Delft op zondag

18 juni 2017

Delft op zondag 18 juni 2017


Gesprek met Woonbron geeft bewoners Heilige Land nieuwe hoop

De bewoners trakteerden Woonbron op een 'niet-slopen-taart'. Links Lieke van Rossum. (foto: Koos Bommelé) Foto: Koos Bommelé

DELFT - Nadat huurders van het Heilige Land onlangs al 155 handtekeningen tegen sloop van hun huizen aanboden aan Woonbron-directeur Mohamed Baba volgde afgelopen maandag een gesprek tussen de twee partijen.

Door Esdor van Elten

Een groep van vijftien huurders, vergezeld door SP-fractievoorzitter Lieke van Rossum, die zich de zorgen van de bewoners heeft aangetrokken, bezocht maandagmiddag het kantoor van Woonbron. Om hun zaak nog eens vriendelijk maar beslist aan de organisatie voor te leggen hadden zij een 'niet-slopen-taart' meegenomen, die vervolgens aan de betrokken projectmedewerker werd aangeboden. Daarna volgde een gesprek tussen drie afgevaardigden van de bewoners met de projectmedewerker en directeur Baba. Na afloop toonde Van Rossum zich positief over het verloop van het gesprek: "De directeur heeft aangegeven dat het sloopbesluit om de woningen in het Heilige Land, die dateren uit de jaren '20 van de vorige eeuw, nog niet definitief is. Het is een voornemen." Dat biedt de bezorgde huurders hoop: "Wij willen graag een serieus technisch onderzoek om te bepalen of renovatie een optie is of niet", legt Van Rossum uit. "Wij denken dat die mogelijkheden er zijn. En dat dit ook betaalbaar is." De SP-politica toonde zich ook blij met de toezegging dat er een klankbordgroep gevormd gaat worden die betrokken wordt bij het hele project. Het onderzoek en de klankbordgroep zouden beiden na de zomer vaste vorm moeten krijgen.
Het gaat allemaal om het plan van Woonbron om de karakteristieke witte woningen in de Odulphusstraat, Cornelis Musiusstraat en Doctor Schaepmanstraat te slopen en op deze plek nieuwe eengezinswoningen te bouwen. De witte huizen zijn te klein en voldoen niet meer aan de eisen van deze tijd, stelt directeur Baba.
De bewoners willen echter niet weg. Volgens hen zijn problemen als vocht, schimmel en houtrot wel aanwezig, maar niet onoverkomelijk. Naast het feit dat ze hun vertrouwde buurt niet willen zien verdwijnen zijn de bewoners ook bang dat de nieuwe woningen te duur zullen worden. Daarin worden ze gesteund door Van Rossum: "Overal in Nederland zie je dat betaalbare woningen verdwijnen en vervangen worden door nieuwbouw met een huur die veel huurders niet kunnen opbrengen. Huurders met een smalle beurs krijgen het steeds moeilijker." Volgens Van Rossum wordt het protest tegen de sloopplannen breder gedragen dan door de bewoners alleen: "Tijdens de buurtbarbecue die we onlangs hielden kwamen verschillende mensen uit de omgeving hun solidariteit betuigen." De bijeenkomst van vandaag heeft de bewoners moed gegeven, "maar we blijven het kritisch volgen."
Mohamed Baba, directeur van Woonbron, toonde zich achteraf ook tevreden: "Wij zien en voelen de onzekerheid van onze bewoners over hun toekomstige woonsituatie en zijn daarover in gesprek met hen. Het moment is er echter nog niet om op alle individuele vragen antwoord te kunnen geven. We gaan niet over een nacht ijs. Begin vorig jaar bezochten we alle bewoners. We maakten hieruit op dat de bewoners erg verknocht zijn aan deze buurt, tegelijk ook dat de technische kwaliteit van de woningen te wensen overlaat. Dit wordt vooral veroorzaakt door de grondwaterstand in dit deel van de stad en de bouw van die tijd. Op basis van de mening van onze huurders, afspraken met de gemeente en onze vastgoedstrategie zijn we tot de voorkeur gekomen om sloop en nieuwbouw nader te onderzoeken. De komende tijd werken we dit samen met de bewoners uit. En, zoals ik deze week heb benadrukt, zien wij een klankbordgroep van bewoners die actief willen meedenken over de toekomst van het complex, hiervoor als de aangewezen partij. Inmiddels hebben twaalf bewoners zich aangemeld voor deelname aan de klankbordgroep. Met deze grote betrokkenheid ben ik erg blij."

Frans Guerain (68)

- Wat bent u hier aan de Schiekade aan het doen?
"Aan het vissen. Voor de eerste keer dit seizoen."

-Waarom nu pas?
"De ervaring van voorgaande jaren leert dat je eerder in het jaar niet zo best vangt. Dan zijn die vissen aan het paaien en hebben ze geen tijd om te bijten."

-Bijten ze vandaag wel?
"Nog niet. Ik heb net wel beet gehad, maar hij schoot weer van m'n haak. We hopen op brasems. We hebben hier vaker gezeten en toen vingen we wel brasems van 40 tot 50 centimeter. Ik ben hier vandaag met m'n schoonvader, die is pas 90 geworden."

-Is vissen altijd een hobby geweest?
"Nee, dat kwam eigenlijk pas toen ik met pensioen ben gegaan, drie jaar geleden. Dan heb je daar veel meer tijd voor. Het is, net als vandaag, heerlijk om in het zonnetje aan de waterkant te zitten. Het is natuurlijk wel de bedoeling dat we wat vangen, maar als dat niet gebeurt dan genieten we alsnog."

-Hoe brengt u verder de dagen door?
"Ik ben veel thuis en in de tuin aan het rommelen."

-Heeft u onlangs nog iets leuks meegemaakt?
"Enkele dagen geleden nam een oud-collega na veertig jaar afscheid van de zaak. Bij die bijeenkomst zag ik weer veel oud-collega's van Deltares. Het was leuk om hen weer even te zien."

-Wat is u nieuws van de week?
"Dat het weer mis is gegaan met de kabinetsformatie. Dat lijkt niet zo best te gaan met GroenLinks erbij."

MRDH pleit voor meer geld voor mobiliteit

DELFT - De 23 samenwerkende gemeenten in de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) doen een oproep aan het nieuwe kabinet om het jaarlijkse mobiliteitsbudget voor de regio's Amsterdam en Rotterdam Den Haag te verhogen met 250 miljoen euro en weer te laten meegroeien met de reizigersgroei.
Door de rijksbezuinigingen uit het verleden en de oplopende kosten voor beheer, onderhoud en vervanging van het tram- en metronetwerk, blijft er nauwelijks geld over voor investeringen in nieuwe OV-verbindingen, fietspaden en wegen. Dit blijkt uit een gezamenlijk onderzoek van het ministerie van Infrastructuur en Milieu, de Vervoerregio Amsterdam en de Metropoolregio Rotterdam Den Haag.
"Als het Rijk niet verder investeert, dan loopt het verkeer in de hele regio vast", vreest de Delftse wethouder Lennart Harpe, tevens bestuurslid van de Vervoersautoriteit MRDH. "In Delft hebben de investeringen in de laatste kilometer op de Campus van Delft prioriteit: tramlijn 19, automatisch vervoer, extra autocapaciteit op de aansluitingen met de N470/Kruithuisweg en extra bruggen over de Schie als oplossing voor de fietsfiles op de Campus. Als de bereikbaarheid van de laatste kilometer niet wordt opgelost is dat slecht voor de versterking van de regionale economie, de ontwikkeling van de Campus en leefbaarheid van Delft."
Het aantal reizigers in de metropoolregio's Amsterdam en Rotterdam Den Haag groeit elk jaar met minimaal 2 procent. Om deze groei op te vangen moeten de metropoolregio's blijven investeren in bereikbaarheid. Er is echter geen financiële ruimte in het mobiliteitsbudget om dit te doen. Daarmee komen de leefbaarheid en de economische kansen voor de inwoners van de metropoolregio's onder grote druk te staan, vrezen de gemeentes.

'Avalex moet werk maken van bezuinigingen voor opbouw reservefonds'

n Vervolg van de voorpagina

Harpe wil een uitspraak van de toezichthouder, of anders naar de rechter stappen. Zodra er een uitspraak is die gunstig uitpakt voor de stad, moet de bijdrage van de gemeente Delft terug naar het niveau van de oude rekenmethode, stelt Lennart Harpe.
Daarnaast wil de Delftse wethouder dat Avalex echt werk gaat maken van bezuinigingen, voor de opbouw van een voldoende groot reservefonds. Dat moet binnen vijf jaar zijn gefikst, schrijft hij in zijn brief aan het dagelijks bestuur van Avalex.

Een goed bed voor een donszacht prijsje bij Dutch Dream

Dutch Dream Delft heeft tegenwoordig een uitgebreide outletafdeling. (Foto: PR) Foto: PR

Voor wie op zoek is naar een nieuw ledikant, matras of boxspring voor een donszacht prijsje loont een bezoekje aan Dutch Dream Delft. Sinds kort heeft de slaapspecialist een uitgebreide outletafdeling.

"Onlangs hebben we de bovenverdieping omgebouwd naar outletstore", vertelt Betty Staring van Dutch Dream. "Op een oppervlakte van 600 vierkante meter vind je hier een ruim aanbod aan matrassen, boxsprings, kasten, noem maar op. Alle showmodellen en opruimingsmodellen van onze filialen in Hazerswoude en Ter Aar brengen we samen hier in Delft. Dat betekent dat je hier voor een heel aantrekkelijke prijs een heel mooi en goed bed kunt vinden."

What you see..
Het is wel echt outlet, waarschuwt Staring: "What you see is what you get. De modellen die er staan zijn niet aan te passen, en het kan ook zijn dat er geen andere exemplaren meer van te krijgen zijn, bijvoorbeeld als het de laatste van een modellenserie is." Voor wie dat geen probleem vindt is de nieuwe Outletafdeling van Dutch Dream zeker een bezoekje waard.

Advies en assortiment
Is dat wél een probleem, bijvoorbeeld omdat je twee bijpassende bedden wil hebben, dan heeft Dutch Dream natuurlijk ook een ruime keus op de andere afdelingen. Je kunt bij de Delftse slaapspecialist terecht voor goed slaapadvies (ja, dat is belangrijk) en mooie en goede bedden en bedaccessoires van gerenommeerde merken als Caresse, M-Line en Eastborn.

Bed op maat
Wil je een bed echt helemaal naar jouw smaak en wens, dan is Dutch Sleep, het eigen merk van Dutch Dream, een goede keus. "Het zijn niet alleen goede bedden, van Nederlands fabricaat van Nederlandse materialen, maar wij kunnen ze ook nog eens helemaal naar uw eigen wensen aanpassen", aldus Betty Staring. "Extra lengte of breedte, aparte materialen, aanpassingen die nodig zijn vanwege ziekte of handicap, het kan allemaal. Met Dutch Sleep kan iedereen zijn eigen unieke bed samenstellen!"

Ruime openingstijden
Dutch Dream Delft vind je op Leeuwenstein 23. Openingstijden: dinsdag t/m donderdag van 10.00 uur -17.30 uur, op vrijdag van 10.00 uur -21.00 uur, op zaterdag van 10.00 uur -17.00 uur en op de eerste en laatste zondag van de maand zondag van 12.00 uur tot 17.00 uur. Voor meer info, een impressie van de winkel en het assortiment: www.dutchdreamslapen.nl

'Wij nemen u alle zorg rond autoschade uit handen'

Het team van Delft Autoschade neemt uw auto bekwaam onder handen. (Foto: PR)

Schade aan je auto is nooit leuk. Maar het is wèl fijn als die schade netjes wordt opgelost. Delft Autoschade aan de Voltaweg is een vertrouwd adres voor schadeherstel zonder zorgen.

