Delft op zondag

12 februari 2017

Delft op zondag 12 februari 2017


Strijd om de kiezer is begonnen

De VVD zet deze verkiezingen de Bakkie Doen-truck in. Staatssecretaris Wiebes haakte helaas af. Bart Smals (rechts), de nummer 48 op de lijst, ging wel met Delftse kiezers in gesprek. (foto: Jesper Neeleman) Foto: Jesper Neeleman

DELFT – De strijd om de kiezer begint langzaam los te barsten. Ook in Delft. De Delftse kandidaten voor de Tweede Kamerverkiezingen zijn er druk mee.

Door: Jesper Neeleman

Afgelopen donderdag streek de 'Bakkie Doen-truck' van de VVD neer op de Markt. Staatssecretaris Wiebes zou acte de présence geven, maar liet begin deze week weten toch niet naar Delft te komen. "Hij was druk. Iets met de belastingdienst", legt Bart Smals uit. Smals is fractievoorzitter van de VVD Delft, maar staat net als zijn fractiegenoot Linda Böcker de landelijke kieslijst. Vandaag zijn ze op de Markt. Niet meer zoals 'vroeger' in witte jassen en bewapend met flyers, maar met koffie en normale kleding. De VVD wil wat minder zenden en meer ontvangen. "We hebben vandaag allerlei leuke gesprekjes", zegt Smals, nummer 48 op de kieslijst van de liberalen. "We hebben gesproken over goed besturen, Europa, de maatschappij, geld, zorg. Het ging over van alles, eigenlijk. Net als politiek."
Politiek is, benadrukt Smals, niet zo'n ver-van-mijn-bed-show als mensen denken. "Politici zijn, via e-mail of Facebook, heel benaderbaar. Het is heel makkelijk met Tweede Kamerleden in contact te komen." Vandaag zoeken de VVD'ers op de Markt zelf het gesprek op. Smals heeft nog niet echt het idee dat de verkiezingen heel erg leven voor Delftenaren. "Dat komt, verwacht ik, na het eerste grote verkiezingsdebat op RTL."
Volgens Lieke van Rossum, fractievoorzitter van de SP Delft en nummer 45 op de lijst van de landelijke SP, zijn veel Delftenaren momenteel al bezig met de verkiezingen. "Maar ze hebben een hekel aan politiek gekregen", merkt Van Rossum.

n Lees verder op pagina 3

"Dat is ook niet zo gek, als je kijkt naar wat in Den Haag gebeurt. Partijen doen niet wat ze beloven. Samsom gooide, toen zijn partij kon regeren, alles overboord. En van de VVD krijgen we nog 1000 euro."
"Weet je wat grappig is?", zegt Bart Smals. "Als je mensen vraagt hoe het met ze gaat, dan gaat het met de meeste mensen prima. Vraag je ze hoe ze vinden dat het met Nederland gaat, dan is alles waardeloos. Individueel hebben we het goed, maar er is een soort collectief ongenoegen. Jammer, want het gaat best goed met Nederland. Natuurlijk kan het beter, maar boosheid heeft weinig zin."
Joëlle Gooijer is fractievoorzitter van ChristenUnie Delft en nummer 10 op de lijst van de landelijke partij. "Daar ben ik heel trots op", zegt Gooijer. De Delftse politica heeft komende tijd veel verkiezingsdebatten in haar agenda staan. Niet alleen omdat ze hoog op de lijst van de ChristenUnie staat, maar ook dagelijks in de zorg werkt. De verkiezingen beginnen steeds meer te leven, ervaart Gooijer. "Onder de mensen die ik spreek weten velen nog niet wat ze gaan stemmen. Nederland telt meer zwevende kiezers dan vroeger." Hoe ze die voor de ChristenUnie probeert te winnen? "Door te laten zien wat we hebben bereikt en te vertellen dat we staan voor een samenleving waarin iedereen meetelt, van ongeboren kinderen tot mensen met een beperking." Het lijkt haar geweldig om straks in Den Haag aan de slag te kunnen. "Maar wat het ook wordt: mijn leven hangt er niet vanaf. Ik geniet ook heel erg van de lokale politiek en m'n werk in de zorg."

'Het is een geldkwestie'

MIDDEN-DELFLAND – In Delft zijn we er al even aan gewend: grote en hoge reclamemasten langs de A13. Ook Cittaslow-gemeente Midden-Delfland is nu overstag. Dit jaar komt er nog een 30 meter hoge reclamemast in Den Hoorn.

Die komt nabij afvalwaterzuiveringsinstallatie in Harnaschpolder en rijksweg A4. Bovenop de mast komt 160 vierkante meter aan reclame-uitingen.
Is dat bijzonder? Ja en nee. Sinds de wetgeving in 2013 is versoepeld schieten dergelijke reclamemasten als paddenstoelen uit de grond. Maar: sla er een folder of website van Midden-Delfland op na, en termen als 'groene oase', 'beschermd landschap', 'koeien in de wei', 'paradijselijk landschap', 'duurzaamheid' en 'Cittaslow' vliegen je om de oren. Dat rijmt, zou je denken, niet erg met een grote verlichte reclamemast in dat paradijselijke landschap.
Of toch wel? "Reclamemasten passen bij een bedrijventerrein van deze omvang aan de snelweg", laat een woordvoerster van de Gemeente Midden-Delfland weten. Enkele bedrijven op dit terrein wilden zo'n reclamemast. Er zouden aanvankelijk drie kleinere masten komen; het wordt nu één grotere. En wat het voordeel van zo'n mast voor de gemeente is? "Met deze mast maken we het mogelijk dat bedrijven reclame maken voor hun activiteiten", antwoordt ze.
Onzin, vindt Carla van Viegen, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren in Zuid-Holland. "Het is gewoon een geldkwestie", reageert Van Viegen. "Hoe ver gaan gemeentes om maar geld te verdienen, terwijl ze hun eigen normen en waarden geweld aan te doen? Zulke masten gaan ten koste van ons schone landschap." Haar partij heeft Provinciale Staten eind vorig jaar verzocht om onderzoek te doen naar het groeiend aantal reclamemasten langs wegen in Zuid-Holland. Een meerderheid stemde hiermee in. "Reclamemasten zijn een vervuilend element in het landschap", vervolgt Van Viegen. "We zijn hier enorm op tegen. En als je het de bevolking vraagt, dan zitten negen van de tien mensen er ook niet op te wachten." De PvdD wil terug naar het beleid van voor 2013, toen nog strenge regels golden voor de realisatie van reclamemasten. "We verwachten dat de Gedeputeerde dit jaar nog met beleidsvoorstellen zal komen. Maar het kan wat ons betreft niet streng genoeg zijn."
Voor Midden-Delfland komt het hoe dan ook te laat. Drie partijen, waaronder één bewoner, maakten met een zienswijze bezwaar tegen de plannen voor de reclamemast. "De zienswijzen zijn zoveel mogelijk verwerkt in het vastgestelde bestemmingsplan", zegt de gemeentewoordvoerder. "Daarom is bepaald dat de reclamemast 's nachts niet wordt verlicht."
De gemeenteraad gaf recent haar goedkeuring. De reclamemast krijgt halverwege 2017 of in de tweede helft van het jaar een plekje ten noorden van bedrijventerrein Harnaschpolder, nabij de kruising van de A4 en N211.

Bewoners Ricardishof dweilen al tien maanden met het dak open

Jopie Herman heeft een nieuwe lamp meegenomen. Boven haar talloze druppels en schimmel. Haar schuurtje heeft het afgelopen maanden zwaar te verduren gehad. (foto: Jesper Neeleman) Foto: Jesper Neeleman

DELFT – Bewoners van het Ricardishof kampen al tien maanden met lekkages in hun schuurtjes. Dagelijks gaan ze een niet te winnen strijd aan tegen het water.

Door: Jesper Neeleman

Reden van de lekkages is de bouw van het project Antonia Veerstraat. Onder meer boven schuurtjes van RIcardishofbewoners worden studentenwoningen gebouwd. Hierbij lijkt echter weinig oog voor afwatering te zijn. Bij elk buitje druppelt het water de schuurtjes in.
John Jonkers laat z'n schuur zien. Terwijl hij vertelt dat een timmerman van Woonbron deze week z'n schuurdeur heeft vervangen, druppelen de druppels gestaag de emmers in. "Gemiddeld zijn die emmers na drie dagen vol", zegt hij. "En dit loopt al tien maanden." Als we zijn schuur verlaten struikelt Jonkers over één van de emmers. Het water stroomt over de vloer. Hij kan weer dweilen. Voor de zoveelste keer.
Een bezoek aan de drie gangen vol schuurtjes is bijzonder. Schimmel is overal, hout staat bol of is rottende, alles van papier en karton is week en overal klinkt gedruppel. En zo lang het blijft druppelen, heeft het voor Woonbron weinig zin alles op te laten knappen. "Woonbron doet echt haar best om ons te helpen", zegt bewoner Nico van der Meer. "Ook zij zitten hiermee in hun maag. Maar ze worden in de maling genomen door het bouwbedrijf dat de Antonia Veerstraat realiseert." Dan komt Jopie Herman aangelopen, bewapend met een zaklamp. "De lamp in m'n schuur flikkerde er van de week uit. Kortsluiting. Een klap, joh. Ik schrok met rot", zegt Herman. "En ruik eens. Het stink als de pest hier." Ze probeert haar deur te openen, maar dat gaat lastig. Als het met wat hulp toch lukt, zien we wederom veel vocht, schimmel en nog meer vocht. "M'n elektrische naaimachine heb ik al weg kunnen gooien. En al m'n kerstspullen waren zeiknat. Maar ja, ik kan niet alles boven zetten."
Jaap Smits is nog het meest strijdbaar. Maar hij heeft ook het meest te verliezen. Zijn schuur lijkt wel een gereedschappenmuseum. De 88-jarige Delftenaar is handig. Een hobbyist. Gaten en kieren heeft hij proberen te dichten. Z'n elektra is afgedekt. Hij heeft gootjes richting emmers gemaakt, zodat het water uit allerlei hoeken naar één punt stroomt. "Maar deze strijd is niet te winnen", zegt Smits. "Moet je dit zien. Dit was m'n fietspomp. Die stond gewoon op de grond. Het is verschrikkelijk. M'n spiraalboren roesten in de koffer. Zo vochtig is het." Hoeveel schade hij heeft? "Moeilijk te zeggen. Ik heb nergens bonnen van. En m'n verzekeraar begrijpt er niets van. Ze wilden niet eens iemand langs sturen. Dat was te duur. Ze denken dat ik niet wijs ben." Smits kijkt beteuterd om zich heen. Hij ziet z'n levenswerk dagelijks verder wegroesten. "Dat doet pijn, ja. En het duurt nu al zo lang."
Woonbron is sinds mei vorig jaar op de hoogte van de problemen, laat woordvoerster Mariska Dupon weten "Het bleek dat een aannemer naast het complex Ricardushof/Antonia Veerstraat was gestart met een sloop- en renovatieproject. Helaas heeft de aannemer vooraf geen contact met ons gezocht over de voorgenomen plannen. Kort na de sloop van een gedeelte van het pand, ontvingen wij de eerste melding van een lekkage in ons trappenhuis, even later over het onderlopen van bergingen en vervolgens over scheuren in de muren." Woonbron heeft de aannemer in juni gesommeerd om binnen twee dagen het pand en de bergingen zodanig te herstellen dat er geen lekkages meer zijn. "Maar dit heeft niet tot een adequate reactie van de aannemer geleid", vervolgt Dupon. "Dus hebben we de aannemer in augustus uitgenodigd voor een schouw. Daarin zag hij dat de lekkages niet verholpen waren en zijn er opnieuw afspraken gemaakt. Omdat ook dit niet tot een oplossing heeft geleid, hebben wij de in augustus een aansprakelijkstelling naar de aannemer gesteld. In oktober hebben we de afspraken en toezeggingen van de aannemer over vergoeding en herstel schade schriftelijk bevestigd. De aannemer heeft vergoeding toegezegd en heeft in november een noodlaag boven de bergingen aangebracht, waardoor de lekkages tot het verleden zouden moeten horen." Aan het eind van dit project, naar verwachting eind juni 2017, wordt alle schade geïnventariseerd. Op basis daarvan wordt bij Woonfront een claim ingediend.

Marcel van der Bruggen (58)

Foto: Jesper Neeleman

-Wat ben je hier aan de Oude Langendijk aan het doen?
"Ik ben de fietsen in de stalling hier aan het bewaken, zodat ze niet worden gepikt. We doen dit in totaal met vier vrijwilligers en wisselen elkaar af."

-Hoe wordt op jullie inzet gereageerd?
"De mensen die hier hun fiets zetten vinden het heel fijn. We krijgen hartstikke leuke reacties. De winkeliers zijn er ook blij mee en ook voor ons als vrijwilligers is het leuk om te doen. Het mes snijdt dus aan drie kanten. We hebben het hartstikke gezellig en hebben leuke gesprekjes. Laatst sprak ik hier nog iemand met wie ik op school heb gezeten. Die had ik al twintig, dertig jaar niet gezien. Vroeger zat ik in de bloemen. Zodoende spreek ik hier nu weer mensen die me nog kennen van de bloemenkraam op de Hipolytusbuurt."

-Heb je van de week nog iets leuks meegemaakt?
"Net heb ik nog met tien Japanners staan praten. Ze vonden Delft een geweldige stad, met die oude grachtjes en bruggetjes en zo. Ik heb ze verteld dat Museum Prinsenhof ook een aanrader is. Hartstikke mooi is het daar. Ja, we zijn hier net een soort toeristeninformatiepunt."

-Wat is je nieuws van de week?
"Dat ik het allemaal zo zwart-wit vind worden, met IS en Trump en zo. Trouwens, ik had ook nog leuker nieuws. Zondag liet een maat van me weten dat hij klaar was met het spuiten van mijn oude Puch, die ik aan het repareren ben. Hij heeft het frame helemaal zwart gespoten met een vernislaag er overheen. Hij is mooi geworden, joh. Echt."

'Er is een soort collectief ongenoegen'

n Vervolg van de voorpagina

"Dat is ook niet zo gek, als je kijkt naar wat in Den Haag gebeurt. Partijen doen niet wat ze beloven. Samsom gooide, toen zijn partij kon regeren, alles overboord. En van de VVD krijgen we nog 1000 euro."
"Weet je wat grappig is?", zegt Bart Smals. "Als je mensen vraagt hoe het met ze gaat, dan gaat het met de meeste mensen prima. Vraag je ze hoe ze vinden dat het met Nederland gaat, dan is alles waardeloos. Individueel hebben we het goed, maar er is een soort collectief ongenoegen. Jammer, want het gaat best goed met Nederland." Joëlle Gooijer is fractievoorzitter van ChristenUnie Delft en nummer 10 op de lijst van de landelijke partij. "Daar ben ik heel trots op", zegt Gooijer. Ze heeft komende tijd veel verkiezingsdebatten in haar agenda staan. Niet alleen omdat ze hoog op de lijst staat, maar ook in de zorg werkt. De verkiezingen beginnen steeds meer te leven, ervaart Gooijer. "Maar veel mensen die ik spreek weten nog niet wat ze gaan stemmen. Nederland telt meer zwevende kiezers dan vroeger." Het lijkt haar geweldig om in Den Haag aan de slag te kunnen. "Maar wat het ook wordt: mijn leven hangt er niet vanaf. Ik geniet ook heel erg van de lokale politiek en m'n werk in de zorg."

