Varend Corso

6 augustus 2017

Varend Corso 6 augustus 2017


1 / 24

Foto: Koos bommelé

Alstublieft. U heeft zojuist een gratis extra editie van Delft op Zondag gekregen. Uitgeven door RODI Media zh. Deze krant staat vol handige èn leuke informatie over dat kleurrijke evenement waarvan u straks getuige bent.


Trouwe bezoekers van het Varend Corso zullen zich herinneren dat er in het verleden vaker zulke speciale Varend Corso-kranten in Delft werden verspreid. Tienduizenden bezoekers konden zich zo alvast voorbereiden op al het moois dat nog komen zou, met verhalen van deelnemers en foto's van alle boten die even later zouden passeren. Dat was genieten.

Maar aan heel wat moois kwam een eind. Voor even dan. De Delftse boot voer namelijk een tijdje niet meer mee. De buitengewoon sfeervolle Buitenwatersloot werd vanwege werkzaamheden in de Spoorzone voor vijf jaar van de route geschrapt en RODI Media zh bracht geen Varend Corso-krant meer uit.

Maar dat was toen. Delft is terug van weggeweest. De Buitenwatersloot bruiste vorig jaar weer als nooit tevoren. De Delftse boot is voor het tweede jaar op rij terug en vaart weer fier mee in de stoet.

Veel veranderde, Wat al die jaren hetzelfde was, was het enthousiaste publiek op de Delftse kades. Zoals de vele duizenden mensen op de Hooikade en de Scheepmakerij, maar ook verderop langs de Schie. Elk jaar geven zij de mannen en vrouwen op de boten, die zich dan al drie dagen en vaak in zware omstandigheden in het zweet werken, weer een warm onthaal. Het thema van deze twintigste editie, 'Be Happy', geldt in Delft al jaren. Delft is blij met het Varend Corso en het Varend Corso is blij met - en in - Delft. En dat voelt goed. Laat het dit jaar niet anders zijn.

We trakteren de vele bezoekers in Delft graag op een mooie gratis krant. Met daarin onder meer leuke verhalen en natuurlijk foto's van alle boten, de mensen en de dingen die straks voorbij gaan.

Hebt u genoten van het Varend Corso en deze krant? Laat 'm dan niet achter als zwerfvuil, maar neem deze editie mee naar huis en verwonder u thuis ook nog eens over al dat moois.
Iedereen Happy.

Burgemeester blij met het Varend Corso

Foto: Roel van Dorsten
Foto: Roel van Dorsten
Foto: Roel van Dorsten

Varend Corso doet gelukkig Delft aan

Marja van Bijsterveldt is blij dat het Varend Corso weer naar Delft komt.

Bloemen geven kleur aan je leven. Overal, en heel je leven lang. Je kunt ermee zó veel liefde geven – een mooi gebaar, liefde voor elkaar.

Deze tekst zal op 6 augustus vast over de Hooikade schallen, als het Varend Corso door Delft vaart – met zanger Dennie Christian in één van de boten. Voor de twintigste editie van het Varend Corso heeft hij een Varend Corso-song opgenomen. En, ere wie ere toekomt, hij bezingt heel treffend wat bloemen betekenen.
Bloemen maken gelukkig. En dan komen er maar liefst 45 schuiten langs vol bloemen (en planten en prachtig kleurrijk groente en fruit). Als je niet al gelukkig bent, dan wórd je het wel van dit mooie schouwspel.
Voor mij wordt dit het eerste Varend Corso als Delftenaar – ook dat stemt mij gelukkig. En het is algemeen bekend dat het in Delft traditie is om er langs de route een feestje van te maken, om vrienden en familieleden uit te nodigen om met een hapje en een drankje naar de voorbijvarende schuiten te kijken. Liefst op een plek met een prachtig uitzicht op de route van het corso – everybody happy.
Nu werk ik in het stadskantoor – met een prachtig uitzicht op de route van het corso. En ik woon aan de Oostsingel – met een prachtig uitzicht op de route van het corso. Wat zal ik doen, waar zal ik gelukkig zijn?
Het gaat mij niet om het uitzicht. De beste plek om te genieten van het Varend Corso is links of rechts van mensen die genieten van het Varend Corso, te midden van mensen die stralen – want dat is wat het Varend Corso met je doet. Daar word ik dan weer gelukkig van, zelfs als ik nauwelijks over de hoofden van de mensen heen kan kijken. Als ik dat om me heen zie, is er maar één conclusie te trekken: het Varend Corso doet gelukkig Delft aan. Het thema van dit corso is – u kunt het haast wel raden – Be Happy. Zeker op 6 augustus!
Wie weet zie ik u die dag wel ergens links of rechts van mij.

Marja van Bijsterveldt,
burgemeester Delft

Varend Corso-voorzitter Pleun van der Ende voelt zich in Delft als een vis in het water

Pleun van der Ende (tweede van rechts) verwelkomt in 2016 de eerste boot. Aan zijn linkerzijde de Delftse wethouder Aletta Hekker. Rechts Dick Boutkan.

Pleun van der Ende genoot vorig jaar van zijn eerste editie als voorzitter. Ook dit jaar valt er veel te genieten, verwacht hij.

