Naar Delft

8 april 2018

Naar Delft 8 april 2018


1 / 24

April
/augustus 2018

"Ik werd spelenderwijs verliefd op Delft"

Du Midi is één van de favoriete plekken van Peter Chattelin. (Foto: EvE)

Op 13 april speelt Pink Project in Theater de Veste. Een soort van thuiswedstrijd voor de Pink Floyd Tributeband, want de oorsprong van de band is onmiskenbaar Delfts, vertelt medeoprichter en zanger-gitarist Peter Chattelin.

Peter Chattelin is van geboorte een Hagenaar, maar woont inmiddels al weer vijftien jaar in Delft. "Ik kwam hier te werken bij een audiospecialist op de Koornmarkt en van daaruit heb ik ontdekt hoe leuk Delft is. Het Delftse publiek is open, leuk en spontaan. Je mag wel zeggen dat ik spelenderwijs verliefd ben geworden op de stad, aldus de muzikant en audio-specialist, die nu zijn eigen zaak in high-end hifi apparatuur heeft in Den Haag.

Tributeband
'Spelenderwijs' mag je in dit geval letterlijk nemen, want het was ook in Delft dat Peter in aanraking kwam met de muziek die hem zelf het podium op zou voeren: Pink Floyd. "Ik ging tin 1980 met collega's mee naar de originele The Wall show van Pink Floyd zelf. Ik zag en onderging de show en dat was een ommezwaai in mijn leven. Ik wilde bas spelen en zingen zoals die man." (Roger Waters – EvE). Het kostte Chattelin veertien jaar om te leren spelen en zingen, voordat zijn droom uitkwam. "In 1995 kwam alles bij elkaar", herinnert hij zich. "We hadden de juiste musici en de juiste technici om The Wall uit te voeren; drie uitverkochte concerten in het Korso Theater." Oorspronkelijk was Pink Project bedoeld als een eenmalig project, maar het concept sloeg zo aan dat er een vervolg kwam. "In feite zijn wij de allereerste echte tributeband van Nederland", aldus Chattelin. In 1998 kreeg het project een vervolg toen Pink Project als openingsact van de Mooi Weer Spelen het concert '25th anniversary of The Dark Side of the Moon' uitvoerde op de Markt, met als speciale gasten Job Tarenskeen en Jan Akkerman. "Met ruim 11.000 mensen op de markt ons grootste publiek ooit." Tot 2002 ging Chattelin vervolgens verder met eigen muziek en kleine optredens, maar toen ze aansloten bij een professioneel boekingsbureau begon de bal echt te rollen. Sindsdien is de band constant op tour. Zo stonden ze in 2010 met The Wall bij Lijm & Cultuur en stonden ze drie keer voor een uitverkocht Ahoy.

Respect en emotie
En nog steeds is Chattelin het niet zat: "we zoeken naar bijzondere dingen, door op te treden met gastmuzikanten zoals topcelliste Maya Fridman proberen we niet vast te roesten." Het gaat Chattelin bepaald niet om beroemdheid of succes, benadrukt hij. "We verdienen er ook niets aan. Integendeel. Waar het mij om gaat is enerzijds het respect voor de muzikanten en de muziek die zij gemaakt hebben, en anderzijds het gevoel dat we mensen daardoor mee kunnen geven. Zeg maar ze opnieuw meenemen naar " dat " moment waarop op ze zelf ooit Floyd, Roger Waters of David Gilmour hebben gezien. Dat doe ik in mijn werk ook: ik verkoop geen apparatuur, maar tijdmachines die mensen terug kan brengen naar een bijzonder muzikaal moment in hun leven. Want muziek is herinnering en emotie. Dat moeten mensen blijven voelen bij onze muziek. Het moet geen kunstje worden."

Festivals in Delft

De Delftse binnenstad is niet alleen een plek waar toeristen, bezoekers, evenementenorganisatoren en winkeliers; er wonen bovendien 12.000 mensen in dit stukje Delft, benadrukken de belangenverenigingen. Foto: Jesper Neeleman

Welkom
In Delft

Delft Chamber Music Festival viert deze zomer de liefde

Artistiek leider en violiste Liza Ferschtman nodigt van 26 juli t/m 5 augustus de absolute wereldtop van de klassieke muziek uit om tien dagen lang samen met haar op zoek te gaan naar de liefde in de muziek.

Onder de noemer 'Jij en ik' vinden gedurende tien dagen meer dan 20 concerten plaats in en rond de historische binnenstad van Delft zoals in de Van der Mandelezaal van Museum Prinsenhof. En natuurlijk staan ook dit jaar het Dille & Kamille Marktconcert en de Night at the Museum weer op het programma. Herkenbaar en geliefd repertoire wordt gecombineerd met minder bekende, avontuurlijke programmering en verrassende elementen. Musici uit de hele wereld maken hun opwachting: zoals cellist Julian Steckel, violiste Tianwa Yang, pianist Roman Rabinovich en de zangeressen Ruth Ziesak en Katrien Baerts. Ook oude bekenden zoals Malin Broman, Jennifer Stumm, Lilli Maijala, Aleksandar Madžar en het Doric Stringquartet zullen aanwezig zijn.www.delftmusicfestival.nl

Toekomsttalent op spannende locaties

Van donderdag 31 mei tot en met zondag 10 juni is de historische binnenstad van Delft het decor van de achtste editie van het Delft Fringe Festival.

Het Delft Fringe Festival is de afgelopen jaren uitgegroeid tot één van de belangrijkste en grootste theaterfestivals voor jonge makers in Nederland. Op ruim 21 locaties spelen 55 opkomende podiumkunstenaars 400 voorstellingen in 11 dagen. Dit jaar verwelkomt het festival 4 cabaretvoorstellingen, 2 opera's, 2 circusacts, 3 live-art performances, 5 kleinkunst-voorstellingen, 7 muziektheatervoorstellingen, 9 dansvoorstellingen, 9 theatervoorstellingen, 9 muzikanten en bands en tot slot 4 familievoorstellingen.
De bezoekers van het Delft Fringe Festival zitten niet op het pluche in het theater, maar beleven de voorstellingen door het talent van de toekomst dicht op de huid van de artiest. De voorstellingen vinden plaats op spannende en onverwachte locaties in Delft. Het volledige programma is te vinden op www.delftfringefestival.nl.
Verrassend betaalbaar
De voorstellingen op het Delft Fringe Festival duren maximaal dertig minuten, waardoor je als bezoeker vier voorstellingen op één avond kunt bezoeken. Dat is verrassend betaalbaar! Voor € 7,50 geniet je van één spraakmakende voorstelling. En koop je het Delft Fringe Festivalbandje, dan ontvang je maar liefst € 2,50 korting op elke voorstelling die je bezoekt. Zo geniet je van een compleet avondje uit voor slechts € 22,50.

