Delft op zondag

16 april 2017

Delft op zondag 16 april 2017


Technologie moet in Delft meer zichtbaar worden

Een klein deel van de aanwezigen poseert bij de technologiewand op het station, met centraal op de foto Ferrie Förster (in het blauw) en rechts van hem Tim van der Hagen (in het grijs).

DELFT – Na het jaar van Vermeer is Delft afgelopen donderdag begonnen aan een nieuw themajaar: Delft, stad van de Technologie.

Door: Jesper Neeleman

Delft is onlosmakelijk met technologie verbonden, maar wie de campus mijdt krijgt daar weinig van mee. Of beter gezegd: kreeg. Want waar je op het gemiddelde treinstation vooral eetzaakjes, oplaadpunten en beeldschermen ziet, zien reizigers die in Delft arriveren nu de wereldberoemde Nuna 5, de ultralichte DUT14-wagen en de VeloX, de snelste fiets ter wereld. Op een grote posterwand is nog meer moois te zien over de grote rol die Delft in de wondere wereld van techniek wetenschap heeft gespeeld en nog steeds speelt. "Er gebeuren op de TU Delft fantastisch dingen", zei wethouder Ferrie Förster. "Dat willen we in 2017, het jaar dat de TU Delft 175 jaar bestaat, zo veel mogelijk vieren." Naar Delfts blauw, Oranje of Vermeer hoeft in de stad nooit lang te worden gezocht. Technologie was altijd een wat ondergeschoven kindje. Delft probeerde het met de leus 'Delft Kennisstad' en 'Delft, creating history', maar hier was wat inbeeldingsvermogen bij nodig. Dat is nu – in elk geval op het station – niet meer nodig. Als het aan Delft en de TU Delft ligt, blijft het hier niet bij. Förster droomt al van varende robots in de grachten en autonome robots op de Markt. Tim van der Hagen van het College van Bestuur van de TU Delft benadrukte het belang van deze 'topuniversiteit' voor Delft. "We hebben 22.000 studenten en 6000 medewerkers. Die wonen, werken en winkelen in Delft." Delft en haar aantrekkingskracht is op haar beurt van groot belang voor de studenten en de TU. "Zonder de stad Delft zou er geen TU Delft zijn. Dat gaan we verder uitdragen."

'Deze brief heeft een strekking van: Zoek het maar uit'

Tijn Noordenbos, hier in de Choorstraat bij een rijtje met vier leegstaande winkelpanden, voelt zich niet bepaald gehoord door de gemeente. Hij wenst dat Delft zich meer inspant om de lasten voor winkeliers te verlagen en hun inkomsten te verhogen. (foto: Jesper Neeleman)

DELFT - Heel wat winkeliers in de binnenstad knopen met moeite de eindjes aan elkaar en daar moet een oplossing voor komen, merkt Tijn Noordenbos. Afgelopen week kreeg hij van het College van B en W antwoord op zijn open brief.

Door: Jesper Neeleman

Ja, Delft heeft een geweldige, gezellige en unieke binnenstad, benadrukt ook Noordenbos, van 'Uit de Kunst' en 'Van alles en nog iets'. Toch maakt hij zich zorgen. Hij merkt nog te vaak dat nieuwe zaakjes het niet langer dan twee jaar vol houden en dat andere winkeliers aan het einde van maand nauwelijks iets over houden. De combinatie van hoge lasten en ander, meer online winkelgedrag van de consument, is voor hen een dodelijke cocktail. Gemeente Delft moet zich meer voor hen inspannen, vindt Noordenbos. Bijvoorbeeld door de OZB te verlagen en te investeren in initiatieven als Blue Sunday, die zich inspannen om meer publiek naar de stad te trekken.
Dat gaat niet gebeuren, laat B en W weten. Het college is van mening dat de binnenstad de crisis 'relatief goed heeft doorstaan', schrijft het. 'Na een periode van oplopende leegstand lijkt het erop dat het tij zich weer ten goede keert'. Ondernemers die het moeilijk hebben kunnen zich volgens het college het beste wenden tot instanties die hierover gaan. Bovendien acht B en W het 'doembeeld' dat Noordenbos schetst 'zeer onwaarschijnlijk'. Wel wordt ernaar gestreefd de OZB-lasten weer toe te laten groeien naar een meer landelijk niveau. Met het initiatief '115 help een bedrijf' wil de gemeente de ondernemers in de gevarenzone binnenkort gratis van advies voorzien.
Tijn Noordenbos had meer van de reactie verwachten. "We hebben een heel betrokken burgemeester, heel open, sociaal en welwillend", reageert hij. "Deze brief heeft meer een strekking van: Zoek het maar uit. Duidelijk door een ambtenaar geschreven die als opdracht had om al mijn punten te weerleggen. Het heeft geen zin te verwijzen naar instanties. Dan moet je helemaal met de billen bloot en het geeft een enorme rompslomp." Noordenbos gaat liever met andere ondernemers en de gemeente in gesprek over oplossingen die ertoe moeten leiden dat de inkomsten bij ondernemers omhoog gaan en de lasten omlaag. "Voor veel panden in de binnenstad betaal je zo 2800 tot 3000 euro huur per maand. Dat is voor veel winkeliers gewoon niet te doen. En dan komen daar nog allerlei lasten en een hoge OZB bij. Dat moet anders. Iedereen is toch gebaat bij een florerende binnenstad?"

Tonnie de Groen (48)

-Wat ben je hier in De Wipmolen aan de Prof. Krausstraat aan het doen?
"Ik was aan het opruimen. Vijf dagen per week ben ik hier in De Wipmolen te vinden. Ik ben hier gedetacheerd via Werkse! en ben een gastvrouw. Dat is hartstikke leuk om te doen. Ik hoor bovendien regelmatig dat ik het werk goed doe. Dat is natuurlijk leuk om te horen."

-Komen hier veel mensen?
"Er is elke avond wel iets te doen. Het gebeurt nu nog niet heel vaak dat mensen uit de buurt zomaar komen aanwaaien. Het is de bedoeling dat dit na de verbouwing, die rond de zomer plaatsvindt, wel meer gaat gebeuren."

-Heb je van de week nog iets leuks meegemaakt?
"Mijn zusje was jarig. Dat hebben we in Café de Boog gevierd. Ze is 46 geworden. Ik kan het goed vinden met m'n zusje. We zijn maar met z'n tweeën."

-En altijd dikke vriendinnen geweest?
"Niet altijd. Vroeger konden we elkaar nog weleens in de haren vliegen. Tegenwoordig kunnen we goed opschieten met elkaar. Ik kan niet zonder haar en zij niet zonder mij."

-Wat is je nieuws van de week?
"Het was iets langer geleden, maar dat was de mishandeling van twee homo's, omdat ze hand in hand liepen. Belachelijk. Ik vind het goed dat iedereen het voor hen opnam. Je moet gewoon hand in hand kunnen lopen. Ja toch? En deze week kwamen de twee panda's naar Oudehands Dierenpark in Rheenen, dat was wél weer heel leuk. Als het niet zo ver weg was, was ik er wel een keer naartoe gegaan."

Oude stadskantoor wordt studentenhotel

DELFT – Het 'oude' stadskantoor van de gemeente, aan de Phoenixstraat 13, wordt een studentenhotel.

Dat hebben burgemeester en wethouders deze week meegedeeld aan de gemeenteraad. Als die instemt met het plan, wordt de verkoop aan een 'professionele partij' op 6 juni bekrachtigd. Het pand aan de Phoenixstraat is binnen korte tijd geheel overbodig, als het nieuwe stadskantoor in het stationsgebouw geheel gereed is. Dan verhuist als laatste ook de 'publieksbalie' richting station. Wie de koper is van de dan leeg staande oude huisvesting, wordt tot 6 juni geheim gehouden. Het gaat in elk geval om een organisatie die het stadskantoor wil gaan ombouwen tot 'kwalitatief hoogwaardige zelfstandige units voor internationale en nationale studenten'. Het door architect Jo Coenen ontworpen en in 1986 opgeleverde gemeentepand, met z'n cilindervormige dakkoepel, blijft met de voorgenomen verkoop vermoedelijk in het straatbeeld behouden. B en W toont zich 'tevreden' met de vlotte verkoop en het studentenhotel-plan. Eind januari werd het stadskantoor op de markt gebracht, waarbij de mogelijkheid werd geboden om er – behalve kantoren of een hotel – ook horeca in onder te brengen. Er zijn twaalf biedingen uitgebracht. De partij die er nu een studentenhotel van gaat maken heeft het hoogste bod gedaan. Dat bedrag is nog geheim, maar B en W spreken van 'een hoge bieding'.

Gewijzigde afvalkalender ontgaat veel inwoners

Papiercontainers in Tanthof werden woensdag niet opgehaald. Alleen wisten veel inwoners dit niet.

DELFT – Avalex heeft de afvalkalender afgelopen week veranderd, maar dat nieuws was veel inwoners van Delft ontgaan. Dus konden zij hun nog volle containers afgelopen weer terug richting de woning rijden. Bewoners van Tanthof zetten bijvoorbeeld afgelopen woensdag massaal hun papiercontainer langs de weg. Enkele uren later hadden ze er een papiertje bij. Van Avalex. Met daarop de tekst dat de afvalkalender is veranderd. Nieuwe inzameldata zijn te vinden op Avalex.nl.
Heleen van 't Hof is niet te spreken over de beperkte communicatie vanuit Avalex. "We hebben een brief van Avalex gekregen waarin staat dat het legen van de papiercontainers zou gaan veranderen van één keer per twee weken naar eens in de vier weken", reageert ze. "Alleen is er nooit een bericht geweest met daarin de datum van wanneer dat in zou gaan. Dus iedereen zet vrolijk zijn papiercontainer aan de weg en kan hem straks vol weer terugzetten, want ze hebben hem niet geleegd. Na wat gegoogled te hebben blijkt dat voor mijn wijk de papiercontainer op maandag 24 april wordt geleegd. Het is stuitend hoe Avalex met de bewoners van Delft communiceert." Avalex laat weten dat bewoners met minicontainers een brief hebben ontvangen met daarin de informatie. "Verder hebben we advertenties geplaatst", laat een Avalex-woordvoerster weten. "Het kan voor inwoners zijn dat zowel de dag wijzigt als de frequentie van twee- naar vier-wekelijks. Daarom hebben we in de communicatie nadrukkelijk gezegd dat mensen de afvalkalender moeten bekijken."

New York Pizza: altijd een smaakvolle keuze

Erik Keus heeft alle aspecten van het pizzavak onder de knie. (Archieffoto)

Geen zin om te koken. Of gewoon juist wél zin in Italiaans. Wat je reden ook is, het is altijd een goed idee om je pizza te bestellen bij New York Pizza Delft. Want dan krijg je prima pizza voor je geld.

Erik Keus, eigenaar van New York Pizza aan de Krakeelpolderweg, kent zijn pizza's. Geen wonder. In zijn loopbaan heeft hij alle facetten van het vak gezien: "pizzabakker, pizzabezorger, ik ben het allemaal geweest." En nog steeds staat Erik geregeld zelf in de winkel.

Vernieuwend
"Ik ben in 2000 begonnen. Ik koos voor New York Pizza omdat het een vrij jong en innoverend bedrijf was. En dat is het nog steeds. New York Pizza vernieuwt voortdurend. Dit jaar zullen we bijvoorbeeld veel meer een 'urban style' uitstraling krijgen. Een stijl die echt bij ons past." Ook in andere opzichten blijft New York Pizza bij de tijd. Zo is het al lange tijd mogelijk direct via internet te bestellen via de site of de app.

Nieuwe smaken
Uitstraling en techniek is mooi, maar voor de hongerige beller of afhaler gaat het natuurlijk in de eerste plaats om de pizza's. Gelukkig zit je ook dáárvoor goed bij Erik en zijn team. New York Pizza heeft dertien verschillende pizza's in het assortiment, maar daartussen kun je ook nog eens variëren met bodem of ingrediënten. Daardoor is er altijd wel een pizza van jouw smaak bij. Om je te helpen kiezen introduceert New York Pizza ook nog eens ieder kwartaal een paar nieuwe pizza's in de kwartaalaanbieding. Vanaf volgende week kun je bijvoorbeeld kiezen voor de 'Tricolore', een pizza met buffelMozzarella (dat is hele jonge mozzarella), rucola, tomaat en peterselie. Of je probeert de kip-kerrie pizza. "Dat wordt zeker een hardloper", verwacht Erik.

Natuurlijke ingrediënten
En voor welke pizza je ook kiest, voor allemaal geldt dat ze zijn gemaakt met verse en natuurlijke ingrediënten, zonder geur, kleur of smaakstof. New York Pizza's zijn dus niet alleen lekker, maar ook goed.

