Delft op zondag

24 september 2017

Delft op zondag 24 september 2017


'We moeten komende jaren leren leven met schaarste'

In Delft worden komende jaren heel wat woningen gebouwd, zoals hier in de Coendersbuurt. Dat is positief, vindt Boelhouwer, maar tegen de vraag valt nauwelijks op te bouwen.

DELFT – Zelden deden zo weinig woningen mee aan het NVM Huis als tijdens de editie van volgend weekend. Veel woningen worden snel verkocht en de prijzen stijgen met de maand. 'Woonprofessor' Peter Boelhouwer van de TU Delft kan die schaarste wel verklaren.

Door: Jesper Neeleman

Landelijk is sprake van een verkopersmarkt. In Delft komen daar nog enkele bijzonderheden bij, weet Boelhouwer. "Delft heeft naar verhouding een grote sociale huursector", begint hij. "Daarnaast is in Delft een groot en toenemend aantal studenten en TU-medewerkers. Wat ook opmerkelijk is: Delft heeft afgelopen jaren betrekkelijk weinig nieuwbouw kunnen plegen. Tanthof was de laatste echt grote wijk die is gebouwd. Harnaschpolder is nu weer opgepakt, in de Spoorzone wordt weer gebouwd, maar het lag een tijd lang stil."
Het gevolg voor mensen die in Delft een woning zoeken? "Je moet lang wachten of een dikke portemonnee hebben", antwoordt Boelhouwer. Hij is als hoogleraar volkshuisvesting verbonden aan de TU Delft en zag de schaarste op de woningmarkt al even aankomen. "De woningbouwproductie is sinds 2011 teruggevallen. Terwijl de vraag naar woningen sindsdien toenam. Dat heeft te maken met migratie en de komst van kenniswerkers. Afgelopen twee jaar was er een enorme asielinstroom. Eerst waren dat vooral alleenstaanden, nu komt gezinshereniging op gang. Ook voor die gezinnen zijn woningen nodig. Verder wordt van ouderen verwacht dat ze zelfstandig blijven wonen. Als de vraag veel sterker is dan verwacht en het aanbod achterblijft, dan hoef je geen wiskunde te hebben gestudeerd om te zien dat dit gaat knellen."
De oplossing? Meer bouwen. "Maar dat zien we niet gebeuren", merkt Boelhouwer. "Gemeentes moeten daarnaast keuzes maken. Voor wie willen zij dat hun stad beschikbaar komt? Delft kiest voor kenniswerkers. Dat betekent dat gemeentes in de regio meer lagere inkomens moeten gaan huisvesten. Daar stonden ze in het verleden niet om te springen."
Positief is wel dat in Delft inmiddels weer wordt gebouwd, vindt Boelhouwer. Dat kan geen kwaad. "Een aantal grotere Vinex-locaties in de regio is nu wel klaar." In Zoetermeer, Pijnacker en Ypenburg zal komende jaren niet veel meer worden gebouwd. "Maar Delft heeft nog wel wat ruimte", weet Boelhouwer. Of het genoeg ruimte is? Dat niet. Er valt niet tegen de vraag op te bouwen. "Het is lastig. En ook de bouwsector kan het niet aan. Er zijn tijdens de bouwcrisis veel bedrijven gestopt. Het duurt jaren voordat dit weer op orde is. Daarnaast vormen materialen een probleem." Het kan tegenwoordig weken duren voordat de bestelde heipalen of bakstenen arriveren. "We zullen komende jaren moeten leren leven met schaarste en proberen de productie zo omvangrijk mogelijk te laten zijn. En je moet kiezen voor groepen. Als je niet kiest, kies je voor de mensen met de dikste portemonnee." Wie in de sociale huursector wil huren, moet zitvlees hebben, weet Boelhouwer. "Mijn tip: schrijf jezelf meteen in als je 18 bent. Dan kun je op je 23ste wel wat vinden." Heeft hij ook tips voor wie een koopwoning zoekt - en niet vindt? Ja. "Breidt je zoekgebied iets uit. Als je in Rijswijk of Delfgauw woont zit je ook vlakbij Delft. Tegenwoordig zijn er zelfs Amsterdammers die in Rotterdam gaan wonen en dan met een snelle treinverbinding naar hun werk in Amsterdam heen en weer reizen."
Bovendien, geeft Boelhouwer aan, is niet uitgesloten dat rentes weer zullen stijgen. "Als dat gebeurt dan is het helemaal einde oefening voor veel mensen. Want als je weer tegen 5 procent moet lenen, dan gaat het te lenen bedrag met tienduizenden euro's omlaag. Dat is een soort donkere wolk die boven ons hangt. En niemand die precies weet wat er gaat gebeuren..."
In verband met het NVM Open Huis, op zaterdag 30 september, is verderop in deze krant de special 'Kijk op Wonen' te vinden. Hierin een actueel overzicht van woningen die in Delft te koop staan of nog in de verkoop gaan. Daarnaast geven enkele Delftse makelaars hun visie op de woningmarkt in Delft en de regio.

Begroting 2018: Wat zouden Delftenaren doen met de vele miljoenen?

Sief Andriopoulos zou graag meer geld willen zien voor sportfaciliteiten. Foto: Asch Rast Foto: Asch Rast

DELFT – Na jaren van bezuinigen had de gemeente onlangs goed nieuws, want Delft heeft weer wat te besteden. Wat kunnen we het beste met die vele miljoenen doen?

Door: Asch Rast

Die vraag stelde we aan enkele Delftenaren op straat.

Sief Andriopoulos, 21
"Het zou mooi zijn als het hele spoorzoneproject nu zo snel mogelijk kan worden afgerond. De Delftenaren hebben er volgens mij over het algemeen wel vertrouwen in dat het goed komt, omdat de gemeente heel transparant is over de stand van zaken. Ik denk dat wéér een vertraging niet zal worden gewaardeerd, maar dat lijkt me niet nodig als er veel geld kan worden geïnvesteerd. Ook vind ik dat er veel meer mag worden geïnvesteerd in sport. Zo zijn er veel studenten in Delft, maar zo weinig sportfaciliteiten. Rugby Club Delft zou bijvoorbeeld graag een kunstgrasveld willen aanleggen, maar zij hebben daar geen geld voor. De gemeente zou veel sportclubs kunnen helpen."

Alexandra Pecheur, 44
"Ik kom zelf uit Frankrijk en woon nu al een tijd in Delft. Kennissen van mij uit Frankrijk viel het op dat het soms erg vies is in Delft. Zelf vind ik dat de grachten wel wat schoner zouden kunnen. Ze mogen af en toe wat beter verzorgd worden, want anders is het zonde. Ook mag er na het sluiten van de kinderboerderij en de VAK best wel wat geld worden vrijgemaakt voor de kinderen."

Max van Dalen, 62
"Een nieuwe plek voor die tourbussen bij de Oude Langedijk zou niet verkeerd zijn. Bij de oude Gist-Brocades is plek zat en voor de toeristen is dat ook een leuke route om naar het centrum te lopen. Het is ook helemaal niet ver. Verder mag de gemeente wat mij betreft meer investeren in veiligheid en in de gezondheidszorg. De laatste jaren zijn er meer 'gekken' en bedelaars in Delft waarvan sommigen weleens agressief kunnen zijn. Als er nu toch geld over is, waarom zouden we die lui dan niet goed opvangen?"

A. Volk, 57
"Ik kan me groen en geel ergeren aan de fietsers hier in de binnenstad, wanneer die tijdens het fietsen op hun telefoon zitten. Ik heb dat al een aantal keer meegemaakt en dat kan best gevaarlijk zijn. Fietsers en voetgangers komen elkaar vaak 'tegen' hier in de binnenstad, omdat er weinig tot geen fietspaden zijn. Het appen op de fiets moet sowieso zwaarder bestraft worden, maar misschien kan er ook een campagne worden gehouden om de fietser meer bewust te maken van het gevaar."

Jetse Spijkstra, 20
"Delft zou veel meer uit het tramnetwerk kunnen halen. Slechts een klein deel van de gemeente kan echt profiteren van de tram. Het zou beter zijn als tramlijn 1 bijvoorbeeld ook station Delft Zuid zou aantikken en vervolgens via de Voorhof terug naar Delft Centraal zou rijden, zonder eindhalte. Daadwerkelijk een tramlijn naar de TU zou inmiddels ook niet verkeerd zijn."

Willem Solleveld, 68

- Wat bent u aan het doen hier aan de Van Miereveltlaan?
"Ik ben één van m'n hondjes aan het uitlaten. Deze is wat langzamer en daarom doe ik er altijd een halfuur over. Te lang moet ik er vandaag niet over doen, want ik moet mijn kleinkinderen nog ophalen van school. Als ik hen heb opgehaald dan gaan we gewoon naar mijn huis hier achter in de Bomenwijk. Mijn dochter komt dan later uit haar werk en dan blijven ze alle drie eten, voordat zij naar hun eigen huis gaan. Het is hier zo'n fijn en rustig buurtje om te wonen als je kleinkinderen hebt. Wij zijn 12 jaar geleden naar Delft verhuisd. In die tijd hebben we nog nooit problemen gehad."

- Waar komt u oorspronkelijk vandaan?
"Wij woonden altijd in de Schilderswijk toen het daar nog 'gezellig' was. Het is er heel erg veranderd in de loop der jaren, omdat er heel veel buitenlandse gezinnen bij zijn gekomen. En die hebben vaak toch een andere mentaliteit met andere gebruiken. Hier in de Bomenwijk heb je dat niet. Bovendien waren er in de Schilderswijk op een gegeven moment veel ratten. Echt flinke ook. Maar dat kwam dan weer omdat sommigen mensen geen eten mogen weggooien, vanwege hun geloof. Dus gooiden ze het maar op straat. In de Bomenwijk gebeurt dat niet. Het grootste probleem is dat je hier binnenkort misschien moet betalen als je met de auto wilt parkeren."

- Heeft u nog niets leuks gedaan deze week?
"Pas ben ik 68 geworden en verder maak ik graag met iedereen een praatje. Ik blijf gewoon optimistisch en leef de dag. Want morgen kan alles anders zijn."

MOJO en Pieter de Hooch in Prinsenhof

DELFT - Museum Prinsenhof Delft heeft donderdagmiddag zijn nieuwe programmering gepresenteerd. Dat programma werd door de vele aanwezigen goed ontvangen. Wat is er komende jaren in Museum Prinsenhof Delft te zien? Art Nouveau staat op het programma van 30 maart tot en met 26 augustus 2018. In deze tentoonstelling staat Delft als centrum van kunst en nijverheid centraal. Het museum organiseert een grote tentoonstelling over de Delftse Art Nouveau uit de periode 1880-1940. Willem van Oranje staat centraal tijdens de tentoonstelling 'Willem is hier', van 19 oktober 2018 tot en met 3 maart 2019. In het jaar dat het 450 jaar geleden is dat de 80-jarige oorlog begon, pakt het museum groots uit.
De tentoonstelling die met name gericht is op het jonge publiek is MOJO. Vooruitstrevende visionair. MOJO komt in de zomer van 2019 héél dichtbij: het St. Agathaplein wordt omgetoverd tot een festivalterrein, er komt een rockcafé, een karaokebar, een tentoonstelling en kunst. MOJO is een sterk en wereldwijd bekend merk en opgericht in Delft. Deze tentoonstelling staat gepland van 12 april tot en met 2 september 2019. De hekkensluiter was de presentatie van de tentoonstelling over Pieter de Hooch. Een Nederlandse primeur voor het museum van 11 oktober tot en met 16 februari 2020. Dit wordt de eerste overzichtstentoonstelling van zijn werk in Nederland. Juist in Delft maakte deze belangrijke meester uit de Gouden Eeuw zijn allermooiste werken met warme kleuren, natuurlijke lichtinval en zijn beroemde doorkijkjes. Zijn schilderijen worden eenmalig vanuit de hele wereld bijeen gebracht in het museum. De verwachting is dat met deze tentoonstelling het succes van de tentoonstelling 'Het straatje van Vermeer' uit 2016 geëvenaard en overtroffen wordt.

Virgiel blijft populair

Foto: Koos Bommelé

DELFT – Studentenvereniging Virgiel mocht tijdens de OWee vorige maand niet meedoen aan door de TU Delft georganiseerde activiteiten, zoals de informatiemarkt (foto). Ook op de officiële uitingen werd Virgiel niet vermeld. Virgiel lijkt niet erg hard getroffen door deze maatregelen, die het door de TU Delft kreeg opgelegd vanwege een incident in de ontgroeningstijd vorig jaar. "Dankzij de grote inzet van onze leden hebben we de wenselijke ledenstop van 390 aanmeldingen gehaald", laat commissaris extern Daniël Houwing desgevraagd weten. "De kennismakingstijd is goed verlopen."

Idenburg Car Solutions, een volwaardig autobedrijf

U kunt voor vele auutozaken bij Idenburg Car Solutions terecht. (Foto: PR)

Ooit startte Idenburg aan de Schieweg als autopoetsbedrijf. Inmiddels is er heel wat veranderd. Het bedrijf groeide door en maakt inmiddels haar naam Idenburg Car Solutions meer dan waar.

"We poetsen nog steeds auto's", benadrukt eigenaar Martin Idenburg. "We hebben diverse lakbehandelingen, zoals een teflon- of keramieklaag waardoor uw auto minder snel vuil wordt en langer mooi blijft." En u kunt ook nog steeds terecht in de moderne wasstraat, eventueel met 40% korting via uw Makro benzinebonnetje, of de wasboxen. Maar Idenburg is het autopoetsen inmiddels ontstegen en is nu een echt allround autobedrijf. "We doen het onderhoud voor alle merken voertuigen", vertelt Martin. Voertuigen. Dat is dus meer dan auto's alleen: "ook campers, busjes en bedrijfswagens." Idenburg Car Solutions is sinds kort ook aangesloten bij Autocrew van Bosch. "We hebben flink geïnvesteerd", aldus Martin. "We zijn van één naar vier bruggen gegaan en we hebben nu ook de beschikking over een uitleeskast van Bosch, waarmee we alle storingen kunnen opsporen." Geen overbodige aanschaf in een tijd waarin auto's complexer en steeds meer computergestuurd worden. "Moderne auto's houden alle processen bij." De benodigde onderhoudsmiddelen houden daarmee gelijke tred. Zo is Idenburg een gecertificeerd oliespecialist. Want olie heb je tegenwoordig in alle soorten: "Ze doen meer dan smeren. Ze reinigen, lossen vuil op en koelen", legt Martin uit. "Wij hebben 28 soorten olie op voorraad, maar er zijn er meer dan 200."
Daarnaast is Idenburg Car Solutions ook Bovag gecertificeerd. "Dat betekent dat we goed gecontroleerd worden op arbotechnisch en milieutechnisch gebied en op onze vakbekwaamheid." De Bovag certificering strekt zich tegenwoordig ook tot de wasstraat uit. Een bijzonderheid daarvan is dat Idenburg hiervoor water uit eigen bron gebruikt: "Dat scheelt 5 miljoen liter drinkwater per jaar." Verder is Idenburg ook Erkend Leerbedrijf. Kortom: Idenburg Car Solutions heeft grote stappen gemaakt in professionalisering en dienstverlening. Heeft de auto-expert dan nog een tip voor het najaar? "Begin op tijd met het winterklaar maken van je auto." En Idenburg doet er dan nog een mooie aanbieding bij: "Wij doen tot en met december een gratis wintercontrole waarbij we je auto op ruim 50 vitale punten checken." Dat is service! Geen wonder dus dat Idenburg Car Solutions op www.bestegarage.nl. het cijfer 9,5 krijgt. Hier krijg je de complete Car Solution!

Feest tijdens de Nationale Kringloopdag op zaterdag 7 oktober!

Feest bij Rataplan Delft! (Foto: PR)

Op zaterdag 7 oktober is het weer Nationale Kringloopdag. Tijdens de Nationale Kringloopdag staan de kringloopwinkels centraal.

Ook alle winkels van Kringloopbedrijf RataPlan doen dit jaar weer mee. Er worden leuke activiteiten georganiseerd en speciaal voor de echte kringloopliefhebbers rijden er gratis bussen tussen de verschillende kringloopwinkels van RataPlan. Nationale Kringloopdag wordt georganiseerd door de Branchevereniging Kringloopbedrijven Nederland (BKN). Met deze dag willen zij aandacht vragen en vestigen op verschillende aspecten binnen de kringloopbranche. Denk aan de hergebruik van spullen maar ook kansen voor de mens staan centraal. Stichting RataPlan exploiteert 20 kringloopwinkels in Noord- en Zuid-Holland en Flevoland. Ongeacht de locatie heeft RataPlan als primaire missie: sociaal ondernemen waarbij het creëren van kansen voor mens en milieu voorop staat. RataPlan probeert de uitstoot van CO2 te verminderen door product- en materiaal hergebruik te bevorderen. Zij stoppen niet bij alleen hergebruik van spullen maar creëren daarnaast zoveel mogelijk betaalde banen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ook biedt RataPlan werkervaringsplaatsen aan mensen die door uiteenlopende redenen de aansluiting met de arbeidsmarkt verloren hebben. De ervaring die zij bij RataPlan opdoen, helpt ze de stap te maken naar een betaalde baan. Op de verschillende afdelingen van de kringloopwinkels kan elk individu zijn of haar kwaliteiten inzetten en verder ontwikkelen, ze krijgen hierbij intensieve begeleiding van professionele bedrijfsleiders.
Naast alle activiteiten zal dit jaar de Ronde van RataPlan weer worden georganiseerd. Tijdens de Ronde van RataPlan rijden er bussen tussen de verschillende kringloopwinkels. Door middel van een stempelkaart spaar je per vestiging een stempel op. Bij een volle spaarkaart aan het eind van de dag ontvangt elke deelnemer een RataBon t.w.v. € 15,00. Deze verzorgde dag is volledig gratis als cadeautje van RataPlan aan de bezoeker. Heeft u interesse om 7 oktober mee te gaan met één van de bussen? Kom dan langs in de winkel voor extra informatie. Daar kunt u zich ook inschrijven. Ga naar www.rataplan.nl of www.facebook.com/rataplandelft en lees meer!

