Delft op zondag

21 januari 2018

Delft op zondag 21 januari 2018


Delft weer de duurste woonstad

Delft kan weer investeren, maar de woonlasten blijven hoog

Het is mooi om in een historische stad met een gloednieuwe Spoorzone te wonen, waar dit weekend groots wordt gevierd dat de grootste werkzaamheden zijn afgerond. Maar we krijgen het niet cadeau. Delft is op het gebied van woonlasten de duurste stad om te wonen. (foto: www.willemdebie.nl) Foto: Willem de Bie

DELFT – Delft is wederom de duurste woonstad. Dat kopte deze krant vorig jaar ook. En er is nog weinig veranderd.

Door: Jesper Neeleman

Ondanks positieve geluiden vanuit het Stadskantoor blijft de broekriem voor inwoners van Delft nog even strak zitten. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van Coelo, die elk jaar onderzoek doet naar de woonlasten in de 38 grootste Nederlandse gemeenten. Daarbij kijken de onderzoekers naar de ozb, de rioolheffing en de afvalstoffenheffing.
Delft staat helaas net als vorig jaar weer bovenaan het lijstje waarvan je liever niet de koppositie bekleedt. Een meerpersoonshuishouden met een eigen koopwoning is in de Prinsenstad jaarlijks 843 euro kwijt aan woonlasten. Hierbij worden we op de voet gevolgd door Zaanstad, waar inwoners slechts 4 euro minder moeten betalen. Inwoners van Den Haag zijn traditiegetrouw beduidend minder kwijt aan woonlasten. Hier betaalt een gezin met eigen koopwoning 546 euro aan woonlasten, dus bijna 300 euro minder dan in Delft.
Vorig voorjaar maakte Delft bekend de ozb te gaan verlagen. Dat deed het. Zodoende behoort Delft tot één van de tien gemeentes waar de woonlasten voor woningbezitters daalden. Het effect blijkt minimaal. Het is een verlaging van 0,1 procent. Dus betalen we nu 3 euro minder woonlasten dan een jaar eerder. Van deze 'winst' kunnen gezinnen net een diepvriestaart kopen om deze meevaller te vieren.
Meerpersoonhuishoudens die in Delft een woning huren, zijn elk jaar 396 euro kwijt aan woonlasten. Daarmee bekleedt Delft een negende plek in het lijstje van duurste steden om een huis te huren. Vorig jaar, toen dit bedrag nog 390 euro was, stonden 'we' nog tiende in dit rijtje.
Grote boosdoener in Delft is de relatief hoge afvalstoffenheffing, de grootste kostenpost op het gebied van woonlasten. Een meerpersoonhuishouden in Delft is hieraan 347 euro en 85 cent kwijt. Nergens betaalt een gezin zoveel om z'n afval af te komen. Twaalf van de 38 onderzochte gemeentes verlaagden overigens hun afvalstoffenheffing, maar in Delft ging die met 1,5 procent omhoog.

Delft likt wonden na grote storm


DELFT – Ook Delft is bij de heftigste storm in jaren niet ongeschonden uit de strijd gekomen. Bomen waaiden omver en stukken van gebouwen werden door de wind meegenomen. Bij de gemeente Delft kwamen donderdag negentig meldingen binnen. Die gingen over omgewaaide bomen, maar er kwamen ook verzoeken om bomen op veiligheid te onderzoeken. Vrijdagmorgen heeft de gemeente nog geen exact beeld van het aantal gesneuvelde bomen. "Maar het aantal ligt vermoedelijk tussen de 50 en 100 bomen", laat een gemeentewoordvoerder weten. Aan de Buitenhofdreef waaiden vier iepen omver, waarvan sommige op de tramrails belandden. Aan de Prins Bernhardlaan gingen vier grote kastanjes, die jaarlijks worden geïnspecteerd, tegen de vlakte. Aan de Aziëlaan zijn twee grote populieren op vijf auto's terechtgekomen. Aan de Havannastraat 32 kwam een grote tak op een woning terecht. Bij het Pleysiercollege aan de Aart van der Leeuwlaan zijn versneld twee grote populieren gekapt. Hier was al een kapvergunning voor verleend, maar de kap is zekerheidshalve eerder uitgevoerd. Komende weken verwacht de gemeente nog meer bomen te moeten kappen, die ernstig zijn beschadigd en door snoei niet meer te redden zijn. Ook het Prinsenhof en het stadhuis liepen averij op, maar de schade is waarschijnlijk beperkt. Uit voorzorg is donderdag de ingang van het stadskantoor aan de Coenderstraat tijdelijk gesloten omdat werd gedacht dat er dakplaten los zouden kunnen zitten. Dat bleek niet het geval. Kijk voor foto´s op pagina 35.

