Delft op zondag

10 september 2017

Delft op zondag 10 september 2017


De hand kan van de knip, Delft gaat investeren

De Coendersbuurt is één van de nieuwste buurten van Delft. De bouw van nieuwe woningen houdt voorlopig nog niet op. Hondenbezitters kunnen ondertussen opgelucht ademhalen. (foto: Koos Bommelé) Foto: Koos Bommelé

DELFT – Het kan snel gaan. Het ene moment ben je aan de bedelstaf, slechts een paar jaar later gaat het alweer over een miljardeninvestering. Delft heeft de financiën weer op orde en dat zullen we merken.

Door: Jesper Neeleman

Dat bleek afgelopen donderdag, toen het Delftse college de begroting voor 2018 presenteerde. "We zijn trots op deze begroting", zei wethouder van financiën Alette Hekker. Delft kan weer investeren en burgers zullen dat merken. De OZB gaat komend kalenderjaar weer omlaag en het plan om hondenbelasting in te voeren is van de baan.

Anders
Hoe anders was dat drie jaar geleden, toen Delft onder financieel toezicht van de provincie kwam te staan. Elke euro moest omgedraaid èn worden verantwoord. Alle kostenposten werd onder de loep genomen. De ene keer waren het miljoenenbezuinigingen, maar ook het laaghangende fruit werd niet ontzien. Zo stopte Delft met het verstrekken van een fruitmand aan echtparen die 50 of 55 jaar getrouwd waren. Leverde toch mooi 10.000 euro op.
Donderdag was de stemming anders. In plaats van fruitmanden ging het over investeren. Tot het jaar 2040 betreft het een investering van 1,3 tot 1,4 miljard (!). Daarvan komt zo'n 350 miljoen euro voor rekening van Delft. Ook partijen als de Metropoolregio, de provincie en de TU Delft dragen hun steentjes bij aan het 'Fonds Delft 2040'. Met dit enorme bedrag wordt Delft komende 23 jaar 'aantrekkelijk, duurzaam en vitaal' gehouden. Concreet betekent dit bijvoorbeeld de bouw van 15.000 woningen. Ontwikkelingen op Schieoevers komen in een versnelling. Komend jaar wordt alvast 45 miljoen euro in dit fonds gestopt. Delft wil komende tijd meer uitgeven aan onderhoud van de stad, een leefbaar en veilig Buitenhof, goede uitvoering van zorg en jeugdhulp en basisvoorzieningen in de stad, zoals DOK en De VAK en buurthuizen. "Nu hebben we hier weer de middelen voor", zei Hekker.
Hoe kan het Delft in 2015 arm als een luis is en het geld nu weer rolt? "Omdat we scherpe maatregelen hebben genomen, waaronder lastenverzwaring", antwoordde de wethouder. "Samen met de provincie hebben goed naar ons huishoudboekje gekeken." Delft heeft de bijdrage van 80 miljoen euro aan de Spoortunnel uitgesmeerd over tachtig jaar en ook dit pakt positief uit, zei Hekker. "We zijn zuinig geweest en tegelijkertijd gaf de aantrekkende economie ons een wind in de rug." Daardoor boekt Delft bijvoorbeeld financiële meevallers met de exploitatie van grond, zoals in de Harnaschpolder.

Duurste steden
Dat is mooi, maar Delft prijkt nog altijd bovenaan de lijstjes van duurste grote steden om te wonen. Gaan 'we' nu eindelijk wat plekjes dalen? Zo'n uitspraak waagde Hekker zich donderdag nog niet aan. "Het is lastig te zeggen, maar we hopen het natuurlijk wel. We weten echter niet wat andere gemeentes precies van plan zijn." Hoewel Delft weer geld kan en wil uitgeven, is het niet zo dat Delft plots heel rijk is. De stad heeft nog altijd voor 430 miljoen euro aan schuld in de vorm van leningen. "Maar dit bedrag is goed beheersbaar en de rente is laag", zei Hekker. Vanaf 2019 moet de stadsschuld 'fors dalen', zei ze. Naar verwachting zal de schuld nooit op een nulpunt komen.

'Ze hebben echt kansen. Dat wil ik op ze overbrengen'

'Hoezo kun je niet opdrukken? Je hebt het nog niet geprobeerd, dus je weet niet of je het wel of niet kan', zegt Robby Culbard, één de trainers van Canidream. (foto: Jesper Neeleman)

DELFT – Negen Delftse kwetsbare jongeren volgen komende drie maanden een programma. Ze leren zichzelf kennen en maken plannen voor hun toekomst. Dat begon donderdag met een clinic. Delft op Zondag was erbij.

Door: Jesper Neeleman

In de Praktijkschool van het Grotius College hoeft niet lang naar de jongens te worden gezocht. Gewoon op het kabaal afgaan. De trainers van de Stichting Canidream horen het aan. Tijd om ze naar binnen te roepen. Nog voordat het begint moeten ze al ingrijpen. Een enkeling grist meteen een Bounty van tafel en wil 'm al gaan eten. Na enig aandringen wordt de reep weer op tafel gelegd. Als de jongeren even later groen licht krijgen een reep en een drankje van de tafel te pakken, duiken ze als hongerige hyena's op de tafel. Ze grijpen wat ze pakken kunnen. Met de buit in hun handen lopen ze terug. Ze kunnen er kort van genieten. Ze mogen één reep houden, de rest moeten ze terugleggen. "Wat hier net is gebeurd gebeurt één keer", zegt Ludmilla Skinner, voorzitter van de stichting. Midden in haar volgende zin loopt een jongen de klas uit. Hij wordt gebeld. "En dat is ook de laatste keer", zegt ze. Ze blijft positief. "Fijn dat jullie er zijn. Jullie hadden vandaag ook kunnen voetballen of gamen." Dat doen ze niet. In plaats daarvan kiezen ze ervoor aan hun toekomst te werken, al lijkt het daar in eerste instantie niet op. Het is onrustig. Het is voor het eerst stil als Ludmilla zegt dat ze weg mogen en ook niet meer terug te hoeven komen, als ze er geen zin in hebben.
Tijdens het voorstelronde leren we over hun interesses: kapsalon eten, pannavoetbal, freerunnen, gamen, graffiti, vechten en voetballen. Ze vallen met hun neus in de boter. Vandaag is er onder meer een workshop graffiti en ze gaan sporten. De mannen en vrouwen van Canidream kennen hun doelgroep. Eén van hen is Derrick Leeuwin (37). Z'n tatoeages, gouden tanden en een flink litteken op z'n gezicht verraden dat hij geen doorsnee leven achter de rug heeft. Dat blijkt te kloppen. De jongens doen hem vandaag denken aan z'n eigen jeugd. "Het zijn stoere jongens, die stoerder doen dan ze eigenlijk zijn. Ze hebben weinig geduld en hebben altijd hun woordje klaar." Ze denken vaak dat ze kansloos zijn. En dát probeert hij te veranderen. "Ze zijn juist kansrijk. Vaak zijn ze heel creatief. Ze moeten alleen niet dezelfde fouten maken als ik." Wat hij fout deed? "Ik werd op hun leeftijd van school getrapt. En ook op de volgende school. En ook dáárna. Voor je het weet ga je met alleen maar jongens om die ook niet meer naar school gaan en beland je in de criminaliteit. Terugkijkend had ik toen veel meer kunnen en willen leren. En ze hebben echt kansen, meer nog dan in mijn tijd. Dat wil ik op ze overbrengen. Hoe eerder je dat beseft, hoe beter." Hun aanpak werpt snel vruchten af. De jongens lijken vandaag vatbaar voor de duidelijke woorden van jongens als Derrick. Melissa Janssen, directeur van Delft voor Elkaar, één van de ketenpartners, ziet het tevreden aan. "Het mooiste aan dit project vind ik wel dat het jongens uit Buitenhof zijn die nu iets terugdoen voor jongens die nu in deze wijk opgroeien. Heel gaaf. Ik ben heel benieuwd wat dit komende drie maanden gaat opleveren."

Wil (86)

-Wat ben u hier aan de Nieuwe Plantage aan het doen?
"Ik laat m'n hond uit. Ik woon al vijftig jaar aan de Geerweg, hier verderop. Ik zou daar niet meer weg willen. Er liggen veel herinneringen. Ik heb er zeven kinderen grootgebracht. Deels alleen, omdat mijn man overleed toen de jongste tien was. Verder ben ik nog twee kinderen verloren aan die vieze vuile ziekte. Maar ik heb ze netjes grootgebracht. Heb ze geleerd dat eerlijk het langste duurt en dat ze iedereen in hun ogen moeten aankijken. En ze werken allemaal."

-Dat moet zwaar zijn geweest...
"Ja, maar ik moest sterk blijven. Door dik en dun. Inmiddels hebben m'n kinderen zelf kinderen, en ook mijn kleinkinderen hebben al kinderen. Ze hebben het allemaal goed. Ik ben trots op die grote familie. Ik ben een rijke vrouw en niet omdat ik geld heb. Ik leef van een AOW, maar ik drink niet, ik rook niet, maak me niet op. Door de jaren heen heb ik wel geleerd om zuinig te zijn."

-Heeft u afgelopen week nog iets leuks meegemaakt?
"Ik ben jarig geweest en iedereen kwam langs. En m'n overleden dochters? Die zijn in gedachten altijd bij me. Ik denk dagelijks aan ze en ik mis ze. Vaak vraag ik me af waarom zij zijn overleden en niet ik. Het is het ergste dat een moeder kan overkomen. Ik was liever zelf gegaan. Zij hadden nog een leven voor zich. Dan vraag ik me af waar ik dat aan heb verdiend. Daar kom ik niet achter..."

-Wat is uw nieuws van de week?
"Ik volg het nieuws niet zo. Mijn nieuws is dat ik elk dag gezond op mag staan. Verder wil ik iedereen meegeven dat, als je een ander kunt helpen, je dat moet doen."

Hammenwoning: rijk verleden, geen toekomst

De poort voor de woning laat steeds meer sporen van verval zien.

DELFT – Het is dit weekend Open Monumentendag en overal in het land gaan talloze mensen zich vergapen aan de mooiste monumenten. Aan de Rotterdamseweg 155 rot één monument ondertussen rustig verder. Het is de Hammenwoning met bijbehorende Hammenpoort. De houtrot is van meters afstand te zien en het lijkt eeuwen geleden dat een schilder of een restauratietimmerman zich hier in de buurt heeft gewaagd. Het pand heeft een rijke geschiedenis die al begint in het jaar 1608. Een toekomst lijkt het niet te hebben.
Het pand, de grond en de omliggende gebouwen zijn eigendom van de TU Delft. Die laat bij monde van een woordvoerster weten dat de woning 'tijdelijk in bewaring is gegeven' aan een persoon die inmiddels geen student meer is. "De TU Delft is zich bewust van de slechte staat van het monument.", laat ze weten. De universiteit bereidde daar eerder dit jaar, in overleg met de gemeente, werkzaamheden voor om het monument voor verdere achteruitgang te behoeden. Dat moet dit jaar gebeuren. Maar: "De TU Delft heeft helaas niet de middelen om het complex te restaureren en ziet geen mogelijkheden om het complex op een zinvolle wijze in gebruik te nemen voor onderwijs- of onderzoeksdoeleinden. Op dit moment liggen er geen plannen voor dit pand of de grond."

Deltax failliet, SP stelt vragen

DELFT – Het Delftse taxibedrijf Deltax is failliet verklaard. De SP stelde daarom schriftelijke vragen over de toekomst van de Regiotaxi, die wordt gereden door Deltax. De SP wil van het college weten of de gemeente bekend was met de kritische staat van Deltax en of die inderdaad mede is te wijten aan de aanbesteding. Ook wil de partij dat er actie wordt ondernomen om de servicedienst Regiotaxi op een goed niveau te behouden.

Bakker van Roon: 'Het najaar is het seizoen van de lekkernijen'

Lekker genieten van het najaar bij bakker van Roon in de Van Bossestraat. (Foto: EvE) Foto: Esdor van Elten

Het mag dan weer een beetje herfstachtig worden, Jack van Roon van Bakker van Roon in de Van Bossestraat vindt dat helemaal niet erg: "Het najaar is de tijd van de lekkernijen."

En dat najaar begint goed voor Van Roon: "Op 21 september bestaan we vijf jaar in deze nieuwe vorm en dat eerste lustrum gaan we de hele maand oktober vieren." Over hoe dat vieren er precies uitziet wil Jack nog niet zoveel kwijt: "Laat de mensen maar lekker nieuwsgierig blijven." In ieder geval komen er in oktober een aantal leuke acties.

Roomboter
En daarmee kent het najaar een goede start. "De herfst is het seizoen van de lekkernijen", aldus Jack. Vanaf gisteren hebben we weer pepernoten. Speculaas is er ook al en vanaf 38 week verschijnen ook de roomboter amandelstaven weer in de winkel." Die roomboter is op dit moment wel duur, vertelt Jack, "maar gelukkig is er nog voldoende van een goede kwaliteit te krijgen. Gelukkig maar, want op kwaliteit wil ik niet beknibbelen en nu kan ik mijn klanten toch een goed product blijven leveren."

Dagelijks brood met pit
Bakker van Roon is er niet alleen voor de lekkernijen, maar ook voor het dagelijks brood. Het broodbakken doet Jack zelf, samen met een tweede broodbakker. "Mijn zus en een collega-banketbakker verzorgen het banket." September is bij Bakker van Roon 'Speltember'. "Speltbrood is nog steeds erg populair, al is de hype er nu wel een beetje vanaf", verklaart Jack. Maar de ontwikkelingen staan ook bij Bakker van Roon niet stil: "In oktober komen we met een nieuw volkorenbrood". Letterlijk een brood met pit: "Het is een grover volkoren waar ook nog eens gebrande zaden en pitten doorheen verwerkt zijn. Daarmee zet je echt iets aparts op tafel."

Dubbeldekkers
In de vijf jaar van haar bestaan heeft Bakker van Roon een ruime klantenkring opgebouwd en zelfs enige bekendheid verworven: "Onze tompouce, de 'dubbeldekkers' worden in heel Delft geroemd", zegt Jack tevreden.

Lekker
"Daarnaast zijn er veel horecagelegenheden, cateringbedrijven en instellingen die hun brood en banket bij ons bestellen en ook studentenhuizen weten ons te vinden. Daarmee houden ze mij en mijn team lekker aan het werk en dat is fijn, want brood en banket maken is toch het mooiste vak dat er is."

'We willen gewoon wat voor die kinderen doen'

Nettie, Conny en Jolanda zijn blij met de opbrengst van 'Dansen voor KiKa. (Foto: PR)

Kinderkanker is een vreselijke ziekte. Voor onderzoek naar genezing van kinderkanker is veel geld nodig. Gelukkig zijn er mensen die hun best doen om hiervoor geld in te zamelen. Zoals Conny en haar vrienden.

