Naar Delft

12 november 2017

Naar Delft 12 november 2017


1 / 28

"Er mogen best een paar groezelige plekjes overblijven"

Het stadhuis is een favoriete plek van Sheila: "Mijn kinderen zijn eindeloos de trapjes op en af geklommen."

De in Suriname geboren Sheila Sitalsing (49) kwam in haar studiejaren naar Delft. Om er nooit meer ècht weg te gaan. "Ik hou van de kleine schaal, de overzichtelijkheid".

Sheila bracht haar schooljaren door op Curaçao, waar haar ouders heen verhuisden nadat Suriname in 1975 onafhankelijk werd van Nederland. Na het VWO ging ze studeren in Amsterdam: "Ik kwam hier in een vliegtuig vol studenten met een beurs, die letterlijk 'de Bursalenplane' werd genoemd", herinnert zij zich. Ook nog vers in het geheugen ligt haar eerste Hollandse winter: "Dat jaar was er een Elfstedentocht. Koud! Ik zag de thermometer op -15 en dacht; wat doe ik hier?"
Sheila studeerde de eerste twee jaar Economie aan de Universiteit van Amsterdam en stapte daarna over naar de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Zo kwam ze in Delft terecht: "Mijn zus studeerde hier aan de TU. Ik kwam hier dus regelmatig en kreeg de kans op een kamer aan de Korvezeestraat. Met de bus naar Rotterdam voor de deur." Toen ze vervolgens haar man Mario hier leerde kennen was het Delftse fundament wel gelegd: "Ik ben altijd in kleine gemeenschappen opgegroeid en zo zie ik Delft eigenlijk ook. Klein, overzichtelijk, maar toch een stad."

Columniste
Na haar studie belandde Sheila in de journalistiek. "Eigenlijk wilde ik dat altijd al. Ik kreeg de kans als leerling-journalist bij het Rotterdams Dagblad." Daar werkte ze twee jaar. Vervolgens stapte ze over naar Elsevier. In die periode verliet ze Delft even voor een correspondentschap in Brussel, terwijl Mario in die tijd in Londen werkte. "Maar we hadden net een huis aan Dertienhuizen gekregen waar we zo blij mee waren dat we het aanhielden." Na de eeuwwisseling keerde ze dus terug in Delft. Ging weg bij Elsevier en klom bij de Volkskrant op tot chef van de Economieredactie. "Na een aantal jaar daar gewerkt te hebben gingen we met ons gezin naar Suriname. De sabbatical van een jaar werden er uiteindelijk twee. "In die periode werd ik gevraagd om columns te gaan schrijven. Eerst als vervanger van Aaf Brandt Corstius, later nam ik de column van Ronald Giphart op pagina twee over. Zeker in het begin vond ik het heel spannend. Het is ècht iets anders dan journalistiek, hoewel ik nog steeds een journalistieke werkwijze heb: ik laat me graag vanaf verschillende standpunten informeren. Een columnist hoeft in mijn ogen ook niet altijd een mening te ventileren of partij te trekken. Standpunten laten zien of analyses maken hoort er ook bij." Hoewel Sheila geregeld 'lezerspost' krijgt vallen de reacties vaak mee. "Uiteindelijk zijn de meeste mensen best redelijk." In 2013 ontving zij de Heldringprijs voor beste columnist.

Thuis
Na terugkomst uit Suriname besloten Sheila en Mario bewust weer voor Delft te kiezen: "Hier hadden we ons netwerk. En voor ons en onze dochters Zora en Zadie is Delft echt 'thuis'. De Delftse politiek volg ik niet zo, maar natuurlijk krijg ik de grote gebeurtenissen wel mee. Er is veel veranderd, zoals bijvoorbeeld de Spoorzone. Hoewel ik het oude viaduct nog wel eens mis wordt de stad er wel mooier op, en dat geldt voor meer plekken. Toch moet Delft ook niet weer té gepolijst worden. Er mogen best een paar groezelige plekjes overblijven!"

welkom in delft

Sinterklaas in Delft

Hij komt, hij komt /

De Goedheiligman doet ook dit jaar Delft weer aan. Zaterdag 25 november vaart hij rond het middaguur op zijn Pakjesboot de stad binnen.

Daarna barst het feest op tal van plekken in de binnenstad weer los. Bijzonder aan de intocht in Delft is natuurlijk dat Sinterklaas met de boot naar deze stad komt. Aan wal wordt hij welkom geheten door burgemeester Marja van Bijsterveldt, waarna hij op zijn paard Amerigo de binnenstad in trekt. Traditiegetrouw neemt Sinterklaas een flink leger aan pieten mee naar Delft, waaronder de Pietenband. In totaal zullen het er zo'n 150 zijn. Hiermee trekt de stoet door het centrum, richting Markt. De aankomst van Sinterklaas op de Markt staat garant voor een feestje. Met muziek en dans wordt hier vanaf 14.00 uur gevierd dat ze er weer zijn. Daarna trekt de stoet richting Beestenmarkt. Daar krijgen kinderen vanaf 15.30 uur alle gelegenheid om handjes te geven en/of op de foto te gaan met Sint en de pieten. Om 16.30 uur vertrekken ze weer.

'Kom ook gezellig zingen, dansen, handjes geven en pepernoten snoepen'

Sinterklaas zet zaterdag 25 november voet aan Delftse wal. Dat doet hij om 12.45 uur aan de Oostsingel.


