Delft op zondag

3 december 2017

Delft op zondag 3 december 2017


Burgemeester legt Club Ciccionina tijdelijke sluiting op

De Kromstraat is afgelopen jaren dè uitgaansstraat van Delft geworden. Het succes van dit smalle straatje kent ook een keerzijde. Foto: Koos Bommelé

DELFT – Club Ciccionina moet de deuren voor vier weken sluiten. Eigenaresse Nina Voets hoopt dat dit voor haar slechte nieuws genoeg reden geeft om na te denken over uitgaan in Delft.

Door: Jesper Neeleman

Aanleiding voor de door burgemeester Van Bijsterveldt opgelegde tijdelijke sluiting was een flinke knokpartij, begin oktober. De problemen begonnen in Club Ciccionina en kregen een massaal vervolg in de Kromstraat. Beveiligers, het SUS-team en extra opgeroepen politieagenten probeerden het geweld te beëindigen, maar konden niet voorkomen dat een politieagent gewond raakte. Burgemeester Van Bijsterveldt liet eerder al weten dat er eerder incidenten in en rond de club zijn geweest en dat Ciccionina hierop is aangesproken. "Dit heeft niet geleid tot verbetering", oordeelt Van Bijsterveldt.
Nina Voets, eigenaresse van Ciccionina, kan zich niet vinden in dit besluit. "We hebben al het mogelijke gedaan om incidenten te voorkomen en op de juiste manier af te handelen", reageert ze. "Er is volgens ons geen causaal verband tussen wat er 1 oktober binnen is gebeurd, en wat vervolgens buiten gebeurde. Hiervoor bestaan protocollen. Na een ruzie moet je de groepen ook buiten gescheiden houden en dat is gebeurd. Onze beveiliging reageert altijd adequaat op dergelijke situaties."
Het probleem zit 'm volgens Nina Voets meer in het feit dat afgelopen jaren meerdere uitgaansgelegenheden, zoals de Triangle en Speakers, zijn gesloten. Wie in Delft gaat stappen, komt al gauw in de Kromstraat terecht, waar je ook 's nachts na tweeën verder kunt feesten. Het gevolg: uitgaanspubliek komt hier 's nachts massaal samen. "En natuurlijk krijg je dan weleens een vechtpartij. Dat is nooit helemaal te voorkomen", benadrukt Voets. "Natuurlijk zijn er verbeterpunten. Ook voor ons. Maar het is belangrijk op groter niveau naar de veiligheid van de straat te kijken, met horeca, gemeente en politie. En niet naar één club te wijzen. We moeten dit incident aangrijpen en kiezen voor een gezamenlijke aanpak. Ik verwacht dat die er komt. Doen we dat niet, dan zijn er alleen verliezers."
Nachtburgemeester Leo Quack geeft aan dat een horecagelegenheid nooit zomaar wordt gesloten. "Daar gaan meerdere waarschuwingen aan vooraf", weet Quack. "Als er een gegronde reden is een zaak tijdelijk te sluiten, dan heb ik daar geen moeite mee." De nachtburgemeester is het met Nina Voets eens dat de Kromstraat tegenwoordig veel voor de kiezen krijgt. "Alles klontert daar 's nachts samen. En je hebt er altijd wel een paar oproerkraaiers tussen. Dat is het risico van een uitgaansstraat. En in een smalle straat als de Kromstraat kun je geen kant op." Verder valt het Leo Quack op dat jongeren steeds later op stap gaan èn steeds meer te besteden hebben. "Het is op sommige momenten in de nacht veel drukker van vroeger. Dat kan irritatie opleveren." Nina Voets geeft aan dat driekwart jaar geleden een overlegstructuur is opgericht met politie, beveiliging en ondernemers, specifiek voor de Kromstraat. "Tijdens dit overleg heeft de wijkagent aanbevelingen gedaan voor een goede beveiliging. Die hebben wij direct opgevolgd. Daarna is geen enkele waarschuwing geweest. Totdat de brief bij ons op de mat lag." Club Ciccionina is tot de Kerst gesloten. "We missen nu natuurlijk de nodige inkomsten. Erger nog vind ik de imagoschade. De Kromstraat had afgelopen jaren weer een veel beter imago. Nu denken sommigen weer dat we een foute tent zijn, terwijl hier praktisch nooit iets gebeurt en we een leuke programmering hebben voor verschillende doelgroepen." Navraag bij de gemeente leert dat in Delft afgelopen vijf jaar slechts één keer eerder een horecagelegenheid op last van de burgemeester tijdelijk de deuren moest sluiten. "Dat was Club Al Maghrib aan het Vesteplein", laat een gemeentewoordvoerder weten. "Het beoogde resultaat was om een einde te maken aan geweld bij die ondernemer. Dat is toen ook bereikt."

Wie wordt de Bekendste Delftenaar 2017?

Martin Stoelinga weet met enige regelmaat het landelijke nieuws te halen. Hier is hij in gesprek met Rutger Castricum van Powned. Afgelopen week werd hij gevolgd door een tv-ploeg van EenVandaag.

DELFT – De Bekendste Delftenaar-verkiezing 2017 is begonnen. Wie volgt de Bekendste Delftenaar 2016 Aad van der Hoeven op? Dat wordt zondag 31 december bekend. Deze week blikken we vooruit met politici Martin Stoelinga en Rob van Woudenberg.

Politici zijn al jaren niet uit de lijst met honderd bekende Delftenaren weg te slaan. Omdat ze zo goed campagne kunnen voeren? Nee, denkt CDA-fractievoorzitter Rob van Woudenberg. De 50-jarige Delftenaar en vele collega-politici zijn op meer fronten actief dan alleen in de raadszaal, benadrukt hij. Zelf hij is bijvoorbeeld voorzitter van het bestuur van stichting Present Delft, voorzitter van de maatschappelijk raad van stichting SCO en liep hij meerdere marathons voor het goede doel. "En ik ben niet de enige politicus die maatschappelijk betrokken is", zegt Van Woudenberg. "Verder heb je als politicus veel contact met burgers en het maatschappelijk middenveld. Je bent redelijk bekend en mensen weten je te vinden."
Martin Stoelinga (74) werd al twee keer verkozen tot dè Bekendste en staat sindsdien steevast in de top-10. Vorig jaar sloot hij die top 10 af. De excentrieke Delftenaar is politicus, maar daarnaast een bekend gezicht in de Delftse sportwereld en de horeca. Bijnamen als 'De Snor' en 'De Baron' maken het plaatje compleet. Met enige regelmaat is hij ook op landelijke televisie te zien. Bekend zijn de beelden waarop te zien is hoe hij - vanwege een schorsing - vanuit het bakje van een hoogwerker hangend boven het voetbalveld van B.E.C. de wedstrijd coachte. Het staat velen in het geheugen gegrift. "Door heel Europa worden hier quizvragen over gesteld", weet Stoelinga. "Dan is de vraag of het mag of niet. En het mag. Want de hoogwerker stond op een openbaar terrein geparkeerd." Stoelinga is verder altijd wel in de stad te vinden, vervolgt hij. Momenteel zit hij echter behoorlijk in de lappenmand. Hij kampt met prostaatkanker en is nu vooral in de weer om voor elkaar te krijgen dat meer mannen zich op deze sluipmoordenaar laten controleren. Vanaf 8 december krijgt hij chemotherapie. "Dat maakt me wel wat verdrietig", bekent hij. "Ik ben bang dat ik later die maand m'n snor zal verliezen. Maar als dat zo is, dan is dat zo. Genezen kan ik niet meer, het is alleen nog maar rekken. Maar ik blijf actief en zal doorgaan tot de laatste snik. En de politiek en andere mensen helpen vind ik het mooiste dat er is."
Terug naar de Bekendste Delftenaar-verkiezing. Als het aan Stoelinga ligt, komen er dit keer meer artsen en medisch specialisten in de lijst. Die verdienen het volgens hem eens in het zonnetje te staan voor hun zinvolle werk. "Maar ik denk dat het dit jaar eenvoudig is te voorspellen wie de bekendste wordt. Dat zal burgemeester Van Bijsterveldt wel zijn. Logisch. Ze doet veel voor Delft, is heel nadrukkelijk aanwezig. Ik ben blij met haar. Van mij mag ze het worden."
Rob van Woudenberg is het hierin met Stoelinga eens. "Als je ziet hoeveel energie Van Bijsterveldt in de stad steekt…", zegt hij. "Ze is een bruggenbouwer. Iemand die mensen bij elkaar brengt. Wie ik het verder gun, is Ed Hoogendijk. Hij doet veel goede dingen voor Delft. Hij promoot de stad op landelijke tv, organiseert fraaie culinaire evenementen en ik vind het mooi om te zien hoe hij, nadat z'n restaurant afbrandde, de moed erin hield en nu zijn zaak heropent. Dat symboliseert zijn houding. Ik gun hem van harte dat hij de Bekendste Delftenaar 2017 wordt."

Rob van Woudenberg, vorig jaar nummer 30 in de top 100 van Bekendste Delftenaar.

Zaterdag, 13.47 uur

DELFT - Zo moet het er ongeveer uit zien als ons hart vol verwachting klopt... Sinterklaas zette vorig weekend voet aan Delftse wal en werd verwelkomd door duizenden kinderen en hun ouders. Zij keken hun ogen uit toen de bonte stoet voorbij kwam, met natuurlijk Sinterklaas en Amerigo, de Pepernotenmachine en een leger van 150 pieten, waaronder voor het eerst ook enkele roetveegpieten. Sint is ook dit weekend in Delft. Zaterdag 2 december maakt hij van 12.00 uur tot 15.45 uur een stadswandeling door de binnenstad. Zie voor meer foto's www.delftopzondag.nl. (foto: Koos Bommelé)

Wie is het schoonste?

DELFT - Nederland Schoon deed onderzoek naar de schoonste winkelgebieden van Nederland. In de categorie 'overige gemeenten' eindigde Delft op de 26ste plek. In diezelfde categorie vinden we Pijnacker-Nootdorp terug op de vijfde plek.
Nederland Schoon ondervroeg bezoekers van verschillende winkelgebieden in 77 Nederlandse steden. Zij werden bevraagd over onder meer zwerfafval, onkruid, graffiti, het veiligheidsgevoel en of de beleving aangenaam is of niet. In Delft waren dit het centrum, de Hoven en 'West'; het winkelgebied bij de Van Foreestweg. In Delft kwam de Hoven Passage het beste uit de test. Dit winkelcentrum kreeg van de bezoekers een 7,3 gemiddeld. De waardering voor de Delftse binnenstad viel met een 7,2 iets lager uit. Het winkelgebied in Delft West scoorde gemiddeld een 6,7. In Pijnacker-Nootdorp werden bezoekers van drie winkelgebieden ondervraagd. Die in de Parade in Nootdorp beoordeelden dit winkelgebied gemiddeld met het het cijfer 7,2. Het winkelgebied Emerald in Delfgauw kon van haar bezoekers op een gemiddeld cijfer van 7,3 rekenen. Pijnacker centrum werd beoordeeld met een 7,5 gemiddeld. Zie voor meer informatie en uitgebreide rapportages www.nederlandschoon.nl.

RKBS De Regenboog presenteert: 'Can I help you?'

Alle kinderen van de school hebben een rol en doen enthousiast mee. (Foto: PR)

De spanning loopt langzaam op in de gangen en lokalen van RKBS De Regenboog. Overal wordt nog druk gewerkt aan een nieuwe, prachtige kerstmusical.

Het begint inmiddels traditie te worden: de jaarlijkse kerstmusical van de kinderen van De Regenboog. En als we zeggen 'de kinderen', dan bedoelen we àlle kinderen. "Dat is juist zo bijzonder aan deze voorstelling", aldus directeur Carien van de Water. "We zijn er vanaf de herfstvakantie mee bezig. Alle kinderen, 160 in totaal, hebben een rol. Van de allerkleinsten in groep 1 tot de 8e-groepers. Ze oefenen een uurtje per week, en wat meer nu de uitvoeringsdatum nadert." Er zijn nog veel meer mensen bij betrokken. De meesters en juffen natuurlijk. "Maar ook veel ouders helpen vrijwillig mee met vervoer van decorstukken, het begeleiden van de kinderen, het eten en drinken, het maken van de kleding, noem maar op." Zo wordt de kerstgedachte van samen zijn en samenwerken direct in praktijk gebracht. "We streven op school een veilig klimaat en sociale verbondenheid na", verklaart Carien. "Met een project als dit geef je dat heel praktisch handen en voeten. En tegelijkertijd leren de kinderen samenwerken, presenteren, acteren... het is een uniek en gezamenlijk project wat een positieve kerstsfeer met zich mee brengt.
De musical is geschreven door de (inmiddels gepensioneerde) meester Bert Niemantsverdriet. "De musical heet 'Can I Help you'", vervolgt Carien. "Net zoals voorgaande voorstellingen gaat het over de tegenstelling tussen goed en kwaad. En hoe je met elkaar problemen oplost. Een zwaar thema? "Nee hoor. Het wordt luchtig en speels gebracht en natuurlijk zit er veel humor in de voorstelling." Om de kerstgedachte compleet te maken wordt een deel van de kaartopbrengst besteed aan een goed doel: Stichting Opkikker. Deze stichting verzorgt jaarlijks voor meer dan tweeduizend langdurig zieke kinderen een onvergetelijke 'Opkikkerdag'. Even zorgeloos plezier hebben. Niet alleen het zieke kind zelf, maar ook de directe familie.

Kaartjes
De kerstmusical van RKBS De Regenboog is te zien in Theater De Veste op maandag 18 december. De middagvoorstelling is van 16.00 uur tot 17.00 uur en de avondvoorstelling van 18.30 uur tot 19.30 uur. Kaarten zijn in eerste instantie bestemd voor ouders en familie. Voor de middagvoorstelling zijn vanaf 6 december op school nog kaarten te koop voor 6 euro 50.

Drie variaties op een vierkant

Deze variatie is herkenbaar als vierkant, bij de andere twee is dat minder duidelijk. (Foto: Wikipedia/Michiel1972)

Fiets op een mooie zonnige winterdag eens door de wijk Tanthof en let op de kunstwerken in de openbare ruimte. Er zal je misschien iets opvallen als je ze vlak na elkaar ziet.

