Delft op zondag

15 april 2018

Delft op zondag 15 april 2018


Terug naar de tekentafel voor coalitieplannen

Politiek stuurt nieuwe verkenners op pad

Wim Bot, oud-raadslid van GroenLinks, wordt een van de nieuwe verkenners (Foto: PR)

DELFT – Het smeden van een nieuwe coalitie binnen de Delftse gemeenteraad blijkt toch moeilijker dan wellicht op voorhand gedacht. De samenvatting van de eerste verkenningsronde, uitgevoerd door informateur Marijke Vos (GroenLinks), kon niet op genoeg bijval rekenen onder de betrokken partijen.

Door Ruud Stift

Vooral D66 zag nog haken en ogen, maar de fractie vertrouwt erop dat de plooien binnen afzienbare tijd gladgestreken zullen worden. Fractievoorzitter Christine Bel: "We willen een inhoudelijk breed akkoord. Een akkoord waarin de Delftse burgers de voor hen belangrijke thema's zullen herkennen. De gesprekken waren constructief en open, maar in het uiteindelijke verslag lazen we op het gebied van economie, lasten en financiën te weinig terug."

Een kwestie van 'back to the drawing board' en daarvoor zijn twee nieuwe verkenners aangesteld, Wim Bot en Pieter Guldemond. Bot was tussen 1994 en 2008 raadslid voor GroenLinks en Guldemond was wethouder voor STIP van 2010 tot 2014.
Michelle Corten, fractievoorzitter van STIP, is blij met de aanstelling van voornoemd duo. "Allebei kennen ze de stad goed, hebben er een binding mee en daarnaast zijn ze stevig geworteld in de lokale politiek. STIP neemt graag haar verantwoordelijkheid om er dit keer wél uit te komen met elkaar en een goed stadsbestuur te vormen. Deze week worden alle partijen weer uitgenodigd. We sluiten niemand uit en gaan op basis van inhoud en samenwerking de gesprekken in. Waar zien we overeenkomsten en/of verschillen? In deze aangepaste vorm hebben we alle vertrouwen in een goede afloop." Winnaar van de verkiezingen, GroenLinks, laat bij monde van fractievoorzitter Frank van Vliet het volgende weten: "Alle opties zijn weer open. Een stap vooruit echter is dat we gedrieën, GroenLinks, STIP en D66, hebben besloten met deze twee formateurs in zee te gaan. Op een aantal onderdelen hebben we al prettig met elkaar samen gewerkt en we vinden elkaar op heel veel onderwerpen (o.a. duurzaamheid), maar er zal her en der nog een beetje gefinetuned moeten worden. De gesprekken lopen. Een eventuele uitkomst voorzie ik pas in de loop van deze week. Ook wij sluiten niets uit, maar we zullen wel aangeven met wie we het liefst de coalitie aan willen gaan. Dat heeft dan voornamelijk met inhoud, stijl en agenda te maken."

Hoe gaat het nieuwe college van B en W eruitzien? We kunnen al met potlood de drie-eenheid GroenLinks, STIP en D66 invullen, maar welke partijen sluiten hierbij aan? De informateurs kregen als opdracht mee te gaan voor 'een breed draagvlak', zowel in de stad als in de gemeenteraad. Een coalitie die recht doet aan de verkiezingsuitslag. Zijn verschillen overbrug- en bespreekbaar? En, moet het huidige beleid van de gemeente doorgezet worden of kiest men voor een andere koers? De heren Bot en Guldemond hebben een schone taak toegewezen gekregen.

Fietsers Grotius College sponsoren Voedselbank Delft

De leerlingen overhandigden de cheque aan de vrijwilligers van Voedselbank Delft. (Foto en tekst: Martin Groen)

Vorige week was er een bijzondere bijeenkomst op het Grotius College in Delft. Door te – leren - fietsen hebben 80 leerlingen van de Internationale Schakelklassen geld ingezameld voor het goede doel. De leerlingen overhandigden een cheque met het bedrag van 601,25 euro aan de vrijwilligers van Voedselbank Delft.

De vrijwilligers van de Voedselbank namen de cheque dankbaar in ontvangst. Naast de leerlingen die het sponsorgeld bij elkaar hadden gefietst en de vrijwilligers van de Voedselbank, was ook de Werkgroep "Vluchtelingen en Educatie" aanwezig. Deze werkgroep had zes cent per gefietste kilometer beschikbaar gesteld. Het bedrag van 601,25 euro kwam tot stand, doordat de 80 leerlingen in een periode van 30 schooldagen ruim 10.000 kilometer fietsten. Ook waren de Stichting Hulp aan Delftse Jongeren (SHDJ) en Stichting Stunt aanwezig. Deze partijen hebben ervoor gezorgd dat de leerlingen voor een kleine eigen bijdrage een fiets konden kopen.

Conflictgebieden
Een groot deel van de leerlingen komt uit een conflictgebied zoals Syrië of Somalië en is pas recent in Nederland. Het Grotius vindt het heel belangrijk dat deze jongeren leren hoe belangrijk fietsen is voor hun toekomst in Nederland. De school heeft de leerlingen daarom uitgedaagd om elke schooldag met de fiets naar school te komen: hoe vaker zij de fiets nemen, hoe meer geld zij ophalen voor de Voedselbank. Projectleider Chee-Wai Chan van het Grotius: "De docenten hebben voor de zekerheid gecheckt of iedereen wel daadwerkelijk met de fiets kwam. Het was in die periode namelijk ook nog eens bar koud. Als iemand toch stiekem de bus had gepakt, was er sociale controle van de jongeren onderling."

Nieuwkomers
Ieder jaar ontvangt het Grotius College een groot aantal leerlingen die pas in Nederland zijn. Deze leerlingen moeten eerst de Nederlandse taal leren voordat zij kunnen doorstromen naar het reguliere onderwijs. Het is essentieel dat deze leerlingen naast de Nederlandse taal ook leren hoe de Nederlandse samenleving werkt. Fietsen maakt daar een belangrijk onderdeel van uit. Om de jongeren op de fiets te krijgen, heeft het Grotius het project Biking2Skool ingevoerd. Op het schoolplein is een fietsles gestart. Ze leren hierbij de techniek van het fietsen en de belangrijkste verkeersregels. Met deze uitdaging hebben de jongeren geleerd dat fietsen in Delft de goedkoopste, gezondste en leukste manier is om je te verplaatsen.

Voedselbank Delft
Het Grotius College heeft Voedselbank Delft geadopteerd als goed doel. De jongeren hebben via het project geleerd dat de Voedselbank iedere week ruim 400 gezinnen met een smalle beurs in de regio Delft ondersteunt. Juist deze jongeren zijn heel gemotiveerd om iets positiefs te kunnen doen voor de Delftse gemeenschap. Bij de fietsexcursie naar de Voedselbank was een aantal jongeren zo enthousiast, dat die aangaven als vrijwilliger te willen gaan werken. Chan: "Het is geweldig om te zien dat de wil er is bij deze jongeren, zowel om te leren fietsen als iets voor de samenleving te doen."

Connie (78) en Dick Langeveld (80)

Wat doet u momenteel hier in de Willem de Zwijgerstraat?
Connie: We hebben net de auto geparkeerd en lopen naar de Julianalaan. We zijn van plan een nieuw zonnescherm bij de speciaalzaak daar te kopen. We komen oorspronkelijk uit Haarlem, maar wonen al 47 jaar in Delft.

Gaat u vandaag nog iets doen?
Dick: Connie gaat straks nog bij een vriendin op visite en dan ga ik lekker nog even de boeken in. Ik ben een boek aan het lezen over zogenaamde 'aapmensen'.

Doet u vaak dingen apart?
Dick: Nee, we doen heel veel samen zoals samen boodschappen en dagjes uit. Daar hebben we alle tijd voor. We gaan dan bijvoorbeeld naar Den Haag of Amsterdam. We hebben vroeger veel van de wereld gezien. Dan gingen we met de rugtas op door bijvoorbeeld Turkije of China en Rusland. Vissen doe ik wel alleen. Ik maak zelf pluggen om mee te snoeken en regelmatig vang ik dan wat.

Wat heeft u al gedaan deze week?
Dick: Nog niet zo heel veel. Connie heeft zondag de wielerwedstrijd Parijs-Roubaix op televisie gekeken en dan mag ik haar echt niet storen.

Wie zou u graag nog eens willen ontmoeten?
Connie: Ik zou graag mijn vriendin Jo Meijer uit Haarlem nog eens willen ontmoeten. Helaas is ze overleden en dat gaat dus niet meer.

Wat is voor u het nieuws van de afgelopen week?
Dick: Dat is het gedonder bij Facebook. Er gebeuren gekke dingen als ineens privé gegevens op straat liggen. Connie: Gelukkig zijn wij digibeten en hebben we daar geen last van.

"Geen geld nodig om elkaar te helpen"

Er werden veel succesvolle matches gemaakt tijdens de Beursvloer

Kennis, diensten en spullen uitwisselen, zonder dat er geld aan te pas komt. Dat is het doel van de Beursvloer van Stichting de Delftse Uitdaging.

Tijdens de twaalfde editie van het evenement kwamen zo'n 90 bedrijven en maatschappelijke organisaties uit Delft en gemeente Midden-Delfland bij elkaar om matches te maken door vraag en aanbod te combineren. De een heeft een vergaderruimte nodig, iemand anders heeft nog wat oude laptops over. Ruim 140 succesvolle matches bewezen dat er geen geld nodig is om elkaar een helpende hand te bieden.

Succesverhalen
Tijdens de Beursvloer vonden bijvoorbeeld groothandel Makro Delft en Scouting Schipluiden elkaar. Makro gaat de jeugdvereniging helpen bij het groot onderhoud van het clubhuis. In ruil voor hun hulp organiseert de Scouting leuke kinderactiviteiten voor de klanten van de groothandel. Ook Stichting MISA en Westvest Notarissen onderhandelden succesvol. In ruil voor juridisch advies van Westvest aan de stichting, organiseert MISA een heerlijk Afrikaans diner voor het personeel.

Veel waard
"Het is zo leuk om te zien hoeveel waarde mensen elkaar kunnen bieden, zonder geld", vertelt Wilma Broeseliske van de Delftse Uitdaging. "Wat de een over heeft, kan de ander weer goed gebruiken. Het was ons doel om twee werelden met elkaar te verbinden en kwalitatief goede matches te maken, dat is zeker gelukt."

Beker
KWF Samenloop voor Hoop viel in de prijzen. Met hun pitch op het podium waarin ze hun vraag en aanbod moesten uitleggen, wonnen zij de 'Pitch je naar een match' beker. De vraag, hulp bij de organisatie van het loopevenement, werd erg gewaardeerd door de jury. "Het is een vraag die een grote groep mensen gelukkig maakt. Zowel mensen in Delft als Midden-Delfland profiteren hiervan."

Koeiendans op Hoeve Biesland

Zondag 15 april is de koeiendans op Hoeve Biesland. Op deze dag gaan de koeien van Hoeve Biesland om 11 uur voor het eerst weer naar buiten en kan iedereen komen kijken naar dit vrolijke spektakel.

Gedurende de wintermaanden hebben de koeien doorgebracht in hun riante koeientuin op de boerderij. Ze verblijven dan binnen omdat het land van november tot april te nat is om op te grazen. Met de warme dagen van de afgelopen tijd, zal het gras hard groeien en het land opdrogen. Dan kunnen 'de dames' dus eindelijk weer naar buiten. Tijdens de koeiendans zullen de hulpboeren van Hoeve Biesland koffie/thee/fris schenken en kunnen mensen genieten van een broodje Hoeve Biesland burger of lekkers van de bakker. Ook zal de Weilandwinkel open zijn, waar verschillende streekproducten verkocht worden en kan er kaas geproefd worden gemaakt met melk van eigen koeien. Net als vorig jaar kunnen fotografen een streekpakket winnen met de meest indrukwekkende foto van de koeiendans.

Informatie
Om 10 uur gaat de boerderij open. Om 11 uur gaan de koeien de wei in. Kom met de fiets en parkeer deze op de parkeerplaats van de boerderij. Auto's kunnen geparkeerd worden op de parkeerplaatsen in Delftse Hout. Adres: Bieslandseweg 1, Delfgauw.

Het is de menselijke maat die telt bij Fysiotherapie Delft Zuid

"We zijn een hecht team van therapeuten" (Foto: PR)

Tapen is een nieuwe manier om de symptomen van hooikoorts te bestrijden. Bij Fysiotherapie Delft Zuid werken ze er al een paar jaar mee.

"En met resultaat", vertelt Tessa van Ommen van Fysiotherapie Delft. "Van mensen die het probeerden geeft een groot percentage aan dat ze minder klachten hebben. Reden voor ons om dit ook dit jaar weer aan te bieden. Een behandeling kost 17 euro 50. Het voordeel van deze behandeling is dat het redelijk eenvoudig is, en er geen medicatie aan te pas komt. De tape blijft een week zitten. Met drie behandelingen komen de meeste mensen goed door het pollenseizoen heen." Waarom het zo goed effect heeft? "Je geeft via de huid een sensorische prikkel aan het immuunsysteem. De effecten en werking hiervan wordt nog verder onderzocht en wij werken daaraan mee. Wat in ieder geval opvalt is dat het vooral bij jongeren en kinderen bijzonder goed aanslaat."

Hecht team
Anti hooikoortstaping is één van de vele specialisaties van het team van Fysiotherapie Delft Zuid, dat uit zes professionele en goed opgeleide therapeuten bestaat, die ieder hun eigen specialisatie hebben. Naast de 'gewone' fysiotherapie kun je bij Fysiotherapie Delft Zuid ook terecht voor oedeemtherapie, sportgerelateerde klachten, dryneedling, triggerpoint behandelingen, echografie (op afspraak) en speciale ouderenbehandelingen. "We zijn een hecht team van therapeuten", benadrukt Tessa. "We hebben allemaal een passie voor bewegen en het menselijk lichaam. Onze praktijk is kleinschalig en persoonlijk. We hebben in onze praktijk alle hulpmiddelen die we nodig hebben waaronder, een prettige oefenzaal."
Expertise en materialen zijn één ding, uiteindelijk is het de menselijke maat die telt, vindt Tessa: "Wij staan voor betrokkenheid, persoonlijke aandacht en we nemen de tijd voor ieder mens. We hechten hier aan persoonlijk contact, 1 op 1 aandacht. Je bent hier geen nummer. Veel mensen komen bij ons op advies van tevreden patiënten." De goede bereikbaarheid en laagdrempeligheid wordt ook gewaardeerd: "We hebben geen wachtlijst. We zijn eigenlijk altijd bereikbaar. We kijken niet alleen puur naar de klacht maar ook naar de specifieke hulpvraag van de patiënt en hoe we diegene daar zo goed mogelijk mee kunnen helpen en ondersteunen. We zijn echt een team; dat betekent dat we elkaars sterke punten en specialisaties gebruiken. Het kan dus ook voorkomen dat u niet door één, maar twee therapeuten geholpen wordt. We streven naar het best haalbare resultaat. Iedereen is welkom en samen zoeken we naar de beste behandeling. Neem contact met ons op via de website of tel. 015-2620285

Voor interieuradvies gaat u naar Wandmode Delft

Vloeren, muren, ramen... Bij Wandmode Delft weten ze er alles van. (Foto: PR)

Stijladvies of woonideeën nodig? Of is behangen niet uw talent? Wandmode Delft helpt u graag!

Sinds 6 jaar hebben Stefan de Wit en zijn vader een winkel aan de Minervaweg waar zij verf, behang, raamdecoratie, vloeren en nog veel meer verkopen. Maar de expertise van het bedrijf gaat veel verder terug: Wandmode Delft is een familiebedrijf en komt voort uit een klusbedrijf met meer dan 30 jaar ervaring. En dat betekent dat je ook het praktische werk met een gerust hart aan de profs van Wandmode Delft kunt overlaten. "We werken met een vast team van eigen mensen", vertelt Stefan. "Wij voeren allerlei werkzaamheden uit. Behangen natuurlijk, maar ook voorbereidende werkzaamheden daarvoor, zoals het afstomen van oud behang. Wij hebben veel kennis over en ervaring met schilderen, sausen en stucwerk. Kijk eens op onze website www.wandmodedelft.nl voor een indruk van de merken, collecties en producten die wij aanbieden. Geïnteresseerd? Vraag dan online vrijblijvend een offerte aan! U bent bovendien ook altijd welkom in onze winkel voor informatie en inspiratie, bijvoorbeeld door de verschillende behangboeken die wij hebben te bekijken."

