Delft op zondag

13 mei 2018

Delft op zondag 13 mei 2018


Ongeduld in politieke arena neemt toe

Coalitiepartners 'snel' om de tafel voor vorming nieuw college van B en W

Hoe gaat het nieuwe college van B en W van Delft eruit zien? (Foto: Koos Bommelé) Foto: Koos Bommele

DELFT – De gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart lijken al 'eeuwen' geleden. Een nieuwe lente, een nieuw geluid? Wellicht, maar nog steeds is er geen zicht op hoe het nieuwe Delftse college van B en W eruit gaat zien. De coalitiepartners gaan zondagavond 13 mei, na een kort reces weer aan de slag. Voorafgaand een rondje 'langs de velden' om de stemming te peilen. We polsen een trio coalitiepartijen én een drietal oppositiepartijen over de huidige stand van zaken.

Door Ruud Stift

Christine Bel (D66):
"Ik heb begrepen dat er enkele gemeenteraadsleden aan het morren waren, maar dit korte mei-reces was gepland en daar was men van op de hoogte. We staan te popelen om weer aan de slag te gaan. Ik zie het allemaal wel binnen afzienbare tijd goed komen."

De fractievoorzitter van grote winnaar GroenLinks, Frank van Vliet, reageert vanaf zijn vakantieadres in Italië:
"In eerste instantie hebben we gekeken met welke partijen een solide coalitie gevormd kon worden. Dat duurde even. Vorige week hebben we constructieve gesprekken gehad en na het kortstondige reces pakken we de handschoen weer op. Er is geen reden tot alarm."

Bart Smals (VVD):
"Of het allemaal niet te lang duurt? Ik kan daar tweeledig op reageren. Het kwam mij persoonlijk goed uit, want ik had door het reces een week langer om te herstellen van een hersenschudding die ik 2,5 week geleden tijdens een fietstocht heb opgelopen. Ten tweede: Het is wel weer voor een periode van vier jaar, dus we moeten zorgvuldigheid betrachten. Dat het in de eerste sessie niet lukte, bleek voor de VVD een zegen. Nu doen we weer mee en valt er nog genoeg te bespreken. Ons staat een intensief programma te wachten."

Joëlle Gooijer (ChristenUnie):
"Dat het wat lang duurt, is een feit. In veel andere gemeenten zijn de benodigde handtekeningen al gezet. Ik neem aan dat de coalitiepartners de verantwoordelijkheid voelen voor het bestuur van de stad. Ze moeten het ook zeker niet afraffelen en goed kijken naar de verkiezingsuitslag. Als ik eerlijk ben, vind ik deze coalitie een zwaktebod. Het lijkt een soort finale angstkeuze, waar niemand zijn of haar veto over uit durfde te spreken. Heel jammer, want wij hadden inhoudelijk ook veel ter tafel kunnen brengen. Enfin, afwachten dus. Doorgaan op de ingeslagen weg lijkt me niet meteen de beste optie, maar ik bespeur al een lichte verandering, dus wie weet."
Lieke van Rossum (SP):
"Deze partijen hebben van tevoren al zo lang om elkaar heen gedanst, het wordt weleens tijd voor resultaat. Wat ons betreft had er gewoon een ander, linkser college geformeerd moeten worden. Onder druk van D66, nota bene de grootste verliezer bij de verkiezingen, heeft GroenLinks weer voor de VVD als coalitiepartner gekozen. In de eerste gespreksronde werden de SP en de ChristenUnie wél als samenwerkingspartners gekenschetst. Wij hadden zeker vernieuwende opties aan kunnen dragen. Het is te hopen dat ze deze keer beter op de centjes letten."

Rob van Woudenberg (CDA):
"We zijn sinds de verkiezingen inmiddels zeven weken verder. Dat lijkt dus lang te duren, maar er was een 'valse start' onder formateur Marijke Vos in de eerste verkenningsronde. Gedurende de tweede informatieronde verliep alles wat sneller, daarna vielen de raderen weer stil door de blokkade van D66. Op 19 april werd de beoogde coalitie gepresenteerd, maar nadien volgde een radiostilte van drie weken. Gedurende deze laatste periode zijn we niet echt meer op de hoogte gebracht van de vorderingen. Er kwam weinig tot geen informatie naar buiten. Wellicht met een plausibele reden, maar geef dan tenminste íets prijs. Al is het maar een grove schets van wat er sindsdien is besproken.

Momenteel zitten we nog steeds met een demissionair college. Best onhandig, want de stad moet ook bestuurd worden. Sommige besluiten kunnen niet eeuwig op de lange baan worden geschoven. Laten we hopen dat de langere duur voornamelijk te verklaren is uit de mate van zorgvuldigheid. Dat de coalitie inderdaad van zins is om ook sommige punten die aangedragen zijn door de vijf 'oppositiepartijen' mee te nemen in het akkoord. Want, hoe breder het definitieve akkoord dadelijk in de steigers staat, hoe beter de stad bestuurd zal kunnen worden."

Positieve trend doet zich voor bij Voedselbank Delft

Voorzitter Hans Mostert regelt samen met andere vrijwilligers dat het voedsel op de juiste uitdeelplekken terecht komt

Afgelopen jaar is het aantal uitgedeelde pakketten bij Voedselbank Delft gedaald met 9 procent. Dat blijkt uit het jaarverslag van de Voedselbank, dat vorige week naar buiten kwam. Een positieve ontwikkeling, noemt voorzitter Hans Mostert de daling, die zich ook al, zij het in lichtere mate, in 2016 voordeed.

Door Esther Luijk

Het aantal uitgedeelde pakketten in Delft daalde van 20.591 in 2016 naar 18.695 in 2017. In 2015 liet zich ook al een lichte daling meten.

Aantrekkende economie
De fikse daling van 2017, die overigens niet alleen in Delft maar landelijk te zien is, is volgens Mostert te verklaren door de aantrekkende economie. "Het duurt even voordat onze doelgroep daarvan profiteert, maar je ziet wel er verandering plaatsvindt. Meer mensen vinden weer een baan en hoeven dan geen gebruik meer te maken van de Voedselbank. Je ziet dat veel ZZP'ers, die in de problemen raakten tijdens de economische crisis, weer volop werk hebben. Deze mensen maken steeds minder gebruik van onze diensten, en dat is positief." Of de trend zich in 2018 door zal zetten, durft Mostert niet te zeggen. "Het is heel moeilijk te voorspellen. Het verloop bij de Voedselbank is enorm. Er komen continue nieuwe klanten bij maar er vertrekken ook steeds weer mensen. Wel zien we dat we in de eerste maanden van 2018 ongeveer evenveel pakketten hebben uitgedeeld als in dezelfde maanden van vorig jaar. Daarop gebaseerd, zou ik dus zeggen dat het aantal pakketten dit jaar ongeveer hetzelfde zal blijven in 2018."

Meer langgebruikers
In het jaarverslag van de Voedselbank zijn nog meer opvallende cijfers te vinden. Hieruit blijkt dat lang niet iedereen profiteert van het economisch goedlopende Nederland. Zo is te lezen dat het aantal 'langebruikers', mensen die langer dan 36 maanden gebruik maken van de Voedselbank, wederom is toegenomen. "We weten helaas niet goed hoe het komt", vertelt Mostert. "Het is een vaste kern die blijft komen. In principe is de regel dat klanten maximaal drie jaar gebruik mogen maken van de Voedselbank." Die drie jaar is gekoppeld aan de Wsnp, een wettelijke regeling die het mogelijk maakt om na 36 maanden weer schuldenvrij te zijn. Mostert: "In theorie zou het dus zo zijn dat mensen met schulden, die daarom bij de Voedselbank lopen, er na drie jaar geen gebruik meer van hoeven te maken, maar in de praktijk blijkt het anders. Die maximale termijn is daarom een rekbaar begrip bij ons, we sturen niemand weg."
In het nieuwe jaar wil Voedselbank Delft gaan uitzoeken hoe het komt dat er steeds meer langgebruikers komen. "Er ligt een plan om in gesprek te gaan met bijvoorbeeld schuldhulpverleners. Zodra we de oorzaak weten, kunnen we er misschien iets aan doen."

Kinderen
Opvallend is ook dat, hoewel het aantal huishoudens afneemt, het aantal kinderen dat afhankelijk is van hulp van de Voedselbank, gelijk blijft. "Daaruit kunnen we dus de conclusie trekken dat gezinnen steeds groter worden. Er komen klanten met vijf of zes kinderen bij ons langs. Dat is steeds minder een uitzondering."

Voor die kinderen worden daarom ook steeds vaker extraatjes geregeld. "We zetten ons op veel gebieden in voor de kinderen, niet alleen op het gebied van voedsel. Zo zoeken we sponsors voor de schoolspullenpas, waarmee kinderen nieuwe schoolspullen kunnen kopen. Moeders met pasgeboren baby's kunnen een babybox ophalen, vol handige spulletjes. En ook met Sinterklaas, Kerst en vakanties pakken we uit voor ze. Het is jammer dat het noodzakelijk is, maar wel fijn dat het kan, met hulp van onze sponsors."

Vrijwilligers gezocht
De aantrekkende economie heeft overigens niet alleen gevolgen voor de klanten van de Voedselbank. "We merken het ook aan de hoeveelheid vrijwilligers die bij ons werken", zegt de voorzitter. "Steeds vaker vinden zij een vaste baan en hebben ze geen tijd meer voor vrijwilligerswerk. Vrijwilligers doen hier werkervaring op en dat wordt vaak gewaardeerd door werkgevers. Natuurlijk juichen we het alleen maar toe dat ze weer een betaalde baan vinden, maar bij ons zorgt het wel voor knelpunten af en toe. We kunnen dus zeker wat nieuwe helpende handen gebruiken!"

Meer informatie
Meer informatie over Voedselbank Delft is te vinden op de website, www.voedselbankdelft.nl. Daar is ook het gehele jaarverslag van zowel 2017 als voorgaande jaren te lezen. Mensen die interesse hebben om vrijwilliger te worden kunnen op de website de openstaande vacatures vinden.

Honderden Delftenaren vieren jubileum Virgiel

Honderden mensen kwamen toegestroomd naar de Markt (Foto: Koos Bommelé) Foto: koos Bommele

Een gezellige en drukke boel, afgelopen maandag op de Markt. Het plein was ter gelegenheid van het 120-jarig bestaan van studentenvereniging Virgiel omgetoverd tot een enorme openluchtbioscoop. De leden van de vereniging wilden hun jubileum vieren met de hele stad, wat resulteerde in twee gratis evenementen: de openluchtbioscoop en een grachtenconcert, dat afgelopen vrijdag plaatsvond.

Pluk geluk in Delft tijdens de Geluksroute

Op zaterdag 26 en zondag 27 mei geniet Delft weer van een overvloed aan geluk. Tijdens de vierde editie van de Geluksroute kunnen bezoekers vrij toegankelijk geluk plukken op verschillende locaties in de stad.

Dat geluk wordt gebracht door zowel particulieren als horeca en winkels: de zogenoemde geluksbrengers. Lijkt het je leuk om naar een workshop werkgeluk te gaan? Word jij blij van een stiltewandeling? Lust jij pannenkoeken of een stukje kaas? Of heb je misschien zelf geluk te delen? Je bent van harte welkom.

Een greep uit de activiteiten van dit jaar: je kan een hartje vilten en langs het opkikkerpad wandelen. Je kan Nâm Authentic yoga doen en genieten van een wonderkracht-ontbijtje. Ook voor kinderen is er genoeg leuks te beleven. Er komen nog steeds Geluksbrengers bij, dus er is voor ieder wat wils. Via deze website kan je op de hoogte blijven van al het geluk dat op 26 en 27 mei te beleven is. Ook kan je de app 'Geluksroute' downloaden, dan heb je als je op pad gaat een overzicht van het wie, wat en waar. De route ligt namelijk niet vast; je kan zelf kiezen welk geluk je wilt plukken en alle activiteiten zijn vrij toegankelijk.

Geluksbrenger worden? Dat kan! Als je zin krijgt om mee te doen als geluksbrenger, dan kan je jezelf nog steeds aanmelden. Hoe kan je meedoen? Op de website kan je, jezelf aanmelden als particulier of als ondernemer. Kijk voor meer informatie op www.geluksroute015.nl

Ingrid van Iperen en Yolande van Daatselaar

Wat zijn jullie aan het doen aan de Zuidergracht?
We zitten hier met hond Kaatje een beetje bij te komen in zoals wij het noemen het Delftse Zuiderpark. Het is de groene zone tussen de Zuiderstraat en Zuidergracht.