Waarom is Delftse energiecentrale in Bulgaarse handen?

De karakteristieke en 100 meter lange schoorsteen aan de Schieweg 49 is vanaf vele plekken in de stad te zien. (foto: Jesper Neeleman)

DELFT – De 100 meter lange schoorsteen van een energiecentrale aan de Schieweg is vanuit bijna de hele stad te zien. Wat gaat er onder die lange schoorsteen schuil? Die vraag blijkt niet makkelijk te beantwoorden.

Door: Jesper Neeleman

En om latere teleurstelling te voorkomen: De vraag in de kopregel kregen we niet beantwoord.
De geschiedenis van de schoorsteen begint in 1974. Dan wordt begonnen aan de bouw van een energiecentrale aan de Schieweg 49. Daarbij komt dus een schoorsteen. Een niet bepaald kinderachtige. Het object is 100 meter lang en is daarmee, na de Nieuwe Kerk, het hoogste bouwwerk van Delft. Onder de schoorsteen, waarin zich een lift bevindt, zit zich een centrale met vier gasturbines die elk rond de 23 MW vermogen leveren. Die werd vroeger door voormalig eigenaar EON aangezet zodra extra capaciteit nodig was. Dus op momenten dat we in Delft massaal elektriciteit nodig hadden, kwamen ze op de Schieweg 49 in actie. Op die piekmomenten was de gascentrale van groot nut. Tot 2013.
Wat gebeurde daarna? Sindsdien is de centrale niet meer in gebruik. EON heeft de gasstraten, de leidingen dus, verwijderd. Daardoor kan de centrale niet meer worden gebruikt en is deze ook niet meer zomaar in gebruik te nemen, laat Omgevingsdienst Haaglanden weten. In hetzelfde jaar, 2013, heeft EON de centrale verkocht aan het Bulgaarse bedrijf Energy Market.
Een gemeentewoordvoerder laat desgevraagd weten 'de gasturbines op deze locatie te willen bewaren'. Waarom? Dat is de gemeente niet bekend.
Dus stelden we die vraag aan de Nederlandse vertegenwoordiger van dit Bulgaarse bedrijf, dat sinds 2005 elektriciteit verhandeld op internationale markten. 'De belangrijkste activiteiten van het bedrijf omvatten de import en export van elektriciteit op internationale markten via verschillende platforms en energiebeurzen die werken volgens het principe van bilaterale handel. Het bedrijf handelt basis- en piekenergie op basis van dagelijkse, wekelijkse, maandelijkse en jaarlijkse contracten', lezen we op de website van Energy Market.
De vriendelijke Bulgaarse vertegenwoordiger in Nederland laat ons vorig maand weten onze vragen graag te beantwoorden, maar dit niet te kunnen doen zonder dit te bespreken met het senior manager in Sofia, in Bulgarije, omdat hij geen bedrijfsinformatie mag geven zonder hun goedkeuring. Maar ondanks meerdere pogingen van ons en de Bulgaar in Nederlandse dienst kwam vanuit Sofia geen reactie. De 'Delft on Sunday' heeft 2200 kilometer verderop minder prioriteit.
Dus blijft het stil. En komen we niet te weten waarom de energiecentrale in Bulgaarse handen is en wat het bedrijf ermee van plan in. Ook op het terrein aan de Schieweg is het stil. Het is omgeven door een flink hekwerk en prikkeldraad, met daarachter een flinke bosschage. Op het hek hangen nog bordjes dat we bij nood EON moeten bellen. Dat doen we, in de moed der wanhoop, maar ook bij EON komen we niet verder dan onbeantwoorde telefoontjes en mailtjes. Wellicht zien we vanzelf een keer witte rook.

Onverstoorbaar achter pc bij grote brand

Terwijl de brandweer druk is met blussen en evacuaties, computert één bewoner van een aangrenzend pand onverstoord verder. (foto: Henk de Kat) Foto: Henk de Kat

DELFT - Een brand in een achterhuis aan de Buitenwatersloot werd maandagavond bestreden door een stoet brandweerwagens. Ook ambulances kwamen op de brand af.

