Delft op zondag

19 augustus 2018

Delft op zondag 19 augustus 2018


Exoskelet March III gaat voor goud!

Verbeteringen in gebruiksvriendelijkheid en comfort

Piloot Sjaan Quirijns loopt in het nieuwe pak van project March III Foto: KOOS BOMMELE

DELFT – Dinsdag 14 augustus was een spannende dag, want op die dag stond de onthulling van het nieuwe exoskelet March III op de agenda, in de Mekelzaal van het Science Center aan de Mijnbouwstraat.

Door Ruud Stift

Zo'n 80 genodigden waren in gespannen afwachting van de presentatie van het sterk verbeterde exoskelet March III. Piloot Sjaan Quirijns uit Utrecht kwam achter een scherm vandaan, omhuld door de vernieuwde versie van het motorische harnas. De March III is bedoeld voor mensen met een dwarslaesie en in dit derde type zijn weer meer verbeteringen aangebracht. Het project March III-team bestaat uit 22 studenten van de TU Delft die vrijwillig hun studie een jaartje hebben 'geparkeerd' om zich volledig aan dit project te kunnen wijden.

Magali Ponds, PR-manager en acquisitie:
"We zijn in augustus 2017 begonnen. Omdat we bij dit project werken met co-creatie, hadden we ook een piloot nodig. In samenwerking met de Sint Maartenskliniek uit Nijmegen, gespecialiseerd in aandoeningen aan het bewegingsapparaat, gingen we op zoek naar de meest geschikte kandidaat. Iemand met een dwarslaesie die al ervaring had met andere, commercieel vervaardigde pakken. Zodoende kwamen we uit bij Sjaan, inmiddels een volwaardig teamlid. Voordat we met haar gingen trainen, is het pak natuurlijk uitvoerig getest."

Focuspunten
"Voor deze vernieuwde versie gingen we uit van twee focuspunten: dagelijks gebruik en gebruiksvriendelijkheid/comfort. Zo is de extra ondersteuning in de buik en rug ontstaan uit co-creatie met Sjaan. Zij wilde, als gevolg van haar 'hoge' dwarslaesie, echt omarmd worden door het pak. Een andere, belangrijke, toegevoegde feature zijn de beensteunen die met fixtures handig te ontkoppelen zijn, zodat de piloot weer makkelijk in zijn/haar rolstoel terug plaats kan nemen. Ook de stapgrootte, middel, klein of groot, kan worden aangepast. De piloot kan zelf aangeven in welk tempo hij/zij wil wandelen."

Sjaan Quirijns:
"Een handige, nieuwe uitbreiding van de mogelijkheden. Want ik kan nu bijvoorbeeld tijdens het boodschappen doen met de kleine stapgrootte dichter bij het schap komen. Ook met betrekking tot de aansturing is beter ingespeeld op de persoonlijke behoefte. Zo geeft het inputdevice in één van de krukken een trilling, zodat ik weet dat de opdracht die ik heb gegeven uitgevoerd gaat worden."

Magali:
"Het aansturingsdevice is op aanwijzing van Sjaan ontwikkeld. Hoe moet dit eruit gaan zien? Aan de hand van verschillende 3D-modellen is het helemaal eigen en gebruiksvriendelijk gemaakt. Sjaan kwam gedurende de ontwerp-, product- en testfase elke maand een keer naar Delft om te werken aan de functionaliteit. Een andere belangrijke feature die verbeterd is, is het enkelgewricht. Dat kan nu functioneler bewogen worden. Zoals bij een normaal enkelgewricht van een valide persoon."

Sjaan:
"Dit bleek zeer voordelig bij het oversteken van een zebrapad. Het hielp beter bij de op- en afstapjes en zorgt voor meer stabiliteit tijdens het lopen. Ik train met het team en met gespecialiseerde fysiotherapeuten twee keer per week in Nijmegen. Het lopen en de verbeterde features, daar word ik blij van. Je moet rekenen dat ik 17 jaar niet heb kunnen lopen, dus dat is wel een dingetje. Ik werk fulltime bij de Hogeschool Utrecht, maar zij gunnen mij een paar uur vrijaf per week om dit traject te doorlopen."

Lees verder op pagina 3

Een nieuwe NAAR DELFT

Delft - De nieuwe editie NAAR DELFT rolt deze week van de persen. In deze editie staat weer een uitgebreid overzicht van wat er de komende maanden allemaal te zien, te doen en te beleven is in de Prinsenstad.

Wat kunt u allemaal verwachten van deze herfsteditie? We besteden in dit mooie blad deze keer veel aandacht aan kunst en verborgen pareltjes van Delft, maar ook alom bekende evenementen zoals de najaarskermis en de Taptoe komen voorbij. Lees wat de KNNV allemaal organiseert in de natuur of warm de kids vast op met het artikel over de kindermuseumnacht! Ook spraken we mensen die te gast zijn in Delft en bespreken we wat voor leuke dingen er allemaal te zien en te beleven zijn aan de rand van de stad.

De krant wordt rondom Delft huis aan huis verspreid en is in Delft vanaf woensdag op verschillende plekken af te halen. Bijvoorbeeld bij Rodi Media zh aan de Energieweg 3 en bij VVV Delft aan de Kerkstraat 3.

Delft op Zondag miniconcerten terug van weggeweest

Laat je verrassen door afwisselende artiesten tijdens de gratis te bezoeken Delft op Zondag miniconcerten (Foto: Koos Bommelé, tekst: Esther Luijk) Foto: KOOS BOMMELE

Een podium bieden aan opkomende artiesten en wat bekendere artiesten die wel eens wat nieuws willen proberen: dat is het doel van de Delft op Zondag miniconcerten. Vier jaar lang waren deze concerten elke maand vaste prik op zondagmiddag, tot organisator Charles van Harling op zoek ging naar nieuwe uitdagingen. Nu is het concept echter terug van weggeweest: volgende maand start er, wederom onder leiding van Charles, een veelbelovende, nieuwe reeks van de Delft op Zondag miniconcerten.

Charles slaat de handen ineen met Delft op Zondag en restaurant De Centrale. In het historische pand van de Koornbeurs zal zondagmiddag 9 september voor het eerst een miniconcert worden gegeven. "De Centrale was erg enthousiast toen ik hen benaderde met dit idee", vertelt Charles. "Iedere laatste zondag van de maand is hier al een open podium, maar dit is weer heel iets anders en sluit goed bij elkaar aan. Elke tweede zondag van de maand van 15.30 tot 16.30 is hier dan een miniconcert."

Interview
Naast het optreden gaat de artiest ook in gesprek met Charles. "Naast de organisator ben ik ook de host", vertelt hij. "We zetten de artiest echt even in het zonnetje. Een interview met de artiest maakt het geheel net wat interessanter voor het publiek doordat ze meer achtergrondinformatie krijgen. De interviews komen vervolgens ook onder andere op het YouTubekanaal DelftopZondag TV, dus dat is nog een stukje extra promotie voor de artiesten."

Promotie
Want promotie, dat is waar het allemaal om draait uiteindelijk. "Ik vind het geweldig om een podium te creëren voor beginnende en upcoming performers. Delft, maar ook de rest van Nederland, barst van het talent waarvan heel weinig mensen gehoord hebben, en dat is zonde. In mijn eerdere werkzaamheden merkte ik dat artiesten vaak een podium zoeken waar ze een kans krijgen, en toen dacht ik 'waarom niet in Delft'?'

Overigens is het podium niet alleen bedoeld voor de nog onbekende artiesten. In het verleden hebben we ook de wat grotere namen op het podium gekregen, zoals Cystine Carreon, die Tippi Wan speelde in de televisieserie Gooische Vrouwen, die wel eens wat nieuws wilde proberen, maar het nog niet aandurfden om dit voor een heel groot publiek te doen. Voor hen is het dus een soort uitprobeergelegenheid, en voor de toeschouwers een zeer leuke en laagdrempelige manier om eens kennis te maken met de artiest, want toegang is altijd gratis!"

Aftrap
Het eerste miniconcert van de reeks wordt 9 september om 15.30 uur in de Centrale afgetrapt door de poprockband BATCRAB. "Zij hebben onlangs een EP gelanceerd en hebben zelfs een keer opgetreden bij de bekende televisieserie Utopia. Verder zijn we voor de volgende miniconcerten bezig met een Simon & Garfunkel coverband uit Kampen, en een 3FM DJ in opleiding die prachtig kan zingen. Een heel divers programma dus."

De miniconcerten zijn gratis te bezoeken. Houd deze krant in de gaten voor meer informatie over de volgende artiesten. Artiesten die graag in aanmerking willen komen om een miniconcert te geven, kunnen zich ook zelf aanmelden, via info@hetkasteeltje.nl. Er wordt hen onder andere een overnachting in het WestCord Hotel aangeboden.

Johan Vrijmoed (66)

dav

Willen ze bijten hier aan de Schie?
Ja hoor, best wel. Het is hier diep water, dus je hebt hier wat minder last van de warmte van de afgelopen tijd. Diep water warmt minder snel op. Vissen houden niet van warmte dus zoeken dan de diepte op omdat het daar koeler is.

Heeft u al veel gevangen?
Vandaag een stuk of dertien, maar in het weekend had ik er wel zestig in een ochtend. Ik houd de tel bij met een apparaatje, want ik gooi ze gelijk weer terug. Het gaat me om de ontspanning en de hobby, ik vis niet om ze te eten. Ze mogen van mij weer lekker doorzwemmen na 't vangen.

Wat doet u in het dagelijks leven?
Ik ben groenbeheerder bij de gemeente Den Haag. Ik maak me wel enigszins zorgen over de staat van het groen daar. De droogte heeft de natuur geen goed gedaan. Maar we kunnen pas volgend jaar goed de schade zien. Even afwachten dus nog.

Gaat u deze week verder nog wat doen?
Ik heb vakantie dus ik doe lekker rustig aan. Ik hou van fietsen. Ik rijd altijd maar wat, zie wel waar ik eindig. Ik neem deze week ook de kleinkinderen nog mee vissen. Ik leer ze ermee om geduld te hebben. Soms vang je iets, en soms ook niet, en soms duurt het even! En we gaan morgen naar Plaswijck in Rotterdam. Allemaal leuke dingen dus.

Wat was voor u het nieuws van de week?
Die brug in Italië die instortte, daar schrok ik wel van. Mijn dochter reed er anderhalve week geleden nog overheen toen ze op vakantie ging. Gelukkig is zij weer veilig thuis, maar zulk nieuws schudt je wel wakker.

Opnieuw bloemenzee bij station Delft

Na het prachtige tulpenveld afgelopen voorjaar heeft Stichting Delft Bloeit opnieuw een braakliggend veld omgetoverd in een geweldige bloemenzee. Vlakbij het oude tulpenveld staan nu honderden zonnebloemen dapper te wapperen in de wind. Begin juni plantte DelftBloeit 20.000 zonnebloempitten aan de noordzijde van station Delft. De Stichting wil de Delftse binnenstad vergroenen en verbloemen.

Vervolg van voorpagina

Cybathlon
"Eind september, na onze deelname aan de Cybathlon in Duitsland, zit mijn taak erop. Jammer, want ik vond het een prachtige ervaring. Dingen uitwisselen met elkaar, ook met de zogenaamde concurrentie, allemaal om het product te verbeteren. Mooi, toch? Ik doe het ook voor de generatie dwarslaesiepatiënten die na mij komt. Wellicht kunnen deze op maat gemaakte pakken in de nabije toekomst betaalbaar in productie worden genomen."

Chris Oomen, CEO van DSW, hoofdsponsor van Project March III:
"Hoe lang het ook duurt, wij zullen voor de volledige duur van het project als hoofdsponsor betrokken blijven. Want wat ik tot op heden heb mogen zien van het exoskelet is een felicitatie waard. Het pak dient niet als compensatie van de beperkingen, maar wil deze opheffen. De March III verhoogt de kwaliteit van leven, zodat men normaal deel kan nemen aan de maatschappij.
Wij sponsoren dit project omdat we solidariteit hoog in het vaandel hebben staan. DSW is liever principieel dan commercieel. Bij de start van een project staat niet altijd persé de patiënt centraal, dat gaat nog weleens verloren in de belangenstrijd. De gezondheidszorg heeft innovatie nodig. De vrijwillige inzet van studenten maakt deze innovatie betaalbaar. Als er maar genoeg wetenschappelijke artikelen over verschijnen in de vakbladen, dan denk ik dat het Zorginstituut Nederland dit pak uiteindelijk wel als hulpmiddel in het basispakket op zal nemen. Daarmee zal de rolstoel voor de dwarslaesiepatiënt uit het straatbeeld verdwijnen."

Een prachtig aanzoek in het romantische Brugge

16-03-2018: Dat was de mooiste dag in het leven van Maurice en Bianca Flier- van Heijningen. Een prachtige dag. Qua weer wat miezerig, maar qua emoties een dag om nooit meer te vergeten.

Het stel leerde elkaar kennen in feestcafé de Tobbe te Delft. Maurice zit bij muziekmakerij 't Zootje en eind 2013 liepen hij en Bianca elkaar tijdens een carnavalsavond tegen het lijf. Bianca was toevallig door een vriendin meegenomen. En hoewel ze eerst niet van van carnaval hield, is zij er nu niet meer weg te slaan. Gezelligheid tussen de twee groeide uit tot meer en sinds februari 2014 was het officieel 'aan'.

Het aanzoek vond plaats tijdens een weekendje weg in het romantische Brugge. Lekker uit eten, en daarna nog een wandeling door het park. Bianca had al blaren van de hele dag lopen en zag de omweg dus niet zo zitten, maar stemde met tegenzin toe. Met een prachtig uitzicht en een ondergaande zon zei Maurice uiteindelijk: 'ik wil je eigenlijk wat vragen.....' Een ring volgde, toen tranen en een dolgelukkige Bianca die zei: 'Ja, natuurlijk wil ik dat!'

Woning huren? Misschien vergunning nodig

Gaat u een zelfstandige woning huren waarvan de kale huurprijs lager is dan € 710,68 per maand? Dan heeft u hiervoor een huisvestingsvergunning nodig. Voor een koopwoning hoeft u geen vergunning aan te vragen.

Een huisvestingsvergunning is bedoeld om goedkope woningen beschikbaar te houden voor de juiste doelgroep. U komt in aanmerking voor de vergunning als het gezamenlijk inkomen van uw huishouden lager is dan € 52.100 per jaar. Het is verboden om zonder huisvestingsvergunning te wonen in een woning waarvoor een vergunning nodig is. Ook is het niet toegestaan om een dergelijke woning te verhuren aan personen die geen vergunning hebben.

Huurt u een woning via een woningcorporatie? Dan regelt u de huisvestingsvergunning via de corporatie. Als u een woning huurt via een andere organisatie of via een particulier, vraagt u de vergunning online aan bij de gemeente.

Kijk voor meer informatie over de huisvestingsvergunning op www.delft.nl.

Gemeente Delft | Stationsplein 1 | alleen op afspraak, via www.delft.nl/afspraak of tel. 14015 | openingstijden: ma t/m do van 8.30-17.00 uur, vr van 8.30-20.00 uur | u kunt bij de gemeente alleen per pin betalen | www.delft.nl.

Werkzaamheden

Binnenstad

Asvest: van 20 tot en met 24 augustus zijn er werkzaamheden op het fietspad langs de Asvest.

Oosteinde: tot en met 27 september zijn er werkzaamheden aan het riool. Op het deel waar wordt gewerkt is geen doorgaand verkeer mogelijk.

Stremming door verhuizen:
• Pieterstraat 7, op 20 augustus van 8.00 - 12.00 uur
• Oosteinde 175 II, op 25 augustus van 7.00 - 12.00 uur

Hof van Delft

Sint Olofslaan: tot en met 20 augustus is de weg versmald ter hoogte van de kruising met de Spoorsingel vanwege het plaatsen van een steiger.

Spoorsingel: tot en met 31 augustus zijn er werkzaamheden op het deel tussen de De Vriesstraat en De Heemstrastraat.

Stationsplein: tot en met april 2020 is het Stationsplein niet te bereiken via de zuidkant.

Van Bleyswijckstraat: van 20 augustus tot en met 7 september zijn er werkzaamheden aan kabels en leidingen. De Van Bleyswijckstraat is dan afgesloten tussen de Pootstraat en de Westerstraat en tussen de Pootstraat en de Raamstraat. Verkeer kan omrijden via de Graswinckelstraat.

Voordijkshoorn

Henry Dunantlaan: tot en met 29 december zijn er werkzaamheden aan het riool. De straat is dan afgesloten voor verkeer.

Voorhof en Buitenhof

Buitenwatersloot: van 20 tot en met 22 augustus zijn er werkzaamheden aan de trambaan op de Buitenhofdreef ter hoogte van de Van der Slootsingel en de Bachsingel.