Henny Marée

Henny Marée (50) is musicus en muziekdocente. Ze geeft muziekles aan mensen met dementie en boekt daarmee verrassende resultaten.

Foto: Marc Schapers

1.Waarom wil je op deze plek worden gefotografeerd?
"De Herbergier is een wooncentrum voor mensen met dementie. Sinds twee jaar geef ik hier muziekles met de Ronnie Gardiner Methode, kortweg RGM. Met deze aanpak maken we op een speelse manier gebruik van ritme, muziek, beweging, spraak en gevoel."

2.Wie is Ronnie Gardiner?
"Een jazzdrummer die heeft gepeeld met onder anderen Dizzy GIllepsie, hij heeft deze aanpak ontwikkeld. De cursist leest in plaats van muzieknoten, symbolen in blauw en rood waar teksten 'aanhangen'. De symbolen en de teksten moeten worden uitgevoerd op de maat van de muziek."

3.Leg eens uit...?
"Blauw staat voor de rechterkant van het lichaam, rood voor de linkerkant. De docent draagt speciale kleding met een rode mouw en schoen aan de linkerkant en een blauwe mouw en schoen rechts. Je hebt voet- en handsymbolen. Rood en blauw aan elkaar vast betekent bijvoorbeeld in de handen klappen."

4.Met welk doel?
"Bij deze aanpak is de cursist actief met zijn of haar linker- én rechter hersenhelft op verschillende terreinen. Dat stimuleert het gezond houden van de hersenen. Bij mensen met dementie kan het zelfs zo zijn dat op deze manier nieuwe verbindingen worden gelegd, maar we proberen vooral de delen van de hersenen die nog gezond zijn, gezond te houden."

5.En, werkt het?
"Mensen met dementie leven in een compleet andere wereld, maar soms lukt het zelfs om ze nieuwe liedjes aan te leren. Aan het begin van de les zijn ze veel minder alert dan aan het eind. Muziek en taal worden als eerste aangemaakt in de hersenen en blijkt bij mensen met dementie ook als laatste verloren te gaan. Daarom lukt het om op juist dit vlak resultaat te boeken."

6.Je hebt nog een missie...
"Ik wil klassieke muziek brengen daar waar het nog niet is. Ik heb vijf jaar in het Rietveld-theater gewerkt en daar de concertserie 'Het Tonen van Toppers' georganiseerd. Concerten van conservatoriumstudenten samen met Delftse amateurmusici. Heel leuk om te zien, en horen natuurlijk, hoe beide werelden elkaar leren kennen. Een andere serie is 'Ongehoord Subliem' met musici uit landelijke orkesten, die in ongebruikelijke samenstellingen muziekstukken spelen."

7.Wat is het volgende project?
"Ik wil heel graag bij de stichting Stunt, een re-integratiebedrijf een concertserie neerzetten. Stunt begeleidt mensen die moeilijk aan het werk komen. Het moet breder worden dan alleen maar klassieke muziek, dus ook singer-songwriters, koren, kleinkunst, etc. De stichting is enthousiast over het idee, maar, zoals altijd, is geld een probleem."

8.Als ik burgemeester was...
"Er is voldoende aanbod op cultuurgebied in de stad. Probleem is om de mensen ter plekke te krijgen, zeker mensen die geïsoleerd leven. Hoe krijg je die mensen op de plek waar je ze wilt hebben? Daar zou ik heel goed over nadenken."

9.Nog meer wensen?
"Ik ben zelf ook musicus. In Amsterdam heb ik in het straat symfonie-orkest Ricciotti gespeeld, bestaande uit conservatoriumstudenten. We gaven spontaan concerten op allerlei locaties. Zo breng je mensen, die anders nooit naar klassieke muziek luisteren, er toch mee in contact. Dat zou ik in Delft ook willen."

10. Wilt u nog iets kwijt aan onze lezers?
Ik wil graag weten of er interesse bestaat in zo'n initiatief is. Veel mensen in Delft maken muziek. Dus, wat let ons."

Kalders is terug in Delft

Het team van Kalders Bloemen, vlak voor de officiële opening, afgelopen woensdag.

DELFT – Kalders Bloemen was jarenlang een begrip in Delft, maar hield het negen jaar geleden voor gezien in de Prinsenstad. Afgelopen woensdag opende Ed Kalders een gloednieuwe bloemenzaak, aan de Martinus Nijhofflaan 1.

"Geweldig om na negen jaar weer terug te zijn in Delft", zegt Ed Kalders op de dag van de grote opening. "We hebben nu een prachtige locatie, pal naast de nieuwe Albert Heijn XL. Als vanouds hebben we hier een enorm assortiment aan verse bloemen en planten. Verder kunnen mensen hier voor van alles terecht dat met bloemen en planten te maken heeft." Ook worden er accessoires verkocht. De winkel is 120 vierkante meter groot en ruim opgezet. Het staat woensdagmiddag, kort voor de officiële opening, al vol met kleurrijke bloemen en planten. "Die kopen we elke ochtend zelf in op de veiling. Daarom is alles hartstikke vers. En omdat we zelf direct inkopen, kunnen we scherpe prijzen hanteren." Dat veel Delftenaren blij zijn met de comeback van Kalders bleek woensdag wel. Al voor de opening kwamen klanten er een bosje bloemen halen. Ed Kalders hoopt dat velen dit goede voorbeeld komende tijd weer zullen volgen. "Ze zullen versteld staan van ons aanbod en de prijzen. We stonden vroeger al bekend om onze grote sortering en ruime keuze en dat gaan we ook vanaf nu weer doen."

Het slootje in deze aflevering is niet zomaar een slootje: het is een wezenlijk onderdeel van het opgroeien van een tweetal Delftenaren. De familie de Bie woonde in een dienstwoning van een proeffabriek aan de Oostsingel, met de mooie naam Rubber-Stichting.
De tuinen er omheen waren aangelegd met advies van vader De Bie en een vriend / collega van hem, de heer Hirs. Die laatste plantte ooit de eerste Oost-Indische Kers op het terrein. Een boom met een naam die verbonden was met de Rubber-Stichting: de proeffabriek was er vooral ten faveure van natuurrubber uit het toenmalige Nederlands Indië. Tot de heer Soekarno middels een vrijheidsstrijd er een einde aan maakte en Indië voortaan doorging als Indonesië. De zoontjes van De Bie, Willem en Johannes, maakte dat in het geheel niet uit. Zij hadden een prachtig speelgebied, zowel in als buiten de proeffabriek.
Naast dat terrein lag een slootje dat grensde aan de boomgaard van het Sint Joris Gasthuis, de toenmalige naam voor de opvang van patiënten met een geestelijke beperking. De broertjes De Bie waren ongeveer van dezelfde leeftijd als de kinderen van de werknemers van het Joris, die aan de overkant van het slootje woonden. De familie Mayer en Bongers. Het slootje was een belangrijk speelgebied voor de jongens. Je kon er zwemmen (jawel), vissen en varen met vlotten, kano's en roeibootjes. En 's winters natuurlijk schaatsen en schotsje lopen. Vader Henk de Bie had een grote tuin die grensde aan het Slootje, en gebruikte het water ervan om zijn tuin nat te houden. Aan de Joris-kant stonden, en staan nog steeds zeer oude knotwilgen, die weer werden gebruikt door allerlei vogels om nageslacht te produceren.
De Rubber-Stichting verdween uiteindelijk voor nieuwbouw, nadat het gebouw nog dienst had gedaan voor de Delftse Analisten Cursus, Shell Plastics en de Optische Industrie. De nieuwbouw heeft nog straatnamen zoals de Rubberplantage die herinneren aan vroeger tijden. Het slootje is er nog, evenals de knotwilgen, hoewel die laatste wel knotbeurt kunnen gebruiken. De dienstwoningen aan beide kanten van het Slootje hebben ondertussen plaatsgemaakt voor fraaie huizen in een hogere prijsklasse.
Wat blijft is de prachtige plek om te wonen. Dat was toen al zo…

Delft, twintig jaar geleden

DELFT – Delft op Zondag blikt wekelijks terug op de editie van deze krant van twintig jaar geleden.

Deze week is dat de editie van 28 september 1997. Het Delftse VVV-kantoor bestaat dat moment alweer 100 jaar. Directeur Joost Stokvis blikt terug op de hoogtepunten.
Verderop in de krant gaat het over bijzondere zonnebloemen in Delft, zoals een vierkoppige bloem. Marvin van Oosten is erin geslaagd een zonnebloem van 4 meter 50 lang te kweken. Daarmee is de bloem ongeveer vijf keer zo lang als de jonge Delftenaar zelf.
Bingo in Huize Monica lijkt aan haar eigen succes ten onder te gaan. Buurtbewoners bingoden graag mee, maar het werden er teveel. Dus wordt een stevige maatregel genomen: 'Buitenstaanders' zijn niet meer welkom. Dus zijn ze boos. Voor de bewoners gaan de bingo-avonden gewoon verder, maar voortaan dus in een kleiner gezelschap.
Lezers mogen stemmen op hun favoriet voor Miss Delft op Zondag 1997. Ze kunnen kiezen uit maar liefst 22 knappe stadsgenoten, die allemaal nog één keer met foto in de krant staan. De twaalf deelnemers met de meeste stemmen worden uitgenodigd voor de finale.
Feyenoord-speler Henk Vos is te gast in een live-uitzending van het Delftse radioprogramma Café Sportesk.
De entree voor een jongerenavond in De Arend aan de Vlamingstraat 44 bedroeg 2 gulden 50, voor een zesdelig overzichtswerk over de geschiedenis van techniek in Nederland moest 395 gulden worden neergelegd.

Maak kans op kaarten voor 'Geen Paniek!'

Welke actrice wordt dit keer door Charles van Harling geïnterviewd?

DELFT – 'Geen Paniek!' is een komedie met een topcast, bestaande uit onder anderen Tjitske Reidinga, Peter Blok, Dick van den Toorn en Wendell Jaspers. Het is een komedie over een klucht; een hilarische toneelslapstick over een groep acteurs en hun leven voor én achter de schermen. Nadat Geen Paniek! deze zomer in het DeLaMar Theater in Amsterdam het publiek avond aan avond heeft laten bulderen van het lachen, komt de voorstelling nu eindelijk naar Rotterdam. Van 27 september tot en met 15 oktober is hij te zien in het oude Luxortheater in Rotterdam. Het Kasteeltje en Delft op Zondag mogen drie keer twee kaarten weggeven. Wie kans wil maken moet de volgende vraag juist beantwoorden en dit mailen naar maakkansopkaarten@delftopzondag.nl. Welke actrice wordt hier door Charles van Harling geïnterviewd?

Donderdagavond, 18.51 uur

Foto: Koos Bommelé

DELFT - De organisatie van het foodfestival Delft Serveert stond donderdagavond al te trappelen om te beginnen. En geef ze eens ongelijk. Want het is ongetwijfeld leuk om talloze bezoekers culinair in de watten te leggen en een mooie avond te bezorgen. Daar begonnen ze afgelopen vrijdagavond al mee, maar ook zaterdag en zondag ontbreekt het de inwendige mens op het Sint Agathaplein nergens aan. Op zaterdag 23 september om 16.00 uur opent Delft Serveert haar deuren en staan zestien Delftse horecaondernemers klaar om bezoekers te verrassen met smaakvolle proeverijen, mooie wijnen, speciaalbieren en nog veel meer. Op zondag begint het culinaire feestje al om 12.00 uur. De toegang is gratis. Meer info: www.delftserveert.nl.

Een kwart eeuw Bakker Jaap

De bakkerij is inmiddels niet meer weg te denken bij de Wijnhaven. Foto: de Burgemeesters

DELFT – Tenminste vier generaties aan ambachtelijk bakkerskennis. In Delft vind je dat maar op één plek en dat is aan de Wijnhaven 5. Op 30 september bestaat Bakker Jaap vijfentwintig jaar. Een reden voor een feestje én voor flinke aanbiedingen.

Want waar de grote bedrijven op de loer liggen, is het niet vanzelfsprekend dat een familiebedrijf het zo goed blijft doen. "Wij verkopen geen producten die gistermiddag al klaar lagen voor het transport naar de supermarkt", vertelt Martin Rietvelt met trots "Elke ochtend bakken wij weer opnieuw. Met de puurste granen en de allerbeste kwaliteit bloem." Dat weten de klanten ook, want Bakker Jaap 't Delftsch Backershuys geniet van naamsbekendheid in Delft.
Martin Rietvelt is de vierde generatie van een Delftse Bakkersdynastie. Zijn overgrootvader was nog proefbakker bij de Gist-Brocades en zijn opa was bekend van het in '46 geopende 't Delftsch Backershuys in de Doelenstraat. "Ik woonde toen boven de bakkerij en als klein jongetje liep ik al in het bedrijf rond", aldus Martin "Ik weet nog dat ik zelf broodjes rolde van het overgebleven deeg."
Martins vader Jaap opende vervolgens Bakker Jaap aan de Wijnhaven, nu bijna 25 jaar geleden. Martin nam het stokje over in 2006 en in de tussentijd is er veel veranderd. Een recente verbouwing maakt de bakkerij ruimtelijker en frisser en tegenwoordig is de naam ook anders. 'Bakker Jaap 't Delftsch Backershuys', een samenvoeging van de bakkerij van zijn opa en die van zijn vader. "Dat zorgt bij mij en sommige klanten voor een beetje nostalgie. De toekomst van de bakkerij lijkt echter ook al verzekerd, want de nieuwe generatie Rietvelt biedt zich aan. "Mijn oudste zoon, Skye, zegt nu al dat hij later bij papa in de bakkerij wil werken, maar dat zien we dan wel weer."
Meer info: www.bakker-jaap.nl.

Winnaar RODI Vakantiespel wint BBQ bij GroenRijk 't Haantje

Medewerker Sander Brouwers van GroenRijk 't Haantje feliciteert Hans van Wingerde met zijn BBQ. (foto: ML)

RIJSWIJK/DELFT – Bij tuincentrum GroenRijk 't Haantje in Rijswijk heeft afgelopen week een prijsuitreiking plaats gevonden. Hans van Wingerde kreeg uit handen van medewerker Sander Brouwers van het tuincentrum aan de Laan van het Haantje 22 een barbecue uitgereikt.

Na een stevige handdruk en de nodige felicitaties van allerlei aanwezigen, mocht hij zijn prijs mee naar huis nemen. Hans van Wingerde is één van de drie prijswinnaars van het RODI Vakantiespel. Deze lezer van de krant Delft op Zondag heeft naar aanleiding van het Vakantiespel een heel leuke foto ingestuurd. Gemaakt tijdens zijn verblijf in Noorwegen. "De foto is genomen bij de waterval in Nærøyfjord, een fjord in Aurland", zegt de heer Van Wingerde. "Leuk dat ik hiermee deze prijs heb gewonnen." De fjord is zeer smal, op sommige plaatsen slechts 250 meter breed, terwijl de omliggende bergen tot 1.750 meter hoog zijn. Sinds 14 juli 2005 staat de Nærøyfjord op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, samen met de Geirangerfjord.

Het tuincentrum
Tuincentrum GroenRijk 't Haantje is sinds vorig jaar bijna verdubbeld qua grootte. De mensen kijken nog steeds hun ogen uit in het meer dan 6.000 vierkante meter grote tuincentrum. Bij GroenRijk 't Haantje kun je terecht op de gigantische afdeling tuinmeubelen, met onder meer hoge tafels en lage banken, de trend van tegenwoordig om lekker te loungen.
De buitenafdeling met buiten- en tuinplanten, maar ook de afdeling met binnenplanten zijn erg in trek. En dan is er natuurlijk de dierenafdeling, waar je niet alleen terecht kunt voor levende dieren, maar ook voor alle toebehoren. Even uitblazen kan in het Tuincafé met terras.
Telefoon: (015) 212 63 59. Internet: www.groenrijkrijswijk.nl.

Open dag bij Diemel Groenvoorzieningen

Cock Diemel in de presentatieruimte, waarvan de deuren zaterdag wagenwijd open zullen staan.

DEN HOORN - De specialisten van Diemel Groenvoorzieningen laten graag zie hoe je van je tuin een plek kunt maken waar plezier, beleving en ontspanning hand in hand gaan. Dat doen ze zaterdag 23 september tijdens een open dag.