Hoe vinden jullie het hier?
Ingrid: Het is een hele leuke, rustige straat waar bewoners veel contact hebben met elkaar en meedoen aan activiteiten. Ergernis nummer één vormen de vele hondendrollen in het gras. Mensen weigeren die op te ruimen helaas. In de straat komen veel toeristen, die de zogenaamde hagedissenboom op de foto zetten.

Wat is dat dan voor boom?
Yolande: Het is een boompje aan de voorkant van mijn woning die vol zit met hagedisjes uit de hele wereld van kunststof, kraaltjes, plastic of metaal. Die komen van over de hele wereld vandaan. Ik heb iets met hagedissen. Die staan symbool voor het eeuwige leven. Als de staart afbreekt, groeit die vanzelf weer aan. Vandaar.

Gaan jullie van de week nog wat doen?
Yolande: Ik ga van de week mijn dochter opzoeken in Orgiva in Spanje. Ze woont daar en onderneemt met paarden. Een keer per jaar ga ik daar naar toe.

Wat was voor jullie hét nieuws van de afgelopen week?
Ingrid: Hét lokale nieuws waar ik van geschrokken ben was de schietpartij in de Peperstraat, verschrikkelijk die kogelregen.

Yolande: Voor mij was hét nieuws het overlijden van mijn favoriete schrijfster Renate Dorrestein. Ik heb al haar boeken en was juist weer begonnen in het door haar geschreven boek 'Buitenstaanders'.

Linda Brom

Het is alweer 2 jaar geleden dat Linda Brom ZorgMies naar Delft bracht om eenzaamheid onder met name ouderen tegen te gaan.

1. Waarom wil je hier op de foto?
Ik vind het wel leuk om te laten zien hoe leuk het in Delft wonen is op het water. Wat dat betreft heb ik een heel speciale plek. Ik heb hier ook het gevoel dat ik buiten leef.

2. Hoe ben je in Delft terecht gekomen?
Ik heb een kleine twee jaar in Amerika gewoond en na mijn scheiding ben ik teruggekomen naar Nederland. Ik heb op de kaart gekeken, wat is een leuke plek? Binnen vijf minuten kwam ik bij Delft uit.

3. Waarom ben je twee jaar geleden met ZorgMies Delft begonnen?
Toen ik in Delft kwam, wilde ik iets doen waar echt mijn hart ligt en wat ik echt leuk vind. En dat is mensen blij maken. Ik wilde wel iets in de zorg doen, ook al heb ik daar geen achtergrond in. Ik kom namelijk uit het bedrijfsleven.

4. Wat doet ZorgMies?
Je ziet dat bijna alle ouderen die niet meer mobiel zijn eenzaam worden, omdat ze de deur niet meer uitkomen. Met ZorgMies zet ik me in om hun leven weer plezierig en leuk te maken.

5. Het is dus geen hulp in het huishouden?
Wij vallen onder mantelzorgondersteuning en doen juist de extra's. We doen een boodschapje, koken een maaltijd, gaan mee naar artsen, brengen ze naar kinderen die ver weg wonen, enzovoorts.

6. Hoe komen ouderen bij jou?
Ik richt me op de mantelzorgers en thuiszorgorganisaties, want die signaleren bij de ouderen dat er een gat valt op sociaal vlak. En Delft voor Elkaar stuurt wel eens mensen door.

7. Heeft elke oudere een vaste ZorgMies?
Ja, ik match de klant met een van onze mensen, want de klik is het allerbelangrijkste. Ik heb nu 24 mensen aan het werk, waarvan de jongste 19 en de oudste 72 jaar is. Die mensen krijgen gewoon betaald, het zijn geen vrijwilligers.
8. Wat vind je mooi aan je werk?
Het geeft me zo veel voldoening. Ik heb bijvoorbeeld een meneer van in de 90, die woont zelfstandig en is al jaren weduwnaar. Wij komen daar één keer in de week twee uur en hij kijkt daar naar uit en vindt het leven weer leuk. Het is heel mooi om mensen te kunnen helpen, daar geniet ik van.

9. Ga jij zelf ook bij ouderen langs?
Ik heb één vaste klant. Elke donderdagochtend ga ik langs bij een mevrouw met wie ik naar de markt ga. Dat is altijd heel gezellig. Verder val ik wel eens in, als iemand ziek is bijvoorbeeld.

10. Wat zou je doen als burgemeester van Delft?
Ik zou de mantelzorgers van Delft beter willen ondersteunen, zodat zij zelf ook eens kunnen ontspannen en rust hebben. Want de mantelzorger werkt enorm hard en dat wordt naar mijn idee onderschat.

Op zaterdagavond 16 juni zijn Elly en Rikkert te gast Op Hodenpijl. Een bijzonder repertoire; van hippiemuziek tot kinderliedje, van christelijk tot maatschappij kritisch. Het concert start om 20.00 uur. Prijs: 20,- euro. Prijs incl. diner: 57,- euro. n Roze 50 Plus Zuid-Holland organiseert in samenwerking met DWH Delft een netwerk-wandeling op zaterdagmiddag 12 mei. Tijdens de IDAHOT- week worden er door het hele land diverse activiteiten georganiseerd om homofobie en transfobie onder de aandacht te brengen. Verzamelen vanaf 15.15 uur op station Delft, en vertrek om 15.30 uur. n Dancin' Delft geeft zaterdag 30 juni, van 13.30 uur tot 16.30 uur in het theater te Rijswijk een gratis dansvoorstelling met de titel 'De musical'. De show wordt gratis aangeboden aan ouderen van 65 jaar en ouder en woonachtig in Delft & Rijswijk, kinderen die onder de begeleiding van Stichting Jeugdformaat vallen, medewerkers van de Sociale Werkplaatsen/ Participatiebedrijven, gehandicapte medemensen en kinderen van de Stichting het Vergeten Kind. Meer informatie en aanmelden via email: voorzitter@friends4dance.nl n Op 26 mei 2018 laten de partners van het Prinsenkwartier hun kleuren zien op het Agathaplein. Het Prinsenkwartier verbindt de kleuren van Delft: historie. Innovatie, technologie en creativiteit. Nieuwsgierig? Van 14:30 uur tot 23:00 uur ben je welkom voor een uitgebreid programma van muziek, workshops, dichters, debatten, kunstenaars, design, techniek en ontwerp. Houdt de website, www.prinsenkwartier.nl in de gaten voor het volledige programma! n Wist je dat er in Delft Nicaraguaanse muurschilderingen zijn over het thema 'kinderrechten'? Vanaf 10 mei staat op de facebookpagina Stedenband-Delft-Esteli een plattegrond met de locaties van 13 muurschilderingen. Maar...sommige schilderingen zijn moeilijk te vinden, daarom komt er tot 20 mei elke dag een nieuwe aanwijzing op facebook bij. Maak bij elke muurschildering een foto (of een selfie!) en stuur deze foto's met een facebookbericht op uiterlijk 21 mei naar de stedenband. Wie dan zoveel mogelijk van deze muurschilderingen heeft gevonden, wint een prijs! Op woensdag 23 mei zal de stedenband zal de winnaar en de prijs bekendmaken. n Op zaterdagmiddag 12 mei om 15.00 uur is er weer een uitvoering van de Mariahulde/ samenzang Marialiederen in de Maria van Jessekerk. Er worden Marialiederen gezongen door het gemengd koor Deo Sacrum en het mannenkoor Vox Latina o.l.v. dirigent/ organist Petra Veenswijk. Uiteraard is er ook weer veel samenzang en worden samen met de koren bekende Marialiederen gezongen. De toegang is vrij, wel is er een collecte ter bestrijding van de kosten n Op zaterdagmorgen 19 mei kun je samen met groep 8-10 jaar van de Natuurwacht ontdekken wat er allemaal in een Delftse sloten rondkruipt, rondzwemt en krioelt! Van stekelbaars tot watertijger en wellicht een kikkervisje of Amerikaanse rivierkreeft. Kom om 10.00 uur naar de Natuurschuur aan het Linnaeuspad 3 in de Delftse Hout. Het duurt tot ca. 12.00 uur. Aanmelden kan via jverbaan1976@gmail.com Jonger dan 8 jaar? Ook dan ben je welkom als er een ouder mee komt. n

Eerste collectieve zonnepaneelinstallatie Delft

Met een enorme kraan werden de zonnepanelen op het dak van het Stadskantoor gehesen. (Foto: Koos Bommelé) Foto: Esther Luijk

Afgelopen maandag werd een start gemaakt met de plaatsing van de langverwachte zonnepanelen op het dak van het nieuwe Stadskantoor. 70 Delftenaren wonende in de directe omgeving van het gebouw hebben een aandeel in de installatie genomen. De installatie moet vanaf 1 juni groene stroom gaan leveren.

Als je een aandeel neemt in een collectieve installatie van Coöperatie Deelstroom Delft, wordt de opbrengst verrekend met je eigen energierekening. Zo is het alsof je zelf zonnepanelen hebt, maar omdat jouw dak al vol ligt, of als je in de Delftse binnenstad of in een appartement woont, waar andere huurders nog niet aan een zonnepaneelinstallatie op het eigen dak willen meedoen, is een coöperatief dak een uitkomst. Zo kan je duurzame lokale energie opwekken en zo bijdragen aan de noodzakelijke energietransitie.

In een aantal uur lagen de zonnepanelen en de ballast die er voor moet zorgen dat met een storm de panelen niet wegwaaien, erop. Arthur Hilgersom, initiatiefnemer van Coöperatie Deelstroom Delft: "Totaal komt er 13.000 kilo op het dak te liggen. Uiteraard is dat allemaal doorgerekend door een constructeur. We hebben heel wat obstakels en risico-inventarisaties moeten overwinnen, maar nu gaan we echt beginnen!"

De overheid wil graag dat burgers helpen de energietransitie op gang te brengen. Dat doen ze via de zogenaamde Postcoderoosregeling: Iedereen die meedoet aan een collectieve installatie in een eigen buurt (postcoderoos) mag 15 jaar energiebelasting terugvragen voor de hoeveelheid energie die door zo'n installatie wordt opgewekt. Hilgersom: "We verwachten een rendement te halen van meer dan 2% en dat is meer dan je op een spaarrekening krijgt!"

Meer informatie of lid worden voor een volgend project kan op
www.deelstroomdelft.nl.

Het vak van brandweerman is in de loop der tijd flink veranderd. In vorige eeuwen was het vooral een ploeg van vrijwilligers die bij brand hielpen om zo veel mogelijk emmers water op het vuur te krijgen. In de vorige eeuw kregen veel steden, waaronder Delft, een beroepsbrandweer. Eerst nog samen met de politie in een kazerne aan de Westvest, maar vanaf september 1965 in een eigen accommodatie aan de Jacoba van Beierenlaan.

'Een modern brandweergebouw waar het gehele etmaal een ploeg paraat is om binnen een halve minuut op de weg te zijn' zo vertelt de tekst achterop de in 1979 gemaakte linker foto. Volgens de deskundigen moest die kazerne nog tot ver in de 21-ste eeuw dienst kunnen doen. De geschiedenis heeft ook deze uitspraak achterhaald: in mei en juni 2002 werd deze kazerne met de grond gelijk gemaakt. Bij brand is het inderdaad vooral de factor tijd die een voorname rol speelt. Alles is er binnen de brandweerorganisatie op gericht om zo snel mogelijk ter plaatse te zijn om de brand in een zo vroeg mogelijk stadium in de kiem te smoren. En gaandeweg de jaren zijn ook het soort branden uitgebreider en ingewikkelder geworden. Alleen al de enorm toegenomen hoeveelheid grondstoffen en materialen die je tegenwoordig in bebouwing tegenkomt vergt een andere aanpak. Ook chemische stoffen zijn daarin een belangrijke factor.

Een brandweerman anno 2018 moet van heel veel op de hoogte zijn: soorten branden, gassen, meetapparatuur, milieueisen, duikapparatuur, hulpverleningsapparatuur, ademapparatuur, specifiek gereedschap. En natuurlijk ook nog goed auto (vrachtwagen) kunnen rijden en precies weten hoe je het snelst vanaf de kazerne naar de brandhaard kan komen. De locatie van de huidige brandweerkazerne, en het politiebureau, zijn goed: zowel de binnenstad als omliggende wijken kunnen redelijk snel worden bereikt. De huidige brandweerkazerne heeft overigens lang op zich laten wachten. De plannen werden (te) lang bekeken, herzien, bekeken en weer herzien. Zoals het wel vaker gaat met gebouwen, tramlijnen, bruggen, spoorzones, enzovoort.
(www.dubbeldelft.nl)

Bij nacht en ontij

Leo Quack genoot met volle teugen van de festiviteiten rondom Koningsdag.

