Delft op zondag

19 maart 2017

Delft op zondag 19 maart 2017


Delft steeds meer D66-bolwerk

Ina Groot, één van de 60.903 Delftenaren die woensdag stemde. Het opkomstpercentage in Delft lag op 82,3 procent. Dat was 2 procent hoger dan de rest van het land. (foto: Koos Bommelé)

DELFT – Als het aan de Delftse kiezers lag, heette de nieuwe premier nu Alexander Pechtold. Ook bij de landelijke verkiezingen scoorde D66 in studentenstad Delft de meeste stemmen.

Door: Jesper Neeleman

Op de landkaart waarin de verkiezingsuitslag van Nederland is verwerkt, is Delft een klein groen vlekje omringd door een blauwe (VVD) massa. Woensdag kwam definitief een einde aan een lange tijd waarin Delft een PvdA-bolwerk was. Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 2010 werd de PvdA voor het eerst voorbij gestreefd door D66. Ook landelijk zijn ze nu ingehaald.
De enige Delftenaar zie een zetel bemachtigde, is Rik Grashoff, de nummer 5 van GroenLinks. "Het is voor GroenLinks een uitstekende uitslag", reageert Grashoff. "Ik ben er heel blij mee. Zo'n hoog aantal zetels hebben we niet eerder gehaald. Hoe dat komt? Ik denk dat het een combinatie is van inspirerend leiderschap van Jesse Klaver, een andere stijl van campagne voeren en een inhoudelijk ijzersterk programma." Grashoff werd bij de verkiezingen in 2010 en 2012 steeds net niet verkozen, maar kwam in 2015 toch in de Kamer nadat Van Ojik zijn zetel opgaf. "Dat voelt toch een beetje als een valse start. Ik ben heel blij dat ik nu vanaf dag één vol enthousiasme kan beginnen."
Bart Smals en Linda Böcker stonden beide op de lijst van de VVD, maar helaas voor hen niet hoog genoeg. "Maar ik ben natuurlijk blij met deze fantastische uitslag", reageert Bart Smals. "Het was onwijs leuk en bijzonder om de verkiezingscampagne mee te maken en te ervaren hoe dat werkt. Een soort avontuur. En wat steeds weer opviel, is dat bekende politici ook gewoon mensen zijn."
Joëlle Gooijer stond nummer 10 op de lijst van de ChristenUnie, die haar vijf zetels behield. "We mogen blij zijn", reageert Gooijer. "ChristenUnie had bijna 60.000 extra stemmen, maar vanwege de hoge opkomst heeft dit niet geresulteerd in extra zetels." De 40-jarige Delftse kijkt tevreden terug. "De campagne was goed, ik ben heel trots op hoe we het hebben gedaan. Het was mooi om mee te maken, debatten te voeren en met Kamerleden op te trekken. Maar ik ga met evenveel liefde nu weer verder met m'n werk in de ouderenzorg en de Delftse gemeenteraad." Lieke van Rossum stond op plek 45 bij de SP. "Ik hoor veel opgeluchte reacties over het feit dat de PVV niet de grootste is", reageert ze. "We zitten alleen nog wel met de VVD opgescheept, dus dat kon beter. We zijn als SP supertrots dat we nagenoeg stabiel zijn gebleven en dat we de grootste op links zijn." Verder vond Van Rossum het mooi om tijdens de campagne weer zo veel mensen te hebben gesproken. "Dit weekend gaan we weer de straat op, om met mensen over de uitslag te praten."

Meer fietsendiefstal en horrorclowns, minder geweld en overvallen

Het politieteam in Delft had het in 2016, in elk geval wat dat aangiftes betreft, iets rustiger dan in 2015. Het totale aantal aangiftes in Delft daalde met 3 procent tot een totaal van 6173. (foto: Koos Bommelé) Foto: Koos Bommelé

DELFT – Het aantal misdrijven is in Delft afgelopen jaar gedaald en het veiligheidsgevoel nam toe. Dat waren de belangrijkste conclusies van de presentatie van de veiligheidscijfers van 2016.

Door: Jesper Neeleman

Gemeente Delft, politie, brandweer en het Openbaar Ministerie presenteerden maandag hun cijfers. "Het gaat heel goed met veiligheid in Delft", concludeerde burgemeester Marja van Bijsterveldt. "Op heel veel terreinen is Delft gelukkig een veilige stad. Een groot deel van de Delftenaren voelt zich veilig." Uiteraard zijn er verbeterpunten. Zo nam fietsendiefstal voor de zoveelste keer toe. In 2015 werd 1400 keer aangifte gedaan van fietsendiefstal, vorig jaar was dat 1567 keer. Dat zijn dus meer dan vier fietsen per dag. Het daadwerkelijke aantal ligt zeer waarschijnlijk nog hoger, omdat lang niet iedereen aangifte doet van fietsendiefstal. "Terwijl dit via internet relatief eenvoudig is om te doen", zei Ronald den Hertog, binnen de politie teamchef van basisteam Delft. De politie probeert met verschillende acties dit typisch Delftse probleem een halt toe te roepen. Maandag werd wederom benadrukt hoe belangrijk het is de fiets goed op slot te zetten en het frame-nummer ergens te noteren. "De verwachting is wel dat fietsendiefstal weer zal dalen als alle stallingen rond het station gereed zijn", zei Van Bijsterveldt.
Het totale aantal aangiftes daalde gelukkig wel: van 6334 keer in 2015 naar 6173 keer vorig jaar. In 2014 lag het aantal aangiftes op 6978, in 2013 was het 7111. Het aantal aangiftes in Delft is nu voor het zevende jaar op rij gedaald. "Maar helaas nam niet alles af", voegde Den Hertog eraan toe. Zo werd vorig jaar 482 keer geprobeerd bij een Delftse woning in te breken. In 2015 gebeurde dit 422 keer. Kijkend naar het aantal inbraken per duizend woningen, doet Delft het dan ook slechter dan veel andere steden, merkte de politie op. Het inbrekersgilde werd meerdere keren in de kraag gevat. Vaak was dit te danken aan oplettende burgers, steeds vaker verenigd in WhattsApp- of Buurtpreventie-groepen. Zo kon 'de ruitenwisserknakker' in Tanthof in een vroeg stadium worden aangehouden door oplettende ogen binnen de plaatselijke WhattsApp-groep, die al 1200 leden kent. "Zo is erger voorkomen", zei Den Hertog. Ook de burgemeester roemde de betrokken Delftse burgers. "We zitten hier vandaag met vier partijen, maar er hadden nu ook burgers achter me kunnen staan. Veel van hen zetten zich in voor de veiligheid in de stad", zei Van Bijsterveldt. "Delft streeft naar meer WhattsApp-groepen", zei Den Hertog later. "We nodigen Delftenaren daarom uit om zich aan te sluiten bij groepen of nieuwe groepen op te richten."
Positief was het dalende aantal overvallen. Waren dit er in 2015 tien, afgelopen jaar waren dat er nog twee. Geweld daalde met 20 procent tot 439 gevallen in 2016. Het aantal straatroven steeg licht: van 28 naar 30 in 2016. Dat jaar werden twaalf verdachten voor straatroof aangehouden. Het aantal incidenten met verwarde personen nam vorig jaar met 10 procent toe. Teamchef Den Hertog is dan ook verheugd met het convenant dat politie, GGZ Delfland, gemeente en de Opvang Verwarde Personen in Den Haag maandag tekenden. "Niet alleen omdat deze incidenten veel politiecapaciteit vergen, maar vooral om te voorkomen dat verwarde personen onnodig in een politiecel belanden. Het is van groot belang dat ze snel worden doorgeleid naar goede zorg."
Bijzonder was afgelopen jaar ook de komst van horrorclowns. Deze doken ook in Delft op. Bij drie gelegenheden werden vorig jaar zes jongens van 13 tot 16 jaar aangehouden voor het verstoren van de openbare orde. Dit omdat zij met hun enge clownsmaskers anderen de stuipen op het lijf wilden jagen. Eén andere jeugdige ging bewapend met een mes op jacht naar horrorclowns. Alle zeven horrorclown-gevallen hebben taakstraffen gekregen. Ook bijzonder: vier vrouwen die werden gearresteerd en veroordeeld voor een inbraak aan de Ruys de Beerenbrouckstraat.

Bewoners Sterflat verbaasd over artikel

DELFT – Bewoners van de Sterflat in de Griegstraat lazen afgelopen weekend vol verbazing over de geluidsoverlast in hun flat, waarover medebewoner Gunther Niessen klaagde.

"Wat hij in het artikel vertelde, dat we hier continu geluid horen, dat klopt helemaal niet", laat één bewoonster weten. "Ja, de verwarming tikt heel af en toe, zoals in elk huis, maar verder is hier helemaal geen geluidsoverlast. Het is onzin. Veel mensen zijn verontwaardigd over het artikel in Delft op Zondag." Een andere bewoonster, die eveneens anoniem wil blijven, bevestigt dat Niessen de enige inwoner is die geluidsoverlast ervaart. "Ja, vroeger hoorde je weleens getik", begint ze, "maar sinds de ketels zijn vervangen horen we niets. Bovendien treffen de complexbeheerder en woningcorporatie Vidomes absoluut geen blaam. Ze doen juist veel voor de bewoners hier."
Volgens de twee bewoners is Niessen verward en ziet en hoort hij zodoende dingen die er niet zijn. "Hij leeft in een waanwereld. Zodoende hoort hij het in zijn beleving misschien wel echt allerlei geluiden en bijt hij zich er daarom zo in vast. Maar wij hebben nergens last van."

Ben Boer (73)

-Wat bent u hier aan het Componistenpad aan het doen?
"Ik ben uien aan het zaaien in m'n volkstuin. Ik heb hier zo'n 50 vierkante meter. Daar verderop komen m'n aardappels. Ik heb deze volkstuin nu zo'n vier jaar. Hartstikke leuk. Ik heb altijd wat te doen, het levert vers eten op en er komen hier meerdere Turken. Daar kan ik goed mee opschieten."

-Hebben jullie geen ruzie gekregen na afgelopen weekend?
"Nee, joh. Daar bemoei ik me niet mee. Ik snap alleen niet hoe Erdogan zulke dingen kan zeggen over nazi's, en zo. Maar dat soort conflicten spelen hier op de tuin helemaal niet."

-Heeft u afgelopen week nog iets leuks meegemaakt?
"Ik heb genoten van het voetballen. Van Leicester City tegen Sevilla. Het was niet mooi, maar alle-jezus spannend. Ik zat op het puntje van m'n stoel. Zelf ik ben ik al jaren Feyenoord-supporter. Op m'n dertiende ging ik voor het eerst met m'n oom mee naar de Kuip, daarna heb ik nog jaren een seizoenskaart gehad. Tot ik m'n vrouw leerde kennen. Toen was dat afgelopen."

-Wie speelden er in die tijd?
"Coen Moulijn, Franz Hasil, Pieters Graafland, Theo Laseroms, Rinus Israël. Ik ging met plezier naar de Kuip, al verloren ze ook weleens."

-Worden ze kampioen?
"Ik hoop het. We krijgen straks Heerenveen uit en Ajax uit. Als we die winnen, weet ik zeker dat het gaat lukken."

-Wat is uw nieuws van de week?
"De verkiezingen natuurlijk. Ik ben blij dat Wilders niet de grootste is. Zelf heb ik op de SP gestemd."

Dinsdagavond, 20.20 uur

Foto: Koos Bommelé

DELFT – De Delftse Horeca Senioren Sociëteit was dinsdag met een delegatie naar het Reinier de Graaf Gasthuis gekomen. Ze kwamen goed nieuws en een cheque van 1850 euro brengen. De club van horecaondernemers op leeftijd steunt met enige regelmaat goede doelen. Dit keer was de keuze gevallen voor de Vrienden van Reinier. Dit bedrag zal door deze stichting worden besteed aan het veraangenamen van het verblijf op de kinderafdeling. Op de foto, van links naar rechts: Dirk van Leeuwen, Louw den Dunnen, Aad Rust, Tiny Wensveen, Eric Boer, Leo Quack en Nora.

'De lente is een prima moment voor een nieuwe fiets'

Olaf Karlas levert een nieuwe elektrische fiets af aan een blije klant. (Foto: EvE)

Als de eerste mooie dagen aanbreken merkt fietsspecialist Paul Karlas dat direct. Het is meteen druk in de winkel. Logisch, want het aanbreken van de lente is het moment om je fiets na te laten kijken of een nieuwe aan te schaffen.

"De lente is het jaargetijde waarin veel mensen zich gaan oriënteren op een nieuwe fiets", vertelt Paul Karlas. Dan zijn ze bij de fietsspeciaalzaak aan het Bartokpad aan het goede adres. Want ze weten daar alles van fietsen. "Het begint altijd met de vraag: wat wil je met de fiets gaan doen?", legt Karlas uit. "Naar je werk? Een tocht maken? Sportief fietsen? We hebben fietsen voor ieder doel en voor alle leeftijden."

Sinus
De laatste jaren is de elektrische fiets enorm in opmars en Karlas gaat daar in mee. Zijn winkel herbergt een ruim assortiment. Sinds kort verkoopt hij ook een nieuw merk: Sinus. "Een Duits merk met een Bosch-middenmotor en de accu in het midden, dat zorgt voor een prettige gewichtsverdeling. Met zeven versnellingen en een lage instap is dit een prettig geprijsde allrounder. Op de Sinus zit een voorjaarsaanbieding."
Een andere nieuwe aanwinst is de Gazelle met het Shimano Steps systeem. "Een elektrische fiets die heel natuurlijk aanvoelt, met een krachtige middenmotor. Je zoeft vrijwel geruisloos over de weg."

Uitbreiden
Naast de elektrische fiets is ook de aloude 'gewone' fiets nog volop aanwezig in het assortiment. Sportfietsen, toerfietsen of de tegenwoordig zo populaire 'transportfietsen' met een kist of mand voorop: Karlas heeft ze allemaal. De winkel is zelfs zo vol dat hij graag wil uitbreiden. "Waarschijnlijk krijg ik aan het eind van het jaar de beschikking over een deel van het pand hiernaast", vertelt hij. "Dat biedt dan weer nieuwe mogelijkheden."
De lente breekt aan, en de mooie dagen lokken, maar natuurlijk blijft het wel Nederland en een regenbui is nooit ver weg. Natuurlijk heeft Karlas ook een mooi assortiment regenkleding van Agu en HappyRainyDays. Wil je ook je spullen droog houden, dan is de Ortlieb fietstas ideaal: waterdicht, stofdicht en vuilafstotend. Voor fietsen en toebehoren: team Karlas helpt u graag!

Alex Buurman

Alex Buurman (59) is licht- en geluidstechnicus bij het Rietveld Theater en bij Lijm & Cultuur. Hij wil een lans breken voor Delft als cultuurstad.

Foto: Marc Schapers

1. Waarom wil je in het Rietveld Theater worden gefotografeerd?
"Ik vond het een lastige keuze. Het Rietveld Theater én Lijm & Cultuur zijn voor mij allebei belangrijke plekken in de stad. Beide zijn een verrijking voor Delft."

2. En wat gaf de doorslag?
"Hier in het Rietveld Theater komen mensen die anders waarschijnlijk nooit naar het theater gaan. Ik vind het belangrijk dat iedereen met cultuur, in welke vorm dan ook, in aanraking komt. Het stemt tot nadenken. Het Rietveld Theater is goedkoop, de programmering is laagdrempelig. Ook het plezier en de toewijding waarmee de vrijwilligers hier werken maakt blij."