Diemel Groenvoorzieningen opent dan van 10.00 uur tot 16.00 uur de deuren. Geïnteresseerden kunnen een kijkje nemen in de presentatieruimte, samen met een hovenier een moodboard samenstellen of gewoon lekker rondstruinen op dit bedrijf. "We laten iedereen graag zien wat erbij komt kijken om een mooie tuin aan te leggen", geeft Cock Diemel aan. In de presentatieruimte zijn tuinverlichting en tuinmeubelen te zien en is informatie over daktuinen te vinden. Tevens kunnen er vrijblijvend schetsen van de tuin worden gemaakt met een tuinontwerper.
Diemel Groenvoorzieningen vindt het hierbij belangrijk de vraag achter de vraag te ontdekken. "Mensen weten vaak goed de functies van hun tuin te benoemen. Aspecten als sfeer en beleving zijn lastiger te verwoorden, terwijl dát de tuin maakt tot wat het is. Wij investeren veel tijd in het achterhalen van de werkelijke vraag. Vervolgens maken we vooraf een gedegen plan, zodat de klant weet waar die aan toe is en krijgt wat die gekocht heeft. Ontwerptechnisch proberen we verder te gaan dan wat de klant in eerste instantie wil. Waarom? Omdat je ze niet verrast als je alleen doet wat ze vragen." Is de klant blij verrast, dan gaan de mannen van Diemel Groenvoorzieningen aan de slag,. "Daarbij streven we naar een zo hoog mogelijk kwaliteitsniveau en adviseren we de tuinbezitters vervolgens over de materialen." En daarna? Genieten maar!
Komt u liever op een ander moment dan de open dag vrijblijvend kijken wat Diemel voor u kan betekenen? Bel dan even voor een afspraak naar 0174-298208. Meer info:
www.diemelgroenvoorzieningen.nl.

Stap in een kano, lees een Delft op Zondag en win een fiets van Karlas Fietsen

Thijs de Vreede met zijn prijs: een fiets, beschikbaar gesteld door Karlas Fietsen.

DELFT - Thijs de Vreede ging afgelopen zomer in de Ardèche in z'n kano op de foto met de krant Delft op Zondag. Daarmee was hij één van de prijswinnaars van de zomerfotowedstrijd die deze krant organiseerde.

De 8-jarige Delftenaar won met zijn foto een fraaie fiets, beschikbaar gesteld door Karlas Fietsen. Afgelopen woensdag haalde hij zijn prijs op. "We vonden de fotowedstrijd een hartstikke leuk initiatief om aan mee te werken", vertelt Paul, eigenaar van Karlas Fietsen. "En de foto waarop Thijs in een kano met een Delft op Zondag te zien was, was erg leuk. Een terechte winnaar!"

Stofkorting
Karlas Fietsen is al sinds 1994 aan het Bartokpad 4 in Delft gevestigd. Momenteel wordt de winkel verbouwd en uitgebreid. De bovenverdieping is verruild voor een naastgelegen pand, waardoor de winkel groter wordt èn meer beleving geeft. Vanaf volgend seizoen kan Karlas Fietsen de consument een nog ruimere keuze bieden. "Vanwege de verbouwing hebben we onder de noemer 'stofkorting' nu meerdere mooie aanbiedingen. De stofkorting geldt op sportieve modellen, zoals racefietsen en mountainbikes, de Giant Chill en Batavus X-posure herenfietsen in de kleur grijs. We hebben nu ook een complete stadsfiets van het merk Winora, met zeven versnellingen, het voor en achterlicht op dynamo en een verende voorvork, voor 499 euro. Deze fiets is verkrijgbaar met 26 inch en met 28 inch wielen."

Meer
Ook tijdens de verbouwing biedt Karlas Fietsen een ruim assortiment fietsen en accessoires. Meer weten? Kom eens langs op kijk op de website www.karlasfietsen.nl.

Stokoude Beerie en z'n eigenaresse winnen gloednieuwe balkonset

John van Beek (rechts) overhandigt de prijs, een balkonset Marseille, aan Marie-Jet Eckebus.

DELFT - Marie-Jet Eckebus maakte afgelopen zomer een foto van een stokoude teddybeer die een zelf geknutselde editie van Delft op Zondag las. Daarmee was ze één van de drie gelukkige winnaars van de Delft op Zondag zomerfotowedstrijd.

Ze won met haar foto de categorie 'relax'. Donderdag haalde ze haar prijs op: een balkonset Marseille, beschikbaar gesteld door Gamma Delft. De hoofdrol speler op de foto, de beer 'Beerie', kent een lange en bijzondere geschiedenis, legt Marie-Jet Eckebus uit. "M'n moeder heeft 'm ongeveer zeventig jaar geleden van haar nichtje gekregen. Die had de beer in een sloot in Den Hoorn gevonden en voelde zichzelf iets te oud voor zo'n knuffel." De nieuwe eigenaren waren zuinig op Beerie. "En omdat 'ie zo oud en versleten is kiekt de beer wel lekker. Dus had ik zo'n foto van 'm gemaakt, met een kleine editie van Delft op Zondag." John van Beek mocht de prijs namens Gamma Delft overhandigen. "Zowel Delft op Zondag als Gamma Delft staan midden in de Delftse samenleving", zegt Van Beek. "We vinden het daarom leuk om samen zo'n actie voor de lezers te organiseren." Van Beek is blij dat er met de infrastructuur van de Spoorzone een nieuwe mijlpaal wordt bereikt. "Volgende week vrijdag wordt de nieuwe noord-zuidroute geopend voor doorgaand verkeer", weet Van Beek. Deze route loopt van de Phoenixstraat via de Coenderstraat en de Nieuwe Gracht naar de Westlandseweg. "We zijn dan nóg beter bereikbaar."

Samen Fit-week voor cliënten van Ipse de Bruggen

Amir en Silvia beleven zichtbaar plezier aan het programma.

NOOTDORP - Voor mensen met een verstandelijke beperking is gezond ouder worden niet altijd vanzelfsprekend. Vaak krijgen ze al op jonge leeftijd problemen met lopen, horen en zien. Hierdoor worden ze minder mobiel en hebben ze vaak last van overgewicht.

Daarom besteedt zorgorganisatie Ipse de Bruggen al langere tijd extra aandacht aan gezond eten en bewegen. Afgelopen week werd dit nog eens extra onder de aandacht gebracht met de week 'Samen Fit is cool!'. In de Samen Fit-week werden verschillende activiteiten georganiseerd: van (de opening van) wandelroutes, sportdagen, meedansen met onze bewegingsmascotte Moef tot het volgen van workshops.
Afgelopen woensdag was de aftrap van de elektronische leeromgeving: Gezond leven. Met dit educatief programma wil Ipse de Bruggen de bewustwording vergroten over een gezonde leefstijl voor mensen met een licht verstandelijke beperking. ''Zij zijn zich namelijk niet altijd bewust van een gezonde levensstijl", vertelt Silvia van den Berg, educatief medewerker en ontwikkelaar van de elektronische leeromgeving. "Enkele voorbeelden hiervan zijn niet gevarieerd eten, onvoldoende bewegen, weinig slapen en het overmatig nuttigen van energiedrankjes."
Begin 2017 heeft Ipse de Bruggen de keuze gemaakt om te starten met een 'blended learning' programma. Dit betekent dat cliënten met behulp van een elektronische leeromgeving en ondersteund door begeleiders aan de slag gaan met enkele thema's over een gezonde levensstijl.

In samenwerking
Het programma is in samenwerking met cliënten gemaakt. Zo is Amir (15), cliënt van Ipse de Bruggen betrokken geweest bij de inhoud van deze elektronische leeromgeving. ''Ik vond het interessant om mee te doen, omdat ik meer informatie over slapen, drinken, voeding en beweging wilde hebben, zodat ik hiervan kan leren", vertelt ze. "Ik wist bijvoorbeeld niet hoeveel uur ik per nacht moest slapen en waarom slaap belangrijk is. En dat slaap voor een volwassenen weer anders is, dan voor jongeren. Voor mij is het goed om 9 uur te slapen. Soms lukt me dit wel en soms ga ik later naar bed en lukt het me niet. Over voeding heb ik geleerd hoe het is je zintuigen te gebruiken. Bijvoorbeeld door extra te ruiken aan een wortel of tomaat of popcorn en daarna deze bewust te proeven en te horen hoe die klinkt als je erop bijt. Dit vond ik heel apart. Ik besef me nu meer wat je eet en wat je ruikt. Ik heb dit nog nooit eerder gedaan. Meestal eet je iets zonder erbij na te denken. Ik heb zin om deze digitale training te krijgen en daarom ben ik langs andere jongeren op de afdeling geweest om uit te leggen wat de training is en waarom het leuk is om mee te doen."
Meer weten? kijk dan op www.ipsedebruggen.nl/samenfit.

De reiziger centraal bij betalen voor OV: zes voorstellen

Waarom betalen met een OV-chipkaart als het ook met een mobieltje kan? Testgebruikers bleken dit hoog te waarderen.

DELFT - Hoge instapkosten, stress over in- en uitchecken, moeizame processen om een kaart aan te schaffen of te veel betaald geld terug te krijgen: bij de invoering stuitte de OV-chipkaart op veel weerstand.

Inmiddels stijgt de tevredenheid over de OV-chipkaart, maar daar zijn veel herstelwerkzaamheden voor nodig geweest. Nu er door contactloze bankpassen en mobiele telefoons nieuwe technologische mogelijkheden ontstaan, ligt er een kans om OV-betalen veel klantvriendelijker te maken. Aanstaande donderdag presenteert het Expertisecentrum OV-betalen tijdens een symposium op de TU Delft zes concrete projecten om OV-betalen in de toekomst te verbeteren op een manier waarbij de reiziger centraal staat.
"De OV-chipkaart is te veel vanuit het belang van de vervoerders ontwikkeld", stelt Delftenaar Jasper van Kuijk, onderzoeker aan de TU Delft. "Er is gekeken naar wat er technisch kon en heel weinig naar wat de reiziger wilde. Het gevolg daarvan is dat je nu op stations moet uit- en inchecken zodra je van vervoerder wisselt, terwijl je vroeger maar één kaartje of abonnement nodig had. Daarnaast moeten mensen hoge instapkosten betalen, wat voor incidentele reizigers een hoge drempel is. Zeker in de eerste jaren ervoeren mensen veel stress over het vergeten uit te checken; allemaal factoren die de reisbeleving in de ogen van de reiziger niet aangenamer maakten, en die een onnodige drempel opwerpen om over te stappen van de auto naar het OV".
Van Kuijk ontwikkelde afgelopen jaren met afstudeerders en onderzoekers voorstellen voor een vorm van OV-betalen die vooral uitgaat van het perspectief van de reiziger. Donderdag worden de resultaten gepresenteerd. Zoals het gebruik van de bankpas als betaalmiddel, het betalen met je mobiele telefoon en en manieren om de poorten bij station vriendelijker, duidelijker en sneller te maken.

The Read Shop Ben Kempers viert 80-jarig jubileum

Ben Kempers en zijn vrouw voor de winkel aan de Voorstraat.

DELFT – Het is dit jaar alweer tachtig jaar geleden dat Herman Kempers een eigen winkeltje opende aan de Voorstraat. Dit weekend en komend week viert The Read Shop Ben Kempers haar 80-jarig jubileum.

De jubileumweek begint zaterdag 23 september en eindigt zaterdag 30 september. Die acht dagen heeft de kantoorboekhandel elke dag leuke acties en aanbiedingen. De winkel in de Hoven Passage is versierd, er staat een collagebord met foto's uit de oude doos en er liggen twee fotoboeken. Allerlei producten gaan voor slechts 80 cent de deur uit of worden met 80 procent korting verkocht. "Het is hier dus de hele week feest", vertelt Johan Kempers, de derde generatie binnen dit Delftse familiebedrijf. Zijn opa Herman is hier in 1937 mee begonnen. "Hij verkocht vanuit zijn winkel Mariabeeldjes, spullen voor de communie en kerststalletjes en zo. De oudere generatie zal zich dat nog herinneren. Elk jaar vertellen klanten ons dat ze onze kerststalletjes weer neer gaan zetten."
In 1968 werd de Hoven Passage opgeleverd. Kempers was één van de eerste winkeliers die zich hier vestigde. "Mijn vader Ben is hier toen een kantoorboekhandel begonnen", vertelt Johan. Enkele jaren daarna opende de familie Kempers zelfs een derde kantoorboekhandel, in De Veste.
Wat uiteindelijk overbleef is een fraaie en flinke kantoorboekhandel in de Hoven Passage. "Wat bij ons altijd hetzelfde bleef, is onze service. Soms komen klanten bij ons langs voor een bepaalde moeilijke titel. Dan zoeken we net zo lang totdat we hem vinden. Dat is ook een kwestie van ervaring. Na tachtig jaar weet je wel waar je terecht kunt." Sinds twee jaar gaat Ben Kempers verder onder de naam The Read Shop Ben Kempers. Daarmee is niet veel veranderd. "We hebben nu het beste uit twee werelden", zegt Johan daarover.
Zie voor meer info en acties de Facebookpagina van The Read Shop Ben Kempers.

Van Daal: Verkopersmarkt biedt volop kansen

Jan Paul van Daal van Van Daal Makelaardij.

Volgens Jan Paul van Daal van Van Daal Makelaardij is het aantal deelnemende woningen minder groot dan in de crisisjaren het geval was. "Toch is zo'n dag hartstikke praktisch. Ook voor kopers. Van de bij ons kantoor te koop staande woningen doen er ook zo'n twintig huizen mee. Dat is in vorige edities meer geweest, maar het totale woningaanbod in Delft is door de betere marktomstandigheden ook aanzienlijk kleiner geworden. We hebben daardoor op dit moment met een woningmarkt te maken waarin de verkoper de dienst uitmaakt. Waar de Open Huizenroute de afgelopen jaren een uitgelezen mogelijkheid was om de aandacht op je huis te vestigen, is dat nu voor verkopers veel minder nodig. Het vertrouwen in een snelle, goede verkoop is er bij veel verkopers ook zonder open huis."
En dat vertrouwen lijkt terecht. "In de huidige markt gaat het heel snel. Er zijn maar weinig huizen die erg lang te koop staan. De vraag naar woningen is groot en het aanbod is beperkt. Voordeel voor de verkopers is dat deze situatie de prijs opdrijft. Dit levert een kwetsbare groep kopers op, want zij zijn nu dikwijls zelfs bereid meer dan de vraagprijs te betalen!
Zijn we dan een nieuwe bubbel aan het creëren? "Groot verschil met de situatie van voor de crisis is dat er voor kopers een aflossingsverplichting is en dat de eisen van de banken veel strenger zijn geworden".
Van Daal merkt dat verkopers nu van de hoge prijzen kunnen profiteren. "Er zijn veel huiseigenaren van wie het huis de afgelopen jaren zogenaamd 'onder water heeft gestaan'. Deze mensen kunnen nu hun huis wel zonder restschuld verkopen. Hoe lang de markt voor verkopers goed blijft kan niemand voorspellen. Wij hebben helaas geen glazen bol, maar we hebben jarenlange ervaring en inzicht in de markt. Voor mensen die met de gedachte spelen hun huis te verkopen, bieden we op www.vandaalmakelaardij.nl/verkooptest een verkooptest, waarbij we aan de hand van een aantal criteria een goed onderbouwd verkoopadvies geven."
De verkooptest is niet de enige dienst die Van Daal Makelaardij exclusief aanbiedt. "We zijn ook de enige Qualis Makelaar in Delft." Dit is een keurmerk dat in het bezit is van slechts vijftig geselecteerde NVM makelaarskantoren die een bijzonder goede reputatie hebben op het gebied van verkoop van exclusief onroerend goed.
Potentiële kopers kunnen tijdens het open huis bij Van Daal Makelaardij ook terecht voor goed aankoopadvies. "Wij kunnen de kopers begeleiden en adviseren bij de aankoop van een woning voor een scherp aankooptarief. Als NVM Aankoopmakelaar van het jaar in de regio Haaglanden zijn kopers en zoekers bij ons aan het juiste adres. "Wij vinden het erg leuk om kopers bij de aankoop te adviseren. Wij doen dit graag en goed en op basis van no cure no pay."

"Je moet er ècht snel bij zijn"

Foto: Martijn Linthorst

Op 30 september is er weer de NVM Open Huizenroute. Wie op zoek is naar een nieuwe woning kan volop ideeën en inspiratie opdoen en misschien loop je deze dag wel tegen je droomhuis aan! In zo'n geval is het belangrijk om snel actie te ondernemen. "Er is ècht niet zo veel aanbod", benadrukt Bart, die samen met zijn collega Rens op zaterdag 30 september tussen 11.00 uur en 15.00 uur standby staat. "Dat betekent dat huizen vaak maar kort te koop staan. Het is dus zaak om snel te handelen. Daarom zijn wij deze dag ook geopend", vertelt Bart. "Je kunt zó binnenlopen om informatie op te halen. Iets moois gezien? Bel ons of kom langs en wij kunnen meteen advies geven en overgaan tot actie. Je kunt je vast voorbereiden door op onze site www.bjornd.nl te kijken naar de beschikbare woningen. Ga op pad. Voel je nergens toe verplicht. Maar héb je eenmaal een huis gezien dat je wat lijkt, schakel ons dan zo vlot mogelijk in. Wij kunnen dan op heel korte termijn al een eerste aankoopinzicht geven. Het zou toch jammer zijn als je droomhuis aan je neus voorbij gaat omdat je er niet snel genoeg bij was. En mocht u tijdens de Open Huizenroute uw droomhuis vinden, maar nog geen voorbereidingen hebben getroffen voor de verkoop van uw huidige woning, dan kunnen Bart en Rens u ook helpen. "We kunnen mee naar de woning die u gezien heeft voor een aankoopadvies om daarna een waarde inschatting bij uw eigen woning te doen. Zo kunt u als huizenkoper èn -verkoper goed voorbereid aan de slag!"
Bart is op zaterdag 30 september te bereiken onder nummer 06-52643984 en Rens onder nummer 06-21285533.