Om te beginnen wil ik even stilstaan bij Julie Neeleman. Zij, de dochter van de voormalig hoofdredacteur van deze krant Jesper en zijn vriendin Lonneke, is op 3-jarige leeftijd plotseling overleden. Dat is het ergste wat je kan overkomen. Ik wens de familie alle sterkte bij het verwerken van dit verlies. Tijdens de begrafenis, die indrukwekkend en voor aanwezigen erg zwaar was, bleek dat er gelukkig veel aan ze wordt gedacht.
Het weer wordt weer mooier en dat merk je in de stad. Veel toeristen weten in combinatie met een bezoek aan de Keukenhof de stad te vinden en dat is mooi. Overigens ben ik onlangs door een tuinder uitgenodigd om die bloemenpracht daar te bewonderen. Het is voor iedereen, hoe oud je ook bent, de moeite waard om te gaan kijken. Op het veld naast het station hebben de tulpen ook vier maanden staan bloeien om zo mooi te worden, maar binnen vijf uur was het veld helemaal leeg!
Dan waren er de activiteiten rond Koningsdag en de avond eraan voorafgaand. Er werd groots uitgepakt in de stad en het weer zat enorm mee. Het was een groot succes. Mooi op een andere manier was de dodenherdenking op 4 mei. Steeds meer mensen tonen hun respect voor de gevallenen en ik vind het indrukwekkend dat er ruim zeventig jaar na dato steeds weer nieuwe verhalen naar boven komen.
Verder was afgelopen maand Record Store Day bij Velvet. Altijd leuk, al varieert de kwaliteit van de artiesten nogal eens. Een ander mooi feitje is dat het Nuna Solar Team Delft weer op de kaart heeft gezet met een geweldige nieuwe zonneboot. Ook de Openluchtbioscoop op de Markt van afgelopen maandag was, mede dankzij de weergoden, geweldig en de Golden Tenloop is elk jaar weer een groot Delfts feest. Het lijkt wel of het maximum aantal deelnemers ieder jaar sneller wordt bereikt.
Dan krijg ik verder de afgelopen tijd steeds vaker de vraag of ik niets kan doen aan het puntensysteem in de horeca. Dat kan niet, want er loopt een pilot van een jaar. Ik stel voor dat iedereen zich voorlopig netjes aan de regels houdt. Dan wordt vanzelf duidelijk dat de evenementen, bijvoorbeeld op zondagmiddag, een toevoeging zijn aan de sfeer in de stad. Zo'n systeem wordt geëvalueerd en hopelijk is men zo wijs om te besluiten dat twee feestjes per ondernemer per jaar niet wenselijk is.
Ten slotte wil ik een beroep doen op ondernemers. De gemeente doet veel voor wat betreft het ophalen van afval, maar zeker op avonden als op Koningsdag kun je, ook al is het laat en zwaar geweest, je straatje wel even schoonvegen. Als je openstaat voor de lusten, moet je ook de lasten dragen. Voor alles naar de gemeente wijzen, is daarbij te makkelijk.

Plak je eigen band

Wie kan het nog, zelf de band van je fiets plakken? Het lukt misschien nog wel om het lek te vinden, maar hoe gaat die binnenband er weer in zonder bobbels? Komend Repair Cafe, zaterdag 19 mei, kun je hiermee aan de slag! Er zijn drie workshops waar je bij aan kunt sluiten: om 10.15, 10.45 en om 11.15 uur. Wil je zeker zijn van een plekje? Meld je van te voren aan en geef je voorkeurstijd aan. Deze workshop is niet alleen voor jongeren, ook volwassenen die een opfriscursus willen zijn van harte welkom! Het Repair Cafe is 19 mei ook open voor andere reparaties, van 10.00-12.00 uur in kindcentrum de Regenboog, Kon. Julianastraat 1, Nootdorp. Meer info/aanmelden:
repaircafepn@gmail.com

Huis te koop wordt u deze week aangeboden door ZO Makelaars

DELFT - Elma Hagen is twintig jaar geleden naar deze maisonettewoning verhuisd.

Ze wilde dicht bij haar ouders terecht komen, die in de nabijgelegen Delftse Ecoduswijk woonden. Haar dochter Jeanine was bij haar. Die is inmiddels 28 jaar en woont zelfstandig met haar vriend. Drie jaar geleden kreeg Elma echter weer vast gezelschap, want toen trok Edwin van der Zijden bij haar in. Ze werken allebei bij NEN in Tanthof en daar is echt de vonk overgeslagen. "Van het één kwam het ander", zegt Elma. "Hij heeft op een gegeven moment zijn huis in Rhoon verkocht en is bij mij komen wonen. En we zijn inmiddels ook getrouwd." Echter, hij moet zich in de woorden van Elma toch een beetje 'dakloos' voelen, want dit is echt haar woning met haar historie. "Daarom hebben we besloten om nu toch samen voor iets te gaan", zegt ze en Edwin vult aan: "Het wordt een woning in RijswijkBuiten, waar we ook de beschikking hebben over een tuin. Ik, maar vooral Elma kijkt daar echt naar uit." In hun huidige woonomgeving is er ook volop mogelijkheid om buiten te zitten. Dat gebeurt echter in de gemeenschappelijke groenstroken. "Daar kan het echt wel heel gezellig zijn hoor", zegt Elma. "Je ziet er mensen barbecueën of picknicken. Maar het is ook een prima locatie voor kinderen om buiten te spelen." Toen Elma hier twintig jaar geleden kwam wonen, heeft ze de hele woning laten opknappen. Onder meer zijn een nieuwe keuken en badkamer geplaatst. Verder is alles goed en netjes onderhouden, net zoals de buitenkant overigens, maar daar is de VvE verantwoordelijk voor. "Ja, die actieve VvE regelt de hele buitenboel", zegt Edwin. Bij binnenkomst in de woning kom je via de gang in een lichte woonkamer van 5.80 bij 3.85 meter. De woonkamer heeft een echte open haard, die zowel op hout als gas kan branden. "Je hebt een mooi uitzicht op de groene bomen en de gemeenschappelijke tuinen", zegt ze. "Beneden en boven hebben we zonneschermen op het westen." Aan de woonkamer grenst een ruime eetkeuken van 5.40 bij 3.40 meter, voorzien van een koelkast, een vriezer, een oven/grill, een gaskookplaat, een afzuigkap en een vaatwasser. "En dan hebben we boven nog een verdieping met een ruime slaapkamer aan de voorzijde, de hoofdslaapkamer met toegang tot het balkon en een derde kamer. Die zou bijvoorbeeld als kinderkamer kunnen dienen, want je hebt in deze woning ruimte genoeg voor een klein gezin." De badkamer heeft een wastafelmeubel, een designradiator en een douche met een schuifdeur. "En wat deze woning helemaal een pluspunt geeft, dat is de gigantische berging beneden, waar je met gemak vijf fietsen kunt stallen", aldus Edwin. Het is volgens Elma een heel leuke, gemêleerd samengestelde buurt, met alle leeftijden. Het parkeren is hier echt een fluitje van een cent. "Ja, je kunt hier echt altijd je auto kwijt en het parkeren is gratis", aldus Edwin. De woning bevindt zich op loopafstand van diverse winkels, basisscholen, het Hof van Delftpark en openbaar vervoer. Het centrum van Delft is tien minuten fietsen. "Dus om het even samen te vatten: mensen die van een groene omgeving houden, die alle ruimte willen hebben, die zitten hier goed. Zoals starters, maar ook een gewoon gezinnetje. En de nieuwe eigenaren zullen wel merken dat hier een kat rond loopt die erg aan deze woonomgeving gehecht is, en die zou graag geadopteerd willen worden indien gewenst."

Qualis Makelaars blijkt sterkste in het hogere segment

Het team Van Daal Makelaardij.

DELFT - Van Daal Makelaardij heeft méér in huis door exclusief lidmaatschap van Qualis Makelaars.

Op basis van het NVM-archief en het Kadaster blijkt dat Qualis met voorsprong marktleider is in het midden- en hogere segment van de woningmarkt. Van Daal Makelaardij in Delft is één van de vijftig geselecteerde kantoren in Nederland die bij Qualis zijn aangesloten. "De combinatie van de plaatselijke-regionale expertise van de Qualis-makelaars en de landelijke marketing biedt ons meer mogelijkheden voor een succesvolle verkoop", zegt makelaar Jan-Paul van Daal. De afgelopen weken werden er weer een aantal nieuwe opdrachten aan de Delftse makelaar verstrekt voor huizen in het exclusieve segment waaraan het Qualis label wordt toegekend. Binnenkort is hiervan meer te zien op de website van de makelaar.
"De kracht van ons kantoor is overigens dat wij in alle prijssegmenten sterk vertegenwoordigd zijn."

Gedegen kennis
Volgens Qualis is het allereerst van belang dat er een gedegen kennis van de plaats of stad, in dit geval Delft, en de regio van de te verkopen woning is. Dat is zelfs een eerste vereiste. De aangesloten makelaars maken gebruik van het totale relatiebestand van alle Qualis-kantoren. Hiermee kunnen ook latent-belangstellenden voor exclusieve huizen worden bereikt. "Zij die niet heel actief zoeken naar een nieuwe woning, maar toch open staan voor de stap naar een ander huis", zegt Van Daal. "Het woningaanbod waaraan het Qualis-label wordt toegekend heeft hierdoor altijd hogere bezoekersaantallen op Funda. Deze twee effecten resulteren in meer gegadigden per huis en daardoor de meest optimale opbrengst in combinatie met een kortere verkooptijd."

Begeleiding bij aankoop
In 2015 is Van Daal Makelaardij zijn expertise van deskundigheid, klantgerichtheid en service ook gaan inzetten voor nieuwbouwprojecten. "Deze start begon met de verkoop van ons eerste nieuwbouwproject in de Indische buurt en inmiddels is nieuwbouw een niet meer weg te denken dimensie binnen ons kantoor. De schakelfunctie tussen ontwikkelaar, architect, bouwer, notaris en kopers is ons op het lijf geschreven."

NVM Nieuwbouwcoach
Door de opgedane ervaring bij meerdere projecten hebben wij inmiddels ook een nieuwe service op dit gebied ontwikkeld en dat is de NVM Nieuwbouwcoach. Hierbij treedt Van Daal Makelaardij op als aankoopmakelaar en adviseur van de koper bij de aankoop van een nieuwbouwhuis of appartement. "Wij behartigen daarbij het belang van de koper." In combinatie met de verkoop van de huidige woning van deze klanten hanteert Van Daal Makelaardij hiervoor een scherp tarief.

Doe-De-Verkoop-Test
Heeft u toevallig verkoopplannen? Doe de verkooptest en weet waar u aan toe bent... "De succesvolle actie Doe-De-Verkoop-Test loopt nog steeds", zegt Jan-Paul.
Naar aanleiding van de aanvraag voor een verkooptest gaat één van de makelaars van Van Daal voor u aan de slag! De makelaar analyseert uw verkoopkansen en u krijgt inzicht in de waarde van uw woning en advies over de te hanteren vraagprijs. Ook wordt u op de hoogte gebracht van de te verwachte verkooptijd en krijgt inzicht in 'concurrerende' woningen op de markt. Bel gerust met Van Daal Makelaardij voor een afspraak.

Van Daal Makelaardij, telefoon: (015) 212 73 00 en internet: www.vandaalmakelaardij.nl.

Investering in dubbel glas is moeite zeker waard

Je kunt enorm veel met glas, weten ze bij Glashandel Zantman Foto: Martijn Linthorst

Een investering in dubbel glas, dat de woning enorm isoleert, verdient zich altijd weer terug, weten ze bij Glashandel Zantman . Bovendien staan de ontwikkelingen op glasgebied niet stil. Eén van de nieuwste hot items in de wondere wereld van glas is de zonwerende HR-beglazing met kunststof kaders, in plaats van de gebruikelijke kaders van aluminium. Dit laatste materiaal geleidt namelijk kou. Vervang je dit door een materiaal als rubber, dan is de woning nog beter geïsoleerd. Je kunt veel met glas. Je kunt het zes eigenschappen meegeven, die dit oer-Delftse bedrijf bovendien nog eens kan combineren met elkaar. Glas kan isolerend, zonwerend, geluidswerend en gepersonaliseerd worden gemaakt. Verder kan het extra veilig worden gemaakt. "Veel mensen weten waarschijnlijk niet dat er zoveel mogelijk is op het gebied van glas", geeft Zantman aan.