Delft Autoschade is sinds 2013 gevestigd aan de Voltaweg op het bedrijventerrein Schieoevers. Eigenaar Darren Doorenbosch heeft in de voorgaande jaren zijn sporen in het vak verdiend. Hij zit al sinds 1979 in het vak en er is weinig schade waar hij en zijn team geen raad mee weten. Of het nu gaat om carrosserieschade; uitdeuken, spuiten, laswerk, schade aan de bekleding of een lege airco; Darren en zijn team helpen u snel en goed. "Wij beseffen dat schade nooit gelegen komt en dat veel mensen de rompslomp eromheen vaak nog vervelender vinden dan de schade zelf", legt Darren uit. "Daarom nemen wij onze klanten de zorg zoveel mogelijk uit handen. Zo kunt u op onze website www.delftautoschade.nl online een schadeformulier invullen. Desgewenst regelen wij dan de complete afwikkeling voor u. We schakelen indien nodig een schade-expert in en in verreweg de meeste gevallen kunnen wij de kosten van de reparatie direct met uw verzekeringsmaatschappij afhandelen." En die schade handelt het team van Delft Autoschade dan vlot en bekwaam af. "Wij werken alleen met originele onderdelen en met duurzame producten zoals de autolak van Standox. Mocht u een eigen risico hebben, dan nemen wij dat voor onze rekening. Zekerheid voor alles. Daarom zijn wij ook aangesloten bij brancheorganisaties als Focwa en zijn we aangesloten reparateur van Aegon. Bovendien maken we het onze klanten ook graag gemakkelijk. We hebben ruime openingstijden: van maandag t/m vrijdag van 7.30 uur tot 17.00 uur en op zaterdag van 7.30 uur tot 11.30 uur. Maar ook een ander tijdstip, buiten kantoortijd, is op afspraak mogelijk en we hebben zelfs een haal- en brengservice binnen een straal van 25 kilometer. Terwijl wij ons over uw auto ontfermen krijgt u desgewenst een leenauto mee. Gratis. U betaalt alleen de brandstof die u verbruikt."
Kijk, dat bedoelt Delft Autoschade dus met Schadeherstel zonder zorgen. Meer weten? Kijk dan eens op de website van het bedrijf. Daar vind u ook leuke acties. Reacties van klanten die u voorgingen vindt u op www.facebook.com/Delft-Autoschade-BV-225355280933781.

Stef van den Heuvel

Stef van den Heuvel is een beeldhouwer die soms ook voor jurist speelt. De 55-jarige Delftenaar geniet van zijn werk en het leven in zijn stad.

1. Waarom wilde je in je atelier aan het Achterom worden gefotografeerd?
"Als jurist zit ik in een keurslijf met allerlei regels. Als ik hier in m'n atelier creatief bezig ben, dan gelden geen regels."

2. Wanneer wist je dat je beeldhouwer wilde worden?
"Een jaar of acht geleden kreeg ik een super verjaardagscadeau: een weekend beeldhouwen. Meteen daarna ben ik er zelf mee aan de slag gegaan. Dat vond ik geweldig. Ik had toentertijd al lang geen beroep meer gedaan op m'n eigen creativiteit."

3. Wat vind je zo mooi aan beeldhouwen?
"Dat er zoveel geweldige en mooie stenen zijn. En anders dan met tekenen of schilderen is beeldhouwen 3D. Dat ligt me goed. Beeldhouwen gaat langzaam, maar dat vind ik niet erg. Ik wil het zorgvuldig doen. Ondertussen focus ik me alleen op het beeld. Dan verdwijnt alles dat verder in je hoofd speelt. Dan ben ik even weg uit de dagelijkse wereld. Het is bijna een soort meditatie."

4. Behalve als het misgaat...
"Afhankelijk van hoe ver je bent, is dat frustrerend, ja. Ik heb weleens 300 uur aan een draakje gewerkt. Toen ik dat stond te polijsten viel het op de grond. Zo'n beeld is ontsproten uit m'n fantasie. Daar heb ik zoveel aandacht en liefde in gestopt dat het bijna als een kind voor je is. Als dat dan in honderden stukjes kapot valt, dan kan ik daar best een aantal dagen sacherijnig van zijn."

5. In hoeverre ben je nog jurist?
"Ik ben nog vier keer per week op de Haagse markt te vinden. Ik sta daar marktkooplui bij. Die zijn mondig, maar minder sterk op juridisch gebied."

6. Hoe was jij als kind?
"Ik was actief, ondernemend en risico-nemend. Tot m'n zestiende belandde ik elk jaar weleens in het ziekenhuis. Ik had geen last van angst. Als ik een boom zag, wilde ik erin klimmen, ik dacht niet na over het risico. Ik groeide op aan de Gasthuislaan. Tot 1970, toen De Veste hier werd gebouwd. Het was een superleuke jeugd."

7. Vanwaar die opvallende lange grijze paardenstaart?
"Op m'n dertigste ben ik gestopt met naar de kapper gaan. Ik had toen net een periode achter de rug waarin ik heel fanatiek met hardlopen bezig was. Alles stond in dienst van de sport. Na m'n dertigste ben ik meer gaan stappen, meer lol gaan maken. En liet ik m'n haar groeien. Sindsdien is het nooit meer geknipt."

8. Als ik burgemeester van Delft was, dan...
"... ging ik eens luisteren naar de inwoners, want er is heel veel kennis onder de Delftenaren. Ik zou hen meer bij de plannen betrekken. Het gaat goed met Delft, maar dat is, vind ik, ondanks het stadsbestuur en niet dankzij hen."

9. Wat is het mooiste dat je is overkomen?
"Vijftien jaar geleden ging m'n relatie uit, heb ik m'n baan opgezegd en m'n huis verkocht en ben ik een half jaar lang zonder plan door Zuid-Amerika gaan rondreizen. Het was mooi te zien hoe de mensen daar leefden, hoe ze elkaar hielpen en hoe dolblij ze waren met heel kleine dingen. Zo sprak ik een taxichauffeur die al twintig jaar lang dagelijks nachtdiensten draaide, zonder vakantie of iets. Maar hij was dolblij dat hij werk had. Wij hebben hier zoveel keuzes, maar dat maakt niet altijd gelukkiger."

10. Wil je nog iets kwijt?
"Ik maak hier zelf beelden, maar geef ook cursussen en workshops. Iedereen is welkom om eens een proefles te volgen en te ervaren hoe het is om iets uit een steen te bikken. Meer info is te vinden op m'n website www.stefvandenheuvel.nl."

n Bij Medisch Training Centrum Delft aan de Marshalllaan 1 is het op woensdag 21 juni mogelijk de botdichtheid te laten meten met een hielscan. Het onderzoek wordt uitgevoerd door OsteoControl. Aanmelden is verplicht en kan via 015-2628160. Zie voor meer info www.osteocontrol.nl. n Alle kinderen van Koorschool Delft geven zondag 2 juli om 15.00 uur in de Adelbertkerk aan de Minervaweg 7 in Delft het afsluitende concert. De entree bedraagt 5 euro voor volwassenen, kinderen tot en met 14 jaar betalen 2 euro 50. n SeniorWeb Delft organiseert woensdag 21 juni een inloopworkshop over het dagelijks gebruik van de computer of smartphone. Hiervoor wordt een bijdrage van 7 euro gevraagd. Aanmelden kan via seniorweb.delft@gmail.com of 06-51919303. Meer info: http://delft.seniorweb.nl/cursussen. n Joke Krul organiseert zaterdag 24 juni en 1 juli de tekenworkshop Schetsen in Delft. Kijk voor meer info en aanmelden op http://jokekrul.blogspot.com. n Bibliotheek Oostland helpt aan extra leesvoer. Van 19 juni tot en met 10 juli worden afgeschreven boeken te koop aangeboden. Ook niet-leden zijn welkom bij de verkoop in de vestigingen Berkel, Bleiswijk, Pijnacker en Nootdorp. Zie voor meer informatie www.bibliotheekoostland.nl. n In de maanden juni en juli verzorgt Zangstudio Delft wederom een aantal concerten op diverse locaties in Delft. Zondag 25 juni is om 15.30 uur een voorstelling in de Lutherse Kerk aan het Noordeinde 4 in Delft. Zaterdag 1 juli om 20.30 uur en zondag 2 juli om 15.00 uur zijn concerten in het Rietveld Theater aan het Rietveld 49. Entree bedraagt 8 euro 50 in de voorverkoop of 10 euro aan de deur. Zie voor meer info www.zangstudiodelft.nl. n Op het schoolplein van de Laurentiusschool aan de Griegstraat 2 in Delft wordt op woensdag 21 juni van 16.00 uur tot 19.00 uur de voorjaarsmarkt georganiseerd, met een rommelmarkt en allerlei activiteiten. n Café de Oude Jan viert zaterdag 17 juni vanaf 16.00 uur op spectaculaire wijze z'n zevende verjaardag. De hele zaterdag staat in het teken van Braziliaanse zomerse sferen met strandstoelen, samba en andere swingende muziek en zomers eten en drinken. n Bij Yoena aan de Phoenixstraat 66/202 in Delft geeft Selma Sevenhuijsen op woensdag 21 juni om 19.30 uur de lezing Meer over meermin, godin van de aarde en het water. De entree bedraagt 15 euro. n Senioren en andere automobilisten die voor verlenging van hun rijbewijs moeten worden gekeurd kunnen hiervoor terecht op het spreekuur op 21 juni en 19 juli in Delfshove aan het Vorrinkplein 99 en op 20 juni en 18 juli bij SportsArt aan de Industriestraat 8. Bel voor het maken van een afspraak naar 088-2323300 of plan een datum via www.regelzorg.nl. n In Molen de Roos aan de Phoenixstraat op zaterdag 24 juni tussen 10.30 uur en 16.00 uur laten koren op de Molen hun stem horen met hart voor Delft, ambacht en historie. De molen draait de hele dag; molenaar en molengidsen informeren de bezoekers en laten het proces van graan tot meel zien. Zie voor meer info www.delftsemolen.nl. n

Meten is weten

Sensoren op de rondvaartboten meten het geluidsniveau, temperatuur en luchtvochtigheid.

DELFT - Studenten van de TU Delft onderzoeken hoe het in de Delftse binnenstad is gesteld met de temperatuur, luchtvochtigheid, luchtkwaliteit en het geluidsniveau. Dit meten ze met allerlei sensoren die met elkaar in verbinding staan en die de gemeten data naar een computer versturen. Daarbij worden twee soorten sensoren gebruikt: statische sensoren en dynamische sensoren. De statische sensoren zijn geplaatst in de Choorstraat, Voldersgracht en Oude Langendijk. Deze meten elk kwartier de temperatuur, luchtvochtigheid, geluidsniveau en luchtkwaliteit. Door een Twitter-bericht te sturen naar @SensorCityDelft kan iedereen de meetwaardes opvragen. Via de website is ook de data van de laatste vier uren terug te vinden. Na afloop van de meetweek zullen er analyses uitgevoerd worden om patronen te ontdekken tussen de dagen van de week of dag en nacht.
Door de hele stad zullen verder sensoren op de Tuk Tuks van Delft City Shuttle en rondvaartboten van Rondvaart Delft geplaatst worden. Deze platforms zullen elke paar minuten geluidsniveau, temperatuur en luchtvochtigheid meten. De metingen zijn een aanvulling op de metingen gedaan door de statische sensoren.
Beide sensorplatformen hebben in de week tussen 8 en 14 juni data verzameld waarna nu een analyseperiode volgt. Het project is een pilot waar in de toekomst een vervolg op zal komen. De projecten zijn te volgen op Facebook via SensorCityDelft en op www.scdelft.nl

Vereeuwig jouw leukste foto's in polaroid-stijl bij Fotobister

Je favoriete foto's afdrukken op polaroid, poster of canvas? Kom dan naar Fotobister aan de Voldersgracht.

Leg jij ook alles vast met je smartphone? Ben je gek op de populaire social media kanalen van tegenwoordig zoals Instagram en Facebook? Dan staat vast heel jouw telefoon vol met de leukste herinneringen in de vorm van foto's.

Bij Fotobister aan de Voldersgracht in Delft vinden ze het zonde als er niets met deze foto's wordt gedaan. Hier hebben ze dan - zoals je wellicht weet - ook een hele hoop leuke oplossingen voor bijvoorbeeld een collage afgedrukt als poster, canvas of nu ook als polaroid.