Altijd iets onverwachts
In 2016 en 2017 deed Jasper Smit mee aan het Delft Fringe Festival: 'Het Delft Fringe Festival 2016 was mega-belangrijk! Ik kwam uit de Camerettentournee en ik wist het even niet meer. Ik was al achttien jaar op weg om cabaretier te zijn. Nu mócht ik eindelijk alle theaters af en wilde ik niet meer! Zonder aanwijsbare reden!' verklaart Smit. "De intieme locaties van het Delft Fringe Festival brachten het enthousiasme terug. 'Ik kon het publiek in de ogen kijken, er gebeurde altijd wel iets onverwachts. Elk optreden was uniek."

Festival Aangeschoten Wild

Op vrijdag 18 mei vindt de 10e editie van Festival Aangeschoten Wild plaats.

Het jaarlijks terugkerende muziek- en cultuurfestival dat op Lijm & Cultuur wordt georganiseerd verlaat daarmee haar vertrouwde datum van eind maart. "Langer licht, meer zon en een drukker buitenterrein" zijn volgens organisator Simon Lut redenen voor de verandering. Vanaf vrijdag 16 maart 13:00 uur kunnen bezoekers online een ticket kopen. Duidelijk is dat er een "vol en gevarieerd programma aankomt, mét ruimte voor Delfts talent", aldus een enthousiaste Simon: "Zo treedt traditiegetrouw de winnaar van de Sint Jansbrug Bandcontest op en werken we voor onze cultuurprogrammering samen met Delft Fringe Festival." Voor het 10de jaar op rij streeft Festival Aangeschoten Wild ernaar zowel opkomend als gevestigd talent een plek te bieden in het programma. Tickets en de laatste informatie over de line-up zijn beschikbaar via www.aangeschotenwild.com.

Festivals in Delft

Beleef de wereld van Wetenschap & Techniek

In het Science Centre Delft is deze zomer veel te beleven.

Science Center Delft: broedplaats van technologie! Kijken, ontdekken, verbazen en doen!

Delft is Techniekstad pur sang. De in de stad gevestigde technische Universiteit is daar natuurlijk een belangrijke aanjager van. Maar wat gebeurt er nou allemaal op zo'n universiteit en wat komt er nou allemaal uit voort? Ontdek het in Science Centre Delft, de verzamelplaats voor alle uitvindingen die aan de TU Delft worden gedaan. Bekijk met welke onderzoeken de onderzoekers en studenten van de TU Delft bezig zijn., en ga ook zelf aan de slag! Iedere zondag organiseert het Science Center een workshop voor kinderen, waar ze zelf leren onderzoeken en maken. De kosten verschillen per workshop, tussen de € 3,- en € 6,- bovenop de entreeprijs van het Science Centre. Er zijn ook workshops voor volwassenen, eventueel te combineren met een rondleiding en met catering. Je vindt het Science Center aan de Mijnbouwstraat 120. Meer weten: www.tudelft.nl/sciencecentre/

Delft zet techniek letterlijk in de etalage

Jaarlijks studeren er ruim 20.000 studenten aan een van technische opleidingen van de TU Delft en is Delft – behalve een historische stad - een echte studentenstad waarin volop wordt uitgevonden en ontwikkeld.

En dit ziet u steeds meer in het Delftse straatbeeld terug. Vorig jaar heeft u in de stationshal o.a. de Nuna kunnen bewonderen en op het Bastiaansplein stapt u zo in een 3D-laboratorium. Met ingang van april doen ook de winkeliers in de binnenstad mee. In ruim 40 etalages ziet u technologische objecten uitgestald van diverse faculteiten van de TU Delft. Zo staat er in de etalage bij Rivendel Lifestyle in de Choorstraat een 3D-print van een opstelling waarin te zien is hoe geothermische energie werkt. Bij Van Loenen Horlogerie is een chirurgische schaar uitgestald en bij Knotten op de Voldersgracht vindt u object Stickz in de etalage, een speelobject voor kinderen. Bij de ondernemers binnen kunt u meer informatie krijgen over het object. Aan een digitale route wordt gewerkt!

PROVE IT. PROEF 'T op het International Festival of Technology

Maak kennis met technologische innovaties die impact zullen hebben op onze maatschappij, laat je verrassen door prachtige kunstinstallaties, geniet van het eten en dans op de muziek: Kom op 6, 7 en 8 juni naar het International Festival of Technology!

Op de campus van de TU Delft smelten we deze drie dagen technologie, muziek, eten en kunst samen, om jou te laten proeven van een toekomst die je misschien niet voor mogelijk kon houden. Met lezingen, workshops, een escape room, avondtours over de campus, en technologische hoogstandjes voeren we je mee in de wereld van circulaire economie, kwantumcomputers en robotica. Je mag zelf aan de slag, al je vragen stellen, experimenteren en ondertussen vooral genieten. Elke dag zijn er acts en bands om de festivalbeleving compleet te maken. Tijdens de optredens versmelt muziek met technologie en kunst waardoor je nog intenser de muziek kunt beleven. Kun jij winnen van een robot? Of heb je altijd al willen weten hoe verslaafd je bent aan plastic? Ben jij enthousiast om mee te doen aan live experimenten van onderzoekers? En wil je je zintuigen laten verrassen door eten en muziek? Kom dan naar het International Festival of Technology. Ontdekken, bewegen en verwonderen, kom het zelf proeven! www.ifot-delft.com

Techniek
in Delft

Wandelen met IVN Delft

Leren over de natuur, maar vooral genieten. Met de wandelingen van IVN Delft ontdek je al het moois in je eigen omgeving!

Zondag 13 mei: Grassen
Vaak kijken we er overheen, maar dit keer gaan we speciaal Grassen onder de loep nemen. Ook letterlijk! Dan opent zich een heel eigen wereld van een vaak wonderlijke schoonheid. Start: De locatie is het ecopark in de Harnaschpolder In Delft bij de ingang van De Kleine Wildernis op de hoek van de straat Kopkas en de Van Paassenkade. Tijd: 14.00 – 15.30 uur.

Zondag 20 mei en 19 augustus. Wandelen met aandacht
Tijdens deze wandeling zal vooral het ontspannen en relaxen centraal staan. De gedachtestroom die we soms kunnen hebben tot stilstand brengen.
In het "Hier en Nu" zijn. We vlechten speelse oefeningen in elkaar met o.a. sensitieve natuurervaringen en soms korte loop/stilte meditaties in een leuke afwisselende wandeling van anderhalf uur waarin een hoop te ervaren en te beleven valt. Start: Bruggetje aan het einde van de Bieslandseweg/ Hazenpad Delfgauw bij het Speelbos Biesbush. Auto's: parkeerplaats 4. Tijd: 14.00 – 15.30 uur.