Actie
Natuurlijk zijn er altijd leuke acties bij New York Pizza, zoals de afhaalpizza op maandag en dinsdag voor maar vijf euro. Toch liever laten bezorgen? In dat geval kun je er in ieder geval zeker van zijn dat dat milieuvriendelijk is, want de bezorger komt op de fiets. Een elektrische fiets natuurlijk, want uiteindelijk wil je wel dat je pizza op tijd bezorgd wordt!

Een straatnaam die herinnert aan politieke strijd

De Ruys de Beerenbrouckstraat herinnert aan turbulente politieke twisten tijdens de annexatie van Hof van Delft in 1921. (Foto: EvE)

De Ruys de Beerenbrouckstraat is de meest prominente straat in Hof van Delft en is genoemd naar de politicus jhr. Charles Ruijs de Beerenbrouck (1873-1936). Je zou het een beloning voor bewezen diensten kunnen noemen.

Charles Ruijs de Beerenbrouck was een prominente politicus uit het begin van de 20e eeuw. Hij werd geboren in Maastricht en studeerde rechten in Leiden. Zijn politieke carrière begon hij als gemeenteraadslid in Maastricht. Hij verruilde de lokale politiek al snel voor de landelijke. In 1905 kwam hij voor het eerst in de Tweede Kamer. In 1918 werd hij voor het eerst premier. Hij zou in totaal drie kabinetten leiden. Ruijs de Beerenbrouck was een devoot katholiek en een maatschappelijk betrokken man.
Hoe zit dat nu met die bewezen diensten? In 1921 was Ruijs de Beerenbrouck naast premier ook minister van Binnenlandse Zaken. In die hoedanigheid had hij te maken met de annexatieperikelen in Delft. In die tijd was het gebied wat nu de wijk Hof van Delft is een zelfstandige gemeente met dezelfde naam. Die naam komt al in de 10e eeuw voor.
De oorspronkelijke ambachtsheerlijkheid werd in 1738 aan de stad Delft verkocht. In de Franse tijd werd Hof van Delft een municipaliteit, de toenmalige variant van een zelfstandige gemeente. In 1817 werden verschillende stukken land samengevoegd tot de gemeente Hof van Delft. In 1833 werd ook de gemeente Hoog- en Woud- Harnasch aan Hof van Delft toegevoegd. In 1921 werd de gemeente Hof van Delft geannexeerd en opgedeeld door Schipluiden en Delft. Ook in die tijd was een annexatie beladen, en er woedde een flinke politieke strijd. Ook in Den Haag. Een aantal vooraanstaande politici, zoals Dirk Donker Curtius en diverse ministers van Binnenlandse Zaken, zoals Theodorus Heemskerk, Samuel van Houten (die van de kinderwet) en Hendrik Goeman Borgesius, hielden de annexatie lange tijd tegen. De dankbare gemeenteraad van Hof van Delft vernoemde daarom straten naar hen. Maar Ruijs de Beerenbrouck zag het anders en onder zijn bewind kwam de annexatie er toch door.
Reden voor Delft om de grootste en belangrijkste straat in de nieuwe wijk naar hem te vernoemen. De naam (vreemd genoeg geschreven met 'y') werd in het raadsbesluit van 29 mei 1929 definitief vastgesteld.

Hans Houtzager

Gynaecoloog/medisch historicus Hans Houtzager (81) studeerde medicijnen en promoveerde in 1968. Sinds zijn vroege jeugd heeft hij een fascinatie voor (medische) geschiedenis.

1. Waarom wilt u op deze plek worden gefotografeerd?
"In een van de huizen achter mij hier op de foto, we weten nog altijd niet precies welk, heeft Reinier de Graaf gewoond en gewerkt. Hij werd in 1641 in Schoonhoven geboren en heeft zich in 1668 hier aan de Oude Delft als medicus gevestigd.

2. Waarom koos hij voor Delft?
"Hij was waarschijnlijk liever naar Leiden gegaan, maar De Graaf was katholiek en in het overwegend protestante Nederland van die tijd stond dat een universitaire carrière in de weg. Aan dit stukje Oude Delft en in de huizen erachter woonden destijds overigens meer katholieken."

3. Hoe belangrijk is Reinier de Graaf geweest?
"Van onschatbare waarde voor de ontwikkeling van de medische wetenschap. Hij is dé grote pionier in de voortplantingsgeneeskunde. De Graaf deed - zeker voor die tijd - een aantal opzienbarende ontdekkingen, zoals het 'follikel van de Graaf'. Zijn prestaties zijn helemaal fenomenaal als je bedenkt dat hij slechts 32 jaar is geworden."

4. Als ik burgemeester van Delft was…
"Zou ik elke gelegenheid te baat nemen om het belang van de TU voor de stad onder de aandacht te brengen. De universiteit biedt ongekende mogelijkheden en maakt Delft extra aantrekkelijk. Dat is niet alleen van belang voor studenten en leraren, maar ook voor de groei en bloei van de gehele stad en alle Delftenaren."

5. U bent net als De Graaf medicus geworden…
"Ik heb in Leiden medicijnen gestudeerd en ben later in Nijmegen gepromoveerd. M'n specialisme, de gynaecologie, is een bijzonder veelzijdige discipline. Opereren om iemand te genezen, maar ook mensen gelukkig maken door een moeilijke bevalling tot een goed einde te brengen of bijdragen aan het opheffen van kinderloosheid."

6. Hoe zag uw werkzame leven eruit?
"Na mijn studie medicijnen ben ik teruggekeerd naar Delft eenvoudig omdat in het Reinier de Graaf Gasthuis een plek vacant was. Van 1971 tot en met 1996 heb ik in daar als gynaecoloog gewerkt. Daarnaast was ik (parttime) wetenschappelijk hoofdmedewerker bij het medisch-encyclopedisch instituut van de Vrije Universiteit in Amsterdam."

7. U heeft veel geschreven over uw vak…
"Veel publicaties over de geschiedenis van de geneeskunde en dan vooral over gynaecologie en verloskunde in tijdschriften en dergelijke. Maar ook, soms samen met anderen, een flink aantal boeken en boekjes. "

8. Tegenwoordig geniet u van uw rust?
"Nee, ik kom nog altijd tijd te kort. Ik schrijf nog volop. Ik werk nu aan een boekje over de Delftse 'eerbiedwaardige doktersvereniging Hipporcati Sacrum'. Die vereniging is in 1817 opgericht en bestaat dus 200 jaar."

9. En behalve schrijven…
"Ben ik onder meer vicevoorzitter geweest van 'de Griffioen', onbekend museum aan de Koornmarkt. Het herbergt een unieke verzameling oude medische en verpleegkundige instrumenten. De onbekendheid komt waarschijnlijk omdat je niet zomaar binnen kunt lopen. Het museum is uitsluitend op afspraak te bezoeken."

10. Wilt u nog iets kwijt aan onze lezers?
"De bloemenmarkt aan de Hyppolytusbuurt, die eeuwenlang heeft bestaan, is helaas verdwenen. We wonen in een stad met schitterende grachten, kerken, musea, etc. Laten we dat zo goed mogelijk beschermen."

Smurfen overspoelen PLUS-supermarkten

De Smurfen staan komende tijd centraal bij de PLUS-supermarkten in Delft en Den Hoorn.

DELFT - In de bioscoop draait momenteel de nieuwste Smurfenfilm: De Smurfen en het verloren dorp. Voor wie geen genoeg kan krijgen van deze leuke blauwe wezentjes zijn ze vanaf maandag 17 april te sparen bij PLUS Bomenwijk, Martin Panis en Tanthof in Delft en PLUS Van Leeuwen in Den Hoorn. Ze kunnen overal opduiken, want deze Smurfen hebben een zuignapje om ze overal op te plakken. In totaal zijn er 24 blauwe karakters. Bij PLUS ontvang je een zakje met gratis Smurf bij elke vijftien euro aan boodschappen. Sparen gaat extra snel met de wekelijkse actieproducten. Elke week zijn er acht aanbiedingen, waarbij een extra zakje wordt weggegeven. In het zakje vind je een Smurf en op het zakje staat een spaarzegel gedrukt. Met deze spaarzegels kan je sparen voor een grote Smurfenknuffel van vijfentwintig centimeter. Voor tien spaarzegels en 4 euro 99 euro kan je kiezen uit drie varianten: Smurf, Grote Smurf en Smurfin. In het Smurfendorp leven alle Smurfen bij elkaar in paddenstoelenhuisjes. Ook deze Smurfen hebben hun eigen huisje bij PLUS. Ze kunnen namelijk bij elkaar bewaard worden in hun eigen verzamelalbum in de vorm van een paddenstoel. Speciaal voor hun klanten organiseren PLUS Bomenwijk, Martin Panis, Tanthof en Van Leeuwen in samenwerking met Pathé Delft een activiteit om met het gezin voor een stuntprijs naar de nieuwe film 'De Smurfen en het Verloren Dorp' te gaan. Deze activiteit start vanaf 24 april en er geldt op=op.

De Rotterdamseweg en wijde omgeving wordt op 19 augustus 1971 opgeschrikt door een grote explosie. De knal is afkomstig van de ontvettingsafdeling van de Lijm- en Gelatinefabriek. In de fabriek zelf vallen drie doden en vijf zwaargewonden, en de ravage is enorm. In de wijde omtrek sneuvelen ruiten door de klap. De explosie zorgt voor een honderden meters hoge steekvlam en voor een dagenlang smeulende puinhoop. Ondanks de grote verliezen, zijn zowel directie als politie het er na afloop over eens dat er wonderbaarlijk weinig slachtoffers zijn gevallen. De brand is van zodanig grote omvang en hoge intensiteit, dat de gevolgen veel rampzaliger hadden kunnen zijn. Een kleine week na de ontploffing gaat het personeel in het resterende deel van de fabriek weer aan het werk. 'De Lijmfabriek' is een begrip in Delft. Niet in de laatste plaats door de stank die het werken met dierlijke botten nou eenmaal met zich meebrengt. Vooral in de zomer zo weet een vakantiekracht uit die tijd zich te herinneren: "Ik reed met een vrachtwagen van de Lijmfabriek mee en moest bij slagerijen de kratten met botten en slachtafval oppakken en in de wagen gooien. Soms van dagen oud. Al snel verspreidde de lading, zeker ook door de warmte, een enorm penetrante lucht. Doordat je de kratten boven je hoofd moest legen vielen er regelmatig handenvol maden in de zakken van mijn kleding". Het milieu is vanaf de start van het bedrijf in 1885 al een punt van nadrukkelijke aandacht. De Delftse industrie bloeit volop, maar staat nou niet direct bekend om milieubewust werken. Zelfs als de Delftenaren dit voor lief wilden nemen, hadden zij nog te maken met de Haagse buren. Afvalwater van de Delftse huishoudens, alsmede de fecaliën én de industriële vervuiling stroomt via de noordwaarts stromende Schie naar de Haagse grachten. Vanaf 1968 legt het bedrijf zich volledig toe op de productie van gelatine en wordt de lijmproductie gestaakt. De gouden tijden voor de fabriek - halverwege de vorige eeuw - zijn voorbij. In 2002 moet toenmalig directeur Thomas Versterre toegeven dat er sprake is van een noodsituatie bij het inmiddels tot Delft Gelatin BV omgedoopte bedrijf. Er rest geen andere oplossing dan het te sluiten. Met als gevolg het ontslag van de ongeveer tachtig werknemers. De luchtfoto is uit het archief van Rob van Meerten en is gedateerd 1921.

Avalex (1) DELFT - In de krant 'Delft op zondag' van 2 april was te lezen dat de Delftse politiek opnieuw IKEA attaqueert om hun blauwe muur, die lelijk afsteekt in het landelijk gebied aan de achterkant van hun gebouw. Als Delfgauwenaar kom ik er elke week wel een paar keer langs en ik kan het er van harte mee eens zijn. In aansluiting daarop heb ik voor de politiek echter een veel urgenter blauw probleem: de papiercontainer van Avalex. Stad en dorp moeten leefbaar zijn; zo'n schreeuwerig blauwe bak dreigt echter in de komende twee jaar het volledige stads- en dorpsbeeld te gaan bepalen en ontsieren. U herinnert zich misschien de foto van een Delftse straat vol met van die bakken. De bak zal echter ook de privésfeer binnendringen: je kunt 'm niet even verstoppen. De hobby-tuinier die z'n best doet een zorgvuldige kleurbalans in zijn tuin te realiseren kan succes vergeten, want alles wordt doodgeslagen door zo'n blauw bakbeest. Dat wordt een dagelijkse ergernis en zal een effectieve papierinzameling niet ten goede komen. Het probleem is gemakkelijk oplosbaar: de zwarte en de groene bak trekken veel minder aandacht in tuin of straatbeeld en zijn algemeen geaccepteerd. Overstappen van de blauwe bak op een die minder de aandacht trekt dus: dames en heren politici, mag ik op u rekenen?