3. Wat houdt je werk in?
"De technicus is verantwoordelijk voor het licht en het geluid van de voorstelling: van cabaretvoorstellingen tot en met klassieke concerten en alles wat daar tussen zit. Bij Lijm & Cultuur verzorg ik vooral het geluid bij evenementen en conferenties."

4. Bij Lijm & Cultuur doe je ook andere dingen…
"Ik heb daar m'n eigen geluidsstudio. Ik maak veel voice overs, dus spraak en beeld op de juiste manier combineren. Maar mijn hart ligt vooral bij het opnemen en produceren van muziek. Dat is en blijft het allerleukste om te doen."

5. Ben je altijd Delftenaar geweest?
"Ik ben geboren in Den Haag en opgegroeid in Rotterdam, sinds 1992 woon ik hier. Ik ben naar Delft gekomen omdat ik verliefd werd op een Delftse. 25 Jaar later ben ik hier nog altijd."

6. Bevalt de stad je?
"Zeker. Of het nu mooi of lelijk weer is, ik vind het heerlijk om door de stad te fietsen. Op zondagmorgen ga ik naar het Rietveld Theater om het klassieke concert 'te doen'. Het is dan is nog stil op straat. Als ik na het concert terug naar huis fiets is de stad inmiddels ontwaakt en levendig."

7. Als ik burgemeester van Delft was…
"Het behoort waarschijnlijk niet tot de bevoegdheden van een burgemeester, maar ik zou de man of vrouw die verantwoordelijk is voor de tweerichtingsfietspaden in de stad veroordelen tot levenslang en het verkeer regelen in de TU-wijk met zo'n ouderwets klapbord uit de jaren zestig."

8. Waar kijk je met veel plezier op terug?
"Ik ben beroepsmusicus geweest tijdens de hype van de Nederlandstalige popmuziek. Het was de tijd van Doe Maar. Zelf speelde ik toetsen in de band van Margriet Eshuijs en van Hans de Booy. Een leuke periode om mee te maken met veel glamour, inclusief vip-behandelingen en flauwvallende meisjes."

9. Ik wil altijd nog eens…
"Het blijft waarschijnlijk altijd een jongensdroom, maar ik wil de muziek voor een musical schrijven. Het moet tegenhanger moeten worden van de huidige musicals, die wel erg plat en makkelijk zijn. Ik ben opgegroeid met Annie M. G. Schmidt en Harry Bannink. Die muzikaliteit en creativiteit zijn bij de musicals van tegenwoordig ver te zoeken. Dus die jongensdroom blijf ik koesteren."

10. Wil je nog iets kwijt aan onze lezers?
"Het klinkt wellicht een tikkeltje hoogdravend, maar we moeten ons realiseren dat zonder cultuur alles ophoudt. Alle ontwikkeling stopt dan. En ik pleit ervoor niet alleen voorstellingen te maken die iedereen aardig of mooi vindt. We moeten mensen ook prikkelen. En het Rietveld Theater is daarvoor het uitgelezen podium."

n Muziekvereniging Prins Hendrik heeft een nieuwe activiteit: workshops voor accordeonisten, gegeven door Tara Diepeveen. De eerstvolgende workshop is op 21 april, deelname kost 5 euro. Zie voor meer info www.prinshendrikdelft.nl. n ETP Holland organiseert zaterdag 18 maart van 10.00 uur tot 16.00 uur de Delftse Onderwijsmarkt. In de Hoven Passage wordt dan informatie gegeven over buitenschoolse opvang en basisonderwijs. Zie voor meer info facebook.com/delftseonderwijsmarkt. n Zoek je hulp voor een paar uurtjes in de tuin of in huis? Voor jezelf of je buur of ouder, kijk dan naar het aanbod op www.wijzelf.nl/delft. n In de bieb van Den Hoorn staat het eerstvolgende TabletCafé, op dinsdag 28 maart van 11.00 uur tot 12.00 uur, in het teken van Google. Meer info: www.debibliotheekmm.nl. n Inwoners van de Avalex-gemeenten kunnen op zaterdag 25 maart gratis compost scheppen bij de Avalex-milieustraten. Op www.avalex.nl staat een overzicht van alle zes locaties en de openingstijden. n Het Reumafonds houdt binnenkort de jaarlijkse landelijke collecte. In de week van 21 tot en met 26 maart 2016 komen vrijwilligers in actie om geld op te halen voor de bestrijding van reuma. n De Anglicaanse priester Broeder Andrew uit Jordanië brengt donderdag 23 maart vanaf 20.00 uur een 'Boodschap van Hoop uit het Midden-Oosten' in de Evangelische Gemeente Morgenstond aan het Achterom 46 in Delft. De thema-avond is gratis. Meer info: www.holyland-deaf.org/boodschapvanhoop. n Ademtherapeut Borg Diem Groeneveld verzorgt zaterdag 1 april een workshop 'Adem en zangstem'. De workshop is van 10.00 uur tot 13.00 uur op het Bagijnhof 21. Zie voor alle info en aanmelden www.koorschooldelft.nl/volwassenen. n Muziekvereniging Caecilia uit Schipluiden geeft zondag 19 maart om 14.00 uur een groots en spraakmakend concert. Vanaf 14.00 uur is de uitvoering van de bekende Schilderijententoonstelling van Modest Moussorgski in de RK kerk aan de Burgemeester Musquetiersingel 56 in Schipluiden. Toegang is vrij. n De Oecumenische Vrouwensynode streeft vanuit een feministische visie op mens, geloof en samenleving naar rechtvaardigheid op het gebied van gender, cultuur, godsdienst, leeftijd en seksuele voorkeur. Op 25 en 26 maart organiseren ze Het Synodeweekend. Meer info www.vrouwensynode.nl/synodeweekend. n Humanitas start in Delft Gezinsnetwerk+ met een nieuw vrijwilligersprogramma voor gezinnen die behoefte hebben aan meer contacten. Vrijwilligers zijn netwerkcoaches die een half jaar lang met het gezin aan de slag gaan om hun netwerk uit te breiden. Humanitas zoekt naar vrijwilligers die dat graag willen doen. Bel voor meer info naar Marjan Hoeksema via 06-22600796 of mail naar marjanhoeksema@humanitasdelft.nl. Zie verder www.humanitasdelft.nl voor meer info. n In Café de V aan de Voorstraat is zaterdag 18 maart vanaf 22.00 uur een optreden van Capital S. Toegang is gratis. n In de Dorpskerk aan de Dr. J. de Koninglaan 2a in Schipluiden is zaterdag 25 maart van 10.00 uur tot 14.00 uur een kringloopmarkt. Bel voor meer info naar 015-3809482. n

De Horizon wint pakket

Maandag werd het pakket LOGO 3000 door onder andere wethouder Hekker (rechts) uitgereikt.

DELFT - Basisschool De Horizon heeft afgelopen maandag een pakket LOGO 3000, hét hulpmiddel voor leid(st)ers en leerkrachten om de woordenschat van peuters en kleuters snel en speels uit te breiden, ontvangen.

Tijdens een feestelijke bijeenkomst ontving de school het materiaal uit handen van Dirkje van den Nulf - die LOGO 3000 samen met Marianne Verhallen ontwikkelde - en wethouder Aletta Hekker. Bij de overhandiging werden zij geholpen door de kinderen uit groep 1/2. Met een kar vol LOGO 3000-materiaal liep Van den Nulft vervolgens door de gang van De Horizon. Eindbestemming: groep 1/2 van juf Josette. Het is namelijk aan juf Josette Huisman en juf Kim Valstar te danken, dat De Horizon met LOGO 3000 aan de slag kan. De juffen wonnen het materiaal op de Nationale Onderwijstentoonstelling, waar LOGO 3000 een pakket verlootte onder bezoekers. Het duo gaf om de volgende reden aan graag met LOGO 3000 te willen werken: 'LOGO 3000 maakt woorden onvergetelijk'. Woordenschat is de basis om mee te kunnen doen, om mee te kunnen praten en om mee te kunnen denken. Woordenschatontwikkeling is daarnaast cruciaal voor het leren lezen. Als kinderen te weinig woorden kennen, kunnen ze de techniek van het lezen wel onder de knie krijgen, maar is er onvoldoende tekstbegrip. Met LOGO 3000 kan hier effectief aan worden gewerkt.

12 / 40

Elkaar iets gunnen, vertrouwen en lol: de ingrediënten van een goed en lang huwelijk van Chris en Loes

Het is alweer ruim vijftig jaar geleden dat een nog jonge Loes Mesker voor een dansavond in Den Haag kwam. Daar zag ze Chris. De twee waren op slag verliefd.

En al gauw waren ze een stel: Chris en Loes. In het voorjaar van 1967 gaven ze elkaar het ja-woord.
Chris Vaderloos werkte, in de tijd dat hij zijn Loes ontmoette, nog voor Hotel des Indes in Den Haag. Later begon het kersverse echtpaar hun eerste horecagelegenheid: een cafetaria aan de Rotterdamseweg. Later hadden ze ook nog in de binnenstad hun eigen broodjeszaak. En het horecabloed bleef kruipen waar het niet gaan kon toen hun oudste zoon later Partycentrum De Brasserij aan de Brasserskade begon. Inmiddels zijn Chris en Loes en respectievelijk 73 en 71 jaar oud, hebben twee zoons en vijf kleinkinderen en ze zijn nog altijd gelukkig samen. Het geheim van zo'n goed huwelijk? "Elkaar veel gunnen en ook samen veel leuke dingen blijven doen", antwoordt Loes. "Verder is het natuurlijk belangrijk elkaar altijd te vertrouwen en veel te lachen. We hebben samen veel lol gehad en dat houden we erin."
Vorig weekend vierden ze met familie en vrienden hun 50-jarig huwelijk, waarbij de mooie herinneringen, lekker eten en drinken en veel gezelligheid centraal stonden.

Foto: Tiemen van der Reijken

Delft van noord naar zuid doorkruisen gaat vaak via de Jorisweg, de Van Miereveltlaan en de Stalpaert van der Wieleweg. Tot in de jaren tachtig van de vorige eeuw kwam je dan halverwege de gebouwen van de N.V. Optische Industrie 'De Oude Delft' tegen. De oude foto laat de toenmalige hoofdingang zien aan de Van Miereveltlaan. In 1939 startte Oscar J. van Leer de N.V. Van Leers Optische Industrie; deze onderneming begon uitsluitend als een optische en fijn-mechanische industrie. Jaren later werden allerlei technisch ontwikkelingen voortgezet onder de nieuwe naam N.V. Optische Industrie "De Oude Delft". In de jaren zestig werden nog andere technologieën aan de industriële activiteiten toegevoegd. Het bedrijf is dan actief in drie bedrijfssectoren: medisch, defensie en industrieel. Naast hoogwaardige apparatuur voor radiotherapie maakte het bedrijf ook zeer goede beeldversterkers. Vooral de militairen hadden daar, in de vorm van nachtkijkers, veel interesse in. Daarmee kwam het bedrijf ook negatief in het nieuws door materiaal te leveren aan een 'vijandig land in het Midden-Oosten'. In 1990 kwam een ander Delfts bedrijf, Enraf-Nonius, de gelederen versterken en werd de naam internationaal vertaald in 'Delft Instruments N.V.'. Een ander Delfts 'bedrijf' is verantwoordelijk voor de naamgeving van de straat waar we het hier over hebben. Michiel Jansz. van Mierevelt, die leefde van 1567 tot 1641, was een van de meest vooraanstaande portretschilders in de 17e eeuw. Hij werd geboren in Delft als zoon van een zilver- en goudsmid. Hij leerde het vak in 1583 bij Anthonie van Blocklandt in Utrecht. In het jaar 1587 werd hij lid van het schildersgilde in Delft. Van Mierevelt portretteerde burgemeesters en bierbrouwers, maar ook de stadhouderlijke familie. Zoals prins Maurits in 1607. Was nog een lastige klus, want Maurits kon niet stil zitten. In 1629 woonde hij in 'De Gekroonde Neteldoeck' op de Markt 27, later verhuisde hij naar Oude Delft 71. De omvang van zijn oeuvre is enorm en wordt door sommigen op tienduizend schilderijen geschat. Dat betekent dat er elke week drie of vier schilderijen uit zijn atelier kwamen. Een deel daarvan is gemaakt door zijn zonen, leerlingen en assistenten. Zijn stijl van schilderen is tamelijk mechanisch en is in zijn werkzame jaren weinig veranderd.

Lange weg tussen hoop en teleurstelling van homostel met kinderwens

DELFT - Het Delftse homostel Dennis (28) en Lody (25) wil graag samen een kind. Hun kinderwens kan in vervulling gaan als hun nicht zich aanbiedt als draagmoeder. Ze wil met liefde een kind dragen voor haar neef, maar niet van haar eigen eicel. Voor de KRO-NCRV 2Doc 'Het zaad en de 11 eitjes' volgde Julia von Graevenitz anderhalf jaar lang hoe Dennis en Lody samen met hun draagmoeder het onmogelijke toch mogelijk proberen te maken. De film is een schrijnend verslag van de lange weg tussen hoop en teleurstellingen van een homostel met een kinderwens. De mannen willen, net als een heterogezin, kinderen van henzelf en kiezen bewust niet voor adopties of co-ouderschap. Omdat draagmoederschap verboden is in Nederland, zijn ze genoodzaakt om in het buitenland op zoek te gaan naar een eiceldonor en een IVF-kliniek. Die vinden ze in Canada maar de behandeling kost een hoop geld. Door middel van van ludieke crowdfundingsacties proberen ze het benodigde bedrag van 40.000 euro bij elkaar te krijgen. Het zaad en de 11 eitjes is dinsdag 21 maart om 22.55 uur te zien op NPO 2.

Maandagmiddag, 16.45 uur

DELFT - De stemmen zijn geteld, de campagnes zijn voorbij. Begin deze werd alles nog uit de kast getrokken om de zwevende kiezer te vinden en aan het stemmen te krijgen. De VVD-kandidaten deden dat per boot, waarmee ze in enkele dagen tijd van Friesland naar Den Haag voeren. Maandag meerden ze even aan in Delft, aan de Westsingelgracht bij het nieuwe station, waar later dit jaar nog 'echte' aanlegsteigers zullen komen. Dat laatste is, als je bedenkt dat Delft per boot dus zelfs vanuit het verre Friesland bereikbaar is, geen overbodige luxe. De - op dat moment nog - kandidaat-Kamerleden Pieter Duisenberg, Bart Smals en Dennis Wiersma (v.l.n.r.) maakten van de gelegenheid gebruik om even met elkaar op de foto te gaan.

Maak kans op kaarten voor Holiday on Ice

Welke bekende zanger wordt dit keer door Charles van Harling geïnterviewd?

DELFT – Delft op Zondag en het Kasteeltje mogen twee keer twee kaarten weggeven voor de Holiday on Ice-show 'Believe'. Winnaars mogen zelf kiezen of ze de voorstelling naar één van de voorstellingen in Rotterdam gaan, van 13 tot en met 17 april, of in Utrecht, van 23 maart tot en met april. Michelle Couwenberg speelt in Believe de rol van Tara, één van de hoofdrolspelers van de nieuwste Holiday on Ice-show. Deze is leuk voor iedereen, vertelt ze. "Het paarrijden in deze show is zo elegant en spectaculair dat veel meisjes van kunstschaatsen zullen gaan dromen", zegt Couwenberg. "De opening van de show bevat zoveel testosteron en power dat ook veel jongens nu op kunstschaatsen willen. En de swingende shownummers en afwisselende acts maken het een feest voor de rest van de familie."
Kaarten winnen? Beantwoord dan deze vraag: Welke bekende zanger zal samen met zijn zoon zingen op de première van Holiday on Ice en wordt hier door Charles van Harling geïnterviewd?
Mail het antwoord uiterlijk dinsdag naar maakkansopkaarten@
delftopzondag.nl
.