Zondag 12 augustus Eetbare natuur
Wat kunnen we aan eetbare planten vinden in de stadsparken van Delft? Hoe maak je het klaar? Wat kun je beter laten staan? Ga mee met deze excursie en vind de antwoorden op deze vragen! Tijd: 14.00 – 15.30 uur.
Start: Zie web-site van IVN Delft
Zondag 9 september. Stadswandeling De Wilde Stad.
Hoe wild is de Delftse binnenstad? Als je meegaat met deze excursie kun je zelf ontdekken welk wild je in de stad tegenkomt. Je zult zien dat de natuur altijd een plekje vindt, in de kieren en gaten tussen de stenen en zelfs op de kademuren van de grachten.
Tijd: 14.00 – 15.30 uur. Start: Ingang van het Prinsenhof aan het St. Agathaplein 1 in Delft

Op pad met De Papaver

Duurzaamheidscentrum De Papaver biedt ieder jaargetijde diverse activiteiten om de natuur te ontdekken en beleven. Dit voorjaar zijn er vier nieuwe tochten aan het assortiment toegevoegd.

Zo is er nu een knapzakroute: Maak je eigen knapzak en ga op een avontuurlijke tocht door de Polder van Biesland en naar de Berg van Zegwaard. Kom je langs met jongere kinderen? Dan is het dierenvriendjespad perfect: een tasje van Staatsbosbeheer vol belevingsopdrachtjes voor kinderen van 4-6 jaar. Verder zijn er twee nieuwe vogelspeurtochten: "Zoek de Vogel" (vanaf 4 jaar) en "Vogelweetjes" (vanaf 8 jaar). Wie vindt de vogels? Weet je ook de namen? En wat weet je over hun gedrag? Leuk voor het hele gezin!

Tentoonstelling over het klimaat
Ons klimaat verandert. Wat merk je daarvan in je eigen straat en wat kan je zelf doen aan deze gevolgen? Kom het bekijken in de tentoonstelling 'Klimaat in je straat' in Duurzaamheidscentrum De Papaver in De Delftse Hout
'Klimaat in je straat' geeft je allerlei tools en inspiratie hoe je je huis, tuin en straat kan aanpassen aan de gevolgen van klimaatverandering. Hoe houd je het bijvoorbeeld koel in huis en tuin? Wat kan je doen om je voor te bereiden op wateroverlast? Deze maatregelen zijn niet alleen functioneel, je huis, tuin en straat worden er ook nog mooier en groener van. De interactieve tentoonstelling is geschikt voor jong en oud en bevat ook filmpjes, experimenten en doe-opdrachten. Je kunt hem tot en met 9 september 2018 gratis bezoeken.
Meer info over deze en andere activiteiten is te vinden op:
www.papaverdelft.nl.

KNVV organiseert natuurminicursussen

De KNNV is de landelijke vereniging voor veldbiologie, voor actieve natuurliefhebbers en -beschermers. Voor mensen die graag meer over de natuur, planten en dieren willen weten en ervan genieten.

KNNV-leden organiseren natuurexcursies, inventarisaties, lezingen en cursussen, en ze wandelen, fietsen en kamperen veel buiten. Wat is er leuker dan samen met anderen de natuur te ontdekken? Meer een 'huismus'? KNNV Tuinambassadeurs hebben met veel ervaring met natuurlijk tuinieren. Ze weten hoe je meer natuur in je tuin krijgt en hoe je je tuin aantrekkelijk maakt voor vogels, vlinders en andere dieren. De Tuinambassadeurs brengen hun enthousiasme en kennis graag over aan anderen.Je krijgt praktische tips en adviezen over het natuurrijker en diervriendelijker inrichten van je tuin.

Minicursussen
In de komende maanden organiseert de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging afdeling Delfland minicursussen, deze zijn voor natuur- en tuinliefhebbers die meer willen weten van de diverse groepen insecten die wij in onze omgeving tegenkomen.

De data en onderwerpen
9 mei, 10:00 – 12:30 uur, minicursus Wantsen
6 juni, 10:00 – 12:30 uur, minicursus Zweefvliegen
4 juli, 10:00 – 12:30 uur, minicursus Bloemen en bestuivers
Het veld in
Onder leiding van Anna Kreffer gaan de deelnemers na een presentatie het veld in om naar deze groepen te bekijken. Materialen zijn aanwezig, enkele zijn te koop. Locatie Melarium, Melariumpad 11, Delft. Let op: De capaciteit is beperkt. De kosten zijn € 10,-. Inlichtingen 06 – 33 00 1742. Opgeven kan via email:
afdelingDelfland@knnv.nl

Foto: Esdor van Elten

Natuur
in Delft

Genieten in De Brasserij

De Brasserij, gelegen aan de Brasserkade in Delft, is een top locatie voor een feest! Of het nu in één van de gezellige ruimten van de moderne stadsboerderij is, of op het terras in de mooie tuin, bij de Brasserij is genieten het toverwoord. Het adres voor ieder feest of partij vanaf 25 personen.

De Brasserij is in het bijzonder gespecialiseerd in huwelijksfeesten. "We zijn na het stadhuis de meest geboekte trouwlocatie in Delft", vertelt eigenaresse Wendy Vaderloos trots. "Het prieel van onze tuin is een geliefde plek voor bruidsparen." Iedere zaterdag tussen 12.00 en 16.00 uur bent u van harte welkom tijdens onze vrijblijvende informatiemiddag.

Arrangementen
Maar ook als je niet trouwt is het fijn vertoeven bij de Brasserij, bijvoorbeeld met één van de heerlijke arrangementen zoals een High Tea of een High Wine. "Op Moederdag hebben we een speciale actie", aldus Wendy: Tussen 12.00-14.30 uur kunt u vanaf 2 personen genieten van een heerlijke High Tea à € 19,50 per persoon. Vanaf 15.30 -18.00 uur kunt u reserveren voor een High Wine, inclusief twee glazen wijn, de prijs hiervoor bedraagt € 22,50 per persoon. Kijk voor meer info op de uitgebreide website:
www.brasserij.nl.

WestCord Hotel Delft is the place to be

WestCord Hotel Delft is gelegen aan de A13 tussen Rotterdam en Den Haag, pal naast de IKEA.

Het hotel heeft 140 kamers en 9 moderne vergaderzalen met daglicht en airconditioning. Borrelen en dineren is mogelijk in onze Gullmander Restaurant & Bar. Achter de IKEA ligt het recreatiegebied de Delftse Hout, een prachtig recreatie- en natuurgebied met o.a. een hertenkamp en kinderboerderij! Elke eerste zondag van de maand vindt er traditie getrouw de familiebrunch plaats in het hotel. De eerstvolgende is de moederdageditie en vindt plaats op zondag 13 mei; er zijn nog plekken beschikbaar!
Elke laatste donderdag van de maand, van 17:00 tot 20:00 uur, organiseert WestCord Hotel Delft de 'WestCord ThirstDay's'! Onder het genot van een drankje en een hapje vieren wij dat het bijna weekend is. Kom gezellig met je collega's en/of zakenrelaties netwerken of gewoon even bijkletsen! Je hoeft alleen je drankjes af te rekenen, wij zorgen voor bitterballen en een DJ, parkeren is gratis! Wil je ook op de hoogte blijven van hotel en alle leuke evenementen die door ons worden georganiseerd? Volg en Like dan WestCord Hotel Delft op Facebook!
Voor meer informatie! Tel: 015 .888 90 10 -
reserveringen.delft@westcordhotels.nl

Of je worst lust...