"En als ik dan kom aanvaren op Pakjesboot 7 zie ik jullie en haar al staan", laat Sinterklaas de redactie van NAAR DELFT weten. "Over wie ik het dan heb? Over de burgemeester natuurlijk. Onderaan de loopplank heet zij me dan welkom in Delft. Van mijn Pieten hoor ik dat zij net zo hard meezingt met jullie. Zou zij er dit jaar ook weer staan? Ik ben benieuwd of zij ook dit jaar weer op de bok van de koets met Omapiet en Kindpietjes klautert. Dan vonden de Pieten en ik erg leuk. Zeg nou zelf: waar zie je nu een burgemeester en de Sint in één optocht?" De Goedheiligman heeft er zin in. "We gaan weer handjes geven en liedjes zingen en natuurlijk is mijn paard Amerigo er ook bij. En op de kade zien we ook Twirlteam Colours en het juniorenkorps van Excelsior. Natuurlijk is de Pepernotenmachine er weer. Die werkt heel snel en er komen meer pepernoten tegelijk uit. Pieten zullen bovendien mandarijnen en vlaggetjes uitdelen." Sinterklaas hoopt iedereen tijdens zijn intocht in Delft te mogen begroeten. "En kun je nu misschien toch niet komen kijken? Dan kom je toch gewoon op de woensdag erna om 12.30 uur in het winkelcentrum aan de Elzenlaan of om 15.00 uur in het Hampshire Hotel Delft Centre. Op zaterdag 2 december lopen wij - de Pieten, de Pietenband en ik - weer gezellig door de stad. We beginnen om 12.00 uur in de Choorstraat, gaan langs alle straten van dit gezellige winkelgebied, over de Markt, langs de warenmarkt en dan door naar de Zuidpoort. Dus neem je vader en moeder maar mee en kom gezellig één of meerdere momenten zingen, dansen, handjes geven en pepernoten snoepen!"

Meer informatie
Over de intocht van Sint, maar ook over alle andere activiteiten in de weken erna, is meer informatie te vinden op www.sinterklaasdelft.nl. Ook op Facebook is Sinterklaas terug te vinden via Sinterklaas in Delft. Op Twitter is het Sinterklaas Delft (@Sint2017).

Vrolijk Sintfeestje met de KIDZ-DJ

In Theater de Veste wordt zondag 26 november een pakketje afgeleverd. Een kist met hangslot. Wat zit erin? De begeleidende brief van de Bel-Piet vertelt dat het om een noodtelefoon gaat, waarmee de Sint altijd iedereen kan bereiken.

Plots klinkt gerinkel vanuit de kist… Maar die zit op slot! De voicemail springt aan en de Sint spreekt in: "Hallo Kidz-dj. Ik weet dat je bezig bent met de show, maar ik heb geen adres doorgekregen. Neem alsjeblieft op. Ik wil de kinderen niet teleurstellen. Nou, dag hoor." Ojee, wat nu?! Kom jij ons helpen de code te kraken? 'Kraak de Sintcode' is een interactief en vrolijk muzikaal dj-spektakel met veel spelletjes, opdrachten en lekker dansen en gek doen voor jong en oud.

Twee voorstellingen
Zondag 26 november zijn in Theater de Veste twee voorstellingen: één om 13.00 uur en één om 15.30 uur. Kijk voor meer informatie en kaartverkoop op de website www.theaterdeveste.nl.

Twinkelende lichtjes tijdens Lichtjesavond

De Donkere Dagen van Delft gaan officieel van start met de bezoekerstrekker van de maand: Lichtjesavond.

Ooit begonnen als activiteit omtrent de ontsteking van de lichtjes in de kerstboom, inmiddels uitgegroeid tot een bijzonder spektakel waar Delft en omstreken ieder jaar weer naar uitkijkt. Noteer alvast in uw agenda: dinsdag 12 december 2017.

Traditie
Saskia Bodde van 015-Events is al maanden druk bezig met de organisatie. "We houden de traditie in ere, maar zijn met ons team ook elk jaar bezig om nieuwe onderdelen te ontwikkelen", vertelt ze. "Zo begonnen we afgelopen jaar met Lichtjesavond Junior, die dit jaar een stuk groter zal worden. Deze kinderopening is om 17.30 uur bij de grote kerstboom op de Markt, met presentator Pepijn Gunneweg van de BZT Show. Er wordt weer een speciaal Lichtjesavondlied gemaakt. En natuurlijk hebben we de ontsteking van de kerstboom om 19.00 uur." Aan hen die de Markt wegens drukte overslaan is dit jaar ook gedacht. Via de website www.donkeredagenvandelft.nl is een livestream te volgen waar het volledige programma in live beeld wordt gebracht.
"De kerstmarkt tijdens Lichtjesavond is dit jaar wederom gigantisch en te bezoeken vanaf 16.00 uur", vertelt Saskia Bodde enthousiast verder "Met veel entertainment zoals koren. Die zijn dit jaar niet meer in de straten in de binnenstad te vinden, maar staan op boten in de grachten. We hebben een speciale Licht & Techniek tour en VAK Delft bouwt in het verlengde van de Brabantse Turfmarkt een podium op de gracht."
Kortom: er is voor iedereen wel wat te doen op Lichtjesavond.
Hoe het programma er precies uit ziet? Dat is te zien op de website
www.donkeredagenvandelft.nl

Hoera, een kerstmarkt in Delft

Vergeet Dusseldorf, Keulen en Munchen… Dit jaar kan je dicht bij huis struinen over een echte kerstmarkt. Van vrijdagavond 15 december tot en met zondag 17 december strijkt een warme en authentieke kerstmarkt neer op een deel van de Markt en een aantal omliggende straten. "Een fantastische kerstmarkt met de hele sfeer en uitstraling die je daarbij verwacht, maar wel in een Delfts jasje natuurlijk" vertelt Tom de Weerdt van Stichting Centrum Management Delft. Met het Delftse jasje doelt De Weerdt op Delftse ondernemers die met producten op de kerstmarkt te vinden zijn maar ook de activiteiten zullen een Delfts tintje krijgen. Hoe dat er precies uit zal zien? "Kom maar kijken, het wordt heel erg leuk!", antwoordt hij. Op de kerstmarkt komt een gevarieerd aanbod van winterse producten, kerstcadeautjes, comfort food en andere lekkernijen. Daarnaast komt er een programma met onder andere pop-up artiesten, straatmuzikanten en verhalenvertellers. Meer weten? Check de website www.donkeredagenvandelft.nl

Wederom Winterdorp Festival

Wie het verhaal van de eerste editie van Winterdorp Festival heeft gehoord, zal niet geloven dat dit echt in Delft plaats heeft gevonden. Zes podia, meer dan dertig artiesten, een schaatsbaan en nog veel meer spektakel.