Bushaltes DELFT – Het was een mooi stuk over de bushaltes, dat vorige week in de krant Delft op Zondag stond. Hierin stond onder meer dat 'uit cijfers van HTM blijkt dat de halte Chopinlaan niet wekelijks wordt gesloopt. In 2016 is de bushalte twee keer vernield'. Wat een onzin. Er staan daar twee bushokjes tegenover elkaar, ongeveer 5 meter uit elkaar! die andere is bijna altijd gesloopt als ik daar langs fiets! Minimaal 15 keer in 2016. Die lui van HTM verbloemen het hele verhaal! Het is daar elke maand wel raak. En steeds worden weer nieuwe en dure glasplaten geplaatst. Er wordt niks aan gedaan, behalve reparaties. Ik zou zeggen: geen bushokjes meer op deze plek, of camera's ophangen.

Bart Jansen, Delft

De vraag is nog altijd: zijn er straks voldoende betaalbare huizen?

In Delft worden momenteel volop woningen gebouwd, zoals hier aan de Schoemaker Plantage. Het bouwen van sociale huurwoningen laat Delft echter aan andere gemeentes over. Foto: Koos Bommelé

DELFT – De komende jaren stoot Delft ongeveer 1.350 sociale woningen af, vooral via optrekken van de huur tot boven de subsidiegrens. Gaan de acht andere gemeenten in de regio Haaglanden niet alleen deze Delftse 'afbraak' compenseren, maar ook nog eens 11.000 nieuwe betaalbare woningen helemaal voor hún rekening nemen?

Aanlyse: door Henk de Kat

Dat is nog altijd de prangende vraag, aan de vooravond van de gemeenteraadsvergadering, komende donderdag, over de nieuwe 'Woonvisie Haaglanden'. In dat document staat de gezamenlijke bouwpolitiek voor de periode 2017-2021 beschreven, plus een verdere vooruitblik naar 2025.

Geaccepteerd
onderdeel

Het afstoten van vele goedkope huizen in Delft, waartoe de gemeenteraad drie maanden geleden al besloot, blijkt nu een geaccepteerd onderdeel van deze regionale visie. De ogenschijnlijk tegendraadse stadspolitiek – er is immers in totaliteit juist grote behoefte aan méér sociale woningen – wordt kennelijk begrepen door de wethouders van de buurgemeenten Den Haag, Midden-Delfland, Pijnacker-Nootdorp, Zoetermeer, Westland, Wassenaar, Rijswijk en Leidschendam-Voorburg. Zij erkennen nu dat Delft, als erfenis van voormalig socialistisch stadsbeleid, wel heel erg veel goedkope huizen telt: 49 procent van het totaal aantal woningen. Dat percentage is in een aantal andere gemeenten stukken minder. Delft wil daarom zakken naar uiteindelijk 30 procent aan sociale woningen in deze stad, en buurgemeenten die nog onder dat percentage zitten moeten een tandje bijzetten. Maar uitvoering van dat beleid kan leiden tot pijnlijke persoonlijke situaties.
Om te beginnen in Delft zelf. Neem de al wat oudere mevrouw, die onlangs tijdens een openbaar woondebat timide aan PvdA-wethouder Raimond de Prez vroeg hoe het nou verder met haar zal gaan. Ze woont in een flatwoning waaraan ze gehecht is, waar ze zo lang heeft vertoefd met haar nu overleden man. En nu blijkt dat appartement één van die 1.350 Delftse woningen waarvan de huur straks omhoog gaat, tot boven de huursubsidiegrens van 710 euro. Dan kan ze haar flat niet meer betalen.

De boot af
De Prez hield de boot af met een omhaal van politiek-technocratische woorden. Dat zulke situaties zullen worden 'gemonitord', en dat dan eventueel maatregelen worden genomen. De mevrouw zweeg daarop bedeesd. Maar vorige week was de wethouder helderder, toen de ChristenUnie in de wooncommissie van de Delftse gemeenteraad de aandacht vroeg voor 'dure scheefwoners': bestuurlijk jargon voor mensen zoals die schuchtere mevrouw. De wethouder wees de CU op de 'seniorenmakelaar', die ouderen kan helpen bij het vinden van een kleiner, en leeftijd-geschikter huis. Ook zei hij wel te willen denken over een 'verhuisbonus'. Maar structureel bijspringen, in geval van een individueel te hoog geworden huur...? De Prez ditmaal koeltjes: "Als sprake is van een inkomensval en je kunt de huur niet meer betalen, dan moet je op zoek naar een goedkopere woning. Zo is het nou eenmaal."
En zo blijkt die nieuwe 'Woonvisie Haaglanden', die nauwelijks publieke aandacht heeft getrokken, een politiek voornemen dat ingrijpende consequenties kan hebben voor de basis-behoefte van een behoorlijk groep. En niet alleen in Delft, zoals voor die ene mevrouw met haar stille zorg, maar voor álle financieel minder bedeelde inwoners van de negen Haaglanden-gemeenten.
Immers, die negen gemeenten vormen samen een 'woonregio', wat inhoudt dat iédere inwoner van dit gebied zich kan inschrijven voor élk vrijkomend woningcorporatie-huis in héél Haaglanden. Concreet: een Westlands gezin met een laag inkomen heeft evenveel recht op het betrekken van een goedkoop huis in Zoetermeer, of in Wassenaar, of in Delft, als een zittende inwoner daar. En een Schipluidenaar die graag wil verhuizen naar een betaalbaar huis in Pijnacker, moet daar zonder meer worden geaccepteerd. Zo is dat afgesproken door de negen gemeenteraden van Haaglanden. Daarmee zijn de gemeenten dus communicerende vaten, op woongebied.
Minder sociale woningbouw in Delft? Dan zullen de buren meer goedkope woningen moeten bouwen. Zo is de opzet, als een golvend waterbed. Maar gaat het ook gebeuren? De kans op knellingen lijkt groot. Want Delft wil heel bewust en voortvarend snoeien op het aantal sociale woningen, maar tegelijk groeit in 'heel' Haaglanden juist de behoefte aan goedkope huizen.
Dat is al te merken aan de langer wordende regionale wachtlijsten. Er is stijgende vraag naar betaalbaar wonen van vooral jongeren (tot 35 jaar) en grote gezinnen. De druk wordt bovendien opgevoerd door de groei van het aantal statushouders: erkende vluchtelingen, die op rijksvoorschrift bij voorrang onderdak moet worden geboden. Gezien die behoeften concluderen de negen Haaglanden-wethouders dat er tot 2025 nog eens zo'n 10.000 betaalbare woningen moeten bijkomen. Een mooie politieke ambitie. Maar lukt het? Delft mindert alleen maar. De stad zet nu sterk in op de bouw van vooral huizen in de vrije sector met een maandhuur van 710-900 euro, want daaraan is volgens de gemeente óók grote behoefte. Dan komt het qua sociale bouw dus aan op de acht buurgemeenten. Die blijken, aldus de regionale Woonvisie, op dit moment bij elkaar 'min of meer concrete' plannen voor 4.100 nieuwe goedkope huurhuizen te hebben, tot het jaar 2025. Dat zijn er nog lang geen 10.000.

Inhaalslag
"We hebben dus nog een slag te maken", erkende wethouder De Prez vorige week tegenover de politieke partijen in de gemeenteraad. Waarmee hij in feite bedoelde – ook al zei hij voortdurend diplomatiek 'dat we het als Haaglanden sámen moeten doen' – dat juist de buurgemeenten van Delft die (inhaal)slag naar meer sociale woningen moeten maken. Is De Prez bij machte om met de vuist op tafel te slaan bij de buren, om te eisen dat ook zij aan hun eigen '30 procent sociale woningbouw' doelstelling zullen voldoen? Hij niet. Het gaat nu zo: de negen wethouders in Haaglanden gaan weer gauw bij elkaar zitten om concrete nieuwe bouwideeën op tafel leggen (niet buiten de stad, maar er binnen), en dan nodigen ze hun Haaglandse woningbouwverenigingen uit – maar ook rijkere, uit Gouda – om een bod te doen voor de bouw van die 10.000 goedkope huizen. ???????Lukt dat niet, dan zal de provincie Zuid-Holland met de vuist op tafel moeten slaan, als toezichthouder op de uitvoering van de nieuwe Regionale Woonvisie Haaglanden. Minder gefortuneerde woningzoekenden zullen moeten afwachten hoe dat allemaal verloopt.

Concordia en Delfts Dubbel laten samen zien hoe leuk tennis is

Pieter Kunz (links) en Benno Ouwersloot op één van de banen van Concordia, met pal daar achter de golfbaan van Concordia.

DELFT – Eén van Concordia's best bewaarde geheimen is dat het op het complex aan de Brasserskade over prachtige tennisbanen beschikt. Daar proberen de omni-sportvereniging en Tennisschool Delftsdubbel verandering in de brengen.

Tennis is een waanzinnig leuke sport, benadrukken Concordia-voorzitter Pieter Kunz en tennisleraar Benno Ouwersloot van Delftsdubbel. Omdat Nederland geen nationale tennisheld meer heeft, is er echter weinig aandacht voor. "We gaan er bij Concordia extra op inzetten", zegt Kunz. "We hebben een schitterend tenniscomplex met onder meer vier all weather-banen waarop je het hele jaar kunt tennissen. En het voordeel van tennissen bij Concordia, is dat je kunt meeliften op het actieve verenigingsleven bij ons." Concordia en Delfts Dubbel gaan komende tijd de wijken en de stad in en langs bij scholen om jong en oud te enthousiasmeren voor de sport. Op zondag 26 maart organiseren ze van 13.00 uur tot 16.00 uur een open tennisdag bij Concordia. Iedereen kan dan een gratis kennismakingsclinic volgen. De lessen worden verzorgd door de professionele trainers van Delftsdubbel. Er gelden die dag grote kortingen voor nieuwe tennisleden van Concordia. "Hele mooie kortingsacties, waarmee we concurrerend zijn ten opzichte van andere verenigingen", zegt Benno Ouwersloot.

Nog leuker
Zijn Tennisschool Delftsdubbel probeert de tennissport voor jeugd nog leuker te maken door in de lessen meer spelvormen te verwerken, een kidscompetitie te organiseren en meer onderlinge wedstrijden te houden tussen leden van Concordia en Delftsdubbel. Ook vanuit de landelijke bond worden stappen genomen om jeugd te enthousiasmeren voor de tennissport.
Aanmelden voor de gratis clinic kan via info@delftsdubbel.nl of 06-54243956. Zie verder voor meer informatie www.concordiadelft.nl.

Van der Leeuw Optiek organiseert voorlichtingsavond brilvervangende chirurgie

Mario Pico, contactlenzenspecialist bij Van der Leeuw Optiek.

DELFT – Van der Leeuw Optiek organiseert donderdag 23 maart vanaf 19.30 uur een voorlichtingsavond over brilvervangende chirurgie.

Dan wordt door specialisten van Eyescan en Van der Leeuw Optiek verteld over wat er allemaal bij een ooglaserbehandeling, voorzetlens en (multifocale) implantlens komt kijken. De technieken en mogelijkheden zijn tegenwoordig eindeloos, maar toch zijn veel mensen nog weleens huiverig voor dergelijke oplossingen. Ten onrechte, vindt Mario Pico, contactlenzenspecialist van Van der Leeuw Optiek. "Als je ziet hoe de technieken afgelopen tien jaar vooruit zijn gegaan. Wij zullen er bovendien altijd voor zorgen dat iemand pas wordt behandeld als we 100 procent overtuigd zijn ", merkt hij op. Van der Leeuw Optiek organiseert met enige regelmaat zulke voorlichtingsavonden om onder de aandacht te brengen dat er meer oplossingen zijn dan het dragen van een bril of lenzen. Dankzij de allernieuwste laser, de Schwind Amaris 1050 RS, is veel mogelijk. "Ook voor mensen met moeilijkere en hogere sterktes", weet Pico. Donderdag staan de verschillende behandelmethodes centraal. Daarnaast is het mogelijk vragen te stellen aan de optometrist die is gespecialiseerd in brilvervangende chirurgie. De avond vindt plaats in het WestCord Hotel Delft aan de Olaf Palmestraat 2, is kosteloos en geheel vrijblijvend. Voor een hapje en drankje wordt gezorgd. Graag wel even aanmelden, via 015-2140880, bij Van der Leeuw Optiek aan de Oude Langendijk 1 of info@vdleeuwoptiek.nl. Bent u donderdag verhinderd? Niet getreurd. Het is altijd mogelijk een geheel vrijblijvend een afspraak te maken om bij Van der Leeuw Optiek voor een advies over de mogelijkheden van brilvervangende chirurgie.

Huis te koop wordt u deze week aangeboden door Van Silfhout

DELFT – Ernst en Olga Damen wonen al weer heel wat jaartjes in dit voormalig pakhuis in de wijk Hof van Delft. "We hebben het met veel bloed, zweet en tranen verbouwd en gemoderniseerd", zegt Ernst.

"De pui doet nog steeds denken aan een pakhuis. Veel Delftenaren zullen dit pand trouwens nog wel kennen van Vishandel Van Oosten die hier jarenlang gezeten heeft." Achter de twee openslaande deuren aan de straat bevindt zich na de renovatie echter een prachtige werkruimte. "De werkruimte heb ik ook heel goed als vergaderruimte kunnen gebruiken. Vanwege mijn werk in de Gemeenteraad heb ik nogal eens vergaderingen belegd bij mij thuis. Deze ruimte is daar ideaal voor, maar zou ook als praktijk aan huis gebruikt kunnen worden." Achter de werkruimte bevindt zich nog een ruime slaapkamer aan de tuin met een eigen badkamer.

Charme van het huis
De woning maakt deel uit van een twee-onder-één-kap combinatie. De andere woning heeft, hoewel op accenten verschillend, nagenoeg hetzelfde uiterlijk. "De grote renovatie heeft tussen 2007 en 2010 plaatsgevonden", gaat hij verder.
Bij die grote verbouwing is de charme van het huis behouden gebleven. Het is naar eigen ontwerp, want Ernst is architect. Met onder meer een erker, een fraaie schouw en glas-in-lood ramen. Materialen en kleuren zijn door de hele woning consequent doorgevoerd, waarbij fraaie details zijn aangebracht: design deurbeslag, jaren dertig schakelmateriaal en designradiatoren. "We zijn heel blij met het eindresultaat, hebben er met plezier gewoond, maar nu verlangen we toch terug naar onze roots. We komen oorspronkelijk uit Breda en kennen elkaar van onze studie in Delft. Na 21 jaar zijn we toe aan een nieuwe stap, terug naar Brabant, naar een mooie woning aan de rand van het bos."

Slaap-tuinkamer
De begane grond heeft dus een werkruimte, een kleine pantry, een slaap-tuinkamer en een geheel betegelde badkamer met een wastafel en een douche. In de slaap-tuinkamer zijn grote deuren naar de tuin. Die is 7.70 bij 4.65 meter, biedt avondzon en heeft een grote, verwarmde berging met een wasmachine- en drogeraansluiting. "De sfeervolle stadstuin is ook vanaf het terras op de eerste verdieping te bereiken", zegt hij. "Op het terras zitten we misschien nog wel liever, je hebt hier heerlijk de avondzon en een gezellig uitzicht over de andere tuinen in het bouwblok."