J. van Ham, Delfgauw

Avalex (2)
DELFT - Ja hoor, Avalex heeft me uitgenodigd om te reageren op een klanttevredenheidsonderzoek. Na de vorige blunder om maar iedereen lukraak te tutoyeren middels een brief, en het excuus wat ik daar per mail voor ontving, word ik nu onaangenaam verrast door een papieren uitnodiging die aan elke blauwe papierbak bevestigd is en waar er al enkele van op straat liggen als zwerfafval. En weer worden alle Delftenaren getutoyeerd. Hoe verzint een afvalverwerkingsbedrijf het om zo het zwerfafval te vermeerderen? Maar dit is nog niet alles; naast de bak liggen - netjes opgestapeld - enkele kartonnen verpakkingen die te groot en grof zijn om in de bak te deponeren. Dat wordt dus niet meer meegenomen blijkt uit een achtergelaten mededeling, en blijft achter op straat. Ik weet dat het de verantwoording is van degene die dit met goede bedoelingen daar neer heeft gelegd maar is het nou echt arbeidstechnisch niet mogelijk, verboden of fysiek te zwaar om deze kartonnen verpakkingen op te rapen? Moet het bij grof vuil aangemeld worden, waarvan de medewerkers het wel op moeten of mogen rapen? Of komt er dan een kraanwagen? Beste planners van Avalex, los dit op voordat het uit de hand loopt, dit is geen goede manier om de stad schoon te houden.

Ed Mouthaan, Delft

Documentaire over droom die dankzij TU-studenten werkelijkheid wordt

Claudia is een jonge vrouw met een dwarslaesie, die graag weer wil lopen.

DELFT - In KRO-NCRV 2Doc 'Sta op en loop' is te zien hoe de droom van Claudia, een jonge vrouw met een dwarslaesie, mede dankzij studenten van de TU Delft werkelijkheid wordt.

In de Sint Maartenskliniek wordt een proef gedaan voor mensen met een dwarslaesie om opnieuw te leren lopen in een zogenaamd exoskelet. Claudia revalideerde elf jaar geleden in deze kliniek na een ongelukkige val van een paard. Ze stort zich vol overgave en met succes op de training voor het exoskelet.

Bionische Wereldspelen
Door een groepje enthousiaste studenten van de TU Delft wordt ze benaderd voor deelname aan de eerste Bionische Wereldspelen. Claudia twijfelt geen moment, dit is haar kans om hetgeen ze tijdens de proef geleerd heeft in de praktijk te brengen. Langzaam maar zeker groeit bij Claudia de hoop op een lopend bestaan in de nabije toekomst. Ondanks de ambities, de inzet en de enorme kunde van de studenten blijkt de realiteit echter weerbarstiger.
Sta op en loop is een documentaire over hoop, dromen en doorzettingsvermogen en de mogelijkheden en grenzen van innovatie en technische vooruitgang.
De film is geregisseerd door Sander Burgers en geproduceerd door KV Films voor KRO-NCRV en mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Mediafonds.
KRO-NCRV 2Doc: Sta op en loop is dinsdag 2 mei om 23.00 uur te zien op NPO 2.

Twintig jaar geleden waren kranten zwart-wit en meningen gekleurd. Delft op Zondag blikt wekelijks terug op de editie van deze krant van twintig jaar geleden.

Deze week is dat de editie van 20 april. Sander van Veldhoven, een illusionist uit Den Hoorn, staat dan wederom op de voorpagina. Hij kondigt aan om de donder erop te gaan ontsnappen uit de gevangenis boven het Stadhuis. Een dag later, als de vernieuwde sauna van het Sportfondsenbad Delft in gebruik wordt genomen, zal hij het publiek trakteren op een onderwaterontsnapping.
Bewoners van de appartementen aan het Parkzoom zijn boos. Ze willen geen asfalt in hun Hof van Delftpark. Ze vrezen overlast van lieden met rolschaatsen, skateboards en de door hen meegebrachte radio's. Ze zijn hier juist gaan wonen vanwege de rust, laten ze weten. Gemeente Delft is echter al begonnen met de voorbereidende werkzaamheden.
Een kilo Hollandse andijvie kostte 1 gulden 49, voor 'ijzersterk bouclé tapijt' moest 59 gulden 95 worden neergelegd

Omgekeerd inzamelen wordt 'het nieuwe inzamelen'

DELFT – In de vorige editie van Delft op Zondag stond een mindmap over omgekeerd inzamelen. Avalex laat in een reactie hierop weten blij te zijn met het plan van de bewoners van de wijk Emerald in Delfgauw. "Omdat dit goed aansluit op onze communicatiestrategie 'Alles draait om jou', waarbij we graag willen focussen op het motiveren van de inwoner om afval en grondstoffen te scheiden", laat een woordvoerster van Avalex weten. "Als beleidsterm is de term 'Omgekeerd Inzamelen' gebruikt, omdat dit een bestaand en beproefd systeem is dat het beste uit het onderzoek is gekomen naar een inzamelsysteem dat moet leiden tot 75 procent afvalscheiding in 2020. De term 'Omgekeerd Inzamelen' zelf vinden wij erg verwarrend en niet uitdrukken waar het systeem echt voor staat. Daarom hebben wij de term 'Het Nieuwe Inzamelen' gehanteerd omdat het een andere benadering is van afval, namelijk niet denken in termen van 'afval' maar in termen van 'grondstoffen'. Bovendien weten wij niet naar welk onderzoek in het artikel wordt gerefereerd als het gaat om nascheiding, maar ook daar hebben wij als Avalex en de gemeenten onderzoek naar gedaan. Onze bevindingen en reactie hierover zijn hier te lezen www.avalex.nl/nieuws/reactie-op-uitzending-kassa."

Huis te koop wordt u deze week aangeboden door Van Daal

DELFT – Veertien jaar geleden is Jeroen Claus in deze bijzonder sfeervolle, lichte en goed onderhouden vierkamer tussenwoning gaan wonen. Het huis staat in de gewilde wijk Hof van Delft.

Het is een oudere woning, maar van binnen doet hij heel modern aan. "Ik heb indertijd redelijk wat woningen bezichtigd en dit huis sprong er mede door de gemaakte aanpassingen uit", aldus Jeroen. De belangrijkste en meest in het oog springende modernisering, is de aanbouw aan de achterzijde van de woonkamer. Dit is heel vernuftig gedaan, met veel glas. Hierdoor ontstaat een soort glazen kubuseffect rondom het binnenplaatsje. Andere architectonische hoogstandjes zijn onder meer de spiltrappen met zwevende treden. "Ik ben vanaf de lagere school in Delft komen wonen en ben Delft als stad erg gaan waarderen", zegt Jeroen. "Ik heb op diverse plekken gewoond en was op een gegeven moment op zoek naar iets voor mezelf. Ik koos voor deze woning aan de westkant van het centrum. Dit is dichtbij de gezellige binnenstad en tegelijk heel centraal gelegen goed uitkomt met mijn internationale werk."
De woning heeft een bijzonder charmante living met houten vloerdelen. De U-vormige aanbouw is voor een groot deel van vloer tot plafond van dubbelzijdig glas. Hierdoor ontstaat een zeer ruimtelijk effect en worden het binnenplaatsje en het achterliggende gedeelte van de woning één geheel. "In hoofdlijnen is dit allemaal door de vorige bewoner gerealiseerd, zelf heb ik successievelijk allerlei onderdelen van de woning vernieuwd en verbeterd."
De moderne keuken inclusief diverse inbouwapparatuur, namelijk een afzuigkap, een vijfpits gaskookplaat, een vaatwasser, een close-in-boiler en een koelkast, bevindt zich in het verlengstuk naar het achterste gedeelte van de aanbouw. Vanuit de keuken kun je ook op het binnenplaatsje komen. Achter de keuken bevindt zich de eetruimte. "Daarnaast is er een ruim toilet met de opstelplaats voor de wasmachine en de droger", zegt Jeroen.
Jeroen heeft wel veel van de heerlijke zonnestralen op het binnenplaatsje kunnen genieten. Vooral in de ochtenduren staat de zon er op. "En vanaf een uur of vier of vijf kun je heerlijk voor de deur buiten zitten", zegt hij. "Op de eerste verdieping heb je trouwens ook een dakterras, waarvan ik de dakbedekking en de balustrade nog niet zo lang geleden helemaal heb laten vervangen."
Op de eerste verdieping is er een overloop die toegang geeft tot alle op deze laag gelegen vertrekken. Allereerst de ruime achterslaapkamer, voorzien van een vaste kastenwand en een deur naar dit L-vormige dakterras. "Aan de voorzijde is nog een kamer die ik momenteel als werkkamer gebruik, maar die ook als (kinder)slaapkamer gebruikt zou kunnen worden", legt Jeroen uit.
In het midden van deze verdieping is er een moderne, praktisch ingerichte badkamer, met een verzonken bad, een wastafel en een tweede hangend toilet. "Ja dat is wel leuk van de badkamer, dat de onderkant van de badkuip net iets onder het vloeroppervlak ligt."
Op de tweede verdieping is er één grote, lichte zolderruimte. Helemaal voorzien van houten vloerdelen en aan de voor- en achterzijde een dakkapel. Een ruime berging, inclusief wastafel en de CV-ketel maken het geheel compleet. "Voor mij was dit een bonuskamer, maar je zou hier ook twee slaapkamers van kunnen maken", zegt hij. "Best jammer eigenlijk van dit huis, maar nu ga ik met mijn vriendin samenwonen in Schipluiden."

Topscore voor Björnd Makelaardij bij laatste Open Huis

Bart Hendriks en Rens Jeursen hebben hun visitekaartje afgegeven tijdens het laatste Open Huis.

DELFT – Het Open Huis is voor het kantoor Björnd Makelaardij succesvol verlopen. Naar aanleiding van de bezichtigingen tijdens deze open dag, heeft het verkoopteam veel huizen kunnen verkopen.

Van Björnd Makelaardij aan de Oude Delft 103 (hoek Binnenwatersloot) waren vorig weekend weer heel wat panden opengesteld voor een vrijblijvende bezichtiging. Naar aanleiding hiervan kwamen er in veel gevallen een of meerdere biedingen.

Scorende makelaar
"Inmiddels is bijna 50 procent van het aanbod tijdens het Open Huis verkocht", zegt Bart. "Dat hebben we binnen een week voor elkaar gekregen en dat is echt top. De score is voor ons nog nooit zo goed geweest."
Björnd Makelaardij is een goed scorende makelaar. Wilt u het landelijke NVM Open Huis niet afwachten? Dan zit u bij Björnd Makelaardij goed, want dit kantoor organiseert twee keer per maand een eigen Open Huis

Altijd een oplossing
"Voor de serieus geïnteresseerde woningzoeker vinden we altijd een oplossing", zegt Rens. "Maar ook voor de verkopende partij zijn wij de aangewezen gesprekspartner. Ook uw woning succesvol verkopen? Schakel dan Björnd Makelaardij in."

Informatie via telefoon:
(015) 213 51 39 of Internet: www.bjornd.nl.

Verkoopstart Eiland Ameland Pijnacker-Nootdorp

PIJNACKER-NOOTDORP – Plan Eiland Ameland in Pijnacker-Nootdorp is een kleinschalig plan, als onderdeel van het project Nieuw Craeyenburch.

De verkoop van acht twee-onder-een-kap woningen gaat dinsdag 18 april a.s. van start. Het is een project van gebieds- en vastgoedontwikkelaar AM.

Ruime opzet
Eiland Ameland ligt dichtbij diverse voorzieningen en op een steenworp afstand van het historische centrum van Nootdorp. Het plan kenmerkt zich door een groene en ruime opzet en heeft een eigentijdse architectuur naar een ontwerp van Ibelings van Tilburg architecten. De twee-onder-een-kapwoningen zijn compleet ingericht met een ruime woonkamer en aansluitend een eetkeuken, met op de verdieping drie slaapkamers en een badkamer. De vrij indeelbare zolder heeft standaard een dakkapel aan de terraszijde. Aan de entreezijde van de woning ligt een diepe tuin en aan de andere zijde beschikken de kopers over een groot terras aan het water. De woningen hebben parkeerruimte voor één auto op eigen terrein. De prijzen lopen vanaf 399.000 tot 419.000 euro V.O.N.
De bouw is in handen van Van Omme & De Groot. De start-verkoop is op dinsdag 18 april van 17.00 uur tot 19.30 uur. Plaats van handeling: tijdelijke locatie aan de Waddenzee in de wijk Nieuw Craeyenburch. Meer informatie: www.eiland-ameland.nl.