Griegstraat: tot en met 31 december wordt het riool vervangen. Hierdoor is de kruising met het Bartokpad afgesloten. Verkeer kan omrijden via de Reinier de Graafweg.

Pierre van Hauweviaduct (Martinus Nijhofflaan): van 20 tot en met 24 augustus wordt er op het viaduct nieuw asfalt aangebracht. Tijdens het werk is de rijbaan in de richting van Voorhof naar Buitenhof afgesloten voor verkeer.

Schijflaan: tot en met 21 september zijn er werkzaamheden aan kabels en leidingen. Tijdens het werk is de inrit naar de Schijflaan afgesloten. De parkeervakken bij de inrit zijn wel bereikbaar.

Wilhelminalaan: van 20 tot en met 24 augustus zijn er werkzaamheden aan kabels en leidingen op het deel tussen de Gebbenlaan en de Van Hasseltlaan. Verkeer kan omrijden via de Wilhelminalaan en de Van der Slootsingel.

Wippolder en Schieoevers

Delfgauwseweg: op 22 augustus is tussen 9.00 en 15.00 uur een rijbaan afgesloten ter hoogte van nummer 196. Verkeersregelaars begeleiden het verkeer.

Mijnbouwplein: tot en met 31 augustus wordt het Mijnbouwplein heringericht. De rijstroken zijn versmald en verkeer in zuidelijke richting wordt over de busbaan op de Michiel de Ruyterweg gestuurd. De Piet Heinstraat en Mijnbouwstraat zijn niet te benaderen vanaf de Michiel de Ruyterweg.

Engelsestraat: tot en met april 2019 is de aansluiting richting de Zuidwal afgesloten vanwege bouwactiviteiten.

Sint Sebastiaansbrug: de Sint Sebastiaansbrug is afgesloten voor zwaar verkeer (hoger dan 2,5 meter of zwaarder dan 5 ton). Zwaar verkeer wordt omgeleid vanaf de A13 (vanuit Den Haag) via de Vrijenbanselaan, Broekmolenweg en Wateringsevest en vanaf de A13 (vanuit Rotterdam) via de Kruithuisweg/N470, Prinses Beatrixlaan, Westlandseweg en Zuidwal. Automobilisten, fietsers, voetgangers en invalidenvoertuigen kunnen wel de brug gebruiken.

Besluiten


Verwijderen voertuig

Op de volgende locatie staat al geruime tijd (in elk geval langer dan 3 dagen) een personenauto zonder kenteken geparkeerd aan de openbare weg:

2613 JX | Estland, onder het viaduct | personenauto, merk Ford Ka.

Het is verboden om een als wrak aangemerkt voertuig op de weg te parkeren. Het voertuig is inmiddels voorzien van een waarschuwingssticker. Voor 22-8-2018 moet aan de overtreding een eind zijn gemaakt door het voertuig te verwijderen van de openbare weg. Is dat dan niet gebeurd, dan is de gemeente genoodzaakt dit te doen en worden gemaakte kosten worden verhaald op de eigenaar. Met vragen kunt u contact opnemen met de gemeente, telefoon 14015. Belanghebbenden kunnen voor 26-9-2018 een bezwaarschrift tegen het besluit indienen bij het college van b&w, postbus 78, 2600 ME Delft, onder vermelding van 'bezwaarschrift'.

Evenementen vergunningen

19-24 augustus | OWee, OntvangstWeek nieuwe studenten | diverse locaties | vergunningen voor de diverse activiteiten/locaties zijn aangevraagd/verleend23 t/m 26 augustus | Jazzfestival | diverse locaties binnenstad | verleend

27 augustus | Open Air Cinema | TU Bibliotheek | verleend.

Op www.delft.nl/evenementenkalender vindt u alle evenementen die bij de gemeente zijn aangevraagd en de status van de aanvraag. Inzage: op afspraak bij de gemeente aan Stationsplein 1.

Omgevingsvergunningen


Aangevraagd

2611 BE | Oude Delft 109 | verbeteren dakwerk | bouw, monumenten gemeentelijke verordening | 09-08-2018

2611 NA | Cellebroerstraat 7 | plaatsen dakkapel | bouw | 06-08-2018

2613 VG | Warmoezierstraat 1B | realiseren uitbouw aan achterzijde en aanleggen dakterras op aanbouw | bouw | 09-08-2018

2625 LL | Grabijnhof 7 | plaatsen dakkapel | bouw | 06-08-2018

2628 EH | Delfgauwseweg 55 | maken terrassen aan achterzijde woning | bouw | 10-08-2018

2628 VK | Schoemakerstraat 97 | plaatsen overdekte fietsenstalling | bouw | 08-08-2018

2629 HG | langs Schiekade in industrieterrein | realiseren vijf bedrijfsruimtes | bouw | 07-08-2018.

Verleend regulier

2611 AS | Bagijnhof 104 | gedeeltelijk veranderen achter- en zijgevel en vergroten kap woning | bouw, strijdig gebruik gronden |06-08-2018

2611 BP | Doelenplein 5 | plaatsen twee banieren aan gevel terras Filmhuis Lumen | bouw | 07-08-2018

2622 BR | Venezuelastraat 12 | plaatsen dakkapel | bouw, strijdig gebruik gronden | 07-08-2018

2628 xx | Schoemakerstraat / Klinkerbuurt (fase 3) | realiseren gesloten bodemenergiesysteem / milieutoets | bodemenergie | 07-08-2018.

Verlengde beslistermijn

2628 CD | Mekelweg 8 | kappen 39 bomen voor herinrichting | kap | nieuwe beslisdatum: 28-09-2018.

Meldingen

Sloopmeldingen

2611 RT | Nieuwelaan 72 | verwijderen asbest | 10-08-2018

2612 JX | Bieslandsekade 52 | verwijderen asbest | 08-08-2018

2623 BK | Egelsingel 24 | verwijderen asbest | 08-08-2018

2623 EW | Tanthofdreef 3 | slopen kantoorpand inclusief terreininrichting | 06-08-2018

2625 GJ | Eisenhowerlaan 10 | verwijderen asbest | 10-08-2018

2625 KM | Van der Kamlaan 25 | verwijderen asbest plafondplaten uit garage | 08-08-2018

2625 VJ | Sweelinckstraat 21 | verwijderen asbest | 07-08-2018.                                                                                

Melding brandveilig gebruik

2628 CE | Landbergstraat 19 | brandveilig gebruik | 09-08-2018

2628 TK | Simonsstraat 90 | brandveilig gebruik door inwendige renovatie | 09-08-2018.

Melding brandveilig gebruik, niet akkoord

2611 GS | Markt 87 | brandveilig gebruik pand | 13-08-2018

2611 TJ | Oranje Plantage 12 | brandveilig gebruik pand | 08-08-2018

2611 PR | Achterom 56A | brandveilig gebruik pand ivm. bewoning door tien personen | 08-08-2018

2628 ET | Delfgauwseweg 323 | brandveilig gebruik pand | 08-08-2018

2628 RJ | Piet Heinstraat 41 | brandveilig gebruik pand | 08-08-2018.

Formele publicatie

De formele publicatie van algemeen verbindende voorschriften (verordeningen) en kennisgevingen gebeurt digitaal in een Gemeenteblad op www.officielebekendmakingen.nl.

Op www.delft.nl/bekendmakingen vindt u directe links naar deze bekendmakingen van de gemeente Delft, en hoe u beroep en bezwaar kunt aantekenen. Melding doen of omgevingsvergunning aanvragen? Dat kan via www.omgevingsloket.nl

Studenten schonen de stad op in kennismakingstijd

Het is intussen voor een aantal studentenverenigingen vaste prik om de stad op te schonen tijdens de kennismakingstijd (foto: Jack Boogmans)

Volgende week is het de OWee. Daarna organiseren studentenverenigingen voor hun nieuwe leden een kennismakingstijd.

Verschillende studentenverenigingen gebruiken dat als 'vergroeningstijd': ze sturen hun nieuwe leden met grijpers, ringen, vuilniszakken en handschoenen de stad in om hun stad op te schonen. In drie dagen gaan in totaal 360 studenten aan de slag. Kan uw straat of buurtpark een opschoonbeurt gebruiken? Laat het weten, of doe mee!

Vergroenen
Op woensdag 29 augustus, vrijdag 31 augustus en zondag 2 september gaan de studenten Delft vergroenen. Dat is ondertussen een traditie voor het Delftsche Studenten Corps en Sint Jansbrug. Al jaren zetten hun nieuwe leden zich tijdens deze kennismakingstijd in voor een schonere stad. Dit jaar doet een recordaantal van 360 studenten mee: ook de Delftsche Studentenbond en Virgiel sluiten zich dit jaar aan bij deze vergroeningsactie.

Iets terugdoen
Het is een manier van de studenten om wat terug te doen voor de stad, zeker na de ontvangstweek die nog wel eens overlast kan veroorzaken. Daarnaast leren ze elkaar en de stad op een hele andere manier kennen. De actie draagt bij aan een schonere stad én aan bewustwording bij de studenten dat je daar wel iets voor moet doen.

Laat weten, of doe mee!
Weet u een park of straat die wel een opschoonbeurt kan gebruiken? Geef het door via www.papaverdelft.nl/hotspot en zo mogelijk besteden de studenten extra aandacht aan dat gebied! U kunt natuurlijk ook met uw buren aan de slag, bijvoorbeeld tijdens World Cleanup Day op 15 september, op de Keep it Clean Day op 21 september of op Burendag op 22 september. De Papaver helpt graag een handje door gratis materialen en tips te geven!
Kijk voor meer informatie op
www.papaverdelft.nl/zwerfafval.

Henk de Witt

Henk de Witt is een groot liefhebber van de damsport. Dammen komt terug in zijn kunst en ook organiseert hij binnenkort een damevenement.

1.Waarom wilde je op de Beestenmarkt op de foto?
Ik vind het een schitterend plein met al die platanen, terrassen en entourage van gevels. Ik ben er dan ook vaak te vinden.

2.Wat is er zo leuk aan dammen?
Ik speel het al sinds ik vijf jaar oud ben, uitgezonderd mijn studententijd. Elke partij is anders en het is zowel strategisch als combinatief. Het is een spel met onuitputtelijke mogelijkheden.

3. Wat vind je dan van schaken?
Ik heb in mijn jeugd ook geschaakt, alleen ik moest op een gegeven moment kiezen. Het is namelijk nogal tijdrovend. Een partij duurt al gauw vier tot vijf uur. Het schaken ging heel goed, maar toen ik lid werd van een damclub werd ik door iedereen van het bord geveegd. Ik begreep er helemaal niets van! En dat triggerde mij. Het was meer een uitdaging.

4. Wat doe je nog meer met dammen naast het spelen?
Ik ben ook bezig geweest met damtoernooien organiseren om het dammen te promoten. Er komen weinig nieuwe leden en het vergrijst. Ook ben ik jaren bezig met het vernieuwen van het spel. Het spel eindigt namelijk vaak in remise. Dan krijg je dus een 1-1 uitslag. Dat maakt het niet heel spannend.

5. Hoe gaat het dan straks op het toernooi?
Er is een novum op het evenement, want op het toernooi behoort remise niet tot de mogelijkheden. Er komen een aantal grootmeesters dat met een experimentele telling zal spelen.
6. Wie doen er mee aan het toernooi?
Het evenement bestaat uit drie toernooien: een toernooi met tien buurtbewoners, een toernooi met twintig clubdammers en een toernooi met vier grootmeesters. Iedereen is welkom om te komen kijken op zaterdag 25 augustus op het Hartjesveld tussen 13.00 uur en 17.00 uur.

7. Dan kunnen mensen ook naar de expositie?
Ja, dat is bij mij thuis naast het Hartjesveld, ook op zondag 26 augustus. Op de expositie laat ik mijn schilderijen zien. Het centrale thema is damkunst. Er zijn ook posters, kunstkaarten, damtafeltjes en damborden te zien.

8. Heb je vaker exposities?
Ik heb regelmatig geëxposeerd, maar tien jaar geleden ben ik ernstig ziek geworden en na een lang herstel ben ik sinds afgelopen jaar weer actiever. Toen ben ik begonnen met het maken van kunstzinnige damborden en het maken van damtafeltjes.

9. Hoe zou je je stijl beschrijven?
Surrealistisch, geïnspireerd op kunstenaars als Kandinsky en Picasso. Dat zijn ook mijn lievelingsschilders. Maar in het begin schilderde ik meer Mondriaan-achtig, met weinig kleur.

10. Wat zou je doen als burgemeester van Delft?
Ik vind dat ze een hele goede indruk maakt. En ieder zijn vak. Ik heb daar niets aan toe te voegen.

Laatste week KostaBoda bij Georg Jensen Damask

Bewonder het bijzondere glaswerk van KostaBoda bij Georg Jensen Damask in de Choorstraat

De laatste week van de kleine expositie bij Georg Jensen Damask in de Choorstraat van een verzameling bijzonder glaswerk van KostaBoda gaat nu in.

Het merk Kosta Boda bestaat sinds 1742 en omvat een artistieke en kleurrijke collectie glaswerk die wordt ontworpen door wereld beroemde designers zoals Bertil Vallien, Göran Wärff, Anna Ehrner en Kjell Engmann.

Het glaswerk is van een verfijnde soort en omvat vazen, schalen, borden, sculpturen, glazen, kandelaars etc. Door middel van gespecialiseerde blaas-, slijp-en schildertechnieken worden er complexe ontwerpen gevormd. Sinds 1742 is de technologie en bewerking van glas, in het hart van de bossen in de Zweedse provincie Småland, verfijnd en geperfectioneerd. In dit gebied liggen meerdere bekende glasfabrieken, zoals ook Orrefors, Målerås en Boda. Kosta Boda glaswerk is levendig, creatief, innovatief en uitdagend en is een echte blikvanger. Glas met ware passie.

De ontwerpers delen een passie voor het verkennen van de mogelijkheden van glas en het oprekken van grenzen van wat technisch haalbaar is. De gebruikte technieken zijn zowel klassieke als nieuwe, vaak ontwikkeld door de ambachtslieden in de glasfabriek tijdens het omzetten van ideeën van ontwerpers prachtige creaties.

De filosofie bij Kosta Boda is om een uniek glasobject te creëren, dat klanten vandaag en toekomstige generaties zal blijven boeien. Naast deze serica's produceert KostaBoda, op industriële wijze, glazen gebruiksvoorwerpen, zoals waxinelichtjes, drinkglazen, karaffen, kleurrijke schalen en kommen.

Georg jensen Damask
Choorstraat 28, Delft
www.georgjensendelft.nl
info@georgjensendelft.nl
015-2159993

13 / 40

De belangrijkste verbinding over water tussen Delft en Rotterdam is de Schie. Op oude kaarten staat aangegeven dat er tussen de weg en de Schie enkele aardewasserijen en tuinen lagen. Die tuinen zijn tot ver in de twintigste eeuw in gebruik geweest.

Het gebied langs de Rotterdamseweg ten noorden van de Oudelaanmolensloot werd vanouds 'de Vlietlanden' genoemd en lag formeel in de gemeente Vrijenban. Daar lag al eeuwen lang een 'stuck warmoesland', zeg maar tuinland, dat pas in 1947 is verdwenen. In 1928 huurt Simon Jan van Kampen de tuin. Hij moet zijn eigen tuinderij aan de Buitenwatersloot verkopen, omdat de gemeente Delft de grond nodig heeft voor stadsuitbreiding in die wijk. Siem van Kampen laat een nieuw en voor die tijd modern tuindershuis bouwen bij de tuin aan de Rotterdamseweg. Op de tuin staat al een huis dat omstreeks 1900 was gebouwd. Van Kampen heeft er ruim tien jaar gewoond en gewerkt. Vanaf die tijd wordt de tuinderij gepacht door zijn neef Nicolaas Struijk. Merkwaardig genoeg wonen er na 1938 geen tuinders in het huis. Pas in juni 1945 gaat Struijk er daadwerkelijk wonen.

Ten noorden van deze tuinderij had J.C. van Marken in 1885 de Lijm & Gelatinefabriek laten bouwen. Vanaf 1887 werd daar beenderlijm geproduceerd, in 1911 gevolgd door gelatine. Zo'n duizend mensen zijn hier dan aan het werk. In 1947 koopt de Lijm & Gelatinefabriek het kavel met de twee huizen in verband met mogelijke uitbreiding. Struijk geeft zijn tuinderij eraan en treedt in dienst bij de Lijmfabriek als vertegenwoordiger, in het huis mag hij blijven wonen. In 1967 wordt de grond met de beide huizen door de Lijmfabriek verkocht aan de firma De Boo, die uitbreidingsplannen heeft. De vroegere tuinderij is dan inmiddels al lang als fabrieksterrein in gebruik.