Woonkeuken
Op de eerste verdieping is er een sfeervolle zitkamer aan de straatzijde, met erker en glas-in-lood. Aan de achterzijde is de woonkeuken, met een moderne RVS-keukenopstelling, voorzien van diverse inbouwapparatuur. Er is een schouw waar een houtkachel in staat. En via twee deuren kun je op het terras komen. "In de keuken is heel handig het centraal stofzuigersysteem, en ook in de rest van de woning trouwens." De tweede verdieping heeft een royale ouderslaapkamer met een vaste kast. Deze kan ook in twee kamers verdeeld worden. Er is een tweede slaapkamer met een vlizotrap naar de zolder. De moderne, geheel betegelde badkamer heeft een douchehoek, een ligbad en een wastafel. "Het leukste is, dat we hier vlak bij het centrum wonen", zegt hij. "Je hebt een stads gevoel en toch een rustige straat." Verder zijn de buurtwinkels op loopafstand, evenals basisscholen en het NS-station.

Doe de Verkooptest bij Van Daal Makelaardij

Makelaar Jan Paul van Daal nodigt u uit om de Verkoop Test te doen.

DELFT – Een door makelaars veel gebezigde term is een gratis waardebepaling. Het vaststellen van de waarde van een woning is zeer belangrijk, maar slechts één van de aspecten bij verkoop van een huis. Er komt veel meer bij kijken. Een totaalconcept is nu de verkooptest die Van Daal Makelaardij vrijblijvend uitvoert. Op de website van Van Daal Makelaardij staat de button 'Doe de Verkooptest'. Na het aanklikken hiervan, volgt er na enige uitleg een duidelijk en overzichtelijk invulschema. Aan de hand van die ingevulde gegevens zal makelaar Jan Paul van Daal of één van zijn collega's contact opnemen. Maar wat is de Verkooptest dan precies? De makelaar analyseert aan de hand van alle gegevens uw verkoopkansen.
"U krijgt inzicht in de waarde van uw woning en wordt geadviseerd over de te hanteren vraagprijs", legt Van Daal uit. "Ook stellen wij u op de hoogte van de verkooptijd die verwacht wordt en geven inzicht in 'concurrerende' woningen op de markt." De vragen die bij de analyse aan de orde komen, zijn onder meer: zijn er potentiële kopers, wat is de juiste vraagprijs, wat is de beste timing om te starten met de verkoop, wat is de verwachte verkooptijd? Daarnaast krijgt u musthave tips over styling en presentatie. Afgelopen weken hebben veel kopers van nieuwbouwwoningen gebruik gemaakt van de service van Van Daal Makelaardij. Zij kregen een advies op maat op basis van een uitgebreid gesprek en rapportage. "De vraag wanneer verkopers het beste kunnen starten met de verkoop is bij deze groep de meest gestelde vraag en er wordt veel gevraagd wat de beste periode in het jaar is voor verkoop", zegt Jan Paul van Daal. Huiseigenaren die eerst willen verkopen en daarna pas kopen kwamen ook voor de verkooptest. "Daarbij was met name de vraag hoeveel tijd er zal zitten tussen het moment van verkoop en de levering van het huis. Dit met het oog op het kopen van een nieuw huis." Wilt u ook weten waar u aan toe bent bij verkoop? Bel de energieke makelaar! Telefoon: (015) 212 73 00.
???????Internet:
???????www.vandaalmakelaardij.nl.

Gezellig en goed winkelen in de Breestraat

Het is altijd gezellig en goed winkelen in de Breestraat en de omliggende straten.

Binnenstadbezoekers vinden hier vele originele en authentieke winkeltjes die je nergens anders vindt. Met leuke, mooie of bijzondere spullen die je eveneens niet gauw elders aantreft. Een hapje eten, naar de kapper of een vakantie boeken?
Ook dit kan in de Breestraat en omgeving. De winkeliers en ondernemers hier zetten zich dagelijks in om klanten uitstekend te bedienen en te zorgen voor een prettige en gemoedelijke sfeer. En dit alles op slechts 200 meter van station Delft en op een steenworp afstand van parkeergarage Zuidpoort.
Kom gerust eens kijken en geniet van al het moois en bijzondere dat dit gezellige en oude stukje binnenstad te bieden heeft. U bent van harte welkom!

Chaos, reünie, festival en activiteiten bij Lijm & Cultuur

'Delft Gelatin' is niet meer, maar binnenkort is wel een reünie.

De gasten van Chaos aan de Schie zijn razend enthousiast over de heerlijke nieuwe gerechten van Bas Hoog. Maar er is meer dan eten, zoals een reünie van Delft Gelatin, en Festival Aangeschoten Wild.

Het is 15 jaar geleden dat de werknemers vlak voor de vakantieperiode te horen kregen dat 'Delft Gelatin', ook bekend als 'de lijmfabriek', gesloten zou worden. Enkele oud-medewerkers zijn al vele jaren bezig om een reünie te organiseren en nu is het dan zover. Op 25 maart van 13.00 tot 17.00 uur staan de deuren open voor oud collega's. Al ongeveer 70 mensen hebben aangegeven om onder het genot van een hapje en een drankje oude verhalen op te halen in de voormalige werkplaats van de TD. Ben je ook oud-medewerker en heb je mooie herinneringen aan 'de Lijmfabriek', meld je dan snel aan op www.injeka.nl/reunie.

Festival Aangeschoten Wild
De negende editie van Festival Aangeschoten Wild komt eraan! Het is een flitsend muziek- en cultuurfestival bij Lijm & cultuur dat de nieuwsgierigheid van haar bezoekers prikkelt met ruim veertig artiesten, verrassende (klein)kunst en nieuwe muziek. Landelijk opkomende bands spelen naast lokale talenten uit diverse genres: pop, rock, ska, singer-song en elektronische muziek. Van 15.30 uur tot 02.00 uur. Info en kaarten: www.aangeschotenwild.com.

Chaos aan de Schie
'Experiment Delft' op Lijm & Cultuur is alle werkdagen open van 10-17 uur voor koffie, lunch, werk en lounge. Tijdens Chaos aan de Schie zijn we ook open voor diner op woensdag tot en met zaterdag vanaf 17.00 uur. Reserveren via www.chaosaandeschie.nl of 015 - 262 80 89.
Check de agenda op www.lijmencultuur.nl regelmatig voor een overzicht van nieuwe activiteiten bij Lijm & Cultuur!

Lente BBQ met live-muziek

De lente klopt inmiddels aan de deur. Een nieuw seizoen betekent voor Café de Oude Jan ook een nieuwe seizoensbarbecue: De Lente BBQ!

Vrijdag 24 maart wordt dit event georganiseerd op het overdekte en verwarmde plein voor het café. Er wordt een robuuste BBQ-smoker neergezet en de gasten kunnen genieten van vijf verrassende en stoere gerechten van de grill, wat á la minuut wordt bereid door Chef Bart Stotijn. Tevens zal de nieuwe band van Frank van Meerteren, Dixie Dudes, de live muziek verzorgen.
Het evenement begint om 17.00 uur met een vrijdagmiddagborrel, waarna om 19.00 uur de grote smoker wordt ontstoken. De Dixie dudes zorgen met hun rauwe blues, folk en country voor de muziek. De bandleden zijn oude bekende in de folk- en jazzscene. Zo speelde Frenk van Meeteren in The Crooks en De Gangbusters. Verder is er een I.P.A.-bar aanwezig waar er naast vele speciaal bieren ook gewoon pils geserveerd zal worden. Kaarten voor de Lente BBQ zijn te koop aan de bar van Café de Oude Jan. Wees er snel bij, want er is een beperkt aantal kaarten beschikbaar.

Concert met werk van Haydn Op Hodenpijl

Dirigent Marco Bons ins actie.

Blazersensemble La Spiritata speelt zondag 19 maart vanaf 12.00 uur het meesterwerk de Schepping van componist Frans Joseph Haydn. Het muziekstuk staat onder leiding van dirigent Marco Bons en wordt gespeeld in de voormalige kerk van Op Hodenpijl aan de Rijksstraatweg 20/22 in Schipluiden. Oorspronkelijk is het een muziekstuk voor orkest en koor, maar op 19 maart hoor je een bewerking voor een blazersensemble. Uitvoerenden zijn blazersensemble La Spiritata, verteller is Arjen Uittenbogaard en Marco Bons vervult de rol van dirigent. Deze editie van Klassiek op Zondag is een echte familievoorstelling, een verhaal voor kinderen van alle leeftijden. Kaarten kosten 15 euro voor volwassenen en 5 euro voor kinderen en kunnen worden gereserveerd via www.ophodenpijl.nl. Wie het concert combineert met lunch, betaalt in totaal 29 euro 50.

Delft op Zondag Acoustic Sessions gaan verder

Publiek genoot in een relaxte setting van akoestische muziek.

De pilot die Charles van Harling, WestCord Hotel Delft en Delft op Zondag aangingen met een serie akoestische concerten, krijgt een vervolg. "Het is alle partijen bevallen", zegt Van Harling, organisator van de 'Delft op Zondag Acoustic Sessions'. "Het hotel vindt het leuk dat er eens per maand meer reuring in het hotel is. Publiek wist de weg naar het hotel te vinden, en genoot vanuit de luie stoelen en bij het haardvuur van heerlijke muziek. Ook artiesten waren enthousiast." De pilot krijgt komende vier maanden een vervolg. Op zondag 9 april komt de meidengroep Something Like Sunshine. "En ook in de maanden erop volgen nog fantastische concerten", zegt Charles van Harling. Benieuwd wie wat en wanneer? Hou dan Delft op Zondag in de gaten.

Let op! Loslopend wild in Theater de Veste

Loslopend wild' is unieke parade van verschillende voorstellingen.

Delft wordt op vrijdag 24 en zaterdag 25 maart overspoeld met theater en dans: dan is het voorheen Delftse Maas theater en dans met 'Loslopend wild' te gast in Theater de Veste.

'Loslopend wild' zijn zes korte voorstellingen van veelbelovende, jonge makers: drie voor (jong) volwassenen en drie voor families (iedereen vanaf 8 jaar). Elk stuk is anders maar een ding hebben ze gemeen: de energie spat er vanaf! Verwacht prachtige plaatjes, humor, indrukwekkende breakdance en er wordt echt gevlogen! De vrijdagavond is voor (jong) volwassenen. Ga op avontuur en laat je verrassen door het werk van jonge en vernieuwende makers. 'Kraai' is een acrobatisch dansduet van een meisje en een (vogel)jongen. In 'Alaska' volg je drie ontdekkingsreizigers die onderzoeken waar ze hun vlag nog kunnen planten op deze aarde, want is alles is al niet ontdekt? Met beeldgrappen, absurde situaties, maar ook vol eenzaamheid en gevaar. Het laatste stuk, een duet voor twee breakdancers, gaat over de aantrekkingskracht van beeldschermen. Waarbij je je kunt verbazen over hun indrukwekkende skills, een ware uitputtingsslag.

De zaterdagmiddag is speciaal voor families, volwassenen en kinderen vanaf 8 jaar kunnen genieten van drie theater- en dansvoorstellingen. En kunnen kinderen meedoen aan verschillende workshops. Wat is er zoal te zien? Bijvoorbeeld 'PlayStation', een explosieve theatrale dansmix. We ontmoeten twee dansers, een jongen en een meisje. De jongen moet kiezen: gamen of het meisje. Er ontstaat een gevecht met het meisje en met zichzelf, waarin echt wordt gevlogen. Om te weten wie er wint, moet je komen kijken. In 'Vlieg!' zie je Rosa en Jurriën, twee acteurs op hoverboards. Zij scheppen met veel humor tegen elkaar op en bluffen zichzelf uiteindelijk de ruimte in.
Laat je verrassen en verbazen door deze veelbelovende dans- en theatermakers.
Tickets via: www.theaterdeveste.nl.

Boekhandel De Omslag viert 30-jarig jubileum

De Omslag viert het jubileum onder meer met een jubileumboek.

De Omslag bestaat 30 jaar en de boekenweek is van 25 maart tot en met 2 april.

Het jubileum wordt onder meer gevierd met het uitbrengen van het jubileumboek: 'Veel succes met uw enthousiasme, biografie van een boekhandel', door Saskia Goldschmidt, alleen bij De Omslag verkrijgbaar voor 17 euro 50. Het laat de lezer meeleven met het wel en wee van een kleine zelfstandige boekhandel. Het is een geanimeerd verslag van een met vrolijkheid en opgeheven hoofd gevoerde worsteling om ondanks de terugloop van de boekverkoop en de toenemende schaalvergroting te overleven als onafhankelijke boekhandel. Het literaire culturele leven in Delft was dankzij de activiteiten van De Omslag dertig jaar lang rijkelijk gevuld met talloze hoogtepunten, met feestelijk vormgegeven literaire salons, rondvaarten, poëzie-activiteiten en concertlezingen, waarbij bekende en onbekende auteurs optraden. Reve, Brokken, Komrij, Haasse, Van Kooten, Dorrestein en vele anderen genoten van de buitensporige gastvrijheid van De Omslag. Hun literaire dankbetuigingen vormen, samen met anekdotes, persoonlijke ontboezemingen, foto's en krantenartikelen, de kern van deze rijk geïllustreerde geschiedschrijving.'
Er is een fototentoonstelling in Galerie Lutz van 19 tot en met 26 maart met schrijversportretten door Leo van Velzen. Er is het boekenweekgeschenk 'Makkelijk leven', door Herman Koch. En omdat het feest is, doen wij er - zolang de voorraad strekt - een literair juweeltje van Herman Koch bij: Over de lengte van een gang. In 30 boekenweekgeschenken zit het cijfer 30: 30 gelukkige vinders krijgen ons jubileumboek. En er is het essay De zonde van de vrouw door Connie Palmen, voor 3 euro 50. En er is weer een Pestogram met het thema van de boekenweek: Verboden vruchten. En er is een jubileumconcert met Jan Brokken als verteller en Marcel Worms op de piano: in de Van der Mandelezaal in Museum Prinsenhof Delft op zondag 26 maart. Hiervoor zijn nog plaatsen verkrijgbaar, bel snel naar De Omslag 015-2121510 of mail naar info@deomslagdelft.nl.
Boekhandel De Omslag, klein genoeg om gezellig te zijn, groot genoeg om veel te bieden. Dag en nacht bereikbaar op 015-2121510, info@deomslagdelft.nl en www.deomslagdelft.nl

Botanische Tuin viert mooie mijlpaal

De MuseumShop bij de Botanische Tuin . (foto: Rob Buijtendijk) Foto: Rob Buijtendijk

De Botanische Tuin van de TU Delft laat het 100-jarig jubileum niet onopgemerkt voorbij gaan. Dit voorjaar en komende zomer zijn in deze groene oase aan het Poortlandplein 6 extra veel activiteiten, variërend van een plantenruilbeurs op 8 april tot de hortusdag op 28 mei. Ouders en grootouders kunnen met hun kinderen komen en samen de tuinpuzzel proberen op lossen. Wie hierin slaagt, krijgt een cadeautje. In de MuseumShop bij de tuin zijn komende tijd talloze unieke en leuke cadeautjes verkrijgbaar. De nieuwe lentecollectie is onlangs gevarieerd. Klanten vinden er bijvoorbeeld handgeblazen heksenballen, kippen en kuikentjes, maar ook leuke kleine technische cadeautjes. En alles wordt door het enthousiaste team van in totaal dertig vrijwilligers altijd schitterend ingepakt.
Meer weten? Kom gerust langs of kijk op www.botanischetuin.tudelft.nl.

