Delft op zondag

12 november 2017

Delft op zondag 12 november 2017


Vermeervuilnisbak voer voor discussie

De bewoners van Parel aan de Schie zijn blij met hun Vermeervuilnisbak, maar hun sympathieke idee kan niet op ieders goedkeuring rekenen. (foto: Koos Bommelé)

DELFT - Delft is druk in de weer om straatmeubilair te ontdoen van stickers en graffiti. Een bekladde afvalbak was ook bewoners van Parel aan de Schie een doorn in het oog. Dus plakten ze er een sticker met het Meisje met de Parel er overheen. Die de gemeente vervolgens verwijderde.

Door: Jesper Neeleman

"We dachten dat we de stad hadden verfraaid", zegt Frans Kleijweg, één van de bewoners van het wooncomplex Parel aan de Schie. "Veel mensen vonden het leuk, toeristen stopten om er foto's van te maken." Dus liet hij een nieuwe sticker maken, die nu weer op de bak is geplakt.
De gemeente Delft laat weten geen voorstander te zijn van stickers. "Die zijn meestal niet erg duurzaam en worden al snel lelijk", reageert een woordvoerder. De Commissie Behoud Stadsschoon van Delfia Batavorum juicht het eveneens niet toe als bewoners op eigen houtje prullenbakken gaan versieren. Het zou de verrommeling alleen maar vergroten, laat hun voorzitter Peter Jonquière weten. "Ook al is de prullenbak met het Meisje met de Parel sympathiek en goed bedoeld; als de één iets mag plakken dan mag de ander het ook. Het zal dan makkelijk een rotzooitje worden. Verder is het de verantwoordelijkheid van de gemeente om afvalbakken goed in de verf te houden en te vervangen als ze worden vernield."
In Tilburg zijn recent veertig elektriciteitskastjes beplakt met historische foto's van Tilburg en markante inwoners. Dat oogde beter dan de graffiti en stickers die er anders op zaten, vonden de gemeente Tilburg, het plaatselijke ondernemersfonds en Marketing Tilburg. "Dit Tilburgse voorbeeld is een heel duidelijk idee", vindt Jonquière. "Goed ontworpen, met een heldere boodschap en het draagt bij aan een Tilburgs imago. In die zin zou Delft ook zoiets kunnen doen." Volgens centrummanager Tom de Weerdt van SCMD zijn in Delft al gesprekken over zulke initiatieven geweest., "Maar tot een concreet plan kwam het niet", voegt hij eraan toe. Zelf is hij positief. "Stel je voor dat alle afvalbakken in de binnenstad een Delfts blauw motief krijgen. Dat zou fantastisch zijn. De uitdaging is wel dat als je zoiets doet, je het in één keer goed moet doen en er best veel partijen nodig zijn die hierin mee moeten gaan."
Wat vindt u? Laat het weten op de Facebookpagina van Delft op Zondag of www.delftopzondag.nl.

Een nieuwe NAAR DELFT

DELFT - De nieuwe editie NAAR DELFT rolde afgelopen week weer van de persen. In deze editie staat weer een uitgebreid overzicht van wat er komende wintermaanden in Delft allemaal te doen, zien en beleven is. Met dit keer uiteraard veel aandacht voor de komst van Sinterklaas, de Donkere Dagen van Delft en de feestdagen. De krant wordt rondom Delft huis aan huis verspreid en is in Delft op verschillende plekken af te halen. Bijvoorbeeld bij RODI Media zh aan de Energieweg 3.

Kap van populier halverwege gestaakt, halve boom blijft achter

Aad van Doeveren van het Flora Theater strijdt voor behoud van de populier voor het Flora Theater. (foto: Jesper Neeleman)

DELFT – Een populier op de Verwersdijk staat er momenteel wat eigenaardig bij. De boom is aan één zijde ontdaan van al z'n takken. Dit tot ongenoegen van Aad van Doeveren, directeur van het Flora Theater.

Door: Jesper Neeleman

De excentrieke Delftenaar had bezwaar gemaakt tegen de voorziene kap, maar vernam tot zijn verbazing dat de kap al was begonnen. Van Doeveren was niet de enige. "Ik begreep dat één van de omwonenden er met gebalde vuist op af is gestapt toen in de boom werd gezaagd." De kap werd gestaakt. Wat overbleef is een best bijzondere boom.

Misverstand
De gemeente Delft bevestigt desgevraagd de boom te willen kappen. De omgevingsvergunning was al aangevraagd. "Maar door een misverstand was de aannemer al gestart, terwijl vervanging pas begin volgend jaar gepland is, in afwachting van de vergunningsprocedure.", laat een gemeentewoordvoerder weten. "We hebben daarom het werk stilgelegd. In een brief hebben we de bewoners hiervoor excuses gemaakt en uitgelegd waarom we de boom willen vervangen."

Oud
De boom is hier in 1970 geplant en dus 47 jaar oud. "Gemiddeld genomen worden populieren op een leeftijd van 40 tot 50 jaar vervangen", geeft de woordvoerder aan. Aanleiding voor deze populier was het feit dat afgelopen zomer spontaan een zware tak afbrak. "Er stond geen harde wind en het was geen dood hout of zichtbaar overbelaste tak. Op oudere leeftijd – van meer dan 30 jaar - hebben populieren in toenemende mate last van ouderdomsgebreken. Zelfs bij goed regulier onderhoud kan niet volledig worden voorkomen dat er bij storm spontaan takken uitbreken. Deze boom staat vlak langs de rijbaan. Nu er spontaan een zware tak van de boom is afgebroken, vinden we het risico op schade of letsel te groot om de boom langer in stand te houden."
Aad van Doeveren vindt het maar onzin. "Grote bomen als deze slurpen CO2 op en maken zuurstof aan. We hebben in de binnenstad maar weinig bomen van zo'n omvang. Ja, er hing weleens een tak van die boom in onze dakgoot. Maar snoei 'm dan gewoon een beetje. Wat ze nu hebben gedaan, is een fraaie boom ruïneren. Veel mensen kijken er vreemd van op, of ze maken er foto's van. En ik ben niet de enige die zich er druk om maakt. Meerdere omwonenden zijn het niet eens met wat deze populier is gebeurd."

Herplant
Voor de herplant is gezocht naar een markante boomsoort die op deze locatie kan uitgroeien tot een beeldbepalende boom.
Voor de kenners: de gemeente wil hier een gleditsia triacanthos 'sunburst' planten. Deze doornloze christusdoorn heeft een karakteristieke open boomkroon met fris geel/groen blad. "Met een hoogte van 10 tot 12 meter past de boom goed in de beschikbare groeiruimte. De gleditsia kan ook goed tegen een standplaats in verharding", besluit de woordvoerder.

Vidomes: 'Woningen Van Schuijlenburchstraat zijn veilig'

DELFT – De meeste bewoners van de Van Schuijlenburchstraat zijn weer teruggekeerd naar hun woning. Vorige week woensdag kwam een medewerker van Vidomes om bij werkzaamheden in één van de woningen.

De vrijdag erop werd duidelijk dat het niet om een gasexplosie ging, maar dat mogelijk sprake is van een misdrijf. De politie doet hier momenteel onderzoek naar.
Onder inwoners van de straat ontstond vorige week onrust. Vidomes laat weten te begrijpen dat de bewoners erg geschrokken zijn van de explosie. "Wij nemen de gevoelens van onze bewoners heel serieus, en onze medewerkers staan in nauw contact met bewoners als zij extra zorg en aandacht nodig hebben", laat de wooncorporatie in een reactie op artikelen in onder meer Delft op Zondag weten.
Enkele bewoners lieten vorige week in deze krant weten dat ze vrezen dat hun woningen niet meer veilig zijn. Vidomes wil benadrukken dat niet het geval is. "Al voor het weekend meldden de hulpdiensten dat er aan de Van Schuijlenburchstraat géén sprake is geweest van een gasexplosie. De brandweer gaf daarop alle woningen van het getroffen blok vrij. Hiermee zegt de brandweer: deze woningen zijn veilig, en kunnen zonder zorgen weer worden bewoond. Vervolgens heeft Vidomes er uit voorzorg - en om eventuele zorgen bij bewoners weg te nemen - voor gekozen om de gasleidingen en elektriciteit in alle woningen in het getroffen blok extra te inspecteren. Hiervoor hanteren we strenge normen. Dit betekent dat een woning zelfs bij een heel kleine overschrijding van de norm wordt afgekeurd. Vervolgens brengen we verbeteringen aan, en wordt zo'n woning opnieuw gekeurd. Inmiddels is deze extra inspectie afgerond, en zijn alle woningen zowel door de brandweer als door Vidomes veilig bevonden."
Vidomes gaat de 86 woningen aan de Van der Goesstraat en de Van Schuijlenburchstraat slopen. Dat is al langer bekend. Vanwege deze sloopplannen moeten bewoners aankomend jaar een andere woning zoeken. Zij hebben hiervoor op 1 november van dit jaar van de gemeente een 'urgentieverklaring' gekregen. Met zo'n verklaring komen bewoners met voorrang in aanmerking voor een woning in de regio Haaglanden. Deze voorrang staat dus volledig los van de ontploffing van vorige week woensdag. "Vanzelfsprekend helpt Vidomes bewoners die hulp nodig hebben met het zoeken naar een andere en passende woning; dit doen wij altijd als bewoners een urgentieverklaring hebben. Wel zijn sommige bewoners door Vidomes tijdelijk in een andere woning ondergebracht. We doen dit vanuit de urgentieverklaring die zij hebben, en leveren maatwerk aan huurders die dat nodig hebben. Nogmaals, dit is een tijdelijke oplossing, waarbij we op maat kijken welke hulp de betreffende huurder nodig heeft."

Gesloopt
De woningen aan de Van der Goesstraat en de Van Schuijlenburchstraat worden naar verwachting rond de zomer van 2019 gesloopt. Dat betekent dat er geen grootschalig onderhoud meer gebeurt, en dat per reparatieverzoek wordt afgewogen hoe dit is op te lossen. "Bijvoorbeeld: een kapot keukenblok repareren we eerder dan we het vervangen. Maar voorop staat dat een woning veilig moet zijn. En is dit niet zo, dan doen we daar wat aan. Als wij van een bewoner signalen over schimmel krijgen, verwijderen we dit consequent. Ook al moeten we hier vaker voor terugkomen. Wél wegen we per melding af hoe we de klacht verhelpen.

José Bentvelsen, 59

- Wat doet u hier momenteel op de Brabantse Turfmarkt?
"Ik heb de hele dag gewerkt in mijn eigen schoonheidssalon, Jobelle, aan de Dijkshoornseweg. Nu ging ik even langs de Vodafonewinkel, omdat het leek alsof mijn telefoonabonnement was verlopen, hij deed erg raar. Bleek dat ik wat dingen moest verwijderen en nu doet hij het weer."

- Dat is mooi, gaat u vanavond nog iets doen?
"Ik ga nu zo naar huis en dan eten. Boerenkoolstamppot met rookworst, daar is het nu echt goed weer voor. Maar ik eet dan wel een rookworst van Unox, dat zijn toch de beste. En oh ja, het moet ook een runderrookworst zijn. Ik vind een gezonde voeding belangrijk, want als huidspecialist weet ik dat voeding erg veel effect kan hebben op je huid en daar adviseer ik soms ook in. Varkensvlees is over het algemeen erg 'vuil' vlees en dat kan je aan de huid zien, als je daar toevallig gevoelig voor bent."

- Goede tip. Heeft u deze week nog iets leuks meegemaakt?
"Ik heb deze week een fotoboek gemaakt. Ik heb twee kleinkinderen en één daarvan wordt volgende week 2 jaar. Ik heb allemaal foto's van hem verzameld, zodat ik die volgende week zaterdag op zijn feestje kan geven."

- Wat is voor u het nieuws van de afgelopen week?
"Ik ben niet zo'n 'nieuws' mens, want het zijn vaak zulke negatieve dingen die voorbij komen. Ik probeerde nu dan ook iets positiefs te bedenken, maar dat #metoo vind ik wel een goede ontwikkeling. Verschrikkelijk dat machtsmisbruik. Heel goed dat dit nu aan het licht is gekomen. Ik hoop dat er nu een hoop zal verbeteren."

"Dit is de tijd om van zomer- naar winterband te wisselen"

Sky Bandennet: specialisten voor uw banden. (Foto: EvE)

Het is weer tijd voor de winterbandenwissel. Sala Kaya en zijn mensen bij Firststop Sky Bandennet zijn er druk mee.

Sala Kaya zit al bijna 20 jaar in het autovak, waarvan de laatste vijf jaar als zelfstandige met zijn eigen bandenbedrijf. Daarnaast biedt Sala ook een uitgebreid assortiment siervelgen en verschillende service- en onderhoudsdiensten aan. "Maar velgen, banden, dàt is echt mijn ding. Niets mooier dan de een auto aanpassen aan het rijgedrag van de klant, of dat nu om sportief rijden of om comfort gaat. Ik heb alle benodigde opleidingen gevolgd en veel ervaring, dus je kunt wel zeggen dat ik een bandenspecialist ben." Inmiddels zit Sky Bandennet alweer twee jaar op zijn huidige locatie aan de Faradayweg 11. Vorige maand is het bedrijf onderdeel geworden van Firststop, het grootste netwerk van bandenspecialisten dat als voornaamste bandenmerk Bridgestone voert. Maar uiteraard kun je bij Sky Bandennet nog talloze andere topmerk banden vinden, voor iedere auto en iedere persoon. Want een band is niet zomaar een band, benadrukt Sala: "Iedere band is anders in samenstelling en opbouw. Dat komt omdat auto's ook stiller en gevoeliger zijn geworden en bandenfabrikanten moeten daar in mee. Veel mensen gaan met hun tijd mee qua auto, maar bestellen lukraak banden, zonder te onderzoeken welke band het beste is voor hun auto en hun rijstijl. Zelfs als je een A-merk band koopt, wil dat niet zeggen dat dat de beste band voor jou is." Sala en zijn mensen kunnen je dan ook goed adviseren, want inderdaad, het zijn èchte specialisten. "We doen alles rond banden. Niet alleen balanceren en uitlijnen, maar ook banden en velgen afstellen. Wij beschikken over een 3D balanceermachine. Daarmee bootsen we als het ware de weg na en we kunnen de band daardoor heel precies afstellen." Uiteraard ben je bij Sky Bandennet ook aan het goede adres voor je winterbanden: "Dit is de tijd om te wisselen. Zodra het langere tijd onder de acht graden is, koelt het asfalt en het rubber van de band af, waardoor de zomerband minder op de weg 'kleeft'. Winterbanden zijn opgebouwd met lamellen waardoor ze ook in koude omstandigheden flexibel blijven. Wij adviseren u graag en monteren vakkundig. Bel ons voor een afspraak!"

"Liften renoveren is nooit standaard werk"

Een opgeknapte liftcabine in het pand van Oogheelkunde te Rijswijk. (Foto: PR) Foto: Esdor van Elten

Nieuwe liften installeren, liften onderhouden, Storingsdienst... NL Liften doet het allemaal én goed. Daarnaast is NL Liften ook ook gespecialiseerd in het renoveren van liften.