In mei 1968 zijn de beide huizen gesloopt. Op het huidige industrieterrein wijst niets meer op de bestemming die het land eeuwenlang heeft gehad, dit laatste 'stuck warmoesland' is verdwenen. Een deel van de gebouwen van de Lijmfabriek is gerestaureerd en is als industrieel erfgoed behouden gebleven.
(www.dubbeldelft.nl)

Over rendabel gesproken
Natuurlijk is een recreatief buiten zwembad met zuiver zwemwater zonder blauwalg voor eigen inwoners niet rendabel, net zo min als het zwaar gesubsidieerde theater de Veste, het Filmhuis, de Bibliotheek, het Bacinol, het Prinsenhof, het Prinsenkwartier etc. nooit rendabel zullen worden om maar niet te spreken over het 3 maal te grote stadspaleis waar voor alleen al minstens 4 miljoen euro per jaar aan overbodige beheerskosten in de Schie wordt gedonderd. Wat ook nooit of te nimmer rendabel zal worden zijn de ca. 30 miljoen euro verbouwing/verminkingkosten voor het "Prinsenhof" een middeleeuws klooster wat door haar logistieke indeling totaal ongeschikt is om eigenlijk museum genoemd te mogen worden ook al niet omdat de schilderijen en attributencollectie op een enkele uitzondering na geen enkele kunst- dan wel financiële waarde hebben, hooguit enige historische waarde, waar de echte kunstkenner/liefhebber echt niet voor naar Delft komt. Een totaal overbodig verbouwings/verminkings plan aan de hand van een aan alle kanten rammelend verdienmodel, volgeschreven met onhaalbare fantasie aannames en vergezichten ontsproten uit het brein van een om belasting geld bedelende passant/directeur, die ook nog eens en-passant voor dat ze weer vertrekt, het eeuwenoude Agathaplein wil transformeren/verpesten tot een toeristische horeca-allee en dit alles om in haar fantasiebeleving een paar duizend extra bezoekers te trekken waar het tot over de oren in de schuld zittende Delft een paar miljoen euro extra per jaar voor moet gaan betalen... over rendabel gesproken.
A.Th.van Wissen, Delft

Toeristen
De wereld gaat aan dagjesmensen ten onder, denk maar aan Venetië en Amsterdam, maar Delft wil er nog meer! In Amsterdam wil men om de schade door de toeristenstroom in te dammen, de overloop bevorderen naar steden als Den Haag, Leiden en – inderdaad ook Delft. Dus zonder enige moeite en zonder 30 miljoen te investeren komen er hier de komende jaren nog heel wat meer dagjesmensen. Ik moet er niet aan denken. Nu al kun je vaak niet eens fatsoenlijk door de binnenstad lopen en fietsen zonder te stuiten op hordes wazig om zich heen kijkende toeristen. Zich totaal niet bewust dat ze in een stad zijn, waar inwoners zich gewoon milieuvriendelijk en volgens de geldende verkeersregels willen en mogen verplaatsen. Moet het nog erger worden en vooral: moet ons gemeentebestuur geld besteden om er nog meer te trekken? Nee, natuurlijk niet! Waartoe bestaat onze stad? Toch niet louter en alleen om touroperators en andere ondernemers in staat te stellen zich ten koste van de inwoners te proberen te verrijken? Toerisme is in deze periode niet meer iets dat bevorderd moet worden, maar dat compleet over de top dreigt te gaan ten koste van het klimaat en de leefbaarheid. Het moet gereguleerd worden en sterk beperkt. En dat apart poortje moet helemaal niet worden platgewalst en die monumentale kerk niet verziekt en andere plekken ook niet opgeleukt, zoals een nota bene Amsterdams bureau dat voorstelt. De binnenstad en de oude gebouwen zijn namelijk goed zoals het is. Punt uit.
F.M. Boon

Gerard Bal en Jan J. van den Berg sluiten concertreeks af met muzikaal vuurwerk

Gerard Bal treedt zaterdag 25 augustus samen met Jan J. van den Berg op in de Remonstrantse kerk

DELFT – Zaterdag 25 augustus geven Jan J. van den Berg en de Naaldwijkse organist Gerard Bal het laatste orgelconcert in de reeks concerten in de Remonstrantse kerk. De twee orgelvirtuozen spelen werk van Nicholas Carlton, Thomas Tomkins, Joseph Haydn en Adolph Hesse.

Door Alphons de Wit

"Wij kennen elkaar al vijftig jaar", zegt Jan van den Berg. "Toen Gerard 13 was stond zijn moeder bij me voor de deur met de vraag of ik haar zoontje les wilde geven. Dat wilde ik wel en Gerard bleek geweldig getalenteerd. Hij ging bij wijze van spreken met de week vooruit en deed heel goed zijn best. Ik heb hem uiteindelijk opgeleid voor het conservatorium en sinds die tijd zijn we bevriend. Elk jaar sluit ik samen met hem de serie concerten in de Remonstrantse kerk af. In de zomermaanden geef ik zes concerten en daarnaast verzorg ik in de Paastijd een passie concert en in de Kersttijd een Kerstconcert. Daarnaast is het concert ter gelegenheid van de jaarlijkse Bachherdenking bij velen bekend."

Geschiedenis
Van den Berg heeft een lange geschiedenis als organist in diverse Delftse kerken. "Ik ben begonnen als organist in de Nieuwe kerk. Toen ik 65 jaar werd moest ik met pensioen. Ik heb toen nog vijf jaar concerten kunnen geven in de Waalse kerk. Toen het orgel van die kerk gerestaureerd moest worden was de mogelijkheid om te concerteren daar ook verkeken. Toen ben ik naar het kerkbestuur van de Remonstrantse kerk gestapt met de vraag of ik daar terecht zou kunnen. Dat was geen probleem. In de Nieuwe Kerk gaf ik vanaf het Nieuwjaarsconcert elke week een concert. In de Remonstrantse kerk heb ik dat teruggebracht tot zes voorstellingen in de zomerperiode. Bij elk concert werken een of twee gastorganisten mee."

Programma
Bal en Van den Berg spelen naast werken van bekende buitenlandse componisten ook een aantal werken van vroegere Delftse organisten. "Denk daarbij aan Joop Schouten de organist van de vroegere Hippolytuskerk, Leen 't Hart van de Westerkerk en Dirk Jansz Zwart van de Nieuwe Kerk. Uiteraard komt er ook werk van mijn oude leermeester A.C. Schuurman aan bod."

Naast solowerken zullen Van den Berg en Bal ook een aantal werken voor vier handen spelen. "Dat lijkt ingewikkeld, maar dat valt wel mee. Je moet het natuurlijk wel goed oefenen met zijn tweeën. Het belangrijkste is uiteraard dat je gelijk speelt, anders is het geen gehoor. We studeren daar samen op op het orgel van de Remonstrantse kerk."

Diversiteit
Bij de samenstelling van het programma maakt Jan J. van den Berg een keuze uit het werk van verschillende componisten. "Vaak zit er iets van Bach in omdat Bach bij mij op de eerste plaats staat. Verder werk van de Franse componisten en veel koraalbewerkingen van Nederlandse signatuur. Ik mag ook graag werk spelen van Hendrik Andriessen. Dat is een van onze grote Nederlandse componisten. En het werk van mijn oude leermeester Adriaan Schuurman speel ik ook met veel plezier."

Entree
Het laatste concert in de Remonstrantse Génestetkerk aan de Oude Delft 102 vangt aan om 20.15 uur. De entreeprijs bedraagt 6,- euro en na afloop zijn, tegen betaling, CD's van Gerard Bal en Jan J. van den Berg te koop.

Oproepjes voor nieuwe rubrieken


Voor een aantal luchtige, nieuw op te starten rubrieken is de redactie van Delft op Zondag op zoek naar bijzondere verhalen. Voldoe jij zelf of iemand die je kent aan een van onderstaande oproepen? Stuur dan een mailtje naar redactie@delftopzondag.nl, met daarin je naam en woonplaats, telefoonnummer en wat meer informatie over de betreffende oproep!

Bijzondere hobbyisten
Heb jij de grootste collectie modelvliegtuigen of Disneyfiguren van Nederland, spaar je handtekeningen van BN'ers of zand van over de hele wereld? Word je wild van je verzameling oldtimers of sta je voor dag en dauw op om een bijzondere vogel te bekijken aan de andere kant van het land? Of heb je een andere hobby waar je het liefst de hele dag over praat? Wij horen het graag! Ben jij of ken jij een bijzondere hobbyist of heb je hier zelfs uiteindelijk je werk van gemaakt? Reageer dan snel!

Bijzondere tattoos
Leuk natuurlijk, een dolfijn of een yinyang-teken, maar bij sommige tattoos zit er een heel bijzonder verhaal achter. Liet jij de pootafdruk van je overleden hond tatoeëren, een bijzondere herinnering samen met je beste vriendin vereeuwigen op je lichaam of heb jij je hele lichaam volstaan met de definitieve plaatjes en vind je het niet erg om hiermee op de foto te gaan en erover te vertellen? Laat het weten, wij zijn benieuwd!

De mooiste
studentenkamers

Delft is een stad vol studenten, die allemaal ergens wonen. Daar zitten vaak pareltjes van studentenkamers bij, die niet veel mensen te zien krijgen. Woon jij in een oud monument en heb je je kamer ook in die stijl ingericht? Of hangt bij jou het hele jaar door de kerstversiering? Is je hele kamer in een kleur ingericht of ben jij gek van de 60's en zie je die stijl duidelijk terug in jouw studentenkamer? Wij komen graag bij je langs!

Bijzondere gezinnen
Zijn jullie een gezin dat anders is dan 'de standaard'? Hebben jullie bijvoorbeeld een enorm samengesteld gezin met acht kinderen, hebben jullie gezamenlijk een familie-muziekgezelschap opgericht waarin iedereen meespeelt, gaan jullie elke zondag met z'n allen koken in het bejaardentehuis of sport het hele gezin op hoog niveau? Laat van je horen!

Unieke reisverhalen
Reisde jij na 5 jaar sparen eindelijk af naar je droombestemming, maar bleek daar dat er niets te beleven was? Werd jij op dag 1 al overvallen en keerde je, een illusie armer, terug naar huis? Had jij een superleuk kampeerplekje gevonden midden in het bos waar het later bleek te wemelen van de bijen of beren? Of werd jij stapelverliefd op de plaatselijke surfleraar/serveerster en besloot je Nederland voorgoed achter je te laten, maar keerde je uiteindelijk toch weer terug? Wij zoeken bijzondere reisverhalen: Verhalen met een goede of minder goede afloop, dingen waar je (achteraf) om kan lachen, of niet. Alles mag!

Een tocht van Limburg naar Pijnacker… op de step

Mandy Kreuger op haar kickbike, klaar voor de grote steptocht. (foto: PR/tekst: ML)

PIJNACKER - Het is voor Mandy Kreuger begonnen op een kinderstep. Maar na veel trainen op haar al snel aangeschafte kickbike, staat de 31-jarige nu aan de vooravond van een tocht van 240 kilometer. Die leidt van het drielandenpunt in het Limburgse Vaals terug naar haar woonplaats Pijnacker.

Dit spektakelstukje is bedoeld om geld in te zamelen voor onderzoek naar en nieuwe geneeswijzen voor de ziekte Alzheimer. Haar vader Henk is één van de vele slachtoffers van deze Volksziekte nummer één. "Hoe de ziekte mijn relatie met mijn vader heeft beïnvloed? Nou, je leven staat in eerste instantie op z´n kop. Je weet niet wat er gaat gebeuren. Maar omdat je vader steeds wordt geconfronteerd met het feit dat hij bepaalde dingen niet meer kan, wordt hij afhankelijker. En daardoor wordt de band ook steeds sterker."

Machteloos
Minder vertrouwen, steeds onzekerder en alles gaat minder goed. Bovendien wordt bij patiënten met Alzheimer het korte-termijn-geheugen steeds minder. "Voor de omgeving wordt dit lastiger, want hij zal alles minstens twee keer zeggen, waar je dan ook weer twee keer op moet antwoorden. En toch staan we met z´n allen machteloos tegen deze achteruitgang."

Een echte kickbiker
Mandy is een echte kickbiker geworden. Het begon met een vriendin in de tuin. Die een dochter had met een kinderstep. "Zou jij niet ook eens zo´n step nemen", vroeg zij Mandy. En wat als een grapje begon werd werkelijkheid. Allebei hebben ze een kinderstep gekocht en daarmee zijn ze in Pijnacker gaan rond steppen. Dit werd steeds serieuzer, want ze bleken het leuk te vinden. Met de
inmiddels via Marktplaats aangeschafte kickbikes hebben ze vervolgens een tocht van 50 kilometer gemaakt, getiteld de Ride for the Roses. "En zelf heb ik al best gespierde benen gekregen, maar mijn tante is sportmasseur en gelukkig wil die mij elke week wel even masseren", zegt ze. "Naar aanleiding van de Ride for the Roses is het idee ontstaan om te gaan steppen om geld in te zamelen voor de Alzheimer stichting", zegt ze. "Ik heb mijn idee op de website gezet, waar voordat de tocht is begonnen overigens al meer dan 2.500 euro, mijn streefbedrag, is gedoneerd."

Uitgestippeld plan
En ze hoopt op nog veel meer… In aanloop naar de tocht die begint op woensdag 22 augustus, heeft Mandy veel getraind. Begonnen in maart, was het vervolgens elke woensdag raak. En natuurlijk heeft ze al een heel plan uitgestippeld. De eerste dag stept ze vanuit Vaals een stukje door België en na 80 kilometer overnacht ze in een hotel in het Belgische plaatsje Ham. De tweede dag stept ze 95 kilometer en overnacht ze bij een vriendin in Oudenbosch. En de derde dag bestaat uit 65 kilometer steppen richting Pijnacker. "Voor onderweg heb ik veel energybars ingeslagen, ik zal elke dag een banaan eten, ontbijtkoek en natuurlijk voldoende water drinken. Maar ik ga zeker ook wel afstappen om te lunchen in een eethuisje. "En ik ben er al achter gekomen, maar de laatste dag zullen mijn vader en zus mij als verrassing op de fiets escorteren terug naar Pijnacker."
En dat is dus Henk, Alzheimer-patiënt, die aan zo veel mogelijk onderzoeken mee doet voor een toekomst zonder Alzheimer. Niet voor zichzelf, maar voor de volgende generatie…

Helpende handen gezocht voor de SWOP

Maaltijdvoorziening is een van de diensten die de SWOP aanbiedt.

Kwetsbare mensen in Pijnacker, Nootdorp en Delfgauw ondersteunen en helpen waar ze kunnen, dat proberen de medewerkers en vrijwilligers van de SWOP, Stichting Welzijn en Ondersteuning Pijnacker-Nootdorp, al vijftig jaar. Maar ze kunnen wel wat extra helpende handjes gebruiken.

Josita Woesthuis en Tanja van der Ark zijn beide sociaal werker bij de SWOP en zetten zich beiden al jaren in voor deze doelgroep. BMO (Bureau MantelzorgOndersteuning) en BVW (Bureau VrijwilligersWerk) zijn een onderdeel van deze stichting. De SWOP werkt bovendien binnen de gemeente nauw samen met Bibliotheek Oostland en Stichting Jeugd- en Jongerenwerk Midden-Holland. Samen met deze netwerkpartners proberen zij kwetsbare mensen zo goed mogelijk te ondersteunen. "We zien dat veel ouderen steeds langer thuis moeten blijven wonen", vertelt Josita. "De SWOP probeert de ouderen zo lang mogelijk thuis te laten wonen en ze ook nog mee te laten doen in de samenleving. Op deze manier blijft het niet alleen haalbaar, maar ook leuk om thuis te blijven wonen"

Activiteiten
"Sociaal contact is een belangrijk onderdeel binnen onze stichting", geeft Tanja als voorbeeld van de dingen die de SWOP onderneemt. "We organiseren activiteiten waar mensen elkaar kunnen ontmoeten, bijvoorbeeld lunches, koffieochtenden, en bewegingsactiviteiten zoals gymgroepen. De sociale contacten zijn erg belangrijk voor mensen die ouder worden en die contacten niet meer uit hun directe vrienden- of familiekring kunnen halen." "Het is ook meer dan een gymgroep", vult Josita aan. "Je hoort ergens bij en je wordt gemist als je er niet bent. Dat geeft een goed gevoel. Overigens kunnen niet alleen ouderen bij ons terecht, ook jongere mensen die hulp nodig hebben kunnen een beroep op ons doen."

Jubileum
Dit jaar viert de SWOP haar vijftigjarig bestaan. Omdat het een groots jubileum is, organiseert de SWOP al het hele jaar door leuke feestactiviteiten. "We hebben al heel gezellige muziekmiddagen gehad en een Pubquiz over de gemeente georganiseerd", vertelt Tanja. "Eind september vinden in alle drie de woonkernen lezingen plaats van het Historisch Genootschap Oud-Pijnacker en Noitdorpsche Historiën."