Op weg naar Oranjekoorts Koningsnacht 2017

Het wordt een grote, gezellige boel op de Markt in Delft.

Op 26 april is het zover: de derde en vernieuwde editie van Oranjekoorts. In aanloop naar het evenement is er alvast veel voorpret. Zo zijn er verschillende winacties en kortingen voor de Oranjekoortsgangers. Ben jij al de gelukkige eigenaar van een kaartje voor Oranjekoorts? Ga dan met je ticket naar Bakker Jaap en krijg twee tompoezen voor de prijs van één. En ga jij samen met bijvoorbeeld je sportteam naar Oranjekoorts? Bij de aankoop van zes tickets krijg je zes bier gratis. De echte voorpret begint natuurlijk op 22 april. Iedereen die in het bezit is van een Oranjekoorts-ticket kan dan naar de pre-party in STECK. Met onder anderen Billy The Kit en de winnaar van de DJ Contest. Heb jij de voorkant van deze krant al goed bestudeerd? Daar staat een 2 euro 50 kortingsvoucher op. Ga naar oranjekoortsfestival.nl/delftopzondag en gebruik de code: DoZ264.

The Stones vs The Beatles: the battle

Jack Steijger van Stripped in actie.

In muziekcafé De Tobbe aan de Buitenwatersloot barst zaterdagavond 22 april een historische muzikale strijd los.

Twee topformaties spelen live alle bekende nummers - maar ook 'de kleine juweeltjes' - van de twee grootste bands aller tijden: The Beatles en The Rolling Stones. De Beatles-nummers worden gespeeld door The February Four, die van The Stones worden verzorgd door Stripped.
Dit wordt een avond vol nostalgie, sfeer, emotie, sing alongs en competitie. Voor de mooist uitgedoste sixties bezoeker is er bovendien nog een leuke verrassing. Maak jezelf sterk voor jouw favoriete band. De avond begint om 21.00 uur.
De entree is helemaal gratis, maar kom op tijd want vol is vol.

Plan B: Indisch, simpel en lekker

Erik Westra en Hilde Marchal van Plan B op de Boterbrug.

Bij Plan B op de Boterbrug 15 houden ze het graag Indisch, simpel èn lekker. "We hebben geen menukaart, de gasten kunnen kiezen uit drie opties", legt gastheer Erik Westra uit. Dit zijn nasi rames, een rijsttafel óf een vijf gangen diner, eventueel met vijf bijpassende wijnen. "Er wordt hier elke dag vers gekookt. We bewaren niks. Daarom is alles altijd vers en lekker. Vorig jaar zijn we tijdens een verkiezing van de beste 50 Indonesische restaurants 26ste geworden en we staan ook in de top 150 van beste Aziatische restaurants. Veel mensen waarderen de huiselijke sfeer hier en ze vinden het fijn dat je geen keus hebt." Velen kennen Plan B wellicht vanwege de ijsjes, maar hier is de zaak sinds dit jaar mee gestopt. Wel is er tegenwoordig elke zondag van 15.00 tot 18.00 uur live-muziek. Deze zondag speelt Wouter Kiers. Meer weten? Volg Plan B op Facebook.

Spareribline: ook voor ambachtelijk ijs en softijs

Spareribline heeft veel verfrissen lekkernijen in huis.

De Spareribline staat al 25 bekend om de lekkerste spareribs, maar verkoopt vanuit de winkel aan de Hugo de Grootstraat 96 ook ambachtelijk schepijs, softijs en milkshakes. "Het schepijs maken we niet zelf", vertelt Dave van de Spareribline. "Dit wordt gemaakt door twee Italianen die alles weten over lekker ijs. Het is topkwaliteit. En dat voor slechts 1 euro per bolletje." Het ijs is verkrijgbaar in twaalf smaken. Bovendien staat een suikervrije bosvruchtenvariant en een lactosevrij ijsje op de kaart. Het ijs kan alleen worden afgehaald, van dinsdag tot en met zondag van 13.00 uur tot 21.30 uur. Liever iets warms bestellen? Ook dat kan, van dinsdag tot en met zondag van 16.00 uur tot 21.00 uur. Spareribline is Eerste en Tweede Paasdag open. Meer weten? Check www.spareriblinedelft.nl/

TU Delft Backstage Tours

De Backstage Tours zijn een echte belevenis.

De TU Delft en de stad zijn enorm verweven met elkaar. Door het organiseren van verschillende backstage tours willen ze graag laten zien wat er allemaal in Delft gebeurt! Er zijn drie verschillende tours:
-University Edition: een kijkje in de keuken van de universiteit; ontdek de verborgen geheimen van de TUDelft.
-Heritage Edition: een unieke rondleiding langs historische locaties in de stad. Waar is de TU Delft ooit begonnen? Speciaal voor deze rondleiding is de Prinsenkamer in zijn originele staat hersteld en exclusief geopend voor deze tour.
-Robotics Edition: nieuw per 12 mei, maar nu al te boeken! Met vele laboratoria, startups, experts en meer dan 170 onderzoekers onder de naam van RoboValley is Delft op weg om dé Robotica hoofdstad van de wereld te worden. Deze tour biedt u een unieke kijk achter de schermen.
Interesse? Het is zeker slim om van te voren een tour te reserveren. Dit kan via www.sciencecentre.tudelft.nl/kijken-en-doen/backstage-tours. Tickets vanaf 10 euro

Chaos, Waterstof en Food

Foodfestival Rrrollend strijkt 5, 6 en 7 mei neer bij Lijm & Cultuur.

Nog een kleine week en dan is de Chaos aan de Schie voorlopig weer ten einde, maar de activiteiten en experimenten gaan door. Een bijzondere onthulling en een foodfestival staan op stapel.

Blog PittigZoet schreef over Chaos aan de Schie: 'De gerechten zijn een lust voor het oog en een sensatie voor de smaakpapillen. De chef-kok heeft het allemaal wel goed voor elkaar. Chaos aan de Schie is een aanradertje als je open staat voor nieuwe smaken en verrassende combinaties!'
Ervaar het zelf nu het nog kan! Dineren is nog mogelijk tot en met zaterdag 22 april. Meer info: www.chaosaandeschie.nl.
Experiment Delft gaat na de Chaos natuurlijk gewoon door. Kom snel langs op Lijm & Cultuur om te genieten van een kopje koffie, om te werken of te loungen, of om te genieten van smakelijke lunch! We zijn alle werkdagen geopend van 10.00 uur tot 17.00 uur.

Ecorunner VII: 20 april
5000 Kilometer op 1 liter benzine? Het klinkt te mooi om waar te zijn, maar Eco-Runner Team Delft gelooft erin en onthult haar nieuwe Ecorunner VII bij Lijm & Cultuur. Deze auto op waterstof zal strijden in de Shell Eco-marathon om de titel 'meest efficient voertuig op waterstof'. De deuren gaan open om 12.30 uur en om 13.00 start de presentatie met onder andere Diederik Samson. De toegang is gratis

Foodfestival Rrrollend: 5, 6, 7 mei
Heerlijk zonnetje, biertje in de ene hand, hamburger in de andere hand. Lekkere beats op de achtergrond. Rrrollend Blauw!! Een gratis foodfestival voor iedereen die van gezelligheid, een hapje, drankje en vermaak houdt. En dat in het weekend van de bevrijding! Wat past daar nu beter bij dan optimaal genieten! Trakteer je moeder op een geweldige Moederdag. Kom naar Rrrollend Delft.
Kijk voor de actuele agenda, bijzonderheden en links naar evenementen op www.lijmencultuur.nl.

Carrousel: vrijdag 21 april in Theater de Veste

Carroussel kreeg lovende recensies in de dagbladen.

Toneel, dans en muziek ontmoeten elkaar in een spectaculaire arena. De voorstelling 'Carrousel' werd lovend ontvangen door pers en publiek en komt op vrijdag 21 april naar Theater de Veste in Delft. De voorstelling is gebaseerd op de waargebeurde en uitputtende dansmarathons die in de jaren dertig in Amerika plaatsvonden tijdens de grote depressie. 'Een zowel uitbundig als verstild theaterfeest' (Het Parool *****), 'Volslagen 'in your face'' (Trouw ****) en 'Ware theaterpoëzie' (NRC ****).
De nieuwe artistieke directeur Guy Weizman van het Noord Nederlands Toneel (NNT) trapt af met deze ongekend grote productie. Zeven acteurs van het NNT, vier dansers van Club Guy & Roni en zes musici van Asko|Schönbergs K[h]AOS strijden om de aandacht van het publiek. In een poëtische, humoristische en overdonderende voorstelling, met een tekst van de Vlaamse schrijver Bernard Dewulf.
Wanneer het publiek de zaal binnenstapt zijn er al 720 uur verstreken. Van de 200 koppels zijn nog 5 dansparen over. Carrousel is geïnspireerd op de roman 'They Shoot Horses, Don't They?' en de beroemde verfilming uit 1969 van Sidney Pollack met Jane Fonda in een van de hoofdrollen. Het verhaal grijpt terug op de uitputtende dansmarathons tijdens de depressiejaren in Amerika; wedstrijden die vaak maandenlang duurden, waarbij de ellende van de een als vermaak diende voor de ander. In Carrousel bepaalt een sluwe presentator het verloop van de wedstrijd terwijl het publiek toekijkt. De deelnemers zitten gevangen in een molen die maar doordraait.
Anderstalige vrienden mee? Carrousel heeft Engelse boventitels en is gedeeltelijk Engelstalig met Nederlandse boventitels. Voor meer informatie zie www.theaterdeveste.nl.

Strakke eigentijdse sieraden van eigen hand

Het team van M edelsmeden & design.

M edelsmeden & design is een edelsmederij aan de Hippolytusbuurt 2.

Iedereen kan hier terecht voor sieraden van diverse ontwerpers uit binnen- en buitenland. Onze goudsmid Claire Marks is bezig in de winkel met het vervaardigen van haar sieraden of aan het werk aan uw eigen ideeën of ontwerpen. Naast het werk van Claire verkoopt M edelsmeden & design sieraden van onder meer U&IStefan WitjesCarl DauNiessingSchmuckwerkMonica SeitterKauffman. Naast de sieraden vindt u in de winkel de tassen van Freitag. Wij zijn er trots op dat M edelsmeden & design als een van de weinige winkels in Nederland de Freitag reference-lijn mag verkopen. Meer info: www.m-edelsmeden.nl.

Ruime keuze en kwaliteit bij 104 jaar oud Delfts bedrijf

Dick van Witteloostuijn van Woninginrichting Van Witteloostuijn: een oud bedrijf dat bekend is met de nieuwste technieken.

Woninginrichting Van Witteloostuijn is voor woonwinkel-begrippen misschien relatief klein behuisd; de keuze is enorm en de geleverde kwaliteit en service is hoog. Zo weet deze Delftse specialist zich al 104 jaar te onderscheiden.
De core-business van Woninginrichting Van Witteloostuijn is de binnenzonwering. Van rolgordijnen tot gordijnen en van vitrage tot jaloezieën: Woninginrichting Van Witteloostuijn heeft het. In de onlangs restylede showroom zijn vele voorbeelden te zien.
Het bedrijf is Luxaflex Inspiration Dealer. "Dit heeft te maken met onze deskundigheid over dit product", legt Dick van Witteloostuijn uit. "We volgen bijvoorbeeld scholing om met een A-merk als Luxaflex te mogen werken." Veel klanten kozen afgelopen 104 jaar voor Woninginrichting Van Witteloostuijn vanwege de geleverde kwaliteit, service en betrouwbaarheid. "We helpen hen met het creëren van een sfeervolle inrichting. Maatwerk en vakmanschap is hierbij van groot belang. De vakkundige uitvoering van de werkzaamheden verzorgen we graag en goed voor onze klanten."
Meer weten? Kom gerust eens langs, bel naar 015–2124273 of kijk op www.vanwitteloostuijn.nl.