Polaroid
De polaroid ken je vast wel, zo'n leuke foto die direct uit een fototoestel komt rollen. Echter, heb je daarvoor helemaal niet zo'n speciaal toestel nodig. Je kunt namelijk via onze website www.instagramposter.nl heel gemakkelijk de foto's op jouw mobiele telefoon laten afdrukken als polaroid-foto.
Dit is natuurlijk onwijs leuk ter decoratie, maar bijvoorbeeld ook als cadeau. Door de herkenbare rand is er ook nog de ruimte om informatie, een leuke quote of bijvoorbeeld een datum te noteren op de afdruk. Dit maakt het nog een beetje specialer én persoonlijker.

Print packs
Je kunt je polaroid foto´s bij ons bestellen in print packs. Je kiest hierbij een aantal tussen de tien en twintig stuk uit en daarbij ook jouw favoriete formaat. Vervolgens hoef je alleen nog maar de leukste foto's uit te kiezen om daarna de afdrukken snel thuis te ontvangen. Zo vereeuwig jij jouw digitale foto's op de leukste manier en dat ook nog eens heel snel én voordelig!
Fotobister is gevestigd aan de Voldersgracht 16 in Delft. Alles voor jouw instagram foto's is te vinden op de speciale website www.instagramposter.nl.
Fotobister doet en kan veel meer dan de poloraid-foto's afdrukken. Op de website www.fotobister.nl is een uitgebreid overzicht te vinden van alles dat deze fotozaak met jou bijzondere foto's kan doen. Want de mooiste digitale foto's verdienen de beste afdruk. Benieuwd? Kijk op de website of kom langs bij Fotobister. De winkel is op maandag geopend van 13.00 uur tot 17.30 uur en van dinsdag tot en met zaterdag van 10.00 uur tot 17.30 uur.

Olof, of voluit Odulphus, was in de negende eeuw een heilige. De goede man was ooit priester in zijn geboorteplaats Oirschot en wat later benedictijn in het Sint-Maartensklooster in Utrecht. Hij was een van de missionarissen die het katholieke geloof trachtte te slijten aan de Friezen; iets wat niet zo heel erg gelukt is.
De link met Delft is het feit dat in stadsrecht van 1246 was vastgelegd dat de stad elk jaar 50 pond moest betalen aan ene jonkvrouw Ricardis. Het eerste deel moest betaald worden op de dag dat de Delftse jaarmarkt begon. Die dag was de dag dat Odulphus geëerd werd en zodoende heette de markt ook wel Sint-Olofsmarkt.
???????Een ander memorabel feit is dat op de eerste zondag na 'Sint Odulphus' de 'Delftsche ommegang' werd gehouden, een processie ter ere van Maria van Jesse. Niet zo raar dat in de loop van de geschiedenis een buitenplaats, zeg maar een buitenverblijf (tegenwoordig wellicht een stacaravan), werd vernoemd naar deze voor Delftse begrippen bekende heilige. Het zou mogelijk kunnen hebben gestaan tussen de huidige Singelstraat en de Sint Olofslaan: ooit was daar een hofje met de naam 'Sint-Olofsplaats'. Vroeger waren ze snel en helder met straatnamen: iemand die De Wit heette had een tuin aan een weggetje en dus heette het daar al snel de 'De Witlaan'. Zo had waarschijnlijk ook ene Krabbe een tuin of buitenverblijf in die buurt en dus heette de Olofslaan ook jarenlang de Krabbelaan. Nadat de eerste huizen verschenen aan de Krabbelaan veranderde de naam in Olofslaan. In 1902 werd het raadhuis van de gemeente Hof van Delft langs de Krabbelaan/Olofsstraat gebouwd en kwam men op het lumineuze idee om de straat om te dopen in Raadhuisstraat en het plein waaraan het raadhuis stond Raadhuisplein. Toen de Gemeente Hof van Delft door grote broer Delft was geannexeerd verdween de naam weer en werd de Sint-Olofsstraat in ere hersteld; tenslotte stond het raadhuis van Delft niet in die buurt maar op de Markt. Schuin achter het voormalige raadhuis was jarenlang een soort binnenplaats waar kinderen, onder andere van de aanwezige kleuterschool, zo goed en kwaad als het kon speelden. Met de herinrichting van dit deel van de wijk werd niet alleen het buurthuis uitgebreid, maar kwam er ook een mooi nieuw omheind binnenterrein.

Speelplek Gebbenlaan DELFT - Aan de Gebbenlaan hebben kinderen zelf een kinderspeelplek gemaakt, zo las ik vorig weekend in de krant Delft op zondag. Door een klacht van één bewoner besloot de gemeente om de speelplek te verbieden. Toen ik dit las dacht ik: dit is wel heel raar. Dus ben ik op die plek gaan kijken om te zien wat daar voor een gevaarlijke en storende kinderspeelplek zou zijn. Wat ik aantrof sloeg echt elke verbazing die ik ooit heb gehad over ambtelijke bemoeienis. In een groene uithoek, nauwelijks een huis te zien in de verre omgeving, vond ik een paar kinderen spelend op een schommel, een stuk horizontaal gespannen touw op 60 centimeter boven de grond en nog een touw wat aan een boom hing. Hier is sprake van een totaal onschuldig hoekje kindervermaak, totaal ongevaarlijk en waar geen buur te hinderen valt. Deze speelplek is ook nog eens door de kinderen zelf gemaakt. We hebben hier dus te maken met creatieve en initiatiefvolle kinderen die niet binnen zitten te gamen. Onze gemeente, die zo veel moest bezuinigen de afgelopen jaren, waardoor menig voorziening voor de bewoners moest sneuvelen, die amper nog geld heeft om ook maar iets aan burgerinitiatieven te ondersteunen, deze gemeente heeft een ambtenaar op dit speeltuintje afgestuurd na één klacht. En deze gemeente, dankzij deze alerte ambtenaar, heeft geoordeeld dat dit speelhoekje gevaarlijk is, niet aan allerlei regels voldoet en heeft gemeend dit speelplekje te moeten verbieden. O ja, het was er ook nog illegaal op gemeentegrond aangelegd. Een schande. Hoe durfden deze kinderen zomaar op eigen initiatief een speelplek te maken? Ze hadden natuurlijk via de officiële weg moeten werken. Een brief schrijven, lang wachten op antwoord, dan te horen krijgen dat er eerst een gedegen onderzoek nodig is voor men er iets gaat doen. Dan te horen krijgen dat het geen prioriteit heeft en tot slot het bericht dat er geen geld is. Beste gemeente, ambtenaren, wethouders en burgemeester: hiermee maken jullie jezelf volledig belachelijk. Het gaat natuurlijk niet alleen om dit speelplekje. Het gaat erom dat we te maken hebben met een organisatie waarbij dit soort onnozelheden kunnen gebeuren. Dit zijn nu eenmaal de regels en daar moeten we ons allemaal houden.

Tijn Noordenbos, Delft


Speelplek Gebbenlaan
DELFT - Door één klacht zijn de kinderen aan de Gebbenlaan hun speelplek kwijt, stond vorige week in Delft op Zondag. Aangezien we niet weten wie het is richt ik mij maar op deze manier tot degene die de klacht heeft gedeponeerd. Wel héél erg makkelijk om een klacht in te dienen zonder eerst even met de buurt te overleggen. Zijn we mensenschuw of zoiets ? Heeft u zelf geen kinderen of bent u alweer vergeten hoe het werkt. Wat is nou prettiger dan dat de kinderen - voornamelijk meisjes) - onder het wakend oog van de buurt te hebben en te houden. Zeker in deze tijd waarin van alles kan gebeuren. De kinderen hebben de speelobjecten zelf bedacht en zijn daarnaast zeer milieubewust. Denk toch eens aan die kinderen in plaats van 'het woongenot'. Als ze nou vervelend of destructief zijn dan is het wat anders. Maar ze zijn altijd netjes, laten geen rommel achter en hebben alleen maar plezier met elkaar. De ouders realiseren zich zelf heel goed wat er eventueel fout zou kunnen gaan. De kinderen worden ook constant gewezen op dingen die niet kunnen. Toch wel fijn dat door die ene klacht weer een initiatief van kinderen de nek is omgedraaid. De wereld is al zo erg van alleen maar 'ikk, ikke'. Laat ze toch zijn wie ze zijn en probeer de aandacht op iets anders te richten. Of moet het zo zijn dat u liever weer de hangjeugd of nog erger - matrassen voor de nacht, met alle randverschijnselen daarbij - ziet komen in plaats van onze kinderen. Ik hoop werkelijk dat u spijt heeft van deze klacht en alsnog voortaan met de buurt in gesprek wil treden voordat u weer ergens een klacht neerlegt. Mijn deur aan de Gebbenlaan 63 staat open.

E. van der Hoeven, Delft


Avalex
DELFT - De laatste tijd staan er regelmatig ingezonden brieven over Avalex in de Delft op Zondag. Eén opvallend terugkerend argument in al die brieven is dat het nieuwe beleid zo slecht zou zijn voor bejaarden: 'Het kan toch niet zo zijn dat bejaarden grote afstanden moeten gaan afleggen met zware vuilniszakken?' Mij lijkt dit een drogreden: het nieuwe beleid heeft juist heel positieve effecten voor bejaarden:

- De bejaarde komt wat vaker buiten, wat goed is voor de sociale contacten.
- De bejaarde doet wat aan lichaamsbeweging: regelmatig een stukje lopen helpt tegen doorligplekken.
- De bejaarde doet wat aan lichte krachttraining, wat goed is tegen botontkalking. Het sjouwen van een vuilniszak is daar prima voor geschikt: omdat daar alleen een lege mariakaakjesverpakking en wat karbonade-restjes inzitten weegt die zak niet al te veel, maar toch net genoeg om ook de kracht in de handen op peil te houden.

Voor de oudere Delftenaar die het toch niet zelf kan, pakt het eveneens positief uit: die heeft nu een goede reden om zijn (klein)kinderen wat vaker uit te nodigen zodat die het afval kunnen wegbrengen. Overigens denk ik dat de meeste Avalex-briefschrijvers zelf helemaal niet bejaard zijn en ook geen mantelzorg of andere hulp verlenen aan bejaarden. Ik denk dat het mensen zijn die gewoon te lui zijn om eens per week een keertje 100 meter te lopen om hun troep weg te brengen, en de bejaardenproblematiek als laf excuus voor hun eigen luiheid aanvoeren.

Meneer van Wijk, Delft

Twintig jaar geleden waren kranten zwart-wit en meningen gekleurd. Delft op Zondag blikt wekelijks terug op de editie van deze krant van twintig jaar geleden.

Deze week is dat de editie van 22 juni 1997. Er is die week goed nieuws over de Bul Super in de Breestraat. De stripboekhandel werd toen als eerste stripwinkel in Nederland erkend als officiële boekhandel. Eigenaar Peter Ottens stak er de nodige tijd in moeite in om dit voor elkaar te krijgen en is dan ook blij. Eindelijk erkenning, en voortaan kan hier met boekenbonnen worden betaald.
Kinderen aan de Schrobbelaarstraat en de Kaarderstraat zijn verdrietig om dat hun zelfgebouwde hutten en speelplek door de Gemeente Delft zijn verwijderd omdat het plein wordt gerenoveerd.
Burgemeester Van Walsum gaat op 26 juni op het Agthaplein een gedenksteen onthullen voor militairen die in Nederlands-Indië zijn gesneuveld.
Een fietscomputer kostte 25 gulden, voor een kilo paarden riblappen moest 6 gulden 75 worden neergelegd.