Conny Hakkert, Jolanda van den Engel en Jaap met zijn vrouw Nettie de Bruijn willen graag iets doen voor de kinderen die getroffen worden door kinderkanker. Daarom zetten zij zich in om geld in te zamelen voor stichting KiKa. Dat doen ze op verschillende manieren, maar één ervan is het organiseren van een feestje.

Dansen
Jaap en Nettie stelden vorige week zaterdag hun café De Boog aan de Van Foreestweg beschikbaar voor een gezellige dansavond. "Met gezellige live muziek aan het begin van de avond en wat steviger dansmuziek daarna", vertelt Conny. "De zanger heeft overigens zelf ook zijn verdiensten weer aan KiKa gedoneerd!" Op de bewuste zaterdag mochten Conny en haar mede-organisatoren ruim dertig mensen verwelkomen. Een mooi resultaat. De toegang voor dit dansfestijn was gratis, maar uiteraard werden de gasten wel verondersteld een bijdrage te leveren aan de officiële KiKa collectebus. En dat deden ze massaal. "De bus werd zwaarder en zwaarder", glundert Conny. "Hoeveel we precies hebben opgehaald weten we nog niet, want de collectebus is vergrendeld en verzegeld en gaat rechtstreeks naar Kika. We horen dus nog wel wat de definitieve opbrengst was, maar ik denk dat het hoe dan ook een groot succes was."

Dankbaar
Het was zeker niet de eerste keer dat Conny een feest organiseerde. "Eigenlijk proberen we ieder jaar wel iets te doen." Via de Facebookgroep Conny's Angels kun je op de hoogte blijven van wat we allemaal doen." Wat drijft Conny om dit te doen? "Ik ben zelf oma. Ik heb vier prachtige kleinkinderen die gelukkig helemaal gezond zijn. Daar ben ik erg dankbaar voor, en juist daarom denk ik aan die gezinnen die dat geluk niet hebben. Voor die kinderen wil ik graag iets doen." Dankbaar is Conny ook voor de hulp die ze krijgt van Jolanda, Jaap en Nettie. "Jolanda is erg actief op Facebook, en Jaap en Nettie stellen toch iedere keer maar weer hun café beschikbaar. Dat is toch geweldig?"

5 / 36

Tijmen van der Helm

Karter Tijmen van der Helm (13) uit Den Hoorn rijgt in zijn raceklasse dit seizoen de overwinningen aaneen. Het Nederlands én het Europese kampioenschap lonken.

1.Waarom wil je deze foto graag zien bij dit artikel?
"Ik had natuurlijk kunnen kiezen voor een actiefoto of een foto waarop ik op het ereschavotje sta. Maar zelf vind ik dit een van de coolste foto's die van me gemaakt zijn."

2.Hoe verloopt dit seizoen?
"Ik doe dit jaar mee aan drie kampioenschappen. Het WK is inmiddels achter de rug en in het NK en EK sta ik, met nog enkele races te gaan, stevig aan de leiding. Dit weekend rijd ik het NK en over drie weken het EK. Dat gaat er nog om spannen. Ik ga gewoon knallen en dan zien we het wel hoe het afloopt."

3.Praten we hier met de
wereldkampioen?

"De vice-wereldkampioen. Het WK telde in totaal drie races: in België, Frankrijk en Finland. Voor Nederland namen twee rijders deel. Je rijdt allemaal met dezelfde kart en dezelfde motor. Uiteindelijk ben ik tweede geworden in een veld van 52 karters."

4.Waarom ben je karter en bijvoorbeeld geen voetballer?
"Ik heb wel even gevoetbald, maar het karten trok me veel meer. Mijn vader was ook een fanatiek karter en op jonge leeftijd ging ik al met hem mee. Ik was vier jaar oud toen ik in m'n eerste kart zat en ben sindsdien blijven rijden. Ik heb natuurlijk ook het geluk dat mijn ouders dit allemaal kunnen betalen. Ik snap heel goed dat dit natuurlijk niet voor iedereen is weggelegd."

5.Hoe zien jouw dagen eruit?
Ik ben veel van huis, ik kart vier keer per week, ben net terug uit Italië. Dit weekend rijd ik het NK en daarna vertrek ik als voorbereiding op het EK voor twee weken weer naar Italië om de baan goed te leren kennen zowel bij regen als bij droog weer."

6.Moet je niet naar school?
"Ik zit in de tweede klas van het Luzac, een privéschool. Als ik er ben maak ik lange dagen en maak daar ook het huiswerk. Ik kan vrij krijgen als ik moet karten en dat later inhalen."

7.Je bent pas 13, maar
toch al jaren bezig...

"Ik was nog heel jong toen we begonnen. Een auto met een aanhanger erachter met daarin de karts. Elk weekend op pad samen met m'n vader. Ik ben steeds meer gaan rijden, later meetrainen met de wedstrijdjongens en na een jaar aan wedstrijden gaan deelnemen. Moeilijk om van jezelf te zeggen, maar dat ging behoorlijk goed. Ik ben op zoek gegaan naar een team. Dat werd JJ Racing. Als je eenmaal deel uitmaakt van een team gaat het wat soepeler. Naast m'n vader heb ik in Senna Koolen nu ook een goede begeleider."

8.Wat zijn de verdere ambities?
"Blijven karten, maar ik ga er niet m'n geld mee verdienen. De kartwereld is maar klein en wereldwijd zijn er waarschijnlijk genoeg karters die net zo goed zijn als ik. Ik wil wel verder in de autosport, ik zou graag toerwagens willen rijden: Porsche of Audi."
9.Je wilt niet Niet Max Verstappen achterna?
"Ik denk dat het nog heel lang gaat duren voordat er een nieuwe Max Verstappen komt. Om in de formule 1 een plek te veroveren moet je heel veel geld meebrengen. En Max is wel heel streng opgevoed met alleen maar karten. En zijn vader kent de weg in die wereld. Nee, ik zweef niet en fantaseer niet over de formule 1."

10.Als ik burgemeester was,
zou ik...

"Eén keer raden. Ik zou in elk geval een heel coole, uitdagende kartbaan aanleggen. Niet midden in de stad natuurlijk, want karten betekent ook herrie en uitlaatgassen. Maar op een plek waar het niemand stoort."

n In de Christelijke Gereformeerde kerk Het Boek aan de Sandinoweg 151 is zondag 10 september om 15.00 uur een aangepaste kerkdienst voor mensen met een verstandelijke beperking. n In de Buccaneer aan de Paardenmarkt organiseert de Bèta Balie donderdag 14 september van 20.00 uur tot 22.00 uur een lezing over energiescenario's van de toekomst. De toegang is vrij. Meer info: www.betabalie.nl. n Zondag 10 september zijn tussen 12.00 uur en 16.00 uur diverse activiteiten bij Molen de Roos. De toegang is vrij. Meer info via www.delftsemolen.nl. n Bij Buurtcentrum De Yp in Ypenburg wordt zondag 10 september vanaf 14.00 uur de Bras Burendag georganiseerd. Zie voor meer informatie www.ypenburg.nu/debras. n IVN Delft organiseert zondag 10 september van 14.00 uur tot 15.30 uur de excursie gallen en kleine beestjes. De start is om 14.00 uur op het parkeerterrein naast Café du Midi aan de Noordeindseweg 70 in Delfgauw. Deelname is gratis en reserveren is niet nodig. Zie voor meer informatie www.ivn.nl/delft. n Open Coffee Delft gaat vrijdag 15 september wandelend netwerken met wandelcoach Elmie Zandbergen. Er wordt om 14.00 uur verzameld op de parkeerplaats aan de Tweemolentjeskade. De wandeling is gratis, aanmelden is gewenst. Dit kan via info@mariska-van-vondelen.nl. n De KNNV afdeling Delfland gaat donderdag 14 september van 19.00 uur tot 20.30 uur kroos scheppen in Tanthof. Wie wil helpen is welkom. Aanmelden kan via kroosscheppenintanthof@gmail.com. n In woonzorgcentrum Die Buyenweye aan de Chopinlaan 9 is dinsdag 12 september van 14.00 uur tot 16.00 uur een bijeenkomst van Longpunt Delft. Meer info: www.haaglanden.longfonds.nl. n Bierhistorie Delft en het Gereedschappenmuseum Mensert organiseren zaterdag 9 september van 10.00 uur tot 17.00 uur en zondag 10 september van 12.00 uur tot 17.00 uur het Bierhistorisch Weekend. Locatie: het museum aan de Drie Akerstraat 9. Kijk voor meer info op www.bierhistoriedelft.nl of bel 06-25413178. n De KNNV afdeling Delfland organiseert zondag 13 september van 14.00 uur tot 15.30 uur een excursie Leven in de Sloot. Er wordt verzameld op de hoek Zwanebloem / Hof van Delft in Den Hoorn. Aan de deelname zijn geen kosten verbonden. n In Studio 11 aan de Gasthuisplaats 1 in Delft organiseert de afdeling Delft en omstreken van het Humanistisch Verbond vanaf 11 oktober de cursus 'Once in a lifetime'. Deelname kost 120 euro voor niet-leden. Aanmelden kan tot 4 oktober via www.cursushumanisme.nu. n Het Evangelisch College organiseert vanaf maandag 11 september in Delft weer een ETS-Bijbelcursus. De lessen vinden plaats op de tweede en vierde maandag van de maand, van 19.30 uur tot 22.00 uur, in Zuiderkerk aan de Achterom 46. Zie voor meer info www.evangelisch-college.nl. n De jaarlijkse Voettocht voor Vrede start donderdag 21 september om 19.00 uur vanaf de Sultan Ahmet moskee aan de Duke Ellingtonstraat 201 en eindigt om 19.30 uur in de Marcuskerk aan de Menno ter Braaklaan 2. Aansluitend is hier van 20.00 uur tot 21.30 uur een gespreksbijeenkomst. n

't Riethaantje viert een goed begin

Verspreid over de middag kwamen tientallen plankverhuurders naar 't Riethaantje.

DELFT – 't Riethaantje ging afgelopen voorjaar al open. Bij deze voor betrokkenen bijzondere gebeurtenis werd vorige week zaterdag nog even feestelijk stilgestaan.

Iedereen kan en mag bij 't Riethaantje aan de Nieuwe Langendijk 6a een plank huren en hierop zijn of haar waren plaatsen. Die worden door 't Riethaantje verkocht, de opbrengst is voor de verkopende partij.
Die verkopende partijen waren vorig weekend allemaal uitgenodigd voor een feestje. "Het was hartstikke leuk en gezellig", blikt Marianne de Haan van 't Riethaantje terug. "We zijn bovendien behoorlijk verwend met mooie bloemen, planten en chocola. Dat was niet de bedoeling, maar veel plankhuurders hadden toch een aardigheidje meegenomen."
Het gaat verder goed met 't Riethaantje. De planken zijn gevuld met de meest uiteenlopende spullen. "En dat is ook het grappige", zegt Marianne. "Zo verkopen we hier sieraden die een mevrouw heeft gemaakt van pizzadozen en petflessen. Een andere dame maakt baby's van zeep om cadeau te doen. We hebben echt antiek en nep antiek en zojuist hebben we een plank gevuld met houtblokken die heel artistiek zijn beschilderd. Bij alles dat binnenkomt denk ik weer: Goh, wat leuk." En dat denken ook veel klanten die er binnenstappen. Benieuwd? Kom langs aan de Nieuwe Langendijk 6a, kijk op de website www.riethaantje.nl of bel 015-3648789.

De Markt is de aanduiding van een plein die je in veel steden tegenkomt. Toch zijn er maar weinig plaatsen die een zo fraaie Markt hebben als Delft. Aan weerszijden, als fraaie bewakers, de contouren van de Nieuwe Kerk en het Stadhuis en daar tussen de gevels van een hel stel oude panden. De Delftse Markt behoort zonder twijfel tot de grootste middeleeuwse marktpleinen. Toeristen worden ook als bijen op de honing aangetrokken door dit niet-alledaagse beeld. Ooit was de Markt niet meer dan een kaal veld. Pas in de vijftiende eeuw werd het veld opgehoogd en bestraat. Toch duurde het nog tot de zeventiende eeuw voordat de toevoeging 'veld' van de naam verdween. In 1595 werd in het midden van de bestrating een kompas van blauwe stenen aangebracht waarin de wapens van Delft en van Holland waren verwerkt, met daaromheen de tekst 'elck wandel in Godts wegen'. In deze eeuw wordt de Markt vooral als toeristische trekpleister aangewend. Vooral 's zomers worden heel wat busladingen buitenlanders, bijna allen gewapend met video- of fotocamera, op deze plek losgelaten. Allemaal maken ze foto's naast het Stadhuis richting de Nieuwe Kerk, de fraaie doorkijkjes vanaf de Kerkstraat, de Voldersgracht en de Jacob Gerritstraat. Als het even kan beklimmen ze ook de toren van de Nieuwe Kerk en schieten dan vanaf de verschillende transen hun plaatjes. Zowel de toeristen als de inwoners van de stad zien de oude gevels en denken 'mooi dat dat allemaal bewaard is gebleven'. Zeker waar, maar toch niet helemaal. Wie bijvoorbeeld het hoekpand goed bekijkt, ziet nogal wat aanpassingen. Aan de zijkant beneden zat ooit maar één raam, boven zat helemaal geen raam, het kleine raampje is verdwenen, het kozijnwerk aan de voorkant, inclusief raamwerk, is volledig aangepast. De schoorsteen op het dak is verdwenen. Dat geldt trouwens ook voor de andere panden op de oude foto en eigenlijk ook voor alle oude panden. Een beetje geschiedvervalsing, maar het resultaat is een stuk mooier dan de wat zompige sfeer uit de jaren '60. Op de oude foto is ook het standbeeld van Hugo nog te zien dat in de jaren '60 in het midden van de Markt moest wijken voor onder meer Taptoe Delft. En natuurlijk de auto's, toen parkeren op en bij de Markt nog heel gewoon was. Meer moois: www.dubbeldelft.nl.

DELFT – Delft op Zondag blikt wekelijks terug op de editie van deze krant van twintig jaar geleden.

Deze week is dat de editie van 14 september 1997. De krant opende toen met een betoog van Gé Kleyweg van Stads-Koffyhuis. Hij trekt fel van leer tegen het plan om winkels in de binnenstad elke zondag te openen. 'Doodzonde', zegt hij. 'Zondag is nou juist een dag waarop de accu wordt opgeladen'.
Het beeld van J.C. van Marken in het Agnetapark staat te verwaarlozen. Het is beklad met graffiti, de bestrating er omheen ligt schots en scheef, onkruid tiert er welig en rond het beeld liggen uitwerpselen van honden en eenden.
Tien mandarijnen kostten 2 gulden 98, voor 400 gram snijbonen moest 1 gulden 99 worden neergelegd.