Steigerhout in het zonnetje

DELFGAUW – Steigerhout wordt steeds populairder. Er is een enorme toename waar te nemen van mensen die graag klussen met steigerhout. Normaal gesproken werd hier veel mee gewerkt in de tuin. Maar tegenwoordig wordt steigerhout ook steeds meer binnenshuis gebruikt. Bijvoorbeeld voor een wandmeubel, barretjes of een eet- en salontafel. Bij KARWEI Delfgauw aan de Importweg 2 op bedrijventerrein Ruyven staat steigerhout momenteel 'in het zonnetje'. Vestigingsmanager Danny Snaauw zegt lachend: "Het zou te ver gaan, als ik zou zeggen dat KARWEI Delfgauw 'goed in de steigers staat', maar we hebben wel een steeds uitbreidend assortiment met steigerhout. Hadden we vier jaar geleden nog een stapeltje liggen om bij de tuin een steiger aan te leggen, nu hebben we een complete afdeling met allerlei soorten en kleuren steigerhout." De trend is volgens Danny Snaauw dus, dat het gebruik van steigerhout voor een groot deel van buiten naar binnen is verplaatst. Ook meubelen blijken heel goed te ogen wanneer ze vervaardigd zijn met steigerhout. Bij KARWEI Delfgauw kunnen voor wat betreft steigerplanken drie soorten klanten worden bediend. Voor de echte klussers zijn er losse planken en allerlei bijbehorende onderdelen. Deze kunnen gebruikt worden voor een eigen ontwerp. Daarnaast zijn er bij KARWEI Delfgauw complete bouwbeschrijvingen en –tekeningen beschikbaar. Voor mensen die klussen en doe-het-zelven wel leuk vinden, maar zelf geen ontwerp kunnen maken. "En daarnaast hebben we in de bouwmarkt complete, prefab meubelen met steigerhout", zegt Snaauw. "Van hobbyist tot professional en de gewone bouwmarktconsument: iedereen kunnen we bedienen." Voor buiten komt het reeds gebruikte steigerhout steeds meer in trek. De echte liefhebber van dit materiaal gebruikt het liefst eerder gebruikte steigerplanken. Planken dus, die al een leven als onderdeel van een steiger hebben gehad. "Door jarenlang gebruik buitenshuis zijn deze planken namelijk al volledig geïmpregneerd – extreem geschikt dus voor buiten." Info: (015) 251 21 21 of www.karwei.nl/delfgauw.

Vestigingsmanager Danny Snaauw bij een tuinset gemaakt van steigerhout.

Al twintig jaar een 'safe' gevoel met de Sleutelspecialist

Een aantal kluisjes netjes opgestapeld door Sleutelspecialist Jeroen van der Werf.

DELFT – Een beetje 'besmet' geraakt door zijn vader, die altijd vertegenwoordiger is geweest in sleutels en sloten, is Jeroen van der Werf twintig jaar geleden een eigen zaak begonnen. Sleutelspecialist Delft opende op 17 april 1997 de deuren aan de Verwersdijk 2. "Dat is een mooi poosje, op een mooie plek in een mooie stad", zegt hij bespiegelend. "Inmiddels ken ik een heleboel klanten, want veel mensen komen hier graag terug." Jeroen van der Werf werkt inmiddels niet meer alleen in de zaak. Inmiddels werken hier ook Roland, Igor en Tim. Met z'n vieren werken ze aan een prettige bedrijfsvoering, waarbij sleutels leveren en bijmaken de basisactiviteit is. "Niet alleen voor woningen, maar ook bijvoorbeeld voor fietsen, auto's, maar zelfs ook oude kasten, lockers, brievenbussen en kluisjes. Het assortiment is in de loop der jaren verder uitgebreid en daardoor zijn ook de computergestuurde sleutelmachines van deze tijd. De meeste contactsleutels voor auto's zijn tegenwoordig namelijk voorzien van transponders." Sleutelspecialist Delft heeft het assortiment kluisjes kortgeleden uitgebreid. Inmiddels bestaat dit niet meer louter en alleen uit brandvertragende en inbraakwerende kluisjes, maar er is bijvoorbeeld ook een sleutelkluis bij gekomen en een afstortkluis. "Om deze uitbreiding extra luister bij te zetten, hebben we momenteel een kortingsactie", gaat Van der Werf verder. "Bij aanschaf van een kluis, gaat er 15 procent van het aankoopbedrag af. Geldig tot en met 29 april." In de basis is Sleutelspecialist Delft toch altijd een vertrouwd adres geweest voor het leveren en monteren van het betere hang- en sluitwerk bij woningen. Alle dagen van de week zijn de medewerkers buiten de deur aan het werk voor deze montage-activiteiten. In de meeste gevallen monteren ze hang- en sluitwerk volgens de richtlijnen van het Politie Keurmerk Veilig Wonen. "Maar het is toch vooral die winkel aan de Verwersdijk die ons de echte Sleutelspecialist Delft maakt", zegt hij. "Anderhalf jaar geleden is de winkel helemaal verbouwd. Prettiger voor de klanten en ook voor onszelf trouwens."
Telefoon: (015) 213 32 26. Internet: www.sleutelspecialistdelft.nl.

Vloerenbedrijven Qualityfloor en Van Baarle: verenigd en nog veelzijdiger

Vloerenbedrijven Qualityfloor en Van Baarle: verenigd en nog veelzijdiger.

Qualityfloor en van Baarle vloeren zijn een bedrijf geworden dat aardig wat vierkante meters op een dag kan verzetten. Wat voor een meters? We zetten het op een rijtje: Egaline vloer, leef beton, gietvloer, het bekende Marmoleum, Novilon met bijvoorbeeld houtstructuur, PVC in 200 centimeter breed, PVC stroken en tegels en PVC tegels. U ziet: keuze zat! En al deze keuzes kunt u bij ons in de showroom komen bekijken. Sommige staaltjes kunnen meteen worden meegenomen. Op die manier kunt u thuis in uw eigen omgeving kijken en beoordelen of uw uitgekozen kleur mooi past bij de meubels. Meer info: www.qualityfloor.nl en www.vanbaarle.eu.

Van der Goes Wonen & Slapen: de echte binnenhuisadviseur

Van der Goes Wonen & Slapen is al vele jaren een begrip in Pijnacker-Nootdorp, maar steeds vaker weten mensen van buiten deze gemeente deze specialist te vinden. En dat is ook niet vreemd.

De winkel aan de Dorpsstraat in Nootdorp wordt inmiddels gerund door de derde generatie Van der Goes. Wat ooit begon als een tapijtwinkel, is uitgegroeid tot een woonwinkel met een fraaie collectie aan spullen om je huis nog leuker, mooier en sfeervoller te maken. Sinds januari 2016 is Van der Goes Wonen & Slapen officieel aangesloten bij de organisatie 'de echte Binnenhuisadviseur'. Zodoende bundelt het momenteel de krachten met ruim 50 andere interieurspeciaalzaken. "Voordeel hiervan is dat we hierdoor een door A-merken erkende dealer zijn", vertelt interieuradviseuse Melissa Cornax. "We hebben uitgebreide collecties en hanteren scherpe prijzen. Bovendien hebben we onze eigen NL Label-collectie, een te gekke collectie met een aantrekkelijk prijskaartje."

Inspiration tour
Medewerkers van Van der Goes Wonen & Slapen staan vijf dagen per week voor iedereen klaar met goed advies. Op zaterdag 15 april en zaterdag 13 mei doet de winkel er nog een schepje bovenop! Dan wordt een speciale inspiration tour georganiseerd. "Tes Concept komt naar onze winkel met een professionele binnen-huis architect of interieurstylist", legt Melissa uit. Ontwerp samen met hun de woonruimte van je dromen. Ontvang een sfeertekening van jouw kamer en concrete suggesties voor kleuren, materialen en stoffen. Zo kun je er direct mee aan de slag!" Geef je nu op via www.inspirationtour.nl zodat we u mogen ontvangen op 13 mei, 28 oktober en 18 november.

Kunststof gevelbekleding prima alternatief voor hout

DELFT – Houten gevelbekleding is een heel gewoon bouwprincipe. Tegenwoordig komt kunststof gevelbekleding echter ook steeds meer in zwang. Het voordeel hiervan is, dat het heel onderhoudsvriendelijk en bovendien makkelijk zelf te monteren is. Het Tanthof Aannemersbedrijf en Houtmarkt aan de Tanthofdreef 13 kan alle materialen leveren. Het Tanthof levert van oudsher duurzame afbouwmaterialen voor onderhouds-, renovatie- en doe-het-zelf projecten. Tegenwoordig bestaat het assortiment niet meer alleen uit hout, bijvoorbeeld meranti en red ceder, maar ook uit onderhoudsarme gevelpanelen, dakranden, wandbekleding, plafondtegels, vloeren, kozijnafwerkingen en kunststof platen en profielen. "Sinds kort zijn we officieel dealer van Milin kunststof gevelbekleding", zegt Tiemo Walda van Het Tanthof. "We kunnen binnen 24 uur leveren, omdat alles op voorraad is."
Uiteraard kunnen de medewerkers van Het Tanthof u volledig advies geven over hoe de kunststof gevelplaten moeten worden gemonteerd. "Het voorjaar komt er weer aan en dan krijgen veel mensen zin om de buitenboel te gaan doen. Iedereen krijgt weer zin om te gaan klussen", zegt hij. "In de wijk Tanthof zijn er hele blokken huizen met houten gevelbekleding. Die bewoners kunnen met deze aanvulling in ons assortiment eens een overstap naar kunststof overwegen. Nieuwe kunststof platen zijn ook mogelijk in combinatie met kunststof kozijnen. Telefoon: (015) 262 16 16. Internet:
www.hettanthof.nl.

Keukenachterwanden van Visualls: voor een unieke look

Visualls ontwerpt, levert en plaatst keukenachterwanden in alle soorten, kleuren en maten. Zo ben je in de keuken verzekerd van een unieke, persoonlijke en bovenal fraaie look.

De gehele maand april heeft Visualls bovendien een mooie actie. Klanten krijgen deze maand 20 procent korting op alles glazen keukenachterwanden, dus ook op de glaswanden met print!
Wat betreft de kleuren is de keuze enorm. Visualls kan keukenachterwanden maken in maar liefst 30.000 verschillende kleuren. "Daar zit altijd wel iets moois en geschikts bij - en nu dus in de actie voor maar 79 euro per meter!", zegt Johan Meijer van Visualls.nl. Liever geen glas? Geen probleem. Visualls heeft ook achterwanden van Collorz. Dit zijn matgelakte aluminium achterwanden die eveneens in allerlei kleuren verkrijgbaar zijn. Collorz laat de muur eruit laten zien alsof het strak gestuukt is, maar dan krasvast, watervast, vlekbestendig en uiteraard geschikt achter een kookplaat.
In de fraaie showroom aan de Distributieweg 6 in Delfgauw zijn vele voorbeelden te zien. "Iedereen kan hier binnenlopen om te kijken of advies te vragen", vervolgt Johan Meijer. "We hebben ruim 25 jaar ervaring in de keukenbranche, dus we kunnen uitstekend adviseren en meedenken."
Wie kiest voor een keukenachterwand van Visualls.nl kan deze laten monteren, maar zelf monteren is ook een optie.
Benieuwd? Kom langs in de showroom aan de Distributieweg 6 in Delfgauw, die van dinsdag tot en met zaterdag is geopend, of kijk op www.visualls.nl en volg Visualls.nl op Facebook!

Star Stijlmeubelen: voor klassieke meubelen

Star Stijlmeubelen is een familiebedrijf dat sinds 1895 gespecialiseerd is in klassieke meubelen.
De jarenlange opgedane ervaring en kennis, met inmiddels de vierde generatie werkzaam, heeft geresulteerd in een unieke maar toch steeds vernieuwende collectie kersenhouten meubelen.

De showroom van 3000 vierkante meter biedt de bezoeker een ruime keuze aan diverse woonprogramma's waarvan de prijs kwaliteit verhouding in uitstekende balans is. Een bezoek aan de grootste showroom met klassieke meubelen van Nederland is dus zeker de moeite waard! Zie voor meer info www.starstijlmeubelen.nl of kom langs aan de Westvlietweg 94 in Den Haag. Hier is voldoende gratis parkeergelegenheid. Voor wie met openbaar vervoer komt is een afhaalservice op het station van Voorburg. Hiervoor hoeft u alleen even te bellen en Star Stijlmeubelen is in vier minuten bij u.

Voor een sfeervolle woning en interieuradvies naar Smits Design Center Delft

Harry Bergen Henegouwen, Lisette van Bergenhenegouwen en Riet Kleijweg (niet op de foto) weten u alles te vertellen over een sfeervol interieur.

Bij Smits Design Center Delft bruisen ze na de inspiratiedagen van afgelopen weekend van de inspiratie. Deze Delftse woonwinkel helpt iedereen komende tijd graag om de voorjaarskriebels te vertalen naar een meer sfeervolle woning.