Droom(reis) komt uit

DELFT - Full Speed heeft onlangs het initiatief genomen om bij het Vriendenfonds een aanvraag in te dienen voor een reis naar IJsland. Dit was een droomwens van Martin van Eden, vader van Full Speed-speler Glen van Eden. Vader Martin is trouw supporter van Full Speed, maar kampt momenteel met de ziekte van Huntington. Full Speed wilde voor Martin en zijn vrouw Olga, trouw supporters van het eerste elftal, graag wat terugdoen. Dat is gelukt. De aanvraag werd gehonoreerd. In het stadion van Feyenoord kon vorige week zondag een cheque aan de familie Van Eden worden overhandigd.

Walter en Anja zijn al tien jaar in Spaanse sferen

Het team van Casa del Sol brengt u ook tijdens Hollandse winters in mediterrane sferen. (Foto: PR) Foto: Esdor van Elten

Casa del Sol. 'Huis van de zon'. Een plek waar je warm onthaald wordt. Het jaar 2017 wordt nog zonniger voor Walter en Anja Tetteroo. Zij vieren in april het 10-jarig bestaan van hun Spaans-Portugese specialiteitenrestaurant aan de Dasstraat.

Nadat kok Walter Tetteroo de Spaanse keuken ontdekte, wilde hij eigenlijk niet anders meer. Voordat hij samen met zijn vrouw Anja de deuren van hun eigen restaurant opende, werkte hij in diverse bekende Delftse restaurants. In 2007 besloten zij samen de stap naar een eigen specialiteitenrestaurant te wagen. De Dasstraat leek in eerste instantie wat uit de route, maar uiteindelijk bleek dat geen nadeel. "Integendeel. Dat het hier vrij parkeren is vinden onze gasten juist heel fijn", aldus Anja.

"Het mooie aan de Spaanse keuken is de verscheidenheid", vindt Walter. "Iedere streek daar heeft zijn eigen gerechten of varianten ervan. Bij ons proef je de diversiteit van heel Spanje". Of eigenlijk van het hele Iberische schiereiland, want al snel breidde Walter zijn assortiment uit met de Portugese keuken. "Die is wel verwant aan de Spaanse, maar heeft toch ook weer zijn eigen karakter." Verse ingrediënten en ambachtelijk vakmanschap staan aan de basis van ieder gerecht. Paella, zarzuela, espatada en natuurlijk tapas, de kaart staat vol mediterrane gerechten waar Walter vaak weer zijn eigen 'twist' aan geeft. Zo maakt hij zelf zijn aioli, een Spaanse knoflookmayonaise. En voor wie af en toe iets echt speciaals wil: Walter maakt op verzoek ook gerechten buiten de kaart om. "Pas nog hadden we konijn op Moorse wijze." Wie speciale wensen heeft kan die bij de reservering altijd kenbaar maken. Naast heerlijk eten beschikt Casa del Sol natuurlijk ook over een uitgebreid assortiment Spaanse en Portugese wijnen, likeuren en bier. "En zelfs onze kaasplank bestaat uit Spaanse en Portugese kaassoorten", voegt Anja er aan toe.
Attentie
Casa del Sol biedt plaats aan zo'n veertig mensen. Bij besloten feestjes iets meer. Een knus restaurant dus, waar Anja als gastvrouw de scepter zwaait, het enthousiaste team in de bediening u zich meer dan welkom laat voelen en waar Walter graag na het koken even de gasten langsloopt. "gastvrijheid staat bij ons bovenaan. Al tien jaar."
Om dat heugelijke feit te vieren ontvangen alle gasten vanaf 1 april tot en met Eerste Paasdag een leuke attentie, die, net als Walter en Anja, uiteraard geheel in Spaanse sferen is!

Groenewegen Delft maakt uw huis veilig en comfortabel

Groenewegen Delft is gevestigd aan de Kalfjeslaan. (Foto: EvE) Foto: Esdor van Elten

Een veilig huis. Waar alle elektrische en elektronische installaties werken naar behoren. Daarvoor ben je bij Groenewegen Delft aan het goede adres. En ís er dan eens een storing, dan lossen de experts van Groenewegen die snel en vakkundig op. Of het nu overdag of 's nachts is.

Met bijna 36 jaar ervaring staat Groenewegen Delft garant voor vakkundige installatie en onderhoud van elektra, beveiliging- en telecominstallaties. Vijfentwintig mensen staan klaar om de bewoners van Delft en de nabije omtrek bij te staan. Belangrijk werk, want het hedendaagse huishouden is volledig afhankelijk van stroom en data. Dat vraagt om regulier onderhoud, want ook elektrische installaties hebben niet het eeuwige leven.

"Hier in Tanthof vervangen we de laatste jaren veel groepenkasten. Soms wel vier per week. Repareren is geen optie. Van die oude kasten zijn cruciale componenten vaak niet meer te krijgen", vertelt eigenaar Cor Groenewegen. "Ze gaan in sommige gevallen al 30 of 40 jaar mee. Dan kunnen er uiteindelijk storingen ontstaan. Dat is niet alleen vervelend, het kan ook onveilig zijn Dat kun je maar beter vóór zijn." Voorkom dus een probleem, wil de technisch ondernemer maar zeggen. "Het is beter om dergelijke installaties te vervangen vóórdat er storingen ontstaan. Een standaard groepenkast is in één, twee uurtjes vervangen." Ook kunt u bij ons nog steeds terecht voor het afhalen van elektrotechnische materialen.

Als er onverhoopt storingen optreden, dan heeft Groenewegen Delft een eigen storingsdienst die dag en nacht paraat staat. " Wij bieden hulp en ondersteuning bij storingen in het elektrische systeem." Groenewegen biedt uiteraard ook hulp bij storingen in telecom- of beveiligingsinstallaties. De leefomgeving van mensen veiliger maken is de essentie van Groenewegen Delft. "Wij leggen ook camerasystemen en alarmsystemen aan, zowel bij bedrijven als particulieren. Er zijn heel veel mogelijkheden om uw huis veiliger te maken. Denk daarbij niet alleen aan inbraakalarmen, maar ook aan persoonlijke beveiliging, die u in huis bij u kunt dragen. Met een druk op de knop is de meldkamer gewaarschuwd. Een veilig gevoel!"

Ofer Cohen

Ofer Cohen schreef twintig jaar geleden een kort, fictief en abstract verhaal. Onlangs bracht de 60-jarige Delftenaar dit bijzondere verhaal in boekvorm uit.

Foto: Jesper Neeleman

1. Waarom wilde je voor Boekhandel De Omslag aan de Wijnhaven worden gefotografeerd?
"Omdat eigenaresse Trude Gerritsma me de kans gaf om hier mijn boek 'De glimlach van een vogel' te presenteren. Dat vind ik warm en menselijk. Of ze er geld aan verdient, stond bij haar niet bovenaan."

2. De glimlach van een vogel is je debuut. Waarom ging je het schrijven?
"Ik ging het niet schrijven, het kwam eruit op een moment dat ik niet verbonden was met de realiteit. Niet vanwege drugs of alcohol. Het was een emotionele uiting van gedachten en emoties. Dat overkwam me 20 jaar geleden, tijdens een vakantie in Tel Aviv. Wat in vijf dagen tijd in mijn hart opkwam, heb ik in die vijf dagen tijd allemaal zo opgeschreven. Ik was daar constant bezig met dit boek. Ik was aanspreekbaar en kon normaal communiceren, maar was in gedachten constant met het verhaal bezig. Schrijven bleek plots een verborgen aspect van mijn bestaan. Het was een prachtige ervaring. Ik heb er geen verklaring voor hoe dit kon gebeuren."

3. Waarom lag het verhaal twintig jaar in een la?
"Ik leg met dit boek toch een beetje mijn ziel op straat. Dít is wie ik ben. Ik deel emoties die in het dagelijks leven verborgen blijven. Momenteel is de tijd rijp op dit naar buiten te brengen. Het verhaal is voor 99 procent hetzelfde gebleven."

4. Komt er veel van jouw leven terug in het verhaal?
"Natuurlijk speelt mijn afkomst en geschiedenis een rol. Maar: de hoofddoelstelling is het gevoel erachter. Dat we moeten kijken naar onszelf, naar onze omgeving. Neem een pauze van de technologie, de smartphones, het nep nieuws, politiek en de economie. Neem een pauze, lees een boek, keer naar binnen en observeer wat het woord liefde betekent. We gebruiken tegenwoordig termen, maar we verliezen de waarde van die termen."

5. Welke termen doel je op?
"Bijvoorbeeld 'ik hou van jou', dat is een goedkope term geworden. Of woorden als 'schandalig' en 'netjes'. Er is een verschil tussen zien en kijken, horen en luisteren. Ik hoop dat m'n boek aanzet tot nadenken. Dat het de lezer een moment van rust geeft, waarin 'ie observeert en kijkt wat het woord liefde en acceptatie voor hem of haar betekent."

6. Hoe is het met de liefde in jouw leven?
"Goed, ik bent nu 34 jaar getrouwd met Gonny Stuut, een hele goede partner. Ik zou zonder haar niet kunnen doen wat ik nu doe. Ze is m'n steunpilaar. Bij het schrijven van dit boek heeft ze onder meer geholpen door haar kritiek te delen. Verder heeft ze het omslagontwerp gedaan."

7. Als ik burgemeester van Delft was, dan…
"Was ik gestopt met het spelen van politieke spelletjes. Ik zou daadwerkelijk voor levenskwaliteit van de burgers gaan zorgen. Hoe? Door meer op straat te zijn, met ze te communiceren en te luisteren.

8. Smaakt je debuut naar meer?
"Ja, ik heb al ideeën voor een nieuw boek, dat 'Dertien zielen' zal heten. Het gaat over iemand die op een mooie, zonnige lelijke dag het idee krijgt dat hij sterft. Hij nodigt dan dertien mensen voor zijn begrafenis, die rond de kist alle dertien iets verzinnen over hun band met hem."

9. Wil je nog iets kwijt aan de lezers?
"Ja. Wees bescheiden. En verbind de langste weg op aarde, die tussen je hoofd en je hart, met elkaar."

10.Wat levert dit op?
"Warmte en eerlijk, stabiliteit en innerlijk rust. Je ontmoet jezelf."

n Vrijwilligers van CNV Belastingservice staan in maart klaar om inwoners van Zuid-Holland te helpen met de belastingaangifte. In Delft kan dit op donderdag 16 maart tussen 13.00 uur en 19.00 uur in de Marcuskerk aan de Menno ter Braaklaan 2. Aanmelden voor een belastingzitting van het CNV kan via www.cnv.nl/belastingservice. n In Wijkcentrum De Hofstee aan de Sandinoweg 148 in Tanthof kunnen beginners èn gevorderden elke woensdagmorgen tussen 09.30 uur en 11.30 uur tekenen en schilderen. Deelname kost 7 euro 50 per les, exclusief materiaal. Een proefles is gratis. Bel voor meer info naar Stan van Adrichem via 06-27227143, mail naar info@vanadricheminbeeld.nl of kijk op www.vanadricheminbeeld.nl. n Joke Krul geeft zaterdag 18 februari en op 4 maart, de workshop Chinees penseel schilderen. Bel voor meer informatie en aanmelden naar 015-2137337, mail naar jokekrul@noknok.nl of kijk op http://jokekrul.blogspot.com. n Lionsclubs in Nederland zamelen weer Douwe Egberts koffiepunten in voor de Voedselbank. Lions Club Ypenveen zamelt de waardepunten in met inzamelbakken in de bibliotheken in Leidschenveen en Ypenburg, in Stadsboerderij Landzigt en in het Piet Vink Centrum. Meer info: ypenveen.lions.nl. n Jurjen Fennema komt dinsdag 14 februari op de sociëteit van de Vierhovenkerk aan de Obrechtstraat 50 in Delft vanaf 14.00 uur spreken over het boek Prediker. Er wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd. Iedereen is welkom. n Ouderennetwerk Samenwijs organiseert maandag 13 februari de themabijeenkomst 'Samen nadenken over nalatenschap', bedoeld door ouders van kinderen met een verstandelijke beperking. Dit vindt van 20.00 uur tot 22.00 uur plaats bij MEE Delft aan de Hooikade 30 in Delft. De toegang is gratis. n IVN afdeling Delft e.o. organiseert zondag 12 februari een fietstocht vanaf Boerderij De Notelaer aan de Nieuwkoopseweg 11 in Pijnacker. De fietstocht duurt ongeveer anderhalf uur. Deelname is gratis en reserveren is niet nodig. Meer info: www.ivn.nl/delft. n Humanitas organiseert elke maandag en donderdag vanaf 13.30 uur een Ouderensoos aan de Beethovenlaan 134 in Delft. Op maandag wordt geklaverjast, op donderdag gejokerd. In Het Keetje aan de Muyskenslaan 3 in Wippolder is er elke maandagmiddag bingo, op woensdagavond en vrijdagavond wordt er gekaart. Belangstellenden kunnen bellen met Carla Jonquiere via 06-14368454. n Wie voor verlenging van het rijbewijs een medische keuring moet ondergaan, kan daarvoor op dinsdag 21 februari terecht bij SportsArt aan de Industriestraat 8 in Delft. Vooraf moet wel even een afspraak worden gemaakt via 0636435976. De kosten bedragen 35 euro. Chauffeurs jonger dan 75 jaar betalen 55 euro. n In de bieb van Den Hoorn is er op woensdag 22 februari van 10.30 uur tot 11.45 uur een gratis gesprekscafé. Dit keer vertelt Ineke van Paassen over het door haar vader geschreven boekwerkje 'Ruim 40 jaar Ouderenwerk in Den Hoorn'. n

'Voetpad niet verbeterd'

Het pad rond Jaffa is gerenoveerd en er is een bruggetje aan toegevoegd. Kosten: 100.000 euro.

DELFT – Het opknappen van een voetpad rond begraafplaats Jaffa heeft niet bepaald tot verbetering geleid, vindt een buurtbewoner.

Hij maakt hier regelmatig een wandeling. "Als het maar een beetje vochtig weer is, verandert het voetpad in een modderpoel", zegt de man, die niet met zijn naam in de krant wil. "Het pad wordt dan een klei-achtige massa, die na elke bui zacht wordt. Je kunt er dan niet meer met goed fatsoen lopen." Dat was, in de goede oude tijd dat het nog een schelpenpad was, wél het geval.
Bovendien stonden er voor de opknapbeurt, die mei vorig jaar werd afgerond, nog zes bankjes met afvalbakken ernaast. Dat zijn er nu nog twee. Die nodigen, vanwege weelderige de algengroei, niet erg uit om op te gaan zitten. "Terwijl het juist zo fijn is als je onderweg even kunt zitten." Bij de opknapbeurt is ook een houten bruggetje aan het voetpad toegevoegd. De buurtbewoner vraagt zich af waarom. "Het heeft aardig wat geld gekost, terwijl die helemaal niet nodig is."
De Gemeente Delft laat desgevraagd weten dat ze geen klachten hebben gekregen over het nieuwe voetpad. De slechte kwaliteit van de bankjes is wèl bij de gemeente bekend. "De vervanging van de bankjes staat gepland voor volgende maand", laat een woordvoerder weten.
De brug en het pad hebben de gemeente samen ongeveer 100.000 euro gekost.