Dat NL Liften ook liften renoveert klinkt haast als een open liftdeur, maar dat ís het niet. "Het renoveren van liften is namelijk heel specialistisch werk", legt eigenaar Jack Verbeek uit. Liften gaan lang mee. Het is zeker niet ongewoon dat een lift pas na vijftien of twintig jaar gerenoveerd wordt. Maar de techniek is in de tussenliggende periode wel vooruit gegaan. Dat betekent dus dat je diepgaande kennis moet hebben van de oude en de nieuwe systemen, én moet weten hoe je die twee met elkaar kunt combineren. Het gaat echt verder dan het standaard werk." Een renovatieverzoek begint hij met een uitgebreide inspectie. "Sommige onderdelen moet je preventief vervangen, andere componenten kunnen soms even wachten." Uit de inspectie komt een rapport en renovatieplan voort. "Ik kijk daarbij naar kosten en doelmatigheid in combinatie met functionaliteit en veiligheid. Met andere woorden: ik vervang niet zomaar álles, maar bezuinig ook niet op de essentiële zaken. Maatwerk dus. Een lift moet immers perfect werken en helemaal veilig zijn." Als het renovatieplan en de offerte zijn goedgekeurd maakt Jack een planning. "Een lift is vaak essentieel. De overlast moet je dus zo beperkt mogelijk houden. Daarom bestelt Jack vooraf alle benodigde componenten. Hij kiest daarbij voor onderdelen die vrij op de markt verkrijgbaar zijn. "Die zijn vaak nog beter dan die van de grote merken." Is alles eenmaal binnen, dan gaat de renovatie op de geplande tijd van start. "We willen het dan zo vlot mogelijk afwerken. Desnoods werken we langere dagen door." Als de lift eenmaal is gerenoveerd, volgt nog een verplichte inspectie door een onafhankelijke instantie. Als alles eenmaal is goedgekeurd komt de lift weer in bedrijf. "Vervolgens maken we een regulier onderhoudsplan, zodat onze klant er zeker van kan zijn dat de lift goed blijft werken. Wij streven naar een lange termijnrelatie met onze klanten. En is er dan eens een storing, dan zijn we er zó bij."

Eric Geevers

Eric Geevers is al een leven lang in de ban van muziek. De 52-jarige Delftenaar speelt en speelde in talloze bandjes en is beheerder van het 30 jaar jonge SPOD.

1. Waarom wilde je hier in SPOD worden gefotografeerd?
"Hier gebeurt het. Als je in een bandje speelt en geen ruzie met de buren wilt, dan is SPOD dè plek om te oefenen. Het is een creatieve broedplaats. Ik oefen hier zelf al 30 jaar met verschillende bands en ik werk er al 25 jaar."

2. Heb je altijd al in bandjes gezeten?
"Ik maak muziek vanaf mijn vierde. Eerst blokfluit, toen orgel. Vanaf mijn achttiende was ik ook met bas of gitaar in bandjes bezig. Dat is altijd zo gebleven. Waarom? Voor mij is muziek maken een noodzaak. Als je dat doet en je bent daar intens mee bezig, dan word je misschien niet beroemd, maar je komt misschien wel ergens. Ik speel net zo lief 's ochtends bij de koffie als 's avonds in een volle zaal. Maar ik ben dolblij als ik mijn liedjes met andere mensen kan spelen, zoals met de bandleden van de Flying Tygers."

3. Wat voor jochie was jij?
"Ik ben bang dat ik vrij eigenwijs was. Ik had veel neefjes, nichtjes en vriendjes. Was altijd wel aan het spelen en samen clubjes aan het oprichten. Tegelijk kon ik ook mezelf uitstekend vermaken. Dat is nog steeds zo. Ik was een enorme boekenwurm. Ik las al op m'n vierde. M'n ouders vertelden me dat ik op de kleuterschool, als de juf naar de wc ging, Wipneus & Pim mocht voorlezen. Dat leek me achteraf sterk, maar laatst hoorde ik van een oud-klasgenoot dat het echt zo was."

4. Wat was jouw muzikale hoogtepunt?
"Spelen met Link Wray. Op de hoes van de debuutelpee van m'n eerste band droeg ik een spijkerbroek waar ik met viltstift 'Link Wray' op had geschreven. In 1995 werd ik door zijn management benaderd met de vraag of ik zijn bassist wilde worden. Ja, natuurlijk! Dat krijg je als je ergens tot in het obsessieve mee bezig bent; dan heb je kans dat het vroeg of laat wordt opgepikt."

5. Wat is je mooiste herinnering aan 30 jaar SPOD?
"Dat is elke keer als een band hier voor het eerst komt en blij verrast is met dingen die wij eigenlijk gewoon vinden. Goeie spullen, mooie ruimtes. Daar word ik elke keer blij van. Wat heel gaaf is, is dat alles hier door elkaar loopt. Van beroemdheden tot beginnende bandjes."

6. Je bent een opvallende verschijning. Waarom?
"Tja... Het bevalt me wel, dat is alles. Ik doe het niet 'ergens om'. Mensen reageren er ook wel leuk op. Van een afstandje zie ik er misschien gevaarlijk uit, volgens sommigen, maar zodra ik m'n mond open doe hebben mensen door dat ik wel meeval."

7. Als ik burgemeester van Delft was, dan...
"Zou ik flink op de rem trappen bij de grenzeloze Delftse vernieuwingsdrang. Neem de plannen om een tuin te maken van het Agathaplein. Dan wordt gezegd 'Het zijn maar plannen', maar tussen die uitspraak en 'We kunnen niet meer terug' is altijd maar een heel klein stapje. Stadsvernieuwing is best, maar het wordt al gauw stadsvernieling."

8. Wat hoop je ooit nog mee te maken?
"Ik zou nog weleens muziek willen maken met de Hongaarse zangeres Márta Sebestyén, maar dat zit er niet in, vrees ik."

9. Wat is het beste nummer ooit?
"Dat verschilt per dag natuurlijk. Okee, Clouds of Dawn van Dead Moon: hun muziek is altijd goed. Als ik kon uitleggen waarom dat nummer zo goed is, dan zou ik zelf ook allen maar goeie nummers schrijven. Het blijft ongrijpbaar."

10. Wil je nog iets kwijt?
"Geloof niet alles wat je denkt. Durf eens te luisteren naar een ander."

n Kerkhistoricus en predikant H.J. Franzen houdt dinsdag 14 november een inleiding over Sint-Nicolaas. Dat doet hij van 14.00 uur tot 16.00 uur in de Vierhovenkerk aan de Obrechtstraat 50. n In het Hamshire Hotel Delft Centre aan de Koepoortplaats is maandag 13 november van 19.30 uur tot 21.00 uur een bijeenkomst van Alzheimercafé Delft. Toegang is gratis. n Ter gelegenheid van 30 jaar DelftDesign organiseert Filmhuis Lumen samen met ontwerpersvereniging DelftDesign het filmfestival 'Me, Mass & Modernism'. Van 16 tot en met 19 november worden vier films vertoond. Dinsdag 14 november geeft programmeur en cultuurhistorica Sara Hoogveld om 20.00 uur een previewlezing in het Prinsenkwartier aan het St. Agathaplein 4. Zie voor meer info www.filmhuis-lumen.nl. n In de Oude Kerk is zondag 12 november om 19.00 uur een Cantatevesper van Bach. Mail voor meer info naar bachcantatesdelft@gmail.com. n In Wijkcentrum De Vleugel aan de Aart van der Leeuwlaan 4 is donderdag 16 november vanaf 19.30 uur de lezing Bruno Gröning, hulp en genezing langs de geestelijke weg. Deze is gratis toegankelijk. Bel voor meer info en aanmelden naar 015-2579632 of kijk op www.bruno-groening.org/nederlands. n Stiefmoedercoach Jeanette Hultzer organiseert woensdag 29 november vanaf 20.00 uur aan de Koetlaan 80 in Delft een Stiefmoedercafé. Deelname kost 17 euro 50 en aanmelden kan via jeanette@hultzercoaching.nl. Zie voor meer info www.stiefmoedercafe.nl. n Bij Galerie Terra Delft aan de Nieuwstraat 7 is nog tot en met 2 december een solo-expositie te zien van Ivan Jelínek. Meer info: www.terra-delft.nl. n Docente iris geeft twee keer per week les in buurthuis Het Voorhof. Maandag om 10.00 uur is er een hatha yogales. Op zaterdag om 09.30 uur een les yoga en pilates. Deelname aan een losse les kost 7 euro 50. Meer info en aanmelden: 06-40532306 of www.yoga-mariposa.com. n De KNNV afdeling Delfland organiseert zaterdag 18 november een wilgenknotochtend. Belangstellenden kunnen zich om 10.00 uur verzamelen op de hoek Abtswoude en Vietnampad in Delft. Bel voor meer info naar 015–2622779 of mail naar afdelingDelfland@knnv.nl. n Open Coffee Delft is vrijdag 24 november van 14.00 uur tot 16.00 uur te gast bij Buccaneer aan de Paardenmarkt 1 in Delft. De netwerkbijeenkomst is gratis. Aanmelden kan via info@mariska-van-vondelen.nl. n Auteur en journaliste Petra Essink is op 15 november vanaf 20.00 uur te gast bij Op Hodenpijl aan de Rijksstraatweg 20 in Schipluiden voor een avond over vitaliteit en voeding. De entree bedraagt 15 euro, kaarten reserveren kan via www.ophodenpijl.nl. n In Die Buytenweye aan de Chopinlaan in Delft is dinsdag 14 november van 14.00 uur tot 16.00 uur een bijeenkomst van Longpunt Delft. Meer info: www.haaglanden.longfonds.nl. n IVN Delft organiseert zondag 12 november van 14.00 uur tot 15.30 uur een mindfulnesswandeling. De start is om 14.00 uur op de hoek Colijnlaan en Weteringlaan, tegenover het Sportfondsenband. Deelname is gratis en reserveren niet nodig. Meer informatie: www.ivn.nl/delft. n

Winnende appeltaart bij Banketbakkerij Stoffer

Roy van Etten toont trots zijn appeltaart, beker, medaille en winnaarsboeket.

DELFT – Stralend staat de banketbakker bij zijn appeltaart. Roy van Etten heeft de eerste prijs gewonnen in de categorie Appeltaarten tijdens de Bakkers Vakwedstrijden in Drachten in Friesland. Bij Banketbakker Stoffer aan de Van Schuijlenburchstraat 60 zal de bijzonder creatieve appeltaart van werknemer Roy dan ook een prominente plaats krijgen. "Bij de beoordeling heb ik allemaal achten en negens gekregen", zegt een blije Roy. "Onder meer op de gebieden originaliteit, smaakcombinaties en afwerking. Matthijs Stoffer heeft mij alle ruimte gegeven om de taart hier in de banketbakkerij te ontwikkelen. Van de vele proefversies hebben wij hier veel geproefd, ik heb hier en daar tips gekregen en er is uiteindelijk superenthousiast gereageerd." De opbouw van Roy z'n creatie is als volgt: een krokante amandel crumble bodem, een laagje kaneel cremeux, appelcompote met nootmuskaat en steranijs, en een bovenste laag bavaroise van groene appels. "Om het geheel af te werken met een tagliatelle van appelgelei en een takje Apple Blossom ", aldus Roy, die de banketbakkersopleiding heeft gedaan aan het Albeda College in Rotterdam, tot en met niveau 4 patisserie. Tijdens de Bakkers Vakwedstrijden deed hij mee aan de Banketbakkers Top 5, waarvoor hij ook een plaatcake en een chocoladeletter B in moest leveren. In die competitie eindigde hij tweede. "Volgend jaar wil ik weer meedoen en dan ga ik voor de eerste positie in de Top 5." www.banketbakkerijstoffer.nl.

De ondernemers aan de Burgwal en de Beestenmarkt hebben in de loop der jaren een flinke omslag moeten maken als het gaat om hun klandizie. Vanaf begin vorige eeuw waren het vooral klanten die vroeg uit de veren waren.
Boeren en andere veehouders die van heinde en ver met hun schapen, geiten, varkens en koeien naar Delft togen in de hoop ze daar voor een goede prijs van de hand te doen. Overal zag je het economische fenomeen van vraag en aanbod in praktijk gebracht door het door veehandelaren gebruikte 'handjeklap'. Als de deal gesloten was, werd er in een van de etablissementen, waaronder het toepasselijke 'De Koophandel', contant afgerekend. Grote pakken geld wisselden daar onder het genot van een jonge jenever, een cognacje of een citroentje met suiker van eigenaar. Deze vee- of beestenmarkt strekte zich in eerste instantie uit van de Burgwal naar de huidige Beestenmarkt. Toen de handel wat terug liep, beperkte de markt zich tot de Beestenmarkt. De Burgwal is nu, zeker na het weren van 'de automobiel', een fraai deel van de stad met aan de ene kant de Brabantse Turfmarkt en aan de andere kant de Beestenmarkt. De Burgwal dankt haar naam aan de verdwenen stadsgracht en stadswal op deze locatie. Hoewel de oorspronkelijke 'Burchwal' bestond uit het huidige Achterom, Brabantse Turfmarkt, Burgwal, een verdwenen gracht ter hoogte van het koor van de Nieuwe Kerk, het Vrouwjuttenland en de Verwersdijk. De zuidkant van de huidige Burgwal heeft in het verleden een andere naam gehad. In de geschiedenisboeken komen we de naam 'Broerhuyslaen' tegen. Deze laan was de toegang tot het minderbroederklooster dat daar gevestigd was. Toen in 1860 de gracht werd gedempt waren er heel veel namen in omloop. Reden voor de toenmalige gemeenteraad om het geheel Burgwal te noemen.
Het is altijd een bedrijvig stukje Delft geweest. Van Turfmarkt via veemarkt naar de huidige status, waarbij de zaterdagse markt anno 2017 nog de meeste sfeer geeft. Eigenlijk jammer dat de oude foto tot de Delftse historie behoort. Maar ja, wie heeft er nu nog een geit of een schaap in de aanbieding…
Meer Dubbel Delft? Kijk dan eens op de website www.dubbeldelft.nl.

Bij nacht en ontij

Ten eerste wil ik vanaf deze plek aandacht besteden aan een waanzinnig creatieve, muzikale en inspirerende Delftenaar die veel te vroeg is overleden. Kor van Velzen was een graag geziene gast en ik wil zijn nabestaanden heel veel sterkte wensen met het verwerken van dit immense verlies. Delft gaat hem missen.
Natuurlijk hebben we de afgelopen weken niet stil gezeten. Onlangs is mij door de gemeente gevraagd om een aantal van haar trainees wegwijs te maken in het nachtleven van Delft. Het werd een heel mooie avond, waarbij we onder meer bij Sociëteit Phoenix belandden, waar je je kaplaarzen wel kon gebruiken vanwege alle gemorste drank.
Verder zijn we ook naar Holland zingt Hazes in De Tobbe geweest. Wat was het weer een feest. Helaas zie je daar dat je pas echt wordt gewaardeerd als je er niet meer bent. Ook de Museumnacht voor kinderen was een groot succes. Bij de deelnemende musea, maar ook bij de martelkamer in het Stadhuis stonden de rijen voor de deur. Iets minder succesvol waren in mijn ogen de bandjes bij de voorrondes voor Westerpop in STECK. Het zal voor de jury heel moeilijk worden om daar een beste band uit te halen.
Waar ik wel over te spreken was, was het Internationale Nachtburgemeesterscongres, dat met dank aan sponsoren mogelijk is gemaakt. De rondleidingen, het eten, het vervoer per tuktuk; ik kon voor alles bij enthousiaste Delftse ondernemers terecht. Ook gaat een woord van dank uit naar onze burgemeester, die ondanks dat ze familiedag had ons toch kwam toespreken en de hoffotograaf, die zondagmorgen de cd's met foto's al klaar had. De reacties van de overige Nachtburgemeesters waren enorm lovend. Een deelnemer uit het oosten van het land heeft zelfs een videoreportage gemaakt, die op youtube te zien is als je op 'Partij voor Cultuur' zoekt.
Na het daggedeelte gingen we de stad in en hebben we bij het Cultuurlab een raggaeband gezien. Toen we bij STECK met vier meisjes aan het praten waren die opgeteld bijna jonger waren dan ikzelf, gingen we naar De Kurk voor wat ouder publiek.
Ook de businessclubbijeenkomst bij Ringpass, waar we een dameswedstrijd bekeken en naborrelden was beregezellig. Ook de komende weken is er genoeg te doen. Dat begint op de elfde van de elfde met de verkiezingen van Prins Carnaval. Op 20 november wordt tijdens De Kracht van Delft in Theater de Veste dé Delftse ondernemer van het jaar bekendgemaakt, komt op 25 november Sinterklaas, hopelijk gewoon met zwarte pieten, aan en belooft Lichtjesavond op dinsdag 13 december grootser te worden dan afgelopen jaren.
Rest mij nog om Martin Stoelinga veel kracht toe te wensen in zijn strijd tegen prostaatkanker.