"Het was vorig jaar subliem", blikt de in De Lier woonachtige voorzitter nog even terug. "Alles liep op rolletjes en iedereen was enthousiast. Het was een mooi evenement."

-Wat vond u van de sfeer in Delft?
"Heel gezellig. We kwamen voor het eerst in jaren weer over de Buitenwatersloot en voor het eerst langs het nieuwe stations. Op de Buitenwatersloot was het als vanouds. Die plek was wel de topper van de zondag. Er stond veel publiek dicht op het water. Dat geeft veel wisselwerking met de corsoboten en de opvarenden. De terugkeer van de Buitenwatersloot was een goede boost voor iedereen. We zijn blij dat deze plek terug is in de route."

-Wat is verder bijzonder aan de zondag in Delft?
"Elke dag heeft z'n eigen karakter. Delft is een stad waar we altijd welkom zijn. Ook rond de Kolk staan altijd massa's publiek. Dat geeft een goede sfeer. Op het Rijn-Schiekanaal is het water wel wat breder dan elders. Maar als je langs een plek als de Oostpoort vaart: dan kan de dag al niet meer stuk."

-Wat kunnen de mensen langs de kant straks van het corso verwachten?
"Het Varend Corso zorgt voor een uur lang blije gezichten. Ook dit jaar, met de twintigste editie, is er veel muziek en spektakel. Het thema is Be Happy. We willen dat iedereen zich na afloop nog meer happy voelt dan vóór het evenement. Zoals gebruikelijk komt eerst het kindercorso met acht boten voorbij. Daarna volgen nog vele andere gemotiveerde deelnemers."

-Worden we happy van dit corso?
"Uiteraard. Van elk Varend Corso. Het is dit jaar alweer de twintigste editie. Elk jaar groeien de bezoekersaantallen weer en de toeschouwers zijn elke editie weer enthousiast. Dat is wel een teken dat ze happy zijn. Anders bleven ze tijdens het Varend Corso wel thuis."
-Wilt u de mensen langs de kant iets meegeven?
"Het Varend Corso is een heel groot evenement en het is gratis. Er komen vandaag vrijwilligers langs met een collectezak. Mensen hoeven niet hun hele portemonnee om te keren. Maar: het wordt steeds ingewikkelder zo'n groot evenement te organiseren en de kosten stijgen elk jaar. We willen goede kwaliteit blijven bieden. Daarom vragen we heel beleefd en toch dringend een gepaste bijdrage te doen, zodat we dit event in de toekomst mogelijk kunnen blijven maken. Verder wens ik iedereen een hele prettige middag en heel veel plezier."

Canal Hoppers van de partij voor bezorging Corsokrant

De Canal Hoppers bieden vanaf de grachten een unieke kijk op de historische Delftse binnenstad. Zoals hier, op het Oosteinde. (foto: Lucas van der Wee) Foto: Lucas van der Wee

Niet alleen de Varend Corsokrant van Delft op Zondag is terug van weggeweest, ook de manier van bezorgen. De schippers van Canal Hopper Delft verspreiden de Corsokrant weer met hun fluisterboten onder het publiek dat langs de oevers en kades van de Prinsenstad staat.

Vanaf het moment dat het Varend Corso de Delftse waterwegen aandoet, varen de vijf elektrisch aangedreven fluisterboten van Canal Hopper Delft met de bonte bloem- en plantrijke stoet mee. De schippers en hun krantenbezorgende passagiers meren op verschillende plaatsen langs de route in Delft af. Hier voorzien ze toeschouwers van de speciaal voor deze editie van het Varend Corso gemaakte krant. Dat de Delftse wateren ook dit jaar worden aangedaan door het Varend Corso, stemt het team van Canal Hopper Delft tevreden. "Wij weten als geen ander hoe mooi en bijzonder Delft vanaf het water is", zegt directeur Marc Boekenstijn van Stichting Stunt, waar Canal Hopper Delft een leerwerkbedrijf van is.

Arrangementen
Met allerlei toeristische partners in de stad heeft Canal Hopper Delft vaararrangementen ontwikkeld. De vaarpuzzeltocht 'Delft onder Bruggen' bijvoorbeeld stuurt je kriskras door de vele grachtjes. Deze en alle andere arrangementen zijn te vinden op de website www.canalhopperdelft.nl. Een open sloep is te huur vanaf 40 euro per uur inclusief privéschipper voor maximaal acht personen per bootje. Naar wens kan er gezorgd worden voor hapjes en drankjes aan boord.
Naast de fluiterbootjes beschikt men over een prachtige twaalfpersoons sloep, die door de grote capaciteit en de hoge snelheid ideaal is voor wat langere groepsvaarten naar bijvoorbeeld het natuurgebied Midden-Delfland, de Zweth, Rijswijk of Den Haag.
Bijzonder is verder dat de sloepen elke dinsdag worden ingezet om vuilnis op te vissen uit de Delftse grachten. Zo draagt dit bedrijf er zelf aan dat de Delftse wateren nog mooier en schoner.
De sloepen liggen in de passantenhaven in de Zuidkolk, op vijf minuten lopen van het NS Station, en zijn eenvoudig te bespreken via het online reserveringssysteem op www.canalhopperdelft.nl. Het is ook mogelijk om op andere plekken in de binnenstad aan boord te gaan. Wilt u een stadsgids aan boord of heeft u speciale vaarwensen? Mail naar info@canalhopperdelft.nl of bel 06 – 22992795.