Vloeren, muren en ramen
De winkel aan de Minervaweg 14 bekijken is misschien altijd wel een goed idee, als je aan het nadenken bent over de herinrichting van je huis. Want Wandmode heeft een ruim assortiment. Zo kun je kiezen uit verschillende soorten vloerbekleding, zoals tapijt en karpetten, vinyl, laminaat- of pvc-vloeren. "Vooral die laatste vloersoort is de laatste jaren populair", aldus Stefan. Dat is niet onlogisch: pvc-vloeren zijn sterk, onderhoudsvriendelijk en verkrijgbaar in verschillende dessins. Zo is de houtlook haast niet van echt te onderscheiden. Naast reguliere behangsoorten kunnen de professionals van Wandmode Delft ook werken met Renovlies, glasvezelbehang die vaak als vervanging van stucwerk gebruikt wordt. "Vooral in nieuwbouwhuizen", legt Stefan uit. "Nieuwe muren werken nog en dus kun je in gewoon stucwerk scheuren krijgen. Met Renovlies heb je dezelfde uitstraling als stucwerk, maar zonder dat probleem. Bovendien is het stootvast en gaat het lang mee"
Heb je de vloeren en muren eenmaal gehad, dan blijven de ramen over, en gelukkig voorziet Wandmode Delft in een ruim aanbod van raamdecoratie: rolgordijnen, jaloezieën, plissé, of raamfolie, het is er allemaal. Ook heeft de winkel horren om insecten buiten te houden en natuurlijk kunnen die perfect op maat gemaakt en geïnstalleerd worden. Kortom: koop bij de kenner, en als kenners kunnen de specialisten van Wandmode Delft u natuurlijk uitstekend adviseren!

Sunniva Skaug (14)

Sunniva Skaug heeft onlangs op de altviool meegedaan met het Prinses Christina Concours in Den Haag in de categorie 12-14 jaar.

1. Waarom wil je bij het station op de foto?
Ik kom bijna dagelijks in het station. Ik repeteer met een kwartet in Utrecht. Het jeugdorkest waar ik in zit, zit in Den Haag. En ik heb altvioolles in Rotterdam.

2. En in Delft?
Ik zit ook in het schoolorkest van het Stanislas. Normaal treden we één keer in het jaar op, maar dit jaar drie keer vanwege een uitwisseling: één keer in Polen, één keer in Hongarije en één keer in Nederland. Vorige week kwamen de Polen naar Nederland en deden ze mee met ons concert. Zo bijzonder al die culturen. In de voorjaarsvakantie zijn wij daar geweest.

3. Onlangs heb je meegedaan met de regiofinale van het Concours. Kun je daar iets over vertellen?
Daar ben ik tweede geworden. Ik mag straks een week op muziekcursus, helemaal verzorgd, met coaches. En een concert geven in Den Bosch. Ik mag ook naar allemaal concerten toe. Vorige week heb ik meegedaan met de halve finale.

4. Hoe ging de halve finale?
Het was in het provinciehuis in Den Haag. Dat was heel leuk, want ik kwam alle kandidaten tegen die ik in Den Bosch had ontmoet. Ik moest als eerste. Het was heel vroeg en ik ben geen ochtendpersoon, maar voor mijn gevoel ging het heel goed. Ik was heel tevreden. Het niveau was wel heel hoog. Uiteindelijk ben ik niet doorgegaan naar de finale.

5. Vond je het spannend?
Dit was niet mijn eerste concours. Ik merkte wel dat ik al gewend was aan de spanning. De eerste keer dat ik met een concours meedeed, moest ik helemaal trillen op de dag zelf ook. Nu had ik alleen spanning vooraf.

6. Hoe ben je ermee begonnen?
Als ik ga studeren, ben ik een beetje lui. Als ik niks heb om naartoe te werken, kan ik drie jaar aan een stuk werken. Er moet een beetje druk achter zitten. Mijn altvioollesdocente kwam toen met het idee om mee te doen aan het concours.
7. Speel je graag solo's?
Ik hoef niet per se solo's te spelen, dat is niet mijn ding. Samen spelen vind ik heel leuk, samen muziek maken. Het is ook veel gezelliger om samen te spelen.

8. Is het allemaal te combineren met school?
Ja, gaat eigenlijk best wel goed. Omdat ik veel reistijd heb, kan ik in de trein dingen doen. Als ik minder zou doen, zou ik me denk ik vervelen.

9. Wil je later verder in de muziek?
Weet ik nog niet. Op school vind ik natuurkunde en talen ook heel leuk. Misschien ga ik daar wel in verder als dat goed uitpakt. Het is nog niet zeker of ik doorga in de muziek. Maar ik blijf wel spelen!

10. Wat zou je doen als je de burgemeester van Delft was?
Zorgen dat iedereen muziekles krijgt en dat je leert zingen. Dat is de basis voor alles en iedereen kan het leren.

In de nek- en schoudermassageworkshop, woensdag 18 april, leert u een aantal massagegrepen, waar u ze voor kunt gebruiken en een basis recept van ongeveer 30-40 minuten om een heerlijke massage te geven. Ook worden de meest gemaakte fouten besproken en kunt u vragen stellen over bepaalde spanningspunten. Opgeven voor deze workshop kan via info@hartenziel-online.nl of bel op werkdagen tussen 19.00 uur - 20.00 uur naar 06 10521351. Kosten 30 euro pp. Meer informatie op www.hartenziel-online.nl n Urban sketching, buiten tekenen in Delft. Teken wat je ter plaatse ziet, 'n gebouw, boom, lantaarn... Iedereen kan meedoen. Eén les of meerdere, wat je wilt. Dinsdagmiddag van 14.00 uur -16.00 uur. Start: Phoenixstraat 66, 2611 AM Delft. Aanmelden 06-44092829. informatie http://jokekrul.blogspot.com n Klassiek sopraan Irene Maessen en wereldmuziek ensemble Tripletov brengen met veel passie een bijzonder cross-over programma in de Synagoge Delft, waarbij joodse componisten centraal staan. Zij brengen o.a. Franse klassieke muziek van Ravel, Milhaud en Dukas gecombineerd met joodse volksmuziek van o.a. Gebirtig en verkennen enthousiast het hele gebied daartussen. Aan de zaal: volwassenen 15 euro; Kinderen tot 12 jaar, CJP en studenten 7,50 euro .Voorverkoop online volwassenen 13 euro; Kinderen tot 12 jaar, CJP en studenten: € 6,50. n A.s. vrijdag 20 april is er weer een workshop aquarelleren in de Botanische tuin. Beginners en gevorderden, vrienden, collega's of als kado te geven,een 1 daagse workshop van 10 uur -16.30 uur met lunchpauze voor 65 euro p.p. incl.materiaalgebruik. Kleine groepjes dus vol=vol, belangstellenden kunnen zich opgeven bij atelier@gonnystuut.nl n Op zaterdag 21 april a.s. kunnen geïnteresseerden tussen 08:30 uur en 12:00 uur gratis 'Groenzoomcompost' afhalen aan de Kleihoogt 60. Om een kruidenrijke vegetatie in het natuur- en recreatiegebied te realiseren worden diverse percelen twee keer per jaar gemaaid. De nieuwe kruidenrijke vegetatie heeft een positief effect op de weidevogels en andere dieren in het gebied. Het maaisel is verwerkt tot compost, waarmee u uw moestuin en bloemborders kunt verrijken. Op is op. n Woensdagmiddag 25 april staat de paardenbloem centraal. In het park worden bloemen geplukt en wortels uitgegraven. Van de wortel wordt tinctuur gemaakt en van de bloemen zoete tapenade. Daarnaast wordt de plant getekend. Je bent welkom vanaf 13.45 uur in het tuinhuis op de Vijvertuinen. Het duurt tot circa 16.30 uur. Deelname kost €15,- incl materialen. Opgeven via marionvreugdenhil@gmail.com. Meer informatie: www.totaalbalans-marion.nl n Delft en de Tweede Wereldoorlog: Lezingen door Mechtild de Jong en Trudy van der Wees. De Delfia Batavorum-lezingenavond staat in het teken van Delft en de Tweede Wereldoorlog. Mechtild neemt u mee naar het mysterieuze oorlogsverleden van TU-hoogleraar prof. dr. ir. J.L. van Soest. Trudy schreef het boek 'Delft 40-45'. De avond vindt plaats op donderdag 19 april in De VAK, Westvest 9, Delft. Aanvang 20.00 uur. De toegang is gratis voor leden van Delfia Batavorum, niet-leden betalen 5 euro n

Banketbakkerij Stoffer wint patisseriewedstrijd

Banketbakkerij Stoffer won met "een patisserie product waarvan je moet blijven smullen". Links Matthijs Stoffer en rechts Roy van Etten (foto: PR) Foto: Esther Luijk

Feest in Delft! Banketbakkerij Stoffer mag zich een jaar lang Premier Patissier van Nederland noemen.

Vandaag is bekend gemaakt dat de banketbakker de eerste prijs in de wacht heeft gesleept tijdens de jaarlijkse innovatiewedstrijd van het Gilde van de Betere Banketbakkers Heerlijk & Heerlijk. Stoffers 'amandel pistache cake' trok de jury over de streep.

Wedstrijd
Tijdens de algemene leden vergadering van 10 april j.l. konden alle banketbakkers, aangesloten bij het gilde Heerlijk & Heerlijk, een nieuw innoverend patisserieproduct inleveren. In totaal hebben zo'n 60 banketbakkers gestreden om de felbegeerde titel. De jury, onder leiding van Stan de Kuiper, voormalig eigenaar van Banketbakkerij Blommestein te Amsterdam, sprak van een hoog niveau. Stan de Kuiper: "Het winnende product van Banketbakkerij Stoffer sprong er tussenuit. De amandel pistache cake heeft de perfecte verhouding tussen een heerlijke amandelsmaak en tijdens het proeven komt een heerlijke pistachemelange naar boven. Daarnaast zag de cake er schitterend uit. Kortom een patisserieproduct waarvan je moet blijven smullen."

Juryoordeel
Over de algehele kwaliteit was de jury goed te spreken: "De producten zijn zelfs weer van een iets hoger niveau dan voorgaande jaren. Vooral op het visuele aspect is er vooruitgang geboekt. De top ligt erg dicht bij elkaar." Het winnende product van banketbakkerij Stoffer uit Delft scoorde op smaak uitstekend. Maar ook de vernieuwing en uitstraling sprongen er bovenuit. Een prachtig resultaat voor dit banketproduct.

Andere ereplaatsen
Op de tweede plaats van deze landelijke wedstrijd is geëindigd: Banketbakkerij Krijn Verdoes uit Katwijk. Patisserie Chocolaterie Christian te Os heeft de derde prijs weten te bemachtigen.

Licht wordt meestal gezien als een gegeven; je hebt het nodig om een foto te kunnen maken. Maar er is meer. Naast compositie, kadering en perspectief zijn de kwaliteit en het gedrag van het licht uitermate belangrijk en sfeerbepalend. Als fotograaf moet je het licht kunnen 'begrijpen' om controle uit te oefenen over het uiteindelijke resultaat, de foto. Licht kan zwak of sterk zijn, diffuus of scherp, van diverse kanten komen, vanuit een hoge of lage hoek, met of zonder reflecties, met of zonder schaduwen. Tiemen vd Reijken begreep het licht. In een tijd dat alle instellingen op je camera handmatig moesten worden ingesteld. Soms heb je geluk, dan is het weer je gunstig gezind. Zoals hier, op de Oude Delft. Door de mistige, dampige sfeer valt het licht diffuus over de gracht. Dat wil zeggen, als je tegen het licht in fotografeert. Tiemen deed dat, een tegenlichtopname. Met in zijn lens een sfeervol onderonsje van twee heren bij de fiets en een rondsnuffelende hond. Achter zich, ter hoogte van het Heilige Geestkerkhof, zag hij over zijn schouder een wandelende man aankomen. Geduldig wachtte hij tot de man met hoed zijn beeld binnen kwam lopen, checkte de heren en de hond en drukte af. Fraai ingekaderd: het statige pand met de ronde deur, het wegdek, de figuranten, het verkeersbord en nog net een stukje van het bruggetje. Fotografen hebben, net als schilders, de macht om te schilderen met het licht. Zodat een bepaalde sfeer ontstaat die de kijker behaagt. Zwart-wit versterkt die sfeer nog eens. Kleur, en de huidige digitale mogelijkheden leiden vaak af, leggen de nadruk anders, zetten de kijker op het verkeerde been. Kleur had deze foto van Tiemen niets extra's gebracht, integendeel. Voor de Bie was het even zoeken: langs welke gracht staat een pand met zo'n mooie ronde ingang? Uiteindelijk gaf het torentje van de Hippolytuskapel verderop de doorslag: de Oude Delft ter hoogte van 'Uit de Kunst'. De Hippolytuskapel, op de hoek van de Nieuwstraat, is rond 1400 gebouwd als kapel van het Heilige Geestzusterhuis. Het gebouw is meerdere keren gerestaureerd en heeft allerlei functies gehad, zoals aula voor de TU Delft. Vanaf 1972 heeft het de huidige naam en doet het weer dienst als Rooms-katholieke kapel. (www.dubbeldelft.nl)

Creativiteit gezocht voor schoner Zuid-Holland

Bestuurskundige Menno Spaan presenteerde zijn boek aan de Minister van Binnenlandse Zaken (Foto: PR)

Column - Afgelopen week was de deadline aan de aannemers om hun voorstellen voor de vernieuwing van de N470 in te leveren.

Vier dikke pakketten liggen op mijn bureau met daarin een nieuw wegontwerp, volledige doorrekening van alle constructies, plannen voor energiebesparende maatregelen, planning, begroting enzovoorts. Wij zijn begonnen met het doorrekenen en beoordelen van hun voorstellen, zodat we straks een vernieuwde N470 krijgen die energie bespaart, die beter doorrijdt en die zuinig is geweest met belastinggeld.

Boek
Deze week werd ook het boek "Van indammen naar laten stromen" gepresenteerd aan de Minister van Binnenlandse Zaken. Dit boek van bestuurskundige Menno Spaan bespreekt zestien succesverhalen van overheden die volledig anders gingen werken. De N211 en 'zusterweg' N470 zijn een van deze succesverhalen, volgens Menno zelfs al voordat ze af zijn. Maar waarom heeft hij deze wegen eigenlijk uitgekozen? De provincie Zuid-Holland beheert 676 kilometer aan wegen in een van de dichtstbevolkte gebieden ter wereld. Als je dan de CO2-uitstoot flink wilt beperken of de bereikbaarheid wilt verbeteren vraagt dat om de nodige creativiteit en durf. De aanpak bij deze wegen is erop gericht om samen met 'de markt' naar de meest doeltreffende innovaties te zoeken. Zo krijgen we het beste wegontwerp en de meeste CO2-besparing per geïnvesteerde euro.

Succesverhalen
De 16 succesverhalen delen de eigenschap dat ze 'op te schalen' zijn. Een ander woord voor iets dat je vaak als kleinschalige proef start, maar bij succes op heel veel plaatsen kunt toepassen. Wat wij nu leren van de N470 gaan we gebruiken in alle andere wegen die de komende jaren vernieuwd moeten worden. Die kennis delen we natuurlijk ook met Rijkswaterstaat, provincies en gemeentes. Nieuwe en lopende infrastructuurprojecten in Zuid-Holland hebben inmiddels een vergelijkbare CO2-doelstelling meegekregen. Innovaties die werken zal je snel op andere plekken in de provincie terugzien. Zo bereiken we met creativiteit uiteindelijk hele concrete resultaten.

Deze column is onderdeel van een serie rond 'De N470 geeft energie' van de Provincie Zuid-Holland. Wilt u meer weten over het project of heeft u een vraag of opmerking? U kunt terecht bij omgevingsmanager Jiri Beijer, j.beijer1@pzh.nl of een kijkje nemen op www.n470geeftenergie.nl.

Sloop Zwem- en Squashcentrum
Het staat nu zwart op wit:
De gemeente heeft besloten
dat ons Instructiebad
in december wordt gesloten!
Voor nieuwbouw wordt gezocht
naar een geschikte plek.
Dat is krommer dan krom.
Dat is gekker dan gek.
Zorg dat zo'n zwembad eerst
door een nieuw bad wordt
vervangen.
Dat mogen wij toch wel
van onze gemeente verlangen?
Bij de Staal is plek genoeg
ook bij Spoorzone Noord,
en wat dacht je van In de Veste
waar geen Lidl gebouwd wordt?
Al die treurige lege plekken
die schreeuwen om een gebouw,
de crisis is voorbij dus
gemeente begin maar gauw!
Wij moeten meer bewegen.
Geef ons dus gelegenheid,
Buurtbewoners en scholieren
raken hun stekkie kwijt!
Je zorgt toch ook voor een
nieuwe woning
als je je oude hebt verkocht.
Niemand gooit oude schoenen weg
voor hij nieuwe heeft gekocht?