Voor meer informatie kunt u bellen naar (015) 262 47 77. Even naar de website kan via www.zantmanglas.nl en een mailtje stuurt u naar info@zantmanglas.nl.

Sleutelspecialist Delft doet meer dan je denkt

De Sleutelspecialist kan meer dan u denkt! Foto: Esther Luijk

Uiteraard kun je bij Sleutelspecialist Delft terecht voor het bijmaken van sleutels. Een extra set voor uw woning, een reservesleutel voor uw fiets.... Altijd handig!

De Sleutelspecialist kan ook een extra autosleutel maken: "zelfs codes van startonderbrekers kunnen we kopiëren." Maar wist je dat De Sleutelspecialist ook een collectie inbraakvrije en brandwerende kluizen heeft? En dat zij kunnen adviseren over inbraakwerend hang- en sluitwerk en dat ook leveren en monteren? "Neem een foto mee van uw huidige situatie, en wij kunnen advies geven over de beste manier om uw huis te beveiligen!" De Sleutelspecialist doet dus meer dan je denkt! Laat u verrassen op www.sleutelspecialistdelft.nl.

Algemene informatie
Adres: Verwersdijk 2, 2611 NH Delft. Telefoon: 015 – 21 33 226. Fax: 015 – 21 33 096. E-mail: info@sleutelspecialistdelft.nl. Openingstijden: Maandag t/m vrijdag van 8.30 uur tot 17.30 uur, zaterdag van 9.00 uur tot 17.00 uur.

Spod Music Lab
Zaterdag 12 mei
Tijd: 20.30 uur
Locatie: Cultuurlab
Entree: Gratis

Bebop Live:
Gideon Tazelaar

Woensdag 16 mei
Tijd: 21.30 uur
Locatie: Jazz Café Bebop
Entree: Gratis

Gravity & other myths
Woensdag 16 mei
Tijd: 20.15 uur
Locatie: Theater de Veste
Entree: 27 euro 50

Live@PK - DOT Quartet
Donderdag 17 mei
Tijd: 20.30 uur
Locatie: Prinsenkwartier
Entree: 7 euro 50

No Limit 90's
Donderdag 17 mei
Tijd: 22.00 uur
Locatie: Outside
Entree: Gratis

Festival Aangeschoten Wild
Vrijdag 18 mei
Tijd: 15.30 uur
Locatie: Lijm & Cultuur
Entree: 14 euro

Live: Max Bianco
Vrijdag 18 mei
Tijd: 20.00 uur
Locatie: Café Phoenix
Entree: Gratis

Wolpop bandavond
Vrijdag 18 mei
Tijd: 20.00 uur
Locatie: Wolbodo
Entree: Gratis

De Meneertjes & Withlof op de planken
Zaterdag 19 mei
Tijd: 20.30 uur
Locatie: Rietveld theater
Entree: 7 euro 50

Steck Tribute – Doe Maar
Zaterdag 19 mei
Tijd: 20.30 uur
Locatie: Steck Podium
Entree: 7 euro 50

Het hele jaar door welkom bij China Garden

Bij Chinees Specialiteiten Restaurant China Garden kunt u terecht voor een klein of een uitgebreid diner. Foto: Esdor van Elten

Chinees Specialiteiten Restaurant China Garden is het hele jaar geopend, dus ook met alle feestdagen. U bent van harte welkom. Of u iets kleins of uitgebreid wilt dineren, dat maakt ons niets uit. Onze slogan is namelijk niet voor niets: "Voel je thuis". Behandel een ander zoals jezelf behandeld wilt worden!

Voor afhalers hebben we een speciaal familiemenu samengesteld voor 16 euro, geschikt voor 3 personen. Het menu bestaat uit: babi pangang, foe yong hai, 2 stokjes saté, mini loempia's plus een gerecht naar keuze uit een lijstje van tien gerechten. Standaard krijgt u twee bakken witte rijst. Tegen een meerprijs van 0,50 euro per bakje, kunt u ook nasi of bami bij het menu bestellen.

Bartokpad 8 - 2625 AB Delft, Telefoon/fax : (015) 256 37 35

Maak je uitje compleet bij eetcafé Moodz

Op het Vesteplein tegenover Pathé Delft kunt u heerlijk genieten van een uitgebreide lunch

Pathé 50PLUS BIOS is altijd weer een gezellig uitje! Elke dinsdag en donderdag worden er om 13:30 uur prachtige films vertoond, waarbij het aanbod elke twee weken wisselt. Zo geniet u van de allerbeste films, zonder last te hebben van de drukte bij avond- en weekendvoorstellingen.

Pathé 50PLUS heeft een vaste ticketprijs van 7,50 euro. Dat is ruim 20% voordeliger dan een regulier ticket en inclusief koffie of thee en iets lekkers. Om uw middag helemaal compleet te maken kunt u voor de voorstelling bij eetcafé Moodz terecht voor een speciaal samengesteld BIOS PLUS 12-uurtje! Op het Vesteplein tegenover Pathé Delft kunt u heerlijk genieten van een uitgebreide lunch met vlees, vis of een lekkere vegetarische variant. Kijk voor meer informatie over Moodz op de website:
www.moodzdelft.nl

Glengoyne 12 years old Highland Single Malt

Deze maand bij Slijterij Bomenwijk van 49,69 voor slechts 34,99 euro

Malt van de Maand: De 12 jaar oude Glengoyne, van de zuidelijkste distilleerderij van de Highlands, is gerijpt op sheryvaten, zoals vroeger gebruikelijk, maar omdat sheryvaten steeds duurder worden zie je dit steeds minder. Neus: zeer moutig met veel karamel-zoetheid. Gezoet citroensap en gele appels, honing en hints van hazelnoten en vanille. Smaak: zoet en moutachtig met een romig en licht botergevoel in de mond. Toffee en een lichte speculaas-kruidigheid. Hints van vanillecake. Enkele lichtfruitige tonen van appel en meloen, hooi en amandelspijs. Afdronk: gemiddeld lang, iets zoetig. De kleur wordt bereikt door het gebruik van sheryvaten en de smaak is geheel en al vrij van turfinvloeden, zeldzaam in Highland Whisky.

Deze maand bij Slijterij Bomenwijk van 49,69 voor slechts 34,99 euro

Grillen en bowlen bij Gasterij 't Karrewiel

Voor 'weinig' onbeperkt grillen en bowlen bij Gasterij 't Karrewiel. Foto: Esther Luijk

Even gezellig een avondje uit met het gezin, vrienden en/of collega's? Met het Grill Proeverij arrangement beleeft u een compleet verzorgde avond voor maar 24,95 euro per volwassene (Let op: senioren en kinderen tegen een speciaal tarief). In de gezellige ambiance van ons historische pand aan de Paardenmarkt zetten wij tijdens het moonlight bowlen een heerlijk onbeperkt drie gangen grilldiner voor u klaar, met onder andere een hapje van de chef, ambachtelijke soepen, vlees en groenten om te grillen op de steen, gourmet of barbecue. Verder bestaande uit een uitgebreid saladebuffet, warme en koude bijgerechten, een kok die de vis vers -live voor uw neus- voor u bakt en een uitgebreid dessert buffet. Graag tot ziens bij Gasterij 't Karrewiel!
Adres: Paardenmarkt 74. Telefoon: 015-2136876.

Marokkaanse avond
met hapjes en drankjes

Zaterdag 12 mei
Tijd: 17.30 uur
Locatie: Bij Ons
Entree: 27 euro 50

Nationale Molendagen
Zondag 13 mei
Tijd: 12.00 uur
Locatie: Molen de Roos
Entree: Gratis

Orgelconcert
Anton Doornhein

Zondag 13 mei
Tijd: 15.00 uur
Locatie: Maria van Jessekerk
Entree: Gratis

Alzheimer Café
Maandag 14 mei
Tijd: 19.30 uur
Locatie: Hampshire
Hotel Delft
Entree: Gratis

Ontdek Delft met een gids
Dinsdag 15 mei
Tijd: 11.30 uur
Locatie: VVV Delft
Entree: 14 euro 50

Dammen Delfland
Open Toernooi

Woensdag 16 mei
Tijd: 19.30 uur
Locatie: Denksport
Centrum DUWO
Entree: 5 euro

Ifigeneia Koningskind
Vrijdag 18 mei
Tijd: 20.15 uur
Locatie: Microtheater
Entree: 11 euro

Wildplukwandeling
Zaterdag 19 mei
Tijd: 9.15 uur
Locatie: de Schaapskooi
Entree: 12 euro 50

Nederlandse Breakdance
Leage Battles

Zaterdag 19 mei
Tijd: 11.00 uur
Locatie: De VAK
Entree: 7 euro 50

Koken met zeewier
Zaterdag 19 mei
Tijd: 15.30 uur
Locatie: Kooklokaal Oosteinde
Entree: 40 euro

Bezoek de Pinkster-editie van de Neuzelbeurs!

Op de Neuzelbeurs kun je bij 300 kramen op de leukste koopjes jagen.

Tijdens het Pinksterweekend van 19, 20 & 21 mei vindt de Neuzelbeurs plaats in De Broodfabriek in Rijswijk. Drie dagen lang kun je koopjes jagen bij 300 kramen met leuke verkoopwaar. Handelaren en particulieren verkopen tweedehands kleding, boeken, games, muziek, meubels, antiek, kunst, curiosa en nieuwe artikelen tegen scherpe prijzen. Op maandag 21 mei is er ook Stoffen Spektakel in De Broodfabriek. Dit grote stoffen evenement is gratis toegankelijk en wellicht leuk om te combineren met een bezoek aan de Neuzelbeurs!

De entreeprijs van de Neuzelbeurs bedraagt 4 euro p.p. Speciaal voor lezers van Delft op Zondag geldt: bij inlevering van dit artikel aan de kassa 1 euro korting. Meer info? Zie www.neuzelbeurs.nl, Locatie: De Broodfabriek, Volmerlaan 12, Rijswijk

Canadees vrouwenkoor treedt op in Oude Kerk

Monica Huisman is een Canadees-Nederlandse zangeres die deel uitmaakt van het Vrouwenkoor

Het Canadese vrouwenkoor van de Universiteit van Manitoba, onder leiding van Dr. Elroy Friesen, presenteert trots hun koorprogramma in de Oude Kerk in Delft, woensdag 16 mei om 19.30 uur. Een bijzondere aangelegenheid, dus wees welkom! Het Universiteitskoor ontving meerdere onderscheidingen op nationale competities en heeft verschillende optredens gehad in heel Noord-Amerika en Europa. Onlangs trad het koor nog op op het CantaRode Festival in Kerkrade.

Het optreden omvat onder andere Nederlands-Canadese soliste Monica Huisman. Zij wordt in Canadese kranten aangeprezen als "the next great voice on the Canadian Opera scene, exuding dramatic flair with a resonant voice as rich as melted chocolate" (Winnipeg Free Press). Toegang is gratis.

Concert met Elly en Rikkert Op Hodenpijl

Elly en Rikkert komen met hun vaste begeleiders Jan Borger en Dick Le Mair optreden in Op Hodenpijl

Op zaterdagavond 16 juni zijn Elly en Rikkert te gast Op Hodenpijl. Twee vrijgevochten zielen met een bijzonder repertoire; van hippiemuziek tot kinderliedje, van christelijk tot maatschappij kritisch. Elly en Rikkert komen met hun vaste begeleiders: muzikale duizendpoten Jan Borger en Dick Le Mair. Al bijna 50 jaar lang treedt het echtpaar overal in Nederland en België op. Eind jaren 60 werden ze bekend in de hippiewereld, vervolgens leefden in een commune en musiceerden met artiesten als Boudewijn de Groot. Ze zochten de zin van het leven en bekeerden zich tot het christendom. Tegenwoordig kent hun muziek een meer maatschappij-kritisch karakter.

