Delft op zondag

7 januari 2018

Delft op zondag 7 januari 2018


Alleen Delftse jeugd laat bomen links liggen

Hoewel het aanbod aan restafval volgens Avalex afgelopen week minder groot was, lijken deze containers aan de Coenderstraat toch vrij vol te zitten. Plaatselijke raddraaiers hebben Avalex alvast een handje geholpen met het verbranden van kerstbomen, rechtsonder in beeld. (foto: Jesper Neeleman)

DELFT – Delft en Rijswijk zijn de enige Avalex-gemeentes waar geen 50 cent wordt uitgekeerd per ingezamelde kerstboom. Dus lag de stad afgelopen week bezaaid met kerstbomen. Gelukkig vindt Avalex het geen probleem ze op te halen.

Door: Jesper Neeleman

Tot 2014 werd ook de Delftse jeugd nog beloond met 50 cent als ze de bomen van de straten halen en inleveren op een centraal punt. Het was voor veel kinderen een mooie activiteit in de buitenlucht die hen ook nog eens een zakcentje opleverde. Dat is niet meer. Dus leek de Delftse binnenstad woensdag wel een klein kerstdorp, met kerstbomen op alle straathoeken.
De gemeentes rondom Delft zien nog wel de voordelen van jeugdige hulptroepen, die overal 50 cent per boom krijgen. In de verschillende dorpskernen van Midden-Delfland konden de bomen donderdag worden ingeleverd. In Ypenburg kon dit woensdag al. Daar kregen kinderen bovendien 50 cent per 4 kilo vuurwerkafval. In Pijnacker-Nootdorp kunnen de bomen aanstaande woensdag worden ingeleverd. Deze gemeentes doen dit al jaren en zien vooral voordelen. Delft niet. "Tot nu toe staat de inspanning om dit te faciliteren niet in verhouding tot de winst die dit oplevert", laat een gemeentewoordvoerder weten. "We onderzoeken nog of door recente wijzigingen in de gemeentelijke organisatie het volgend jaar wellicht wel de moeite waard is om een dergelijke inzameling te organiseren. Wij gaan er vanuit dat onze huidige aanpak voor iedereen goed werkbaar is."

Zelf in actie
Vorig jaar werden Delftenaren verzocht zelf in actie te komen door de afgedankte boom zelf naar Avalex te brengen óf op te laten halen door het grofvuil. Weinigen namen die moeite. Dit jaar mogen we de bomen in Delft gewoon bij het restafval aanbieden. Met wel het dringende verzoek de bomen niet op, maar naast de metalen plaat van de ondergrondse container te leggen. Avalex neemt ze vervolgens mee op de eerstvolgende 'restafvalroute'. "Dit is voor Avalex geen 'probleem', omdat we gewend zijn dit te doen èn de logistiek hebben voor de inzameling en verwerking van kerstbomen", laat Avalex-woordvoerder Shari Helderman weten. "Dit kost inderdaad wel meer tijd en er zijn extra verwerkingskosten omdat de bomen met het restafval meegaan. In principe hoeven de wagens niet vaker te rijden. Vanwege de vakantieperiode is het restafvalaanbod niet overal extra groot. Maar waar nodig wordt met grotere wagens gereden."
Is het voor Avalex dan niet handiger als Delft net als omliggende gemeentes de jeugd bomen laat inzamelen? "Het is niet aan Avalex om die vraag te beantwoorden", stelt Helderman. "De gemeente Delft is verantwoordelijk voor het beleid van inzameling in haar gemeente. Avalex voert dit beleid uit." Hoeveel bomen het afvalverwerkingsbedrijf afgelopen week van de Delftse straten heeft gehaald, is niet bekend.

Verbrand
En wat gebeurt er eigenlijk met dit onbekende aantal ingezamelde bomen? Vanwege de hars en de dikte van de stam gaan ze niet op de grote hoop met GFT-afval. "Daarom moet een kerstboom bij het restafval", zegt Helderman. "Restafval kan niet worden gerecycled en wordt dus verbrand. Wel is het zo dat hout een relatief hoge calorische waarde heeft, waardoor er bij de verbranding relatief veel energie-terugwinning kan worden gegenereerd. Verbranding is dus niet zonder meer alleen maar 'slecht'."

Welkom 2018

DELFT - Het nieuwe jaar is begonnen. En we hopen natuurlijk dat het ook voor u een geweldig mooi nieuw jaar wordt, met veel geluk en gezondheid! Een nieuw jaar betekent ook weer nieuwe rondes en nieuwe kansen. En veranderingen. In de speciale bijlage Welkom 2018 blikken we dit weekend met organisaties, Delftenaren, bedrijven en de burgemeester vooruit op het jaar dat komen gaat. Wat verwachten, hopen en wensen zij? U leest het in de bijlage Welkom 2018.

Boksvereniging Delft blij met verhuizing naar Cultuurlab

Boksvereniging heeft zo'n 60 tot 65 actieve leden die wekelijks in de gymzaal van de Cornelis Musiusschool aan de Nassaulaan trainen. Die stek hadden ze per augustus 2018 moeten verlaten. De vereniging is blij al voor die tijd aan de slag te kunnen in het Cultuurlab.

DELFT – Voor Boksvereniging Delft kwam vorige week een einde aan ruim twee maanden van onzekerheid. De Delftse boksers moesten hun huidige trainingslocatie verlaten en zochten naarstig naar een nieuwe stek. Die hebben ze nu gevonden.

De boksers gaan vanaf 1 maart trainen in het Cultuurlab aan de Brabantse Turfmarkt. "We zijn hartstikke blij met deze oplossing", zegt trainer en bestuurslid Aldo Fulgheri. "We kunnen daar gebruik gaan maken van een mooie gymzaal op de eerste verdieping, van 10 bij 20 meter, met alle faciliteiten, zoals kleedkamer en opslagruimte."
Het vinden van een nieuwe stek ging niet zonder slag of stoot. Begin oktober hoorde Boksvereniging Delft via het geruchtencircuit dat de gymzaal van de Cornelius Musiusschool, waar ze nu gebruik van maken, zal sluiten omdat de school wordt verbouwd. Dat bleek te kloppen. "En ik geef ze geen ongelijk, hoor", zegt Aldo Fulgheri.
Alleen betekende dit wel dat de Delftse vuistvechters vanaf augustus dakloos zouden zijn. Stadsbelangen Delft stelde het college van B en W hierover schriftelijke vragen. Ook de vereniging zat niet stil. "We hebben vrijwel alle instanties benaderd", zegt Aldo Fulgheri. "We spraken met de gemeente, de Sportraad, benaderden ROC Mondriaan, de TU Delft, GGZ, maar nergens was in de avonduren plek voor ons. De druk op binnensportlocaties is in Delft enorm, zeker aan deze kant van de stad."

Niet afgewacht
Dat constateert ook de gemeente, blijkt uit de beantwoording van de schriftelijke vragen van Stadsbelangen. Delft gaat hiervoor oplossingen zoeken. Boksvereniging Delft heeft die oplossing niet afgewacht. "We kwamen gelukkig op het idee om eens bij het Cultuurlab binnen te stappen. We hadden daar een heel leuk gesprek met hun enthousiaste bestuur. Dat klikte meteen. We gaan daar vanaf 1 maart dus elke dinsdag- en donderdagavond trainen van 7 tot half 9 en op zaterdagochtend. We trainen doordeweeks iets eerder op de avond dan voorheen, maar dat is geen probleem."
En wat als het niet was gelukt? Dan was ook een verhuizing naar een gymzaal aan de Griegstraat nog een optie geweest. "Dat was ons aangeboden door de Laurentius Stichting. Die zaal is echter helemaal aan de andere van de stad, terwijl veel van onze leden in en rond de Wippolder wonen. We zouden zeker naar de Griegstraat zijn gegaan als dit niet was gelukt, maar nu kunnen we terecht in het Cultuurlab. Dat zien we helemaal zitten – en zij ook."

Meer passagiers voor Rotterdam The Hague Airport in 2017

DELFT - Een record aantal passagiers, bijna 1,8 miljoen, heeft in 2017 gebruik gemaakt van Rotterdam The Hague Airport.

Dit is een stijging van maar liefst 5,4 procent reizigers ten opzichte van 2016. Deze groei van passagiers wordt verklaard door het stijgende enthousiasme van regiopassagiers voor de bestemmingen via hun eigen luchthaven. De inzet van grotere typen vliegtuigen - zoals de Boeing 737-800 met ruimte voor 189 passagiers - in plaats van Boeing 737-700 met 149 passagiers en niet meer vliegtuigbewegingen, lagen aan de groei ten grondslag. De grote luchtvaart is in 2017 zelfs met 14 procent afgenomen. In Rotterdam bestaat zowel aandacht voor zakelijke bestemmingen (30 procent), als voor de ontwikkeling van zon-, zee- en sneeuwbestemmingen (70 procent). Vooral inwoners van Zuidwest Nederland vliegen graag voor hun vakantie via hun eigen luchthaven. Deze procentuele verdeling geeft bij de meeste luchthavens een vergelijkend beeld. Daarnaast is Rotterdam The Hague Airport belangrijk voor het verkeer met zogenaamde business jets en voor overheidsvluchten welke gefaciliteerd worden door het Jet Center. Ook maatschappelijk relevant verkeer, zoals de politie- en traumahelikopter, hebben een thuisbasis op de Rotterdamse luchthaven. Rotterdam The Hague Airport biedt de keuze uit ruim 40 bestemmingen en is 100 procent dochter van Schiphol Group.

Gezellig, lawaaiig en hier en daar een incident

Op de spoedeisende hulp in het Reinier zijn acht patiënten behandeld voor klachten gerelateerd aan de jaarwisseling.

DELFT - De nieuwjaarsnacht in het Reinier de Graaf ziekenhuis is rustig verlopen. Ook elders in het Delft was het relatief rustig.

Op de spoedeisende hulp in het ziekenhuis zijn na middernacht acht patiënten behandeld voor klachten die gerelateerd zijn aan de jaarwisseling. Dat zijn er drie minder dan vorig jaar. Vier van de acht patiënten werden behandeld vanwege vuurwerkletsel. Bij vier patiënten, drie vrouwen en één man, was sprake van een alcoholvergiftiging. Dat zijn er vier minder dan vorig jaar. Een van hen was onder de 18 jaar. Er was geen sprake van geweld tegen medewerkers.

Zoals altijd
Ook elders in Delft is de jaarwisseling rustig verlopen. De feestelijkheden op straat en het vuurwerk verliepen zoals altijd. Gezellig, lawaaiig en met hier en daar een incident, waaronder containerbrandjes. Aan het eind van de nacht was het op sommige plaatsen onrustig en moest de politie ingrijpen. Er waren geen autobranden en de vreugdevuren zijn veilig verlopen.

Fysiotherapie Voorhof is in 2018 meer open buiten kantoortijden

Het team van Fysiotherapie Voorhof staat ook in 2018 voor u klaar! (Foto: PR)

De therapeuten van Fysiotherapie Voorhof aan de Aart van der Leeuwlaan 10D zijn laagdrempelig, gastvrij en nemen de tijd voor je. In 2018 wordt de service, die toch al goed is, nog iets uitgebreid.

Per 1 januari wordt Pamela in 't Veld, die al enige jaren deel uitmaakt van het team van Fysiotherapie Voorhof, mede-eigenaar van de praktijk. "Een goede stap voor de toekomstbestendigheid van onze praktijk", vindt Wendy Lamet. Het is vooral een formele stap, dus veel gaan de cliënten van de praktijk daar niet van merken. "Ze gaat ook meer uren werken", voegt Wendy's collega Katja Baak er aan toe. "En dat betekent dat we nu een extra avond open kunnen zijn." Het is al langere tijd mogelijk om op dinsdagavond af te spreken, maar vanaf januari komt ook de maandagavond erbij. "Bovendien begint Pamela altijd vroeg", aldus Katja. "Op woensdag en vrijdag kun je vanaf 7.00 uur afspreken. Daarmee kunnen we in 2018 dus meer mogelijkheden buiten kantoortijd bieden en we hebben gemerkt dat onze cliënten dat zeer waarderen. En Pamela wordt door het team en ook door de cliënten gewaardeerd, niet alleen om haar kundigheid, maar ook haar vrolijkheid en vriendelijkheid"

Ontspannen sfeer
Het complete team van Fysiotherapie Voorhof bestaat uit Wendy Lamet, Katja Baak, Hanneke Smit en Pamela In 't Veld. . De vier dames bieden met elkaar een breed scala aan behandelingen. Naast reguliere fysiotherapie hebben zij namelijk ook verschillende specialisaties in huis, zoals oedeemtherapie, dryneedling, medical tape, oefentherapie en opbouw naar sport bij sportblessures, oefeningen voor bekkenbodemproblematiek (voor vrouwen én mannen) en steun- en sportkousen aanmeten. Ook is Fysiotherapie Voorhof aangesloten bij het ParkinsonNet, een netwerk waarin gespecialiseerde mensen zorg verlenen aan Parkinsonpatiënten. Zo is er twee keer per week een speciale oefengroep voor patiënten met dit ziektebeeld. "Behalve met onze specialisaties onderscheiden wij ons vooral in aandacht en sfeer", aldus Wendy. We nemen echt de tijd voor onze cliënten. We creëren een ontspannen sfeer, want dat is ook goed voor de behandeling."
Een laatste tip van het team van Fysiotherapie Voorhof: "Kijk goed naar de vergoeding Fysiotherapie voor 2018 en met name hoe veel fysiotherapiebehandelingen in uw aanvullende zorgverzekeringspakket vergoed worden.
Meer informatie? www.fysiotherapievoorhof.nl of tel. 015-2564038.

"We zijn een sportschool met een veilige, ongedwongen sfeer"

Enrico Brehm: "Bij onze sportschool kun je je op je gemak voelen." (Foto: EvE) Foto: Esdor van Elten

Veel mensen starten het nieuwe jaar met goede voornemens. U ook? Maak er dan dit jaar echt werk van en zie resultaat!

2018 Is het jaar om eindelijk die paar kilo af te vallen, uw conditie te verbeteren, fitter te worden of sterkere spieren te kweken. "Dan ben je hier aan het goede adres", zegt Enrico Brehm van Vital Fitness. "Bij ons kun je niet alleen aan je goede voornemens werken, wij helpen u er ook graag bij."

Sinds Enrico begin 2017 de sportschool aan de Beethovenlaan 230 overnam heeft hij met genoegen gezien hoe vele Delftenaren, met name uit Buitenhof en Tanthof, de weg naar Vital Fitness hebben gevonden. "We zien vooral een toename van vrouwen", benadrukt hij. "En dat beschouw ik als een groot compliment. Het betekent namelijk dat wij er hier in slagen een vertrouwde, veilige omgeving te bieden om te sporten. Bij onze sportschool kun je je op je gemak voelen. We zijn geen glamour bodybuilding sportschool, maar bieden plek voor iedereen. Ook ouderen kunnen hier bijvoorbeeld perfect sporten."
Vital Fitness biedt alle faciliteiten die je van een moderne sportschool mag verwachten. "We hebben een cardiogedeelte en krachtapparatuur. Je kunt hier trainen met losse gewichten of bezig zijn in onze functionele ruimte. Of je nu net begint of een gevorderde sporter bent, wij staan voor je klaar. Beginners helpen we graag met het opstellen van een persoonlijk trainingsschema en natuurlijk leggen we ook alle oefeningen goed en deskundig uit." De ondersteuning van de trainers kan desgewenst ook uitgebreid worden met voedingsadvies: "Bij onze voedingsdeskundige kun je een cursus volgen: in vijf weken afvallen en meer energie. De eerste groep met vijf deelnemers heeft de cursus net afgerond en de effecten zijn geweldig: één van de deelnemers is zelfs acht kilo kwijtgeraakt." Het geheim van dit succes zit volgens Enrico in het feit dat het niet hier om het zoveelste dieet gaat, maar om "gedegen voedingsadvies dat gericht is op het veranderen van je leefstijl. En dat werkt!" Dus dit jaar eens ècht werk maken van je goede voornemens? Loop dan eens binnen bij Vital Fitness. De eerste proefles is altijd gratis en er is altijd een abonnement dat bij jou past. Honderden Delftenaren gingen je voor!

Peet Schouten

Peet Schouten (53) werkte in het verleden als geluidsman regelmatig samen met André Hazes. Tegenwoordig is hij wekelijks als geluidsman op pad met zijn zoon Dré Hazes.

1. Waarom wilde je hier bij Starbucks langs de A13 op de foto?
"Hier spreken we meestal met Dré en zijn tourmanager Jarno af voordat we naar optredens gaan. Vorig jaar waren dat er 230. Onderweg hebben we altijd al de grootste lol. Dré is een normale, leuke en gezellige gast."