Voetbal op hoog niveau

DELFT - Voetbalverenigingen uit Delft en de regio spelen zaterdag 1 juli een potje straatvoetbal op een wel erg bijzondere locatie: het parkeerdak van winkelcentrum De Hoven. Van 10.00 uur tot 17.00 uur worden hier spannende wedstrijden gespeeld tussen de verschillende teams.
Waarom dit gebeurt? "We proberen onze bezoekers steeds weer te verrassen en we willen een keer iets geks doen", zegt Arjan Dijkshoorn, voorzitter van de winkeliersvereniging. "Een straatvoetbaltoernooi op zich is niet vernieuwend, maar op deze hoogte is het voor zover wij weten nog niet eerder gedaan."
Voetbalverenigingen uit de omgeving zijn druk bezig zich om teams te vormen. VV Schipluiden heeft zich al met alle categorieën ingeschreven. Ook meedoen? Inschrijven kan via info@dutchfootballevents.com. Deze zaterdag is in De Hoven meer te doen. In het winkelcentrum loopt een promotieteam rond en zij delen geluksnummers uit. Om 12.00, 14.00 en 16.00 uur zijn er prijstrekkingen en per keer worden er tien geluksnummers gekozen. Wordt jouw geluksnummer getrokken? Dan win je een leren voetbal.
Genoeg redenen dus om op zaterdag 1 juli naar De Hoven te komen. Iedereen is welkom.

Scherper toezicht provincie op bouw van goedkope woningen

De provincie maakt zich zorgen over de oplopende wachtlijsten voor betaalbare huurwoningen. Foto: Martijn Linthorst

DELFT – De provincie gaat scherper toezicht houden op de bouw van voldoende betaalbare huurhuizen. Opmerkelijk genoeg kan dat neerkomen op steun voor de nieuwe politieke lijn in Delft, waar een half jaar geleden juist is besloten om duizenden van die huizen te 'schrappen'.

Door: Henk de Kat

De provincieleiding stapt over op steviger controle, uit bezorgdheid over de oplopende wachtlijsten voor huizen met een huur onder de 710 euro, waarvoor nog woningsubsidie kan worden verkregen. Het bestuur van Zuid-Holland erkent dat huisvesting en nieuwbouw allereerst de verantwoordelijkheid is van gemeenten zelf. Die kunnen het best hun eigen programma daarvoor opstellen, en voor concrete uitvoering ervan onderhandelen met woningbouwcorporaties en projectontwikkelaars. Gemeenten moeten hun woonvisies vervolgens per regio met elkaar afstemmen, om ervoor te zorgen dat er in de diverse delen van Zuid-Holland evenwicht is in het aanbod aan soorten huizen, wat betreft koop en huur en prijs.
In Delft en omgeving (Haaglanden) is dat begin dit jaar ook gebeurd. Negen gemeenten hebben hier voor het eerst allemaal zo'n eigen Woonvisie opgesteld, en die daarna bij elkaar gevoegd tot een nieuwe regionale visie. Daarover liggen echter strubbelingen op de loer, aangezien het stadsbestuur van Delft – ondanks groeiende wachtlijsten in de hele regio – juist van duizenden goedkope huizen af wil. De gemeente wil dat bewerkstelligen via verkoop, of door het optrekken van de huur na woningverbetering.
Delft verdedigt die aanpak door te stellen dat deze stad sinds jaar en dag procentueel gezien veel meer goedkope huizen telt, dan elk van de acht andere Haaglanden-gemeenten. Die zouden er daarom een schepje bovenop moeten doen en extra sociale huurwoningen moeten bouwen, om de afkalving aan betaalbare huurwoningen in Delft te compenseren. De vraag is of de buurgemeenten dat inderdaad gaan doen.
Het nu aangekondigde steviger toezicht van de provincie is daar wel op gericht. Het bestuur van Zuid-Holland wil gaan letten op kwaliteit, zoals energiezuinige bouw, maar speciaal ook op de spreiding van betaalbare huizen per gemeente, zo laat verantwoordelijk gedeputeerde Adri Bom-Lemstra (CDA) weten. Ook gaat het Provinciehuis daarvoor de wachtlijsten-cijfers beter in de gaten houden.
Loopt het ergens scheef, dan kan een gemeente een goedbedoelde aanmaning krijgen van Bom. Werkt dat niet, dan gaat de provincie in het uiterste geval zelf een regionale woonvisie opstellen, om duidelijk te maken wat de opdracht is van gemeenten.

Onderzoek eigen aflossingsvrije hypotheek op tijd

DELFT - Ongeveer 1 miljoen huiseigenaren in Nederland hebben een aflossingsvrije hypotheek.

Vereniging Eigen Huis raadt deze mensen aan om nu al te onderzoeken of hun hypotheek in de toekomst nog betaalbaar is, en zo nodig alsnog te beginnen met aflossen.
Iemand met een aflossingsvrije hypotheek lost zijn schuld niet geleidelijk af, maar na dertig jaar ineens. Vaak kan de hypotheek na die tijd door lopen, maar dan moeten de maandlasten wel bij het inkomen passen, meestal het pensioen.
Mensen die binnenkort met pensioen gaan en een lager inkomen verwachten, en mensen met een hoge hypotheek ten opzichte van de waarde van de woning of hun inkomen, doen er goed aan hun toekomstige situatie met een adviseur te bespreken.

Jabra GN Elite Sport: voor wie van sporten, muziek en gadgets houdt

Natascha van Gaalen laat haar collega Thomas van Wilgenburg in de winkel DIJCK2 horen hoe goed het geluid van de Jabra GN Elite Sport is.

DELFT – De Jabra GN Elite Sport is een nieuw en revolutionair apparaat voor in het oor. Het heeft verbazingwekkend veel functies en mogelijkheden. Ideaal voor wie van sporten, muziek en gadgets houdt.

De Jabra GN Elite Sport is in Amerika al een succes en gaat dat naar verwachting ook in Nederland worden. Het is in Delft verkrijgbaar bij DIJCK2 en Van der Leeuw Horen.
Het is een geweldig apparaat, benadrukken Natascha van Gaalen en Eugène Duvaloois van Van der Leeuw Horen. "Je doet de apparaatjes tijdens het sporten in je oren", legt Natascha uit. "Het meet tijdens het sporten je hartslag, je snelheid en het aantal verbrande calorieën. Ondertussen kun je muziek luisteren of telefoneren. En de geluidskwaliteit is echt heel goed."

Sporten
Het is zeer geschikt voor sporten als hardlopen, fietsen, wandelen of crossfit. De Jabra GN Elite Sport meet niet alleen allerlei aspecten; het doet ook nog iets nuttigs met die gegevens. "Zo kun je, na een basismeting van je conditie, een trainingsprogramma op maat laten maken", vervolgt Natascha. "Het is interessant voor mensen die al sporten, maar zeker ook voor mensen die willen gaan sporten." De Jabra GN Elite Sport is in allerlei maten verkrijgbaar, dus het is altijd mogelijk apparaten met een perfecte pasvorm te krijgen.
Bijzonder is verder dat de de Jabra GN Elite Sport ook een soort personal trainer is. In de bijbehorende app zitten namelijk work-outs die de drager van het apparaat kan volgen. Tijdens die oefeningen word je dan door een stem in je oor gecoacht om bepaalde oefeningen te doen. Die coaching wordt afgewisseld met muziek.

Toekomst
Volgens Eugéne Duvaloois is de Jabra GN Elite Sport een apparaat zoals we dat in de toekomst vaker en uitgebreider zullen zien. Tot voor kort werden apparaten in het oor louter gebruikt om beter te horen, muziek te luisteren of te bellen. Duvaloois weet zeker dat de lijst aan functies komende jaren almaar groter gaat worden. "Zo zul je in de toekomst ook oorapparaten krijgen die je hersengolven, zuurstof of je bloedsuiker meten. Voor brandweermannen wordt nu bijvoorbeeld al een apparaat ontwikkeld dat tevens hun lichaamstemperatuur meet."

Mooi voorproefje
Maar dat is de toekomst. Momenteel biedt de Jabra GN Elite Sport alvast een mooi voorproefje van wat ooit komen gaat. De batterijen van het apparaat houden het tot 9 uur lang vol en het apparaat is waterdicht. Het is verkrijgbaar voor 245 euro. Daarbij worden ook een draagbare oplader, een micro usb-oplaadkabel en extra maten oordopjes geleverd. Het heeft een garantie van 3 jaar.
De Jabra GN Elite Sport is verkrijgbaar bij Van der Leeuw Horen en DIJCK, beide onderdeel van Van der Leeuw Optiek. Wie wil ervaren hoe het is om zo'n multifunctionele gadget te dragen, is welkom om het eens te komen proberen. "Je zult versteld staan van de geweldige geluidskwaliteit", zegt Natascha van Gaalen. Meer weten? Kom gerust langs bij Van der Leeuw Horen aan de Koornmarkt 82 of bij DIJCK2 aan de Oude Langendijk 2.

Lachen, bier, muziek en barbecue

Remi van Casteren (links) en Nadia Kruiswijk.

DELFT - Cameretten Festival keert terug naar haar roots. Vrijdag 23 juni organiseert Café de Wijnhaven een Cameretten festijn. Ook de volgende dag is het hier feest.

De eerste editie van het Cameretten Festival was in 1966 in de Koornbeurs. Sindsdien is het naar het plein vernoemde cabaretfestival uitgegroeid tot hét onafhankelijke podium waar nieuw aanstormend cabarettalent zich presenteert voor publiek, jury en pers.
Volgend weekend keert het festival dus terug naar een plek op spuugafstand van waar het ruim vijftig jaar geleden begon. De avond wordt gepresenteerd door het Delftse multi-talent Jasper van Kuijk. Er zijn optredens van de cabarettalenten Victor Luis van Es en Kiki Schippers. De avond begin om 20.15 uur en de toegang is gratis. Wie verzekerd wil zijn van een plekje op het plein, wordt verzocht zich aan te melden via mail@wijnhaven.nl.
Een dag later, zaterdag 24 juni, viert de Wijnhaven haar 37-jarig bestaan. "Dat is voor ons genoeg reden voor een mooi feestje", zegt Nadia Kruiswijk van Café en restaurant de Wijnhaven. Brouwerij het Uiltje neemt vanaf 15.00 uur het terras over. "Daarnaast hebben wij ons eigen Wijnhaven Biergilde, opgericht voor onze huidige vaste gasten. Zij krijgen een speciale verrassing, maar natuurlijk kan iedereen die van bier houdt gewoon een plekje zoeken."
Vervolgens gaat de barbecue aan. Om 19.30 uur is een optreden van de Wouter Kiers Band, die het publiek zal trakteren op een aanstekelijke mix van opzwepende jazz, blues, funk en dance. Daarna gaat het feestje verder met niemand minder dan DJ PJ. En, niet onbelangrijk: "De weersvoorspelling ziet er geweldig uit! We gaan er een waanzinnig weekend van maken", besluit Nadia. Ook op zaterdag is de toegang gratis.

'Mens in beweging' in HuisKinesis

Eén van de in HuisKinesis geëxposeerde foto's, gemaakt door Wil Groen. Foto: Wil Groen

DELFT - 'Mens in Beweging'. Dat is de titel van een bijzondere expositie in HuisKinesis, Huis van de Fotografie. Een aantal fotografen is uitgenodigd door HuisKinesis om foto's in te leveren met mensen in beweging. Beweging op straat, op het sportveld, thuis of experimenteel bezig geweest met bewegingsonscherpte, het kan alle kanten op met dit thema.
Guy van Hoek, eigenaar van HuisKinesis, heeft hier een mooie collectie uit samengesteld. De fotografen die hier aan mee werken zijn Bertien Kraamer, Petra Jansen, Rudy Rader, Wil Groen, Peter van Eekelen en Rein de Lange.
De foto's zijn nog tot eind juli te bekijken aan de Voorstraat 86 in Delft. HuisKinesis is elke vrijdag en zaterdag geopend van 13.00 uur tot 17.00 uur.

Tentoonstelling wegens succes verlengd

DELFT - Koningin Máxima heeft begin april in Museum Prinsenhof Delft de tentoonstelling 'Verboden porselein – Exclusief voor de keizer' geopend. Sindsdien hebben al ruim 42.000 bezoekers de tentoonstelling bezocht. Wegens dat succes wordt de tentoonstelling verlengd tot en met 3 september 2017. Directeur Janelle Moerman van Museum Prinsenhof Delft is verheugd: "Het is fantastisch dat bezoekers de hele zomer nog de gelegenheid hebben deze unieke Ming-objecten van dichtbij te bekijken."