Aanvang: 20.00. Prijs: € 20,- . Met diner: € 57,-. Locatie: Op Hodenpijl, Schipluiden (vlakbij Delft). Reserveren: www.ophodenpijl.nl

Programma Rietveldtheater

Mathilde Santing brengt een ode aan Joni Mitchell (foto: Mats van Soolingen)

De Staat van Verwarring: Een anti-talkshow met gastheren Pieter Jouke en Ronald Snijders met interviewgasten Simon Huiberts en Bas Doorsman. 18 mei 20.30 uur 15 euro

Mathilde Santing: Een ode aan Joni Mitchell. Samen met contrabassist Paul Berner en gitarist Bastiaan Mulder laat Santing de mooiste nummers van Mitchell herleven. 24 mei 20.30 uur 20 euro
Legacy of Santana: Laat je meenemen op een muzikale reis met evergreens als Europa, Samba Pa Ti, Moonflower en Stormy. 25 mei 20.30 uur 10 euro

QuiteQuiet: Vijf jaar miniconcerten van singer-songwriters wordt gevierd met vier! miniconcerten van: Point Quiet, The Lasses, Hartog en Sommerhus. 26 mei 20.30 uur 10 euro. Kaarten via www.rietveldtheater.nl

"Het gaat om het (her)vinden van balans"

Lennie Valk: "Mensen zeggen achteraf vaak dat ze zich energieker voelen." (Foto: PR) Foto: PR

Sinds Lennie Valk zich vorig jaar december presenteerde in Delft op Zondag hebben meer Delftenaren hun weg gevonden naar Valkshiatsu in de Westerstraat. "Toch blijft het een relatief onbekend iets". En dat wil zij graag veranderen.

"Ik zou graag nog eens willen benadrukken dat het een eeuwenoude Chinese geneeswijze is die toepasbaar is op talloze klachten en in de meeste gevallen wordt vergoed door zorgverzekeraars", aldus Lennie. "In Japan is shiatsu erkend als werkende therapie en maakt het onderdeel uit van de reguliere gezondheidszorg." Shiatsu is geen massage", benadrukt Lennie. "Ik werk met vingers, maar ook ellebogen en knieën. Met rotaties en met strekkingen. Een groot voordeel van Shiatsu is dat het over de kleding heen gegeven wordt en dat maakt het laagdrempelig, vooral ook voor ouderen. Omdat Shiatsu blokkades en spanningen wegneemt werkt het preventief. Een maandelijkse behandeling voorkomt vaak verdere klachten.

Balans
De gedachte achter Shiatsu is dat je door drukpunten te gebruiken de energiebanen in je lichaam beïnvloedt en zo het evenwicht in je lichaam herstelt. Het wordt ook wel 'acupunctuur zonder naalden' genoemd. "Shiatsu gaat er van uit dat lichaam en geest één geheel vormen", legt Lennie uit. "Waar westerse geneeskunst bijvoorbeeld psychiatrische en lichamelijke aandoeningen apart benadert, zien oosterse geneeswijzen dat anders. Zij behandelen de psyche ook via het lichaam. Het gaat om het (her)krijgen van balans. Als dat lukt merken mensen dat ze de drive krijgen om dingen weer anders te gaan doen." Lennie vertelt dat ze gemerkt heeft dat haar behandelingen een goede invloed hebben op mensen met een burn-out. "Ze komen hier met de klacht dat ze 'leeg' zijn. Dan ga ik aan de slag, met verschillende therapieën, en het is vaak verbazingwekkend om te zien hoe mensen veranderen."

Aanvullende technieken
Die resultaten bereikt Lennie niet met shiatsu alleen, ze gebruikt ook aanvullende technieken zoals bijvoorbeeld moxa: "dat is een bijvoetskruid dat ik gebruik op de acupunctuurpunten van het lichaam. Het creëert een aangename warmte en heeft een diepgaande ontspannende werking." Hoewel shiatsu dus acupunctuur zonder naalden is, gebruikt Lennie die ook wel eens, "een combinatie van moxa met oor acupuntuur bijvoorbeeld geeft goede resultaten." Lennie gebruikt dus een scala van technieken en behandelmethoden om mensen te helpen. Meer informatie daarover is te vinden op haar website www.valkshiatsu.nl. Of neem contact op met Lennie: 015-7504895.

Van Melkmeisjes, melkjongens en clowns

Het beeld wordt De Melkjongens genoemd, maar waarom eigenlijk? (Foto: EvE)

Delft staat vol met kunstwerken waar je gemakkelijk aan voorbij loopt, maar waar vaak een (mooi) verhaal achter zit.

Het Melkmeisje is een beroemd schilderij van Johannes Vermeer. In 1976 werd, om schilderij en schilder te eren, een betonnen Melkmeisje gecreëerd door Wim T. Schippers. Het stond jarenlang op de Binnenwatersloot en is nu te vinden in de tuin achter de Nieuwe Kerk.
Voordien heeft het beeld echter ook op het pleintje bij de de Sint Olofsstraat gestaan.

Vervangend
Toen op aandringen van de kunstenaar het Melkmeisje naar de Binnenstad verhuisde, wilden de bewoners van de Olofsbuurt toch wel graag een vervangend beeld terug. Kunstenaar Richard de Vrijer, die al eerder beelden voor Delft had gemaakt, zoals drie jaar daarvoor 'Landschap' in de Buitenhof, maakte het beeld, dat de naam 'De Melkjongens' kreeg.

Clowns
Nou ja, bijna dan. Eigenlijk heet het beeld 'De drie clowns'. Alleen vanwege de link met het Melkmeisje voegde de kunstenaar er een tweede naam aan toe. Wie deze voorgeschiedenis niet kent zal zich beslist verbazen over de naam 'melkjongens', want er is werkelijk niets aan het beeld dat daar aan doet denken. Het werk is namelijk geïnspireerd door de Commedia dell'arte: een vorm van geïmproviseerd theater die zijn oorsprong had in Italië en die vooral populair was tussen de 16e en 18e eeuw. Een andere benaming voor het genre is commedia delle maschere, naar de gebruikte maskers. Zelfs wie de term niet kent en niets weet over theater, zal toch elementen uit dit genre herkennen. Het kenmerkende ervan is dat bepaalde personages namelijk steeds terugkomen. Zo is de bekende figuur Harlekijn/Harlekino uit de Commedia dell'arte afkomstig. Deze figuur geldt als één van de voorlopers van de clown zoals wij die nu kennen. De studie van clowns is overigens een interessante: er zijn heel veel verschillende en van sommigen gaat de geschiedenis heel ver terug.

Wie is het?
Je mag er dan ook wel van uitgaan dat deze drie clowns allemaal iets te maken hebben met die Commedia dell'arte. Maar welke zijn het? Dat is lastig te zeggen. De clown met de punthoed is misschien Pulcinella, de stamvader van Jan Klaassen. De middelste zou wel eens Harlekijn kunnen zijn, want die wordt vaker afgebeeld met een steek. En de persoon met de kraag? Tja, dat zou Scaramouche kunnen zijn, of misschien zelfs Pierrot? Wie het weet mag het zeggen...

Maar met melk en meisjes heeft het allemaal niks te maken.

We Are Public prikkelt leden om op avontuur te gaan

We Are Public heeft genoeg leden gevonden om ook in Delft een succes te worden (Foto: Super Formosa Photography) Foto: Super Formosa Photography

Het werd even spannend, maar het doel werd toch behaald. De driehonderd cultuuroptimisten die nodig waren om van We Are Public ook in Delft een succes te maken, zijn gevonden.

Door Esther Luijk

We Are Public is een nieuwe manier van cultuur ontdekken en financieren. Voor een vast bedrag per maand van 15 euro kunnen leden onbeperkt naar concerten, voorstellingen, films en exposities in Delft en andere We Are Public-steden zoals Leiden, Den Haag en Den Bosch. Om het platform ook in Delft uit te kunnen rollen, waren minimaal 300 enthousiastelingen nodig om het rendabel te maken. Die zijn nu dus gevonden. Best een opluchting, zegt projectleider Dorian Kingsma. "De aanmeldingen kwamen wat moeizaam op gang, maar vooral in de laatste weken merkten we dat We Are Public echt ging leven in de stad. We zijn supertrots en blij dat we ons doel hebben behaald."

Kracht
In Delft zijn onder meer cultuurinstellingen als Theater De Veste, Rietveld Theater, Museum Prinsenhof, Delft Fringe Festival, Delft Chamber Music Festival en Lijm & Cultuur aangesloten bij We Are Public. Het culturele platform bepaald samen met de aangesloten instellingen welke onderdelen van hun programmering beschikbaar worden gesteld voor de pashouders. "De programmering is heel divers", vertelt Dorian. "Dat is ook de kracht van We Are Public. We gaan op zoek naar een spannend programma. Niet de hele grote namen of de klassieke stukken die iedereen al kent, maar jonge makers, met experimentele voorstellingen of films." Een andere kracht is volgens Dorian het vastgestelde bedrag per maand dat wordt betaald. "Voor dat bedrag kan je onbeperkt naar voorstellingen. Het legt de drempel om iets uit te proberen dus een stuk lager. Je bent sneller geneigd om dingen uit te proberen, waar je normaal misschien niet heen zou gaan omdat het misschien te duur is of te onbekend. We willen leden prikkelen om op avontuur te gaan en zicht te laten verrassen."

Interessante stad
Dorian denkt dat Delft uitermate geschikt is voor het culturele initiatief. "Delft is cultureel gezien een heel interessante stad. Toch merk je dat veel mensen die niet 24/7 met cultuur bezig zijn bijvoorbeeld Theater de Veste dan wel kennen, maar nog nooit van het Fringe Festival hebben gehoord. Dat is zonde. Er zijn nog heel veel mooie pareltjes in Delft om ontdekt te worden!"

Oorsprong
We Are Public is een non-profitorganisatie en werd ruim drie jaar geleden gelanceerd in Amsterdam door culturele ondernemers Leon Caren en Bas Morsch. Ze wilden een community vormen van culturele avonturiers en een nieuw zakelijk model voor de culturele sector ontwikkelen dat nieuw publiek en daarmee meer inkomsten genereert voor cultuur. Begin 2017 breidde het platform uit naar Den Haag en medio 2017 ook naar de vijf grote steden van Brabant: Den Bosch, Breda, Eindhoven, Helmond en Tilburg. Eerder dit jaar haalden ruim 900 cultuuroptimisten de organisatie ook naar Haarlem en nu is het de beurt aan Delft.

Lid worden
Iedereen die wil heeft nog steeds de mogelijkheid om lid te worden. Op de website www.wearepublic.nl/delft is meer informatie te vinden, inclusief alle aangesloten cultuurinstellingen.

Een gevarieerd theateraanbod voor alle Delftenaren

Wetenschapper Lieven Scheiren voert in het theatercollege de bezoeker door de wonderlijke wereld van de fysica. (foto: PR, tekst: Esther Luijk)

Een verrassend programma, dat is wat Theater de Veste wil voor haar bezoekers. In seizoen 2018-2019 wordt dat niet alleen gerealiseerd door bekende en minder bekende artiesten een podium te bieden, maar ook door te focussen op de wetenschap en kennis die Delft te bieden heeft.

Een beetje anders dan anders dus, het aanbod van het nieuwe seizoen. Musicals en operavoorstellingen maakten eerder al plaats voor een groter aanbod in het genre 'college & debat', en die lijn wordt dit jaar nog wat meer doorgetrokken. "We leggen wat meer de focus op de wetenschap- en kennisprogrammering", vertelt directeur Jan Bartels. "Iedereen die een goed verhaal heeft, verdient een podium, of je nu een danser, cabaretier, professor of kok bent. We rekken het begrip 'podium' breder dan alleen theater en muziek. Nederland, maar ook zeker Delft in het bijzonder, barst van de wetenschappers, geleerden, en vakmensen die kunnen bijdragen aan een mooie, interessante avond."

College & Debat
Binnen het genre wordt bijvoorbeeld de 'Science Battle' aangeboden, waarin jonge wetenschappers elkaar op het podium uitdagen wie het beste onderzoek heeft. Ook journalist Joris Luyendijk maakt zijn opwachting op het podium, met een college waarin je leert op een nieuwe manier naar nieuwsmedia te kijken. In 'Professoren in de theaterarena', geven drie spraakmakende hoogleraren een mini-college en gaan vervolgens met elkaar en het publiek in debat. "We hebben ervaren dat hier behoefte aan is", verklaart Bartels de uitgebreidere wetenschap- en kennis programmering. "We willen voor alle Delftenaren een gevarieerd aanbod, en de studenten van de TU hebben nu eenmaal een andere nieuwsgierigheid dan jij en ik. Op deze manier bieden we een 360 graden programmering."