Betsy Ruijgt-Scheffers

Waar is vissenfontein?
In 1957 werd in de grote vijver van het Agnetapark een fraaie vissenfontein geplaatst. Het was een cadeau van het Gistpersoneel aan directeur W.H. van Leeuwen, die afscheid nam.De fontein was gemaakt door Dick Elffers, een veelzijdig kunstenaar. Hij was tekenaar, beeldhouwer, schilder, fotograaf, keramist. In 1998 is bij de renovatie van het park het kunstwerk weggehaald. Het wonderlijke is dat niemand weet waar het is opgeslagen. De kunstwacht die sinds 2002 de Delftse kunstwerken beheert kan het evenmin achterhalen. Mocht er iemand zijn die meer weet, dan hoor ik het graag. U kunt mij mailen (janvandermast@tele2.nl) of bellen (06-36484204).

Jan van der Mast

Zonnescherm kwijt
Van de week was het lekker, zonnig weer. Ik wil mijn zonnescherm naar beneden doen en hij is weg... ik sta helemaal perplex te kijken hoe dat kan. Hij is 4 meter lang en ik woon op de 5de etage aan de Papsouwselaan. Niks te zien op de grond en als hij gevallen zou zijn, er onder is een parkeerplaats en er zouden zeker auto's beschadigd zijn. Geen uitgelubberde gaten in de muur. Er is geen doorlopend balkon en dan is mijn vraag, hoe is het mogelijk dat mijn scherm verdwenen is. De enige optie is nog, heeft een bedrijf soms per ongeluk mijn groene scherm meegenomen om ergens anders te bevestigen in opdracht van mensen die gingen verhuizen. Zo ja, laat het mij dan alstublieft weten want de zomer komt er weer aan en het kan verschrikkelijk heet worden in de flat. U kunt mij bereiken via de redactie en ik hoop zo dat het wat oplevert.

Mevrouw van der Gaag

Rhythm & Melody

Zondag 22 april om 14:00 uur weerklinken in het Notenschip in Schipluiden ritmes en melodieën, afkomstig van uiteenlopende slagwerkinstrumenten.

Slagwerkgroep DrumPack uit Schipluiden en Slagwerkgroep Nootdorp geven die middag samen een gevarieerd optreden. Op het programma staat bijvoorbeeld de compositie Regular Irregularities, hierin spelen onregelmatige maatsoorten de hoofdrol. Dit levert bijzondere ritmes op, die voortdurend wisselen en die van de slagwerkers vereisen dat ze goed op elkaar ingespeeld zijn. Dat je met slagwerk ook mooie melodieën kunt spelen is te horen in de muziekstukken Incredible Life en Changing Melodies II. Dit laatste stuk is geschreven door Sjoerd Limberger, oud-lid van DrumPack. Door het hele programma heen hoort u de grote diversiteit van het moderne slagwerk. Kom genieten van deze diversiteit aan ritmes en klanken!

Aanvang: 14:00 uur, Plaats: Notenschip, Schoolplein 4, Schipluiden, Toegang: gratis (vrije gift)

Gezamenlijke 4 mei herdenking in Nieuwe Kerk

Op vrijdag 4 mei a.s. organiseert de Raad van Kerken Delft namens de kerken in Delft, zoals elk jaar, een korte oecumenische bijeenkomst ter herdenking van de slachtoffers die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in oorlogssituaties en bij vredesoperaties zijn omgekomen.

Deze dienst wordt gehouden in de Nieuwe Kerk op de Markt. Aanvang is 18:45 uur; de kerk is geopend vanaf 18:30 uur. De dienst begint om 18:45 uur en duurt ongeveer een half uur.

Na afloop kan worden aangesloten bij de Stille Tocht, die om 19:30 uur vertrekt van de Markt naar het monument aan de Nieuwe Plantage. De voorgangers in de dienst zullen daar namens de kerken in Delft bloemen leggen. Iedereen is van harte welkom.

Diamanten huwelijk voor Theo en Truus Niesten

25 april vieren Theo en Truus Niesten hun 60-jarig huwelijk. Buurvrouw Marina Meens wil dit met hen vieren door hen te nomineren als bruidspaar van de maand april.

Theo en Truus leerden elkaar kennen bij de handbalclub, CWP, de Centrale Werkplaats PTT ofwel Clubgenoten Wees Paraat. Truus handbalde en Theo was er keeper. Samen maakten zij onderdeel uit van een grotere vriendengroep. Door de woningnood gingen zij al snel in ondertrouw want als er dan een huis langskwam kon je er tenminste op reageren omdat je op de lijst stond. Later zouden zij zelf lachend zeggen: "We zijn door de woningnood het huwelijk ingedreven!"
Truus droeg een trouwjurk van zijde die haar zus Anneke had gemaakt. Aangezien Truus ziek was geweest was de jurk en tikkie te groot. Theo had voor de gelegenheid een nieuw overhemd aan.

Marina noemt het paar een uniek bruidspaar dat zich door tegenslag niet uit het veld laat slaan. Een bruidspaar om trots op te zijn!

Reizen met kinderen

Gaat u binnenkort alleen op reis naar het buitenland met een minderjarig kind? Dan moet u kunnen aantonen dat u toestemming heeft van de andere ouder. Als u zonder toestemming reist, kunt u bij de douane problemen krijgen. Er zijn namelijk strenge controles op onttrekking aan het ouderlijk gezag en internationale kindontvoering. Op de website www.rijksoverheid.nl ziet u voor welke situaties u toestemming nodig heeft. Hier kunt u ook een toestemmingsformulier downloaden. Afhankelijk van uw situatie heeft u naast de toestemming ook nog andere documenten nodig. Op het toestemmingsformulier ziet u welke dit zijn. Een daarvan is een internationaal uittreksel uit de Basisregistratie Personen (BRP) van uw kind. Dit uittreksel kunt u aanvragen bij de gemeente aan het Stationsplein 1. Maak voordat u langskomt eerst een afspraak via www.delft.nl/afspraak.

Gemeente Delft | Stationsplein 1 | alleen op afspraak, via www.delft.nl/afspraak of tel. 14015 | actuele openingstijden vindt u op www.delft.nl. U kunt bij de gemeente alleen per pin betalen.

Werkzaamheden

Binnenstad

Asvest: tot en met 22 juni zijn er werkzaamheden voor de aanleg van tramlijn 19. De Zuidpoortgarage blijft bereikbaar.
Lange Geer: tot en met 22 april zijn er overdag tot 16.00 uur werkzaamheden aan kabels en leidingen. Verkeer wordt omgeleid via de Oude Delft en Peperstraat.
Phoenixstraat: tot en met 10 juli wordt de trambaan verlegd en de Phoenixstraat definitief ingericht. Tijdens de werkzaamheden is de ventweg doodlopend voor verkeer.
Trompetstraat: tot en met 27 juli is de Trompetstraat vanwege werkzaamheden afgesloten voor gemotoriseerd verkeer.
Verhuiswerkzaamheden: Paardenmarkt 17, op 18 april van 8.00-12.00 uur; Noordeinde 2, op 20 april van 17.30-22.00 uur;

Hof van Delft

Spoorsingel: tot en met 31 augustus zijn er werkzaamheden op het deel tussen de De Vriesstraat en De Heemstrastraat.
Stationsplein: tot begin 2020 is het Stationsplein niet te bereiken via de zuidkant.

Tanthof

Laan der Verenigde Naties: tot en met 27 april zijn er werkzaamheden aan een elektriciteitsmast. Er is geen hinder voor het verkeer.

Voordijkshoorn

Persijnlaan: tot en met 2 mei is de Persijnlaan deels afgesloten vanwege werkzaamheden aan de bestrating.

Voorhof en Buitenhof

Buitenhofdreef: tot en met 13 april zijn er werkzaamheden op de stoep ter hoogte van de Wilhelminalaan. In week 14 en 15 wordt de bushalte verplaatst.

Wippolder en Schieoevers

Engelsestraat: tot en met 30 april 2019 is de aansluiting richting de Zuidwal afgesloten vanwege bouwactiviteiten.
Rijksstraatweg: op 17 en 18 april zijn er werkzaamheden aan het viaduct met de N470. Verkeer wordt geregeld met verkeersregelaars.
Schieweg: tot en met 14 april is de Schieweg afgesloten tussen Leeuwenstein en de Abtswoudseweg. Verkeer wordt omgeleid via de Engelsestraat.
Sint Sebastiaansbrug: de Sint Sebastiaansbrug is afgesloten voor zwaar verkeer (hoger dan 2,5 meter of zwaarder dan 5 ton). Zwaar verkeer wordt omgeleid, vanaf de A13:vanuit Den Haag: via de Vrijenbanselaan, Broekmolenweg en Wateringsevestvanuit Rotterdam: via de Kruithuisweg/N470, Prinses Beatrixlaan, Westlandseweg en Zuidwal. Automobilisten, fietsers, voetgangers en invalidenvoertuigen kunnen wel gebruikmaken van de brug.
Zuideinde / Abtswoudseweg: op 14 april zijn het Zuideinde, Abtswoudseweg en de Abtswoudsebrug afgesloten voor verkeer. Voor fietsers is er een omleiding via de Mercuriusbrug.

Besluiten

Conceptbesluit terrasvergunning (eigen grond)

2612 EN | Insulindeweg 268 | Restaurant 't Hoekje.
Inzage vanaf 11 april 2018 bij de gemeente aan het Stationsplein 1, alleen op afspraak. U kunt uw schriftelijke zienswijze over het conceptbesluit kenbaar maken aan de burgemeester van Delft, uiterlijk tot 23 mei 2018. Stuur uw brief naar de burgemeester van Delft, p/a vakteam KCC, Postbus 78, 2600 ME Delft.

Omgevingsvergunningen

Aangevraagd

2611 HG | Oude Delft 154 | bouw, rijksmonument: monument restaureren en indelen | 30-3-2018
2611 JG | Choorstraat 16 | bouw, strijdig gebruik gronden/bouwwerken met RO: gebruik winkelpand wijzigen | 29-3-2018
2611 JR | Voorstraat 38 | bouw: twee verticale ramen met tussenpenant op begane grond realiseren ipv. grote etalageruit | 5-4-2018
2611 LS | Raam 71 | bouw: dakopbouw | 6-4-2018
2611 RL | Molslaan 131 | bouw, gemeentelijk monument: aanbouw realiseren | 30-3-2018
2611 RL | Molslaan 139 | bouw: achterzijde woning ver-/uitbouwen achterzijde woning | 6-4-2018
2611 XH | Nieuwe Plantage 14 | bouw: woning verbouwen | 5-4-2018
2611 XX | Leeuwenhoekgracht kavel 3-4 | bouw: 11 woningen en 2 bedrijfsruimtes | 5-4-2018
2613 PX | Graswinckelstraat 48 | bouw: bestaand raamkozijn voorgevel vergroten | 28-3-2018
2614 XX | thv. Lookwatering 45 | bouw: vrijstaande woning | 6-4-2018
2622 HS | Libanonstraat 27 | bouw: rookgasafvoer langs gevel plaatsen | 30-3-2018
2623 AR | Boerderijstraat 15 | bouw | dakkapel aan achterzijde woning | 29-3-2018
2623 ER | Houtduifstraat 11 | kap: een kastanjeboom | 4-4-2018
2625 AN | Griegstraat 271-275 | kap: aantal bomen | 30-3-2018
2625 AN | Griegstraat 275 | bouw: inpandig wijzigen | 30-3-2018
2625 GP | Rooseveltlaan 90 | bouw: uitbouw aan entreezijde woning | 28-3-2018
2625 RP | Beethovenlaan 12 | kap: een esdoorn | 4-4-2018
2628 AR | Rotterdamseweg 162 | kap: een populier | 29-3-2018
2628 CD | Mekelweg 8 | bouw: constructief ingrijpen van diverse werkzaamheden | 28-3-2018
2628 CK | Stieltjesweg 824 | bouw, reclame: reclame-uiting op voorgevel aanbrengen | 4-4-2018
2628 XX | Van den Broekweg | kap: bomen op parkeerplaats ivm. parkeervoorziening | 3-4-2018.

Verleend

2611 EV | Voldersgracht 25 en 25-A | bouw, strijdig gebruik gronden/bouwwerken met RO, gemeentelijk monument: aanvraag functiewijziging achtergebouw op 1e en 2e verdieping, tevens te gebruiken als b&b | 5-4-2018
2611 HV | Dirklangenstraat 47-47a | bouw, strijdig gebruik gronden/bouwwerken met RO: terugbrengen naar oorspronkelijke situatie, aanbouw vergroten, en twee dakkapellen realiseren | 5-4-2018
2611 NB | Cellebroerstraat 61 | bouw, strijdig gebruik gronden/bouwwerken met RO: woning vernieuwbouwen | 3-4-2018
2613 SM | Coenderstraat 12 | bouw, strijdig gebruik gronden/bouwwerken met RO: dakkapel op zijdakvlak | 3-4-2018
2614 GR | Buitenwatersloot 316a, 316b en 318 | kap: 9 bomen | 29-3-2018
2622 AP | Sadatweg 64-66 | bouw: gebruik en indeling 1e verdieping pand wijzigen | 29-3-2018
2623 GD | Sijsjespad 16 | kap: een wilg | 29-3-2018
2625 AN | Griegstraat 271-275 | kap: een of meerdere bomen | 3-4-2018
2628 BW | Prins Bernhardlaan 2 | kap: twee kastanjes | 4-4-2018
2628 CK | Stieltjesweg 2 | bouw, strijdig gebruik gronden/bouwwerken met RO: bouwactiviteiten in bouwdeel F wijzigen | 4-4-2018
2628 CK | Stieltjesweg 2 | bouw, strijdig gebruik gronden/bouwwerken met RO: bouwactiviteiten wijzigen | 4-4-2018
2628 CK | Stieltjesweg 2 | bouw, strijdig gebruik gronden/bouwwerken met RO: bouwactiviteiten in bouwdeel A-B wijzigen | 4-4-2018
2628 VK | Schoemakerstraat 97 | bouw, strijdig gebruik gronden/bouwwerken met RO: omzetten van kantoor naar wonen, creëren van 187 woningen, diverse constructieve wijzigingen | 29-3-2018
2628 XX |Delfts Buiten, Rotterdamseweg kavel 4 | bouw: nieuw woonhuis | 29-3-2018.

Omzettingsvergunning (verkamering) afgewezen

2628 SW | Prins Mauritsstraat 88 | 4-4-2018.

Ontwerpbeschikking uitgebreid

2611 CA | Korte Geer 1 | bouw, rijksmonument, brandveilig gebruik: voormalig legermuseum herontwikkelen naar Arsenaal Delft | dossiernummer: 201708693 | voornemen: ter visie leggen concept beschikking | inzage en zienswijze van 12-4-2018 t/m 23-5-2018.

Inspraakavond ontwerpbeschikking (uitgebreid)

2612 HL | Oostsingel 181 | bouw, strijdig gebruik gronden/bouwwerken met RO, kap, ontwerpbesluit hogere grenswaarde: huidige bebouwing slopen, drie appartementen met stallingsgarage oprichten en één boom kappen | dossiernummer: 201707971 | voornemen: ter visie leggen concept beschikking | inzage en zienswijze van 5-4-2018 t/m 16-5-2018 | inspraakavond op 18 april van 18.30-20.30 uur in het stadhuis aan de Markt. U kunt dan vragen stellen en eventueel mondeling een zienswijze indienen. Inspraakavond bijwonen? Graag vooraf aanmelden via binnendienst@delft.nl, ovv. informatieavond Oostsingel 181.

Geweigerd regulier

2614 GR | Buitenwatersloot 316a, 316b en 318 | kap: 9 bomen, en weigeren van kap van 9 bomen | 29-3-2018
2616 LJ | Korftlaan 3 | kap: kandelaberen van twee platanen op terras | 4-4-2018.

Verlengde beslistermijn

2611 EV | Voldersgracht 25/25-A | bouw, strijdig gebruik gronden/bouwwerken met RO, gemeentelijk monument: aanvraag functiewijziging achtergebouw op 1e en 2e verdieping, tevens te gebruiken als b&b | nieuwe beslisdatum: 22-5-2018
2614 XX | sportterrein Stanislas College Molenhuispad | strijdig gebruik gronden/bouwwerken met RO: pop-evenement (Westerpop) organiseren op 6 en 7 juli 2018 | nieuwe beslisdatum: 18-5-2018
2616 XX | tussen Oostpoortweg en Hoflaan | aanleg, gemeentelijke of provinciale verordening: tijdelijke weg aanleggen | nieuwe beslisdatum: 22-5-2018
2629 HP | Schoemakerstraat 340 | bouw, strijdig gebruik gronden/bouwwerken met RO: tijdelijk gebruik van terrein van KV Fortuna Delft voor Piekweek-evenement van Virgiel | nieuwe beslisdatum: 25-5-2018.