Diensten
Naast de activiteiten, biedt de stichting ook diensten aan. "Een hele lijst!", lacht Josita. "Zoals de boodschappendienst, bezoekdienst, medisch vervoersdienst, hulp bij administratie, computercursussen, noem maar op. Daar zijn een heleboel vrijwilligers voor nodig. Zonder hen zijn we nergens. We hebben voor bepaalde diensten echt dringend wat helpende handen nodig. Zo zijn bezoekvrijwilligers van harte welkom, chauffeurs voor het rondbrengen van boodschappen, en telefonistes voor in het hoofdgebouw De Schakelaar in Pijnacker. We zoeken ook een vrijwillige assistent beheerder voor onze drie locaties in Pijnacker en Delfgauw."

Kijk op www.swop.nl voor alle openstaande vrijwilligersvacatures.

Huis te koop wordt deze week aangeboden door Roepman Makelaardij

SONY DSC

DELFT - Lara en zoon Thomas wonen met z´n tweetjes in dit appartement op de elfde verdieping. Het is een vijf-kamer-woning in een complex in de groene wijk Voorhof.

Een keurig onderhouden appartement, dat voor moeder en zoon nu iets te groot geworden is. De ouders van Thomas zijn inmiddels gescheiden. "Voor ons werd het daarom tijd om naar een kleinere woning op zoek te gaan", zegt Lara. "Het is een huurwoning in de Poptahof geworden, want we hebben dit altijd een heerlijke wijk gevonden."
Toen het gezin hier twaalf jaar geleden, vanuit hun voormalige woning aan de Burgemeestersrand kwam wonen, hebben ze veel moeten opknappen. "Deze flat was daarvoor een studentenwoning, dus we hebben alles moeten opknappen."
Met het plaatsen van een nieuwe keuken, een moderne badkamer, het wegslaan van een muurtje bij de keuken en het verwijderen van de glazen wand tussen de gang en de woonkamer was de grootste slag geslagen. "Van één van de bergkasten hebben we een echte inloopkast gemaakt, waar we al onze kleding kwijt kunnen", zegt ze.
Een videofoon laat meteen zien wie er beneden voor de deur staat. In de afgesloten centrale entree zijn een trappenhuis en het liftportaal. Eenmaal op de elfde verdieping, kom je bij de entree van slechts twee woningen. Er is dus geen galerij en dat vindt Lara wel zo prettig. Kom je door de voordeur van het appartement, dan sta je in een grote centrale ruimte. Met rechts de moderne keuken voorzien van diverse inbouwapparatuur, zoals een vijf-pits gaskookplaat met een afzuigkap, een oven, een vaatwasser van nog geen jaar oud, en een Amerikaanse koelkast. "Die koelkast en oven met gaskookplaat blijven overigens staan", zegt Lara.
De woonkamer is ongeveer 36 vierkante meter. Het is er erg licht, want deze is gesitueerd op het zuiden. "We vinden het echt fijn dat we helemaal boven wonen, want je hebt een prachtig uitzicht. In de zomer, maar ook met het vuurwerk en ook als het onweert kijk je je ogen uit."
Aangrenzend is er een achterslaapkamer. Je zou hier een wandje weg kunnen halen, zodat er een ruime zijkamer ontstaat. Vanuit de kamer kom je via een schuifdeur op het royale en zonnige balkon, met een vrij uitzicht in het groen. Er is ook een zeembalkon over de volle breedte van de woonkamer. "Hier achter hebben we enkelglas, want hier schijnt de zon genoeg", zegt Lara. "De kamers aan de voorkant hebben allemaal dubbelglas, dus goed geïsoleerd in de wintermaanden." Naast de keuken is er nog een voorslaapkamer. En verderop nog twee slaapkamers. De badkamer is voorzien van een bubbelbad, een dubbele wastafel en een stoom-douche-cabine. Er is een aparte toiletruimte en een berging met de wasmachine- en droger-opstelplaats. "Het is een heerlijke woning, we waren hier het liefst gebleven", zegt Thomas. Er is een ruime fietsenberging in de onderbouw, bereikbaar via aparte toegangen. Het is een woning in de voormalige Shell-flats, waarbij het groot onderhoud goed in orde is en waar een tien-jaren-plan aanwezig is. "De buren gaan goed met elkaar om. We hebben ieder jaar in januari een Amerikaanse borrel. Bovendien is er een huismeester, die ieder klusje kan opknappen."
Door de gunstige situering zijn de snelwegen snel bereikbaar, en dus ook Rotterdam-The Hague Airport.

ZO makelaars is vernieuwend en helpt u met het aankopen van een woning!

Kandidaat-makelaar Manon Balkenende, klaar voor de aankoopafspraak.

ZO Makelaars staat er om bekend open te staan voor vernieuwing in de makelaardij. Het makelaarsteam bestaat uit Pascal de Roo, Manon Balkenende en Lorenzo de Roo. "Wij zijn een klein team", vertelt Manon. "Met een open werkvloer is er binnen ons team een snelle communicatie." ZO Makelaars is in 2016 en 2017 beoordeeld als Beste Makelaar van Delft, vanuit de NVM-afdeling Haaglanden. Deze afdeling houdt elk jaar een inventarisatie aan de hand van de reviews op Funda. "Hier in Delft zijn we tot twee keer toe als beste uit de bus gekomen", zegt Manon. "Eén van onze goede punten: de korte communicatielijnen met onze klanten. Wij proberen elke keer nieuwe ideeën uit te werken en dit toe te passen. Met onze What'sApp groepen hebben we directe lijnen met onze klanten. In het hele traject houden we elkaar op de hoogte, de makelaar en de verkoper of koper - bij eventueel een aankooptraject. Werkt heel prettig." Dit maakt ook dat ZO Makelaars na vijven nog bereikbaar is en dat wordt erg op prijs gesteld. "Klanten zien ons graag dit stapje extra doen en dat wordt zeer gewaardeerd", zegt Manon. Het kantoor heeft gemiddeld een 9,5 voor de ver- en aankoopservice. Een cijfer waar het team erg blij mee is. "Andere sterke punten die genoemd zijn, meedenkend in oplossingen, drie duidelijke pakketten waardoor je precies weet hoeveel het kost om bij ZO makelaars uw woning in de verkoop te plaatsen, geen verrassingen achteraf. Wij vinden het belangrijk om snel te kunnen schakelen, ook nu met de hectische huizenmarkt. Per klant is een aangepaste tactiek nodig. Acht van de tien woningen gaan boven de vraagprijs weg, maar is de woning dat waard?" Vooral bij het aanvragen van een hypotheek is het belangrijk om niet teveel te betalen voor de woning. Hierover geeft ZO Makelaars meer advies tijdens een aankoopafspraak. Info: (015) 212 99 88, www.zomakelaars.nl.

Guilty Pleasure
Extravaganza:
DJ Cassus & DJ Leroy Joy

Zaterdag 18 augustus
Tijd: 23.55 uur
Locatie: Steck, Kromstraat
Entree: 4 euro

Doelenplein Live!
Jansen & de Vries

Zondag 19 augustus
Tijd: 15.00 uur
Locatie: Doelenplein
Entree: gratis

Filmzomer:
Mektoub, my love:
canto uno

Dinsdag 21 augustus
Tijd: 20.00 uur
Locatie Filmhuis Lumen
Entree: 9 euro

Orgelconcert
Donderdag 23 augustus
Tijd: 20.00 uur
Locatie: Oude Kerk
Entree: 10 euro

Michael Varekamp (jazz)
Vrijdag 24 augustus
Tijd: 20.30 uur - 23.00 uur
Locatie: Rietveld Theater
Entree: gratis

Jazz bij de Oude Jan
Vrijdag 24 en zaterdag 25 augustus
Tijd: 16.30 uur
Locatie: Café de Oude Jan
Entree: gratis

Orgelconcert
Zaterdag 25 augustus
Tijd: 20.15 uur - 21.15 uur
Locatie: Oude Delft 102
Entree: 6 euro

Jazz aan de waterweg bigband
Zaterdag 25 augustus
Tijd: 20.30 uur - 23.00 uur
Locatie: Rietveld Theater
Entree: gratis

Good Busy Blvd:
DJ Friss & DJ Maddog

Zaterdag 25 augustus
Tijd: 23.55 uur
Locatie: Steck, Kromstraat
Entree: 4 euro

Funkytown
Zaterdag 25 augustus
Tijd: 23.00 uur
Locatie: Bierfabriek Delft
Entree: 16 euro

Brunchen en borrelen bij WestCord Hotel Delft

Iedere laatste donderdag van de maand is het WestCord Thirstday's. Foto: Esdor van Elten

Elke eerste zondag van de maand vindt er traditiegetrouw de familiebrunch plaats in het hotel. De eerstvolgende vindt plaats op zondag 2 september! Heerlijk gezellig brunchen met de familie en/of vrienden, een mooie manier om even bij te kletsen en te genieten van overheerlijke gerechten. Ook aan de kids is gedacht!
Elke laatste donderdag van de maand, van 17:00 uur tot 20:00 uur, organiseert WestCord Hotel Delft de 'WestCord ThirstDay's'! De zesde editie gaat plaatsvinden op 30 augustus! Onder het genot van een drankje en een hapje wordt gevierd dat het bijna weekend is. Kom gezellig met je collega's en/of zakenrelaties netwerken of gewoon even bijkletsen! Je hoeft alleen je drankjes af te rekenen, WestCord zorgt voor bitterballen en een DJ, parkeren is gratis voor het hotel!

Gezellig eten voor een zacht prijsje

Peter en Marijke verwelkomen u graag! Foto: Esdor van Elten

Kegel- en Partycentrum Kalf de Gaech aan de Mozartlaan is het adres voor een lekkere (maand)maaltijd en een gezellig avondje uit.

Peter Kalf en zijn vrouw Marijke ontvangen hun gasten met gemoedelijke professionaliteit. Natuurlijk kun je hier prima à la carte eten, maar er zijn meer mogelijkheden. Op zondag is er een dagschotel voor 12 euro 50.
Eens in de maand kunt u aanschuiven bij de Maandmaaltijd: Voor 8 tot tien euro kunt u onbeperkt van het hoofdgerecht genieten.
Maar het is wel eten wat de pot schaft. "Dat kan van alles zijn", aldus Peter: Stamppot, een spaghettischotel of een warm en koud buffet.

Op www.kalfdegaech.nl of op onze facebooksite kondigen we van te voren aan wat er op tafel komt!

Voordelig genieten bij Willem van Oranje

Bij Willem van Oranje heb je al een driegangenmenu voor maar 19 euro 75. Foto: Foto:

Voor een heerlijk en niet te duur driegangendiner kunt u terecht bij Willem van Oranje. Driegangenkeuzemenu voor 19 euro 75, maar gerechten ook los te bestellen.
Voorgerechten 6 euro: Gamba's "Pil pil", Zalmtartaar, Carpaccio, Salade "de Bourgondiër", Tomatensoep, Bruschetta's, Proeverijtje.

Hoofdgerechten 15 euro 95: Saté (250 gram), Diamanthaas, Jack's pork belly, Zalmfilet, Zeebaars, Heilbot, Pastasalade, Zeegroenten burger, Schnitzel (300 gram) "van het moment", Kinderbox (8 euro). Alle hoofdgerechten worden geserveerd met groenten en dikke friet.

Nagerechten 6 euro: Citrus Crème brûlée, Vanille hangop, Limoen cheesecake, Sorbet coupe, Tiramisu, Proeverijtje van desserts, Kaasplankje met vijgenbrood en chutney.

Voel je thuis bij de Bierfabriek

Bierfabriek is brouwerij en restaurant in één (Foto: Esdor van Elten) Foto: Esdor van Elten

Bierfabriek is brouwerij en restaurant in één. We brouwen onze eigen bieren en serveren bourgondische gerechten van een eenvoudig, maar met zorg samengesteld menu.

Absolute must-have is de signature dish; het langzaam gegaarde boerderijkippetje van de BBQ. Dat jij je thuis voelt, is bij ons het allerbelangrijkst. Daarom mag je de biertjes zelf tappen aan onze taptafels, het kippetje met je handen eten en de schillen van de gratis pinda's op de grond gooien. De bieren worden gebrouwen in de brouwerij midden in het restaurant. Een absolute eyecatcher zodra je binnenkomt. De bieren die er worden gebrouwen zijn de Bianco, een blond biertje, Rosso, een rode ale en de NERO, een donkere porter. De Puur; een ongefilterde pilsener wordt speciaal voor Bierfabriek gebrouwen.

Boeken- en creamarkt
Zaterdag 18 augustus
Tijd: 09.30 uur - 16.30 uur
Locatie: Winkelcentrum
Delfgauw
Entree: gratis

Zomers danscafé:
stijldansen

Zondag 19 augustus
Tijd: 20.30 uur - 23.00 uur
Locatie: Buitenwatersloot 327
Entree: 4 euro per persoon

Kunst aan de Vliet
Zondag 19 augustus
Tijd: 15.00 uur
Locatie: Galerie Inkt,
Choorstraat 29
Entree: gratis

Spreekuur Ouderenadvies
Dinsdag 21 augustus
Tijd: 10.00 uur - 11.00 uur
Locatie: AH Nootdorp,
Lange Baan 6
Entree: gratis

Strandtas versieren
Woensdag 22 augustus
Tijd: 13.00 uur - 16.00 uur
Locatie: Museum Prinsenhof
Entree: 1 euro

Lezing 1e Wereldoorlog
Woensdag 22 augustus
Tijd: 19.30 uur
Locatie: Kerkweg 24,
Pijnacker
Entree: gratis

Computercafé
Woensdag 22 augustus
Tijd: 10.00 uur - 11.30 uur
Locatie: Keijzershof, Pijnacker
Entree: 1 euro per half uur

Dorpentoernooi (voetbal)
Donderdag 23 augustus
Tijd: 19.30 uur
Locatie: Sportlaan 4, Pijnacker
Entree: gratis

Kringloopmarkt
Zaterdag 25 augustus
Tijd: 10.00 uur - 14.00 uur
Locatie: Kasteellaan,
Schipluiden
Entree: gratis

Monumentaal naar
Scheveningen

Zaterdag 25 augustus
Tijd: 10.00 uur - 16.30 uur
Locatie: Hooikade, Delft
Entree: 25 euro / 15 euro

Doelenplein Live: Hipshake blues!

Jansen en De Vries spelen de platanen van het terras tijdens Doelenplein Live!

DELFT - Jansen en de Vries is een rootsduo met een stijl geworteld in de muziek afkomstig uit het Memphis en Chicago van de jaren '40 en '50. De elektrische en akoestische gitaar zijn voor rekening van Meneer de Vries. Meneer Jansen hanteert de bluesharp en is de zanger van de twee. Door het gebruik van vintage-apparatuur wordt gestreefd naar een compacte, dynamische sound die deze muziek weer spontaan en fris laat klinken. De passie die het duo aan de dag legt, zorgt er voor dat er een energieke en aanstekelijke performance ontstaat. Naast blues worden er ook muzikale uitstapjes gemaakt richting andere muzikale genres uit deze vroege, elektrische periode. Jansen en de Vries spelen op zondag 19 augustus onder de platanen van het Doelenplein tussen de terrassen van GRK en Zo en LEF in. Aanvang: 15.00 uur. Gratis entree.

Van zingen word je blij én slim!

Kinderen leren spelenderwijs hun stem goed gebruiken en muzikaliteit ontwikkelen.

Kom ook zingen bij de Koorschool Delft. Het is hartstikke leuk om te doen en je wordt er ook heel slim van!

Zingen is gezond en muziek maakt slim! Wetenschappelijke onderzoeken bewijzen het keer op keer. En het is ook nog eens ontzettend leuk om (samen) te doen. Bij Koorschool Delft leren kinderen – en ook volwassenen – goed zingen. Voor kinderen van 4 t/m 18 jaar zijn er verschillende koorklassen die aansluiten bij hun leeftijd en ontwikkeling. Kinderen leren spelenderwijs hun stem goed gebruiken en muzikaliteit ontwikkelen. De lessen starten vanaf 3 september. Voor volwassenen zijn er workshops, koorprojecten, lezingen, etc.

Kijk voor alle informatie en inschrijving op www.koorschooldelft.nl. Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar.

Groot zomerfeestspektakel in Tanthof

Natuurlijk zijn de beestjes ook aanwezig op de kinderboerderij!

Op zaterdag 25 augustus is er weer een supergaaf zomerfeest op kinderboerderij en waterspeeltuin Tanthof!

Het Zomerfeest is een groot spektakel op de Kinderboerderij en Waterspeeltuin Tanthof. Wat dacht je van een rondje op de pony rijden? Of springen op het springkussen? Je kunt er langs de leuke kraampjes lopen en fantastische spellen spelen zoals stokvangen, hoefijzer werpen en een XL sjoelbak. Voor 3,00 euro kan je een activiteitenstempel kopen die toegang geeft tot alle spellen, het springkussen en de stormbaan. Het zomerfeest op kinderboerderij en waterspeeltuin Tanthof vindt plaats tussen 10.00 uur en 17.00 uur en is goed te bereiken via de hoofdingang aan de Kalfjeslaan of (alleen deze dag) via de ingang aan de Abtswoude.
Meer informatie via
www.kinderboerderijtanthof.nl

Wilt u iets organiseren tijdens Lichtjesavond?