Aikido Stichting Delft organiseert open huis


DELFT - Aikido Stichting Delft heeft dit jaar haar 30-jarig jubileum gevierd. Aikido heeft een unieke filosofie. Anders dan bij andere martial arts is de bedoeling achter alle technieken dat de tegenstander ongeschonden blijft. Dit principe van zelfverdediging zonder agressie en geweld uit zich in een bijzonder goede sfeer in de Delftse dojo. De twee hoofdleraren zijn al vanaf het begin betrokken bij de stichting en hebben een zeer hoge graad bereikt. De meeste leden blijven jarenlang lid, nieuwkomers worden hartelijk ontvangen. Geïnteresseerden kunnen altijd een paar lessen meedoen, waarna het mogelijk is om voor een aantrekkelijke prijs nog acht lessen te volgen. Tijdens deze lessen ligt de focus bij het op een veilige manier kennis maken met de sport, die vanwege haar aard geschikt is voor mannen en vrouwen van alle leeftijden. Zaterdag 16 september tussen 10.00 uur en 14.00 uur houdt Aikido Stichting Delft open huis in haar dojo aan de Van Tienhovenstraat 1 in Delft.

Je kunt veel met glas, weten ze bij Glashandel Zantman

Bij Glashandel Zantman staat een bak waar iedereen z’n overbodige glasplaten kan deponeren. Foto: Jesper Neeleman

DELFT - De mannen van Glashandel Zantman zaten afgelopen zomer niet stil. Talloze regiogenoten vervingen juist in de zomer hun ramen - en ze hebben groot gelijk.

Verrassend veel mensen hebben op één of meerdere plekken in hun woning nog enkel glas. Een investering in dubbel glas, dat de woning enorm isoleert, verdient zich altijd weer terug. Bovendien staan de ontwikkelingen op glasgebied niet stil. Eén van de nieuwste hot items in de wondere wereld van glas is de zonwerende HR-beglazing met kunststof kaders, in plaats van de gebruikelijke kaders van aluminium. Dit laatste materiaal geleidt namelijk kou. Vervang je dit door een materiaal als rubber, dan is de woning nog beter geïsoleerd.

Combineren
Je kunt veel met glas, weet Zantman. Je kunt het zes eigenschappen meegeven, die dit oer-Delftse bedrijf bovendien nog eens kan combineren met elkaar. Glas kan isolerend, zonwerend, geluidswerend en gepersonaliseerd worden gemaakt. Verder kan het extra veilig worden gemaakt. "Veel mensen weten waarschijnlijk niet dat er zoveel mogelijk is op het gebied van glas", geeft Zantman aan.
De 82 jaar oude Delftse glasspecialist is, bekennen ze zelf, misschien niet de allergoedkoopste. "Maar we hebben goede kennis en vertellen altijd eerlijk waar het om gaat. We zeggen altijd: informeer voordat je begint. Vraag ons naar de producten en wat ze kunnen." Glashandel Zantman beschikt in haar ruime pand aan de Rotterdamseweg over een flinke voorraad glas en een eigen slijperij. "Als je echt dringend een geslepen glasplaat nodig hebt, kunnen we deze binnen een paar uur leveren", zegt Zantman. "Onze snelheid is onze kracht." Bijzonder is ook de kennis en kunde op het gebied van glas-in-lood-ramen. Deze vaak prachtige manier van beglazen wint de laatste jaren steeds meer aan populariteit. En bij Glashandel Zantman weten ze er alles van. Met de jarenlange ervaring en de specialisaties onderscheidt Glashandel Zantman zich van de prijsvechters die vandaag de dag actief zijn.

Glasbak
Ook goed om te weten: het bedrijf heeft een grote bak waar iedereen glas in kan deponeren. Niet het materiaal dat ook in de gewone glasbak past, maar bijvoorbeeld oude ramen of andere glazen platen.
Meer weten? Kom langs aan de Rotterdamseweg 362, kijk op www.zantmanglas.nl, mail naar e-mailadres info@zantmanglas.nl of bel naar 015-2624777.

Definitief kalkaanslagvrij met de ScaleWatcher

Kalkaanslagvrij leven? Dat kan, met de ScaleWatcher van Qualified Sales.

DELFT - In ons leidingwater zit veel kalk. Kalkaanslag heeft schadelijke gevolgen voor apparaten en zorgt voor onnodig hoge energiekosten.

Om de kalkaanslag te verwijderen waren we aangewezen op vele dure chemische reinigingsmiddelen die uiteindelijk in het milieu terecht komen. Steeds meer mensen realiseren zich dat er een betere en goedkoper oplossing voor is: de ScaleWatcher.
Het Delftse bedrijf Qualified Sales monteert deze vlak na de watermeter en beschermt vervolgens alle aanwezige apparatuur. Met de Scalewatcher worden niet alleen oude lagen verwijderd, maar wordt ook nieuwe kalkvorming tegengegaan. Het water is véél zachter tijdens het douchen en smaakt heerlijk. Ook wasgoed voelt een stuk zachter aan. De douchewand, toilet, tegels en douchekop blijven voortaan kalkaanslagvrij en geen harde lelijke aanslag meer op uw glazen. In het gastenboek op de website kalkaanslagvrij.nl blijkt uit de vele positieve reacties en reviews dat het echt werkt. Landelijk maken bedrijven zoals Albert Heijn food stores, Royal Duth Navy, AKZO Nobel, DSM, Artis, vele sauna's, hotels, horeca en nog vele anderen al gebruik van deze innovatieve techniek. Er zijn wereldwijd al meer dan een half miljoen gebruikers. Zonder Scalewatcher blijft kalk plakken omdat kalk een stervormige molecuul heeft. Bacteriën en schimmels gaan erop groeien, kijk maar in uw badkamer en toilet. Kalk hoopt op in leidingen, (thermische) kranen, apparaten, verwarmingselementen van cookers, waterkokers, cv's, koffiezetmachines. En 6 millimeter kalkaanslag op uw verwarmingselement resulteert in 40 procent méér stookkosten. Warm water wordt dan duur. Kalk zet de zeepmolecuul uit het water dus gebruiken we hierdoor 50 procent meer schoonmaakmiddel dan noodzakelijk. Bespaar nu zo'n 650 euro per jaar met de ScaleWatcher. De ScaleWatcher is een gepatenteerde, besparende en milieuvriendelijke oplossing, zonder zout of chemicaliën.
De ScaleWatcher kunt u eventueel ook zelf monteren. Zie hiervoor de montagevideo op de website kalkaanslagvrij.nl. Gaat u ooit verhuizen, dan kan de ScaleWatcher gewoon mee naar uw nieuwe adres. Het apparaat heeft bovendien een 'niet goed, geld terug- garantie'. Meer info : www.kalkaanslagvrij.nl of kom langs in onze showroom in Delft.

Huis te koop wordt u deze week aangeboden door Van Silfhout en Hogetoorn Wereldmakelaars

Wonen aan de gracht is toch de ultieme Delftse beleving. Fred Williams zal zijn huis aan Noordeinde 35 met een bedroefd hart verlaten.

Fred komt uit het Verenigd Koninkrijk, waar hij ook een huis heeft en woonde op allerlei plekken in de wereld. In 2006 kwam hij voor zijn werk bij Shell naar Nederland. "Eerst had ik een appartement in de Kromstraat, omdat ik verwachtte maar een twee of drie jaar hier te zijn", vertelt hij aan de tafel in de ruime woonkeuken. "Het werd langer, 11 jaar, en daardoor had het zin om te gaan kopen. Ik heb dit huis gekocht als investering, maar vooral als plek voor mijn familie." Noordeinde 35 is een gemeentelijk monument met een interessante geschiedenis. Fred heeft er zich in verdiept: "Ooit was dit de ingang naar een zeepfabriek. Later heeft het nog andere bestemmingen gehad en zijn de nummers 33 en 35 samengetrokken tot één pand."

Up to date
Noordeinde 35 mag dan een historisch pand zijn, qua interieur is het helemaal up to date. "Er zit veel werk in", aldus Fred. Zoals veel grachtenpanden is het smal, maar wel heel diep. In de garage op de begane vloer kun je moeiteloos drie auto's achter elkaar kwijt en dan hou je ruimte over, die op dit moment in twee delen is onderverdeeld: een werkplaats en een muziekstudio, want Fred is een enthousiast amateurmuzikant. "De studio is helemaal geïsoleerd. Zelfs de ventilatie is geïsoleerd zodat die geen muziek mee naar buiten neemt." Ook op de bovenverdiepingen is veel vernieuwd. "het dak en bijna al het loodgieterswerk is nieuw, net als de elektriciteit en de boiler. Keuken en sanitair dateren uit 2014.

Ruime voorzieningen
Op de eerste en tweede verdiepingen zijn identieke toiletten en de badkamer beschikt over een jacuzzi en een regendouche. Ooit heb ik er over gedacht om een en suite badkamer in de master bedroom te bouwen. Dat is er niet van gekomen, maar al het voorbereidende leidingwerk is al wel gedaan." De eerste verdieping voorziet in een ruime huiskamer aan de voorzijde en een ruime keuken aan de achterzijde, en een overloop in het midden waar ook een inbouwkast is gebouwd voor opslag, wasmachine en droger. Ramen aan beide zijden geven veel licht. De tweede verdieping is identiek aan de eerste ingericht, met twee grote slaapkamers aan de voor- en achterzijde. Hoewel het huis, omdat het een monument is, niet beschikt over dubbel glas, vallen de stookkosten mee", aldus Fred: "Je zit hier tussen huizen in." Fred beschikt ook over Toon, het smart systeem van Eneco waarmee je niet alleen van afstand allerlei zaken kunt bedienen, maar waardoor je ook zicht houdt op je energiekosten. In de huiskamer is een open haard ingebouwd "Ook allemaal nieuw", waarmee je het op kille winterdagen warm én gezellig houdt. En dat alles op loopafstand van de binnenstad en met tram 1 om de hoek. Handig voor een reiziger als Fred.

Groot dakterras
De openslaande deuren van de keuken geven toegang tot misschien wel hèt asset van deze binnenstadwoning; een dakterras van maar liefst 62 vierkante meter. "Daar hebben we erg van genoten. We vinden het heerlijk om vrienden te ontvangen", zegt Fred. Hij zal Delft en Noordeinde 35 dan ook met een bedroefd hart verlaten. "Maar ik ben met prepensioen en het werk wat ik nog doe kan ik van overal ter wereld doen", legt hij uit. "Het is dan niet te doen om er twee huizen op na te houden."

"Dat huis met die unieke ligging of die mooie woonkeuken"

Ook voor huizen in het hogere segment heeft Björnd Makelaardij de juiste expertise (Foto: PR) Foto: Martijn Linthorst

Huizenkopers heb je in alle soorten: starters die hun eerste stulpje zoeken, doorstromers die iets groters willen en kopers die iets zoeken in het 'hogere segment'. Ook voor die laatsten is Björnd Makelaardij hét adres.

Een woonboerderij of luxe penthouse kopen of juist verkopen ? Het team van Björnd staat je graag terzijde. Want ook voor het (ver)kopen van woningen in het hogere segment hebben zij de juiste expertise. "Bij de term 'hoog segment' denk je automatisch het eerst aan de prijs, maar dat is maar een deel van het verhaal", aldus Bart Hendriks van Björnd Makelaardij. Wat wij hoog segment noemen is op dit moment een woning van boven de 500.000 euro. Maar in een markt waar de prijzen voortdurend stijgen, zoals nu, is alleen een prijsindicatie niet voldoende. Er spelen ook andere belangrijke factoren. Denk aan locatie, de ruimte in en rond de woning en de faciliteiten die het biedt. In de stad kun je dus denken aan bijvoorbeeld een grachtenpand of een luxe penthouse appartement. In het buitengebied praten we dan over landhuizen en (woon)boerderijen waar vaak ook nog eens een flink stuk land omheen ligt." Vaak hebben deze woningen extra faciliteiten, zoals een zwembad, die het geheel nog aantrekkelijker maken. Grofweg een kwart van de beschikbare woningen in Delft valt in de categorie 'hoog segment'. "Kopers vallen vaak juist voor het bijzondere", aldus Bart's collega Rens Jeursen. "Ze zoeken juist dat éne huis met die unieke ligging, dat geweldige uitzicht of die mooie woonkeuken." Verkopers zijn op hun beurt vaak ook meer betrokken bij de woning: "vaak is er veel in geïnvesteerd. En dat wil je natuurlijk terugzien." Neem dus gerust contact op met Björnd als je er over denkt je hoog segment woning te verkopen. "Nadat wij de woning hebben geïnventariseerd ontvangt u van ons een offerte, compleet met een adviesprijs, onze werkwijze en de kosten", legt Bart uit. "Na uw akkoord gaan wij voor u aan de slag!" In de huidige huizenmarkt gaat ook het verkopen van een woning uit het hoge segment vaak vlot. "Juist omdat ze bijzonder zijn zijn ze gewild." En heeft of zoekt u geen woning in het hoge segment? "dan staan wij ook graag voor u klaar!"

Kick-off bestemmingsplan zuidelijke velden Nieuw Delft

DELFT - Ontwikkelingsbedrijf Spoorzone Delft (OBS) en Gemeente Delft organiseren maandag 11 september vanaf 19.30 uur een bijeenkomst over de ontwikkeling van het zuidelijke deel van Nieuw Delft. Voor dit gebied wordt een nieuw bestemmingsplan gemaakt. Tijdens de bijeenkomst worden de uitgangspunten voor dit bestemmingsplan toegelicht en worden omwonenden en andere belanghebbenden uitgenodigd om hierop te reageren. De zuidelijke velden van Nieuw Delft beslaan het zuidelijke gedeelte van het Van Leeuwenhoekkwartier, het van Leeuwenhoekpark en de Abtswoudse Hof. Globaal omvat dit het gebied tussen de Engelsestraat, de Groene Haven, de Industrieweg en de Westlandseweg. Voor dit gebied is een nieuw bestemmingsplan nodig omdat het huidige bestemmingsplan uit 2006 verouderd is. Het nieuwe bestemmingsplan sluit aan op het Integraal Ontwikkelingsplan, dat ten grondslag ligt aan de gebiedsontwikkeling van Nieuw Delft. De kick-off bijeenkomst is in Loods015 aan de Nijverheidsstraat 7 in Delft. Vooraf aanmelden is verplicht. Dit kan via nieuwdelft@delft.nl of 06- 53634076.

Waarom kiezen voor een vakman?

Je kunt zelf de kwast ter hand nemen, maar natuurlijk ook kiezen voor een vakman.