Ontheffing geluidshinder

Ontheffing geluidshinder artikel 8.3, eerste en tweede lid bouwbesluit 2012, verleend op 6-4-2018. Ontheffing heeft betrekking op diverse onderhoudswerkzaamheden aan de A13, iov. Rijkswaterstaat: asfaltverharding vervangen en diverse onderhoudswerkzaamheden aan verschillende viaducten/ kunstwerken. De werkzaamheden starten vanaf 9 april 2018 en duren tot en met 31 oktober 2018, waarbij gewerkt zal worden in de avond en nachtelijke uren.

Buiten behandeling gesteld

2628 XX | Kruithuisweg | kap: acht populieren langs N470 | 3-4-2018.

Meldingen
Bouwmelding

2623 CT | Veldmuizenpad 21 | wijziging/vervanging van kozijn/gevel | 4-4-2018.

Sloopmeldingen

2612 KV | Stille Putten 86 | asbest verwijderen | 30-3-2018
2612 XZ | Tweemolentjeskade 67 asbest verwijderen | 27-3-2018
2613 ER | Singelstraat 62 | dakopbouw en uitbouw plaatsen | 30-3-2018
2613 SR | Buitenwatersloot 6 | golfplaten op tuinschuurtje verwijderen | 4-4-2018
2613 XD | Van Tienhovenstraat 30 | asbest verwijderen | 4-4-2018
2614 BV | Van Adrichemstraat 14 | asbest op dak verwijderen | 4-4-2018
2622 HR | Israëllaan 69 | oude gevelplaat verwijderen en vervangen door Keraliet | 2-4-2018
2624 LH | Aart van der Leeuwlaan 176 | asbest verwijderen | 30-3-2018
2624 LS | Aart van der Leeuwlaan 794-954 | 48 gevelplaten verwijderen | 4-4-2018
2624 VW | Herculesweg 159 | asbest verwijderen | 4-4-2018
2625 PM | Zagwijnpad 52 | asbest verwijderen | 5-4-2018
2628 CJ | Lorentzweg 1 | asbest verwijderen | 28-3-2018
2628 CJ | Lorentzweg 1 | ruit met asbesthoudende kit verwijderen | 4-4-2018
2628 CK | Stieltjesweg 2 trafogebouw totaal slopen | 4-4-2018
2628 VB | Wippolderstraat 23-25 | asbest verwijderen | 6-4-2018
2628 XP | Prof. Evertslaan 103 | asbest verwijderen | 28-3-2018
2629 HG | Rotterdamseweg 370 A-14 | asbest verwijderen | 4-4-2018
2629 HL | Ruivenstraat 18 | asbest verwijderen | 4-4-2018.

Meldingen brandveilig gebruik

2612 KD | Hendrick de Keyserweg 151 | 2-4-2018
2622 AZ, Chilipad 1 | nieuwbouw van kleinschalige woonvorm voor dementerenden | 5-4-2018
2624 BC | Mercuriusweg 16 | 29-3-2018
2625 KX | Van Rijslaan 8 | kinderopvang toevoegen aan bestaande gebruikersvergunning | 28-3-2018.

Melding brandveilig gebruik, niet akkoord

2625 NA | Gershwinlaan 7 | 3-4-2018.

Melding bodemenergiesysteem

2614 NB | Laan van Lansbergen 18 | grondboringen realiseren tbv. aardwarmte en koeling | 5-4-2018.

Formele publicatie

De formele publicatie van algemeen verbindende voorschriften (verordeningen) en kennisgevingen gebeurt digitaal in een Gemeenteblad op www.officielebekendmakingen.nl. Op www.delft.nl/bekendmakingen vindt u directe links naar deze bekendmakingen van de gemeente Delft, en hoe u beroep en bezwaar kunt aantekenen. Melding doen of omgevingsvergunning aanvragen? Dat kan via www.omgevingsloket.nl.

Huis te koop wordt u deze week aangeboden door Roepman Makelaardij

DELFT - Kees en Elly Kiesenberg zijn twaalf jaar geleden vanuit de Casper Fagelstraat naar deze jaren dertig woning verhuisd.

In dezelfde wijk Hof van Delft, want het wonen daar was ze prima bevallen. In die tijd woonde dochter Sandra nog bij haar ouders, maar die is inmiddels op zichzelf gaan wonen. "We hadden eerst een bovenwoning, dus we waren blij dat we hier heen konden verhuizen", zegt Kees. Aan de indeling van de woning is niets veranderd, zodat deze nog helemaal in jaren dertig stijl verkeert. Wel is er in de loop der jaren het nodige aan de woning verfraaid. Zo ligt op de benedenverdieping overal vloerverwarming en boven ligt een goede laminaatvloer, is de trap netjes bekleed met Upstairs geluidsisolatie en antikraak, en zijn de trapleuningen mooi afgewerkt, net zoals de wanden in huis. Verder zijn er een nieuwe keuken en badkamer gekomen, is de schoorsteen opgemetseld en geïmpregneerd en liggen er zonnepanelen op het dak. "Dat scheelt je dus echt veel in de energiekosten", zegt hij. "En we hebben een nieuwe CV-ketel laten plaatsen." Wat maakt dit hoekhuis dan zo'n kenmerkend jaren dertig huis. Bijvoorbeeld de erker aan de voorzijde, waar Kees en Elly hardhouten kozijnen in hebben laten zetten. Overigens met dubbele beglazing, zoals overal in huis. Boven zijn er ook nieuwe kozijnen, met kantel- en kiepsysteem met ventilatie. Een ruit tussen de gang en de woonkamer is kenmerkend, net zoals de open haard. "Lekker voor in de wintermaanden, want de haard geeft veel warmte. We hebben in de tuin een speciale plaats waar we de houtblokken bewaren. De woonkamer heeft daarbij veel daglicht en via twee openslaande deuren is de achtertuin te bereiken. "Die is trouwens ook via een deur in de halfopen keuken toegankelijk", zegt hij. "Uitgerust met een koelkast, een gaskookplaat, een vaatwasser, een wasemkap en een combi-oven." De achtertuin is volgens Kees heel zonnig, je kunt er van 's ochtends vroeg tot in de vooravond buiten zitten. Aan de achtergevel is een zonweringssysteem. "Het is een onderhoudsvrije tuin, maar er zijn wel diverse borders met bloemen en planten." In de tuin staat een behoorlijk grote schuur en er is een zijuitgang. "Maar nu willen we verhuizen naar het echte buitenleven. We hebben een chalet gekocht nabij de Utrechtse Heuvelrug en willen ook in die omgeving gaan wonen. Mijn vrouw gaat wat minder werken en vindt de stad wat te druk worden. Zelf kan ik dan nog meer van mijn pensioen gaan genieten in een omgeving waar we heerlijk kunnen fietsen." Op de eerste verdieping is er voor een ruime slaapkamer (voorheen twee kamers). Deze heeft een vaste kast. Ook de kleinere achterslaapkamer heeft een vaste kast. De nette, uitgebouwde badkamer heeft een inloopdouche, een designradiator, een wastafelmeubel en de opstelplaats van de wasmachine. Via een steile trap is de zolderverdieping bereikbaar, met twee zolderramen en veel bergruimte. Hier is ook de opstelplaats van de CV-combiketel. "Dit is altijd de slaapkamer van onze dochter geweest", zegt hij. "Hoewel het een betonnen dak is, bestaat de mogelijkheid hier dakkapellen te maken." Het is een rustige buurt, met een gemengde samenstelling van jong en ouder. "Scholen in de buurt, net zoals buurtwinkeltjes en je bent ook zo op de snelweg", aldus Kees.

'Wij laten onze klanten de markt een stapje voor zijn'

Jeroen Hogetoorn trots op het nieuwe logo.

DELFT - Het is een uitstekend NVM Open Huis geweest voor Van Silfhout & Hogetoorn Wereldmakelaars. Uit het aanbod van dit kantoor waren twaalf woningen opengesteld voor een vrijblijvende bezichtiging. "De belangstelling was overweldigend", zegt kandidaat-makelaar Kevin Nijs. "Met gemiddeld wel tien bezoekers per woning. De bewoners moesten in sommige gevallen meerdere kijkers tegelijk rondleiden." Bij kijken alleen is het niet gebleven, want de maandag erna zijn er biedingen uitgebracht. "Naar aanleiding hiervan zijn er nu drie huizen verkocht en bij een aantal huizen zijn al tweede bezichtigingen geweest", aldus Kevin. In deze 'snelle woningmarkt', waar er veel vraag is naar woningen, is de 'gratis Zoekopdracht' van dit kantoor een uitkomst. "Klanten wordt de mogelijkheid geboden de markt een stapje voor te zijn", legt hij uit. "Vul je gegevens in op de website, met de criteria als wijken. woonoppervlak, aantal kamers en prijsklasse. Nog voordat de geschikte woningen op Funda staan, heeft de klant deze in de mailbox. Overigens niet alleen ons aanbod, maar ook dat van andere kantoren. Van Silfhout zou dan snel als aankoopmakelaar kunnen bijspringen. Wij bieden zo onze klanten een voorsprong in deze snelle woningmarkt, momenteel hebben wij zo wel 350 actieve zoekers." Het makelaarskantoor Van Silfhout & Hogetoorn Wereldmakelaars heeft een nieuwe huisstijl. Met een nieuw logo en een kleine restyling waait er een frisse wind door het kantoor. De volledig digitale etalage maakt het geheel af. Wie vanaf de Oude Delft of de Boterbrug de etalage bekijkt, die ziet het volledige actuele aanbod van het kantoor op digitale schermen gepresenteerd. Samen met de nieuwe huisstijl wat strakker en meer van deze tijd. In de loop van deze maand wordt ook de nieuwe website gelanceerd."
Telefoon: (015) 212 52 88.
Internet: www.vansilfhout.nl.

Lijst 37, voor iedereen een origineel werk aan de wand

Ferdi Welmer met een origineel kunstwerk voor zijn zaak Lijst 37.

DELFT - Lijstenmaker en Kunsthandel Lijst 37 is een bekend adres aan
de Hippolytusbuurt.

De naam van de zaak van Ferdi Welmer is te danken aan het huisnummer, want dat is 37. De tweede naam Kunsthandel is zeker terecht, want behalve lijsten van hout en aluminium in alle soorten en maten, vind je hier ook uiteenlopende kunstwerken. Veelal kleurige werken, vaak een natuurlandschap voorstellend. Kunstwerken van de Spaanse schilder Dafer, maar ook van de Nederlanders Gert-Jan Scholte-Albers en Maria de Vries, die vooral olieverf op doek leveren. Delft wordt vertegenwoordigd door Martin Hazelaar en Mark van Huystee, met zijn stripachtige stadsgezichten. "Ik lijst trouwens alles in", zegt Welmer. "Ik heb zelfs een keer een fiets ingelijst, dat was een soort 3D-inlijsting. Ik ben heel creatief in het bedenken van dingen." De komende periode zijn er aangepaste openingstijden, zie daarvoor de website. Op zondag is de winkel open van 13.00 uur tot 17.00 uur. "Het is een heel leuk vak", gaat hij verder. "Iedereen is heel blij met je werk, want vaak lijst je ook emotie in, bijvoorbeeld foto's. Je krijgt persoonlijke verhalen te horen en dat maakt het werk leuk en inspirerend. En in het geval van een kunstwerk koop je iets blijvends, iets voor de rest van je leven. Kunst is er echt niet meer alleen voor rijke mensen, voor iedereen zijn deze originelen beschikbaar en ik mag zelfs jongeren tot mijn klantenkring rekenen." Misschien is de prijs nog wel wennen voor veel mensen, maar ik verkoop ook giclées, een heel betaalbaar alternatief tot 500 euro. Hoogwaardige reproducties, bijna originele werken, in een beperkte oplage en met een certificaat. "Het begon voor mij in Delft in 1989 in het pand op de hoek van de Markt, waar nu Simon Lévelt zit. Eerst hadden we veel ansichtkaarten, gaandeweg werd het inlijsten van kunst belangrijker. Veertien jaar geleden verhuisden we hier naartoe." Meer informatie via
(015) 214 64 51 of www.lijst37.nl.

Subsidiepotjes vaak onvoldoende benut

Subsidiepotjes worden nog onvoldoende benut (foto: Shutterstock)

Subsidiepotjes worden landelijk vaak onvoldoende benut. Dat blijkt uit een onderzoek van Fondswervingonline onder ruim 2000 door haar onderzochte subsidies en fondsen. Over het algemeen blijken organisaties, instellingen en particulieren niet te weten dat deze subsidies of fondsen bestaan. Ook is er veelal onvoldoende tijd en kennis aanwezig om een professionele subsidieaanvraag op te stellen.

Door Martin Groen

Een nieuw ontwikkelde subsidietool van Fondswervingonline wil hier een einde aan maken. De online tool maakt het vanaf nu voor iedereen mogelijk de juiste subsidiepotjes te vinden, subsidiekansen te optimaliseren en een professionele subsidieaanvraag op te stellen. Het is opmerkelijk dat in Delft het aantal subsidieaanvragen de afgelopen jaren juist is gestegen. In tegenstelling tot de conclusie van Fondswervingonline, zou je hieruit kunnen afleiden dat inwoners en organisaties in deze stad wél de weg weten te vinden als het gaat om subsidiemogelijkheden. Waren er in 2015 nog 91 aanvragen en in 2016 124, inmiddels zijn dat er circa 160 in 2017. Het gaat hierbij met name om een laagdrempelige regeling voor subsidies om de leefbaarheid en sociale cohesie in Delft te bevorderen.

De wereld van subsidies
Jaap Burgstra is de initiatiefnemer achter Fondswervingonline en geeft aan dat er nog veel meer subsidiepotjes zijn, die vaak onbekend zijn. Een kleine 30 jaar geleden was Jaap Burgstra als vrijwilliger actief bij een inloophuis. Hij wilde zaken verbeteren, waarvoor geen geld was en kwam hierdoor in aanraking met de wondere wereld van subsidies en fondsen. Burgstra: "Omdat er toen nog geen betrouwbare informatie was over fondsen en subsidies zijn we die gaan verzamelen. We zijn een sociale onderneming. Ons doel is om maatschappelijke meerwaarde te creëren door toegang te geven tot financiële middelen en kennis, zodat waardevolle nieuwe initiatieven tot stand kunnen komen."

Digitale tool
"We hebben een digitale tool ontwikkeld, die ervoor moet zorgen dat subsidiepotjes veel beter benut gaan worden. We hebben aan de hand van succesvolle subsidieaanvragen gekeken waaruit een goede subsidieaanvraag moet bestaan. Aan de hand van deze informatie hebben we een digitale subsidieadviseur gebouwd. Deze maakt het voor iedereen mogelijk om de juiste subsidiepotjes te vinden en goede subsidieaanvraag in te dienen. Extra mooi is dat de digitale subsidieadviseur, net als een echte adviseur, je een seintje geeft wanneer er een nieuwe regeling is bijgekomen, die interessant voor je kan zijn", aldus Burgstra. Het platform verstrekt actuele informatie over meer dan 2000 subsidies en fondsen en helpt je bij het vinden en aanvragen van subsidies voor je organisatie of project. De komende tijd wordt het aantal regelingen nog fors uitgebreid. De digitale subsidieadviseur maakt het dus mogelijk om zonder ervaring een complete subsidieaanvraag voor je project aan te maken, inclusief een projectplan, begroting en een begeleidende brief voor de subsidieverstrekker.

Via de digitale subsidieadviseur van Fondswervingonline kun je aangeven voor welke activiteiten je geld zoekt. Dit kunnen specifieke projecten op je werkgebied zijn, maar ook algemene projecten. Hierna worden automatisch uit een databank met meer dan 2000 actuele subsidies en fondsen de regelingen geselecteerd die interessant kunnen zijn voor je organisatie of project. Via een aantal overzichtelijke stappen maakt de digitale subsidieadviseur vervolgens automatisch een subsidieaanvraagpakket voor je klaar. Dit aanvraagpakket bevat alle documenten die je over het algemeen nodig hebt voor een subsidieaanvraag. Ook kan de digitale subsidieadviseur voor je bijhouden wat de status van elke subsidieaanvraag is, welke aanvragen er zijn gehonoreerd, welke correspondentie er is geweest met subsidieverstrekkers en fondsen en welke notities er zijn gemaakt. Een lidmaatschap kost 25 euro per maand.