Wilt u een activiteit organiseren? Meld het aan! (Foto: Christian Kalse) Foto: Christian Kalse

Het lijkt nog ver weg: maar op de achtergrond wordt er al maanden gewerkt aan het grootste evenement van Delft: Lichtjesavond. Op dinsdag 11 december bruist de binnenstad van de winterse gezelligheid. De Lichtjesmarkt, optredens, ontsteking van de lampjes in de kerstboom, kinderactiviteiten; er is van alles te doen.

Wilt u iets organiseren of wilt u optreden? Stuur dan voor 31 augustus uw aanvraag in. Evenementen en communicatiebureau De Burgemeesters heeft de organisatie en productie van Lichtjesavond overgenomen en is daarmee verantwoordelijk voor de twintigste jubileumeditie. Wilt u als plein, straat of individu iets organiseren, meld het dan voor 31 augustus aan via www.deburgemeesters.nl/lichtjesavond. Wil je als artiest optreden op Lichtjesavond, ook dat kan je aanmelden via de link.

Thin White Duke in Rietveld Theater

Bestel je kaarten via www.rietveldtheater.nl (Foto: Julia Bo Heijnen) Foto: Julia Bo Heijnen

Zondagmiddag 26 augustus staat het Rietveld Theater in het teken van David Bowie. Thin White Duke - een Nederlandse David Bowie tribute band, speelt een 2 uur durend concert, waarin alle hits, uit alle decennia aan bod komen.

Bowie wordt dan ook gezien als een van de meest invloedrijkste popartiesten van de muziekgeschiedenis vanaf de jaren 60 tot nu. Thin White Duke is dé David Bowie Tributeband. Met een charismatische frontman, een Sound-a-like met een performance die je publiek ook echt meekrijgt. Geflankeerd door een 7-koppige band van ervaren muzikanten en achtergrondzangeressen. Thin White Duke neemt je mee op een muzikale rondreis door de diverse decennia waarin Bowie popgeschiedenis schreef.

Cartridge Corner: dé printerspeciaalzaak van Delft

Hans van Dijk met een premium-cartridge. "Gegarandeerd even goed als de originele exemplaren."

DELFT - Hans van Dijk van Cartridge Corner vult niet alleen inktcartridges. Eigenlijk is Cartridge Corner de one-stop-shop voor alles wat met inkt en toners te maken heeft.

Cartridges voor uw inktjetprinter zijn duur, zeker als u altijd de originele cartridges van de printerfabrikant koopt. Gelukkig kunt u bij Cartridge Corner uw lege inktpatroon inruilen voor een hervuld exemplaar en dat is stukken goedkoper. "En het is bovendien ook milieubewust. Hergebruik zorgt voor minder afval in het milieu." Wie denkt dat Hans dagelijks met een spuitje zit te priegelen om er nieuwe inkt in te spuiten heeft het mis: "We gebruiken allerlei moderne machines om de cartridge, van binnen en van buiten, helemaal schoon te maken. We sprayen de printkop en vervolgens wordt de patroon onder vacuüm gevuld. Zo is de cartridge altijd maximaal gevuld en presteert hij altijd net zo goed als een nieuwe. "Na het vullen testen we ze allemaal."

Goed advies
Particulieren lopen vaak even bij de Cartridge Corner langs. Behalve cartridges nemen ze vaak meteen nog wat andere supplies mee, zoals een kabeltje voor PC of telefoon, een geheugenkaartje of een oplader. Of ze komen voor een kleine reparatie of voor een goed advies. Voor bedrijven heeft Hans de service Printermanager.nl, voor onbezorgd printerbeheer: "Wij houden op afstand de printers in de gaten en op het moment dat de inkt of toner dreigt op te raken zorgen wij voor een nieuwe. Zo hoeft u nooit meer patronen op voorraad te hebben. Dat doen wij voor u. We hebben ook onze eigen premium-cartridges. "Gegarandeerd even goed als de originele exemplaren, maar dan veel voordeliger." De monitorservice is er voor alle moderne printers, van vrijwel ieder merk.

Computerstoringen
Sinds kort kunt u bij Cartridge Corner ook terecht voor netwerkbeheer en het oplossen van computerstoringen. Dat doet Hans niet zelf: "Dat is mijn knowhow niet." Hans werkt daarvoor samen met het computerbedrijf ICT-bedrijf Bon-ICT. "Door deze samenwerking kan ik een bredere service bieden." Het bewijst dat Cartridge Corner niet blijft stilstaan in haar ontwikkeling: "We bestaan nu 14 jaar en we zijn de enige in Delft die is overgebleven. Dat is niet toevallig. Dat is omdat we goed werk leveren!"

Meer informatie
Krakeelpolderweg 44
2613 NW Delft
Tel.: 015 - 212 00 50
email: info@cartridgecorner.nl
www.cartridgecorner.nl

Fietsplus Delft biedt net dat beetje extra

Het team van Fietsplus Delft maakt fietsen bijzonder

Fietsplus Delft is niet
zomaar een fietsenwinkel.
Nee, Fietsplus Delft maakt fietsen bijzonder.

De plus in de naam staat voor beter, snel, kwaliteit én service. Als enige in Delft hebben ze fietsen van het Amerikaanse topmerk Trek in huis. De Tour de France kijker weet genoeg, want team Trek / Segafredo, met als blikvangers allrounder Bauke Mollema en sprinter John Degenkolb, liet zich vaak genoeg 'van voren' zien. Trek is een merk waarbij u levenslang garantie krijgt op het frame. De modellen van Trek variëren sterk in prijs. Het 'instapmodel' kost ongeveer 600 euro. Voor de echte sportieveling die wat over heeft voor zijn (wieler)sport is er een hele lichte full carbon fiets van slechts 4,5 kilogram voor 4000 euro.
Andere merken die bij Fietsplus Delft staan te blinken zijn: Union, Multicycle, Pointer, Dahon (leidend op het gebied van vouwfietsen) en Cortina. Multicycle is een nieuw Nederlands fietsenmerk, kwalitatief vergelijkbaar met Koga Miyata. Multicycle staat voor passie, techniek en persoonlijke aandacht van A tot Z. Fietsen van Multicycle worden in eigen huis ontwikkeld, samengesteld en afgemonteerd. Letterlijk op maat gefabriceerd, want elk model wordt 'designed around you', Handgemaakt en licht van gewicht.
Natuurlijk heeft Fietsplus Delft ook een assortiment e-bikes. In de prijsklasse van 1299 euro tot 2100 euro kunt u kiezen uit een model van Trek, Multicycle, Union of Pointer. U zoekt een bakfiets? Fietsplus Delft heeft een elektrische variant van BIG Bicycles.
Ook op het gebied van reparaties staat Fietsplus Delft haar mannetje. Want, voor binnenband reparaties de goedkoopste binnen Delft, slechts 14,95 euro. Fietsplus Delft is ook servicepunt voor Fietsenwinkel.nl en Gazelle.
Student in Delft? Vraag naar de speciaal geprijsde 'studentenband'. Goedkoop in aanschaf, maar van uitstekende kwaliteit. Ook voor anti-lekbanden is Fietsplus Delft het juiste adres, met prijzen variërend van 29,95 tot 39,95 euro. Bij aankoop van een nieuwe fiets krijgt u een service- en garantiekaart: drie onderhoudsbeurten, waarvan de eerste gratis!
Op zoek een tweedehands brikkie? Fietsplus Delft heeft gebruikte fietsen staan in diverse prijsklassen.
Fietsplus Delft is voornamelijk gespecialiseerd in All Terrain Bikes (ATB), race- en stadsfietsen. Loop eens binnen en maak een proefrit op een van de beschikbare modellen.
Hou ook de Facebookpagina van Fietsplus Delft scherp in de gaten, want daar komen geregeld leuke acties langs.

Fietsplus Delft, Coenderstraat 4
015-7503193 www.fietsplusdelft.nl

Zaterdag 25 augustus is er van 10.00 uur tot 14.00 uur een kringloopmarkt in het Jeugdhuis aan de Kasteellaan in Schipluiden. Heerlijk rondsnuffelen tussen allerlei tweedehands spullen en boeken. De kringloopmarkt heeft van alles in huis: veel gesorteerde boeken, elektrische apparaten, tassen, fotolijsten, lampen, cd's, mandjes, kleine meubeltjes, dvd's, puzzels, grammofoonplaten of een leuk gezelschapsspel. De opbrengst is voor het onderhoud van de dorpskerk! Informatie: 015-3809482 of mail: toneijk@live.nl n Wilt u boeken lezen over geschiedenis die u bijblijven, daarover inspirerende gesprekken voeren en nieuwe mensen ontmoeten? Er zijn plaatsen vrij in een leesclub geschiedenis in Delft. De leesclub, die is opgericht door de landelijke organisatie Senia, komt zes keer per seizoen bij elkaar op vrijdagmiddag, roulerend bij de deelnemers thuis. De leesclubs geschiedenis van Senia kiezen uit een door historici samengestelde, gevarieerde literatuurlijst van Senia. De lijst bevat boeken over historische thema's, van de vroege oudheid tot de hedendaagse geschiedenis. De boeken worden besproken aan de hand van leeswijzers met discussievragen die het gesprek in de groep houvast bieden. Voor meer informatie kunt u terecht bij de contactpersoon van de leesclub, Hans van der Linden, te bereiken via email jalinden@caiway.nl of telefoon 06-45757601. n Tot en met 8 september vindt een leuke uitwisseling plaats tussen kunstenaars van Galerie Inkt Delft en Galerie ArtiBrak in Voorburg. Daardoor ontstaat in elke galerie tegelijkertijd een buitengewone tentoonstelling: Kunst aan de Vliet, de waterweg die Delft en Voorburg verbindt. Bij Galerie Inkt Delft wordt een grote diversiteit aan bijzondere kunstwerken getoond door circa 25 kunstenaars van Galerie ArtiBrak. Zij laten werken zien die gemaakt zijn in verschillende technieken, waarvan een groot aantal ruimtelijke kunstwerken in diverse materialen. Deelnemende kunstenaars zijn onder anderen Tilly Egberts, Lynette de Vries en Suus Zweekhorst. Bij Galerie ArtiBrak exposeert een zelfde aantal kunstenaars uit Galerie Inkt Delft met recent werk in diverse technieken. Openingstijden: donderdag en vrijdag 12.30 uur - 17.30 uur, zaterdag: 12.00 uur - 17.00 uur. n Op zondag 26 augustus organiseert Bowlingcentrum 't Karrewiel een reünie voor oud-leden. Een aardig aantal oud-leden van het vroege begin heeft zich al gemeld. Op deze dag wordt ook een vriendschappelijk toernooi georganiseerd voor de leden en oud-leden. Oud-leden worden verzocht zich aan te melden via: 35jaarbvkd@ziggo.nl n Elke woensdagochtend staan vrijwilligers van de SWOP van 10.00 uur tot 11.30 uur klaar bij het Computercafé in welzijnscentrum Keijzershof (Pijnacker) om u op weg te helpen met uw laptop, tablet, PC of smartphone. Heeft u vragen of hulp nodig? Loop even binnen. Kosten: 1 euro per half uur.n Zaterdag 25 augustus organiseert Dorcas Hulp Delft een kledingactie voor de allerarmsten in Oost-Europa, Afrika en het Midden-Oosten. Van 10.00 uur - 12.00 uur kan kleding, dekens en schoeisel worden gebracht in Delft, Pijnacker, Delfgauw. Zie voor inzamelingsadressen www.dorcashuldelft.nl n

Preventief uw ogen onderzoeken bij Specsavers

Loop eens binnen bij Specsavers in Delft Centrum of in De Hoven!

Sinds april 2018 is Specsavers Delft begonnen met het aanbieden van preventieve ooggezondheidsonderzoeken in de winkels in Delft Centrum en in De Hoven. Dit onderzoek is iets anders dan de reguliere oogmeting die u van de bekende opticien en audicien gewend bent.

Tijdens een oogmeting wordt bekeken of uw sterkte is veranderd en kunnen medewerkers middels de spleetlamp zaken constateren zoals een vertroebeling van de ooglens. Tijdens het preventieve ooggezondheidsonderzoek wordt door de medewerkers de gezondheid van uw oog onderzocht. De ervaren optometristen, die al jaren bij Specsavers werken, zijn heel blij dat ze nu ook een speciale camera tot hun beschikking hebben om een foto van de binnenkant van uw oog te maken. Deze foto bekijken zij en vervolgens bespreken ze met u als klant wat zij zien. Zo kunnen in een vroeg stadium diabetes, glaucoom, macula degeneratie en andere aandoeningen geconstateerd worden, onder controle gehouden worden en indien nodig kan Specsavers u doorverwijzen naar de huisarts of oogarts.
Voor iedereen die een familielid heeft met één van bovengenoemde aandoeningen is het aan te raden om eens zo'n onderzoek bij Specsavers te doen. Maar ook als u gewoon geïnteresseerd bent in de gezondheid van uw ogen is dit onderzoek zeker aan te raden. Om een onderzoek in te plannen kunt u een van de winkels bellen, even langskomen, of via www.specsavers.nl zelf uw afspraak inplannen in de online agenda. Het onderzoek duurt circa 20 minuten. De kosten van het onderzoek bedragen in deze aanvangsperiode slechts 29 euro.

Specsavers Delft centrum: Brabantse Turfmarkt 80, Specsavers De Hoven: Martinus Nijhofflaan 38

Creatieve workshop in en met de natuur

Buiten in de natuur werken werkt ontspannend, volgens Karlien van Haagen

Deze zomervakantie biedt Karlien van Haagen van Natuur Verbindt creatieve buitenworkshops aan. Vind u het fijn om buiten te zijn en ook iets te maken? Geef u op en doe mee met deze workshop.

In deze workshop gaat u een mandala in de natuur maken en eerst een rondje wandelen in het Arboretum van Delft om op zoek te gaan naar inspiratie en een mooie plek om deze neer te leggen.

Natuurlijk materiaal
De mandala wordt gevormd met natuurlijk materiaal dat u vindt in en om de tuin. Tijdens een drankje in het restaurant van de kinderboerderij wordt de compositie bedacht die wordt neergelegd op een zelf gekozen plek in het Arboretum. Hier zal de mandala blijven liggen. Door middel van een foto wordt de compositie voor thuis als herinnering bewaard.

Ontspanning
Buiten in de natuur werken en je concentreren op iets dat je aan het maken bent is heel ontspannend en haalt je even uit je dagelijkse ritme. Bovendien werkt het nog eens versterkend omdat in de natuur zijn ook een positief effect heeft op je gezondheid.

Algemene informatie
De workshop vindt plaats op woensdag 22 augustus.
Tijd: 15.00 tot 17.00 uur.
Locatie: Arboretum, heempark in Delft. Het heempark is gelegen aan de Korftlaan.

Meedoen met de workshop kan voor 17,50 euro per persoon, inclusief materiaal en een drankje.

Meer informatie en opgeven kan via Karlien van Haagen: 06 271 281 95. Of mail naar: karlien@natuurverbindt.nl

Kom heerlijk recreëren bij Alpine Sports

Zaterdag 1 september is de jaarlijkse open dag van 12.00 uur tot 17.00 uur.

Velen van u kennen Alpine Sports waarschijnlijk al. Voor degenen die ons niet kennen: Wij zijn een bedrijf waar je lekker kunt recreëren.

Van oudsher als ski- en snowboardschool gestart, inmiddels uitgegroeid tot een bedrijf waar je ook prima het kinderfeestje van uw kind kunt houden, zo ook uitstekend een bedrijfs- of familiefeest. Maar je kunt er naast de ski- en snowboardlessen ook je wintersportvakantie boeken. Kortom, vele mogelijkheden met altijd een winters tintje erbij.

Kinderfeest
De populaire Happy Kids party is een twee uur durend evenement waarbij de kinderen gaan sleeën, tuben, trampoline springen en echte Tiroolse spelletje gedaan worden. Maar er kan ook een enkel uurtje tuben of bijvoorbeeld sleeën geboekt worden


Ski- en snowboard
Sinds 1995 kunt u leren skiën of snowboarden, maar ook als gevorderde wintersporter kunt u komen trainen voor de techniek en conditie.

Bedrijfs- of familiefeest
Iets te vieren? Wij bieden op maat gemaakte arrangementen aan. Met of zonder activiteiten, een uitgebreid buffet of simpele hapjes? Alles is mogelijk.

Familie wintersport
Met de familie op wintersport? Wij bieden compleet georganiseerde wintersportvakanties aan. Van deur tot deur. Opstappen bij Alpine Sports en voor de deur afgezet worden. Bestemmingen: Italië, Oostenrijk en Winterberg Duitsland.

