarnaast biedt ze ayurvedische massages aan vrouwen en zwangeren. "Wat ik geef is flow yoga, een dynamische vorm waarbij je niet lang en statisch in dezelfde houding zit", legt ze uit. "De bewegingen gaan vloeiend in elkaar over."
-Waar is yoga goed voor?
Irene Tepper: "Yoga staat voor balans en evenwicht. Je zoekt bijvoorbeeld balans tussen actieve en rustige houdingen, tussen zittende en staande, tussen ontspannen en actieve yoga. Wat je in de les met je lichaam doet, werkt uiteindelijk door in je leven. Zeker als je het langer doet, merk je na een poosje dat je bijvoorbeeld ook thuis meer balans zoekt. Omdat je dan weet dat het prettiger is als er meer evenwicht in je lichaam en hoofd zit. Heel bijzonder."
-Hoe onderscheidt jouw praktijk zich van anderen?
"Ik ben van mening dat je je onderscheidt met de persoon die je bent. Mensen kiezen een docent die bij ze past en een fijne vorm van yoga geeft. Ik ben verder een enthousiast persoon. Ik kijk elke les waar de groep behoefte aan heeft en elke les is anders. Verder doe ik af en toe oefeningen met massage tijdens m'n les, dat deelnemers bijvoorbeeld elkaars rug kort masseren. Dat vinden mensen vaak prettig en fijn."
-Waarom zouden we yoga eens moeten proberen?
"Omdat het heel fijn is voor het lichaam en je hoofd om tot rust en ontspanning te komen. Het is goed voor je spieren, organen, gewrichten en bloedsomloop. Als je denkt dat je er baat bij hebt moet je het zeker eens proberen." Meer informatie www.aditi-yoga.nl.

Spareribline introduceert op tweede pinksterdag de Gratis IJsdagen

Bij Spareribline zijn tegenwoordig ook heerlijk soft- en schepijs en milkshakes verkrijgbaar.

DELFT – Zomers weer doet de zin in ijsjes flink toenemen. De Spareribline speelt hier handig op in en biedt haar klanten nu ook heerlijk soft- en schepijs aan – op een aantal dagen zelfs gratis.

Wie trek heeft in heerlijke spareribs en kipgerechten, is al sinds jaar en dag aan het juiste adres bij de Spareribline. Het vlees wordt in de eigen keuken gemarineerd en gebraden. U kunt uw bestelling laten bezorgen of zelf afhalen. Wie deze lekkernijen komt afhalen in de zaak aan de Hugo de Grootstraat 96, ontdekt gelijk de nieuwste specialiteit van de Spareribline: heerlijk softijs, milkshakes en ambachtelijk bereid Italiaans schepijs. "Ik ben al een tijdje bezig met het ijsverhaal", maakt Dave te Dorsthorst van de Spareribline duidelijk. "We hadden natuurlijk al bakjes ijs in huis van Ben & Jerry's, maar dat is toch wat anders dan gewoon een lekker soft- of schepijsje op een hoorntje. De kwaliteit van het ijs speelt hierbij een grote rol, ik wil alleen het beste voor mijn klanten. Het schepijs haal ik bij twee Italiaanse broers met een eigen ijsfabriekje, die precies weten wat het ambacht van schepijs maken inhoudt." Dave heeft ook suikervrije en lactosevrije ijssmaken in huis.
De Spareribline is van woensdag tot en met zondag geopend van 16.30 uur tot 21.00 uur voor spareribs en kip: op diezelfde dagen kan men voortaan van 13.00 uur tot 22.00 uur ijs kopen. Om kennis te maken met de ijsspecialiteiten van de Spareribline, heeft Dave een leuke actie bedacht. "We zijn op maandag 16 mei, tweede pinksterdag, geopend. Op die dag en op de woensdagen 18 en 25 mei en de zaterdagen 21 en 28 mei organiseren we de Gratis IJsdagen. Wie op die data tussen 13.00 uur en 14.00 uur en tussen 21.00 uur en 22.00 uur langskomt, krijgt zijn softijs en schepijs gratis." Daarnaast biedt de Spareribline de milkshakes in vier smaken (aardbei, banaan, vanille en kersen) van 0,3 liter tot en met eind mei aan voor slechts één euro.

Maak kans op kaarten voor Night at the Park

Welke band wordt dit keer door Charles van Harling geïnterviewd?