Foto: Tiemen van der Reijken

In het gebied dat we nu kennen als winkelcentrum 'De Veste' is veel veranderd. De Asvest, of Kolenvest, was een deel van de weg die met een bocht van de Zuiderstraat naar de Rotterdammer Poort ging. Dat weggetje werd vooral gebruikt voor het vervoer van de askarren van de Delftse pachter van stads-as en stads-vuilnis. Veel askarren gingen daar kapot, zodat pachter Gerrit van Nieuwland in 1786 toestemming kreeg om de weg te bestraten. In maart 1853 benoemde de Delftse gemeenteraad een commissie die moest onderzoeken of het haalbaar was om een eigen gasfabriek op te richten. Voor het luttele bedrag van 150.000 gulden werd in 1955, na een positief advies van deze commissie, besloten tot de bouw van een eigen gasfabriek. Al in november van dat jaar werden de eerste 331 olielantaarns vervangen door gaslantaarns. De oliepitten moesten hiervoor worden omgewisseld door gasbranders. Vervelende bijkomstigheid was wel dat deze lantaarns via een ladder elke dag moesten worden aangestoken. Wel goed voor de werkgelegenheid. Op 5 december 1855 werd de gasfabriek aan de Asvest volledig opgeleverd en werden de eerste particulieren via een gasmeter aangesloten op de fabriek. In 1955 vierde de gasfabriek haar honderd jarig bestaan, waarbij men verwachtte tot in lengte van jaren gas te kunnen blijven leveren vanaf de Asvest. Deze blik op de toekomst werd in de jaren zestig achterhaald: door de winning van aardgas, met ank aan Groningen, kwam de noodzaak van de gasfabriek te vervallen. Ook de wens om een brug te bouwen richting de Universiteitswijk was levensgroot.
Uiteindelijk werd de fabriek en bijbehorende gebouwen gesloopt ten faveure van de nieuwe Sebastiaansbrug. Ook de huizen rond de gasfabriek kwamen onder de slopershamer terecht. Tiemen van der Reijken maakte op 18 april 1961 bijgaande foto van de te slopen woningen aan de Asvest. Jaren later besloot de Delftse gemeenteraad de 'Stads Doelen' te slopen en een nieuw theater te bouwen waar eens de gasfabriek had gestaan.
Wel moest eerst de grond flink worden gereinigd. Het gas-, elektriciteit- en waterbedrijf werd in de loop der jaren omgevormd tot Energie Delfland, niet meer aan de toen toepasselijke Asvest, maar aan de modernere Energieweg.

Foto: Willem de Bie
Foto: Jesper Neeleman

Twintig jaar geleden waren kranten zwart-wit en meningen gekleurd. Delft op Zondag blikt wekelijks terug op de editie van deze krant van twintig jaar geleden.

Deze week is dat de editie van 9 februari 1997. Acht leerlingen van de Max Havelaarsschool hadden toen gecollecteerd om geld in te zamelen voor de door brand gevelde kinderboerderij aan de Korftlaan. Dat leverde ruim 3700 gulden op. Er werden 'zelfs briefjes van 10 en 25 gulden gegeven', vertellen de kinderen trots. Ook de buren uit Pijnacker leven mee met de Delftse kinderboerderij, De Gemeente Pijnacker doet een flinke duit in het zakje en doneert 2500 euro.
In de rubriek lezers schrijven uiten Delftenaren massaal hun ongenoegen over het plan om een parkeergarage onder de Markt aan te leggen. Een 'dwaas plan', 'heiligschennis', 'te onzinnig om over na te denken' en 'absurd', oordelen lezers van Delft op Zondag.
De Delftse Houtloop van begin februari heeft twee nieuwe parcoursrecords opgeleverd. Ute Wendel liep de 3,5 kilometer in 15 minuut 19, Marcel Kijkuit legde de 7 kilometer af in een tijd van 23 minuten en 46 seconde.
Een Philips Fizz GSM mobiele telefoon kostte 800 gulden, voor een 'mooie broccoli' moest 99 cent worden neergelegd.

Delft op Zondag: dagelijks online en op Facebook

DELFT - De krant Delft op Zondag ploft al bijna 25 jaar traditiegetrouw in het weekend op de mat. Dat is mooi, maar we hebben zeven dagen per week veel te melden. Gelukkig hebben we hiervoor het internet. Op de website www.delftopzondag.nl verschijnen dagelijks nieuwtjes en berichten over en uit Delft en de regio. En ook op de Facebook-pagina van Delft op Zondag valt steeds meer te zien, lezen en beleven.

Huub Halsema stopt als raadslid


DELFT - Harjo Schuurman wordt vanaf 23 februari raadslid voor D66 Delft. Hij vervangt Huub Halsema: zijn nieuwe functie bij Eneco laat zich niet combineren met het raadslidmaatschap. "Ik zal straks gesprekspartner zijn voor verschillende gemeentelijke aandeelhouders van Eneco", legt Halsema uit. "Tegelijkertijd staan voor het belang van één aandeelhouder, namelijk Delft, dat gaat niet." Halsema heeft zich 7 jaar namens D66 ingezet voor Delft, als fractievoorzitter en als raadslid. "De fractie gaat hem missen", zegt fractievoorzitter Christine Bel, die blij is dat Schuurman het stokje wil overnemen.

Boerderij Chilipad DELFT - Met verbazing las ik in de vorige editie van de krant Delft op Zondag de berichtgeving over de te bouwen woonvoorziening voor dementerenden in Tanthof. Ik woon op steenworp afstand van het Chilipad en ja, de nog geen 75 jaar oude boerderij is met zijn kleine boomgaard een mooi plekje in de wijk. De achterkant van het complex is overigens een stuk minder idyllisch, maar daar plaatst de krant dan weer geen foto's van. Stellen dat de inwoners van Tanthof-west beroofd worden van een belangrijk stuk groen, is echter een grove overdrijving. Kijk je op een plattegrond of Google Maps, dan zie je dat 50 meter verderop het Abtswoudsepark ligt. En wie nog vijf minuutjes doorloopt, kan flinke wandelingen maken in het Abtswoudse bos. Het Chilipad is nou ook niet een plek waar veel mensen lopen te flaneren, of een bestemming om uitgebreid te genieten van het groen. Het is gewoon een fietspad om van de ene bestemming naar de andere te gaan. Al met al zijn die 1181 handtekeningen mijns inziens een klassiek voorbeeld van 'Not in my backyard' en onderstreept dit het ontbreken van sociale cohesie in de wijk. Ik schaam me plaatsvervangend en hoop dat de nieuwe bewoners ongestoord kunnen genieten van het wonen in een levendige wijk met voldoende groen.

https://ssl.gstatic.com/ui/v1/icons/mail/images/cleardot.gifMarijke de Vries, Delft

Huis te koop wordt u deze week aangeboden door Bergklis.nl

Foto: Martijn Linthorst

DELFGAUW-EMERALD – De grote tuin was één van de doorslaggevende redenen voor Jack en Mascha Favre om te kiezen voor deze ééngezinswoning in de Delfgauwse wijk Emerald. Mascha was toen net zwanger van haar eerste.

"Inmiddels heeft Lotte ook twee zusjes gekregen, Anne en Fleur. Die kunnen nu heerlijk in de tuin spelen en hebben er zelfs leren fietsen", zegt Mascha. Jack en Mascha kwamen allebei uit Leiden, waar ze gestudeerd hebben. Daarna is Mascha in Leiden aan het werk gegaan, maar Jack kreeg werk in Rotterdam. Ze hebben voor een centrale woonlocatie gekozen. "Met dus een heel grote tuin, veel kamers en het was bovendien een betaalbare woning", zegt Jack en Mascha vervolgt: "We leven echt in de tuin. Als er ook maar een beetje zon is, dan staat de schuifpui open. Twee van onze kinderen zijn in het voorjaar jarig. Zodoende kunnen we elk jaar in de tuin zitten tijdens de verjaardagen." In de ruim 12.50 meter diepe tuin op het zuiden kun je in de zomer van 's ochtends vroeg tot het begin van de avond in de zon zitten. Er zijn diverse zitjes, om op elk moment van de dag de zon of schaduw op te zoeken. Achter in de tuin staat een houten berging met elektra. Er is een buitenkraan. "Het zonnescherm boven de schuifpui kan zorgen voor de nodige koelte in de zomermaanden." Het is een onderhoudsvrije tuin, met vrij dicht bij een speeltuintje, waar de kinderen van Jack en Mascha ook graag gebruik van maken. "Verder is het ook heel fijn dat de scholen zo dicht bij zijn", zegt Mascha.

Lichte woonkamer
De woonkamer is heel erg licht. Dit komt door de brede schuifpui in de tuingerichte zithoek aan de achterkant. De woonkamer heeft een plavuizen vloer met vloerverwarming. Aan de voorkant is er een halfopen, U-vormige keuken, die voorzien is van diverse inbouwapparatuur. Onder meer een vaatwasser, een Siemens combi-oven, een inductiekookplaat en een koel-vriescombinatie. "Het is heel leuk om vanuit de keuken naar buiten te kijken, om te zien wat er allemaal op straat gebeurt." In het midden van het huis is de trap naar de eerste verdieping. En Mascha laat zien: "In het halletje aan de voet van de trap bevindt zich de toiletruimte." Op de eerste verdieping biedt de overloop toegang tot de drie slaapkamers. Die zijn allemaal voor de drie dochtertjes van Jack en Mascha. De slaapkamers zijn respectievelijk 2.95 bij 3.51 meter, en de twee aan de achterzijde 2.95 bij 5.44 meter en 2.15 bij 4.34 meter. De hele verdieping is voorzien van een laminaatvloer. De badkamer aan de voorzijde is helemaal betegeld en heeft een ligbad met een thermostaatkraan, een tweede zwevend toilet en een wastafel. "En dan natuurlijk nog de zolder", gaat Jack verder. "Daar hebben we dus onze eigen slaapkamer." Door hier een tussenwandje en een dakkapel te plaatsen, is er een 2.33 bij 4.64 meter grote slaapkamer gecreëerd. Aan de achterzijde is er een plafondhoogte van 2.75 meter en er is een vaste kastruimte. "Aansluitend aan de slaapkamer zou je een dakterras kunnen maken, zoals sommige buren gedaan hebben, maar het is ook toegestaan om een uitbouw te maken." Een ideale locatie volgens Marscha: "Voor mijn Bootcamp-onderneming is de Delftse Hout vlakbij, maar ook alle winkels en de uitvalswegen zijn dicht bij. Zelf ga ik nog wel eens iets drinken met andere bewoners in de straat, maar Jack heeft nieuw werk gekregen in Amsterdam en daarom besluiten ze naar die regio te verhuizen."

Foto: Martijn Linthorst
Foto: Martijn Linthorst
Foto: Martijn Linthorst
Foto: Martijn Linthorst
Foto: Martijn Linthorst

Bouw van de eerste fase DelftsHart Nieuw Geluk is begonnen

Wethouder Raimond de Prez (links) van de Gemeente Delft en Wilco van den Ban, directeur AM Zuidwest.

DELFT - In aanwezigheid van wethouder Raimond de Prez heeft Ontwikkelingscombinatie Harnaschpolder C.V. woensdag met bewoners en andere betrokkenen de start van de bouw van de eerste fase van het project DelftsHart Nieuw Geluk in Delft gevierd.

Deze eerste fase bestaat uit 28 woningen in vier verschillende woningtypen. Alle woningen zijn verkocht of onder optie. Het totale plan DelftsHart Nieuw Geluk omvat vijftig woningen. Ontwikkelingscombinatie Harnaschpolder C.V. betreft een samenwerking van gebieds- en vastgoedontwikkelaar AM en VolkerWessels Vastgoed.

Tijdscapsule
De toekomstige bewoners kregen de gelegenheid een tijdscapsule in te graven bij hun nieuwe huis. De capsules zijn door de bewoners zelf gevuld met een persoonlijke boodschap en werden in het teken van een behouden bouw ingegraven in de bouwgrond.
DelftsHart Nieuw Geluk ligt ten zuidwesten en op een steenworp afstand van het centrum van Delft. De vlakbij gelegen ecologische zone verbindt de verschillende natuurgebieden rond Delft met elkaar. In de directe omgeving van het plan wordt een recreatieplas gerealiseerd.
Het woningaanbod van de eerste fase bestaat uit zes rijwoningen type Passie Nostalgisch, acht twee-onder-een-kapwoningen type Amor, vier twee-onder-een-kapwoningen type Minne en tien twee-onder-een-kapwoningen type Roos. Het ontwerp van de woningen is afkomstig van Ibelings van Tilburg Architecten. De woningen zijn ruim, licht en alle voorzien van een royale tuin. Het hart van DelftsHart Nieuw Geluk wordt gevormd door een groot groen hof met gras en bomen. De twee-onder-een-kapwoningen zijn hieromheen gegroepeerd. De zes rijwoningen, die worden uitgevoerd in drie en vier bouwlagen, kijken uit op het park aan Glaskloksingel. De prijzen van de woningen zijn vanaf 330.000 euro tot 590.000 euro v.o.n. De bouw van de woningen in DelftsHart Nieuw Geluk is in handen van Bébouw Midreth uit Mijdrecht, onderdeel van VolkerWessels.
Kijk voor nog meer informatie over de woningen en het plan op de website www.delftshart.nl.

'Geen klus te klein' voor aannemersbedrijf Gebr. Mensert

Piet Mensert voor de goed herkenbare gele bedrijfswagen van zijn aannemersbedrijf Gebr. Mensert. Foto: Martijn Linthorst

DELFT – Het aannemersbedrijf Gebr. Mensert doet veel grote projecten. Piet Mensert wil wel even benadrukken, dat zijn aannemersbedrijf ook gewoon voor kleinere klussen ingeschakeld kan worden. "Voor ons is geen klus te klein", zegt hij vastberaden. "De kleine klussen in en om het huis gaan wij niet uit de weg."

Voor een klemmende deur kun je dit bedrijf gewoon bellen. "Moet het toilet opgeknapt worden? Ook daarvoor komen wij langs. Mocht er dus eens een klein klusje te doen zijn, schroom dan niet om ons in te schakelen. Het is een wijdverbreid misverstand dat een aannemersbedrijf als het onze die klussen niet zouden aannemen", aldus Mensert.