Om ons seizoen "af te trappen" houden wij op zaterdag 1 september de jaarlijkse open dag van 12.00 uur tot 17.00 uur. Wij nodigen u dan ook van harte uit om langs te komen.

Kniptechniek Curlsys of een andere behandeling: Kapsalon Vera is veelzijdig en niks is te gek

Het team met van links naar rechts Kelly, Caressa, Vera en Beau.

Het gaat goed met Kapsalon Vera. De loop zit er lekker in bij de kapsalon in de Mina Krusemanstraat 40. Wat wil je, met een groot terrein voor de deur waar je gratis kan parkeren. Maar ook goed bereikbaar op de fiets. Kapsalon Vera gaat dit jaar voor de vijfde ster op haar diploma in het Curlsys knippen. Dat betekent dat de kapsalon zich straks een absolute expert in deze techniek mag noemen. Behalve Vera en Caressa, zijn hier sinds kort ook de medewerksters Kelly en Beau te vinden, die in oktober ook gaan beginnen met de Curlsys opleiding. "Dit is een kniptechniek om de krullen volumineuzer te maken, zodat het haar minder pluizig wordt", zegt Vera. "Maar in steil haar kan je deze techniek ook gebruiken om het haar meer volume te geven en het luchtiger te maken. Zowel voor mannen als vrouwen geschikt." Bij Kapsalon Vera is heel veel mogelijk in overleg met de klant. "Daarbij is het advies altijd eerlijk en oprecht en we bieden voor iedere klant de juiste oplossing. Hier ben je geen nummertje." Ook kan je bij de kapsalon je haar doneren voor de stichting Haarwens. In het pand zijn ook een beautysalon, nagelstyliste en pedicure gevestigd. Kijk ook online op www.kapsalonvera.nl. Registreer je en je kan gelijk een afspraak maken. Of via de telefoon: (015) 256 40 45.

Makkelijk en prettig parkeren in de vier parkeergarages rond het centrum van Delft

De Prinsenhofgarage, inmiddels een vertrouwd gezicht in de Spoorzone. (foto: PR)

Wie regelmatig het centrum van Delft bezoekt, weet dat het steeds drukker wordt in Delft.
Regelmatig verschijnen er nieuwe winkels en horecagelegenheden. Het is gezellig druk in de straten en op de terrassen. Voor wie de stad met de auto wil bezoeken is het goed om te weten dat het centrum van Delft beschikt over ruim 2.000 hoogwaardige inpandige parkeerplekken. Als u Delft wilt bezoeken kunt u hier makkelijk en prettig parkeren. In de meeste garages is er ruimte om uw elektrische auto op te laden. Voor de prijs hoeft u het niet te laten. Een dagje parkeren in de Prinsenhofgarage kost nu 10 euro (zie: parkerendelft.com/dagkaart-prinsenhofgarage). De Prinsenhofgarage ligt aan de rand van het centrum van Delft, op loopafstand van verschillende bezienswaardigheden, zoals Museum het Prinsenhof, de Oude en Nieuwe Kerk en het historische centrum. De garage heeft één in- en uitgang voor de auto en maar liefst zeven in- en uitgangen voor de voetganger, zodat de looptijd naar de bestemming in het centrum kort is. Naast de Prinsenhofgarage kunt u natuurlijk ook terecht in de Phoenixgarage, de Marktgarage en de Zuidpoortgarage. Ook voor deze garages biedt ParkerenDelft diverse aantrekkelijke producten aan (zie: www.parkerendelft.com/garageproducten/).


De exclusieve manier van werken bij Venvo Zonwering: snel en de beste kwaliteit

Annette in de Brustor Sun Shop van Venvo Zonwering. (foto: ML)

De zon heeft volop geschenen en dat zal in de komende periode ook nog wel zo zijn. Prachtig om lekker buiten te zitten, maar in huis kan het al snel te warm worden. Daarom is er Venvo Zonwering aan de ´s-Gravenzandseweg 3 in Wateringen. Dit bedrijf is dé specialist in het weren van zonlicht. Oók bijzonder is de eigen assemblage-afdeling. In eigen beheer maakt Venvo diverse zonweringen, zoals uitvalschermen, markiezen, knikarmschermen èn rolluiken van kwalitatief hoogwaardige materialen. Op de ruime confectie-afdeling worden de doeken en gordijnen op maat gemaakt. Door deze exclusieve manier van werken kan Venvo snel, goedkoop de goede producten afleveren. Het bedrijf is meer dan 45 jaar geleden opgericht en wordt al meer dan 35 jaar gerund door de familie De Brabander. Zij werken met een top-team van goed opgeleide en enthousiaste monteurs die elke opdrachtgever tevreden stellen, zowel de particulier als grote projectmatige opdrachtgevers!
Venvo vindt kwaliteit en service ontzettend belangrijk. "Om dit te garanderen leveren wij onze zonwering en rolluiken met het kwaliteitswaarborg Romazo", zegt Annette. Venvo is tevens dealer van onder andere Brustor, Weinor en Alulux. Kijk voor meer informatie op www.venvo.nl.

Beeldentuin bij Stefanna

Bezoekers en bewoners van verzorgingstehuizen genieten van beelden in de tuin Foto: Gerard Vellekoop

DELFT - Van 7 september tot en met 7 oktober 2018 is de nieuwe tuin van Stefanna een beeldentuin, samengesteld door Stichting Op Visite. Twaalf kunstenaars tonen diverse beelden en er zijn rondleidingen, demonstraties en workshops.

Vrijdag 7 september 2018 om 15.00 uur opent Karin Schrederhof, wethouder Wonen, WMO en Sport, de tentoonstelling 'Op Visite bij Pieter Beelden in de tuin'. Riëlle Beekmans, beeldend kunstenaar en welzijnsmedewerker in De Bieslandhof, is initiatiefnemer en projectleider van de Beelden in de tuin projecten, georganiseerd vanuit Stichting Op Visite. Samen met haar partner Leon Perlot heeft ze vele bijzondere locaties en diverse beeldend kunstenaars bij elkaar gebracht. 'Wij brengen kunst bij de bezoeker. In een woonzorgcentrum is dit een dankbare opdracht, het wordt erg gewaardeerd. De beelden zijn inspirerend, met een eigen expressie en gemaakt van verschillende materialen. De natuur en de mens in zijn omgeving is het thema. Dit keer toont ook beeldend kunstenaar Ilona Senghore haar werk, welzijnsmedewerker in De Bieslandhof. Bewoners en bezoekers geven aan dat ze genieten en lol beleven aan de tentoonstelling en de activiteiten.'

Andere deelnemende kunstenaars: Adrie Huisman, Ellen Rijsdorp, Hans la Hey, Leon Perlot, Mary Geradts, Pepijn van den Nieuwendijk, Renée du Clou, Riëlle Beekmans, Theo Bos, Tineke van Veen, Yke Prins. De tentoonstelling is van 7 september t/m 7 oktober dagelijks te bezoeken van 10.00 uur tot 17.00 uur. Het programma is vanaf 26 augustus te vinden op beeldenindetuin.weebly.com en in Stefanna. Rondleidingen op zondag en doordeweeks op aanvraag, via stichtingopvisite@gmail.com Adres: Stefanna, Aart van der Leeuwlaan 904, Delft. Entree is vrij. Donaties zijn welkom, deze komen ten goede aan het project. De beelden in de tuin zijn te koop.

Win kaarten voor Kampeer & Caravan Beurs

Al vakantieplannen voor het volgend jaar, maar nog geen inspiratie? Van woensdag 10 tot en met zondag 14 oktober vindt in de Jaarbeurs in Utrecht de Kampeer & Caravan Jaarbeurs plaats.
U kunt hier gratis naar toe, want Delft op Zondag heeft maar liefst tien dagkaarten van 12,50 euro te verdelen onder haar lezers!
Laat ons weten waarom juist u deze kaarten wilt winnen. Uit de leukste inzendingen worden de winnaars geloot.
Mail naar: maakkansopkaarten@delftopzondag.nl

Repair Café terug van vakantie

De meeste vrijwilligers van het Repair Café zijn afgelopen maanden heerlijk op vakantie geweest. Maar nu zijn ze er weer en ze gaan met nieuwe energie aan de slag. Omdat ze het leuk vinden, omdat ze afval en CO2 uitstoot besparen en omdat ze u er mee kunnen helpen. Is er in de vakantie iets kapot gegaan? Kom er mee naar het Repair Café en ze fixen het. Dat geldt niet alleen voor elektrische apparaten, zoals cd-spelers, stofzuigers of videorecorders, maar ook voor fietsen of kleding. U bent welkom op zaterdag 10 september, van 10.00 uur tot 12.00 uur, bij kindcentrum de Regenboog aan de Koningin Julianastraat 1 in Nootdorp.

Workshop ADHD / ADD

Op 28 augustus verzorgt ADHDnatuurlijk een workshop over studiestress, leerproblemen en concentratie. Bij de start van het nieuwe schooljaar kunnen ouders hier veel baat bij hebben, want het zijn onderwerpen die bij kinderen met ADHD en ADD zorgen voor veel onrust. ADHDnatuurlijk helpt mensen op weg die willen weten wat er naast reguliere medicatie mogelijk is. Ze geven goede voorlichting, zodat mensen een afgewogen keuze kunnen maken. Tijd: 19.30 uur - 22.00 uur. Locatie: Achterom 78, Delft. Kosten: 15 euro. Trainers: Sofia van Herp en Annemarieke de Vaan.

Vervoer op maat voor senioren

Woensdagochtend 29 augustus, aanvang: 10.00 uur, is er in de Kickerthoek aan het Prins Willem Alexanderhof 2 in Den Hoorn een bijeenkomst over allerlei vormen van vervoer en ondersteuning. Voor iedereen die het belangrijk vindt om mobiel te blijven! De gemeente biedt vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) de mogelijkheid gebruik te maken van vervoer op maat, passend bij de individuele situatie: scootmobiel of rolstoel, maar ook Regiotaxi en Valys. Maakt u ook gebruik van het openbaar vervoer? De Mus komt voorrijden om de mogelijkheden met deze elektrische brommobiel onder de aandacht te brengen. U kunt ook naar deze bijeenkomst komen met de Mus. Reserveren via 06 – 20778370. De organisatie is in handen van de ouderenbonden PCOB en KBO en Stichting Welzijn Midden-Delfland.

Daisy Da Veiga te gast op Netwerkevent XL

Daisy Da Veiga staat al 25 jaar op het podium als motivatiespreker en coach (foto: PR)

Jeanette Sjardijn en Op Hodenpijl organiseren op 12 september vanaf 19.30 uur voor een tweede keer het Netwerkevent XL voor eigentijdse ondernemers. Het thema is ontmoeten en verbinden. Gastspreker Daisy Da Veiga geeft een lezing rond het onderwerp Speak your power.

Iedereen is welkom, van tekstschrijver tot coach, van therapeut tot boekhouder en van ZZP-er tot MKB-er. De avond is ook een aanrader wanneer je plannen hebt om zelfstandig ondernemerschap aan te gaan of je persoonlijk leiderschap wil versterken. De avond wordt gepresenteerd door Jeanette Sjardijn coach en ondernemer, gevestigd Op Hodenpijl. Jeanette organiseert vier keer per jaar een bijeenkomsten voor ondernemers. Daarnaast begeleidt zij in haar praktijk ondernemers om succesvol zichzelf te zijn. De bijeenkomst met Mark Tuitert vorig jaar bracht 120 deelnemers uit de regio bij elkaar.
Gastspreker is Daisy da Veiga. Haar talent is om mensen te inspireren om meer vanuit hun hart te leven. Ze begeleidt mensen bij het ontdekken van de stem van hun hart. Met haar interactie maakt Daisy mensen bewust van hun innerlijke wijsheid, kracht en talenten, zodat je in staat bent zelf meer richting te geven aan je leven. Daisy is ruim tien jaar motivatiespreker, trainer en coach en staat al 25 jaar op het podium. Ze heeft ervaring met spreken voor grote groepen, op radio, TV, en onder andere TED talks.

Programma
19.30 uur tot 20.00 uur: ontvangst en netwerken in restaurant, 20.00 uur: Start programma met Daisy Da Veiga en Jeanette Sjardijn, 21.15 uur: Pauze, 21.30 uur: Plenaire afsluiting door Jeanette Sjardijn, 22.00 uur: Afsluitende borrel in het restaurant.

Toegang: 18,- euro. Inclusief maaltijd 38,- euro. Kaarten en meer informatie via www.ophodenpijl.nl.

1 en 2 september vieren we de Bieslanddagen!

Spring op de fiets en kom naar de polder voor de Bieslanddagen!

In de Bieslandse Polder in Delfgauw wordt dit jaar voor de dertiende keer 'De Bieslanddagen' georganiseerd door bewoners, ondernemers uit de polder. Bezoekers van dit evenement kunnen op verschillende locaties genieten van de natuur, lekker eten en drinken, muziek en echte boeren spelletjes.

Tijdens de Bieslanddagen kun je op een leuke manier leren over het leven in de polder. In de moestuin van De Groenteboerin kun je zelf je groentes oogsten, zaadbommetjes maken en heerlijke taart eten. Neem dan gelijk een kijkje in de tuin van de Halve Molen, bewandel het natuurpad en bezoek Hoeve Biesland met producten van eigen boerderij, een stormbaan en een streekmarkt.

In het Walnotenbos tegenover kinderdagverblijf 'Knorretje' is livemuziek en kun je smullen van zelfgemaakte frieten, koud bier en fris. Hier zijn ook veel leuke activiteiten voor kinderen zoals boomschijven schilderen en pony rijden. Ook bij Knorretje is het onmogelijk om je te vervelen. Zo kun je goochelen, meedoen aan een workshop djembee spelen of genieten van een theatervoorstelling. Ooit een schapendrijfwedstrijd gezien of leren boogschieten? Het kan allemaal op de Bieslanddagen.

Kortom, spring op de fiets en kom naar de polder!

Algemene informatie
Zaterdag 1 september van 12.00 uur tot 17.00 uur en zondag 2 september van 10.00 uur tot 17.00 uur. Locaties: Kinderdagverblijf Knorretje, het Walnotenbos, De Halve Molen op de Noordeindseweg, Hoeve Biesland en Stichting De Groenteboerin op Bieslandweg 1.

Voor meer informatie over bereikbaarheid en de activiteiten:
www.bieslanddagen.nl

Bierfestival in binnenstad

Heerlijk genieten van een vers gerstenatje op het Delftse Bierfestival

DELFT - Zondag 26 augustus organiseert Bierlokaal Locus Publicus op de altijd gezellige Brabantse Turfmarkt het 11e Delftse Bierfestival. De aanvang is 11.00 uur en om 19.00 uur sluit de band Molehill Mountain het festival af.

Hans Lips (Locus Publicus):
"Dit jaar zijn er vele Nederlandse Bierbrouwerijen aanwezig alsmede enkele uit het bierland bij uitstek, België. Tussen de brouwerijen zitten een paar nieuwe 'gezichten' zoals LVR Breweries uit Zoetermeer, Brouwerij De Heer van Oranje uit Steenbergen en Happy Face Beers uit Heemskerk. Verder ook een aantal oude bekenden, zoals Bierbrouwerij De Arn uit Rijswijk, De Blauwe IJsbeer uit Nieuwpoort en Eembier uit Elburg. De laatste heeft aan alle edities van het bierfestival meegedaan. Je kan alleen bier proeven in de daarvoor bestemde festivalglazen. Betalen kan met munten die op twee plekken op het festivalterrein te koop zijn. Er is een speciaal starterspakket te koop met daarin een paar verrassende biersoorten. Vorig jaar wisten 1800 bezoekers het festival te vinden en we hopen uiteraard dat we de weergoden mee hebben."

Wedstrijd
"Ook dit jaar heeft het festival de wedstrijd 'Het lekkerste / beste bier van Zuid-Holland' uitgeschreven en een groot aantal bierbrouwerijen uit Zuid-Holland hebben daar gehoor aangegeven. Een deskundige jury onder aanvoering van Eugene Straver heeft alle bieren geproefd en daar is een algemene winnaar uit voortgekomen. De naam van het winnende brouwsel wordt tijdens het festival rond de klok van 13.30 uur bekend gemaakt en dit heerlijke gerstenat mag zich dan een jaar lang tooien met de eretitel 'Het lekkerste / beste bier van Zuid-Holland'. Bierlokaal Locus Publicus bestaat dit jaar 40 jaar. Vanwege dit heuglijke feit is een speciaal jubileumbier ontwikkeld. Dit biertje is de gehele dag verkrijgbaar."

31 / 40

"Het mooiste compliment dat ik kan krijgen is: Ik zag het voor me!"