Zingen voor goed doel

'Met Hart & Stem'.

De Hervormde Zangvereniging 'Met Hart & Stem' onder leiding van dirigent Bas de Vroome organiseert een koor- en samenzangavond op donderdag 30 maart om 19.30 uur in de Marcuskerk aan de Ronald Holstlaan 755 in Delft. Rens v.d. Hee zal enkele solostukken zingen. De toegang is gratis. Er is een collecte voor het Roma-onderwijs in Oekraïne.

Design achterwand van Visualls.nl maakt de keuken helemaal af

De mogelijkheden zijn eindeloos met de achterwanden van Visualls.nl.

Als je op zoek bent naar echt iets moois op je keukenachterwand, dan moet je zeker eens in de showroom van Visualls.nl aan de Distributieweg 6 in Delfgauw gaan kijken. Zij zijn dé specialist op dit gebied en hebben de grootste collectie keukenachterwanden van de Benelux. In 2010 is Visualls.nl opgericht door Sylvia Rietbroek, met toen alleen nog maar achterwanden met prins. "Maar dat is nu wel anders", vertelt Sylvia met een glimlach. "Wat destijds begon uit irritatie over vetspetters op mijn stucwerk is uitgegroeid tot een mooi bedrijf. Bij ons vind je alle moderne materialen onder één dak. We hebben 25 jaar ervaring in de keukenbranche en kunnen dus echt adviseren. We hebben een eigen inmeetdienst en ook de montage kunnen we verzorgen. Hardlopers zijn de achterwanden van glas, de RVS-look en natuurlijk ons paradepaardje: achterwanden met print. Je eigen foto of tekst, het kan allemaal, ook op glas!" Vooraf krijgt de klant een impressie van de keuken met Visuall, dus geen verrassingen achteraf. "Het is erg leuk te zien dat ook steeds meer keukenwinkels hun klanten naar ons toesturen. Trots ben ik ook op het door ons zelf ontwikkelde nieuwste product: Collorz! Aluminium van 3 mm dun, afgewerkt met een prachtige matte lak in RAL-kleur. Krasvast, hittebestendig en makkelijk schoon te houden." Een offerte aanvragen kan via www.visualls.nl, maar de showroom bezoeken kan natuurlijk ook. Visualls.nl, Distributieweg 6, Delfgauw, 015 – 879 50 50.

Spring Event met nieuwe woontrends bij Van Waay & Soetekouw

Gert Batenburg van Van Waay & Soetekouw helpt graag met het maken van de juiste keuzes.

Interieurarchitect Gert Batenburg, eigenaar van Van Waay & Soetekouw aan de Markt 37, houdt zich met een klein en enthousiast team bezig met de meest uitlopende interieuropdrachten: van een complete verbouwing en herinrichting van een woonhuis tot het creëren van een fijne werkomgeving. Batenburg: "Maar ook de keuze van de juiste lamp boven een eettafel vinden we uitdagend. We ontwerpen niet alleen inspirerende interieurs, maar ook meubelen voor toonaangevende fabrikanten, zoals Montis en Metaform. Zo volgen we niet alleen de trends nauwgezet, we creëren ze ook."
Van Waay & Soetekouw besteedt de komende tijd veel aandacht aan een viertal interieurtrends: zitmeubelen; keukens, planten en interieurparfums.
"Als eerste wordt de vorm van zitmeubelen vriendelijker, sympathieker. De collecties van bijvoorbeeld Cassina en B&B Italia wijken in alles af van de terughoudende blokkenbanken van de afgelopen jaren." De keuken neemt volgens hem een steeds belangrijkere plaats in in het interieur en deze trend ontwikkelt zich steeds sterker: van een vaak afgesloten functionele ruimte naar een ruimte die het hart van de woning en het gezin is geworden. "Een ruimte waar je niet alleen kookt, maar ook de krant leest, huiswerk maakt en een biertje met vrienden drinkt."
Planten vormen de derde trend. Planten maken een come back in het moderne interieur. Batenburg: "Jarenlang waren planten not done in een modern interieur, daar willen we verandering in brengen." De vierde trend ten slotte: interieurparfums. Batenburg heeft een eigen geurlijn voor het interieur ontwikkeld: "Tijdens het testen is daar bijzonder enthousiast op gereageerd."
De vier trends zijn het thema van het Spring Event bij Van Waay en Soetekouw op 1 (geen grap) en 2 april. "De ontwerpstudio is een essentieel onderdeel van onze winkel, daarom is iedereen welkom met alle interieurvragen voor zijn of haar huidige of toekomstige woning. Samen creëren we een interieur waarbij thuiskomen de mooiste ervaring is van het weggeweest zijn", besluit hij.

KARWEI Delfgauw: klaar voor het voorjaar

KARWEI heeft weer veel sfeervolle tuinartikelen in huis. Rechts op de bank bouwmarktmanager Danny Snaauw.

KARWEI Delfgauw is klaar voor het voorjaar. Momenteel vinden klanten hier een ruim assortiment tuinartikelen.

De tuin is voor veel mensen steeds meer een tweede huiskamer. KARWEI speelt daar uitstekend op in met een grote keuze aan mooie en sfeervolle tuinproducten. "We hebben alleen al 24 verschillende loungesets, al verkrijgbaar vanaf 500 euro", vertelt bouwmarktmanager Danny Snaauw. Wie de kortingsacties in de gaten houdt, kan ze bovendien nog voordeliger krijgen. "Daarnaast hebben bijna honderd verschillende tuinstoelen en dertig verschillende tuintafels. Die zijn verkrijgbaar in materialen als metaal, hardhout en teak. Vooral de tuinmeubelen van teak zijn momenteel bestsellers."
Een andere trend is die om zelf tuinmeubels te maken van steigerhout. "Hier speelt KARWEI op in met diverse kleuren steigerhout en een ruime collectie koppelingen om zelf je steigerhouten meubel te bouwen", vertelt Snaauw. "Ook hebben we een aantal bouwplaten beschikbaar die eenvoudig nagemaakt kunnen worden."
Ook het assortiment aan barbecue-producten is onlangs enorm uitgebreid. Zo heeft KARWEI een grote collectie Weber-barbecues. "We hebben hier alles in huis om in de tuin een feestje te maken." En dat is ook precies wat steeds meer mensen graag willen. "Want waar de tuin vroeger werd gevuld met een paar stoeltjes, wordt de tuin nu steeds meer een verlengstuk van de huiskamer. Mensen bouwen er pizza-ovens en buitenkeukens. Die trendverschuiving sluit mooi aan bij het begrip sfeervol wonen, waar KARWEI zich mee onderscheidt van andere bouwmarkten. En ook op het gebied van tuinartikelen onderscheiden wij ons – in samenwerking met het tv-programma VT Wonen - met sfeervolle artikelen."
KARWEI heeft bovendien ook het nodige groen voor de tuin. Hiervoor kijkt het per periode wat tegen messcherpe prijzen kan worden ingekocht. "Ik kan iedereen aanraden om de aanbiedingen in onze actiekrant in de gaten te houden." Meer weten? Kom langs aan de Importweg 2 in Delfgauw, kijk op www.karwei.nl of check www.facebook.com/KARWEIDelfgauw.

Eindeloos veel mogelijkheden bij Houtmarkt Het Tanthof

Tiemo Walda van Houtmarkt Het Tanthof.

Houtmarkt Het Tanthof biedt eindeloos veel mogelijkheden om de ideale schuifwandkast te creëren die naadloos aansluit bij uw interieur en inrichting. Er zijn decorpanelen en panelen in uni-kleuren. Daarnaast kunt u kiezen uit spiegeldeuren in diverse kleuren en getinte glaspanelen. Ook deuren met een vakverdeling en vitrinedeuren behoren tot de mogelijkheden. U kunt uw schuifwandkast samenstellen uit schuifdeuren, een kastinterieur en diverse accessoires zoals een ombouw van bijpassende panelen, afwerkprofielen en stootborstels. Ladeblokken, draadmanden en andere handige opbergaccessoires completeren het opberggemak. Bij alle componenten van uw schuifwandkast kunt u kiezen uit diverse uitvoeringen, zodat u altijd een kast volledig naar uw wensen ontwerpt. Kom langs of maak een afspraak om te kijken welke kast het beste bij u past.

Taxatiedag in RataPlan Delft: Echte kunst of bijzondere kitsch?

RataPlan Delft heeft zelf ook de nodige schilderijen in de aanbieding.

Altijd al benieuwd oude schilderij echte kunst is en waarde heeft? Kom daar nu achter tijdens de taxatiedag in RataPlan Delft op zaterdag 25 maart.

Bijna iedereen kent het programma Tussen Kunst en Kitsch van Avrotros wel. RataPlan Delft haalt dit concept nu voor één dag in huis. Veel mensen hebben mooie, eigentijdse of interessante spullen in huis, waarvan ze benieuwd zijn wat de waarde is.
Op zaterdag 25 maart zijn mensen uit Delft en omgeving van harte welkom om hun persoonlijke kunstschatten te laten taxeren.
De objecten zullen worden beoordeeld door een expert op het gebied van taxaties, namelijk Marcel Brouwer. Hij is al meer dan 10 jaar werkzaam in het veilingwezen als specialist en gecertificeerd registertaxateur. Daarnaast heeft Marcel ook al meerdere keren items mogen taxeren in het programma Tussen Kunst en Kitsch. Als blijkt dat zaken een onverwacht hoge waarde hebben zullen deze absoluut tevoorschijn komen tijdens de taxatiedag in RataPlan Delft.
Bezoekers mogen op zaterdag 25 maart bijzondere voorwerpen meenemen naar RataPlan Delft aan de Turbineweg 14-16. Tussen 11.00 uur en 16.00 uur is Marcel Brouwer beschikbaar voor taxaties. Interesse? Laat RataPlan alvast weten wat je wil laten taxeren door te mailen naar info@rataplan.nl. Wil je meer informatie over RataPlan Delft? Ga naar www.rataplan.nl of volg de kringloopwinkel op social media via www.facebook.com/rataplandelft en www.instagram.com/rataplandelft. Dan blijf je altijd en overal op de hoogte van al het leukst dat bij RataPlan Delft te vinden is.

Wasmachinehuis, voor meer dan alleen wasmachines

De showroom van het Wasmachinehuis aan het Noordeinde 54 is recent opnieuw ingericht en nu nog overzichtelijker.

Nog vóór de eerste wasmachine was het Wasmachinehuis al specialist in oplossingen in witgoed. De deuren zijn in 1948 geopend als Wringerhuis. Gaandeweg is de winkel in naam en ervaring meegegroeid met de innovatieve technologieën op de witgoedmarkt. Inmiddels is er bij het Wasmachinehuis meer te vinden dan alleen de bekende wasmachine. Vooral de vervanging en levering van nieuwe kwalitatief hoogwaardige inbouwapparatuur is inmiddels explosief gegroeid. Wanneer een klant niet zeker is of bepaalde designapparatuur wel past of wanneer er niet zeker is of de goede aansluitingen aanwezig zijn, wordt er snel en vakkundig een passend advies gegeven op locatie. Dit advies is geheel vrijblijvend en wordt eventueel gevolgd door een passende maar nog steeds vrijblijvende offerte. Het streven bij het Wasmachinehuis is om de klant zo snel mogelijk, dat wil zeggen binnen 24 tot 48 uur, te helpen met een reparatie, levering of advies. De ervaren monteurs en installateurs zijn de hele dag in de weer met de ingebouwde en de vrijstaande apparatuur en het personeel in de winkel staat u graag te woord over advies voor een nieuw apparaat of gewoon voor antwoorden op uw vragen.
De kracht van het Wasmachinehuis: Service en kwaliteit in een gezellige, familiaire sfeer.
Benieuwd geworden naar de mogelijkheden of eventuele acties? De showroom op het Noordeinde 54 is geopend van maandag tot en met vrijdag van 09.30 uur tot 18.00 uur en op zaterdag van 09.30 uur tot 17.00 uur.
Bel voor meer informatie naar
015-2120424,
Like het Wasmachinehuis op facebook of kijk op
www.wasmachinehuis.nl.

Van der Goes Wonen & Slapen: de echte binnenhuisadviseur

Van der Goes Wonen & Slapen is al vele jaren een begrip in Pijnacker-Nootdorp, maar steeds vaker weten mensen van buiten deze gemeente deze specialist te vinden. En dat is ook niet vreemd.

De winkel aan de Dorpsstraat in Nootdorp wordt inmiddels gerund door de derde generatie Van der Goes. Wat ooit begon als een tapijtwinkel, is uitgegroeid tot een woonwinkel met een fraaie collectie aan spullen om je huis nog leuker, mooier en sfeervoller te maken.
Sinds januari 2016 is Van der Goes Wonen & Slapen officieel aangesloten bij de organisatie 'de echte Binnenhuisadviseur'. Zodoende bundelt het momenteel de krachten met ruim 50 andere interieurspeciaalzaken. "Voordeel hiervan is dat we hierdoor een door A-merken erkende dealer zijn", vertelt interieuradviseuse Melissa Cornax. "We hebben uitgebreide collecties en hanteren scherpe prijzen. Bovendien hebben we onze eigen NL Label-collectie, een te gekke collectie met een aantrekkelijk prijskaartje."
Medewerkers van Van der Goes Wonen & Slapen staan vijf dagen per week voor iedereen klaar met goed advies, op zaterdag 15 april en zaterdag 13 mei doet de winkel er nog een schepje bovenop! Dan wordt een speciale inspiration tour georganiseerd.
"Tes Concept komt naar onze winkel met een professionele binnen-huis architect of interieurstylist", legt Melissa uit. Ontwerp samen met hun de woonruimte van je dromen. Ontvang een sfeertekening van jouw kamer en concrete suggesties voor kleuren, materialen en stoffen. Zo kun je er direct mee aan de slag! Geef je nu op via de website www.inspirationtour.nl zodat we u mogen ontvangen op 15 april of 13 mei.
Van der Goes Wonen & Slapen, Dorpsstraat 64, Nootdorp.

Star Stijlmeubelen: voor klassieke meubelen

Star Stijlmeubelen is een familiebedrijf dat sinds 1895 gespecialiseerd is in klassieke meubelen. De jarenlange opgedane ervaring en kennis, met inmiddels de vierde generatie werkzaam, heeft geresulteerd in een unieke maar toch steeds vernieuwende collectie kersenhouten meubelen. De showroom van 3000 vierkante meter biedt de bezoeker een ruime keuze aan diverse woonprogramma's waarvan de prijs kwaliteit verhouding in uitstekende balans is. Een bezoek aan de grootste showroom met klassieke meubelen van Nederland is dus zeker de moeite waard! In maart zijn er bovendien talloze mooie aanbiedingen. Zie voor meer info www.starstijlmeubelen.nl of kom langs aan de Westvlietweg 94 in Den Haag.

Het Deurenhuis, veelzijdig en betrokken bij de klant

Arjan Langstraat en zijn zoon aan het werk met het fresen van een voordeur.