Subsidieloket gemeente Delft
Voor de mogelijkheden in Delft kunnen inwoners en organisaties in elk geval terecht op www.delft.nl/vrije-tijd/subsidies. Ook kunnen aanvragers via een contactpersoon bij de gemeente vragen stellen over een eventuele subsidieaanvraag. De gemeente heeft bij de laatste evaluatie over de periode 2015 tot en met 2017 een aantal subsidiepartners gevraagd hoe ze de regeling voor stimuleringssubsidies ervaren. Daaruit blijkt dat de meeste partijen de regeling kennen en dat het duidelijk is waarvoor de subsidie kan worden aangevraagd. Een enkeling kende de regeling niet en werd door een ambtenaar op de mogelijkheden gewezen. Raak je toch de weg kwijt in de wondere wereld van subsidies? Dan is de digitale subsidieadviseur van Fondswervingonline wellicht een optie.

Quetzal wil 'De Beste' worden

Quetzal Delft, de Chocoladebar, is een piepjong bedrijf maar nu al in de race voor de titel 'De beste delicatessenwinkel van Nederland'.

De zaak, die 18 november vorig jaar de deuren opende aan de Voorstraat, doet mee aan het RTL-programma 'De Beste van Nederland', waarin ondernemend Nederland de strijd met elkaar aangaat. Verschillende beroepsgroepen passeren de revue, waaronder dus delicatessenzaken.

Door midden van Vlogs, die de ondernemers zelf moesten opnemen, maken de kijkers thuis kennis met de deelnemers. Vervolgens kunnen de kijkers stemmen op hun favoriete kandidaat via www.rtl.nl/debestevannederland. Valentijn Eisinga, eigenaar van de zaak, vond het nog niet makkelijk om zelf video's op te nemen. Desondanks leverde zijn pogingen eerlijke en betrouwbare beelden op, zegt hij. "Wij staan achter onze producten", aldus Eisinga. "Wij zijn misschien niet zo 'hieperdepiep' in onze vlogs als de jongere generatie, maar we hebben al die poespas ook niet nodig. We weten dat we goede spullen verkopen en met goede kwaliteit bereik je het meest." De uitzending waarin Quetzal een rol speelt is op 21 april te zien, maar er kan al vanaf 14 april gestemd worden. De winnaars van de verschillende branches worden op maandag 4 juni om 19.00 uur bekend gemaakt in een live- uitzending op de Facebookpagina van De Beste van Nederland.

Ontroering bij Hans Vermeulen Tribute concert

Een uitverkocht concert voor popfenomeen Hans Vermeulen (foto: Jerrold Mallee)

Op 9 november 2017 overleed popfenomeen Hans Vermeulen. Een aantal van zijn vrienden waaronder Delftenaren Hilde Marchal, Erik Westra en Polle Eduard besloten al snel dat er een groots eerbetoon moest komen voor Hans.

De animo van het publiek was groot. Het evenement was dan ook snel uitverkocht. Zondag 8 april werd een dag om niet meer te vergeten. Hier werd muziekgeschiedenis geschreven. De optredens en het eerbetoon hebben de harten van velen diep geraakt. Het werd een middag vol weemoed en verlangen naar de mens én muzikant Hans Vermeulen. Zijn muzikale erfenis werd deze middag op een fantastische en respectvolle wijze vertolkt door een aantal van de beste artiesten die ons land rijk is, waaronder een flink aantal bekende Haagse muzikanten. De nummers van Vermeulen blijven ook anno 2018 tijdloos goed. Zijn composities zijn van alle tijden.

Radio en TV coryfee Tineke de Nooij deed de betrokken presentatie van dit eerbetoon. De mannen van The Rest met Len Bouman, Delftenaar Polle Eduard, Beau Wassenbergh, Ron Knoester en André Sommer staken in muzikale topvorm. Ze werden op indrukwekkende wijze vocaal bij gestaan door Edward Reekers en Bert Heerink én met Rinus Gerritsen van Golden Earring in enkele songs op bas. Nummers als 'True love that's a wonder', 'Just a friend', 'Summertrain', 'Capital Punishment', het kwam allemaal langs. IJzersterke vertolkingen en met zo'n passie dat het publiek steeds weer uit zijn dak ging. Het werd een indrukwekkend eerbetoon aan een groot muzikant. De zaal was een dansende en zingende massa. Tussen de optredens door gingen de herinneringen terug naar de broer van Hans, Jan Vermeulen, waarop hij zeer gesteld was, maar ook naar Okkie Huysdens die in Rainbow Train meespeelde. Alle drie zijn er inmiddels niet meer. De mooie herinnering blijft.

Burgemeester opent het Electronic Theater

De 39e editie van Eurographics vindt dit jaar voor het eerst plaats in Delft.

De campus van TU Delft is 16 - 20 april dè plek waar onderzoekers en geïnteresseerden op het brede gebied van computer graphics elkaar gaan ontmoeten. Donderdagmiddag 19 april om 14.00 uur opent de burgemeester, Marja van Bijsterveldt, het Electronic Theater. Dit deel van de conferentie is kosteloos en vrij toegankelijk voor 16+ en vindt plaats in de Aula van TU Delft (Mekelweg 5) van 14:00 uur - 16.30 uur.

In het Electronic Theater worden de beste animatiefilms, wetenschappelijke visualisaties, visuele effecten, real-time graphics en games van het afgelopen jaar vertoond. Denk aan Pixar, Disney en DreamWorks. Het programma en de sprekers van de gehele conferentie zijn te vinden op eurographics2018.nl.

The Tec Factory gaat maakindustrie in Delft stimuleren

Met containers is de Tec Factory flexibel in te richten. (Foto: PR)

In oktober opent in Delft The Tec Factory. Een 'state of the art' maakfaciliteit waar kennisinstellingen, bedrijven en overheden samenwerken aan technische innovaties.

Door Esdor van Elten

"Dit is een unieke mogelijkheid om maakindustrie naar Delft te halen of te behouden", vindt oud-raadslid Peter de Vreede. Samen met de huidige manager van de TU Dreamhall, Frans van der Meijden is hij initiatiefnemer van The Tec Factory. De Vreede is adviseur bij SSR Mainports, één van de 15 fieldlabs binnen de Metropoolregio Rotterdam Den Haag. SSR Mainports helpt bij het invullen van de 'Roadmap Next Economy', een lange termijnvisie die de regionale economie toekomstbestendig moet maken. Dat betekent onder meer werken aan innovatie, schone energie en een circulaire economie.

Van tekst naar praktijk
"Die Roadmap is ambitieus en goed, maar het blijft tekst", aldus Peter de Vreede. "De kunst is om iets tastbaars te creëren. Zo ontstaan er als invulling van de roadmap zogenaamde 'belevings- en expertisecentra', zoals Beleef & Expertise Centrum Circulaire Economie (BECCE), een initiatief samen met de gemeente Brielle en Dutch Digital Experience Center (D2DEC), een initiatief van Nederlandse bedrijven met internationale ervaring op gebied van communicatie en logistiek. In oktober opent er zo'n belevings- en expertisecentrum in Delft, The Tec Factory: "een open maakfaciliteit". "Eén van de zaken waarin we in deze regio en met name in Delft een achterstand hebben opgelopen is de maakindustrie", legt De Vreede uit. "Van oudsher hebben we die hier wel gehad. Dat willen we nieuw leven inblazen." Maar wel op een moderne manier, benadrukt hij: "de oude maakindustrie krijg je niet terug. Wat nu succesvol is zijn de niches en de hoogwaardige technologie."

De baby moet er uit
Delft heeft wat dat betreft goede uitgangspunten. Het wemelt in de Prinsenstad van startups en zogenaamde 'incubators', plekken waar startups in een beschermde omgeving kunnen groeien. Plekken zoals Radex, Yes Delft en Buccaneer. "Prima initiatieven", vindt De Vreede. "Maar er ontbreekt iets. Om te beginnen is een incubator precies dat: een couveuse. Goed voor de begintijd, maar uiteindelijk moet 'het kind' er wel uit. En dan zie je vaak dat het bedrijf verdwijnt uit Delft. Waarom? Eén van de redenen is dat we hier te weinig maakfaciliteiten hebben. En wàt er is: de Dreamhall, gefaciliteerd door de TU, is slechts beperkt tot studententeams zoals bijvoorbeeld het NUON solar team. Terwijl er ook andere teams zijn die initiatieven ontplooien en ook (kleine) bedrijven interesse tonen. Maar die kunnen dus nergens terecht."

Containerconcept
Daar moet The Tec Factory een oplossing voor gaan bieden. "The Tec Factory wordt een state of the art faciliteit met de modernste machines. De beoogde locatie: de Schiehallen. Hier kunnen studententeams, startups en bedrijven uit het MKB gezamenlijk gebruik maken van het machinepark. Het complex wordt opgedeeld in drie 'spaces': de Maker Space, het machinepark vormt het hart van The Tec Factory. Daarnaast is er een Community Space: ontmoetings- en vergaderzalen, congres- en demonstratieruimtes voor vrije en open ontmoeting tussen gebruikers. Want juist door interactie tussen teams en mensen, tussen onderwijs, bedrijfsleven en overheid, ontstaan nieuwe ideeën en initiatieven. Naast deze gemeenschappelijke 'spaces' is er de Rental Space; iedere deelnemer aan Tec Factory kan zijn eigen plek inrichten op een gehuurde kavel. Iedere kavel is gebaseerd op de grootte van een 40-voet zeecontainer. Afhankelijk van de benodigde ruimte kan de huurder door middel van een of meerdere zeecontainers een werkplaats of kantoor naar persoonlijke wens en noodzaak inrichten. Goedkoop, flexibel en praktisch. En, net als het machinepark, 24 uur per dag en zeven dagen per week toegankelijk. De huurders van de Rental Space zorgen ook voor de nodige financiering, want hoewel de totstandkoming van The Tec Factory voor een niet onaanzienlijk deel door sponsoring mogelijk wordt, is het wel de bedoeling dat het initiatief haar eigen broek op kan houden.

Wonen en maken
De Schiehallen zijn nog maar een begin als het aan De Vreede ligt. Ze zullen immers binnen afzienbare tijd gesloopt worden. Over een paar jaar hoopt De Vreede dan ook dat The Tec Factory in nieuwbouw gehuisvest kan gaan worden: "onze visie is om dit te combineren met startup huurappartementen met name voor studenten en afgestudeerden. Zo ontstaat er een levendige community waarin ideeën de ruimte kunnen krijgen."
Meer weten? Kijk dan eens op www.ssrmainports.com.

Ontmoeten en groeien in Moe's Tuin

De plantjes werden met veel enthousiasme ontvangen

Eigenlijk was het grote jubileum al in Oktober, maar toen was Moe's Tuin gesloten vanwege het winterseizoen. Daarom vierden de bewoners en oprichtster Tilly Kaisiëpo hun 12,5-jarig bestaan gewoon nog eens, maar dan tijdens de heropening van de veelgebruikte tuin.

De tuin is 12,5 jaar geleden opgericht door Tilly met het idee een communicatiemiddel te creëren voor de bewoners. Er waren toentertijd vergaderingen en bijeenkomsten voor de bewoners over de herstructurering van de Poptahof. "Maar als je net uit een oorlogsgebied uit Syrië of iets dergelijks komt, nog geen Nederlands spreekt en geen idee hebt waar het over gaat, ga je niet naar die bijeenkomsten", vertelt Tilly. "Er wonen zoveel verschillende culturen en volken in deze wijk, maar er was voor hen geen plek om elkaar te ontmoeten en te spreken over de dingen die zij belangrijk vinden. Moe's Tuin is dus uit noodzaak geboren." Later bleek de tuin nog noodzakelijker te zijn dan van tevoren gedacht. "Er is zoveel doorstroming hier van ontheemde families. Zij willen zich ergens thuis voelen, erbij horen. Hier kunnen ze zaadjes planten, maar ook zelf groeien in hun eigenwaarde en sociale contacten."

Daverend succes
Direct na de opening van de moestuin in 2005, ontstond er een wachtlijst. "We begonnen destijds met 20 tuintjes" zegt Tilly. "Ik moest van Woonbron families zoeken voor die tuintjes, maar die waren zo gevonden. We zijn in de loop der tijd gegroeid naar 62 tuinen, maar nog is er een wachtlijst. In principe mogen de eigenaren van de tuintjes hun moestuin houden tot ze gaan verhuizen of overlijden, dus soms is de wachttijd lang." Tilly hoopt de mensen die niet direct een plekje in Moe's tuin kunnen krijgen, toch te kunnen helpen. "Sowieso zijn ze natuurlijk gewoon welkom in de tuin om te kijken en met elkaar af te spreken, alleen maar leuk! Ik heb ons ook aangemeld bij de collecteweek van het Oranje Fonds. Ik hoop dat we daarmee wat geld ophalen, waar ik dan plantjes van kan kopen voor op de balkons van alle mensen op de wachtlijst. Dan hebben ze toch iets leuks om naar te kijken en iets om voor te zorgen."

Cadeautje
Afgelopen woensdag kregen de tuiniers bakken vol plantjes overhandigd van Intratuin Pijnacker. Een cadeautje dat met enorm veel enthousiasme ontvangen werd. "Ik mocht zelf iets uitzoeken", vertelt Tilly. "Ik had ook gereedschap kunnen kiezen, want daar is ook behoefte aan. Maar ik keek zo in het rond en zag zoveel lege tuintjes, dus plantjes waren noodzakelijker." Het is in principe de bedoeling dat de eigenaren zelf de inhoud kopen van hun tuin. "Maar we zijn niet rijk in deze wijk dus soms is het wat leeg. Maar we voelen ons rijk, en dat is waar het om draait." In de toekomst hoopt Tilly vooral de mensen die afhankelijk zijn van de voedselbank blij te kunnen maken met een plekje in Moe's Tuin. "Het leven van die mensen in de Poptahof bestaat uit het wachten op het volgende pakket, het is overleven voor ze, heel geestdodend. Ik hoop dat ze dan hier hun eigen groente en fruit kunnen verbouwen, dat helpt ze niet alleen bij hun situatie, maar ook bij hun gevoel van eigenwaarde."

Doel
Elkaar ontmoeten, kennis maken, en je thuis voelen, dat is het doel van Tilly met haar tuin. "Ik wil mensen het gevoel geven dat ze erbij horen, ook al ben je pas net in Nederland. Ik wil ze zeggen: Je bent nu in Delft, hier is het goed, zijn we vrij en veilig, kom en doe gezellig mee. Die sociale veiligheid en leefbaarheid is voor mij het allerbelangrijkst."

Lente inspiratiedag bij Intratuin Pijnacker

Ervaar de lente bij Intratuin. (Foto: PR) Foto: Esdor van Elten

De lente is begonnen! Dit is het perfecte moment om te starten met het maken van tuinplannen. Laat je inspireren door de nieuwste voorjaarstrends en kom sfeer proeven bij Intratuin Pijnacker.

Tijdens de Lente Inspiratie Dag op zaterdag 14 april van 10.00 uur – 17.00 uur zijn er verschillende activiteiten waar je aan mee kunt doen, zoals de workshop wilde veldtuin maken en voorjaarsboeket schikken. Daarnaast is er een gratis oppotservice, kun je je opgeven bij onze servicebalie voor gratis tuinadvies van een hovenier en krijg je 20% korting op zowel binnen- als buitenpotten. Wij hebben er nu al zin in!

(Kinder)workshops
Gedurende de Lente Inspiratie Dag zijn er diverse workshops. Speciaal voor kinderen is er de workhop 'Potjes beschilderen met gratis stekjes' en de workshop 'Bloemstuk maken met droogbloemen'. Volwassenen kunnen tijdens de workshop 'Wilde Veldtuin' aan de slag met mos en diverse planten waar bijen en vlinders dol op zijn, kiezen voor de workshop 'Veldboeket schikken' of gezellig meedoen met de workshop 'Stekjesschilderij maken van vetplantjes'. Opgeven voor de workshops (tegen betaling) kan via de servicebalie van Intratuin: 015-3610000.

Korting
Heb je veel inspiratie opgedaan en/of ben je toe aan nieuwe potten? Tijdens de Lente Inspiratie Dag krijg je 20% korting op zowel de binnen- als buitenpotten. Kijk op intratuin.nl voor de actievoorwaarden.