Want waarom zou u het risico lopen dat uw schilderwerk verkeerd wordt aangebracht of zelfs na enkele maanden al begint af te bladderen?
Als u in zee gaat met een erkend Betere Schilder bent u zeker van vakwerk, een uitstekende service, een uitgebreide klachtenbemiddeling én een jarenlange garantie.
Met vakkundig onderhoud, uitgevoerd door een erkend Betere Schilder, weet u zeker dat uw huis er de komende jaren weer perfect verzorgd uitziet. De zekerheden die u hebt als u in zee gaat met een erkend Betere Schilder zijn legio: Vakkundige en getoetste schilders, intensieve kwaliteitstoetsing en -controle, openbare klantbeoordelingen en dus geen verrassingen, uitgebreide klachtenprocedure en -bemiddeling, jarenlange garantie inclusief officieel garantiecertificaat, meerjarenplan voor uw woning mogelijk, laag BTW-tarief (6%) op schilderwerk en materiaal en... altijd bij u in de buurt.
Uw huis is uw kostbaarste bezit (nou ja, bijna dan), daar moeten we dus zuinig op zijn! Bij het zoeken naar een schilder kiest u dus automatisch een vakman met hart voor uw huis. Iemand die staat voor zekerheid, kwaliteit en garantie. Twijfel dus niet langer en vraag snel een offerte aan bij uw erkend Betere Schilder!
Bron: www.betereschilder.nl.

Wanneer moet er worden geschilderd?

Het buitenschilderwerk is ongeveer een keer per drie á vier jaar toe aan een nieuwe lik verf. Het schilderwerk op het zuiden en westen is vaak eerder aan onderhoud toe, door de invloed van zon en regen.

Ook nabije omgeving kan van invloed zijn. Zo dienen woningen aan de kust eerder te worden behandeld in vergelijking met woningen in het midden van het land. Daarnaast zijn er verfsoorten waarbij onderhoud vaker nodig is. Denk bijvoorbeeld aan lak of beits.
Het binnenschilderwerk is ongeveer eens per vijf tot zeven jaar aan een nieuwe schilderbeurt toe. Denk daarbij aan het schilderwerk van bijvoorbeeld kozijnen en deuren. Onderdelen die harder slijten, zoals trappen, hebben eerder een nieuwe verflaag nodig.

Het is noodzakelijk een schilder in te schakelen zodra:
-Uw schilderwerk blaasjes en scheurtjes vertoont. Beschadiging van het schilderwerk begint vaak bij de liggende onderdelen, zoals een vensterbank.
-De verf zichtbaar beschadigd, versleten of verkleurd is. Denk hierbij ook aan het binnenschilderwerk, zoals versleten vloeren of verkleurde muren.
-De verf verpoedert, afgeeft, of niet meer goed hecht.

U hoeft u niet te laten weerhouden door het jaargetijde. Het schilderen van een huis kan tegenwoordig bijna het gehele jaar door! Goed weer is ideaal voor een goed eindresultaat, maar bij een temperatuur tussen 1 en 25 graden, drogen veel moderne verfsoorten tegenwoordig uitstekend op. Daarnaast zijn de luchtvochtigheid en de zon van invloed op de kwaliteit van het schilderwerk.

Ook in de herfst of winter
Schilderen kan tegenwoordig ook uitstekend in de herfst of de winter. Dus als u wilt, dan kunt u het gehele jaar door een Betere Schilder inschakelen. Een winterschilder treft extra voorzieningen om het schilderwerk ook bij koude weersomstandigheden goed te kunnen uitvoeren.
Veel schilders geven in de winter een bepaalde korting, wat natuurlijk goed nieuws is voor uw portemonnee.

Strijd om het snippergroen wordt heel stilletjes gestreden

Niets is wat het lijkt aan de Kalfjeslaan. Bewoners onderhouden er al jaren hun voortuin. De gemeente wil die grond nu terug, óf er geld voor krijgen.

DELFT – Op allerlei plekken in de stad hebben bewoners stukjes gemeentegrond bemachtigd. Net als veel andere gemeentes probeert Delft deze stukjes 'snippergroen' terug te krijgen. Of hier geld voor te krijgen. Dat gaat moeizaam.

Door: Jesper Neeleman

Gemeente Delft begon in april in de wijk Tanthof met 'Project Grondgebruik'. Eerder al werd in Delft op Zondag geschreven over de bewoners van de Kalfjeslaan. Veel inwoners werden hier afgelopen zomer onaangenaam verrast met een brief van de gemeente, waarin hen werd verteld dat ze de grond van hun voortuin konden teruggeven, kopen of huren. Het bijzondere was dat bewoners deze tuinen begin jaren '80 niet in eigendom mochten hebben omdat er kabels en leidingen in de grond lagen. De gemeente zou de voortuinen hier onderhouden. Toen de gemeente de tuintjes halverwege de jaren '80 liet verwilderen, maakten bewoners er zelf maar iets van. Dat bleven ze doen. En toen kregen ze post van de gemeente. Ze mochten hun tuin kopen of teruggegeven. Deze krant vroeg de gemeente waarom de voortuinen toentertijd gemeentegrond moesten blijven en waarom dit nu geen vereiste meer is. Waarom stopte de gemeente met het onderhoud? Deze vragen werden niet beantwoord. "Ik had het prima gevonden als gemeente door was blijven gaan met onderhoud", zegt Kalfjeslaan-bewoonster Irene Groeneweg. "Dat had me duizenden euro's aan hovenierskosten bespaard." Bewoners van de nabijgelegen Hazenlaan, waar van een soortgelijke situatie sprake is, zijn nog niet benaderd. Daar is de gemeente nog niet aan toegekomen.
En zo lijkt de 'strijd' om het snippergroen zich heel kalmpjes en vooral achter de schermen af te spelen. Tot ergernis van een lezer van Delft op Zondag, die anoniem wenst te blijven, maar ons meerdere foto's stuurt van stukjes gemeentegrond in Tanthof die bewoners bij hun woningen hebben betrokken. Op één van de foto's is een situatie zichtbaar waar een voetpad bij meerdere tuinen is betrokken, waardoor voetgangers hun weg via een fietspad moeten vervolgen. "Waarom wordt hier door de gemeente niet tegen opgetreden?", vraagt de lezer zich af.

Lastige materie
Advocaat Daan Hu weet als geen ander dat 'snippergroen' juridisch gezien lastige materie is. Hij kan zich inmiddels specialist noemen. Voor hij bij een Delfts advocatenkantoor werkzaam was, werkte hij voor een middelgrote Nederlandse gemeente. Hij was daar belast met de taak om gemeentegroen terug te winnen voor zijn gemeente. "Daarvoor ben ik 215 keer bij bewoners langs gegaan", vertelt Hu. Het enige dat al die zaken gemeen hadden, is dat elke situatie weer heel anders is. De ene keer gaat het om een paar centimeter, maar Hu maakte ook mee dat een inwoner zich 120 vierkante meter gemeentegrond had toegeëigend. Vaak was het wel zo dat de gemeente een stukje groen aan z'n lot overliet en bewoners het heft in eigen hand namen. Ze grepen zo'n situatie aan om hun eigen perceel uit te breiden met gemeentegrond. "Ik heb hier 215 mensen over gesproken en ik snapte hun frustratie vaak wel. Dat beweegt me ertoe hen te willen helpen." Tegelijkertijd snapt hij gemeentes, die terug willen wat van hen is. "Openbaar groen is noodzakelijk voor een buurt."
Genoeg voer voor discussie. Het is de wondere juridische wereld achter snippergroen waar Daan Hu zich in verdiept. Hij is één van de weinige advocaten. Dat is enerzijds best verwonderlijk, want overal in het land spelen al jarenlang dergelijke discussies tussen gemeentes en inwoners. Die in Delft is voorlopig nog niet ten einde. Project Grondgebruik is in Delft begonnen in Tanthof. Verder dan brieven en gesprekken is het nog niet gekomen. En na Tanthof zijn nog zeven andere wijken te gaan. Wordt ongetwijfeld weer en nog vaak vervolgd. Bent u aangeschreven over snippergroen? Daan Hu geeft op www.delftopzondag.nl vier gratis tips.

Een pamflet geshredderd in een mindmap

Foto: Hans Buskes

DELFT - Wat wil de binnenstad? Drie bewonersbelangen- verenigingen denken het te weten en verwoordden dat in een soort pamflet. Een manifest van een handjevol bewoners of ruim 12.000 binnenstadbewoners? Mindmapgoeroe Hans Buskes 'mindmapt er het zijne van'.

Buskes heeft het manifest met belangstelling gelezen. "Natuurlijk, want het gaat wel over onze binnenstad. Met nadruk op 'onze', want de binnenstad is van ons allemaal. Ik kom er vaak en graag – en vind er ook wat van. En van het manifest."
-Dat blijkt. In één oogopslag: naast wat vinkjes ook kruisen, vraagtekens, bullshits en open deuren. Leg uit...
Buskes: "Oké, om te beginnen met de open deuren: een veilige en aantrekkelijke openbare ruimte – wie wil dat niet? Open deur. En alsof niet iedereen daar hard mee bezig is. En als oververkamering een probleem is, dan moeten daar regels voor komen. Open deur."
-Tot zover de open deuren. Maar; bullshit gaat dat niet wat ver?
"Bewaak invloed gemeenteraad? Als je dat wilt, dan ga je toch lekker zélf de politiek in of begin je zélf een politieke partij? Meer fietsroutes om fietsers uit de binnenstad te weren? Bullshit – moeten we dan weer allemaal met de auto naar de binnenstad? Toegevoegde waarde van evenementen voor de héle binnenstad? Onrealiseerbaar. Er zullen altijd wel ergens één of twee – oké: een handjevol dan – bewoners zijn die klagen, wát er ook wordt georganiseerd."
-Gelukkig bevat het manifest ook zinvolle punten – de vinkjes?
"Ja hoor – en ook open deuren zijn soms handig. Ze wekken alleen de suggestie dat er op die punten nog niks gebeurt. En ze zijn richtingloos, je kunt er alle kanten mee op. Meer fietsroutes? Prima, als het gaat om bétere fietsroutes en om de binnenstad veiliger te maken voor voetgangers. Parkeerdruk wegnemen? Is al geregeld – en er komt nóg een parkeergarage aan. Meer groen, verticaal groen? Prima, maar daar kunnen bewoners toch zélf veel meer aan doen? Waarom moet De Veste daarmee beginnen? Begin bij je eigen woning. En het manifest rept met geen woord over de tegeltax, die minder tegels en meer groen – én daarmee een meer klimaatbestendige binnenstad – stimuléért. Dus ook aan klimaatbestendigheid kunnen de bewoners zelf wat doen."
-De gemeente zet vol in op participatie – meedoen en meedenken. Ze zal dus wel blij zijn met dit manifest?
"Dat moet je aan de gemeente vragen. Wel struikel ik op de gemeentelijke Facebookpagina over de 'Doe!!! Mee!! En! DENK!!! MEE!!!-posts', al dan niet in vette kapitalen of met uitroeptekens. Maar hebben de belangenverenigingen avonden georganiseerd waaraan alle binnenstadbewoners hun zegje konden doen over de punten uit dit manifest? Uit onderzoek blijkt dat zo'n 85 procent van de Delftenaren zich niet goed vertegenwoordigd voelt door belangengroepen. Dat is een percentage dat Trump nog niet eens haalt. Daar komt bij: de totstandkoming van zo'n manifest, daar zouden álle Delftenaren bij betrokken moeten worden. Want de binnenstad is van ons allemaal."
Het manifest is te vinden op onder meer www.binnenstadnoord.nl.

Chinees Afhaalcentrum Tanthof: vernieuwd en verbeterd

Het Chinees Afhaalcentrum Tanthof heeft een nieuwe eigenaar en dat is te merken. Het afhaalrestaurant en de keuken zijn flink opgeknapt en de menukaart is vernieuwd.

De gerechten zijn weer wat meer van deze tijd. De Indische gerechten zijn van de kaart gehaald. Wat overblijft is een lijst aan Chinese specialiteiten om van te watertanden.
De nieuwe eigenaar heeft jarenlange ervaring in de horeca en dat is te merken. Het concept is vernieuwd en verbeterd. Afgelopen weken is Chinees Afhaalcentrum Tanthof flink verbouwd en de deels open keuken is grotendeels vernieuwd en voorzien van de nieuwste apparatuur.
Op 25 augustus ging Chinees Afhaalcentrum Tanthof opnieuw open. De reacties van de gasten die sindsdien al kwamen zijn positief en de belangstelling is groter dan verwacht. Binnenkort begint het afhaalcentrum ook met het bezorgen van maaltijd. Dit kan dan via thuisbezorgd.nl.
Chinees Afhaalcentrum Tanthof is van dinsdag tot en met zondag van 16.00 uur tot 21.00 uur geopend voor iedereen die er lekker eten wil afhalen. Daarnaast verzorgt het restaurant op verzoek ook een lopend buffet voor bijvoorbeeld een zakenlunch of familiefeest. Voor een gezelschap van vijftien personen of meer kan een lopend buffet bovendien bij u thuis worden bezorgd, inclusief borden, bestek en warmhouders.
Benieuwd naar het vernieuwde Chinees Afhaalcentrum Tanthof? Kom gerust eens langs aan de Hazelwormstraat 1 in Tanthof Oost, bij Winkelcentrum Dasstraat, of bel naar telefoonnummer 015 – 257 57 88.

Alles draait om kip bij Roast Chicken Bar

Roast Chicken Bar aan de Voldersgracht 12.

Alles draait bij Roast Chicken Bar aan de Voldersgracht 12 in Delft om kip. Het geheime recept van de marinade is de basis voor de heerlijke kip die er wordt geserveerd. Kip van de houtskoolgrill in combinatie met lokale bieren, gin-tonics en homemade limonade. Daarnaast zijn er side dishes zoals friet met huisgemaakt mayonaise, een maiskolf of een healthy green salad. Simpel, maar verdomd goed. Alles is mogelijk bij Roast Chicken Bar: Bedrijfsfeestjes, bruiloften, verjaardagen of zakelijke diners. Al vanaf 15 euro per persoon met starters, chicken en dessert.
Roast Chicken Bar is op maandag en dinsdag geopend van 16.00 uur tot 00.30 uur, op woensdag, donderdag en vrijdag van 12.00 uur tot 00.30 uur en op zaterdag en zondag van 10.00 uur tot 00.30 uur. Reserveren? Kijk op www.roastchickenbar.com of bel 015–3333033.

't Karrewiel viert verbouwing met mooie korting

Bowlen bij 't Karrewiel: altijd leuk.

Gasterij 't Karrewiel begint weer knallend aan het nieuwe seizoen!