2. Wanneer wist je dat je geluidsman wilde worden?
"Dat is zo gegroeid. Toen ik 15, 16 jaar was, was ik overal te vinden waar muziek was en waar ze wel extra handjes konden gebruiken. Grote en kleine dingen. Ik had de mazzel dat ik via André Hazes zijn zoon al leerde kennen toen hij 3, 4 jaar oud was. Liep hij tijdens de cd-presentatie van z'n vader bij mij te klieren. Toen hij ging zingen, werd ik zijn vaste geluidsman."

3. Je hebt ook met zijn vader gewerkt. Hoe was dat?
"André had een vaste geluidsman, maar als die er niet was sprong ik bij. Het was altijd feest. Vooraf was hij altijd heel nerveus, terwijl hij werd getild door zijn fans. Heel bijzonder dat ik met allebei heb mogen werken. Het zou toch mooi zijn als die ouwe nu zag hoe zijn zoon het doet. Want als Dré op het podium staat dan gebeurt er wel wat."

4. Wat gebeurt er dan?
"Je kan natuurlijk de naam Hazes hebben, maar het moet wèl gebeuren. Dré Hazes heeft zijn eigen sound en doet het geweldig. Zijn eerste drie albums werden supergoed verkocht en er komt er komend jaar weer één. Na optredens kunnen we natuurlijk geen uren blijven, maar hij neemt wel altijd even de tijd met fans te spreken of op de foto te gaan."

5. Wat is je mooiste herinnering?
"Dat was het tv-programma de Beste Zangers van Nederland, op Ibiza. Hij zong daar 'Ik leef mijn eigen leven', bijna iedereen was aan het janken omdat het op de sterfdag van zijn vader was en hij won het programma. Daarna explodeerden de telefoons, niet normaal. De boekingen stroomden binnen. Het was voor ons allebei wel een dingetje."

6. Wat doe je verder zoal?
"Ik werk fulltime bij Westamp Geluid in Delft. We verhuren en repareren professionele geluidsapparatuur. Verder hou ik wel van vakanties. Vroeger ben ik ook veel met André en Dré op vakantie geweest. Vader en zoon zijn allebei super super fanatiek met spelletjes. Als André een keer van me won met golfen, dan vond ik de rest van de week overal het briefje terug met de uitslag erop. Tot vervelens toe. Wat ook mooi was, was dat we in Amerika eens naar een karaokebar gingen. Dan zong die ouwe een liedje. Niemand kende ons, maar al die Amerikanen en Engelsen braken daar dan de hele hut af, zo mooi vonden ze het. Toen kwam er, nadat hij een nummer had gezongen, eens een man naar ons toe, die André vertelde dat hij daar mee moest doen. Dan hadden we de grootste lol."

7. Als ik burgemeester van Delft was, dan...
"...zou ik de binnenstad wat toegankelijker maken voor de werkende mens. Ik kom overal in het land, maar zo'n situatie als in de autoluwe binnenstad van Delft maak ik nergens anders mee."

8.Van wie zou je nog weleens het geluid willen regelen?
"Ik zou niet weten van wie. Ik ben supertrots dat ik dit nu voor Dré Hazes mag doen."

9. Wat vind je het mooiste aan je werk?
"Elk dag is anders. Ik heb 20 jaar bij de Kabelfabriek gewerkt. Daar heb ik ook fijn gewerkt, hoor, maar soms deed ik de hele week precies hetzelfde. Dat is nu wel anders."

10. Wat wens je voor 2018?
"Gezondheid voor iedereen. En de rest komt altijd wel goed."

Extra weekje Winters Delft

Ook het team van Winters Delft is klaar voor nog een weekje winterpret.

DELFT - Op de schaatsbaan van Winters Delft bij Lijm & Cultuur gaat de winterpret nog even door. De schaatsbaan blijft een week langer open dan in eerste instantie de bedoeling was.

"De afgelopen weken waren een en al ijspret op de schaatsbaan", vertelt Imre van Leeuwen van organisator iQ Events. "En we zijn erg blij met het succes van onze eerste editie op het evenemententerrein van Lijm & Cultuur. De nieuwe locatie is goed aangeslagen bij de Delftenaren en bezoekers uit omliggende gebieden. De eerste twee weken zijn er vooral veel scholen langs geweest om met hun leerlingen te schaatsen. Tijdens de kerstvakantie hebben we een aantal mooie dagen gehad waarop het gezellig druk was op de schaatsbaan. We hebben de schaatsbaan, half januari, kunnen verhuren aan een Delfts bedrijf, voor een besloten evenement. Daardoor blijft het ijs een week langer liggen en kunnen we de baan dus op aangepaste openingstijden een week extra open houden."
Winters Delft is geopend tot en met zondag 14 januari, in plaats van zondag 7 januari. De baan is maandag 8 en dinsdag 9 januari open van 15.00 uur tot 21.00 uur, woensdag 10 januari van 13.00 uur tot 21.00 uur, donderdag 11 januari van 15.00 uur tot 22.00 uur. vrijdag 12 januari van 15.00 uur tot 22.00 uur en op zaterdag 13 en zondag 14 januari van 10.00 uur tot 22.00 uur. Meer info: www.wintersdelft.nl

Delft, twintig jaar geleden

DELFT - Twintig jaar geleden zagen de wereld en Delft er anders uit. Delft op Zondag blikt wekelijks terug op de editie van deze krant van twintig jaar geleden.

Deze week is dat de editie van zondag 4 januari 1998. De ongeveer vijfduizend Delftse moslims zijn dan net vier dagen bezig met de Ramadan, lezen we paginagroot op de voorpagina. Delft op Zondag kopt dat hun 'monden een maand op slot' gaan, maar dat valt wel mee, licht CDA-gemeenteraadslid Mehmet Aközbek toe, die tevens in de voorlichtingscommissie van de Sultan Ahmet Moskee zit. De dagen zijn kort begin januari. 'Dus als je 's morgens goed ontbijt dan red je het wel', vertelt hij. In de zomer is het beduidend lastiger overdag niks te eten.
Vanaf 1 januari wordt het treintaxivervoer in Delft niet meer verzorgd door Deltax, maar door Altax. Maandelijks maken in Delft 2200 treinpassagiers gebruik van de Treintaxi. Om met de treintaxi te rijden, kun je voor 7 gulden op het station een biljet kopen. Hiermee kun je vervolgens laten vervoeren naar adressen in Delft, Den Hoorn en Delfgauw.
Een eerdere oproep om foto's van je hond naar Delft op Zondag op te sturen, leidt tot een onophoudelijke stroom aan foto's van trouwe viervoeters die volgens hun baasjes allemaal gemeen hebben dat ze verschrikkelijk lief en leuk zijn. Delft op Zondag publiceert nog één keer een pagina met foto's van deze Delftse honden, met het verzoek nu geen foto's en teksten meer in te zenden.
Een probeerverpakking Nicotinell kostte 11 gulden 95, voor de entree van een paranormale avond moest 7 gulden 50 worden neergelegd.

Gospel tijdens Bluesfestival Delft

Foto: Bert Lek

DELFT - Bluesfestival Delft, het grootste indoor-bluesevenement van Nederland, beleeft 16, 17 en 18 februari de twintigste editie. Dat gaat gepaard met een recordaantal van tachtig optredens en zes specials, verdeeld over 36 locaties. Zoals gebruikelijk staat de top van de Nederlandse en Belgische bluesscene geprogrammeerd. Ook de Amerikaanse zangeres Michele Denise (foto) zal met haar Straight Bluesband afreizen naar Delft. Denise, beter bekend als Sugar Queen, is een veelzijdige zangeres die optreedt in de VS en Azië. De gospelmuziek die ze brengt werd – net als de blues - geboren op de katoenvelden van de zuidelijke staten van Amerika. Ook het Elijah Gospel & Soul Choir brengt tijdens het bluesfestival gospelmuziek. (foto: Bert Lek)

Inwoners Den Hoorn winnen 100.000 euro

Nicolette van Dam van de Postcodeloterij. (foto: Roy Beusker Fotografie) Foto: Roy Beusker Fotografie

DEN HOORN - Het nieuwe jaar begon goed voor deelnemers van de Postcode Loterij die meespelen op postcode 2635 MK, in de straat Achterdijkshoorn in Den Hoorn.

Op hun postcode is op 1 januari de Buurt-Ton van 100.000 euro gevallen. Dit maakte de Postcode Loterij maandag tijdens RTL Boulevard bekend. De winnaars delen de geldprijs met elkaar. De Buurt-Ton wordt verdeeld over het aantal deelnemers in de winnende postcode. Hoe hoger het aantal loten waarmee een deelnemer meespeelt, des te groter het aandeel in deze prijs. De Postcode Loterij informeert de winnaars in de derde week van januari per brief over de hoogte van het gewonnen bedrag. De Buurt-Ton viel in nog 24 andere gemeentes in Nederland.

Manuele therapie bij Fysiotherapie Jorisweg

Fysiotherapie Jorisweg, gevestigd aan de Sint Jorisweg 2 in Delft.

DELFT – Fysiotherapie Jorisweg heeft haar aanbod sinds 1 januari 2018 uitgebreid manuele therapie.

Hiervoor is ook behandeling aan huis mogelijk. Fysiotherapie Jorisweg, gevestigd aan de Sint Jorisweg 2 in Delft, heeft contacten met alle ziektekostenverzekeraars. Meer weten? Bel dan naar 015-2134077, kijk op de website www.fysiotherapie-jorisweg.nl of de Facebookpagina van Fysiotherapie Jorisweg.

15 / 44

Foto: Koos Bommelé

Het begin van een nieuw jaar is altijd weer een mooi moment om even stil te staan bij het jaar dat is geweest en het jaar dat komen gaat. Hoe kijken we terug op 2017? Bracht het wat we hoopten? En wat hopen we dat het komende jaar gaat brengen? Wat wensen we, wat verwachten we? En hebben we nog goede voornemens? Hierover gingen we voor deze 'Welkom 2018-special' in gesprek met vele partijen, organisaties en mensen in Delft.

Veranderingen
Veel ondernemers vertellen wat ze van het komende jaar verwachten. Over veranderingen die komen gaan. Burgemeester Marja van Bijsterveldt blikt vooruit op het jaar 2018. Het jaar waarin we naar de stembus mogen om een nieuwe gemeenteraad te kiezen. En vanwege die verkiezingen krijgt Delft ook een nieuw college van B en W. Al blijft de 'B' onveranderd. De burgemeester blikt vooruit, maar ook haar nachtelijke collega, nachtburgemeester Leo Quack spreekt zijn verwachtingen uit over het nieuwe jaar. En we gingen de Markt op, om de Delftenaren hier te vragen wat zij wensen en verwachten.
Benieuwd naar ieders visie op het nieuwe jaar? Ga er even rustig voor zitten met deze Delft op Zondag-bijlage Welkom 2018 en laat u verrassen voor de vele verwachtingen voor 2018.


Nieuwjaarsrecepties
Heeft u daarna zin om ook anderen het allerbeste te wensen? Dat kan. En de keuze is enorm. Op talloze plekken in de stad dit weekend en volgend weekend nieuwjaarsrecepties. Bij (sport)verenigingen, maar ook veel politieke partijen proosten op het nieuwe jaar. De vertrouwde nieuwjaarsreceptie van Gemeente Delft wordt voor het eerst in samenwerking met alle Delftse ondernemers georganiseerd en daarmee in een nieuw verfrissend jasje gestoken. Deze is is zondag 7 januari van 17.30 uur tot 19.00 uur op de Markt in Delft.

Allereerste keer
De jaarlijkse nieuwjaarsreceptie die altijd heeft plaats gevonden in het stadhuis wordt voor de allereerste keer naar buiten verplaatst en zal in vernieuwde vorm georganiseerd worden in samenwerking met de stad. "De insteek blijft gelijk aan afgelopen jaren, maar door het naar buiten te brengen willen we het toegankelijker maken voor de hele stad", vertellen organisatoren David Lansen namens de Delftse ondernemers en Guy Verbeek van evenementen- en communicatiebureau De Burgemeesters. Het idee, met honderden Delftenaren borrelen op de Markt, terugblikken op afgelopen jaar en vooruitkijken naar 2018, ontstond een tijdje geleden. "We waren op zoek naar een sterke invulling en tegelijkertijd een goede afsluiter voor De Donkere Dagen van Delft: een nieuwjaarsborrel. We hebben het idee uitgewerkt en een voorstel gedaan. En toen? We ontvingen een enthousiaste reactie vanuit Gemeente Delft en Ondernemersfonds Delft, en zo kunnen we een eerste editie organiseren, samen met de hele stad", legt Guy Verbeek uit.

De historische Markt wordt omgetoverd tot een sfeervol ontmoetingsplein waar je met een drankje in de hand samen met politici, ondernemers en inwoners kan proosten op het nieuwe jaar. Ook kun je lekkere winterse gerechtjes halen. Traditiegetrouw zal Burgemeester Marja van Bijsterveldt tijdens de nieuwjaarsborrel haar nieuwjaarstoespraak houden om samen met ons het jaar 2018 vol inspiratie in te gaan.

Andere activiteiten
Voorafgaand aan het evenement kan je genieten van de eerste koopzondag van het jaar, die extra feestelijk wordt gemaakt door Blue Sunday. Na de frisse nieuwjaarsborrel toe aan wat warms? Ga dan heerlijk uit eten in de Delftse binnenstad of drink nog een glas na in een van de gezellige horecagelegenheden.

Aanmelden
Aanmelden voor het evenement en een gratis consumptie kan via de website www.nieuwjaarsborreldelft.nl. Per e-mail wordt dan een e-ticket verzonden waarmee je op de Markt een drinkbon kan ophalen. Deze kan ingewisseld worden voor bijvoorbeeld warme chocolademelk of gluhwein. Extra drankjes of gerechten kan je direct aan de kassa bestellen en afrekenen.

Joris Kleinveld van VNO-NCW Delft is fan van Werkse!

Joris Kleinveld hoopt in 2018 een mooie samenwerking met Werkse! aan te gaan, maar was ook vorig jaar al fan van Werkse!

Kleinveld is absoluut een fan van Werkse!, vertelt hij. "Omdat ik denk dat zij uitstekend in staat de mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk te krijgen", legt Kleinveld uit. "Dat doen ze door de krachten te bundelen. Doe je dat niet, dan krijg je zoiets niet voor elkaar." Hij vindt het belangrijk ook deze groep werknemers kansen op de arbeidsmarkt te bieden. "Als mensen werken en iets zinvols doen dan is dat uiteindelijk altijd goed voor hen en voor hun eigenwaarde, omdat ze een bijdrage leveren. Heel belangrijk. En Werkse! kan dat voor elkaar boksen. Zowel intern als extern."
Joris Kleinveld houdt het niet alleen bij loftuitingen. Integendeel. Ook binnen zijn eigen bedrijf Auxilium is hij bezig met een project waarin hij graag mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt betrekt. Het idee is het Real Testing. In softwareland is het testen van producten te vaak een ondergeschoven kindje. Testen is duur en het is niet altijd verstandig als de programmeur zelf zijn eigen product test. "De doelgroep van Werkse! gebruikt ook social media en smartphones. Ze kunnen ideaal nieuwe systemen voor internet en telefoons testen. Zij kijken er heel anders tegenaan dan programmeurs. Stel dat we een online systeem ontwikkelen om een parkeervergunning aan te vragen. Dan kan iemand van Werkse! mooi testen hoe dat werkt. Waar lopen ze tegenaan? Wat kan beter? Ik heb hierover al met meerdere klanten gesproken en iedereen, ook Werkse! zelf, is enthousiast. En ook daarom ben ik fan van Werkse! Er wordt echt meegedacht over hoe je samen iets moois kunt bereiken." De pilot voor dit project, waarvan Kleinveld hoopt dat het op veel meer plekken zal worden uitgerold, begint binnenkort al.
Joris Kleinveld merkt op dat ondernemers in Delft en de regio afgelopen jaar nog kampten met enige naweeën van de crisis. "Die komen nu pas uit de boeken. Ik verwacht dat veel bedrijven komend jaar een zonnig jaar tegemoet gaan. Veel bedrijven worden gerund door ondernemers met een hart voor de stad en de mensen die er wonen. Dus verwacht ik dat ze zich in 2018 nog meer van hun sociale kant zullen laten zien. Delft heeft een betrokken ondernemersland. Verder hoop ik dat iedereen eind 2018 zal terugkijken en dan denkt: Ik heb er wat moois van gemaakt." Meer weten over Werkse!? Kijk dan op www.werkse.nl.