De Tuinderij: unieke openingslocatie van Varend Corso

Een gezellige drukte op de kade bij De Tuinderij, waar de toeschouwers klappen en de Westlandse vlag fier wappert als de boten voorbij varen.

Het Varend Corso is vrijdag van start gegaan. Voor het tweede jaar op rij was De Tuinderij in De Lier de officiële openingslocatie van het kleurrijke evenement. Op deze recreatieve feestlocatie genoten genodigden van een goed begin van het Varend Corso.

Dat de organisatie van het Varend Corso deze happening graag bij De Tuinderij organiseert, is niet onlogisch. De Tuinderij is zo Westlands als wat, de activiteiten hier vinden plaats in een Westlandse kas én het is gelegen langs het vaarwater van het Varend Corso. "De samenwerking met het Varend Corso bevalt ons uitstekend", vertelt Rick van Mil van De Tuinderij. Ook volgend jaar is de Tuinderij de officiële openingslocatie. Daarna wordt bekeken of de samenwerking wordt voortgezet. Als het aan De Tuinderij ligt, komt dat wel goed.

Solexen
Het verhaal van De Tuinderij begin in 2004, als Joop van Mil - de vader van Rick - begint met de verhuur van oude Solexen. "Een uit de hand gelopen hobby", zegt zijn zoon erover. De tochten met deze oude voertuigen werden al gauw razend populair. Dat smaakte naar meer. Vijf jaar later verhuisde het bedrijf naar een andere locatie, waar een oude kas werd omgebouwd tot een recreatieve feestlocatie waar bezoekers allerlei unieke en vermakelijke activiteiten kunnen beleven. Zoals een wc pot-race, levend tafelvoetbal of zweefbal. Ook 'plankgas door de kas', een race met scootmobiels, is altijd een succes. Lekker eten behoort eveneens tot de mogelijkheden. De kas ademt de sfeer van de jaren '60 en '70. "Onze gasten waarderen die oude gemoedelijkheid, de gezelligheid en de ongedwongen sfeer. Ze gaan weer even terug in opa's en oma's tijd."
Van vrijgezellenfeestjes tot betaald voetbalclubs en van multinationals en ministeries tot 40-jarige huwelijken: de jonge enthousiaste ondernemers achter dit concept - Rick en Ruud van Mil en Ivo van der Knaap - weten de meeste uiteenlopende groepen een bijzondere beleving te bieden. En ze zitten niet stil. "We zijn altijd aan het nadenken over nieuwe leuke activiteiten", vervolgt Rick. "M'n vader heeft vaak creatieve ideeën, maar we kijken ook goed wat er al is en wat er nog ontbreekt." Zo ontdekten ze in Nieuw-Zeeland het fenomeen wc pot-race. Vorig jaar realiseerden ze – in een oude bus – hun eigen escaperoom. En sinds kort is het mogelijk om met groepen op de elektrische step, de Big Daddy Steppen, erop uit te gaan. "Een geweldige manier om het Westland en Midden-Delfland te ontdekken", geeft Rick aan. "Als mensen eens iets bijzonders willen doen, met activiteiten die ze nog nooit hebben gedaan, dan moeten ze beslist eens naar De Tuinderij komen." Zie voor nog veel meer info www.detuinderij.nl.

5 / 24

Foto: Roel van Dorsten

Trolls / Gummy Bears
T. Happy Trolls / Dat is lekker
A. Trolls / Gummy Bears

Foto: Roel van Dorsten

Bamboe Kids / Kinderen Poeldijk / Chille Gewoon
T. The Happy Panda's / HippyHappyBoat / Achter de WOL-ken schijnt de zon
A. Bamboe Kids / Kinderen Poeldijk / Chille gewoon

Openingsboot
T. Proudly Presenting
A. Stephanie van Erven
E. Maarten van Dorp

Foto: Roel van Dorsten

Zonnebloemboot
T. Ode aan het leven
A. Vrienden van Johan Huisman

Koor 4 Fun
A. Angelique van der Ende
E. Piet Zwinkels

7 / 24

Foto: Roel van Dorsten

Kern Wateringen
T. Candy World
A. Manon Bloemen & Meer

Foto: Roel van Dorsten

Royal Flora Holland
T. Zeilende Westlander
A. Zuidkoop

Foto: Roel van Dorsten

Competitieboot I
T. Cheko
A. Renate Rog en Annemiek Kouwenhoven

Foto: Roel van Dorsten

Stichting Corsoboot Westland
T. Hakuna Matata
A. Danceflowers Danny Steenland

Foto: Roel van Dorsten

Publieksboot Duit voor een Schuit
T. Joker Parade
A. By Cre-Anne arr. Annelies Meyboom

Foto: Roel van Dorsten

Stichting Corsoboten Hoek van Holland
T. Hollands Glorie
A. Flowerart

Achter de wol-ken schijnt de zon

De kinderen hebben er zin in!