Programmering
Natuurlijk biedt het theater ook voor de theater-, dans- en muziekliefhebbers nog heel veel moois. Zo zijn een aantal grote namen, zoals Brigitte Kaandorp, Arjen Lubach, Ali B en Paulien Cornelisse terug te vinden in het programmaboekje en vinden ook internationaal bekende theatergezelschappen hun weg naar Theater de Veste. Maar ook de aanstormende artiesten, zoals Patrick Laureij, Davy Pieters en Eva Crutzen, krijgen een kans om te laten zien wat ze kunnen, vertelt Bartels. "Zij zijn de toekomst. De jonge makers, de nieuwe generatie, die ook een verhaal te vertellen hebben. Zij verdienen ook een podium. Dat is wat wij ze bieden."

Bartels merkt overigens een interessante ontwikkeling op in de theaterwereld. "Je ziet dat toneelgezelschappen steeds vaker de actuele maatschappelijke thema's aangrijpen om hun voorstelling omheen te bouwen. Denk bijvoorbeeld aan 'thuislozen', een toneelstuk waarin je wordt uitgedaagd om na te denken hoe we vredelievender samen kunnen leven. De makers nemen echt de tijd om de bezoeker mee te nemen in een verhaal en ze te betrekken bij de voorstelling. Die andere beleving, bijvoorbeeld een scene backstage, buiten de traditionele lijstsetting, spreekt bezoekers erg aan."

De kaartverkoop voor het nieuwe theaterseizoen is dit weekend gestart. Kijk voor de hele programmering en kaartverkoop op
www.theaterdeveste.nl

Een theatrale binge-watch marathon in Delft

Eén van de nieuwe locaties van het Delft Fringe Festival dit jaar is Royal Delft, die jaar haar 365-jarig jubileum viert.

Van donderdag 31 mei tot en met zondag 10 juni staat Delft voor de achtste keer in het teken van het Delft Fringe Festival. Het belangrijkste en grootste theaterfestival voor jonge makers in Nederland combineert onverwachte locaties in de binnenstad van Delft met ambitieus talent. Deze festivaleditie bevat voorstellingen van 51 verschillende makers, die verspreid over 11 dagen ruim 418 voorstellingen spelen in de disciplines muziek(theater), live art, kleinkunst, circus, dans, cabaret, toneel, opera en familietheater. Met 209 uur aan voorstellingen biedt het Delft Fringe Festival daarmee de ideale theatrale binge-watch marathon voor deze zomer.

De spannende combinatie van ambitieus talent en onverwachte locaties is één van de dingen die het Delft Fringe Festival uniek maakt. Voorstellingen vinden zowel plaats in de traditionele setting van het theater, als op ludieke plekken zoals een woonboot, schuur, atelier, molen, café of roeivereniging.

Delft Fringe Festival biedt dit jaar de mogelijkheid kaarten online in de voorverkoop aan te schaffen. Daarnaast introduceert het Delft Fringe Festival dit jaar advies bij jouw keuze. Weet je door het grote aantal voorstellingen niet meer waar je naartoe moet? Tijdens het festival kun je dagelijks terecht in het Rietveld Theater en bij de stand op de Markt.

Ook dit jaar is er weer een uitgebreid randprogramma. Boek één van de arrangementen (Verrassingstour, Familietour, Canaltour) en leer Delft onder leiding van stadsgids Via Vanessa op een andere manier kennen. Uiteraard kun je dit festival ook genieten van een creatieve festivalhap in het Rietveld Theater, kun je je longen uit je lijf zingen tijdens Re's Karaoke Feest (za 9 juni) en kun je op de laatste dag van het festival een bezoek brengen aan de prijsuitreiking van de Delft Fringe Festival Publieksprijs (zo 10 juni).

Start verkoop Wonen in Antoni

Op de projectwebsite www.woneninantoni.nl vindt u alle informatie die u wilt hebben over dit project

Het nieuwbouwproject Antoni gaat op korte termijn in de verkoop en wij informeren u graag over dit unieke project.

Op de projectwebsite www.woneninantoni.nl vindt u alle informatie die u wilt hebben over dit project, zoals de prijsklassen, de plattegronden en de informatie over de locatie van de compacte studio's en de prachtige loftwoningen.

Compact studio
De studio's zijn sfeervolle, praktische appartementen met een woonoppervlakte van circa 25 tot 50 m² met een uitzicht op het park of binnentuin. Alle studio's worden 'Start Smart' aangeboden en zijn inclusief sanitair, tegelwerk, keuken, wand- en vloerafwerking in uw eigen stijl.

Start verkoop studio's
Maandag 14 mei 2018
Van 17.30 tot 19.30 uur
Presentatie architect 18.00 uur
Westcord Hotel
Olof Palmestraat 2, 2616 LM Delft

Royale loftwoningen
De loftwoningen, vanaf circa 170 m² tot 275 m², zijn gelegen op de vier bovenste verdiepingen in Antoni en hebben balkons, dakterrassen en/of loggia's met een inspirerend uitzicht over Delft. U kunt de loftwoningen naar eigen wens indelen. Op deze manier wordt uw nieuwe thuis helemaal op maat gebouwd.

Start verkoop loftwoningen
Dinsdag 22 mei 2018
Van 19.00 uur tot 20.30 uur
Presentatie architect 19.30 uur
Het Rieten Dak in Delft
Middelweg 3, 2616 LV Delft

Maak op tijd uw afspraak

Bezoekt u binnenkort de gemeente voor bijvoorbeeld het aanvragen van een paspoort, rijbewijs of identiteitskaart? Maak dan voordat u langskomt eerst een afspraak. Een afspraak maakt u via www.delft.nl/afspraak of u belt hiervoor het telefoonnummer van de gemeente, 14015. Wist u dat u veel producten en diensten online kunt aanvragen? U hoeft dan helemaal niet naar de gemeente te komen. Kijk op www.delft.nl of dit ook voor uw product geldt.

Gemeente Delft | Stationsplein 1 | alleen op afspraak, via www.delft.nl/afspraak of tel. 14015 | actuele openingstijden vindt u op www.delft.nl. U kunt bij de gemeente alleen per pin betalen.

Wegwerkzaamheden
Binnenstad

Asvest: Tot en met 22 juni zijn er werkzaamheden voor de aanleg van tramlijn 19. De Zuidpoortgarage blijft bereikbaar.
Beestenmarkt: Van 14 tot en met 17 mei zijn er werkzaamheden aan kabels en leidingen.
Oosteinde: Van 14 mei tot en met 16 augustus zijn er werkzaamheden aan het riool. Op het deel waar wordt gewerkt is geen doorgaand verkeer mogelijk.
Phoenixstraat: Tot en met 10 juli wordt de trambaan verlegd en de Phoenixstraat definitief ingericht. Tijdens de werkzaamheden is de ventweg doodlopend voor verkeer.
Trompetstraat: Tot en met 27 juli is de Trompetstraat vanwege werkzaamheden afgesloten voor gemotoriseerd verkeer.
Verwersdijk: Op 14, 15 en 16 mei zijn er werkzaamheden aan kabels en leidingen. Op de locatie waar wordt gewerkt is de Verwersdijk afgesloten. De afsluiting is op het deel: Molenstraat - Kantoorgracht (14 mei). Molenstraat - Van der Mastenstraat (15 mei), Doelenstraat - Vaandelstraat (16 mei)

Verhuiswerkzaamheden:
Oosteinde 171, op 15 en 16 mei van 7.30 - 17.00 uur
Oude Delft 16, op 14 mei van 10.30 - 16.30 uur

Werkzaamheden Hof van Delft

Spoorsingel: Tot en met 31 augustus zijn er werkzaamheden op het deel tussen de De Vriesstraat en De Heemstrastraat.
Stationsplein: Tot begin 2020 is het Stationsplein niet te bereiken via de zuidkant.

Werkzaamheden Voorhof en Buitenhof

Gebbenlaan: Tot en met 31 mei is de weg opengebroken tussen huisnummers 48 en 51. Fietsers en voetgangers kunnen passeren, voor automobilisten geldt een omleiding.

Werkzaamheden Wippolder en Schieoevers

Christiaan Huygensweg: Op 18 mei worden er markeringen aangebracht op het wegdek. Er is 1 rijstrook afgesloten, verkeersregelaars begeleiden het verkeer.
Engelsestraat: Tot en met 30 april 2019 is de aansluiting richting de Zuidwal afgesloten vanwege bouwactiviteiten.
Feldmannweg: Tot en met 22 mei wordt de riolering vervangen. Verkeer blijft mogelijk door de aanleg van rijplaten.
Sint Sebastiaansbrug: De Sint Sebastiaansbrug is afgesloten voor zwaar verkeer (hoger dan 2,5 meter of zwaarder dan 5 ton). Zwaar verkeer wordt omgeleid vanaf de A13 (vanuit Den Haag) via de Vrijenbanselaan, Broekmolenweg en Wateringsevest. Vanaf de A13 (vanuit Rotterdam) via de Kruithuisweg/N470, Prinses Beatrixlaan, Westlandseweg en Zuidwal. Automobilisten, fietsers, voetgangers en invalidenvoertuigen kunnen wel gebruikmaken van de brug.

Besluiten
Evenementen Vergunningen

10 mei | delen binnenstad en Delftse Hout | Golden Ten Loop | verleend
11 mei | eiland voormalig Legermuseum | lustrum grachtenconcert | verleend
18-21 mei | sportpark De Biesland | Pinkstertoernooi korfbalvereniging DES | aangevraagd
19 mei | Markt | braderie Fresh Events | verleend
19 mei | Coenderstraat, voor stadskantoor | Delfts Jazz | aangevraagd
20 mei | St. Agathaplein | lustrum DSC | optie
20 mei | TU-campus | survivalstrijd | verleend
28 mei-1 juni | div. routes door Delft e.o. | avondvierdaagse | aangevraagd
31 mei – 11 juni | Markt | Delft Fringe | aangevraagd.

Op www.delft.nl/evenementenkalender vindt u alle evenementen die bij de gemeente zijn aangevraagd en de status van de aanvraag.

Verkeersbesluiten

2612 BK | Sabangstraat thv. nr. 10 | aanwijzen gehandicaptenparkeerplaats (3682008)
2612 VT | Goudenregenlaan thv. nr. 12 | aanwijzen gehandicaptenparkeerplaats (3682011)
2622 HT | Jordaniëstraat thv. nr. 30 | intrekken gehandicaptenparkeerplaats (3685209)
2624 JR | Roland Holstlaan thv. nr. 1060 | intrekken gehandicaptenparkeerplaats (3684279)
2625 TE | Chopinlaan thv. nr. 61 | aanwijzen gehandicaptenparkeerplaats (3684285)
2625 WE | Chopinlaan thv. nr. 141 | intrekken gehandicaptenparkeerplaats (3684083)
2625 WG | Chopinlaan thv. nr. 164 | intrekken gehandicaptenparkeerplaats (3684092).

Aanstellingen onbezoldigd ambtenaar

Op 24 april 2018 heeft het college van burgemeester en wethouders van Delft besloten zeven medewerkers van Hofstad Security, vallend onder de leiding van het afdelingshoofd Vergunningen, Toezicht en Handhaving, aan te wijzen als toezichthouder APV en aan te stellen als onbezoldigd ambtenaar. Voor een periode van vier weken ligt het besluit ter inzage bij de gemeente, Stationsplein 1, op werkdagen van 8.00 tot 15.00 uur en op vrijdag ook van 18.00 tot 20.00 uur.