Burgemeester blikt vooruit op een bijzonder jaar: 'Ja, we moeten juist nu investeren'

Burgemeester Marja van Bijsterveldt, fietsend over de Kloosterkade, na een bezoek aan het buurthuis in de Wippolder. (foto: Koos Bommelé) Foto: Koos Bommelé

-Een korte terugblik. Vorig jaar gaf u rond de jaarwisseling aan te hopen dat 2017 saamhorigheid, economische groei en goede interactie tussen inwoners en de gemeente zou brengen. Kwam die wens uit?
Van Bijsterveldt: "Ik zie veel blijken van saamhorigheid in onze stad, onder meer in mooie initiatieven als DelftseBuur, Stichting Present Delft, De Jessehof, maar ook bij studentenverenigingen en in organisaties als de Rode Fenix in Buitenhof en Engineers for Refugees. Ook bij een geweldig initiatief als in Moe's Tuin in Voorhof zie je dat mensen graag iets voor elkaar betekenen. In economisch opzicht gaat het gelukkig ook goed. Dat is te merken in de stad en we werken daar ook hard aan. Bijvoorbeeld door het vestigingsklimaat aantrekkelijker te maken. Zo gaan we Schieoevers ontwikkelen zodat hier ruimte komt voor 3000 extra arbeidsplaatsen. Wat de interactie tussen gemeente en inwoners betreft: hier is kritiek op en soms ook terecht. We moeten ons als gemeente telkens opnieuw realiseren dat we monopolist zijn. Daarbij geldt wat mij betreft 'adel verplicht'. Eigenlijk moeten we daar nog ambitieuzer in willen zijn dan het bedrijfsleven. Mensen kunnen immers nergens anders naar toe. Klachten die we krijgen gaan vaak over groen en onderhoud in de wijken. Hier ging afgelopen jaar voor het eerst gelukkig weer extra geld naartoe en ook komende jaren is hier extra budget voor vrijgemaakt. We moeten er als gemeente voor zorgen dat de woonbuurt op orde is. Dat mogen mensen van ons verwachten."
-U kijkt dus tevreden terug…
"Zeker, ik denk dat we hier in Delft het op heel veel vlakken goed hebben, daar mogen we dankbaar voor zijn. Er zijn zeker nog punten die aandacht vragen, kwetsbare groepen die onze zorg nodig hebben, maar over het algemeen hebben veel mensen het goed in Delft en gebeuren er mooie dingen."
-U gaf vorig jaar, op persoonlijk vlak, aan meer te willen sporten en lezen. Is dat gelukt?
"Ik ben meer gaan lezen, ja. Vooral tijdens de recessen. Mijn laatste boek was Kolja van Arthur Japin, prachtig! En afgelopen zomer heb ik de Cicero-trilogie van Robert Harris gelezen. Ik sport inmiddels weer vrijwel iedere ochtend, 't is af en toe afzien, maar zo blijf ik wel fit."
-Wat voor grote veranderingen staan Delft komend jaar te wachten?
"Vanwege de positieve economische ontwikkelingen klimmen we verder uit de malaise. Delft heeft het dieptepunt achter zich liggen. We gaan verantwoord met het geld om, maar wel met ambitie. Dat verdient Delft. Daarvoor hebben we de Agenda Delft 2040 opgesteld. Op tal van terreinen zijn er plannen. Zo heeft Delft een eenzijdige woningvoorraad. Het is fijn dat veel mensen met een lager inkomen hier een huis kunnen vinden. Maar het is óók belangrijk dat we de mensen met een midden en hoger inkomen een woning kunnen bieden. Daar zijn we volop mee bezig. Tot 2040 staan er zo'n 15.000 nieuwe woningen op de planning. Ook belangrijk is dat Delft een toeristische topbestemming blijft en dat we die ontwikkelingen blijven ondersteunen. Denk hierbij aan het SCMD-plan van de rode loper op de Binnenwatersloot. Ook voor Museum Prinsenhof Delft is het van belang dat het zich kan blijven ontwikkelen. Dat gebeurt met andere musea in steden en dat moeten wij, willen we aantrekkelijk blijven, ook. En belangrijke locaties in Delft, zoals Technopolis, moeten goed bereikbaar zijn. "
-In maart volgen de gemeenteraadsverkiezingen…
"Ja, we krijgen een nieuwe raad en een nieuw college. Heel spannend. Ik ben nu bijna anderhalf jaar burgemeester en kijk met veel plezier terug op de samenwerking met de raad en het college. Delft heeft een gemeenteraad die besluiten durft te nemen en constructieve discussies met elkaar voert. Het raadswerk is zwaar, het vraagt veel van de betrokkenen qua tijd en inzet. Ook het college heeft afgelopen jaren moeilijke besluiten durven nemen daarbij was de samenwerking goed. Er zijn terecht zorgen geweest over een groot project als de Spoorzone. Maar heel veel Delftenaren vinden het inmiddels een grote aanwinst voor de stad. We mogen mijns inziens trots zijn op de bestuurders die in het verleden besluiten hierover durfden te nemen. Ik zal de vertrekkende mensen uit Raad en College gaan missen. Hopelijk kunnen we na maart 2018 ook weer op dergelijke politici rekenen."
-Wat moet komend jaar anders?
"Als gemeentebestuur hebben we afgelopen jaar een aantal hete hangijzers aangepakt. Ik hoop dat we met de extra investeringen het onderhoud in de wijken en buurten beter op orde krijgen, die basis moet op orde zijn. De 'verkamering' heeft afgelopen jaren behoorlijk impact gehad op de stad. Op sommige plekken is dit te ver doorgeschoten. Ik hoop dat de maatregelen die we hiervoor hebben genomen tot verbetering leiden. Ondertussen moeten we samen met de TU Delft kijken waar we studenten elders in de stad op een goede wijze kunnen huisvesten. In Buitenhof gaan we het komend jaar verder aan de slag met de nodige verbeteringen, maar gelukkig is daar al een eerste verbeterslag gemaakt."
-Hoe zijn jullie hierin geslaagd?
"Door er bovenop te zitten en met alle betrokkenen goede afspraken te maken. We hebben sinds afgelopen jaar een wijk-marshall. Een pittige tante die goed werk verricht, net als de wijkagenten, de mensen van Delft voor Elkaar, beleidsambtenaren en medewerkers van toezicht en handhaving, daarbij is er goed contact met bewoners. Het is zoals met vrijwel alles: teamwork. Samen maken we de stad. We wonen in Delft met veel mensen op een bescheiden hoeveelheid vierkante kilometers. Heel knus. Maar: dat vergt goede afspraken en respectvol met elkaar omgaan."
-Wat is uw wens voor 2018?
"Ik hoop dat we elkaar komend jaar nog meer gaan opzoeken. Veel negatieve zaken als eenzaamheid en vervreemding kunnen voorkomen worden als we omzien naar elkaar, af en toe eens even langslopen bij iemand, een beetje aandacht schenken aan elkaar. En waar we goed in zijn in Delft, samen mooie dingen organiseren; laten we dát in 2018 nóg vaker doen. Een mooi voorbeeld daarvan is ook onze intensievere samenwerking met de TU, dat werkt heel goed. Ik hoop op een nieuw college en een gemeenteraad die er opnieuw samen de schouders onder gaan zetten. Ontwikkelingen in de stedelijke regio's gaan heel hard. Het is belangrijk dat ook Delft stappen blijft maken. Daarmee bedoel ik niet dat we alleen maar moeten groeien, groeien, groeien. Maar er moet voldoende werk zijn, een goede basis voor sociale voorzieningen en een goed leefklimaat. Dat komt niet uit de lucht vallen. Daar moet je samen hard aan werken. Mensen vragen weleens: Moeten er nu echt, terwijl Delft net uit de financiële malaise is, alwéér grote investeringen worden gedaan? Ja, dat moet juist nu. Zodat we ook in de toekomst een sterke stad kunnen zijn. We doen het onder meer voor een schone stad met goed onderwijs, voldoende woningen, bloeiende verenigingen en culturele activiteiten, goede sportvoorzieningen en volop werkgelegenheid. Heel rationeel gaan die investeringen dus om Delft en de Delftenaren. En ik hoop dat al die ingezette ontwikkelingen komend jaar door blijven gaan."

Burgemeester Van Bijsterveldt (tweede van links) bij een bezoek aan de speeltuin in de Bomenwijk.

Kwaliteit, continuïteit, flexibiliteit en innovatie: ook in 2018 de kenmerken van Wijnmaalen

Peter Wijnmaalen bij de twee opvallende elektrische voertuigen van zijn schoonmaakbedrijf.

Met deze technologie is voor onze klanten inzichtelijk wat de status is van het schoonmaakwerk in zijn complex. "Het bestaat uit een digitaal dag- of weekprogramma, logboek, kwaliteitsrapportages, taakmeldingen en een dashboard waarmee onze klanten real time inzicht krijgen in de status van de reinheid in het gebouw. De eerste tien medewerkers van ons bedrijf gebruiken onze app op mobiele telefoons en tablets. Voor de opdrachtgever is dit ideaal, want het geeft de mogelijkheid om op afstand in te loggen en af te lezen hoe het werk er voor staat. Ook in 2018 zal de app worden doorontwikkeld en geoptimaliseerd, zodat onze klanten en onze zestig medewerkers er optimaal gebruik van kunnen maken. Voor elke klant van Wijnmaalen is de app kosteloos te gebruiken." Wijnmaalen Schoonmaakbedrijf is al jaren in het bezit van het OSB-keurmerk met daarbij ook het door Stichting Normering Arbeid geregistreerde NEN 4400-1 certificaat. Dit keurmerk is landelijk door 250 bonafide schoonmaakbedrijven behaald. Hiermee kunnen zij zich onderscheiden van de 'cowboys' die helaas nog steeds in deze branche actief zijn. Wijnmaalen Schoonmaakbedrijf heeft een grote diversiteit aan klanten opgebouwd, van kleine tot zeer grote klanten en in allerlei branches. De werkzaamheden en frequenties lopen dus flink uiteen. Voor de ene klant moet één keer per week een kantoor worden schoongemaakt en voor de andere klant elke dag van de week een complete zorg met schoonmaak, huismeestertaken en afvalbeheer. "Wij ontzorgen al onze klanten, groot en klein door het streven naar hoge kwaliteit voor de juiste prijs", zegt Wijnmaalen. De directeur van dit inmiddels meer dan vijftig jaar bestaande bedrijf, weet dat opdrachtgevers een bedrijf willen dat een volledige dienstverlening biedt en goed scoort op de punten communicatie, slagvaardigheid en flexibiliteit. Ons vakkundig opgeleid personeel en goede zorg voor onze medewerkers draagt hieraan zeker bij. "Naast de continuïteit en kwaliteit in het schoonmaakwerk, zijn wij dus ook continu innovatief bezig. Sinds twee jaar is ons grote wagenpark, bestaande uit 24 auto's en hoogwerkers, bijvoorbeeld uitgebreid met twee elektrische voertuigen, ideaal voor in de binnensteden!"
Peter Wijnmaalen en zijn medewerkers wensen al hun opdrachtgevers èn de lezers van deze krant een mooi, druk en vooral schoon 2018 toe.
Info: www.wijnmaalendelft.nl.

Al 10 jaar Hart en Ziel in Delft

Maak een positieve start bij Hart en Ziel.

Bij Hart en Ziel zit je goed als je weer wil genieten van je leven of op zoekt bent om het maximale uit jezelf te halen. "Kennis komen maken is makkelijk, want ik blijf gratis mogelijkheden aanbieden om de praktijk, activiteiten en mijn technieken te komen ervaren", vervolgt Rianne Collignon. "De eerstvolgende mogelijkheid is de gratis inloopavond op 18 januari tussen 20.00 uur en 21.20 uur. Inschrijven is niet nodig en de koffie en thee en de cursusmappen staan klaar.
Voor veel mensen is het leven geen feestje, omdat ze al jaren kampen met overgewicht en elk jaar weer als goede voornemen hebben dat ze nu toch echt gaan afvallen. "Zorg ervoor dat het dit jaar echt gebeurd door mee te doen aan mijn bekende cursus Succesvol Afvallen. Dit jaar starten we op 24 januari en deze cursus heeft al vele mensen blijvend een gezond gewicht helpen bereiken zonder dieet. We werken met het ombuigen van gedrag, het weer leren kennen en liefdevol ondersteunen van jouw lijf. Twee keer per maand, 11 maanden lang, staat jouw lijf centraal. Je kunt ook deelnemen via de online lesomgeving." Nieuwsgierig? Geef je op om de gratis proefles bij te wonen op 10 januari van 20.00 uur tot 20.50 uur.
"Natuurlijk blijf ik als Helderziende Heler mensen ook ondersteunen om een spiritueler en intuïtiever leven te leiden, want dit geeft immers meer blijheid, rust en geluk. Een nieuwe activiteit hiervoor die op 25 januari start is Hart en Ziel Luisteren, een meditatiecursus voor beginners en gevorderden. Door samen in een groep te mediteren bereik je sneller resultaten en onder mijn begeleiding werk je met verschillende meditatietechnieken. Thuis kun je ook aan de slag, want de meditatie zelf wordt opgenomen en kan online zo vaak als je wilt worden beluisterd. Zo maak je van mediteren gemakkelijk een gezonde gewoonte. Zin om meer met je eigen intuïtie te werken in 2018? Dan is de Intuïtieve Training die op 8 februari start interessant voor jou. In acht avonden gaan we aan de slag met het 100% Positiviteit Orakel. Je leert zelf Readings geven en verbetert zo op een ontspannen manier je intuïtieve gave. Samen maken we het intuïtieve pad makkelijker, je ontvangt huiswerkopdrachten voor thuis en kunt via Hart en Ziel Educatie contact houden, vragen stellen en extra oefenen met de andere deelnemers. Naast al deze leuke en leerzame groepsactiviteiten blijft het natuurlijk ook mogelijk om langs te komen voor persoonlijke sessies. Wil je graag ondersteuning om je doelen te halen, zoek je naar oplossingen voor fysieke, mentale of emotionele klachten, wil je gedrag veranderen of ben je gewoon nieuwsgierig naar de toekomst? Je bent van harte welkom in de praktijk voor een sessie of boek een e-mail Reading of telefonisch consult." Bedrijven kunnen sinds 2017 voor hun personeel trainingen aanvragen of bedrijfsrapportages laten maken door contact op te nemen via de zakelijke website: zakelijk.hartenziel-online.nl. "Bedrijven merken bij Hart en Ziel dat spiritualiteit loont: het geeft niet alleen een lekker gevoel in het hart, maar ook een goed financieel resultaat."
Ook van 2018 jouw jaar maken? Neem gerust contact op via 06-10521351 van 19.00 uur tot 20.00 uur op werkdagen, kom langs op de gratis inloopavond op 18 januari van 20.00 uur tot 21.50 uur of geef je op voor de proefles Succesvol Afvallen. Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen door je op te geven voor de maandelijkse nieuwsbrief en ontvang een verjaardagskado of like de Facebook Fan Pagina.

19 / 44

'Samenwerking is het sleutelwoord om van 2018 een nóg mooier jaar te maken dan 2017'

Leo Quack genoot in december niet alleen van de muziek met de zoon van Nico Haak, maar ook van Winters Delft bij Lijm & Cultuur. Ook in 2018 zal er volgens de Nachtburgemeester genoeg te beleven zijn in Delft.

"Allereerst wil ik vooral iedereen een heel gelukkig, voorspoedig en gezond 2018 wensen. Dat het nog maar een mooier jaar mag worden dan het afgelopen jaar. In mijn ogen is hierbij samenwerking het sleutelwoord. Er worden zoveel mooie evenementen georganiseerd, maar met een extra stukje coördinatie kan dit voor de stad nóg beter uitpakken."
Volgens Quack is er geen sprake van onwil bij organisatoren. "Want je merkt dat er zat goede ideeën zijn. Ook al is niet iedereen het overal mee eens, het gebeurt met de beste bedoelingen. Met wat meer coördinatie kun je ervoor zorgen dat niet het ene weekend drie evenementen staan gepland en er de week erna niets wordt georganiseerd. Verder kunnen de feestjes als ondernemers de handen ineenslaan nog mooier worden. Hierbij is het wel van belang dat van tevoren goede afspraken worden gemaakt en dat die ook worden nagekomen. Wat dat aangaat is het, denk ik, positief dat er vanuit de gemeente nieuwe ambtenaren een rol gaan spelen. Ik heb vertrouwen dat Bob van der Pas, Jaap Knijnenburg en Hanna van Gent hieraan een positieve bijdrage gaan leveren."
Ook over zijn dagcollega is de Nachtburgemeester positief gestemd. "Ik hoop dat zij de energie die zij sinds haar aantreden in haar werk heeft gestopt kan blijven vasthouden. Ze is hierin in mijn ogen een voorbeeld voor veel Delftenaren. Nu zal ze niet alles wat ze wil voor elkaar krijgen, maar haar tomeloze inzet is prijzenswaardig."
Een probleem dat Quack graag Van Bijsterveldt ziet oplossen, is de bereikbaarheid, vooral voor toeristen. "Denk er bijvoorbeeld aan om de tramhalte bij de Binnenwatersloot in ere te herstellen en kom met een oplossing voor de touringcars met toeristen. Het zou zonde zijn als touroperators Delft links laten liggen vanwege de slechte bereikbaarheid, want de stad vaart wel bij die toeristen."
Ook het uitgaansleven kan beter. "Het is nu wel heel geconcentreerd in de Kromstraat, dat blijft lastig. Wel zou het onderling respect tussen bewoners en nachtbrakers kunnen verbeteren als de stappers minder overlast veroorzaken. Dat is een goed punt om aan te werken."
2018 heeft voor de Nachtburgemeester voldoende in petto. "Zo beleeft het Bluesfestival haar twintigste verjaardag en zal er extra worden uitgepakt, is er de Taptoe en bestaat Delfts pareltje, De Porceleyne Fles, 365 jaar. Dit jubileum mag natuurlijk niet ongemerkt voorbij gaan."