Tijdens alle commotie bleef aan de voorkant een bewoner op de eerste verdieping, ondanks een indrukwekkende hoogwerker vlak voor het raam (foto) en een menigte kijkers op straat, onverstoorbaar computeren.
De eerste brandweerwagens rukten maandagavond uit vanuit kazernes in Delft en Den Hoorn, nadat om 22.00 uur melding werd gemaakt van een brand in studentenhuis aan de achterkant van een pand aan de Buitenwatersloot. De brand werd opgeschaald naar middelbrand. Na half elf werd het zelfs opgeschaald naar een 'grote brand'. Daardoor kwamen ook voertuigen uit Rijswijk, Watertingen, Pijnacker/Nootdorp en De Lier richting de Buitenwatersloot.
De twintig studenten die in het studentenhuis woonden werden tijdelijk opgevangen in een horecagelegenheid. Aangezien het pand onbewoonbaar is, zal voor hen andere woonruimte gevonden moeten worden. Er vielen verder geen gewonden. Wel werd een persoon die rook had geïnhaleerd onderzocht in een ambulance.

Aardgasvrij Delft

DELFT - De gemeente en partners organiseren donderdag 15 februari de aftrap naar een aardgasvrij Delft. Wat is daarvoor nodig in aanpak, gedrag, samenwerking en financiering? Daarover gaan aanwezigen tijdens dit Delftse energiesymposium in gesprek. Het is de start van de Delftse energiestrategie. In 2050 moet Delft een toekomstbestendige, energieneutrale stad zijn. In 2050 komt alle energie van hernieuwbare bronnen: zon, wind, biomassa en aardwarmte. De energievoorziening is betrouwbaar, betaalbaar, schoon. Dat is naar aanleiding van de klimaatconferentie in Parijs met elkaar afgesproken. De gemeente Delft organiseert het symposium met Procap adviseurs en projectmanagers, gebieds- en vastgoedontwikkelaar AM en het Delftse adviseursbureau Stadsruim op donderdag 15 februari van 13.00 uur tot 18.00 uur in Theater Bouwkunde in Delft. Inwoners, professionals kunnen zich aanmelden via www.vangasaf.nu. Meer informatie is te vinden op www.delft.nl/gasvrij.

Nieuwkomers tekenen verklaring

MIDDEN-DELFLAND – Een groep van dertig nieuwkomers heeft afgelopen donderdag in Midden-Delfland hun participatieverklaring ondertekend. Deze vluchtelingen uit Afghanistan, Iran, Eritrea, Ethiopië, Kongo, Soedan en Syrië hebben sinds 2017 een verblijfsstatus en wonen sindsdien in Midden-Delfland. Met het ondertekenen van de participatieverklaring onderschrijven zij de kernwaarden van de Nederlandse samenleving. De participatieverklaring maakt hiermee een belangrijk onderdeel uit van de inburgering in de Nederlandse samenleving.

Hans Verbeek

Hans Verbeek is een natuurmens. De 57-jarige Delftenaar loopt hard op blote voeten en neemt graag een duik in ijskoud water.

1. Waarom wilde je bij de aula van de TU op de foto?
"Ik geef voor de Koplopers vaak hardlooptrainingen, waaronder een cursus waarbij deelnemers leren op blote voeten hard te lopen. Dat doe ik graag hier in de omgeving, met al die grasveldjes en vlakke paden."

2. Wat is daar leuk aan?
"Door op blote voeten hard te lopen krijg je een goede en efficiënte looptechniek. Het klinkt tegenstrijdig, maar je krijgt er minder blessures van, omdat je met blote voeten kleinere stapjes neemt. Als je eraan gewend bent is het heerlijk. Het voelt als licht dansen. Ik ben het vijf jaar geleden gaan doen omdat ik vaak geblesseerd was. Het gebeurt nu, denk ik, maar eens per jaar dat ik thuiskom met een wondje aan m'n voet. De blessures zijn voorbij."

3. Je bent een natuurmens...
"Dat klopt. Ik verbouw graag m'n eigen groente en maak m'n eigen yoghurt. Ik zwem graag in open water. Dat doen we vrijwel elke zondag met een clubje in de Delftse Hout. Het voelt goed. Ik kan het nu twee minuten volhouden in koud water. Nee, dat is niet lekker, maar wél als je eruit komt. Dan warm je helemaal van binnen op."