De kinderen zijn er klaar voor. Voor de tweede keer doet Delft mee aan het Kindercorso tijdens het Varend Corso. Speeltuin Poptaland-Speelbal, de 'speelkeet' in Poptahof en Stichting MIAW (Make It Art Worthy) van Cis Deyl, die zich beijvert voor 'het laagdrempelig verbinden van kunst en maatschappij in brede context' staan aan de basis van het project. Arrangeurs Ria Vermeulen, Aisa Chong Afong en Kate van den Berg hebben samen met een team van elf kinderen een prachtige boot gerealiseerd. "Onder leiding van Myrrhe Michorius werd de boot donderdag opgestoken: "En ze doen hartstikke hun best", vindt de Delftse stadsclown.

'Duit voor een Schuit is inmiddels de grootste sponsor'

Hen van der laar hoopt op een mooie opbrengst. (Foto: EvE)

De collecterende scouts met de narrenkappen zijn niet meer weg te denken uit het Varend Corso. "Het is dan ook nog hard nodig", aldus Hen van de Laar, die samen met André Zwinkels 'Duit voor een Schuit' organiseert.

"Natuurlijk gaat het er om om zoveel mogelijk geld op te halen", geeft Van de Laar toe. "Zonder deze actie zou het niet meer mogelijk zijn om het Corso te laten varen. Inmiddels is Duit voor een Schuit uitgegroeid tot de grootste 'sponsor' van het varend Corso. Tot nu toe is de opbrengst ieder jaar nog gegroeid. In het eerste jaar was de opbrengst rond 22.000 euro. In 2016 werd het recordbedrag van maar liefst 46.000 euro opgehaald. Dit jaar hopen we door de grens van 50.000 euro te gaan." Dat laatste is volgens Van de Laar in hoge mate afhankelijk van het weer: "Een paar uur regen op zaterdag heeft direct invloed op onze opbrengst." Toch is het geld niet de enige opbrengst, vindt de Lierenaar: "Ik zie het geld dat we ophalen vooral als graadmeter voor de waardering die we als evenement van het publiek krijgen. Het is immers een vrije gift."

Narrenkappen en polo's
Ook dit jaar zullen scouts uit Naaldwijk weer optreden als collectant. "We hebben drie boten op het water, waarmee we vooral de mensen willen bereiken op plekken waar onze lopers niet komen. Zoals privétuinen aan het water. Daarnaast is er een team dat op de kant collecteert. Net zoals voorgaande jaren zijn ze te herkennen aan hun narrenkappen. Maar dit jaar hebben we ze ook in een mooie rode polo met het 'Duit voor een Schuit' logo gestoken, voor optimale herkenbaarheid. Steek dus, als je het Varend Corso een warm hart toedraagt, wat kleingeld in je zak voor als onze jongens en meisjes langs komen." Van de Laar pauzeert even. "Groot geld mag natuurlijk ook!", lacht hij dan.

Het deelnemen aan het corso is voor de kinderen een heel avontuur. Niet alleen het maken van de boot, maar ook het varen: "Bij toerbeurt varen steeds twee kinderen mee op de boot", vertelt Myrrhe. "Iedereen komt aan de beurt." Als het corso zondag Delft aandoet, is de Delftse kinderboot te bekijken aan de Scheepmakerij ter hoogte van de Agatha van Leidenlaan. "Wij hebben nummer 5C."
Behalve de bloemen bevat de Delftse boot ook allerlei brei- en haakwerkjes. Deze handwerkjes zijn gemaakt door bewoners van Poptahof. "Vandaar de titel met de woordspeling wol-ken", verklapt Myrrhe. "In Poptahof wonen 143 verschillende nationaliteiten. Sommige mensen die hebben meegeholpen hadden daarvoor nog nooit gebreid of gehaakt." De werkjes zijn ook te koop en de opbrengst ervan komt ten goede aan speeltuin Poptaland-De Speelbal. De kinderen zijn er klaar voor. Zwaait u zondag naar ze?

Foto: Roel van Dorsten

Competitieboot II
T. Happy as can be
A. Jolanda van der Lugt

Foto: Roel van Dorsten

Rode Kruis
T. Rode Kruis 150 jaar
A. Pauline van der Lans

Foto: Roel van Dorsten

Stichting Antipesto Vlaardingen
T. Wieg van Holland
A. Marnix Alderliesten - Roosmarijn Bloem & Cadeau

Foto: Roel van Dorsten

Kern Monster
T. Zomercarnaval
A. Bloemenarrangeur Jolanda de Goede

Foto: Roel van Dorsten

Competitieboot III
T. Blije bijen
A. Benita Fase en Naomi Heijsteeg

Foto: Roel van Dorsten

Kern Naaldwijk
T. Mama Mia!
A. Gerdien Nieuwenhuizen

Foto: Roel van Dorsten

Kern De Lier
T. Burlesque
A. Flowerart

Delfts Hart met 500 hortensia's

Een blauw hart, een warm hart...