Twintig jaar geleden waren de kranten zwart-wit en de meningen gekleurd. Delft op Zondag blikt wekelijks terug op de editie van deze krant van twintig jaar geleden.

Deze week is dat de editie van 16 november 1997. De krant opende toen met het nieuws over openbaar vervoer in Alkmaar. Daar hebben ze bedacht het openbaar vervoer binnen de gemeentegrenzen gratis te maken. Dan heb je geen gedoe met strippenkaarten. Een idee voor Delft? De schrijver van het artikel vindt van wel, maar de partijen die verantwoordelijk zijn voor openbaar vervoer in Delft reageren niet enthousiast. Want: Het vervoer moet linksom of rechtsom toch betaald worden. Bovendien zou gratis openbaar een aanzuigende werking hebben en dus nog meer gaan kosten.
Op de hoek Van Bleyswijckstraat en Buitenwatersloot wordt een muurschildering met het beroemde schilderij De Aardappeleters van Van Gogh onthuld.
Een groep supporters van RKDEO heeft zich verenigd in een eigen supportersclub: De Rabo-Side. Dit omdat ze wedstrijden van club volgen vanaf de kant van de Rabobank. Miss Delft op Zondag 1997 onthult haar eigen reclamebord.
Een HP DeskJet 890C A4 Printer kostte 1095 gulden, voor de entree voor bar dancing Alcatraz aan de Krakeelpolderweg moest 10 gulden worden neergelegd.

Extra subsidie voor vergunninghouders


PIJNACKER-NOOTDORP - De gemeente Pijnacker-Nootdorp ontvangt een subsidie uit de Europese migratie- en veiligheidsfondsen van het Agentschap SZW van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Hiermee gaan de gemeentes extra geld inzetten voor de al lopende integratie van vergunninghouders. Waarschijnlijk kan daarom ook volgende zomer de Zomerschool weer worden aangeboden. "Dat is goed nieuws'', zegt wethouder Van der Deijl.

Nieuwe Kerk weer in gebruik


DELFT - De restauratie en herinrichting van de Nieuwe Kerk op de Markt van Delft voltooid. Daarmee komt een einde aan een intensief traject van 4,5 jaar. Dit monument uit de 14e eeuw verkeert nu weer in uitstekende technische conditie en is dankzij de herinrichting beter geschikt voor toerisme, maatschappelijk, cultureel en kerkelijk gebruik. Afgelopen vrijdag werd de kerk weer officieel in gebruik genomen. Dat gebeurde in aanwezigheid van de Delftse burgemeester Marja van Bijsterveldt. Een feestweek van 13 tot en met 17 november bekroont de officiële heringebruikname.

Houtkachels DELFT - Maandagavond 6 november 2017. Ik stap rond 22.00 uur uit de trein en loop richting binnenstad. Ik ben nog maar net de Westvest overgestoken of mijn neus ervaart de scherpe lucht van houtvuur. Die lucht gaat niet meer weg voor ik mijn huis in het midden van het centrum bereik. Onderweg gaat het ademen van deze zwaar verontreinigde lucht me steeds meer tegenstaan. Het is een koude avond met nauwelijks wind en daardoor hangt de rook van (enkele?) houtkachels in de binnenstad als een deken over de stad. Op het punt van milieuverontreiniging door het stoken zijn we zo ongeveer terug in de periode voordat Nederland massaal aan het aardgas ging. Daar werd de luchtkwaliteit toen veel beter van. Geven de gebruikers van houtkachels hoog op van hun milieubewustheid? Ze stoken immers hernieuwbare materialen. Rijden ze in hun Priussen om de uitstoot van fijnstof te beperken? Ze zadelen de bewoners van de binnenstad met hun houtkachels wel op met extra veel fijnstof, om van de andere verontreinigingen in de houtrooklucht nog maar niet te spreken. Wanneer gaat de gemeente Delft iets aan deze misstand doen?

Ernst Neher, Delft

Osteopathie Delft boekt resultaten om trots op te zijn

Peter Rekveldt in de praktijkruimte van Osteopathie Delft, gevestigd aan de Beukenlaan 4h in Delft.

DELFT – Gaat een lichamelijke klacht na acht tot twaalf weken maar niet over? Dan is het goed eens aan osteopathie te denken, stelt Peter Rekveldt van Osteopathie Delft.

Want in veruit de meeste gevallen zou het lichaam zichzelf in zo'n periode moeten kunnen herstellen. Zeker als het door specialisten wordt behandeld. Toch kampen veel Nederlanders met klachten die maar niet overgaan. Dan komt osteopathie om de hoek kijken. "Ik zeg weleens gekscherend: geef mij de lastige gevallen maar", zegt Peter Rekveldt van Osteopathie Delft. Osteopaten kijken naar het totaalplaatje. "Binnen de bewegingstherapie zijn we een overkoepelend denkorgaan. Bij rug- of nekklachten, kijk ik niet alleen naar de rug en de nek, maar veel meer naar de context van het geheel. Wat zit er achter de klacht?"
Rekveldt werkte jarenlang als fysiotherapeut, maar kwam tot de conclusie dat hij de mensen met klachten beter van dienst kan zijn met osteopathie. Jarenlang verdiepte hij zich erin. En ook nu gaat hij weer een nieuw opleidingstraject in, waarin hij zich nóg meer in de materie en het menselijk lichaam zal gaan verdiepen. "Osteopathen verdiepen zich in het hele lijf", legt hij uit. "Want de ene keer zit het probleem 'm in de organen, dan weer in het zenuwstelsel of de gewrichten en weer een andere keer in de voeding."
Bijzonder is ook zijn specialisatie in het behandelen van baby's en kleine kinderen. "Afgelopen jaren heb ik al heel wat huilbaby's geholpen, of kinderen die problemen hebben met hun reflux." Bij Osteopathie Delft komen verder vooral mensen met chronische klachten aan schouders, knieën en andere gewrichten, pijnklachten in de rug en nek, buikklachten, verteringsproblemen of maagklachten en migraine. Ook in deze categorie boekt Rekveldt resultaten om trots op te zijn. "En als je eenmaal van langdurige klachten is verlost; daar kan een mens enorm van opknappen", weet hij.
In het buitenland, zeker in landen als Duitsland en Frankrijk, is osteopathie al een heel gangbare behandelmethode. Huisartsen verwijzen daar vaak door naar osteopaten. Ook in Nederland gaan we steeds meer deze kant op, merkt Peter Rekveldt. "Osteopathie wordt steeds meer geaccepteerd. Dat is een goede zaak. En steeds meer mensen weten dat we iets anders doen dan fysiotherapeuten en manueel therapeuten. We voegen echt iets toe."
Zie voor meer info www.osteopathie-delft.nl, bel 015 – 213 1993 of mail naar info@osteopathie-delft.nl.

Praktijk lichaamsgeoriënteerde psychotherapie Ontvouwen

Carien Slegtenhorst vind rust en vertrouwen belangrijk. Foto: Helga Favier

DELFT - Therapie begint altijd met contact, met de veiligheid daarin en in de ruimte. Het werken daaraan en kijken of dat mogelijk is.

Is therapie niet zwaar? "Dat is een vraag die ik soms krijg. Het kan zwaar zijn, als er oud zeer of woede naar boven komt", vertelt Carien Slegtenhorst van de praktijk Ontvouwen, gevestigd aan de Phoenixstraat 66 in Delft. "Maar deze therapievorm kan ook heel speels en onderzoekend zijn. En soms kan het nodig zijn de woede en het verdriet toe te laten voor er een andere emotie naar boven kan komen. Sowieso is elke emotie welkom en is de ene emotie niet 'beter' dan de andere."
"Ik zie mijn therapieruimte als een vrije ruimte waarin zich van alles kan ontvouwen. Vandaar ook de naam van de praktijk", legt Carien Slegtenhorst uit. "Dat begint vaak met gesprekken op de stoelen, maar het kan ook met behulp van ademhalingsoefeningen op de matrassen, waarbij er energie vrij kan komen. Of met behulp van kussentjes, die ingezet kunnen worden als (familie)leden of delen van jezelf. Vaak is er sprake van vastgezette spanning, een verkramping, die zich kan uiten in het ophouden van een masker: 'Zo ben ik nu eenmaal'.
Maar misschien ben je wel veel meer dan dat en ben je nieuwsgierig naar wat er achter dat masker zit, waar je nu nog geen toegang toe hebt."

Praktijk Ontvouwen kan helpen bij klachten als:
-Weinig energie
-Jezelf moeilijk kunnen uiten
-Moeite hebben je te laten (aan)raken
-Je klein houden
-Je opblazen
-Stress
-Het moeilijk vinden om 'nee' te zeggen...
Dit zijn voorbeelden van klachten. Wil je weten of lichaamsgerichte therapie iets voor jou kan betekenen? Neem dan contact op met Carien Slegtenhorst via 06-50860177 of mail naar info@ontvouwen.com.

Massages
"Ook geef ik heerlijke, rustige en toch stevige massages", voegt Carien Slegtenhorst eraan toe. "Dit kan in samenhang met de therapie, maar hoeft nadrukkelijk niet! Je kunt je ook gewoon 'zo maar' lekker laten masseren. Wie weet tot ziens!"

'Mooi dat we stilstaan bij het werk van de mantelzorger'

Cas Jacobs zorgt sinds 3 jaar voor zijn 89-jarige moeder, die lijdt aan dementie.

DELFT - Nederland stond afgelopen vrijdag even stil bij de Dag van de Mantelzorg. In Nederland zijn er in totaal 3,7 miljoen mensen die langdurig voor een hulpbehoevende naaste zorgen, oftewel mantelzorgers. Ook in Delft op Zondag deze week aandacht voor één van hen.

Maar liefst 750.000 mantelzorgers zorgen zelfs meer dan acht uur per week voor iemand en doen dat langer dan drie maanden. Vaak combineren ze dat met een betaalde baan. Omdat de zorg zich richt op bekenden, vinden deze mantelzorgers hun werk vaak vanzelfsprekend, maar dat is het niet.

'ZE HEEFT EEN STERKE WIL'


Zo zorgt de 62-jarige Cas Jacobs al sinds 3 jaar voor zijn 89-jarige moeder, die patiënt is bij het Reinier de Graaf ziekenhuis in Delft. Ze woont nog zelfstandig en lijdt aan dementie. Gemiddeld spendeert hij hier twee uur per dag aan. "Mijn moeder heeft een sterke wil, is welbespraakt en is van mening dat het allemaal nog prima gaat", vertelt Cas Jacobs. "Op zich is dat ook zo, al zie ik wel dat zij geleidelijk verslechtert. Ik doe boodschappen voor haar, help met haar administratie, ondersteun in het huishouden en zorg ervoor dat zij elke dag een avondmaaltijd heeft. Daarnaast controleer ik of zij goed voor zichzelf zorgt. En verder heb ik ervoor gezorgd dat zij een douchestoel en handgrepen in het toilet heeft. In geval van nood kan zij op een noodknop drukken en word ik gebeld. Het zorgen neemt best wat ruimte in mijn hoofd en agenda in, maar ik heb een goede verstandhouding met mijn moeder. Zij heeft ook altijd goed voor mij gezorgd, dus ik doe het graag."
Verpleegkundig specialist geriatrie Anita Vrij ziet dagelijks mantelzorgers. "Als bij patiënten dementie wordt gediagnosticeerd, gaan we altijd in gesprek met de mantelzorger. We kunnen van hem of haar namelijk horen of de demente patiënt zich nog zelfstandig kan redden in het dagelijks leven. We schakelen altijd een casemanager dementie in om onder meer de zorg te organiseren die thuis is. Deze casemanager vormt het aanspreekpunt voor de mantelzorger."

'DAT IS GEEN OVERBODIGE LUXE'


De casemanager is samen met de huisarts verantwoordelijk voor de begeleiding van de patiënt. "Zo kunnen zij zorgen voor dagopvang of thuiszorg. We zien vaak dat dat de mantelzorger wat meer rust geeft. En dat is geen overbodige luxe, want ik ben vaak erg onder de indruk van wat mantelzorgers op zich nemen. Hun geduld wordt bovendien vaak op de proef gesteld en zij moeten kunnen omgaan met alle emoties van degene voor wie zij zorgen. Ik vind het daarom mooi dat we stilstaan bij het werk van de mantelzorger."


Meer weten over de nationale Dag van de Mantelzorg, die afgelopen vrijdag plaatsvond?
Kijk dan eens voor nog meer informatie op de website www.dag-van-de-mantelzorg.nl.

Kinderen leren programmeren

Kinderen leerden zondag tijdens de KinderAcademie programmeren.

DELFT - Felienne Hermans was vorig weekend te gast bij de KinderAcademie. Ze leerden hier van Felienne op een creatieve manier programmeren. Dat deden ze door een eigen Donald Duck strip te maken met het programma Scretch. Daarom waren 29 leerlingen uit verschillende groepen 8 naar het Science Centre gekomen. Deze kinderen komen uit minder vermogende gezinnen in Delft en komen vrijwillig naar de KinderAcademie om daar twintig lessen te volgen over allerlei verschillende beroepen en tegelijkertijd te oefenen met de 21ste eeuwse vaardigheden.

Maandagavond, 19.46 uur

DELFT - Het leven voor de dieren in de natuur is er door de jaren heen niet makkelijker op geworden. Steeds meer groengebieden en weides maken plaats voor woningbouw, bedrijventerreinen of andere zaken die meer opleveren dan velden vol grassprieten. Konijnen en hazen kunnen gelukkig altijd nog hun toevlucht zoeken tot sportvelden. Daar valt altijd wel wat te grazen. Jammer alleen van dat kunstgras. Op sportpark Tanthof Zuid zijn gelukkig nog enkele echte grasvelden. Deze haas - ter hoogte van de cornervlag - wacht in het volle licht van de trainingsvelden van Sportpark Tanthof Zuid netjes z'n beurt af. Straks, als die vervelende voetballers weg zijn, heeft hij het veld voor zich alleen...

'Kansen voor pop-up openbare ruimte'

Zo'n enorm stuk grond zoals hier, langs de Engelsestraat, moet meer uit te halen zijn, denkt D66.

DELFT - D66 ziet kansen voor pop-up openbare ruimte in de Spoorzone en vraagt daarom aan het college om te onderzoeken of en waar tijdelijke initiatieven in de Spoorzone mogelijk en kansrijk zijn. Het invullen van tijdelijke openbare ruimte zal bijdragen aan het verbinden van de Spoorzone aan Delft, verwacht de partij. Nu de spoortunnel gereed is, wordt gewerkt op bouwvelden in de Spoorzone. De start bouw op de meeste velden laat nog wel even op zich wachten. Pas in 2019 worden de eerste gebouwen rond het Stadskantoor en het nog aan te leggen park opgeleverd. En het duurt zeker nog tot 2025 voordat de Spoorzone af is. In de tussentijd is het gebied vooral een ontoegankelijk bouwterrein wat niet bijdraagt aan een levendig en gezellig Delft, benadrukt D66.