De naam 'Winterdorp' deed afgelopen jaar zijn naam eer aan. Na een succesvolle eerste editie, werkt de organisatie aan een vervolg. "We hebben een stortvloed aan positieve reacties over ons heen gehad, het was overweldigend" vertelt organisator Guy Verbeek van Evenementenbureau De Burgemeesters. "De opzet van afgelopen jaar bleek zo succesvol, dat die lijn doorgezet zal worden. Een intiem en knotsgek winterfestival, wat ruimte biedt aan slechts tweeduizend bezoekers, voor iedereen die van een portie gezelligheid en muziek houdt." Winterdorp is opgebouwd in bouwfases. Hoe meer kaarten er verkocht worden, hoe groter het dorp dat wordt gebouwd. Bij elke bereikte bouwfase komen er meer stages, artiesten en randprogrammering bij. Wie vroeg een kaartje koopt, krijgt dus uiteindelijk meer festival voor minder geld. "Bezoekers kunnen vooral veel Hollandse gezelligheid verwachten. Zo stonden afgelopen jaar onder andere Snollebollekes, Barry Badpak en D-block & St-e-fan op de planken, maar ook staat er een apres-ski tent met 7 uur non-stop feestmuziek. En is een winters foodplein en veel randactiviteiten", vertelt Verbeek.
Meer informatie is te vinden op www.winterdorpfestival.nl.

De Donkere Dagen komen eraan

De dagen worden korter, de nachten worden langer. De nazomerse barbecuegeuren hebben plaatsgemaakt voor winterse aroma's en boven de grachten van de binnenstad prijken twinkelende lichtjes. Het is duidelijk: de winter is op komst en De Donkere Dagen gaan van start. Het belooft een ontzettend gezellige periode te worden!
Traditiegetrouw gaan De Donkere Dagen van Delft van start tijdens Lichtjesavond op dinsdag 12 december. Tot en met begin januari is er van alles te beleven in de Delftse binnenstad, en om het voor bezoekers gemakkelijk te maken is het volledige programma samengebracht binnen De Donkere Dagen van Delft. Wij blikken in deze NAAR DELFT-editie alvast vooruit naar een aantal hoogtepunten tijdens deze gezellige periode. Wilt u uw eigen programma samenstellen? Dat kan op www.donkeredagenvandelft.nl, waar u tevens wordt voorzien van tips en Delftse bucketlists.

Op eeuwenoude manier door oude binnenstad

De paardentram is terug in Delft. Jarenlang was dit voertuig uit het Delftse straatbeeld verdwenen, maar daar bracht Toon Paap dit najaar verandering in.

Hij en zijn zoon Sylvester waren afgelopen twee jaar druk met het opzetten van hun eigen stalhouderij met paardentrams. Dat is gelukt.
De paarden zijn getraind, de wagens aangeschaft en de kostuums keurig gestreken. Elke vrijdag, zaterdag en zondag is de Paardentram op de Markt te vinden. Als er op de Markt een activiteit gehouden wordt, is de opstapplaats aan de Heilige Geestkerkhof voor café de Oude Jan.

Dolgelukkig
De excentrieke Delftenaar Toon Paap is dolgelukkig met z'n nieuwe project. "Het gaat fantastisch", vertelt hij. "Mijn vader heeft 27 jaar lang met paard en wagen groente van zijn winkel rondgebracht. Ik ben achter de paarden geboren. Het geeft een gevoel van trots hier nu mee door Delft te rijden. En de reacties zijn geweldig. Iedereen maakt foto's en is enthousiast."
De 65-jarige Delftenaar vindt de relatie tussen paard en mens fascinerend. "Het zijn echt heel bijzondere dieren. Hun mond is zo gevoelig dat ik ze, alleen maar door m'n twee pinken te gebruiken, door zo'n drukke stad kan sturen."

Ook eens meerijden in de paardentram? Kom dan op vrijdag, zaterdag of zondag naar de Markt. U hoeft niet lang naar Toon Paap en zijn paarden te zoeken. Een rondrit door historisch Delft kost 10 euro voor volwassenen, kinderen betalen 5 euro.

Meer informatie
Zie verder voor meer informatie de website www.stalhouderijdelftsehout.nl. Wie alvast wil reserveren kan dit doen via info@stalhouderijdelftsehout.nl.

DNA van Nederland in Museum Prinsenhof

André Kuipers had onlangs de eer een gloednieuwe tentoonstelling te openen in het oude vertrouwde Museum Prinsenhof. Met het overhandigen van zijn handschoenen, die in 2004 met hem mee de ruimte in gingen, opende hij de tentoonstelling 'DNA van Nederland. Van staart tot spacepak'.