Gerard Jellema reist heel Nederland om verhalen te vertellen. (Foto: Peter Putters, tekst: Esther Luijk) Foto: Peter Putters

Tijdens de zomermaanden is het rustig qua nieuws. Een mooie gelegenheid om bijzondere lezers van Delft op Zondag eens in het zonnetje te zetten. In deze zomerrubriek lichten we Delftenaren uit met een bijzondere hobby, een tattoo met een verhaal, een geweldige studentenkamer of een ander bijzonder verhaal. Deze week: Verhalenverteller Gerard Jellema (51).

Wat houdt je hobby precies in?
"Ik houd me bezig met het vertellen van verhalen aan een publiek, in het bijzonder Japanse verhalen. Ik vertel voornamelijk sprookjes, legenden en volksverhalen."

Hoe ontstond deze hobby?
"Eigenlijk kwam het door drie gebeurtenissen die rond dezelfde tijd plaatsvonden. Zo'n acht jaar geleden zat ik zelf in het publiek bij een verhalenverteller. Ik was erg onder de indruk van zijn optreden en ben een cursus verhalen vertellen gaan volgen. Toen ik daarmee klaar was, wilde ik graag doorgaan en samenkomen met andere verhalenvertellers om te oefenen. Ik heb toen samen met mijn partner Joke en een derde persoon, Sebastiaan, de Vertelkring Delft opgericht. Tijdens een van mijn eerste optredens als verhalenverteller tijdens de Levende Etalagedag in Delft, mocht ik als dank een boek uitzoeken uit de boekwinkel waar ik mijn verhalen vertelde. Ik koos een boek met Japanse verhalen en sprookjes, en daar had ik meteen een klik mee. Rond diezelfde periode gingen Joke en ik ook op vakantie naar Japan. We hebben dat ervaren als een heel prettig land; de cultuur, de schilderkunst, kalligrafie, en de manier waarop mensen met elkaar omgaan, spreekt ons heel erg aan. Al deze gebeurtenissen bij elkaar hebben gemaakt dat ik me ben gaan richten op het vertellen van Japanse verhalen."

Waarom vind je verhalen vertellen zo leuk?
"Het is een heel mooie mengvorm van kunst en geschiedenis. De verhalen vertellen iets over een land, vertellen de geschiedenis. Je ziet bij Japanse verhalen vaak dat de normen en waarden van het land terugkomen in de verhalen. De Shintolegenden bijvoorbeeld, de scheppingsverhalen van Japan, zijn al duizenden jaren oud, maar worden nog steeds verteld. Japanse kinderen leren erover op school. Dat is niet zomaar, het zijn verhalen die raken aan de zielen van mensen."

Waar treedt je zoal op?
"Er zijn een aantal podia waar je als verhalenverteller terecht kan. Maar zoals dat eigenlijk met iedere hobby is, zijn er ook van verhalenvertellers teveel in Nederland. Daarom zoek ik in het hele land andere locaties waar mensen niet zo gauw een verhalenverteller tegenkomen, maar wel geïnteresseerd zouden kunnen zijn in een stukje Japanse cultuur of geschiedenis. Denk aan Japanse tuinen, karateclubs en cosplayevenementen."

Wat vinden andere mensen van je hobby?
"Ik moet vaak uitleggen dat verhalen vertellen niet hetzelfde is als voorlezen. Ik heb geen boek waar ik uit voorlees, maar probeer het verhaal over te brengen aan het publiek vanuit mijn eigen beleving. Je neemt een verhaal en maakt er als het ware je eigen versie van. Je probeert beelden op te roepen en het publiek te laten zien wat jij voor je ziet. Details zijn belangrijk. Je 'kleurt' het verhaal in door over details te praten. Hoe ziet het glas eruit wat je vasthoudt, wat voor temperatuur heeft de kamer, wat voor kleding heeft de hoofdpersoon aan. Al die kleine details brengen het verhaal tot leven. Dat is best lastig, maar wel heel leuk om te doen. Het mooiste compliment wat je als verhalenverteller kan krijgen is dan ook niet 'Ik vond het een mooi verhaal', maar 'ik zag het helemaal voor me'."

Kan iedereen verhalen vertellen?
"Iedereen kan natuurlijk een verhaal vertellen, maar het is wel een uitdaging om het goed te doen. Om te laten zien dat iedereen een mooi verhaal kan vertellen, organiseren we vier keer per jaar Delft Vertelt. We gaan daarbij met bekende en minder bekende Delftenaren op zoek naar hun eigen, waargebeurde, verhaal en helpen hen bij het overbrengen daarvan op het publiek. Een verhaal kan groots, meeslepend of erg grappig zijn: iemands vader die in WOII aan de Arbeitseinsatz ontsnapt door zich onder de vloer te verstoppen, een uit de hand gelopen studentengrap of oud-burgemeester van Walsum over het bezoek van Clinton aan Delft. Maar een verhaal kan ook juist klein en ontroerend zijn, zoals iemand die een onbekende tegenkomt op straat en een leuk gesprek voert. Gegarandeerd een bijzondere middag!"

Meer informatie over Gerard is te vinden op www.eenverhaalvangerard.nl. Meer informatie over Delft Vertelt op www.rietveldtheater.nl/delft-vertelt.

Nieuwe Rietveldproductie laat publiek theater beleven

Regisseur en theatermaker Cézanne Tegelberg

Traditiegetrouw wordt het nieuwe theaterseizoen van het Rietveld Theater afgetrapt met een Rietveldproductie: een eigen productie onder leiding van een ieder jaar wisselende, professionele regisseur, in samenwerking met amateurspelers uit de regio. Dit jaar is het de beurt aan regisseur en theatermaker Cézanne Tegelberg, met de productie 'Babylonia: Isn't it Orpheus?'.

Door Esther Luijk

De doelstelling van de Rietveldproductie is om amateur-theatermakers de gelegenheid te bieden om in een goed geoutilleerd theater en onder professionele begeleiding een voorstelling te maken. Zowel individuele amateurspelers als leden van een toneelvereniging krijgen bij de Rietveldproductie de mogelijkheid om hun talenten verder te ontwikkelen. Door het werken met een professionele regisseur en een intensieve repetitieperiode wordt de kwaliteit op een zo hoog mogelijk niveau gebracht. Bijzonder aan deze voorstelling is dat het gemaakt is door de spelers zelf, die Cézanne daarom ook liever 'makers' noemt. "We zijn begonnen met niets, ze hebben zelf hun materiaal gecreëerd."

Isn't it Orpheus
"Een woordgrapje", vertelt Cézanne, doelend op de titel van het stuk. "We hebben het bekende verhaal van Orpheus gebruikt als inspiratiebron voor de productie. Het is een heel beeldende voorstelling met taal als secundaire functie. Vandaar ook 'Isn't it obvious'? Wij vragen ons in deze productie af hoe belangrijk taal nog is om een verhaal te vertellen. Het experiment is eigenlijk: kun je een verhaal volgen en tot je laten komen zonder dat het je lineair wordt uitgelegd? Het is geen traditioneel toneelstuk waarbij iemand iets speelt en tegelijkertijd ook iets zegt. Niet alleen taal, maar ook theater wordt Babylonisch gedeconstrueerd. De bouwstenen worden je aangereikt. De verbeelding voegt deze zelf samen tot een completer beeld dan wij op de vloer hadden kunnen creëren."

Abstract
Klinkt dat niet allemaal wat abstract? "Misschien", geeft Cézanne toe. "Veel mensen die van theater houden schrikken al gauw bij het idee dat een voorstelling wat abstracter is dan dat ze gewend zijn en vinden het bij voorbaat al minder leuk als er geen begin, midden en eind aan zit. Ze vinden het eng of lastig. Maar als we kunnen ophouden met alles te willen definiëren en ons mee kunnen laten voeren door onze andere zintuiglijke waarnemingen, krijg je het verhaal op een veel completere manier mee. Je ervaart het, in plaats van dat je het begrijpt."

Makers
Zoals eerder genoemd, hebben de spelers een grote rol gespeeld in het tot stand komen van de productie. "Het fijne van deze manier van werken is dat je de creativiteit van alle deelnemers kan benutten en hen in hun kracht laat spelen. Ze hebben geen vooraf bepaald script waar ze zich aan hoeven te houden en hoeven zich niet in een bepaald keurslijf te wringen om een rol te kunnen spelen. Het is een uitzinnig gevarieerde groep mensen met verschillende leeftijden en achtergronden. We begonnen met helemaal niets, behalve een groep die toevallig verschillende talen sprak. Zo zijn we op het idee van de toren van Babel, Babylonia gekomen. We creëerden een klimaat op de vloer waarin van alles spontaan kan ontstaan. Door al die spontane momenten bij elkaar openbaart zich uiteindelijk vanzelf een voorstelling. Er staat nu iets wat niet een van ons in z'n eentje had kunnen bedenken, we hebben het echt als groep gemaakt, en dat is heel gaaf."

Uitdaging
In het kader van 'Isn't it obvious', laat Cézanne dan ook in het midden waar het stuk precies over gaat. "Dat laat ik open voor het publiek om te interpreteren", zegt ze. "Het gaat over goed en kwaad, over het universum, over liefde en verlies, maar vooral ook over hoe een verhaal tot stand komt. Over de bouwstenen van het mens-zijn. Het publiek wordt uitgedaagd op een nieuwe manier waar te nemen en uit te vogelen wat zij als verhaal zien. Er is geen goed of fout. We kauwen niets voor, je kunt het verhaal op verschillende manieren bekijken. Comedy of tragedie, het kan allemaal!"

Om je toch niet helemaal in het duister te laten tasten, licht de regisseuse een klein tipje van de sluier op: "Het decor bestaat uit gevonden materialen. Het stuk begint dan ook met de creatie van het universum, in de vorm van een kringloopwinkel. In deze winkel verkopen ze allerlei ogenschijnlijke troep, waarmee elk mogelijk verhaal verteld kan worden, iedere plek gecreëerd. Als een samengeraapt zooitje ieder verhaal kan vertellen, is ieder verhaal dan ook maar een samengeraapt zooitje? Of speelt het lot een rol? Is er ergens een God, of een Hades, die de kringloopwinkel runt? Of is de enige die alles ècht begrijpt de zwerver op de hoek van de straat..."

Babylonia: Isn't it Orpheus is te zien op 15, 20, 21 en 22 september. Toegang bedraagt 14 euro. Kijk voor kaarten en meer informatie op www.rietveldtheater.nl.

Snel parcours bij halve marathon Oostland

Deelnemers aan de Halve Marathon Oostland van vorig jaar (foto: Marchel Snoei)

PIJNACKER - Zondag 9 september vindt de 6e editie van de Halve Marathon Oostland plaats. De route van deze Veldwerk halve marathon loopt van Pijnacker richting Berkel en Rodenrijs en Bergschenhoek om daarna, via natuurgebied De Groenzoom, weer terug te keren richting Pijnacker. Een snel parcours over voornamelijk verharde wegen met genoeg waterposten onderweg. Alle deelnemers die finishen ontvangen een mooie medaille als herinnering.

Andere afstanden
Geen zin in een halve marathon? Er kan ook op een 10 kilometer prestatieloop, gesponsord door Velux Elektrotechniek of een 5 kilometer loop met Flaton Makelaars als sponsor worden ingeschreven. KidsRuns staan gepland in Lansingerland en in het centrum van Pijnacker. Behalve een mooie medaille zijn er voor de kinderen prijzen te verdienen in de diverse leeftijdscategorieën. Daarnaast is er een bedrijvenloop en ook leden van sportverenigingen worden uitgedaagd als één team aan een afstand deel te nemen.

Kanshebbers
De regionale toppers die als kanshebber gelden zijn: Melanie Spruijt uit Nieuwerkerk aan den IJssel, winnares Kustmarathon 2017 en Spijkenisse marathon 2017. Robert Willemse uit Berkel en Rodenrijs, winnaar Leiden marathon 2016, winnaar Spijkenisse marathon 2017, 2e op NK 10 km en 1e op 1500 meter en 5 km (baan). Mike Teekens uit Rijswijk, winnaar eerdere editie en ex-houder parcoursrecord. Nick van der Poel, Rotterdam, 4e op NK 10 km in Utrecht, tweevoudig winnaar HMO en houder van het parcoursrecord.
Het programma voor Pijnacker:
Om 10.00 uur kunnen de startnummers worden opgehaald. Na de warming-up op het Raadhuisplein gaat de mini-KidsRun voor 4 t/m 7 jarigen om 12.00 uur van start. Een kwartier later begint de 1,8 kilometer lange KidsRun voor kinderen tot en met 12 jaar, gevolgd door de prijsuitreiking. Precies om 13.00 uur gaat de halve marathon van start. De lopers van de 10 kilometer prestatieloop worden om 13.35 uur weggeschoten. De vijf kilometer start om 13.55 uur. Rond de klok van twee uur worden de eerste finishers van alle afstanden verwacht en om 15.45 uur zal de laatste finisher van de halve marathon kunnen worden begroet.

Programma Lansingerland, bij De Windas:
Vanaf 10:00 uur kunnen de startnummers opgehaald worden. Klokslag 12.00 uur, na een gedegen warming-up, start de mini-KidsRun over 600 meter voor de 4 t/m 7-jarigen. Een kwartier later staat de 1,8 kilometer KidsRun op de agenda, voor kinderen t/m 12 jaar. Om 12.50 uur worden de prijzen uitgereikt en van 13.20 uur tot 14.05 uur kunnen de lopers van de halve marathon hier worden toegejuicht.

Goede doel
De Veldwerk Halve Marathon Oostland kiest jaarlijks een goed doel waaraan zij na de loop een bedrag schenkt. Dit jaar is dat aan een studie naar de behandeling van de ziekte van Crohn bij kinderen van de Stichting Vrienden van het Sophia. Zie www.halvemarathonoostland.nl Hier kunnen individuele deelnemers zich inschrijven. Bij inschrijven op de dag zelf is het inschrijfgeld hoger.

Ring Pass zoekt oud-leden

De tennisafdeling van Ring Pass Delft zoekt oud-leden vanwege het 8e lustrum. Op zondag 9 september 2018 viert de tennisafdeling van Ring Pass Delft haar 40-jarig jubileum. 'S ochtends vinden er tennisspelen plaats voor de jeugd. Om 13.00 uur worden de finales van de clubkampioenschappen senioren gespeeld. Aansluitend starten de lustrumactiviteiten met vanaf 20.00 uur een 40+ feest in het clubhuis met de band WayBack. Niet alleen huidige leden, maar ook oud-leden van deze tennisvereniging zijn van harte welkom om dit lustrum mee te vieren. Bij gebrek aan een compleet e-mail/adressenbestand van de oud-leden worden de personen die hierbij aanwezig willen zijn verzocht zich aan te melden via tennis@ringpass.nl, zodat de club u verder kan informeren. Wanneer u een oud-lid van deze tennisvereniging kent, tip hem of haar dan.

Slof & van der Meer toernooi

Op vrijdag 24 augustus en zondag 26 augustus vindt op de velden van DVV Delft de 6e editie van het Slof & van der Meer toernooi plaats. Deelnemende ploegen zijn Full Speed, GLZ Delfshaven, Excelsior'20 en uiteraard DVV Delft als organiserende vereniging. Vrijdag 24 augustus staan de wedstrijden Delft-Excelsior'20 en GLZ Delfshaven-Full Speed op de agenda, aanvang: 20.00 uur.
Zondag 26 augustus treedt Delft aan tegen Full Speed. GLZ Delfshaven neemt het op tegen Excelsior'20. Deze wedstrijden beginnen om 14.00 uur. Na elke wedstrijd zullen shoot-outs genomen worden, waarmee het puntenaantal verhoogd kan worden. Wim van der Meer reikt na afloop van het toernooi, namens sponsor Slof & van der Meer Accountants en Belastingadviseurs, samen met Ries van Dam, voorzitter van DVV Delft, de prijzen uit.

Fietsen met RKDEO

Zoals gebruikelijk tijdens de voetballoze zomerstop organiseert RKDEO fietstochten over verschillende afstanden. Op zondag 2 september kan 30 of 55 km worden gefietst. Deze tochten worden in samenwerking met de Bartholomeus parochie georganiseerd. Zoals gebruikelijk zijn er onderweg controlepost(en) waar U en uw kinderen een gratis drankje en hapje kunnen nuttigen.
Prijs: volwassenen 3,50 euro / kinderen 2,00 euro. Gezinnen kunnen meefietsen voor slechts 7,50 euro per gezin. Inschrijven kan op de dag zelf, bij RKDEO, vanaf 10.00 tot 12.30 uur. Na afloop ligt voor iedereen een aardigheidje klaar. Meer info: Henk van der Sman 06-28889075. E-mail: hvandersman@kpnmail.nl en/of p.mooijman@ziggo.nl

Aerobics en pilates

Na de vakantie lekker aan je lijf werken in een gemoedelijke sfeer op leuke muziek? Vanaf woensdag 29 augustus elke week aerobics en pilates in de gymzaal wijk Voorhof, Frederik van Eedenlaan 12. Van 19.00 tot 20.00 uur aerobics/bodyshape en van 20.00 tot 21.00 uur pilates. Meer info en prijzen:
info@enforme.nl

Dubbele dosis atletiek tijdens WK bij AV'40

Ook polsstokhoogspringen staat op het menu van het WK bij AV'40

DELFT - Op zaterdag 25 en zondag 26 augustus vindt bij Atletiekvereniging AV'40 aan de Sportring in Delft het WK Double Decathlon plaats. Circa 70 atleten, afkomstig uit Nederland, België, Denemarken, Duitsland, Engeland, Estland, Finland, Frankrijk, Italië, Zwitserland en zelfs uit Japan en Zuid-Afrika zullen strijden om de wereldtitel.