Urban Fitness in Vrijenban

De Urban Fitness werd dinsdag feestelijk geopend.

DELFT - In samenwerking met ondernemersverenging Vrijenban/Wippolder is er een Urban Fitness gerealiseerd op het openbare terrein bij Hampshire Hotel-Delft Centre.

De Urban Fitness werd dinsdag feestelijk geopend in bijzijn van de ondernemers uit de wijk en andere belangstellenden. Sportschool Queens gaf een demonstratie om de mogelijkheden met deze apparaten te tonen. Deze openbare fitness is vrij te gebruiken door bewoners, passanten, scholen en bedrijven. Het hotel en de ondernemersvereniging denken dat hiermee een mooie bijdrage wordt aan de leefbaarheid in de wijk. Tevens is dit een veilige plek om in de avonduren te sporten. Er is voldoende licht op het terrein en er is in het hotel altijd een medewerker aanwezig als aanspreekpunt.

Bootcamp
Sportschool Queens geeft op 13 november een gratis bootcamp, die start bij deze gloednieuwe Urban Fitness. De bootcamp duurt van 20.00 uur tot 21.00 uur. Graag ongeveer 10 minuten van te voren verzamelen voor de deur van het hotel. Aanmelden kan via info@queensdelft.nl

Huis te koop wordt u deze week aangeboden door ZO Makelaars

DELFT – Dennis Burger en Marieke Uiterdijk zijn vijf jaar geleden gaan samenwonen in deze leuke benedenwoning. Dennis kwam bij zijn moeder vandaan en Marieke was geëmigreerd geweest naar Bonaire.

Na haar terugkomst in haar thuisland, hebben ze elkaar leren kennen. Ze hebben toen samen deze woning gekocht. "We waren toen echt op zoek naar een huis waar we zelf iets van konden maken", zegt Dennis. "Dit was een oude woning uit 1916, waar echt helemaal niets in zat. We hebben deze woning dus helemaal naar eigen wens opnieuw kunnen opbouwen en inrichten." De nieuwe vloer, de volledig nieuwe badkamer, de keuken die helemaal is vernieuwd. Het zijn allemaal voorbeelden van zaken die Dennis en Marieke aangepakt hebben. "Daarnaast vernieuwde elektra van tien groepen met ALS. We hebben bijvoorbeeld ook een heel nieuwe CV-installatie aan laten leggen", gaat hij verder. "Ook zijn er heel wat wandjes weg gebroken. De woning had allemaal tussenruimtes, en wij hebben uiteindelijk slechts een aantal grote ruimtes over gehouden. Uiteraard zijn destijds alle muren opnieuw gestuukt." Er is wel een heel origineel onderdeel van de woning behouden gebleven. En dat is de schuifdeur tussen de voor- en achterkamer. Deze is voorzien van het originele glas-in-lood. "We hebben zelf trouwens zo´n zelfde soort schuifdeur geplaatst tussen de gang en de woonkamer", gaat hij verder. "Dit is ook echt glas-in-lood, maar afkomstig van een andere woning." Bij binnenkomst in de woning sta je in een gang met een granieten vloer. Via de schuifdeuren kom je in de woonkamer, die ook een apart eetgedeelte heeft. Aan de achterkant is er een moderne, open keuken, met een vijf pits gaskookplaat met een oven, een afzuigkap en een vaatwasmachine, een inbouw koffie-apparaat en een combimagnetron. "Aan de voorkant kom je door de originele schuifdeuren in de slaapkamer", zegt hij. "Ja, we slapen aan de straatzijde, maar je hebt echt nergens last van, het is vrij rustig hier. Misschien zou je met een buurthuis aan de overkant van de straat anders verwachten, maar hier heb je nooit ergens last van. Hiervoor zat er trouwens een school in dat gebouw." De woning beschikt verder over een badkamer met een wastafel, een toilet en een douche. Achter is er nog een tweede slaapkamer. "Ja, het is een heel leuke woning, maar we groeien er een beetje uit. Samen hebben we een dochtertje Fayèn en ik heb ook nog het co-ouderschap over mijn zoon Jay van zeven. We willen wat groter gaan wonen. Totdat het uiteindelijke huis bekend is, gaan we eerst huren in het nieuwe appartement boven de Hoven." Hun huidige woning heeft bovendien nog de beschikking over een tuin, die met openslaande deuren vanuit de woonkamer te betreden is. De tuin is 5 meter diep met een lounge er in, heeft een achterom, die leidt naar een poort, en een zeer ruime berging. De tuin ligt op het zuiden en heeft dus lekker veel zon. "Het is echt een superfijn huis in een echte volksbuurt", gaat hij verder. "Een buurt met veel sociale controle, met veel speelmogelijkheden voor kinderen. Er zijn in de buurt volop winkels en ook de grote supermarkt in de Bomenwijk is snel te bereiken. Je bent op de fiets ook binnen enkele minuten in de binnenstad en met de auto op de snelweg."
De Brasserskade is heel lang. Vanaf dit bebouwde gedeelte in Delft loopt die helemaal tot aan Nootdorp. Daartussen zijn er legio sportvelden gelegen, maar bijvoorbeeld ook de Delftse Hout, waar je heerlijk kunt wandelen.

Haagse politiek op bezoek in Ypenburg

De vorige samenspraakbijeenkomst in Ypenburg.

YPENBURG – Een leefbaarder, duurzamer en mooier Ypenburg, dat is de inzet van diverse inspraak- en informatieavonden van Bewonersplatform Ypenburg (BPY). Op dinsdag 14 november is de eerstvolgende avond in Curtisscorner Piet Vink Centrum. De avond duurt van 17.30 uur tot 20.00 uur en hier komen Haagse gemeenteraadsleden luisteren naar afgevaardigden uit Ypenburg. Onderwerpen die aan bod komen zijn onder meer parkeren, het winkelcentrum, energiebesparing en energiealternatieven. De onderwerpen worden aangedragen door Ypenburgse organisaties en bewoners van Ypenburg. De vorige politieke avond vond plaats in november 2016. Toen hebben politici aangegeven open te staan voor ideeën van Ypenburgers die bereid zijn in actie te komen als dit gezamenlijk haalbare ideeën voor een mooiere wijk zijn. In juni van dit jaar was er nog een samenspraakbijeenkomst, waarbij ideeën gedeeld werden over hoe locaties bij de Bieremalaan, het winkelcentrum en de Eksterhof aantrekkelijker kunnen worden. Een deel van deze ideeën zijn verwerkt in een presentatie . Die zal tijdens de komende bijeenkomst zeker aan bod komen. De avond heeft als basis-insteek: hoe maken we samen Ypenburg mooier, leefbaarder, duurzamer en hoe kan er voor gezorgd worden dat 'de boel bij elkaar gehouden wordt'. Hoe ziet het uiteindelijke Ypenburgs verlanglijstje voor de volksvertegenwoordigers er uit? Belangstellenden worden opgeroepen dit verlanglijstje op hun eigen manier aan te vullen. Ook een onderwerp? Mail naar ver.bpy@gmail.com.

Nieuwe voorwaarden en normen voor Nationale Hypotheek Garantie

DELFT – De nieuwe voorwaarden en normen voor het verkrijgen van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) zijn bekend gemaakt. Deze gelden vanaf 1 januari 2018 en bevatten enkele aanpassingen, die Kadasterdata heeft gesignaleerd en op een rijtje heeft gezet. -De maximale kostengrens van de NHG is per 2018 officieel vastgesteld op 265.000 euro (dit was 259.700 euro in 2017). -De borgtochtprovisie die consumenten eenmalig voor NHG betalen, wordt gehandhaafd op 1 procent van de lening. Het afsluiten van NHG wordt voor meer mensen bereikbaar. Met ingang van 2018 vervalt namelijk de verplichting, dat er een overlijdensrisicoverzekering nodig is, indien de lening inclusief restschuldfinanciering meer bedraagt dan 80 procent van de waarde van de woning. -Om de situatie van iedere klant te verbeteren, is het in 2018 mogelijk om een lening zonder NHG naar een lening met NHG over te sluiten. De klant kan een gunstiger lening krijgen door bijvoorbeeld betere lening-condities en een lager rentepercentage. Hierdoor zal zijn financiële situatie verbeteren. Een klant kan een NHG-lening met behoud van borgtocht oversluiten naar een andere geldverstrekker. Omdat oversluiten in het voordeel is van de klant, zal met ingang van 2018 de borgtocht op de nieuwe lening aansluiten bij de restantschuld, eventueel vermeerderd met bijkomende kosten. Aanvraagdatum in 2017 en bindend aanbod in 2018? Dan geen overgangsregeling.

Van Witteloostuijn Woninginrichting verlaat de Delftse binnenstad

Dick van Witteloostuijn is nog tot 1 januari 2018 in de winkel aan de Koornmarkt te vinden. Daarna verricht hij z'n werkzaamheden elders.

DELFT - Wederom houdt een oer-Delfts bedrijf het in de Delftse binnenstad voor gezien. Van Witteloostuijn Woninginrichting, al sinds 1920 gevestigd op de Koornmarkt, kiest voor een andere manier van werken.

"Dat heeft te maken met het veranderende koopgedrag van de consument", legt Dick van Witteloostuijn uit. De 65-jarige Delftenaar is de derde generatie Van Witteloostuijn binnen het 104 jaar oude Delftse bedrijf. Hij benadrukt dat het bedrijf weliswaar op 1 januari 2018 de deuren van de winkel sluit, maar wél gewoon blijft bestaan. "Maar we gaan veel meer doen met de website, mailverkeer en het opzoeken van klanten." Dat doet hij nu ook al, maar al het werk in de buitendienst moet op maandag en dinsdag gebeuren. De andere vier dagen van de week is hij aanwezig in de winkel aan de Koornmarkt. "Dan zit ik hier te wachten op klanten die binnenkomen. Verloren tijd. Tijd die veel beter kan worden ingevuld. Want als de winkel niet hoeft te worden bemand, dan heb ik plots veel meer ruimte in de agenda." In zijn nieuwe woning in Maassluis heeft hij 60 meter vrij om een nieuwe showroom in te richten, waar klanten desgewenst inspiratie opdoen. Dat zal dan op afspraak zijn.

Extra aandacht
Verder heeft Dick van Witteloostuijn straks alle tijd om langs te gaan bij klanten. Hen dat stukje extra aandacht en service te geven waarmee het bedrijf zich al 104 jaar onderscheidt. Zo kan hij hen in hun eigen woning adviseren over de juiste woninginrichting. Bovendien doet Dick van Witteloostuijn, bij zijn particuliere klanten, veel werkzaamheden zelf. De opdrachten op projectbasis besteedt hij uit aan een vertrouwd en deskundig team ZZP'ers, met wie hij al jaren goed samenwerkt. Anderzijds heeft hij vanaf 1 januari meer tijd om aan andere belangrijke zaken te besteden, zoals zijn kleinkinderen. "Nu ben ik nog elke zaterdag in de winkel. Als mijn kleinzoon vraagt of ik bij z'n voetbalteam kom kijken, of m'n kleindochter vraagt of ik bij het turnen langskom, moet ik altijd nee verkopen. Ik kijk ernaar uit om dat soort dingen straks allemaal te kunnen gaan doen."

Mooie tijd
Het was voor Dick van Witteloostuijn geen moeilijk en emotioneel besluit om de winkel te gaan sluiten. "Natuurlijk hebben we hier een mooie tijd gehad", zegt hij. "Maar ik heb verder niet zo'n emotionele binding met deze locatie. We gaan nu een nieuwe fase in. Ik ben nog te actief om stil te gaan zitten. En het contact met de klanten blijft geweldig. Om projecten naar wens af te sluiten en blije gezichten te zien. Dat blijf ik ook graag komende jaren doen. En ja, zo is het leven. Op een gegeven moment zet je ergens een punt achter en ga je weer nieuwe wegen in. Ik heb door de jaren heen wel geleerd zakelijk te denken. Wat ik nu doe, is een zakelijke beslissing nemen. Als je hierbij te emotioneel gaat denken, wordt dat moeilijk."
Het pand aan de Koornmarkt staat inmiddels alweer vier weken te koop. Zodoende rees bij sommigen al het vermoeden dat Van Witteloostuijn Woninginrichting binnenkort voltooid verleden tijd is. Dat is dus niet het geval, benadrukt de eigenaar. "Ik stop niet. En alle service en garantie gaat gewoon door. Alleen de fysieke winkel verdwijnt." En stiekem kijkt hij daar wel een beetje naar uit. "Heerlijk om straks m'n eigen agenda in te delen. Die tijd moet ik mezelf geven. Want als je later achterom kijkt, kun je niet meer terug."
Meer weten? Mail dan naar info@vanwitteloostuijn.nl of bel naar 06 - 54 21 30 38.

Jubileum in de 'Pan'

Nico en Marianne Nieuwenbroek toasten op het jubileum.

De Koperen Pan viert deze maand haar 40-jarig jubileum. Wat begon als eetcafé is uiteindelijk getransformeerd tot een restaurant waar vele gasten een drankje en hapje hebben genuttigd. Om u mee te laten vieren hebben wij alleen in de maand november een 3- of 4- gangen menu met gerechten uit de jaren '70. De drie gangen menuprijs is 32 euro 50, maar met 40 procent korting 19 euro 50. De vier gangen menuprijs van 38 euro 50 is met 40 procent korting 22 euro 80. Het menu: Garnalencocktail of meloen met Ardennerham, tomatensoep, Cordon bleu varkenshaas gevuld met ham en kaas of biefstuk met Strogonoff saus, dame blanche of crêpes suzette. Gerechten worden vergezeld van seizoengroenten en gebakken aardappelen Natuurlijk is er ook a la carte of een keuzemenu. Zie voor meer info of reserveren www.dekoperenpan.nl.

De Brasserij: extra feestelijk rond de feestdagen

De Brasserij: gastvrij, gezellig en helemaal van deze tijd.

De Brasserij is een moderne stadsboerderij voor al uw feesten, partijen en bruiloften, waar het hele jaar door kan worden genoten in een gezellige en gastvrije sfeer. Bovendien kun je er lekker lunchen of genieten van een heerlijke high tea of high wine. In november is er een speciale actie: 25 procent korting op de high tea en high wine. Rond de feestdagen is het er extra feestelijk. Zo is er zaterdag 2 december een Sinterklaas-pubquiz met bitterballen, pepernoten en mooie prijzen. Zondag 3 december is er de Pieten-Brunch. Vanaf 6 december is de Brasserij helemaal ondergedompeld in kerstsferen. Op Eerste en Tweede Kerstdag kunt u reserveren voor een sfeervolle kerstbrunch met een heerlijk dessertbuffet. Er zijn nog enkele tafels beschikbaar.
Zie voor meer info en reserveren www.brasserij.nl of bel naar 015-2145385.

Win kaarten voor I Love Urban

Wie wordt hier door Charles van Harling geïnterviewd?

Rotterdam Ahoy opent op zaterdag 25 november haar deuren voor I LOVE URBAN. Dit wordt gepresenteerd door niemand minder dan Jandino! I LOVE URBAN is het grootste Urban Indoor Festival van Nederland met spectaculaire dansshows, entertainment en komedie. Zo'n 10.000 partypeople komen ervoor naar AHOY Rotterdam. Op de line-up staan een lange lijst aan namen. Benieuwd? Kijk dan op www.iloveurban.com. Hier zijn tevens kaarten verkrijgbaar. Delft op Zondag en Het Kasteeltje mogen drie keer twee gratis weggeven. Wie kans wil maken moet de volgende vraag beantwoorden en dit uiterlijk dinsdag mailen naar maakkansopkaarten@delftopzondag.nl. Welke bekende presentator en cabaretier wordt hier door Charles van Harling geïnterviewd?