Adresgegevens
Intratuin Pijnacker
Rijskade 1a
2641 NA Pijnacker
015-3610000
info@pijnacker.intratuin.nl

Kijk voor de openingstijden op de website van Intratuin Pijnacker: www.intratuin.nl/winkels/intratuin-pijnacker

Delft Zouk Night
Zaterdag 14 april
Tijd: 20.30 uur
Locatie: Dansschool
Wesseling
Entree: 10 euro

Metalcafé
Zaterdag 14 april
Tijd: 22.00 uur
Locatie: De Koornbeurs
Entree: Gratis

Liz and the Doctors
Zaterdag 14 april
Tijd: 22.00 uur
Locatie: Restaurant de V
Entree: Gratis

Guz&Friends
Zondag 15 april
Tijd: 15.00 uur
Locatie: Steck Podium
Entree: Gratis

De Juf
Zondag 15 april
Tijd: 15.30 uur
Locatie: Café-Restaurant
De Wijnhaven
Entree: Gratis

Wednesday Danceday
Woensdag 18 april
Tijd: 21.00 uur
Locatie: Club Ciccionina
Entree: Gratis

Out of Skin
Donderdag 19 april
Tijd: 20.30 uur
Locatie: Prinsenkwartier
Entree: 7 euro 50

Instuif
Vrijdag 20 april
Tijd: 20.00 uur
Locatie: Volksdansvereniging Radost
Entree: 7 euro 50

BkBeats: Distortion
Vrijdag 20 april
Tijd: 22.00 uur
Locatie: Julianalaan 134
Entree: 16 euro

Record Store Day
Zaterdag 21 april
Tijd: 8.00 uur
Locatie: Sounds Delft
Entree: Gratis

IJstijd aangebroken bij SpareribLine

Bij Spareribline is ook heerlijk soft- en schepijs verkrijgbaar.

De ijstijd is aangebroken bij SpareribLine Delft. Naast spareribs en kipgerechten kan je er weer ambachtelijk Italiaans schepijs krijgen aan de Hugo de Grootstraat 96.

SpareribLine-eigenaar Dave te Dorsthorst verkoopt naast sorbet-, room- en softijs, ook milkshakes, suikervrij bosvruchtenijs en lactosevrij chocoladesorbetijs. Dave: "Voor ieder wat wils!" Om mensen kennis te laten maken met zijn uitgebreide assortiment, organiseert Dave op woensdag 18 april en zaterdag 21 april van 12.00 uur tot 14.00 uur de gratis ijsdagen voor iedereen die zijn ijs wil proeven. Liefhebbers kunnen dan gratis een bolletje schepijs of een softijsje krijgen. Alle andere momenten is het ijs van woensdag tot en met zondag van 13.00 uur tot 21.30 uur verkrijgbaar, voor 1 euro per bol.

Gezellig uit eten bij Bierfabriek Delft

Bij Bierfabriek Delft geniet je van bourgondische gerechten, bereid met eerlijke producten (Foto: PR)

Op zoek naar een gezellig restaurant in Delft? Bij Bierfabriek Delft geniet je van bourgondische gerechten, bereid met eerlijke producten. Ons menu is eenvoudig, maar met aandacht samengesteld. Onze specialiteit is het boerderijkippetje van de houtskool BBQ, maar uiteraard serveren we ook andere bourgondische gerechten. Dit Franse kippetje is van een rustiek ras met een langzame groei en heeft ruimschoots de ruimte om te scharrelen naar 100% plantaardig voedsel. 24 lang wordt het gemarineerd in olijfolie en verse kruiden, alvorens gegrild te worden boven de houtskool BBQ. Hierdoor heeft het een unieke smaak die goed past bij de huisgebrouwen bieren uit onze brouwerij. Voor onze taptafels, ook erg geschikt voor groepen, hebben we taptafelmenu's gemaakt. Deze 2-gangen-diners worden Shared Dining style geserveerd. Op grote schalen, om te delen...

Genieten bij Grand Café Willem van Oranje

Mooie gerechten bij Grand Café Willem van Oranje

Bij Grand Café Willem van Oranje op de Markt kun je zeven dagen per week neerstrijken voor een kop koffie, een lekkere lunch of een heerlijk diner. Recent is de menukaart aangepast. Gasten kunnen momenteel kiezen uit een twee gangen keuzemenu voor 16 euro 50 of een drie gangen keuzemenu voor 19 euro 75. Op de kaart prijken gerechtjes om van te watertanden. Voorgerechten: hierop staan onder meer voorgerechten als carpaccio met basilicummayonaise, pijnboompitten en Parmezaanse kaas, gamba's in knoflookolie, peterselie en ciabatta of een proeverijtje van vier kleine hapjes. Gasten kunnen bij hoofdgerechten onder meer kiezen uit biefstuk van Waards rund met roomsaus of pepersaus, op de huid gebakken sliptong met witte wijssaus of citroen-kappertjessaus of langzaam gegaarde beenham met honingmosterdsaus. Benieuwd? Kom langs!

Koningsdag kinderfestival door Cultuurlab

Op Koningsdag nemen kinderen Cultuurlab over ten behoeve van de tijger (tekening: Silje)

Op Koningsdag nemen kinderen Cultuurlab over. Een festival voor kinderen, georganiseerd door kinderen. En oké, ouders zijn ook welkom.

De toegang is vrij. Springkussen, spelletjes en doe-activiteiten zijn vrij toegankelijk. We vragen om een donatie voor de WNF-actie om tijgers te redden. Leuk als jij ook komt!

Programma
zowel binnen als buiten:

10.00 – 15.00 uur : Vrijmarkt – kinderen verkopen allerlei spulletjes , springkussen , oudhollandse spelletjes , schminken , teken- en knutseltafel , Food & drinks
12.00 – 13.30 uur : Open podium –kinderen laten hun talent zien
1600– 18.00 uur : Kinderdisco
Meer informatie: www.cultuurlab.nl/koningsdag

Liz & the Doctors live bij de V!

Een unieke formatie, bestaande uit echte dokters, en begeleidingsband van Miss Lizz. De op en top zangeres. Daar kun je op zaterdag 14 april op los gaan in de V.

Liz & the Doctors spelen in die echt sfeervolle entourage van café de V in Delft. Een beetje muziekkenner herkent in Liz Delfts beste zangeres van de laatste paar jaar, namelijk Eliza Krul. Als scholiere begonnen bij het Open podium Vlaanderen, wist zij in 2007 de Europese hitparades te bereiken onder de artiestennaam Liz Kay! Ook the Doctors scoorden in het verleden. Onder hun voormalige naam wisten de heren van deze band, het is al weer eventjes geleden, de Vlaanderen Bokaal te winnen. Maar de studie riep, de reden voor de band om alles op een laag pitje te zetten. De leden stortten zich één voor één op het doktersvak. Hoewel ze nu velen met hun diagnoses weten te helpen, zijn ze zelf nog lang niet vrij van het virus dat muziek heet.

In combinatie echter met Liz werkt dit uiterst heilzaam. Covers op recept! Het begint op zaterdag 14 april na 22.00 uur en de toegang is gratis. De V vind je in de Voorstraat in Delft.

Molen- en
appeltaartrondleiding

Zaterdag 14 april 2018
Tijd: 10.00 uur.
Locatie: Delftse korenmolen
de Roos
Entree: € 7,50

Baby massage workshop
Zaterdag 14 april
Tijd: 11.00 uur
Locatie: Womanhood studio
Entree: 75 euro

Speedbootje workshop
Zondag 15 april
Tijd: 11.30 uur
Locatie: Science Centre Delft
Entree: 3 euro

Blue Kidsday
Zondag 15 april
Tijd: 12.00 uur
Locatie: Hele stad
Entree: Gratis

Delft vertelt
Zondag 15 april
Tijd: 15.00 uur
Locatie: Rietveld theater
Entree: 7 euro 50

Pieter Derks – Spot
Dinsdag 17 april
Tijd: 20.15 uur
Locatie: Theater de Veste
Entree: 23 euro 50

VIP bingo Delft
Vrijdag 19 april
Tijd: 20.00 uur
Locatie: WestCord Hotel Delft
Entree: 50 euro

Borstvoedingscafe
Vrijdag 20 april
Tijd: 10.00 uur
Locatie: Borstvoedings-
centrum Delft
Entree: Gratis

Presentatie Japan
Zaterdag 21 april
Tijd: 10.00 uur
Locatie: Nieuwe
Langendijk 39
Entree: Gratis

Kookworkshop 'Koken
met kruiden en specerijen'

Zaterdag 21 april
Tijd: 15.30 uur
Locatie: Kooklokaal Oosteinde
Entree: 40 euro

Lente bij Lijm & Cultuur

Lijm & Cultuur zit vol verborgen groene schatten. (foto: PR) Foto: Esther Luijk

De stadstuin aan de Schie met zijn schitterende border vol uiteenlopende planten, kruiden en bloemen barst van het leven en ook de vele andere groene plekken op Lijm & Cultuur groeien en bloeien. Hoe dichterbij je komt hoe meer er te genieten valt.

Lijm & Cultuur zit vol verborgen groene schatten. Vanaf de straat gezien lijkt het misschien veel steen en staal, maar het oog bedriegt. Links achter op het terrein – bij het restaurant – is een heerlijke groene oase: onze stadstuin.

Broedseizoen
De wilgen lopen uit en de hartvormige blaadjes van de 'hartjesbomen' zijn prachtig rood. Chef-kok Bas Hoog plukt er graag zijn kruiden, zoals de nu bloeiende rozemarijn waarvan de prachtige lila-paarse bloemetjes ook eetbaar en erg lekker zijn. Wie het amfitheater van dichtbij bekijkt ontwaart talloze prachtige blauwe bloempjes en de waterpoelen daar achter zijn helemaal klaar voor het nieuwe broedseizoen. Vogels vliegen af en aan; kikkers en salamanders worden wakker.

Landschapsarchitect
Een grote drijvende kracht achter al dit moois is tuin- en landschapsarchitect Marijke Wijffels, die vanaf het allereerste begin betrokken is bij het ontwerp en in deze periode samen met het team van Lijm & Cultuur de handen flink uit de mouwen steekt. Het resultaat mag er zijn!

Experiment Delft
Kom er van genieten en plof even neer bij Experiment Delft, waar je alle werkdagen van 10-17 uur terecht kunt voor koffie, werken, lunchen en loungen. Of grijp je kans om te dineren bij de laatste week Chaos aan de Schie: Puur Bas! Het kan nog tot en met zaterdag 21 april. Meer info via www.lijmencultuur.nl.

Op Hodenpijl presenteert: Hannah Cuppen

Hannah Cuppen spreekt over je hart volgen

Hannah Cuppen spreekt over je hart volgen. Doe jij de dingen die er werkelijk toe doen? Heb je een diep verlangen maar stel je het steeds uit? Op woensdag 25 april geeft auteur en coach Hannah Cuppen een avond over je hart volgen Op Hodenpijl.

Dat wat jou uniek maakt is jouw mooiste bijdrage aan de wereld. En juist daar ligt je grootste vervulling. Leef je het talent waarvoor jij geboren bent of heb je de neiging om vast te houden aan wat je hebt terwijl er iets van binnen je roept? Hannah Cuppen schreef er een boek over 'Liefdesroep'. Het boek gaat over het verlangen van je ziel om je volle potentie te leven.

Op pad gaan
Het vraagt moed en overgave dat pad op te gaan omdat je jezelf ontmoet in je diepste angsten. De keerzijde daarvan is dat je ook je grootste talent ontgint. Je roeping legt niet alleen je schaduw bloot, maar brengt ook de parel aan het licht die daarin geslepen wordt. Ten diepste hebben we allemaal de behoefte om ons verbonden te voelen met onszelf en anderen én de behoefte om ons volledige potentieel te kunnen leven. Dus als je nog een zetje nodig hebt, dat geeft deze avond je wellicht de inspiratie die je nodig hebt om echt te beginnen!

Hannah Cuppen (1973) is integraal therapeut, trainer en auteur. Ze won de prijs voor het beste spirituele boek 2015 met haar boek Liefdesbang. Naast haar ervaringsdeskundigheid heeft zij zich ook beroepsmatig gespecialiseerd in de dynamiek van verlatingsangst en bindingsangst.

Datum 25 april. Entree: 15,- euro incl. een drankje na afloop. Inclusief maaltijd: 35,- euro. Reserveren: www.ophodenpijl.nl

De Juf geeft weer muziekles!

Net in het voorjaar krijgt u een lesje van de Juf. Zondag 15 april a.s. bij de Wijnhaven op het terras, of binnen, gaat de Juf het vak Nederpop uitleggen!

Vanuit z'n opleiding op de popschool in Rotterdam startte Leon Soeterboek in 1996 de Nederpop/rockband de Juf. En vanaf het begin was de insteek: alles Hollandstalig.

Repertoire
Eigen werk en covers worden er gespeeld, een afwisseling die het publiek maar al te graag waardeert. De nadruk ligt wel op het eigen werk en om daar meer aandacht aan te geven is er uiteraard een album van gemaakt. In december 2011 werd deze gepresenteerd met de naam 'Waarom ik niet'. Een magische sfeer van pop en rocksongs wordt er op de CD gecreëerd, waarin de mooie maar ook harde kanten van het leven belicht worden.

Voorprogramma's
De band heeft inmiddels vele voorprogramma's van bekende Nederlandse bands, zoals De Dijk, Jan Smit, Racoon verzorgd en speelt in meerdere samenstellingen door het hele land.

lente-optreden
Bij de Wijnhaven zal de band met een speciaal lente-optreden een niet te vergeten akoestische middag met veel 'meezingniveau-repertoire' ten gehore brengen. De Juf, Nederpop op zondag 15 april a.s. vanaf 15.30 uur. Gratis buiten bij de Wijnhaven of binnen 'als het nog niet helemaal voorjaar is'.

Haal We Are Public naar Delft

We Are public zoekt cultuuroptimisten (Foto: PR)

Gezocht: 300 cultuuroptimisten in Delft. Sluit je aan voor 30 april en haal We Are Public naar Delft!

Vind jij ook dat cultuur meer publiek en meer inkomsten verdient? Voor €15 per maand ben je al lid en krijg je dagelijks gratis toegang tot de beste concerten, exposities, voorstellingen en films in o.a. Delft, Den Haag en Amsterdam. Minimaal 100 bijzondere programma's per maand. In Delft kun je naar o.a. Theater De Veste, Rietveld Theater en Museum Prinsenhof.
We sturen je op avontuur. Je gaat vaker naar cultuur die je anders nooit zou hebben ontdekt. En het mooie is: we betalen de makers en instellingen voor je bezoek. Zo zitten de zalen voller en dragen we samen bij aan prachtige concerten, voorstellingen en films. Sluit je nu aan: www.wearepublic.nl/delft


Oranjekoorts: alle normale tickets verkocht!

Als je nog naar Oranjekoorts wilt, moet je er snel bij zijn! (foto: PR) Foto: Esdor van Elten

Nog minder dan twee weken en dan wordt de Delftse markt omgetoverd tot de grootste openluchtkroeg van Nederland, met een muziekprogramma voor jong en oud. Alle vroege vogel tickets waren na de eerste verkoopdag al vergeven, maar nu zijn ook alle normale tickets uitverkocht. De laatste beschikbare tickets voor de late beslissers zijn nu in de verkoop. Alle leeftijden zijn dit jaar welkom bij Oranjekoorts Koningsnacht, waardoor het meer een stadsfeest is dan ooit tevoren. Er zijn nog vriendentafels beschikbaar waarbij je op een afgesloten terras met zicht op het podium en bediening aan tafel kan genieten van het programma. Wil je je avond compleet maken? Dan kan je voorafgaand aan Oranjekoorts Koningsnacht kiezen voor een 3-gangen keuzediner in Het Koningshuys. Meer informatie of tickets bestellen? Surf dan naar www.oranjekoortsfestival.nl.

Voorbrood Meubelen: een begrip in de regio

Het team van Voorbrood Meubelen staat voor u klaar! (Foto: PR)

Voorbrood Meubelen is een gerenommeerd familiebedrijf. De wortels van het bedrijf liggen in Rotterdam. In 1954 werd er voor het eerst een kleine showroom ingericht met plaats voor twee kasten en twee banken. Dit bleek een schot in de roos.

Voorbrood Meubelen groeide snel uit tot een begrip in de regio. In 2018 viert Voorbrood Meubelen haar 100-jarig bestaan, een mijlpaal die we hebben kunnen behalen door bijna klassieke waarden hoog in het vaandel te houden.

Van landelijk tot modern
Wij bieden een totaal assortiment waarin alle stijlen vertegenwoordigd zijn, van landelijk, klassiek en lifestyle tot modern. Ook voor het inrichten van uw slaapkamer kunt u bij ons terecht en hebben wij een uiteenlopend aanbod. Voorts hebben wij een uitgebreid assortiment relaxfauteuils - waaronder speciale maatwerkfauteuils - met of zonder sta-op functie. Ook voor mooie decoratieartikelen kunt u bij ons terecht in onze Decoshop.

Warme Douche
Wij kunnen naast ons showroom assortiment ook bijna alles leveren en bieden tegen zeer scherpe prijzen. Daarnaast hebben we een uitgebreid servicepakket en beschikken we over een eigen stoffeerderij. Voor onze service heeft Voorbrood Meubelen inmiddels twee keer een 'Warme Douche' mogen ontvangen! Wij nodigen u graag uit voor een lekker kopje koffie om in een ongedwongen sfeer van onze showroom te komen genieten.