Een hypotheek voor een flexwerker? Jazeker

Het team van de Hypotheker geeft altijd eerlijk en onafhankelijk advies.

Directeur Olaf Verschoor van de Hypotheker aan de Westvest is optimistisch. Het wordt steeds makkelijker om een lening af te sluiten. Volgens Verschoor komt dat omdat de banken tegenwoordig weer meer 'vertrouwen' hebben in hun klanten. Een zelfstandige had voorheen drie jaar, aantoonbaar, werkervaring nodig om kans te maken op een hypotheek. Tegenwoordig is één jaar voldoende. Onder speciale omstandigheden, werd incidenteel een uitzondering gemaakt. Maar dat wordt structureel. "De voorwaarden voor het afsluiten van een lening door starters is zelfs soepeler dan voor de eurocrisis", aldus Olaf Verschoor.
Delftenaren hebben volgens hem nog een uniek voordeel. "In Delft bestaat al jaren de starterslening. Dat houdt in dat een starter 30.000 euro kan lenen van de gemeente, waarbij de eerste drie jaar geen rente of aflossing wordt betaald." Deze starterslening in combinatie met de versoepelde voorwaarden van banken, geven de Delftse starter meer kansen om een goede hypotheek af te sluiten. Daarmee is echter niet alles gezegd, want bijvoorbeeld een flexwerker heeft altijd meer risico om zijn baan te verliezen. De Arbeidsmarktscan berekent voor flexwerkers en starters wat de mogelijkheden zijn. Heb je nog geen arbeidsverleden en geen vaste baan? Dan is de Arbeidsmarktscan misschien iets voor jou. Een hypotheek is dan mogelijk op basis van je verdiencapaciteit in de toekomst. Meer informatie? Maak dan een afspraak voor een vrijblijvend advies op maat.
De Hypotheker is niet verbonden aan een bank of verzekeraar en zal daarom altijd een eerlijk en onafhankelijk advies op maat geven.

Schoemaker Plantage: daar moet je zijn geweest

Vrijdag 29 september kan er bij de Schoemakerloods worden genoten van een buitenbios.

Schoemaker Plantage mag dan wel de nieuwste woonbuurt van Delft zijn, het leeft er alsof er al jaren gewoond wordt. Het eerste buurtje is opgeleverd, het tweede is in aanbouw en het derde buurtje gaat nog dit jaar in verkoop.

En ondertussen worden er allemaal leuke events georganiseerd waar de lokale ondernemers volop bij betrokken zijn. Zo'n event is de perfecte manier om kennis te maken met Schoemaker Plantage.
Op een ontspannen manier kun je beoordelen of dit de plek is waar je misschien wel zou willen wonen.
Wat is er dit najaar en komende tijd allemaal te doen? Vrijdag 29 september trappen we om 20.00 uur af met een buitenbios bij de loods. De film LALALAND bekijk je hier dan in de buitenlucht, omringd door vuurtjes en vertroeteld met lekkere hapjes en drankjes (te koop) die de ondernemers van de Schoemakerloods verzorgen.

Feest
Bijna een maand later, op 28 oktober, is het weer feest. Dan organiseren we een gezellige Herfst-BBQ. Vanaf 16.00 uur gooien we het vlees op de barbecue. Struin je graag rond op een markt? Dan nodigen we je uit om zondag 26 november naar de Schoemaker Plantage te komen voor de Montmartre Markt.
Tot slot vieren we op woensdag 27 december een luie Derde Kerstdag. Trek makkelijke kleding aan en geniet van vuurtjes, schapenvachtjes, lekkere hapjes, borrels, lui diner verzorgd door De Stadsplantage, Voldaan Buitenkeuken en De Griekse Olijf en leuke winteractiviteiten voor de kids!

Meer weten?
Op de website
www.schoemakerplantage.nl vind je steeds een paar weken van tevoren meer informatie over alle events die komen gaan.

'Je buren worden van tevoren al een soort vriendengroep'

Zelfbouwgroep ‘Van Leeuwenhoek Special’ bij het Grachtenhuis, dat inspireerde tot een eigen appartementengebouw.

Een van de zelfbouwgroepen die zo'n gezamenlijk woonconcept ontwikkelt, is de groep Van Leeuwenhoek Special. Het plan? Een kleinschalig appartementengebouw, met acht woningen en ruimte voor een atelier/praktijkwoning of bedrijf.
Do Harsveld, een van de deelnemers, vertelt hoe het idee is ontstaan: "René Alberda en ik hadden al belangstelling voor het 'Grachtenhuis' in de Coendersbuurt – ook een project van een zelfbouwgroep. Wij waren niet de enigen. Zo heeft zich onder de hoede van de architect van het Grachtenhuis, Liesbeth Janson, een nieuwe groep gevormd die samen een appartementengebouw wilde realiseren in het Van Leeuwenhoekkwartier. Onze groep werd gelukkig ingeloot voor onze favoriete kavel en we konden dus aan de gang."
Hun uitgangspunt was een woongebouw waarin buren naar elkaar omkijken. "Een gebouw waarin je niet alleen naast elkaar, maar ook met elkaar leeft", vervolgt Do Harsveld. Die insteek blijkt ook uit het voorlopig ontwerp: op de hoogste woonlaag komt een studio met dakterras voor gemeenschappelijk gebruik.


Meerwaarde
Voor Do Harsveld heeft bouwen in een zelfbouwgroep bovendien duidelijke meerwaarde. "We komen regelmatig bijeen om te overleggen over ons project. Daarbij brengt iedereen zijn eigen voorkeur, smaak, kennis en ervaring mee. Op die manier leer je elkaar goed kennen en waarderen. Zo worden je buren waarmee je in hetzelfde gebouw gaat wonen van te voren al een soort vriendengroep."


Niet compleet
De kavel van deze zelfbouwgroep wordt half 2018 opgeleverd. De groep is echter nog niet compleet: een hoekappartement en een atelier/praktijkwoning zijn nog beschikbaar. Ook bij andere zelfbouwgroepen in het Van Leeuwenhoekkwartier kunnen geïnteresseerden zich nog aansluiten. Een overzicht van de woonconcepten met meer informatie is te vinden op de website www.nieuwdelft.nl onder 'Actueel woonaanbod'.
Wie een nieuwe zelfbouwgroep wil vormen, kan daar al meteen mee beginnen. Dit najaar starten namelijk de inschrijvingen voor de nieuwe zelfbouwkavels in het Van Leeuwenhoekkwartier, veld 2.3. De kavels zijn geschikt voor één tot circa tien woningen per kavel en inschrijven kan individueel of als groep. Wil je in contact komen met mensen die ook samen willen bouwen in Nieuw Delft? Of wil je meer informatie over de mogelijkheden? Mail dan naar nieuwdelft@delft.nl of bel 06 – 22 57 39 54.

Uniek woonproject officieel geopend


In Pijnacker-Nootdorp is veel vraag naar sociale huurwoningen. Door de komst van asielzoekers met verblijfsvergunning is deze vraag nog verder toegenomen. Om extra sociale huurwoningen te creëren heeft de Gemeente Pijnacker-Nootdorp 't Hofland in Pijnacker opgeknapt. Dit pand was voorheen een verzorgingshuis, maar stond alweer zes jaar leeg. Komende 10 jaar kan het als woonruimte worden gebruikt. In 't Hofland zijn 64 woonunits gerealiseerd voor sociale verhuur, 4 appartementen voor gezinnen, 7 appartementen voor 2 personen en 53 appartementen voor alleenstaanden. Deze zijn inmiddels allemaal verhuurd: 15 aan statushouders en 49 aan lokale woningzoekenden. Tijdens de open dag op 30 september wordt 't Hofland om 11.30 uur feestelijk geopend door de burgemeester van Pijnacker-Nootdorp. Er zijn die dag activiteiten zoals rondleidingen, kinderactiviteiten, eten en drinken en live-muziek.

Roepman: groot netwerk en goede waardering

Ronald Roepman (links) en Martijn Sinnema (rechts) van Roepman Makelaardij.

Roepman Makelaardij stond afgelopen tijd talloze woningzoekers bij met het vinden van hun droomhuis. Dat is tegenwoordig, zonder aankoopmakelaar, bijna ondoenlijk. Woningen worden vaak al verkocht voordat je dit als gewone particulier door hebt. "Wij zijn aangesloten op een geautomatiseerd systeem van de NVM", legt makelaar Ronald Roepman uit. "We zijn zodoende razendsnel op de hoogte van het woningaanbod van woningen die in de verkoop gaan. Daarnaast is een professioneel netwerk momenteel ontzettend belangrijk. En dat heeft ons kantoor. Zodoende weet ik soms al van collega-makelaars dat zij binnenkort een type woning in de verkoop krijgen waar een cliënt van ons naar op zoek is." Vaak kan één woning rekenen op meerdere biedingen. "Zijn die biedingen gelijk, dan wordt door de verkopende partij toch vaak gekozen voor de partij die met een aankoopmakelaar werkt. Omdat ze dan zeker weten dat het goed zit", merkt Roepman. En, goed om te weten, op Funda wordt Roepman als aankoopmakelaar gewaardeerd met het cijfer 9,4.
Roepman Makelaardij doet dagelijks z'n best om ervoor te zorgen dat het woningen in de portefeuille heeft. Om woningverkopers die nog twijfelen over de streep te trekken, heeft het makelaarskantoor in de maanden september en oktober een actie: fotografie van de woning is geheel gratis.
Benieuwd? Kom eens langs aan de Molslaan 43, bel naar 015 – 2 134 134 of kijk op www.roepman.nl.

De vele voordelen van rolluiken van Venvo

Mitch de Brabander van Venvo Zonwering & Rolluiken is dagelijks in de weer met allerlei soorten rolluiken.

Het in Wateringen gevestigde familiebedrijf verkoopt niet alleen rolluiken, maar assembleert en monteert deze ook zelf. De keuze is groter dan menigeen beseft. Voorzetrolluiken, schuifhekken, rolhekken, beveiligingsrolluiken, maar ook Velux rolluiken.
Rolluiken zijn een veilige en betrouwbare keuze, zowel voor particulieren als bedrijven. Voorzetrolluiken hebben veel voordelen. Ze zijn ideaal voor een optimaal binnenklimaat. In de zomer houdt het de zon buiten en is het binnen koeler, in de wintermaanden is het rolluik een extra isolatiebuffer. Zo bespaart u aanzienlijk op stookkosten. Een besparing van 10 procent op de jaarlijkse stookkosten is al gauw verdiend. Dat is niet het enige. De rolluiken zijn een perfect wapen tegen inbrekers èn ze voorkomen dat voorbijgangers naar binnen kunnen kijken.
Weet u niet wat te kiezen? Niet getreurd. Venvo heeft al sinds 1977 ervaring op het gebied van zonwering , veiligheid en beveiliging. "Wij denken dus graag met u mee en zullen u hierin goed adviseren", zegt Mitch de Brabander van Venvo Zonwering & Rolluiken.
Benieuwd wat Venvo voor u kan betekenen? Kom langs in de showroom aan de 's-Gravenzandseweg 3 in Wateringen, op een steenworp afstand van Delft. Of kijk op www.venvo.nl.

V & W: straks met twee makelaar taxateurs

Roeland Eckenhaussen NVM Makelaar Taxateur bij V&W Makelaars. Foto: Koos Bommelé

Roeland Eckenhaussen is al tien jaar lang een vertrouwd gezicht voor klanten van V & W Makelaars. Afgelopen periode was hij druk met het behalen van de benodigde certificaten en examens die nodig zijn om officieel NVM-makelaar taxateur te worden. "Daar kwam best veel bij kijken", blikt Eckenhaussen terug. Om te slagen moest hij een praktijktoets maken. Hierbij werden naast het uitwerken van twee woningtaxaties, ook zijn praktische kennis over het vak en de regio waarin hij werkt, beoordeeld.
Dat dit geen sinecure was, bleek wel uit het feit dat slechts vier van de veertien in zijn groep zijn geslaagd. "Het is een mijlpaal in zijn carrière", zegt Arjen Cardinaal, eigenaar van het Delftse kantoor van V & W Makelaars. "Echt een prestatie! En voor ons kantoor is het erg waardevol om twee makelaar taxateurs in huis te hebben."
Eckenhaussen noemt de huidige huizenmarkt een 'verkopers markt'. "Het is natuurlijk positief dat alles snel verkoopt en we een hoog aantal transacties hebben. Tegelijkertijd betekent dit ook dat we regelmatig 'nee' moeten verkopen en mensen moeten teleurstellen. Gelukkig hebben we een hoop mooie woningen in de regio, samen kijken naar alternatieven biedt soms ook een uitkomst." Wat ook uitkomst biedt is dat de nieuwe infrastructuur voor het kantoor eind deze maand gereed is. De Coenderstraat is dan een doorgaande weg. "Het kantoor van V & W bevindt zich dan op een fraaie zichtlocatie op één van de mooiste stukjes van de stad", besluit Arjen Cardinaal. Uw huis verkopen? Kijk dan op delft.vwmakelaars.nl of bel naar 015 – 214 29 09.

Wonen en bedrijvigheid aan Staalweg

In de zomer van 2018 moet duidelijk worden wat hier precies gaat komen.

Variërend van bedrijvigheid voor starters, innovatieve bedrijvigheid, dienstverlenende bedrijvigheid in de vorm van een hotel tot detailhandel en horeca. Vrijwel alle ingediende visies maken in meer of mindere mate gebruik van de 'Staalhaven'. De drie partijen worden uitgenodigd om deel te nemen aan de tweede fase, waarin ze gevraagd worden om met verder uitgewerkte projectplannen en onderbouwingen te komen.

Huis te koop wordt u deze week aangeboden door Bergklis.nl

DEN HOORN – Bob en Manon Maaskant hebben vanaf 2009 in deze grote gezinswoning, naar volle tevredenheid gewoond. Ze kwamen uit de binnenstad, maar zochten iets groters en kwamen hier uit. Inmiddels hebben ze drie kinderen, Bas, Thomas en Sophie.

Het is een ideale woning voor als je ruimte en comfort zoekt èn als je geen zin hebt om te klussen. Qua grootte kun je best spreken van een herenhuis, waar je dus zo in kunt zonder aan het werk te hoeven. "We ervaren de hoeveelheid licht in het huis als heel prettig", zegt Bob. "Niet alleen hebben we het hele jaar de zon in huis, maar ook buiten kunnen we in het vroege voorjaar en in het late najaar met een boekje van het stralende zonnetje genieten. Het brede kabbelende water aan de achterkant geeft een heerlijk rustig en ontspannend gevoel." Bob en Manon hebben de vlonder aan het uiteinde van de tuin, op het zuiden, aan twee kanten verbreed. "Met de kinderen wordt er vanuit de tuin regelmatig gevist en gevaren en in de winter stappen we zo vanaf de vlonder het ijs op." De andere grote maatregelen die Bob en Manon hebben doorgevoerd, dat is het plaatsen van een woningbrede dakkapel op de tweede verdieping. Dat heeft twee extra slaapkamers, een extra badkamer en een vliering opgeleverd. "Alle kamers zijn trouwens van ruime afmetingen", zegt hij. "Dat vinden wij, maar vooral ook de kinderen heel prettig. De vele bergruimte die deze woning biedt, dat vinden wij als ouders natuurlijk ook heel prettig." Het huis heeft een breedte van 5.70 meter en de vloerverwarming op de begane grond en de eerste verdieping bieden veel comfort. In de woonkamer ligt een fraaie eiken parketvloer, net zo als op de eerste verdieping. De keuken aan de voorzijde heeft heel grote draai/kiepramen tot aan de vloer, die voor de grote hoeveelheid daglichttoetreding zorgen. Hier staat opgesteld een Siematic keuken, modern uitgevoerd en voorzien van uiteenlopende inbouwapparatuur waaronder een Quooker. "Het is heel handig om een eigen parkeerplaats voor de deur te hebben", zegt Bob. "Zeker als je net boodschappen gedaan hebt, kun je de tassen heel handig door de langgerekte ramen aangeven." Op de eerste verdieping is er een ruime ouderslaapkamer, een tweede slaapkamer aan de achterzijde en een derde ruime slaapkamer voor. De badkamer is compleet uitgevoerd waarbij een groot dakraam voor veel lichtinval zorgt. "Door de verbouwing op de tweede verdieping hebben we achter twee volwaardige slaapkamers", zegt hij. "Aan de voorkant is de ruime tweede badkamer, ook met plaats voor de wasmachine en de droger. Via de vlizotrap kom je op de bergvliering." Er is een berging met de opstelplaats voor de afzuiginstallatie (WTW-installatie) en CV-ketel (2016). "Deze aanpassingen hebben we allemaal gedaan met het oog op de toekomst", zegt hij. "Dan zouden de jongens op een gegeven moment een eigen verdieping hebben. Maar we zijn tegen een mooi nieuw project in Harnaschpolder aan gelopen, nu net over de grens, we gaan dus weer in Delft wonen." In de hele wijk is een gemoedelijke en vriendelijke sfeer en veel speelgelegenheid. "Eens per week staat de kaasboer in de straat en is het een gezellig samenkomen van buurtjes die een stukje kaas halen. Het is heel fijn dat Bellefleur een doodlopende straat is, waardoor de kinderen rustig kunnen buitenspelen."