Op de hoek Vinkenlaan met de Fuutlaan, de hoek Israëllaan met Syriësingel en bij de keerlus van tram 1 op de Ghandilaan tref je grote metalen sculpturen aan. Pas als je ze alle drie achter elkaar gezien hebt valt je misschien op dat ze aan elkaar verwant lijken. Niet alleen in het gebruikte materiaal, maar ook in vorm. Dat klopt. Eigenlijk zijn de drie sculpturen samen één kunstwerk. Het gaat hier om het werk '3 variaties op een vierkant' van de kunstenaar Gerard Höweler. Alle werken zijn van oorsprong roestvast stalen vierkante constructies, die zijn losgesneden en steeds op een andere manier zijn samengevoegd. Doordat alle beelden hetzelfde uitgangspunt hebben, vertonen ze onderlinge samenhang, maar toch zijn ze heel verschillend. Zo is het deel in de Vinkenlaan in Tanthof Oost gemodelleerd als een soort 'X', terwijl de sculptuur in de Israëllaan weer de vorm van een vierkant in een rechthoek heeft en die bij de keerlus aan de Ghandilaan V-vormig is. Als je weet dat ze bij elkaar horen is de samenhang goed te zien. Maar het is maar de vraag of de gemiddelde voorbijganger beseft dat de drie beelden bij elkaar horen. Maar dat is kunst: het moet je aan het denken zetten.

Steen en geometrie
Kunstenaar Gerard Höweler werd in 1940 geboren in Banjarmasin op het eiland Borneo in Indonesië. Toen nog Nederlands Indië. Nadat hij naar Nederland kwam volgde hij en opleiding aan de Rietveld Academie in Amsterdam bij de beeldhouwer Carel Kneulman. In de jaren zeventig tot begin jaren negentig was hij docent aan onder meer Academie Minerva in Groningen en aan de Rietveld Academie in Amsterdam. De kunstenaar is nog steeds heel actief. Höweler exposeert regelmatig op tentoonstellingen in binnen- en buitenland. Sinds de jaren '90 werkt hij vooral met (natuur)steen, waarbij zijn liefde voor geometrische en meetkundige vormen nog steeds zichtbaar is. Hij heeft een aanzienlijk aantal beelden in de openbare ruimte op zijn naam staan, waaronder dus dit drietal in Tanthof.

ALBERT BRUIN

Albert Bruin (68) is voorzitter van de Stichting Dobermann Rescue Nederland. Hij wil op deze plek graag een aantal misverstanden over zijn favoriete hond wegnemen.

1.Waarom wil je op deze plek worden gefotografeerd?
"Deze auto biedt onze stichting de mogelijkheid goed ons werk te doen. De hond die ik hier bij me heb is Rover, mijn eigen, letterlijk hondstrouwe, Dobermann."

2.Wat houdt het werk van jullie stichting in?
"We vangen Dobermanns op, die om welke reden dan ook ergens weg moeten, en plaatsen die bij opvanggezinnen. Vervolgens gaan we op zoek naar een geschikte nieuwe eigenaar. Als een hondeneigenaar zelf wil herplaatsen, bemiddelen we daarbij."

3.Waarom doen mensen hun hond weg?
"Om uiteenlopende redenen. Bijvoorbeeld als de eigenaar is overleden en de familie er niets voor voelt om de hond verder te verzorgen. Of bij een scheiding: soms wil geen van beiden alleen voor de hond blijven zorgen. Maar er zijn ook natuurlijk mensen die simpelweg niet kunnen omgaan met een hond."

4.Of de hond blijkt vals...
"Honden, ook Dobermanns, worden niet vals geboren. Een Dobermann is lief en trouw van aard. Soms tref je een agressief exemplaar, maar dat zie je bij elk ras. Probleem is, dat veel mensen een hond niet kunnen 'lezen'. Ze merken niet of een hond goed of slecht in zijn vel zit. Het ligt niet aan de hond, het onbegrip bij de eigenaar veroorzaakt de problemen."

5.Heeft de Dobermann een
imagoprobleem?

"Bij sommige mensen wel. Dat komt onder meer door de manier waarop Dobermanns in films worden 'neergezet'. Ze worden steevast vanuit een laag standpunt gefilmd. Als ze dan blaffen, zie je de ontblote tanden. Daardoor lijkt de hond veel gevaarlijker dan hij in werkelijkheid is."

6.Het uiterlijk van de hond werkt volgens mij ook niet mee?
"Misschien niet, maar omdat couperen niet meer mag, verandert de Dobermann van uiterlijk. Hij heeft nu flaporen. Veel mensen die een hond kiezen vanwege zijn gevaarlijke uitstraling, kiezen niet langer voor een Dobermann. Des te beter."

7.Boekt jullie stichting succes?
"We bestaan, komende maand februari, 15 jaar en in die periode hebben hebben we meer dan 500 honden aan een goede baas geholpen. Zo voorkomen we, dat die hond bijvoorbeeld via Marktplaats wordt aangeboden. Een hond op Marktplaats kopen is vragen om problemen. Je kent de geschiedenis niet van zo'n hond, dus je hebt geen idee wat je kunt verwachten. En vaak zijn dat alleen maar problemen."

8.Als ik een Dobermann wil?
"Een cliché misschien, maar wel waar: Bezint eer je begint. Eerst heel goed nadenken. Een hond op een flat, dat werkt niet. En realiseer je dat een hond ook moet worden uitgelaten als het regent. Een hond die de hele dag alleen is, wordt doodongelukkig. Werk je de hele dag, neem geen hond. Die hond zit minimaal negen uur alleen zonder uitgelaten te worden. Dat vind ik niet kloppen."

9.Hoe gaan jullie bij een aanvraag te werk?
"Mensen kunnen op de onze website een aanvraagformulier invullen. Dat is tegelijk de eerste schifting. Als iemand drie hoog achter in Amsterdam woont, plaats ik op die plek zeker geen hond. Wanneer alles oké lijkt, plaatsen we een hond voor twee tot vier weken op proef en als het niet klikt halen we hem terug."

10.Als ik burgemeester van Delft was...
"Iets heel anders. Dan kwam de schaatsbaan op de Beestenmarkt terug. Ik vond dat zo gezellig."

n In de HH Antonius en Corneliuskerk in Den Hoorn wordt zaterdag 16 december vanaf 19.00 uur het Kerstoratorium uitgevoerd. Een groot koor en ad hoc orkest doen deze avond weer mee. n Wie voor verlenging van het rijbewijs een medische keuring moet ondergaan, kan daarvoor op dinsdag 19 december terecht bij SportsArt aan de Industriestraat 8. Vooraf moet wel even een afspraak worden gemaakt via 06-36435976. De kosten bedragen 35 euro. Chauffeurs jonger dan 75 jaar met rijbewijs CDE betalen 55 euro. n In het Jeugdhuis aan de Kasteellaan in Schipluiden is zaterdag 9 december van 10.00 uur tot 14.00 uur weer een kringloopmarkt. Deze markt is voortaan elke tweede en vierde zaterdag van de maand. De opbrengst is voor het onderhoud van de dorpskerk. Mail voor meer info naar toneijk@live.nl of bel naar 015-3809482. n In de synagoge aan de Koornmarkt in Delft is zondag 10 december om 15.00 uur de muziekvoorstelling 'Gein, dagboek van een duivelskind', dat is gebaseerd op de korte verhalen van de Jiddische schrijver en Nobelprijswinnaar Isaac Bashevis Singer. Kaarten kosten 15 euro voor volwassenen, kinderen tot 12 jaar en studenten betalen 7 euro 50. Zie voor meer info en kaartverkoop www.synagogedelft.nl. n Wifey is een bluesband uit Rotterdam. Zaterdag 2 december spelen ze vanaf 22.00 uur in De V aan de Voorstraat nummers van Jimmy Hendrix, Eric Clapton en hun eigen repertoire. De toegang is gratis. n Voor alle volwassen inwoners van Pijnacker-Nootdorp die geen Sinterklaas (meer) vieren brengen Sinterklaas en Zwarte Piet dinsdagmiddag 5 december om 14.00 uur een bezoek aan Buurt&Zo aan de Prins Hendrikstraat 28 in Pijnacker, grenzend aan de bibliotheek. Na het bezoek van de Sint wordt het Sinterklaasfeest verder gevierd met een Sinterklaasspel. n Wie helemaal in kerstsferen wil komen kan zondag 10 december meezingen met het kerst-inloopkoor. In de kerk van Op Hodenpijl zingt dit koor dan vanaf 15.00 uur kerstliederen. Zangervaring of noten lezen is niet nodig, want de liederen worden voorgezongen en voor iedereen is er plek. De toegang is gratis. Zie voor meer info www.ophodenpijl.nl of www.koorschooldelft.nl. n Schrijver Tommy Wieringa en de zangers van Frommermann treden vrijdag 22 december om 20.15 uur op in Theater de Veste in Delft. Zie voor meer info en kaartverkoop www.frommermann.nl. n In Molen de Roos aan de Phoenixstraat 112 is zaterdag 9 december vanaf 10.00 uur tot 11.30 uur de Molen en Appeltaartrondleiding. Kosten bedragen 7 euro 50 per persoon. Aanmelden is verplicht en kan via www.delftsemolen.nl. n Voedingskundige Veronique Hundscheid van praktijk Adfymenta komt zaterdag 9 december langs bij het Mama Café Delft. Zij zal binnen het thema Kerst komen praten over gezonde (bij)voeding voor kindjes van 0 tot 4 jaar oud. De bijeenkomst is van 10.30 uur tot 12.30 uur bij Plukkebol kinderopvang aan de Raamstraat 65. Kosten voor consumpties bedragen 2 euro 50 per gezin. n

Nieuw: 't Keuningshuys

Jacqueline Keuning is dolgelukkig met haar eigen eigentijdse woonwinkel aan het Vrouwjuttenland.

DELFT - Delft is een bijzondere woonwinkel rijker: 't Keuningshuys aan het Vrouwjuttenland.

Jacqueline Keuning en haar man reisden al enige tijd door het land om op beurzen en fairs woonaccessoires aan de man te brengen. "Geweldig om te doen", zegt Jacqueline, "maar je bent elke dag weer bezig met opbouwen, afbreken en spullen sjouwen." Dus zocht ze in Delft naar een karakteristiek oud pand. Dat vond ze, op de plek waar jarenlang Elize Kledingvondsten zat. Op 14 oktober opende ze de deuren. De reacties zijn lovend. "Andere ondernemers en klanten vinden zo'n sfeervol klein winkeltje een aanwinst voor winkelgebied De Klis." 't Keuningshuys maakt van winkelen een feestje. "Je winkelt hier in een bijzondere, sobere en landelijke sfeer, in een prachtig historisch deel van de binnenstad. Dat is toch veel leuker dan je cadeautjes voor de feestdagen thuis via internet te bestellen?" In 't Keuningshuys valt altijd wel een leuk cadeau voor Sint of Kerst te scoren. In de schappen vinden we sfeervolle WoodWick geurkaarsen. "Die staan bekend als kleine open haardjes", zegt Jacqueline. Verder veel woonaccessoires. "Maar we hebben ook sieraden van mijn eigen lijn, armbanden van Gooische Frutsels, kussens, sjaals en vesten van Knit Factory, leren tassen van Label 88 en ook voor een bankstel of fauteuil kun je hier terecht." Meer info op de Facebook-pagina.

11 / 36

De heer en mevrouw Booster (60 jaar getrouwd op 13 november), de heer en mevrouw van Velzen (60 jaar getrouwd op 20 november) en burgemeester Van Bijsterveldt.

Klant Contact Centrum

Aanmelden voor de AV-Delft

De heer en mevrouw de Vetten (70 jaar getrouwd op 26 november), de heer en mevrouw van der Meer (60 jaar getrouwd op 15 november) en burgemeester Van Bijsterveldt.
De heer en mevrouw Theune (60 jaar getrouwd op 1 november), de heer en mevrouw De Jonge (60 jaar getrouwd op 25 november), de heer en mevrouw Van der Berg (60 jaar getrouwd op 13 november) en burgemeester Van Bijsterveldt.

Veel Delftenaren met een laag inkomen maken gebruik van de AV-Delft. Dit is een speciale aanvullende verzekering van de gemeente Delft. De AV-Delft is vanaf 1 januari 2018 alleen mogelijk in combinatie met een zorgverzekering van Zorgverzekeraar DSW. Om in aanmerking te komen voor de AV-Delft moet u in Delft wonen, een uitkering ontvangen of een inkomen hebben tot 130% van de bijstandsnorm.

Op www.delft.nl/av-delft vindt u meer informatie over de AV-Delft en hoe u zich kunt aanmelden. Let op: u kunt alleen gebruik maken van de AV-Delft als u een basisverzekering en aanvullende verzekering afsluit bij DSW. Overstappen kan nog tot uiterlijk 1 februari 2018. U kunt echter alleen overstappen als u vóór 1 januari 2018 uw huidige zorgverzekering heeft opgezegd.

Klant Contact Centrum | Stationsplein 1 | alleen op afspraak, via www.delft.nl/afspraak of tel. 14015 | actuele openingstijden vindt u op www.delft.nl. U kunt bij het KCC alleen per pin betalen.

Jubilea

Op 24 november kwamen meerdere echtparen op uitnodiging van burgemeester Marja van Bijsterveldt naar het stadhuis, om in het gezelschap van andere jubilarissen hun trouwdag te vieren.

Foto 1

De heer en mevrouw de Vetten (70 jaar getrouwd op 26 november), de heer en mevrouw van der Meer (60 jaar getrouwd op 15 november) en burgemeester Van Bijsterveldt.

Foto 2

De heer en mevrouw Theune (60 jaar getrouwd op 1 november), de heer en mevrouw De Jonge (60 jaar getrouwd op 25 november), de heer en mevrouw Van der Berg (60 jaar getrouwd op 13 november) en burgemeester Van Bijsterveldt.

Foto 3

De heer en mevrouw Booster (60 jaar getrouwd op 13 november), de heer en mevrouw van Velzen (60 jaar getrouwd op 20 november) en burgemeester Van Bijsterveldt.

Werkzaamheden

Binnenstad

Kantoorgracht: tot en met 20 december vindt er onderhoud plaats aan de brug tussen de Kantoorgracht en Geerweg. De brug is dan tijdelijk niet te gebruiken.

Koningsveld: tot en met 22 december zijn er werkzaamheden aan kabels en leidingen. Op de plaats waar wordt gewerkt is het niet mogelijk om te parkeren.

Phoenixstraat: tot en met 10 juli 2018 wordt de trambaan verlegd en de Phoenixstraat definitief ingericht. De werkzaamheden vinden plaats zonder stremmingen voor het verkeer.

Trompetstraat: tot en met 22 december zijn er werkzaamheden aan kabels en leidingen en is de straat dicht voor gemotoriseerd verkeer.

Verhuiswerkzaamheden: Oude Langendijk 18, 4 december van 8.30 - 13.30 uur

Spoorzone

Phoenixstraat: tot en met 10 juli 2018 wordt de trambaan verlegd en de Phoenixstraat definitief ingericht. De werkzaamheden vinden plaats zonder stremmingen voor het verkeer.