DELFT - Het Deurenhuis is gespecialiseerd in het leveren en afhangen van deuren. Daarnaast kan het bedrijf ook inbraakwerende voorzieningen treffen en systemen voor toegangscontrole leveren. Voor bedrijven en instellingen kunnen deze systemen ook worden beheerd, net zoals sleutelbeheer tot de mogelijkheden behoort.

Arjan Langstraat is in 2012 officieel met zijn bedrijf begonnen. De uitspraak 'Doen wat je zegt en zeggen wat je doet' gaat in grote mate voor Het Deurenhuis op. "Doordat dit een klein bedrijf is, kan er snel geschakeld worden en zijn de kwaliteit en dienstverlening van een hoog niveau", zegt hij. "Klein en direct, de klant staat op de eerste plaats. Na afloop van een klus wordt alles netjes opgeruimd en stofvrij gemaakt met de stofzuiger. Ons credo is: bij de klant ben je op visite en zo gedraag je je ook. We doen er liever een half uur langer over, dan dat we moeten terugkomen om iets over te doen." Bij deuren is de smaak van de mensen, maar ook de inrichting van het huis heel bepalend. Bij sleutels zijn er trends. Momenteel levert Het Deurenhuis veel anti-kerntrekbeslag. Ook is er steeds meer elektronica in huissleutels te vinden. Dit vergemakkelijkt het sleutelbeheer in hoge mate. "Door de huidige ontwikkelingen kun je straks je huisdeur ook met je smartphone openen", vertelt hij. "Voor dit soort uitdagingen loopt Het Deurenhuis zeker niet weg."
Bel voor een afspraak naar
(015) 3643127 of (06) 836 553 58.
Of kijk op www.hetdeurenhuis.nl.

ADHD en autisme goed begeleid bij Happy KidsCare

Judith Nieuwpoort van Happy KidsCare met op de andere bank medewerkster Rosa.

DELFT – Het is al weer drie jaar geleden, dat de ADHD Factory en KidsChoice samen zijn gegaan. In het gebouw in de Bizetstraat 50 zijn beide centra verder gegaan onder de naam Happy KidsCare. Beide groepen kinderen krijgen hier naschools gespecialiseerde groepsbegeleiding.

Judith Nieuwpoort en Nilza Miranda zijn blij met hun nieuwe samenwerking. "Behalve de naschoolse begeleiding, organiseren we ook nog steeds logeerbegeleiding", zegt Judith. "Het hele jaar door begeleiden we tijdens weekenden en vakanties kinderen in Dordrecht, Zevenhuizen, Den Haag en 's-Gravenzande, iedere locatie heeft zijn eigen karakter, afgestemd op de doelgroep. Happy KidsCare is inmiddels zo gegroeid en uitgebreid met een enthousiast team. Allemaal met hun specialisme, want autisme en ADHD hebben wel een andere benaderingswijze nodig. "In elk geval een positieve benadering, motiverend", zegt Judith. "In het geval van autistische kinderen moet je duidelijke, korte opdrachten geven. Bij ADHD heeft een autoritaire benadering een averechtse werking. Kinderen willen wel leren, maar willen niet móeten." Bij Happy KidsCare is er bijna iedere schooldag vanaf 16.00 uur groeps- en individuele begeleiding. Een nieuw initiatief is de Happy KidsCare Academy, wat Judith en Nilza in drie jaar gerealiseerd willen hebben.
Het opleidingsinstituut voor JeugdZorgWerkers.
Telefoon: (015) 214 51 40. Internet: www.happykidscare.nl.

'Met goed glas kun je veel energie besparen'

Glas krijgt steeds meer toepassingen. Oud glas hergebruiken vergt minder energie dan nieuw glas maken, Inzamelen loont! (Foto: EvE)

Er mag dan tijdens de verkiezingen wat minder aandacht voor het klimaat en het milieu zijn geweest; in sommige branches is duurzaamheid een hot item: bij Glashandel Zantman bijvoorbeeld.

"Als we ooit klimaatneutraal willen wonen, dan speelt glas daar een belangrijke rol bij", aldus Johan Zantman. "Gelukkig beseffen steeds meer mensen dat er door het gebruik van HR glas nog heel veel te winnen valt." HR glas staat voor hoogrendementsglas en is de verzamelnaam voor glazen ruiten met een bijzonder hoge isolerende werking. Er is dubbel glas en zelfs triple glas in diverse klassen: HR, HR+ en HR++. Het glas is in alle klassen hetzelfde. Bij HR isolatieglas zit er een dunne metalen coating aan de binnenkant, die een isolerende werking heeft. Het verschil zit in de tussenruimte. "Daar zit een argon in, dat een hele goede warmte/koude geleiding heeft", legt Zantman uit. HR++ glas is bovendien goed te combineren met andere eigenschappen. Zo is zonwerend glas in opkomst en ook veiligheidsglas wordt steeds vaker toegepast. Niet alleen tegen inbraak, maar ook om letselschade door doorval te voorkomen. Kortom: glas is veelzijdig en spaart veel energie. Dat geldt ook voor 'oud' glas, zoals glas-in-loodramen. Daarnaast is glas van zichzelf ook duurzaam. Het is 100% recyclebaar. "Sinds kort zijn wij ook inzamelstation voor vlakglas", vertelt Zantman. "Het oude glas gaat naar de fabriek terug en die smelt het weer om." Mensen kunnen hun glas hier gratis storten en de opbrengst gaat naar een goed doel."

Upgrade-voordeel voor alle nieuwe auto's bij Suzuki Kees Balvert

YPENBURG – Bij Suzuki Kees Balvert loopt momenteel aan giga-voordeelactie. Deze actie houdt 50 procent upgrade voordeel in voor de klant. Deze actie geldt voor alle nieuwe auto's bij Suzuki Kees Balvert.

"Op iedere nieuwe Suzuki, met uitzondering van de Ignis", vertelt verkoopadviseur Wouter de Vos. "Maar wat houdt de actie precies in. Het voordeel kan oplopen tot 1.750 euro. Een aangekochte auto kan luxer worden uitgerust voor de helft van de meerprijs."
Profiteer van dit voordeel bij Suzuki Kees Balvert. U koopt een luxe uitgevoerde Suzuki en betaalt een aantrekkelijk bedrag. "We hebben nu ook de Suzuki Ignis in de showroom", zegt De Vos. "Dit is tot nu toe een echt verkoopsucces gebleken. Het is dan ook een leuke, compacte crossover met een hoge instap, die van binnen ruim is en die zuinig rijdt."
De vanafprijs van de Suzuki Ignis bedraagt 14.499 euro. En na de succesvolle start van de Ignis, verwacht Suzuki Kees Balvert in april de nieuwe Swift al in de showroom. "Met wat rondere vormen dan de eerdere versie", zegt hij.
Met een lengte van 3.840, een breedte van 1.735 en een hoogte 1.495 millimeter is de nieuwe Swift een fractie korter, breder en lager dan zijn voorganger. Dankzij de slimme indeling van het interieur en de 20 millimeter langere wielbasis biedt hij toch meer ruimte voor inzittenden. De inhoud van de bagageruimte is met 54 liter vergroot tot 265 liter. "Kom vanaf april echt eens kijken bij ons in de showroom, maar eerder mag natuurlijk ook", aldus De Vos.

Suzuki Kees Balvert
Prinses Alexialaan 36
2496 XA Den Haag
(070) 309 89 50
www.suzuki.nl/kees-balvert-den-haag

'Dorpsgarage' Harteveld boort opnieuw andere markten aan

Verkoopadviseur Nick Sterker helpt een klant bij het proefrondje met de loopfiets, nieuw in het aanbod.

PIJNACKER – Bij Autobedrijf Harteveld draait het tegenwoordig niet alléén meer om auto's. Het autobedrijf aan de Delftsestraatweg heeft inmiddels ook een zogenaamde loopfiets in het aanbod. Een 'heruitvinding' van het vehikel dat tweehonderd jaar geleden 'in de markt is gezet'.

De 'heruitvinding' is van een longarts in Groningen. Ralph Koppers ontwikkelde de loopfiets voor zijn COPD-patiënten. De zogeheten NRG – of Energy – Bike is voor mensen die niet meer zo vlot ter been zijn. Ze kunnen zo toch vrij blijven bewegen. "In dit deel van Nederland was nog geen dealer en dus heeft Leo Harteveld de loopfiets in zijn pakket opgenomen. "Ik heb er een paar gekocht en ben heel benieuwd of er belangstelling voor is. De kosten zullen voor veel ouderen het probleem niet zijn: 495 euro."
Het is voor Autobedrijf Harteveld een extraatje. De core business blijft de verkoop van alle merken auto's, occasions met minimaal zes maanden BOVAG-garantie, maar desgewenst ook nieuw. En natuurlijk ook onderhoud, reparatie en keuringen. "We zijn nu anderhalf jaar gevestigd aan de Delftsestraatweg", zegt Harteveld. "Makkelijk te vinden bij Van den Berg Machines en bij Future Bike en Quartel Modelbouw."

Het bedrijf is dus wat kleiner behuisd dan voorheen, toen het een groot bedrijfspand op bedrijventerrein Ruijven had.
Het bedrijf is Saab- en Subaru-dealer, maar ook Volvo-specialist. Daarnaast kan het bedrijf via de formule Cars & Joy alle merken auto's onderhouden en kan Autobedrijf Harteveld voor heel concurrerende prijzen onderdelen van alle auto's inkopen om zo voor de klant niet alleen maatwerk te verzorgen, maar tegelijk ook de prijzen aantrekkelijk te houden. "We willen een dorpsgarage zijn met een persoonlijke benadering, waarbij we het onderhoud doen in nauw overleg met de klant. Een rijder die voor zijn werk 50.000 kilometer per jaar rijdt, vraagt een andere benadering dan de hobbyist die hooguit 5.000 kilometer rijdt. Het is de kunst om iedere klant zo persoonlijk mogelijk van dienst te zijn en dat lukt ons heel goed. Steeds meer mensen beginnen ons bedrijf in Pijnacker te ontdekken. We hebben een 'stamtafel' waar klanten met een kopje koffie en een krantje kunnen wachten tot het klusje aan hun wagen geklaard is."
Bent u op zoek naar een auto? Of heeft u echt behoefte aan een loopfiets? Autobedrijf Harteveld is nu behalve auto- ook loopfietsspecialist.

Autobedrijf Harteveld
Delftsestraatweg 26C
2641 NB Pijnacker
(015) 256 51 00
www.autobedrijfharteveld.nl

Superieure muziekervaring in de Nissan Juke Premium Edition

De speciale versie van de Juke Crossover - de muziek top-uitvoering.

DELFT – Nissan presenteert de nieuwe, speciale versie van de Juke Crossover. Liefhebbers van muziek: let op! Deze speciale Juke heeft een krachtig audiosysteem. Muziek luisteren in de Juke Premium Edition is een geweldige ervaring.

De verbeterde geluidsinstallatie is één van de vele geavanceerde features die deze Juke Premium Edition biedt. Nissan is van plan er slechts 1.500 te produceren, waarmee exclusiviteit is gegarandeerd.
Nieuwe speakers van de Franse audioproducent Focal zorgen voor het superieure luistergenot. De technologie van deze luidsprekers zorgt voor een meer precieze geluidsweergave. Het maximum vermogen is met de komst van deze speakers ook verhoogd: van 40 naar 120 Watt bij de grotere speakers voorin en achterin, en van 40 naar 100 Watt voor de tweeters.
De Juke Premium Edition is gebaseerd op de Tekna versie en is verkrijgbaar in twee kleuren - Metallic Black of Dark Grey. Beide zijn voorzien van het 'black' personalisatiepakket en in het oog springende 18-inch lichtmetalen wielen met zwarte elementen.
Ook het interieur heeft een gepersonaliseerd karakter met zwarte accenten, sportpedalen, luxe vloermatten en lederen bekleding.
De Juke Premium is leverbaar met de 1,2-liter DIG-T 115 benzinemotor gekoppeld aan een handgeschakelde zesbak en is per direct te bestellen.
De auto kost 29.910 euro. Kopers die de Juke Premium Edition voor 31 maart bestellen betalen tijdelijk zelfs maar 26.390 euro.

Zeeuw & Zeeuw Wateringen
www.zeeuwenzeeuw.nl

Tireda Timmerwerken zet fors in op inbraakpreventie

Jan van Vuuren van Tireda Timmerwerken. Foto: Marc Schapers

DEN HOORN – U kunt zich bij Tireda Timmerwerken aan de Hoornsekade 36 sinds kort abonneren op een jaarlijkse controle van het hang- en sluitwerk in uw woning.

Eigenaar Jan van Vuuren: "Bij de mensen thuis zie je op allerlei gebied het nieuwste van het nieuwste, de laptop, televisie, noem maar op. Het slot echter zit erin van dag één - en daar wordt vervolgens vaak nooit meer naar omgekeken. Net als een fiets of auto, slijt ook hang- en sluitwerk. Mensen realiseren zich dat te weinig." Het abonnement betekent dat Tireda jaarlijks alle sloten, scharnieren en dergelijke controleert. "Elk jaar nieuwe sloten is niet nodig, maar je moet wel regelmatig updaten. Denk aan het plaatsen van een anti-kerntrekschild. Hiermee voorkom je dat inbrekers met een schroef in één keer de cilinder uit het slot trekken en binnen staan."
Op het leveren en plaatsen van een anti-kerntrekschild biedt Tireda op het moment 15 euro korting: u betaalt geen 135, maar 120 euro. "En voor elk geplaatst schild doneert de gemeente Midden-Delfland 15 euro aan de buurtpreventie. Een win-win situatie, noem je zoiets." Tireda werkt vooral lokaal, 70 procent van de klandizie komt uit Den Hoorn. "Dat betekent geen hoge voorrijkosten, we komen snel langs we maken onze offerte zoveel mogelijk in contact met de klant. Dus bel (015) 285 36 83 of (06) 15 390 093 of bezoek onze website www.tireda.nl."

Start nieuwe cursussen bij Tennisschool Koos Heiligers

De lessen voor kinderen en jongeren bij Tennisschool Koos Heiligers vinden overdag plaats.

DELFT – Het nieuwe tennisseizoen staat weer te beginnen, op maandag 3 april is het zover. Dan beginnen de nieuwe cursussen, bestaande uit tien lessen en twee keer vrij spelen. Op de indoor tennisbanen in de kenmerkende 'kas-vormige' hal van Tennisschool Koos Heiligers, waarvan het dak in de zomermaanden open staat voor de meer dan welkome bries. Ook de zijwanden kunnen worden geopend. Een eigen ontwerp van Koos Heiligers. De tennishal staat op het Fortuna-terrein aan de Schoemakerstraat 340-342. "Ik en de mensen die zich al aangemeld hebben, staan te popelen om te beginnen", zegt de tennisleraar. "Er zijn mensen die al heel lang cursussen volgen. Sommigen al zeker twaalf jaar. Bij de meeste van die spelers is heel goed progressie zichtbaar. In de lessen is het niet de bedoeling om de hele basis om te gooien, maar om door middel van aanpassingen het spel verder te verbeteren." Het doel van de meeste deelnemers, dat is om meer over tennis te weten te komen. Door beter te leren spelen, zul je volgens Koos ook steeds meer spelplezier krijgen. "Beter en verantwoord tennissen, dat betekent ook minder blessures", aldus Koos. Doordeweeks worden er lessen gegeven op de banen, op de zaterdagen vinden er kleine dubbeltoernooien plaats en de zondag is gereserveerd voor de competitie. Behalve door Koos zelf, worden de lessen gegeven door nog vier andere tennisleraren, allemaal door de KNLTB opgeleid. In de lessen komen techniek, tactiek en de conditionele aspecten uitgebreid aan bod. "De tennislessen voor de jeugd vinden plaats in de namiddag. Verder kunnen kinderen en jongeren met een verstandelijke beperking hier tennis leren spelen", aldus Koos. De nieuwe kennismakingscursus begint op maandag 3 april. Tien lessen overdag kost 142 euro. 's Avonds en in het weekend kost zo'n serie 170 euro. De kindercursus kost 106 euro. Vrij huren van de banen kan ook, namelijk voor 15 euro per uur. Een 26 weken-periode kost 370 euro. Meer informatie via www.tennislesdelft.nl of (06) 496 088 42.