DELFT - Samen met je vrienden en vriendinnen heerlijk genieten van de beste muziek uit de 80's, 90's en early 00's in het Haagse Zuiderpark? Het kan op zaterdag 25 juni tijdens Night at the Park! Met dit jaar optredens van onder meer Wet Wet Wet, Racoon, Anastacia, Slade en Di-Rect! Meer informatie over het programma staat op www.nightatthepark.nl. Delft op Zondag en Het Kasteeltje mogen twee kaarten weggeven voor dit evenement. Wie kans wil maken moet de volgende vraag juist beantwoorden en dit uiterlijk aanstaande woensdag mailen naar maakkansopkaarten@delftopzondag.nl. Welke band wordt op de foto bij dit stukje door Charles van Harling geïnterviewd?

Zaterdag, 11.58 uur

DELFT – Winkeliers in de Hoven Passage organiseerden onlangs een Raad- en Win-actie. Wie raadde hoeveel plantenbakken er te zien waren, kon mooie prijzen winnen. Janine van Maastricht wist precies te raden dat het om 198 plantenbakken ging. Daarmee won zij een mooie prijs: een cadeaubon ter waarde van 750 euro. Deze werd zaterdag overhandigd door Hovey-D, de mascotte van het Delftse winkelcentrum. En de vele plantjes die als decoratie in de bakken zaten? Die werden geschonken aan woonzorgcentrum De Herbergier.

Aan de slag met Wijzelf Delft


DELFT – Meer en meer zaken in het dagelijks leven worden online geregeld. Ook het vinden van passende zorg of hulp, in en om het huis, kan online gevonden en geregeld worden. Wijzelf Delft is een zorgcoöperatie met een aanbod van deze dienstverleners. Via de website van deze organisatie kan onder meer een verzoek om zorg of hulp worden uitgezet en kennis worden gemaakt met dienstverleners. Om geïnteresseerden wegwijs te maken met de website https://delft.wijzelf.nl wordt woensdag 25 mei van 10.00 uur tot 12.00 uur een workshop georganiseerd. De workshop vindt plaats het leercentrum van SeniorWeb Delft in activiteitencentrum De Wipmolen, aan de Professor Krausstraat 71-B in Delft. De kosten bedragen 15 euro. Kijk voor meer informatie en aanmelden op https://delft.seniorweb.nl/cursussen, mail naar seniorweb.delft@gmail.com of bel naar 06-51919303.

Molen Windlust doet mee aan de Nationale Molendag

NOOTDORP – Molen Windlust is tijdens de Nationale Molendag, op zaterdag 14 mei, weer open voor bezoek.

Iedereen is die dag van 10.00 uur tot 16.00 uur van harte welkom. Door het team van vrijwilligers worden dan weer pannenkoeken gebakken, die door bezoekers gratis mogen worden geproefd. Voor de kinderen is er een puzzeltocht door de molen en worden ballonnen uitgedeeld. Verder kan het boek 'De korenmolen Windlust van Nootdorp - Verleden, heden en toekomst' worden ingezien en aangeschaft. De auteurs van dit boek, Aart Struijk en Tinus Verwijmeren, staan dan paraat om exemplaren te signeren. Met de onlangs aangeschafte 'kweern' kunnen bezoekers zelf meel maken. Dit handsteentje is aangeschaft om beter te kunnen demonstreren hoe koren vermalen wordt. Vooral schoolkinderen kunnen op deze wijze beter gaan inzien hoe de loper en de ligger van de molen werken.