Bij Voorbrood Meubelen vindt u kwaliteitsmeubelen tegen de scherpste prijzen met een uitmuntende klantenservice. De showroom is inmiddels uitgebreid tot meer dan 6000 m2, dus kom snel eens langs, u vindt altijd wat u zoekt!

Van der Goes Wonen & Slapen komt graag bij u aan huis

Het team van Van der Goes Wonen & Slapen staat voor u klaar! Foto: Esdor van Elten

Van der Goes Wonen & Slapen is een vertrouwd adres als het gaat om woningstoffering. De specialisten uit Nootdorp heten u niet alleen graag welkom in de winkel, maar komen ook graag bij u aan huis!

Met Perry van der Goes is inmiddels de derde generatie in het Nootdorpse familiebedrijf actief. De winkel startte ooit als tapijtwinkel, maar is inmiddels uitgegroeid tot meer. Veel meer. Naast alles op het gebied van woningstoffering, vloeren, bedden en alles wat daarbij hoort, vindt u bij Van der Goes Wonen & Slapen ook inspiratie, goede ideeën en advies. Zo staan de specialisten van Van der Goes op 14 april en 19 mei weer voor u klaar in de winkel tijdens de Inspiration Tour. "Op die dagen hebben wij een professionele binnenhuisarchitect of interieurspecialist in huis", legt interieuradviseuse Melissa Cornax uit. "Zij helpen u met het ontwerp van het huis van uw dromen. Je krijgt een sfeertekening van de ruimte en kunt aan de slag met concrete, praktische adviezen.

Maar zelfs daar houdt de service van Van der Goes Wonen & Slapen niet op, want hun specialisten komen ook graag bij u aan huis. "U kunt kiezen voor een vrijblijvend, gratis advies als het gaat om kleine tips en ideeën op het gebied van meubelstoffering. Onze interieurstylisten beperken zich tot wand- en raambekleding en vloeren; welke kleurencombinatie u kunt kiezen bijvoorbeeld. Wilt u een stap verder, dan kunt u ook één van onze ontwerpsters vragen om een compleet interieurontwerp. Hier zijn wel kosten aan verbonden, afhankelijk van wat u precies wilt. De interieurontwerpster kan een lichtplan maken, meubelvoorstellen doen, een moodboard creëren, een 3d-ontwerp maken en inrichtingsadviezen geven.

Kortom: wij kunnen u op dat gebied van A tot Z ontzorgen. Uiteraard helpt Van der Goes met hun eigen stoffeerders ook graag mee aan de realisatie van al die ideeën!

BBQ time bij KARWEI Delfgauw

Bouwmarktmanager Danny Snaauw bij een BBQ-opstelling. (foto: Hanneke Klok)

Dat is een tijd geleden. Ga lekker zitten, glaasje wijn en ontspan. Zet samen met KARWEI Delfgauw uw tanden in een uitstekend stuk vlees of een mooie vis.

Was het jaren geleden al heerlijk een worst, hamburger of een kippenpootje op de BBQ te bereiden… "De tijden veranderen, de tuin is een verlengstuk geworden van de huiskamer en de BBQ het verlengstuk van de keuken", aldus bouwmarktmanager Danny Snaauw. De laatste jaren is er een revolutie gaande op het gebied van BBQ's. Een aantal jaar geleden hadden de gasbarbecues de weg naar de klant gevonden, nu zijn er weer nieuwe trends in opkomst. Trouwens wist je dat zelfs de kenner het verschil niet proeft tussen een goede gasbarbecue en een kolen-gestookte barbecue?"

Low en slow cooking
De nieuwste trends zijn ongetwijfeld de rookovens. "Wij presenteren dan ook met trots de Smokey Mountain Cooker van Weber. Speciaal voor low en slow cooking en voor roken. Met apart verkrijgbare houtsnippers in diverse smaken, onder andere de Whiskey Oak. Op weg naar een langzaam gegaarde pulled pork of een hele gerookte zalm!"


Samenzijn rond de BBQ
Ook gewoon het samenzijn rond de BBQ is in Nederland tot kunst verheven. Breng mensen, met wat minder tijd, dichter bij elkaar met een heerlijke Runderbavette of een Agnus Ribeye. Eet smakelijk en kom het grote assortiment BBQ's en accessoires bekijken bij KARWEI Delfgauw. "Zoals onze klanten gewend zijn, perfect advies en goede service."
Tevens is de bouwmarkt op bedrijventerrein Ruyven in Delfgauw vanaf heden elke zondag open van 10.00 tot 17.00 uur.
Kijk voor meer informatie op www.karwei.nl.

Zonwatt: specialist in zonne-energie

Zonnepanelen, zonneboilers en warmtepompen zijn een slimme investering.

Wist u dat uw eigen zonnepanelen een stuk meer rendement opleveren dan uw spaarrente?

Door verbetering in technologie en lagere prijzen voor zonnepanelen ligt het financiële rendement van zonnestroom tussen de 10 en 16 procent en de terugverdientijd tussen de vijf en zeven jaar. Terugverdientijd is niet het enige belangrijke gegeven, want zonnepanelen gaan tot wel 25 jaar mee. Hierdoor blijft uw energierekening ook op de lange termijn gegarandeerd laag. Ook zijn zonneboilers en warmtepompen een slimme investering. Op het moment genieten deze van de hoogste subsidies in Europa. Ook voor bedrijven gelden er hogere subsidies op energiezuinige maatregelen in 2018. Financieel dus zeer gunstig, maar hier komen de milieuvoordelen nog bij. Onze maatschappij kiest steeds vaker voor beperking van vervuilende fossiele brandstoffen en uitstoot van broeikasgassen. Duurzame energie heeft dus de toekomst. Wordt ook onafhankelijker van fossiele brandstoffen en meer zelfvoorzienend. De zon is van iedereen en de zon kunt u benutten door het installeren van zonnepanelen. Zonnepanelen zijn stil, hebben geen bewegende delen en het systeem is onderhoudsvrij. "Wij adviseren u graag persoonlijk voor de beste oplossing op maat."

Wat kunt u van Zonwatt verwachten:
Goed advies en goede persoonlijke service. Wij gaan voor 100 procent klanttevredenheid.
Kwalitatief hoogwaardige materialen met goede garantie.
Scherpste prijs.
Rendementsberekening op maat.

Wilt u ook besparen en rendement uit uw dak halen? Zonwatt kan de beste oplossing voor u uitwerken en doorrekenen. "Wij helpen u met de BTW-teruggave als particulier. Zonwatt regelt het voor u van A tot Zon." Voor vragen, vrijblijvend advies en een offerte op maat:
(06) 11111127 of www.zonwatt.nl.

Sleutelspecialist Delft doet meer dan je denkt

De Sleutelspecialist kan meer dan u denkt!

Uiteraard kun je bij Sleutelspecialist Delft terecht voor het bijmaken van sleutels. Een extra set voor uw woning, een reservesleutel voor uw fiets.... Altijd handig! De Sleutelspecialist kan ook een extra autosleutel maken: "zelfs codes van startonderbrekers kunnen we kopiëren." Maar wist je dat De Sleutelspecialist ook een collectie inbraakvrije en brandwerende kluizen heeft? En dat zij kunnen adviseren over inbraakwerend hang- en sluitwerk en dat ook leveren en monteren? "Neem een foto mee van uw huidige situatie, en wij kunnen advies geven over de beste manier om uw huis te beveiligen!" De Sleutelspecialist doet dus meer dan je denkt! Laat u verrassen op
www.sleutelspecialistdelft.nl.

Maak de juiste keuze samen met Ruitendame

De Ruitendame Monique van Schie.

Welke kleur? Met of zonder dessin? Gordijn of een ander soort raambekleding, oftewel een combinatie van de twee? Samen met Ruitendame aan het Koningsplein 29 kom je tot een keuze. "In mijn showroom of bij u op locatie voorzie ik u van advies omtrent de producten, passend in de desbetreffende situatie." De collectie bestaat uit rolgordijnen, duo-rolgordijnen, plissées en duettes, jaloezieën, vouwgordijnen en een veelvoud gordijnstoffen, van transparant tot verduisterend, in traditionele of trendy kleuren. Een gordijnrail of roede in stijl zorgt voor de finishing touch. "Maak een afspraak, zodat ik u één en ander kan laten zien. Het meten en monteren gebeurt door vakkundige mensen." Info: www.ruitendame.nl.

"Met goed glas kun je veel energie besparen"

De glasvoorraden van Glashandel Zantman zijn indrukwekkend. Foto: Martijn Linthorst

"Als we ooit klimaatneutraal willen wonen, dan speelt glas daar een belangrijke rol bij", aldus Johan Zantman.

"Gelukkig beseffen steeds meer mensen dat er door het gebruik van HR glas nog heel veel te winnen valt." HR glas staat voor hoogrendementsglas en is de verzamelnaam voor glazen ruiten met een bijzonder hoge isolerende werking. Er is dubbel glas en zelfs triple glas in diverse klassen: HR, HR+ en HR++. Die laatste is bovendien goed te combineren met andere eigenschappen. Zo is zonwerend glas in opkomst en ook veiligheidsglas wordt steeds vaker toegepast.

Eindeloos veel mogelijkheden bij Houtmarkt Het Tanthof

Tiemo Walda van Houtmarkt Het Tanthof.

Houtmarkt Het Tanthof biedt eindeloos veel mogelijkheden om de ideale schuifwandkast te creëren die naadloos aansluit bij uw interieur. Er zijn decorpanelen en panelen in uni-kleuren. Daarnaast kunt u kiezen uit spiegeldeuren in diverse kleuren en getinte glaspanelen. Ook deuren met een vakverdeling en vitrinedeuren behoren tot de mogelijkheden. U kunt uw schuifwandkast samenstellen uit schuifdeuren, een kastinterieur en diverse accessoires zoals een ombouw van bijpassende panelen, afwerkprofielen en stootborstels. Ladeblokken, draadmanden en andere handige opbergaccessoires completeren het opberggemak. Bij alle componenten van uw schuifwandkast kunt u kiezen uit diverse uitvoeringen, zodat u altijd een kast volledig naar uw wensen ontwerpt. Kom langs om te kijken welke kast het beste bij u past.

Wasmachinehuis, voor meer dan alleen wasmachines

Service en kwaliteit staan voorop bij het Wasmachinehuis

Nog vóór de eerste wasmachine was het Wasmachinehuis al specialist in oplossingen in witgoed. De deuren zijn in 1948 geopend als Wringerhuis. Gaandeweg is de winkel in naam en ervaring meegegroeid met de innovatieve technologieën op de witgoedmarkt. Inmiddels is er bij het Wasmachinehuis meer te vinden dan alleen wasmachines. Vooral de vervanging en levering van nieuwe kwalitatief hoogwaardige inbouwapparatuur is inmiddels explosief gegroeid. Wanneer een klant niet zeker is of bepaalde designapparatuur wel past of wanneer er niet zeker is of de goede aansluitingen aanwezig zijn, wordt er snel en vakkundig een passend advies gegeven op locatie. De kracht van het Wasmachinehuis: Service en kwaliteit in een gezellige, familiaire sfeer. Meer info via 015-2120424 en www.wasmachinehuis.nl.

De nieuwe unit van Cesar: Licht, luchtig en uniek

De nieuwe unit van Cesar heeft een luchtige en tegelijkertijd gedistingeerde look Foto: Esdor van Elten

Keukenstudio Paul introduceert: De nieuwe unit van Cesar. De Unit is een bijzondere keuken op poten.

Of beter gezegd: pootjes. Want de metalen structuur van de Unit is zo rank en slank, dat het bijna is alsof de keuken een paar decimeter boven de grond zweeft.

Minimalisme op zijn mooist. En tegelijkertijd op zijn sterkst. Want het slanke metalen frame waarin de keuken rust is zo sterk, dat het moeiteloos een afstand van 2.40 meter overspant zonder tussensteun. Het metalen frame is rank met vriendelijke korte rondingen op de hoeken. De constructie zit niet onder de body en de kastjes van de keuken, maar ertussen. Volledig aan het oog onttrokken. De vol-aluminium body is verkrijgbaar in talloze kleuren. De deuren zijn leverbaar in een breed scala van uitvoeringen – van gelakt tot hout. De Unit heeft een luchtige en tegelijkertijd gedistingeerde look. Wat is het? Een vriendelijk meubel? Een fantastische keuken? Wat dacht je van beide? Keukenstudio Paul heeft de eer om de Unit van Cesar te introduceren in Nederland.

Het loopt storm op de Hyundai KONA electric bij Preuninger Hyundai

Verkoper Martijn van Reenen demonstreert het opladen van de Hyundai KONA electric. (foto's: ML)

YPENBURG - De Hyundai KONA stond al langer in de showroom. In de zomer krijgt deze compacte SUV gezelschap van de elektrische variant. Nu al bij Preuninger Hyundai in Ypenburg te reserveren!

De verkoopcijfers van de Hyundai KONA zijn goed en voor de KONA electric blijkt ook veel belangstelling. Volgens verkoper Martijn van Reenen is er ontzettend veel vraag naar. "Vooral voor de zakelijke markt is deze auto heel interessant", zegt hij. "Dat komt door allerlei fiscale voordelen, bijvoorbeeld de slechts 4 procent bijtelling." In de Hyundai KONA electric geniet je van een volwaardige SUV, met een volledig elektrische aandrijflijn. Er zijn straks twee accu-varianten, waarvan Van Reenen nu al zegt, dat van de zwaarste 64 kWh de meeste exemplaren zullen worden ingekocht. "Dat is de Premium, die betaalbaar is en toch een actieradius van 482 kilometer heeft. Bij de keuze voor de Premium is er bovendien keuze uit zeven kleuren." Deze topversie wordt aangedreven door een 204 pk (150 kW) en 395 Nm sterke elektromotor. Een riant vermogen, dat behalve fun-to-drive, ook een 0-100 sprint in 7,6 seconden oplevert. "Zoals in iedere elektrische auto met een automaat", aldus Van Reenen. Ook mogelijk is de uitvoering met een 39,2 kWh groot accupakket en een 135 pk (99 kW) sterke elektromotor. Ook hier bedraagt het koppel 395 Nm. In beide gevallen is de topsnelheid 167 kilometer per uur. De lithium-ion-polymeer batterij heeft de voorkeur gekregen boven de conventionele nikkelmetaalhybride batterij. Dit vanwege het efficiënter opladen en de betere prestaties. Met een 100 kW snellader is de lithium-ion-polymeer accu van beide versies na 54 minuten voor 80 procent opgeladen. De stekkeringang van de Hyundai KONA electric bevindt zich aan de voorzijde naast het Hyundai-logo.
De KONA electric heeft hetzelfde expressieve en krachtige front als de gewone KONA. Typische details van de KONA electric zijn de gesloten grille, de zilveren dorpelranden, specifieke 17-inch lichtmetalen wielen en de twin-koplampen. Composite Light geeft het frontontwerp nog eens extra uitstraling, de led-dagrijverlichting is gepositioneerd boven de led-koplampen. De auto is leverbaar met achtvoudig elektrisch verstelbare voorstoelen voor maximaal comfort. De bestuurdersstoel heeft nog een tweevoudig elektrisch verstelbare lendensteun. "Maar vooral de veiligheidsvoorzieningen zijn het benoemen waard", zegt Van Reenen. "En dan heb ik het vooral over de Lane Keeping Assist, Forward Collision en Blind Spot Collision." De Forward Collision-Avoidance Assist met voetgangersherkenning waarschuwt de bestuurder wanneer een gevaarlijke situatie dreigt en remt de auto autonoom af als dit nodig is. "Het systeem is operationeel bij snelheden boven de 8 kilometer per uur en wordt actief als er een voertuig of voetganger zich voor de auto bevindt", legt hij uit. Lane Keeping Assist waarschuwt de bestuurder voor onveilige stuurmanoeuvres bij snelheden boven de 60 kilometer per uur. Het waarschuwingsgeluid klinkt als de auto over witte, grijze of blauwe lijnen rijdt of over kattenogen. "En het derde systeem is Blind-Spot Collision Warning, waar ook radartechnologie wordt gebruikt", zegt hij. "Dit systeem detecteert andere voertuigen in de dode hoek van het voertuig. Als de bestuurder vervolgens de richtingaanwijzer activeert, klinkt er een waarschuwingsgeluid."

Welkom in de showroom
Verkoper Martijn van Reenen kan de voordelen van de KONA electric stuk voor stuk opsommen. Maar het belangrijkste voordeel is toch wel de betaalbaarheid. "Juist door alle fiscale voordelen kunnen met name zakelijke rijders heel voordelig uit zijn", aldus Van Reenen. "Iedereen is welkom in de showroom, waar wij alle ins en outs over de auto kunnen vertellen."