Spoorsingel: tot en met 22 december zijn er werkzaamheden aan de rijbaan op het deel tussen De Vriesstraat en De Heemstrastraat.

Hof van Delft

Spoorsingel: tot en met 22 december zijn er werkzaamheden aan de rijbaan op het deel tussen De Vriesstraat en De Heemstrastraat.

Tanthof

Afrikalaan: op 4 en 5 december zijn er werkzaamheden aan het riool en is de Afrikalaan dicht voor verkeer ter hoogte van de kruising met de Guineelaan.

Angolastraat: tot en met 15 december zijn er werkzaamheden aan de bestrating. Op de plek waar wordt gewerkt is geen verkeer mogelijk. Woningen blijven bereikbaar.

Voordijkshoorn

Meermansstraat: tot en met 8 december wordt de brug tussen de Meermansstraat en het Voordijkshoornsepad vervangen. Tijdens het werk is de brug afgesloten.

Voorhof en Buitenhof

Buitenhofdreef: tot en met 22 december zijn er werkzaamheden aan kabels en leidingen. Het werk gebeurt op de stoep.

Diepenbrockstraat: tot en met 22 december zijn er werkzaamheden aan de riolering. Langs de werklocatie liggen rijplaten om in- en uitgaand verkeer mogelijk te houden.

Fabrieksstraat: van 4 tot en met 11 december wordt het riool vervangen. De fietsstraat is hierdoor versmald. Bestemmingsverkeer mag passeren.

Van der Slootsingel/Bakkerenpad: van 4 tot en met 15 december wordt de brug tussen de Van der Slootsingel en het Bakkerenpad vervangen. Tijdens het werk is de brug dicht.

Vrijenban

't Vrije Land: tot en met 22 december zijn er werkzaamheden aan kabels en leidingen. Op de plaats waar wordt gewerkt is het niet mogelijk om te parkeren.

Wippolder en Schieoevers

Engelsestraat: tot medio 2019 zijn er werkzaamheden aan de riolering bij de aansluiting op de Zuidwal. Bestemmingsverkeer voor Delftzicht wordt via een tijdelijke verbinding ter hoogte van de Laan van Braat van de Nieuwe Gracht geleid. De fietsverbinding Mercuriusweg-Abtswoudseweg blijft open voor fietsers en voetgangers.

Leeghwaterstraat: tot en met 21 december wordt de riolering vervangen en wordt de straat heringericht als fietsstraat. Het deel waar wordt gewerkt is afgesloten voor doorgaand verkeer.

Sint Sebastiaansbrug: de Sint Sebastiaansbrug is afgesloten voor zwaar verkeer (hoger dan 2,5 meter of zwaarder dan 5 ton). Zwaar verkeer wordt omgeleid:vanaf de A13 (vanuit Amsterdam/Leiden) via de Vrijenbanselaan, Broekmolenweg en Wateringsevest.vanaf de A13 (vanuit Rotterdam) via de Kruithuisweg/N470, Prinses Beatrixlaan, Westlandseweg en Zuidwal

Automobilisten, fietsers, voetgangers en invalidenvoertuigen kunnen wel gebruikmaken van de brug.

Zuideinde: tot en met 20 december wordt een deel van de riolering vervangen en worden de Hooikade, Zuideinde en Abtswoudseweg ingericht als fietsstraat. Tijdens de werkzaamheden is het Zuideinde dicht voor fietsers en gemotoriseerd verkeer. Er is een omleiding ingesteld.

Besluiten

EVENEMENTEN VERGUNNINGEN

Aangevraagd12 december | Lichtjesavond in de binnenstad15 t/m 17 december | kerstmarkt Delft op de Markt en div. straten in binnenstad.

Verleend17 december | Santa Run Rotary clubs Delft op de Markt en delen binnenstad.

Op www.delft.nl/evenementenkalender vindt u alle evenementen die bij de gemeente zijn aangevraagd. U ziet hier ook de status van de vergunningaanvraag.

Besluiten

AANWIJZINGSBESLUIT LOCATIES AFVALCONTAINERS / CLUSTERPLEKKEN

De volgende locaties in Hof van Delft zijn door b&w aangewezen voor het plaatsen van afvalcontainers:


Locatiecode | nabijgelegen adres: BJ01 | Hof van Delftlaan 1, WN 13 | Weteringlaan 13, XP08 | Kapeyne van de Copellostraat 8, XB 4 | De Meesterstraat 4, WX 30 | Cort van der Lindenstraat 30, WZ 66 | Cort van der Lindenstraat 66, DB82 | Adrian Pauwstraat 82, EW 94 | Verlengde Singelstraat 94, VW 27 | Jacobs Gillishof 27, HN105 | Paulus Buijsstraat 105, TG221 | Buitenwatersloot 221, SM1 | Coenderstraat 1, JH 38 | Jacoba van Beierenlaan 38, JK 118 | Jacoba van Beierenlaan 118, JW01 | Keizer Karelstraat 1.


Als u het met het besluit niet eens bent en u heeft al een zienswijze ingediend, kunt in beroep bij de rechtbank in Den Haag. Kijk daarvoor op www.rechtspraak.nl/Uw-Situatie/Naar-de-rechter/Rechtszaak-starten.

VERKEERSBESLUITEN

2611 CE | Oude Delft | aanwijzing parkeergelegenheid voor opladen elektrische voertuigen (kenmerk 3156406)

2613 PG | Pootstraat thv. nr. 49 | verwijderen gehandicaptenparkeerplaats (3157810)

2622 BA | Latijns-Amerikalaan | aanwijzing parkeergelegenheid voor opladen elektrische voertuigen (kenmerk 3156421)

2622 PA | Sadatweg | aanwijzing parkeergelegenheid voor opladen elektrische voertuigen (kenmerk 3156440)

2625 BX | César Franckstraat | aanwijzing parkeergelegenheid voor opladen elektrische voertuigen (kenmerk 3156417).

Omgevingsvergunningen

AANGEVRAAGD

2611 HG | hoek Oude Delft 146 / Oude Kerkstraat 1 | afwijken van het bestemmingsplan voor de vestiging van een lunchroom | strijdig gebruik gronden/bouwwerken met RO | 21-11-2017

2612 PB | Oostblok 1 | transformeren van kantoorpand naar 26 eenpersoonskamers en 10 studentenkamers verdeeld in 6 wooneenheden | strijdig gebruik gronden/bouwwerken met RO | 24-11-2017

2613 CC | De Vriesstraat 82 | plaatsen van dakkapel aan de voorzijde woning | bouw | 19-11-2017

2613 RH | Westerstraat 12 | uitbreiden van de woning | bouw | 23-11-2017

2627 AW | Bellweg 7 | plaatsen van een overkapping van een laad- en loshaven gelegen naast het bedrijfspand | bouw | 26-11-2017

2628 CD | Mekelweg 2 | uitvoeren van sloopwerkzaamheden | sloop, beschermd stadsgezicht SDG | 24-11-2017

2628 EG | Delfgauwseweg 35 | wijzigen van de voorgevel, uitbreiden van de winkel naar woning, het plaatsen twee dakkapellen aan de voorgevel en plaatsen dakopbouw aan de achtergevel | bouw | 20-11-2017.

VERLEEND REGULIER

2611 DE | kruising Vesteplein–Zuidwal | kappen van een boom ivm. herinrichting van de kruising Vesteplein | kap | 22-11-2017

2611 EX | De Vlouw 10 | wijzigingsvergunning | bouw | 22-11-2017

2612 JL | Groenlandselaan 3 | kappen van bomen | kap | 21-11-2017

2613 GP | Westplantsoen 114 | kappen van een conifeer | kap | 21-11-2017.

BUITEN BEHANDELING GESTELD

2611 ED | Koornmarkt 85 | slopen van de aanbouwen in het achterterrein | wijzigen van de bestemming naar wonen | bouw, strijdig gebruik gronden/bouwwerken met RO, rijksmonumenten | 21-11-2017.

GEWEIGERD REGULIER

2624 ER | Martinus Nijhofflaan 1 | kappen van 6 bomen | kap | 21-11-2017

2625 LR | Gerbrandylaan 10 | kappen van een naaldboom in perceel voortuin en vervangen door een andere boom | kap | 24-11-2017.

VERLENGDE BESLISTERMIJN

2611 AL | Phoenixstraat 16 | herbestemming voormalig stadskantoor naar zelfstandige studentenwoningen | bouw | nieuwe beslisdatum: 08-01-2018

2611 xx | terrein Van Leeuwenhoekkwartier | realiseren van een combinatiegebouw | bouw | nieuwe beslisdatum: 02-01-2018.

VERGUNNINGVRIJ

2611 LP | Rietveld 182 | gedeeltelijk slopen van de aanbouw.

Meldingen

BOUWMELDINGEN

2613 ZK | Verkadestraat 1 | losstaande berging | 21-11-2017

2614 GR | Buitenwatersloot 312B | kozijnwijziging, kozijnvervanging of gevelwijziging | 17-11-2017.

SLOOPMELDINGEN

2611 JG | Choorstraat 10 | slopen van 3 asbesthoudende schoorsteenpijpen | 20-11-2017

2628 VR | Koningin Emmalaan 34 | verwijderen van asbest | 24-11-2017

2613 ML | Schrobbelaarstraat 26 I | verwijderen van asbest | 20-11-2017

2611 XW | Kalverbos 24 | uitvoeren van sloopwerkzaamheden | 21-11-2017

2628 CD | Mekelweg 2 | uitvoeren van sloopwerkzaamheden | 24-11-2017.


MELDING BRANDVEILIG GEBRUIK

2624 AD | Westlandseweg 40 | brandveilig gebruiken van de kantoorruimte | 21-11-2017.

MELDING BRANDVEILIG GEBRUIK, NÍET AKKOORD

2624 KE | Roland Holstlaan 919 | brandveilig gebruiken van het pand | 21-11-2017.

MELDINGEN VOORGENOMEN BOMENKAP

Kap ivm. dunning

2614 xx | Polderpad | 11 populieren

2622 xx | Somaliëplaats | 1 kers

2622 xx | Sperwersingel | 1 acacia

2623 BD | Ganzenhof achter nrs. 9-17 | 1 iep

2624 KT | Guido Gezellelaan thv. 1A | 1 abeel

2624 xx | Voorhofdreef / L. Couperuslaan | 1 populier

2625 CJ | Mozartlaan 26-416 | 1 kerspruim

2625 EN | Pijperring t.o. groenstrook 172-225 | 5 populieren
2625 xx | Componistenpad nabij Diepenbrockstraat | 1 wilg

2628 xx | Oudelaan | 1 populier.

Kap ivm. veiligheid

2612 xx | Wilgenlaan t.o. 1-10: kers

2614 xx | Prinses Beatrixlaan: populier

2622 xx | Bikolaan 2-28: acacia | Bikolaan naast 117: acacia | Comorensingel: els | Japanlaan-Aziëlaan: appel | Lusakastraat naast nr. 32: prunus | Motorenweg t.o. 33: iep | Reeweg 2–12: linde | Togostraat thv. nr. 13: kers
2624 xx | Schieweg thv. nr. 33 | populier. 2624 xx | Frederik van Eedenlaan thv. 56-70: linde | Isaac da Costalaan 14-22: iep | Willem Bilderdijkhof thv. nr. 165 in talud: iep
2625 xx | Beethovenlaan nabij sportschool: linde | Buitenhofdreef nabij 1-251: els | Buitenhofdreef 274: linde | Buitenhofdreef thv. Foulkeslaan: 2 x iep | Buitenhofdreef thv. Van Hasseltlaan: 3 x iep | Diepenbrockstraat 2-120: lijsterbes | Händellaan 2-106: iep | Händellaan 1-107: iep | Händellaan 2-106: iep | Haydnlaan 2-148: iep | Koetlaan thv. 78: lijsterbes | Montgomerylaan – Vrijheidslaan: 2x lijsterbes | Ravelstraat nabij bruggetje naar Bizetstraat: lijsterbes | Van der Kamlaan thv. 50-55: linde | Westlandseweg nabij kruising met Pr. Beatrixlaan: iep | Wilhelminalaan voor nr. 127: acacia
2628 xx | J.W. Frisostraat 1-5: acacia | Mijnbouw - M. Trompstraat: esdoorn | Prof. Krausstraat thv. Wipmolen: acacia.

Voor de kap is geen omgevingsvergunning nodig; bezwaar maken is niet mogelijk.

Formele publicatie


De formele publicatie van algemeen verbindende voorschriften (verordeningen) en kennisgevingen gebeurt digitaal in een Gemeenteblad op www.officielebekendmakingen.nl.

Op www.delft.nl/bekendmakingen vindt u directe links naar deze bekendmakingen van de gemeente Delft, en hoe u beroep en bezwaar kunt aantekenen. Melding doen of omgevingsvergunning aanvragen? Dat kan via www.omgevingsloket.nl.

Wat fotograaf Willem de Bie en piloot René Bubberman de afgelopen jaren deden, was ook een natuurlijke gang van zaken voor de piloot die door de vader van Rob van Meerten op pad werd gestuurd: 'Zorg dat je in ieder geval de ontwikkelingen rond het spoor fotografeert'.
In 1925 leverde dat een fraaie tegenlicht opname op van het haventje bij het Bolwerk, de brug van en naar de Binnenwatersloot en de Houttuinen met schepen aan de kade. Een mooie, haast landelijke sfeer aan weerskanten van het water: bomen, een 'uitspanning' langs de kant (later bioscoop 'Delfia') en het kleine wijkje dat ingeklemd zat tussen de Houttuinen en het spoor. Met nog geen oversteek vanaf het station naar de Barbarasteeg. Prominent in beeld zijn links de gebouwen van het hoofdkantoor van de Technische Universiteit, waarvan de hoofdingang aan de Oude Delft zat.
Opmerkelijk is ook de doorgang van de Binnenwatersloot naar de Phoenixstraat: aan het water staan nog twee hoge huizenblokken met een soort werkplaats er voor. De rechter foto, gemaakt in juli van dit jaar, laat dezelfde locatie zien vanuit een andere hoek. En met een totaal veranderde inrichting. Het haventje is grotendeels verdwenen; wel is het water-doorgang richting Buitenwatersloot in tact gebleven. Onderin is de bebouwing te zien die in de plaats kwam voor het TH-complex, met onder andere de financieel adviseurs van De Bruyn en het IHE, het internationale instituut met veel kennis op het gebied van water.
De Phoenixstraat gaat in de nieuwe situatie moeiteloos over in de Coenderstraat, die een aansluiting heeft op de Westlandseweg. De afgelopen dagen konden automobilisten daar voor het eerst gebruik van maken. Langzaam maar heel zeker verdwijnt de voetafdruk die het spoorviaduct jarenlang heeft gemaakt. De treinen lekker ondergronds, veel ruimte voor fietsers en voetgangers, een parkeergarage in wording aan de Spoorsingel, het water dat weer terug is en hier en daar een beginnende boom. Paraderen langs het water kan weer. Ook veel nieuwe techniek zoals natuurlijk de treintunnel maar ook binnenkort bijvoorbeeld zonnepanelen op het dak van het gemeentehuis. Wordt vervolgd. Meer Dubbel Delft zien? Kijk dan op de website www.dubbeldelft.nl.