Binnenstad
Aannemersbedrijf Gebr. Mensert, met de werkplaats aan de Verwersdijk 35, is een bedrijf dat veel werken in de binnenstad aanneemt. Bij al die werken komt het wel eens voor, dat er dakpannen overblijven. Die verzamelen de medewerkers, om op te slaan. "Voor bijvoorbeeld stormschade", zegt hij. "Wist je dat mensen met inbraakschade bij ons voorrang hebben? We kunnen de volgende dag al heel snel ter plaatse zijn. Snel schakelen heet dat. Tevens kunnen wij assisteren en adviseren bij verzekeringsgevallen." Het aannemersbedrijf heeft een enthousiast team van acht man en een leerling-timmerman. Het is namelijk een erkend leerbedrijf, dat bestaat sinds 1892. Ruim een eeuw ervaring, met inmiddels de vierde generatie aan de leiding.

Grote projecten
Enkele voorbeelden van grote projecten die aannemersbedrijf Gebr. Mensert heeft uitgevoerd: het oude Raadhuis in Naaldwijk. De hele buitenkant is in de originele stijl terug gebracht. En ook de binnenkant is helemaal gerenoveerd. "Maar in Delft hebben we ook genoeg grote projecten achter de rug. Aan de Voorstraat hebben we bijvoorbeeld een totale woningverbouwing gedaan. Ook het statige pand van Villa Maria aan de Oostsingel is een klus van ons bedrijf. De buitenkant is helemaal verfraaid, onder meer door de plaatsing van een mooi sierhek rond het gebouw, neergezet in samenwerking met de smid Bitter Staal."

Vakbekwaamheid
Stuk voor stuk blijken van de grote vakbekwaamheid van aannemersbedrijf Gebr. Mensert.

Telefoon: (015) 212 53 65.
Internet: www.mensert.com.

Houtwerk om een scheidingswand te plaatsen

Een echte klusser aan het werk om een scheidingswandje te plaatsen. Foto: Martijn Linthorst

DELFT – Bij het plaatsen van een scheidingswand is het in eerste instantie belangrijk om te bepalen waar die moet komen. Zowel op de wand, de vloer, als het plafond plaats je lijnen, zodat je weet waar je de balken moet plaatsen.

Plaats de balken volledig waterpas en zorg ervoor dat de balken op de vloer en plafond exact boven elkaar worden geplaatst. Een hulpmiddel dat je hierbij kunt gebruiken is een schietlood. Mocht de muur, het plafond of de vloer niet volledig waterpas zijn, kun je achter de balk hardboard plaatsen, zodat de balk wel waterpas is. Neem voor dit onderdeel van de scheidingswand de tijd, want als alles niet waterpas is of exact boven elkaar zit, zal dit straks zichtbaar worden in de scheidingswand als de gipsplaten worden gemonteerd.

Dichtingsband
Voordat je de balken tegen de wand, de vloer en het plafond gaat plaatsen, is het aan te raden om aan de onderzijde van iedere balk dichtingsband aan te brengen. Dichtingsband zorgt voor goede geluidisolatie. De balken monteer je met schroeven/pluggen of slagpluggen tegen de ondergrond. De vuistregel is om de balken om de 100 centimeter vast te zetten, maar zet iedere balk altijd met minimaal drie schroeven vast. Let er wel op dat er geen leidingen, dan wel elektra aanwezig zijn op de plekken waar je de balken wilt gaan plaatsen. Mocht er in de scheidingswand een deur komen, plaats je hier verticale balken, waar het deurkozijn tussen wordt geplaatst. Monteer tussen de zojuist geplaatste verticale balken een horizontale balk, waar de bovendorpel van het te plaatsen deurkozijn aan gemonteerd kan worden. Schroef het deurkozijn waterpas aan de balken vast. Daarnaast is het aan te raden om tussen de plafondbalk en de balk boven het kozijn extra verticale balken te plaatsen ter versteviging.
Nu kun je de overige balken gaan plaatsen. Omdat in dit voorbeeld uitgegaan is van gipsplaten met een breedte van 60 centimeter, dient de afstand tussen de balken 60 centimeter te zijn.

Gipsplaten
De verticale balk plaats je door gebruik te maken van lange spijkers,
die je schuin door de verticale balk in de vloer- of plafondbalk slaat. Daarna kunnen de gipsplaten er op.

Liefde is... Genieten bij Fijn Bar & Kitchen

Fijn Bar & Kitchen heeft veel lekkers op het menu.

Liefde is... Samen met je geliefde of misschien wel je geheime crush komen genieten bij Fijn Bar & Kitchen, aan de Burgwal 11 in Delft.

Speciaal voor Valentijnsdag hebben wij een heerlijke liefdevolle proeverij samen gesteld met 4 gangen puur genot. Lekker beginnen met een spoom, daarna verwend te worden met een combinatie van vis en vlees voor zowel het voor en hoofd, uiteraard met liefde bereid door de chef. Om jullie daarna te storten in een overweldigend liefdesdessert! Alles dat je nodig hebt voor een perfecte Valentijnsavond vind je bij Fijn Bar & Kitchen.
P.s. Vergeet niet te reserveren via www.fijndelft.nl of door te bellen naar 015 21 21 108

Week lang Valentijn bij Belvédère

Bij het Belgisch Biercafé Belvédère op de Beestenmarkt hangt de liefde de hele week in de lucht. Het speciale Valentijn-menu wordt hier van zaterdag 11 tot en met vrijdag 17 februari geserveerd.

En dat voor slechts 25 euro per persoon. Bij de gerechten komt nog een biersuggestie. "Wij zijn ze alvast aan het proeven", laat het team van Belvédère weten. Kom langs en geniet van een heerlijk menu, samen met iemand die je lief vindt. Het kan dit weekend en komende week. Reserveren mag, maar hoeft niet, want #gemakdientdemens.
Meer weten? Neem dan eens een kijktje op www.bbcbelvedere.nl op stap binnen bij deze gezellige horecagelegenheid aan de Beestenmarkt in Delft.

Kinderen leren over zuurkool en smoothies

Negen partijen organiseren van 25 februari tot en met zondag 5 maart het buitenprogramma ´Winterspelen in het groen´.

Stadstuinderij BuitenLeeft wil kinderen op een speelse manier bewust maken van eerlijke landbouw en gezond eten. Hiervoor organiseren ze vrijdag 3 maart, samen met 'smaaktnaarmeer', een workshop.

Tijdens deze workshop leren kinderen hoe ze kun eigen zuurkool kunnen maken. Bovendien wordt (h)eerlijke smoothies geproefd. Deze workshop is bedoeld voor kinderen van 6 tot 12 jaar. Het vindt vrijdag 3 maart van 10.00 uur tot 12.00 uur plaats in de Stadstuinderij BuitenLeeft aan de Middelweg 1 in Delft.
Deelname kost 5 euro en aanmelden kan via info@buitenleeft.nl of bij Margriet Knospe via 06-52689039. Meer info: www.buitenleeft.nl.

Swingen maar bij Midnight Rambler

Midnight Rambler is zaterdag 11 februari in De V. te zien.

De spetterende rock en roll van de Midnight Rambler blijft café de V nog steeds in de benen zitten. En om dit gevoel vast te houden is de band, die de afgelopen jaren al vaker in de V optrad, gevraagd om zaterdag 11 februari weer zo'n dynamische avond neer te zetten. Publiek op de vloer en swingen maar: dat is het doel van de leden van deze band. De rhythm and blues spatten er eveneens vanaf en Delft kan daar van meegenieten. Naast het zeer brede repertoire van Stones nummers doet de formatie niet moeilijk sounds van andere zeer die smaakmakende bands uit die swingende tijd de revue te laten passeren. De Haagse band Midnight Rambler doet de jaren ´60 en ´70 van de vorige eeuw vanaf 22.00 uur in De V. herleven. De toegang is gratis.

Jos Terlouw exposeert in de Jessehof

De veelzijdige kunstenaar Jos Terlouw in actie.

In de Jessehof aan de Burgwal in Delft is momenteel een expositie te zien van Jos Terlouw met zijn Airbrush werken, zowel op doek als op harde ondergrond. Zijn specialiteit: het schilderen van mensen en dieren. Jos is een veelzijdige, creatieve kunstenaar. Hij houdt van alles wat met de natuur te maken heeft. Als autodidact is hij rond 2001 in aanraking gekomen met de Airbrush techniek, een speciale manier van schilderen, waarvan er nu dus 11 werken worden geëxposeerd. Met zijn enthousiaste en blije gemoed, waarmee hij in het leven staat, kan een happening met Jos in de buurt niet meer stuk. Meer weten over Jos en zijn mogelijkheden? Loop dan even binnen bij de Jessehof aan de Burgwal 50. Openingstijden: zondag, maandag, vrijdag 14.00 tot 17.00 uur en dinsdag, donderdag en zaterdag 10.00 uur tot 13.00 uur.

Karel Luyben in de theaterarena

Rector Magnificus Karel Luyben komt naar Theater de Veste.

De TU Delft bestaat 175 jaar en viert dit 175 dagen onder de noemer 'Technology for Life'. Dat is, voor Theater de Veste, een goede reden om Rector Magnificus Karel Luyben als gast uit te nodigen voor 'Professoren in de theaterarena'.

Tijdens de komende editie, op dinsdag 14 februari om 20.15 uur, wordt stilgestaan bij de mogelijkheden en risico's van CRISPR technologie. Is het inderdaad 'een sciencefiction-achtige techniek' om DNA te veranderen? En moeten we deze nieuwe technieken snel omarmen of is ze gevaarlijk in handen van een middelbare scholier? Karel Luyben geeft een algemene introductie. Vervolgens zal professor Sjoerd Repping dieper ingaan op de CRISPR technologie, terwijl professor Maartje Schermer de ethische aspecten van deze nieuwe technologie onder de loep neemt. De host van deze nu al spraakmakende bijeenkomst is cabaretier, columnist en de TU docent Jasper van Kuijk. Vakkundig voelt hij de sprekers aan de tand en daagt ze uit tot discussie.
In nauwe samenwerking met de TU Delft en de universiteiten van Leiden en Rotterdam zet Theater de Veste met het concept ´professoren in de theaterarena´ in een theatrale setting steeds drie spraakmakende hoogleraren op het podium rondom een actueel thema. Deze onderwerpen worden van verschillende kanten belicht, vanuit de harde wetenschap of maatschappelijke en ethische hoek. In een magazine-achtig format met korte colleges, stand-up colums wordt het publiek bijgepraat en doet mee in de discussie.
De entree bedraagt 12 euro 50, studenten betalen 7 euro 50. Zie voor meer informatie en kaartverkoop de website www.theaterdeveste.nl.

Delftse lesbiennes bijeen tijdens Delft Potterie 2.0

Sterre ter Haar (links) en Ankie van der Pas. Foto: Jesper Neeleman

Delftse lesbiennes hebben zich verenigd. Onder de naam Delft Potterie 2.0 worden sinds kort weer avonden georganiseerd voor lesbische vrouwen.

Eén van de initiatiefnemers is de zangeres Ankie van der Pas, die in de jaren '80 en '90 al betrokken was bij de succesvolle en drukbezochte vrouwenavonden in Delft. De inmiddels 54-jarige Delftse zag met lede ogen toe hoe er jarenlang niks voor deze doelgroep werd georganiseerd. Gelukkig vond zij een gelijkgestemde in Sterre ter Haar, de 22-jarige voorzitter van de Delftse Werkgroep Homoseksualiteit (DWH). In december organiseerden ze de eerste avond van Delft Potterie 2.0. Het was een succes. "Heel bijzonder", zegt Sterre. "Want niet alleen in Delft, maar in heel Nederland zijn nauwelijks plekken waar vrouwen vrouwen kunnen ontmoeten. Terwijl er juist zo'n behoefte aan is. Dat bleek wel uit de enthousiaste reacties die we kregen. Het was bovendien geweldig om dit samen met de oudere vrouwen van Delft Potterie te organiseren."
Tijden zijn veranderd, net als de wereld van lesbiennes, ervoer Ankie van der Pas. Tuinpakken en pakken shag zijn ingeruild voor make-up en hippe kleding. "In onze tijd moet de strijd nog gestreden worden, dus wilden we extra stoer overkomen", zegt Ankie. "Ik had echter verwacht dat jongere lesbiennes van nu zich meer geaccepteerd zouden voelen, maar dat blijkt nog niet het geval." Komende maanden hebben jong en oud(er) tijdens Delft Potterie 2.0 genoeg te bespreken. De volgende editie is zaterdag 18 februari vanaf 19.30 uur bij DWH aan de Lange Geer 22. Dan is hier onder meer een optreden van gitariste en singer-songwriter Astrid Akse. Meer info: www.facebook.com/delftpotterie.

De Flits speelt 'Veel Gedoe Om Niets'

De Flits speelt vanaf 18 maart 'Veel Gedoe Om Niets'.

De Delftse toneelvereniging De Flits speelt vanaf 18 maart de komische voorstelling 'Veel Gedoe Om Niets'.

In dit dwaze liefdesavontuur, losjes gebaseerd op het bekende 'Much Ado About Nothing' van Shakespeare, worden drie bedrijven gevolgd, die een verdieping van een kantorencomplex delen. Ingegeven door gifgroene jaloezie wordt er geprobeerd de relaties tussen de bedrijven op het spel te zetten. De verwikkelingen zijn verwarrend, want wie zit er nu achter wie aan? En wie bemoeit zich precies met wiens liefdesleven?
Het stuk wordt twaalf keer opgevoerd in het Microtheater aan de Kerkstraat. Zie voor meer informatie de website www.deflits.nl.

'Het ging net goed, maar het hád helemaal mis kunnen lopen'

Jan en Joke van der Tak zagen eerst hun gezondheid achteruit gaan, al gauw gevolgd door hun financiële situatie.

DELFT - Veel Delftenaren hebben schulden. Dat doet iets met mensen. Je loopt tegen allerlei problemen aan, en het is een bron van zorg en verdriet. In een serie van negen artikelen besteedt Delft op Zondag in samenwerking de stichting ISOFA aandacht aan hulp bij schulden. In deze aflevering: Jan en Joke van der Tak.