Delft MaMa maakt muur mooier met mozaïek

Links de muur nu, rechts een beeld van hoe de muur eruit ziet als Delft MaMa ermee klaar is.

DELFT - 'De Achtertuin' is een speeltuin aan het Achterom. De met graffiti bekladde muur hier is sommigen een doorn in het oog. Stichting Delft MaMa slaat dit jaar daarin met Fonds1818, Delft Mozaïek en designer Claudia Latorre de handen ineen om deze muur te voorzien van een prachtig handgemaakt mozaïek en op die manier Delft een beetje mooier te maken. Om dit initiatief waar te kunnen maken is 5000 euro nodig. Stadsbewoners kunnen bijdragen door te doneren via www.voorjebuurt.nl/campaigns/mozaiekvoordelft/ of door zelf mee te mozaïeken. Het kunstwerk wordt in augustus of september onthuld.

Sollicitatieworkshop voor werkzoekenden

DELFT - Stichting DeBroekriem verzorgt in samenwerking met Werkse! op woensdag 21 juni van 10.00 uur tot 12.00 een gratis sollicitatieworkshop. Twintig werkzoekenden uit Delft gaan samen aan de slag om hun Linked-Inprofiel te pimpen en arbeidsmarkt-klaar te maken. De workshop vindt plaats bij Werkse Delft aan de Gante 23 in Den Hoorn. In de workshop wordt gekeken naar het LinkedIn-profiel. Hoe ziet het eruit en wat kun je aanpassen. Aanmelden kan op www.debroekriem.nl/delft en is gratis.

SUP-R: waar alle zintuigen worden geprikkeld

SUP-R heeft fashion voor mannen, vrouwen en kinderen.

SUP-R. is een 'new style warehouse', gevestigd in een oud grachtenpand aan de Wijnhaven 9, midden in het centrum van Delft. Een plek waarbij alle zintuigen geprikkeld worden. Een bezoek aan SUP-R. staat voor een ontdekkingsreis door een diversiteit van fashion, lifestyle, beauty, eigen gebrande SUP-R koffie, wafels, broodjes en taart.
Het is een plek waarbij je de totaalbeleving voelt van een warehouse op een on-Nederlandse manier. Neem het perfecte cadeau mee voor die ene verjaardag, scoor nog even snel dat jasje, geef je haren een boost met een blow dry treatment en geniet ook nog van een hemelse lunch met de perfecte kop koffie. Dat vind je allemaal bij SUP-R. Wij wachten op jou, zeven dagen in de week met de grootste glimlach die we hebben. Want dat maakt het leven een stuk mooier!

SUP-R verrast op vele manieren.
SUP-R, ook voor een lekkere lunch.

Jaarmarkt Pijnacker: altijd gezellig

De Jaarmarkt Pijnacker: een uitje voor het hele gezin.

In Pijnacker vindt op zaterdag 24 en zondag 25 juni de traditionele Jaarmarkt plaats. Op het Raadhuisplein en in de omliggende straten staan een kleine 200 kramen op gesteld. In de Stationsstraat staan veel kramen met tweedehands spullen en brocante. Er is een breed assortiment artikelen: kleding en modeaccessoires, sieraden, woondecoratie, lederwaren, speelgoed, boeken, planten en bloemen. Ook voor de lekkere trek kunt u terecht op de Jaarmarkt. Er zijn verschillende etenswaren te verkrijgen zoals frites en snacks, Griekse delicatessen, Surinaamse snacks, loempia's, poffertjes, fruit, ijs en heerlijke gegrilde kipproducten.
Deze jaarmarkt is een waar dagje uit voor jong en oud. De kinderen zullen daarom zeker niet vergeten worden. Ze kunnen in de draaimolen en lekker springen bij de bungee trampoline.

't Karrewiel: de plek voor 't leukste kinderfeestje

Gasterij 't Karrewiel: ook voor leuke kinderfeestjes.

Gasterij 't Karrewiel is de ideale plek om een waanzinnig kinderfeestje te organiseren. Kinderfeestjes kunnen hier zeven dagen per week worden georganiseerd, maar woensdag is de kindermiddag bij uitstek", zegt Corneel Adamse van 't Karrewiel. Dan draait een dj vanaf zijn dj-boot de leukste kindermuziek bij het discobowlen, kinderen kunnen verzoeknummers indienen èn zich laten schminken, ook bied de Spelerij, met een spelcomputer, televisie en bergen speelgoed veel vertier. Nieuw – en leuk – voor kinderen is het pizzafeestje, onlangs toegevoegd aan de kinderarrangementen. Kinderen krijgen dan een eigen pizzaoventje op tafel en kunnen onder begeleiding hun eigen pizza maken. Meer weten? Kijk op www.karrewiel.nl of bel 015 - 213 68 76.

Lijstenmakerij & Firma van Dijk nemen afscheid

Ria van Dijk en schoondochter Josetta voor de lijstenmakerij.

DELFT - Een afscheid, ja, want de lijstenmakerij gaat dicht. Daarmee komt definitief een eind aan een ambachtelijke winkel, die een behoorlijk lange geschiedenis heeft gekend in de Wippolder.

Het begon in 1925 aan de Delfgauwseweg 73, als een door de heer Mergler senior opgezette doe-het-zelf annex verfspeciaalzaak. In 1950 werd deze winkel overgenomen door zijn zoon Jan Mergler.

Uitbreiding
Weer een kwart eeuw later, in 1975, werden Ria van Dijk en haar man Do van Dijk de nieuwe ondernemers. Zij breidden de zaak vervolgens uit met een timmerwerkplaats en ook met een aanvankelijk inpandige lijstenmakerij.
In 2001 opende Ria zelfstandig de huidige lijstenmakerij aan de Frederik Hendrikstraat 2A, net om de hoek van de timmerzaak aan de Delfgauwseweg.
In 2005 kwam schoondochter Josetta haar daar assisteren en toen Ria een stap terug deed in 2013, werd de lijstenmakerij door Josetta overgenomen en werd de nieuwe naam 'Lijst in Stijl' ingevoerd.
Josetta gaat nu terug naar haar oude vak, 'het onderwijs'.
"Ondanks pogingen daartoe is helaas geen opvolger gevonden voor onze lijstenmakerij. Het pand gaat daarom worden verkocht."
Ria en Josetta sluiten hun onderneming nu af op een hoogtepunt.
Daarvoor willen ze graag — op verleden en persoonlijke toekomst — het glas heffen met hun trouwe klanten en met z´n allen die door de jaren heen bij de zaak betrokken waren,
Deze bijeenkomst is gepland op zaterdag 24 juni vanaf 16 tot 18.00 uur. www.lijstenmakerijvandijk.nl.

Land Art: impuls voor kwaliteit landschap

Het beeld wordt 18 juni tussen 13.00 en 15.00 uur onthuld.

Culturele organisaties uit Midden-Delfland geven met de Pilot Land Art een impuls aan het landschap. Zondag 18 juni onthult wethouder Govert van Oord het eerste beeld van het land art kunstwerk 'Human Memory' van de Japanse kunstenaar Kouji Ohno. Het beeld komt te staan in 't Kraaiennest'. Human Memory is een duokunstwerk. Het tweede beeld komt in de loop van de zomer te staan bij Land Art Delft in het Ackerdijkse Bos. In dit project Land Art Midden-Delfland neemt Boerol een belangrijke plaats in. Van 17 juni tot en met 23 september presenteren elf lokale kunstenaars hun verhalen van het landschap in een land art kunstroute tussen het Boerolterrein en het kunstwerk 'Human Memory' in 't Kraaiennest. Zie voor meer info en de route www.boerol.nl.

Word onderzoeker tijdens de zomervakantie

Word ook onderzoeker.

Niets heerlijker dan tijdens een warme zomerdag een frisse duik te nemen in het water. Maar waar zwem je eigenlijk in? Hoe fris en schoon is dat water? Ben jij tussen de 10 en 13 jaar oud en wil je meedoen met echt wetenschappelijk onderzoek naar water? Meld je dan aan voor het WaterLab, een nieuw onderzoekslab in het Science Centre Delft.
Onderzoekers van de TU Delft gaan met behulp van het WaterLab onderzoek doen naar water in Nederland en Europa. Omdat wij nooit heel Europa in één zomer kunnen doorreizen hebben we jouw hulp hard nodig! Vraag je eigen onderzoekspakket aan en test je zwemwater en drinkwater. Bij thuiskomst ga je met je watermonsters bij het Science Centre aan de slag met echte apparatuur voor verder onderzoek. Door mee te doen, word je een hulp-onderzoeker en help je mee met het verzamelen van belangrijke informatie. Let op: er zijn maar 200 plekken, dus schrijf je snel in www.sciencecentre.tudelft.nl/thuis-doen/waterlab.

Met swingende Porgy and Bess de zomer in

Het Residentie Bachkoor. (foto: Maurice Haak) Foto: Maurice Haak

Met 'Summertime! Great American Classics' luiden het Residentie Bachkoor (RBK) en Residentie Orkest op zaterdag 24 juni onder leiding van Jos Vermunt de zomer in.
Het belooft een sprankelende zomeravond te worden met werken van de grote Amerikaanse componisten. "Summertime laat het beste horen dat de Amerikaanse componisten uit de 20e eeuw aan de klassieke muziek hebben toegevoegd", zegt dirigent Jos Vermunt. "Met als klap op de vuurpijl de concertversie van de swingende opera Porgy and Bess van George Gershwin." Solisten zijn André Morsch en Renate Arends. Met 'Summertime! Great American Classics' viert het RBK zijn 145-jarige bestaan. Kaarten zijn verkrijgbaar vanaf 30 euro voor volwassenen, jongeren tot 25 jaar betalen 15 euro. Reserveren kan via www.zuiderstrandtheater.nl of 070-88 00 333.

Leuk sparringmaatje voor de Civic vijfdeurs: de Honda Civic Sedan

De pas geïntroduceerde Honda Civic Sedan. (foto's: Martijn Linthorst)

WATERINGEN – Een tijdje geleden hebben we de vijfdeurs Honda Civic in de showroom van Auto Ruiter mogen verwelkomen. Volledig hertekend en nieuw ontworpen. Nu heeft deze gezelschap gekregen van de sedan.

De Honda Civic is een sterk staaltje Japanse innovatie, vol technologisch vernuft. De nieuwe Honda Civic vijfdeurs heeft een sportieve spirit, te leveren met twee krachtige motoren: de 1.5 i-VTEC van 182 pk en de 1.0 i-VTEC van 129 pk. Naar keuze verkrijgbaar met een handgeschakelde zesversnellingsbak of een continu variabele CVT-automaat. Wim van der Meer van Auto Ruiter verwacht ongelofelijk veel belangstelling voor deze auto. "De verkoop zal goed zijn en dan krijgen we ook weer een heleboel inruilers binnen."

Binnenkort zijn er bij Auto Ruiter ook de Dream Days. Deze bestaan uit diverse auto-acties met flinke kortingen. Deze kunnen oplopen tot wel 5.000 euro. "Het is al weer de tiende generatie van de Honda Civic", zegt Van der Meer. "Gebouwd voor het succes. En de sedan, die wordt gekenmerkt door zijn messcherpe aerodynamische lijnen."
?????
De Honda Civic vijfdeurs is al verkrijgbaar vanaf 24.700 euro. De Honda Civic Sedan is er vanaf 32.620 euro!

Auto Ruiter
Oosteinde 21
2291 AA Wateringen
(0174) 29 71 61
www.auto-ruiter.nl???????

Nieuwe wind bij Opel- en Citroëndealer Motorhuis

Vestigingsmanager Frans Meeuwisse: ‘Voor beide merken zijn onze verwachtingen hooggespannen.’

DELFGAUW - Met een strak gespoten gevel staat het pand van Opel- en Citroëndealer Motorhuis aan de Exportweg in Delfgauw er weer fris bij. "Het is één van de manieren om te laten zien dat we helemaal 'back in business' zijn", zegt vestigingsmanager Frans Meeuwisse, verwijzend naar de recente overname van het dealerbedrijf door de Spuigroep.