Foto: Willem de Bie

Grondwateronttrekking DELFT - Met belangstelling volg ik de berichtgeving in Delft op Zondag over de afbouw van de grondwateronttrekking door DSM. Enkele tientallen jaren geleden heb ik me in theoretische zin bemoeid met bodem- en grondwaterproblemen. Terugkijkend denk ik dat het in Delft wel zal meevallen met de gevolgen van die stopzetting. Het westen van Nederland ligt in het zogenaamde beheerst gebied. Dat wil zeggen dat grondwater en oppervlaktewater binnen aanvaardbare grenzen kunnen worden beheerst. Dat geldt ook voor Delft. De stad wordt omringd en doorsneden door boezemwateren en polderwateren, keurig geregeld door het Hoogheemraadschap van Delfland. Door de onderlinge beïnvloeding van grondwater en oppervlaktewater blijft er alleen sprake van een enigszins bol grondwater tussen twee watergangen in de winter en een holle grondwaterstand in de zomer. Het stoppen van de wateronttrekking gebeurt langzaam. Ik denk dat we er nauwelijks iets van zullen merken. Het Hoogheemraadschap zal hooguit iets meer moeten bemalen. Mogelijk daalt het zoutgehalte in het grondwater iets, maar waarschijnlijk nauwelijks meetbaar. Het blijft natuurlijk nuttig dit proces goed te blijven volgen met peilbuizen. Bodem en grondwater blijven complexe materie. Ik wil hierbij nog opmerken dat in het verleden de Dienst Grondwaterverkenning TNO in heel Nederland, ook in Delft, heel veel peilbuizen beheerde. Ik weet niet of dit nu nog gebeurt en waar dat archief zich bevindt. Een enorm pakket kennis van grondwaterstanden! Ook in Delft.

J.A. Somers, Delft

Parkeerhuisjes-Gracht
DELFT - De hele Spoorzone vind ik een succes, maar steeds als ik op de Phoenixstraat ben verbaas ik me over de vele parkeergarage-huisjes. Onvoorstelbaar! Wie o wie heeft dit bedacht? Vast iemand met een auto die zo snel mogelijk bij zijn auto wil zijn. De opzet was toch om hier een gracht te laten ontstaan en niet een uitzicht van afzichtelijke huisjes die detoneren met de omgeving? Vier van die architectonische wan-creaties waren toch voldoende geweest. Laat er alsjeblieft zeker drie verdwijnen. Of is het de bedoeling dat ze nog in het water afzinken als gracht vol stroomt met water?

Ruut van Hooft, Delft

Kerst is genieten met een twist bij PLUS

Uit de categorie klassiekers: de rollade. En natuurlijk extra lekker met een twist.

DELFT - Bij PLUS Bomenwijk, Martin Panis en Tanthof in Delft en PLUS Van Leeuwen in Den Hoorn draait het elke dag om goed eten. En tijdens de feestdagen doen ze hier gewoon een schepje bovenop.

Daarom kunnen klanten van PLUS dit jaar genieten van klassiekers met een twist, om die klassiekers hiermee net een beetje extra te geven. Naast de klassiekers met een twist vinden klanten van PLUS Bomenwijk, Martin Panis, Tanthof en Van Leeuwen ook een aantal nieuwkomers in het assortiment. Bijvoorbeeld PLUS ovenklaar gehaktbrood met appel en rozijnen, PLUS afbak kwarkbroodjes, PLUS witte chocoladetaart met frambozenbavaroise en de PLUS Hasselback zoete aardappelen. Klanten kunnen inspiratie opdoen in het Kerstmagazine van PLUS. Een dik inspiratiemagazine vol recepten, wijntips en tips van chef-koks voor een goede voorbereiding op de feestdagen. Daarnaast wordt er bij de weekfolder van 9 december een Kerstspecial huis-aan-huis verspreid. Hierin vinden klanten het complete kerstassortiment terug en doen ze ideeën op voor het Kerstmenu. Martin Panis van PLUS Martin Panis: "Bij ons staan de kerstdagen in het teken van aandacht. Want aandacht voor goed eten en drinken is belangrijk, maar aandacht voor de mensen met wie je aan tafel zit is minstens zo belangrijk. Een mooi gedekte tafel met heerlijke gerechten hoort daarbij. Met op die tafel voor ieder wat wils. Met het Kerstassortiment van PLUS willen we hier een bijdrage aan leveren. Gerechten die niet kunnen mislukken, maar wel verrassen! Wij wensen iedereen een heerlijke Kerst toe."

Van Dis stopt als raadslid

DELFT - CDA-raadslid David van Dis nam afgelopen donderdag afscheid van de Delftse gemeenteraad.

David van Dis wordt Hoofd Beleid bij de CDA Tweede Kamerfractie, een functie die praktisch niet te combineren is met volledige inzet voor de gemeenteraad. Van Dis was lid van de CDA-fractie. Sinds 2010 als commissielid, in 2012 werd hij gemeenteraadslid. Van 2013 tot en met 2016 was hij tevens fractievoorzitter. Van Dis wordt opgevolgd door huidig fractie- en commissielid Gerrit Jan Valk. "Stoppen als gemeenteraadslid is een besluit dat mij zwaar valt", reageert Van Dis. "Het is een enorme eer om je als raadslid in te mogen zetten voor de prachtige stad die Delft is. De stad is in ontwikkeling en wordt steeds mooier. Ik ben trots dat ik daar de afgelopen 7,5 jaar aan mocht bijdragen, maar ik ben vooral iedereen dankbaar met wie ik dat samen heb mogen doen." Fractievoorzitter Rob van Woudenberg: "Met David verliezen we als fractie een goed, sympathiek en hardwerkend fractielid, en we verliezen ook zijn humor. Hij was een op en top volksvertegenwoordiger. Het is jammer dat hij vertrekt maar we gunnen hem deze mooie nieuwe functie natuurlijk van harte."

Twintig jaar geleden waren de kranten zwart-wit en de meningen gekleurd. Delft op Zondag blikt wekelijks terug op de editie van deze krant van twintig jaar geleden.

Deze week is dat de editie van 7 december 1997. De krant had even daarvoor een oproep gedaan wie de leukste hond van Delft had. Die oproep bleek niet aan dovemansoren gericht. Menig baasje klom in de pen en stuurde brieven en foto's naar Delft op Zondag.
Bij SV Wippolder is reden tot vreugde. Priscilla heeft zich hier aangemeld als lid en is daarmee het honderdste jeugdlid. Ze krijgt daarom van het jeugdbestuur 'nieuwe sportkleding'.
Een onderzoeksbureau van de Hogeschool Rotterdam heeft in opdracht van Delft op Zondag onderzocht welke onderwerpen Delftenaren belangrijk vinden voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2008. Het onderwerp 'verkeer en parkeerbeleid' is met 30 procent veruit het meest genoemde onderwerp. 450 Gram spruiten kostten 99 cent, voor vier pakken Riedel Appelsientje + Kerst cd moest 7 gulden worden neergelegd.

Huis te koop wordt u aangeboden door Björnd Makelaardij

DELFT – Nico van der Valk is twintig jaar geleden komen wonen in deze parterrewoning in de Zeeheldenbuurt.

Geboren en getogen in Delft, met z´n ouderlijk huis aan de Rotterdamseweg, ging hij met veel plezier op zichzelf wonen. Vijf jaar later kwam Gabriëlle Landa bij hem wonen, die haar oorsprong in het gebied van de Drechtsteden heeft. "Ja, ik ben destijds echt voor Nico naar Delft gekomen", zegt ze. "Ik ben altijd het dorpse gewend geweest, maar toen wij een relatie kregen, ben ik hier naartoe verhuisd. Ik ben bij hem ingetrokken." Het is een woning uit 1916 met allerlei oorspronkelijke details. Dit zijn bijvoorbeeld de plafondbewerkingen, de hoogte van het plafond, maar ook de opbergvakken met deurtjes er voor, net onder het plafond. "De hoge ramen zijn daar ook een voorbeeld van", zegt Nico. Hij is er na twintig jaar wel aan toe om eens echt door te stromen. Hoewel de woning in de loop der jaren steeds wat is uitgebreid, onder meer met een derde slaapkamer, is dit in de basis echt een starterswoning. "Nu zijn we wel toe aan iets anders en voor Gabriëlle gaan we nu echt weer een dorpse omgeving opzoeken. We weten nog niet waar, maar zeker is dat het in de Delftse regio zal worden." Het grote voordeel van wonen in de Zeeheldenbuurt is, dat je vlak bij het centrum woont. Je kunt er gewoon naartoe wandelen en bent dan in een historische omgeving, proeft het bruisende van de binnenstad, met tal van leuke winkels, restaurantjes en cafeetjes. "Maar deze buurt zelf is ook heel leuk", zegt Gabriëlle. "Het is een divers samengestelde buurt en de bewoners hebben altijd wel tijd voor een praatje." De parterrewoning heeft een ruime woonkamer van 9.80 bij 2.84 meter. Hierin ligt een fraaie laminaatvloer met houten uitstraling, die in 2014 is gelegd. De woonkamer heeft hoge ramen aan de voorzijde, met een leuk zicht op de straat. Aan de achterkant is de riante U-vormige keuken. Twee jaar geleden is deze nog een stukje uitgebouwd. Toen is er ook diverse inbouwapparatuur bij gekomen, zoals een vijf pits gaskookplaat, een koel-vries combinatie en een combi-oven. "Het is een heerlijke keuken, waar je lekker aan de slag kunt." Aan de achterzijde van de woning zijn er openslaande deuren naar de heerlijke, zonnige achtertuin op het zuidoosten. De tuin is afgelopen april opnieuw aangelegd en heeft een aangebouwde stenen berging en een achterom. "Deze parterrewoning heeft drie slaapkamers", zegt Nico. "De derde en laatste slaapkamer hebben we kunnen realiseren door een aanbouw te maken, waarvoor slechts een deel van de toch al zeer diepe achtertuin is opgeofferd." Er is geen gang langs de slaapkamers. De ene slaapkamer biedt toegang tot de volgende slaapkamer. De eerste slaapkamer achter de keuken heeft veel kastruimte. De slaapkamer die hier op volgt heeft ook de opstelplaats voor de CV-ketel met bouwjaar 2009. En deze geeft dus weer toegang tot de derde en ruimste slaapkamer. "Zowel deze als de eerste kamer heeft een deur naar de tuin", legt Nico uit. De moderne badkamer bevindt zich naast de woonkamer, te bereiken via de centrale hal. De badkamer is in 2012 helemaal opnieuw aangelegd. De ruimte is voorzien van een douche, een wastafelmeubel en een hangend toilet. "Het groot onderhoud is helemaal in orde", zegt Gabriëlle. "Het hoofddak is bijvoorbeeld in augustus 2012 nog helemaal vernieuwd." Dat is nog niet alles, want de voorgevel is toen ook helemaal gereinigd, opnieuw gevoegd en geïmpregneerd. De woning heeft grotendeels kunststof kozijnen en er is verticale zonwering achter.

De eerste kopers tekenen overeenkomst Landrijk 6 en 7

Een van de woningtypen in Landrijk 6 en 7.

PIJNACKER – Landrijk 6 en 7 gaat in totaal uit 45 woningen bestaan. Het project wordt ontwikkeld door ABB Bouwgroep en inmiddels hebben de eerste kopers een overeenkomst getekend.

Dit gebeurde afgelopen week, toen door een aantal enthousiaste kopers hun handtekening werd gezet onder een koop- en aannemingsovereenkomst. Dit was onder het toeziend oog van afgevaardigden van Ruseler Makelaars. In de komende periode zullen nog meer overeenkomsten worden ondertekend. "In de eerste week zijn er vijf koopovereenkomsten getekend", zegt Patrick de Jong van ABB.
Landrijk 6 en 7 bevinden zich in het nieuwe woongebied Ackerswoude in Pijnacker. Inmiddels zijn er al 157 woningen ontwikkeld en er komen nog diverse vervolgfasen.
Het plan waar het nu om gaat, bestaat uit 45 woningen uitgevoerd in diverse woningtypen. Zo zijn er 22 herenwoningen met breedtes variërend van 5.70, 6.00, 6.30 en zelfs 6.60 meter, 18 twee-onder-één-kapwoningen, drie vrijstaande villa's en twee semibungalows, die levensloopbestendig zijn. De 45 woningen van Landrijk 6 en 7 zijn inmiddels allemaal onder optie. U kunt zich bij een van de makelaars opgeven als reservekandidaat. "Met 24 mensen is al een tekenafspraak gemaakt", zegt De Jong. "De verwachting is, dat alle woningen medio het eerste kwartaal van 2018 zijn verkocht. De verkoop verloopt zo voorspoedig, omdat kopers het niet alleen met een toekomstplaatje hoeven te doen. De reeds gerealiseerde woningen van Landrijk 3 geven een goed beeld van de toekomstige woonsituatie."
De compleetheid van de woningen maakt ze kwalitatief en prijstechnisch zeer interessant. Omdat smaken en levensstijlen verschillen, zijn de woningen echter ook flexibel in te delen en aan te passen aan persoonlijke voorkeuren. Denk aan een uitbouw, dakkapel en zo verder. Bewoners zullen zich snel thuis voelen in de ruime woningen, op een unieke locatie. De woningen voldoen bovendien aan de meest recente eisen op het gebied van energieverbruik en duurzaamheid. Dit zorgt er niet alleen voor dat kopers een steentje bijdragen aan het milieu, het levert hen ook aan het einde van de maand een lagere energierekening op! Informatie: www.landrijk-pijnacker.nl.