Grillen en bowlen bij 't Karrewiel

Tijdens het bowlen kijk je uit op de skyline van Delft.

Een avondje Gasterij 't Karrewiel staat bekend als een heerlijk compleet verzorgde avond in een gezellig ambiance. Het Grill Proeverij arrangement met een uur bowlen en een driegangen onbeperkt Grill Proeverij diner, kost van zondag tot en met donderdag nog maar 24 euro 95 per volwassene. Ook zijn er kortingen voor senioren en kinderen.
Ook voor bedrijfsuitjes is 't Karrewiel 'The Place To Be', met de 'Bedrijven Special' voor maar 35 euro95 per persoon, inclusief een uur bowlen, onbeperkt grilldiner, welkomstcocktail, drie consumptiemunten, koffie of thee na het diner en een Delftsblauw aandenken.
Meer weten of reserveren? Bel naar 015 - 213 68 76 of kijk op de website www.karrewiel.nl of kom langs bij 't Karrewiel aan de Paardenmarkt.

Nederlandstalige muziek met Mexicaanse twist

Joris Linssen en 'Caramba'. (foto: Rogier Veldman) Foto: Rogier Veldman

Joris Linssen kennen we allemaal als invoelende presentator van het succesvolle tv-programma 'Hello Goodbye'. Maar hij is ook rasentertainer en zanger. Met de band 'Caramba' komt hij vrijdag 17 november naar Theater de Veste.

Ze zijn het best te omschrijven als Nederlandse band met Mexicaanse peper. Met meeslepende verhalen van Joris, virtuoos accordeonspel, prachtige meerstemmige samenzang en aanstekelijke enthousiasme. Hun nieuwe show 'Serenade' draait om de lofzang. Een hartverscheurende en hilarische voorstelling geïnspireerd op het Mexicaanse gebruik van de serenade.

Grote glimlach
"Mexicanen vieren het leven, in plaats van dat ze de dood herdenken", vertelt Joris Linssen. "En muziek speelt daarbij een grote rol. Maar ze hebben ook de liefdesserenade. Als je in Mexico verliefd bent op iemand, huur je een orkestje in om je liefde te laten bezingen. Dat vond ik zó mooi. Ik vroeg me af of dat ook in Nederland zou kunnen: Serenades voor de doden en serenades voor de liefde. Maar, let op het is geen zware voorstelling. Integendeel."
"Het is zoals Xandra Brood zei: Door muziek te maken op een graf, maak je de herinnering juist lichter. Of zoals een Mexicaans gezegde luidt: 'Los Muertos que uno ama, nunca mueren', de doden van wie gehouden wordt, zullen nooit sterven. Net als in Mexico vieren wij met deze voorstelling het leven en de liefde. Echt, je komt met een grote glimlach de zaal uit."
Voor kaartverkoop zie de website www.theaterdeveste.nl.

Lekker eten en prachtige voorstellingen

Bij Lijm & Cultuur is komende tijd veel te doen.

Chaos aan de Schie bij Lijm & Cultuur is weer van start gegaan.

De winter was nog nooit zo warm. Je kunt lekker komen eten of je hart ophalen bij verschillende culturele activiteiten. Eet lekker á la carte of neem een verrassingsmenu. Kies bijvoorbeeld 'op karkas gebraden houtduif', 'knolselderij gegaard in zoutkorst' of 'gebraden wildzwijn filet'. Tip: kom lekker eten en ga dan naar een van de culturele activiteiten, bijvoorbeeld:
Lied van mijn vader, op 17 november om 20.30 uur. Jules de Corte wilde een betere wereld voor iedereen. Zijn talloze liedjes gaan over thema's die ons, ruim 20 jaar na zijn dood, nog steeds bezighouden: milieu, geloof, oorlog en vrede, de commercialisering en verharding van de maatschappij. In 'Lied van mijn vader' brengt Ernst de Corte de liedjes van Jules naar de mensen. Guus Westdorp begeleidt hem op piano. Kaarten kosten 20 euro.
Of de VPRO Tegenlicht Meet Up, 22 november om 20.30 uur. We praten dan met bijzondere gasten en het publiek door over de uitzending 'Hoe duur is natuur' die de zondag daarvoor is uitgezonden. Een intrigerende en inspirerende avond. Toegang is gratis. Op 24 november om 20.30 uur is 'Wie ben je als niemand kijkt'. Soula Notos is een theatermaker, comedian, actrice, en verhalenverteller. In haar avondvullende theatrale solovoorstelling vertelt ze op energieke wijze en met veel zelfspot persoonlijke verhalen over opgroeien met verschillende labels en hoe daarmee om te gaan zonder gek te worden. Kaarten kosten 20 euro. Tijdens Chaos aan de Schie is het restaurant op Lijm & Cultuur op woensdag tot en met zaterdag geopend voor diner vanaf 17.00 uur. Meer info: www.chaosaandeschie.nl en www.lijmencultuur.nl.

Eén euro korting op entree Neuzelbeurs

Tijdens de Neuzelbeurs zijn allerlei leuke artikelen verkrijgbaar.

In De Broodfabriek in Rijswijk vindt zaterdag 18 en zondag 19 november de Neuzelbeurs plaats.

Ruim 350 kramen met leuke verkoopwaar staan dan opgesteld. Handelaren en particulieren verkopen hier tweedehands kleding, boeken, games, muziek, meubels, antiek, kunst, curiosa en nieuwe artikelen tegen scherpe prijzen. In De Broodfabriek zijn diverse horeca terrassen, waarop je zowel binnen als buiten kunt genieten van bijvoorbeeld een kopje koffie, belegd broodje of warme snack. De entreeprijs bedraagt 4 euro per persoon. Lezers van de krant Delft op Zondag krijgen bij inlevering van dit artikel aan de kassa 1 euro korting per entreekaartje. Meer weten? Kijk op de website www.neuzelbeurs.nl.
Locatie: De Broodfabriek, Volmerlaan 12, Rijswijk.

Rob van Es geeft workshops microscopie

Rob van Es achter de microscoop. (foto Marianne van Es) Foto: Marianne van Es

De Delftse kunstenaar Rob van Es schildert niet alleen, hij geeft in Delft ook workshops over microscopie. Groepen van maximaal 8 mensen leren hier om te gaan met de aanwezige microscopen.

Vervolgens maakt elke deelnemer in deze workshop een microscopisch preparaat van plantenweefsel. Dat ziet er uit als een fraai gekleurd mini-juweel. Na afloop kunnen mensen hun zelfgemaakte preparaat op glas als souvenir mee naar huis nemen. Ervaring is niet nodig. Het gebeurt in Lijm & Cultuur aan de Rotterdamseweg 270. Kosten per deelnemer vanaf 30 euro per deelnemer voor een 2 uur durende workshop, inclusief alle materialen.
Zie www.made-in-delft.com/
microscopie-workshops

Ook elk plantagehuisje heeft z'n kruisje, weet Sandra van Noord

Sandra van Noord en haar boek Kas di shon, dat onder meer verkrijgbaar is bij Boekhandel De Omslag. (foto: Jesper Neeleman)

DELFT – Sandra van Noord woont 'gewoon' in Delft, maar werkte afgelopen jaren aan een boek over plantagehuizen op Curaçao.

We beginnen dus maar met de meest voor de hand liggende vraag: waarom? "Omdat zo'n boek er nog niet was", antwoordt Sandra. Ze is op Curaçao verwekt en het eiland bleef haar ook na haar geboorte nog trekken. "Ik heb er als kind met m'n ouders veel avontuurlijke tochten gemaakt. Ook op latere leeftijd ben ik er meerdere keren geweest. En altijd kwamen we die grote huizen weer tegen. Nu vooral omringd door cactussen en prikkelstruiken. Maar vroeger werd er rondom die plantagehuizen volop landbouw bedreven. Daar zit een hele interessante geschiedenis achter." Desondanks ontbrak het aan een fatsoenlijk boek over dit onderwerp. Vijf jaar terug hoorde ze over het voornemen om vier van de plantagehuizen op de Unesco Werelderfgoedlijst te laten plaatsen. "Toen dacht ik: dit is het moment om aan de slag te gaan en zelf zo'n boek te maken."
Curaçao was in de zeventiende en begin achttiende eeuw een doorvoereiland voor slaven, die vanuit West-Afrika deze kant op waren gekomen. Op Curaçao konden ze even op krachten komen, zodat ze wat aangesterkt op de slavenmarkten verschenen. Voor al die slaven en alle mannen die zich met die handel bezighielden, moest dus voldoende eten op het eiland aanwezig zijn. Daarom werden plantages opgericht, waar van alles werd verbouwd. "Maar het was geen succes", weet Van Noord. "Curaçao is heel warm en droog. Eens in de zeven jaar hadden ze voldoende regen, de andere zes jaar mislukte de oogst vrijwel altijd."
Veel plantagehuizen bleven bespaard. Ze zijn nog steeds te bewonderen en veel zijn er in gebruik. Van Noord focust zich in het boek op de huizen die toegankelijk zijn, als museum, galerie of hotel/restaurant. Daarbij kreeg ze hulp van vele deskundigen, die meerdere hoofdstukken voor hun rekening namen. Haar man maakte de foto's, maar ze werkte ook samen met lokale fotografiestudenten, die enkele ruïnes fraai vastlegden. Het was geen straf op het eiland zelf aan het boek te werken. Ze werd er vaak met open armen ontvangen, allerlei deuren zwiepten – en soms heel onverwachts – open. Tegelijk maakte ze ook kennis met het Antilliaans kwartiertje. "Dat is wel heel Curaçaos; dat iemand te laat op een afspraak verschijnt."
Ze is trots op het eindresultaat. "Ik denk dat er veel mensen zijn die dit boek heel interessant vinden. Mensen die de huizen ooit eens hebben gezien. Of die het, voordat ze er naartoe gaan, zullen lezen. Voor als ze er toch iets meer willen doen dan alleen zonnen en snorkelen." Het boek heeft nóg een Delfts tintje. Midden in het boek zit in een kleurrijk kunstwerk van de inmiddels overleden Delftse schilder Fred Breebaart. "Dat was ook best bijzonder", zegt Van Noord. "Ik kende zijn schilderijen van Curaçao wel. Die staan daar onder meer op ansichtkaarten afgebeeld. Maar ik heb nooit geweten dat hij uit Delft kwam." Is het, zelfs als je een boek over een eiland duizenden kilometers verderop maakt, toch nog een kleine wereldje…
Het boek 'Kas di shon' is onder meer verkrijgbaar bij Boekhandel De Omslag aan de Wijnhaven in Delft en online via www.lmpublishers.nl.

Amusant weerzien voor de jongens van de Paulus Mulo

De klasgenoten van de Paulus Mulo, in 1967.

DELFT - Enkele klasgenoten van de vroegere Paulus Mulo, toen gevestigd op de Raam naast het Rietveld, kwamen vorig weekend bijeen voor een reünie.

Vijftig jaar nadat ze bij elkaar in de klas zaten brachten ze weer uren in elkaars gezelschap door. "Terwijl de foto van 50 jaar geleden jongens liet zien die zich in hun puberjaren bevonden, was nu een stel heren aanwezig die of al met pensioen was of bijna met pensioen ging", vertelt Schipluidenaar Aad van Winden, één van de jongens van de Paulus Mulo. "Het werd een 7 uur durende drukke en amusante samenkomst in 't Postkantoor. De conclusie was dat de vijftig jaren waren voorbij gevlogen. De samenkomst was nog veel te kort."
Begin jaren '90 was er al eens een reünie georganiseerd voor alle oud-leerlingen van de school. Toen ontbraken er nogal wat personen. "Uitnodigingen waren toen verstuurd naar de oude schooladressen. Veel woonden daar uiteraard niet meer", weet Van Winden. Dat was dit keer wel anders. De zoektocht naar de jongens uit de derde klas van 1967 verliep voorspoedig en de opkomst was hoog. Van de 23 jongens op de oude foto zijn er drie overleden, waarvan twee in het afgelopen jaar. Twee waren tot hun grote spijt verhinderd en één klasgenoot toonde geen interesse. Eén klasgenoot kon niet worden gelokaliseerd. Een ander is geëmigreerd naar Australië. "Maar we hebben tijdens de reünie verbinding gemaakt met Australië en een amusant gesprek met hem gevoerd", vertelt Van Winden.
De brede opleiding van destijds dertien vakken bleek volgens hem de basis van mooie en heel verschillende carrières. "Verschillenden hadden zich ook sterk internationaal ontwikkeld. Velen herinneren zich hun jaren op de Mulo jaren als indrukwekkend. Het was een drukke en ondernemende klas en er werden dan ook vele ondeugende en ludieke anekdotes opgehaald. Deze zijn nu niet te herhalen, want het zou de jeugd van tegenwoordig maar op ideeën brengen…"

De oud-klasgenoten van de Paulus Mulo, vijftig jaar later, ouder en wijzer, maar weer bij de dezelfde trap van hun oude school.

Groene tuinen? Een goed idee, maar graag niet overal, vindt de PvdA

Delfland stimuleert het vergroenen van tuinen en juicht initiatieven toe die voorkomen dat water in de riolering komt. Volgens de PvdA moet dit niet overal worden toegejuicht.

DELFT – Het Hoogheemraadschap van Delftland stimuleert inwoners die hun tuin onttegelen, zodat regenwater in de aarde wegstroomt en niet alles op het riool aankomt. De PvdA waarschuwt dat je dit beter niet in álle wijken kunt stimuleren.

Het is een bekend probleem: bij harde regenval komt in één keer heel veel water in het riool. Riolen kunnen dit soms niet aan. Dit kan leiden tot overstorten. Rioolwater komt dan in oppervlaktewater terecht. Delfland wil hier vanaf. En gezien de verwachting dat extreme regenbuien vaker voor zullen gaan komen, neemt Delfland maatregelen. Dus stimuleert het inwoners, maar ook scholen, om waterdoorlatende verharding aan te leggen, tuinen te ontharden, en 'blauwgroene schoolpleinen' aan te leggen.
Een goed en sympathiek idee, vindt ook de PvdA in Delfland. "Maar de ene wijk is de andere niet", zegt fractievoorzitter Leon Hombergen, die Delfland hierover schriftelijke vragen stelde. "In onze regio zijn meerdere laaggelegen wijken die al problemen met hoog grondwater hebben. Zoals het Westerkwartier. Bewoners kampen hier met optrekkend vocht en natte kelders. En vanwege de afbouw van het oppompen van grondwater bij DSM is ook de situatie in Delft Noord kritisch. We moeten opletten dat we nu niet het ene probleem proberen op te lossen en een andere in de hand werken. Maatregelen om meer regenwater in de grond te laten doorsijpelen maakt het er in deze wijken niet beter op."
De PvdA pleit ervoor dat wordt uitgezocht waar je wel en waar je beter geen maatregelen kunt nemen. "De huidige regeling van Delfland maakt dat onderscheid niet." Is het niet zo dat enkele huishoudens die eventueel gebruikmaken van de regelingen van Delfland weinig invloed hebben op de grondwaterstand? Hombergen ziet dat anders. "Er zijn bijvoorbeeld ook regelingen voor scholen. Als alle regen die op een schoolplein valt in de grond wegzakt, in plaats van richting het riool gaat, dan tikt dat aardig aan. En als je daar al problemen hebt met water in je kelder, dan zal dit het alleen maar erger maken. En er zijn meer gebieden dan het Westertkwartier, Delft Noord en Leidschenveen waar dergelijke problematiek is. Daar moeten we heel voorzichtig mee omgaan."
De schriftelijke vragen waren bij het ter perse gaan van deze krant nog niet beantwoord.