Foto: Willem de Bie

DELFT - Het was er de afgelopen week uitstekend weer voor: een bezoek aan de kinderboerderij aan de Korftlaan. Zon, hoge temperaturen en lente, de periode in het jaar dat de natuur er weer flink zin in heeft. De tijd van net geboren beesten, vogels met eieren, bomen en struiken die uitlopen. Een kinderboerderij is een soort boerderij die openbaar toegankelijk is voor het publiek. Op de kinderboerderij worden veel verschillende boerderijdieren in doorgaans lage aantallen gehouden. De meest voorkomende dieren zijn geiten, schapen, paarden, koeien, ganzen, konijnen, varkens, kippen en eenden. De kinderboerderij is speciaal ingericht voor kinderen - maar ook toegankelijk voor volwassenen - om kennis te kunnen maken met de boerderijdieren. Kinderboerderijen hebben zowel een educatieve als recreatieve functie. Ze bevinden zich meestal in grote en middelgrote steden en zijn doorgaans opgericht als lokaal initiatief vanaf de jaren vijftig, toen Nederland steeds verder verstedelijkte. Met als doel om kinderen in contact te kunnen blijven brengen met de boerderijdieren en te leren waar ons voedsel vandaan komt. Door deze ontstaansgeschiedenis zijn de kinderboerderijen zeer divers.
De kinderboerderij is vaak eigendom van de gemeente, een stichting of vereniging of een zorginstelling. In Nederland zijn naar schatting zo'n 450 tot 500 kinderboerderijen en dierenweides. Jaarlijks worden er bijna 30 miljoen bezoeken afgelegd aan deze locaties. Op 31 juli 1939 werd de eerste kinderboerderij van Nederland geopend in Artis. De Delftse versie aan de Korftlaan stamt uit de jaren zeventig. Het oorspronkelijke gebouw is in de jaren door brand verwoest en in de jaren daarna is er flink ge- en verbouwd.
Anno 2016 is de naam 'Stadsboerderij BuytenDelft'. De naam is veranderd, zo schrijft de huidige beheersgroep op de website, 'omdat we met de nieuwe ontwikkelingen ons willen richten op een bredere doelgroep. We willen het geheel de komende jaren duurzaam ontwikkelen en uitwerken tot een unieke belevingsplek met als hoofdthema's gezonde voeding, dieren en water.' En het is natuurlijk vooral een prachtige locatie in de Delftse Hout, waar nog veel meer te doen is.

Foto: Willem de Bie

Paardenmarkt DELFT - Genietend van een lekkere Dame Blanche zag ik maar liefst twee reacties op mijn ingezonden brief in Delft op Zondag staan. De heer Van den Berg pleit voor 'een onderzoek door de gemeente over een compromis tussen ondernemer en omwonenden'. Maar waarom zou de gemeente dat moeten doen? De gemeente gaat over het bestemmingsplan, met alle mogelijkheden van inspraak en bezwaar die daar bij horen. In de andere reactie vertelt een Paardenmarktbewoner dat hier meer mensen zijn komen wonen, maar het is hem kennelijk ontgaan wáár die mensen allemaal wonen. Om het geheim te verklappen: ze wonen in de verbouwde TU-bieb, in de nieuwbouw op de plek waar vroeger andere TU-gebouwen stonden. Overal waar iets van bedrijvigheid weggegaan is zijn woningen verschenen. Dat betekent echter niet dat daardoor de buurt zelf levendig en dynamisch blijft. Dat hij niet weet wat het Kruithuis met de Paardenmarkt te maken heeft is voor iemand die er naar eigen zeggen al 35 jaar woont eigenlijk een schande. Een korte uitleg: vroeger stond het Kruithuis niet op de plek waar het nu staat, maar binnen de stadsmuren. Op een mooie oktoberochtend in 1654 gebeurde er iets vreemds. De buurtbewoners waren allemaal netjes vroeg opgestaan en naar hun werk gegaan. Maar toen ze 's middags terugkwamen was het Kruithuis spoorloos verdwenen en was er een groot plein voor in de plaats gekomen. Een mysterie! Meneer van Wijk, Delft

Gist Gate (1)
DELFT - Elk nadeel heb z'n voordeel. Zou het niet mogelijk zijn om met het opgepompte water iets nuttigs te doen? Blijkbaar zitten we nog vele jaren vast aan dit gegeven en kost het heel veel geld voor iets wat niks oplevert. Zouden er in Delft niet slimme mensen rondlopen die een slim idee hebben over wat je voor nuttigs met dit proces zou kunnen doen? Als we nu eens een prijsvraag uitschrijven met als opdracht: maak het nog jaren oppompen van miljoenen grondwater rendabel. Wellicht komt er een geweldig Delfts plan uit. Goed voor Delft, goed voor iedereen.