Instant Composing in het Rietveld Theater

DELFT - Het is raar, maar waar. Op de tweede zondag van december worden er nog steeds surprises uitgedeeld. Hoewel Sinterklaas al weer vertrokken is, worden er in het theater muzikale verrassingen uitgedeeld. Op 9 december is het vanaf 20.00 uur weer zo ver in het Rietveld Theater aan het Rietveld 49. Dan is het namelijk weer tijd voor Instant Composing. Zelf kun je ook deelnemen als je een muziekinstrument bespeelt. Het maakt niet uit wat: rock of pop, jazz misschien of zelfs klassiek. Wellicht ben je een DJ die sfeer kan maken. Videokunstenaars hebben ook wel eens deelgenomen aan Instant Composing, die met beelden en met de muzikale deelnemers een verhaal vertelden. Wat het ook is, het past altijd in de zak met muzikale surprises van Instant Composing. Dit is mogelijk, omdat de deelnemers samen, zonder afspraken vooraf, op het moment zelf muziek maken. Dat lukt heel goed als je naar elkaar luistert en ingaat op wat de ander speelt. Of zingt, want dat kan natuurlijk ook. Het gaat er niet zozeer om hoe goed je kunt spelen en zingen: het gaat er vooral om wat je te vertellen hebt. Want muziek maken is in de eerste plaats verhalen vertellen. 'Naar elkaar luisteren' is één van de weinige regels van Instant Composing. En 'respect voor elkaar', want zonder dat gaat het niet. En de laatste regel is, dat je geen nummer speelt dat je als je broekzak kent. Zodat je er een weergaloze draai aan kunt geven. En zo de anderen het nakijken geeft. Instant Composing is dan ook echt instant composing! Iedere deelnemer stelt zich aan het begin muzikaal voor met een korte solo. Zo krijgt iedereen een indruk van wat je zoal kent en kunt. De sessieleider noteert dat allemaal. Aan de hand van zijn aantekeningen laat hij muzikanten samenspelen in verschillende duo's en daarna in grotere combinaties. Tot er op het eind een grote groep samenspeelt.
Elke tweede zondag van de maand in het Rietveld Theater in Delft. Een mooie gelegenheid om ook mee te doen.
Voor alle aanvullende informatie kun je kijken op https://www.facebook.com/groups/deimpro/

'Van een feestje komt een feestje'

De Brasserij: de plek voor een mooi feestje.

In Delft staat een prachtige stadsboerderij waar al vele feesten en partijen zijn gevierd. De Brasserij biedt vele mogelijkheden: Je kunt er terecht voor het vieren van een verjaardag, brunch, bruiloft of gezellige feestavond.

Het is een echt familiebedrijf, wij hechten veel waarde aan service, gastvrijheid en kwaliteit. Gasten worden van het begin tot het eind in de watten gelegd. Daar komt bij dat de Brasserij veel goede mond-tot-mondreclame kent. Van een feestje komt een feestje!

Meer informatie
Meer informatie? Bezoek dan onze website:
www.brasserij.nl.
Iedereen is bovendien elke zaterdag van 12.30 uur tot 16.00 uur van harte welkom voor vrijblijvende informatie.

Overheerlijke workshop bij Van Maanen

Zelf chocolade truffels maken: dat kan bij Van Maanen.

Trakteer jezelf op een overheerlijke workshop chocolade truffels, op maandag 18 december van 19.00 uur tot 21.00 uur bij Bakker Van Maanen in Delft. In deze sfeervolle winkel gaat u dan twee uur lang zelf aan de slag met het maken van chocolade truffels. Onder begeleiding van een chocolatier leert u handgemaakte chocolade truffels en een schitterende chocolade kerstbal maken. Een smaakvol en sfeervol uitje met uw vrienden, collega's of familieleden. Verras je vrienden of familie met jouw mooie creatie. Kosten bedragen 37 euro 50 per persoon. Inschrijven kan via daisy@bakkervanmaanen.nl
Volg Van Maanen via facebook www.facebook.com/bakkervanmaanen.nl of via www.bakkervanmaanen.nl/vanmaanendelft

Maak kans op kaarten voor Vamos!

Wie wordt dit keer door Charles van Harling geïnterviewd?

Vamos! is een musicalcomedy geïnspireerd op succesvolle tv-series als 'Het roer om' en 'Ik vertrek'. Drie vrouwen maken die droom waar en grijpen de kans op een nieuwe toekomst met beide handen aan. Zonder elkaar te kennen vertrekken ze naar de Spaanse zon. Daar begint het feest, maar ook de ellende. Met Lenette van Dongen, Carolina Dijkhuizen, Cystine Carreon, Johnny Kraaijkamp jr., Soy Kroon en Joey Schalker. Het Kasteeltje en Delft op Zondag mogen vijf keer twee kaarten weggeven voor de musicalcomedy Vamos in het Nieuwe Luxor Theater in Rotterdam. Wie kans wil maken moet de volgende vraag juist beantwoorden en dit mailen naar maakkansopkaarten@delftopzondag.nl.
Welke bekende actrice van onder meer Gooische vrouwen en Vamos! wordt door hier door Charles van Harling geïnterviewd?

Eetcafé De Verbeelding

Eetcafé De Verbeelding aan de Verwersdijk 128.

Wolken van Verbeelding drijven mee met de rivier

Kreten van verrukte verwondering

beantwoorden blikken verzadigd plezier

Hier krijgt het ogenblik voldoende grootte

en achtergrond, een eeuwig open doek

voor de verbeelding van het paradijs...

drie gangen keuze menu 26 euro 50

Herfstsalon in Paul Tetar

Het Dostojevski Kwartet. (foto: Tess Photography) Foto: Tess Photography

Het museum Paul Tetar van Elven aan de Koornmarkt 67 in Delft presenteert voor het derde achtereenvolgende jaar de concertserie 'Herfstsalon'.

Deze editie staat in het teken van concerten door jonge Nederlandse talentvolle strijkkwartetten. Het Dostojevski Kwartet sluit de serie af op donderdag 7 december.

Getalenteerde dames
De vier getalenteerde dames van het Dostojevski Kwartet zijn allen afzonderlijk prijswinnaars van het toonaangevende Prinses Christina Concours en spelen sinds 2014 als kwartet samen.
Misschien heeft u ze al horen schitteren bij Paul Witteman of bij Opium op radio 4. Het kwartet speelt zich letterlijk in 'the picture' en is als strijkkwartet vanaf het najaar 2016 uitgenodigd om te studeren aan de Nederlandse Strijkkwartetacademie.

Romantiek
In de sfeervolle 'paarse concertkamer' van het museum klinkt donderdag muziek uit de romantiek en wel van F. Schubert - Quartettsatz en van J. Brahms - Strijkkwartet no.2. Na de pauze staan er twee werken van de componist Schnittke op de lessenaar, te weten de 'Canon in memoriam Igor Stravinsky' en het Strijkkwartet no.3.

Meer informatie
De herfstsalon is van 20.15 uur tot ongeveer 22.00 uur. De zaal is open vanaf 19.45 uur. Meer informatie over het reserveren van kaarten is te vinden op de website van het museum Paul Tetar van Elven in Delft: www.tetar.nl.
De Herfstsalon vindt plaats als er tenminste 25 reserveringen geregistreerd staan.

Kunstenaar Paul Kerrebijn geeft lezing

Paul Kerrebijn is een veelzijdig illustrator en kunstenaar.

Ter afsluiting van de expositie Natuurlijk Midden-Delfland geeft kunstschilder Paul Kerrebijn op zondag 3 december om 14.30 uur een lezing bij Op Hodenpijl. De middag is vrij toegankelijk en heeft als onderwerp 'De Bizarre belevenissen van een kunstschilder'.

Kunstenaar Kerrebijn vertelt openhartig over hoe hij kunstenaar werd. "Mijn vader was een grote man met harde handen", vertelt Kerrebijn. "Zijn motto was 'werken of studeren, meer smaken zijn er niet'. Toen ik voor beide mogelijkheden weinig enthousiasme toonde, opende hij de deur van het ouderlijk huis en sprak hij de gedenkwaardige woorden: 'Opvreters moeten hun eigen broek ophouden' en zette me met een grote boog buiten. Platzak, maar goed geluimd zette ik mijn eerste stappen in de grote boze wereld. En zo begon het leven van een kunstenaar tegen wil en dank. Het balletje van toeval, tegenslag en geluk begon te stuiteren en het bleef maar stuiteren. Het voerde me langs de mooiste steden en het ruigste boerenland, langs kroegen en paleizen en vooral langs een bonte verzameling bijzondere mensen die allen mijn leven kleurden. Een zoektocht, die me uiteindelijk voerde naar een kleine begraafplaats in een Frans dorpje, maar dat is nog een lang verhaal…"
Tot 3 december is ook de dubbel expositie te zien van kunstenaars Paul Kerrebijn en Antoinette van Beurden onder de naam Natuurlijk Midden-Delfland. Kerrebijn maakte voor deze expositie kleurrijke en in zijn zo kenmerkende stijl bekende vergezichten van het Midden-Delfland gebied. Keramiste Antoinette van Beurden koppelde voor deze expositie dieren aan gezegdes, spreuken en uitdrukkingen. Reserveren is gewenst en kan viawww.ophodenpijl.nl

Boek èn tentoonstelling over Delfts aardewerk

Een fraai staaltje aardewerk in de vorm van een tabakspot.

In het Vermeer Centrum Delft aan de Voldersgracht 21 is nog tot en met 24 december aanstaande de tentoonstelling en het boek van 'Delfts aardewerk, Merken en fabrieken' (1600-1900) van L.P.C. van Geenen te zien. Het boek is verder verkrijgbaar bij: Bruna - Gasthuislaan 66, Firma Verbeek verf - Beestenmarkt 9, Galerie Delft - Vrouw Juttenland 23, Porceleyne Fles - Rotterdamseweg 196, De Porceleijne Lampetkan - Vrouwenregt 5 en Kunst- en Antiek LPC van Geenen - Voldersgracht 26. Het kan tevens worden besteld via lgeenen@zonnet.nl of www.antieketegels.nl. Het 324 pagina's tellende boek kost 60 euro, ISBN 978-90-817063-7-7.
Kunst- en Antiek LPC van Geenen, Voldersgracht 26 is geopend op donderdag en zaterdag van 10. 30 tot 17.30 uur. Ook verkrijgbaar: 'Delftsch Wit', ISBN 978-90-817063-3-9. Prijs: 50 euro.

Weihnachtsoratorium in de Nieuwe Kerk

Bachkoor Holland komt 16 december naar de Nieuwe Kerk.

Het Bachkoor Holland zet in samenwerking met het Concertgebouw Kamerorkest de rijke traditie van het Weihnachtsoratorium voort in Delft. Na jarenlang in Leiden te gast te zijn geweest, vindt de 35ste editie van Bachs meesterwerk plaats in de prachtig gerenoveerde Nieuwe Kerk in Delft. Deze locatie past uitstekend bij het indrukwekkende Weihnachtsoratorium, dat integraal door het Bachkoor Holland onder leiding van Gijs Leenaars wordt uitgevoerd. Solisten zijn: sopraan Julia Neuman, alt Francine Vis, tenor Thomas Michael Allen en bas-bariton Halvor Melien. Het concert is zaterdag 16 december om 19.30 uur. Kaarten zijn verkrijgbaar vanaf 20 euro tot 65 euro. Zie voor meer info en het reserveren van kaarten www.bachkoorholland.nl of bel naar 0900-9203.

Op naar BeauMel, juist nu

Het schoonheidsinstituut in de Hugo de Grootstraat.

De feestdagen zijn begonnen, dus willen we er op ons allerbest uitzien. Schoonheidsinstituut BeauMel heeft alles in huis om je deze maand te laten stralen als nooit tevoren.

"Denk hierbij bijvoorbeeld aan gezichtsbehandelingen, zodat je er rond de feestdagen fris en fruitig uitziet", vertelt eigenaresse Melissa de Ruiter. Kamp je met een bomvolle agenda? Dan heeft BeauMel een quick beauty treatment, die je in zo'n 30 tot 45 minuten kunt ondergaan. Ook voor wimpers, extensions en make-up ben je bij BeauMel aan het juiste adres. Met een kleurtje de feestdagen in? Geniet dan van de voordelen van een spray tan.
December is verder natuurlijk vooral de tijd van geven en delen. BeauMel heeft veel moois om je familie of vrienden mee te verblijden met Sinterklaas of Kerst. "We hebben een breed scala aan leuke cadeaus, zoals mooie huidverzorgingspakketten of mooie dozen met parfum en andere verzorgingsproducten, al verkrijgbaar vanaf 9 euro 95." Wie in december een product of cadeau koopt bij BeauMel, krijgt er bovendien een presentje bij. Het pand van BeauMel aan de Hugo de Grootstraat bestaat bekend om haar PC Hooftstraat-achtige allure. Fraai van buiten, en ook binnen in de zaak heerst een bijzondere entourage. BeauMel is, net als de Hugo de Grootstraat, waar gratis parkeren geen probleem is, al helemaal in kerstsferen.

Bijzonder
Bijzonder aan BeauMel is verder dat het schoonheidsinstituut heel veel disciplines onder één dak heeft. "Je kan hier terecht voor een simpele gelnagelbehandeling,maar ook voor onder meer permanente make-up, microdermabrasie of microneedling", geeft Melissa aan. "We werken veel samen met artsen en huidtherapeuten en beschikken over een breed netwerk. Het gebeurt dat we mensen door verwijzen, maar in principe doen we bijna alles zelf." Om op de hoogte te blijven van de nieuwste trends en ontwikkelingen blijft het team van BeauMel zich steeds bijscholen. "Omdat we zoveel doen kunnen we de klanten echt eerlijk adviseren en hen goed helpen. En daar gaat het uiteindelijk om." Meer weten? Bel dan naar 015-2121215 of kijk op www.beaumel.nl.

Brug tussen ziekenhuis en A4 wel breder, niet hoger

Binnenkort wordt de Oostgaagbrug verbreed, als schakel in een nieuwe weg (op de achtergrond in aanleg) tussen het Delftse ziekenhuis en de A4 bij Den Hoorn. (foto: Henk de Kat) Foto: Henk de Kat

DELFT - De verbreding van de brug over De Gaag in Den Hoorn, op de straks nieuwe route tussen het Delftse ziekenhuis en rijksweg A4, levert geen hogere doorvaart op. Het wordt weer een ophaalbrug op 0,60 meter hoogte. En niet eentje op 1,80 meter, zoals Delft op Zondag onlangs berichtte.