MijnDelft in een mindmap

Foto: Hans Buskes

DELFT - Op 21 maart 2018 bepaalt u met uw stem wie er in de gemeenteraad komt. Welke partij zet zich het best in voor úw Delft? MijnStem helpt u daarbij. Daarvoor wil de digitale stemhulp wel graag weten wat úw Delft is. Mindmap-goeroe Hans Buskes heeft alvast ZíjnDelft in een mindmap gezet.

Sympathiek initiatief van Citisens, zo omschrijft Buskes MijnStem. "Om deze stemwijzer zo goed mogelijk te laten aansluiten bij wat jij belangrijk vindt, kun je nu al een stem uitbrengen op jouw Delft. Waar moet de nieuwe gemeenteraad zich straks voor gaan inzetten? Welke thema's moet de nieuwe raad met voortvarendheid aanpakken – of juist niet? Om jou straks zo goed mogelijk een stemadvies te geven, kun je MijnStem nu laten weten hoe JouwDelft eruitziet."

-En dat heb jij gedaan?
Hans Buskes: "Ja. Mijn Delft is fietsvriendelijk. Met voldoende fietsparkeerplekken en regionale fietsverbindingen met Den Haag en Rotterdam. En ook naar de TU-campus. Helaas, Nijmegen, Fietsstad van het jaar in 2016, lijkt nu meer op mijn Delft. Daar zou ik de raadsleden graag even laten rondfietsen – over het RijnWaalpad. En daarna op de fiets door Delft – van het station langs de Schie naar de TU-campus bijvoorbeeld – en het verschil laten ervaren."

-Jouw Delft is ook duurzaam en studentikoos?
"Studentikoos? Nou, mijn Delft maakt er werk van studenten ná hun studie aan Delft te binden. Nu leidt Delft te vaak talenten op, waarna ze elders hun geld gaan verdienen en nog fnuikender: hun geld úitgeven. Terwijl je hun kennis en knowhow juist goed kunt gebruiken om de stad op verschillende vlakken te verduurzamen. Maar dan moet je ze wel wat kunnen bieden. Dus, beste gemeenteraad, regel dat! Ontwerp een actieplan daarvoor, zorg voor voldoende woningen die aansluiten op de wooncarrière van afgestudeerden, geef ze de maakruimte om te ondernemen, zorg voor Delftse reuring waar zij deel van willen uitmaken – liefst al tijdens hun studie. Verbind ze aan Delft."

-En ja, een regelmatig terugkerend thema in jouw oeuvre: rotte plekken…
"Ja – helaas. Nieuw Delft wordt fantastisch, daar bouwt men nu de monumenten van de toekomst. Maar er zijn nog wel wat rotte plekken tussen Nieuw en Oud Delft. De vertrekkende stadsbouwmeester noemde de Binnenwatersloot zo'n rotte plek – het is in elk geval geen rode loper naar de binnenstad. En daar zou ik de Phoenixstraat inclusief het voormalige Stadskantoor aan willen toevoegen. Er worden plannen gesmeed om het Agathaplein om te toveren tot een entree met allure. Hallo – om daar te komen, moet je eerst de ongure Phoenixstraat trotseren! Gemeenteraad, doe je werk in één keer goed, pak ook deze rotte plekken aan!"

-Waarvan akte. Heb je er wel vertrouwen in, dat de gemeenteraad luistert naar ons Delft?
"Daar worden ze bij volmacht toe aangesteld. Dus daar mogen wij ze ook op aanspreken. De dames en heren lokale politici zullen zelf wel aan dat vertrouwen moeten werken. En dat is ook hoog nodig want op vertrouwen scoren politici een 4,9. Zwaar onvoldoende, ze moeten nauwlettend in de gaten worden gehouden. Door mindmappende columnisten bijvoorbeeld. Want die doen natuurlijk wat ze zeggen en zeggen wat ze doen. En ja, als het moet, met enige regelmaat – daar kun je op vertrouwen."
Kijk voor meer informatie op www.delft.nl/mijnstem.

Rode Loper als gastvrije entree

DELFT - Stichting Centrum Management Delft (SCMD), heeft samen met Ondernemersverenigingen en MCK Architectuur een plan gemaakt om de route Binnenwatersloot – Peperstraat – Oude Langendijk te transformeren tot een gastvrije promenade door het hart van de Delftse binnenstad. Van Binnenwatersloot tot Blauwe Hart – deze route moet een rode loper worden voor bezoekers van de binnenstad. Het moet de binnenstad veiliger en aantrekkelijker maken voor bezoekers, die lopend of fietsend naar de binnenstad komen. Het plan van SCMD – waarvoor veel partijen uit de binnenstad zich kosteloos hebben ingezet – biedt geen ruimte voor een grotebus-lijndienst door de binnenstad. Onderzocht wordt nog hoe alternatief openbaar vervoer door de binnenstad mogelijk is.
Het plan is besproken met diverse partijen. De vertrekkend stadsbouwmeester is vanaf het begin zeer positief over dit plan. Ook de Fietsersbond en ondernemers hebben positief gereageerd. Bewoners op dit traject hebben zich eveneens positief uitgelaten – zij verwelkomen minder verkeer op straat. Andere bewonersverenigingen onderschrijven het nut en de noodzaak; bewoners aan de Nieuwe Langendijk willen in een tweede fase een vergelijkbaar plan gaan uitwerken voor hun straat. De kosten worden geraamd tussen 800.000 euro en 1.100.000 euro. SCMD verwacht via cofinanciering circa 1 à 1,5 ton te kunnen ophalen.
Het plan is met belanghebbenden besproken en ontwikkeld. Deze week heeft het college van burgemeester & wethouders het plan besproken: het is positief over het schetsontwerp en de filosofie daarachter. Deze week is ook de gemeenteraad geïnformeerd over het plan. Komende periode wordt het plan tot in detail klaargestoomd voor uitvoering.

Van zomer- naar winterbanden: bij EDA de Heus is het zo geregeld

Autotechnicus Robin Weber in de werkplaats van EDA de Heus bij een deel van de voorraad winterbanden.

DELFT – De weersomstandigheden worden weer slechter. Dat betekent ook gladde wegen.

Door natte bladeren en op den duur ook zeker bevroren weggedeelten. Het is raadzaam om tijdig voorzorgsmaatregelen te treffen. De wisseling van zomer- naar winterbanden, daarmee moet je op tijd zijn. Voor je het weet is het 7 graden Celsius, of minder, en dan hebben hard geworden zomerbanden een veel langere remweg, en een veel mindere grip bij regen en sneeuw. Dat betekent dat een ongeluk in een klein hoekje zit. Laat daarom op tijd de bandenwissel uitvoeren bij EDA de Heus. "De opslag van banden, het wisselen, het leveren van hele nieuwe banden van een A-merk tot ons huismerk, het is bij ons allemaal mogelijk", zegt eigenaar Aad van Winden. "Bij het leveren zijn losse banden mogelijk, maar bijvoorbeeld ook de combinatie van een band en een velg." Een complete set heeft als voordeel dat de wisseling veel goedkoper uitvalt, omdat je niet telkens de losse band moet wisselen en balanceren. Aad van Winden benadrukt nog maar eens het belang van winterbanden onder slechte weersomstandigheden. "Door een andere samenstelling van het rubber en een dieper profiel rijd je daar in de herfst en winter een stuk veiliger mee", zegt hij. "Altijd verlenen we de juiste service, en geven advies over type, maat, snelheidscodering en belasting. Ook aan winterbanden, in combinatie met bepaalde typen auto's zitten eisen. Dat zoeken wij dus vooraf voor onze klanten uit! Ook als het gaat om de levering van gebruikte sets winterbanden. Daarin spelen we ook een adviserende rol." Bent u toch bij EDA de Heus om winterbanden onder uw auto te laten monteren… vergeet dan vooral niet de wintercheck. Een heel goede combi om de veiligheid te waarborgen. "De airco is een ander verhaal", gaat Van Winden verder. "De airco mag dan niet werken als het vriest, maar met koude en natte tijden is een goed werkende airco heel belangrijk om de aangeslagen ruiten weer snel helder te krijgen! Wat Aad van Winden wil uitleggen is, dat een airco midden in de winter met vorst geen werking heeft. Maar in het vroege voorjaar en het late najaar wel degelijk. "Dan zorgt die namelijk voor een goede ontwaseming", gaat hij verder. "Zo kan alle vocht uit de auto getrokken worden, om condens zoveel mogelijk te voorkomen of te lijf te gaan. Het heeft dus altijd zin om de airco goed te laten nakijken, bijvoorbeeld tijdens de wintercheck. Bij ons bedrijf heeft het onderhouden van de airco-installatie het hele jaar door de aandacht die het verdient! Mijn stelregel: een goede klimaatregeling, het hele jaar door." Kom langs bij EDA de Heus, laat snel de bandenwissel uitvoeren en maak van de gelegenheid gebruik om een volledige wintercheck in combinatie met de aircocheck uit te laten voeren.

EDA de Heus
Schieweg 63
2627 AT Delft
(015) 261 81 81
www.edaheus.nl

Laat me (niet) lachen, met serieus veel voordeel bij Autohaag Zeeuw Delft

Vestigingsmanager Ed Mouton en Howard Komproe, een nieuwe komisch duo? (foto's: ML)

DELFGAUW – Bij Renault-dealer Autohaag Zeeuw Delft in Delfgauw vindt tot en met 20 december het festival 'Laat me (niet) lachen' plaats, met serieus veel voordeel! In geld uitgedrukt bedraagt dat voordeel tot wel 4.000 euro.

Het festival is helemaal opgehangen aan comedy. Niemand minder dan Howard Komproe is het gezicht van de mediacampagne. Autohaag Zeeuw en comedy, dat moet een gelukkige combinatie zijn. "De eerste vijftig kopers van een nieuwe Renault ontvangen dan ook twee kaarten voor een show van deze comedian", zegt vestigingsmanager Ed Mouton. "Wil je eerst een beetje in de stemming komen voordat je zo'n grote uitgave doet? Ga dan naar onze website en bekijk diverse comedy-video's van de collega's van Howard."

Comedy-jas
De najaarsopruiming van Autohaag Zeeuw is op deze manier in een wel heel leuke comedy-jas gestoken. En er is inderdaad ook ontzettend veel te kiezen. Een greep uit de acties laat wel zien hoe groot het voordeel kan zijn. De Renault Twingo Limited kost rijklaar 10.790 euro en dat is 2.500 euro voordeel. In de Renault Clio Life mag je tegen betaling van 12.740 euro weg rijden. Daarmee boek je een voordeel van 2.750 euro. Toch liever de Renault Captur? De Captur Life kost 16.440 euro rijklaar, wat een voordeel van 2.750 euro betekent. "Let er op, de auto's moeten uiterlijk 31 december geregistreerd zijn", gaat Ed Mouton verder. "Behalve deze modellen hebben we nog veel meer voordeelmodellen. En hierbij geldt: op is ook echt op."

Echt geen grap
Dat dit allemaal echt geen grap is, dat maakt de actie op de website wel duidelijk. Een auto aanschaffen blijkt niet eens echt nodig om tòch voor twee comedy-vrijkaarten in aanmerking te komen. Ga naar autohaagzeeuw.nl/renault, bekijk alle comedy-video's. Laat je inspireren en stuur zelf ook een grap in. "Ook daarmee maak je namelijk kans op twee toegangskaarten voor een show van Howard Komproe."
'Laat me (niet) lachen', met serieus veel voordeel bij Autohaag Zeeuw. Zorg dat je niet te laat bent en profiteer van dat lachwekkend grote voordeel tot wel 4.000 euro! De verkoopadviseurs van dit bekende autobedrijf geven u graag meer informatie.Autohaag Zeeuw Delft
Éxportweg 2
2645 ED Delfgauw
(015) 256 44 00
www.autohaagzeeuw.nl

Vijf NCAP-sterren Eclipse Cross

De nieuwe SUV-achtige Eclipse Cross.

YPENBURG – De Mitsubishi Eclipse Cross is de veiligste auto in zijn klasse gebleken.De nieuwe SUV behaalde een topscore in de Euro NCAP-crashtest. De maximale score in deze crashtest is vijf sterren. Dit maximale aantal werd door de nieuwe, coupé-achtige SUV behaald. Daarmee behaalde dit model de hoogste veiligheidsscore. Wat meer gespecificeerd behaalde de Mitsubishi Eclipse Cross een score van 97 procent voor de bescherming van volwassen inzittenden en 80 procent voor voetgangersbescherming. Dat zijn met afstand de beste scores tot op heden. Ook het Forward Collision Mitigation-systeem bewijst zijn waarde. In de crashtest van Euro NCAP wist de Eclipse Cross in alle scenario's en bij elke snelheid een aanrijding te voorkomen of de gevolgen daarvan te beperken. Overigens wist de Mitsubishi Cross in veel van de test het maximaal haalbare aantal punten te behalen. Daarmee werden die vijf sterren bij elkaar gereden. De Eclipse Cross is de eerste van de nieuwe generatie modellen van Mitsubishi Motors. De compacte SUV combineert scherpe lijnen met de uitgebreide expertise van Mitsubishi Motors op het gebied van SUV's en vierwielaandrijving. De levering van deze modellen van Mitsubishi aan diverse Europese landen kwam begin oktober op gang. Prijzen vanaf 28.990 euro.
Preuninger Haagland
www.preuninger.nl

REGIO - Uit de nieuwste testresultaten die Euro NCAP heeft bekend gemaakt, blijkt dat de Crossland X, Opels crossover in het B-segment, de maximale score van vijf sterren heeft behaald.Dit heeft het model te danken aan topprestaties in de categorieën bescherming van volwassen inzittenden, bescherming van kinderen in de auto, veiligheid van voetgangers en de werking van de veiligheidssystemen in de auto. De Opel Crossland X scoorde vooral heel goed in de zijdelingse aanrijding. Daar kreeg de crossover het maximumaantal punten voor de bescherming van zowel volwassenen als kinderen in de auto. Aanvullend op de standaard veiligheidsuitrusting is de Opel Crossland X optioneel ook leverbaar met innovaties die de veiligheid nog verder vergroten, zoals Forward collision alert en City emergency braking met voetgangersdetectie, Vermoeidheidsherkenning systeem, hightech LED-verlichting, 180 graden panoramische achteruitrijcamera en dodehoek-waarschuwing. De Opel Crossland X is compact en scherp gelijnd, met een bijzonder ruim en veelzijdig interieur. Met zijn trendy tweekleurige carrosserie en stoere crossover-uitstraling heeft de Opel Crossland X – sinds hij in maart van dit jaar op de markt verscheen – al meer dan 70.000 klanten in Europa overtuigd van zijn kwaliteiten.