Tijn Noordenbos, Delft

Gist-Gate (2)
DELFT - Complimenten voor het openen van de 'Gist-Gate', een schandaal op voor Delft te grote schaal. Ik wens u succes met het verder ontrafelen van deze affaire. Alle inspanning is de moeite meer dan waard. De vraag alleen al hoe de Koninklijke Gist- en Spiritusfabriek uit Delft kon wegkomen zonder aan zijn verplichtingen te voldoen is een nader onderzoek waard. Los van het schandaal zou ik graag willen kunnen begrijpen waarom het helemaal gaat. Er worden miljoenen liters water opgepompt van een diepte van 40 meter en niemand weet precies wat er gebeurt als dat minder zou worden of helemaal stoppen. Nadere uitleg in uw krant, met verwijzing naar een website met meer informatie zou mij een groot plezier doen.

Ir. Jan C. Werkman, Delfgauw

Antwoord van de redactie:
Het DSM concern - de huidige eigenaar van de Gistfabriek- kondigde in 2007 aan helemaal te willen stoppen met grondwaterwinning. Bang voor de gevolgen, spanden de provincie Zuid-Holland, het Hoogheemraadschap van Delfland en de gemeente Delft een rechtszaak aan tegen DSM. Maar nog datzelfde jaar vingen deze overheden bot. De rechtbank in Den Haag constateerde meteen dat de provincie Zuid-Holland, als vergunningverlener, bij de laatst verstrekte oppomp-toestemming aan de Gistfabriek (1997) geen clausule had ingebouwd over de consequenties van een eventuele stopzetting. De fabrieksdirectie mocht fluitend weglopen van de rechter, omdat die vond dat de betrokken overheden deze situatie zelf via hun vergunning hadden kunnen voorkomen. Daarop brak bestuurlijke paniek uit, want inmiddels was uit diverse wetenschappelijke rapporten duidelijk geworden dat abrupt stoppen met de Gist-waterwinning zou leiden tot plotseling veel hogere grondwaterstanden, met grote schades voor de bebouwing in Delft en ook in buurgemeenten als gevolg. In die paniekstemming werd bestuurlijk besloten tot voorlopig doorgaan met pompen op het Gist-terrein. De provincie, het Hoogheemraadschap en de schade vrezende gemeenten Delft, Den Haag en Rijswijk legden daarvoor samen 16 miljoen euro op tafel. Ook het DSM-concern droeg toch nog een steentje bij, met een bedrag van 6 miljoen euro. Dat geld en die regeling gold voor de periode 2009-2014. In dat laatste jaar stopten zowel DSM als de provincie (de redenering van de rechter volgend als vergunningverlener eigenlijk de 'hoofdschuldige') met meebetalen, en ook Den Haag en Rijswijk. Daarmee kwamen de kosten van doorpompen alleen nog voor rekening van het hoogheemraadschap plus de gemeente Delft. Per 1 januari dit jaar trok tenslotte ook Delfland de handen af van de onwelkome Gist-erfenis. Zo staat Delft nu alleen voor de taak om een begin te maken met stopzetting van de fabrieksmatig nutteloos geworden waterwinning. Dat is een unieke situatie. Nog nooit is het voorgekomen in Nederland dat een zo grote, stokoude waterwinning wordt afgebouwd, waarbij bovendien alle verantwoordelijkheid – ook voor onvoorspelbare schades – bij een stadsbestuur ligt. Wat de 'grote schaal' betreft: de risico's zouden wel eens groter kunnen zijn dan die van de twee andere hoofdpijn-dossiers van de stad, het Spoortunnel-project en de Harnaschpolder. Om een besef te krijgen van de omvang: bij de wateronttrekking rond de nieuwe rijksweg A4 in de Schipluidense polders gaat het om het opzuigen van 1,4 miljoen liter water per dag. In Delft gaat het onopgemerkt om veel meer: tot uit de verre ondergrond van Delft wordt op het Gist-terrein nog elke dag 28,8 miljoen liter opgepompt. De wezenlijke vragen zijn nu: wat gaat er gebeuren als je daarmee stopt, en wie gaat de eventuele gevolgen ervan betalen? Over het laatste verzoek: Delft op Zondag werkt aan een online-dossier naar alle eerdere artikelen over het grondwater-probleem en met speciale links.

Henk de Kat, journalist voor Delft op Zondag

Foto: Jesper Neeleman

Twintig jaar geleden waren kranten zwart-wit en de meningen gekleurd. Delft op Zondag blikt wekelijks terug op de editie van deze krant van twintig jaar geleden.