Open Huis op 30 september van 11 tot 15 uur

Onderhouds- en duurzaamheidsmaatregelen portiekwoningen in de Wippolder

Het startmoment van de werkzaamheden van de portiekwoningen in de Wippolder was extra feestelijk, onder andere met een frietkraam.

DELFT – Bij de 66 portiekwoningen aan de Jan de Oudeweg en de Professor Telderslaan worden de komende periode reguliere onderhoudswerkzaamheden uitgevoerd.

Tegelijkertijd worden duurzaamheidsmaatregelen genomen. Een moderner woning, die qua wooncomfort en duurzaamheid weer klaar is voor de toekomst. De reguliere onderhoudswerkzaamheden zijn nodig om ervoor te zorgen dat de woningen netjes en veilig blijven. Het gaat dan om bijvoorbeeld een nieuwe badkamer, een toilet en een keuken in de woningen. Maar ook om het reinigen van metselwerk, repareren van scheuren en nieuw voegwerk. "De woningen zijn gebouwd in de jaren vijftig", aldus woningcorporatie Vidomes. "In de loop van de jaren zijn wel isolerende maatregelen uitgevoerd, maar de woningen zijn nog niet duurzaam. Zo hebben veel kozijnen nog enkel glas en zijn buitenmuren niet goed geïsoleerd. Ook zijn de installaties in de woningen niet meer van deze tijd. Daarom legde Vidomes in 2016 in het overgrote deel van de woningen al centrale verwarming aan. Maar in sommige woningen zijn nog gaskachels en keukengeisers aanwezig. Deze vervangen we alsnog tijdens de werkzaamheden, ook vanuit veiligheidsoverwegingen." Vidomes realiseert zich heel goed, dat bewoners een pittige tijd tegemoet gaan, met veel overlast, stof en mensen over de vloer. Daarom zetten Vidomes en ERA Contour een wooncoach in. "Deze coach begeleidt de bewoners persoonlijk."

Bewoners worden betrokken bij maatregelen Heilige Land

DELFT – Het uitgangspunt van woningcorporatie Woonbron Delft blijft, om 65 woningen in het Heilige Land te slopen. Dit voornemen zorgde recent voor veel onrust in de buurt en leidde ook tot veel vragen in de commissie Sociaal Domein en Wonen.

Tijdens deze vergadering erkende Woonbron-directeur Mohamed Baba dat dit het voornemen is, maar hij benadrukte tegelijkertijd dat de woningcorporatie al het mogelijke doet om bewoners zo veel mogelijk te betrekken bij het proces.
Al in 2002 bleek volgens Baba uit onderzoek, dat de technische staat van de woningen onder de maat is. Uitstel is nu niet meer mogelijk, omdat de corporatie de woningen in deze staat niet goed, veilig en gezond kan verhuren.

Nieuw onderzoek
Aan het einde van het jaar moet uit nieuw onderzoek blijken of alle woningen gesloopt moeten worden. Of dat er ook nog woningen gerenoveerd kunnen worden. Bewoners zullen sowieso tijdelijk moeten verhuizen. Woonbron Delft wil hen wel terug laten keren in de nieuwe woningen of gerenoveerde woningen in de wijk. Later wil de commissie dit onderwerp nog een keer bespreken.
Deze onrust volgde op de onrustige tijden die het onderhoudsproject in de torenflat aan de Bieslandsekade met zich mee brachten. Dit gemeentelijk woonmonument stond namelijk vanaf het begin van het jaar lange tijd in de steigers.
Inmiddels staat het woonmonument in het Heilige Land er weer fraai bij. Het complex is in de oorspronkelijke kleuren uit de jaren vijftig van de vorige eeuw terug gebracht. Het kleurenpalet en bouwkundige ingrepen kwamen tot stand in nauwe samenwerking met de monumentencommissie.

Verbeelding Onder de zeven Linden

Kunst staat centraal tijdens de Verbeelding.

Rond boerderij Onder de zeven Linden in Delfgauw komen tijdens de 'Verbeelding' twaalf kunstenaars exposeren. Op 23 en 24 september van 11.00 uur tot 17.00 zijn op deze locatie aan de Delftsestraatweg 280 in Delfgauw beelden van brons, hout, staal, natuursteen en schilderijen te zien. Deze sieren de karnmolen, tuinen en stallen rond de monumentale boerderij. De 'Verbeelding' is een kunst en cultuur-route in de gemeente Pijnacker die wordt georganiseerd op vele locaties. Aan de Delftsestraatweg in Delfgauw kan het komende weekend genoten worden van kunst in een mooie rustieke omgeving midden in de drukke randstad. Er is een grote diversiteit aan beelden te zien met een grote verscheidenheid aan materialen en technieken. Tijdens het weekend zijn er in de stal meer spontane muziekoptredens te verwachten. Meer info: 015-2570610

Boekpresentatie in Boekhandel Huyser

Boekhandel Huyser in de Choorstraat.

Op zondag 1 oktober verschijnt De kleine Geschiedenis van Delft voor Dummies van Gerrit Verhoeven en Ingrid van der Vlis. Tijdens een feestelijke presentatie in Boekhandel Huyser aan de Choorstraat in Delft zal wethouder Ferrie Förster het eerste exemplaar in ontvangst nemen. De aanvang is om 14.00 uur en de toegang is gratis. Na de officiële overhandiging van het eerste exemplaar houdt de wethouder een korte toespraak. Auteurs Gerrit Verhoeven en Ingrid van der Vlis zullen een indruk geven van het boek. Na afloop van de presentatie zullen zij exemplaren van hun boek signeren. Het boek gaat na de presentatie in de verkoop en is voor 8 euro 99 in de boekhandel verkrijgbaar. In De kleine Geschiedenis van Delft voor Dummies ontdekt u de rijke historie van Delft.

Eén euro korting op entree Neuzelbeurs

Tijdens de Neuzelbeurs zijn allerlei leuke artikelen verkrijgbaar.

In De Broodfabriek in Rijswijk vindt zaterdag 30 september en zondag 1 oktober de Neuzelbeurs plaats. Ruim 350 kramen met leuke verkoopwaar staan dan opgesteld. Handelaren en particulieren verkopen hier tweedehands kleding, boeken, games, muziek, meubels, antiek, kunst, curiosa en nieuwe artikelen tegen scherpe prijzen. In De Broodfabriek zijn diverse horeca terrassen, waarop je zowel binnen als buiten kunt genieten van bijvoorbeeld een kopje koffie, belegd broodje of warme snack. De entreeprijs bedraagt 4 euro per persoon. Lezers van de krant Delft op Zondag krijgen bij inlevering van dit artikel aan de kassa 1 euro korting per entreekaartje. Meer weten? Kijk op de website www.neuzelbeurs.nl. Locatie: De Broodfabriek, Volmerlaan 12, Rijswijk.

Aangenaam Klassiek bij Van Buytene

Violiste Noa Wildschut. (foto: Marco Borggreve) Foto: Marco Borggreve

Piano- en cd-leverancier Muziekhandel Van Buytene aan de Binnenwatersloot 16 in Delft nodigt iedereen uit voor enkele klassieke live instore optredens. Deze unieke muzikale beleving op zaterdag 30 september is tevens de start van de 'Campagne Aangenaam Klassiek 2017-2018'.

Het programma:
12.00 uur: Yokiko Hasagawa, vleugel
13.00 uur: Noa Wildschut, viool
14.00 uur: Mitsako Saruwatari, vleugel, Schumann uit Waldszenen, Berger,Pianosonate Op.76 B majeur eerste deel
16.00 uur: Sándor Skolnik en Randall Trehar, vleugel-vleugel, Brahms,Quintet Op.34 eerste deel allegro non troppo.

De toegang is gratis. Bezoekers krijgen bovendien bij aankoop van 25 euro of meer een een goodiebag cadeau. Graag tot ziens bij Muizekhandel Van Buytene.

Ontbijt bij de Wijnhaven

Ontbijt bij de Wijnhaven: een goed begin van de dag.

U kunt nu elke zaterdag of zondag van 10.00 uur tot 11.30 uur genieten van het uitgebreide ontbijt van de Wijnhaven.

U krijgt verschillende soorten brood, Roasted Porc, Cotto Vulcano, Noord-Hollandse jonge en oude kaas, gebakken eitje met spek en een croissantje met huisgemaakte bosvruchten jam en boter geserveerd. Hierbij krijgt u een glas vers geperste jus d'Orange en keuze uit een kop Illy koffie of Damman thee.
Dit kan voor 9 euro 95 per persoon en vanaf twee personen. Vanaf acht personen is reserveren gewenst.

Meer informatie
Meer weten? Kijk dan voor meer informatie op de website www.wijnhaven.nl.

Koperen Pan: warmte, gezelligheid en kwaliteit

De Koperen Pan eten en drinken aan de Papsouwselaan.

Restaurant De Koperen Pan straalt al sinds 1977 uit wat de eigenaren Nico en Marianne Nieuwenbroek hun gasten graag willen bieden: warmte, gezelligheid en kwaliteit.

Alle gerechten worden met verse ingrediënten op een ambachtelijke wijze bereid door Nico Nieuwenbroek en zijn keukenteam. Bij ons restaurant kunt u naast een heerlijk diner voor alles terecht.
Zo verzorgt De Koperen Pan ook diner en lunch, catering, partijen, trouwerijen, koffietafel bij passende gelegenheid, recepties, high tea, high wine, luxe salades voor bij u thuis en een eigen diner cadeaubon.
Meer weten of reserveren? Kijk op www.dekoperenpan.nl of bel naar 015 – 2 57 06 93. Of kom eens langs in het restaurant aan de Papsouwselaan 21 in Delft.

Volgend weekend: Sjees Open Air

De Sjees: al 27,5 jaar een begrip in Delft.

De eigenaren van de Sjees vieren zaterdag 30 september dat zij al 12,5 jaar aan het roer staan van dit Delftse grand café. In totaal is De Sjees dit jaar al 27,5 jaar een begrip in Delft. Dit wordt buiten gevierd met een evenement genaamd 'Sjees Open Air'. De avond zal feestelijk ingevuld worden met drie bekende Delftse dj's; DJ LAYON NAIS, DJ AjeN en DJ Jelle Koop. Zij zullen op een speciaal, feestelijk aangekleed buitenpodium platen draaien.
Het feest zal starten om 21.00 uur en buiten eindigen om 00.30 uur.
Daarna kan er binnen nog tot 02.00 verder worden gedanst.

Grandcafé De Sjees
Markt 5, Delft
015 - 214 46 47
www.desjees.nl

Fotowerk van Johan Rimmelzwaan bij Fotobister

Eén van de foto's van Johan Rimmelzwaan. Foto: Johan Rimmelzwaan

Aan de fotowand van Fotobister aan de Voldersgracht 16 in Delft hangen vanaf zaterdag 23 september tot zaterdag 18 november foto's van Johan Rimmelzwaan, lid van Fotoclub FC'59 te Delft.

Johan is eigenlijk een reisfotograaf maar zijn voorkeur gaat uit naar straat-, evenementen-, en portretfotografie. Pioniersreizen maken naar plekken op de wereld die niet zo toeristisch zijn is iets wat hij graag doet. Ook maakt hij vaak audiovisuele presentaties van zijn foto's en zet daar dan een passend muziekje bij. Voor deze expositie heeft hij gekozen voor portretfoto's uit Oosterse landen met een enkele zijstap naar andere onderwerpen.
Fotobister is geopend op maandag van 13.00 uur tot 17.00 uur en op dinsdag tot en met zaterdag van 10.00 uur tot 17.30 uur.

Klassieke zondagochtendvertoning

De Engelse kunstenaar David Hockney.

Filmhuis Lumen vertoont zondagochtend 1 oktober de documentaire 'David Hockney at the Royal Academy of Arts'. Voorafgaande aan de film kunt u genieten van een croissant, een eitje, verse jus d'orange en sfeervolle klassieke muziek. Het ontbijt is om 09.30 uur, de film start om 10.30 uur. De toegang is 13 euro 50. Voor deze combinatie dient u vooraf tickets te kopen via de website of aan de kassa. Er is een beperkt aantal plaatsen. De film 'David Hockney at the Royal Academy of Arts' is een documentaire in de reeks 'Exhibition on Screen' die Filmhuis Lumen dit najaar vertoont. De documentaire gaat over de exposities in 2012 en 2016 van de Engelse kunstenaar David Hockney (1937) in de Londense Royal Academy of Arts, met interviews met de kunstenaar. De documentaire wordt op 1 oktober ook 's middags vertoond. Meer info: www.filmhuis-lumen.nl.

Herfstsalon in Paul Tetar

Het Aristos Quartet.

Het museum Paul Tetar presenteert voor het derde achtereenvolgende jaar de concertserie 'Herfstsalon'. In 2017 omgedoopt tot mini-strijkkwartet-serie. In de maanden oktober, november, december spelen hier op elke eerste of tweede donderdag van de maand talentvolle en jonge Nederlandse strijkkwartetten. Het museum is bijzonder trots dat het Aristos Quartet, het Babylon Quartet en het Dostojevski Kwartet de uitnodiging hebben aangenomen, om in deze concertserie te komen spelen. In de Herfstsalon wordt het publiek een avondvullend, divers programma geboden. Naast het muzikale aanbod is het museum open gesteld voor bezichtiging. Na de pauze wordt het publiek de kans geboden om de kwartetten van een andere kant te leren kennen in een contrasterende programmering. De herfstsalons zijn op 12 oktober, 9 november en 7 december, steeds van 20.15 uur tot 22.00 uur. Informatie over het reserveren van kaarten is te vinden op de website www.tetar.nl.

Night at the Museum for Kids in en rond Prinsenhof

De Stichting Museumnacht organiseert zaterdag 21 oktober van 16.00 uur tot 22.00 uur een Night at the Museum for Kids. Met een spannend en actief programma voor de jonge cultuurliefhebbers laat de Night at the Museum for Kids zien dat kunst en cultuur allesbehalve stoffig en saai zijn, maar avontuurlijk en boeiend. Het thema is Griezelen. Het event speelt zich vooral af in en rondom het Museum Prinsenhof Delft. Op het Sint Agathaplein zullen diverse riddertenten verrijzen waar van alles te beleven is. Er is een spannend programma voor kinderen van 4 tot 12 jaar met een cultuurbingo, speurtochten, een griezelbios, muziekvoorstellingen, verhalenvertellers een markt en nog veel meer. Museum Prinsenhof Delft, Prinsenkwartier, Museum Paul Tetar van Elven en het theater van de Madame de Berry openen hun deuren. De Night at the museum for kids sluit af met een afterparty voor kinderen en ouders die na zoveel kunst en cultuur ook dorst hebben gekregen. In de Van Der Mandelezaal zal een markt plaats vinden met workshops, kinderkleding, speelgoed en sierraden voor kinderen. De Museumnacht zoekt mensen die het leuk zouden vinden om tijdens de Night at the Museum for Kids hun producten willen aanbieden of een workshop willen geven. Geïnteresseerden kunnen tot vrijdag 29 september contact opnemen met productie@museumnachtdelft.nl. In tegenstelling tot voorgaande jaren is de Night at the museum for kids dit jaar geheel gratis, voor zowel ouders als kinderen. Alle reden kortom om dit nieuwe en unieke evenement te bezoeken. Zie voor meer info www.nightathemuseumforkids.nl.

Muziek, sport, dans en theater in Cultuurlab

Regelmatig kan worden genoten van muziek.

Cultuurlab is een nieuw podium aan de Brabantse Turfmarkt 9 in het centrum van Delft.

Het Cultuurlab wil een veelzijdig programma aanbieden voor jong en oud, tegen een zo laag mogelijke prijs voor de bezoeker. Het zijn activiteiten en events op het gebied van muziek, sport, dans en theater. "We bieden een plek aan mensen die iets cultureels willen doen, om daarmee te gaan experimenteren en om te kijken of het aanslaat", zegt Wladimir Andela, voorzitter van het bestuur van Cultuurlab. "Cultuur moet toegankelijk en laagdrempelig zijn voor iedereen in Delft en omgeving. Dat is onze missie voor de komende jaren – samen met alle vrijwilligers bij Cultuurlab én verenigingen en partners waar we mee samenwerken."
Meer informatie: www.facebook.com/cultuurlab

Galerie Delft biedt meer dan mooie schilderijen

Velen hebben inmiddels al weer kennis gemaakt met Galerie Delft op de nieuwe locatie aan het Vrouwjuttenland 23. Maar wist u dat daar ook zeer originele 'kunstzinnige' wenskaarten te koop zijn?