Door: Esdor van Elten

Jan en Joke van der Tak hebben het aardig voor elkaar: een redelijk inkomen en geen schulden. Toch stond er vorig jaar ineens een deurwaarder op de stoep: "We hadden betalingsachterstanden", vertelt Jan. "Voornamelijk zorgkosten." In de periode daarvoor had Joke levensbedreigende gezondheidsproblemen gekregen. "Daardoor raakten we in een depressie. We vergaten gewoon dingen. De rekeningen stapelden zich op in de kast." Op advies van Maatschappelijk Werk nam Jan contact op met ISOFA. Eén van de vrijwilligers van ISOFA hielp Jan en Joke met het op orde brengen van de administratie. "Daardoor werd de situatie veel duidelijker. Gelukkig bleken we geen echte schulden te hebben. Dat was een hele opluchting." ISOFA regelde dat de onbetaalde rekeningen in fases betaald werden. Toch waren Jan en Joke er nog niet: "Aan het eind van het jaar hadden we een terugval." ISOFA verwees daarom Jan en Joke naar Grip op de Zaken om te zien of beschermingsbewind een optie was. Jan was sceptisch: "Ik wist niet wat dat 'beschermingsbewind' nou eigenlijk inhield. Ik was bang dat ik alles uit handen moest gaan geven." Dat bleek mee te vallen, maar toch ging het beschermingsbewind uiteindelijk niet door, voornamelijk vanwege de kosten. "Ons inkomen was te hoog om in aanmerking te komen voor steun vanuit de gemeente. Op zich is het natuurlijk positief dat wij het te goed hebben." Was het dan helemaal nutteloos? "Nee. Doordat we hiermee bezig waren werden we wel aan het denken gezet. Uiteindelijk bood onze dochter aan om ons hier in te ondersteunen en dat is nu geregeld." Dat had misschien eerder ook al gekund? "Ja. Maar we hebben er gewoon niet eerder aan gedacht."
Een 'near miss', zo karakteriseren Jan en Joke de gebeurtenissen. "Het is net goed gegaan, maar het hád dus verkeerd kunnen lopen en dat is best beangstigend. De praktische hulp en het luisterend oor van ISOFA hebben we enorm gewaardeerd. Dat onze administratie nu op orde is is een prettige bijkomstigheid. We zijn erg blij met hun hulp. Het zijn mensen die altijd paraat staan. Ik neem mijn petje voor deze vrijwilligers af!"
Dit artikel is onderdeel van een negendelige reeks die tot stand is gekomen door inzet van ISOFA en financiële bijdragen van het Oranje Fonds en het Kansfonds. Meer info: www.isofa.nl.

Willem van Oranje in een mindmap

Foto: Hans Buskes

DELFT - Willem van Oranje: Hoeder van Holland of Bloeder van Brabant? Mindmapgoeroe Hans Buskes heeft het nieuwe boek van Aron Brouwer en Marthijn Wouters over Willem van Oranje gelezen. En? Wie is Willem?

"Ik ben een beetje confuus", antwoordt Hans Buskes. "Of hij een Obama was of een Osama – het zou goed zijn als Museum Prinsenhof meer duidelijkheid verschaft over wie die kleine man in de Prinsenhoftuin nu werkelijk was."

-Hans, we leven in een wereld van alternatieve feiten. Biedt dit boek ook alternatieve feiten waardoor wit niet wit is en zwart niet zwart?
"Het is algemeen bekend: de winnaar kleurt de geschiedenis in – en bepaalt de historische feiten. Totdat er mensen opstaan die een ander verhaal vertellen. Documentairemaker Sunny Bergman bijvoorbeeld, over het racistisch gehalte van onze Zwarte Piet-traditie. Of over onze zeeheld Michiel de Ruyter, die Bergman neerzet als beschermheer van de slavenhandel. En dan staan er nu twee broekies op, piepjonge historici, die beweren dat onze Willem helemaal geen bevrijder of idealist was, maar iemand die dingen deed die we nu zouden onderbrengen in de categorie oorlogsmisdaad."

-Een terrorist dus. In feite.
"Tsja. Was Willem van Oranje een bevrijder of een terrorist? Het antwoord dat je krijgt, hangt af van degene aan wie je het vraagt. Spanjaarden zullen eerder geneigd zijn te beweren dat hij een terrorist was. Delftenaren daarentegen… Misschien moeten we een andere vraag stellen. Delft is innig verbonden met Willem van Oranje. Hij heeft hier gewoond, hij is hier vermoord, hij is hier begraven – feiten waar we niet omheen kunnen. Feit is ook dat hij 's morgens als protestant kon opstaan om 's avonds als katholiek naar bed te gaan en protestanten te verketteren. Hij geloofde vooral in wat hem van pas kwam. Feit is ook dat hij vorsten, vrouwen en vrienden verraadde. Feit is ook dat hij Brabant tot bloederige bufferzone reduceerde. Misschien moet je me wel vragen: moeten we ons wel afficheren als Prinsenstad?"

Oké. Moeten we ons wel afficheren als Prinsenstad?
"Zoals gezegd: ik ben een beetje confuus. Het verbaast me hoe de geschiedenis, dat wat ooit is gebeurd en waar we niets meer aan kunnen veranderen, tóch kan veranderen. Maar mijn irritatie over de bezorgers van deze nieuwe feiten is aan het omslaan in bewondering. Want laten we wel wezen: een geschiedenis die op alternatieve feiten berust, is geen geschiedenis – hooguit een mooi sprookje. Hij heeft, zeker voor zijn tijd, revolutionaire ideeën op schrift gezet over bijvoorbeeld leiderschap. Hij vond dat leiders het volk moeten dienen en niet andersom. Alsof ik Obama hoor praten. Maar of hij nou een Obama of een Osama was – het zou goed zijn als Museum Prinsenhof een debat organiseert om Willem te demythologiseren. Laat de echte Willem opstaan."

Kinderen verbreken wereldrecord


DELFT - Het is de kinderen van de Gabrielschool en De Schatkaart in Delft samen met IVN gelukt om de langste pindaslinger ooit te rijgen. Met een slinger van 566 meter lang verbraken zij vandaag het oude record van 500 meter. Burgemeester Marja van Bijsterveldt sprak de leerlingen trots toe na het behalen van het record. Met de wereldrecordpoging laten de leerlingen en buurtbewoners zien dat het niet moeilijk hoeft te zijn om de natuur een handje te helpen en dat iedereen het kan, van jong tot oud. In de bomen rondom de school hangen nu overal stukken pindaslinger, de rest van de stukken worden verspreid onder leerlingen en buurtbewoners. Naast IVN en de scholen waren ook de Vogelbescherming, de Delftse Vogelwacht, Nevel Nemas, de Hofkerk en buurtbewoners betrokken om het record werkelijk te verbreken.

Specsavers verblijdt twee goede doelen

DELFT - Specsavers Delft heeft in 2016 een bedrag van 2177 euro en 30 cent bij elkaar weten te sparen voor Stichting Vogelasiel Delft en Syndroom van de Lach. Deze week werd de cheques met de donaties overhandigd aan de twee goede doelen. Het bedrag van 1249 euro 80 voor Syndroom van de Lach komt ten goede aan dolfijnondersteunende therapieën voor kinderen met een verstandelijke en/of motorische beperking. Het bedrag van 927 euro 50 wordt gebruikt voor de opvang van vogels, egels en andere in het wild levende dieren die gewond of ziek zijn.

Acht nieuwe start-ups bij YES!Delft

DELFT - YES!Delft gaat dit jaar voortvarend van start met acht nieuwe teams die zijn toegelaten tot het incubatieprogramma en negen ideeën voor het 'pressure cooker' programma LaunchLab. Van sensoren tegen doorligwonden en energie uit vliegers tot het analyseren van plastic afval voor hergebruik. De nieuwe lichting startups, de grootste tot nu toe, zit wederom vol met veelbelovende hardtech-oplossingen. Het doel is om die ideeën en technologieën in de hoogste versnelling naar de markt brengen en laten groeien naar 1 miljoen euro omzet met een op maat gemaakt programma.

BOVAG-erkenning van Idenburg Car Solutions nu officieel

Martin en Erik Idenburg krijgen het muurschild uitgereikt door Eric Stern, manager van BOVAG Nederland. Foto: Martijn Linthorst

DELFT – Idenburg Car Solutions is sinds kort een BOVAG-erkend garagebedrijf. Het bedrijf kreeg op 1 februari j.l. het bijbehorende muurschild overhandigd door Eric Stern, branchemanager van BOVAG Nederland. "Wij van Idenburg Carsolutions zijn erg trots op deze erkenning."

Als BOVAG-erkend garagebedrijf moet je aan veel eisen voldoen. Hiertoe is een aantal belangrijke uitbreidingen en wijzigingen in het bedrijf doorgevoerd. De oorspronkelijke brug is verplaatst naar het midden van de werkplaats. In een aanvoegende ruimte is een nieuwe brug geplaatst. Op de plaats waar de eerste brug oorspronkelijk stond, komt nu een tweede, met houten vloer uitgeruste poets- en polijstwerkplek. "Wij zijn nu dus in staat om alle kwaliteit te leveren die bij een BOVAG-erkenning hoort", zegt Martin Idenburg. "De onderhoudscapaciteit is flink uitgebreid, de brug in de aparte ruimte is namelijk een vierkolommer, speciaal voor busjes en campers. Binnenkort komt er ook een tweede speciale poetsbrug, die wordt dan vooral gebruikt voor het aanbrengen van keramische coating."
Ook is het 'bandenhotel' uitgebreid, zoals bedrijfsleider Erik Idenburg het noemt. Hier kunnen, bij de wisseling van zomer- naar winterbanden, de banden voor de klant opgeslagen worden. Een ruimte met hoge stellages is hiervoor in het bedrijfspand ingericht. "Ongeveer gelijktijdig met de BOVAG-erkenning, zijn we ook Bosch AutoCrew geworden", gaat Martin verder. AutoCrew is een werkplaatsformule van Bosch, die staat voor kwaliteit. Het is overigens niet zo, dat alleen Bosch-onderdelen geleverd kunnen worden. De keuze is aan de klant en onderdelen van alle merken zijn mogelijk. Bij Bosch AutoCrew kun je terecht voor APK-keuringen, regulier onderhoud en seizoenscontroles. "In de werkplaats maken we gebruik van diagnoseapparatuur en -software van Bosch", zegt Idenburg. "Bovendien hebben onze monteurs hiervoor een aantal extra opleidingen moeten volgen." De Bosch AutoCrew van Idenburg Car Solutions zorgt dat uw autoproblemen snel en goed worden opgelost. "Wij zijn altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en technieken", aldus Erik Idenburg.

Idenburg Car Solutions
Schieweg 81
2627 AT Delft
(015) 257 16 70
www.idenburgcarsolutions.nl

Voorpremière tijdens de Nieuwe Micra Exclusive Tour bij Zeeuw & Zeeuw

Kom kennismaken met de nieuwe Nissen Micra tijdens de voorpremière bij Zeeuw & Zeeuw in Zoetermeer. Foto: Martijn Linthorst

ZOETERMEER – De gloednieuwe Nissan Micra is op 17 en 18 februari te bewonderen in de showroom van Zeeuw & Zeeuw in Zoetermeer. De Nieuwe Micra Exclusive Tour is dan namelijk bij de Nissan-dealer neergestreken.

Dit is dé mogelijkheid om als één van de eersten in Nederland de nieuwe Nissan Micra in het echt te bewonderen. Met ruim 7 miljoen verkochte exemplaren wereldwijd, staat de vijfde generatie Micra nu klaar om de wereld opnieuw te veroveren. De nieuwe Nissan Micra is langer, breder en lager dan ooit tevoren. De auto heeft een gedurfd design, een strak gestroomlijnd exterieur, toonaangevende technologie in zijn klasse en is behendig tijdens iedere rit. Daarmee biedt de Nissan Micra een inspirerende rijervaring.

Exclusief
Het Sales-team van de Zeeuw & Zeeuw vestiging Zoetermeer nodigt u graag uit voor deze exclusieve voorpremière.
Op vrijdag 17 februari staat de Micra van 16.00 tot 20.00 uur in de showroom en op zaterdag 18 februari van 10.00 tot 16.00 uur. Tijdens de nieuwe Micra Exclusive Tour is er uitgebreid gelegenheid om de nieuwe Micra goed te bekijken. Mèt informatie van het Sales-team.
Voor de snelle beslissers heeft Zeeuw & Zeeuw een spectaculaire actie. Wie nu een Micra met Bose® Personal® Audiosysteem bestelt (optioneel op Acenta & N-Connecta, standaard op Tekna), kan thuis alvast genieten van het prachtige Bose-geluid via het Bose Wave® SoundTouch® IV systeem ter waarde van 799 euro.

Motoren
De nieuwe Nissan Micra is leverbaar vanaf 15.190 euro. Leasen kan al vanaf 395 euro per maand en met de nieuwe dCi 90 dieselmotor (of IG-T 90 benzinemotor) heeft de leaserijder 22 procent bijtelling voor privé-gebruik.


Nissan Zeeuw & Zeeuw
Platinastraat 47
2718 SZ Zoetermeer
(079) 750 50 25
www.zeeuwenzeeuw.nl
www.nissanwinkel.nl

Een nieuwe leiding en toch dezelfde identiteit bij KIA Autohaag Zeeuw Delft

De nieuwe vestigingsmanager Maurice Schook van KIA Autohaag Zeeuw Delft bij de nieuwe KIA Rio. (foto: Martijn Linthorst) Foto: Martijn Linthorst

DELFT – Voor de vele klanten zal het best vreemd zijn, na zo veel jaren Marien van Leeuwen gewend te zijn. KIA Autohaag Zeeuw Delft heeft echter een nieuwe vestigingsmanager in de persoon van Maurice Schook.

De wisseling heeft ook te maken met de recente overname door de Autohaag Zeeuw Groep van het Delftse KIA-dealerbedrijf aan de Schieweg. De voormalige directeur heeft een heel andere functie binnen dit grote bedrijf gekregen. "En zelf ben ik een echte KIA-specialist", zegt Schook. "Toen het Koreaanse merk in 1993 in Nederland werd geïntroduceerd ben ik er bij betrokken geweest. Ik ben bij diverse KIA-bedrijven werkzaam geweest en nu hier aan de slag gegaan."

Efficiency
Aan het bedrijf zelf zal overigens niet veel veranderen. KIA Autohaag Zeeuw Delft blijft kleinschalig, persoonlijk en misschien zelfs een beetje familiair. "Een vertrouwd gezicht is en blijft bijvoorbeeld verkoopadviseur Peter Eggermont", gaat hij verder. "Maar er zijn ook wat service- en baliemedewerkers bij gekomen, wat de efficiency ten goede zal komen."
Naast het KIA-dealerschap, is er bij dit bedrijf ook een werkplaats onder de naam James Auto & Service, waar onderhoud en reparaties aan alle merken en typen auto's uitgevoerd kunnen worden. Ook dit onderdeel blijft gewoon in stand, maar de leiding hier is nu in handen van Pieter van der Marel. "Je zou dit onze all-in-one werkplaatsshop kunnen noemen", zegt Schook. "Hiermee krijg je klanten voor het leven, omdat je hier voor alles terecht kunt. Heb je hier je plekje eenmaal gevonden, dan ga je hier niet meer weg."

Schaalvergroting
Het Delftse dealerbedrijf profiteert nu natuurlijk extra van de schaalvergroting die de aansluiting bij Autohaag Zeeuw inhoudt. Bijvoorbeeld op het gebied van de inkoop. Dat kan nu in veel grotere aantallen, zodat dit een veel groter aanbod gebruikte auto's oplevert. "De hele Autohaag Zeeuw Groep heeft in totaal zo'n vierhonderd occasions op voorraad", aldus Schook. "Dus om nog even samen te vatten: geen verandering van identiteit, dezelfde kwaliteit, maar ook nog eens een heleboel andere voordelen er bij. We zien u graag eens in onze showroom."