Donderdag. Middaguur. Windkracht zes en toenemend. Maar onverstoorbaar gaat Michael van Namen met zijn team door met het opsteken van de ruim 500 hortensia's in het blauwe hart van de Delftse boot. "Ik heb er ruim 800 op voorraad." Over het weer heeft hij geen zorgen. Niettemin is het oorspronkelijke ontwerp op het laatste moment gewijzigd: het hart dat eigenlijk in het midden was gepland, is om technische redenen verplaatst naar de voorplecht. Over techniek gesproken: het betreffende hart, bekleed met 'aaibaar groen' komt uit de 3D printer. Andere innovatie: de bloemen aan de zijkant van de boot nemen op natuurlijke wijze het water op. Zo gaat schoonheid en techniek samen . Delftser kan het niet!

Het hart wordt bekleed met zacht groen.

Saluut!

Opgelet! Vuur!

Bam! Met een donderende klap begroet het kanon van Saluutbatterij Atkins uit Den Hoorn haar tegenpool op het water: de kernboot uit Poeldijk die als thema 'Piraten' heeft. Saluutbatterij Atkins is een zogenaamde re-enactorsgroep. De batterij is geregeld aanwezig bij evenementen die te maken hebben met de 80-jarige oorlog en de Napoleontische tijd. "Waterloo, Groenlo, we komen op allerlei plaatsen", aldus de 'kapitein' die verder veel te druk is met het laden van het kanon om nog veel te kunnen zeggen. Daar moet je dan ook je aandacht bijhouden, want het is inderdaad geen speelgoed. Alles wordt zo natuurgetrouw mogelijk nagebootst en dus wordt het kanon 'geladen' met zwart kruit. Alleen de kogel ontbreekt uiteraard. Maar het blijft echt kruit en dus moet je weten wat je doet. De klap die volgt als de lot in het zundgat steekt is er ook niet bepaald niet minder om. Voor wie denkt dat dit alleen een mannenspeeltuin is: Saluutbatterij Atkins heeft ook vrouwen 'in dienst', de zogenaamde kampvolgsters.
Meer weten: www.satkins.nl.

Vanaf het water komt antwoord...

Dansende burgemeester

Het hossen kan beginnen...

Je ziet het niet snel, dansende burgemeesters en ander hoogwaardigheidsbekleders. maar de opening van het Varend Corso in de Tuinderij in Schipluiden bracht bij iedereen de voeten van de vloer. Terwijl Dennie Christian zijn Bloemenlied, speciaal voor deze 20e editie van het Varend Corso geschreven, ten gehore brengt, gaan burgemeester Sjaak van der Tak en een aantal andere eregasten los op het podium. Het is een swingend begin van Varend Corso 2017. "een topevenement van en voor de sierteelt", aldus Lucas Vos, CEO van Royal FloraHolland. "De verbondenheid die dit corso brengt is uniek." Burgemeester Van der Tak had ook aandacht voor verbondenheid. Hij vroeg de aanwezigen waar zij aan dachten bij Be happy!: de eerste woorden van je kleinkind? Je eerste kus? Waar denkt u aan?

Ode aan het Leven is een ode aan Johan Huisman.

Er worden heel wat prijzen uitgeloofd tijdens het Varend Corso. Verschillende categorieën 'mooiste boten', de beste muziekboot en natuurlijk een originaliteitsprijs. Nieuw dit jaar is de Johan Huisman Bindersprijs voor de beste bloembinder. Vernoemd naar Johan Huisman, die vorig jaar, ondanks zijn ernstige ziekte, zich toch bleef inzetten voor het corso. De boot 'Ode aan het Leven' vaart dit jaar mee ter zijner gedachtenis. Een kundige vakjury beoordeelt de boten en kent de prijzen toe. Maar de belangrijkste prijs is natuurlijk de publieksprijs, en daar kun jij aan meewerken! Welke boot spreekt jou het meeste aan? Je kunt het laten weten op de site van het Varend Corso, www.varendcorso.nl. Vanaf vrijdag staat de stemknop online! Op zondag, als het publiek van de drie vaardagen hun stem heeft kunnen uitbrengen, volgt de uitslag.

Foto: Roel van Dorsten

Gemeente Westland
T. Westland Goud - voor jong en oud
A. Alice van Zeijl, Flowerworkshop 't Keitje & Jeffrey Schulte, Growing Art

Foto: Roel van Dorsten

Jeugdboot Naaldwijk
T. Hippie Girls
A. Jade van der Burgh & Friends

Foto: Roel van Dorsten

Kern Kwintsheul
T. Life is wonderful and full colour
A. Werkgroep 'De Heul'

Foto: Roel van Dorsten

Albert Heijn Westland
T. Everybody Appie
A. Alice van Zeijl, Flowerworkshop 't Keitje & Jeffrey Schulte, Growing Art

Foto: Roel van Dorsten

Prima
Zeilende Westlander
A. Judith de Frankrijker

Foto: Roel van Dorsten

Kern Schipluiden
T. Dreamcatcher
A. Hanneke Frankema

Foto: Roel van Dorsten

Rijk Zwaan
T. Snack Mobiel
A. Zuidkoop

Dennie Christian verheugt zich op het feest dat Corso heet

Dennie Christian is tijdens dit Varend Corso drie dagen lang te zien èn te horen.