'Sport moet in 2018 weer centraal staan'

Wicher Schreuders (tweede van links) in goed gezelschap van zijn broer Dik (links) en wethouder Raimond de Prez, tijdens het eerste Delftse sportcongres. Foto: Roel van Dorsten)

In de Sportraad werken zo'n 85 sportclubs samen, de koepel vertegenwoordigt 26.000 sporters. Schreuders: "Delft heeft natuurlijk jaren moeten bezuinigen. Zo is het natuurlijk doodzonde dat de sporthal Brasserskade is gesloten, maar de clubs en in het verlengde daarvan de Sportraad, hebben nu eenmaal geen miljoen euro op de plank liggen om een sporthal te renoveren."
Het bestuur van de Sportraad heeft in augustus 2016 de gemeente gevraagd te komen met een nieuwe zelfstandige sportnota. "De wethouder en de gemeenteraad hebben dat overgenomen en die nota is er in samenspraak met de Sportraad met enige vertraging het afgelopen jaar in concept gekomen." Deze nota herhaalt allereerst hetgeen we al weten uit het Sportaccommodatieplan van 2016 (door de gemeente in overleg met de Sportraad opgesteld), namelijk dat Delft als het gaat om sportaccommodaties er tamelijk slecht voorstaat, zowel kwantitatief: het aantal accommodaties, als kwalitatief: veel achterstallig onderhoud. Er worden nu uitgangspunten voor nieuw beleid geformuleerd, maar voor de inhoud daarvan moet worden gewacht tot die nota openbaar wordt. "Zoals gezegd, is de nota vlak voor de kerst door B&W vastgesteld en die gaat nu naar de gemeenteraad voor verdere behandeling. Ik betwijfel of dat nog voor de verkiezingen in maart gebeurt. Waarschijnlijk zal een nieuwe gemeenteraad de nota uiteindelijk vaststellen. Verder is afgesproken dat de gemeente in overleg met de sportsector een investeringsplan zal opstellen op basis van de uitgangspunten van de nota." Investeringen zijn volgens Schreuders niet alleen hard nodig vanwege de huidige situatie. "In de komende 10 jaar worden in Delft 5.000 extra woningen gebouwd en in de periode tot 2040 zelfs 15.000. Dat betekent een groei met circa 30.000 inwoners. Dus als we nu al achterop zijn geraakt, wat gebeurt er dan als die nieuwe aanwas komt?
Daarom is Schreuders blij dat de nota er uiteindelijk is. "Dit is wat we gevraagd hebben en nu gaat het dus om de invulling en de uitwerking. Het vraagt wel om de nodige creativiteit. De fysieke ruimte in de stad is beperkt. Waar leg je bijvoorbeeld een aantal sportvelden neer? Je kunt ze niet op elkaar stapelen, zoals woningen."

'Bij De Hypotheker staan we in 2018 weer klaar voor de Delftse klant'

Het team van de Hypotheker geeft altijd eerlijk en onafhankelijk advies.

Bij De Hypotheker Delft zien ze ook dat het goed gaat met de economie. "2017 was een goed jaar, waarin wij leuke zaken hebben kunnen doen. Consumenten durven weer eerst te kopen en dan te verkopen" aldus Olaf Verschoor. "De snelheid van de verkoop van koopwoningen zat er goed in, waardoor huizenbezitters snel konden schakelen." Het kopen van een woning wordt lastiger omdat er steeds minder aanbod is. De Hypotheker adviseert dan ook altijd een aankoopmakelaar in te schakelen, omdat die je behoed voor een verkeerde aankoop of een te hoge prijs.


Zelf afsluiten?
Het is steeds vaker mogelijk om zelf een hypotheek af te sluiten. Een nadeel is dat dit niet voor iedereen is weggelegd, omdat één verkeerde keuze grote gevolgen kan hebben. Vanaf medio januari is het mogelijk de hypotheek zelf samen te stellen op de site van De Hypotheker vervolgens kan jouw eigen plan worden getoetst door één van de onafhankelijke adviseurs van De Hypotheker. Je hebt dan één adviesgesprek waarbij de hypotheek gelijk wordt afgesloten. Dit levert een besparing op aan advieskosten.


NHG omhoog
De huizenprijzen stijgen en zo ook de Nationale Hypotheek Garantie. Het vangnet stijgt met maar liefst 20.000 euro naar 265.000 euro. Het NHG is er voor mensen die vanwege omstandigheden niet meer hun hypotheeklasten kunnen opbrengen. Volgens De Hypotheker is er meer goed nieuws: "Tweeverdieners mogen méér lenen en bij het afsluiten van een hypotheek is het ook niet langer verplicht om een overlijdensdekking af te sluiten. Dat is gunstig voor jonge kopers en oudere kopers." Het is mogelijk om een duurder huis te kopen met dezelfde lage NHG rente. Het is een ingewikkeld verhaal maar je kan het zien door de koopsom te splitsen. "Stel, een koopwoning kost 365.000 euro. De Nationale Hypotheek Garantie wordt in 2018 dus 265.000 euro. Dan is er nog een rest van 100.000 euro. Simpel gezegd splits je het totale bedrag en de 100.000 betaal je de grond als een soort erfpacht. Het voordeel is dat ook dan de rente laag blijft." Wilt u meer weten? Kijk op www.hypotheker.nl of kom langs bij De Hypotheker aan de Westvest 1.

Tuincentrum GroenRijk 't Haantje ziet voor 2018 veel potentiële nieuwe klanten

Ilona met haar hondje Boeffie bij dierenarts Wim Bultena, en rechts Sander Brouwers van 't Haantje.

…"We verwachten voor het jaar 2017 nog een verdere groei te kunnen doormaken. Met de wijk RijswijkBuiten die om ons tuincentrum heen gebouwd wordt, denken we veel nieuwe klanten te kunnen trekken. Dit zal zeker een positieve uitwerking hebben op ons tuincentrum. Wat dat betreft valt alles goed op z'n plek"… Het zijn woorden die Gerdien 't Hart precies een jaar geleden uitsprak. Toen ze aan het begin van het jaar een toekomstvisie uitsprak. Nu doet ze dat weer, maar nu voor het jaar 2018: "De bouw van de huizen van RijswijkBuiten is echt goed op gang gekomen. Veel huizen zijn al klaar en met de nog nieuw te bouwen huizen zal de klandizie alleen maar toenemen. Er is inmiddels ook al een informatieavond voor de nieuwe bewoners in ons tuincentrum geweest. Voor ons is het een mooie manier om de nieuwe bewoners in dit gebied te introduceren en het is tegelijk goed voor de naamsbekendheid van ons tuincentrum. Hier is alles te krijgen voor een leuke inrichting van de tuin bij het nieuwe huis… En onze hoveniers doen het werk!" GroenRijk 't Haantje stevent natuurlijk met z'n klanten mee op het voorjaar af. Na Kerstmis en Oud & Nieuw is meteen begonnen met het thema 'Dag kerstboom Hallo kamerplant' in dit tuincentrum. Veel mensen doen al gauw de kerstboom het huis uit en dan is het leuk om daar iets voor in de plaats te zetten. "Bij ons is dan ook al snel de grote afdeling groene planten ingericht", zegt ze. "Vooral veel groot groen, in bijbehorende potten, manden en tegenwoordig ook zakken", zegt Gerdien. "Op deze afdeling vind je bijvoorbeeld grote planten als palmen, alocasia's en bananenplanten. En dan gaan we al weer geleidelijk over naar het tuinseizoen. Want al snel zullen de eerste partijen bloembolletjes bij ons binnen komen. Klaar voor een al even zo gezellig voorjaar." Uiteraard is het assortiment tuinmeubelen weer helemaal vernieuwd. Met als noviteit sinds vorig jaar de all-weather tuinmeubelen. Nog steeds bestaat dit uit sets waarbij hoge tafels en lage banken om te loungen worden gecombineerd. In de buitenkas is inmiddels de afdeling tuinplanten helemaal opnieuw ingericht, want het buiten- en tuinseizoen begint al weer over een paar maandjes. Het hele tuincentrum wordt dan ook snel in voorjaarsstemming gebracht. Het tuincentrum heeft natuurlijk ook het Tuincafé. Neem plaats, als je even wilt uitrusten tijdens het winkelen. Geniet van een kopje koffie en iets lekkers er bij. "In het Tuincafé kun je ook heerlijk van een lunch genieten, aanrader is het broodje van de week", zegt ze. "Ook de high tea is heel erg in trek!"
Heeft u huisdieren? GroenRijk 't Haantje heeft een grote dierenafdeling, met diverse levende dieren, maar verder ook alle denkbare dierbenodigdheden. Deze afdeling krijgt de komende maanden een facelift. Nieuw dit jaar is de samenwerking met Dierenkliniek Delfland in Den Hoorn, met elke eerste woensdagmiddag van de maand spreekuur in het tuincentrum. "Na het grote succes van de Kerst-, zullen binnenkort ook de Voorjaarsworkshops weer van start gaan!" zegt ze. "Daarvoor realiseren we komende maanden een aparte workshopruimte."
Info: www.groenrijkrijswijk.nl.

Mooi en succesvol jaar voor Idenburg Car Solutions

Het team van Idenburg Car Solutions verwelkomt u graag in de werkplaats.

Niet alleen willen Martin, Erik en hun medewerkers alle klanten bedanken die al jaren bij het bedrijf over de vloer komen en die echt worden gekoesterd. "Ook zijn we blij met alle nieuwe klanten die we in het jaar 2017 hebben mogen verwelkomen", zegt Martin. "We kunnen trouwens terug kijken op een heel mooi en succesvol jaar, dat onder andere in het teken stond van de aansluiting bij BOVAG en Autocrew. Deze veranderingen hebben veel extra en nieuwe kennis binnen de muren van ons bedrijf gebracht, als ook de nodige nieuwe vaardigheden bij onze monteurs." Een blik op de toekomst werpend, ziet Martin Idenburg de nodige potentie in de werkplaats. Vorig jaar is er namelijk een nieuwe brug geplaatst, die in 2018 nog weer verder geoptimaliseerd zal worden. "Deze brug heeft een groter hefvermogen", legt zijn zoon en bedrijfsleider Erik uit. "Hierdoor kunnen we ook het onderhoud en de reparaties uitvoeren aan grote voertuigen, zoals campers en bestelbussen", en Martin vult aan: "De campermarkt is echt een groeimarkt, waar we toenemende verkoopaantallen kunnen zien. Niet alleen het poetswerk, maar ook de vraag naar het onderhoud en reparaties aan en van campers is sterk toegenomen." Ook staan de ontwikkelingen niet stil op het gebied van de beschermlagen op campers, wat resulteert in een extra harde beschermende laag. "Ons bedrijf raakt steeds meer gespecialiseerd in dit soort hoogwaardige coatings. Het onderdeel waar we 25 jaar geleden mee begonnen, het poetsen of detailing van de auto, is aan geen kant meer te vergelijken met nu." Ook in het jaar 2018 blijft de samenwerking met de MAKRO onveranderd. Tanken bij de MAKRO geeft op vertoon van het bonnetje 40 procent korting op het duurste wasprogramma van Idenburg Car Solutions. "En wat ook onveranderd blijft is ons credo, en dat is 'Hier kun je nog praten met de monteur'. Met altijd persoonlijke aandacht en service voor de klant." Helemaal iets om naar uit te kijken, dat is de Lady's Night, waarbij vrouwen alle beginselen uitgelegd krijgen om straks zelf banden te wisselen, het oliepeil te controleren, koelvloeistof bij te vullen of een lampje te vervangen.
Info: www.idenburgcarsolutions.nl.

'Blij met toeristen, 2018 wordt vast net zo leuk als 2017'

Het is niet zo vreemd om te raden waarom Hotel de Emauspoort populair is bij toeristen. Gelegen op één van de meest karakteristieke plekjes van Delft en gevestigd in een monumentaal historisch pand.
Of eigenlijk panden, want De Emauspoort bestaat uit meerdere huizen die tot één hotel verbouwd zijn. "Deze panden zijn meer dan 400 jaar oud", vertelt Jeroen. Ze zijn niet alleen Rijksmonument, maar ook beschermd stadsgezicht." Dat maakt het voor een ondernemer niet altijd eenvoudig; er zijn veel regels waar je je aan moet houden, maar daar staat dan ook weer veel tegenover: "dit is een gebouw met geschiedenis. Daar komen mensen voor."
Het was de overgrootvader van Jeroen die hier in 1922 met een patisserie begon.
Het ondernemersstokje werd 3 generaties doorgegeven. "In 1994 begonnen mijn ouders en ik met twee hotelkamers en dat is uitgegroeid tot 24 hotelkamers en 2 woonwagens. Inmiddels zijn mijn ouders gestopt en runnen we het hotel al weer 10 jaar samen.
Naast zakelijke gasten ontvangen wij hier vooral toeristen." "De aantrekkingskracht van ons hotel zit niet alleen in de locatie", voegt Dees er aan toe. "Het zit ook in de gastvrijheid. In de sfeer. We zijn echt een familiehotel. We spreken alle gasten persoonlijk, brengen ze naar de kamer, adviseren hen over hun verblijf en doen onze uiterste best om er voor te zorgen dat ze het hier naar hun zin hebben." De beloning is een reeds jarenlange nummer 1 positie op Tripadvisor en een 9.1 score bij Booking.com

Directe omgeving bij hotel o zo belangrijk.
Voor De Emauspoort is 2017 voorbij gevlogen. "In het voorjaar hebben we de hele ontbijtruimte opgeknapt, het nieuwe ontbijtbuffet voldoet aan de huidige eisen HACCP. Onze kamers houden we voortdurend bij. Net zo belangrijk is de omgeving van het hotel, die moet ook netjes en schoon blijven."
Een opsteker dit jaar voor Jeroen is de aankondiging door de gemeente Delft dat er nu eindelijk een leuning op de Vrouwe van Rijnsburgerbrug tegenover het hotel wordt gemaakt. "Daar ben ik bijna drie jaar mee bezig geweest."
Ook werken wij samen met 3 andere hotels om kennis en hotelzaken te delen (CentrumHotelsDelft).

Foto: Esdor van Elten

Op en neer
Qua bezoekersaantallen was 2017 een prima jaar. "Natuurlijk gaat het altijd op en neer, maar van Pasen tot eind november hebben we het druk gehad. Vaak heel druk, vooral in de weekenden." Jeroen en Dees merken dat het toerisme naar Delft nog steeds groeit.
Waar komt die groei vandaan? "Toeristen komen hier in de eerste plaats naartoe voor de stad zelf: het historische stadscentrum, de Nieuwe Kerk, de Markt..." Ook typische Delftse attracties zoals het Delfts Blauw zijn een publiekstrekker: "Delfts Blauw is de laatste jaren weer super hip." Daarnaast komen mensen ook voor de geschiedenis. Willem van Oranje, de VOC, maar zeker ook de Delftse schilders.
"Er zijn plannen om 2018 het Pieter de Hoogh jaar te maken", aldus Jeroen. Een iets minder bekende schilder dan Vermeer, maar zeker ook populair. Wij hebben hier ook een Pieter de Hoogh kamer en als het themajaar inderdaad doorgaat gaan we daar natuurlijk zeker iets mee doen."
Wat ook publiek trekt zijn de festivals en evenementen in Delft. "Dat begint in februari met het Blues Festival, maar ook het Jazzfestival en Lichtjesavond zijn populair", aldus Dees.
Risico
Dat Delft actief het toerisme stimuleert juichen de hoteliers toe. Toch zijn er ook zorgen over de toekomst. "Groei is mooi, maar niet oneindig. Amsterdamse taferelen en discussies over de 'rolkofferterreur' zien we liever niet in Delft." Toch loert dat gevaar wel.
Naast een toename van hotels in Delft zien Jeroen en Dees in de buurt een toename van Airbnb: "Dat is valse concurrentie, vinden de twee ondernemers: "Wij moeten aan allerlei regels voldoen, terwijl er voor Airbnb's nauwelijks regels gelden. Daarnaast moet je je afvragen hoe druk je het in de stad wilt hebben: De eerste vrijgezellenparty's zoals we die uit de hoofdstad kennen zijn hier al gesignaleerd. Dat geeft meer drukte en ook een andere sfeer in de binnenstad. Laat Delft vooral een lieve, veilige stad blijven."
Jeroen en Dees werken niet alleen in de binnenstad, ze wonen er ook en ervaren dus de gevolgen van grote drukte aan den lijve. "Het klinkt misschien vreemd uit de mond van mensen die hun brood in het toerisme verdienen, maar ongebreidelde groei is niet goed, niet voor de stad, ook niet voor ons. Je moet op een gegeven moment ook gewoon tevreden zijn met wat je hebt. Wij doen dit werk niet om ten koste van alles rijk te worden, maar omdat we het leuk vinden en er blij van worden."