Donatie van jubilerende verzekeraar Nh1816 aan Inloophuis Debora

Paul Friskes (rechts) neemt de donatie van 2500 euro namens Inloophuis Debora in ontvangst.

DELFT - Inloophuis Debora, voor mensen met kanker en hun naasten, werd onlangs blij verrast met een donatie van 2500 euro door Stichting Goede Doelen Nh1816.

Inloophuis Debora biedt al ruim 10 jaar met ruim 70 vrijwilligers aan de Aart van der Leeuwlaan in Delft aan mensen met kanker, ongeacht leeftijd, geloof, soort kanker, behandelfase of vooruitzichten, een steuntje in de rug bij de emotionele verwerking en acceptatie van deze ziekte. Het inloophuis is voor de uitvoering van haar activiteiten volledig afhankelijk van bijdragen door subsidieverstrekkers, sponsoren, vrienden en donateurs, die het inloophuis een warm hart toedragen. De donatie van de Stichting Goede Doelen Nh1861 is dan ook een welkome financiële steun bij de start van het nieuwe kalenderjaar 2017. Paul Friskes is voorzitter van de commissie fondsenwerving van het inloophuis en tevens eigenaar van Paul Friskes Assurantiën in Delft. Ook binnen zijn privé omgeving heeft hij helaas te maken met kanker en de enorme impact van die ziekte. Paul is van mening dat hij naast zijn commerciële rol ook een sociaal maatschappelijke te vervullen heeft en spoort ondernemers in zijn naaste omgeving aan om deze rol ook op te pakken. Vanuit de samenwerking tussen Paul Friskes Assurantiën en schadeverzekeraar Nh1816 deed hij met succes een beroep op de goede doelen stichting van de verzekeringsmaatschappij, die vorig jaar het 200-jarig bestaan vierde en hiervoor een goede doelen actie op touw zette. In totaal besteedde Stichting Goede Doelen Nh1816 1,3 miljoen euro aan goede doelen in heel Nederland.
Het jubileumjaar 2016 stond voor Nh1816 in het teken van twee eeuwen hulp bieden aan mensen die dat nodig hebben. Daar komt verzekeren immers op neer: het bieden van zekerheid aan mensen die in een ongewenste vervelende situatie zitten. Nh1816 voert een maatschappelijk verantwoord beleid. Om dit kracht bij te zetten hebben zij in het jaar 2016 verzekerden, medewerkers en het intermediair uitgenodigd een project voor het goede doel aan te dragen.
Inloophuis Debora is enorm blij dat zij werd uitgekozen als een van de goede doelen voor een donatie.

De Mariannehoeve beautykliniek loopt vooruit op nieuwe regelgeving

Het team van De Mariannehoeve beautykliniek in Rijswijk werkt met de beste laser.

RIJSWIJK - Op het gebied van laser- en/of IPL-behandelingen zit er nieuwe wetgeving aan te komen. De Mariannehoeve beautykliniek loopt hierop alvast vooruit.

Minister Schippers is bezig met een nieuwe wet. Deze stelt dat laserbehandelingen voorbehouden behandelingen zullen gaan worden. Tevens zal de apparatuur waarmee gewerkt wordt een CE-keuring moeten hebben. De huidtherapeuten van de Mariannehoeve in Rijswijk zijn bevoegd en deskundig om deze behandelingen te doen.
'De Mariannehoeve heeft voor definitieve ontharing de beste laser die er is in de markt', laat de Rijswijkse beautykliniek weten. 'De Soprano is door de industrie verkozen als beste ontharingslaser. Tevens is er een unieke methode om kalknagels te behandelen door middel van twee unieke lasers, gecombineerd met een behandelplan hebben we hiermee uitstekende resultaten. Omdat we behalve deze indicaties ook veel ervaring hebben met het behandelen van tatoeages , acne, pigment en couperose en niet te vergeten huidverjonging, zijn we breed gespecialiseerd. Mooi van de samenwerking met onze chirurgen - die de ooglidcorrecties verrichten - is dat er overleg kan plaatsvinden, waardoor veel kennis en overleg mogelijk is. Op het gebied van injectables hebben we al meer dan 10 jaar ervaring. Combinaties van behandelingen zijn ook mogelijk.'
Bel voor meer informatie naar 070-7400004 of kijk op de website www.demariannehoeve.nl.

Ook de tiende editie van Delft on Stage werd een meer dan geslaagd beroepenfeest

Een medewerkster van het Reinier de Graaf Gasthuis vertelt leerlingen hoe leuk haar beroep is.

DELFT – Sporthal de Buitenhof liep afgelopen dinsdag vol met vmbo-scholieren. Zij verdiepten zich tijdens de tiende editie van Delft on Stage in allerlei soorten beroepen.

De keuze was reuze, want in totaal waren ruim tweehonderd beroepsbeoefenaren op het beroepenfeestje afgekomen. Hoog bezoek was er ook. On Stage werd namelijk geopend door burgemeester Marja van Bijsterveldt èn staatssecretaris Sander Dekker. Daarna kon het beroepenfeest beginnen. En konden de ongeveer 900 vmbo-scholieren en beroepsbeoefenaren met elkaar in gesprek.
Bij wederzijdse interesse maakten ze een afspraak voor de 'Doe-dag', twee weken later op 28 maart. Op de Doe-dag komt de leerling op bezoek bij de beroepsbeoefenaar om een paar uur een 'kijkje in de keuken' van het bedrijf te nemen. Zo krijgen leerlingen te zien wat het beroep precies inhoudt, en dat helpt hen bij het maken van een beroepskeuze.
Het initiatief Vmbo On Stage startte tien jaar geleden in Delft, maar heeft navolging gevonden door het hele land. In zeventien plaatsen zijn nu beroepenfeesten waar beroepsbeoefenaren en vmbo-leerlingen elkaar ontmoeten, en in een aantal andere plaatsen zijn nieuwe beroepenfeesten in voorbereiding. Kijk voor nog meer foto's van Delft on Stage op www.delftopzondag.nl.

36 / 40

Op 6 maart waren de heer en mevrouw Van Straaten 60 jaar getrouwd. Burgemeester Marja van Bijsterveldt bezocht het echtpaar.

Klant Contact Centrum

Uitbetaling bijstand

Op 13 maart was het 60 jaar geleden dat de heer en mevrouw Nühn elkaar hun ja-woord gaven. Burgemeester Marja van Bijsterveldt vierde het mee.

Ontvangt u een bijstandsuitkering van de gemeente? Dan krijgt u het geldbedrag iedere laatste werkdag van de maand op uw rekening gestort. Voor deze maand is de verwachte betaaldatum 28 maart. Uiterlijk 31 maart moet u het bedrag ontvangen hebben. Op www.delft.nl/uitbetaling vindt u de uitbetalingsdata voor het hele jaar.

Uitkeringsspecificatie

Op de uitkeringsspecificatie ziet u hoe het bedrag dat u aan uitkering ontvangt, is opgebouwd. Na de uitbetaling kunt u uw uitkeringsspecificatie voor de eerste dag van de volgende maand inzien op www.delft.nl. Ga hiervoor naar www.delft.nl en klik onderaan de pagina op 'Mijn Loket'. Log in met uw DigiD en klik onder 'Werk en inkomen' op 'Uitkeringsspecificatie'. Hier kunt u het jaar en de maand aanklikken en verschijnt de specificatie in beeld.

Wijzigingen

Verandert er iets in uw persoonlijke situatie of woonsituatie? Ontvangt u bijvoorbeeld inkomsten of verandert er iets anders dat van invloed kan zijn op het recht op een bijstandsuitkering? Geef uw wijzigingen dan zo snel mogelijk door aan de gemeente via het inlichtingenformulier. Dit formulier vindt u op www.delft.nl (zoek op 'inlichtingenformulier') of u vraagt het telefonisch aan via het nummer 14015.
Kijk voor meer informatie over een bijstandsuitkering op www.delft.nl.

Klant Contact Centrum | Phoenixstraat 16 | alleen op afspraak, via www.delft.nl/afspraak of tel. 14015 | actuele openingstijden vindt u op www.delft.nl. U kunt bij het KCC alleen per pin betalen.

Jubilea

Op 6 maart waren de heer en mevrouw Van Straaten 60 jaar getrouwd. Burgemeester Marja van Bijsterveldt bezocht het echtpaar.

Op 13 maart was het 60 jaar geleden dat de heer en mevrouw Nühn elkaar hun ja-woord gaven. Burgemeester Marja van Bijsterveldt vierde het mee.

Werkzaamheden

Binnenstad

Kromstraat: tot en met 19 april worden kabels en leidingen vervangen en wordt de Kromstraat opnieuw bestraat. Tijdens de werkzaamheden is de Kromstraat dicht voor verkeer.

Phoenixstraat / Binnenwatersloot: tot en met 22 maart wordt er op de Phoenixstraat gewerkt aan de riolering. Tijdens het werk is de Kloksteeg niet bereikbaar vanaf de kant van de Phoenixstraat. Ook is er geen verkeer mogelijk vanaf de Binnenwatersloot naar de Phoenixstraat. Hierdoor rijdt de bus van Connexxion niet door het centrum.

Wateringsevest: tot en met 10 mei zijn er werkzaamheden op de Wateringsevest. Het fietspad is tijdelijk dicht en gemotoriseerd verkeer rijdt over de trambaan.

Weesbrug: tot en met 31 maart vindt grootschalig onderhoud plaats aan de Weesbrug, de brug tussen de Breestraat en Barbarasteeg. Voor fietsers en voetgangers wordt ten noorden van de Weesbrug een tijdelijke brug aangelegd.

Westvest: tot en met 31 augustus zijn er werkzaamheden op de ventweg van de Westvest. Tijdens het werk kan er een stremming zijn voor het bestemmingsverkeer op de ventweg. Overig doorgaand verkeer rijdt op de OV-baan en blijft altijd mogelijk.

Verhuiswerkzaamheden:

•         Doelenstraat 85, op zaterdag 25 maart tussen 10.00 en 16.00 uur

•         Fortuinstraat 15, op zaterdag 25 maart tussen 10.00 en 16.00 uur

•         Harmenkokslaan 6, op zondag 26 maart tussen 8.00 en 17.00 uur

Spoorzone

Engelsestraat: tot en met 31 december 2017 is de Engelsestraat aan de kant van de Westlandseweg afgesloten vanwege bouwwerkzaamheden. Hierdoor is de Engelsestraat niet meer toegankelijk vanaf de Westlandseweg. Voor het verkeer is een nieuwe verbinding opengesteld.

Spoorsingel: tot en met 31 maart is de Spoorsingel tussen de De Vriesstraat en Van Heemstrastraat afgesloten voor gemotoriseerd verkeer vanwege de bouw van de parkeergarage.

Hof van Delft

Anthonie Heinsiusstraat: op woensdag 22 maart zijn er werkzaamheden op de Anthonie Heinsiusstraat. De kruising met de Patrimoniumstraat is dan dicht voor verkeer.

Spoorsingel: tot en met 31 maart is de Spoorsingel tussen de De Vriesstraat en Van Heemstrastraat afgesloten voor gemotoriseerd verkeer vanwege de bouw van de parkeergarage.

Tanthof

Kreekrugpad: tot en met 24 maart wordt het fietspad opnieuw bestraat.

Voordijkshoorn

Druivenmuur: tot 14 april is de Druivenmuur vanwege bouwactiviteiten aan de kant van de Glaskloksingel dicht voor verkeer. Er is een tijdelijke verbinding via de Eenruiter aangelegd.

Kerstanjepad / Sionsweg: tot en met 24 maart vindt er groot onderhoud plaats aan de fietsbrug tussen het Kerstanjepad en de Sionsweg. Vanwege de slechte staat van het brugdek is de brug versmald. Als het vervangen begint, is de brug volledig dicht voor fietsers en voetgangers.

Voorhof en Buitenhof

E. du Perronlaan: tot en met 24 maart zijn er werkzaamheden met een hijskraan.

Martinus Nijhofflaan / Buitenhofdreef: tot en met 24 maart wordt er 's nachts gewerkt aan het tramspoor. De werkzaamheden kunnen geluidsoverlast veroorzaken.

Wippolder en Schieoevers

Engelsestraat: tot en met 31 december 2017 is de Engelsestraat aan de kant van de Westlandseweg afgesloten vanwege bouwwerkzaamheden. Hierdoor is de Engelsestraat niet meer toegankelijk vanaf de Westlandseweg. Voor het verkeer is een nieuwe verbinding opengesteld.

Huismansingel: tot en met 31 maart zijn er werkzaamheden op de Huismansingel. Er is dan alleen verkeer richting de Heertjeslaan mogelijk. Verkeer richting de Schoemakerstraat wordt omgeleid via de Molengraaffsingel.

Julianalaan: tot en met 30 juni zijn er werkzaamheden op de Julianalaan tussen de Michiel de Ruyterweg en de Rotterdamseweg. De riolering wordt vervangen en de weg wordt ingericht als 30 km-zone. Tijdens het werk kunnen voertuigen niet door dit deel van de Julianalaan rijden.

Kloosterkade: tot en met 31 mei zijn er werkzaamheden aan de riolering en wordt de Kloosterkade opnieuw bestraat. Tijdens het werk is een deel van de straat dicht voor verkeer.

Schoemakerstraat: tot en met 24 maart wordt er gewerkt aan kabels en leidingen. Het fietspad is dan aan de westzijde afgezet. Fietsers worden omgeleid via de Van der Waalsweg.

Sint Sebastiaansbrug: de Sint Sebastiaansbrug is afgesloten voor zwaar verkeer (hoger dan 2,5 meter of zwaarder dan 5 ton). Zwaar verkeer wordt omgeleid:

•         vanaf de A13 (vanuit Amsterdam/Leiden) via de Vrijenbanselaan, Broekmolenweg en Wateringsevest.

•         vanaf de A13 (vanuit Rotterdam) via de Kruithuisweg/N470, Prinses Beatrixlaan, Westlandseweg en Zuidwal

Automobilisten, fietsers, voetgangers en invalidenvoertuigen kunnen wel gebruikmaken van de brug.

Stieltjesweg: tot en met 20 augustus zijn er bouwwerkzaamheden langs de Stieltjesweg. Vanwege de bouwactiviteiten is de weg versmald en is eenrichtingsverkeer ingesteld voor de hele bouwperiode.

Bestemmingsplannen

COÖRDINATIEREGELING BESTEMMINGSPLAN EN OMGEVINGSVERGUNNING LIDL, LOCATIE GRIEGSTRAAT, DELFT

Op de locatie van Lidl Griegstraat 275 zijn plannen voor uitbreiding van de supermarkt.