Wie op zoek is naar fraaie spullen voor het interieur, wil ook graag een gedegen interieuradvies. Want hoe zorg je ervoor dat je complete woning, de vloeren, raamdecoratie, meubilair èn de verlichting een sfeervolle eenheid worden? Bij Smits Design Center Delft weten ze daar alles van. En ze delen het graag. Hoe? Wie de ruim opgezette woonwinkel binnenstapt kan alle producten zelf zien en ervaren. Met computers en 3D-tekeningen kan bovendien een perfect beeld worden geschetst van hoe bepaalde keuzes in de woning daadwerkelijk uitpakken.
Smits Design Center Delft heeft de nieuwste en mooiste producten om je woning nog sfeervoller te maken. Zoals Style Pads, bekend van het tv-programma VT Wonen. Met deze populaire panelen, waarop bijvoorbeeld een klok, een boekenplank of een fotoprint is gemaakt, kun je je wand stijlen, eindeloos variëren en tegelijk de akoestiek verbeteren.
"Mensen hebben steeds meer behoefte aan sfeer in hun woning", vertelt Harry Bergen Henegouwen van Smits Design Center. "Dat merk je ook aan de nieuwe producten die recent binnengekomen zijn. Hierin zien we meer pasteltinten en ronde, zachte vormen." Ook de nieuwste led-verlichting werkt behoorlijk sfeer bevorderend. Het energieverbruik hiermee is laag en het gebruikersgemak is hoog. De woonwinkel aan de Estland 5 heeft meerdere moderne producten die eenvoudig met smartphone of tablet te bedienen zijn, zelfs vanaf je vakantieadres.
Bijzonder is verder dat Smits Design Center Delft alles heeft om de woning hélemaal in te richten. Benieuwd? Kom gerust eens kijken in de showroom. Deze is ook op Tweede Paasdag geopend, van 12.00 uur tot 17.00 uur. Zie verder voor meer info www.smitsdesigncenter.nl of kijk op de Facebookpagina van Smits Design Center Delft.

Intercomfort Meubelen: specialist in zitcomfort

Marcel Struijk voor de winkel van Intercomfort Meubelen, die ook op Tweede Paasdag is geopend.

Intercomfort Meubelen is al 25 jaar specialist op het gebied van goed zitcomfort. De woonwinkel aan de Van Foreestweg in Delft heeft een ruime keuze aan de mooiste meubels.

Zo kunnen klanten alleen al op het gebied van relaxfauteuils kiezen uit ongeveer vijftig modellen. "Van modern tot klassiek, van klein tot groot en voor elke portemonnee", vertelt Marcel Struijk, samen met z'n broer Friso Struijk eigenaar van Intercomfort Meubelen. "We hebben talloze comfortbankstellen met een goed comfort waarbij van alles kan."
Maar Intercomfort Meubelen heeft meer. Van tafels tot kasten en van vloeren tot stoelen. En er valt in alle categorieën uit veel moois te kiezen. "Mensen die voor het eerst bij ons komen staan er vaak van te kijken hoe groot het hier binnen in de showroom is", vervolgt Marcel Struijk. De Delftse meubelzaak heeft de afgelopen 25 jaar daarnaast een grote vaste klantenkring opgebouwd. "Ze vinden het hier leuk en gezellig. We zijn klantgericht en doen niet aan push-verkoop. Als ze nee zeggen of even willen nadenken dan is dat allemaal prima", legt Struijk uit over wat klanten waarderen aan Intercomfort Meubelen. "Ze zijn zeer tevreden over onze kwaliteit en service. We zijn bovendien leuk in de prijs. Wie denkt dat 'ie de knip moet trekken omdat we een specialist zijn, vergist zich. We hebben ook driezitters voor 500 euro. En voor dat bedrag kun je dan ook nog zelf de stof en de kleur kiezen."
Marcel Struijk werkt al ruim 25 jaar in de winkel. Vier jaar geleden werd hij mede-eigenaar. "Wat wel bijzonder is, is dat er soms klanten binnenkomen die al jaren niet zijn geweest en dan weet ik hun naam nog en wat ze hebben gekocht."
Meer weten? Kom langs in de showroom aan de Van Foreestweg 10-12. Deze is ook op Tweede Paasdag geopend, van 10.00 uur tot 17.00 uur. Op alle producten geldt dan een mooie Paaskorting.
Kijk voor meer informatie op de website www.intercomfort.nl.

Autobedrijf Harnaschpoort breidt servicepakket fors uit

Allround garagebedrijf Harnaschpoort, sinds 2009 gevestigd aan de Vrij Harnasch 66 in Den Hoorn, heeft recht tegenover de huidige garage een tweede pand betrokken en is daarmee in één keer dubbel zo groot geworden. Uitbreiding van het servicepakket maakte de tweede garage noodzakelijk. Eigenaar Ron Strampraad: "Automobilisten kunnen bij Harnaschpoort natuurlijk al langer terecht voor een Apk-keuring zonder afspraak vooraf en voor onderhoud en reparaties ongeacht het merk van hun auto. Dat hebben we nu uitgebreid met de in- verkoop van auto's in de range van 500 tot 7000 euro. Bovendien beschikken we in de nieuwe garage over een grotere brug. Die is geschikt voor reparatie en onderhoud van campers, bestelbussen en kleine vrachtwagens tot circa 3500 kilogram." Garage Harnaschpoort is een gekwalificeerd autobedrijf, een erkend leerbedrijf, helpt bij schadetaxaties, geeft advies bij aankoop van een auto, werkt met de modernste apparatuur en gereedschap en repareert auto's altijd in overleg met de klant. Een eventueel onverwachte reparatie gebeurt uitsluitend na toestemming van de klant, zodat niemand voor vervelende verrassingen komt te staan. Strampraad: "Veel van onze klanten rijden in auto's met een aantal jaren 'ervaring'. Ze zijn vaak op zoek naar een prijsvriendelijker alternatief voor de officiële dealer. Wij denken met die klanten mee. In het geval van een kapotte uitlaat is het bijvoorbeeld niet altijd nodig een nieuwe van het oorspronkelijke merk te monteren, het kan ook een tweedehands uitlaat of een imitatie zijn. Op die manier proberen we onze klanten tegemoet te komen." Het bedrijventerrein Harnaschpolder is strategisch gelegen achter de A4 (afslag 12) tussen Delft en Rijswijk. Strampraad: "Er rijden hier in de omgeving heel veel busjes van bezorgers; zij kunnen uiteraard niet zonder hun auto. Een kapotte auto is niet alleen vervelend, het betekent ook verlies van inkomsten. Met de uitbreiding van onze service kunnen we ook deze klanten snel helpen, zodat ze in 'no time' weer op de weg zitten."

Signeersessie, alles voor de barbecue èn paaseieren zoeken bij Makro Delft

Vestigingsmanager Stephan Bieze bij en met het ruime assortiment voor de barbecue, dat Makro Delft in huis heeft.

DELFT – Makro Delft heeft veel leuks, moois en lekkers in het vooruitzicht. Zo komt de opkomende Nederlandse auteur Jeroen Windmeijer hier zaterdag 22 april signeren.

Jeroen Windmeijer is van 14.00 uur tot 16.00 uur in de Delftse Makro te vinden. Hij signeert dan zijn nieuwste boek Het Pauluslabyrint. Zijn vorige boek, dat hij in eigen beheer uitgaf, werd lovend ontvangen. "Jeroen Windmeijer wordt wel de Dan Brown van de lage landen genoemd", vertelt vestigingsmanager Stephan Bieze.
Het is de eerste keer dat de Delftse groothandel een signeersessie organiseert. Bij Makro zullen veel mensen ook niet meteen aan boeken denken. "Een deel van de Makro is food, maar we hebben van oudsher dus ook een groot deel non-food. Zo kunnen ondernemers hun zakelijke aankopen hier combineren met privé aankopen. Ze vinden hier een perfecte plek voor one stop shopping." Dus zijn bij Makro nu ook populaire boeken, belangrijke releases en kinderboeken verkrijgbaar.

Barbecue
Zit je dit voorjaar liever in je tuin met de barbecue aan, dan met je neus in de boeken? Ook dan ben je bij Makro aan het juiste adres. "We richten ons hier steeds meer op barbecue", vervolgt Stephan Bieze. "We hebben dan ook een uitgebreid assortiment aan barbecue-accessoires en natuurlijk een uitgebreid assortiment aan uitstekend vlees en heerlijke verse vis voor op de barbecue. We hebben, om maar iets te noemen, alleen al acht verschillende soorten forellen." Makro heeft onlangs een 56 pagina's tellende folder uitgegeven, die vol staat met producten en tips voor een barbecue vol beleving.
Makro Delft is ook Tweede Paasdag geopend. In de winkel zijn dan tien paaseieren verstopt. Eén daarvan heeft een waarde van 100 euro, wie één van de andere negen eieren vindt krijgt 25 euro korting.
Meer weten? Kom langs bij Makro Delft aan de Schieweg 104, kijk op www.makro.nl/bbq of bel 0900 2025300.

Lekker wandelen voor Zorgboerderijen BuitenGewoon

Van Dalen Voet&Schoencentrum is gevestigd aan de Westlandseweg 9 in Delft.

DELFT - Van Dalen Voet&Schoencentrum organiseert zaterdag 6 mei de derde editie van de WandelExperience. Deelnemers betalen 5 euro inschrijfgeld, de opbrengst gaat naar Zorgboerderijen BuitenGewoon in Delfgauw en Pijnacker.

Er zijn drie mooie routes uitgezet in Delft en omgeving, met afstanden van 5, 12 en 23 kilometer. Iedereen die van wandelen houdt, is van harte uitgenodigd om mee te doen. De start is tussen 09.00 uur en 13.00 uur bij de schoenenwinkel Van Dalen Voet&Schoencentrum aan de Westlandseweg 9 in Delft. Ook de finish is weer op dit adres. Het inschrijfgeld van 5 euro per persoon is dus volledig ten behoeve van Zorgboerderijen BuitenGewoon. Dit bedrag mag contact worden betaald bij de start. Onderweg drinken deelnemers een gratis kopje koffie op een mooie locatie. Aanmelden kan via het inschrijfformulier op de website www.lekker-lopen.nl. Even bellen met Van Dalen Voet&Schoencentrum kan ook, via 015-2622939.

Uitgebreide collectie
De schoenenwinkel heeft een uitgebreide collectie aan wandelschoenen voor dames en heren, met merken als Lowa, Hanwag, Hi-Tec en Teva. Ook voor mensen met bijvoorbeeld brede voeten of een hallux valgus. Tijdens de WandelExperience op 6 mei krijgt u bij aankoop van een paar wandelschoenen een paar wandelsokken ter waarde van 15 euro 95 cadeau. De ervaren schoenconsulenten staan klaar om u te voorzien van uitgebreid schoenadvies. U bent van harte welkom!

Maak kans op kaarten voor Doe Maar – Live on the Beach

DELFT – 'Dit is geen comeback, we spelen gewoon niet zo vaak'. Zo kondigde de ooit razend populaire band Doe Maar vorig jaar hun shows in de Ziggo Dome aan.

Begin jaren '80 ontketende Doe Maar een ware rage in Nederland die vergelijkbaar was met die van The Beatles in hun hoogtijdagen. De band scoorde vele grote hits als 'Doris Day', 'Is Dit Alles', 'De Bom', '1 Nacht Alleen' en 'Pa'. En nu, in de zomer van 2017 wordt het dus de hoogste tijd voor wat de band met deze lange historie nog niet gedaan heeft: een echt strandconcert in Scheveningen. Het is een groots en vooral nieuw project waar de band zich volledig op kan storten, zodat zij straks alles kunnen geven voor een verpletterend concert tijdens Doe Maar - LIVE on the BEACH, op zaterdag 9 september. Ook de support acts deze avond zijn niet mis. Die worden verzorgd door Diggy Dex, Gers Pardoel en Splendid. Meer info: www.liveonthebeach.nl. Er is nog meer goed nieuws: Het Kasteeltje en de krant Delft op Zondag mogen drie keer twee kaarten weggeven. Wie kans wil maken moet de volgende vraag juist beantwoorden en dit uiterlijk aanstaande dinsdag mailen naar maakkansopkaarten@delftopzondag.nl. Welke zanger van Doe Maar wordt dit keer door Charles van Harling geïnterviewd?

Wie wordt hier door Charles van Harling geïnterviewd?

Bewegend zitten is gezonder dan stilzitten

Steef van der Kruit van Zorgdrager staat achter het intelligente beweegsysteem van fitMotion.

DELFT - Langdurig stilzitten is niet goed voor je gezondheid. Steeds meer studies tonen dit aan. Daarom introduceert de Nederlandse fabrikant Fitform een intelligent beweegsysteem: fitMotion.