"Er waait een nieuwe wind, dat merk je aan alles…" Het zijn geen loze woorden. Wie de showroom binnenstapt, voelt het direct. Een vriendelijke ontvangst, adviseurs die je in alle rust even laten rondkijken en ruimte, heel veel ruimte. Links van de receptie staan de Citroëns, rechts de Opels. De verdieping biedt plaats aan een veelheid aan jonge occasions. Meeuwisse: "Maar het allerbelangrijkste is dat de klant zich op zijn gemak voelt. Én dat we er meer dan ooit voor in zijn om nette zaken te doen. De opdracht van de nieuwe eigenaar is daarbij helder: Wij gaan niet voor de snelle winst, maar voor een langdurige en duurzame relatie."

Citroën
Aan de populaire merken die Motorhuis vertegenwoordigt, zal het volgens Meeuwisse óók zeker niet liggen. "Citroën biedt voor elk wat wils", zegt hij enthousiast. "En het merendeel van de modellen is lekker eigenzinnig en leuk. Van de stoere C1 tot de luxe C4 en de C4 Grande Picasso. En natuurlijk de opvallende C4 Cactus en de gloednieuwe C3 die in dezelfde lijn is ontworpen. Mét heel veel leuke details die precies op de wensen van de klant zijn af te stemmen."

Opel
Opel komt dit jaar in totaal met maar liefst zeven nieuwe of vernieuwde modellen. De stoere, SUV-achtige maar compacte Karl Rocks én het nieuwe vlaggenschip Isignia Grand Sport zijn er al. Van dat laatste model volgen nog de allround Sports Tourer en de avontuurlijke Country Tourer. Meeuwisse: "En verder verwachten we op korte termijn onder meer de Crossland X in het - ook nog compacte - B-segment én een sportieve cross-over als aanvulling op de Astra en de Zafira (het C-segment, red.). Kortom: Voor beide merken zijn onze verwachtingen hooggespannen."

De vernieuwde Renault Captur: interessant voor jong en oud

De introductie van de vernieuwde Renault Captur bij Autohaag Zeeuw.

DELFGAUW – De vernieuwde uitvoering van de Renault Captur is bij Autohaag Zeeuw Delft te bewonderen. De facelift heeft geresulteerd in een gewijzigd uiterlijk.

Vooral de voorkant is iets veranderd, onder andere met een andere grille en koplampen. Een stijlvolle Renault Captur, met een lichte signatuur. Belangrijk is ook het aantal opties dat is uitgebreid, onder andere op het gebied van kleur. Zo is de Captur ook in Noir Améthyste verkrijgbaar. "Dit is mogelijk als Initiale Paris, de topuitvoering van Renault", zegt verkoopadviseur Robert Schaap. "We verwachten trouwens veel van de verkoop van de Renault Captur, in Initiale Paris uitvoering of niet. Dit is namelijk sinds de introductie in 2013 een heel populaire auto gebleken. De verwachting is dat de Renault Captur 'fase 2' die belangstelling alleen maar zal overtreffen."
De Renault Captur is zowel interessant voor jonge gezinnen als voor oudere mensen. De grote hoeveelheid binnen- en bagageruimte is voor de eerste groep natuurlijk aantrekkelijk. Ouderen zullen blij zijn met de hoge instap, vanwege het feit dat de auto wat hoger op zijn wielen staat. "Een topsegment auto, die je bovendien ook nog helemaal kunt personaliseren", zegt hij. "Al kijk je alleen maar naar de mogelijke kleurstellingen. Van het dak en de buitencarrosserie tot de stoelbekleding en de dashboard-componenten. Wist je dat er in deze introductieperiode al een gratis automaat in je Captur zit voor de heel snelle beslissers?"
De Renault Captur is beschikbaar vanaf 19.190 euro. Kom langs in de showroom en laat u voorlichten door één van de verkoopcollega's.

Autohaag Zeeuw
Exportweg 2
2645 ED Delfgauw
(015) 256 44 00
www.autohaagzeeuw.nl

Eind oktober staat de nieuwe Polo in de Nederlandse showrooms

Volkswagen plaatst negen motoren op de bestellijst. Bij de introductie van de Polo in oktober dit jaar start het motorenpalet op benzinevlak bij de 65 pk sterke 1.0 MPI en loopt het op tot de 150 pk sterke 1.5 TSI, het inmiddels bekende blok met cilinderuitschakeling.

Op de diesellijst komen we aanvankelijk alleen een 95 pk sterke TDI tegen, maar hier valt later meer te kiezen. Voor het eerst komt de Polo ook als TGI op de markt, een variant met een voorliefde voor aardgas. Deze 1.0 TGI schopt het tot 95 pk. Elke Polo met een vermogen vanaf 95 pk is met DSG-transmissie leverbaar. Volkswagen schijnt direct een lichtje op de GTI. Deze perst 200 pk uit zijn 2,0-liter grote TSI, 8 pk meer dan de topversie van z'n voorganger. Deze topversie sprint in 6,7 tellen naar een snelheid van 100 km/h. Prijzen worden later bekend gemaakt.

www.wittebrug.nl

'We hebben weer talloze juweeltjes op het programma staan'

Publiek kan volgend weekend weer genieten van bijzondere acts. (foto: Koos Bommelé)

DELFT – De Markt vormt volgend weekend weer het decor voor de Mooi Weer Spelen. Dit internationale straatkunstfestival weet ook na 28 eerdere edities nog te verbazen, verrassen en vernieuwen.

De basis van dit zomerse event blijft altijd hetzelfde: straatartiesten uit binnen- en buitenland vertonen hun kunsten in de binnenstad. Dit jaar is dat vooral op de Markt. Organisator Frank Koenen verwacht dat het een waanzinnige editie wordt. Ja, Mooi Weer Spelen gaat niet meer gepaard met groots spektakel van reusachtige installaties, legt hij uit. "We focussen nu heel erg op artiesten en duo's en een enkel groter gezelschap die cirkelshows doen. Dus: iemand doet iets bijzonders, publiek staat er in een kring omheen en kijkt ernaar."
Meer dan de helft van hen de artiesten komt uit het buitenland. "Eén van hen komt zelfs uit Japan. Hij is een virtuoos op het gebied van jongleren. Dat doet hij met LED-stokken. Heel spectaculair. Hij is de afsluiting van de zaterdagavond. We zijn daarnaast trots op onze magische machines. Delft is een techniekstad en de samen met de 175 jaar oude TU Delft en de gemeente trakteren we het publiek zondagmiddag op 'DrumGod'." Dit is een humoristisch, muzikaal en visueel spektakel, waarbij een muzikant al drummend door een levensgrote robotarm alle kanten op wordt gezwaaid.
-Het motto dit jaar is 'Laat je terrassen'. Hoe gaan jullie dat doen?
Koenen: "Het grootste deel van het programma is op de Markt. Je kan netjes het programma volgen. Maar je kan ook rondlopen en kijken waar iets gebeurt. Je kunt ook op een terras gaan zitten en genieten van wat je ziet. Of je loopt even naar een show toe. Dat is de sfeer die we willen, dat je een middagje op een plein bent waar van alles gebeurt. Er is geen harde scheiding tussen de terrassen van ondernemers op de Markt en het evenement. Dit speelt zich af van gevel tot gevel."
-Wat wordt dit jaar anders?
"Een nieuw element is het 'of-festival'. Tijdens dit festivalonderdeel treden beginnende artiesten artiesten op die zich zelf hebben aangeboden. Dat gebeurt op zaterdagmiddag in de Klis. Na die optredens gaan ze met de pet rond. Het verhoogt, verwachten we, de gezelligheid. En voor ons als organisatie is het een mooie manier om te kijken of er leuke acts bij zitten voor het reguliere festival, volgend jaar. Verder breiden we hiermee dus weer een klein beetje uit."
-Waarom moeten we volgend weekend beslist naar de Mooi Weer Spelen komen?
"Omdat er hele vermakelijke internationale kunst van hoog niveau op straat te zien is. Dat is altijd inspirerend. Kunst is een primaire levensbehoefte en Mooi Weer Spelen speelt zich ook nog eens af in een gezellige ambiance. Beter mis je het niet."
-Worden dit de mooiste Mooi Weer Spelen ooit?
"Ik denk dat het een waanzinnige editie wordt. Als je kunt loslaten dat het ooit met allerlei grote spectaculaire installaties gepaard ging en kan kijken naar het kleine, dan is het net zo groots als toen. We hebben talloze juweeltjes op het programma staan."
Benieuwd? Kijk voor meer informatie op pagina 22 en 23 van deze krant of op www.mooiweerspelen.nl.

Maak kans op kaarten voor Familiepark Drievliet

Welke meidengroep wordt hier door Charles van Harling geïnterviewd?

DELFT - Familiepark Drievliet in Den Haag presenteert een nieuwe film in haar CineMagic theater. In het themagebied 'Tijdreizigers', waar afgelopen zomer de attracties Chute en Tijdmachine geopend zijn, is voor dit seizoen de botsautobaan Grand Prix voorzien van nieuwe decoratie en auto's. Het Kasteeltje en de krant Delft op Zondag mogen vier kaarten weggeven voor Familiepark Drievliet. Wie kans wil maken moet de volgende vraag juist beantwoorden en die mailen naar maakkansopkaarten@delftopzondag.nl. Welke meidengroep wordt hier door Charles van Harling geïnterviewd?

Jarige TU Delft trakteert

Foto: Koos Bommelé

DELFT - Wie jarig is trakteert. Dat dachten ze ook bij de alweer 175 jaar oude TU Delft. De jarige universiteit schreef daarom een prijsvraag uit onder haar eigen werknemers. Zij moesten de vraag beantwoorden: Als de TU Delft een taart was, wat had die dan voor smaak? Drie Delftse bakkers, Banketbakkerij Stoffer, Bakker Suikerbuik en 'Rode Rozen & Taartjes', hebben vervolgens TU-taarten in de winnende smaak gemaakt. Vorige week vrijdag werd de prijs in de aula van de TU uitgereikt en de taart opgegeten. Maar niet voordat Leon Korevaar van Bakker Suikerbuik, Nancy Vroon van Rode Rozen & Tortillas en Matthijs Stoffer van Banketbakkerij Stoffer (v.l.n.r.) ermee op de foto gingen.

Auto Ridderkerk levert aan Pijnacker-Nootdorp

Hans Vennix (rechts) bij de uitreiking aan Jan Veldhoven van de Gemeente Pijnacker-Nootdorp.

PIJNACKER-NOOTDORP – De Gemeente Pijnacker-Nootdorp heeft met Auto Ridderkerk zaken gedaan voor de uitbreiding van het wagenpark.

Inmiddels heeft die gemeente de negende Nissan afgenomen. Overigens een geheel gewrapte Nissan, compleet met het logo en de kleuren van de Gemeente Pijnacker-Nootdorp. De auto is gewrapt door RODI Reclame & Belettering. De geheel geprepareerde auto werd afgeleverd door verkoopmedewerker Hans Vennix. Hij overhandigde de autosleuteltjes aan Jan Veldhoven van de Gemeente Pijnacker-Nootdorp.

Geen auto te klein
"Ja en daarbij zal het niet blijven", zegt Hans Vennix. "Er zijn namelijk nog vier auto's bij ons in bestelling en die zullen ook weer worden bestickerd door RODI Reclame & Belettering."
Jarenlange ervaring en innovatie, RODI Reclame & Belettering zet het in voor zowel grote bedrijven als particulieren. Van gevelreclame, autobelettering, carwrapping, reclameborden tot groot formaat printen. Geen gevel is te groot, geen auto is te klein.

Maatwerk
Bij RODI Reclame & Belettering staat de wens van de klant op de eerste plaats. Maatwerk is de tweede naam van dit bedrijf. Voor de drie facetten zijn klanten meer dan welkom: het ontwerp, de productie en de plaatsing.
RODI Reclame & Belettering is een Erkend Signbedrijf, gecertificeerd door SI'BON, Organisatie voor Binnen- en Buitenreclame. Daarnaast ook 3M-gecertificeerd Select Graphic Provider. RODI Reclame & Belettering biedt de hoogste garanties op carwrapping, de folies en montage.