Van de humorvolle Marius van Dokkum serie tot de vertederende kaarten uit de Two Bad Mice collectie, en natuurlijk kaarten met afbeeldingen van bekende meesterwerken, zelfs in 3-D eventueel.
In verband met de naderende feestdagen is er inmiddels ook een aanbod kerstkaarten en verjaardagskalenders om uit te kiezen. Tenslotte is er de steeds wisselende collectie kunstboeken, nieuw en tweedehands. Voor een paar euro loopt u al met kunst de deur uit!

43 / 56

Mevrouw Van Opijnen werd op 14 september 100 jaar. Burgemeester Marja van Bijsterveldt bracht haar een bezoek.

Klant Contact Centrum

Verloren of gevonden voorwerpen melden

Heeft u iets verloren? Kijk dan op www.verlorenofgevonden.nl of iemand anders het heeft teruggevonden. Staat uw voorwerp er niet bij, dan kunt u dit op de website aanmelden. Zijn er goederen van u gestolen, meld dit dan ook aan op www.verlorenofgevonden.nl. U vergroot hiermee de kans dat u ze terugvindt. Doe bij diefstal ook altijd aangifte bij de politie.

Heeft u een voorwerp gevonden? Bewaar het thuis en geef op www.verlorenofgevonden.nl door wat u heeft gevonden. Als er binnen een jaar geen contact is opgenomen, mag u het voorwerp houden.

Wilt u het gevonden voorwerp liever niet thuis bewaren? Lever het dan in bij het depot Gevonden Voorwerpen Haaglanden aan de Junostraat 24 in Den Haag. U doet dan afstand van uw rechten. Na inname van de goederen zorgt het depot voor registratie en eventuele teruggave aan de eigenaar.

Voor sommige situaties gelden uitzonderingen. Bijvoorbeeld als u een paspoort, identiteitskaart of rijbewijs heeft verloren of gevonden. Kijk voor meer informatie op www.delft.nl of op www.verlorenofgevonden.nl.

Klant Contact Centrum | Stationsplein 1 | alleen op afspraak, via www.delft.nl/afspraak of tel. 14015 | actuele openingstijden vindt u op www.delft.nl. U kunt bij het KCC alleen per pin betalen.

Jubileum

Mevrouw Van Opijnen werd op 14 september 100 jaar. Burgemeester Marja van Bijsterveldt bracht haar een bezoek.

Werkzaamheden

BINNENSTAD

Dirk Langendwarsstraat: op 23 september is er tussen 9.00 en 23.00 uur een straatspeeldag.

Trompetstraat: tot en met 22 december zijn er werkzaamheden aan kabels en leidingen en is de straat dicht voor gemotoriseerd verkeer.

Vlamingstraat: De Vlamingstraat is op 25 september van 07.30 - 16.00 uur gestremd tussen de nummers 13-27 vanwege het leggen van kabels en leidingen

Verwersdijk 156: verhuiswerkzaamheden op 25 september van 09.00 - 13.00 uur.

SPOORZONE

Coenderstraat: tot en met 10 oktober wordt de Coenderstraat heringericht. Tijdens het werk is er geen gemotoriseerd verkeer mogelijk tussen het Bolwerk en de Westerstraat.

HOF VAN DELFT

Coenderstraat: tot en met 10 oktober wordt de Coenderstraat heringericht. Tijdens het werk is er geen gemotoriseerd verkeer mogelijk tussen het Bolwerk en de Westerstraat.

TANTHOF

Karekiethof: tot en met 29 september zijn er werkzaamheden aan de rijbaan en is er tijdelijk geen verkeer mogelijk.

Togostraat: tot en met 29 september zijn er werkzaamheden aan de bestrating. Op de plek waar wordt gewerkt is geen verkeer mogelijk. Woningen blijven bereikbaar.

Buitenhofdreef/Sadatweg: van 25 september tot en met 2 oktober zijn er werkzaamheden aan de tram/busbaan. Tijdens de werkzaamheden kan het verkeer niet vanaf de Sadatweg naar de Buitenhofdreef rijden. De verbinding Derde Werelddreef-Sadatweg is ook dicht voor verkeer.

VOORHOF EN BUITENHOF

Kaarderstraat: op 23 september is er tussen 10.00 en 23.00 uur een burendag.

Buitenhofdreef/Sadatweg: van 25 september tot en met 2 oktober zijn er werkzaamheden aan de tram/busbaan. Tijdens de werkzaamheden kan het verkeer niet vanaf de Sadatweg naar de Buitenhofdreef rijden. De verbinding Derde Werelddreef-Sadatweg is ook dicht voor verkeer.

VRIJENBAN

Vermeerstraat: tot en met 20 december worden er kabels en leidingen gelegd. Tijdens een deel van de werkzaamheden is de Vermeerstraat dicht voor verkeer.

Dr. Schaepmanstraat: op 23 september is er een straatfeest.

WIPPOLDER EN SCHIEOEVERS

Leeghwaterstraat: tot eind 2017 wordt de riolering vervangen en wordt de straat heringericht als fietsstraat. Het deel waar wordt gewerkt is afgesloten voor doorgaand verkeer.

Sint Sebastiaansbrug: de Sint Sebastiaansbrug is afgesloten voor zwaar verkeer (hoger dan 2,5 meter of zwaarder dan 5 ton). Zwaar verkeer wordt omgeleid:vanaf de A13 (vanuit Amsterdam/Leiden) via de Vrijenbanselaan, Broekmolenweg en Wateringsevestvanaf de A13 (vanuit Rotterdam) via de Kruithuisweg/N470, Prinses Beatrixlaan, Westlandseweg en Zuidwal

Automobilisten, fietsers, voetgangers en invalidenvoertuigen kunnen wel gebruikmaken van de brug.

Besluiten

VERKEERSBESLUIT

2611 GJ | Burgwal 28 thv. het blauwe hart op de Oude Langendijk | verwijderen gehandicaptenparkeerplaats (3119541).

Als u het met een besluit niet eens bent, kunt u binnen 6 weken na dagtekening een bezwaarschrift indienen. Hoe u dat doet, lees u op www.delft.nl/bezwaarschrift.

VERWIJDEREN VOERTUIG

Het volgende voertuig staat al geruime tijd (in elk geval langer dan 3 dagen) op de volgende locatie aan de openbare weg geparkeerd:

2627 xx | Rijnweg | aanhanger zonder kenteken.

Het is verboden om een aanhangwagen, trailer of een recreatievoertuig gedurende 3 achtereenvolgende dagen op de weg te parkeren. Het voertuig is inmiddels voorzien van een waarschuwingssticker. Voor 27-09-2017 moet aan de overtreding een eind zijn gemaakt door verwijdering van het voertuig van de openbare weg. Is dit dan niet gebeurd, dan is de gemeente genoodzaakt dat te doen en worden gemaakte kosten verhaald op de eigenaar. Met vragen kunt u contact opnemen met de KCC, telefoon 14015.

Belanghebbenden kunnen voor 01-11-2017 een bezwaarschrift tegen het besluit indienen bij het college van b&w, postbus 78, 2600 ME Delft, onder vermelding van 'bezwaarschrift'.

Omgevingsvergunningen

AANGEVRAAGD

2611 CM | Brabantse Turfmarkt 93 en 95 | het kappen van 2 bomen die om elkaar heen zijn gegroeid en hedera | kap | datum ingediend: 05-09-2017

2611 GT | Markt 6 | het realiseren van een terrasoverkapping | bouw, rijksmonumenten | datum ingediend: 12-09-2017

2611 HN | Hippolytusbuurt 22 | het wijzigen van het bestemmingsplan | strijdig gebruik gronden/bouwwerken met RO | datum ingediend: 12-09-2017

2611 XD | Koningsplein 26 | het graven van monumentale bomen | strijdig gebruik gronden/bouwwerken met RO | datum ingediend: 12-09-2017

2612 BJ | Sabangstraat 11 | het plaatsen van een dakopbouw en een constructieve doorbraak | bouw | datum ingediend: 13-09-2017

2612 CE | Brasserskade 50 | het realiseren van 4 zelfstandige woonunits | bouw | datum ingediend: 17-09-2017

2627 AT | Schieweg 85 | het vervangen van gevelbeplating tbv. Asbestsanering | bouw | datum ingediend: 07-09-2017

2627 AX | Faradayweg 13 | verzoek om vrijstelling bestemmingsplan mbt. milieucategorie koffiebranden | strijdig gebruik gronden/bouwwerken met RO | datum ingediend: 13-09-2017

2627 BA | Marconiweg 12 | het plaatsen van een vlaggenmast | bouw | datum ingediend: 08-09-2017

2628 AH | Rotterdamseweg 13 | het realiseren van twee geschakelde woningen | bouw | datum ingediend: 11-09-2017

26xx xx | gemeente Delft | het graven van proefsleuven tbv. onderzoek naar een tracé voor een mogelijk nieuwe warmtetransportleiding | aanleg | datum ingediend: 13-09-2017.

VERLEEND REGULIER

2611 ES | Jacob Gerritstraat 4 | het wijzigen van winkel naar horeca | bouw, strijdig gebruik gronden/bouwwerken met RO, monumenten gemeentelijke verordening | datum verleend: 18-09-2017

2611 HE | Oude Delft 245 | het aanpassen van de woning | bouw, rijksmonumenten, monumenten gemeentelijke verordening | datum verleend: 18-09-2017

2611 PE | Kantoorgracht 9 | het vervangen van houten panelen aan de voorzijde van de opbouw | bouw | datum verleend: 14-09-2017

2612 GH | Floresstraat 3 | het realiseren van een dakopbouw | bouw, strijdig gebruik gronden/bouwwerken met RO | datum verleend: 18-09-2017

2613 CC | De Vriesstraat 66 | het realiseren van een dakkapel aan de voorzijde | bouw | datum verleend: 18-09-2017

2613 DJ | C. Fockstraat 118 | het doorbreken van een dragende muur in de keuken | bouw | datum verleend: 15-09-2017

2613 VG | Warmoezierstraat 3 | het verwijderen van de draagmuur tussen de woonkamer en de keuken | bouw | datum verleend: 18-09-2017

2624 EG | Papsouwselaan 210 | het verbouwen en uitbreiden van supermarkt Ozhalk | bouw | datum verleend: 15-09-2017

2624 KE | Roland Holstlaan 917 | het plaatsen van een herkenningsbord | bouw | datum verleend: 11-09-2017.

VERLENGDE BESLISTERMIJN

2611 NR | Doelenstraat 31 | het plaatsen van een opbouw | bouw, strijdig gebruik gronden/bouwwerken met RO | beslistermijn is met maximaal 6 weken verlengd, nieuwe beslisdatum: 27-10-2017

2629 HN | Cyclotronweg 67 | het plaatsen van 2 lichtreclames op het dak | bouw | beslistermijn is met maximaal 6 weken verlengd, nieuwe beslisdatum: 26-10-2017.

GEWEIGERD REGULIER

2628 JR | Prof. Krausstraat 71B | het kappen van 6 bomen en het snoeien van 1 boom | kap | datum geweigerd: 13-09-2017.

INGETROKKEN AANVRAAG

2611 XH | Nieuwe Plantage 16 | vergunning brandveilig gebruik | brandveilig gebruik | datum ingetrokken: 11-09-2017.

BUITEN BEHANDELING GESTELD

2612 BJ | Sabangstraat 11 | het plaatsen van een dakopbouw (nokverhoging) en het maken van een constructieve doorbraak op de begane grond | bouw | datum buiten behandeling: 11-09-2017.

Meldingen

SLOOPMELDINGEN

2613 NK | Frank van Borselenstraat 97 | het saneren van asbest | datum ingediend: 13-09-2017

2613 PW | Graswinckelstraat 38 | het verwijderen van de schutting waarin asbest is verwerkt | datum ingediend: 11-09-2017

2614 GN | Landsteinerbocht 3 | het saneren van asbest | datum ingediend: 16-09-2017

2614 XN | Van Kinschotstraat 96 | het saneren van asbest | datum ingediend: 18-09-2017

2627 AT | Schieweg 85 | et vervangen van gevelbeplating en asbest sanering | datum ingediend: 07-09-2017.

BOUWMELDING

2614 KE | Kastanjewetering 38 | dakkapel/overkapping | datum ingediend: 11-09-2017.

MELDING BRANDVEILIG GEBRUIK

2624 RZ | Poptahof Noord B | brandveilig gebruik | datum ingediend: 12-09-2017.


Formele publicatie


De formele publicatie van algemeen verbindende voorschriften (verordeningen) en kennisgevingen gebeurt digitaal in een Gemeenteblad op www.officielebekendmakingen.nl.

Op www.delft.nl/bekendmakingen vindt u directe links naar deze bekendmakingen van de gemeente Delft, en hoe u beroep en bezwaar kunt aantekenen. Melding doen of omgevingsvergunning aanvragen? Dat kan via www.omgevingsloket.nl.

De vernieuwde Nissan Qashqai zet het verkoopsucces door

Marie-Lise Zeeuw, Frans van Wijk, Ruud Oosterveen en Yannick Rietveld bij de vernieuwde Nissan Qashqai (foto: ML)

WATERINGEN – De Nissan Qashqai is sinds 2007 op de markt. Het is de ultieme Crossover van dit Japanse automerk. De Qashqai is verreweg het meest verkocht in het Crossover segment en is daarmee het succesnummer van Nissan.

Al zijn ze nog zo succesvol, gemiddeld krijgt een automodel om de vier jaar een facelift. Ook de Nissan Qashqai ontkwam hier niet aan. Dat betekent dat de Nissan Qashqai een vernieuwde modernere belijning heeft gekregen, de wel bekende 'facelift'. "Het interieur van de Qashqai heeft een nog luxere afwerking gekregen en is voorzien van nog meer veiligheidssystemen", zegt Marie-Lise Zeeuw van de directie van Zeeuw & Zeeuw in Wateringen. "Vooral de nappa lederen bekleding valt meteen op en het sportieve D-vormige stuurwiel voor meer rijcomfort. Aan de buitenkant is het Nissan-logo achter glas in de neus opvallend. Dit nieuwe logo zal voortaan op alle nieuwe Nissan-modellen worden toegepast. "Het zogenaamde V-motion design front", vertelt Marie-Lise. "De veiligheidsuitrusting in de Qashqai was al groot, maar is in de nieuwste versie nog verder geperfectioneerd en uitgebreid." De vernieuwingen van de Nissan Qashqai nog even op een rijtje: het aangescherpte design, het interieur toont kwalitatief nog hoogwaardiger, de rijprestaties zijn verder ontwikkeld door onder meer verbeterde stuurprecisie, trilling-reductie, verbeterde geluidsisolatie interieur en Nissan heeft nieuwe intelligente mobiliteitstechnologieën toegevoegd. "De nieuwe Qashqai is vanaf begin 2018 ook leverbaar met ProPilot, Nissans technologie voor autonoom rijden", zegt Marie-Lise. ProPilot kan het sturen, accelereren en remmen op een rijbaan van de snelweg overnemen. Het is gebaseerd op drie systemen, Lane Keep Assist, Intelligent Cruise Control en Traffic JamPilot. Het systeem is heel eenvoudig in te schakelen met een knop op het stuurwiel. "Nieuw voor de Qashqai is ook de Stand Still Assist (SSA) die onder meer voorkomt dat de auto in een file of voor het stoplicht ongemerkt naar achteren rolt, met aanvullingen als Hill Start Assist (HSA), zodat je nooit meer zelf de welbekende 'hellingproef' hoeft uit te voeren.
De nieuwe Nissan Qashqai behoudt de in 2014 verkregen vijf sterren Euro NCAP veiligheidsranking. "De Qashqai is er al vanaf 26.690 euro en is nu verkrijgbaar met een introductiekorting van maar liefst 1.000 euro", gaat ze verder. "En dan is er ook nog de 1.000 euro extra inruilpremie!"
Breng een bezoek aan de showroom in Wateringen of Zoetermeer, waar Marie-Lise Zeeuw of één van de verkopers u alles over de nieuwe Nissan Qashqai kunnen vertellen.

Zeeuw & Zeeuw
's-Gravenzandseweg 14
2291 PE Wateringen
(0174) 63 80 60

Platinastraat 47
2718 SZ Zoetermeer
(079) 750 50 25
www.zeeuwenzeeuw.nl
www.nissanwinkel.nl

Autobedrijf EDA de Heus BV: uw partner in mobiliteit

Het pand van EDA de Heus op bedrijventerrein SchieOevers.

DELFT – EDA de Heus is een universeel autobedrijf dat onderdeel uitmaakt van Bosch Car Service. Het bedrijf staat onder leiding van Aad van Winden en de werkplaats wordt geleid door Paul van Winden.