FitMotion houdt je in beweging op het moment dat je dat niet kunt of wilt. Het laat ook weten wanneer het tijd wordt om te bewegen. Dit beweegsysteem is vanaf heden in Delft te proberen bij Zorgdrager op de Schieweg, tegenover de Makro.
Zitten is een prettige manier van ontspannen. Daarbij is het wel belangrijk om aandacht te besteden aan een goede zithouding, liefst overal goed ondersteund. Verstelmogelijkheden in een fauteuil helpen daarbij, waardoor je gemakkelijk van zithouding kunt veranderen. Het beste is wanneer zitten en bewegen elkaar afwisselen. Dat is precies wat fitMotion doet. Wanneer je rechtop zit, met de voeten aan de grond, verstelt fitMotion de stoel elke minuut enkele graden. Door de beweging bouwt zich minder druk op en wordt de doorbloeding en zuurstofopname van de huid geactiveerd. Wanneer de beensteun in de relaxpositie staat, geeft de stoel elk kwartier – via een trilling – een signaal dat het tijd is om te bewegen. Als je daar niet op reageert gaat de stoel automatisch in een langzame schommelbeweging. Dit geeft een positief effect op de drukbelasting onder het zitvlak en voorkomt vochtophoping in de onderbenen. Bovendien zorgt deze beweging voor een heerlijk ontspannen gevoel in het hele lichaam. De positieve effecten van fitMotion op de gezondheid zijn wetenschappelijk onderbouwd. Twee onderzoeken op dit beweegsysteem van Fitform laten zien dat de huidvitaliteit verbetert en dat er sprake is van minder vochtophoping in de onderbenen. FitMotion uitproberen? Bezoek dan de showroom aan de Schieweg in Delft of bel 015 - 285 05 49 voor een huisbezoek. Meer info: www.zorgdrager.com

Zondagmiddag, 15.54 uur

DELFT - De zonnigste zondag van de maand werd tijdens de Delft op Zondag Acoustic Sessions in het WestCord Hotel Delft ingeluid met muziek van het duo Something Like Sunshine. Het hotel had het podium verplaatst naar het zonnige buitenterras. Dus was het met muziek van Something Like Sunshine èn een heerlijk zonnetje dubbel genieten. Zondag 14 mei is de volgende editie van de Acoustic Sessions. Dan komt Bellita Carol, een singer- en songwriter met een passie voor diverse urban muziekstijlen. De toegang is gratis.

Ouders strenger bij
alcoholgebruik jongeren

DELFT - Ouders worden steeds strenger bij het gebruik van alcohol door jongeren onder de 18 jaar. Van de jongeren die in 2016 in een ziekenhuis werden opgenomen als gevolg van alcoholgebruik gaf 56 procent aan dat hun ouders geen toestemming geven om alcohol te drinken. Kinderarts Nico van der Lely van het Reinier de Graaf Gasthuis is blij met deze trend: "Komende jaren wil ik deze bewustwording verder laten groeien", reageert hij.

Geslaagde Beursvloer Delft en Midden-Delfland met 194 matches

DELFT – Wat gebeurt er als zo'n 100 bedrijven en maatschappelijke organisaties samen vertegenwoordigd door zo'n 160 deelnemers en 30 vrijwilligers samenkomen op een maatschappelijke Beursvloer? Dan wordt het warm! Hartverwarmend!
Tijdens deze elfde editie van de Beursvloer Delft en Midden-Delfland, afgelopen dinsdag bij De Ruimte aan de Mercuriusweg, zijn in totaal 195 samenwerkingsafspraken gemaakt.
De voedselbank is deze middag hard op zoek naar ruimte, SOB Delft zoekt organisaties waar leerlingen een kijkje kunnen komen nemen, zodat zij een juiste studiekeuze kunnen maken. Albert Heijn Delft biedt kennis, ondersteuning en sponsoring en de Gemeente Midden-Delfland biedt vergaderruimte en expertise op het gebied van marketing & communicatie. De vragen en het aanbod zijn divers. De deelnemers vinden elkaar op de beursvloer. Welgeteld 195 matches zijn het resultaat. "Wederom een geweldige prestatie", vindt organisator Wilma Broeseliske van de Delftse Uitdaging.
De winnende 'match' is die tussen Hovenier Van der Heijden en de Delftse Molen de Roos. Hovenier Van der Heijden biedt hulp en advies bij het maken van een passend plan rond de Delfse molen. De Delftse Molen de Roos biedt hiervoor een expositieruimte aan voor een Delfts blauwe bloemenzuil van cityflower. Deze match werd gekozen door het publiek uit de drie genomineerde matches. Gemakkelijk was het niet voor de jury, want er waren enorm veel leuke, creatieve en duurzame matches. De andere twee genomineerde matches waren van Westvest Notarissen en Stichting Welzijn Midden-Delfland en van Rabobank Zuid-Holland Midden en Wijzelf Delft. Applaus voor alle deelnemers en en een welverdiende trofee voor de winnende match Beursvloer Delft & Midden-Delfland 2017. Het was een zeer geslaagde en energieke elfde Beursvloer Delft en Midden-Delfland. Volgend jaar weer, stelden de aanwezigen. Ondertussen verbindt organisator De Delftse Uitdaging samen met de Founders het hele jaar door bedrijven en instellingen aan elkaar. Noteer 10 april 2018 alvast in de agenda! Meer informatie? Kijk dan op www.beursvloerdelft.nl. Op www.delftopzondag.nl zijn meer foto's te vinden.

GlasGarage Delft staat altijd klaar!

John van Santen: "De autoruit snel en vakkundig laten vervangen of repareren, dat kan bij GlasGarage Delft."

DELFT – Een schade in de autoruit, dat is vervelend. Of je nu particulier, zakelijke rijder, leaserijder, verzekerd of niet verzekerd bent, het blijft vervelend!

GlasGarage Delft is sinds 2003 onderdeel van autobedrijf EDA de Heus BV. In het begin moest dit nog echt ontdekt worden, maar gaandeweg werd het steeds drukker in de werkplaats. EDA de Heus staat met Glasgarage Delft dan ook 24/7 voor u klaar. Steenslag schade, inbraakschade en vervangen van voor-, zij- en achterruiten is specialistisch werk. De voorruit van een auto is 'gelijmd', maakt deel uit van de stijfheid van de carrosserie en is vaak voorzien van sensoren en/of camera's. Soms zit een autoruit boordevol elektronica! Het is dus van het grootste belang, dat de nieuwe ruit er weer op exact dezelfde manier in gemonteerd wordt. Ook het afstellen van de sensoren en camera's hoort bij dit proces! Tegenwoordig verricht GlasGarage Delft dagelijks deze werkzaamheden. "Het is een unicum dat we dit in zo'n korte tijd hebben kunnen opbouwen", zegt eigenaar Aad van Winden. "GlasGarage Delft handelt dit soort schades direct af. Wij regelen de financiële afwikkeling, indien de klant verzekerd is, rechtstreeks met de verzekeringsmaatschappij! Onze GlasGarage grossier heeft 95 procent van de bestaande ruiten van alle gangbare automerken op voorraad. Dit betekent dat de beschikbare materialen ruim op tijd in de werkplaats aanwezig kunnen zijn. Hierdoor kunnen de schades binnen 24 uur worden verholpen."
Bij een ster-reparatie kan de klant er altijd op wachten. Het injecteren in combinatie met de droogtijd bedraagt ongeveer 45 tot 60 minuten, afhankelijk van de aard en de grootte van de inslag. "De dagelijkse werkzaamheden worden dan ook uitgevoerd door een FOCWA-gecertificeerd autoruitspecialist, iemand met het juiste opleidingsniveau. Lopen de werkzaamheden hoog op en is het erg druk, dan spring ik hier ook nog wel bij."
Een particuliere autorijder die zelf de ruit van zijn auto vervangt, dat komt niet veel voor. Maar ook de meeste autobedrijven zijn hier niet echt in thuis. "Juist door onze ervaring, speciale gereedschappen, materialen en opleiding zijn wij in staat om snel en adequaat te handelen! Graag wordt dan ook gebruik gemaakt van GlasGarage Delft. Bijkomend voordeel is, dat we, ook voor onze collega-autobedrijven, rechtstreeks met de verzekeringsmaatschappij afwikkelen", gaat hij verder. "We ontzorgen daarmee een collega-autobedrijf, door probleemoplossend op te treden. Een traject compleet met fotodossier, waarin foto's van de auto met ruitschade, ruit-accessoires, het type ruit en de volledig herstelde auto in opgenomen zijn, zorgen voor een feilloze en snelle afwikkeling met de verzekeringsmaatschappij, assurantie-tussenpersoon of lease-maatschappij!"
Bent u niet verzekerd voor ruitschade, dan weet Aad van Winden zeker dat u bij Glasgarage Delft voor de beste prijs/kwaliteit uw ruit kunt laten vervangen of repareren! Laat u verrassen! Heeft u eens schade aan de voorruit van uw auto of aan één van de andere autoruiten? Breng hem dan langs bij GlasGarage Delft van EDA de Heus BV. Uw vertrouwde ruit-specialist!


GlasGarage Delft
EDA de Heus
Schieweg 63
(015) 361 09 23
24-uurs: (0800) 12 46
www.glasgarage.nl/delft

Van Garage naar Museum Van Bemmelen tijdens La Transformation

Peter van Bemmelen bij een oldtimer vrachtauto op zijn terrein. (foto's: Martijn Linthorst)

DELFT – La Transformation is de gedaanteverwisseling van Garage Van Bemmelen tot museum, die het hele weekend zal duren. La Transformation vindt plaats op 22 en 23 april, als het buitenterrein vol staat met oude Citroëns.

De voitures geven een haast compleet overzicht van de spectaculaire evolutie die Citroën de afgelopen decennia doormaakte. "Het is voor de tweede keer dat wij La Transformation organiseren", zegt Peter van Bemmelen. "De eerste keer was in 2012." Binnen in de garage is nog veel meer te zien. Oude reclames, een filmvertoning en er is een museumshop. "We hebben heel veel spullen verzameld van Citroën", zegt Van Bemmelen. "Over een buitenspiegel van een oldtimer kunnen we alles vertellen. Het is allemaal bedoeld om iets terug te doen voor onze klanten. De films tonen onder meer de historie van dit bedrijf en de GS." Maar de meeste aandacht zullen de prachtige oldtimers trekken. Op het buitenterrein worden ook prototypes getoond en ook worden er oude auto's geveild. Voor de deur staat verder foodtruck Dolly's met authentieke Franse hapjes en drankjes. Ook voor kinderen is er genoeg te doen. "De toegang is helemaal gratis, maar voor de foodtruck en de museumshop heb je wel wat geld nodig. In de buurt kun je niet pinnen." Garage Van Bemmelen heeft de deuren in 1991 geopend, toen nog aan de Rotterdamseweg. Het bedrijf is Citroën en Peugeot specialist. Verkoopt behalve occasions ook oldtimers en nieuwe modellen van deze merken en van DS, het nieuwe luxe merk naast Citroën. Men is op de hoogte van alle technische ontwikkelingen, kan alle reparaties en onderhoud uitvoeren. "Regelmatig doe ik bijscholingen om helemaal op de hoogte te blijven. Op deze locatie zitten we sinds 1999", zegt Peter. "We hebben een heel opvallend gebouw, een stalen constructie met een schaaldak, waardoor er in de garage één grote vrije ruimte is. Het gebouw heeft ook onder architectuur-liefhebbers veel aandacht getrokken. Toen we net open gingen, kwamen er busladingen vol mensen een kijkje nemen." Beide dagen duren van 10.00 uur tot 17.00 uur. "O ja en voor ik het vergeet, wij hebben de oplossing voor alle vervuilende oudjes en bouwen ze om naar auto's met een moderne, schone uitstoot. Dan is het niet meer nodig om oldtimers in binnensteden, ook in Parijs, te weren door middel van milieuzones. We verwelkomen graag zo veel mogelijk mensen tijdens La Transformation."

Garage Van Bemmelen
Ampèreweg 6
2627 BG Delft
(015) 262 38 62
www.garagevanbemmelen.nl

Prijzen nieuwe Ibiza

SEAT Ibiza 2017.

DELFT – De vijfde generatie van de SEAT Ibiza is een feit. Aan het begin van het jaar is de auto onthuld en inmiddels zijn ook de prijzen bekend. De SEAT Ibiza kan van u zijn voor het bedrag van 15.900 euro. De nieuwe Ibiza is dan uitgerust met een 1.0-liter grote MPI onder de motorkap. De auto is dan in de Reference-uitvoering. Liever meer vermogen, dan kunt u kiezen voor de 95 pk sterke 1.0 TSI. Voor 18.400 euro krijgt u deze Style-uitvoering afgeleverd. Nog weer wat hoger op de ladder staat de 115 pk sterke versie van de 1.0 TSI. Als Style kost deze 19.300 euro en in een later stadium wordt er nog een motor aan het palet uitgebreid, namelijk een 150 pk sterke 1.5 TSI. De Ibiza komt ook beschikbaar met 80, 95 en 100 pk sterke 1.6 TDI's. Hoeveel deze diesels gaan kosten, wordt later bekend gemaakt. De laatste uitbreiding zal zijn een 1.0 TGI aardgas.