Dennie Christian kan niet wachten om op te treden tijdens de twintigste editie van het Varend Corso. De van geboorte Duitse presentator en schlagerzanger heeft zelfs een speciaal corsolied geschreven dat tijdens het corso, drie dagen achtereen, ten gehore wordt gebracht.

"Hoe komt een maagd aan een kind?", grapt Dennie Christian als je hem vraagt hoe hij bij het corso betrokken is geraakt. "Zowel mijn vrouw als ik hebben een sterke band met bloemen. We houden van kleur en onze tuin is dan ook een grote bloemenzee. Geen kitsch hè, alleen maar kwaliteit, de kwaliteit waardoor het Westland zo bekend is. Ik kwam op zeker moment met Jan Verhey, de pr-man van het corso in contact."

Aan de praat
In Hilversum raakten ze aan de praat. "En van het één kwam het ander", vervolgt Dennie Christian. "Langzaam maar zeker kwam het idee bij me op om een keer op zo'n corsoboot mee te varen. Ik weet niet hoe het gaat. Ik treed wel eens op op cruiseschepen en ik vaar wel eens met een speedboot, maar hoe het er op een Westlandse veilingschuit aan toegaat, dat ga ik ervaren. Eén ding weet ik zeker: het zal een heel druk weekeind worden. Ik vaar alle drie de dagen van het Varend Corso mee."

Corsolied
Toen Dennie het besluit had genomen mee te varen, kwam het idee op om dan ook maar meteen een corsolied te schrijven. Samen met zijn producer Edwin van Hoevelaak, ging hij om tafel en zo ontstond het lied 'Bloemen geven kleur aan het leven'. "Edwin is een geweldige producer, die onder meer veel met André Hazes en Nick en Simon heeft gewerkt. Als wij om tafel gaan komt er altijd iets leuks uit. Zo ook deze keer, want ik vind 'Bloemen geven kleur aan het leven' een leuk lied. Het heeft iets weg van een reggae-achtige schlager. Ik weet zeker dat de mensen het lied tussen de oren hebben zitten als ze het een paar keer hebben gehoord. Je snapt dat ik dat niet drie dagen achter elkaar kan zingen, want dan heb ik geen stem meer over. Het lied wordt wel achter elkaar afgespeeld en terwijl het speelt zoek ik op de boot interactie met de mensen op de wal."

Geweldig feest
Hij kijkt reikhalzend uit naar het Varend Corso. "Het lijkt me een geweldig feest worden. Ik moet zeggen dat ik zeer onder de indruk ben van wat er tijdens het Varend Corso wordt gepresteerd. Ik ben er persoonlijk nog nooit geweest, maar heb wel veel op internet voorbij zien komen. Ik kan maar één ding zeggen, petje af voor al die mensen die zich zo inzetten voor dat schitterende spektakel. Vooral de veelvuldigheid en de unieke versieringen spreken zeer tot mijn verbeelding. Dat het iets bijzonders moet zijn mag natuurlijk ook blijken uit het feit dat er honderdduizenden toeschouwers uit het hele land op af komen."

'Het kon niet mooier'

Richard en Deesie van den Berg geven elkaar het ja-woord. Rechts trouwambtenaar Bruun van der Steuijt.

Het Varend Corso in Delft is altijd bijzonder, maar kreeg vorig jaar nog een extra glansrijk en liefdevol tintje. Tijdens het evenement stapten Richard en Deessie van den Berg (beide 45 jaar) hier letterlijk en figuurlijk met elkaar in het huwelijksbootje.

Dat was, bekent Richard, geen lang gekoesterde wens. "We wilden al een tijdje trouwen. Door omstandigheden hadden we bruiloft echter steeds uitgesteld." Toen lazen ze dat de organisatie van het Varend Corso stellen zocht die tijdens het Varend Corso wilden trouwen. "Heel toevallig kwamen we hier achter. Maar het leek ons leuk om op een heel andere manier te trouwen." Dus meldden ze zich aan. Tot hun eigen verbazing werden ze verkozen tot één van de drie stellen die tijdens het Varend Corso elkaar het ja-woord mocht geven.

Mooie dag
"Trouwen tijdens het Varend Corso is ons supergoed bevallen. We kijken nog steeds terug op een verschrikkelijk mooie dag. Die entourage op de Hooikade in Delft was geweldig. Tijdens de huwelijks voltrekking voeren al die prachtige boten voorbij. We waren omringd door veel familie, vrienden en bekenden. Het was een groot feest en ik was blij dat wij het stel waren dat op de zondagmiddag in Delft mocht trouwen. Het kon niet mooier. We zijn allebei absoluut geen types die graag in het middelpunt staan. Maar voor deze ene keer was het wel leuk."
Bekende Delftenaar Bruun van der Steuijt trouwde het stel. "We hadden geen betere trouwambtenaar kunnen treffen. Hij ging er helemaal in op. Een hele fijne man, waar we al vanaf de eerste minuut een goede klik mee hadden."
Na de voltrekking stapten Richard en Deesie als man en vrouw aan boord van een speciale boot en vaarden ze mee tot het eindpunt. Het huwelijksfeest organiseerden ze enkele weken later.
Ook dit jaar zijn ze van de partij tijdens het Varend Corso. "We komen weer naar Delft. Het is precies een jaar na ons huwelijk. We kijken ernaar uit om op deze plek weer herinneringen op te halen aan die geweldige dag."