KIA Autohaag Zeeuw Delft
Schieweg 53
2627 AT Delft
(015) 256 08 79
www.autohaagzeeuw.nl/kia
www.jamesautoservice.nl

Roots Autoservice biedt het antwoord op al uw autovragen

John Wesdorp, hèt aanspreekpunt in de werkplaats van Roots. Foto: Martijn Linthorst

PIJNACKER – Het bedrijf Roots Autoservice opende zijn deuren 33 jaar geleden als Auto Jowor. Op 1 februari j.l. was dit 'jubileum' officieel een feit. In de loop der jaren is er heel veel veranderd. Maar het bedrijf is nog altijd gevestigd aan de Overgauwseweg 65 in Pijnacker. "Al hoor je nog steeds wel, dat ons bedrijf bij veel mensen niet zo bekend is", zegt eigenaar Joop Wortelboer. "Dat heeft misschien ook te maken met de landelijke ligging van ons bedrijf, want vanaf de straatkant vinden veel mensen het net een tuindersbedrijf." En de verrassing is dan des te groter als men eenmaal binnen staat. Joop Wortelboer: "De mond valt dan bij veel mensen open. Wat een mooie showroom, wat een goed uitgeruste werkplaats, en wat is het hier toch laagdrempelig. Ja, want we hebben als aanspreekpunten in de verkoop mijzelf en Stefan van Steenderen. En één aanspreekpunt voor de werkplaats en dat is John Wesdorp. Ik weet nog goed dat John als vijftienjarige jongen bij mij kwam werken. We werken dus al twintig jaar samen en hij heeft alle veranderingen in de autowereld meegemaakt." Korte lijnen, daar wordt Roots Autoservice vooral door gekenmerkt. Zodat de klant snel en goed uit de problemen geholpen kan worden. Zowel voor reparaties, onderhoud, maar vooral ook op het gebied van de verkoop van gebruikte auto's. "We doen heel veel aan in- en verkoop van auto's", zegt Wortelboer. "En dat proberen we vooral niet via veilingen te doen, maar rechtstreeks bij merkdealers. Veilingen leveren veelal lease-auto's op, dat willen wij niet. Wij willen mooie eerlijke auto's verkopen, zoals nu bijvoorbeeld een witte Volkswagen Tiguan met een prijs van 16.940 euro." Voor de inkoop van auto's heeft Roots Autoservice ook een speciaal inkoopkanaal. Mensen kunnen via deze site hun eigen particuliere auto aanbieden, en Roots garandeert een goede en eerlijke prijs. Dus even kijken op Rootsautoinkoop.nl kan geen kwaad.
Telefoon: (015) 369 32 33. Internet: www.rootsautoservice.nl.

Introductie Toyota CH-R zorgt ook voor veel aandacht voor occasions

Ook deze klant wordt op weg geholpen voor een proefrit in de nieuwe Toyota CH-R. (foto: Martijn Linthorst) Foto: Martijn Linthorst

DELFT – De nieuwe Toyota CH-R staat in de showroom bij Toyota DIGO aan de Reinier de Graafweg en er is bijzonder veel belangstelling voor deze hoogzitter. Het nieuwe model heeft een stoer uiterlijk en is er in zowel een benzine- als hybride-uitvoering, handgeschakeld of automaat. De Toyota CH-R heeft een vanaf prijs van 25.295 euro. "De verwachtingen waren al erg hoog", zegt verkoopadviseur Stuart Dijkgraaf. "Inmiddels hebben al veel meer mensen proefgereden dan we ooit hadden verwacht. We hebben er al ontzettend veel mogen verkopen. Doordat dit nieuwe model veel verkocht wordt, krijgen wij ook veel inruilauto's binnen. Het aanbod van onze occasions is hierdoor extra divers en we hebben extra veel aanbod. Daarnaast zien we ook dat dit model veel wordt gekozen als private lease auto." Toyota DIGO heeft twee vestigingen. Behalve aan de Reinier de Graafweg, is er ook een vestiging aan de Motorenweg in Tanthof-Oost. Alles bij elkaar staan er in deze vestigingen ongeveer 250 occasions te koop. "Door ons dealerschap van Toyota, gaat het natuurlijk om een groot aantal Toyota-modellen, maar ook veel andere merken zijn vertegenwoordigd. Er is dus een grote keuze uit auto's van diverse merken in uiteenlopende prijsklassen, van compact tot ruime SUV, handgeschakeld of automaat. Wij zijn een BOVAG-gecertificeerd bedrijf en alle auto's vallen dus onder de BOVAG-voorwaarden en hebben aantoonbare kilometerstanden." Niet alleen is DIGO het aangewezen adres voor de aanschaf van een occasion. Ook is Autobedrijf DIGO in beide vestigingen aangesloten bij Vakgarage. Dat betekent dat alle merken ook in onderhoud genomen worden. Reparaties, onderhoud en technische keuringen: alles is mogelijk bij Vakgarage DIGO. "Wij zijn inmiddels al meer dan 42 jaar de Toyota-dealer voor Delft en omstreken, maar doordat wij ook al enige jaren zijn aangesloten bij Vakgarage, hebben wij de kennis en apparatuur in huis om alle merken te kunnen servicen", zegt Dijkgraaf. "Bekijk ons aanbod dus op de website of in de showroom. Telefoon: (015) 515 00 00. Internet: www.digodelft.nl.

30 / 36

Op 31 januari vierde mevrouw Van der Steen haar 101e verjaardag. Burgemeester Van Bijsterveldt feliciteerde haar daarmee.

Klant Contact Centrum

Evenement organiseren op Koningsdag

Twee dagen later ging de burgemeester langs bij mevrouw Pot, om ook haar te feliciteren met haar 101e verjaardag.

Het duurt nog even, maar op 27 april viert Nederland Koningsdag. Op deze dag bruist Delft en is er van alles te doen. Wilt u op Koningsdag een evenement organiseren? Dan heeft u hiervoor vaak een vergunning nodig. Om dat te kunnen bepalen, is het nodig dat u uw evenement vooraf aanvraagt bij de gemeente. Het aanvraagformulier vindt u op www.delft.nl/evenementorganiseren.

Let op: uw aanvraag moet uiterlijk 15 februari door de gemeente ontvangen zijn.

Vanwege de drukte in de stad geldt voor Koningsdag een speciale aanvraagprocedure. Voor uw veiligheid en voor de veiligheid van de stad is het voor hulpdiensten en de gemeente belangrijk om te weten waar en wanneer alle evenementen plaatsvinden. Als u op Koningsdag een groot of klein evenement wilt organiseren, moet u daarom altijd een aanvraag indienen.

Na uw aanvraag neemt de gemeente contact met u op. Tijdens dit gesprek informeren wij u of er voor uw evenement een vergunning en/of een veiligheidsplan nodig is .

Klant Contact Centrum | Phoenixstraat 16 | alleen op afspraak, via www.delft.nl/afspraak of tel. 14015 | actuele openingstijden vindt u op www.delft.nl. U kunt bij het KCC alleen per pin betalen.

Jubilea: 101 jaar!

Op 31 januari vierde mevrouw Van der Steen haar 101e verjaardag. Burgemeester Van Bijsterveldt feliciteerde haar daarmee.

Twee dagen later ging de burgemeester langs bij mevrouw Pot, om ook haar te feliciteren met haar 101e verjaardag.

Werkzaamheden

BINNENSTAD

Phoenixstraat: tot en met 10 maart wordt er op de Phoenixstraat gewerkt aan de riolering. Tijdens het werk is de Kloksteeg niet bereikbaar vanaf de kant van de Phoenixstraat.

Kromstraat: tot en met 19 april worden kabels en leidingen vervangen en wordt de Kromstraat opnieuw bestraat. Tijdens de werkzaamheden is de Kromstraat dicht voor verkeer.

Lange Geer: van 13 tot en met 15 februari is er vanwege werkzaamheden geen gemotoriseerd verkeer mogelijk ter hoogte van huisnummer 46.

Weesbrug: tot en met 31 maart vindt grootschalig onderhoud plaats aan de Weesbrug, de brug tussen de Breestraat en Barbarasteeg. Voor fietsers en voetgangers wordt ten noorden van de Weesbrug een tijdelijke brug aangelegd.

Westvest: tot en met 31 augustus 2017 zijn er werkzaamheden op de ventweg van de Westvest. Tijdens het werk kan er een stremming zijn voor het bestemmingsverkeer op de ventweg. Overig doorgaand verkeer rijdt op de OV-baan en blijft altijd mogelijk.

SPOORZONE

Engelsestraat: tot en met 31 december 2017 is de Engelsestraat aan de kant van de Westlandseweg afgesloten vanwege bouwwerkzaamheden. Hierdoor is de Engelsestraat niet meer toegankelijk vanaf de Westlandseweg. Voor het verkeer wordt een nieuwe verbinding opengesteld.

Spoorsingel: tot en met 31 maart 2017 is de Spoorsingel tussen de De Vriesstraat en Van Heemstrastraat afgesloten voor gemotoriseerd verkeer vanwege de bouw van de parkeergarage.

HOF VAN DELFT

Spoorsingel: tot en met 31 maart 2017 is de Spoorsingel tussen de De Vriesstraat en Van Heemstrastraat afgesloten voor gemotoriseerd verkeer vanwege de bouw van de parkeergarage.

Van Bleyswijckstraat: tot en met 31 maart wordt het deel tussen de Westlandseweg en Jacoba van Beierenlaan opnieuw bestraat. De Van Bleyswijckstraat kan op dat deel tijdelijk dicht zijn voor verkeer.

TANTHOF

Latijns-Amerikalaan: tot en met 20 februari wordt de riolering vervangen en de straat ingericht als 30 km-weg met klinkers en drempels. Er wordt gewerkt vanaf de Derde Werelddreef richting Abtswoude. De bussluis richting Abtswoude wordt opengesteld voor (bestemmings)verkeer. Na de werkzaamheden wordt het laatste stuk een fietsstraat.

VOORDIJKSHOORN

Druivenmuur: tot 1 maart 2017 is de Druivenmuur vanwege bouwactiviteiten aan de kant van de Glaskloksingel dicht voor verkeer. Er is een tijdelijke verbinding via de Eenruiter aangelegd.

Henry Dunantlaan: tot en met 24 februari zijn er werkzaamheden aan de riolering en is de weg versmald. Er geldt een voorrangsregeling zodat het verkeer van twee kanten kan passeren.

Kerstanjepad / Sionsweg: tot en met 27 februari 2017 vindt er groot onderhoud plaats aan de fietsbrug tussen het Kerstanjepad en de Sionsweg. Vanwege de slechte staat van het brugdek is de brug versmald. Als het vervangen begint, is de brug volledig dicht voor fietsers en voetgangers.

VRIJENBAN

Vrijenbanselaan: op 14 februari wordt er gewerkt op de Vrijenbanselaan en is de rijstrook om rechtsaf naar de Insulindeweg te rijden niet in gebruik. Verkeer richting de Insulindeweg kan gebruik maken van de rechtdoorgaande rijstrook. Op 15 februari is een van de twee rechtdoorgaande rijstroken dicht. Op beide dagen zijn verkeersregelaars aanwezig.

WIPPOLDER EN SCHIEOEVERS

Constructiebrug/Hooikade: tot en met 10 februari zijn er werkzaamheden aan de waterleiding. Het werk wordt zo uitgevoerd dat er geen stremmingen zijn voor fietsers en voetgangers.

Engelsestraat: tot en met 31 december 2017 is de Engelsestraat aan de kant van de Westlandseweg afgesloten vanwege bouwwerkzaamheden. Hierdoor is de Engelsestraat niet meer toegankelijk vanaf de Westlandseweg. Voor het verkeer is een nieuwe verbinding opengesteld.

Julianalaan: tot en met 30 juni zijn er werkzaamheden op de Julianalaan tussen de Michiel de Ruyterweg en de Rotterdamseweg. De riolering wordt vervangen en de weg wordt ingericht als 30 km-zone. Tijdens het werk kunnen voertuigen niet door dit deel van de Julianalaan rijden.

Kloosterkade: tot en met 31 mei zijn er werkzaamheden aan de riolering en wordt de Kloosterkade opnieuw bestraat. Tijdens het werk is een deel van de straat dicht voor verkeer.

Leeghwaterstraat: tot en met 9 februari worden de spaceboxwoningen verwijderd en afgevoerd. Tijdens de werkzaamheden is de Leeghwaterstraat overdag dicht voor gemotoriseerd verkeer.

Mijnbouwplein / Michiel de Ruyterweg: tot en met 3 maart zijn er werkzaamheden aan de riolering. Bussen richting de Sebastiaansbrug moeten dan omrijden via het De Vries van Heijstplantsoen.

Sint Sebastiaansbrug: de Sint Sebastiaansbrug is afgesloten voor zwaar verkeer (hoger dan 2,5 meter of zwaarder dan 5 ton). Zwaar verkeer wordt omgeleid:

  • vanaf de A13 (vanuit Amsterdam/Leiden) via de Vrijenbanselaan, Broekmolenweg en Wateringsevest
  • vanaf de A13 (vanuit Rotterdam) via de Kruithuisweg/N470, Prinses Beatrixlaan, Westlandseweg en Zuidwal.

Automobilisten, fietsers, voetgangers en invalidenvoertuigen kunnen wel gebruikmaken van de brug.

Stieltjesweg: tot en met 20 augustus zijn er bouwwerkzaamheden langs de Stieltjesweg. Vanwege de bouwactiviteiten is de weg versmald en is eenrichtingsverkeer ingesteld voor de hele bouwperiode.

Besluiten

CONCEPTBESLUIT DRANK- EN HORECAVERGUNNING

2629 HZ | Van der Maasweg 9 | St. Beheer Bar Het Lab.

U kunt het conceptbesluit op afspraak inzien van 8 februari tot en met 22 maart 2017 in de Stadswinkel aan de Phoenixstraat 16. U kunt uw schriftelijke zienswijze over het conceptbesluit kenbaar maken aan de burgemeester van Delft, uiterlijk tot 22 maart 2017. Stuur uw brief naar de burgemeester van Delft, p/a vakteam KCCO, Postbus 78, 2600 ME Delft.

VERKEERSBESLUIT

2612 GS | Arubastraat thv. nr. 9 | intrekken gehandicaptenparkeerplaats (2960912).

Als u het met dit besluit niet eens bent, kunt u binnen 6 weken na dagtekening een bezwaarschrift indienen bij het bestuursorgaan dat dit besluit genomen heeft. Hoe u dat doet, kunt u lezen op www.delft.nl/bezwaarschrift.