Lief voor elkaar en voor de stad
En met deze wijsheid wensen Jeroen en Dees van De Emauspoort alle Delftenaren een gelukkig nieuwjaar: "Wees lief voor elkaar. Heb respect voor elkaar en voor de stad. Hou het leuk, en hou het schoon!" En hun eigen plannen voor 2018? "Gewoon lekker doorgaan en ons aanpassen aan de tijd. De jongste generatie, onze zoon Jip, is pas acht, maar die staat al in de startblokken!"

De Alzheimerafdeling Delft-Westland-Oostland biedt ook in 2018 informatie en hulp bij dementie

DWO organiseert het Alzheimercafé elke tweede maandag van de maand, behalve in juli en augustus, in het Hampshire Hotel aan de Koepoortplaats 3 in Delft.

Openheid over dementie is van groot belang om schaamte en een isolement te voorkomen bij hen die het treft. Voorlichting over de vele aspecten van dementie is daarbij onmisbaar. De Alzheimerafdeling DWO verzorgt op verzoek lezingen en trainingen over dementie. De inhoud wordt in overleg met u bepaald.
De Alzheimerafdeling DWO verspreidt verder maandelijks een nieuwsbrief met regionaal nieuws. Bent u geïnteresseerd? Stuur dan een e-mail naar delft-westland-oostland@alzheimer-nederland.nl.
Vrijwilligers van de Alzheimerafdeling DWO bieden ondersteuning bij de zorg voor thuiswonende mensen met dementie, zodat de mantelzorger tijdelijk wordt ontlast. De vrijwilliger onderneemt, in overleg, activiteiten die passen bij de interesses en mogelijkheden van de mens met dementie. Mantelzorgers kunnen ook voor hen zelf een beroep doen op de Bezoekdienst. In dat geval komt de vrijwilliger om ontspannende activiteiten te ondernemen met de mantelzorger. Meer info: bezoekdienst.delft@gmail.com.
Een Alzheimer Café is een ontmoetingsplek voor iedereen die te maken heeft met dementie. Elke maand is een deskundige aanwezig om een bepaald thema te bespreken. Tevens biedt het Alzheimer Café de mogelijkheid om lotgenoten en hulpverleners te ontmoeten en vragen te stellen over uw persoonlijke situatie. Er is een info-tafel beschikbaar met diverse folders en brochures over dementie. De Alzheimerafdeling DWO organiseert het Alzheimercafé elke tweede maandag van de maand, behalve in juli en augustus, in het Hampshire Hotel aan de Koepoortplaats 3 in Delft. Bel voor meer info naar 015 – 257 13 87. Het Alzheimer Café Westland is elke derde maandag van de maand – behalve in juli en augustus – in de Hof van Eden aan de Dijkweg in Naaldwijk. Alzheimer Café Lansingerland is elke tweede woensdag van de maand, behalve in juli en augustus, in Ontmoetingscentrum De Stander aan de Wilhelminastraat 1-A in Bergschenhoek. U bent in alle Alzheimer Cafés welkom vanaf 19.00 uur. Het programma begint om 19.30 uur en eindigt rond 21.00 uur. De toegang is gratis.
Voor meer informatie: www.alzheimer-nederland.nl/regios/delft-westland-oostland.

Bergklis Makelaars gaat met nog sterker team het nieuwe jaar tegemoet

Het team van Bergklis Makelaars is goed op elkaar ingespeeld. Van links naar rechts: Thessa van de Beld, Lisette Kuit-van Heijningen, Marcha Dijkshoorn en Ko van de Beld.

Het was afgelopen jaar een bijzonder jaar op de woningmarkt. Woningen werden snel verkocht en dus was het voor makelaars geen sinecure hun portefeuille op orde te houden. "We moesten in 2017 dus nog creatiever zijn in het verwerven van opdrachten", blikt makelaar Ko van de Beld van Bergklis Makelaars nog kort terug.
"We hebben ons nog beter geprofileerd en dat doen we nog steeds. Onder meer door ook op Facebook heel actief te zijn. Ook staat persoonlijke begeleiding hoog in ons vaandel en streven we naar zeer tevreden aan- en verkoopklanten. Dat lukt heel goed. Als je de waarderingen over ons kantoor op Funda.nl ziet; die zijn heel positief.' Onze klanten geven ons voor zowel aan- als verkoopopdrachten gemiddeld een 8,9."
Ko van de Beld verwacht dat de krapte op de woningmarkt in onze regio komend jaar onveranderd blijft. Bij Bergklis is wél één en ander veranderd. "We werkten al jaren met twee makelaar-taxateurs; Lisette Kuit-van Heijningen en ik. Inmiddels is Thessa van de Beld, die al binnen ons kantoor werkte, nu ook beëdigd makelaar-taxateur. Dat betekent dat we onze dienstverlening kunnen aanscherpen, nog sneller afspraken kunnen maken en we nòg meer kennis in huis hebben. Dat is handig bij het aankopen en verkopen van woningen, maar ook voor de werkzaamheden op het gebied van taxaties voor hypotheekaanvragen bij banken."
"Samen met onze secretaresses Marcha en Noëlle, hebben we een ontzettend leuk team dat goed op elkaar is ingespeeld. De lijnen zijn kort en we weten van elkaar altijd goed wat er gaande is en waar iemand mee bezig is. Dat is één van de positieve krachten van ons kantoor.
We hechten veel waarde aan een persoonlijke benadering van onze klanten", vervolgt Ko van de Beld. "Zij hebben hier allemaal een naam, in plaats van dat we ze aan een woning ophangen. Die persoonlijke noot waarderen mensen en daar willen we zeker ook in 2018 mee doorgaan.
We zullen weer goed naar de huizenmarkt kijken en de signalen goed vertalen naar bruikbare adviezen voor onze klanten. Zodat die minstens zo tevreden zijn als ze het afgelopen jaar waren. Dát wordt het doel."


Bergklis - de Ware Makelaar
Koornmarkt 26, Delft
www.bergklis.nl

Benfried hoopt dat komend jaar weer minstens zo mooi wordt als het vorige

Benfried heeft voor hoveniers én particuliere een flinke assortiment tuingereedschap.

Jelle Koop is de derde generatie binnen deze Hoornse specialist voor de professionele (glas)tuinbouw, die ook particulieren veel te bieden heeft.
Benfried werd ruim zeventig jaar geleden opgericht door zijn opa Fried, die het bedrijf oprichtte met zijn compagnon – u raadt het al – Ben. Het bedrijf begon aan de Dijkshoornseweg, maar opereert nu alweer zo'n drie decennia aan de huidige locatie, aan de Hooipolderweg.


Nieuwbouwwoningen
In deze omgeving zijn afgelopen jaren heel wat nieuwbouwwoningen verrezen. "Dat hebben we hier wel gemerkt", vertelt Jelle Koop, de 30-jarige marketingmanager van Benfried. "Veel van die bewoners kwamen naar ons voor de spullen voor hun tuin."
Die heeft Benfried genoeg. Van kunstgras tot echt gras(zaad) en van blokhutten tot tuintegels. "We merken wel een trend dat mensen tegenwoordig steeds meer kiezen voor duurzame materialen, zoals douglas-hout. Op het gebied van sierbestrating zijn de keramiektegels populair. Dat komt omdat ze kleur- en krasvast zijn, onderhoudsvrij zijn en er gewoon fraai uitzien. Bovendien kun je deze tegels in je woonkamer èn in je tuin leggen. Zo wordt je tuin echt een verlengstuk van je woning."
En ook dat wordt steeds meer een trend. Dus kwamen veel woningbezitters naar Benfried voor tuinverfraaiingen als een terrasoverkapping, een loungeset of een buiten keukenmeubel. Ook tuinschermen zijn hier verkrijgbaar. Alles dus om van je tuintje een plek te maken waar het heerlijk toeven is.

Trends
Jelle Koop verwacht dat deze trends zich het komende kalenderjaar voortzetten. "Nog meer zal de nadruk lukken op de onderhoudsvriendelijke tuin. En wij hebben daar alles voor in huis. Zo hebben we hele duurzame houtsoorten zoals kastanjehout of douglas-hout, maar ook meerdere soorten kunstgras."
Kies je voor een tuin waar iets meer werk in zit, dan heeft Benfried daar eveneens van alles voor in huis. In de winkel zijn talloze soorten potgrond, tuinaarde en bemesting te vinden. Ook de afdeling tuingereedschap is omvangrijk. Niet vreemd dat ook veel hoveniers uit de regio voor dit alles naar Benfried komen. En die hoveniers, daar heeft Benfried goede contacten mee. "Dus als mensen leuke ideeën voor hun tuin hebben, kunnen we hen doorverwijzen naar één van de hoveniers die geschikt is voor deze klus", zegt Jelle Koop.

Nieuwe weg
Bijzonder – ook voor Benfried – is de nieuwe weg die straks pal langs het bedrijf loopt en de Reinier de Graafweg met de rijksweg A4 verbindt. In 2018 gaat deze weg open. Voor de realisatie van die weg moet Benfried een stukje grond afstaan, maar krijgt het er een iets groter stuk grond voor terug. De showroom op het buitenterrein, die nu nog 450 vierkante meter groot is, wordt opnieuw ingericht en telt straks ruim 500 vierkante meter tuinplezier. "En natuurlijk grijpen we deze mogelijkheid aan om het buitenterrein nog mooier, sfeervoller en overzichtelijker te maken", zegt Koop. Hij verwacht dat de nieuwe weg Benfried ook nieuwe kansen biedt. "We zijn straks bijvoorbeeld nog beter bereikbaar vanuit Delft."

Marketingmanager Jelle Koop is in zijn familie de derde generatie die actief is binnen is het bedrijf, dat ruim zeventig jaar geleden door zijn opa Fried is opgericht.

Hetzelfde
Bij en rondom Benfried verandert komend jaar dus het één en ander. Sommige zaken blijven hier altijd hetzelfde. "Zoals onze snelle service, onze goede vakkennis en de uitstekende prijs-kwaliteit-verhouding", noemt Jelle Koop enkele voorbeelden. "Omdat we een groothandel zijn kunnen we scherpe prijzen hanteren voor professionele producten van hoge kwaliteit. En dat zal hier nooit veranderen. Verder zijn we een open bedrijf. Voor de professionele tuinbouwsector, maar ook voor de particulier en de hovenier. Al die verschillende groepen helpen we graag met goede adviezen."
Het team van Benfried telt zo'n zestig medewerkers en kent nauwelijks verloop. "Voor onze klanten zijn onze medewerkers vertrouwde gezichten. Dat stellen ze op prijs. We hebben hier bovendien geen ingewikkelde organisatiestructuur. Dat was al zo in de tijd van mijn opa en dat is nog steeds het geval. Je wordt bij ons niet vier keer doorverbonden tot je de juiste persoon te pakken hebben."

Geslaagd
Wanneer is het jaar 2018 voor Benfried geslaagd? "Als we weer net zoveel tevreden klanten hebben als in 2017 – of het liefst natuurlijk nog iets meer", antwoordt Jelle Koop. "Verder hopen we weer veel leuke en nieuwe projecten te kunnen verkopen en goed samen te werken met de hoveniers en particulieren die bij ons komen voor een tuin. Het is en blijft altijd weer fijn om achteraf van hen te horen dat ze goed geholpen. Dat vind ik ook niet meer dan logisch dat we dat doen en de tijd nemen om ze rustig en goed te adviseren. Die samenwerking met hoveniers en particulieren is hartstikke leuk. Als dat ook in 2018 weer zo is, dan is het jaar wat mij betreft geslaagd."

Benfried b.v.
Hooipolderweg 1, Den Hoorn
T. 015 - 256 93 56
E.info@benfried.com
W. www.benfried.com

Wat wensen Delftenaren voor het nieuwe jaar?

'Aandacht voor elkaar hebben'

Gerard van Wageningen heeft in 2017 vanwege een niersteen de nodige dagen in het Reinier de Graaf ziekenhuis doorgebracht. "En ik moet zeggen: Niets dan lof voor het verplegend personeel. Ik ben daar geweldig behandeld", begint hij. "Ik zie het nieuwe jaar goed en positief tegemoet. Ik kijk al uit naar een mooie vakantie. Vorig jaar zijn we voor het eerst naar Benidorm gegaan. Dat is uitstekend bevallen. Ik hoop komend jaar verder weer goed met andere mensen om te gaan, zoals nu ook, op de Markt. Mijn wens voor 2018 is dat we allemaal wat aandacht voor elkaar hebben en een beetje om elkaar geven. Als de contacten maar goed zijn, hè. Dat is belangrijk. Mijn persoonlijke wens is dat ik komend jaar gezond mag blijven en niet meer zo vaak naar het ziekenhuis hoef."

'Minder armoede voor Delftenaren'

Karin Molenaar hoopt dat minder Delftenaren komend jaar te maken krijgen met armoede.

"En dat er meer mensen worden geholpen", voegt ze eraan toe. "Verder is gezondheid natuurlijk zó belangrijk. En ik hoop op meer saamhorigheid en dat we beter luisteren naar elkaar." Karin Molenaar is één van de initiatiefnemers van Kledingbank de Buurvrouw. Die gaat dit jaar verhuizen van de Van Lodensteynstraat naar de Ternatestraat, waar het intrek neemt in het oude pand van de supermarkt die hier jarenlang zat. "Ik hoop dat het allemaal goed gaat met de verhuizing. Het worden drie roerige weken. Ik hoop ook dat iedereen ons straks op die locatie weet te vinden èn dat mensen over die drempel durven om bij ons kleding te halen. Ze zijn altijd welkom."

'Meer omkijken naar ouderen'

Hennie de Bruijn hoopt dat in het nieuwe jaar wat meer aandacht komt voor de ouderenzorg.


"Er zijn zoveel ouderen die alleen zijn... Ik hoop dat iedereen komend jaar iets meer omkijkt naar deze groep. Niet om mezelf nu op de borst te kloppen, maar ik heb zojuist hier op de markt kaas gehaald voor mijn 89-jarige buurvrouw." En als we allemaal net iets meer voor elkaar zorgen en meer naar elkaar omkijken, wordt het er voor iedereen leuker op, verwacht Hennie de Bruijn.
Ze heeft zelf een mooie gebeurtenis in het vooruitzicht, vertelt ze. "Onze dochter is geëmigreerd naar Australië. Gelukkig zien we elkaar nog wel één a twee keer per jaar. Maar dit jaar komt ze terug naar Delft om hier te trouwen en dit met de hele familie te vieren. Dat wordt voor ons natuurlijk wel het hoogtepunt van 2018. Hartstikke leuk."

'Genieten bij het Gardameer'

Simone Weijgertze heeft geen grote wensen voor het nieuwe jaar, vertelt ze. "Ja, ik hoop natuurlijk dat iedereen gezond blijft. Want ik weet hoe vervelend het is als dat niet het geval is."

Ze kijkt nu al reikhalzend uit naar de zomervakantie. "Mijn man en ik zijn al twee jaar niet meer weggeweest. Dit jaar gaan we naar het Gardameer in Italië, genieten van de zon en het mooie uitzicht. We gaan samen met de caravan. Dat wordt nog een hele onderneming. Mijn man is ook al zowat tachtig jaar."
Ze hoopt verder vooral gezond te blijven. En wat het nieuwe jaar brengt? Ze zal het wel zien. Of, zoals ze zelf zegt: "De dag komt zo die komt. Ik ga er altijd graag op uit. Net als vandaag, even lekker de markt op. Dat doe ik graag. En gisteren met die storm was ik ook gewoon op pad. Ja, ik geniet van elke dag."

'Geen vervelende verrassingen'

"Ik verwacht een heerlijk en stabiel jaar zonder vervelende verrassingen", begint Marcel Zeeman.

Hij heeft sowieso wat moois in het verschiet: een reis naar Cuba. "Ik ben daar nog nooit geweest. We gaan daar twee weekjes heerlijk uitrusten, maar ook actief doen. Lekker afwisselend. We gaan lekker met z'n tweeën, zonder de kinderen, dus we kunnen daar onze eigen tijd indelen en hoeven ons geen zorgen te maken over de vraag of er wel of geen WiFi is. We gaan lekker het avontuur aan."
Ook Marcel Zeeman hoopt dat iedereen maar gezond mag blijven. "Dat is toch het belangrijkste. Vorig jaar is mijn vader overleden aan een vervelend ziekte. Ik hoop dit jaar dus niet zulke verrassingen mee te maken."