Het museum brengt met deze tentoonstelling de vaderlandse geschiedenis heel dichtbij. Zo dichtbij dat de geschiedenis bijna tastbaar wordt! Het publiek staat oog-in-oog met historische relieken: zeldzame objecten van historische hoofdrolspelers en gebeurtenissen die een belangrijke rol hebben gespeeld in ons verleden. Het zijn allemaal voorwerpen die -soms letterlijk- van Nederlandse 'helden' zijn geweest, door hen zijn gedragen of zijn aangeraakt. Samen vormen ze stukjes van het DNA van Nederland.

Al eeuwenlang
De kogelgaten, veroorzaakt door de moord op Willem van Oranje door Balthasar Gerards, kunnen worden aangemerkt als één van de vroegste historische relieken van het 'moderne' Nederland. Al eeuwenlang trekken bezoekers naar Delft om de plaats waar Willem van Oranje is vermoord te zien. Om daar te zijn, waar het gebeurde!
"Een belangrijke reden voor het ontwikkelen van de tentoonstelling 'DNA van Nederland' is de toenemende belangstelling in onze samenleving voor vragen over identiteit", zegt Janelle Moerman, directeur van Museum Prinsenhof. "Wie zijn wij? Wat leert de geschiedenis ons? Waar bestaat 'ons' DNA uit? Waarom voelen we ons wel of niet Nederlander? Wat betekent dat eigenlijk? En welke objecten horen daarbij?"

Nieuwe helden
In de tentoonstelling gaat het museum samen met het publiek op zoek naar nieuwe 'helden' en hedendaagse èn toekomstige relieken. En worden er vooral veel vragen gesteld.
Wat doet het met ons om oog-in-oog te staan met het laatste verjaardagscadeau dat Anne Frank ooit kreeg? Zijn de handschoenen van André Kuipers nieuwe herinneringsobjecten of is het beroemde postzakjasje van H.M. Koningin Máxima zo'n nieuw reliek? Maken deze objecten in de toekomst onderdeel uit van het DNA van Nederland? De tentoonstelling exposeert een indrukwekkend aantal bijzondere voorwerpen en gaat de discussie over 'helden', identiteit, 'goed' en 'fout' erfgoed, niet uit de weg.
Kenmerkend is dat maar liefst 22 bruikleengevers hebben meegewerkt, waaronder H.M. Koningin Máxima, het Rijksmuseum, de Anne Frank Stichting en de André Kuipersstichting. Ook diverse bekende Nederlanders hebben hun medewerking verleend: naast André Kuipers, zijn dat historicus en televisiepresentator Hans Goedkoop, auteur Arthur Japin, priester en kunsthistoricus Antoine Bodar en televisiepresentatrice en programmamaker Rachel Rosier.
De tentoonstelling is nog tot 18 februari 2018 te zien in Museum Prinsenhof Delft. Voor kinderen tussen de 7 en 12 jaar is er de mogelijkheid om een eigen DNA-paspoort te maken. Op 28 november geeft conservator Maurice Wery een lezing. Meer info: www.prinsenhof-delft.nl.

Danser meets Robot KUKA

Theater de Veste heeft de Nederlandse première van een van de meest belangwekkendste stukken van deze tijd.

De Taiwanese choreograaf Huang Yi wilde in zijn jeugd het perfecte kind zijn. Hij verlangde daarom naar een robot als vriend. Als volwassene creëerde hij er één om mee te dansen: robot KUKA.

U ziet een bijzondere, intrigerende en aangrijpende voorstelling waarin de robot en de danser haarfijn op elkaar zijn ingespeeld. Deze voorstelling is een samenwerking van Theater de Veste en het gerenommeerde Holland Dance Festival.

De voorstelling Huang Yi & KUKA is donderdag 1 en vrijdag 2 februari om 20.15 uur te zien in Theater de Veste in Delft.

Zie voor meer informatie en kaartverkoop de website www.theaterdeveste.nl.

Nieuw in Delft

De Brasserij: extra feestelijk rond de feestdagen

In de Brasserij kun je het hele jaar door genieten in een gezellige en gastvrije sfeer. Rond de feestdagen is dat al helemaal het geval.

De Brasserij is een moderne stadsboerderij voor al uw feesten, partijen en bruiloften. De Brasserij is hèt adres om je (familie)feestje te vieren. Bovendien kun je er lekker lunchen of genieten van een heerlijke high tea of high wine. In november is er een speciale actie: 25% korting op de high tea en high wine.
Rond de feestdagen is het er extra feestelijk. Zo is er zaterdag 2 december een Sinterklaas-pubquiz met bitterballen, pepernoten en mooie prijzen. Zondag 3 december is er de Pieten-Brunch. Die dag zullen ook de kokpieten van de partij zijn. Vanaf 6 december is de Brasserij helemaal ondergedompeld in kerstsferen. Op 1e en 2e kerstdag kunt u reserveren voor een sfeervolle kerstbrunch met een heerlijk dessertbuffet. Er zijn nog enkele tafels beschikbaar.
En na de jaarwisseling met familie, vrienden of collega's een toost uitbrengen op het nieuwe jaar? Ook hiervoor is de Brasserij bij uitstek een geschikte locatie.
De Brasserij bevindt zich aan de Brasserskade 2 en heeft een ruime parkeerplaats voor de deur. Zie voor nog meer informatie en prijzen de website www.brasserij.nl of bel naar 015-2145385.