In het Karrewiel is er afgelopen zomer weer behoorlijk verbouwd, met de nieuwe zitjes en tafeltjes bij de bowlingbanen heeft de bowling weer een hele nieuwe look gekregen. Om dit te vieren wordt er de hele maand september tot 20 procent korting gegeven op het Brunch- en Grill Proeverij arrangement. Voor 23 euro 15 per volwassene kunnen gasten een uur bowlen en genieten van een onbeperkt Grill Proeverij-diner, voor senioren en kinderen zijn de kortingstarieven deze maand ook verder aangescherpt! 't Karrewiel is al ruim 25 jaar de plek voor een ontspannen avond of compleet verzorgde dag uit. Meer informatie via www.karrewiel.nl of 015-2136876.

Veel te zien tijdens de Gezichten van Vermeer

Anne de Groot en Felix van Waart in actie. (foto: Olga Nix) Foto: Olga Nix

De Gezichten van Vermeer is in meerdere opzichten een bijzondere toneelvoorstelling, vindt ook Anne de Groot. De 26-jarige Delftse is één van die gezichten.

Ze speelt de rol van Catharina. "Dat is het meisje met de Parel", legt ze uit. Ze meldde zich bij het Delfts Toneelgezelschap (DTG) voor dit toneelstuk aan toen ze een oproep van het DTG las. "Van jongs af aan heb ik al iets mee theater. Op de basisschool deed ik graag mee aan kleine toneelstukjes, op de middelbare school was ik elk jaar betrokken bij de musical en toen ik later in Utrecht studeerde, heb ik me daar ook aangesloten bij een toneelgezelschap."
Na haar studie mocht ze gaan werken en kwam toneel eventjes op een lager pitje. Totdat ze de oproep las. "Hartstikke leuk om weer met zo'n voorstelling bezig te zijn", vindt ze. "Ik ben heel leuk ontvangen door de leden van het DTG. En het is geweldig om in deze voorstelling mee te doen."
-Wat is het voor stuk?
Anne de Groot: "Het gaat over het leven van Vermeer en de verschillende gezichten in zijn leven. Het Melkmeisje en het Meisje met de Parel kent iedereen natuurlijk, maar ook de moeder van Catharina speelt er een rol in. De eerste vier scènes spelen zich af in vier verschillende ruimtes in het Vermeercentrum. Bezoekers worden verdeeld over vier groepen en elke groep ziet de scènes dus in een andere volgorde. Daarna wandelt iedereen naar het Falie Begijnhoftheater, waar we de laatste en de langste scene spelen."
-Zijn in het Vermeercentrum allerlei decors gebouwd?
"De verschillende ruimtes in het Vermeercentrum zijn al een decor op zich. Zo is er een ruimte met een raam en een bureautje. Daar maken we gebruik van. We laten het museum zien zoals het is."
-Is deze voorstelling voor iedereen leuk?
"Zeker. En voor inwoners van Delft, een stad die Vermeer ademt, is het natuurlijk èxtra leuk. We hebben het in juni en ook eerder deze maand meerdere keren gespeeld. Dan zie je soms hele jonge bezoekers, maar m'n eigen oma was ook heel enthousiast. Daarnaast zie je op één avond een mooie voorstelling èn het Vermeercentrum."

Nog drie keer
De Gezichten van Vermeer wordt deze maand nog drie keer uitgevoerd: zaterdag 16 september, vrijdag 29 september en zaterdag 30 september, steeds om 20.00 uur. Kaarten kosten 15 euro – inclusief koffie of thee - en kunnen 's avonds tussen 19.00 uur en 22.00 uur telefonisch via 06 26 36 36 36 of anders via de website www.delftstoneelgezelschap.nl worden gereserveerd.

Riet Schütz (boven) en Willeke Zandjans (onder). (foto: Olga Nix) Foto: Olga Nix

Rietveld Theater 5 jaar

Het Rietveld Theater viert het 5-jarig jubileum.

Het is feest! En dat viert het Rietveld Theater met geweldige voorstellingen en een feestelijk tintje.

13 september
14.00: Reusachtig Cool 4+ (7 euro 50)
14 september
14.30: Diana van der Bent & Paul Bakker (12 euro 50)
20.30: QuiteQuiet (10 euro)
15 september
17.00: Stadsborrel (gratis)
20.30: De Règâhs (15 euro)
16 september
16.00: Open Huis Kids (gratis)
17.30: Jazzdiner (25 euro)
19.30: Minifestival Open Huis (gratis)
17 september
15.00 Madhu Lalbahadoersing & Ruven Ruppik (12 euro 50)
20.30: Dejazz met speciale gast Eric Vloeimans (gratis)

Muzieklessen en cursussen bij Rootz Muziekschool

Muzieklessen voor alle leeftijden. (foto: Liesbeth Bergen) Foto: Liesbeth Bergen

Binnenkort gaan de cursussen 'Muziek op Schoot' en 'Muziek en Dansspetters' weer van start bij Rootz Muziekschool in Delft. Inschrijven kan nog!

'Muziek op Schoot' is een speelse muziekcursus voor baby's en peuters van 1 jaar tot 4 jaar, samen met een ouder, grootouder of verzorger. Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar op zaterdag, woensdag en donderdag. 'Muziek en Dansspetters' is een leuke cursus op de zaterdagochtend: Muziek, dans en beweging voor kleuters van 4 tot 6 jaar. Verder is het voor sommige instrumenten nog steeds mogelijk om op korte termijn te starten met lessen bij Rootz in Delft, Pijnacker of Nootdorp. Bel voor informatie met 015-3694902 of kijk op www.rootzmuziekschool.nl.

Schrijfproeverij bij De VAK

De docenten van Schrijven in Delft organiseren in de Week van het schrijven, op dinsdag 12 september, bij De VAK aan de Westvest 9 een schrijfproeverij. Dit is een voorproefje van hun schrijfaanbod bij De VAK, centrum voor de kunsten in Delft. Neem een kijkje in hun schrijfkeuken en maak kennis met verschillende ingrediënten die jouw literaire ambities smaak kunnen geven. Een vleugje dichtkunst, een toef creatief schrijven, een potje schrijftechniek, een snufje levensverhaal. Er zijn tussen 17.00 uur en 21.00 uur vier proeflessen van een uur. Je kunt er één volgen, of twee, of wie weet doe je ze wel allemaal! Aanmelden is niet nodig. Kijk voor meer informatie op www.vak-delft.nl en http://www.schrijvenindelft.nl/ook-interessant.

Delft Serveert keert terug

Bezoekers van Delft Serveert kunnen op laagdrempelige manier kennismaken met de Delftse Horeca.

DELFT - Na het overdonderende succes van afgelopen jaar keert Delft Serveert terug, met een groter en meer spectaculair openluchtrestaurant dan ooit tevoren.

Smaakvolle gerechten van verschillende Delftse ondernemers, mooie wijnen, intieme proeverijen, live cooking, een feestelijk muziekprogramma en nog veel meer. Voor deze vijfde editie wordt werkelijk álles uit de kast getrokken.
Meer dan vijftien Delftse (horeca-)ondernemers werken 22, 23 en 24 september mee aan het foodfestival. Zij richten op het Sint Agathaplein diverse pop-up restaurants in, waaruit drie dagen lang de meest uiteenlopende gerechten worden gekookt. De chef-kok die in het restaurant veelal verstopt is in de keuken, staat tijdens Delft Serveert midden tussen de bezoekers. Het doel? Bezoekers op laagdrempelige wijze kennis laten maken met de diversiteit die de Delftse horeca te bieden heeft. Gerechtjes kopen kan met muntjes.
"We zijn ontzettend trots dat wij, samen met al onze partners en deelnemers, een vijfde editie van het festival kunnen organiseren", vertelt Guy Verbeek van evenementenbureau De Burgemeesters. "We hebben dit jaar een unieke deelnemer en dat is het RTL4-programma Nederland Proeft met chef-kok Ed Hoogendijk en presentator Winston Post." Op het festivalterrein worden dit jaar live opnames gemaakt. Daarnaast hebben we op vrijdag tussen 17.00 uur en 19.00 uur de jaarlijkse smaakvolle ondernemersborrel. De opening wordt gedaan door burgemeester Marja van Bijsterveldt." Zaterdag is de feestavond. Zondag is de familiedag van Delft Serveert. Kinderdagverblijf ZO zorgt voor een kinderprogramma inclusief begeleiding en Blue Sunday zorgt voor een modeshow met meer dan tien Delftse kledingwinkels. Toegang is gratis. Zie voor het programma en de deelnemers www.delftserveert.nl

Specsavers opent winkel in Hoven Passage

Het 128ste Specsavers-team opende haar nieuwe winkel vorige week zaterdag op feestelijke wijze.

DELFT – Specsavers heeft vorig weekend haar deuren geopend in winkelcentrum De Hoven. Mede-eigenaren van deze 128ste Specsaverswinkel zijn opticien Henk van het Hof, retailer Maurice Baptiste en audicien Matthijs van der Zwan.

In totaal staat er een team van 14 professionals klaar om de beste oog- en hoorzorg te bieden. Opticien Henk van het Hof heeft ruim 40 jaar ervaring in het vak, waarvan 17 jaar bij Specsavers als mede-eigenaar, samen met zijn vrouw Pouran van het Hof, van Specsavers Delft aan de Brabantse Turfmarkt in het centrum. Vier jaar geleden sloten zij een partnership met retailer Maurice Baptiste, waarna ze samen deze Specsavers-winkel tot een succes maakten. ''Met het openen van deze tweede winkel in Delft komt een lang gekoesterde wens uit", zegt Baptiste. "De prettige locatie, de fijne sfeer en de frisse uitstraling van deze winkel geeft ons team een enorme boost. Door een extra winkel te openen in Delft komen we tegemoet aan de vraag van onze klanten die graag lokaal in de Hoven winkelen en voor wie het stadscentrum minder toegankelijk is. We gaan er samen voor zorgen dat ook deze winkel een succes wordt.'' Specsavers vindt niets mooier dan mensen zelf op te leiden zodat ze verder kunnen groeien en Specsavers als geheel sterker maken. "Zo hebben we samen met onze winkeltrainer Pouran van het Hof, Rosie Spijkers klaargestoomd om binnenkort als mede-eigenaar in te stappen. Daar zijn we ontzettend trots op!'', zegt Henk van het Hof. Specsavers onderscheidt zich door het bieden van betaalbare en professionele oog-en hoorzorg. ''Naast het bieden van de beste prijs, zijn service en professionaliteit voor ons minstens zo belangrijk. Daarom worden bij Specsavers alle oogonderzoeken uitsluitend gedaan door opticiens of optometristen met een afgeronde MBO- of HBO-optiekopleiding", aldus Van het Hof.

Specialisten tonen in De Mariannehoeve hoe zij mensen mooier maken

Bij De Mariannehoeve in Rijswijk kunnen klanten zich 16 september uitgebreid verdiepen in de vele behandelingen die zij hier kunnen ondergaan.

RIJSWIJK - Bij Beauty-kliniek De Mariannehoeve laten huidtherapeuten en artsen op zaterdag 16 september zien welke mogelijkheden er zijn voor antirimpelbehandeling, ooglid- en wenkbrauwcorrectie en het effenen van onregelmatigheden op de huid en permanente make-up. De beautykliniek aan de Broekmolenweg 20 is deze dag van 10.00 uur tot 15.00 uur vrij toegankelijk. Geïnteresseerden kunnen demonstraties bijwonen en vragen stellen.
Deze kliniek in Rijswijk bestaat nu bijna twee jaar. "Het is een dependance van de beautykliniek die we al veertien jaar in een voormalige boerderij in Papendrecht hebben", vertelt bedrijfsleidster Tamara Horsten. "We hebben met onze chirurgen, artsen en therapeuten al heel wat jaren ervaring in schoonheidsbehandelingen met een blijvend effect. Onze chirurgen zijn het grootste deel van hun tijd werkzaam in verschillende ziekenhuizen en één of twee dagen per week in onze klinieken. In Rijswijk voert chirurg Paul van Eerden ooglid- en wenkbrauwcorrecties uit. Wie last heeft van overhangende oogleden is bij ons aan het juiste adres." Dokter Van der Eerden toont tijdens de open dag met beelden hoe de ooglid- en wenkbrauwcorrectie in zijn werk gaat. Wie vragen heeft kan deze direct stellen. De chirurg geeft drie presentaties: om 13.00, 14.00 en 15.00 uur.
"'Onze arts Alice van der Linden geeft 's ochtends twee keer, om 10.30 uur en om 12.00 uur, een presentatie over injectables", vervolgt Tamara. "Er zijn verschillende methoden van inspuiting die rimpels doen verdwijnen, zoals botx of fillers." Tussen 10.30 uur en 14.30 uur geven de huidtherapeuten demonstraties bij klanten die last hebben van bijvoorbeeld pigmentvlekjes, couperose, acne of friboompjes. Tevens vertellen ze hoe ze met laserbehandelingen kalknagels bestrijden en tatoeages verwijderen. Voor iedere bezoeker ligt 16 september een goodiebag klaar. Zie voor meer info en het programma de website www.demariannehoeve.nl.

'Hier zijn we wel trots op'

Jeroen Hogetoorn en Yvonne Hoebée.

DELFT - "Hier zijn we wel trots op", zegt Jeroen Hogetoorn van Van Silfhout en Hogetoorn Wereldmakelaars over het nieuws dat het Delftse makelaarskantoor een zevende plek heeft veroverd in de Vastgoed Top 100 Woningmakelaardij. Vastgoed is een onafhankelijk platform voor woningmakelaars. Jaarlijks stelt Vastgoed een Top 100 van makelaarskantoren vast. Een lijst die er echt toe doet. Als je dan in de top tien belandt, dan ben je ècht een topmakelaar. Of moeten we zeggen, een wèreldmakelaar? Het Delftse kantoor Van Silfhout en Hogetoorn Wereldmakelaars maakt dit jaar voor het eerst haar opwachting in die top tien. Geen geringe prestatie voor de makelaar die in Delft weliswaar sinds 2008 marktleider is en tevens het grootste makelaarskantoor. Tot dusver waren top tien plaatsen meer weggelegd voor nog grotere makelaarskantoren met meer vestigingen. Dat had alles te maken met de criteria die werden gehanteerd. "Tot dusver werd de rangorde bepaald door het aantal woningen in portefeuille of transacties", zegt Geesje Rietveld, hoofdredacteur van vastgoed Media. "Dat was te beperkt. Door de inzet van big data, aangeleverd door ImmoWise, en de objectieve controle van de uitkomsten door de studenten en docenten van Fontys Hogescholen, zijn we straks in staat om een beter afgewogen en onafhankelijk oordeel te vellen over de prestaties van de makelaar. We kunnen op kantoorniveau naar de prestaties van makelaars kijken." Zo bekeken springt Van Silfhout en Hogetoorn Wereldmakelaars er dus echt uit, wat resulteert in een mooie zevende plaats in de voorlopige Top 100. "Dit resultaat laat zien dat we ons echt onderscheiden op kwaliteit", aldus Jeroen Hogetoorn. "Wij bieden onze klanten tijd, aandacht en eerlijkheid. Aan elk dossier werken twee makelaars waardoor onze klanten altijd een aanspreekpunt hebben die volledig op de hoogte is. Want makelen is dienstverlening op basis van vertrouwen, en vertrouwen begint met kennis van zaken. Daarnaast is ook eerlijkheid en duidelijkheid belangrijk. We bieden reële prijsvoorstellen en eerlijke informatie. Ik denk dat dat de voornaamste reden is dat we het zo goed doen." De definitieve Vastgoed Top 100 woningmakelaardij verschijnt in maart 2018.