Omgevingsvergunningen


AANGEVRAAGD
2611 CJ | Boterbrug 2A | bouw: een deur in de gevel plaatsen | 30-1-2017

2611 CJ | Boterbrug 5 | bouw: een wand doorbreken en een patio overkappen | 3-2-2017

2611 xx | nabij Houttuinen 26, richting hoek Buitenwatersloot | aanleg: kabels/leidingen verleggen van Tele2 binnen het project reconstructie spoorzone HNK | 31-1-2017

2612 CR | Haagweg 129 | strijdig gebruik gronden/bouwwerken met RO: bestemming wijzigen om ook horeca te mogen bedrijven | 1-2-2017

2613 HG | Isaak Hoornbeekstraat 53 | kap: een boom in de achtertuin | 3-2-2017

2613 SZ | Buitenwatersloot 236 | bouw: dakkapel over de hele breedte van het huis realiseren | 5-2-2017

2613 TD | Buitenwatersloot 141 | bouw, strijdig gebruik gronden/bouwwerken met RO: bestaande serre vervangen door een aanbouw | 27-1-2017

2613 WJ | Mackaystraat 27 | bouw, strijdig gebruik gronden/bouwwerken met RO: een dubbele verhoogde nok maken | 1-2-2017

2613 XP | Kappeyne v/d Coppellostraat 6 | bouw, strijdig gebruik gronden/bouwwerken met RO: 14 nieuwbouwwoningen met bergingen en carport realiseren | 31-1-2017
2613 XP | Kappeyne v/d Copellostraat 8 | bouw: dependance praktijkschool verbouwen | 31-1-2017

2614 MH | Leehoeve 54 | bouw: gedeelte van achtertuin overkappen | 1-2-2017

2614 SJ | Glaskloksingel 80 | bouw: dakopbouw plaatsen | 31-1-2017

2616 LN | Olof Palmestraat 1 | bouw: overkapping op het voorterrein aanpassen | 27-1-2017

2616 LN | Olof Palmestraat 1 | bouw: zonwering aan de westgevel plaatsen | |1-2-2017

2623 GW | Boomkleverstraat 54 | bouw: garagedeur vervangen | 3-2-2017

2624 xx | Martinus Nijhofflaan 0 | kap: 3 bomen; gelijkwaardige bomen aanplanten | 27-1-2017

2627 AW | Bellweg 14 | bouw: magazijnstelling in een loods plaatsen | 30-1-2017

2628 AA | Scheepmakerij 6 | bouw: draagmuur op drie posities doorbreken om van woning één geheel te maken | 3-2-2017

2628 CN | Stevinweg 1 | bouw, sloop/beschermd stadsgezicht SDG: extra luchtbehandelingskast plus leidingtrace en schacht op het kopgebouw van citg plaatsen | 30-1-2017

2628 CT | Feldmannweg 17 | bouw: stikstoftank vervangen en fundering verstevigen | 27-1-2017

2628 XJ | Delftechpark 35 | bouw, reclame: onverlichte geveltekst vervangen voor een verlichte geveltekst | 1-2-2017

2629 xx | tussen Huismansingel en Holland PTC | bouw: een brug (ptc-brug) bouwen | 2-2-2017.


VERLEEND REGULIER

2611 PA | Paardenmarkt 1A | bouw, strijdig gebruik gronden/bouwwerken met RO, rijksmonumenten: een stalen spijlenhekwerk plaatsen; aanvulling op omgevingsloketnummer 1289261 | 1-2-2017

2611 RR | Nieuwelaan 53 | aanleg: 2 proefsleuven graven voor het uitvoeren van een groeiplaatsonderzoek | 31-1-2017

2616 LE | Baden Powellpad 12 | bouw, strijdig gebruik gronden/bouwwerken met RO: paardenstalling en koetsstalling realiseren | 3-2-2017

2624 xx | Industriestraat ( groenstrook) | kap: twee bomen in een groenstrook | 31-1-2017

2628 VK | Schoemakerstraat 97 | milieu: aanleg gesloten bodem energiesysteem buiteninrichtingen | 1-2-2017

2628 XK | Computerlaan 15 | bouw: stikstoftank plaatsen | 1-2-2017

2628 xx | Feldmannweg en deel C. Drebbelweg | kap: 16 bomen wegens vervanging riool | 1-2-2017.

VERLEEND UITGEBREID

2622 AZ | Chilipad 1 | bouw, strijdig gebruik gronden/bouwwerken met RO, aanleg: nieuwbouw 20 zorg- en 25 aanleunappartementen | 7-2-2017.


VERLENGDE BESLISTERMIJN

2611 AL | Phoenixstraat 28 | bouw: entree veranderen | beslistermijn is met maximaal 6 weken verlengd, nieuwe beslisdatum: 22-3-2017

2611 CA | Korte Geer 1 | sloop, beschermd stadsgezicht SDG: het grijze gebouw slopen | beslistermijn is met maximaal 6 weken verlengd, nieuwe beslisdatum: 16-3-2017

2616 LN | Olof Palmestraat 1 | bouw, strijdig gebruik gronden/bouwwerken met RO: vluchttrap aan achterzijde gebouw plaatsen | beslistermijn is met maximaal 6 weken verlengd, nieuwe beslisdatum: 19-3-2017

2624 CM | Arthur van Schendelplein 1 | bouw: carbon ankers aanbrengen om de uitkragende vloeren weer op het gewenste veiligheidsniveau te brengen | beslistermijn is met maximaal 6 weken verlengd, nieuwe beslisdatum: 22-3-2017

2626 AB | Henk van Riessenlaan 2 | kap: 89 canadese populieren | beslistermijn is met maximaal 6 weken verlengd, nieuwe beslisdatum: 9-4-2017.

INGETROKKEN AANVRAAG

2624 xx | Martinus Nijhofflaan 0 | kap: 3 bomen; gelijkwaardige bomen aanplanten | 27-1-2017.

VERGUNNINGVRIJ

2627 AW | Bellweg 14 | bouw: magazijnstelling in een loods plaatsen | 30-1-2017.

GEWEIGERD REGULIER

2622 AP | Sadatweg 54/56 | bouw, strijdig gebruik gronden/bouwwerken met RO: bestemming wijzigen van kantoor naar wonen | 31-1-2017.

Meldingen

SLOOPMELDINGEN

2624 AG | Papsouwselaan 25,71,101,105 | asbest verwijderen | 27-1-2017

2611 RB | Gasthuislaan 34 | asbest verwijderen | 3-2-2017

2613 GJ | Westplantsoen 19 | asbest saneren | 2-2-2017

2613 XP | Kappeyne v/d Copellostraat 8 | dependance praktijkschool verbouwen | 31-1-2017

2622 AZ | Chilipad 1 | opstallen slopen | 3-2-2017

2625 VX | Diepenbrockstraat 102 | asbest verwijderen | 2-2-2017

2628 CJ | Lorentzweg 1 | asbest uit de e-vleugel verwijderen | 1-2-2017

2628 CJ | Lorentzweg 1 | asbesthoudende pakkingen verwijderen | 3-2-2017

2628 CN | Stevinweg 1 | extra luchtbehandelingskast plus leidingtrace en schacht op het kopgebouw van CiTG plaatsen | 30-1-2017

2628 KV | Leeghwaterstraat 41-203 en Feldmannweg 2-274 | containerwoningen verwijderen | 3-2-2017.


MELDINGEN BRANDVEILIG GEBRUIK

2611 BV | Stationsplein 1 | 2-2-2017

2612 CR | Haagweg 129 | 31-1-2017

2613 JD | Jacoba van Beierenlaan 129 | 5-2-2017

2613 TW | Hugo de Grootstraat 86 | 5-2-2017

2625 RC | Foulkeslaan 117 | 30-1-2017

2628 HB | De Colignystraat 71 | zolder splitsen in 2 kamers en toevoegen aan het gebruik als studentenhuis | 30-1-2017.

MELDING BRANDVEILIG GEBRUIK, NÍET AKKOORD

2623 GW | Boomkleverstraat 54 | 27-1-2017.

MELDING VOORGENOMEN BOMENKAP

2622 JV | Boomkleverstraat 30 | 1 gleditsia triacanthos; de boom staat binnen 2 meter van een gevel van een gebouw | voor deze kap is volgens de Delftse bomenverordening geen vergunning nodig; bezwaar maken is niet mogelijk.

Formele publicatie


De formele publicatie van algemeen verbindende voorschriften (verordeningen) en kennisgevingen gebeurt digitaal in een Gemeenteblad op www.officielebekendmakingen.nl.

Op www.delft.nl/bekendmakingen vindt u directe links naar deze bekendmakingen van de gemeente Delft, en hoe u beroep en bezwaar kunt aantekenen. Melding doen of omgevingsvergunning aanvragen? Dat kan via www.omgevingsloket.nl.

'U bepaalt zelf wanneer de zon op en onder gaat'

Nedlux heeft zonwering in alle soorten en maten en van gerenommeerde merken.

DELFT - Hans van Winden heeft in april 2016 de zaak Nedlux zonwering en raamdecoratie overgenomen. Het seizoen was toen net begonnen, dus hadden de kersverse eigenaar en z'n collega's meteen hun handen vol aan het installeren en monteren van binnen- en buitenzonwering, horren en rolluiken.

Er was dus geen tijd meer om het interieur en de presentatie van de winkel aan te pakken. Maar: een showroom in zonwering moet natuurlijk een schitterende uitstraling hebben. Afgelopen najaar, toen de topdrukte voorbij was, is de zaak dan ook van onder tot boven verbouwd. "De showroom is veel ruimtelijker geworden", vertelt Hans van Winden. "Werkelijk niets is blijven staan. Er is een nieuwe vloer in gelegd. Het plafond is een halve meter verhoogd. Het kantoor is verkleind. De muren zijn strak gestuct. En het belangrijkste: er hangt het nieuwste van het nieuwste op het gebied van zonweringen en raamdecoratie." Precies nu de nieuwe lente voor de deur staat, heeft Nedlux een nieuwe showroom.

Gerenommeerde merken
Nedlux is privilegedealer van Verano en daarnaast leverancier van gerenommeerde merken als Verosol, Velux, Unilux en Somfy. In de showroom vindt u alles voor onder de zon: knikarmschermen, uitvalschermen, serrezonweringen, (rits)screens en markiezen. Die laatste twee produceert Nedlux zelf in de eigen fabriek in Pijnacker. In de showroom kunt u zelf het materiaal en de kleur van het doek uitkiezen. U kunt nu zelfs kiezen voor een tuinkamer van glas. Daarnaast vindt u er alles op het gebied van raamdecoratie: vouw- en rolgordijnen, duo rolgordijnen, plissé's, verticale en horizontale jaloezieën.
Brengt een nieuwe lente, een nieuwe zonwering voor u met zich mee? Dan komt één van de drie professionele monteurs van Nedlux bij u thuis om alles in te meten en de mogelijkheden en onmogelijkheden te bepalen. Vervolgens wordt het zorgvuldig gemonteerd en geïnstalleerd. Hans van Winden: "Wij werken met eerste klas-materialen en staan voor maatwerk en kwaliteit. We zorgen dat alles tot in de puntjes wordt afgewerkt en gemonteerd. Daarom geven we ook met een gerust hart vijf jaar garantie op product en montage. Het mooie is dat onze klanten er gemiddeld zelfs 25 jaar plezier aan beleven."
Het is zonneklaar dat de showroom een bezoekje waard is. Zeker nu Nedlux een ludieke actie heeft bedacht. Zeg 'schaduw' en u krijgt bij een nieuwe zonwering gratis een afstandsbediening ter waarde van 99 euro. "Daarmee kunt u zelf bepalen wanneer de zon op en onder gaat en het Nederlandse klimaat dus volledig naar uw hand zetten."
Nedlux zonwering & raamdecoratie, Van Foreestweg 8, 015 - 212 51 23, www.nedlux.nl

Headline Haarmode: nu ook in Nootdorp

Het team van Headline Haarmode Nootdorp, met centraal en achteraan Berry Stokman.

NOOTDORP – Headline Haarmode is in Delft al bijna dertig jaar een begrip. Onlangs vestigde Headline Haarmode zich ook in Nootdorp.

Headline Haarmode heeft de salon van Moyzo aan de Laan van Nootdorp 83 overgenomen. "We willen hier net zo'n succes van maken als van Headline Haarmode in Delft", zegt eigenaar Berry Stokman. Ook in Nootdorp worden de zeer ruime openingstijden, dagelijks van 09.00 uur tot 22.00 uur, gehanteerd. "Daarmee zijn we de enige in Zuid-Holland, misschien zelfs wel van Nederland. Verder zullen we ook in onze nieuwe salon de vakkundigheid en gezelligheid van die in Delft hanteren."
Het team van Moyzo is grotendeels in stand gebleven en wordt aangevuld met een enkele topkapsters uit Delft. Headline Haarmode werkt met exclusieve merken, waaronder Chi Farouk en Biosilk. Bij het kleuren van het haar wordt ammoniavrije verf gebruikt. "Dat is beter voor het haar", geeft Stokman aan. "Maar voor klanten die wel graag verf met ammonia willen, hebben we verf van het merk Alter Ego." Verder heeft Headline Haarmode ook in haar nieuwe salon in Nootdorp alle kennis en kunde op het gebied van haarverlenging in huis.
Veel is dus hetzelfde als in Delft. Een klein verschil is dat in Nootdorp online kan worden geboekt. Een groter verschil is dat het Nootdorpse filiaal van Headline Haarmode beduidend groter is en tevens over een schoonheidssalon, nagelstyliste en zonnebanken beschikt. "Verder zijn we echt een salon voor iedereen, van jong tot oud en voor mannen en vrouwen", zegt Stokman. In het Nootdorpse filiaal geldt in de maanden februari en maart een mooie openingsactie, waarnaar in de salon kan worden geïnformeerd. Iedereen kan komende tijd gerust eens binnen stappen om te ervaren hoe je na een bezoekje aan Headline Haarmode weer stralend naar buiten stapt.
Bel voor meer informatie naar 015 – 310 5580 of kijk op de website www.headlinehaarmode.nl.

Blijdschap om komst van Senf Theaterpartners naar Delft

Jan Bartels, Chris Bergwerff van Senf, oprichter en oud-directeur Jacques Senf, Matthijs Bongertman van Senf, Menno Rubbens van cepezed projects en Hessel Vonk van ArsenaalDelft, directeur Driestar. (foto: Koos Bommelé) Foto: Koos Bommelé

DELFT – Delft is een groot bedrijf rijker. Senf Theaterpartners, één van de grootste theaterbedrijven van Nederland, strijkt vanaf komende maand neer in de Prinsenstad.

Afgelopen woensdag werden in Theater de Veste de contracten getekend. Senf Theaterpartners zal samen met de dochterbedrijven AT Next en de Nationale Theaterkassa vanaf 1 maart z'n intrek nemen in het historische ArsenaalDelft, beter bekend als het Armamentarium.
Matthijs Bongertman, de directeur van Senf Theaterpartners, onderstreepte tijdens de bijeenkomst in Theater de Veste dat het voor de samenwerking belangrijk is dat makers en producenten zich graag dichtbij het podium bevinden waar het uiteindelijk moet gebeuren. Dat is straks wel het geval, want ArsenaalDelft bevindt zich op een steenworp afstand van Theater de Veste.
Cultuurwethouder Ferrie Förster was namens de Gemeente Delft van de partij. Hij prees de directie van Theater de Veste, die zich hard had gemaakt voor de komst van Senf Theaterpartners naar Delft. "Theaterdirecteur Jan Bartel is het beste voorbeeld van creatief ondernemen in deze stad", zei Förster.
Onder de naam ArsenaalDelft her-ontwikkelt eigenaar Driestar B.V. samen met projectontwikkelaar cepezedprojects het historische complex van het voormalig Legermuseum. Dit gebeurt naar een ontwerp van het Delftse Architectenbureau cepezed. Het theaterbedrijf Senf Theaterpartners, AT Next en de Nationale Theaterkassa betrekken straks de begane grond van het Oost Indisch Pakhuis, dat onderdeel uitmaakt van het ArsenaalDelft. Senf Theaterpartners B.V. is een zeer grote speler in de Nederlandse theatersector. Samen met AT Next vertegenwoordigt zij theaterproducties, artiesten en internationale acts. Gezamenlijk presenteren beide bedrijven meer dan 4.000 voorstellingen per seizoen en bereiken hiermee jaarlijks meer dan 1.500.000 bezoekers.