"Met tien medewerkers wordt dagelijks gewerkt aan de kwaliteit en eisen die onze klanten van ons bedrijf verwachten!", zegt Aad van Winden.
Bosch Car Service, dat is een garantie voor de beste kwaliteit. In de werkplaats wordt namelijk gewerkt met louter onderdelen van A-merken. Bovendien is alle apparatuur van Bosch dermate goed, zodat de garantieregelingen ruimschoots kunnen worden gewaarborgd. "Onze speerpunten zijn verder, dat de korte lijnen naar onze leveranciers èn klanten voor een adequate afhandeling zorgen", legt Aad van Winden uit. "En niet minder belangrijk, we geven altijd duidelijkheid in noodzaak en kosten van de betreffende reparaties."
In de werkplaats van EDA de Heus worden allerhande reparaties en onderhoud uitgevoerd aan alle merken auto's van zowel particulieren als bedrijven. Uitlijnen vindt plaats met de modernste apparatuur, zelfs voor collega auto- en schadebedrijven. "Ook doen we vanzelfsprekend de APK voor particulieren, leasemaatschappijen en collega-bedrijven", legt Van Winden uit. "De diensten in de werkplaats omvatten verder de aircoservice en de bandenservice, inclusief de zomer- en winterbandenwissel."
Inclusief mogelijkheid van opslag bandenset. Zeer specifiek voor Delft en omstreken is er GlasGarage Delft en uiteraard heeft EDA de Heus een prima verkoopafdeling.

EDA de Heus
Schieweg 63
(015) 261 81 81
www.edaheus.nl
info@edaheus.nl

Super Saturday bij Ardea Auto

De Ford C-Max, ook een auto die centraal staat tijdens Super Saturday.

REGIO – De verkoopadviseurs van de zestien showrooms van official Ford-dealer Ardea Auto rollen de rode loper uit en strooien met voordeel tijdens de halfjaarlijkse Super Saturday. Op zaterdag 30 september a.s. is het weer zo ver.

Op meer dan vierhonderd nieuwe Fords uit de geregistreerde voorraad van Ardea Auto wordt tot meer dan 4.000 euro voordeel geboden! Alléén tijdens Super Saturday!
Om alle kopers voldoende tijd te geven om zich in de showroom te oriënteren, te kijken, te vergelijken en om zaken te doen, zijn er tijdens Super Saturday verruimde openingstijden. Jim van Dommelen, directeur bij Ardea Auto: "Al om acht uur in de ochtend worden de deuren van de showrooms geopend en worden bezoekers verwelkomd met een vers kopje koffie met iets lekkers daarbij. De eendaagse verkoopshow gaat door tot zes uur in de middag, dus wie geïnteresseerd is, heeft liefst tien uren de tijd om te overwegen welke nieuwe Ford de deal van het jaar gaat worden!"
Het voordeel geldt op alle nieuwe, uit de voorraad afkomstige Ford-modellen uit de personenwagenrange, te beginnen met de Ford Ka+. Die is een stuk groter en 'meer auto' dan zijn voorganger, de Ford Ka. Ook op de nieuwe Ford Fiesta is volop voordeel te behalen, tot wel 2.920 euro toe. Er zijn van het model 16/17 enkele automaat-versies beschikbaar met waanzinnig voordeel, tot wel 3.600 euro!
Naast veel voordeel en een Navigation-Pack wordt op de B-Max - in luxe Titanium-uitvoering! - en de C-Max Titanium en de EcoSport zelfs een sportieve E-bike cadeau gegeven. Op is op! Ook op de sportieve Kuga is veel voordeel te behalen, tot wel 4.000 euro.
Wie echt volledig geïnformeerd naar de Super Saturday wil komen, wordt met klem aangeraden om in de week van de show www.ardeaauto.nl te bezoeken.
"Daar vindt men alle informatie over alle actiemodellen, die direct uit de Ardea-voorraad geleverd kunnen worden", aldus Van Dommelen.
Ook vindt men hier de scherpe Private Lease-tarieven voor de verschillende modellen. En wie maximaal voor het voordeel gaat: op een select aantal nieuwe Ford-modellen biedt Ardea Auto alleen tijdens Super Saturday zelfs een extra korting aan van 800 euro bovenop al het andere voordeel!
Tenslotte is er ook een ruim aanbod aan gebruikte wagens met garantie, waarvoor ook aantrekkelijk voordeel geldt! Uitsluitend tijdens Super Saturday op zaterdag 30 september!

Ardea Auto
www.ardeaauto.nl

Gereedschapmuseum Mensert: al 25 jaar een soort Ark van Noach voor de bouwwereld

Willem (links) en Gerrit (rechts) Mensert geven het goede voorbeeld. 'Als ik iemand met een ijzeren hamer op een beitel zie slaan; daar erger ik me aan', zegt Willem. (foto: Jesper Neeleman)

DELFT – In Gereedschapmuseum Mensert druipt de liefde voor het vak bijna letterlijk van de muren. Die ene keer in de maand dat het open is lopen bezoekers de deur niet plat, maar daar is het de familie Mensert ook niet om te doen.

Door: Jesper Neeleman

Dat blijkt wel als de gebroeders Willem en Gerrit ons rondleiden. Ze werkten een leven lang in de bouw. Willem is gestopt met werken, maar is verlaat. Hij had nog een klusje. Z'n handen verraden dat hij niet stil zit. Het zijn onvervalste blote mannen klauwen vol eelt, smeer en andere getuigen van klusprojecten. Op z'n schoenen – met stalen neuzen – restanten witsel. Willem is een man van de praktijk.
Dat blijkt wel tijdens de rondleiding. Al gauw blijkt het gereedschapmuseum, anders dan de openingstijden misschien doen vermoeden, geen klein hokje met wat oud gereedschap. Ja, gereedschap is er in overvloed, maar alles is keurig en overzichtelijk gepresenteerd. "We zijn elke eerste zaterdag van de maand open", vertelt Gerrit. "Dan komen er vijftien tot twintig bezoekers. Meestal mensen die in het vak hebben gezeten. Ze vinden die nostalgie hier zo leuk. Die oude gereedschappen. Dan komen soms mooie verhalen. Anekdotes, die niet altijd goed afliepen."

Ruim honderd jaar
De familie Mensert eet, drinkt en slaapt de bouw. Al ruim honderd jaar. En de mannen hadden één ding gemeen. Ze waren zuinig op hun gereedschap. Die werden na overlijden overgedragen aan de zonen. Die er ook weer zuinig op waren. Dus is in het museum onder meer een schaaf uit 1785 te zien. "Daar heeft onze opa nog mee gewerkt", zegt Willem. En waar de gemiddelde Nederlander niet warm wordt van een schaaf, worden de mannen dat hier wel. "Wij zijn schavengek. Met zo'n simpel stuk gereedschap maakten ze vroeger de mooiste dingen. We vinden het belangrijk dat vandaag de dag aan iedereen te kunnen laten zien." Piet Mensert, de huidig directeur van Aannemersbedrijf Gebr. Mensert, knikt instemmend. "Tegenwoordig gaat alles snel en machinaal. Het echte ambacht sterft steeds meer uit."
Gelukkig is er het gereedschapmuseum, dat komende maand haar 25-jarig jubileum viert. Het museum is een soort Ark van Noach voor de bouwwereld. Van het roerhoutje van de Gamma van nu tot de meest futuristisch ogende gereedschappen uit de achttiende eeuw: het ligt er. Gerrit blijkt een passie voor gereedschap van Stanley te hebben. Hoe kun je hier een passie voor hebben? "Loop maar mee", antwoordt hij. Hij toont eerst wat schaven van gewonere merken. Dan die van Stanley. "Zie je dat? Schaven zijn altijd functioneel. Stanley maakte ze functioneel èn mooi. Ze gebruiken veel meer tierelantijntjes en zo." Dus ging hij ze verzamelen. Lachend: "Ik ben er alleen een beetje ver in doorgeslagen."
De mannen erfden, kochten, maar kregen ook veel van particulieren en bedrijven. Het museum begon 25 jaar geleden met de presentatie van wat oude familiestukken. "Maar het was toen net of je hier bij een ijzerhandel binnenstapte", zegt Willem. Al gauw kwam het museum in de krant en meteen daarna kwamen Jan en alleman er met spullen langs. De presentatie werd steeds beter en professioneler. "We gingen bijvoorbeeld diorama's maken." Het museum omvat nu verschillende delen en ruimtes, zoals de werkplaats van de schilder, de timmerman en de metselaar. "Het is gigantisch uit de hand gelopen", zegt Willem. "We hebben hier de meest uiteenlopende gereedschappen. Echt een museale collectie. En we kunnen er ook nog mee overweg. Ik zeg altijd: kannie bestaat niet. Formules en zo, of oude dakspanten, dat vind ik prachtig. Ik sta er ook weleens van versteld hoeveel we krijgen. Dan komt er plots een oude baas langs met een schaaf uit 1870. Dan ga ik helemaal uit m'n dak." Willem praat enthousiast verder over een kuikenborensetje, een papagaaienbek, een duivelverjager, een ezelsrug en een melkmeisje. "En kijk dit nou. Dat komt uit 1785. Een doodgewoon rotschaafje, misschien, maar ik vind dat hartstikke leuk. Het geeft me rust als ik hier ben. En ik ben er best trots op."
We komen aan bij de presentatie van honderden glassnijders. "Gekregen van een meneer uit Zwolle, die hier regelmatig kwam. Ik had er 25, hij ietsje meer. Toen hij verhuisde mochten we alles hebben. Omdat hij ons het beste museum van Nederland vond. Heeft ie hier nog eens een dag voor deze kast gezeten. Helemaal in z'n nopjes." Gereedschappenmuseum Mensert is elke eerste zaterdag van de maand geopend van 11.00 uur tot 17.00 uur.

Oud-Papualeider Nicolaas Jouwe (93) overleden

Vader en zoon Nicolaas (rechts) en Nico (links) Jouwe in Nicolaas Jouwe’s huis in de Poptahof, kort voordat hij definitief richting het oosten trok. (foto: archief) Foto: Jesper Neeleman

DELFT - In Jakarta is op 93-jarige leeftijd na een kort ziekbed oud-Papoealeider Nicolaas Jouwe overleden. Hij kampte de laatste tijd met een verslechterende gezondheid.

De Papoea's zijn de oorspronkelijke bewoners van het eiland Nieuw-Guinea, waarvan de westelijke helft tot 1962 deel uitmaakte van Nederland. Nicolaas Jouwe was destijds lid van de Nieuw-Guinea-raad, het parlement dat door Nederland was opgericht. Hij was een van de Papoea-voormannen die na de overdracht van Nederlands Nieuw-Guinea aan Indonesië streed voor de onafhankelijkheid van dit gebiedsdeel. Het conflict rond die overdracht staat bekend als 'de Nieuw-Guinea kwestie'. Jouwe was in 1961 de ontwerper van de Morgenster de vlag die voor de Papoea's nog steeds het symbool is van het streven naar onafhankelijkheid. Om deze reden is het in Indonesië verboden deze vlag te hijsen.
Nicolaas Jouwe woonde sinds 1963 met zijn gezin in Delft. Vanuit Delft voerde hij op vreedzame wijze strijd voor een onafhankelijk West-Papoea. Het gebied maakt onder de naam Papoea tot op de dag van vandaag, als meest oostelijke provincie, deel uit van Indonesië.
In 2009 reisde Jouwe op uitnodiging van de Indonesische regering naar Jakarta, het land waar hij tot die tijd persona non grata was. Hij voerde daar, tot ieders verrassing, op 87-jarige leeftijd besprekingen, onder andere met president Yudhoyono, om de dialoog tussen Jakarta en de Papoea's te helpen verbeteren. Het was een bijzondere reis. "Mijn vader hield een toespraak in zijn eigen taal", vertelde zijn zoon Nico Jouwe toentertijd in Delft op Zondag. "Mensen stonden te huilen, het is ongelooflijk hoeveel het voor hen betekende. Jong, oud, iedereen stond te stralen omdat hij er weer was. Velen hadden nooit gedacht dat dit zou kunnen, dat Indonesiërs het zouden toestaan dat hij terugkwam. Ook voor mij was het ongelooflijk om te zien hoe mijn vader wordt vereerd. Hij wordt op handen gedragen, bijna letterlijk. Ook door de Indonesische president werd hij met alle égards ontvangen. Hier in de Poptahof valt hij misschien niet op omdat hij er al zo lang woont, daar wordt hij groots door de president ontvangen. Maar hij is heel bescheiden. Hij doet net of het niet uitmaakt."
In vervolg op die reis verhuisde Nicolaas Jouwe in 2010 naar Jakarta met als doel om zich uiteindelijk in zijn geboorteland te vestigen.

Enkele reis
Delft op Zondag sprak aan de vooravond van zijn 'enkele reis' naar zijn geboortegronden, in 2009, uitgebreid met Nicolaas Jouwe. Het was, vertelde hij toen, 'een diep verlangen om weer terug te gaan'. "Ik wil daar sterven", zei Nicolaas Jouwe. De gezondheidszorg was er minder, besefte hij, maar hij maakte zich geen zorgen. Mantelzorgers genoeg. Bovendien: "Ik heb van huis uit geleerd dat de zon de grootste medicijnman is van ons." Door allerlei omstandigheden kwam die laatste stap naar zijn geboorteland er niet. Hij bleef hij tot aan het eind wonen in Jakarta. Hij wordt in zijn geboortedorp Kayu Pulau begraven.

iQ Events neemt schaatsbaan over van Nota Bene

DELFT - Na zeventien jaar neemt het in Delft gevestigde iQ Events de organisatie van Winters Delft over van Robin Verschoor en zijn team van Nota Bene. Sinds 2000 organiseerde Nota Bene de tijdelijke schaatsbaan in Delft, voor het laatst op de Schoemakerplantage. Doordat iQ Events de exploitatie overneemt zijn de inwoners van Delft weer verzekerd van jarenlang schaatsplezier. Sinds 2000 organiseerde Nota Bene de tijdelijke schaatsbaan in Delft. Schaatsbaas Robin Verschoor draagt nu het stokje over: "Zeventien jaar hebben we de schaatsbaan met veel plezier en met inzet van velen georganiseerd", reageert Verschoor. "Binnen de huidige profilering van Nota Bene ligt de focus op marketing en communicatie. Daar past de schaatsbaan minder goed in. We zijn blij dat we in iQ Events een goede, professionele én Delftse partij hebben gevonden die het evenement van ons overneemt." Imre van Leeuwen van iQ Events geeft aan te willen groeien in het organiseren en exploiteren van grootschalige publieksevenementen. "En de schaatsbaan in Delft past perfect in deze strategie", zegt hij. "Met z'n 100.000 bezoekers is het een zeer aantrekkelijk en belangrijk evenement voor de stad. Fantastisch dat we het stokje kunnen overnemen van Robin en zijn team. Ons eerste doel is nu het vinden van een geschikte locatie. Zodra daar meer duidelijkheid over is, gaan we graag in gesprek met enthousiaste ondernemers in de stad, zodat we er met elkaar een schitterend evenement van kunnen maken."

Koel- en vrieswagen voor Voedselbank warm onthaald

Vertegenwoordigers van de drie Delftse Lions clubs en vrijwilligers van de Voedselbank zijn zeer tevreden met het resultaat van de jubileumacties: een koel- en vrieswagen voor de Voedselbank.

DELFT – Voedselbank Delft verricht al sinds 2004 nuttig werk door voedselpakketten te verstrekken aan Delftenaren die dit goed kunnen gebruiken. Met koel- en vriesproducten was het dertien jaar lang behelpen. Tot deze zomer.

Door: Jesper Neeleman

Het vervoeren van een komkommer is niet ingewikkeld. Met ingevroren vlees komt er al een stuk meer bij kijken om dit verantwoord van A naar B te brengen. En dat terwijl deze producten steeds vaker aan cliënten van Voedselbank kunnen worden verstrekt. Dat is te danken aan de supermarkten van Jumbo, PLUS, Aldi, Albert Heijn en Makro. Deze supers vriezen hun vlees kort voordat de houdbaarheidsdatum is bereikt in, zodat het nog twee maanden houdbaar is. Daarna wordt het aan cliënten van de Voedselbank verstrekt èn hoeft het niet te worden weggegooid.
Met koelboxen werden deze producten zo goed en kwaad als het kon vervoerd en verplaatst. Dat is niet meer nodig. Voedselbank Delft heeft onlangs een fraaie tweedehands koel- en vrieswagen kunnen aanschaffen. Die is grotendeels bekostigd door de drie Delftse Lionsclubs. Die vieren dit jaar het 100-jarig jubileum van de wereldwijde Lions-organisatie. En speciaal voor die gelegenheid organiseerden de drie clubs, Lions Club Delft, Lions Club Delft Princestad en Lions Club Antoni van Leeuwenhoek, verschillende acties om geld in te zamelen, onder meer voor de nieuwe koelwagen van de Voedselbank. Begin deze maand spinden ze op de Markt, de opbrengst daarvan was voor de Vakantiebank. Vorig weekend nog hadden ze een Doe Dag en een galadiner in het Armamentarium. "Het was fantastisch om te merken hoeveel partijen hun betrokkenheid toonden bij onze acties. We hebben hele leuke reacties gekregen", zegt Kees Willemse, voorzitter van Delft Princestad en initiatiefnemer van de 100-jaar viering in Delft. Een jaar lang waren ze druk met de voorbereiding, maar het resultaat mag er zijn. Tevreden kijken Lions-leden en Voedselbank-vrijwilligers vrijdag naar het eindresultaat: een koel- en vrieswagen waar de Voedselbank en haar cliënten nog jarenlang plezier van zullen hebben. De zijkanten zijn door RODI sign & print voorzien van logo's van enkele grote sponsors van de wagen. "Van oudsher zijn onze serviceclubs al betrokken bij de Voedselbank Delft", vervolgt Willemse. "De Voedselbank is één van de meest basale instituten die hulp bieden in Delft. Het was voor onze drie clubs een voor de hand liggend goed doel om onze jubileumacties aan te verbinden. Het is uniek dat we dit met drie clubs hebben gedaan en het voelt goed dat het tot een fantastisch resultaat heeft geleid."
Ook Voedselbank-voorzitter Hans Mosterd is er blij mee. "Geweldig dat we nu op een goede manier onze koel- en vriesproducten kunnen vervoeren", zegt hij. De wagen wordt sinds afgelopen zomer al dagelijks gebruikt om de koelproducten bij supermarkten op te halen. Ideaal en eigenlijk onmisbaar. "Zeker op warme dagen. Dankzij de Lions clubs en de vele inwoners en ondernemers die hun acties hebben ondersteund kunnen we koel- en vriesproducten de komende jaren uitstekend vervoeren."