SenS: eigentijds en anders

Vivienne en Xiang willen u graag verrassen! (Foto: EvE) Foto: Esdor van Elten

Eigentijds en anders: SenS is de naam het restaurant op de Markt 3 in Delft. Het concept: lekker uit eten voor een vaste prijs. Vivienne en Xiang, eigenaren van het restaurant, willen gasten graag verrassen: "Met bijzondere combinaties, verfijnde gerechten en heel veel variatie", vertellen ze. Vivienne en Xiang timmeren al meer dan twee jaar aan de weg met Sens all-in cuisine aan de Markt, en met plezier: "Het leuke van de horeca is dat je de gasten echt een beleving kunt meegeven." Toch besloten zij om het vanaf 1 april nèt iets anders te gaan doen: "We ontdekten dat veel van onze vaste gasten het leuk vonden om meerdere gerechten te proeven. Dat was het uitgangspunt om onze kaart te veranderen. We serveren meer kleinere gerechten, zodat iedere klant in meerdere gangen de diverse gerechten kan uitproberen." Het concept werkt als volgt: voor een all-in prijs €25,50 van zondag-donderdag en op vrijdag en zaterdag €28,50, uitgezonderd van feestdagen, mag je onbeperkt gerechten van de kaart, met meerdere vlees, vis, groente en vegetarische gerechten, kiezen. Meerdere hoofdgerechten of een extra dessert? Geen enkel probleem. SenS All-in cuisine heeft een Franse keuken, maar met een oosterse 'twist'. Ontdekken wat SenS te bieden heeft? Reserveer dan via www.senscuisine.nl of 015-7634798.

Bierfabriek Delft voelt als thuiskomen

Bierfabriek is een brouwerij, restaurant en café in één. "We brouwen ons eigen bier, serveren boerderijkip van de houtskool BBQ en draaien funky muziek", legt Ard Mulder van Bierfabriek uit. "Dat onze gast zich thuis voelt, vinden we het allerbelangrijkst. En daarom mag je ons bier zelf tappen, het kippetje met je handen eten en de pindaschillen op de grond gooien. Ons eigen bier wordt gebrouwen in de bierbrouwerij midden in ons restaurant. Een prachtige eyecatcher als je binnen komt." Bierfabriek aan de Burgwal 45 in Delft serveert haar huis gebrouwen Rosso, een fruitige rode ale, en Nero, een toegankelijke donkere porter met een kleine bite. De Puur, een ongefilterde pilsener wordt speciaal voor Bierfabriek gebrouwen.
Elke vrijdag- en zaterdagavond na 22.00 uur verandert Bierfabriek Delft in Nachtfabriek. DJ's en live-muzikanten spelen dan de fijnste tunes zodat we lekker kunnen dansen. Entree is altijd gratis. Bierfabriek pakt groots uit rond de feestdagen en met Oud & Nieuw. "Wat er precies staat te gebeuren, houden we nog heel even geheim. Like de Facebook pagina van Bierfabriek Delft en je bent als eerste op de hoogte van alle Nachtfabriek-evenementen." Meer weten? Check de website www.bierfabriek.com.

Willem van Oranje: ouderwets goede nieuwe kaart

Grand Café Willem van Oranje is een gezellige horecagelegenheid op het historische marktplein van Delft. Je kunt er zeven dagen neerstrijken voor een kop koffie, een drankje, een lekkere lunch of een heerlijk diner.

Recent is de menukaart aangepast. Gasten kunnen kiezen uit een twee gangen keuzemenu voor 16 euro 50 of een drie gangen keuzemenu voor 19 euro 75. Op de kaart prijken gerechtjes om van te watertanden. Hierop staan onder meer voorgerechten als carpaccio met basilicummayonaise, pijnboompitten en Parmezaanse kaas, gamba's in knoflookolie, peterselie en ciabatta of een proeverijtje van vier kleine hapjes. Hoofdgerechten als in de pan gebakken biefstuk van waards rund met roomsaus of pepersaus, op de huid gebakken sliptong met witte wijssaus of citroen-kappertjessaus of langzaam gegaarde beenham met honingmosterdsaus. Ook de nagerechten zijn niet mis: stoofpeer met amandelspijs en pistache-ijs, warme apfelstrudel met kaneelijs of – voor wie niet kan kiezen - een granddessert.
Benieuwd? Kom langs en geniet in een sfeervolle ambiance van al het moois en lekkers dat Willem van Oranje te bieden heeft.

Nieuwe Kerk: oude glorie in een nieuw jasje

De Nieuwe Kerk is in meerdere opzichten de grootste toeristische trekpleister van Delft. Dat is hij niet voor niets. De historie druipt er van de muren. En sinds kort is dat mooier dan ooit zichtbaar.

Bijna vijf jaar lang werd de kerk gerestaureerd. Onlangs was de megaklus geklaard. De kerk staat er bouwkundig weer fantastisch bij. Daar merken bezoekers misschien niet veel van. Wat ze weldegelijk zullen merken, is dat de banken uit het middenschip zijn vervangen door stoelen. "Zo kijk je bij binnenkomst niet tegen de achterkant van kerkbanken aan, maar tegen een prachtig grafmonument", vertelt Wilco Blaak, hoofd van de Oude en Nieuwe Kerk. "We hebben bovendien een nieuwe lichtinstallatie. Een enorme verbetering. De kerk is nu heel sfeervol uitgelicht. Terwijl de kerk in het verleden, op de wat donkere dagen, best weleens grauw en somber kon ogen. Nu ziet de kerk er 365 dagen per jaar waanzinnig mooi uit." Ook de shop bij de kerk is veranderd en vernieuwd. "Die is nu lekker ruim en groot", geeft Blaak aan. "Enorm opgeknapt. En ook belangrijk: in de kooromgang hebben we een compleet nieuwe expositie, die vertelt over de geschiedenis van de kerk en de binding met het Koningshuis. Dat gebeurt op een heel eigentijdse manier, met touchscreens, animaties en vitrines met voorwerpen."
Wilco Blaak kan het iedereen aanraden om binnenkort weer eens de Nieuwe Kerk binnen te stappen.
"De meeste mensen in de regio kennen de Nieuwe Kerk natuurlijk al. Maar het verschil tussen voor en na de restauratie is behoorlijk. En die nieuwe expositie vertelt op een hele aansprekende manier over de geschiedenis van de kerk. Het is waanzinnig mooi geworden. Het is een extra reden om weer eens een bezoekje aan de Nieuwe Kerk te brengen."
Zie voor meer informatie over de Nieuwe Kerk - en ook de Oude Kerk - de website www.oudennieuwekerkdelft.nl. Hier is tevens een actueel en omvangrijk programma te vinden.