Door: Henk de Kat

Het bewuste artikel over een hogere brug was gebaseerd op een telefonisch interview met Govert van Oord, wethouder in Midden-Delfland. Het leverde verheugde reacties van bootrecreanten en schaatsliefhebbers. Gejuich klonk ook bij de lokale PvdA, die met nog andere belangenorganisaties lang heeft gepleit voor een brug van 1,80 meter hoog. Er blijkt echter spraakverwarring te zijn ontstaan in het vraaggesprek. De wethouder beoogde te zeggen dat na de brugverbreding weer met 1,80 meter hoge boten kan worden gevaren door een geópend ophaaldek, terwijl de krant uit was op informatie over de brughoogte zelf.
De gevolgen van het misverstand kwamen deze week naar voren tijdens een raadscommissie-vergadering in Midden-Delfland, waarin PvdA-woordvoerder Johan Meijdam uit Den Hoorn al vergenoegd informeerde wanneer wordt begonnen met de aanleg van die 1,80 meter hoge brug. Maar de wethouder moest hem teleur stellen, omdat daarvan geen sprake is.
De zogenoemde Overgaagbrug krijgt komende maanden alleen een breder ophaaldek. Dat behelst een uitbreiding van 90 centimeter aan weerskanten. Er komt aan beide zijden ook een fietspad op. Het nieuwe dek wordt al met al 20 meter breed. Maar het zal weer een ophaalbrug worden, die weer net zo laag boven het Gaag-water zal liggen als de huidige oeververbinding.
In een toelichting op de ontstane verwarring door het krantenartikel, zegt wethouder Van Oord (OGP) dat hij zelf ook liever een vaste brug van 1,80 meter hoogte had gewild. "En ook de Delftse CDA-politica Manita Koop heeft daar volop voor gelobbyd, want als gemeente Midden-Delfland hadden wij niet de drie miljoen euro extra die daarvoor nodig was." Volgens Van Oord stond de Metropoolregio, een samenwerkingsverband van gemeenten rond Den Haag en Rotterdam, aanvankelijk open voor een bijdrage van anderhalf miljoen. De andere helft van de benodigde drie miljoen had moeten komen van de provincie Zuid-Holland. "Maar die werkte niet mee, wat ik betreur. En toen trok ook de Metropoolregio zich terug." Daardoor resteerde geen andere keus, aldus de wethouder, dan ''de second best oplossing": de voor de gemeente wél betaalbare verbreding van de ophaalbrug op de huidige hoogte. In de vergeefs gebleken pleidooien voor een 1,80 meter hoge brug werd ook als argument naar voren gebracht dat een lage ophaalbrug in het vaarseizoen een obstakel dreigt te worden, als schakel in de nieuwe verbindingsweg die momenteel wordt aangelegd tussen de Westlandseweg langs Reinier de Graaf Gasthuis in Delft en de A4 bij Den Hoorn. De verwachting is namelijk dat van deze route, die volgens planning na de zomer van 2018 wordt geopend, veel gebruik zal worden gemaakt. Schattingen variëren van 20.000 (Van Oord: 'Dat zou best kunnen') tot 33.000 auto's (Platform Water Delft) per dag. Daarom vreesden en vrezen belangenverenigingen dat op dit nieuwe traject door Den Hoorn verkeersproblemen gaan ontstaan als de verbrede, maar wederom lage Overgaagbrug telkens open moet voor boten. En omgekeerd: dat de zomerse recreatievaart tussen Delft en Schipluiden de dupe wordt van lange sluittijden, omdat het drukke autoverkeer dan voorrang krijgt. Van Oord is zich daarvan wel bewust, maar hij denkt dat het meevalt. "Het kan alleen zijn dat deze brug in de avondspits, rond zessen, een uur of anderhalf uur dicht blijft voor recreatievaartuigen. We moeten nog zien hoe dat precies gaat. En eventueel kunnen we dan de sluittijd van de ophaalbrug, die nu om acht uur 's avonds is, verlengen tot negen uur, zodat de laatste boten er in elk geval nog door kunnen."

Het beste van twee werelden èn nu in Boudoir le Mariage

Ed en Miranda Hoogendijk zijn terug van weggeweest en hopen weer vele gasten te mogen verwelkom in hun gloednieuwe zaak: Boudoir le Mariage. (foto: Koos Bommelé)

DELFT – Boudoir le Mariage opende afgelopen vrijdagavond de deuren. Ed en Miranda Hoogendijk zijn apetrots op hun nieuwe restaurant.

"Onze hele ziel er zaligheid zit hier in. En dat voél je", vertelt Ed Hoogendijk, terwijl hij dondermorgen tevreden toeziet hoe vele laatste puntjes op de i worden gezet. Eerder dit jaar brandde zijn twee restaurants af. Ed en Miranda Hoogendijk en hun team grepen die tragische gebeurtenis aan om het beste van beide zaken èn het beste van nu samen te voegen tot één nieuw restaurant. "Boudoir le Mariage is elegant, spannend, klassiek met een hele moderne touch", legt hij uit. "Bij alles wat we doen proberen we altijd vernieuwend te zijn. Maar: Ik kan het wel uitleggen hoe het eruit ziet, maar dit moet je ervaren."

Beste van nu
Op de kaart komen de toppers uit het verleden samen met het beste van nu. Zo kunnen gasten binnen het Signature Menu kiezen voor gerechten waarvoor gasten in het verleden naar één van zijn twee restaurants kwamen, zoals de uiensoep, huisgemaakte runder-carpaccio of de Chateaubriand. "Stuk voor stuk gerechten waarvoor mensen ons al jaren weten te vinden." Op de A La Minute Kaart prijken gerechten met seizoensproducten. "Momenteel hebben we bijvoorbeeld een heerlijk gerecht met king crab, omdat we dat goed hebben kunnen inkopen en het nu voor een mooie prijs kunnen aanbieden. Morgen kan die kaart er weer anders uitzien." Eén ding veranderde niet. De gastvrijheid waar beide zaken om bekend stonden. "We vinden het fantastisch onze gasten straks weer op en top te mogen verzorgen." Boudoir Le Mariage is geopend van woensdag tot en met zondag, maar ook met Lichtjesavond, op dinsdag 12 december. Voor de deur van het restaurant aan de Hippolytusbuurt kan bovendien worden genoten van een glaasje glühwein. Meer weten of reserveren? Kijk op www.boudoirlemariage.nl. of bel 015-2122805.

Proef met parkeerregulering bij Bouwkunde


DELFT - Op twee parkeerterreinen bij de faculteit Bouwkunde wordt vanaf aanstaande maandag tot 25 maart 2018 een proef gehouden met gereguleerd parkeren. De parkeerterreinen zijn dan op werkdagen van 08.00 uur tot 15.00 uur uitsluitend toegankelijk voor studenten en medewerkers van de TU Delft en bezoekers van de TU Delft. Tijdens de proef staan gastheren of –vrouwen bij de toegang van de parkeerterreinen. Het grootste parkeerterrein wordt voorzien van een slagboom. Dit is het parkeerterrein op de hoek van Zuidplantsoen en Schoemakerstraat. Buiten de reguleringstijden blijven de parkeerterreinen ook voor andere parkeerders toegankelijk.

Werk biedt daklozen perspectief, PerspeKtief biedt daklozen een slaapplek

Begeleiders en cliënten van Perspektief poseren in de grote keuken van de dagbestedingslocatie aan de Vulcanusweg. Foto: asch rast

DELFT – De winter lijkt begonnen. Slechts nieuws voor daklozen. Maar: PerspeKtief kan ze bijna allemaal aan een slaapplek helpen. En daar blijft het niet bij.

Door: Asch Rast

Doel van PerspeKtief is om ervoor te zorgen dat een 'cliënt' alles weer op de rails krijgt door eens flink de handen uit de mouwen te steken. Daarom opende PerspeKtief anderhalf jaar geleden een werkplaats aan de Vulcanusweg. Het is inmiddels het kloppend hart van het re-integratieproces. Werk is de beste zorg en werk is er genoeg aan de Vulcanusweg. In een grote keuken, werken cliënten zij-aan-zij met twee professionele chef-koks en maken daar alle maaltijden van de dag klaar. Ook is er een grote houtwerkplaats waar, onder toeziend oog van een meester timmerman, meubilair wordt getimmerd. Ook elders voeren cliënten allerlei werkzaamheden uit. Robert de Wee is Teammanager bij Perspektief en legt uit waarom werk de beste zorg is. "Samen werken verhelpt eenzaamheid", weet De Wee. "Anderen kruipen uit een slachtofferrol. Door aan het werk te zijn heb je minder tijd om verkeerde keuzes te maken." Werk is een goede afleiding als je in de put zit, weten ze aan de Vulcanusweg. Dat geldt ook voor Sam. "Negen maanden geleden raakte ik dakloos, maar nu ben ik bijna op het punt dat ik weer betaald aan het werk kan gaan en alles zelf kan gaan regelen", vertelt hij.
Is alles perfect georganiseerd? Dat niet, beseft ook PerspeKtief, dat ruimte voor verbetering ziet. Het aantal slaapplaatsen in de nachtopvang aan de Spoorsingel is niet toereikend voor de vraag. "Er zijn 5 tot 15 mensen die wij op dit moment niet altijd een slaapplek kunnen bieden en die dan voor de ingang wachten in de hoop dat anderen niet komen opdagen", aldus De Wee. In januari worden enkele slaapplekken aan de nachtopvang toegevoegd. "Met een aanpassing aan het pand is het mogelijk om meer bedden neer te zetten, meer veiligheid te creëren en in theorie is er dan plek voor elke dakloze in Delft. PerspeKtief wil iedereen onder een dak, maar met wel met de juiste zorg en de juiste veiligheid." Omwonenden hebben geregeld persoonlijk contact met De Wee over de opvang en samen hebben zij de aanpassing al besproken. Acht jaar geleden was er nogal wat ophef over de komst van de nachtopvang. Omwonenden en ondernemers uit de buurt waren toentertijd bang voor overlast en verloedering van het straatbeeld. Dit bleek uiteindelijk mee te vallen. "Bij het bestuur van de Belangenvereniging Olofsbuurt-Westerkwartier krijgen wij geen meldingen van overlast", zegt Harry van Adrichem, bestuurslid en oprichter van de belangengroep. "Wel is er één bewoner van de Spoorsingel die weleens wat mensen ziet 'hangen' voordat de opvang opengaat in de avond. De persoon in kwestie vraagt zich ook af hoe dit gaat verlopen in de toekomst, wanneer de opvang gaat uitbreiden." Regelmatig organiseren PerspeKtief en diens cliënten activiteiten en open dagen zodat Delftenaren kennis kunnen maken met het werk van PerspeKtief en haar cliënten. "Zover als dat ik nu ben heb ik aan mij zelf te danken, maar ook voor een groot deel aan Perspektief", zegt Sam." Ik hoop dat ik in de toekomst bij PerspeKtief kan werken. Ze gaven mij een tweede kans en die wil ik ook aan anderen geven." Ook interesse in werken bij PerspeKtief? Zie dan de vacature op de Job Alert-pagina, op pagina 29 in deze krant.

'Verplegend personeel was blij dat het eindelijk eens werd gezegd'

Mary en Daan Cinjee luidden afgelopen voorjaar in Delft op Zondag de noodklok over de thuiszorg.

DELFT - Geen betere maand om op het afgelopen jaar terug te blikken dan de maand december. Dus vroeg Delft op Zondag aan Daan Cinjee, die een tekort aan verpleegkundig personeel in de thuiszorg in Delft op Zondag onder de aandacht bracht, hoe is het nu?

-Hoe is het nou?
Daan Cinjee: "Het is in zoverre verbeterd dat de verpleegsters nu elke dag op hetzelfde tijdstip bij ons zijn. We weten waar we aan toe zijn. Pieter van Foreest heeft een nieuwe planner aangetrokken en die levert prima werk. Perfect geregeld. Wel is het zo dat twee vaste medewerkers zijn vertrokken. We krijgen veel flexwerkers en oproepkrachten over de vloer. Wij hebben dan nog wel het geluk dat we regelmatig dezelfde hebben, anders moet je steeds weer hetzelfde uitleggen. Dat is een ramp."

-Dus het personeelstekort in de thuiszorg is nog merkbaar…
"Ja, dat is er gewoon. Het is een groot en landelijk probleem. Mensen moeten zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Dat proberen wij ook en dat is ook het fijnst. Maar: dan is wel goede thuiszorg nodig. Mantelzorgers doen veel en helpen waar ze kunnen, maar ze kunnen niet álles. Daarvoor is verpleegkundig personeel nodig. Ik vind dat mensen die dit werk doen meer zouden moeten verdienen. Die meiden doen enorm hun best en hebben strakke werktijden. Ze worden echter onderbetaald en de regering is daar debet aan. Met een beetje meer salaris wordt het bovendien aantrekkelijker dit werk te doen."

-Heeft u het idee dat het artikel in Delft op Zondag iets aan de situatie heeft veranderd?
"Zeker weten. We zijn er verschillende keren over aangesproken en verplegend personeel stond er positief tegenover. Ze waren blij dat het eindelijk eens werd gezegd. Anderen zeiden: 'Het is al jaren zo in de zorg en je hoort het overal'. Mensen praten vooral met elkaar. Je moet een klacht neerleggen waar die moet zijn."

DE-punten voor de Voedselbank

DELFT - Opnieuw zamelen de Lionsclubs in Nederland DE-punten in voor de Voedselbank. De Lionsclubs 'Delft' en 'Antoni van Leeuwenhoek' hebben zich net als andere jaren weer ingezet om in vrijwel alle supermarkten van Delft en Den Hoorn en twee apotheken in Delft een grote inzamelingsdoos te kunnen neerzetten om de punten in te deponeren. Ook Lionsclub Nootdorp-Pijnacker doet mee aan de DE-punten inzameling middels dozen in vrijwel alle supermarkten, het zwembad en een boekhandel. De dozen zullen de gehele feestmaand december bij de winkels blijven staan. Vorige jaar leverde de actie van de Lionsclubs in Nederland in totaal 108.567 pakken koffie op voor 121 verschillende Voedselbanken. De Delftse Lions mochten Voedselbank Delft 2890 pakken koffie 'overhandigen'.

Kerstbomenverkoop bij Gamma is begonnen

Allan Zuiderwijk en Jeffrey van Gamma Delft zijn er klaar voor. De verkoop van kerstbomen is begonnen.

DELFT – Terwijl menig Nederlander zich dit weekend stort op de zak van Sinterklaas, kan bij Gamma Delft al een kerstboom worden gekocht.

Afgelopen vrijdag begon de verkoop van de kerstbomen op een speciaal en sfeervol ingericht deel op het buitenterrein. De bomen staan hier keurig gerangschikt op soort en prijsklasse, zodat klanten met groot gemak de boom kunnen kiezen die ze deze decembermaand graag in hun huiskamer zien.
Medewerkers van Gamma Delft proberen altijd weer iets gezelligs van de kerstbomenverkoop te maken. Zo klinkt hier muziek. Klanten worden bovendien getrakteerd op erwtensoep. De bomen worden altijd keurig ingepakt en kunnen – tegen betaling van 5 euro – in Delft ook worden thuisbezorgd. Leden de Explorers van Scouting Nootdorp staan het Gamma-verkoopteam in de weekenden bij. "Die samenwerking hebben we al jaren", vertelt Allan Zuiderwijk van Gamma Delft. "We zijn blij met hun hulp. En zij verdienen op die manier weer een financiële bijdrage voor hun zomerkamp."
Hoofdmoot dit jaar zijn de Nordmann-bomen. "Verder hebben we dit jaar meer kerstbomen met kluit in het assortiment", vertelt Jeffrey. "Ideaal als je je boom na de Kerst een langer leven wilt geven."
Volgens Allen en Jeffrey gaat niets boven een echte kerstboom. "Dat geeft het echte kerstgevoel. Mensen gaan er vaak samen op uit om zo'n boom te kopen", zegt Allan. "En bovendien zorgt het natuurlijk voor een heerlijke geur in huis", voegt Jeffrey eraan toe.
De bomen bij Gamma variëren in lengte van 50 centimeter tot 2,5 meter en in prijs van 11 euro 95 tot 34 euro 95.