Of Je Worst Lust twee punt nul is veel meer dan alleen een worstenwinkel. Halverwege mei krijgen we een upgrade en verhuizen we naar de Hippolytusbuurt. We zijn dan te vinden in het pand van de Pijpenla naast le Marriage.

De winkel blijft. Lekkere worsten, hammen en andere delicatessen voor thuis. In de nieuwe worstenmakerij kunt u zelf leren een goede worst te maken, door één van de workshops te volgen die we daar organiseren.

Borrelkelder
Nieuw is ook de borrelkelder. Ga lekker zitten in de Chesterfield en geniet van onze charcuterieplanken met een koud biertje of heerlijke wijn erbij. Boven is het restaurant, ook helemaal nieuw. Hier maakt onze kok de heerlijkste gerechten voor een worstige lunch of worstelijk diner.

Delishop
Kortom, Of Je Worst Lust wordt Delishop, Bar & Restaurant. U bent dan van harte welkom op Hippolytusbuurt 10. Tot die tijd blijft de winkel aan de Voldersgracht gewoon open.

Volg ons via de sociale media en blijf op de hoogte van onze transformatie.

Alle activiteiten in het jubileumjaar op een rij

Bij Royal Delft is er gedurende het jubileumjaar nog veel meer te zien en te doen.

-Allereerst wordt de brasserie van Royal Delft op 7 juni omgedoopt tot 'Brasserie 1653', verwijzend naar het oprichtingsjaar. De brasserie is altijd te bezoeken, ook zonder museumbezoek. Een heel mooie plek, waar je vanaf dan ook kunt genieten van een Royal Delfts Blauw biertje, gebrouwen door De Koperen Kat.
-Royal Delft doet in het jubileumjaar voor het eerst mee aan het Fringe Festival. Het leuke van het Fringe Festival is, dat onbekende theatermakers zich manifesteren op 'onverwachte' locaties. De Delftse aardewerkfabriek is zo'n locatie. Op drie verschillende plekken bij Royal Delft zijn optredens, van theater tot muziek en dans. Natuurlijk ook weer in samenwerking met de brasserie, waar je 's avonds lekker een hapje kunt eten.
-De maandborden van Le Comte, iets anders belangwekkends dit jubileumjaar. Bij opruimwerkzaamheden zijn oude ontwerpen van hem gevonden. Deze sloten goed aan bij het themajaar. Hierom is voor elke maand een ontwerp gekozen dat past bij die betreffende maand. De maandborden worden nu in één keer voor het eerst getoond. Leuk om het maandbord van je verjaardag uit te kiezen. Gewoon te koop in de winkel, naar een oud ontwerp in een modern jasje.
-Ten slotte zijn er de seizoenstableaus. Vier seizoenen verbeeld, te beginnen bij de Lente, beschilderd door één van de meesterschilders.
Maar bezoekers van Royal Delft kunnen ook zelf aan de slag. In de hal is er een groot tableau met 365 (!) tegels.
Iedere dag wordt één bezoeker gevraagd een tegel te beschilderen naar een eigen ontwerpje. Het eindresultaat is een tableau dat door 365 verschillende mensen vanuit alle uithoeken van de wereld is gemaakt. Voorstellend een grote wereldkaart.

Nouveau Blue – evolutie in Delfts aardewerk

Royal Delft viert dit jaar zijn 365-jarig jubileum. De exacte jubileumdag was op 28 maart. Maar het hele jaar zal de Delftse aardewerkfabriek aan de Rotterdamseweg in jubileumsfeer blijven.


In de negentiende eeuw wordt door Royal Delft de fundering gelegd voor het aardewerk dat vandaag de dag door producenten over de hele wereld wordt gemaakt: het nieuwe Delfts Blauwe aardewerk is geboren. Een aantal personen uit de geschiedenis van Royal Delft spelen hierin een hoofdrol. Leer deze bijzondere mannen en hun innovaties kennen door een bezoek te brengen aan de tentoonstelling Nouveau Blue: van visie tot realisatie.
In het themajaar is een belangrijk onderdeel de tentoonstelling Nouveau Blue, verwijzend naar de periode eind negentiende en begin twintigste eeuw. Een periode waarin het Delfts aardewerk nieuw leven ingeblazen werd. Nieuw Delfts Aardewerk, vandaar de titel Nouveau Blue.

Joost Thooft
Een periode waarin er maar weinig vraag was naar Delfts aardewerk ging hier aan vooraf. Totdat Joost Thooft de fabriek kocht, met de visie en instelling om Delfts Blauw in ere te herstellen. Tegenwoordig is het Delfts Blauw vermaard over de hele wereld. De basis voor het huidige Delfts Blauw is in de periode-Thooft gelegd.
Joost Thooft stond niet alleen in zijn visie. Die had hij samen met een aantal anderen, te weten Le Comte, Senf, Labouchère en Tulk.
De heren onder leiding van Joost Thooft staan centraal in de tentoonstelling Nouveau Blue. Om zijn visie te bestendigen, is Joost Thooft destijds naar Engeland geweest, naar de Pottery District. Volgens de principes van de Engelse Pottery Industry is destijds het productieproces van het Nederlandse aardewerk aangepast. Hierdoor werd het Delfts Blauw van een veel betere kwaliteit.

Wereldtentoonstelling
Welke onderdelen zijn er dan specifiek aangepast ten opzichte van de periode daarvoor. Dat is allereerst de kleur, die blauwer werd, scherper en fijner. Ten opzichte van het originele Delfts aardewerk, dat was gebaseerd op het Chinees porselein.
In de tentoonstelling gaat het over de visie van de mannen en hun verhalen. Het effect van de veranderingen was, dat Delfts aardewerk snel weer populairder werd. Vanwege deze verdienste heeft Joost Thooft destijds zelfs een medaille gewonnen tijdens de Wereldtentoonstelling in Parijs in 1900.

De Experience
Van alle periodes is er veel tentoongesteld. In 2012 is de Experience geopend, waar de bezoekers het Delfts Blauw aardewerk echt gefabriceerd zien worden. Onder andere door de meester-schilders.
De Koninklijke Porceleyne Fles is de laatst overgebleven aardewerkfabriek uit de zeventiende eeuw. Hier wordt het wereldberoemde Delfts Blauw volledig met de hand beschilderd volgens eeuwenoude tradities.
Bij de Royal Delft Experience ontdek je de complete geschiedenis en het productieproces van het Delfts aardewerk.