Goud- en zilverinkoop

DELFT - Juwelier en antiquair Chris van Waes is gespecialiseerd in oude sieraden. Hij koopt oude sieraden van particulieren in. Voor de eerste keer komt hij hiervoor naar het WestCord Hotel in Delft. Hij onderwerpt de aangeboden sieraden en gebruiksvoorwerpen van edelmetaal hier aan een professionele taxatie. Wie oude sieraden of ander goud en zilver wil verkopen kan zondag 10 september van 11.00 uur tot 17.00 uur bij hem terecht in hotel aan de Olof Palmestraat 2. Bel voor meer info naar 0174–444635 of kijk op chrisvanwaes.nl.

Veel te halen bij Motorhuis tijdens The Big Event

Jeroen Teijgeler (links) en Peter Overmeire (rechts) zijn er klaar voor: The Big Event van Opel, van maandag 11 tot en met zaterdag 16 september.

Vestigingsmanager Frans Meeuwisse van Motorhuis Delft en zijn adviseursteam kunnen bijna niet wachten. Reikhalzend kijken ze uit naar The Big Event van Opel. Tijdens die bijzondere show van maandag 11 tot en met zaterdag 16 september verwachten ze een drukte van belang.

En dat is niet zo vreemd. Voor kopers van een nieuwe Opel valt er die week namelijk echt heel veel te halen…
"2000 euro bovenop de gangbare inruilwaarde volgens de Autotelex, 500 euro gratis brandstof én 250 euro aan Opel-accessoires", begint Meeuwisse enthousiast. "Nee, het is nóg gekker: we geven minimaal 2000 euro voor álles wat rijdt. Je kunt dus ook komen met een fiets, een brommer of een step. Dat steek je allemaal mooi in je zak als je toch net aan een nieuwe auto toe bent."

Geen uitverkoop
Wie straks de showroom bezoekt, ziet dat het bepaald niet gaat om een uitverkoop van overjarige modellen. Meeuwisse: "De modellenlijn van Opel is helemaal up-to-date. Wat dacht je bijvoorbeeld van de Adam, de Mokka X en de Crossland X. Maar natuurlijk hebben we ook nog altijd de vertrouwde en geliefde Corsa, Astra en Zafira. Én de onlangs geheel gemoderniseerde Insignia die in recente tests voor zowel de zakelijke rijder als de particulier steeds als absolute winnaar uit de bus komt."

Kleine lettertjes
The Big Event kent slechts een paar 'kleine lettertjes'. De kleinste Opel, de Karl, is al zó laag geprijsd (vanaf 11.399 euro) dat de dealer de extra inruilwaarde voor dit model op 1000 euro moest zetten. Datzelfde geldt voor de grotere SUV Grandland X die in oktober op de Nederlandse markt komt, maar tijdens The Big Event al wel met korting besteld kan worden. De 500 euro gratis brandstof verstrekt de dealer in alle gevallen via een speciale tankpas die tot maar liefst een jaar na de aankoopdatum geldig is.

Verdubbelaar
'O ja', zegt Meeuwisse tenslotte. "Ik vergeet nog bijna te vertellen dat elke dag één taxatie wordt uitgeloot waarop we de extra inruilwaarde zelfs verdubbelen. Wie daarvoor in aanmerking wil komen, hoeft vooraf alleen maar zijn gegevens achter te laten op www.opel.nl. Kortom: kopers kunnen tijdens The Big Event volop hun slag slaan. Een kans die eigenlijk niemand mag laten liggen."
Motorhuis Delft bevindt zich aan de Exportweg 3 in Delfgauw. Meer weten? Bel naar 015 - 251 72 30, mail naar delft@motorhuis.nl of kijk op www.motorhuis.nl.

Nieuwe Nissan LEAF geeft elektrisch rijden een nieuwe lading

Ideaal: de nieuwe Nissas LEAF kan zelf parkeren.

De nieuwe Nissan LEAF is de meest complete EV van dit moment en zet EV-rijders op voorsprong.

Nissans nieuwe elektrische icoon combineert ProPILOT-technologie met e-Pedal en een rijbereik tot 378 kilometer (NEDC) dankzij een nieuwe 40 kWh-lithium-ion-batterij. De nieuwe LEAF staat vanaf januari 2018 bij de Nissan dealer. Vanaf oktober 2017 kunnen klanten hun pre-order voor het nieuwe model plaatsen. Details hierover maakt Nissan binnenkort bekend.

Meer comfort
Met meer bereik, meer technologie, meer comfort en meer design start Nissan de uitrol van een nieuwe EV-familie. De fabrikant, sinds 2010 succesvol pionier op dit gebied, geeft elektrisch rijden een nieuwe lading. De LEAF is daardoor uitgegroeid tot een platform voor innovatie. Illustratief is het e-Pedal: met slechts één pedaal kan de bestuurder de auto starten, wegrijden, versnellen, laten uitrollen en afremmen tot stilstand. De nieuwe LEAF kan zelf parkeren en kan binnen een rijbaan autonoom rijden. Het resultaat is een volledig elektrische auto die meer gemak, meer vertrouwen, meer veiligheid en meer rijplezier biedt.

Zwevend dak
Het scherp gelijnde en aerodynamische design, met sierlijk zwevend dak, benadrukt het innovatieve karakter. Verder biedt de auto subliem comfort door een hoogwaardig en ruim interieur plus perfecte geluidsisolatie.
De uitlevering van de nieuwe LEAF begint in januari 2018. Vanaf begin oktober (2017) kunnen klanten hun pre-order plaatsen. Volgend jaar presenteert Nissan een uitvoering met krachtiger motor en groter bereik tegen een hogere prijs.
De nieuwe LEAF volgt zijn gelijknamige voorganger op, die is uitgegroeid tot 's werelds best verkopende elektrische auto. Meer dan 280.000 klanten kozen voor een LEAF sinds de verkoopstart eind 2010.

Zeeuw & Zeeuw
's-Gravenzandseweg 14,
Wateringen
0174 - 63 80 60
www.zeeuwenzeeuw.nl

Kia onthult Proceed Concept

De concept car is voorzien van ‘Luminline’: een lichtgevende omlijsting van de zijramen waarmee de krachtige contouren van de auto worden benadrukt. Daarmee onderscheidt het model zich expliciet van elke andere auto.

Kia Motors heeft nieuwe beelden van de Proceed Concept vrijgegeven. Het nieuwe conceptmodel van Kia beleeft aanstaande dinsdag op de internationale autoshow (IAA) van Frankfurt zijn werelddebuut.

De Proceed Concept is ontworpen in het Europese designcentrum van Kia in Frankfurt, op slechts 500 meter van de plek waar het model zijn werelddebuut zal beleven. Hij heeft een voor Kia nieuwe carrosserievorm.
De langere, sportieve 'hot hatch' behoudt de atletische uitstraling van de huidige Kia pro_cee'd en combineert zijn opvallende uiterlijk met praktische veelzijdigheid. De Proceed Concept maakt de contouren van de nieuwste generatie Kia cee'd duidelijk zichtbaar.
"Er is steeds meer vraag naar een sportief alternatief voor de driedeurs 'hot hatch'", vertelt Gregory Guillaume, chief designer Europe van Kia Motors. "Dat inspireerde onze gedachten om een nieuw topmodel voor de cee'd-familie te ontwikkelen. De Proceed Concept is een opwindende, nieuwe interpretatie van het dynamische karakter van de proceed en hoe dat nog aantrekkelijker kan worden gemaakt voor een nieuwe lichting autorijders die op zoek is naar een sportieve auto."

Laag, rank en dynamisch
De Kia Proceed Concept is laag, rank en dynamisch. Zijn elegante daklijn, gespierde proporties en compacte afmetingen verwijzen naar zijn wendbaarheid en wegligging. Het silhouet van de auto wordt vervolmaakt met bijzondere designkenmerken. De vormen van de zijruiten volgen de daklijn tot aan de achterklep.
De opvallende 'haaienvin' in het plaatwerk, compleet met GT-logo, benadrukt de afwezigheid van B-stijlen. Plooien in de body versterken de slanke taillelijn en geven de achterzijde een extra gespierde uitstraling. De auto is voorzien van 20-inch zesspaaks lichtmetalen wielen.

Designkenmerken
De proporties en de uitstraling van de Proceed Concept zijn weliswaar nieuw, maar uiteraard is de auto ook voorzien van reeds bekende designkenmerken van Kia.
De iconische 'Tiger nose' grille, de lange motorkap (die geïnspireerd is op die van de Kia Stinger), de vormen van de voorruit, het glazen dak - dat zich over de volle lengte uitstrekt - en de onmiskenbare mix van vloeiende vormen en scherpe lijnen maken van de Proceed Concept tot een onvervalste, moderne Kia. De Proceed Concept is afgewerkt in de kleur Lava Red.

KIA Autohaag Zeeuw
Schieweg 53
2627 AT Delft
(015) 256 08 79
www.autohaagzeeuw.nl/kia/delft

Occasions in brede prijsrange bij Autobedrijf Harteveld

Directeur Leo Harteveld te midden van de Top Occasions.

PIJNACKER – Autobedrijf Harteveld aan de Delftsestraatweg 26C is al sinds mensenheugenis een goed adres voor Saab occasions.

Sinds twee jaar opereert het bedrijf onder de vlag van Cars & Joy. Hiermee heeft het bedrijf zich gespecialiseerd in goede en betrouwbare occasions van àlle merken. Het aanbod voorziet in een brede prijsrange. Er zijn altijd wel 25 occasions op voorraad, en de prijzen beginnen bij 4000 euro. "Niet alleen zijn deze occasions in onze showroom in Pijnacker te bewonderen, ook zijn ze te vinden op onze website en zelfs op Facebook", zegt directeur Leo Harteveld. "Zelfs via Marktplaats bieden wij onze occasions aan. Ook maken we gebruik van diverse portals voor gebruikte auto's." Autobedrijf Harteveld levert goed onderhouden occasions, die volledig rijklaar zijn. Mèt of zonder garantie, dat ligt aan de verkoopprijs en is dus afhankelijk van de keuze van de consument. "Daarnaast is het altijd mogelijk om via ons bedrijf een financiering af te sluiten. We bieden een totaal mobiliteitsconcept via Cars & Joy. Trouwens, onze Occasion van de Week is net verkocht. Natuurlijk is er nu weer een Occasion van de Week, zie daarvoor de advertentie." Autobedrijf Harteveld is al een aantal jaar gevestigd aan de Delftsestraatweg 26C in Pijnacker. Makkelijk te vinden bij Van den Berg Machines en bij Future Bike en Quartel Modelbouw. Het bedrijf is dus wat kleiner behuisd dan voorheen. "We willen nu vooral een dorpsgarage zijn met een persoonlijke benadering, waarbij we het onderhoud doen in nauw overleg met de klant. Een rijder die voor zijn werk 50.000 kilometer per jaar rijdt, vraagt een andere benadering dan de hobbyist die hooguit 5000 kilometer rijdt. Het is de kunst om iedere klant zo persoonlijk mogelijk van dienst te zijn. Dat lukt ons heel goed."
Kom gerust langs, voor de aanschaf en onderhoud van elk merk. Telefoon: (015) 256 51 00. Internet: www.autobedrijfharteveld.nl.

KIA Niro First Edition is Top Occasion bij Autohaag Zeeuw Delft

Peter Eggermont van KIA Autohaag Zeeuw, met rechts van hem de Top Occasions van deze maand.

DELFT – KIA Autohaag Zeeuw is een Delfts bedrijf. Sinds de overname van het bedrijf Van Leeuwen Delft door de AHZ Groep, bedient deze KIA dealer aan de Schieweg 53 de hele regio rond Delft.

Door de prachtige paraplu die Autohaag Zeeuw heeft, is er een veel ruimere keuze uit Top Occasions. Verdeeld over alle vestigingen gaat het om wel achthonderd Top Occasions. "Het totaalbeeld van alle occasions is op onze website te vinden", zegt verkoper Peter Eggermont. "Maar check ook vooral de locaties, want als wij de gewenste occasion in Delft niet hebben staan, dan is die ongetwijfeld in een andere vestiging van KIA Autohaag Zeeuw te vinden." Behalve voor de echte Top Occasions van misschien slechts een jaartje oud, kunt u bij KIA Autohaag Zeeuw Delft ook terecht voor budget-occasions. Deze zijn uitstekend geschikt voor klanten met een wat kleinere beurs. "Alle prijzen zijn altijd rijklaar", zegt Eggermont. "De prijs is inclusief onderhoudsbeurt, inspectie en APK. Elke nieuwe KIA heeft een lange garantieperiode van zeven volle jaren."
Deze week staat bij KIA Autohaag Zeeuw Delft de Top Occasion de KIA Niro 1.6 GDI Hybrid First Edition centraal. De Top Occasion heeft een motorvermogen 142 pk en een kilometerstand van 7.268 kilometer. De benzinemotor heeft een DCT automaat met zes versnellingen. "Het is een ontzettend rijk uitgeruste auto", zegt Eggermont. "De uitrustingslijst is omvangrijk en luxe te noemen voor een prijskaartje met 26.950 euro er op."
De KIA Niro is uitgerust met climate control (airco), full map navigatiesysteem, elektrische buitenspiegels en cruise control. Verder heeft de auto een rijstrooksensor, LED-dagrijverlichting en mistlampen voor, elektrische buitenspiegels en 16-inch lichtmetalen velgen. De uitrusting wordt gecompleteerd met een radio, dakrails en telefoonintegratie premium.
Meer weten? Neem voor meer informatie contact op via 015 - 256 08 79 of neem een kijkje op de website www.autohaagzeeuw.nl/kia/delft.