'Goed zitten is het beste advies'

Steef van der Kruit: "Ik wil iets groters doen dan mijn eigen belang dienen."(Foto: PR)

"Zorgverleners snappen maar niet welke impact een zithouding kan hebben op om het even welke medische problematiek. En omdat de bewegingsmaffia sowieso vindt dat we níet moeten zitten, scheert die voor het gemak al het zitten maar over één kam."

Zitspecialist
Vijftien jaar is hij inmiddels Zitspecialist. Steef van der Kruit kan er uren over praten. Bij Zorgdrager aan de Schieweg, tegenover de Makro, kun je terecht voor op maat gemaakte stoelen van Nederlands fabricaat: relaxfauteuils, sta-op stoelen, maar ook ergonomische bureaustoelen en werkkrukken. "Natuurlijk verkopen wij uiteindelijk gewoon stoelen, maar wie me verwijt dat uit winstbejag te doen kent mij niet goed genoeg. Ik wil iets groters doen dan mijn eigen belang dienen. Weet je waarvoor ik echt iedere dag mijn bed uitkom? Omdat ik iets goeds wil bijdragen aan de samenleving, de wereld een beetje mooier wil maken."

2017 was voor Zorgdrager een jaar van rustige, gestage groei. (Foto: PR)

Discussie
Als zijn woorden wat verdedigend overkomen: Steef is niet anders gewend dan dat hij in discussie moet gaan over zijn vak. "Er zijn nogal wat stoelverkopers die het, meestal uit onwetendheid, niet zo nauw nemen met gezondheid van hun cliënten en verkoop-ethiek in het algemeen. Soms is het ronduit moeilijk om bij cliënten het door collega's ontnomen vertrouwen terug te winnen."

Blinde vlek
Van der Kruit merkt dat het heel moeilijk is om over goed zitten in gesprek te komen, niet alleen bij potentiële klanten, maar vooral bij zorgverleners: "Zitproblematiek vormt een blinde vlek in de zorg." Met name heilgymnasten vinden zitten maar slecht voor je. En dat je in plaats van zitten gewoon meer moet bewegen. Zitten wordt niet voor niets vergeleken met roken. En voor een deel hebben ze gelijk. Voor je spieren geldt: use them or lose them. Bewegen is goed. Maar velen zitten nu eenmaal een groot deel van de dag. Dat heeft dus effect op je gezondheid. Waar het in mijn ogen fout gaat is dat dan wordt gezegd: "je moet niet zitten", waar ik zeg: "je kunt ook góed zitten." Met het voor hem kenmerkende enthousiasme legt hij verder uit wat hij bedoelt: "Zitten is in de zorg helemaal geen medisch issue. Er zijn geen protocollen voor. Pas bij ernstige zitklachten wordt gehandeld. Als de doorzitwonden zichtbaar worden schrijft de huisarts iets voor. Pijnbestrijding, genezend behandelen. Een drukverlagend kussentje.. Maar over een goede stoel wordt zelfs in deze fase vaak niet nagedacht. Dan kunnen we met onze expertise nog prima klachten verminderen of verhelpen hoor, maar soms had dat jàren eerder gekund. In het afgelopen jaar was Zorgdrager ook uiterst succesvol met zijn speciale bureaustoelen. "Bewegend zitten is de nieuwste trend... Ergotop stoelen met een bewegend zitvlak. Heel effectief bij lage rugklachten en een bureaubaan.."

Zwaartekracht gebruiken
En waar voldoet een goede relaxstoel aan volgens Zorgdrager? "Naast de juiste maatvoering, en het gebruik van de juiste materialen: Dat je kunt zitten op een manier waarbij je de zwaartekracht gebruikt in plaats van haar te bevechten", vat hij zijn mening kort samen. "Er is niet één goede houding die voor iedereen en overal werkt. Dat weet je lichaam zelf ook wel. Daarom ga je zo vaak verzitten. En zitten is ook zo persoonlijk. 'Truus de Mier' heeft een ander zitadvies nodig dan een minder rusteloos iemand. Als ik dan bij mensen langs ga, hun klachten hoor en met een passende stoel kom die echt helpt, dan is dat ontzettend gaaf. Dat is waar ik dit werk voor doe."

Gestage groei
2017 was voor Zorgdrager een jaar van rustige, gestage groei. "We merken dat we steeds meer mond-tot-mond-naamsbekendheid krijgen. Maar dat gaat langzaam. Eerlijk duurt het langst zeggen ze wel, en dat geldt in ons geval letterlijk: Maar wij willen gewoon eerlijk advies geven en er zijn voor onze klanten. Dus wij doen niet aan rare fratsen en agressieve push-verkoop. Voor 2018 geldt dat Steef wil doorgaan op de ingeslagen weg. "Mijn eigen wens voor 2018 is dat ik met meer zorgverleners in gesprek kom over zitproblematiek.

Wijsheid
De Delvenaren wil ik voor 2018 vooral veel gezondheid toewensen. Tegelijk wil ik ze daar ook graag bij helpen: kijk wat je zelf kunt bijdragen aan een betere gezondheid. Het is zoals dat oude gebed: Geef me de rust om te accepteren wat ik niet kan veranderen en de kracht om te veranderen wat ik kan.. En de wijsheid om tussen die twee het verschil te zien. Ik wens u die wijsheid en veel zitcomfort toe!"

Schoonheidsinstituut Hoogstraten: een begrip

Angelique van Schoonheidsinstituut Hoogstraten in Pijnacker.

Verscholen in het hart van bedrijvenpark de Boezem vind je Schoonheidsinstituut Hoogstraten. Sinds 1960 een begrip in Pijnacker.

Ooit opgericht door Ineke Hoogstraten, maar sinds 1997 staat dochter Angélique aan het roer. Schoonheidsinstituut Hoogstraten is een zeer nette salon met twee behandelruimtes, uitkijkend op een schitterende tuin. "Dat verwacht je niet midden op een bedrijventerrein", lacht Angélique.
Ze biedt niet alleen vele huidverzorgende en huidverbeterende behandelingen aan, maar ook cosmetische, zoals een compleet bruidsarrangement en diverse ontharingsbehandelingen. Ze werkt al sinds jaar en dag met de producten van Maria Galland, een zeer vooraanstaand merk. "Daar werkte mijn moeder al mee. Zij is zelfs door de Maria Galland zélf getraind. Heel uniek." Los van het sentiment, is het ook gewoon een goed product met veel werkzame stoffen, weet Angélique: "De samenstelling is zo dat het altijd een huidverbetering oplevert." De make-up-lijn waar ze mee werkt is New Cid, New Cosmetics Identity uit Londen. "Een prachtig make-upmerk. Ik was vanaf dag één verkocht. Het blijft super goed zitten en heeft allerlei mooie, bruikbare kleuren. De lipstick en lipgloss zijn inclusief spiegeltje en lampje. Uniek en heel handig."

Modelage masker
Een van de vele behandelingen die Schoonheidsinstituut Hoogstraten aanbiedt, is het zogenoemde modelage masker; een zichzelf verwarmend mineraalmasker. "Een fijne behandeling. De temperatuur gaat heel geleidelijk omhoog en koelt net zo langzaam weer af. Het stimuleert de bloedsomloop en helpt het afvoersysteem", aldus Angélique.
De Pijnackerse heeft onlangs een mooie actie verzonnen: "Bij drie afspraken voor het modelage masker, krijg je de vierde gratis!" Hoe? Geef op de website via 'afspraak maken' de code 'MODELAGEKUUR' door of bel.

Schoonheidsinstituut Hoogstraten
Boezemweg 13, Pijnacker
015 369 30 34
www.schoonheidsinstituut-hoogstraten.nl

Huis te koop wordt u deze week aangeboden door Björnd Makelaardij

DELFT - Michel Ketelaar en zijn vrouw Gina zijn zeven jaar geleden komen wonen in deze leuke ééngezinswoning, bijna aan de uiterste rand van Tanthof-West. Dat betekent dat ze het prachtige natuurgebied Midden-Delfland als 'tweede achtertuin' hebben. Voor de fervente hardloper Michel is dat ideaal.

Michel en Gina hebben elkaar leren kennen tijdens hun studietijd in Nijmegen. Hij studeerde geschiedenis en zij Amerikanistiek. Uiteindelijk vond hij een baan in Den Haag en zij in Delft en daarom besloten ze hier naartoe te verhuizen. Inmiddels hebben ze ook een zoontje met de naam Mats. Echt heel veel hebben Michel en Gina aan het huis niet hoeven doen. "Het zag er allemaal goed uit toen we hier kwamen", zegt hij. "Wel hebben wij de keuken uitgebouwd, die nu dubbelzijdig is en ook nog een extra hoek in het zitgedeelte bij het raam heeft. Ook hebben we de tuin helemaal laten aanleggen."
Daarmee heeft Michel meteen ook een groot pluspunt van deze woning genoemd. De heel ruime keuken, doorlopend naar de al even zo ruime woonkamer. De prettige ruimtelijkheid maakt dit dus tot een fijne woonomgeving, maar hij noemt ook de nabijheid van het natuurgebied. "Ja, je bent er zo en kan er heerlijke wandelingen maken, of zoals ik graag doe hardlopen. Ideaal in deze woning is trouwens ook de grote zolderruimte, die je als slaapkamer kan inrichten, maar bijvoorbeeld ook als hobbyruimte. Mijn vrouw heeft bijvoorbeeld een heleboel bezigheden, zoals schilderen, tekenen of naaien, die ruimte is daar bij uitstek geschikt voor."
Bij binnenkomst in de woning, heb je in de centrale hal zowel toegang tot de woonkamer als de open keuken. Deze ruimte aan de voorzijde biedt plaats aan een eettafel en verder is er een keukenblok met een vaatwasser, een oven, een koel-vriescombinatie en een vierpits gaskookplaat met een recirculatie afzuigkap. Ook de woonkamer is een stukje uitgebouwd. De gezellige kamer heeft openslaande deuren naar de achtertuin. "Het is een tuin op het zuidwesten, met van de middag tot de avond zon. We zitten er ook heel regelmatig en door de bestrating en maar twee borders aan de zijkant kan Mats er naar hartelust spelen", zegt hij.
De functionele en onderhoudsvrije tuin heeft een vrijstaande stenen berging en een achterom. "We hebben ook een dakterras, maar daar maken we wat minder gebruik van. Liever zitten we in de tuin. Op het dakterras staan wel twee stretchers, maar die gebruiken we vooral om de was te laten drogen."
Op de eerste en tweede verdieping is er veel extra opbergruimte. Dat zat allemaal in de bouw. Op etage 1 zijn er aan de achterzijde twee slaapkamers, waarvan één de hoofdslaapkamer. De derde slaapkamer is aan de voorzijde. De badkamer heeft een ligbad, een toilet en een wastafel. Verder zijn er een bergkast met de CV-combiketel en een aparte ruimte met de aansluiting voor de wasmachine. Van de zolderruimte op etage 2 zou je ook twee slaapkamers kunnen maken. "Nu is hij ingericht als hobbyruimte", zegt hij
De open zolder heeft ramen aan zowel de voor- als achterzijde, dus veel daglicht. Vanuit deze ruimte kom je op het dakterras achter. "Het is een lange straat waar je de auto altijd kwijt kan", gaat hij verder. "Het is een prettige omgeving met leuke buren."
Er zijn talloze voorzieningen, zoals een winkelcentrum, scholen, de kinderboerderij en het ziekenhuis. Openbaar vervoer voorzieningen zijn goed, maar je bent ook zo op de uitvalswegen.

Van spoor naar stad: de bouwklus is geklaard

Toen de werkzaamheden in de Spoorzone nog in volle gang waren.

DELFT - Het is tijd voor een feestje in de Spoorzone. Na bijna tien jaar bouwen zijn de grote werkzaamheden afgerond. De bouwlocaties bevonden zich rond het spoor: de spoortunnel, de Prinsenhofgarage en de fietsenstallingen.

Vanzelfsprekend is er ook op het gebied van woningen heel wat gebouwd in de Spoorzone. De nieuwe huizen zijn stuk voor stuk blikvangers in een mooie openbare ruimte. Prachtig gesitueerd rond het nieuwe stadskantoor, met het geïntegreerde treinstation.
Infrastructureel is er ook heel wat aangepast. Waar eerst de Prinses Irenetunnel lag, is nu de Ireneboulevard. Doorgaand verkeer rijdt over de verlengde Coenderstraat en er is een nieuw tracé voor de tramlijnen 1 en 19. In dit gebied was er altijd het welbekende Bolwerk. Dit is er nog steeds, maar nu in een andere vorm. Het net gevormde eiland naast het Stadskantoor verwijst naar vroegere tijden èn sluit naadloos aan op de heringerichte openbare ruimte, net zoals de gracht aan de Spoorsingel. Er staan al heel wat nieuwe woningen, maar de komende tijd zullen op de overgebleven lege plekken in de Spoorzone nieuwe wijken verrijzen. Om alle afgeronde bouwwerkzaamheden te vieren, wordt op zaterdag 20 januari een feest gevierd: de overgang van spoor naar stad. Het feest bestaat onder meer uit een tunnelloop, een lampionnenwandeling, er is live muziek en dompel je onder in de wereld van techniek.
Info: www.feestindespoorzone.nl.

Huiseigenaren te snel akkoord met nieuwe rentevoorstel

DELFT - Ruim 90 procent van de huiseigenaren accepteert bij renteherziening 'gewoon' het nieuwe rentevoorstel voor de hypotheek van zijn bank.

Dit blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis onder 575 leden. Van deze groep heeft bijna 60 procent zelfs niet overwogen om over te stappen naar een andere geldverstrekker. Veel huiseigenaren zouden elders waarschijnlijk goedkoper uit zijn. Vereniging Eigen Huis roept huiseigenaren op om bij renteherziening actief op zoek te gaan naar concurrerende aanbiedingen. Sinds 2013 moeten geldverstrekkers klanten drie maanden voor het verlopen van de rentevast periode informeren over de nadere herziening van de rente. Vereniging Eigen Huis ondervroeg leden met een hypotheek waarvan de rentevast periode afliep in de periode 2015-2017. Veel huiseigenaren uit het onderzoek, te weten 60 procent van de ondervraagden, hebben een hypotheek bij één van de drie grote banken. Bijna zes op de tien huiseigenaren die bij hun huidige bank blijven, tekenen zonder verder onderzoek het voorstel van de geldverstrekker. De overige 42 procent tekent niet klakkeloos bij het kruisje, maar doet eerst in meerdere of mindere mate onderzoek. De belangrijkste informatiebronnen voor deze mensen zijn internet met 59 procent en de hypotheekadviseur met 38 procent. Als reden om wel over te stappen wordt vooral een lage rente genoemd met 52 procent. Van de mensen die overwegen om over te stappen, stapt slechts 20 procent daadwerkelijk over. Vereniging Eigen Huis constateert dat veel huiseigenaren geld laten liggen door zonder verder onderzoek het aanbod van hun huidige bank te accepteren. Zeker voor huiseigenaren met een aflossingsvrije hypotheek bij één van de drie grote banken, kan overstappen naar een andere aanbieder lucratief zijn.

Spotlight Specials nu in de showroom bij KIA Autohaag Zeeuw

Maurice Schook bij de KIA Picanto, nu als Spotlight Special in de showroom. (Foto´s: ML)

De Spotlight Specials bij KIA Autohaag Zeeuw zijn wegens succes verlengd tot 15 januari 2018! Dat is goed nieuws voor mensen die graag in een KIA willen rijden, want bij aanschaf kan de korting oplopen tot wel 4.250 euro.

Het is een heel populaire actie geweest vanuit moederbedrijf KIA. Maar bij de Delftse KIA vestiging Autohaag Zeeuw worden de Sportlight Specials nog eens aantrekkelijker. Koop je namelijk één van de KIA-voorraadmodellen bij Autohaag Zeeuw, dan wordt er nog eens 250 euro korting bovenop dit voordeel gedaan. "Het is zeker de moeite waard om in deze periode eens langs te komen", zegt vestigingsmanager Maurice Schook. "Welke auto momenteel in de spotlight staat? De KIA Picanto bijvoorbeeld. Die is nu vanaf 11.715 euro te koop!"


Fris en nieuw
Net uitgebracht door KIA is de Stonic, die wonderwel ook gewoon onder de Spotlight Specials valt. De vanafprijs voor deze nieuweling is 17.745 euro! De naam Stonic combineert de begrippen ´Speedy´ en ´Tonic´: zeer wendbaar en iets fris nieuws in het cross-over segment. Het design, de vormen en de functionaliteit zijn geïnspireerd op de grotere SUV's KIA. U herkent de nieuwe Stonic direct aan de stoere 'tiger-nose' grille. Hierdoor is de nieuwe crossover direct herkenbaar als een èchte Kia. Daarnaast is de Kia Stonic tot in detail te personaliseren. Zo is het two-tone dak leverbaar in vijf verschillende kleuren. Samen met het exterieurkleurenpalet zijn er maar liefst twintig verschillende kleurencombinaties mogelijk. Voorzien van veel slimme technologieën en handige oplossingen voor meer ruimte èn comfort. "En het voordeel geldt bijvoorbeeld ook voor de KIA Cee´d", zegt Schook. "Met een actie-vanafprijs van 18.495 euro! Niet alleen voor de particulieren, maar ook voor de zakelijke rijder interessant."