Buitenwatersloot: buitengewoon gezellig

De kades aan de Buitenwatersloot in Delft werden vorig jaar weer goed bezocht.

De Buitenwatersloot was vorig jaar tot ieders genoegen weer terug op de route van het Varend Corso. Het werd een ouderwets geweldig feestje voor publiek op de kades en de boten die voorbij voeren.

Ook dit jaar pakken bewoners hier uit. Dat begint om 10.00 uur met de grote opening door de hele buurt met het Buitenwaterslootlied op de brug. Vanaf dat moment zijn er tal van activiteiten: kleedjesmarkt, bootjes timmeren bij de oude slagerij, 'versier een bloem' bij An en Co Floristiek, demonstratie modelboten, megaspellen bij De Bolk, diverse kinderspelen en een springkussen voor de kinderen. Die kunnen zich ook laten schminken.
Bovendien is er nog de tentoonstelling 'Spoorzone en Buitenwatersloot', te bewonderen in Het Parkethuis. Er zijn Noorse wafels, pannenkoeken, koffie en thee bij Poot en Schotel. Van 11.00 uur tot 13.00 uur: rondvaart boten en vanaf 13.45 uur is dan de doortocht van het Varend Corso.
Vanaf 15.30 uur tenslotte een optreden van een singer-songwriter en de Meet& Greet borrel bij de oude slagerij. Er zijn diverse terrassen met eten, drinken en muziek, zoals bij De Bolk, De Tobbe, Juffrouw Josje en De Kokkerie.
Eén ding is zeker: dat wordt weer genieten.

Varend Corso in cijfers

De ingrediënten voor het Varend Corso 2017: 50 opgemaakte boten, 80 kilometer vaarwater, 500.000 bezoekers, 450.000 bloemen, 120.000 planten, 80.000 stuks groente en fruit waaronder 36.000 paprika's, 15.000 trossen tomaten, 30.000 exotische vruchten, 20.000 exemplaren van deze krant, 400 vrijwilligers, 3500 flesjes water, 4500 liter koffie, 4250 liter thee en 1500 snackpakketten.

19 / 24

Foto: Roel van Dorsten

Showband GLAZ
muziekboot
A. Atelier Coraggio - Marcel en Christien van der Haar

Foto: Roel van Dorsten

VB Group, Van den Ende Groep en Enthoven Techniek
T. Bruisend
A. Judith de Frankrijker

Foto: Roel van Dorsten

Schoneveld / Varinova
T. Kleur je tuin met chrysanten
A. Bianca Vreugdenhil

Foto: Roel van Dorsten

Kern Honselersdijk
T. Pirates of the Caribbean
A. Juanita van Dooremaal

Foto: Roel van Dorsten

Kern Maasland
T. Happy Country
A. Yvonne Olsthoorn en Marianne van Os

Foto: Roel van Dorsten

Kern Poeldijk
T. Oktoberfest
A. B!te Styling

Delfts blauwe harten zorgen voor Delfts blauwe boot

Acteurs van Something Extra maken er aan boord van de Delfts blauwe boot een spektakel van. (foto: Roel van Dorsten) Foto: Roel van Dorsten

Delft is dit jaar weer prima vertegenwoordigd in het Varend Corso. Zowel in het Kindercorso als in het echte Varend Corso vaart een Delftse boot mee.

Die in het kindercorso is ontstaan op initiatief van Myrrhe Michorius, de stadsclown van Delft. Samen met Delftse kinderen en bewoners van de wijk Potahof heeft ze bloemen gehaakt en gebreid waarmee deze schuit is versierd. Thema hiervan is dan ook heel toepasselijk: Achter de WOL-ken schijnt de zon. Maar: ook echte bloemen ontbreken niet op deze boot.