Even rechtzetten

DELFT – In het artikel 'Hoe gaat het met Erik Nieuwenhout?', in de krant Delft op Zondag van 12 november, was een fout geslopen.

Nieuwenhout vertelde in dit artikel dat trainer Chris Kronshorst na vijf nederlagen werd 'weggestuurd'. Dit was niet het geval. Na zeven wedstrijden onder zijn leiding, waarin de groen-zwarten slechts drie punten vergaarden, besloot Chris Kronshorst in het najaar van 2001 om zelf op te stappen.

Oók in de wintermaanden is China Body goed voor uw lichaam!

Yang Yang tussen twee van haar klanten, terwijl haar medewerkers de pedicure uitvoeren. (foto: ML)

DELFT – De van oorsprong Chinese Yang Yang is al acht jaar in Nederland en het is altijd haar droom geweest om een eigen winkeltje te hebben. In april 2010 was het zover. Toen opende zij de deuren van haar beautystudio China Body aan de Nieuwe Langendijk 68.

Voorin de studio staan twee nageltafels, waar klanten kunnen neerstrijken voor manicure, mooie nagels en nail art. Even verder op staan vier pedicure-stoelen. Loop je verder, dan kom je bij twee massagekamers, waar klanten heerlijk in alle rust kunnen ontspannen terwijl ze bijvoorbeeld een Chinese kruidenmassage of een drukpunt-voetmassage kunnen ondergaan. "Veel mensen onderkennen het belang van goede pedicure", zegt Yang Yang. "Niet alle mensen onderkennen het belang van pedicure het hele jaar door. Terwijl pedicure juist óók in de wintermaanden heel goed is."
In het voorjaar en in de zomer willen veel klanten een goede pedicure met mooie nagels. Het goed onderhouden van je voeten is goed, niet alleen uit hygiënisch oogpunt, maar ook om bijvoorbeeld likdoorns te voorkomen. En dat alles kan dus ook gewoon in de winterperiode, wanneer het kouder is. Dan is er bijvoorbeeld ook meer behoefte aan een professionele Chinese lichaamsmassage, al dan niet met kruidenlotion. "De klant kan kiezen uit tuina of sport", gaat ze verder. "Ook Ba Huo Guan, of te wel Chinese cupping, kan een uitkomst zijn als er zich een ´koude wind´ in het lichaam bevindt."
Even terug naar de nagels, want Kerstmis komt er aan. Dames willen veelal de nagels gelakt hebben, met misschien een leuke nail art er op. "Gelnagels, samen met een fijne manicure, acrylnagels of acrylnagellak, het kan allemaal bij China Body. Inclusief een fijne gezichtsbehandeling en wimperextensions", zegt Yang Yang.
Telefoon: (015) 214 51 00.
Internet: www.chinabody.nl.

Het MIKS® Promo Team strijkt neer in de Hoven Passage

Ook sint en zijn pieten kwamen zaterdag naar de Hoven Passage.

DELFT - Ter gelegenheid van de lancering van het nieuwe kleurboek voor volwassenen van Karin Huiberts trekken Monique Zuurmond, Hennie & Dittie Huiberts en Karin Huiberts momenteel door Nederland.

Vorige week zaterdag was het Promo Team in De Hoven Passage in Delft. Het werd een druk bezochte dag, met veel ontmoetingen en er was alle ruimte voor een gesprek met het team. Ideeën en tips werden uitgewisseld en Karin heeft vele boeken mogen signeren.
Tijdens de 'meet and greet' konden voorbijgangers deelnemen aan een kleurwedstrijd. Ook de Sint en zijn Pieten kwamen gezellig langs. De Hoofdpiet en Zwarte Piet hebben ook een kleurplaat ingeleverd. Ze wonnen niet, maar kwamen niet voor niets, want ze mochten de prijsuitreiking verzorgen.
Gezellig kleuren verbindt en mensen van allerlei leeftijden hebben uren samen zitten kleuren. Wilt u ook een meet and greet, kleurmiddag en kleurwedstrijd organiseren? Als u zorgt voor tafels en stoelen en een binnenlocatie, dan doet het MIKS® Promo Team de rest. Karin tekent een kleurplaat op maat en regelt het drukwerk.
Het kleurboek 'Kleur je dromen!' is te koop via de webshop. Het is bedoeld voor volwassenen (en kindjes) die tot rust willen komen, de fijne motoriek willen oefenen en voor iedereen die het leuk vindt om uren te 'verdwijnen' in een kleurplaat. Meer info: www.kleurenmiks.nl en www.dejuistemiks.nl.

Win een magisch kerstdiner bij Intratuin Pijnacker

Intratuin Pijnacker is al enkele weken volop in kerstsferen.In december is Intratuin elke werkdag tot 21.00 uur geopend.

PIJNACKER - Denk je aan kerst, dan denk je aan Intratuin. Laat je hier betoveren door de adembenemende kerstafdeling. Intratuin Pijnacker geeft kerstliefhebbers dit jaar op een wel heel bijzondere wijze een voorproefje van Kerst.

Met de actie 'Win een magisch kerstdiner' kunnen kerstfanaten nu al geheel in de kerstsfeer komen met een compleet verzorgd kerstdiner voor maximaal tien personen, welteverstaan. Een betere plek om inspiratie op te doen en je alvast helemaal onder te dompelen in het kerstgevoel, is er niet.

Dineren
Op zaterdag 16 december is het zover. Dan mag een kerstfanaat samen met zijn of haar familie en/of vrienden komen dineren bij Intratuin Pijnacker. Alles staat in het teken van de ultieme kerstbeleving die het tuincentrum biedt. De winnaar wordt getrakteerd op een culinair 5-gangen kerstdiner aan een prachtig gedekte tafel, bereid door een chef-kok met bijpassend drankarrangement én entertainment!

Inspiratie opdoen 2.0
Iedereen, ook wie niet komt dineren, kan vanaf nu inspiratie opdoen in de betoverende wereld die Intratuin Pijnacker heeft gecreëerd. Hiermee wordt kerstinkopen doen dit jaar echt een beleving. Iedereen kan hier voor van alles terecht om dezelfde sprookjesachtige sfeer ook zelf in huis te creëren.

Kans maken
Wil jij kans maken op een magisch kerstdiner op de kerstshow bij Intratuin Pijnacker? Kijk dan op de website www.intratuin.nl/kerstdiner en geef je op. Dit kan tot uiterlijk zondag 10 december.

'We zijn ongelofelijk trots op het behalen van deze erkenning'

De appartementen bieden alle luxe en zijn beschikbaar voor maximaal twaalf personen, voor een kort of een lang verblijf.

DELFT – Luxury Apartments Delft heeft een prestigieuze internationale klanttevredenheidsprijs gewonnen: de HotelsCombined Recognition of Excellence Europe 2017.

De Delftse appartementenverhuurder voor de short-stay en long-stay scoorde een 8,8 en behoort nu tot de drie procent best gewaardeerde hotelbedrijven ter wereld. "Wij zijn ongelofelijk trots op het behalen van deze erkenning", zegt directeur Ronald Vis van Luxury Apartments Delft. "Vooral het feit dat HotelsCombined onafhankelijk onderzoek doet naar de klanttevredenheid bij meer dan een miljoen hotels wereldwijd, geeft ons een fantastisch gevoel. We weten dat we alles uit de kast halen voor onze gasten, maar deze erkenning betekent een enorme stimulans voor de toekomst."
"Deze prijs is een erkenning voor het consequent behalen van de hoogste normen voor klanttevredenheid wereldwijd", zegt Vanessa Paredes, van HotelsCombined. "Onze organisatie realiseert de omvangrijkste analyse van online meningen van hotelgasten op miljoenen datapunten. Luxury Apartments steekt op het gebied van klanttevredenheid met kop en schouders boven het grootste deel van de concurrentie uit. Dat is een groot compliment waard, zeker voor zo'n jong bedrijf in een relatief kleine stad als Delft."
Luxury Apartments Delft benadrukt dat het behalen van de HotelsCombined Recognition of Excellence Europe 2017 een teamprestatie is. Ronald Vis: "Binnen Luxury Apartments Delft werken we elke dag met een klein team keihard aan de kwaliteit van onze serviceverlening. Maar we werken natuurlijk ook samen met Delftse partners, onder meer in de hotel- en horecasector. Hun inzet, kwaliteit, gastvrijheid, visie en wil om samen te werken, heeft ons voor een belangrijk deel in staat gesteld om ons huidige niveau te behalen en te consolideren."

'Elke opdracht is anders. Dat maakt het juist zo leuk'

Marieke maakt van uw foto een herinnering! (Foto: PR)

DELFT - Marieke Zelisse (23) is fotografe. Een vak dat méér inhoudt dan 'een plaatje schieten': "Ik wil niet alleen maar een foto maken, ik wil een herinnering creëren".

Marieke Zelisse rondde vorig jaar haar opleiding fotografie aan Willem de Kooning Academie in Rotterdam af en startte daarna haar eigen bedrijf: Marieke Zelisse Photography. Voor haar is het maken van een foto geen momentopname, maar onderdeel van een verhaal: "Ik wil niet alleen de foto laten zien, maar ook de context." Qua stijl kiest Marieke voor "lichte, spontane foto's. Ik wil er echt een herinnering van maken. Dat mensen bij het bekijken ervan weer even terugkomen in het moment." Marieke is een allround fotografe: "Ik maak bruidsreportages, maar fotografeer ook grote evenementen zoals concerten. Daarnaast kun je bij mij ook terecht voor een mooi portret of voor echte fotoreportages zoals bijvoorbeeld modereportages."

Altijd anders
Een breed repertoire, maar dat is juist wat Marieke zo leuk vind aan haar vak: "iedere opdracht is anders. Je fotografeert op heel verschillende plaatsen en komt dan met allerlei mensen in aanraking, die ieder hun eigen verhaal, maar ook hun eigen wensen hebben. " Dat vraagt naast flexibiliteit ook om aanpassingsvermogen: "Je houding is heel belangrijk. Bij een bruidsreportage ben je bijvoorbeeld de hele dag heel dicht bij het bruidspaar. Dan moet het wel klikken." Een ander mooi aspect van het vak is dat je soms bij hele bijzondere momenten aanwezig mag zijn: "Ik werd gevraagd om bij een huwelijksaanzoek te fotograferen", herinnert zij zich. "Dan voel je op dat moment ook de spanning: hoe gaat ze reageren? Hoe leg ik dat vast?" Marieke fotografeert door heel Nederland, maar voelt zich bevoorrecht als ze ook momenten in haar eigen thuisstad Delft mag vastleggen: "Zoals de Oranjekoorts. Dat vond ik zo leuk! Zoveel moois te zien en te fotograferen in je eigen stad!" Uiteraard volgt bij iedere foto de benodigde nabewerking, maar Marieke probeert fotoshoppen toch zoveel mogelijk te beperken: "Iets achteraf aanpassen kan natuurlijk altijd, maar ik vind het belangrijk dat op het moment dat je de foto maakt, alles is zoals je het hebben wilt." benieuwd naar het werk van deze jonge Delftse fotografe? Op www.mariekezelisse.nl vind je voorbeelden. En ze is via haar site uiteraard ook te boeken!

Bíjna iedereen blij met nieuwe blaashal bij Ring Pass

Vele handen maken donderdagavond licht werk, als vrijwilligers van Ring Pass een stukje blaashal opbouwen. Meer foto's staan op www.delftopzondag.nl.

DELFT – Zo'n 120 vrijwilligers werkten zich afgelopen week in het zweet om een gloednieuwe blaashal te laten verrijzen op het terrein van Ring Pass. De club is dolblij met de nieuwe hal.

Door: Jesper Neeleman

De Nederlandse hockeywereld trekt zich in de winter terug in sportzalen. Teams van Ring Pass spelen en trainen al jaren in talloze sporthallen en gymzalen in Delft en omliggende dorpen. "Als vereniging moesten we al die zaaltjes huren", vertelt Ring Pass-voorzitter Peter van Haagen. "En bij ons op de club lag alles ondertussen drie maanden stil." Voor ouders was het niet ideaal als ze hun kinderen naar hallen moesten brengen, die niet altijd even dichtbij waren.
Dat kan en moest anders, vond Ring Pass. Sponsors en andere lieden met een Ring Pass-hart werden bereid gevonden mee te financieren en ook de vereniging tastte in de buidel. Afgelopen zomer begonnen de voorbereidingen voor de realisatie van de hal. Rondom veld 2 werden 330 gaten van tien meter diep gemaakt, waarin de blaashal op 1320 punten wordt verankerd. Zodat de blaashal bij stormachtig weer geen wegblaashal wordt.
Burgemeester Marja van Bijsterveldt mag de hal zondag om 13.00 uur officieel openen. Daarna zullen de teams van Ring Pass er nog tot februari trainen en hun zaalhockeywedstrijden spelen. "De blaashal zal hier op de vereniging voor enorme reuring en heel veel gemak zorgen", verwacht Van Haagen. Zo'n blaashal is bovendien uniek voor Delft en de regio. Niet vreemd dus dat meerdere verenigingen graag gebruikmaken van de nieuwe faciliteit van Ring Pass. Zoals HC Pijnacker, de Rijswijksche Hockeyvereniging en ook stadsgenoot Hudito. "Op het veld is natuurlijk gezonde rivaliteit, maar onderling en op bestuurlijk niveau hebben we hartstikke goede contacten", zegt Van Haagen. "We vinden het hartstikke leuk dat andere verenigingen hier straks trainen." De 'gangbare' uren zijn inmiddels allemaal wel bezet, maar verenigingen die interesse hebben kunnen natuurlijk altijd contact opnemen.
Is iedereen blij met de nieuwe hal? Dat niet. Ecoduswijk-bewoner Henk de Vries probeerde een stokje voor de realisatie van de hal te steken. Hij ging bij de gemeente in bezwaar, maar zonder succes. "Ik gun de hockeyers het dak boven hun hoofd, maar ben uiterst teleurgesteld over het gevolgde traject", laat hij weten. "Als bewoner van de naastgelegen Ecoduswijk heb ik mij al 25 jaar sterk gemaakt voor het behoud en de versterking van de ecologische opzet van die wijk en de directe omgeving. De nieuwe blaashal komen precies middenin het grootste open gebied binnen de bebouwde kom van Delft: het Hof van Delft Park. De hallen zijn niet voor niets in strijd met het bestemmingsplan. Bij afwijken van dat plan moet het sportbelang worden afgewogen tegen andere belangen, in dit geval het ruimtelijke belang. De gemeente hielp de club om onder de regels van het bestemmingsplan uit te komen. De noodzaak van de sportaccommodatie werd klakkeloos aangenomen en alternatieven zijn niet onderzocht."
Volgens Ring Pass-voorzitter Van Haagen heeft zijn vereniging goede contacten met de buurt, maar was er één omwonende die protesteerde tegen. "Hierover is een hoorzitting geweest. We hebben beiden ons verhaal gedaan, maar de gemeente zag geen reden de aanleg van de hal stop te zetten. Deze meneer vond de hal niet passen binnen de bestemming van sportterrein. Hij heeft geen ongelijk als de hal permanent zou zijn, maar de hal staat er slechts enkele maanden per jaar." In februari wordt de hal weer verwijderd. Ring Pass zal dan ongetwijfeld weer op de hulp van vele vrijwilligers kunnen rekenen. "Het was geweldig te zien dat we konden rekenen op de helpende handen van 120 vrijwilligers. Bij het startsein, dinsdagmorgen, viel de regen met bakken uit de hemel. Prachtig dat er dan toch vijftien man zonder te morren aan de slag gaan."