Ultieme kerstsfeer

De Maria van Jessekerk is een mooie, sfeervolle en rijk gedecoreerde neogotische kerk in het centrum van Delft. Daar heerst de ultieme sfeer voor het ware Kerstgevoel.


Dat is helemaal vanaf 10 december het geval. Dan staat de kerststal weer in de kerk. Verder zijn in de Maria van Jessekerk aan de Burgwal enkele concerten die voor nog veel meer kerstsfeer zorgen. Zo is op zondag 10 december het Advent- en Kerstconcert, met aansluitend de presentatie van de nieuwe cd van de dirigent en organist Petra Veenswijk. Op Lichtjesavond zal het koor Deo Sacrum een uur lang Kerstliederen zingen. Zaterdag 16 december verzorgen de koren van de Federatie Delftse zangkoren een Kerstconcert.
Op zaterdag 23 december is de gezellige en humorvolle Kerst Volkszang met presentator Gregor Bak (foto). Iedereen wordt dan verzocht mee te zingen met de leukste kerstliedjes. De Kerst Volkszang zorgt elk jaar weer voor een volle zaal, dus publiek wordt aangeraden op tijd naar de kerk te komen. Uiteraard gaat ook de Kerst niet ongemerkt voorbij in de Maria van Jessekerk. Op Kerstavond is er een gezinsviering en er zijn twee feestelijke nachtmissen met medewerking van het grote gemengde koor Deo Sacrum.
Ook in november zijn er bijzondere activiteiten, zoals de viering op zondag 19 november om 11.00 uur. Het koor Deo Sacrum viert dan St. Caecilia. Op zondag 26 november om 15.00 uur is er een bijzonder concert; het sprookje 'Sjaak en de Bonenstaak' met vertelling en orgelspel. Op een groot beeldscherm zijn beelden van het sprookje te zien en het orgelspel. Kijk voor precieze data, tijden en meer informatie op de websites www.rkdelft.nl en www.veenswijkorgel.nl .

Keramiekroute: langs alle hotspots

Delft en keramiek hebben iets met elkaar. De stad heeft niet alleen een eeuwenoude traditie op het gebied van Delfts Blauw, maar kent ook veel moderne keramiek galeries en kunstwerken.

Ook onderhoudt Delft al jaren nauwe banden met zusterstad Jingdezhen, dé porseleinstad van China. Nieuwsgierig naar de veertien Delftse keramiek hotspots? Volg de blauwwitte klinkers in het trottoir. U heeft ze vast wel eens gezien en zich afgevraagd waartoe dit dient. De route loopt van het St. Agathaplein naar Royal Delft.
U begint met de bekende keramische Delftsblauwe sofa 'Hommage aan Gaudi' in de Prinsentuin en de drie porseleinen lantaarnpalen uit Jingdezhen op het St. Agathaplein (foto). Vervolgens loopt u via diverse keramiek highlights langs de keramiek wanden – 'Garden' genaamd – van de Hamtunnel om bij Royal Delft te eindigen waar de vierde porseleinen lantaarnpaal uit Jingdezhen staat.
Geen zin om terug te lopen? Vanaf Royal Delft rijden regelmatig shuttles naar het centrum. De exacte route en achtergrondinformatie staan in de folder 'Keramiekroute'. Deze is gratis verkrijgbaar bij VVV Delft en Museum Prinsenhof Delft.

OOk leuk in delft

Winterpret tijdens Winters Delft

Winter of geen winter, ook dit jaar kunnen de ijzers in Delft weer worden ondergebonden. Op het evenemententerrein van Lijm & Cultuur is van 8 december tot en met 7 januari een sfeervolle schaatsbaan te vinden.

Het is voor het eerst dat het evenement Winters Delft op deze plekt neerstrijkt. De organisatie kijkt ernaar uit om deze locatie om te bouwen tot een gezellig winterdorp. "Het wordt een sfeervolle ontmoetingsplek waar je actief en sportief bezig kunt zijn, maar ondertussen ook van cultuur kan genieten, kan loungen en borrelen", vertelt Carola van Barneveld van organisator iQ Events. Zoals gebruikelijk is er een horecagedeelte bij de baan, waar je bijvoorbeeld kunt kaasfonduen.
-Wat kunnen we verder van een bezoekje aan Winters Delft verwachten?
Carola: "Je kunt hier heerlijk schaatsen op een half overdekte schaatsbaan, maar ook lekker ontspannen en goed eten en drinken. We gaan er natuurlijk allerlei leuke activiteiten omheen organiseren. Denk hierbij aan een kerstmarkt in het weekend, een schaatscompetitie, een e-sports-competitie, een whisky-proeverij of barbecue. Voor de allerkleinsten zorgen we dat ze hier kunnen leren schaatsen, zijn er leuke spelletjes en kleurplaten. Maar je kunt hier ook met vriendinnen genieten van een high tea. We hebben hier een maand lang een hele toffe plek. Bedrijven zijn welkom om hier hun kerstborrel of bedrijfsuitje te organiseren. "
-Wanneer kunnen we er naartoe?
"We gaan vrijdag 8 december voor het eerst open. Vervolgens zijn we tot en met 7 januari elke dag geopend, ook met Kerst en Nieuwjaarsdag. We zijn dagelijks tot 23.00 uur open, behalve op Oudjaarsavond. Tegen hele scherpe tarieven bieden we hier heel veel vermaak." Lijm & Cultuur bevindt zich aan de Rotterdamseweg 272 in Delft. Zie voor meer info en kaartverkoop www.wintersdelft.nl.