Autobedrijf Wittebrug
www.wittebrug.nl

42 / 48

Van een bezoek aan Belvédère tot een aanzoek en een ja-woord op het Delftse stadhuis

Foto: Martijn van Pieterson fotografie

Het was februari 2013 in Café Belvédère op de Beestenmarkt toen Roy Koene en Aranka Bos elkaar voor het eerst zagen en spraken. Een perfecte match.

De vonk sloeg meteen over. Verliefdheid werd houden van en verkering werd een verloving. Het stel ging samenwonen in Den Hoorn. Vorig jaar ging Roy op z'n knieën voor zijn Aranka. Die zei volmondig ja. Onlangs, op zaterdag 25 maart, volgde de ultieme bevestiging. Op het stadhuis van Delft gaven de twee geliefden elkaar om 15.15 uur hun ja-woord. Daarna werd het feest door het koppel en hun familie, vrienden en collega's voortgezet in 's-Gravenzande. Aranka begon haar werkzame leven als bezorgster van de krant Delft op Zondag, maar werkt nu als bedrijfsassistent bij Restaurant Knus in de Delftse Hout. Ze geniet van haar werk en vindt het heel belangrijk om het de gasten naar hun zin te maken. Roy is vrachtwagenchauffeur en vindt het prachtig om in zo'n grote auto te rijden. Hun grote hobby is hun hondje Kees van 15 maanden. Ze gaan graag met Kees naar het strand of het bos om de energie kwijt te raken. Roy vindt het ook heerlijk om met mooi weer een stukje te gaan motorrijden. Samen genieten ze van welverdiende zon- of snorkelvakanties. Maar natuurlijk genieten ze bovenal van elkaar... (foto: Martijn van Pieterson Fotografie)

Achtergebleven visserslood in het water: niet gevaarlijk en niet wenselijk

Lood, lood en nog eens lood achter de toonbank bij Henk Koster Hengelsport. Als het aan de PvdA ligt, zijn hier in de toekomst alleen nog alternatieve gewichten te vinden. (foto: Jesper Neeleman)

DELFT – Jaarlijks blijft in Nederland 54 ton visserslood achter in het water, blijkt uit onderzoek van Deltares. Gevaarlijk? Nee, zeggen sportvisserij en het Hoogheemraadschap van Delfland, maar het is ook niet bepaald wenselijk.

Door: Jesper Neeleman

Lood vormt momenteel geen knelpunt in de waterkwaliteit in onze regio en de gemeten concentraties liggen 'ruim beneden de kwaliteitsnormen'. Dat blijkt uit antwoorden op schriftelijke vragen die de PvdA hierover aan Delfland stelde. Lood hoort niet thuis in het water, antwoordt Delfland. Maar: Delfland kan weinig veranderen aan het gebruik van lood in de sportvisserij. 'Hengelsportverenigingen moeten hun verantwoordelijkheid nemen en zich inzetten om het loodgebruik onder hun leden te verminderen of zelfs te beëindigen', stelt het waterschap. Dus brengt het Hoogheemraadschap van Delfland dit onderwerp regelmatig onder de aandacht van hengelsportverenigingen.
"Lood is een giftig metaal en hoort niet in het milieu. Er mag best meer worden gedaan om te voorkomen dat dit in het water komt", vindt Leon Hombergen, de Delftse fractievoorzitter van de PvdA in Delfland. Hij is niet gerust gesteld door de antwoorden. "Ze stellen het momenteel een beetje aan de orde. Lood blijft achter op plekken waar wordt gevist en waar ook kinderen zwemmen, daar moeten we niet laconiek over doen. Jammer dat Delfland zich achter de normen verschuilt. Er zijn prima alternatieven voor het gebruik van lood. Denemarken en Groot-Brittanië hebben vissen met lood daarom al volledig verboden."
Er zijn inderdaad alternatieven, onder meer van steen en beton. "Maar het grote probleem is dat er weinig gewicht in die massa zit", weet Marco Koster, eigenaar van Henk Koster Hengelsport. Voor de karpervisserij, waarin zwaardere gewichten wordt gebruikt, werken die alternatieven prima. "Maar voor de loodjes die voor het witvissen worden gebruikt en het zeevislood zijn geen alternatieven. Ja, er zijn wel steenloodjes, maar die bevallen niet zo goed." Dus valt ook de vraag naar alternatieve gewichten tegen, merkt Koster.
René Berger is voorzitter van Sportvisserij Belangen (SVB) Delfland, een regionale organisatie waarbij 13.000 vissers zijn aangesloten. Berger bevestigt dat er geen alternatieven zijn voor kleine loodjes. "Maar iedereen beseft wel steeds meer dat lood niet goed is voor het milieu", zegt Berger. "Ook binnen de SVB Delfland zijn we ons bewust van het vervuilende karakter van lood. Lood kost geld dus proberen vissers te voorkomen dat ze dit verspelen. Maar: als je kijkt naar het effect dat achtergebleven lood heeft op de waterkwaliteit, dan is dit bijzonder weinig. Als we lood verbieden is het water niet opeens tien keer gezonder. Dat neemt niet weg dat wij onze verantwoordelijkheid moeten nemen."
Hoe? Door loodvrij vissen onder leden te promoten, iets dat de landelijke organisatie Sportvisserij Nederland ook steeds meer doet. SVB Delfland heeft daarnaast plannen voor loodvrije viswedstrijden. Maar verder geeft deze belangenorganisatie, net als het Hoogheemraadschap van Delfland, aan het niet te kunnen verbieden. "Samen willen we echter tot een goede oplossing komen."
Over die oplossing verschilt iedereen van mening. Volgens PvdA-fractievoorzitter Hombergen moet Delfland zich meer inspannen om ervoor te zorgen dat minder lood in haar eigen wateren komt. "Verder moeten we dit via nationale wetgeving aan de orde stellen, dus stuur ik de antwoorden van Delfland ook door naar onze collega's in de Tweede Kamer." Volgens René Berger moeten de alternatieven verder worden ontwikkeld, zodat vissers nauwelijks nog verschil merken. Marco Koster denkt dat die vissers moeten worden getriggerd met lage prijzen. Nu zijn de prijzen voor lood en alternatieve gewichten vrijwel hetzelfde. "Dus kiezen vissers toch voor dat compactere loodje. Maar als ervoor wordt gezorgd dat alternatieven de helft goedkoper zijn, dan zouden vissers dit veel eerder kopen."

De waarde van een weg

De N470 wordt zo opgeknapt dat het beheer en onderhoud van de weg CO2-neutraal wordt.

DELFT - Op en rond de N470 staat van alles te gebeuren. De weg is een belangrijke schakel tussen de A4, de A13 en de A12, maar er komt meer. U leest hier maandelijks over in de krant Delft op Zondag. Deze week de derde column, verzorgd door Mirza Milosevic, intern opdrachtgever van de provincie Zuid-Holland voor 'de N470 geeft energie.

Door: Mirza Milosevic

Wie zegt dat de overheid niet innoveert, kijkt niet goed. We doen dat wel, meer dan we hier bij de provincie Zuid-Holland zelf denken. In het project waar ik aan werk, 'De N470 geeft energie', streven we niet naar minimale kosten, maar naar maximale waarde. Onze standaarddoelen, veilige wegen met een goede doorstroming, zijn in dit project uitgebreid met een flinke doelstelling op het gebied van energie. De N470 - en de N211 trouwens ook - wordt zo opgeknapt dat het beheer en onderhoud van de weg CO2-neutraal wordt. En dat al voor 2020, dus ruim vóór de grens die in het klimaatakkoord van Parijs beschreven staat. Hoe gaaf is dat?
De grap is dat veel innovatie ongemerkt gaat, vanuit efficiëntie: LED-lampen gebruiken minder stroom en de berm iets minder vaak maaien kost minder diesel bijvoorbeeld. Maar als je vervolgens écht een stap wil maken om energie te besparen en meer energie duurzaam op te wekken, dan moet je verder kijken. Het hele proces, van de eerste schets tot en met de uitvoering, hebben we anders ingericht. Langs de weg willen we namelijk technologie testen die nu nog niet algemeen beschikbaar is. Zo helpen we nieuwe, duurzame oplossingen een stap vooruit.
Met deze pilot laten we zien dat CO2-reductie haalbaar is. Iedereen, de gemeenten langs de N470, bedrijven en de TU Delft, werkt met ons en met ingenieursbureau Tauw samen om de ambitie van een CO2-neutrale weg te realiseren. Het mooiste is dat we nu bij de provincie zelfs tien andere projecten de ambitie mee gaan geven om hun CO2-uitstoot met 25 procent te verminderen, omdat we zien dat het kan.

Fiets mee
Deze column is onderdeel van een serie rond 'De N470 geeft energie' van de Provincie Zuid-Holland. Wilt u zelf zien wat er allemaal langs de weg gebeurt? Fiets dan met ons mee op 13 mei van 12.45 uur tot 17.00 uur. Er is een beperkt aantal plekken beschikbaar, dus geef u nu op bij Deirdre Schoemaker via deirdre@wenvh.nl. Voor meer informatie over de N470 kunt u een kijkje nemen op de websitewww.n470geeftenergie.nl.

Hoofdprijs kleurplaatactie Jumbo Tanthof

Prijswinnares Mirthe en haar zusje.

DELFT – 'De hoogste korting op de leukste dagjes uit'. Zo heet de spaaractie die momenteel bij Jumbo Tanthof loopt.

Bij deze actie behoorde bovendien een kleurplaatactie. Kinderen die de kleurplaat zo mooi mogelijk inkleurden, die konden een prijs winnen. De hoofdprijs was een dagje uit voor vijf personen en die is gewonnen door Mirthe Nieuwdorp, die de bijbehorende cheque samen met haar zusje kwam ophalen. Met vijf personen gaat Mirthe naar Corpus, een reis door het menselijk lichaam.
Jumbo Tanthof, Dasstraat 9,
telefoon: (015) 251 22 00. Internet: www.jumbo.com/winkels/jumbo-delft-tanthof/.

Nieuwe parkeergarage voor bezoekers ziekenhuis is geopend

DELFT - Bezoekers van het Reinier de Graaf Gasthuis kunnen sinds afgelopen vrijdag parkeren in de nieuwe bezoekersparkeergarage. De garage biedt ruimte aan 450 auto's, heeft twintig plaatsen voor mindervaliden en zes oplaadpunten voor elektrische auto's. Daarnaast zijn op elke verdieping rolstoelen beschikbaar. De parkeergarage is ruim opgezet, gemakkelijk toegankelijk en staat direct naast de spoedingang het ziekenhuis. Bezoekers kunnen er dag en nacht parkeren. De garage wordt dag en nacht bewaakt. "Met deze nieuwe parkeergarage bieden we onze bezoekers een ruime, goed uitgeruste en veilige garage direct naast het ziekenhuis", zegt Robbert Jan van der Ent Braat, manager van het facilitair bedrijf. "Het Reinier de Graaf Gasthuis is hierdoor nog beter bereikbaar en toegankelijker geworden en daar zijn we erg blij mee." Voorlopig is de nieuwe parkeergarage bereikbaar vanaf de bestaande afslag en toerit aan de Reinier de Graafweg en via een nieuwe toegangsweg op het terrein. Borden geven de route duidelijk aan. Het parkeerterrein bij het voormalige B-gebouw en de oude bezoekersparkeergarage worden tijdelijk gebruikt door medewerkers van Reinier de Graaf.

Burgemeester en wethouder bezoeken hightech werkplaatsen

DELFT - Burgemeester Marja van Bijsterveldt en wethouder Aletta Hekker bezochten gisteren de innovatieve werkplaatsen van HighTechCentreDelft en de Betafactory. Doel van het bezoek was om de burgemeester en wethouder te laten zien hoe het in deze innovatieve werkplaatsen toegaat en hoe de samenwerking tussen onderwijsinstellingen, hightech bedrijven en de overheid tot mooie projecten leidt. Tijdens het bezoek presenteerden studenten van ROC Mondriaan en De Haagse Hogeschool met veel passie de projecten waar zij aan werken. Zie voor meer informatie www.htcdelft.nl, www.betafactory.nl of www.accenda.nl

Stripboekhandel Bul Super ruimt op