Wro-coördinatieregeling

Voor deze ontwikkeling heeft de gemeenteraad van de gemeente Delft op 27 oktober 2016 besloten toepassing te geven aan artikel 3:30 lid 1 van de Wet ruimtelijke ordening (Wro-coördinatieregeling). De coördinatieregeling maakt het mogelijk om de benodigde besluiten voor een ontwikkeling gezamenlijk voor te bereiden en te coördineren. Voor deze ontwikkeling gaat het om een ontwerp-omgevingsvergunning voor de activiteit bouwen en het ontwerpbestemmingsplan 'Lidl Griegstraat'.

Het ontwerpbestemmingsplan

Het ontwerpbestemmingsplan betreft de uitbreiding van de Lidl aan de Griegstraat 275 en wordt naast de Griegstraat verder begrenst door de Verdiplein, de Ravelstraat en de Offenbachstraat.

Ontwerp Omgevingsvergunning activiteit bouwen

Voor deze ontwikkeling is een omgevingsvergunning nodig om de uitbreiding van de supermarkt Lidl mogelijk te maken. Met dit besluit geeft het college van burgemeester en wethouders toestemming voor de uitvoering van de bouw.

Bestemmingsplan en Omgevingsvergunning inzien

Vanaf 17 maart t/m 28 april 2017 kunt u bovenstaande documenten op de volgende wijzen bekijken:

op afspraak bij het KCC aan de Phoenixstraat 16. U kunt hier ook een exemplaar van het bestemmingsplan kopen.

Het bestemmingsplan kunt u opvragen op www.ruimtelijkeplannen.nl via de directe link: NL.IMRO.0503.BP0058-1001

Op www.delft.nl/bestemmingsplannen en klik door naar Plannen ter inzage

Informatieavond

Op donderdag 30 maart 2017 is er een inloopavond van 18.00-20.00 uur op de locatie Die Buytenweye, Chopinlaan 9 te Delft. Tijdens deze avond kunt u de documenten bekijken, vragen stellen en mondeling een zienswijze indienen.

Reageren op het ontwerpbestemmingsplan

U kunt reageren op het bestemmingsplan, het is namelijk een ontwerp- bestemmingsplan. Het kan aangepast worden op basis van de reacties die erop komen. Wilt u reageren? Stuur dan een brief met uw reactie (zienswijze) op het ontwerpbestemmingsplan naar:

gemeenteraad Delft

postbus 78

2600 ME Delft

Reageren op de ontwerpbesluit

Over de ontwerp-omgevingsvergunning kunt u een brief met uw reactie (zienswijze) sturen naar:

college van burgemeester en wethouders Delft

postbus 78

2600 ME Delft

Vermeld in uw reactie duidelijk uw naam, adres en om welk ontwerpbestemmingsplan of omgevingsvergunning het gaat. U kunt uw reactie indienen vanaf 17 maart 2017 t/m

28 april 2017.

Hoe gaat het nu verder?

Reageert u op een ontwerpbesluit of het ontwerpbestemmingsplan? Dan ontvangt u over een aantal maanden een nota waarin alle binnengekomen reacties zijn samengevat en beantwoord. De Nota zienswijzen en het bestemmingsplan worden daarna aan de gemeenteraad aangeboden. Het college van burgemeester en wethouders beantwoord uw reactie en beslist over de Omgevingsvergunning

Vragen?

Hebt u vragen over het bestemmingsplan of het ontwerpbesluit? Of wilt u meer informatie over bijvoorbeeld de procedure? Neem dan contact op via het Klant Contact Centrum via 14015.U kunt ook altijd kijken op www.delft.nl.

Besluiten

WIJZIGING COLLECTIEVE ARBEIDSVOORWAARDENREGELING

Gelet op het bepaalde in artikel 139 van de Gemeentewet, maakt het college van burgemeester en wethouders van Delft bekend dat bij besluit van 7 maart 2017 is vastgesteld het besluit tot (109e) wijziging van de Collectieve arbeidsvoorwaardenregeling

Korte weergave van de wijzigingen
Sectoraal zijn nieuwe afspraken gemaakt over aanbieders van een collectieve zorgverzekering waarbij collectiviteitskorting voor medewerkers geldt. Deze afspraken worden met deze wijziging ook doorgevoerd in de rechtspositieregeling van de gemeente Delft.

N.B. het betreft hier een korte weergave van de hoofdzaken van het genoemde besluit. Hieraan kunnen geen rechten worden ontleend.

De volledige tekst van de regeling is opgenomen in het elektronisch gemeenteblad en is op afspraak in te zien bij het KCC, Phoenixstraat 16.

CONCEPTBESLUIT TERRASVERGUNNING (EIGEN GROND)

2629 HZ | Van der Maasweg 9 | Stichting Beheer Bar het Lab.

U kunt het conceptbesluit inzien vanaf 15 maart 2017, op afspraak bij het KCC van de gemeente Delft, Phoenixstraat 16. U kunt uw schriftelijke zienswijze over het conceptbesluit kenbaar maken aan de burgemeester van Delft, uiterlijk tot 26 april 2017. Stuur uw brief naar de burgemeester van Delft, p/a vakteam KCC, postbus 78, 2600 ME Delft.

VERKEERSBESLUIT

2613 CD | Van Heemstrastraat thv. pandnummer 21 | aanwijzen gehandicaptenparkeerplaats (2984856).

Als u het met een besluit niet eens bent, kunt u binnen zes weken na dagtekening een bezwaarschrift indienen bij het bestuursorgaan dat dit besluit genomen heeft. Hoe u dat doet, kunt u lezen op www.delft.nl/bezwaarschrift.

Omgevingsvergunningen

AANGEVRAAGD

2611 CR | Wijnhaven 9 | het wijzigen van de bestemming naar 40% horeca en 60% retail | strijdig gebruik gronden/bouwwerken met RO | datum ingediend: 06-03-2017

2611 KE | Noordeinde 11 – 13 | het wijzigen van het pand naar volledige kamerverhuur | bouw, rijksmonumenten, sloop/beschermd stadsgezicht SDG, monumenten gemeentelijke verordening | datum ingediend: 07-03-2017

2613 xx | ,Coendersbuurt blok A, kavel CB013 | het realiseren van een nieuwbouwwoning, blok A kavel CB013 | bouw, strijdig gebruik gronden/bouwwerken met RO | datum ingediend: 05-03-2017

2624 LB | A.M. de Jonglaan 31 | het verbreden van een bestaand balkon | bouw | datum ingediend: 08-03-2017

2625 AE | Griegstraat 8 | het kappen van 4 bomen voor het aanbrengen van een parkeerstrook | kap | datum ingediend: 10-03-2017

2628 CD | Mekelweg 8 | tweede verlenging tijdelijke vergunning (omgevingsloket 2516749) tot 01-01-2018 | bouw, strijdig gebruik gronden/bouwwerken met RO | datum ingediend: 07-03-2017

2628 EE | Oostplein 2 | het renoveren van de woning | bouw | datum ingediend: 02-03-2017

2628 GH | Nassaulaan 2 | het vervangen van antennes voor mobiele telecommunicatie | bouw, rijksmonumenten | datum ingediend: 07-03-2017

2628 RX | Mijnbouwstraat 120 | het plaatsen van een noodtrap en het kappen van een boom | rijksmonumenten, kap | datum ingediend: 09-03-2017

2628 XE | Van Mourik Broekmanweg 6 | het gedeeltelijk demonteren van het inbouwpakket en de installaties | datum ingediend: 10-03-2017

2628 ZE | Van Embdenstraat 2 | het kappen van een loofboom in het toekomstige riooltracé | kap | datum ingediend: 09-03-2017.

VERLEEND REGULIER

2611 LC | Vrouwjuttenland 22 | het uitvoeren van inpandige restauratie, verander- en/of sloopwerkzaamheden | bouw, rijksmonumenten | datum verleend: 07-03-2017

2611 LZ | Pluympot 12 | het renoveren van de woning | bouw | datum verleend: 07-03-2017

2624 NH | naast de flat aan Popthof Noord 305-332 | het kappen van een boom | kap | datum verleend: 09-03-2017

2626 NC | Abtswoude 19 A | het kappen van een populier | kap | datum verleend: 07-03-2017

2628 CN | Stevinweg 1 | het plaatsen van een extra luchtbehandelingskast met leidingtrace en schacht op het kopgebouw van CITG | bouw, sloop/beschermd stadsgezicht SDG | datum verleend: 07-03-2017

2628 CT | Feldmannweg 17 | het vervangen van de stikstoftank en het verstevigen van de fundering | bouw | datum verleend: 09-03-2017

2628 ED | Botaniestraat 32 | het doorbreken van een dragende wand op de eerste verdieping | bouw | datum verleend: 08-03-2017

2628 XJ | Delftechpark 35 | het vervangen van een onverlichte geveltekst voor een verlichte geveltekst | bouw, reclame | datum verleend: 07-03-2017

2629 HH, Rotterdamseweg 418 A | het plaatsen van een dakopbouw tussen de twee daken van de woning | bouw | datum verleend: 07-03-2017.

VERGUNNINGVRIJ

2614 MH | Leehoeve 45 | het overkappen van een gedeelte van de achtertuin | datum ingediend: 09-03-2017.

ONTHEFFING GELUIDSHINDER

2628 xx | Mijnbouwplein nabij de Sint Sebastiaansbrug | het vervangen van de riolering | ontheffing geluidshinder artikel 8.3 eerste lid bouwbesluit 2012 | periode: dinsdag 14-03 tot woensdag 15-03-2017 van 19.00 tot 06.00 uur | datum verleend: 10-03-2017.

Meldingen

BOUWMELDINGEN

2623 PB | Kiekendiefhof 20 | gevelwijziging, kozijnwijziging, vervanging kozijn | datum ingediend: 06-03-2017

2623 PC | Aalscholvering 29 | erf/perceel afscheiding | datum ingediend: 06-03-2017

2625 KV | Van der Veensingel 15 | losstaande berging | datum ingedient:07-03-2017.

SLOOPMELDINGEN

2611 KE | Noordeinde 11 – 13 | het gedeeltelijk wijzigen van het pand naar volledige kamerverhuur | datum ingediend: 07-03-2017

2612 EC | Molukkenstraat 4 | het verwijderen van asbesthoudende dakplaten | datum ingediend: 06-03-2017

2627 AN | Schieweg 3 | het verwijderen van asbest uit de cv-ruimte | datum ingediend: 07-03-2017.

MELDINGEN BRANDVEILIG GEBRUIK

2611 GC | Beestenmarkt 26 | het brandveilig gebruiken van het pand | datum ingediend: 09-03-2017

2611 KE | Noordeinde 11 – 13 | het gedeeltelijk wijzigen van het pand naar volledige kamerverhuur | datum ingediend: 07-03-2017

2611 LC | Vrouwjuttenland 22 | het brandveilig gebruiken van het pand | datum ingediend: 07-03-2017

2628 CE | Landbergstraat 15 | het brandveilig gebruiken van het learning lab | datum ingediend: 07-03-2017

2628 CN | Stevinweg 1 | het brandveilig gebruik van het pand civiele techniek | datum ingediend: 07-03-2017.


MELDING BRANDVEILIG GEBRUIK, NIET AKKOORD

2611 BE | Oude Delft 111 | het brandveilig gebruiken van het pand | datum ingediend: 08-03-2017

2623 GW | Boomkleverstraat 54 | het brandveilig gebruiken van het pand | datum ingediend: 07-03-2017.

Formele publicatie


De formele publicatie van algemeen verbindende voorschriften (verordeningen) en kennisgevingen gebeurt digitaal in een Gemeenteblad op www.officielebekendmakingen.nl.

Op www.delft.nl/bekendmakingen vindt u directe links naar deze bekendmakingen van de gemeente Delft, en hoe u beroep en bezwaar kunt aantekenen. Melding doen of omgevingsvergunning aanvragen? Dat kan via www.omgevingsloket.nl

Eco-Runner VII wil en verwacht winst tijdens Shell Eco Marathon

Tom Laeven (links) en Paul Hulsman bij de Eco-Runner VII, die naar verwachting eind mei hoge ogen gaat gooien tijdens de Shell Eco-Marathon. (foto: Willemijn de Vette) Foto: Willemijn de Vette

DELFT - De duurzaamste auto van de wereld ontwikkelen: dat is het doel van Eco-Runner Team Delft. Zij hopen hun topprestatie van 2015 dit jaar te herhalen.

Door: Willemijn de Vette

Toen won het team de Shell Eco-Marathon met de Eco-Runner V. Vorig jaar viel het echter niet mee. De Delftse studenten eindigden toen met de Eco-Runner VI op een derde plek. Het parcours bleek heuvelachtig te zijn en daar was het voertuig niet goed op voorbereid. Eind mei proberen ze het opnieuw, maar nu met een verbeterde duurzamere versie van de waterstofauto, de Eco-Runner VII. "Het grootste doel is om te winnen!", zegt Tom Laeven, de 22-jarige chief electronics in het Eco-Runner Team.
"Doordat we de motor hebben aangepast kunnen we nu veel efficiënter het heuvelachtige parcours afleggen", vertelt Tom. "Een ander sterk punt is dat we de luchtweerstand zo laag mogelijk houden. De wielen, met de laagst mogelijke rolweerstand, werken daar ook goed aan mee." Paul Hulsman (22), teammanager van het Eco-Runner Team voegt eraan toe dat het verbeterde waterstofvoertuig nu in optimale conditie kan rijden. "Mede dankzij de nieuwe motor zijn we er vrij zeker van dat we de komende Eco-Marathon in London gaan winnen." Maar, voegt Tom eraan toen: "Je weet natuurlijk nooit wat de concurrentie gaat doen."

Uniek
De reden dat het Delftse studententeam zo vaak internationale wedstrijden wint, ligt volgens de studenten aan de ondersteuning van de universiteit en de toegang tot alle apparatuur waar zij mee mogen werken. "We hebben een windtunnel! Dat is zo uniek. Normaal zou je die maanden van tevoren moeten boeken, maar wij hebben er gewoon één boven staan", zegt Tom. Volgens hem gebeurt het in andere landen ook niet vaak dat studenten voor zulke projecten één jaar hun studie kunnen stopzetten. "Dat heeft wel heel veel meerwaarde", zegt Paul. "Zo kunnen we ons goed op ons project focussen."
Dat de Eco-Runner over een paar jaar de weg op gaat als 'normaal' vervoersmiddel, zien de teamgenoten niet gebeuren. "Mensen rijden vaak alleen in hun auto. Wij willen aantonen dat al die uitstoot helemaal niet nodig is en wat je maximaal nodig hebt om één persoon te vervoeren", vertelt Tom. Volgens Paul moeten mensen gaan inzien dat het allemaal veel efficiënter kan. "Wat wij laten zien, is hoe het 't meest efficiënt kan. Dit is dan wel extreem, maar de cijfers van de Eco-Runner en een personenauto zouden veel dichterbij elkaar moeten liggen."
Het Eco-Runner Team Delft geeft studenten de kans in een internationaal groepsverband een duurzaam en ecologisch verantwoord voertuig te ontwikkelen. Het Dream Team bestaat uit 30 topstudenten van de TU Delft. Tijdens de Eco-marathon – een evenement waar zo'n 50.000 bezoekers op afkomen – bewijst het team zijn kwaliteiten. Onlangs heeft het team het design afgerond. Volgens de calculaties zal het voertuig tijdens het competitie op het parcours in Londen een verbruik hebben van omgerekend 3500 km/l. Meer info: www.ecorunner.nl.