Foto: koos bommelé

Delfts blauw? Delft Blues!

Ja, het is nog mijlenver weg. Maar toch kunnen we er nu al niet omheen: het Blues Festival Delft.

Het Affligem Blues Festival Delft is op 16, 17 en 18 februari 2018. Wat in 1999 begon als initiatief van drie Delftse horeca-uitbaters en de Delftse nachtburgemeester Leo Quack, destijds uitbater van café De Oude Jan, is in negentien jaar tijd uitgegroeid tot het grootste indoor bluesfestival van Nederland. En daar zijn we in de Prinsenstad best een klein beetje trots op.

Zeventig optredens
Bijzonder aan het Blues Festival is de grote hoeveelheid aan bands en artiesten die op talloze plekken in de binnenstad hun muzikale kunsten vertonen. Vorige editie waren dat zeventig optredens in drie dagen. Dat zal dit jaar niet veel minder zijn. De programmeur van het festival is het hele jaar door druk in de weer om ervoor te zorgen dat het programma voor iedereen wat wils biedt. Want de diversiteit in blues is groot. Ook tijdens het festival. Van Delta blues tot Chicago blues en van Jump 'n Jive tot Bluesrock, American en Rock-a-billy. De ene keer versterkt, de andere keer akoestisch. Maar altijd vermakelijk.

Specials
Het blijft tijdens het festival niet alleen bij luisteren. Altijd zijn er enkele specials. Zoals een filmvertoning in Fulmhuis Lumen. Of een mondharmonicaworkshop, die elk jaar weer stijf uitverkocht is. Vorig jaar gaf Golden Earrings-drummer Ceasar Zuiderwijk een drumworkshop. Wat zou er dit jaar voor bijzonders gebeuren? Hiervoor kun je het beste in de weken voorafgaand aan het evenement de website www.delftblues.nl in de gaten houden. Dan is meer duidelijk over het programma en de bijzondere programma-onderdelen.
Delft heeft 16, 17 en 18 februari weer massaal de blues. Jij ook?

Evenementen in Delft

Shoppen in Delft: juist nu

Ben je het zat om in een winkelstraat wéér langs al die winkels te slenteren die in alle Nederlandse steden gevestigd zijn? Of dat je je via internet bestelde kleding weer kan retourneren, omdat de maat weer niet goed was?

Kom dan naar Delft. De Prinsenstad staat bekend om haar grote aantal unieke en leuke winkeltjes. Gestart door enthousiaste ondernemers die het verschil wilden maken. Die iets wilde brengen dat er nog niet was. Geen dertien in een dozijn, maar ongelofelijk uniek. Outfits die niemand anders draagt. Sieraden met een bijzonder verhaal. Leuke hebbedingetjes. Verrassend gave cadeaus, waar je vooraf nooit aan gedacht had. Die vind je in Delft.
Bijzonder is natuurlijk ook dat je je Sinterklaas- of Kerstinkopen niet sfeerloos met een tablet op schoot doet, maar in een eeuwenoude historische binnenstad. Die rond de feestdagen bovendien prachtig versierd is. Net als de etalages. Dat is al een cadeautje op zich!

´Never a dull moment´ tijdens Blue Sunday Delft

Elke zondag is het in de Delftse binnenstad tijdens Blue Sunday Delft weer een klein beetje feest.


Winkels in de Delftse binnenstad zijn al jaren ook op zondag 'gewoon' geopend. Een groep winkeliers besloot daar twee jaar geleden een schepje bovenop te doen. Hoe? Door juist op die zondag nog meer beleving te brengen. Kijk daarom op een zondag in Delft niet gek op als je in een kledingwinkel muzikanten aantreft, in een cadeauwinkel wat lekkers krijgt of plots op een modeshow stuit.
Eén keer per maand is één centraal thema. Zo stond Blue Sunday eens in het teken van kinderen, mode, cultuur of waren er allerlei activiteiten op de Delftse bruggen, tijdens de Blue Sunday bruggenparade (foto).

Wintershopping Night
Binnenkort zijn er weer twee speciale Blue Sunday edities. Te beginnen met de Winter Shopping Night, op vrijdag 15 december. Winkeliers in de binnenstad openen dan zoals gebruikelijk om 10.00 uur hun deuren. minder gebruikelijk is dat veel van hen vervolgens pas om 23.00 uur (!) sluiten. Iedereen heeft dan dus alle gelegenheid om heerlijk rustig te shoppen. In veel winkels zijn dan bovendien leuke activiteiten. Anderen trakteren hun klanten op kortingen die steeds hoger worden naarmate het later op de avond wordt.

Blue Christmas Day
Heb je vrijdag 15 december geen gaatje in je agenda om deze ultieme shopbeleving te beleven? Niet getreurd. Ook op zondag 17 december, de laatste zondag voor Kerst, bruist het in Delft van de activiteiten. Dan is het Blue Christmas Day. Dat betekent shop till you drop in prachtig versierde winkels, met ook nu weer een keur aan verschillende bijzonderheden die hier omheen worden georganiseerd. Nog wat cadeaus nodig voor onder de boom? Of nog een leuke outfit scoren waarmee je met Kerst voor de dag kan komen? Kom naar Blue Sunday. En laat je tijdens die zintuig prikkelende ervaring verrassen door wat Delft te bieden heeft.
Volg Blue Sunday op Facebook en Instagram via Blue Sunday Delft.