32 / 36

Ze zijn, heel lang geleden, getrouwd in het stadhuis en kwamen onlangs op uitnodiging van burgemeester Van Bijsterveldt terug op de plek waar ze getrouwd zijn: de echtparen Bosdijk (60 jaar getrouwd op 2 augustus), Van der Heijden (65 jaar getrouwd op 13 augustus) en Kooij (60 jaar getrouwd op 30 augustus). Reden om hen uit te nodigen op de koffie in het stadhuis.

Klant Contact Centrum

Vergoeding voor computer aanvragen

Hebt u een baan met een laag inkomen of ontvangt u een uitkering? En hebt u schoolgaande kinderen tot en met 17 jaar? Dan kunt u een vergoeding aanvragen van de aanschaf van een computer en de normale bijbehorende apparatuur zoals een printer. De vergoeding is maximaal € 350 per gezin en ontvangt u een keer in de 4 jaar.

Om voor de vergoeding in aanmerking te komen mag uw netto gezamenlijk inkomen niet meer zijn dan € 1.544 per maand. Verder moet uw kind in groep 7 of 8 van de basisschool zitten of op het vwo, havo, mbo of vmbo.

Hebt u een bijstandsuitkering van de gemeente? Dan kunt u de vergoeding schriftelijk aanvragen. Kijk op www.delft.nl voor het aanvraagformulier (zoek op computerregeling). U kunt de vergoeding ook op afspraak aanvragen bij het Klant Contact Centrum aan het Stationsplein 1.

Op www.delft.nl vindt u ook informatie over andere regelingen en vergoedingen waar u mogelijk recht op hebt.

Klant Contact Centrum | Stationsplein 1 | alleen op afspraak, via www.delft.nl/afspraak of tel. 14015 | actuele openingstijden vindt u op www.delft.nl. U kunt bij het KCC alleen per pin betalen.

Jubilea

Ze zijn, heel lang geleden, getrouwd in het stadhuis en kwamen onlangs op uitnodiging van burgemeester Van Bijsterveldt terug op de plek waar ze getrouwd zijn: de echtparen Bosdijk (60 jaar getrouwd op 2 augustus), Van der Heijden (65 jaar getrouwd op 13 augustus) en Kooij (60 jaar getrouwd op 30 augustus). Reden om hen uit te nodigen op de koffie in het stadhuis.

Werkzaamheden

BINNENSTAD

Trompetstraat: tot eind 2017 zijn er werkzaamheden aan kabels en leidingen en is de straat dicht voor gemotoriseerd verkeer.

Zuidwal: tot en met 20 september is het fiets- en voetpad vanwege werkzaamheden afgesloten.

SPOORZONE

Coenderstraat: tot en met 10 oktober wordt de Coenderstraat heringericht. Tijdens het werk is er geen gemotoriseerd verkeer mogelijk tussen het Bolwerk en de Westerstraat.

HOF VAN DELFT

Coenderstraat: tot en met 10 oktober wordt de Coenderstraat heringericht. Tijdens het werk is er geen gemotoriseerd verkeer mogelijk tussen het Bolwerk en de Westerstraat.

TANTHOF

Karekiethof: tot en met 29 september zijn er werkzaamheden aan de rijbaan en is er tijdelijk geen verkeer mogelijk.

VOORHOF EN BUITENHOF

Martinus Nijhofflaan: tot en met 12 september wordt het deel tussen de Aart van der Leeuwlaan en Delflandplein opnieuw ingericht. Tijdens het werk is op dit deel geen verkeer mogelijk.

Ravelstraat: tot en met 22 september zijn er werkzaamheden aan de rijbaan en is de weg dicht voor gemotoriseerd verkeer.

Slauerhoffpad: tot en met 22 september wordt de fietsersbrug tussen de Prinses Beatrixlaan en de J.J. Slauerhofflaan vervangen. De brug is tijdens de werkzaamheden dicht voor fietsers en voetgangers.

VRIJENBAN

Ambonstraat: op 9 september is er een straatfeest van 16.00 tot 23.00 uur.

Koepoortstraat: op 9 september is er een straatfeest van 9.00 tot 23.00 uur

WIPPOLDER EN SCHIEOEVERS

Leeghwaterstraat: tot eind 2017 wordt de riolering vervangen en wordt de straat heringericht als fietsstraat. Het deel waar wordt gewerkt is afgesloten voor doorgaand verkeer.

Sint Sebastiaansbrug: de Sint Sebastiaansbrug is afgesloten voor zwaar verkeer (hoger dan 2,5 meter of zwaarder dan 5 ton). Zwaar verkeer wordt omgeleid:vanaf de A13 (vanuit Amsterdam/Leiden) via de Vrijenbanselaan, Broekmolenweg en Wateringsevest.vanaf de A13 (vanuit Rotterdam) via de Kruithuisweg/N470, Prinses Beatrixlaan, Westlandseweg en Zuidwal.

Automobilisten, fietsers, voetgangers en invalidenvoertuigen kunnen wel gebruikmaken van de brug.

Besluit

ANTERIEURE OVEREENKOMST

Op 30 augustus 2017 is een anterieure overeenkomst gesloten tussen de gemeente Delft en Royal Blue Residences BV. Deze overeenkomst voorziet in afspraken over vergoeding van de gemeentelijke kosten in verband met het voornemen tot herontwikkeling van het parkeerterrein naast de Mercuriusweg 1 (op de hoek met de Röntgenweg) tot circa 71 vrije huursector woonappartementen met bijbehorende parkeerplaatsen.

Inzage

Met ingang van 7 september 2017 ligt voor een periode van zes weken een zakelijke beschrijving van de inhoud van de overeenkomst op afspraak ter inzage bij het KCC aan het Stationsplein 1. De zakelijke beschrijving betreft een samenvatting op hoofdlijnen van de inhoud van de overeenkomst.

Geen bezwaar

Tegen de gesloten overeenkomst en de zakelijke beschrijving kan geen bezwaar of beroep worden ingesteld.


Omgevingsvergunningen

AANGEVRAAGD

2611 AM | Phoenixstraat 66 | pand brandveilig gebruiken | activiteit: brandveilig gebruik | datum ingediend: 30-8-2017

2611 GK | Oude Langendijk 2 | het plaatsen van 2 dakkapellen op het pand | activiteit: bouw | datum ingediend: 1-9-2017

2611 NL | Verwersdijk 138 | het plaatsen van een dakraam | activiteit: bouw | datum ingediend: 30-8-2017

2611 TT | Oosterstraat 1(3) | het splitsen van een woning | activiteit: bouw | datum ingediend: 31-8-2017

2612 EP | Rubberplantage 15 | het kappen van een boom wegens iepziekte | activiteit: kap | datum ingediend: 28-8-2017

2613 BL | Hof van Delftlaan 99 | het plaatsen van een dakkapel | activiteit: bouw | datum ingediend: 28-8-2017

2613 CC | De Vriesstraat 66 | het realiseren van een dakkapel aan de voorzijde | activiteit: bouw | datum ingediend: 1-9-2017

2613 DJ | C. Fockstraat 118 | het doorbreken van een dragende muur in de keuken | activiteit: bouw | datum ingediend: 29-8-2017

2613 DM | Laan van Overvest 12 | het realiseren van een opbouw | activiteit: bouw | datum ingediend: 28-8-2017

2623 PC | Aalscholverring 1 | het plaatsen van een kozijn en raam in de douche | activiteit: bouw | datum ingediend: 29-8-2017

2624 WZ | Albert Verweylaan 14 | het kappen van bomen ivm. een mutatiewoning | activiteit: kap | datum ingediend: 29-8-2017

2628 CK | Stieltjesweg 2 | het wijzigen van bouwactiviteiten in bouwdeel F | activiteit: bouw | datum ingediend: 1-9-2017

2628 CK | Stieltjesweg 2 | het wijzigen van bouwactiviteiten in bouwdeel a-b | activiteit: bouw | datum ingediend: 1-9-2017.

VERLEEND REGULIER

2611 PM | Achterom 85 | het wijzigen van een slecht afwaterend bijna vlak pannendak in een plat dak met mastiek dakbedekking | activiteiten: bouw, strijdig gebruik gronden/bouwwerken met RO | datum verleend: 30-8-2017

2612 VC | Beukenlaan 2 | het kandelaberen van 14 bomen en kappen van een dode wilg | activiteit: kap | datum verleend: 1-9-2017

2613 GS | Westplantsoen 194 | het vervangen van de garagedeur voor een raamkozijn | activiteit: bouw | datum verleend: 1-9-2017

2613 WJ | Mackaystraat 19 | het plaatsen van een nokverhoging op de woning | activiteiten: bouw, strijdig gebruik gronden/bouwwerken met RO | datum verleend: 1-9-2017

2624 LW | Aart van der Leeuwlaan, binnenterrein verzorgingshuis | het kappen van 4 bomen wegens herinrichting van tuin en terrassen op het binnenterrein van een verzorgingshuis | activiteit: kap | datum verleend: 28-8-2017

2628 PZ | Prof. Schermerhornstraat 4 | het realiseren van een led-lichtbak bij de hoofdentree | activiteiten: bouw, rijksmonumenten, reclame | datum verleend: 1-9-2017

2628 xx | Schoemaker Plantage | het plaatsen van een tijdelijk bouwbord op de nieuwbouwlocatie | activiteiten: bouw, strijdig gebruik gronden/bouwwerken met RO | datum verleend: 30-8-2017

2628 xx | thv. de kruising op Mekelweg en Kruithuispad | het aanleggen van een tram-busbaan | activiteit: aanleg | datum verleend: 28-8-2017.

VERLENGDE BESLISTERMIJN

2623 EW | Tanthofdreef 7 | toestemming voor bedrijfsactiviteiten voor een nieuw te kopen bedrijfspand | beslistermijn is met maximaal 6 weken verlengd, nieuwe beslisdatum: 16-10-2017 | activiteiten: strijdig gebruik gronden/bouwwerken met RO, opslag roerende zaken.

INGETROKKEN AANVRAAG

2611 PR | Achterom 52 | het uitbouwen van de woonkamer op de begane grond met dakterras en dakopbouw | activiteit: bouw | datum ingediend: 21-7-2017.

BUITEN BEHANDELING GESTELD

2613 GE | Paxlaan 82 | het bouwen van een opbouw over de gehele woning | activiteit: bouw | datum buiten behandeling: 1-9-2017.

Meldingen

SLOOPMELDINGEN

2613 BT | Thorbeckestraat 31 | het verwijderen van asbest | datum ingediend: 29-8-2017

2614 BG | Van Groenewegenstraat 28 | het verwijderen van asbest | datum ingediend: 31-8-2017

2625 VB | Schubertlaan 37 | het verwijderen van asbest | datum ingediend: 29-8-2017

2628 VJ | Schoemakerstraat 13 | het verwijderen van asbest | datum ingediend: 1-9-2017.

BOUWMELDING

2613 WN | Weteringlaan 14 | dakkapel | 29-8-2017.

MELDING BRANDVEILIG GEBRUIK

2611 XH | Nieuwe Plantage 16 | het indienen van nieuwe tekeningen voor brandveilig gebruik | datum ingediend: 31-8-2017.

MELDING VOORGENOMEN BOMENKAP

Voor de kap van deze houtopstand is volgens de Delftse bomenverordening geen omgevingsvergunning nodig; bezwaar maken is niet mogelijk.

2612 xx | Wilgenlaan, hoek Tweemolentjeskade | 1 esdoorn; de boom is bijna dood.


Formele publicatie


De formele publicatie van algemeen verbindende voorschriften (verordeningen) en kennisgevingen gebeurt digitaal in een Gemeenteblad op www.officielebekendmakingen.nl.

Op www.delft.nl/bekendmakingen vindt u directe links naar deze bekendmakingen van de gemeente Delft, en hoe u beroep en bezwaar kunt aantekenen. Melding doen of omgevingsvergunning aanvragen? Dat kan via www.omgevingsloket.nl.

Het Delftse Sportcongres in Museum Prinsenhof

Eén van gevolgen van de gemeentelijke bezuinigingsoperatie was de verhuizing van DAS, die Sporthal Brasserskade verruilden voor een nieuwe hal bij SC Delfland. (foto: Roel van Dorsten) Foto: Roel van Dorsten

DELFT - Het Bestuur van de Sportraad Delft organiseert op vrijdagmiddag 22 september a.s. voor het eerst 'het Delftse Sportcongres'. Het is de bedoeling om een dergelijk evenement in de toekomst vaker te gaan houden.

De onderwerpen zullen wisselend zijn, maar het gaat er om dat de Delftse sportclubs centraal staan en dat er een relatie is met, dan wel aanknopingspunten zijn voor het lokale sportbeleid.
Het onderwerp voor het nu te houden eerste Delftse Sportcongres is de recent ontwikkelde nieuwe gemeentelijke visie op sport en bewegen. Deze wordt, in een laatste conceptversie, ter plekke gepresenteerd. Daarna worden van verschillende kanten mogelijke vervolgstappen voor de toekomst belicht.
Verleden, heden en toekomst: dat wordt prachtig weer gegeven door de historische locatie van het congres, te weten de Van der Mandelezaal in Museum Prinsenhof. Het verleden in deze is geschetst in de nog recente bezuinigingsoperatie in Delft, ook in de sportsector. Dit leidde onder meer tot de overgang van een aantal clubs van Sporthal Brasserskade naar de nieuwe sporthal in de Spoorzone, bij SC Delfland. Na overleg tussen Gemeente Delft en Sportraad is een 'Sportaccommodatieplan Delft' dat in 2016 door de Gemeenteraad is vastgesteld. In die nota werd onder meer geconstateerd dat de Gemeente Delft relatief weinig aan sport besteedt en dat de sportaccommodaties er in kwantitatief en kwalitatief opzicht op de keper beschouwd slecht voor stonden. Het Bestuur van de Sportraad heeft in augustus 2016 aan de sportwethouder gevraagd om met een volwaardige en zelfstandige nieuwe Sportnota te komen. De vorige zelfstandige Sportnota dateert al uit 2009. De wethouder en de gemeenteraad hebben dit verzoek van het Sportraadbestuur overgenomen. De onderzoeksopdracht is verstrekt aan onderzoeksbureau Drijver & Partners. Het Bestuur van de Sportraad heeft in samenspraak met de gemeente wederom een Klankbordgroep samen gesteld, alle lokale sportclubs konden op een tweetal discussieavonden mee praten en ook met het Sportraadbestuur is geregeld overleg gevoerd. Nu is het resultaat gereed voor presentatie.
Op het Sportcongres zullen er inleidende woorden zijn van de kant van Sportraad-voorzitter Wicher Schreuders en van sportwethouder Raimond de Prez. Daarna zal Rob de Vries van Drijver & Partners de nieuwe conceptvisie presenteren. Vervolgens komen aan het woord Berend Rubingh (MtoM Consultants) en Gert Jan Lammens (Rotterdam Sport Support). Vanuit een eigen gezichtshoek en met de voorliggende conceptnota als uitgangspunt gaan zij de mogelijke vervolgstappen belichten. Immers, met de nu geformuleerde sportvisie kunnen de gemeente, de georganiseerde sport en de aanverwante organisaties niet stil gaan zitten. Integendeel. Nu moeten gezamenlijk de mogelijkheden worden opgepakt voor een zo goed mogelijke toekomst voor de Delftse bevolking en voor de Delftse sportclubs.
Deelname aan het Delftse Sportcongres is alleen op uitnodiging en na verplichte aanmelding. Uiteraard zijn bestuurders van de Delftse sportclubs, gemeenteraadsleden, gemeentelijke ambtenaren, vertegenwoordigers van diverse maatschappelijke organisaties en dergelijke, maar ook representanten uit omringende gemeenten dan wel van andere relevante organisaties van buiten Delft uitgenodigd. Het belooft een boeiende middag te worden. Vanuit het verleden, vanuit het heden en richting een gezonde toekomst voor de sport in Delft.