Auto met lef
De KIA Cee´d heeft niet lang geleden een heel nieuwe uitvoering gekregen. KIA heeft het model hernieuwd geïntroduceerd als een auto met lef. Met een goede materiaalkeuze en uitstekende afwerkingskwaliteit. Iets waarmee hij zijn voorganger ruimschoots overtreft. Het glazen panoramisch dakraam zorgt voor een nog ruimtelijker gevoel in deze compacte vijfdeurs hatchback. "Ook voor de zakelijke rijder interessant met 22 procent bijtelling."


Private lease
En dan wil Maurice Schook de aantrekkelijkheid van private lease nog maar eens benadrukken. "Private lease is echt booming", zegt Schook. "Al vanaf 189 euro per maand, een all-in prijs, kan je KIA rijden. Hierbij zijn dus ook de verzekering en wegenbelasting inbegrepen, je hoeft alleen maar te tanken."


KIA Autohaag Zeeuw
Schieweg 53
2627 AT Delft
(015) 256 08 79
www.autohaagzeeuw.nl/vestigingen/kia-delft

GlasGarage Delft staat – altijd - klaar bij autoruitschade

John van Santen: "De autoruit snel en vakkundig laten vervangen of repareren, dat kan bij GlasGarage Delft." Links Anita Ruijgt van de GlasGarage administratie.

DELFT – Een schade in de autoruit, dat is vervelend! Of je nu particulier, zakelijke rijder, leaserijder, verzekerd of niet verzekerd bent, het blijft vervelend!

GlasGarage Delft is sinds 2003 onderdeel van autobedrijf EDA de Heus BV. In het begin moest dit nog echt ontdekt worden, maar gaandeweg werd het steeds drukker in de werkplaats.
GlasGarage Delft staat dan ook 24/7 voor u klaar. Schade door steenslag, inbraakschade en het vervangen van voor-, zij- en achterruiten, dat is specialistisch werk. De voorruit van een auto is ´gelijmd´, maakt helemaal deel uit van de carrosserie, en is vaak voorzien van sensoren en/of camera's. Soms zit een autoruit boordevol electronica! Het is dus van het grootste belang dat de nieuwe ruit er weer op exact dezelfde manier in gemonteerd wordt. Dus ook het afstellen van de sensoren en/of camera's horen bij dit proces.
Tegenwoordig verricht GlasGarage Delft dagelijks werkzaamheden. "Het is een unicum dat we dit in zo'n korte tijd hebben kunnen opbouwen", zegt eigenaar Aad van Winden.
GlasGarage Delft handelt dit soort schades direct af. Wij handelen de financiële afwikkeling, indien de klant verzekerd is, rechtstreeks af met de verzekeringsmaatschappij! Onze GlasGarage leverancier heeft 95 procent van de bestaande ruiten van alle gangbare automerken op voorraad. Dit betekent dat de beschikbare materialen ruim op tijd in de werkplaats aanwezig kunnen zijn. Hierdoor kunnen de schades binnen 24 uur worden verholpen. Bij een ster-reparatie kan de klant er altijd op wachten. Het injecteren in combinatie met de droogtijd bedraagt ongeveer 45 tot 60 minuten, afhankelijk van de aard en de grootte van de inslag. "De dagelijkse werkzaamheden worden dan ook uitgevoerd door een FOCWA-gecertificeerd autoruitspecialist, iemand met het juiste opleidingsniveau. Lopen de werkzaamheden hoog op en is het erg druk, dan spring ik hier ook nog wel bij."
Een particuliere autorijder die zelf de ruit van zijn auto vervangt, dat komt niet veel voor. Maar ook de meeste autobedrijven zijn hier niet echt in thuis. "Juist door onze ervaring, speciale gereedschappen, materialen en opleiding zijn wij in staat om snel en adequaat te handelen! Graag wordt dan ook gebruik gemaakt van GlasGarage Delft. Bijkomend voordeel is, dat we, ook voor onze collega-autobedrijven, rechtstreeks met de verzekeringsmaatschappij afwikkelen", gaat hij verder. "We ontzorgen daarmee een collega-autobedrijf, door probleemoplossend op te treden. Een traject compleet met fotodossier, waarin foto's van de auto met ruitschade, ruit-accessoires, het type ruit en de volledig herstelde auto in opgenomen zijn, zorgen voor een feilloze en snelle afwikkeling met de verzekeringsmaatschappij, assurantie-tussenpersoon of leasemaatschappij!"
Bent u niet verzekerd voor ruitschade, dan weet u nu dat GlasGarage Delft de ruit voor de beste prijs en kwaliteit kan vervangen of repareren. Laat u toch nog verrassen!
Heeft u eens schade aan de voorruit van uw auto. Of aan één van de andere autoruiten? Breng hem dan langs bij GlasGarage Delft van EDA de Heus BV. Uw vertrouwde ruit-specialist!


GlasGarage Delft
EDA de Heus
Schieweg 63
(015) 361 09 23
24-uurs: (0800) 12 46
www.glasgarage.nl/delft

Renault Clio: bestverkochte auto van Nederland in 2017

De Renault Clio, verkooptopper in 2017.

Renault Nederland kijkt terug op een uitstekend verkoopjaar 2017. De Renault Clio werd voor het eerst het meest verkochte model in Nederland, met maar liefst 11.778 stuks.

De Renault Clio is net zoals alle andere modellen van Renault ontworpen door Laurens van den Acker, die als officiële titel senior vice-president Corporate Design bij Groupe Renault heeft.
Het merk Renault eindigde op de tweede plaats op de Nederlandse markt, met 50.031 geregistreerde personen- en bedrijfsauto's en een marktaandeel van 10,3 procent.
In de particuliere markt is Renault zelfs nummer één, met 15.177 auto's totaal en 11,93 procent marktaandeel. De Captur was het bestverkochte model. Dit model is tevens in zijn segment de bestverkochte crossover.
Het aantal registraties en het marktaandeel van Renault in Nederland groeiden respectievelijk 14 en 6 procent ten opzichte van verkoopjaar 2016.
Ook zag Renault de verkoop van elektrische auto's in 2017 toenemen en werden er meer dan 840 Renault ZOE en Kangoo Z.E. modellen geregistreerd. Dit is vier keer zo veel als in 2016.

Autohaag Zeeuw
www.autohaagzeeuw.nl

37 / 44

Tip voor u

Verhuizen? Meld het uw gemeente

Gaat u binnenkort in Delft wonen of verhuist u binnen Delft naar een ander adres? Vergeet dan niet om uw verhuizing tijdig te melden bij de gemeente. Dit kan tot uiterlijk vijf dagen na uw verhuizing.

Een verhuizing geeft u online door via de website www.delft.nl. Inloggen doet u met uw DigiD of met uw burgerservicenummer. Verhuist u naar een andere gemeente? Dan moet u zich in uw nieuwe woonplaats inschrijven. U wordt dan automatisch uit de Basisregistratie personen van Delft geschreven.

Als u zich niet inschrijft op uw nieuwe adres kan dit vervelende gevolgen voor u hebben. Zo kunt u alleen een paspoort of identiteitskaart aanvragen als u goed staat ingeschreven. Hetzelfde geldt voor allerlei gemeentelijke en landelijke voorzieningen zoals een parkeervergunning, uitkering of huurtoeslag. Daarnaast is het bij rampen ook belangrijk dat de gemeente weet wie waar woont.

Meer informatie over verhuizen vindt u op www.delft.nl.

Gemeente Delft | Stationsplein 1 | alleen op afspraak, via www.delft.nl/afspraak of tel. 14015 | actuele openingstijden vindt u op www.delft.nl. U kunt bij de gemeente alleen per pin betalen.

Besluiten

VERKEERSBESLUIT

2614 SP | Schietglas | aanwijzing parkeergelegenheid voor opladen elektrische voertuigen (kenmerk 3186763).

REGULIERE PRIJZEN EN TARIEVEN 2018

Het college van burgemeester en wethouders van Delft heeft in zijn vergadering van 19 december 2017 besloten tot de eerste wijziging van het Besluit reguliere prijzen en tarieven 2018. Deze prijzen en tarieven gelden per 1 januari 2018. Het besluit treedt een dag na deze bekendmaking in werking.

VERWIJDEREN VOERTUIG

Het volgende voertuig staat al geruime tijd (in elk geval langer dan 3 dagen) op de volgende locatie aan de openbare weg geparkeerd:

2614 HB | Drooghuisstraat thv. nr. 12 | aanhanger zonder kenteken.


Het is verboden om bv. een aanhangwagen gedurende 3 achtereenvolgende dagen op de weg te parkeren. Het voertuig is inmiddels voorzien van een waarschuwingssticker. Vóór 12-01-2018 moet het verwijderd zijn van de openbare weg. Gebeurt dit niet, dan moet de gemeente dit doen en worden kosten verhaald op de eigenaar. Met vragen kunt u terecht bij de gemeente, tel. 14015. Belanghebbenden kunnen voor 21-02-2018 een bezwaarschrift tegen het besluit indienen bij b&w, postbus 78, 2600 ME Delft, onder vermelding van 'bezwaarschrift'.

KENNISGEVING ANTERIEURE OVEREENKOMST

Burgemeester en wethouders delen conform artikel 6.24 lid 3 Wet ruimtelijke ordening mee dat op 21 december 2017 een anterieure overeenkomst is gesloten tussen de gemeente Delft en stichting Vestia. De anterieure overeenkomst voorziet in afspraken over vergoeding van de gemeentelijke kosten in verband met de tijdelijke (her)ontwikkeling van het Oostblok 1 voor flexwonen voor verschillende maatschappelijke doelgroepen.

Inzage en geen bezwaar: conform het gestelde in artikel 6.2.12 Besluit ruimtelijke ordening (Bro) ligt met ingang van donderdag 4 januari 2018 voor een periode van zes weken een zakelijke beschrijving van de inhoud van de overeenkomst ter inzage in het stadskantoor, Stationsplein 1. De zakelijke beschrijving betreft een samenvatting op hoofdlijnen van de inhoud van de overeenkomst. Tegen de gesloten overeenkomst en de zakelijke beschrijving kan geen bezwaar of beroep worden ingesteld.

Omgevingsvergunningen

AANGEVRAAGD

2611 AW | Wateringsevest 26A | realiseren vijf woonruimtes en winkelpui terugbrengen naar gevel van woonhuis | bouw | 20-12-2017

2611 CP | Brabantse Turfmarkt 80 | wijzigen pui en plaatsen reclame | bouw, reclame | 22-12-2017

2611 ES | Jacob Gerritstraat 10 | leveren en monteren haakse lichtbak | bouw | 22-12-2017

2611 ES | Jacob Gerritstraat 15 | realiseren Pizzahut | bouw, strijdig gebruik, reclame | 21-12-2017

2611 HD | Oude Delft 223 | realiseren van hekje om dakterras | bouw | 20-12-2017

2611 RK | Molslaan 103 | verwijderen asbest | sloop | 22-12-2017

2613 GS | Westplantsoen 210 | samenvoegen huizen | bouw | 22-12-2017

2613 SM | Coenderstraat 12 | plaatsen twee dakopbouwen op zijdakvlakken | bouw | 25-12-2017

2614 GL | Henry Dunantlaan 65 | wijzigen dakopbouw | bouw | 24-12-2017

2614 GL | Henry Dunantlaan 67 | plaatsen dakopbouw | bouw | 24-12-2017

2614 NB | Laan van Lansbergen 18, kavel 9 | realiseren nieuwbouwwoning | bouw | 21-12-2017

2625 RD | Vrijheidslaan 8 | uitbreiden en wijzigen van horeca en gevel | bouw, strijdig gebruik gronden | 21-12-2017

2629 HD | Delfts Buiten, kavel 5 | oprichten woonhuis | bouw, aanleg | 21-12-2017

2629 JE | Rijksstraatweg 117 | renoveren bestaande boerderij | bouw | 21-12-2017.

VERLEEND REGULIER

2611 GK | Oude Langendijk 2 | plaatsen twee dakkapellen op pand en gebruik zolder als kantoor | bouw, strijdig gebruik gronden/bouwwerken met RO, monumenten gemeentelijke verordening | 21-12-2017

2613 CC | De Vriesstraat 82 | plaatsen dakkapel aan voorzijde woning | bouw, strijdig gebruik gronden/bouwwerken met RO | 21-12-2017

2613 DJ | C. Fockstraat 130 | kadastraal splitsen bovenwoning in twee zelfstandige appartementen | bouw | 22-12-2017

2624 LJ | Aart van der Leeuwlaan 332 | transformeren pand tot huisvesting voor verschillende doelgroepen | bouw | 22-12-2017.

VERLENGDE BESLISTERMIJN

2616 AA | Hoflaan 10 | realiseren nieuwe gemeentewerf | bouw, kap, aanleg | nieuwe beslisdatum: 08-02-201

2625 PB | Raad van Europalaan 4 | maken dakopbouw aan achterzijde woning | bouw | nieuwe beslisdatum: 03-02-2018.

Meldingen

BOUWMELDING

2623 BH | Hazenlaan 2 | dakkapel | 20-12-2017.

SLOOPMELDINGEN

2611 RK | Molslaan 103 | verwijderen asbest | 22-12-2017

2614 XR | Van Kinschotstraat 188 | verwijderen asbest | 20-12-2017

2623 XP | Koekamp 59 | verwijderen asbest | 20-12-2017

2623 XW | Koekamp 68 | verwijderen asbest | 20-12-2017

2624 BA | Nijverheidsstraat 7 | verwijderen asbest | 22-12-2017

2627 AT | Schieweg 87 | verwijderen asbest | 22-12-2017

2629 JE | Rijksstraatweg 117 | renoveren bestaande boerderij | 21-12-2017.

MELDING BRANDVEILIG GEBRUIK

2622 AZ | Chilipad 1 | realiseren kleinschalige woonvorm voor dementerende ouderen | 22-12-2017.

MELDING BRANDVEILIG GEBRUIK, NIET AKKOORD

2611 ND | Verwersdijk 21 | 21-12-2017.

MILIEUMELDING


2628 xx | Klinkerbuurt fase 3 | realiseren gesloten bodemenergiesysteem | 20-12-2017.

Formele publicatie


De formele publicatie van algemeen verbindende voorschriften (verordeningen) en kennisgevingen gebeurt digitaal in een Gemeenteblad op www.officielebekendmakingen.nl.

Op www.delft.nl/bekendmakingen vindt u directe links naar deze bekendmakingen van de gemeente Delft, en hoe u beroep en bezwaar kunt aantekenen. Melding doen of omgevingsvergunning aanvragen? Dat kan via www.omgevingsloket.nl.

Tekenen en schilderen: oefening baart kunst

Van der Kruit geeft al ruim dertig jaar schilder- en tekenlessen.

Beeldend kunstenaar en docent Steven van der Kruit geeft op zijn atelier in de binnenstad van Delft al meer dan 30 jaar teken- en schilderlessen. Gedreven door zijn ambitie mensen te inspireren om met andere ogen naar de omgeving te kijken, maakt hij u meer bewust van de schoonheid van vorm en kleur. Met de inspiratie die u hierdoor opdoet, kunt u op het atelier onder individuele begeleiding van de kunstenaar met diverse materialen aan de slag en leert u vorm te geven met verschillende teken- en schildertechnieken. Cursisten staan vaak verbaasd over wat zij kunnen. De cursus is laagdrempelig. Beginners worden in hun eigen tempo ingewijd in gebruik van materiaal en in vormgeving. Gevorderden worden uitgedaagd tot een meer persoonlijke ontwikkeling. Meer weten? Bel voor vrijblijvende informatie naar 015-2143031.

Genieten van bruiloft bij de Brasserij

De mooiste dag van je leven beleef je bij de Brasserij.

Als het om goede trouwlocaties gaat, kan je er niet vroeg genoeg bij zijn.

Als je nog nooit bij de Brasserij bent geweest, is het zeker de moeite waard om snel langs te gaan. De trouwlocatie is een verbouwde boerderij met een knusse huiskamer, lekker ruime feestzaal en een prachtige tuin. In het prieeltje in de tuin kan je zelfs de huwelijksvoltrekking laten doen. Dat is aardig populair: de Brasserij is de meest gebruikte trouwlocatie van Delft, op het stadhuis na. Veel stellen vinden het superhandig, want je kunt je hele trouwdag op één locatie doen. We vinden het fantastisch om te zien dat gasten en het bruidspaar genieten van deze bijzondere dag. Dat is voor ons het belangrijkst. Meer info: www.brasserij.nl.