Internationale keramiekmarkt Delft Ceramica

Delft Ceramica is de internationale keramiekmarkt. In het weekend van 14 en 15 juli 2018 vinden deze Delftse keramiekdagen plaats in het historisch centrum van Delft.
Een leuke belevenis voor iedereen die van keramiek houdt, hierin geïnteresseerd is of gewoon een gezellig weekend in Delft wil beleven. Delft Ceramica is een evenement voor de ervaren professional tot de beginnende liefhebber. Belangstellenden kunnen genieten van het werk van meer dan vijftig keramisten uit heel Europa. Al deze mensen tonen hun nieuwste werk en laten het publiek kennis maken met de nieuwste technieken en trends. Bezoekers kunnen een grote variatie aan kunstwerken verwachten, zoals organisch gevormd gebruikskeramiek, raku, tuinbeelden, potten en vazen. De keramiekmarkt wordt gehouden op de Markt van Delft. De markt kan worden bezocht van 10.00 tot 17.00 uur en de toegang is helemaal gratis. De Markt in het historisch centrum van Delft ligt op loopafstand van het Centraal Station van Delft.

365 jaar Delftse trots. (Foto: PR) Foto: Esdor van Elten

Delfts Blauw

genieten voor cultuurliefhebbers

Foto: Koos Bommelé

Een avond op stap in Delft leidt nooit tot teleurstellingen, zelfs niet als je geen kroegtijger bent. Ook voor de cultuurliefhebber heeft de Prinsenstad heel veel in petto.

Zo werd Theater de Veste de afgelopen jaren meermaals genomineerd voor de titel 'Het meest gastvrije Theater' in de categorie grote gemeenten. Dat is niet gek ook, want het Theater weet ieder seizoen weer een zeer veelzijdige en interessante programmering neer te zetten, waarbij voor zowel gevestigde namen als jong talent op het gebied muziek, dans, toneel en cabaret plaats is. Voor wie de avond cultuur in een intiemere setting wil beleven is er het Rietveldtheater. Dit kleinschalige theater weet te verbazen met een geweldige programmering en meerdere grote namen hebben aangegeven er graag op te treden. Ook voor een avondje uit waarbij het witte doek centraal staat, kunt u in Delft terecht. De nieuwste blockbusters draaien in Pathé, terwijl u voor arthouse-films terecht kunt bij Filmhuis Lumen aan het Doelenplein.

Westerpop
Ook vindt dit jaar de zevenentwintigste editie van Westerpop plaats op de gymvelden van het Stanislascollege aan het Molenhuispad. Wat ooit begon als een klein buurtfeest in het Westerkwartier groeide door de jaren heen uit tot een festival voor heel Delft en omgeving. Programmeur en drijvende kracht achter het festival René Steijger heeft een neus voor talent en wist in het verleden vele bands naar Delft te halen, die niet veel later een internationale doorbraak beleefden.
Op vrijdag 6 juli wordt, zoals elke editie, door (lokaal) talent gestreden om de Peter Tetteroo Bokaal. Daarnaast staan op vrijdag en zaterdag vele acts van internationale allure op het programma. Ben je benieuwd welke? Kijk dan op www.westerpop.nl.

Uitgaan op de mooiste plekjes in Delft

Foto: Koos Bommelé

Dat Delft een prachtig historisch centrum heeft, is natuurlijk geen geheim. Overdag kun je er terecht om te shoppen, maar ook als de winkels dicht zijn is er genoeg te beleven.

Zo zijn er veel verschillende restaurants, zodat u voor elk budget een goede maaltijd kunt krijgen. Ook zijn er vele sfeervolle cafés. Laten we enkele hotspots bespreken.

De Beestenmarkt
De Beestenmarkt is tijdens het terrassenseizoen misschien wel het meest sfeervolle plein van Delft. Rond het beeld van een koe op een pilaar, die herinnert aan de functie die het plein in vroeger tijden had, zijn veel terrassen, waar u terecht kunt voor lekker (speciaal-)biertje, een goed glas wijn of een andere versnapering. Ook is er voldoende te eten, van een simpele borrelkaart via een goede daghap tot een uitgebreid meergangendiner in één van de restaurants die er aan het plein zijn.

De Markt
De Markt is met de Nieuwe Kerk, het Stadhuis en het standbeeld van Hugo de Groot net een openluchtmuseum. Aan dit prachtige plein, waar elke donderdag de weekmarkt wordt gehouden, is voldoende horeca. Zo vindt u er bruine cafés, wat modernere kroegen, restaurants en is het mogelijk om er een ijsje te halen. Bovendien worden op dit grote plein regelmatig grote evenementen georganiseerd, zoals vlak voor en op Koningsdag, tijdens het jazzfestival of de Taptoe.
Ook achter het stadhuis zijn restaurants en eetcafés te vinden die zeker de moeite waard zijn om eens voor een lekker drankje of een heerlijke hap naar binnen te lopen.

Het Doelenplein
Onder de platanen van het Doelenplein waan je je in Franse sferen. Op de sfeervolle terrassen kun je rustig een drankje drinken, maar ook terecht voor een heerlijke maaltijd. Door het sfeervolle karakter van het plein, is het een geliefde plek voor livemuzikanten. Maar ook als je na een lange dag werken op zoek bent naar een beetje rust, zul je deze op dit plein zeker vinden.

De vroege uurtjes
Wie na sluitingstijd van de terrassen en cafés nóg niet naar huis wil, kan het best naar de Kromstraat gaan. In dit karakteristieke, oranje betegelde straatje, is tot in de vroege ochtend van alles te beleven. Zo vindt u er het belangrijkste poppodium van Delft, waar beginnende regionale bands, maar ook landelijk bekende groepen concerten geven. Ook kunt u in de (voor-)zomer genieten van livemuziek of de prachtige binnentuin van Delfts enig overgebleven jazzcafé. Ook kan je hier vroeg op de avond eten in een restaurant, waar je 's avonds, als het meubilair aan de kant is geschoven, op de klanken van de dj uit je dak kunt gaan. Op andere plekken in de stad kun je terecht om op een wat rustiger manier de avond te besluiten met een lekker drankje, een rustig muziekje en een goed gesprek. Dit kan bijvoorbeeld in het café vlak naast de Oude Kerk, dat jarenlang gerund werd door onze nachtburgemeester Leo Quack.

Blue Sunday laat de binnenstad bruisen

Blue Sunday draagt zondagen in Delft een blauw hart toe. Blue Sunday is een initiatief voor en door de Delftse ondernemers die er samen voor willen zorgen dat de binnenstad nog meer bruist!