Omgevingsvergunningen
Aangevraagd

2611 WE | Schuttersveld 33 | bouw: dubbellaagse uitbouw aan achtergevel woning | 30-4-2018
2611 WG | Vesteplein 100 | bouw: wijziging verleende vergunning 2940447 | 2-5-2018
2611 BE | Oude Delft 105 | strijdig gebruik gronden/bouwwerken met RO: ontheffing bestemmingsplan wegens nieuwvestiging kapperszaak | 4-5-2018
2613 JC | Jacoba van Beierenlaan 81 | bouw: aanpassen tenaamstelling vergunning
2614 KD | Dijkshoornseweg 134 | bouw: tijdelijke unit voor bewoning tot realisering bouwplan | 2-5-2018
2624 AE | Papsouwselaan 1E | bouw, reclame: inbouwen van Papa John-filiaal en aanbrengen van gevelreclame | 1-5-2018
2624 ZA | Isaäc da Costalaan 313 | bouw: verbinden van schoolgebouwen dmv. verbreiding | 30-4-2018
2616 LA | Brasserskade 234, rondom het clubgebouw | kap: 6 bomen met slechte gezondheid | 3-5-2018
2612 AX | Ternatestraat 45 | bouw: bovenwoning splitsen in drie zelfstandige woonunits | 6-5-2018
2622 AZ | Chilipad 1 | kap: aantal bomen verplaatsen voor het realiseren van 25 aanleun- en 20 zorgappartementen | 4-5-2018
2622 AZ | Chilipad 1 | aanleg: wegens archeologisch onderzoek mbt. 25 aanleun- en 20 zorgappartementen | 4-5-2018
2622 AZ | Chilipad | aanleg: verplaatsen en verbreden van inrit over watergang | 4-5-2018
2611 NS | Doelenstraat 81 | bouw: dakopbouw | 1-5-2018
2623 AX | Vlinderweg 2 | bouw: antenne en dome op dak | 1-5-2018
2614 KH | Laan van Bentvelsen 50 | bouw: dakkapel | 2-5-2018
2614 KH | Laan van Bentvelsen 52 | bouw: dakkapel | 2-05-2018
2611 PD | Paardenmarkt 77 | bouw: dakopbouw | 3-5-2018
2622 LD | Namibiëstraat 3 | bouw: dakopbouw | 4-5-2018
2613 xx | Coendersbuurt, veld 4.4 | milieu: realiseren van gesloten bodemenergiesysteem buiteninrichting blok 4.4 | 30-4-2018.

RECTIFICATIE: In week 16 stond, onder aangevraagd voor het Stationsplein: verlengen tijdelijk verleende vergunning (2682849) voor antennemast rond station Delft, aangevraagd 10-4-2018. Dat moest zijn: 2624 PT | Industriestraat / Lokomotiefpad | bouw: verlengen tijdelijk verleende vergunning (2682849) voor antennemast rond station Delft | 10-4-2018.

Verleend

2611 CM | Brabantse Turfmarkt 91 | bouw, gemeentelijk monument: gevel begane grond wijzigen | 30-4-2018

2611 JR | Voorstraat 38 | bouw: 2 verticale ramen met tussenpenant op begane grond ipv. 1 grote etalageruit | 1-5-2018

2611 PZ | Gasthuislaan 253 | bouw, gemeentelijk monument, strijdig gebruik gronden/bouwwerken met RO: dakopbouw | 1-5-2018

2611 RL | Molslaan 139 | bouw: gewijzigd verbouwen en uitbouwen achterzijde woning | 3-5-2018

2613 EX | Van de Spiegelstraat 9 | bouw: vluchttrap in achtertuin | 2-5-2018

2613 PR | Plateelstraat 5 | bouw: dakopbouw tpv. huidige vliering | 1-5-2018

2622 HS | Libanonstraat 27 | bouw: buitenpandige rookgasafvoer langs gevel | 2-5-2018

2623 MG | Pijlstaartpad 40 | bouw, strijdig gebruik gronden/bouwwerken met RO: realiseren van nieuwe verdieping met dakterras | 3-5-2018

2624 NN | groenstrook naast Palmyrastraat | bouw: plaatsen van voetbalkooi | 30-4-2018

2625 LR | Gerbrandylaan 34 | bouw: verbouwen van tweede verdieping | 1-5-2018

2628 AL | Rotterdamseweg 137, op de binnenplaats | bouw: tijdelijk plaatsen van tent tbv. studentenprojecten | 1-5-2018

2628 XE | Van Mourik Broekmanweg 4 | bouw, strijdig gebruik gronden/bouwwerken met RO: bestaande bebouwing opnieuw indelen en voorzien van nieuw geplaatste opbouw | 1-5-2018.

Ingetrokken aanvraag

2614 KD | Dijkshoornseweg 156 | bouw: hobbykast wijzigen tot seniorenwoning op eigen grond | 1-5-2018.

Verlengde beslistermijn

2614 KK | Van Paassenkade 13 | bouw, strijdig gebruik gronden/bouwwerken met RO: dakkapel aan voorzijde woning | nieuwe beslisdatum: 20-6-2018

2628 ST | Prins Mauritsstraat 0 | bouw: nieuwbouwwoning | nieuwe beslisdatum: 29-6-2018.

Buiten behandeling gesteld

2613 PH | Pootstraat 115 | bouw: dakopbouw op tweede verdieping | 4-5-2018
2628 BL | Julianalaan 134 | bouw, rijksmonument: interne constructieve aanpassing bij faculteit Bouwkunde | 4-5-2018
2629 HE | Rotterdamseweg 213 | bouw, gemeentelijk monument: plaatsen van houten schuur | 30-4-2018.

Geluidsontheffing

2623 xx | Tanthofdreef | ontheffing geluidshinder artikel 8.3 eerste en tweede lid bouwbesluit 2012 | ontheffing heeft betrekking op in- en uitzetten van rail/weg voertuigen tbv. onderhoudswerkzaamheden aan rail-infra locatie Station Delft Zuid

werkzaamheden vinden plaats in de periode van 2 mei 2018 t/m 6 december 2018, waarbij diverse doordeweekse dagen gewerkt wordt van 0.00-6.00 uur. De werkzaamheden aan de rail-infra kunnen alleen uitgevoerd worden tijdens een buitendienststelling van de rail-infra. Dit is alleen tijdens nachtelijke uren mogelijk omdat er dan geen of veel minder regulier treinverkeer is | 4-5-2018.

Meldingen
Sloopmeldingen

2613 CG | Fransen van de Puttestraat 31 | dakplaten schuur verwijderen | 2-5-2018

2613 NN | Frank van Borselenstraat 160 | asbest verwijderen | 4-5-2018

2623 MT | Fuutlaan 110 | asbest verwijderen | 3-5-2018

2624 ZA | Isaäc da Costalaan 313 | gebouw slopen | 30-4-2018

2625 EM | Pijperring 155 | asbest verwijderen | 3-5-2018

2625 GT | Churchilllaan 59 | asbestplaten in cv-ketelruimte verwijderen | 4-5-2018

2629 HA | Rijksweg tussen A13 en A16 | oliedrukhuisje slopen | 30-4-2018.

Melding bodemenergiesysteem

2613 xx | Coendersbuurt veld 4.4 | aanleg gesloten bodemenergiesysteem buiteninrichting blok 4.4 | 30-4-2018

2613 xx | Van Leeuwenhoekkwartier, blok 1-5 | bouwen van 184 woningen en 3 winkels | 26-4-2018.

Meldingen brandveilig gebruik

2611 EC | Koornmarkt 55-65 | 4-5-2018

2611 WG | Vesteplein 3 | 30-4-2018

2613 GN | Westplantsoen 80 | tbv. studentenbewoning | 3-5-2018.

Meldingen brandveilig gebruik, niet akkoord

2611 BE | Oude Delft 123 | 1-5-2018

2624 LJ | Aart van der Leeuwlaan 332 | 2-5-2018

2625 NA | Gershwinlaan 7 | 1-5-2018

2628 SN | Willem de Zwijgerstraat 13 | 2-5-2018.

Formele publicatie

De formele publicatie van algemeen verbindende voorschriften (verordeningen) en kennisgevingen gebeurt digitaal in een Gemeenteblad op www.officielebekendmakingen.nl. Op www.delft.nl/bekendmakingen vindt u directe links naar deze bekendmakingen van de gemeente Delft, en hoe u beroep en bezwaar kunt aantekenen. Melding doen of omgevingsvergunning aanvragen? Dat kan via www.omgevingsloket.nl.

Autobedrijf Nootenboom blijft met nieuwe ontwikkelingen meegaan

Eén van de monteurs met moderne uitleesapparatuur in de werkplaats. (foto: ML)

NOOTDORP - Autobedrijf Nootenboom is een allround bedrijf, dat altijd met z'n tijd mee blijft gaan.

Mee met de veranderingen die het voortgaan van de tijd nu eenmaal met zich mee brengen, maar niet alles wordt anders. Meegaan met de tijd betekent dus niet veranderen. De persoonlijke relatie met de klanten blijft zeer belangrijk bij het bedrijf aan de Oudeweg in Nootdorp. "Bij dit autobedrijf kent men z'n klanten persoonlijk", vertelt Menno Roeling, bedrijfsleider van Autobedrijf Nootenboom. Het autobedrijf heeft diverse afdelingen. Als eerste natuurlijk de autoverkoop van alle merken nieuwe en gebruikte auto's. Daarnaast is er een werkplaats waar het onderhoud en de reparaties plaatsvinden. Ook de montage en opslag van zomer- en winterbanden is allemaal in eigen beheer. Tevens beschikt Autobedrijf Nootenboom over een eigen schade-afdeling. "Zoals gezegd blijven wij mee gaan met de nieuwste ontwikkelingen", zegt Menno Roeling. "Je ziet bijvoorbeeld dat elektrisch rijden aan een grote opmars bezig is. Daar spelen wij natuurlijk ook op in. Onze monteurs worden hier volledig voor opgeleid. Tevens beschikken wij over een eigen oplaadpunt voor de elektrische auto's die bij ons in onderhoud zijn. Met andere woorden, bij de sales en aftersales gaat men volledig mee met de nieuwste technieken."

KIA en Ford
Op de verkoopafdeling is er uiteraard volop verkoop van de merken KIA en Ford. Autobedrijf Nootenboom heeft van oorsprong een rijke historie van deze merken. Maar gedurende de jaren zijn er steeds meer merken bij gekomen. Dus ook alle andere denkbare merken kunnen hier worden aangeschaft. "Daarnaast importeren wij jong gebruikte auto's vanuit heel Europa", zegt Roeling. "Voor een goede occasion ben je hier dus aan het juiste adres. Ook voor een compacte middenklasser voor de krappere portemonnee kunt u bij ons terecht. Hebben wij de geschikte auto niet voor u, dan zorgen wij met een zoekopdracht dat wij deze wel aan u kunnen aanbieden." Meegaan met de veranderingen van deze tijd is belangrijk. Daarom is Autobedrijf Nootenboom ook actief met private lease. Het is een goede partner als het hier om gaat. Van de compacte KIA Picanto tot de robuuste Ford Kuga: bij Autobedrijf Nootenboom kun je een aantrekkelijk leasecontract afsluiten.
In de toekomst gaan steeds meer merken werken met verschillende Connected Car Services. Dit is een systeem dat er voor zorgt dat uw auto in verbinding staat met uw smartphone. Op afstand worden diverse punten voor u in de gaten gehouden. Zoals bijvoorbeeld bandenspanning, verbruik en eventueel onderhoud. Ook KIA werkt hier al mee en dit systeem kan bij Autobedrijf Nootenboom worden geïnstalleerd. Autobedrijf Nootenboom kan voor alle automerken het onderhoud uitvoeren. "Dat gebeurt steeds vaker met een onderhoudsbudget", zegt Roeling. "Onderhoud op maat uitgevoerd en dat allemaal op basis van een vooraf opgesteld onderhoudsbudget." Hij wil nog maar eens benadrukken, dat in de werkplaats van het bedrijf gewerkt wordt met de allernieuwste apparatuur, waaronder universele uitleesapparatuur voor alle merken. Ja, want ook daar komt steeds meer elektronica bij kijken." De monteurs van Autobedrijf Nootenboom volgen dan ook het hele jaar door bijscholingscursussen. Drie tot vijf dagen per jaar worden zij bijgeschoold in de nieuwste technische ontwikkelingen. De oorspronkelijke eigenaar, Henk van Wijk, zit al meer dan vijftig jaar in de automobielbranche. In al die jaren heeft hij veel zien veranderen. "Een ontwikkeling die eerst vijftig jaar in beslag nam, duurt tegenwoordig maar vijf jaar", legt hij uit. "Zo snel gaat de technische ontwikkeling." Hij wil binnenkort echt een stap terug gaan doen. Daarom heeft sinds 1 januari van dit jaar Menno Roeling de operationele leiding binnen Autobedrijf Nootenboom gekregen.

Autobedrijf Nootenboom
Oudeweg 29
2631 PA Nootdorp
(015) 310 99 55
www.nootenboom-nootdorp.nl

Mitsubishi Outlander PHEV sterk verbeterd met gelijke prijs

De uiterlijke veranderingen zijn goed zichtbaar.

Mitsubishi heeft de Outlander PHEV op een aantal punten verbeterd.

Aan de prijs is echter niet gemorreld, die blijft helemaal hetzelfde. Dat betekent dat je al een Mitsubishi Outlander PHEV in Pure uitvoering kunt rijden voor een prijs van 35.990 euro. Mitsubishi kan zich de bouwer noemen van de bestverkochte plug-in hybride van Europa. Nu nog eens verbeterd en voorzien van een nieuwe generatie aandrijflijn. De belangrijkste resultantes van de veranderingen zijn: meer vermogen, een grotere batterij en een elektrische topsnelheid van 135 kilometer per uur.