Volwassen boot
De volwassen Delftse boot vaart onder de vlag van Stichting Taptoe Delft. Net als vorig jaar. Toen was de boot echter ook in Taptoe-achtige sferen versierd. Dat is dit jaar niet het geval. Thema van de boot is 'Gezellig hart van Delft'. Want Delft is een gezellige stad. En een stad van innovatie. Dus is het hart op de boot niet van hout of papier maché, maar geprint met een 3D-printer. Techniek, ook zoiets Delfts, zorgt ervoor dat het hart ook kan bewegen. De 'kunstkarakters' van Something Extra brengen aan boord nog meer Delftse beleving.
Eén van de drijvende krachten achter de Delftse boot is voormalig-horecaondernemer én nachtburgemeester Leo Quack. Ook vorig jaar was hij druk met de realisatie van een Delftse boot. Omdat, legt hij uit, Delft tijdens het Varend Corso gewoon niet mag ontbreken. "We zijn blij dat het Varend Corso al vijftien jaar naar en door Delft vaart", zegt Quack. "Het is hier dan altijd hartstikke en gezellig druk op de kades. Veel bezoekers gaan na afloop nog even onze binnenstad in." Bovendien is een Delftse boot drie dagen lang mooie promotie voor de stad Delft, geeft Quack aan. "Het is uiteindelijk weer een mooie, leuke en aparte Delfts blauwe boot geworden." De realisatie ging niet zonder slag of stoot. Even was onzeker of het feestje wel door kon gaan. Dankzij financiële bijdrages - veelal van Delftse ondernemers - en het grote netwerk van de betrokkenen is het toch weer gelukt. "Velen hebben er een steentje aan bijgedragen. En de materialen zijn van heinde en verre aangevoerd." Daardoor ziet u vandaag een Delfts blauwe boot voorbij varen. De 37ste in de stoet. Daar zijn we best een beetje trots op. Of de Delftse boot misschien een prijsje wint? "Dat zou natuurlijk leuk zijn voor alle moeite die erin is gestoken", antwoordt Quack.

'Het wordt weer een ongelofelijk mooi evenement'

Op de Scheepmakerij en de Hooikade (aan de overkant) zijn de altijd weer prachtig versierde boten van dichtbij te bewonderen terwijl ze stil liggen.

De Hooikade en Scheepmakerij zijn plekken waar het Varend Corso elk jaar weer door talloze bezoekers warm wordt onthaald. En dat is precies wat de organisatie hier graag wil. Want: de mannen en vrouwen op de boten verdienen een goede ontvangst.

Drijvende krachten achter de feestelijkheden op de kades hier zijn Henriëtte Welle Donker, Edith Vastbinder en Youp Soulman.

-Waarom zetten jullie je hiervoor elk jaar in?
Henriëtte Welle Donker: "We willen al die mensen op de schepen laten weten hoe fijn we het vinden dat zij tijdens een prachtig evenement als het Varend Corso drie dagen op hun benen staan om publiek te vermaken. We willen laten blijken dat ze hier in Delft heel erg welkom zijn."

-Hoe gaan jullie dat doen?
"Door ervoor te zorgen dat, als ze in Delft komen, alle bezoekers hier al helemaal in de stemming zijn. Dat we samen het feest gaan vieren. We zijn heel blij dat de Buitenwatersloot terug is op de route. Het is daar tijdens het Varend Corso altijd een groot feest. Maar ook op de Scheepmakerij en Hooikade gaan we zorgen voor veel vermaak. Bijzonder aan deze plek is dat de boten hier enige tijd kunnen worden bewonderd terwijl ze stil liggen. Vanaf 12.00 uur is er aan de Hooikade live-muziek van een Shanty Koor. Daar vlakbij is Italiaans schepijs verkrijgbaar. De watertaxi pendelt heen en weer om bezoekers van de ene naar de andere kant te varen. Voor Pakhuis De Liefde aan de Scheepmakerij, dat prachtig wordt aangekleed met bloemen, zal Dennie Christian een twintig minuten durend live-optreden verzorgen. Hier is tevens de kraam van Het Olijfje te vinden. Ook voor kinderen is er vermaak. Bij het pakhuis zijn kleurplaten en Robert Vlugt van de Delftse drogisterij De Salamander zorgt ervoor dat kinderen hier reusachtige bellen kunnen blazen. Het zal er geweldig uitzien als die bellen over het water bij De Kolk zullen waaien. Verder is ook pakschuit Nooit Gedacht is aan deze zijde van de Scheepmakerij te bewonderen."

-Wilt u de mensen langs de kant nog iets meegeven?
"Ik geef iedereen graag mee dat we in Delft heel blij zijn met het Varend Corso en de route die wordt gevaren. We hopen en verwachten dat het weer een ongelofelijk mooi evenement wordt en laten we ervoor zorgen dat het altijd zo mooi blijft. Verder hoop ik vooral dat we er met z'n allen weer een mooi feest van gaan maken. Ik vind het heel knap hoe een relatief kleine organisatie als die van het Varend Corso zo'n groot evenement neerzet. Maar: dat kan alleen als er overal veel enthousiasme voor is. Het is in die zin echt een samenwerking."

23 / 24

Foto: Roel van Dorsten

Gemeente Maassluis
T. Ervaar de zomer in Maassluis
A. Hortus Flora - Peter de Hoog en Tessa Stolk

Foto: Roel van Dorsten

Stichting Taptoe Delft
T. Gezellig hart van Delft
A. Michael van Namen

Foto: Roel van Dorsten

Finaleboot
T. Tot volgende jaar!
A. Atelier Coraggio - Marcel en Christien van der Haar

Foto: Roel van Dorsten

Batist Hobbykassen
T. Mijn lusthof
A. Zuidkoop

Foto: Roel van Dorsten

Gemeente Den Haag
T. Mondriaan
A. Zuidkoop

Foto: Roel van Dorsten

Provincie Zuid-Holland
T. Gezond bordje Zuid-Holland
A. Zuidkoop

Foto: Roel van Dorsten

Muziekboot
PerQzzy / Victory
A. Bloemenarrangeur Jolanda de Goede