In het kader van de mooie stad met haar fantastische ondernemers maken we van de zondag een echte shopdag met verrassende activiteiten door de hele stad. Kunst, cultuur, food, fashion en muziek staan deze dag in de stad centraal. Kom dus op zondag naar de binnenstad van Delft en laat je verrassen door alles wat de Delftse ondernemer voor jou in petto heeft. Met activiteiten door heel de stad kom je gegarandeerd ogen, oren en smaakpapillen te kort!
Op zondag 15 april zet Blue Sunday de kinderen in het zonnetje. De stad wordt op deze dag omgetoverd tot één grote speeltuin. Kijk voor het volledige programma op de Facebookpagina Blue Kidsday. Meer weten over Blue Sunday zelf? Kijk op http://bluesundaydelft.com

Stappen
in Delft

Evenementenagenda

Woensdag, donderdag en zaterdag

Bezoek Molen de Roos

Locatie: Phoenixstraat 112

Tijd: 10.00-16.00 uur

www.delftsemolen.nl/

Zondag t/m vrijdag

Historische wandeling (gilde)
Aanmelden via: VVV Delft of via hello@delft.com.

Tijd: 14:00 uur

Prijs: €5,- p.p. www.gildedelft.nl

Elke woensdag- en vrijdagmiddag

TU Delft backstage tour
Duur: 1,5 a 2 uur. Taal: NL/ENG
Start: Science Centre Delft
Tijd: 13:30 uur

toegang: 10 euro

Sciencecentre.tudelft.nl/backstagetour

Iedere derde zondag van de maand

Popta Open Podium

Locatie: Poptahof Noord

Tijd: 15.00-18.00 uur

Toegang gratis

Donderdag 26 april

Koningsnacht Oranjekoorts

Locatie: binnenstad

www.oranjekoortsfestival.nl

Vrijdag 27 april

Koningsdag

Locatie: binnenstad

Vrijmarkt, kermis, optredens.

Entree gratis

30 april t/m 5 mei

Delftse Maakweken

Locatie: Poptapark

www.maakweken.nl

Toegang gratis

Zondag 6 mei

Bierhistorische rondvaart

Locatie: start aan de Koornmarkt

Tijd: 17.00-18.15 uur

Toegang: 13 euro 95

Donderdag 10 mei

Trompper Optiek Golden Ten Loop

Locatie: start en finish op de Burgwal

Tijd: 11.30-16.00 uur

http://www.goldentenloop.nl

Vrijdag 18 mei

Festival Aangeschoten Wild

Locatie: Lijm en Cultuur

www.aangeschotenwild.com

Toegang: 14 euro

Zaterdag 19 mei

Voorjaarsbraderie

Locatie: Markt

Tijd: 9.00-17.00 uur

Toegang gratis

28 mei t/m 1 juni

Avondvierdaagse Delft

Locatie:

Tijd: 17.30-20.30 uur

Toegang gratis

31 mei t/m 10 juni

Delft Fringe Festival

Locatie: binnenstad

Entree: 7 euro 50 per voorstelling

www.delftfringe.nl

7 t/m 9 juni

International Festival of Technology

Locatie: Campus TU Delft en diverse locaties in de stad.

www.ifot-delft.com

9 en 10 juni

Samenloop voor Hoop

Locatie: Mekelpark

Tijd: 14.00-14.00 uur

www.samenloopvoorhoop.nl/delft

Toegang gratis

9 en 10 juni

Summer of Love & Handmade festival

Locatie: Markt

Tijd: 12.00-20.00 uur

Toegang gratis

Dinsdag 12 juni

Engels concert Durham University Brass band

Locatie: Markt

Tijd: 13.00-14.30 uur

Toegang gratis

Zaterdag 16 juni

Jeugdtaptoe

Locatie: Markt

Tijd: 13.00-16.00 uur

Toegang gratis

22 t/m 24 juni

Mooi Weer Spelen

Locatie: Markt en De Klis

www.mooiweerspelen.nl

Toegang gratis

25 juni t/m 24 augustus

Sizzling summer of Space

Diverse locaties

www.nlspace.nl

6 en 7 juli

Westerpop

Locatie: Sportterrein Stanislascollege, Molenhuispad

Tijd: 19.00-24.00 uur

Toegang gratis

zondag 8 juli, 29 juli

Home Made market

Locatie: Markt

Tijd: 11.00-18.00 uur

Toegang gratis

14 en 15 juli

Delft Ceramica

Locatie: Markt

Tijd: 10.00-17.00 uur

Zondag 15 juli

Delftse Boekenmarkt

Locatie: plein aan de Elzenlaan

Tijd: 10.00-17.00 uur

Toegang gratis

26 juli t/m 5 augustus

Delft Chamber Music Festival

Locatie: Oude Delft

delftmusicfestival.nl

27 en 28 juli

Crazy Piano's

Locatie: Oude Delft naast Prinsenhof

Tijd: 17.00-23.00 uur

Toegang gratis

Zondag 5 augustus

Varend Corso

Locatie: Vaarwater Delft en De Kolk

Tijd: 13.00-17.00 uur

Toegang gratis

23 t/m 26 augustus

Jazz Festival delft

Diverse locaties

www.jazzfestivaldelft.nl

Kleurrijke bloemenstoet door Delftse wateren

Op zondag 5 augustus doet het Varend Corso Westland Delft aan!

Tientallen stralende corsoboten, begeleid door heel veel meer kleine, met prachtige bloemen, planten, groen en zelfs met groenten en fruit versierde boten, en een kleurrijk kindercorso: Varend Corso is Westland op zijn best! Delft zal het Varend Corso zondag op een bijzonder manier binnenhalen. Sinds de opening van de nieuwe Westsingelgracht bij het station kan de vloot weer als vanouds een 'rondje om Delft' maken. Vanaf Den Hoorn vaart het corso via de Buitenwatersloot de stad in, slaat dan rechtsaf de Westsingelgracht in richting de Zuidkolk. De vlootschouw in de Zuidkolk staat gepland tussen 14.45 en 15.45 uur, maar al vanaf 12.30 uur zorgt een shantykoor ervoor dat de stemming er goed in komt. Om 14.00 uur verwelkomt een spectaculaire verrassingsact de corsostoet. Rond de Hooikade en de Scheepmakerij, waar de schuiten aanleggen, staan verschillende kraampjes met onder meer suikerspinnen, haring, popcorn en verse wafels. Een watertaxi pendelt gratis tussen de kades heen en weer om bezoekers over te brengen. Na de vlootschouwvaart het corso via de Oostpoort, Sion, Rijswijk Buiten en over de Zweth weer richting Honselersdijk. Op verschillende punten langs de route, zoals bij de Zuidkolk, staan geluidsinstallaties waar speakers 'ondertiteling' bij de boten geven.