Exterieur
Medio september staat de vernieuwde Mitsubishi Outlander PHEV ook in de Nederlandse showrooms. Ook aan de buitenkant zijn er de nodige veranderingen zichtbaar. Er is bijvoorbeeld een nieuw ontworpen grille, bi-LED koplampen, LED-mistlampen, 18-inch lichtmetalen two-tone spaakvelgen, een achterspoiler en nieuwe skidplates aan de voor- zowel als aan de achterzijde.

Interieur
Binnen vallen meteen de nieuw ontworpen voorstoelen op. Ga je er in zitten, dan merk je ook snel de verbeterde zijdelingse steun op. De luxere Instyle en S-Edition uitvoeringen krijgen heel fraaie gecapitonneerde leren bekleding, de overige versies hebben hoogwaardig Comfort tec-synthetisch leer. Alle versies hebben een vernieuwde middenconsole, om diverse nieuwe functionaliteiten te herbergen en een nieuw instrumentenpaneel. Achterpassagiers krijgen nieuwe ventilatieroosters en een usb-aansluiting. De nieuwe aandrijflijn is op technisch gebied de belangrijkste wijziging. De 2.0-liter benzinemotor is vervangen door een nieuwe Atkinson 2.4-litermotor, die specifiek voor toepassing in een plug-in hybride is ontworpen. Het vermogen van de generator en accu zijn met 10 procent verhoogd en de capaciteit van de aandrijfaccu is met 15 procent toegenomen. Het vermogen van de achterste elektromotor is daarnaast met 10kW verhoogd. Met onder meer als resultante die genoemde elektrische topsnelheid.

Preuninger Haagland
www.preuninger.nl

Facelift van de Mercedes-Benz C-Klasse

De Mercedes-Benz C-Klasse is gefacelift en de eerste prijzen zijn bekend gemaakt. Een overgang naar een nieuwe verbruikscyclus maakt, dat de auto iets duurder is dan voorheen.

Allereerst zijn de prijzen van de C200 en de C220d bekend geworden, versies uit het midden van het benzine- en dieselaanbod. De voorlopig meest voordelige facelift is de C-Klasse. De sedan-uitmonstering bedraagt 46.316 euro. Voorheen moest deze versie 44.962 euro opbrengen.
Als Estate kost deze 184 pk sterke uitvoering minimaal 52.699 euro.
De 9G-Tronic-automaat was voorheen standaard en dat is nog altijd het geval. Ook vierwielaandrijving behoort bij de C200 tot de mogelijkheden. De sedan met 4Matic kost 52.043 en de Estate 53.780 euro. Dieselen met een 194 pk sterke C220d kan vanaf 49.967 euro, waar die versie voorheen 48.155 euro moest opbrengen.
Als Estate kost de zelfontbrander 52.699 euro. Uiteraard loopt de prijs rap op als er wat fijne optiepakketten worden aangevinkt, maar standaard is de C-klasse wel voorzien van alle 'noodzakelijke' items. Zo is cruisecontrol op de genoemde motorversies altijd aanwezig, net als klimaatregeling en de reeds genoemde automaat. Wel krijgt de basisversie nog altijd halogeenkoplampen en is het fraaie, brede scherm dat op het dashboard prijkt optioneel. Standaard monteert Mercedes een audiosysteem met een aanzienlijk kleiner scherm.

Het aantal inruilers en dus het aanbod occasions wordt steeds groter

Honda CR-V in de showroom, een Top Occasion bij Auto Ruiter. (foto's: ML)

WATERINGEN – Het aanbod occasions bij Auto Ruiter aan het Oosteinde 21 is de afgelopen tijd heel erg toegenomen.

Stuk voor stuk streng geselecteerde auto´s. De beste keuze voor een occasion, van Honda en ook van andere merken, maak je dus hier. Het aantal inruilers dat steeds groter wordt, dat is waarom het aanbod occasions ook groter wordt. Nieuw verkochte auto´s leveren vaak inruilers op. "De verkoop is goed en zal nog toenemen en dan krijgen we ook weer een heleboel inruilers binnen. Die zijn weer aantrekkelijk voor andere klanten. Ons aanbod occasions zal dus zeker een heel stuk toenemen de komende tijd." De occasions van deze Honda-dealer, het merk dat uiteraard vooral in het aanbod is vertegenwoordigd, variëren in prijs van een paar duizend euro tot zo'n 30.000 euro. "In onze showroom staan meestal zo'n 25 tot 30 occasions", vertelt hij. "De auto's worden verkocht met vijftien maanden volledige garantie. Daarnaast is er voor aflevering een volledige onderhoudsbeurt uitgevoerd en is de auto APK-gekeurd. "Helemaal nieuw is onze review-service", gaat Van der Meer verder. "Is er een reparatie uitgevoerd? Heeft er onderhoud plaatsgevonden in de werkplaats? Laat via de ANWB even een beoordeling achter. Deze review wordt doorgelinkt naar de website van Auto Ruiter. De koper krijgt bovendien Honda Assistance van één jaar, voor hulp bij pech onderweg. En de volledig hertekende en nieuw ontworpen Honda Civic vijfdeurs is echt een verkooptopper gebleken en zal dat blijven. "Iedereen zal zich de officiële introductie van de Honda Civic nog wel weten te herinneren", zegt eigenaar Wim van der Meer. "Een sterk staaltje Japanse innovatie, vol technologisch vernuft." De nieuwe Honda Civic vijfdeurs heeft een sportieve spirit, te leveren met twee krachtige motoren: de 1.5 i-VTEC van 182 pk en de 1.0 i-VTEC van 129 pk. Naar keuze met een handgeschakelde zesversnellingsbak of continu variabele CVT-automaat. Wim van der Meer van Auto Ruiter ziet steeds meer belangstelling voor deze auto.
Meer informatie: (0174) 29 71 61 of www.auto-ruiter.nl.

Occasions Voorjaarsvoordeel bij Toyota DIGO

Peter Huizenga op de afdeling Toyota Plus occasions.

DELFT - Bij Toyota DIGO zijn er weer een heleboel interessante occasions beschikbaar. Door de 'This is the moment' actie, waarbij er veel inruilvoordeel wordt gegeven op een nieuwe Toyota, kan DIGO extra veel occasions scherp aanbieden. Voorjaarsvoordeel bij DIGO! Dus ben je toe aan het inruilen van de huidige auto en op zoek naar een uitstekende occasion: kom dan nu naar DIGO. Op beide vestigingen, aan de Reinier de Graafweg en de Motorenweg, zijn er tot 250 occasions beschikbaar, dus er is keuze genoeg. Een divers aanbod bovendien, want behalve Toyota zijn alle merken occasions goed vertegenwoordigd. In alle prijsklassen. Nu aangeboden met een ongekend groot Voorjaarsvoordeel. DIGO geeft deze actieperiode ontzettend veel extra inruilkorting op een nieuwe Toyota. Natuurlijk zorgt dit voor goedgevulde showrooms met occasions en die biedt DIGO nu extra scherp aan. Bij DIGO ben je verzekerd van een betrouwbare auto voor een zeer scherpe prijs. Natuurlijk wordt iedere auto rijklaar aangeboden. Om je verder optimale zekerheid te verlenen, zijn er ook diverse afleverpakketten mogelijk. Voor Toyota's zijn er de pluspakketten en voor alle andere occasions zijn er de Vakgarant pakketten. "Laat mij of één van de andere verkopers je alles over de mogelijkheden vertellen", aldus Huizenga. "Op alle BOVAG-occasions zit bijvoorbeeld 6 tot 24 maanden garantie." Het landelijk uitgerolde Toyota Plus occasion afleverpakket omvat onder andere: tot 24 maanden Toyota Garantie, uitgebreide afleverbeurt, nieuwe APK bij aflevering, gecontroleerde kilometerstand, poetsbeurt en reiniging interieur, halve tank brandstof en twaalf maanden pechhulp in heel Europa. Voor alle andere merken auto's is er een vergelijkbaar Vakgarant pakket. Na de aanschaf van een occasion is het niet gedaan, wat DIGO betreft. Voor het onderhouden van jouw nieuwe aanwinst blijf je bij dit autobedrijf aan het juiste adres. Op beide vestigingen is er een zeer goede werkplaats, onder de noemer Vakgarage DIGO, voorzien van de modernste apparatuur. Hier kun je terecht voor de jaarlijkse onderhoudsbeurten, maar ook gewoon als er een reparatie nodig mocht zijn. Kijk voor alle acties van DIGO op www.digodelft.nl of tel. (015) 515 00 00.

Qualis Makelaars blijkt sterkste in het hogere segment

Het team Van Daal Makelaardij.

DELFT - Van Daal Makelaardij heeft méér in huis door exclusief lidmaatschap van Qualis Makelaars.

Op basis van het NVM-archief en het Kadaster blijkt dat Qualis met voorsprong marktleider is in het midden- en hogere segment van de woningmarkt. Van Daal Makelaardij in Delft is één van de vijftig geselecteerde kantoren in Nederland die bij Qualis zijn aangesloten. "De combinatie van de plaatselijke-regionale expertise van de Qualis-makelaars en de landelijke marketing biedt ons meer mogelijkheden voor een succesvolle verkoop", zegt makelaar Jan-Paul van Daal. De afgelopen weken werd er weer een aantal nieuwe opdrachten aan de Delftse makelaar verstrekt voor huizen in het exclusieve segment, waaraan het Qualis label wordt toegekend. Binnenkort is hiervan meer te zien op de website van de makelaar.
"De kracht van ons kantoor is overigens dat wij in alle prijssegmenten sterk vertegenwoordigd zijn."

Gedegen kennis
Volgens Qualis is het allereerst van belang dat er een gedegen kennis van de plaats of stad, in dit geval Delft, en de regio van de te verkopen woning is. Dat is zelfs een eerste vereiste. De aangesloten makelaars maken gebruik van het totale relatiebestand van alle Qualis-kantoren. Hiermee kunnen ook latent-belangstellenden voor exclusieve huizen worden bereikt. "Zij die niet heel actief zoeken naar een nieuwe woning, maar toch open staan voor de stap naar een ander huis", zegt Van Daal. "Het woningaanbod waaraan het Qualis-label wordt toegekend heeft hierdoor altijd hogere bezoekersaantallen op Funda. Deze twee effecten resulteren in meer gegadigden per huis en daardoor de meest optimale opbrengst in combinatie met een kortere verkooptijd."

Begeleiding bij aankoop
In 2015 is Van Daal Makelaardij zijn expertise van deskundigheid, klantgerichtheid en service ook gaan inzetten voor nieuwbouwprojecten. "Deze start begon met de verkoop van ons eerste nieuwbouwproject in de Indische buurt en inmiddels is nieuwbouw een niet meer weg te denken dimensie binnen ons kantoor. Het kunnen zijn van de schakel tussen ontwikkelaar, architect, bouwer, notaris en kopers is ons op het lijf geschreven."

NVM Nieuwbouwcoach
"Door de opgedane ervaring bij meerdere projecten hebben wij inmiddels ook een nieuwe service op dit gebied ontwikkeld en dat is de NVM Nieuwbouwcoach." Hierbij treedt Van Daal Makelaardij op als aankoopmakelaar en adviseur van de koper bij de aankoop van een nieuwbouwhuis of appartement. "Wij behartigen daarbij het belang van de koper." In combinatie met de verkoop van de huidige woning van deze klanten hanteert Van Daal Makelaardij hiervoor een scherp tarief.

Doe-De-Verkoop-Test
Heeft u toevallig verkoopplannen? Doe de verkooptest en weet waar u aan toe bent... "De succesvolle actie Doe-De-Verkoop-Test loopt nog steeds", zegt Jan-Paul.
Naar aanleiding van de aanvraag voor een verkooptest gaat één van de makelaars van Van Daal voor u aan de slag! De makelaar analyseert uw verkoopkansen en u krijgt inzicht in de waarde van uw woning en advies over de te hanteren vraagprijs. Ook wordt u op de hoogte gebracht van de te verwachte verkooptijd en krijgt inzicht in 'concurrerende' woningen op de markt. Bel gerust met Van Daal Makelaardij voor een afspraak.

Van Daal Makelaardij, telefoon: (015) 212 73 00 en internet: www.vandaalmakelaardij.nl.

Vroeg je bed uit voor torenhoge kortingen