Restaurant Peking: al dertig jaar een begrip

Restaurant Peking aan de Brabantse Turfmarkt.

Het restaurant Peking Wok aan de Brabantse Turfmarkt in Delft is al dertig jaar van alle markten thuis.

Je kunt er aanschuiven voor een a la carte-diner, maar het restaurant biedt ook een all you can eat-concept. Liever laten bezorgen, afhalen of de catering laten verzorgen? Ook dat kan. Tevens zijn er apart zalen die kunnen verhuurd voor gezelschappen tot wel 200 personen.
Iedereen kan bij Peking Wok terecht voor zakenlunches en –diners, recepties, bedrijfsfeesten, bruiloften en feesten. Tevens is het restaurant gespecialiseerd in Kantonese – Peking en Shichuan keuken.
Peking Wok is op maandag geopend van 12.00 uur tot 22.00 uur, op woensdag tot en met zondag van 12.00 uur tot 22.00 uur. Het wokbuffet is geopend vanaf 17.00 uur.

Elke dag prijs bij Spareribeline Delft

Spareribline heeft de 300 waardebonnen al klaarliggen.

De Spareribline aan de Hugo de Grootstraat vierde in november het 25-jarig juibileum. Maar: het feestje gaat ook komende tijd nog even door. Hoe? De Spareribline geeft dagelijks een waardebon van 25 euro weg aan iemand die zijn bestelling via www.spareriblinedelft.nl doet. De gelukkige winnaar krijgt persoonlijk bericht van Dave van de Spareribline. "We gaan het hele jaar door leuke acties doen en dingen weggeven", kan hij alvast verklappen. Momenteel geldt op woensdag en donderdag al een speciale afhaalactie. Een grote satéschotel kost dan geen 14 euro 50, maar 12 euro 50. "We vieren het hele jaar feest", zegt Dave. Wie de acties niet wil missen, doet er verstandig aan de Facebook van Spareribline Delft en de krant Delft op Zondag in de gaten te houden.

Pianorecital met Jaap Eilander Op Hodenpijl

Pianist Jaap Eilander komt 14 januari naar Op Hodenpijl.

Pianist Jaap Eilander is zondag 14 januari te gast bij Op Hodenpijl voor een solo-optreden. Vanaf 12.00 uur speelt hij menuetten van Johan Sebastian Bach, Variationen van Joseph Haydn, mazurka's van Frederic Chopin en Preludes van Sergei Rachmaninov. Jaap Eilander studeerde in 2009 af bij het ArtEZ-Conservatorium te Enschede. Eilander geeft regelmatig concerten, zowel als solist, als als begeleider bij koren en zangers. Hij trad onder meer op in het Concertgebouw Amsterdam en op Paleis Soestdijk.
Het concert begint om 12.00 uur. De entree bedraagt 15 euro voor het concert, of 29 euro 50 voor een concert inclusief lunch. Op Hodenpijl bevindt zich aan de Rijksstraatweg 20/22 in Schipluiden, vlakbij Delft. Zie voor meer info en het reserveren van kaarten de website www.ophodenpijl.nl.

Vereniging voor Beeldende Kunst Amateurspalet

Jaarlijks zijn zo'n 200 cursisten actief in het atelier.

Komt u ook tekenen, schilderen, boetseren of keramiek maken? Wilt u uw techniek verbeteren of nieuwe inspiratie opdoen? Vereniging voor Beeldende Kunst 'Amateurspalet' organiseert professionele cursussen. Onze docenten zijn zonder uitzondering ervaren en academisch geschoold. Zo'n 200 cursisten per jaar zijn actief in het atelier, van beginners tot en met gevorderden. Bent u nieuwsgierig? Bekijk onze website. Schrijf u in of neem eerst twee proeflessen voor slechts 15 euro. In januari starten we weer. Elke dag van de week zijn er lessen in ons goed geoutilleerde atelier, 's morgens, 's middags en 's avonds. Er zijn nog enkele plaatsen vrij. Twee keer per jaar is er mogelijkheid tot exposeren op mooie locaties. Zie voor meer info: www.amateurspalet.nl

Meesterinterviewer Verbraak op zoek naar geluk

De vier geluksspecialisten. (foto: Heleen Klop) Foto: Heleen Klop

Geluk is hot! Zelfhulpboeken zijn populairder dan ooit. Tijdschriften als Flow en Happinez hebben flinke oplages. Maar wat is geluk nu eigenlijk en waar is het te vinden? Zaterdag 13 januari horen we het in Theater de Veste.

Tijdens het inspirerende theatercollege 'Op zoek naar Geluk' geven vier 'geluksspecialisten' - meesterinterviewer Coen Verbraak, neurowetenschapper Laura Steenbergen, geluksprofessor Patrick van Hees en yogi/gitarist Jan Kuiper – ons een inkijkje in het fenomeen geluk.
Kun je meten of iemand gelukkig is? Hoe erg is het eigenlijk om ongelukkig te zijn? En kun je geluk eigenlijk wel vinden of zou je het zelfs kunnen kopen?
Een levendige voorstelling, twee keer vijftig minuten over de theorie èn praktijk van geluk. In de pauze kan iedere bezoeker opschrijven wat geluk voor hem betekent, en interviewt Coen Verbraak het publiek – wie het wil - daarover. Ook kun je in korte tijd ervaren wat meditatie is.

Gratis yogales in het theater
Om 18.45 uur is er voorafgaand aan 'Op zoek naar Geluk' in het theater een gratis yogales die wordt gegeven door Banyan Yoga uit Delft.
Zie voor meer informatie over de voorstelling en de yogales de website www.theaterdeveste.nl.

Wim van der Horst is Zomergast

Wim van der Horst komt naar Ciccionina.

Wim van der Horst, voormalig directeur van de kunstacademie in Tilburg en beeldend kunstenaar, is zondag 14 januari zomergast in Ciccionina in de Kromstraat. Vanaf 16.00 klinkt muziek van Iris van der Made en Ferdinand Bakker, om 16.30 uur begint het interview. Toegang is gratis.

De Nieuwe Kerk, maar dan anders

Foto: Koos Bommelé

Wat: Nieuwe Kerk
Wanneer: vrijdag 4 augustus, 10.29 uur
Waar: Binnenstad
Fotograaf: Koos Bommelé


Waarom de mooiste? "Omdat de Nieuwe Kerk vrijwel altijd vanaf de Markt wordt gefotografeerd. Ik was die dag bij een kennis op de visite en zag de Nieuwe Kerk vanaf zijn balkon vanuit een punt zoals je de kerk eigenlijk nooit ziet. Dit in combinatie met de mooie luchtpartij en het Stadhuis op de achtergrond zorgen ervoor dat ik dit de mooiste foto vind die ik in 2017 heb gemaakt. En ik hoop dat de lezers van Delft op Zondag dat ook vinden."

Bewoners en de veelbesproken witte woningen in (spiegel)beeld

Wat: bewoners van woningen Heilige Land
Wanneer: donderdag 20 april, 15.45 uur
Waar: Odulphusstraat
Fotograaf: Jesper Neeleman


Waarom de mooiste: "Ik fotografeerde die middag een groepje bewoners van de karakteristieke witte huisjes in het Heilige Land, die op de nominatie staan om te worden gesloopt. De bewoners zijn hier tegen en dit kwam vorig jaar veel in het nieuws. Delft op Zondag was de eerste die hierover berichtte. Het is niet altijd eenvoudig om twee onderwerpen – in dit geval de bewoners en hun witte huisjes - in één beeld te vangen. Dat is hier op een speelse manier wel gelukt. Pal achter de bewoners is de benedenverdieping zichtbaar, in de weerspiegeling is zichtbaar hoe de rest van de woning eruit ziet. Verder herinner ik me vooral de gastvrijheid van de bewoners. Ik hoop voor hen dat ze in de toekomst ook nog zo op hun bankje voor hun huis kunnen zitten."

Een mooie karakteristieke kop

Foto: Roel van Dorsten

Wie: Toon Paap
Wanneer: Zaterdag 25 februari, 14.52 uur
Waar: Markt
Fotograaf: Roel van Dorsten

"Tijdens de carnavalsoptocht in februari jongstleden zag ik hem voor het eerst, op de Markt in Delft. Toon Paap. Terwijl een deel van de aanwezige mensen vreemd uitgedost rondliep, leek deze man volkomen zichzelf. Mooie karakteristieke kop, tikje onconventioneel, op zijn gemak het carnaval aan het observeren. Van hem moest ik wel een foto maken. In de traditie van Ed van der Elsken, één van de beste straatfotografen die Nederland heeft gekend, de foto zorgvuldig omgezet naar zwart/wit. Daardoor wordt dit portret krachtiger en sprekender..."

Pétanque-speler Hans Schilperoort blikt terug

Sportief gezien waren we geen wereldtop, maar van een land als Engeland wisten we wel te winnen. Een keer hebben we het zelfs wereldkampioen Tunesië moeilijk weten te maken.

DELFT – Wekelijks blikt Delft op Zondag met oud-sporters terug op hun gloriejaren. Deze week doen we dat pétanque-speler (en voetballer) Hans Schilperoort.

Door: Marc Schapers

Hans Schilperoort (55) werd vier keer Nederlands kampioen pétanque en nam ook vier keer deel aan het WK. Hij leerde de sport kennen op een Spaanse camping waar hij jaren achtereen met z'n vader en moeder én zijn neef Ronald van Es vakantie vierde. "We stonden op een camping met heel veel Fransen. Ik was een jaar of 15, Ronald was een jaar ouder. Samen hebben we een keer meegedaan aan een campingtoernooi. Het ging aardig en we hadden duidelijk lol in het spelletje. Terug in Delft lazen we over de oprichting van een jeu de boules-clubje, het latere MIDI. We hebben daar op een middag een balletje gegooid en kregen het een en ander uitgelegd over het spel."
Diezelfde middag ontmoeten ze Jan Willinge, sportleraar op het Hugo Grotius. "Jan was een flamboyante man. We hadden meteen een klik. Hij had een complete studie gemaakt van pétanque, had allerlei theorieën bedacht en probeerde die ook in de praktijk te brengen. In die begintijd was Jan een van de weinigen die de bal kon 'tireren', het wegketsen van de bal van de tegenstander. Hij was op zoek naar medespelers, want hij wilde toernooien gaan spelen. Hij zag ons gooien en moet gedacht hebben: die jongens hebben potentie."
Ze vormden een 'triplette'. "Jan woonde redelijk dicht bij ons in de buurt en we zijn gaan aan de slag gegaan. Al snel volgde de deelname aan toernooien. Ons 'wapen' was Jan Willinge, door het tireren. Ook Ronald werd daar steeds beter in. Zelf was ik de eerste man. Dat was de rolverdeling en we wonnen steeds vaker."
Dat we vaak wonnen bleef niet onopgemerkt. "Dat begon rond te zingen. Je hoorde: 'Oh jee, we moeten tegen Willinge en z'n zoons.' Inmiddels dachten ze dat we zijn zoons waren, dat lieten we maar zo. In 1978 werden we al Nederlands kampioen. Destijds was er het toernooi op het Museumplein in Amsterdam, als je dat won mocht je je kampioen van Nederland noemen."
Winnen in Amsterdam betekende toen tegelijk uitzending naar het WK. "Wij naar het WK in Mons in België in de oude Renault van Jan. Dat was van een andere orde. Vergis je niet; in de landen rond de Middellandse Zee is pétanque een belangrijke sport. We werden behoorlijk weggespeeld. Ik denk dat we laatste zijn geworden, maar gingen toch naar huis met doos vol bekers. Er stond een tafel met heel veel bekers van allerlei sponsors en ze hebben ons er ook een aantal gegeven." Terugkijkend is hij best trots op zijn eerste NK, maar vooral omdat hij met Jan Willinge heeft gespeeld. "Een fantastische kerel, die totaal uit z'n bol ging van vreugde als we wonnen en hij zijn doel had bereikt. Hij is in de jaren '80 overleden. Het waren andere tijden, hij heeft me geleerd shaggies te draaien. Godzijdank weten m'n ouders dat niet. Bij prijsuitreikingen werd natuurlijk ook wat gedronken en Jan speelde beter pétanque dan hij auto reed. We wonnen eens een toernooi in Utrecht, Jan was euforisch en reed de zijkant van zijn nieuwe Fiat aan barrels tegen een lantaarnpaal."
"In die periode voetbalden we inmiddels bij Concordia en de trainer werd stapelgek van ons. We speelden in het eerste elftal en kwamen af en toe met het verhaal: 'Trainer, aanstaande zondag moeten we jeu de boulen dus we kunnen niet spelen.' En de trainer zei dan: 'Hebben jullie een gaatje in je hoofd, dat kan echt niet.' Het is natuurlijk best raar om op een voetbalclub te vertellen dat je jeu de boules speelt. In voetbalkringen vinden ze dat iets voor watjes. Toch werden verschillende medespelers ook 'gepakt' door het spelletje. "

Klanten van Jumbo sparen 'voetbalplaatjes' van rugbyers, korfballers, hockeyers en... ook voetballers

De korfballers van Fortuna en de rugbyers van RC Delft zijn blij met de plaatjesactie van Jumbo. En dáár zijn Jeroen de Bruin van Jumbo Buitenhof (linksboven) en Johan Schippers van Jumbo Zuidpoort (derde van linksboven) weer blij mee. Meer foto's staan op www.delftopzondag.nl.

DELFT - Klanten van de vier Delftse Jumbo-supermarkten krijgen sinds afgelopen week 'voetbalplaatjes' bij hun boodschappen, met daarop afbeeldingen van leden van Full Speed, RC Delft, Hudito en Fortuna.

Door: Jesper Neeleman

In de Jumbo in de Hovenpassage is woensdag een kraampje ingericht waar albums liggen en pakjes appelsap staan. Jeugdleden van Full Speed hebben het al gauw ontdekt en bladeren enthousiast door de album. De pakjes appelsap worden niet opgemerkt. "Wat een geweldige actie", zegt Jeroen van der Wouwer, jeugdvoorzitter van Full Speed. "De kinderen vinden het geweldig en zijn supertrots dat ze op een sticker staan. En hun opa's en oma's ook. Ieder kind heeft bovendien een gepersonaliseerd album gekregen met z'n eigen foto op de cover. En het kost de verenigingen niets. Alleen wat tijd en energie, maar dat steken we er graag in." De jeugd van RC Delft is in groten getale aanwezig. Hoewel, ze hadden met nóg meer kunnen komen. "We zijn sinds 2015 ontzettend hard gegroeid, van 200 naar 400 leden", vertelt voorzitter Kamasson Kaisiepo. "Daardoor is het niet meer zo dat iedereen elkaar kent. Zo'n boek als dit is dan natuurlijk hartstikke handig. Het is een fantastisch initiatief." De jeugdleden vinden het mooi, maar de volwassenen eveneens, weet Kaisiepo. "Sommigen zijn misschien nog wel enthousiaster dan de kinderen. Het is nostalgie. Ook zij hebben vroeger voetbalplaatjes gespaard. En nu staan ze zelf in zo'n boek."
Ondertussen staat het voorin de supermarkt vol met jeugdige sporters in kleurrijke outfits, hun trotse ouders en bestuursleden. Een vrouw in scootmobiel maakt in volle vaart haar entree in de super, rijdt vol op een groep jonge rugbyers af, remt nog net op tijd en voorkomt dat de jeugd van RC Delft met vijf geblesseerden het seizoen moet hervatten. "Gelukkig zijn ze wel wat gewend", lacht teammanager Georgina Vanderbos. Tijd om ons voor het officiële moment te verplaatsen richting het schap met producten waarbij we extra plaatjes krijgen. Tegen een achtergrond van pakken tandoori en paella en blikken knakworst poseren de vier supermarktmanagers met de albums, de jeugdleden en de voorzitters. Ook Hudito-voorzitter Wessel Pil. Hij vindt het een geweldig initiatief van de Delftse Jumbo's. "Ik heb vroeger ook nog voetbalplaatjes gespaard. Nu kan ik er 650 van Hudito gaan verzamelen." Die vereniging telt 1300 leden, dus moest wel een selectie worden gemaakt. Vooral lagere seniorenteams vielen buiten de boot. Wessel Pil gaat z'n best doen alle plaatjes te bemachtigen. "Dus kom ik hier komende tijd twee keer per week extra boodschappen inslaan."
Het zal de supermarktmanagers als muziek in de oren klinken. Zij hebben flink geïnvesteerd in de albums en de vele honderdduizenden plaatjes die zijn gedrukt. "Bij deze actie vonden we het vooral leuk om eens de verenigingen te benaderen die nooit voor zulke acties worden benaderd", vertelt Jeroen de Bruin van Jumbo Buitenhof. "De clubs reageerden heel enthousiast. Het is vanuit Jumbo een stukje goodwill, maar het is natuurlijk ook leuk als de mensen die bij Albert Heijn boodschappen doen vanwege die plaatjes en komen kennismaken met Jumbo."