CDA stelt vragen over zelfrijdende auto's

DELFT - Het CDA Delft wil van het college van B&W weten waarom Rijswijk en Delft los van elkaar experimenteren met zelfrijdende auto's. In het Rijswijkse deel van de wijk Vrijenban rijden straks autonome auto's rond, terwijl enkele kilometers verderop bij de TU Campus hetzelfde gebeurt. Beide initiatieven worden gesteund met gemeentelijk belastinggeld. Het CDA Delft wijst erop dat deze manier van werken door buurgemeentes niet efficiënt is.

Ambachtelijke (streek)producten en een geweldige sfeer

OP het moment wordt er nog hard gewerkt om het nieuwe filiaal op tijd klaar te krijgen. (Foto: PR)

DELFT - Als op 22 juni de deuren van het nieuwe filiaal van Bakker van Maanen aan de Hippolytusbuurt open gaan, is Delft een bijzonder 'Bakery Café' rijker.

Ambachtelijkheid, gastvrijheid en een open sfeer staan aan de basis van de Van Maanen formule. In de landwinkel vindt je biologische producten zoals jam uit de streek, bier uit Rotterdam, Zeeuwse mosterd en Italiaanse olijfolie. Maar je kunt ook lekker even snuffelen tussen de boeken of leuke hebbedingetjes kopen zoals keukenaccessoires en sieraden. Bij Van Maanen binnenlopen is gewoon even genieten van de geur van vers brood en de bijzondere sfeer. Overal in het pand is wel wat te zien; bakkers die brood of koeken maken, de patissier die aan het werk is in de chocolaterie en de chef-kok die bezig is om de gerechten voor de gasten te maken. Want het nieuwe Bakery Café heeft een open keuken, zodat de gasten live kunnen meekijken met de kookkunsten van het kookteam. "Uiteraard worden alle gerechten met verse biologische ingrediënten bereid. Gerechten met een heel eigen karakter: casual, en met hier en daar een vleugje oosterse invloed. Het merendeel van de gerechten is vegetarisch", aldus Ingrid Beunders, de winkelcoach van het Delftse filiaal. Alsof er nog niet genoeg gebeurt, organiseert Van Maanen ook nog eens geregeld leuke evenementen en activiteiten. "Zo is er elke woensdagavond en zondagmiddag live muziek", vertelt Daisy Hanson, die de evenementen organiseert. "We willen vooral activiteiten die passen bij het sociale karakter van Bakker van Maanen. Dat sociale karakter uit zich bij Van Maanen heel concreet: Het brood dat filiaal Delft overhoudt, gaat rechtstreeks naar wijkcentrum de Wipmolen waar mensen met een krappe beurs terecht kunnen. De opbrengst ervan kan het wijkcentrum weer gebruiken voor haar eigen activiteiten. En er zijn meer plannen: "We willen een speciaal koekje gaan ontwikkelen voor de Wipmolen, dat we in onze Landwinkel gaan verkopen", verklapt Daisy. Van Maanen houdt dus al van Delft. En de Delftenaren? Die gaan van Van Maanen houden!

Het enige dat Sanidump dumpt, is de prijs

De mannen van Sanidump, met van links naar rechts Rémon, Arjan, Remco, en Ed.

DELFT – Sanidump heeft uitsluitend A-merken en is ook nog eens de goedkoopste. "Dat zeggen ze we niet alleen, kom kijken en vergelijk het zelf", zegt de trotse bedrijfsleider Arjan Baggerman.

De naam Sanidump doet bij sommigen helaas vermoeden dat het hier om opgekochte restpartijen gaat. "Alles wat in onze showroom te zien is is nieuw besteld. Het zijn A-producten met een garantie van 5 tot 10 jaar. Het enige dat we hier dumpen ís de prijs." De reden dat Sanidump deze lage prijzen kan hanteren, is het feit dat Nederland inmiddels 31 Sanidump megastores telt. Hierdoor kan grootschalig worden ingekocht – en daar plukt de klant de vruchten van. Sanidump heeft alles in huis om van een badkamer een mooi plaatje te maken. Medewerkers van Sanidump kunnen, op een groot tv-scherm met een professioneel 3D ontwerp, laten zien hoe dat plaatje eruit ziet. Alle, bij Sanidump verkrijgbare artikelen, kunnen in de ontwerpen worden verwerkt. Zo wordt het eindresultaat nóg fraaier en kom je niet voor visuele verrassingen te staan.
Sanidump verkoopt haar producten tegen bodemprijzen. Voor wie het graag nóg voordeliger wil, is er op de eerste verdieping van het pand aan de Schieweg 73-75 nog een outlet-afdeling waar de showroomartikel tegen absolute stuntprijzen worden verkocht. "We hebben voor elk budget een badkamer", zegt Baggerman. "Van een badkamer voor 1695 euro tot de meest luxueuze en exclusieve badkamer." Sanidump staat verder bekend om haar snelle levertijden. "En als het door omstandigheden noodzakelijk is een levering te bespoedigen, dan kunnen wij hierin vaak voorzien door onze goede contacten met de leveranciers." Ook heeft Sanidump een professionele aftersales-afdeling. Is er na afloop iets niet helemaal naar wens, dan wordt er altijd weer een passende oplossing gevonden.
Meer info: www.sanidump.nl.

Het programma voor de komende edities van het Alzheimercafé Delft

Bij het Alzheimercafé Delft is de informatie over deze ziekte altijd binnen handbereik.

DELFT – Het Alzheimercafé strijkt maandelijks neer in het Hampshire Hotel Delft Centre aan de Koepoortplaats. Het Alzheimer Café is bedoeld voor mensen die op een of andere manier met dementie te maken hebben en andere belangstellenden.

De programmacommissie heeft onlangs de volgende thema's voor de komende tijd vastgesteld.

11 september: Meer dan vergeetachtigheid
Er wordt informatie / voorlichting gegeven over dementie en de ontwikkelingen op dit gebied. Tijdens deze bijeenkomst zal o.a. ingegaan worden op medicatie die het proces van dementie af kan remmen, de diagnostiek en verschillende vormen van dementie enzovoorts. Deskundige: geriater Els van Melick

9 oktober: Dementie en onbegrepen of problematisch gedrag
Wat kun je dan het beste doen en laten? Bij wie kun je dan terecht? En als het echt niet gaat, kun je dan de persoon met dementie voor korte tijd laten opnemen? Deskundige: spv-er

13 november: Muziek en dementie
Een gesprek over de waarde van muziek bij dementie. Daarna nodigen we u uit om te gaan zingen en spelen op instrumenten die door iedereen bespeeld kunnen worden. Liever luisteren en genieten? U bent van harte welkom! Deskundige: muziektherapeute Joke Maas.

11 december: Dementie en de casemanager
Welke ondersteuning kan de persoon met dementie en de mantelzorger krijgen van een casemanager. Deskundige: Anita de Jong.

8 januari: Huisarts en dementie
Wat kun je verwachten van de huisarts als je een niet-pluisgevoel hebt of bij het (vermoeden) van dementie? Deskundige: huisarts Nelie van Oosterom

Meer info: https://www.alzheimer-nederland.nl/regios/delft-westland-oostland

Voor de hobbyist èn de muzikant met professionele ambitie

Guus Jochems is trots op zijn school, zijn docenten en zijn leerlingen. (Foto: PR)

DELFT - De Open dagen van Rootz Muziekschool op 25 juni in het Rietveldtheater worden extra feestelijk. De muziekschool viert dit jaar immers haar 25-jarig jubileum.

"Belangstellenden kunnen de hele dag binnenlopen. In de verschillende zalen treden leerlingen en docenten op. In de foyer zijn de hele dag optredens van de zangleerlingen en rond 14.00 uur is er in de grote zaal een miniconcert van enkele zeer gevorderde pianoleerlingen. Ruim 250 leerlingen werken op één of andere manier mee. Het wordt echt heel gezellig, een soort festivalsfeer", verwacht Guus Jochems. Het complete programma wordt vermeld op www.rootzmuziekschool.nl.

"In 1992 begonnen we met 200 leerlingen", herinnert Jochems zich. "Inmiddels is dat uitgegroeid tot 700 á 800 leerlingen op drie verschillende locaties: Delft, Pijnacker en Nootdorp." Meer leerlingen betekent ook meer docenten: "We begonnen met z'n vijven, nu zijn we met 34 mensen, allen met een conservatoriumopleiding. Oudgedienden als Jeroen Elfferich, die er vanaf het eerste uur bij was, maar ook jonge docenten. Sommigen waren zelfs nog niet geboren toen ik met Rootz begon." Jochems is hoorbaar trots op zijn docenten die behalve goede lesgevers vaak ook goede uitvoerende musici zijn: "Fantastische pianistes als bijvoorbeeld Julia Urinyova en Hanna Devich die al veel leerlingen tot een hoog niveau brachten. Of zanger Ron van der Kraan, dat is echt een kanjer die talloze zangleerlingen heeft geïnspireerd en 'geopend'." Rootz bracht in de 25 jaar van haar bestaan verschillende toptalenten verder, zoals Eva Opperman van het cabaretduo Zij & Ik, en Jeffrey Italiaander, die tegenwoordig in landelijke musicals speelt. "Maar dat is geen doel", benadrukt Jochems. "Wij zijn er zowel voor de hobbyisten, de thuisspelers als voor de mensen met professionele ambities."

Verder
Ook na 25 jaar wil Guus Jochems nog verder: "Kwalitatief hoogwaardige muzieklessen verzorgen, individueel of in kleine groepjes blijft onze hoofdactiviteit. Maar komend seizoen hopen we ook verschillende cursussen voor senioren te organiseren, muziekcursussen met een gezelligheidsaccent. Overdag cursussen muzikale oriëntatie voor beginners, inclusief gezamenlijk concertbezoek bijvoorbeeld. Maar ook een verdiepingscursus voor wie meer te weten wil komen over de achtergronden van klassieke muziek. En een 'overdag orkest' voor gevorderde muzikanten. Binnenkort is hierover informatie te vinden op www.rootzmuziekschool.nl maar wie hiervoor belangstelling heeft kan dit alvast kenbaar maken via een email of telefonisch via tel 015-3694902". En natuurlijk kunnen belangstellenden altijd inschrijven voor de kennismakingscursus van vier lessen voor een instapprijs, om te zien 'of dat instrument echt iets voor jou is'. Ooit was Rootz 'die andere muziekschool', maar inmiddels is Rootz een gevestigde naam!

Pianospelen zonder de buren te storen. Het kán

Een TransAcoustic piano kun je zachter zetten dankzij een ingenieus technisch binnenwerk. (Foto: PR)

DELFT - Pianospelen: een feest voor je eigen ontwikkeling, maar lang niet altijd een feest voor de buren. Voor sommigen een reden om dan maar helemaal af te zien van pianoles. "Toch hebben we hier gelukkig een mooie oplossingen voor", aldus Rob Klugkist van Clavis Piano's.

Het eindeloos oefenen van de al dan niet getalenteerde pianist(e) nextdoor is een geliefd thema in slapstickfilms en voer voor burenruzies en Rijdende Rechtersessies.

TransAcoustic
"Toch hebben we daar prima oplossingen voor", vertelt Rob Klugkist. "Natuurlijk was er al de silent piano, maar dan zat je altijd met een koptelefoon op en dat speelt ook niet altijd prettig. De firma Yamaha komt nu met de TransAcoustic piano. Een piano die je letterlijk zachter kunt zetten."
In het verleden werd een piano wel 'zachter gezet' door vilt tussen de snaar en de hamerkop te zetten (het zg. studiepedaal) "maar dan ben je ook je klank kwijt", aldus Klugkist. "Bij een TransAcoustic piano wordt het hoofdtelefoonsignaal via een versterker naar de zangbodem gestuurd. Je hebt dus volledig het normale pianogevoel, maar wel regelbaar geluid.
Een extra voordeel van de TransAcoustic is dat je de zangbodem ook kunt gebruiken voor andere klanken. Klugkist: "In feite kun je je piano zo als speaker gebruiken. Wil je de pianopartij van Maria Carey meespelen? Eenvoudigweg je speler aansluiten en je bent ineens haar persoonlijke pianiste."