Mesologie Massar kijkt op veel manieren naar één klacht

Kees Massar in de praktijk van Mesologie Massar aan de Nieuwe Plantage. Foto: Jesper Neeleman

DELFT - Kees Massar van Mesologie Massar verstaat zijn vak: mesologie. Eén van zijn grootste uitdagingen is om mensen duidelijk te maken wat een mesoloog precies doet.

Dit is namelijk nauwelijks in één zin uit te leggen. Gelukkig voor Massar, die graag beeldspraak gebruikt, kwamen er enkele jaren geleden smartphones op de wereld. Klein apparaatjes met ongekend mogelijkheden en functies in de vorm van appjes. "Je kunt er zelfs mee bellen", grapt Massar. Maar, ter zake komend: "Mesologie is een geneeswijze die gebruikmaakt van heel veel appjes. Elk appje zorgt ervoor dat je vanuit een andere hoek naar hetzelfde probleem kijkt. Basis van de mesoloog is de reguliere geneeskunde. Maar er zijn meer mogelijke invalshoeken. Zoals oosterse geneeskunde, voeding, wie ben je en hoe reageer je op de wereld?"
Wat dit in de praktijk betekent? Je stapt met, bijvoorbeeld, chronische hoofdpijn binnen bij de praktijk van Mesologie Massar aan de Nieuwe Plantage 28 in Delft. Vervolgens mag je een zeven kantjes tellende vragenformulier invullen. "Want ik wil alles weten, van voeding tot lichamelijke klachten. Heb je last van je hoofd? Dat kan komen doordat je je voet een keer hebt gebroken. Ik zoek het totaalplaatje." Naast de vragenlijst kijkt Massar naar de de tong, voelt hij de pols en onderzoekt hij de buik. "Na zo'n eerste afspraak ben je dus wel aardig doorgelicht. Ik stuur de patiënt vervolgens met een advies naar huis en twee maanden later maken we weer een nieuwe afspraak. Bij de derde afspraak moeten de klachten wel over zijn, óf de situatie moet verbeterd zijn. Is van verbetering geen sprake, dan ga ik bij een vierde afspraak waarschijnlijk ook niets vinden."
Kees Massar zoekt de duurzame oplossing. Geen pilletje of zalfje om een klacht te verhelpen, maar een duurzame oplossing voor de klacht. Voordeel van een mesoloog ten opzichte van een specialist is dat een mesoloog naar zoveel aspecten kijkt. "Zo veel mogelijk informatie geeft een grotere kans op een duurzame oplossing", stelt Massar. "Mesologie is geen nieuwe vorm van geneeskunde, maar een andere manier van kijken. Dát is de kracht van mesologie."
Benieuwd of Mesologie Massar u van uw chronische klachten af kan helpen? Kom dan eens naar het inloopspreekuur. De eerstvolgende is maandag 13 februari van 19.00 uur tot 20.00 uur. Zie verder voor meer informatie www.mesologie-massar.nl of bel 06-49898133.

Osteopathie-Delft biedt uitkomst als klachten maar niet overgaan

Peter Rekveldt in de praktijk van Osteopathie-Delft, gevestigd aan de Beukenlaan 4h in Delft. Foto: Helga Favier

DELFT – Steeds meer Nederlanders kiezen bij behandeling van hun chronische klachten, voor osteopathie. En dat is ook niet vreemd, vindt Peter Rekveldt van Osteopathie Delft.

Rekveldt werkte jarenlang als fysiotherapeut, maar maakte te vaak mee dat hij mensen niet van hun klachten af kon helpen. Hij wilde problemen en klachten breder bekijken. Dus verdiepte hij zich tijdens een studies en stages zeven jaar lang in osteopathie. Rekveldt leerde veel. "Want als osteopaat kijk je naar het totaalplaatje", legt hij uit. "Osteopathie is binnen de bewegingstherapie een overkoepelend denkorgaan. Bij rug- of nekklachten, kijk ik niet alleen naar de rug en de nek, maar veel meer naar de context van het geheel. Wat zit er achter de klacht?" Door vragen en onderzoek probeert Rekveldt achter het echte probleem te komen. De osteopaat kijkt naar de samenhang van alle weefsels, botten en gewrichten. Is het echte probleem gevonden, dan biedt de osteopathie handvatten om die op te lossen. "Daarbij behandel ik het bindweefsel. Hoe? Door het te ontspannen of soms te manipuleren, wat in de volksmond ook wel 'wervels kraken' wordt genoemd. Dat doen we heel zacht en genuanceerd. Als je dit goed doet, is het niet pijnlijk. Dat moet ook wel, want ik behandel ook baby's en kleine kinderen. Die groep wordt slechts door rustige en zachte technieken behandeld. Daar ben ik in gespecialiseerd." Osteopathie heeft zich als manuele geneeswijze wel bewezen. "Maar in het buitenland is het veel meer ingeburgerd", weet Rekveldt. Ook in de Nederland neemt de vraag naar Osteopathie toe.
Bij Osteopathie-Delft komen vooral mensen met chronische klachten aan schouders, knieën en andere gewrichten, pijnklachten in de rug en nek, buikklachten, verteringsproblemen of maagklachten en migraine. Ook behandelt Rekveldt regelmatig vrouwen die tijdens of na de zwangerschap pijnklachten in hun rug of buik hebben. Het is vooral zinvol om bij Osteopathie-Delft te rade te gaan als klachten maar niet overgaan. "Loop je al langer dan drie maanden met klachten en kan een fysiotherapeut je niet verder helpen? Dan is osteopathie vaak uitermate geschikt." Zie voor meer info www.osteopathie-delft.nl, bel 015 – 213 1993 of mail naar info@osteopathie-delft.nl.

Top van schermend Nederland in actie tijdens Tegeltjestoernooi

In het sportcentrum de TU Delft werd dinsdag fanatiek getraind. Zondag 26 februari zal het er hier, tijdens het Delftse Tegeltjestoernooi, nog fanatieker aan toe gaan. (foto: Koos Bommelé) Foto: Koos Bommelé

DELFT – De twee Delftse schermvereniging Prometheus en DFC organiseren zondag 26 februari een groot schermtoernooi. Volgens Lisa van der Linde, één van de organisatoren, wordt het spectaculair.

De 20-jarige Delftse studente is voorzitter van het Delftse Tegeltjestoernooi. Dat ze zich nu volop in de wondere wereld van het schermen begeeft, is door toeval zo gekomen. "Ik kom oorspronkelijk uit Zutphen, waar elk jaar een Roefeldag wordt georganiseerd", vertelt ze. "Kinderen gaan dan een dag bij bedrijven of organisaties langs. Ik werd op 10-jarige leeftijd een keer ingedeeld bij een schermvereniging." Dat beviel uitstekend. Ze stopte niet meer met schermen. "Schermen is heel anders dan andere sporten. Het is soort denksport, maar het is óók heel intensief. Ik vind het een fijne sport. Verder ben ik niet zo goed in balsporten en ben ook niet zo'n fan van teamsport, waarbij je afhankelijk bent van prestaties van teamgenoten. Schermen doe je met z'n tweeën en je maakt elkaar beter." Bovendien: "De schermwereld is relatief klein, iedereen kent elkaar. Het is een leuke wereld met veel aardige mensen."
-Is het niet pijnlijk, als je goed wordt geraakt?
"Nee, het pak beschermt je grotendeels. Er zijn wel wat uitzonderlijke gevallen geweest waarbij het wapen afbrak en er toch doorheen kwam, maar dat zijn uitzonderingen."
-Hoe goed ben je?
"Op de middelbare school was ik er wel redelijk goed in. Ik behoorde tot de nationale top in de categorie sabel. Maar dat waren mijn hoogtijdagen, die zijn nu voorbij. Omdat ik nu druk ben met m'n studie civiele techniek, heb ik afgelopen half jaar niet veel getraind."
-En prestaties vallen of staan met veel trainingsarbeid?
"Ja, en je hebt ook veel geld nodig. Als je echt verder wilt komen moet je ook in het buitenland aan wedstrijden meedoen. In Nederland zijn niet veel schermers, dus als je meedoet behoor je al gauw tot de top."
-In het land der blinden is eenoog koning?
"Ik vrees het wel. Bij de jeugd heb ik in mijn categorie op het NK weleens met drie andere deelnemers meegedaan. Bij volwassenen zijn altijd wel vijftien deelnemers per categorie."
-Hoe groot is het Tegeltjestoernooi?
"Dat is wel een redelijk toernooi. We verwachten honderd tot honderdtwintig deelnemers. Mannen en vrouwen die meedoen met de disciplines sabel en degen. Het staat binnen de schermwereld goed aangeschreven. Er komen goede schermers op af. Het toernooi telt mee voor de KNAS-Cup ranglijst en de nationale ranglijst van KNAS, dat staat voor Koninklijke Nederlandse Algemene Schermbond. Dit betekent dat het toernooi relevant is voor plaatsing op het NK, EK en WK schermen. Het gaat dus wel om de knikkers."
-Is het leuk om naar te kijken?
"In het begin is het misschien lastig te volgen, maar zeker als je de regels kent is het heel leuk. Het kunnen hele spannende wedstrijden zijn. Iedereen is welkom om te komen kijken. Het vindt plaats in het Sportcentrum van de TU Delft aan de Mekelweg. Ik adviseer wel om niet heel vroeg te komen, later op de middag volgen de leukere en langere partijen."
Meer weten? Kijk dan op http://dtt.delftfencingclub.com.

Speler in beeld

Een hard schot van Den Hoorn-spits Anthony Sintniklaas. Foto: Martijn Linthorst

Naam: Anthony Sintniklaas
Leeftijd: 27
Club: sv Den Hoorn
Positie: Spits


-Een 5-0 thuisoverwinning op Concordia en jij was ook nog eens trefzeker...
"Ik heb inderdaad twee doelpunten voor mijn rekening genomen. De eerste uit een penalty en de tweede was beslissend. Daarna konden we de wedstrijd uitspelen."

-Beschrijf dat tweede doelpunt eens.
"De bal kwam van de zijkant. Hij kwam met een stuit en de verdediger stond kort op me. Ik controleerde de bal en kon bij hem weg draaien. Rechts van het doel schoot ik hem hard en laag diagonaal langs de keeper."

-In welk opzicht was het een beslissend doelpunt?
"Bij rust was het 2-0 en dit was de drie tegen nul. De koppies bij de tegenstander gingen hangen. We konden het rustig uit voetballen en zelfs nog verder uitlopen naar 5-0."

-Ben je tevreden over je spel?
"Ja, want ik was bij alle doelpunten betrokken. Voetballend was ik sterk aan de bal. Ik heb dit seizoen wel mindere wedstrijden gespeeld, dit was één van de beste wedstrijden tot nu toe."

-Een goed resultaat, maar was je het wel eens met alle trainersmaatregelen?
"Onze trainer Ronald Hes was geschorst en de honneurs werden waargenomen door assistent-trainer Martijn Langstraat. Maar we deden wat we altijd deden, zoals we altijd speelden en in dezelfde samenstelling. Dat leverde een hoop kansen op en ook nog eens met een hoog rendement."

-De wissels?
"Er deed op een gegeven moment ook nog een B-junior mee. Maar die kon, verrassend genoeg, goed mee. We speelden zoals we het hele jaar al doen."

-Wat kan er beter op de training?
"Dit is mijn eerste seizoen bij sv Den Hoorn. Voor mij was het echt opvallend hoe hard er getraind wordt. Hard trainen en met een hoge intensiteit. Altijd een heel grote opkomst. Ik kwam van DVV Delft, daarvoor speelde ik als senior bij Neptunus Schiebroek en nog eerder bij Vitesse Delft. Maar zo goed als er bij sv Den Hoorn getraind wordt, dat ben ik nog niet tegengekomen."

-En dat leidt tot resultaten...
"We staan eerste op de ranglijst. Met de winst van afgelopen zondag staan we nu drie punten los en met een wedstrijd minder gespeeld. Als promovendus zetten we aanvankelijk in om een stabiele tweedeklasser te worden, dus dat gaat nu echt boven verwachting.

Inschrijven voor Trompper Optiek Golden Tenloop

De Golden Tenloop gaat door de gezellige binnenstad èn het mooie groen van de Delftse Hout. (foto: archief) Foto: Koos Bommelé

DELFT – De Trompper Optiek Golden Tenloop is traditiegetrouw op Hemelvaartdag, dit jaar dus op donderdag 25 mei. De inschrijving gaat dinsdag 14 februari beginnen.
Wie het felbegeerde startnummer 001 wil bemachtigen, doet er dus verstandig aan de romantiek die avond achterwege te laten. De inschrijving begint op Valentijnsdag om klokslag 20.00 uur. De Trompper Optiek Golden Tenloop, die wordt georganiseerd door AV De Koplopers, is in meerdere opzichten een bijzondere wedstrijd. Het is hét hardloopevent van Delft. Bovendien zijn er maar weinig hardloopwedstrijden in de regio waar publiek zo massaal op afkomt om de lopers toe te juichen. In Marathon-van-Rotterdam-achtige-sferen vertrekken ze vanuit de binnenstad, richting Delftse Hout, om uiteindelijk achterin dit recreatiegebied weer om te keren en terug richting de binnenstad te rennen. Hier wacht elk jaar weer een even warm onthaal.
Volwassenen kunnen meedoen aan de 5 en de 10 kilometer, voor kinderen is er een loop van 1 kilometer en een van 2,5 kilometer.
Kijk voor nog meer informatie en inschrijven op de website
www.goldentenloop.nl.

Lok blijft bij Ariston '80

DELFT - Het bestuur van studentenvoetbalvereniging Ariston '80 en de Unit Sport & Cultuur van de TU Delft zijn verheugd dat hoofdtrainer Willem Lok ook volgend jaar trainer zal blijven van de hoofdmacht van Ariston '80. Willem Lok tekent bij voor het vierde jaar als hoofdtrainer van de herenselectie. Na een promotie vorig jaar lijkt heren 1 dit seizoen nu een stabiele ploeg in de derde klasse te zijn. SEP slaagde er recent in Marco Immers, nu nog trainer van Delfia, vast te leggen als hoofdtrainer voor komend voetbalseizoen.