Deze week is dat de editie van 19 mei 1996. De bestuurscrisis bij Buurtwerk Tanthof is dan net beëindigd. Een nieuwe buurtwerker gaat vol goede moed aan de slag. Op korte termijn worden nieuwe bestuursleden gezocht, wordt aangekondigd. DHC oefent later die maand tegen het Nederlands elftal en in juli tegen Ajax, dus komt Delft op Zondag met een zestien pagina's tellende DHC-krant. Hierin wordt onder meer teruggeblikt op eerdere wedstrijden tegen roemruchte tegenstanders.
Meer sportnieuws: De 14-jarige Ferry Bodde maakt een transfer van Vitesse Delft naar FC Den Haag. Zijn trainer Gerard Gronsveld vindt het jammer dat zijn grootste talent vertrekt, maar is ook blij voor de jonge voetballer.
Een dubbelpak pamper luiers kostte 29 gulden 99, voor een tweedehands Open Corsa 3 deurs Swing uit 1993 moest 7000 gulden worden neergelegd.

Delftenaren sluiten zich op

DELFT – Delft doet komende week mee aan de landelijke actie Lock me Up – Free a girl. Bij Moodz eten & drinken op het Vesteplein staat vanaf aankomende woensdag daarom twee kooien. Meerdere Delftenaren laten zich hierin twaalf uur lang opsluiten om zo geld in te zamelen. Met de opbrengst gaat de organisatie Free a Girl haar best doen zoveel mogelijk meisjes in India uit de de prostitutie te bevrijden. "Wij zijn benaderd hieraan mee te doen. We vinden het mooi hieraan mee te kunnen doen", vertelt George Zevenbergen van Moodz. "We doen dit verder meer om Delft te promoten dan dat het Moodz-promotie is." De tien Delftse deelnemers, waaronder centrummanager Tom de Weerdt, Marja Keizer van het Ondernemersfonds, Raymond van Uffelen van Ray Brandstore en George Zevenbergen en zijn vrouw, proberen ieder minimaal 2500 euro op te halen. Daarnaast worden vanaf woensdag ook spullen geveild en andere acties georganiseerd om zoveel geld in te zamelen. "We proberen minimaal 25.000 in te zamelen, maar streven ernaar daar overheen te gaan", zegt Zevenbergen. Wie de actie en de opgesloten Delftenaren wil steunen: de kooien zijn van woensdag tot en met zondag dagelijks van 11.00 uur tot 23.00 uur bemand.

Onderhoudsbedrijf Van den Berg & Langstraat, een begrip in Den Hoorn en omstreken

Chris Langstraat bij kozijnen op maat in zijn werkplaats

DEN HOORN - Van onderhoud tot totale renovatie: Van den Berg & Langstraat aan de Woudseweg 50 regelt het vakkundig. Klanten met een klus weten het ervaren bedrijf dan ook goed te vinden.

Door de jaren heen ben ik door verschillende families uit Den Hoorn en omgeving al meerdere malen ingeschakeld", vertelt eigenaar Chris Langstraat trots. "De ene keer voor een dakkapel, dan weer voor een aanbouw of een nieuwe badkamer: je kan me voor alle mogelijke werkzaamheden inzetten." Van den Berg & Langstraat is een lokaal bedrijf en wil dat ook graag blijven. "Ik kom veel in Den Hoorn, Schipluiden en Delft. Zo kan ik ook snel langskomen als iemand mij wil inhuren." Als klanten bellen met een klus, komt Langstraat bij hen thuis langs, neemt de situatie door en maakt vrijblijvend een offerte. Met maar liefst 47 jaar ervaring in het vak kan hij goed advies geven. Langstraat maakt vaak kozijnen op maat in zijn ruime werkplaats. "Alles is mogelijk. Van 30 bij 50 cm tot 3 bij 4 meter met openslaande deuren."
Daarnaast installeert hij ook degelijk hang- en sluitwerk dat inbraakbestendig is en voldoet aan de eisen van het Politiekeurmerk Veilig Wonen. Soms krijgt Langstraat speciale opdrachten. Bijvoorbeeld een kinderledikantje repareren of een tuinbankje van gietijzer en hout weer in oude luister herstellen. "Juist de variatie maakt dat ik dit werk nog steeds met veel plezier doe", lacht de vakman tevreden.

Telefoon: (015) 261 52 12
Website: www.vdberg-langstraat.nl