Het extreme wordt gewoon

De daktuin van de parkeergarage van het Hoogheemraadschap van Delfland, aan de Phoenixstraat: een voorbeeld dat navolging verdient. Foto: Geert van Grootveld

DELFT – Delft is de stad van innovatie, maar veel daarvan ontgaat het grote publiek. Geert van Grootveld wil dat veranderen. Voortaan trakteert hij de lezers van Delft op Zondag maandelijks op feitjes over het gelukkige huwelijk tussen Delft en innovatie.

Door: Geert van Grootveld

Aan het einde van de zomer is het zeewater op zijn warmst. Bij warm water verdampt er meer water dan bij koud water. En warme lucht kan ook meer water opnemen. De lucht raakt verzadigd met waterdamp. In de herfst waait het ook vaker vanuit de zee naar het koelere land. Daar gaat het water condenseren. Het gaat regenen. De regen valt vooral in de kustgebieden. Des te langer de wind uit het westen waait, des te langer zal het boven land regenen. Maar ook des te warmer het zeewater is, des te heftiger worden de buien. Er wordt dan immers door de lucht meer water opgenomen. En door de klimaatverandering wordt het zeewater alsmaar warmer. Vooral in het gebied waarin Delft ligt zal het nu en in de toekomst in de nazomer en in de herfst harder en langduriger regenen. Er kunnen ook krachtige wervelwinden, windhozen ontstaan, zoals recentelijk in 's Gravenzande.
We hebben dit de laatste weken allemaal meegemaakt. Op 8 september is er in ons gebied op sommige plekken meer dan 50 millimeter regen gevallen. Dit is meer dan de helft van wat normaal in de maand september valt.
De verstedelijking en daarmee ook het verhard oppervlak neemt toe. Het water kan daardoor niet makkelijk in de grond wegzakken. Het water hoopt zich op en zorgt voor veel overlast. Straten komen blank te staan. Viaducten en kelders lopen onder. Het rioolstelsel kan het niet aan en loopt over. De schade aan gebouwen en aan auto's neemt toe. Deze situatie zal zeker niet eenmalig zijn. Ook in volgende jaren zullen we hiermee geconfronteerd worden. Het extreme wordt gewoon.
Het is zaak dat we ons gaan aanpassen aan deze buitengewone omstandigheden. En iedereen kan hier zijn steentje aan bijdragen. Bijvoorbeeld door een regenton neer te zetten, wat tevens leidt tot een besparing van drinkwater. Of door tuintegels in te wisselen voor plantjes. Of door een groen dak aan te leggen, zoals dat onder meer gebeurd is bij de bibliotheek van de TU Delft. Ook zal de spoortunnel aan de zuidkant een omvangrijk groen dak krijgen. Het is het vermelden waard dat het Hoogheemraadschap Delfland het goede voorbeeld heeft gegeven. Het kantoor in Delft heeft onlangs een forse renovatie ondergaan. De parkeergarage is voorzien van een daktuin. En in deze tuin is een zogenoemd infiltratiebed aangelegd. In dit bed wordt overvloedig regenwater opgevangen en het water wordt vervolgens langzaam aan de bodem afgegeven. Een soort van 'peak shaving'. Het vele water dat in korte tijd op een bepaald oppervlak valt, wordt gespreid over de tijd aan de bodem afgegeven. Een mooi voorbeeld dat navolging verdient.

Top-organist komt naar Maria van Jessekerk

Marco D'Avola, een componist, organist en pianist uit Sicilië, geeft zondag 1 oktober een concert in Delft.

DELFT – De Maria van Jessekerk is meer dan een kerk. Regelmatig zijn er concerten en andere activiteiten. Komende maand bereikt de serie orgelconcerten haar hoogtepunten.

Dat in de kerk aan de Burgwal een orgelconcert is, is niet zo bijzonder. Dat de Italiaanse organist Marco D'Avola hiervoor op 1 oktober naar Delft komt, wél. Organisatoren Eddie van den Engel en Rob Pieterse komen superlatieven tekort om deze organist te beschrijven. De man behoort tot de Champions League van organisten. "Zo'n man komt niet zomaar naar Delft", zegt Van den Engel. Dat is te danken aan Petra Veenswijk, de vaste organiste van de Maria van Jessekerk. Zij reisde hiervoor naar Sicilië en wist haar collega te overtuigen eens naar Delft te komen voor een concert. Zijn muziek zal in Delft geweldig klinken, weet Van den Engel wel zeker. "Elke orgel is uniek. Het Maarschalkerweerdorgel in onze kerk is bovendien prachtig afgestemd op de ruimte waarin die staat."
Marco D'Avola liet zijn kunsten niet op de minste plekken horen: St. Patrick's Cathedral in New York, Westminster Abbey en St. Paul's Cathedral in Engeland, La Madeleine in Parijs en de Gedachtnische Kirche in Berlin: hij kwam zag en speelde er. Zondag 1 oktober zal hij vanaf 15.00 uur in de Maria van Jessekerk werken uit de Italiaanse romantiek ten gehore brengen. Ook speelt hij eigen composities. De toegang is vrij, wel is er een na afloop een collecte. Zie voor meer informatie de website www.veenswijkorgel.nl.

Oud-basketballer Toon van Helfteren blikt terug

Toon van Helfteren heeft op ons verzoek een relikwie uit de goede oude tijd gezocht. 'In Amerika zou zoiets in een museum hangen. Ik moest er diep voor in een doos op zolder graven', zegt hij lachend. (foto: Jesper Neeleman)

DELFT - Wekelijks blikt Delft op Zondag met oud-sporters terug op hun carrière. Dit keer met de levende basketballegende Toon van Helfteren.

Door: Jesper Neeleman

De 66-jarige Delftenaar heeft een indrukwekkend palmares. Hij speelde 207 keer voor de nationale ploeg, is nog altijd recordinternational, werd landskampioen met Raak Punch, was in de jaren '90 enkele jaren bondscoach en staat ook vandaag de dag aan het hoofd van de nationale ploeg. Tegelijkertijd voelt hij zich niet te goed of te groot om ook de heren van DAS, die niet erg hoog spelen, te trainen en te coachen. De afgelopen decennia is DAS ook wel een stabiele factor in z'n leven. "Toen onze zoon en dochter 14 en 12 jaar oud waren en wilden gaan basketballen bij DAS, zat ik tijdens hun trainingen te wachten en te kijken. Dat heb ik twee keer gedaan en toen heb ik gevraagd of ze ook mocht begeleiden."

Gewoon op voetbal
Toon van Helfteren zat als klein jochie net als iedereen gewoon op voetbal. Dat was geen succes. "Ik was toen al de grootste. Kleinere voetballers draaiden om mee heen, waren wendbaarder." Op de HBS kwam hij via gymnastiekdocenten in aanraking met andere sporten. Eerste sloot hij zich aan bij een volleybalclubje. "Dat leek me leuker dan basketballen. Dan ren je alleen maar heen en weer, dacht ik." Verkeerd gedacht. "Basketbal bleek veel leuker dan verwacht. En het ging me goed af. In no time zat ik in een Nederlands jeugdteam." Daar was hij omringd door jongens die in de eredivisie uitkwamen. Dat wilde Van Helfteren ook wel. Basketbal werd vooral in de Randstad gespeeld. Rotterdam was vanuit zijn woonplaats Tilburg het meest dichtbij. "Maar Factotum Punch wilde me hebben."

Raak
Dus stapte de nog jonge Van Helfteren meerdere keren per week in de trein naar Delft. Hij speelde in een wel aardige eredivisieploeg. En toen werd het frisdrankmerk Raak sponsor. Die pompte geld in de club. Er kwamen Amerikaanse spelers. "Toentertijd behoorden we tot de top van Nederland. In het jaar 1975 werden we nationaal kampioen. We zijn vaak tweede en derde geëindigd, achter ploegen waar nog meer geld in werd gestoken, zoals Parker Leiden." Basketbal leefde in Delft. De stad hing vol met wedstrijdposters, de Delftse Courant schreef dagelijks over basketbal en Sporthal de Buitenhof zat bij wedstrijden van Raak Punch met gemiddeld 1500 toeschouwers helemaal vol. Er werden voor wedstrijden zelfs extra tribunes gebouwd. "Nog regelmatig spreken mensen me aan over die Raak Punch-tijd." Hoe het was daar deel van uit te maken? "Het leek alsof we op een wolk leefden. We deden dagelijks wat we het liefste deden: basketballen. We waren jong en we konden de hele wereld aan. Althans, we dachten de wereld aan te kunnen."

Feestjes
Raak Punch stond bekend om de feestjes. "Na elke wedstrijd was bij ons wel iets te doen en te beleven. Of we gingen de stad in, of we vierden feest bij iemand thuis. Het is zelfs gebeurd dat een ploeg die in Rotterdam moest spelen, op de terugweg een tussenstop in Delft maakte, omdat ze wisten dat er bij ons iets te beleven viel." De roerige jaren '70 gingen ook niet aan de mannen van Raak Punch voorbij. Vooral de Amerikaanse spelers maakten dankbaar gebruik van het feit dat in Nederland niet moeilijk werd gedaan over het roken van hasj en wiet. "Er werd toen wel wat afgerookt… Het waren echt feestjes zoals feestjes in die tijd werden gevierd. Als jongen uit Tilburg keek ik hier m'n ogen uit. Spijt is een groot woord, maar achteraf denk ik weleens dat ik te weinig genoten heb van die tijd. Een groot deel van die feestjes is wel langs me heen gegaan, omdat ik dan weer op tijd in de trein terug naar Tilburg moest."
Binnen de lijnen kwam na zeven vette jaren een eind aan de feestvreugde. Wat volgde waren vijf magere jaren. Maar een vaste kern met spelers als Jan Sikking, Jan Bruin, Pieter van Tuyl van Serooskerken en Eric van Woerkom bleef jarenlang bijeen. Van Helfteren bleef tot zijn 38ste aanvoerder van het Nederlands team en hij speelde tot zijn 39ste in de eredivisie. Daarna stortte hij zich op het trainersvak. Of hij het spelen zijn mist? Niet zo. "Als trainer zit je er ook er middenin. Maar dat onbezorgde dat je als speler hebt, dát mis ik wel."
De spelers van Raak Punch van toen zien elkaar tegenwoordig weer jaarlijks tijdens een reünie. Eén van de anekdotes die het altijd goed doet speelt zich in de magere jaren van de club, begin jaren '80. "Onze trainer was toen een keer afwezig, onze fysio verving hem. Tijdens de rust ging hij even wat flesjes water vullen. De teammanager wist dat niet en had de deur op slot gedraaid. Halverwege de tweede helft vroegen we ons pas af waar onze trainer eigenlijk was." Minder memorabel was zijn debuut voor Oranje. "Daar weet ik niets meer van. Ik zou moeten opzoeken wanneer dat was en tegen wie." Lachend: "Het waren ook zo veel interlands…"
Wat hij nooit zal vergeten, was die keer dat ze in Toronto een kwalificatietoernooi speelden voor de Olympische Spelen van 1976. "We speelden een fantastisch toernooi. Wonnen van Brazilië en Mexico. Ongekend. Maar de laatste wedstrijd tegen Tsjecho-Slowakije wonnen we niet. Dat blijft me dan wel weer bij. Ik heb een lange carrière gehad. Maar ik heb nooit de Spelen gehaald, terwijl we zo dichtbij waren."

Memorabel
Hij speelde basketbal in alle uithoeken van de wereld. Memorabel was ook de trip naar China. "De Chinezen kwamen allemaal tot ons middel. We waren daar echt een bezienswaardigheid. En voor ons was dat land en die cultuur een bezienswaardigheid. Alleen mensen die voor de regering werkten hadden een auto. Dus zag je daar duizenden en duizenden fietsen. En je hoorde steeds maar die fietsbellen rinkelen. As je daarop ging letten, werd je gek. We namen met de spelersgroep ook de moeite wat van die landen te zien. We maakten tripjes, bezochten bijzondere plekken. Dat mis ik weleens bij de huidige spelers." Tegelijkertijd wil hij het niet mooier maken dan het was. "Vaak kwam zo'n interland neer op een vliegreis, een busreis, een hotel, een sporthal, en weer terug."
Van Helfteren kijkt vooral terug op een prachtige tijd. "Ik heb zó veel gezien en meegemaakt, veel mensen leren kennen, ben op talloze plekken geweest. Dat probeer ik over te brengen op de jeugd van nu. Dat als je echt iets wilt en er tijd in steekt, dan kun je dat bereiken. Zorg dat je goed wordt, investeer in je zelf en je krijgt er heel veel voor terug."
Van Helfteren is het levende bewijs. Hij houdt echter niet zo van terugblikken, zei hij vooraf. "Ja, het was een fantastische tijd met Raak Punch", zegt hij, "Maar die komt niet meer terug. Het is geweest." Basketbal zal in Delft nooit meer zo leven zoals het begin jaren '70 deed, weet hij zeker. "De oude sporthal De Buitenhof is gesloopt en er kwam een kleinere hal voor terug. Sporthal Brasserskade is gesloten en DAS speelt nu in een nieuwe hal bij een scholengemeenschap. Een keurige hal, hoor, maar met veertig toeschouwers is het er vol. De club heeft geen eigen kantine meer en dus minder inkomsten. Hoe wil je daar ooit eredivisie gaan spelen? Ik vind het schandalig wat de gemeente Delft nog voor sport over heeft…"

AV'40 organiseert cursus hardlopen

DELFT - Atletiekvereniging AV'40 organiseert vanaf zaterdag 30 september een cursus waarin het beginners gaat begeleiden met hardlopen. AV '40 werkt hierin samen met de fysiotherapeuten van Actief en Gezond. Deelnemers worden tijdens de trainingen en interactief via de mail begeleid door gediplomeerde trainers. Om optimale begeleiding te kunnen bieden betalen zij 50 euro voor tien trainingen en de intake. Hiervoor kan AV'40 het trainingsschema en de begeleiding aanpassen aan jouw persoonlijke niveau, wensen en fitheid, maar train je wél gezellig in groepsverband. De cursus begint 30 september met een kennismakingsbijeenkomst en persoonlijke fittest. Vanaf zaterdag 7 oktober tussen 09.00 uur en 10.30 uur starten de trainingen. Tijdens de Houtloop, op zondag 17 december, lopen de deelnemers een 3.5 of 5kilometer-loop. Hierna is doorstroom naar de andere groepen mogelijk. Mail voor meer info en aanmelden naar wegatletiek@av40.nl.

Voetbal dit weekend

Zaterdag 23 september

Nootdorp – Swift (14.30 uur)
CSW - Vitesse Delft (14.30 uur)
Ariston '80 – Quick Steps (14.30 uur)
Naaldwijk - Schipluiden (14.30 uur)
Zwammerdam – DSVP (14.30 uur)
Concordia – TAC '90 (17.15 uur)
DHC – Oosterheem (17.00 uur)
DVC – Quintus (14.30 uur)

Zondag 24 september

MSC/Amslod – DHC (14.00 uur)
Den Hoorn – Delft (14.00 uur)
Concordia – Wippolder (14.30 uur)
RKDEO – GDA (14.00 uur)
Oliveo – VFC (14.00 uur)
Voorschoten '97 – DHL (14.00 uur)
Full Speed – Graaf Willem II Vac (14.00 uur)
Taurus – SEP (14.30 uur)

Studenten verbreken Nederlands record

Blijdschap bij de Delftse en Amsterdamse studenten. (foto: Bas de Meijer / HH) Foto: Bas de Meijer / HH

DELFT - Wielrenster Aniek Rooderkerken heeft vorige week zaterdag in de Nevadawoestijn met 121,5 kilometer per uur het Nederlands snelheidsrecord fietsen voor vrouwen verbroken en wint hiermee de World Human Powered Speed Challenge, een competitie met innovatieve fietsen en topsporters uit de hele wereld. Dit deed ze in de VeloX 7 van het Human Power Team, een aerodynamische hightech ligfiets ontworpen en gebouwd door studenten van de TU Delft en VU Amsterdam. Met de snelheid van 121,5 haalde ze op 0,3 kilometer per uur na net niet het wereldrecord, dat op 122 kilometer per uur staat. De studenten van wilden met het project laten zien dat de mens dankzij technische innovaties op eigen kracht sneller kan zijn dan de natuur.
De behaalde snelheid is extra bijzonder omdat ze daarmee dit doel hebben gehaald. De cheeta - het snelste landdier ter wereld - heeft een topsnelheid van 112 km/u, dat heeft Aniek Rooderkerken ruim overtroffen.

54 / 56