Preuninger Hyundai
Laan van Waalhaven 417
2497 GM Den Haag-Ypenburg
(070) 307 39 50
www.preuninger.nl

Snel en efficiënt overzetten bij Idenburg Car Solutions Kentekenloket

Erik Idenburg en Leendert Hutmacher van Kentekenloket.nl bekrachtigen de overeenkomst.

DELFT - Het geeft nog wel eens wat gedoe. De auto op naam van een nieuwe eigenaar zetten. Tegenwoordig kan dat een stuk makkelijker via Kentekenloket.nl. Was men hiervoor aangewezen op negenhonderd PostNL punten, tegenwoordig kan dit ook bij garagebedrijven die zijn aangesloten bij Kentekenloket.nl. Dit zijn er inmiddels 750, waarvan Idenburg Car Solutions in Delft er één is. "De RDW heeft nu ook ons gemachtigd", zegt Leendert Hutmacher van Kentekenloket.nl. "Dit jaar nog willen we het aantal van duizend garagebedrijven bereiken." Een groot voordeel is het voor iedereen die van consument naar consument wil overschrijven. Dat kan nu namelijk snel en efficiënt bij Idenburg Car Solutions geregeld worden. "En dan gaat het om overschrijven, schorsen en de auto's op naam zetten", legt bedrijfsleider Erik Idenburg uit. Idenburg Car Solutions kan nu nog weer een extra service bieden. Dit zal snel iedereen bekend zijn, want bij de ingang van het bedrijf wappert het banier van Kentekenloket.nl. "Wat 75 jaar door de RDW aan PostNL was vergeven, kan nu ook door een gespecialiseerd loket worden uitgevoerd", zegt Hutmacher. "De vorige eigenaar krijgt een vrijwaringsbewijs, de nieuwe eigenaar een tenaamstellingsverslag." Uiteraard zijn hier altijd kosten aan verbonden. Kan ook bij Idenburg Car Solutions uitgevoerd worden, nu ook met 'Veilig Betalen', waarbij het bedrag op een tussenrekening wordt gezet en na de tenaamstelling kan het bedrijf dit bedrag vrijgeven. "Het voelt goed en betrouwbaar", zegt eigenaar Martin Idenburg. "Zonder snobistisch over te willen komen, denk ik hiermee echt weer een hoger niveau bereikt te hebben." Een ander onderwerp, maar niet minder actueel. Het slechte weer is voorbij, in het voorjaar krijgen we weer camperkriebels. En daar hoort natuurlijk een veilige en schone camper bij. Het onderhoud aan de camper, van binnen èn van buiten is belangrijk. Bij goed onderhoud kunt u jaren van uw camper blijven genieten. "Wij kunnen voor u zowel de buitenkant mooi houden als de camper in perfecte technische staat houden", aldus Idenburg.

Idenburg Car Solutions
Schieweg 81
2627 AT DELFT.
(015) 257 16 70
www.idenburgcarsolutions.nl

Goed onderhouden, jong gebruikte auto's bij Autohaag Zeeuw!

Aad Blok, dé occasion-specialist van Renault Autohaag Zeeuw Delft.

DELFGAUW - Autohaag Zeeuw Delft biedt een groot assortiment jong gebruikte auto's met het Renault Top Occasions label!

Daarnaast is er keus uit een ruime selectie vreemd-merk-auto's, waarvan er ook een aantal zijn voorzien van het '100% onderhouden' label! Voor een betrouwbare occasion, geleverd door een erkende dealer, moet u bij Renault Autohaag Zeeuw zijn. De jong gebruikte Renault Top Occasions hebben een lage kilometerstand en minimaal één jaar garantie en dankzij de 7 Zekerheden kunt u zorgeloos en veilig rijden.

De 7 Zekerheden
-Een Renault Top Occasion met de mogelijkheid tot 24 maanden Renault Top Occasions garantie
-Servicebeurt voor aflevering
-APK-keuring
-Renault Route Service
-14 Dagen omruilgarantie
-Gegarandeerde kilometerstand
-Vervangend vervoer bij een reparatie die langer duurt dan 24 uur
Wanneer u meer wilt weten over de 7 Zekerheden van de Renault Top Occasions dan kunt u terecht bij Aad Blok, dé occasion-specialist van Renault Autohaag Zeeuw Delft.

Hiermee bent u zeker van een eerlijk oordeel over een sluitende onderhoudshistorie. '100% onderhouden' is een nieuw auto-onderhoud-label, dat waarde aan goed onderhouden auto's toevoegt. "Door middel van het afgeven van een eerlijk oordeel of een auto een sluitende onderhoudshistorie heeft, krijgt u gecontroleerd inzicht of een auto altijd goed is onderhouden. Wanneer u een auto koopt met een '100% onderhouden' label, dan is de kans op onverwachte onderhoudskosten of stilstand een stuk kleiner."
Renault Autohaag Zeeuw heeft op dit moment twee actiemodellen voor u klaarstaan, Renault Clio uit modeljaar 2017 en Renault Captur uit modeljaar 2017. Verschillende exemplaren Clio, nu al beschikbaar vanaf 13.935 euro! Daarnaast meerdere Renault Capturs, zowel handgeschakeld als automaat. Deze zijn al beschikbaar vanaf 17.935 euro! "Uiteraard hebben wij ook een ruime selectie van meerdere merken op voorraad! U bent welkom voor een bezoek in onze showroom aan Exportweg 2 in Delfgauw!", aldus Aad Blok.

Stap op de elektrische fiets bij GroenRijk

GroenRijk en Karlas Fietsen organiseren zondag 22 april een Opstapdag. v.l.n.r: Paul, Sander, Wendy en Olaf

Elektrische fietsen zijn tegenwoordig in allerlei hippe kleuren en modellen verkrijgbaar. Om mensen kennis te laten maken met hun aanbod, organiseert Karlas Fietsen in samenwerking met GroenRijk 't Haantje zondag 22 april, van 11.00 tot 16.00 uur een Opstapdag.

De dag is bedoeld om de drempel voor het proberen van een elektrische fiets zo laag mogelijk te maken bij de mensen. "We nemen verschillende modellen in verschillende prijsklassen mee vanuit de winkel", vertelt Olaf Karlas. "Er is genoeg keuze om voor iedereen de perfecte fiets te vinden. Geïnteresseerden kunnen geheel vrijblijvend een proefrit maken op het terrein van Groenrijk."

Leuke dag
Groenrijk en Karlas zorgen voor een gezellige omgeving voor de potentiële klanten. Er is een springkussen voor de kinderen en Groenrijk stelt voor alle proefritmakers een kopje koffie beschikbaar in hun tuincafé. Olaf: "We gaan er een hele leuke dag van maken!"

Actie
Speciaal voor de Opstapdag heeft Karlas een aantrekkelijk Opstapdagpakket samengesteld. Bij aanschaf van een fiets op de dag zelf, krijgt de koper een fietsverzekering van een jaar, twee servicebeurten, een extra fietsslot en twee cadeaubonnen ter waarde van 25 euro om te besteden bij Groenrijk en Karlas Fietsen, cadeau.

Voor iedereen
Olaf Karlas benadrukt dat de elektrische fietsen voor iedereen geschikt zijn. "Er is heel veel keus qua model, zo hebben we moederfietsen, maar ook sportieve modellen voor jongeren. Natuurlijk zijn geïnteresseerden ook van harte welkom in onze vernieuwde showroom om het aanbod te bekijken, of ze kunnen terecht op onze website, www.karlasfietsen.nl

Open Dag Golfbaan Delfland

Kom kennis maken tijdens de Open Dag bij Golfbaan Delfland

Op zaterdag 21 april organiseert Golfbaan Delfland in Schipluiden een gratis te bezoeken Open Dag. Tussen 13 - 16 uur bent u van harte welkom om kennis te komen maken met de gezelligste golfbaan van Zuid-Holland, aan de rand van Delft.

Iedereen die kennis wil maken met de mooie golfsport, maar ook golfers die Golfbaan Delfland willen leren kennen zijn van harte welkom! Er worden tal van activiteiten georganiseerd voor jong en oud, beginnend of gevorderd. Golfprofessionals geven diverse gratis kennismakingslessen. Er zijn leuke acties, rondleidingen en natuurlijk mag u zelf ook een club vasthouden en een balletje slaan. Sportieve kleding en schoeisel wordt aanbevolen. Ook niet-golfers zijn van harte welkom in bijvoorbeeld onze sfeervolle Brasserie met zonnig terras of om zomaar een kijkje te komen nemen op ons complex. Kom gezellig langs en neem andere geïnteresseerden mee! Aanmelden kan via: www.delflandgolf.nl/opendag.

Openbare Wedstrijden
Wedstrijden op Golfbaan Delfland zijn voor iedere golfer, van iedere leeftijd en van ieder niveau. Bekijk onze wedstrijdkalender op: www.delflandgolf.nl/wedstrijdkalender en doe een keer gezellig mee.

Netwerken
De golfsport leent zich uitstekend om in een groene, sportieve omgeving zaken te doen. Nodig uw relaties of medewerkers uit en ga samen de uitdaging aan. Op Golfbaan Delfland worden regelmatig bedrijfsevenementen en clinics georganiseerd. Bij Golfbaan Delfland (36-holes) kunt u spelen zonder lidmaatschap (Pay and Play). De baan kenmerkt zich door prachtige natuur, schitterende waterpartijen en adembenemende vergezichten. Ontspannen ontsnappen aan de alledaagse drukte aan de rand van Delft. De gratis oefenfaciliteiten zijn zeker een bezoekje waard.

Kids on the Moon in de Hoven Passage

De kinderen zijn klaar voor hun interactief ruimteavontuur naar de Maan.

De Hoven Passage is momenteel helemaal zoals in de ruimte. Kids on the Moon is een gratis event voor kinderen van 5 tot en met 10 jaar. Het event duurt nog tot en met 21 april a.s.

Het hele winkelcentrum is in ruimte-sferen en alle kinderen uit Delft en omgeving kunnen meedoen aan de gratis verkenningstour naar de Maan. Een interactief ruimteavontuur.
Tijdens de 45 minuten durende tour worden de kinderen uitgedost als 'ruimtecadetten'. Zij krijgen een rondleiding langs een expositie en nemen plaats in de twee ruimteshuttles, waar contact wordt gelegd met ESA en NASA. Per tour en per uur zijn er maximaal veertig deelnemers mogelijk.

Inschrijven
U hoeft alleen kaartjes te reserveren voor kinderen. Ouders/verzorgers/begeleiders hebben geen kaartje nodig. Schrijf je in via www.hovenpassage.nl en kijk op Facebook:
www.facebook.com/dehovenpassage. Vol = vol.

De Hoven 50 Jaar
Dit jaar bestaat winkelcentrum De Hoven 50 jaar en dat wordt het hele jaar groots gevierd! Het feestprogramma is begonnen in februari. Laat je inspireren en doe wekelijks mee met verschillende bijzondere activiteiten, voor jong en oud.
Wat houden de activiteiten rond De Hoven 50 Jaar dan zoal nog meer in? Leer meer over Robotica en ervaar wat robots voor jou kunnen betekenen. Maar ook krijg je antwoord op de vraag hoe plastic een tweede leven krijgt. Bekijk de eerste auto die rijdt op waterstof en proef de smaak van geprint eten! De ondernemers van de Hoven Passage hebben een boordevol programma, waarbij je nu dus ook een unieke kijk in de toekomst kunt nemen. Namens alle winkeliers van winkelcentrum De Hoven Passage mogen alle bezoekers de eerste drie uur gratis parkeren.

Voetbal dit weekend

Zaterdag 14 april
Nootdorp - Jodan Boys
(14.30 uur)
Sportlust '46 - Vitesse Delft (14.30 uur)
Ariston '80 - KMD (14.30 uur)
Schipluiden - MVV '27
(14.30 uur)
WDS - DSVP (14.30 uur)
Vredenburch - Concordia (14.30 uur)
DVC - Zoetermeer (14.30 uur)
Oliveo - Wateringse Veld/GONA (15.00 uur)

Zondag 15 april
Purmersteijn - DHC (14.00 uur)
Spartaan '20 - Delft (14.30 uur)
Poortugaal - Den Hoorn
(14.00 uur)
VFC - Concordia (14.00 uur)
Wippolder - Groeneweg
(14.00 uur)
Zwervers - Oliveo (14.00 uur)
DOSR - RKDEO (14.00 uur)
DHL - ODB (14.00 uur)
Full Speed - Taurus (14.00 uur)
SEP - REMO (14.00 uur)

Opening Kledingbank

Om in de enorme toename van de doelgroep en de daarvoor noodzakelijke kleding te kunnen voorzien is Kledingbank De Buurvrouw Delft in februari naar de nieuwe locatie Ternatestraat 111-113 verhuisd. Marja van Bijsterveldt, burgemeester van Delft, is bereid gevonden op zaterdag 14 april as de deuren van de nieuwe locatie in Delft officieel te openen. U bent van harte welkom om onze locatie te bezoeken en kleding af te geven. Zo ziet u hoe de vrijwilligers van Kledingbank De Buurvrouw Delft de door u ingeleverde kleding voor de doelgroep gereed maken. U kunt kleding afgeven op maandag, woensdag en vrijdag van 10.00 tot 14.00 uur.

Tentoonstelling
Dirk Romijn

Als hommage aan een van de meest consistente keramisten in Nederland organiseert Galerie Terra Delft de overzichtstentoonstelling Dirk Romijn (1946-2017). Al sinds het begin van zijn carrière als keramist behoren zijn vazen en objecten tot de collectie. Aan het eind van zijn leven zocht de bevlogen keramist contact met Simone Haak en Joke Doedens, eigenaren van Galerie Terra Delft. Hij verzocht hen zich te ontfermen over zijn professionele nalatenschap. Vazen uit alle periodes van zijn leven zijn nu nog eenmaal samengebracht en geven een goed beeld van zijn ontwikkeling als kunstenaar. Bij deze tentoonstelling is een catalogus verkrijgbaar waarin 70 werken zijn opgenomen. De opbrengst van de verkopen gaat naar Natuurmonumenten, volgens de wens van Dirk.

Bachcantatevesper

Het thema van de cantate van Bach op 22 april is ontleend aan een cantate vol liefdesverdriet van Antonio Vivaldi:' piango, gemo, sospiro e peno' , ik huil, klaag, kreun….Maar Bach gaat het niet om liefdesverdriet. Zijn thema is het verdriet over de wereld. Over het ongeluk dat je overkomt. Cantate 12: Weinen, Klagen, Sorgen, Zagen, m.m.v. van het Oude Kerk Bachkoor en -ensemble o.l.v. Mark Tempelaars en organist Christo Lelie op zondag 22 april om 19.00 uur in de Oude Kerk te Delft.

SenS Cuisine sluit de deuren

Vivienne en Xiang keren terug naar Amsterdam en nemen afscheid van Delft. Foto: Jesper Neeleman

Ze zijn dankbaar voor de mooie jaren en kijken uit naar hun nieuwe uitdaging. Vivienne en Xiang nemen 1 mei afscheid van Delft. Hun restaurant SenS Cuisine wordt overgenomen en gaat onder een nieuw concept verder.

Vivienne en Xiang keren terug naar Amsterdam, waar het stel woont. "Het was altijd al onze ambitie om op lange termijn iets in Amsterdam te beginnen", vertelt Xiang. "Die tijd is nu aangebroken. Wat we precies gaan doen blijft nog even een verrassing. We vinden het belangrijk dat onze gasten weten dat we ze dankbaar zijn."

Gezelligheid
Ruim drie jaar hebben Vivienne en Xiang hun gasten met veel plezier ten dienst gestaan in hun restaurant aan de Markt. "Wij vonden het altijd heel gezellig en leuk met onze gasten, en uit de reacties van mensen die horen dat we weggaan, blijkt dat zij dat ook vonden. We krijgen enorm veel positieve en persoonlijke reacties. Ze geven ons een gevoel van waardering, heel leuk."

Nieuw avontuur
Ondanks dat het een zelfgekozen afscheid is, vinden de twee ondernemers het toch jammer Delft achter te laten. "Maar we kijken natuurlijk ook heel erg uit naar onze nieuwe uitdaging in Amsterdam, dat wordt super. We zijn trots op wat we hier hebben opgebouwd met onze gasten en ons geweldige team, en kijken met veel plezier terug naar de afgelopen jaren. Nu is het tijd voor een nieuw avontuur!"

Laatste kans
Iedereen die nog wil genieten van de Franse keuken met een Aziatische twist die SenS biedt, moet snel zijn. Zaterdag 28 april is de laatste openingsdag van het restaurant.

SenS is geopend vanaf 17.00 uur. Op dinsdag is het restaurant gesloten.