'Het is uiteindelijk goed afgelopen'

Het oude complex van Delfia aan de Mozartlaan verandert steeds meer in een nieuwe wildernis. Wat hier in de toekomst precies gaat komen, is nog onduidelijk. (foto: archief)

DELFT - Geen betere maand om op het afgelopen jaar terug te blikken dan de maand december. Dus vroeg Delft op Zondag aan Erwin de Graaf van Delfia, de club die afgelopen jaar noodgedwongen verhuisde naar het sportpark van Full Speed, hoe is het nu?

-Hoe is het nou?
Erwin de Graaf: "We zijn inmiddels ingeburgerd bij Full Speed. Dat is in goede harmonie gegaan. Ik voel me welkom bij Full Speed en ik heb het idee dat de teamleden van beide Delfia-teams dat ook zo ervaren. De samenwerking is goed. Ook onze biljartclub heeft haar plek gevonden, net als het kaartclubje van de zondagochtend."

-Dus jullie zijn nog altijd blij met de oplossing?
"Zeker. Sinds vorige week hangt een bord van Delfia aan het hek, met ons logo erop. De meeste spullen van Delfia staan elders opgeslagen. Op den duur komt bij Full Speed een kamertje vrij die we kunnen gaan gebruiken als onze commissiekamer. Hier kunnen we dan bijvoorbeeld de kasten plaatsen die voorheen in de bestuurskamer stonden, met daarin onze papierwinkel."

-En hangen er in de kantine al Delfia-attributen aan de muur?
"Nee, daar hebben we nog niet over nagedacht. We hebben een contract ondertekend voor een jaar. Weliswaar met de intentie om langer door te gaan, maar om dan meteen al de kantine te gaan verbouwen… Misschien kan er ooit een stukje komen waar wat Delfia-foto's hangen, maar daarover is niet gesproken. We zijn natuurlijk ook op het allerlaatste moment, vlak voor het seizoen begon, verhuisd."

-Wat is ondertussen op jullie oude complex aan de Mozartlaan gebeurd?
"Niet veel. Op veld 2 groeien al bomen. Als we een half jaar verder zijn groeien die denk ik ook op het hoofdveld. Het is verbazingwekkend als je ziet hoe snel er wildgroei van planten, bomen en struiken komt op een stuk grond dat jarenlang een grasveld was. Alleen de brievenbus hangt nog aan het hek, voor het geval er nog post voor ons komt. Die brievenbus gaan we in januari weghalen. Dan verdwijnt het laatste stukje Delfia."

-Hoe kijk je terug op 2017?
"Het was heel hectisch en rommelig. We hebben veel gesprekken gevoerd met diverse partijen. Verhuisopties die de gemeente voorstelde bleken uiteindelijk voor ons toch geen opties. Dat heeft ons genoodzaakt verder te kijken en ook DVC en Full Speed te praten. Maar het is uiteindelijk goed afgelopen. We hebben ons eigen plekje en we zijn nog zelfstandig."

Taekwon-do Martial Arts Center Delft in de prijzen tijdens Open Haaglanden 2017

De leden van Taekwon-do Martial Arts Center Delft leverden vorig weekend een puike prestatie.

DELFT - Na het grote succes van Pinar Turkoglu, die twee weken geleden Nederlands Kampioen werd op het ITF NK, kaapte Taekwon-do Martial Arts Center Delft afgelopen weekend vele prijzen weg op de Open Haaglanden 2017. Onder begeleiding van Mustafa Turkoglu en Courtney Pedulla wonnen Pinar Turkoglu, Yigit Turkoglu, Hanan Ahmed, Zeysan Tuncer, Abdellah Ahmed, Ela Korkmaz, Adam Ahmed, Tigor Lee, Salah Ahmed en Jaffar Rosidik maar liefst zes gouden, vier zilveren en vier bronzen medailles op verschillende onderdelen. Met deze prestatie behaalden de talenten Pinar, Zeysan en Hanan bovendien genoeg punten om genomineerd te worden voor het ITL League Gala. De voorbereidingen voor dit toernooi werd mede mogelijk gemaakt door onze sponser D&B Bandenservice. De trainingen van Taekwon-do Martial Arts Center Delft worden verzorgd door leraren met (inter)nationale ervaring. Het volgen van gratis proeflessen is altijd mogelijk. Meer weten? Kijk op de Facebook van Tkd Mac Delft of mail naar Tkd.macdelft@gmail.com.

Prima voetbal leidt bij RKDEO dit seizoen wél tot resultaten

Jari Seffelaar keerde begin vorig seizoen na twee jaar in de jeugd van RKAVV terug op het oude nest. "Dat voelt goed, want hier kan ik weer met mijn vrienden spelen." (foto: Roel van Dorsten)

NOOTDORP - RKDEO kent tot op heden een prima seizoen. Op ruim een derde van de competitie bezetten de Nootdorpers de tweede plek op de ranglijst.

Dat terwijl de roodbroeken zich vorige voetbaljaargang pas laat veilig speelden in de tweede klasse. "Maar ook toen viel op het voetbal niet heel veel aan te merken", zegt verdediger Jari Seffelaar, "alleen de punten bleven uit. We oogstten complimenten, maar stonden uiteindelijk te vaak met lege handen. Dit jaar gaan goed spel en resultaat gelukkig wel samen."

"WE ZIJN EEN JAARTJE VERDER"
Over hoe dat komt heeft Seffelaar zo zijn ideeën. "Ik denk dat het met de bezetting op enkele sleutelposities te maken heeft. Nu spelen we met Donny Paats op het middenveld en hij is heel belangrijk voor de balans. Daarnaast verricht Robbie van Hagen als aanvallende middenvelder zoveel verdedigend werk, dat het in sommige situaties lijkt of je een extra verdediger hebt. Daarnaast zijn we natuurlijk ook allemaal een jaartje verder en hebben we allemaal iets meer ervaring op dit niveau."
Voor de 20-jarige student is dit zijn tweede seizoen bij de senioren. "Vorig jaar heb ik door een blessure best veel wedstrijden gemist, maar aan het eind van het seizoen heb ik veel gespeeld, ook in de 16-23 competitie. De twee seizoenen ervoor heb ik tijdelijk bij RKAVV gespeeld, het eerste jaar in de vierde divisie, het jaar erna in de derde. Daar heb ik veel geleerd, net als afgelopen seizoen in de 16-23 competitie. Daar speel ik dit seizoen wat minder, omdat de club vooral A- en B-junioren opstelt."
Het meest leert Seffelaar echter tijdens de trainingen en wedstrijden bij RKDEO. "Want in het eerste elftal gaat het allemaal gewoon wat sneller. Daarnaast heb ik nu te maken met tegenstanders die wat geslepener zijn en zich niet zo snel laten afleiden. Daar wapen ik mezelf beter tegen dan vorig seizoen en ik leer veel van Dennis Hendriks, Rob van Hagen en van Rick de Bruijn als hij meedoet."

"DAT IS HARTSTIKKE LEERZAAM"
Maar dat is nog niet alles. "Want sinds het begin van het seizoen is Richard Lodder aan de technische staf toegevoegd. Hij heeft zo ontzettend veel meegemaakt op hoog niveau, dat je gek ben als je daar niet van profiteert. Daarom appen we vaak na wedstrijden en bespreken we situaties om te kijken hoe het beter gaat. Dat is natuurlijk hartstikke leerzaam."
Ook hoofdtrainer Jeroen Struijs heeft genoeg interessants te vertellen. "Hij is een goede trainer die een duidelijk beeld heeft van hoe hij het hebben wil en daar ook voor gaat. Daarbij staat hij in de meeste gevallen tussen de groep, maar als het nodig is, kan hij er ook boven staan. Ook hij dwingt met zijn loopbaan natuurlijk wel het nodige respect af."
Ondanks dat Seffelaar na een tweejarig uitstapje bij RKAVV begin vorig seizoen weer terugkeerde op het oude nest, ziet hij RKDEO niet als zijn eindstation. "Daar ben ik heel eerlijk in en dat weet de trainer ook. Vroeger was het mijn droom om profvoetballer te worden, maar dat is niet echt reëel. Nu is het mijn doel om eruit te halen wat erin zit op een hoog mogelijk niveau, maar op dit moment ligt de focus volledig bij RKDEO."
Bij die club, waar hij ook met zijn vrienden van vroeger samenspeelt, kon het nog weleens een mooi seizoen worden. "Op dit moment staan we tweede en in de wedstrijd tegen DSOV hadden we het betere van het spel, maar kregen we twee lullige goals tegen, dus we hadden zeker niet hoeven verliezen. Dat moeten we thuis rechtzetten."
En: "Ik denk dat als er een seizoen is waarin we met deze groep voor het kampioenschap kunnen gaan, het dit seizoen is. Maar een plek bij de top 4 met een periode zou denk ik ook mooi zijn. Je weet nooit waar zo'n nacompetitie toe kan leiden."

Hoe gaat het met Jan Dukker?

Jan Dukker had een prachtige tijd in het eerste elftal van DHL, maar beleefde zijn mooiste voetbalmomenten bij de veteranen. (foto: Roel van Dorsten)

DELFT - Jan Dukker (79) speelde zijn hele loopbaan bij DHL en genoot erna van de prestaties van zijn zoons.

Dukker begon op 9-jarige leeftijd als jongetje uit Het Heilige Land bij DHL. "Als mijn vader me voor die tijd meenam om voetbal te kijken, gingen we naar DHC; mijn oom Cas Arendsen heeft daar zelfs nog gespeeld. Maar als katholieke jongen ging je naar DHL en speelde je op het kleine veldje aan de Laan van Vollering. Ik heb er een geweldige jeugd gehad."

- Wanneer maakte je de overstap naar de senioren?
"Die verliep goed. Ik was een jaar of zeventien en trof met Lies van Geest een geweldige trainer. Ik begon als linksback, maar omdat ik rechts was, zag ik dat niet echt zitten. Daarom zei ene Pröpper, een student die bij DHL kwam voetballen dat hij wel linksback ging spelen. Uiteindelijk belandde ik centraal achterin, maar ik eindigde mijn loopbaan als spits. Mijn kopkracht was één van mijn grootste kwaliteiten."

- Met wie speelde je zoal samen?
"Met onder anderen Bram Panman, Jan van den Berg, Kees van Stigt, Jan Schilperoort, Jan van den Akker, Leo Mulhuijsen en Jaap Bodde. Dat was een mooi elftal en in 1966 werden we onder leiding van onze trainer Arie de Wit, een prachtvent, zelfs kampioen tegen ADS. Onder de bezielende leiding van Jan van den Akker, ook een geweldige trainer, werden we in 1971 opnieuw kampioen van de derde klasse. De tochten met de platte kar door de stad hebben indruk op me gemaakt."

- Wat waren hoogtepunten?
"Voor de beker speelden we tegen DHC, dat in de tweede divisie speelde. We hielden het heel lang gelijk en in de derde verlenging scoorde Piet Nuhn de 2-3 voor ons. Dat was sensationeel. De volgende bekerronde was op het eerste duel op het nieuwe veld van DHC tegen ADO met onder meer Lex Rijnvis, Lex Schoenmaker en Aad Mansveld. Ook heb ik tegen Faas Wilkes gespeeld."

- Wanneer dan?
"Toen BEC vijftig jaar bestond, was er een wedstrijd tussen hun elftal aangevuld met Faas Wilkes en Abe Lenstra en het Delfts elftal. Bram Panman, Jan Schilperoort en ik vormden een groot deel van de as. Dat was een leuke wedstrijd."

- Wat heb je na je tijd bij het eerste gedaan?
"Ik heb mijn mooiste voetbaljaren bij de veteranen gehad. Ik heb dat nog tot op hoge leeftijd met zeer veel plezier volgehouden. Daarna heb ik mijn zoons Valentijn en Arnaud die in het eerste hebben gespeeld als trouwe supporter met trots gevolgd. DHL heeft ons heel veel plezier gebracht."

'Durven voetballen is de sleutel'

De nabeschouwing

DELFT - D.v.v Delft behaalde zondag tot tevredenheid van trainer Laurens Sandell de eerste zege van het seizoen. Poortugaal werd met 2-1 verslagen.

- Die kan de boeken in...
"Ja, het is de eerste overwinning in de eerste klasse in de clubgeschiedenis. We hikten er al een tijdje tegenaan. De afgelopen weken gingen we ook steeds beter voetballen. Nu is er eindelijk de beloning. Dat werd tijd ook, want ik gun het die jongens zo."

- Wat zegt deze overwinning?
"Dat we als we er collectief voor gaan en het tactisch concept klopt, een sterke ploeg hebben. In de tweede helft zag je een over-mijn-lijk mentaliteit over de ploeg komen en hebben we de voorsprong ook niet meer uit handen gegeven."

- Dat terwijl zij op een rotmoment gelijkmaakten...
"Die goal viel vlak voor rust. Dat is inderdaad geen fijn moment, maar ik heb de jongens voorgehouden dat we met goed voetbal op 1-0 waren gekomen. Als je durft om naar voren te blijven voetballen, komen de kansen vanzelf. Dat bleek wel."

- Smaakt dit naar meer?
"Natuurlijk. Daar gaan we ook voor. Durven voetballen, zoals we dat dit weekend hebben gedaan, is de sleutel tot succes. Je hebt zondag kunnen zien waartoe dat kan leiden."