Motorhuis Delft
www.motorhuis.nl

'Een rijk uitgeruste auto voor z'n prijs'

Pieter Dekkers bij de occasion Nissan Pixo 1.0 Look. (foto: ML)

WATERINGEN – Bij Zeeuw & Zeeuw zijn altijd ongeveer honderd occasions aanwezig. Dit is het totale aanbod over twee vestigingen. Aan de 's-Gravenzandseweg 14 in Wateringen en in de Platinastraat 47 in Zoetermeer. Het gaat om occasions van alle merken, dus niet alleen van het merk Nissan, in de prijsklasse van 3.000 tot 50.000 euro. "Ja, we hebben dus ook occasions van een half jaartje oud, waar nog nauwelijks in gereden is", zegt Pieter Dekkers van Zeeuw & Zeeuw Wateringen. "Alle auto's zijn verkregen via inruil of via inkoop van andere partijen. Uiteraard na een grondige inspectie." Als u bij Zeeuw & Zeeuw een occasion koopt, dan wordt deze helemaal rijklaar en met een nieuwe APK afgeleverd. Bij de koop is inbegrepen één onderhoudsbeurt volgens het fabrieksschema. Verder is er altijd zes maanden fabrieksgarantie van toepassing en één jaar Mobiliteitsgarantie, voor hulp bij pech onderweg in heel Europa. "Om een leuk voorbeeld te noemen uit ons aanbod occasions: de Nissan Pixo met bouwjaar 2013 en een kilometerstand van 99.400 voor de aantrekkelijke prijs van 5.950 euro", gaat Dekkers verder. "Ook weer helemaal rijklaar en met een volle tank afgeleverd." Het gaat om de Nissan Pixo 1.0 Look, voorzien van airco, een in hoogte verstelbare bestuurdersstoel, een in twee delen neerklapbare achterbank, lichtmetalen velgen en een radio/cd-speler. "Een rijk uitgeruste auto voor z'n prijs", aldus Dekkers. "Je bent altijd verzekerd van een betrouwbare auto als je bij ons bedrijf een occasion koopt. Wij kiezen namelijk altijd voor kwaliteit. Als we de auto rijklaar maken, kijken we altijd wat de auto aan aankomend onderhoud nodig heeft. Is het misschien nodig om preventief onderdelen te vervangen die binnen afzienbare tijd versleten kunnen zijn? Dan doen we dat, veiligheid en kwaliteit staan voorop." Kom eens langs in één van de showrooms in Wateringen of Zoetermeer.
Telefoon Wateringen (0174) 63 80 60 of Zoetermeer (079) 750 50 25.
Internet: www.zeeuwenzeeuw.nl.

Winterbandentijd bij Toyota en Vakgarage DIGO

Hans Haak en Maurice Schaareman bij het grote aanbod winterbanden van Toyota DIGO.

DELFT – Autobedrijf DIGO is bekend om zijn grote voorraad betrouwbare occasions in alle merken en prijsklassen. Deze bevinden zich op twee locaties: aan de Reinier de Graafweg 2A en aan de Motorenweg 25. "Kom eens langs op de koffie en bezoek onze showrooms, we hebben vast de auto van uw dromen en anders zoeken wij hem voor u op. Onze adviseurs helpen u graag bij het maken van de juiste keus", zegt Peter Huizenga uitnodigend.
Tevens wil DIGO u adviseren bij de aanschaf van winterbanden. Dit is nu wel heel actueel. "Het wordt kouder, meer regen, natte bladeren op de weg, files en straks misschien sneeuw en ijs", begint Huizenga zijn verhaal. "Men heeft bewezen dat een winterband onder 7 graden Celsius een betere grip en kortere remweg heeft. Een winterband kan bij slechte weersomstandigheden dan ook echt ongelukken voorkomen."
Iedereen wil uiteindelijk veilig de winter door, wil Huizenga maar zeggen, "en daar willen wij graag bij helpen." Autobedrijf DIGO helpt u graag bij het vinden van de juiste banden en velgen. Als Vakgarage DIGO kan dit bedrijf altijd alle maten en merken leveren voor alle modellen auto's en tegen opvallend scherpe prijzen. "Vraag een offerte aan en laat ons u uitvoerig informeren over de mogelijkheden. Wacht niet te lang, want als de winter echt invalt wordt de vraag te groot en stijgen de prijzen. Tevens hebben we nu nog volop gebruikte banden en sets voor diverse merken tegen wel heel aantrekkelijke prijzen." Bel (015) 515 00 00 (Reinier de Graafweg) of (015) 515 00 80 (Motorenweg) of kom langs in de showrooms voor beschikbaarheid en prijzen. "Uiteraard verzorgen wij meteen de wissel en het balanceren van de sets, maar wat ook door iedereen als zeer prettig wordt ervaren is de opslagmogelijkheid bij autobedrijf DIGO. U laat de bandenset bij ons achter en wij verzorgen transport, opslag en verzekering van uw banden en dat slechts voor een bedrag van 25 euro. Als er weer gewisseld moet worden is een telefoontje voldoende en wij regelen alles voor u. Handig toch.... echt een service van DIGO!"

Grand Café Willem van Oranje blij met nieuwe menukaart

'Van genot leert men zwijgen'.

DELFT - Grand Café Willem van Oranje is een gezellige horecagelegenheid op het historische marktplein van Delft. Je kunt er zeven dagen neerstrijken voor een kop koffie, een drankje, een lekkere lunch of een heerlijk diner.

Recent is de menukaart aangepast. Gasten kunnen momenteel kiezen uit een twee gangen keuzemenu voor 16 euro 50 of een drie gangen keuzemenu voor 19 euro 75. Op de kaart prijken gerechtjes om van te watertanden.

Voorgerechten
Hierop staan onder meer voorgerechten als carpaccio met basilicummayonaise, pijnboompitten en Parmezaanse kaas, gamba's in knoflookolie, peterselie en ciabatta of een heerlijk proeverijtje van vier kleine hapjes. En wat te denken van gemarineerde kip en guacamole en salsa? Of rauwe zalm en grof zeezout, dille en toast?

Hoofdgerechten
Dan de hoofdgerechten. Gasten kunnen kiezen uit gerechten als in de pan gebakken biefstuk van waards rund met roomsaus of pepersaus, op de huid gebakken sliptong met witte wijssaus of citroen-kappertjessaus of langzaam gegaarde beenham met honingmosterdsaus. Ook altijd goed: kipsaté met pindasaus, salade, atjar en cassave of een hele makreel uit de oven, met kruiden en witte wijnsaus of citroen-kappertjessaus. Voor kinderen is er de kinderbox.

Nagerechten
Ook de nagerechten zijn niet mis: stoofpeer met amandelspijs en pistache-ijs, warme apfelstrudel met kaneelijs, een kaasplankjes of de crepes suzette; een flensje met sinaasappelsaus en vanille-ijs. Of – voor wie niet kan kiezen - een grand dessert.
Benieuwd? Kom langs en geniet van al het moois en lekkers dat Willem van Oranje te bieden heeft.

Broekenweken bij Steendam Herenmode

Mannen vinden bij Steendam Herenmode een uitgebreide collectie pakken.

DELFT - Kan een extra broek in je garderobe geen kwaad? Bij Steendam Herenmode zijn de broekenweken aangebroken.

Dat betekent dat een grote collectie broeken van merken als Gardeur, G-Design, Camel Active en Vanguard tegen mooie kortingen de deur uitgaan. Speciaal vanwege de broekenweken kost een Vanguard model V9 bijvoorbeeld geen 119 euro 95, maar slechts 69 euro 95. De kortingen gelden tot en met zondag 26 november en op is op.
"Het is heerlijk de wintercollectie weer in huis te hebben", vertelt eigenaar Arjan Steendam. Mannen in de leeftijd van 25 tot 85 jaar vinden bij de herenmodezaak aan de Wijnhaven 20a-21 een ruime collectie aan truien en jassen. Ook kostuums zijn er volop verkrijgbaar. "Daarbij werken we volgens het mix-and-match-principe", legt Steendam uit. "Broeken en jasjes zijn los van elkaar verkrijgbaar, maar je kunt ook een jasje met daarbij twee broeken kopen. We hebben hele kleine en hele grote maten en alles er tussenin." Vind je toch niet de perfecte maat? "Dan laten we het op maat maken. Want er gaat hier niemand de deur uit in een pak dat niet goed zit."
Steendam Herenmode vestigde zich in 1940 in Delft, nadat Arjan Steendams grootvader Rotterdam was ontvlucht na het bombardement op deze stad. "Sindsdien hebben we in Delft een hele brede vaste klantenkring opgebouwd." De herenmodezaak heeft voor bijna ieder wat wils. "Voor de meer modieuze man hebben we strakke Italiaanse merken als Cavallaro en Profuomo. Daarnaast hebben we fraaie casual-kleding van merken als Camel active, Vanguard en en Blue Industry. Ik kan wel zeggen dat we de grootste Gardeur-dealer van Delft en omstreken zijn." Daarnaast is er dus de uitgebreide collectie pakken. Wie denkt dat die mode niet verandert, vergist zich. "De afgelopen vijf jaar zien we hele leuke ontwikkelingen in de pakken. Denk aan nieuwe kleuren blauw, leuke contrastverwerkingen en veel strakkere silhouetten. De pakken van nu zijn net wat pittiger. Als je al jaren geen nieuw pak hebt gekocht, doe je er goed aan weer eens bij ons langs te komen."

Meer weten?
Kijk op www.steendam.net.

Stoelinga blij met ruime steun voor zijn motie prostaatkanker

Martin Stoelinga is ook voor de komende verkiezingen lijsttrekker van Onafhankelijk Delft.

DELFT – Een meerderheid van de gemeenteraad stemde donderdagavond in met de motie van Onafhankelijk Delft, die het college opdraagt om bij de GGD te pleiten voor preventief onderzoek naar prostaatkanker.

Het idee voor die motie kwam uit de koker van Onafhankelijk Delft-fractievoorzitter Martin Stoelinga. Stoelinga kreeg dit jaar te horen dat hij prostaatkanker heeft. "Een agressieve vorm van kanker waar helaas veel mannen aan overlijden", geeft hij aan.
Martin Stoelinga wordt voor zijn ziekte behandeld. Hij weet inmiddels dat preventief onderzoek levens kan redden, omdat de ziekte dan tijdig kan worden ontdekt en uitzaaiingen worden voorkomen. "Ik ben heel blij dat deze motie is aangenomen", reageert Stoelinga. "Ik heb er waarschijnlijk niet veel meer aan, maar voor mannen vanaf 50 jaar is het heel belangrijk dat er meer aandacht voor prostaatkanker is. Als je er bijtijds bij bent, kun je heel veel ellende voorkomen. Bovendien kan het de gemeenschap ook heel veel geld besparen."
Verder maakte Martin Stoelinga deze week bekend ook voor de verkiezingen van 2018 lijsttrekker te zijn van zijn partij. "Er valt nog meer dan genoeg te doen in onze mooie stad", laat hij weten.

Olga: Prinses der Olijkers

Foto: Remco Remie

DELFT - Tijdens het Olijkersbal is vorig weekend de nieuwe Prinses van De Olijkers bekend gemaakt. Het betreft Olga de Cock uit Delft, in het dagelijks leven medisch secretaresse in het HAGA Ziekenhuis. Olga heeft er veel zin in. Zij gaat in het komende seizoen 2017-2018 de Olijkers voor als H.D.H. Prinses Olga de 1e, Prinses der Olijkers. Benieuwd wie de nieuwe Stadsprins van Delft wordt? Dat wordt zaterdag 11 november bekendgemaakt tijdens het grote Stadsprinsenbal in partycentrum Onder Ons. (foto: Remco Remie)

Breng een bezoekje aan een Terre des Hommes winkel bij u in de buurt

Terre des Hommes heeft vorig jaar 380.359 kinderen geholpen. (foto: Terre des Hommes/Oscar Timmers) Foto: Terre des Hommes/Oscar Timmers

DELFT - Terre des Hommes heeft in 2016 welgeteld 380.359 kinderen geholpen. Terre des Hommes voorkomt dat kinderen worden uitgebuit, haalt kinderen uit uitbuitingssituaties en zorgt dat ze zich in een veilige omgeving kunnen ontwikkelen.

Dit belangrijke werk werd, met de zusterorganisaties meegerekend, gedaan in 65 landen. In Nederland bestaan sinds 1983 de Terre des Hommes-winkels met een breed assortiment van goede tweedehands artikelen zoals kleding, woondecoratie, huisraad, speelgoed, sieraden en meer. Met uw aankoop maakt u niet alleen uzelf blij, maar steunt u ook het werk van Terre des Hommes. Meehelpen? Wij zoeken ook altijd vrijwilligers voor onze winkels, u bent van harte welkom. U kunt ook uw overtollige spullen bij ons inleveren voor het goede doel.
Kijk voor alle 45 winkeladressen en vacatures op: www.terredeshommes.nl/winkels.

Grotius College is Unesco-school


DELFT - Het Grotius College locatie Juniusstraat 8 mag zich sinds afgelopen donderdag Unesco-school noemen. Slechts 35 basisscholen en scholen voor voortgezet onderwijs in Nederland mogen dit predicaat voeren. Internationale verbondenheid, verdraagzaamheid en solidariteit zijn belangrijke doelstellingen voor scholen met het Unesco-schoolprofiel. Het Grotius College heeft al jaren een internationaal profiel, waarbij wereldburgerschap en de daarbij behorende waarden hoog in het vaandel staan. Tijdens lessen en extra lesactiviteiten wordt veel aandacht besteed aan vrede, mensenrechten, duurzame ontwikkeling en intercultureel leren. Daarnaast is het Grotius College een gecertificeerde European Parliament Ambassador School, waardoor leerlingen ook de internationale verbondenheid, verdraagzaamheid en solidariteit binnen de EU beter leren begrijpen tijdens de speciale Europa-dag.

Oud-sporter Jan Duijndam blikt terug

Ze noemen me wel de Colina van het handbal. Of dat vanwege mijn kwaliteiten als scheidsrechter is of vanwege mijn uiterlijk, weet ik niet.

DEN HOORN - Wekelijks blijkt Delft op Zondag met oud-sporters terug op hun gloriejaren. Deze keer met oud-handballer, maar vooral ook handbalscheidsrechter, Jan Duijndam.

Door Marc Schapers

Jan Duijndam (63), is bijna 42 jaar lid van handbalvereniging DIOS (Doorzetten Is Ons Streven) in Den Hoorn. Hij werd in 2012 lid in de Orde van Oranje Nassau vanwege zijn verdiensten voor de club en voor zijn dorp Den Hoorn. Duijndam speelde jarenlang in het eerste herenteam met onder anderen zijn tweelingbroertje en nog drie broers. "De onderlinge rivaliteit was enorm, zodat het soms uitliep op 'moord en doodslag'. Als broers wil je natuurlijk niet voor elkaar onderdoen. Maar na de wedstrijd was alles direct vergeten en vergeven."
Over zijn loopbaan als speler, zegt hij: "Ik was niet bepaald een supertalent, ik vond de gezelligheid ook belangrijk en bleef na trainingen en wedstrijden tot in de late uurtjes hangen. Fanatiek was ik wel en speelde met veel inzet. Als je dat niet kunt opbrengen moet je het spelletje niet spelen. Bij DIOS vinden we gezelligheid belangrijk, maar in de wedstrijd stropen we de mouwen op en gaan we ervoor tot het eindsignaal. Onze tegenstanders wisten pas na de laatste minuut zeker of ze gewonnen of verloren hebben."
In zijn beste seizoen haalt zijn team op één wedstrijd na de bekerfinale. "Ze zagen ons een beetje als die boeren uit Den Hoorn, maar toch speelden we in de Vliegermolen in Voorburg om een plaats in de finale. Ik weet niet meer tegen wie en verloren uiteindelijk dik. Misschien maar goed ook. In de finale had een eredivisieploeg ons waarschijnlijk van het veld 'geveegd'. Quintus en Schipluiden waren voor mij speciale ploegen om tegen te spelen omdat ze uit de buurt kwamen. Schipluiden mocht niet van ons winnen en dat gebeurde ook niet vaak. De wedstrijd tegen Quintus noemden we de streekderby. Dat was fantastisch om mee te maken."
Na vier knie-operaties eindigt zijn actieve handbalcarrière. "Als vereniging met een aantal teams die op een zeker niveau spelen, zoals DIOS, moet je een bondsscheidsrechter leveren. Zo niet, dan kan de bond zelfs een team terugtrekken. Dus min of meer uit nood geboren ben ik op cursus gegaan en scheidsrechter geworden."
Was zijn spelerscarrière bescheiden, zijn scheidsrechtersloopbaan is indrukwekkend. In het begin beleeft hij weinig lol aan het fluiten. "Je mist nog de ervaring en je krijgt een berg ellende over je heen. Iedereen die langs de kant staat weet het beter. Op gegeven moment kom je op een punt dat het voor jezelf ook een wedstrijd wordt. Je probeert binnen de spelregels er alles uit te halen om die wedstrijd toe een goed einde te brengen. En als dat lukt wordt het nog leuk ook."
Hij floot de eredivisie en was tot zijn vijftigste internationaal scheidsrechter. "Handbalwedstrijden fluit je vaak als duo. Ik ben met Ruud Henneman, een jongen van Quintus, opgeleid tot een goed op elkaar ingespeeld koppel. Samen hebben we heel veel nationale en internationale wedstrijden gefloten. Henneman was nogal strikt en keurde een keer in een afgeladen zaal in Luik in de laatste seconde een doelpunt af, dat de winnende had moeten worden. Het publiek was des duivels. We zijn onder politiebegeleiding het veld afgegaan."
Ze floten het WK voor militairen in Caïro. "Een bijzondere ervaring. In een hal helemaal vol militairen. Die zaten daar volgens mij niet uit vrije wil, maar waren naar binnen gejaagd. Het toernooi werd in de gehele Arabische wereld uitgezonden. De dag na de wedstrijd herkenden de taxi-chauffeurs ons van de TV. Egypte was ijzersterk en won. Een jaar later kwamen we dezelfde spelers tegen op de Haarlemse Handbalweek, niet als militairen, maar nu als het nationale team." Volgend jaar fluit hij 40 jaar. "En ik ga door als bondsscheidsrechter, zolang ik het nog leuk vind. Aan de andere kant is het natuurlijk wel belangrijk dat er een nieuwe aanwas van jongeren komt."