Gedurende deze twee dagen leveren zij een ultieme prestatie op atletiekgebied: de mannen voltooien maar liefst 20 verschillende atletieknummers en de vrouwen 14, een 'Double Heptathlon'. Alle atletiekonderdelen komen langs. Van polsstokhoogspringen tot 3000 meter steeplechase en van kogelslingeren tot hink-stap-sprong.

Ger Overgaag, wedstrijdleider:
"Een keer eerder, in 2009, waren we ook gastheer van dit unieke WK. Bij de mannen wordt gestreden in drie groepen, bij de vrouwen doen oudere junioren en senioren door elkaar een gooi naar de titel. Namens AV'40 betreden de junioren Saana Taal, Robin Beijer, Marianne Jol en Joris Gudde en de senioren Saskia Zwaard, Laurens van Vliet, Minne de Vries de arena. De laatste twee atleten zijn ingedeeld bij het klassement mannen 35+. Als laatste onderdeel bij de mannen staat de 10 kilometer geprogrammeerd. De vrouwen sluiten het toernooi af met de 5 kilometer."

Oudste deelnemer
"De oudste deelnemer, Wim Threels, komt uit Hilversum. Hij is 'slechts' 68 lentes jong. Ga er maar aan staan op die leeftijd, ik geef het je te doen. Zaterdag 25 augustus opent het toernooi om 08.00 uur. Het laatste onderdeel zal om 20.00 uur starten. Zondag 26 augustus wordt er ook om 08.00 begonnen. Het epische WK zal rond 22.00 uur eindigen. U bent van harte welkom om te komen kijken en deze wereldatleten aan te moedigen. Met dank aan onze sponsoren: Loperscompany, Hanos en Marcel en
Ruud Bloembinders."
Meer informatie en tijdschema op: www.AV40.nl of www.20kamp.nl

Luid het lustrumseizoen in met Kratos

Kratos Dames 1

Op 22 september 2008 is volleybalvereniging Kratos '08 op gericht. De verenigingen Skania, Ariston en Te Werve gingen samen verder als vv Kratos '08. Een mooie, grote vereniging ontstond. Deze vereniging had wel een nieuwe plek nodig en daarvoor werd de Sporthal in Tanthof gebouwd. Nu zijn we alweer 10 jaar verder en gaan we ons lustrum het hele seizoen lang vieren. Ben jij een oud-lid of altijd betrokken geweest bij onze vereniging en haar voorouders? Kom dan zaterdag 22 september naar onze hal om het lustrumseizoen in te luiden!

Voorbereidingen Run-Bike-Run in volle gang

Pijnacker – De organisatie van de Run-Bike-Run Pijnacker is al druk bezig met de aankomende 29e editie die op zondag 18 november plaatsvindt in samenwerking met de IJsvereniging Pijnacker en de Triathlon Vereniging Pijnacker.

De Run-Bike-Run bestaat uit 5 km hardlopen, twee ronden van 2,5 km, 20 km mountainbiken en nog eens een ronde van 2,5 km hardlopen.

Klassementen
Deelname staat open als je op 31 december van dit jaar 16 jaar of ouder bent. Er zijn klassementen in de categorieën leeftijd, geslacht en solo/duo. Er wordt gestart in een wedstrijd- en recreantencategorie. Start en aankomst zijn bij de IJsvereniging Pijnacker aan de Sportlaan 17.

Parcours
Het loopparcours, dat grotendeels onverhard is, gaat over de Sportlaan en Noordweg en door het Bieslandse Bos. Er wordt naar gestreefd het parcours nog aantrekkelijker te maken.

Het mountainbikeparcours, dat blubberig kan zijn, ligt in de polders tussen Pijnacker, Nootdorp, Delfgauw en Delft.

De inschrijving zal zaterdag 15 september geopend worden. Meer informatie vindt men op www.runbikerun-pijnacker.nl

Sjaak is één van de steunpilaren die elke vereniging graag heeft

Druk baasje, die Sjaak! (Tekst en foto: Willem de Bie, www.willemdebie.nl)

DELFT – Voetballer, golfer, visser, Stadsprins, gastmedewerker bij de TU, politicus, voorzitter, klusjesman, echtgenoot, vader en opa. Reden genoeg voor een nadere kennismaking met Delftenaar pur sang: Sjaak Lispet.

Sjaak Lispet komt uit een groot gezin: zes broers en vier zussen. Toeval of niet, zijn vrouw komt ook uit een gezin met tien kinderen, maar dan net andersom: zes zussen en vier broers. Goed katholiek wellicht? Dat valt mee, hoewel Sjaak wel eens met een vriendje, Leon van Eijk, 'voor de gezelligheid' mee gaat naar de kerk. Dat is het leven van opgroeiende kinderen, hier en daar 's kijken wat er te doen is in het leven. Zo komt Sjaak op zijn achttiende bij DHL terecht. Hij vindt het voetballen leuk, maar trainen - vooral al dat hardlopen - bevalt hem minder. "Ik was toen niet zo erg met sport bezig". In 1970 verandert dat: "We zijn toen met een vrienden annex familie-team gestart: zes broers, Jan, Loek, Rob, Ruud, Jos en ik, aangevuld met zwagers Chris Rust en John Aarts. Leuke tijd, lekker gevoetbald, veel gelachen! Had een nadeel, zo'n familieteam: als er één van ons een schop kreeg van een tegenstander dook de hele familie er bovenop. Dat gaf nog wel eens wat, laten we zeggen wrijving…".

Jos Lispet is de Lispet met het beste balgevoel en speelt uiteindelijk in het eerste elftal. "Voetbal, tennis, golf, hij is gewoon altijd de betere speler. Zelf heb ik één keer in het eerste gespeeld. Tijdens de rust van een wedstrijd vielen er twee van ons uit en ik was een van de twee die konden invallen. Betere spelers waren op dat moment niet voorhanden…:-)". Sporten in een vereniging is meer dan trainen en wedstrijden spelen: "Ik kom uit een groot gezin en we zijn allemaal gewend om de handen uit de mouwen te steken. Mijn vader was vrachtwagenchauffeur, reed op Zweden en dus was onze moeder thuis met de kinderen. We zijn, wellicht ook daardoor, altijd een erg hechte familie geweest. Elke zondag met z'n allen eten bij onze ouders. M'n vader belde als je er nog niet was: 'ben je ziek of zo?'. Ook binnen een vereniging moet veel gebeuren, veel beginnende sporters hebben vaak geen idee wat er allemaal bij komt kijken om de club draaiend te houden".

Sjaak is één van de steunpilaren die elke vereniging graag heeft, hij is al meer dan dertig jaar actief voor 'zijn' club, Full Speed. "In de loop der jaren leek het soms wel een familie-activiteit: mijn vrouw gastvrouw, dochter en kleindochter bardiensten". En Sjaak zelf actief met allerhande klussen binnen de vereniging, zoals bardiensten, onderhoud, inkoop, reclame maken en meer. Al dat vrijwillige werk was aardig opgevallen en in 2007 - 'heeft het de koningin behaagt…' – krijgt Sjaak een koninklijke onderscheiding.

Sporten deed en doet Sjaak natuurlijk ook: "Mooi moment was in 1992. Ik was niet zo van het rondjes hardlopen, maar mijn broer daagde me uit om de marathon van New York te gaan lopen. En dat hebben we gedaan! Een jaar voor getraind. Kroonprins Willem Alexander deed ook mee, en ontbeet gewoon met ons, de andere Nederlanders, mee. Later, bij de opening van een tentoonstelling in het Prinsenhof was Willem Alexander er ook. Ik vertelde een begeleider van hem van onze ontmoeting in New York. Even later werd ik geroepen en heb ik een kwartiertje met Willem Alexander staan praten. Mooi moment!".

Tussen 1990 en 1998 is Sjaak raadslid voor Stadsbelangen. Toen, maar ook nu, is hij kritisch op het Delftse sportbeleid: "Er wordt te veel van uitgegaan dat die sportverenigingen het allemaal wel even zelf regelen. Voor een groot deel klopt dat natuurlijk. Maar je moet geen subsidies, zoals die voor de de jeugdsport afschaffen. Kinderen, jongeren, ouderen, iedereen moet enthousiast voor sporten worden gemaakt. Dat is een taak van de gemeente. Ook qua onderhoud gaat men er te veel van uit dat we de eigen broek wel kunnen ophouden". Lispet is wel te spreken over de plannen voor de toekomst van Kerkpolder: "We werken goed samen en de gemeente heeft geld gereserveerd om Kerkpolder klaar te maken voor de toekomst. Het gaat de goede kant op".

De laatste jaren is Sjaak voorzitter van Full Speed, naast de andere klussen die hij voor de vereniging doet. "Het is tijd voor een nieuwe voorzitter, een jonger iemand moet het overnemen. Maar dat is niet zo eenvoudig: we zijn al een tijdje op zoek, maar er bieden zich nauwelijks kandidaten aan. Vrijwilligerswerk is niet meer zo vanzelfsprekend als het was. We denken erover om leden te verplichten zich op de een of andere manier voor de vereniging in te zetten". Eerste prioriteit voor Full Speed is het vinden van een nieuwe voorzitter. Druk baasje, Sjaak Lispet. Tussendoor nog wat fitness, golfen aan de Brasserskade en vissen. Houdt zijn vrouw ook erg van.

Delftsche Rugby Dagen van start!

De Old Tigers (rood-zwarte tenue) van DSR-C in actie Foto: (c)

DELFT - Zaterdag 25 augustus staat een prachtig rugby-evenement op de agenda, de Delftsche Rugby Dagen! Een studenten- en veteranentoernooi ter ere van het honderdjarig bestaan van de Delftsche Studenten Rugby Club (DSR-C). Dit toernooi, georganiseerd in eendrachtige samenwerking met de 'burgers' van Rugby Club Delft, wordt gehouden op Sportpark Biesland.

Door Ruud Stift

De Delftsche Rugby Dagen is een eenmalig festijn. Op deze dag worden twee toernooien parallel aan elkaar gespeeld, een veteranen- en een studententoernooi. Aanvang: 14.00 uur. Locatie: RC Delft, Bieslandsepad 16.

Johan Schuringa, DSR-C:
"Het veteranentoernooi, ook wel de Dutch Rugby Masters, is een toernooi wat jaarlijks wordt georganiseerd door de Haagse Rugby Club tijdens de Haagse Rugby Dagen. Dit jaar kon het evenement in Den Haag geen doorgang vinden in verband met de verbouwing van hun clubhuis. Dus hebben wij besloten dit jaar het toernooi naar Delft te halen. Vandaar ook de naam Delftsche Rugby Dagen. Volgend jaar zal de Dutch Rugby Masters, een driedaags evenement, weer 'gewoon' door de Haagse Rugby Club georganiseerd worden."

Teams
"Op de Delftsche Rugby Dagen treden acht teams in het strijdperk: DSR-C Old Tigers; oud-studenten uit Delft, LSRG Veteranen; oud-studenten uit Leiden, Amsterdam Academicals; oud-studenten uit Amsterdam, HRC Oude Meesters uit Den Haag, Te Werve Veteranen uit Den Haag, The Dukes Veteranen uit Den Bosch, The Bassets Veteranen uit Sassenheim en Gentlemen of the North uit Schotland.

Studententoernooi
Naast het veteranentoernooi zal er ook een studententoernooi plaatsvinden. Als oudste rugbyclub van Nederland vinden wij het belangrijk om alle generaties van het rugby te betrekken bij ons 100-jarig jubileum en om iedereen met elkaar in contact te brengen. De huidige rugbygeneratie heeft namelijk een hoop te danken aan het werk van hun voorgangers. Door beide toernooien parallel aan elkaar te organiseren hopen wij dit te bewerkstelligen.
Aan het studententoernooi doen de volgende zes teams mee: DSR-C, LSRG uit Leiden, Ascrum uit Amsterdam, RSRC uit Rotterdam, USRS uit Utrecht en gastheer Rugby Club Delft. Het toernooi herbergt drie steden, Delft, Leiden en Amsterdam, die zowel met het huidige als met het voormalige studententeam op komen draven. Een uniek feit! Alleen dat zou al een reden moeten zijn om het toernooi te komen bekijken.

Legendes
Aan rugbylegendes geen gebrek, want er doen verschillende oud-internationals mee. Vier rugbyers die de kleuren van DSR-C verdedigen: Michiel Snijders, coach van het huidige DSR-C, Hein Brat, Dandolo Pace en Jan Willem Davis. Verder Tony Boersma van LSRG, Henri Eikemans van The Dukes en Ruud Vos van The Bassets. Wie pakt bij de veteranen de Dutch Rugby Masters Trophy en maken DSR-C en Ascrum hun favorietenrol bij de studenten waar?

Muziek
Na afloop van het toernooi is het de beurt aan de Phoenix Funk Foundation, de beste cover-/feestband uit de Nederlandse studentenwereld. Deze topband zal rond 20:30 uur beginnen met spelen. Iedereen is van harte welkom om te komen genieten van rugby en/of muziek!"

DSC opent nieuw schaakseizoen

(Foto: Wikimedia/Alan Light) Foto: Esdor van Elten

Traditiegetrouw opent de Delftse Schaakclub (DSC) het nieuwe schaakseizoen met een simultaan tegen de nieuwe clubkampioen.

Omdat Bram van der Velden afgelopen seizoen na een uiterst spannende titelrace clubkampioen geworden, geeft hij op maandag 20 augustus deze simultaan. Hij zal het dan opnemen tegen ongeveer 20 à 25 spelers.

Snelschaaktoernooi
Naast de simultaan wordt er voor geïnteresseerden een open snelschaaktoernooi gehouden. Daarnaast is vij schaken ook mogelijk. Er wordt gespeeld in de vaste speelgelegenheid van DSC, duWo Denksportcentrum (Zusterlaan 114, Delft), naast de Sebastiaanbrug.

Algemene informatie
Aan de simultaan en het snelschaken kan iedereen meedoen, deelname is gratis. Wil je meedoen aan een van beide activiteiten, zorg dan dat je uiterlijk 20.15 uur aanwezig bent. Vooraf aanmelden hoeft niet, ook toeschouwers zijn uiteraard van harte welkom.

Meer informatie over DSC via www.delftseschaaksite.nl of kom langs op een van de clubavonden.

Open dag bij Diemel Groenvoorzieningen

Cock Diemel van Diemel Groenvoorziening.

DEN-HOORN - Veel aandacht voor sfeer en vormgeving zonder de technische kwaliteit uit het oog te verliezen. Dat is altijd het uitgangspunt bij full service hoveniersbedrijf Diemel Groenvoorzieningen. Cock Diemel: "In onze aanpak is beleving en vormgeving belangrijker dan het materiaalgebruik. Beide moeten aansluiten bij de beleving van de klant. Daarom komen we vrijblijvend langs om de wensen en ideeën te bespreken en zo komen we gezamenlijk tot een plan voor een ontwerp."

De specialisten van Diemel Groenvoorzieningen laten graag zie hoe je van je tuin een plek kunt maken waar plezier, beleving en ontspanning hand in hand gaan. Dat doen ze zaterdag 22 september tijdens een open dag. Diemel Groenvoorzieningen opent dan van 10.00 uur tot 16.00 uur de deuren. Geïnteresseerden kunnen een kijkje nemen in de presentatieruimte, samen met een hovenier een moodboard samenstellen of gewoon lekker rondstruinen bij dit bedrijf.
Cock: "We willen dit jaar tijdens de open dag vooral de nadruk leggen op het klimaatbestendig maken van je tuin. Met de stijgende temperaturen en de toenemende hoeveelheid neerslag is het nodig om je tuin daarop aan te passen. Zo kan je door meer bomen en groen te planten je tuin koeler en dus beter bruikbaar te maken. Ook zijn er verschillende manieren om de grotere hoeveelheden regenwater te verwerken in de tuin zodat dit water weer beschikbaar is voor de beplanting in droge periodes. De mogelijkheden om je tuin klimaatbestendig te maken, zijn eindeloos. We gaan graag in gesprek om te kijken wat we voor u kunnen betekenen."

E. Timmers, C. Ritsemastraat 84, Pijnacker

Dirkjespeer