De sporthal van SC Delfland, midden in de Spoorzone, is nu de nieuwe thuishaven voor DAS. (foto: Roel van Dorsten) Foto: Roel van Dorsten

Jarenlange inzet van Rinus van den Bosch beloond met een zilveren sportspeld

Wethouder Raimond de Prez, Guus Heemskerk (Sportraad), Rinus van den Bosch, Bob Dijkhuizen (voorzitter Ariston’80) en Sportraad-voorzitter Wicher Schreuders (v.l.n.r.). (foto: Roel van Dorsten) Foto: Roel van Dorsten

DELFT - Een nieuw vormgegeven zilveren sportspeld werd vorige week zaterdag voor de eerste keer uitgereikt. Dit gebeurde op Sportpark Kerkpolder, waar juist die middag de recent begonnen samenwerking tussen dvv Delft en Ariston '80 officieel van start ging.

Zoals vorige week al in Delft op Zondag gemeld maakt Ariston '80 voor een deel van zijn wedstrijden op de zaterdagmiddag voortaan gebruik van het complex van dvv Delft.
De fraaie vernieuwde sportspeld werd hier uitgereikt aan de 77-jarige Rinus van den Bosch, die als vrijwilliger meer dan 25 jaar bij diverse Delftse clubs actief is geweest als keeperstrainer en dat momenteel nog doet bij Ariston '80. Op het moment dat hij naar voren werd geroepen was Rinus volkomen verrast door al die mensen en al die aandacht voor hem. Namens het Sportraad-bestuur waren voorzitter Wicher Schreuders en secretaris/penningmeester Guus Heemskerk aanwezig. De uitreiking werd gedaan door sportwethouder Raimond de Prez. Hij sprak waarderende woorden voor vrijwilligers in de sport in het algemeen en voor Rinus van den Bosch in het bijzonder. Hij begon in 1990 als elftalleider bij de A1 van Vitesse Delft, daarna werd hij keeperstrainer bij SEP en vanaf 2006 traint hij de keepers van Ariston '80. In zijn toespraak maakte De Prez van de gelegenheid gebruik om het belang van een goede samenwerking en integratie tussen de stad enerzijds en de TU en de studenten anderzijds te benadrukken. De nu begonnen samenwerking met de gedeeltelijke komst van Ariston '80 naar Sportpark Kerkpolder lijkt een goede stap in deze. Na de waarderende woorden van de wethouder werd de zilveren sportspeld uitgereikt en opgespeld, een oorkonde uitgereikt en de gebruikelijke bos bloemen overhandigd. Er werd daarna nog enige tijd in een heerlijk zomerzonnetje nagepraat.

Schoolzwemwedstrijden met vernieuwende elementen

Tijdens de jaarlijkse schoolzwemwedstrijden passeren dit jaar meerdere soorten waterpret de revue.

DELFT - De Sectie Zwemmen van de Sportraad Delft organiseert ook dit jaar weer de schoolzwemwedstrijden voor de basisscholen uit Delft, terwijl ook de scholen uit Den Hoorn en Emerald mee kunnen doen.

Nieuw dit jaar is dat, naast de traditionele wedstrijden, nu tegelijkertijd ook nieuwe activiteiten worden georganiseerd door de diverse bij de sectie aangesloten verenigingen. Dit zijn clinics en promotionele activiteiten om de diverse andersoortige takken van de zwemsport beter bekend te maken. De deelnemers aan de schoolzwemwedstrijden kunnen meedoen aan deze nieuw aangeboden activiteiten. Hiervoor wordt het tweede bad van zwembad Kerkpolder gebruikt.
De activiteiten waarbij het gaat om het werken met reddingsmiddelen worden aangeboden door de Delftse Reddingsbrigade. Synchroonzwemmen wordt verzorgd door de Delftse Watervrienden en waterpolo-demonstraties worden aangeboden door d'Elft.
Deze activiteiten zijn op zaterdag 7 oktober om 14.00 uur in zwembad Kerkpolder. Mail voor meer informatie en aanmeldingen naar sectiezwemmen@sportraadvandelft.nl.
De scholen zijn of worden nu al geïnformeerd, zodat deelname op tijd kan worden geregeld en leerkrachten en begeleiders zich kunnen voorbereiden. Alle activiteiten zijn gratis toegankelijk voor publiek, dus (groot)ouders, broertjes, zusjes en anderen zijn van harte welkom. De datum en aanvangstijd kunnen in elk geval alvast worden genoteerd.

Oud-korfballers René en Conny Meijster blikken terug

René en Conny Meijster kwamen op hun elfde voor het eerst bij DES en zijn er sindsdien niet meer weg te slaan. (foto: Jesper Neeleman)

DELFT – Delft op Zondag blikt wekelijks met oud-sporters terug op hun gloriejaren. Deze week doen we dat met René (61) en Conny (59) Meijster, die bij DES verliefd op elkaar en de vereniging werden.

Door: Jesper Neeleman

Korfbal is een gemengde sport. In die zin is het best logisch dat je op een zeker moment niet alleen tegen zomaar een man of vrouw, maar ook tegen de ware aanloopt.
Toen dit gebeurde, zaten ze niet eens bij elkaar in de ploeg. "We hebben elkaar, toen we zestien a zeventien jaar waren, via wederzijdse vrienden van DES leren kennen", vertelt Conny. "Ik viel enorm op zijn humor. Je kan verschrikkelijk met René lachen." Ze zijn één van de vele echtparen dat de korfbalsport heeft voortgebracht. "Laatst hadden we nog een barbecue met allemaal stellen die elkaar ooit via korfbal hebben leren kennen", zegt Conny. "Korfbal is echt een familie-ding", voegt René eraan toe. "Onze drie kinderen korfballen ook allemaal nog. Ze spelen in één team. En ik ben hun coach."

Honderd jaar lid
René en Conny zijn samen al honderd jaar lid. Ze bleven al die jaren bij de vereniging betrokken. Als speler, trainer, toeschouwer, bestuurslid of sponsor. Wat deden ze níet? Ze gingen vroeger weleens op zondag bij andere Delftse korfbalclubs kijken. Maar overstappen? Dat nooit. "Dat deed je vroeger niet", zegt René. Dus korfbalde hij tot z'n vijftigste door. Bij DES. "Toen speelde ik tegen jonge jongens die verschrikkelijk hard konden lopen. Dat was voor het publiek wel leuk, maar voor mij niet."
René en Conny Meijster speelden eind jaren '70 zo'n drie seizoenen met elkaar in de hoofdmacht. "Dat hebben we even opgezocht", zegt René. De knipsels liggen vandaag binnen handbereik. Hoe dat was, als man en vrouw in één team? Ze spaarden elkaar in verbaal opzicht niet, als de situatie erom vroeg. Conny: "Ik heb het altijd als superleuk ervaren om een gezamenlijke hobby te hebben. We speelden toen samen met vrienden. We vierden samen Sinterklaas, gingen samen weekendjes weg en na trainingen zaten we nog urenlang te kaarten en te toepen." Dat is tegenwoordig anders, weet René. "Als de training klaar is gaan ze naar huis." Hij snapt dat wel. "De wereld is nu anders dan eind jaren '70. Mensen hebben andere prioriteiten. Wij hadden vroeger korfbal, dan een hele tijd niets, en dan kwam de rest." Conny: "We aten, sliepen en dronken korfbal."
In zijn vele jaren op het korfbalveld beleefde René talloze kampioenschappen. "Dat was op het moment zelf natuurlijk altijd hartstikke leuk en gezellig. Maar het was nooit op een heel hoog niveau. Nee, als je vraagt wat mijn hoogtepunt was, dan zeg ik dat dit die keer was dat onze zoon met zijn team Nederlands kampioen werden van de afdeling waarin ze toen speelden. Wat overigens ook mooi was, was m'n laatste wedstrijd. Meerdere spelers namen afscheid. Tribunes zaten vol, we kregen bloemen van de voorzitter en we wonnen met 17-1 van een ploeg die niks voorstelde." Conny koestert mooie herinneringen aan de tijden dat er jaarlijks een toernooi was tussen alle Delftse korfbalclubs. "Leuk om dan tegen het grote Fortuna te mogen spelen. Zo'n ploeg keken we toen wel tegenop."

Underdog
DES is al decennialang de underdog. De oudste korfbalclub van de stad moet het van haar trouwe leden en de gezelligheid hebben. En gezellig was het. Zeker tijdens het bekende jaarlijkse Pinkstertoernooi. Het was niet altijd alleen maar lachen. "In mijn eerste tijd als voorzitter had DES het zwaar", weet René nog. De club telde nog maar 85 leden en de kantine was oud en vervallen. "Daar lag ik weleens wakker van." Maar het kwam goed. Inmiddels telt de club weer zo'n 300 leden en met het sportpark is niets mis.
De oude kantine is verruild voor een nieuwe en gras heeft plaatsgemaakt voor kunstgras. "Ik verlang nog weleens naar de geur van gras", zegt Conny. "Dat had wel wat." Waar ze niet meer naar verlangen, is het zwarte gravel, waar ze eveneens op moesten spelen. "Dat lag op de plek waar nu de parkeerplaats is", zegt René. "Soms kwamen die steentjes pas weken later uit je knie. Die moesten eruit zweren."
Ze komen nog steeds bij DES. "Morgen ga ik weer het vijfde coachen", zegt René. Conny komt kijken. Grootste uitdaging voor DES 5 zit 'm in het feit dat zes speelsters zwanger zijn. Dat zijn weer zes potentiële DES'ers. Ze hopen het. Ook voor de nog ongeboren kinderen. "DES heeft ons ontzettend veel gebracht", zegt Conny. "Daar zijn we dankbaar voor."

Vrijwilliger Kees Noordhuizen weet niet van ophouden

Kees Noordhuizen is al een leven lang trouw aan SEP. Hij was maar liefst 48 jaar penningmeester.

DELFT - Van de 70 jaar dat SEP bestaat is Kees Noordhuizen (74) al meer dan 60 jaar lid. Daarvan zit hij 50 jaar in het bestuur en was hij 48 jaar (!) penningmeester.

Hij had die functie 1 juli officieel willen neerleggen. Een lange ziekenhuisopname gooide roet in het eten. De letters SEP staan voor 'Sport En Plezier' en dat is precies waarom Kees Noordhuizen zich nog altijd prima op zijn plek voelt bij SEP. "Mijn vader en oom hebben samen de club opgericht. In het begin voetbalden we samen met CSVD aan het eind van het Laantje van Vollering. Daar stond een boerderij en een keet waar we ons konden omkleden. Het veld lag aan de huidige Buitenwatersloot. Toen heette SEP nog Vita Nostra, ofwel Ons Leven."
Exacte cijfers ontbreken, maar hij heeft tot ongeveer z'n veertigste gevoetbald. "Ik vond mezelf een goede voetballer, maar niet iedereen onderkende mijn talent. Dat komt vaker voor. Ik heb weleens meegespeeld in het eerste. Maar het ging mij vooral om het plezier in voetballen en trainen. Zo heb ik het lang kunnen volhouden."
Na zijn actieve voetbalcarrière komt hij in in bestuur van 'de vereniging', zoals hij SEP consequent noemt. Op de vraag 'hoe typeer je de voetbalvereniging SEP', zegt hij: "Een vereniging waar gezelligheid heel belangrijk is, maar ook willen presteren. Voor mij hoeft dat niet per se op het hoogste niveau. Ik weet uit ervaring: hoe hoger je komt, hoe minder prettig het vaak wordt."
Zestig jaar lang heeft Kees Noordhuizen elke thuis- en uitwedstrijd van SEP bezocht. "Je wilt niet weten wat ik heb meegemaakt. Welke ziektes je krijgt toegewenst als supporter van de tegenpartij. Daarom zeg ik: 'voetbal met plezier en of dat nu een klasse hoger of lager is, maakt niet zoveel uit'. En als rechtgeaarde penningmeester vind ik: als we degraderen promoveren we volgend jaar en dat betekent een groot feest."
In zijn functie als penningmeester kreeg hij te maken met de verhuizing van SEP van 'De Bras' naar het Tanthof. "Dat was in 1992. Ik heb een berekening van de kosten gemaakt. Alles bij elkaar opgeteld, en natuurlijk goed opgeschroefd. Ik kwam uit op drie ton. Ik wist wel dat we een dergelijk bedrag nooit zouden krijgen, maar wie niet waagt... We kwamen bij de wethouder en die had het over 30.000 gulden. Ik heb gezegd: 'We komen hier niet voor een aalmoes' en ben opgestapt. De voorzitter zei: 'Kees, wat doe je nou?' Ik heb gezegd: 'Ik laat me niet in de maling nemen, ik laat me niet bang maken door een wethouder'. Uiteindelijk hebben we er een ton uitgesleept."
De eerste dag van juli, zo was de afspraak, zou hij als penningmeester het bijltje er officieel bij neergooien. "Wat gebeurt; in april ben ik opgenomen in het ziekenhuis en in augustus kwam ik er pas uit. M'n dochter heeft de lopende zaken afgehandeld, de rekeningen betaald. Toch hebben we een achterstand van vier maanden, die wil ik nog wegwerken. Veel mensen zien het niet, een penningmeester doet zijn werk achter de schermen. Ik klaag niet over een gebrek aan waardering hoor, ik heb zelfs een lintje gekregen van de koningin."
Als penningmeester heeft hij wel zijn principes. "We hebben trainers gehad die vroegen: 'Kees, moeten we sommige spelers niet betalen?' Ik heb gezegd: 'Als jullie dat willen, moeten jullie ook op zoek naar een andere penningmeester'. Betalen is het einde van de vereniging, want ze lopen allemaal weg als een ander meer betaalt. We hebben genoeg jongens en meisjes die hier willen voetballen en willen blijven voetballen. SEP is hartstikke gezond."