Het Varend Corso komt op reikafstand voorbij varen. (Foto: PR) Foto: PR

Helemaal Hollands
Dit jaar heeft het Varend Corso als thema: Helemaal Hollands. Eén en ander heeft te maken met de herdenking van de Slag bij Vlaardingen, die 1000 jaar geleden werd uitgevochten. De overwinning van Graaf Dirk III op de troepen van de Duitse keizer luidt een bloeiperiode in voor het graafschap dat later Holland genoemd wordt. Maar natuurlijk zal het corso ook op andere manieren het thema kleurrijk zichtbaar maken! Meer info: www.varendcorso.nl

Oranjekoorts wordt feest voor jong en oud

Oranjekoorts Koningsnacht strijkt op 26 april voor de vierde keer neer op de Delftse Markt.

Onder het thema De Kroegeditie', betreden nieuwe artiesten het podium en zijn er nieuwe elementen aan het evenement toegevoegd. Met Oranjekoorts Koningsnacht beleef je een fantastische tijd aan de vooravond van Koningsdag. Het evenement start dit jaar voor het eerst om 18.00 uur, zodat er ook ruimte is voor de jeugd. Ook het muziekprogramma is afgestemd op alle leeftijden. Zo is er een DJ contest waarmee jong talent de kans krijgt zich te laten zien. "Tijdens Oranjekoorts is er goed toezicht op alcoholgebruik", meldt Verbeek nadrukkelijk. De oudere doelgroep (vanaf 25 jaar) kan een terrastafel reserveren op het vriendenterras. Ook is er is voorafgaand aan Oranjekoorts een 3-gangen keuzediner in Het Koningshuys. Met de nieuwe terreinindeling kun je ook gezellig borrelen of neerploffen op het terras.
De Markt wordt tijdens Koningsnacht omgetoverd tot de grootste openluchtkroeg van Nederland. Met een kroegpodium, een poging om de langste polonaise ooit te maken en natuurlijk de muzikale pubquiz! Het gevarieerde muziekprogramma wordt gehost door de Oranjekoorts-huisband Jewelste. Op het podium staan lokaal en landelijk bekende DJ's zoals Mr Belt & Wezol, de LIVESHOW van Q-music het Foute uur en de winnaar van de DJ contest. Speciaal voor de kroegeditie reist niemand minder dan Brainpower af naar Delft en ook de feestkwartiertjes, waarbij kilo's confetti over de Markt zal vliegen, zullen niet ontbreken. Johnny God, Barry Badpak, De Delftsche Helden en Bartje Biertje staan garant voor het ultieme feestgevoel!
Voor meer informatie, het bestellen van kaarten of reserveren van een vriendentafel en/of kroegdiner kan je terecht op www.oranjekoortsfestival.nl. Voor NaarDelft lezers geldt: 2 halen, 1 betalen!

Bezoek de 'Kleurtjeskerk'

Foto: Esdor van Elten

De Maria van Jessekerk is een zeer kleurrijke kerk door zijn vele polychromie (muurschilderingen) en glas-in-loodramen. In de volksmond wordt de kerk daarom ook wel de kleurtjes kerk genoemd.

Een bezoek aan de Maria van Jessekerk is meer dan de moeite waard want er is veel te zien. Een pronkstuk is bijvoorbeeld de neogotische preekstoel (1904) met zijn opvallende klankbord. Bekijk ook de prachtige iconenkapel. In de kerk is een wenswand waarop iedereen een wens kan delen, een winkeltje en zijn er volop mogelijkheden om een kaarsje op te steken.

Internationale orgelserie
Daarnaast is er ieder jaar een internationale orgelserie met concerten van top organisten uit binnen- en buitenland. Zij verzorgen concerten op het historische Maarschalkerweerd- orgel (1893) van de kerk. Ook zijn er Mariahuldes in de Mariamaanden mei en oktober waarbij ook veel wordt samen gezongen.
Eveneens doen allerlei (nationale- en internationale) koren de kerk aan. Er is van alles te beleven, kijk ook op de website en facebook voor de meest actuele informatie.

Vrij toegang
De kerk is vrij te bezoeken, een kleine gift ter bestrijding van de onkosten wordt wel op prijs gesteld. Ook voor veel concerten geldt een vrije toegang met na afloop een collecte.
De kerk is in ieder geval open op donderdag, zaterdag en zondagmiddag. Voor scholen, kleine- en grote groepen is het mogelijk om op afspraak (ook buiten de openstellingstijden) de kerk te bezoeken onder begeleiding van een rondleider. Voor deze rondleidingen wordt een kleine vergoeding gevraagd.

Contact
Bel voor de mogelijkheden naar het secretariaat tel. 015- 2126170 of via email secr.mariavanjessekerk@rkdelft.nl. Meer info: www.rkdelft.nl. Voor de orgelconcerten: www.veenswijkorgel.nl

Art Nouveau | Nieuwe Zakelijkheid Kunst, kennis en industrie

Van 30 maart t/m 28 augustus is in Museum Prinsenhof de tentoonstelling Art Nouveau | Nieuwe Zakelijkheid te zien.

Wij noemen het 'een Delfts wonder'. In de periode 1880 tot 1940 groeit Delft dankzij de bijzondere wisselwerking tussen kunst, kennis en industrie uit tot een van de belangrijkste centra van de kunstnijverheid. Art Nouveau | Nieuwe Zakelijkheid | Delft vertelt dit inspirerende verhaal aan de hand van verschillende objecten, zoals affiches, keramiek en glas-in-lood die in deze periode zijn gemaakt.

Delft als voortrekker
De tentoonstelling laat zien hoe Delft zich van een provinciestadje ontpopt tot een van de belangrijkste centra van de art nouveau in Nederland. De in Delft gevestigde industrie, Polytechnische School en kunstenaars staan aan de basis van deze bloeiperiode. Hun samenwerking betekent een enorme stimulans voor het artistieke klimaat. De vooruitstrevende industrieel Jacques van Marken speelt hierin een sleutelrol. Zo geeft hij Jan Toorop de opdracht om voor de Nederlandsche Oliefabriek een, inmiddels wereldberoemd geworden, affiche voor slaolie te ontwerpen. De Nederlandse art nouveau dankt hieraan zijn bijnaam 'slaoliestijl'. Ook toonaangevende kunstenaars als Bart van der Leck en Piet Zwart, vertegenwoordigers van de nieuwe zakelijkheid, krijgen belangrijke opdrachten van Delftse fabrieken. De creativiteit van ambachtelijke bedrijven, zoals aardewerkfabriek De Porceleyne Fles, Glasatelier 't Prinsenhof en de Firma Braat, bereikt in deze tijd een hoogtepunt. Hun vernieuwende ontwerpen vallen op diverse wereldtentoonstellingen in de prijzen. Zo vestigt Delft ook internationaal zijn naam als stad van innovatie. Bezoekers kunnen al wandelend bijzondere locaties uit de periode 1880-1940 ontdekken met het boekje Highlights Art Nouveau | Nieuwe Zakelijkheid | Delft.