Felicitaties aan Rootz
Geïnteresseerd in de mogelijkheden van de TransAcoustic piano? Uiteraard zal Rob hem in de winkel aan de Kruisstraat graag voor u demonstreren. "Maar als je een goed idee van de mogelijkheden wil krijgen, bezoek dan de Open Dagen van Rootz Muziekschool in het Rietveldtheater op 25 juni. Wij plaatsen daar een demonstratiemodel van onze TransAcoustic", vertelt Klugkist, die de gelegenheid meteen aangrijpt om Guus Jochems van harte te feliciteren met zijn 25-jarig jubileum. "En dat we de prettige samenwerking maar mogen voortzetten."

Prima voorwaarden
En voor de (nieuwe) leerlingen van Rootz heeft Rob Klugkist ook een boodschap: "Wie graag wil leren pianospelen kan bij ons drie maanden een digitale piano van Roland in bruikleen krijgen, zonder dat je ergens aan vast zit. En mocht je daarna willen overgaan tot aanschaf, dan hebben we daarvoor ook prima voorwaarden en mogelijkheden, zoals een huurconstructie waarbij je in 30 maanden eigenaar wordt, of, onze studentenactie die mogen op vertoon van hun studentenkaart in termijnen betalen."

Van Vliet-Temmink Bouwprojekten BV wil groeien

Henk van Vliet voor het gebouw van Van Vliet Temmink Bouwprojekten

DEN HOORN - Van Vliet-Temmink Bouwprojekten BV aan de Harnaskade 14A in Den Hoorn wil uitbreiden en is daarom op zoek naar timmerlieden.

Aannemersbedrijf Henk van Vliet uit Den Hoorn zette een aantal jaren geleden de stap om samen te gaan met Temmink Bouwprojekten BV uit Deventer. Zo ontstond Van Vliet-Temmink Bouwprojekten BV. Om zijn opdrachtgevers zo goed mogelijk te kunnen bedienen, zocht het Deventer bedrijf een goede aannemer in deze regio, die thuis is in alle werkzaamheden.
De vestiging in Den Hoorn is vooral gespecialiseerd in burger- en utiliteitsbouw: nieuwbouw, verbouw, onderhoud, restauratie en renovatie, maar de klant kan er ook terecht voor bouwklussen en -materialen. Denk bijvoorbeeld aan een dakkapel, dakopbouw of aanbouw aan een woning. Van Vliet-Temmink Bouwprojekten BV heeft alles in eigen beheer. Van vergunning tot het opleveren en alles wat er tussen zit. Van Vliet: "Ons credo is altijd geweest: zeggen is doen en afspraak is afspraak. En natuurlijk ook: gaat niet bestaat niet."
Kort samengevat: gedegen ervaring in de bouwsector, optimale zorg voor elke opdracht, deskundig advies, snelle planvoorbereiding, ontwerp- en kostenanalyse en een vakkundige bouwuitvoering. Het bedrijf is aangesloten bij Bouwend Nederland en BouwGarant en is VCA-gecertificeerd. Telefoon: (015) 2618883. Internet: www.vanvliet-temmink.nl.

Oud-atleet Joan van den Akker blikt terug

Joan van den Akker heeft talloze herinneringen aan een geweldige tijd als topatleet. Inmiddels kan ze hier weer tevreden op terugkijken. (foto: Jesper Neeleman)

DELFT - Zolang Delft bestaat, wordt er gesport. Delft op Zondag blikt wekelijks met oud-sporters terug op hun gloriejaren. Deze week deel 2, met Joan van den Akker.

Door: Jesper Neeleman

De inmiddels in Berkel woonachtige Delftse atleet beleefde in 2004 haar hoogte- en dieptepunt. Ze vertegenwoordigde Nederland tijdens de 4 x 100 meter estafette op de Olympische Spelen in Athene. Datzelfde jaar zorgde blessureleed voor een vroegtijdig einde van een carrière waar ze zoveel meer van verwachtte.
Joan van den Akker (33) woont inmiddels in Berkel, werkt bij Brijder Verslavingszorg en is moeder van een zoontje van 3 en een zoontje van twaalf weken. Ze denkt nog regelmatig terug aan haar jaren als topatleet. "Het was toch een groot deel van mijn leven", vertelt ze.
Op ons verzoek wordt een grote doos herinneringen van zolder gehaald. Krantenknipsels, foto's, startnummers. Ze kan er inmiddels met een glimlach en gepaste trots naar kijken. Dat is weleens anders geweest. "De jaren nadat ik officieel gestopt was, in 2007, dacht ik er liever niet aan terug. Ik blokte het. Ik wilde het er niet over hebben. Ik was gestopt, terwijl ik liever tot m'n 32ste was doorgegaan." Ze hing haar spikes echter al op 23-jarige leeftijd en na drie jaar blessureleed aan de wilgen. "Een grote teleurstelling. Schaamte zelfs, omdat ik het niet had afgerond. Ik had een plan. Als dat niet uitkomt, is dat frustrerend. Ik kon dat moeilijk verkroppen. M'n toekomstperspectief viel in het water. En ik deed niet meer wat ik het liefste deed." Ze volgde atletiek nog wel op tv. "Maar als de finale voor vrouwen dan kwam, zette ik 'm uit. Toentertijd had ik niet het idee dat ik in het zwarte gat was gevallen. Als ik er nu jaren later op terugkijk, dan was dat toch wel het geval."
Met het verstrijken van de tijd zijn de mentale wonden geheeld. Schaamte heeft plaatsgemaakt voor trots. Want wie kan zeggen dat 'ie op de Olympische Spelen en op EK's en WK's z'n land heeft vertegenwoordigd? "Als ik het over mocht doen, zou ik alles precies hetzelfde doen. Ik ben nu blij dat ik dit allemaal mee heb mogen maken. Dat was grotendeels te danken aan m'n vader. M'n grootste fan. Hij bracht me jarenlang overal naartoe."
Voor, tijdens en na wedstrijden waren Joan van den Akker en haar teamgenoten bloedserieus. "Maar we brachten daarnaast natuurlijk veel tijd door met elkaar. We deelden lief en leed en hebben veel gelachen." Tijdens een EK voor junioren in Finland werden Joan van den Akker en haar teamgenotes bij de bond op het matje geroepen omdat jongens en meisjes wel erg losbandig met elkaar omgingen. "Want we waren daar om te te presteren, niet om te flirten met andere teams." Bij een wedstrijd in Jamaica ging iemand van de bond in de hotelgang op wacht zitten om te voorkomen dat de meiden de hort op gingen. "Dat vonden we toen wat overdreven, maar achteraf is dat natuurlijk goed." Net als Yuri van Gelder keerden ze eens 's nachts in een taxi terug in het Olympisch Dorp. Dat kon toen nog.
Het jaar 2004 was, terugkijkend, haar mooiste jaar. "Het ging toen zo makkelijk. Alles viel op z'n plek. Ik boekte veel progressie en ik had wedstrijden over de hele wereld. Het mooiste moment uit m'n carrière was ook dat jaar, op het NK. Ik versloeg daar Jacqueline Poelman, een oudere atleet die jarenlang mijn voorbeeld was. Ik heb veel van haar geleerd. Op het EK in Munchen, met 50.000 toeschouwers op de tribune, gaf ze de tip om na de wedstrijd nog wat langer op de baan te blijven. Om echt goed te ervaren hoe bijzonder dat is." Ze koestert inmiddels mooie herinneringen. Vooral in haar hoofd. Medailles en plakboeken zijn weggestopt op zolder. Aan de muren geen actiefoto's. Tegen anderen begint ze zelden over haar prestaties. "Het zit niet zo in me om dat van daken te schreeuwen. Ik kijk ooit nooit in die plakboeken. Misschien dat ik dat later nog eens met mijn kinderen ga doen."

'Het was voor ons een perfecte locatie'

Folkert Majoor en Pieter van Rij en het scorebord van DAS, dat van de Bras mee verhuist naar de nieuwe sporthal in de Spoorzone.

DELFT - DAS verhuist alsnog naar de nieuwe sporthal van Scholen Combinatie Delfland in de Spoorzone. Verder gaat de Delftse basketbalvereniging volgend jaar gebruikmaken van de Sporthal Piet Vink in Ypenburg.

Deze week kwam een einde aan een langere periode van onzekerheid voor DAS. Veertig jaar lang maakten de Delftse basketballers gebruik van hun niet heel oude, maar wel vertrouwde Sporthal Brasserskade. Die vaste thuishaven moet het vanwege gemeentelijke bezuinigingen echter verlaten. DAS wilde niet, zoals de gemeente voorstelde, naar het centrum van de stad verhuizen, maar doet het nu toch. "Het is niet onze keuze", legt DAS-voorzitter Rienk Bijlsma uit. "Maar we moeten vooruit. "Als je bedenkt wat er nu met tafeltennisvereniging Phoenix gaat gebeuren, dan mogen wij nog blij zijn met wat voor ons is geregeld. Want de tafeltennisclub moet verhuizen naar een zaaltje aan de andere kant van de stad en heeft daar geen kantine meer. Terwijl de club nu juist een heel levendige kantine heeft, waar meerdere clubs gebruik van maken. Op die manier wordt je club gewoon om zeep geholpen."
-Hoe ziet het er nu voor DAS uit?
"Voor ons is de verhuizing een hele verandering. Altijd lastig, maar ik verwacht geen grote problemen. We hebben geluk dat we ook in Sporthal Piet Vink terecht kunnen voor trainingen en wedstrijden van een deel van de jeugdteams."
-Waarom zijn jullie nu toch bereid naar de sporthal van SC Delfland te verhuizen?
"We wilden het liefst op de Bras blijven, maar dat was onbespreekbaar. Het is een gepasseerd station. Voor het parkeerprobleem bij SC Delfland is nog altijd geen oplossing, dus dat is wel een nadeel. Als je een wedstrijd hebt en drie uur bij DAS moet zijn kost het je straks 7 euro 50 parkeergeld. Maar: we hebben daar in elk geval een kantine en de sporthal zelf is geschikt voor topsport. En zoals een Engels spreekwoord luidt: beggars can't be choosers."
-Hoe zie je de toekomst van DAS?
"Goed. Basketbal is een populaire sport onder de jeugd. Het groeit spectaculair. We willen ook het scholenkampioenschap in Delft weer gaan promoten, zodat nog meer jeugd met deze mooie sport in aanraking komt. Onze vereniging groeit en we verwachten dat die groei nog verder doorzet."
-Maar eerst komt dit weekend nog een allerlaatste moment in Sporthal Brasserskade...
"Klopt. Dan slapen zo'n zestig kinderen in de hal. Speciaal hiervoor zijn shirtjes gedrukt met de tekst 'Bye bye Bras'. Veel leden, oud-leden en Delftenaren kunnen nog altijd niet geloven dat het na dit weekend echt afgelopen is voor Sporthal Brasserskade. Het was voor ons een perfecte locatie."

Eelko van Roon wordt hoofdtrainer Hudito

DELFT - Eelko van Roon wordt de nieuwe hoofdtrainer/-coach van heren 1 van Hudito. Hij volgt hiermee Marijn Petermeijer op. Eelko was afgelopen twee seizoenen actief als hoofdtrainer en coach van H.V. Victoria Dames 1. In het verleden heeft hij onder meer aan het roer gestaan van de Heren van H.C. Spirit. "Ik kijk uit naar een sportief en uitdagend seizoen bij deze mooie club die zich met haar eerste team wil plaatsen voor de Overgangsklasse", reageert Van Roon. Marc Knigge blijft aangesteld als hoofdtrainer/-coach van Hudito dames 1.
Van Roon en Knigge gaan naast hun werkzaamheden voor de beide hoofdmachten ook een actieve rol spelen in de jeugd van Hudito. "De ambities en werkwijze van Eelko van Roon en Marc Knigge sluiten goed aan op de toekomstvisie van ons jeugd- en seniorenbeleid. We kijken uit naar een prettige samenwerking aankomend seizoen", zegt Christiaan de Wolf namens de tophockeycommissie.

Ook komende zomer elke zondag een trimloop