Shopaholics helemaal op hun plek

Op zoek naar een cadeautje voor in de zak van Sinterklaas, of onder de boom? De Delftse binnenstad is een perfecte plek om wat leuks te scoren.

Aan de vooravond van pakjesavond kan dat op bijvoorbeeld op vrijdagavond 1 december, tot 21.00 uur, want het is elke vrijdagavond koopavond in Delft. Ook op zondag 3 december van 13.00 tot 17.00 uur zijn alle winkels natuurlijk gewoon geopend, net als op maandag 4 december van 12.00 tot 17.00 uur. Kerstshoppen in Delft? Ook dat kan. En ook nog eens op minder gebruikelijke tijden. Zoals op vrijdag 15 december. Terwijl de kerstmarkt in de volle gang is, zijn shopaholics helemaal op hun plek in Delft. Tijdens de speciale Shopping Night zijn veel winkels in de binnenstad tot 23.00 uur geopend. Bij veel winkels zijn activiteiten georganiseerd zoals bijvoorbeeld pop-up podia met singer songwriters. Zondag 17 december gaat het winkelgedruis in de binnenstad door tijdens Blue Christmas Sunday.

Shoppen in Delft

Komt allen tezamen

Kerst is een feest van saamhorigheid. En waar kun je dan beter beginnen dan in de kerk?

Voor het eerst in jaren is dit jaar weer een kerstnachtdienst in de Nieuwe Kerk. Deze dienst trok altijd zo'n dertienhonderd à veertienhonderd bezoekers. Omdat de Nieuwe Kerk werd gerestaureerd, bleef het met Kerst drie jaar lang rustig in Delfts grootste toeristische trekpleister.
Tot dit jaar. Want op kerstavond, zondag 24 december, is er weer een kerstnachtdienst.

Hoogtepunt
Deze begint officieel om 22.00 uur, maar bezoekers wordt aangeraden toch echt iets eerder te komen. Voorafgaand klinken namelijk al enkele prachtige kerstlieden. Arnold Vroomans (foto), predikant van de Nieuwe Kerk, kijkt uit naar dit hoogtepunt. "Dit jaar komt het 140 leden tellende mannenkoor Jubilate uit Katwijk zingen tijdens de dienst", kan hij alvast verklappen. "Ze worden op het onlangs gerestaureerde Bätz-orgel begeleid door Bas de Vroome. Verder komt de sopraan Emma Brown, die werkelijk prachtig kan zingen. Het wordt heel gaaf." Bekende kerstliederen als 'Ere zij God', 'Stille nacht' en 'Komt alle tezamen' zullen de revue passeren. "En natuurlijk is er een mooie preek van mijn hand", zegt De Vroome. Uiteraard wordt ook stilgestaan bij het kerstverhaal.
Loopt u de deuren van de kerk het hele jaar door niet plat, maar komt u wel graag met Kerst? Voel u niet bezwaard, benadrukt dominee Arnold Vroomans. "Voor mij bestaat er niet iets als 'kerstnachtgelovigen' niet. Ik vind het juist fantastisch als mensen komen."

Kinderkerstnachtdienst
Voor wie graag met de kinderen komt maar 22.00 uur wat laat vindt, is er vanaf 19.00 uur een kinderkerstnachtdienst. "Ook dit is altijd hartstikke leuk", vervolgt Vroomans. "Kinderen lopen dan bijvoorbeeld verkleed als herder door de kerk en worden echt bij het verhaal betrokken."

Meer informatie
Zie voor meer en actuele informatie over kerst in de Nieuwe Kerk de website www.onkd.nl.

Een heus circus in het theater

Foto: Piet Hein Out

De liefde voor circus en theater kreeg Arlette Hanson met de paplepel ingegoten. Het is dan ook niet gek dat deze circusliefhebber uiteindelijk de leiding heeft over haar eigen circus.

Inmiddels doet ze dit al 20 jaar en tot nog toe is zij de enige vrouwelijke circusdirectrice van Nederland. In de loop van de jaren heeft Wintercircus Arlette Hanson een eigen stijl gecreëerd die aantrekkelijk is voor de hele familie. Een eigentijds en verrassend circus met internationale topartiesten. Deze vrolijke voorstelling 'Fraaie Fratsen' wordt wel gezien als het Nederlandse antwoord op het wereldberoemde Cirque du Soleil. Een aanrader voor iedereen van jong tot oud.

Wintercircus Arlette Hanson – Fraaie Fratsen is op vrijdag 29 december te zien in Theater de Veste in Delft. Er zijn die dag twee voorstellingen: Om 12.30 uur en om 15.45 uur. Zie voor meer informatie en het reserveren van kaarten www.theaterdeveste.nl.
(foto: Piet Hein Out)

Hoe goed kent u Delft?

Natuurlijk kent u de gezellige terrassen, mooie grachten en leuke winkels en weet u dat Delft een rijke historie heeft. Jaarlijks komen hiervoor immers een paar miljoen toeristen naar onze mooie stad. Maar hoe goed kent de historie eigenlijk?

Ons advies: maak eens een wandeling door de stad, samen met een gids, en laat u verrassen door de vele leuke historische feiten. Er zijn diverse gidsenorganisaties die u met veel enthousiasme en kennis van zaken een bijzondere ochtend of middag kunnen bezorgen. U vindt deze via de volgende link: www.delft.com/nl/nl/gidsenorganisaties. Als u zonder gids op stap wilt, dan kunt u bij VVV Delft aan de Kerkstraat een informatieve en leuke historische stadswandeling kopen voor 3 euro 90. Hiermee kunt u uw stad op eigen gelegenheid ontdekken!

Genieten in Delft

25 / 28

Bezoekers in Delft