Workshops voor jong en oud

Museum Prinsenhof Delft biedt een breed randprogramma aan rondom de tentoonstelling Art Nouveau | Nieuwe Zakelijkheid | Delft. Kinderen en volwassenen kunnen onder professionele begeleiding hun eigen art-nouveaukunstwerk maken. Het aanbod: botanisch schilderen in art nouveau-stijl, vrijheidstegeltje schilderen, verjaardagskalender maken in de stijl van Theo Hoytema, sierschrift art nouveau, pindakaasetiket in art nouveau-stijl, schilderen op glas, strandtas in art deco-stijl, art nouveau affiche maken. En heb je zin in een buitenactiviteit? Het museum geeft het boekje 'Highlights Art Nouveau | Nieuwe Zakelijkheid | Delft' uit, waarmee bezoekers al wandelend door de stad bijzondere locaties uit de periode 1880 tot 1940 ontdekken. Tot slot is er iedere zondag om 14.00 uur een rondleiding met een wisselend thema in het museum.

Antiekmarkt

Vanaf donderdag 19 april kunt u weer naar heerlijk op zoek naar niet-alledaagse koopjes op de antiekmarkt. De wekelijkse kunst- en antiekmarkt in Delft is een van de meest populaire uit de regio. In de kramen vind je o.a. meubeltjes, servies, sieraden, glaswerk, prenten en oude boeken. Loop eens langs en misschien tik je bij een van de marktkramen nog een onbekend werk van een bekende of minder bekende kunstenaar op de kop! Of vind je dat ene leuke handtasje uit de jaren veertig. De antiek- en curiosamarkt vindt vanaf 19 april elke donderdag en zaterdag plaats tot en met oktober. Op donderdag vind je de kramen langs de gracht van de Hippolytusbuurt. Op zaterdag staan ruim 100 kramen langs de grachten van de Voldersgracht, Hippolytusbuurt en de Wijnhaven.

Foto: Esdor van Elten

Zien in Delft

Taptoe 2018: spektakel voor jong en oud

Foto: Koos Bommelé

Wat in 1996 begon als een eenmalig showspektakel is inmiddels uitgegroeid tot een beeldbepalend evenement voor Delft en de gehele culturele sector.

Dit jaar vindt het spektakel op vrijdag 7 en zaterdag 8 september plaats, verdeeld over drie voorstellingen. De shows worden gevuld met muziek, dans en zang. Vooraanstaande Nederlandse orkesten en showbands als de Floraband uit Rijnsburg en Takostu uit Stiens zullen zo'n twee uur lang het publiek entertainen. Tijdens de avondvoorstellingen gaan de optredens van de ruim 400 deelnemers bovendien gepaard met lichtshows en vuurwerk.

Informatie
De voorstellingen vinden plaats vrijdag 7 september om 21.00 uur en zaterdag 8 september om 16.00 en 21.00 uur. De kaarten variëren in prijs van 10 tot 37,50 euro. Kaartverkoop via www.taptoedelft.nl. Via de website is je ticket ook gemakkelijk uit te breiden met bijvoorbeeld een lunch of een hotelovernachting

Doe je uitje op Mooi Weer Spelen

Aan het begin van de zomer, van vrijdagavond 22 tot zondagmiddag 24 juni is op en rond de Delftse Markt het gratis internationaal straattheaterfestival Mooi Weer Spelen.

Laat je verrassen op straattheater, street comedy, bizarre mobielen, circus, luchtacrobatiek, magie, danstheater, steltenlopers, poppentheater en spectaculaire acts. Hoogtepunten zijn de grote pleinvoorstelling 'Odyssee' op zaterdag en de bizarre slaceremonie 'Polynesische Vuurwerk' waarmee het festival op zondag feestelijk wordt afgesloten. Een voorstelling waarin publiek en kroppen sla een hoofdrol spelen. Van de Flying Dutchmen kan iedereen genieten, het duo is hele weekend te gast bij Mooi Weer Spelen. Dit onverwoestbare komische duo won zo'n dertig jaar geleden al de publieksprijs van Mooi Weer Spelen en reist nog steeds met hun jongleer- en éénwielershow de wereld over. Dansliefhebbers komen op vrijdagavond voor 'Urban Castaway' van Dance Company The Kitchen en voor de danssolo 'Nadia' van het aanstormend jonge talent Amira Rawi. Vrijdagvond is de 'kampvuur-avond' van Mooi Weer Spelen. Er is dan veel dans op de Markt, maar ook kun je onder meer genieten van het prachtige liedjesprogramma van 'Oh, Everything!'uit Den Haag. Op zaterdag kom je voor het avondspektakel 'Odyssee', waarin de avonturen van de mythologische Odysseus op zee met godinnen, heksen en reuzen tot leven komen met vuurwerk en met wonderlijke voertuigen en acteurs op stelten die dwars door het publiek gaan. Maar je komt in de middag al voor de prachtige luchtacrobatiek-tango van Bencha Theater en voor de slapstick-act 'Spring time' van Merel en Hendrick-Jan de Stuntman. En voor veel meer. Als elk jaar ligt het zwaartepunt van Mooi Weer Spelen op de zondagmiddag. Dan spelen op de Markt meerdere voorstellingen uit binnen- en buitenland tegelijkertijd en kun je zwervend door de Delftse binnenstad jonge artiesten en nieuwe acts zien optreden 'met de hoed'. Deze artiesten leven van wat het publiek in hun hoed of in hun gitaarkoffer gooit. Het hele programma is te vinden op www.mooiweerspelen.nl.

Trompper Optiek Golden Tenloop

Foto: Roel van Dorsten

Op 10 mei gaat de Golden Tenloop weer van start! Over hetzelfde parcours als vorig jaar zullen weer velen van hun sportiefste kant laten zien. Inschrijven is mogelijk tot 22 april of tot de deelnemerslimiet is bereikt.

Er zijn verschillende afstanden. Zo zijn er de wedstrijden over 10 en 15 km, waarbij per leeftijdscategorie geldprijzen te verdienen zijn. Verder een Kinderloop van 2,5 km en 1 km en voor de teamspelers: de Ruitenburg Team Run Delft; een prestatieloop over 5 of 10 km. Daarnaast zijn er vier wandeltochten uitgezet, van 5, 10, 20 en 30 km.

Goed doel
Traditiegetrouw schenkt AV De Koplopers elk jaar een deel van de inschrijfgelden van de Golden Tenloop aan een goed doel. Dit jaar is dat de Alzheimer Stichting Afdeling Delft-Westland-Oostland. De cheque van € 1000,00 wordt voor de start van de 10 kilometer symbolisch overhandigd. meer info: www.goldentenloop.nl.

Foto: Martijn Linthorst

Ook leuk
in Delft