Santa Run: nu ook in Delft

Al die keer eerder organiseerde de Rotary Club een Santa Run in Pijnacker. Dit jaar wordt ook in Delft een Santa Run georganiseerd. (foto: archief) Foto: Koos Bommelé

DELFT - Honderden deelnemers zullen zondag 17 december gehuld in kerstmanpakken door de Delftse binnenstad en de dorpskern van Pijnacker rennen. Voor Pijnacker een inmiddels vertrouwd beeld, voor Delft wordt dit de allereerste Santa Run.

Het belooft een feestelijke middag te worden. Los van het bijzondere beeld van rennende kerstmannen, wordt er ook van alles omheen georganiseerd om het feest compleet te maken. Denk hierbij aan podia, muziek, hapjes en drankjes. Centrale plek wordt de Burgwal, waar de start en finish komen.

Drie keer eerder
De Santa Run werd in Pijnacker al drie keer eerder georganiseerd door de Rotary Club Pijnacker-Nootdorp. Ook in veel andere dorpen en steden in het landen organiseren Rotary Clubs in het weekend voor Kerst zo'n Santa Run. Vier Delftse Rotary Club volgen nu dit goede voorbeeld. De run is namelijk meer dan zomaar een hardloopwedstrijd. "Het is een vrolijke voor-de-leuk loop voor kerstmannen, kerstvrouwen en zelfs kerstkinderen en iedereen krijgt een medaille aan de finish", legt Hans van Luipen van de Rotary Delft Vermeer uit. "Er mag gewandeld worden of flink doorgestapt. Achter de kinderwagen of buggy is eveneens prima. En als je handig bent in je rolstoel mag dat ook, maar je kunt je ook laten duwen. Kortom, verzin het maar."
Ook de Rotary Club doen het niet alleen voor de lol. De Santa Run is bedoeld om goede doelen te steunen. Voor Delft is dat de Stichting Delftse Vakantie Activiteiten (DVA) en de Nierstichting. Rotary Club Pijnacker-Nootdorp steunt acht lokale sportclubs en de Stichting Pijnackernaren helpen Armenië.
Hoe meer voor deze stichting, clubs en organisaties kan worden vergaard, hoe beter.
Dus is gezocht naar sponsors. Die zijn gevonden. De hoofdsponsor van het evenement in Delft is Trompper Optiek, ook bekend van de Trompper Optiek Golden Tenloop, die elk jaar op Hemelvaartdag plaatsvindt. In Pijnacker is Rabobank Zuid-Holland Midden hoofdsponsor van het event. Maar deelnemers sponsoren zelf ook. Hoe? Simpel door mee te doen. Deelname kost slechts 10 euro. Voor dit bedrag krijgen deelnemers bovendien hun kerstmannen of kerstvrouwenpak, inclusief baard en startnummer en natuurlijk een medaille na afloop.

Inschrijven
De inschrijving gaat via internet. Ga voor Delft naar de website https://delft.rotarysantarun.nl/ en voor Pijnacker naar https://pijnacker-nootdorp.rotarysantarun.nl/. Alle informatie over de Santa Run en inschrijving is daar te vinden.

Voetbal dit weekend

Bekerprogramma
Zaterdag 11 november

Nootdorp - WDS (14.30 uur)
Kagia - DHC (15.00 uur)
Wippolder - Ariston '80 (17.00 uur)


Zondag 12 november
SJC - Full Speed (14.00 uur)
Alphense Boys - Schipluiden (14.00 uur)

Competitie
Zondag 12 november

Delft - Hoogland (14.00 uur)

Tafeltennisvereniging DVC organiseert drie open dagen

Zin om weer eens te pingpongen? Dat kan, bij Tafeltennisvereniging DVC.

DELFT - Tafeltennisvereniging DVC bestaat dit jaar 65 jaar. De vereniging organiseert daarom op 16, op 23 en op 30 november open dagen.

Iedereen die tafeltennissen een keer wil uitproberen, of mensen die het weer willen oppakken, zijn van harte welkom om langs te komen. De open dagen zijn op de donderdagavonden van 20.30 uur tot 22.30 uur in één van de sportzalen van het Grotius College aan de Juniusstraat 8 in Delft. Het is mogelijk om één van de drie avonden langs te komen, maar het is ook mogelijk meerdere keren te komen. En zo met drie proefavonden te ontdekken of tafeltennis iets voor jou is. Meedoen kost niets. Meer informatie? Kom langs tijdens de open dagen, kijk op de website www.ttvdvc.nl of bel naar 06 - 53 6934 92.

Sportraad in gesprek


DELFT – In de kantine van DVC aan de Brasserskade 238 in Delft is maandag 20 november de Algemene Ledenvergadering van de Sportraad van Delft. Alle bestuurders van Delftse sportverenigingen en andere


belangstellenden zijn welkom om aan te schuiven en vanaf 20.30 uur mee te praten over actuele onderwerpen. Na afloop is er gelegenheid met elkaar een hapje en drankje te nuttigen.

34 / 36

Klant Contact Centrum

Uittreksel of afschrift burgerlijke stand

Heeft u een uittreksel of afschrift uit de Burgerlijke Stand nodig? Bijvoorbeeld van uw geboorteakte of uw huwelijksakte? Vraag deze dan aan via www.delft.nl.

Wat is een uittreksel of afschrift uit de burgerlijke stand?

Van bepaalde belangrijke levensgebeurtenissen zoals geboorte, huwelijk, echtscheiding en overlijden, maakt de gemeente een akte op. Deze akten worden opgenomen in de registers van de Burgerlijke Stand. Een uittreksel of afschrift van deze akten kunt u nodig hebben voor een huwelijk in het buitenland of bij gerechtelijke procedures.

Uittreksel aanvragen

Een uittreksel of afschrift uit de Burgerlijke Stand vraagt u aan in de gemeente waar de gebeurtenis heeft plaatsgevonden. Is dat in Delft, ga hiervoor dan naar www.delft.nl. Na uw aanvraag stuurt de gemeente het document binnen 1 werkdag via de post naar u toe.

Klant Contact Centrum | Stationsplein 1 | alleen op afspraak, via www.delft.nl/afspraak of tel. 14015 | actuele openingstijden vindt u op www.delft.nl. U kunt bij het KCC alleen per pin betalen.

Werkzaamheden

BINNENSTAD

Achterom: op 13 november zijn er werkzaamheden aan de openbare verlichting. De weg is de hele dag aan beide kanten dicht voor gemotoriseerd verkeer. Fietsers kunnen voor beide richtingen de zuidzijde van het Achterom gebruiken.

Annageer: tot en met 24 november zijn er werkzaamheden aan de bestrating en is de Annageer dicht voor verkeer.

Hippolytusbuurt: tot en met 15 november is de Hippolytusbuurt vanwege werkzaamheden dicht voor gemotoriseerd verkeer.

Phoenixstraat: tot en met 10 juli 2018 wordt de trambaan verlegd en de Phoenixstraat definitief ingericht. De werkzaamheden vinden plaats zonder stremmingen voor het verkeer.

Phoenixstraat / Binnenwatersloot: tot en met 24 november wordt het tramspoor aangesloten op de definitieve locatie. Bestemmingsverkeer voor de Binnenwatersloot en Westvest kan deze straten alleen via de noordzijde bereiken. Bij de Binnenwatersloot is alleen ingaand verkeer mogelijk. Verkeer richting Zuidwal rijdt via de Binnenwatersloot en Oude Delft.

Trompetstraat: tot en met 22 december zijn er werkzaamheden aan kabels en leidingen en is de straat dicht voor gemotoriseerd verkeer.

Voorstraat: op 13 november zijn er werkzaamheden aan de riolering en is de Voorstraat afgesloten ter hoogte van de Baljuwsteeg.

SPOORZONE

Engelsestraat: tot en met 17 november zijn er werkzaamheden in de bocht bij de Gamma en de Roobol. Verkeer wordt omgeleid via de Abtswoudseweg en het Zuideinde.

Phoenixstraat: tot en met 10 juli 2018 wordt de trambaan verlegd en de Phoenixstraat definitief ingericht. De werkzaamheden vinden plaats zonder stremmingen voor het verkeer.

Phoenixstraat / Binnenwatersloot: tot en met 24 november wordt het tramspoor aangesloten op de definitieve locatie. Bestemmingsverkeer voor de Binnenwatersloot en Westvest kan deze straten alleen via de noordzijde bereiken. Bij de Binnenwatersloot is alleen ingaand verkeer mogelijk. Verkeer richting Zuidwal rijdt via de Binnenwatersloot en Oude Delft.

HOF VAN DELFT

Krakeelpolderweg / Westlandseweg: tot en met 11 november zijn er werkzaamheden met een hijskraan op de hoek van de Krakeelpolderweg en Westlandseweg. Fietsers en voetgangers kunnen blijven passeren.

TANTHOF

Angolastraat: tot en met 15 december zijn er werkzaamheden aan de bestrating. Op de plek waar wordt gewerkt is geen verkeer mogelijk. Woningen blijven bereikbaar.

Fuutlaan: tot en met 1 december zijn er werkzaamheden aan de stoep, parkeerplaatsen en de rijbaan op het deel tussen de Lepelaarstraat en Visdiefplaats.

VOORDIJKSHOORN

De Kringloop / Zeestraat: van 13 tot en met 24 november zijn er werkzaamheden aan de brug tussen De Kringloop en de Zeestraat. De brug is dicht voor fietsers en voetgangers.

VOORHOF EN BUITENHOF

Aart van der Leeuwlaan: tot en met 17 november wordt de Aart van der Leeuwlaan opnieuw bestraat op het deel tussen de Martinus Nijhofflaan en de Troelstralaan. Ingaand verkeer vanaf de Martinus Nijhofflaan blijft mogelijk.

Buitenhofdreef: tot en met 21 december zijn er werkzaamheden aan kabels en leidingen. Het werk gebeurt op de stoep.

Diepenbrockstraat: tot en met 22 december zijn er werkzaamheden aan de riolering. Langs de werklocatie zijn rijplaten geplaatst om in- en uitgaand verkeer mogelijk te houden.

WIPPOLDER EN SCHIEOEVERS

Engelsestraat: tot en met 17 november zijn er werkzaamheden in de bocht bij de Gamma en de Roobol. Verkeer wordt omgeleid via de Abtswoudseweg en het Zuideinde.

Jaffalaan: tot en met 28 november is de Jaffalaan afgesloten vanwege werkzaamheden aan de riolering.

Leeghwaterstraat: tot eind 2017 wordt de riolering vervangen en wordt de straat heringericht als fietsstraat. Het deel waar wordt gewerkt is afgesloten voor doorgaand verkeer.

Maerten Trompstraat: tot en met 17 november vindt er onderhoud plaats aan de stoep ter hoogte van huisnummers 18 - 32. De stoep is op dit deel afgesloten. Woningen blijven wel bereikbaar.

Schoemakerstraat: tot en met 27 november zijn er werkzaamheden bij de kruising met de Kruithuisweg. Verkeer blijft mogelijk, maar er kan een rijstrook minder beschikbaar zijn.

Sint Sebastiaansbrug: De Sint Sebastiaansbrug is afgesloten voor zwaar verkeer (hoger dan 2,5 meter of zwaarder dan 5 ton). Zwaar verkeer wordt omgeleid:vanaf de A13 (vanuit Amsterdam/Leiden) via de Vrijenbanselaan, Broekmolenweg en Wateringsevest.vanaf de A13 (vanuit Rotterdam) via de Kruithuisweg/N470, Prinses Beatrixlaan, Westlandseweg en Zuidwal.

Automobilisten, fietsers, voetgangers en invalidenvoertuigen kunnen wel gebruikmaken van de brug.

Zuideinde: tot en met 20 december wordt een deel van de riolering vervangen en worden de Hooikade, Zuideinde en Abtswoudseweg ingericht als fietsstraat. Tijdens de werkzaamheden is het Zuideinde dicht voor fietsers en gemotoriseerd verkeer. Er is een omleiding ingesteld.

Besluiten

VERKEERSBESLUITEN

Project Spoorzone – definitieve inrichting

2611 AV | Wateringsevest | verkeersmaatregelen (kenmerk 2913759)

2611 AV | Wateringsevest/Phoenixstraat | parallelweg: instellen 30 km/u zone (kenmerk 2913786)

2611 AV | Wateringsevest/Phoenixstraat | parallelweg: instellen fietsstraat (kenmerk 2913784)

2613 BH | Spoorsingel | aanwijzen vrijliggende paden als fietspad (kenmerk: 2913729)

2613 SN | Coenderstraat | aanwijzen vrijliggend pad langs de weg als fietspad (kenmerk 2913974)

2613 xx | Kampveldweg | instellen fietspaden (kenmerk 2912188).

Overig

2635 EV | Kastanjewetering/Laan van Bentvelsen | instellen voorrangsregeling (kenmerk 3150829).

VUURPLEKKEN JAARWISSELING 2017- 2018

Het college heeft voor de jaarwisseling 2017-2018 de volgende vuurplekken aangewezen: Tanthof | Amazoneweg thv. kruising met de Kalfjeslaan en Abtswoude Brasserskade | parkeerterrein Brasserskade / Castrop RauxellaanGeerweg | grasveld Koningsplein.

Voorwaarden

De gemeente stelt voorwaarden. Zo moet een betrouwbare organisatie verantwoordelijk zijn voor de organisatie van het vuur en moeten er voldoende overige activiteiten in de omgeving van de vuurplek zijn. Op 31 december en 1 januari kan op deze locaties niet geparkeerd worden. Op andere locaties dan hier genoemd zijn geen Oud & Nieuw-vuren toegestaan.

Bezwaar

Belanghebbenden in de zin van de Algemene wet bestuursrecht kunnen binnen 6 weken na deze bekendmaking een bezwaarschrift indienen bij burgemeester en wethouders, p/a p