4. Was je als kind ook al veel in de natuur bezig?
"Nee. Ik vond hardlopen wel altijd leuk. Ik zat jarenlang op voetbal. Ik had geen techniek en ik scoorde nooit. Hardlopen vond ik het leukste aan voetballen."

5. Wat brengt de natuur je?
"Rust. Ik word er stil in m'n hoofd van. Als je even in de natuur gaat hardlopen vergeet je de stress van je werk, of de ruzie met je vrouw. Tegelijkertijd zie je om je heen dat alles tijdelijk en vergankelijk en je ziet de seizoenen voorbijkomen."

6. Wat is het beste advies dat je ooit hebt gehad?
"Dat ik op blote voeten moest lopen. Verder heb ik eens vier jaar als scheikundedocent voor de klas gestaan. Totdat de directeur me adviseerde iets te gaan doen dat ik leuk vind. Ook dat was een uitstekend advies."

7. Als ik burgemeester van Delft was, dan...
"... zou ik overal heel veel bomen planten. En stadsmoestuinen aanleggen. Er zijn in Delft zat plekken die nu nog bestraat zijn, maar waar je ook prima iets kunt laten groeien."

8. Moeten we er vaker op uit?
"Zeker weten. Loop eens naar Schipluiden heen en terug. Onderweg heb je alle tijd met elkaar te praten."
9. Wat is je mooiste herinnering?
"Ik weet nog dat mijn moeder 65 werd. Dat vierden we toen op het strand bij Katwijk. Het was heerlijk weer, 25 graden. De ouderen vermaakten zich, kinderen speelden in het zand. Het was een heerlijk ontspannen dag. Alles klopte. Het strand is sowieso een prachtige plek."

10. Wil je nog iets kwijt?
"Probeer wat duurzamer te leven. Pak eens de fiets, in plaats van de auto. Je komt ver genoeg."

n In het parochiehuis van de Bartholomeuskerk aan de Veenweg 36 in Nootdorp is zondag 28 januari vanaf 13.30 uur een klaverjaswedstrijd. Deelname kost 5 euro, de opbrengst is voor onderhoud aan de kerk. Bel voor meer info naar Piet Mooijman via 015-3108379 of mail naar p.mooijman@ziggo.nl. n Wat beleeft een schippersvrouw aan boord? Op woensdag 24 januari houdt Stanny den Houter-van den Akker hierover een lezing bij de PCOB in de Kickerthoek aan de Prins Willem Alexanderhof 2 in Den Hoorn. De toegang is gratis en iedereen is welkom. n De padden gaan over vijf weken weer op pad. De KNNV afdeling Delfland zoekt minimaal 250 mensen die willen helpen om de dieren op verschillende locaties in de regio over te zetten. Aanmelden kan bij Geert van Poelgeest via 015–2610048 of afdelingdelfland@knnv.nl. Meer info: www.knnv.nl/afdelingDelfland. Voor mensen die nog nooit padden hebben overgezet is er een centrale instructie op 23 januari van 20.00 uur tot 21.00 uur in het Wijkcentrum De Hofstee aan de Sandinoweg 149 in Delft. n Het Reinier de Graaf Gasthuis, Inloophuis Debora en de ProstaatKankerStichting organiseren dinsdag 23 januari van 16.00 uur tot 17.30 uur een informele bijeenkomst voor mannen met prostaatkanker en hun partners. Deze vindt plaats in Inloophuis Debora aan de Aart van der Leeuwlaan 9 in Delft. Aanmelden kan via inschrijven@inloophuisdebora.nl. n Joke Krul geeft op dinsdagmiddag schilderles in aquarel, voor beginners en iets gevorderden. Bel voor meer info en aanmelden naar 06-44092829 of kijk op http://jokekrul.blogspot.com. n Oratoriumkoor Cantando Pijnacker voert 17 maart het Passiewerk The Crucifixion van John Stainer uit in de Ontmoetingskerk aan de Klapwijkseweg in Pijnacker. Geïnteresseerden kunnen zich hiervoor aanmelden als projectlid. De repetities starten vanaf woensdag 7 februari en vinden daarna nog vijf keer plaats, van 20.00 uur tot 22.00 uur in het C.J.M.V.-gebouw op de Kerkweg 24 in Pijnacker. Deelname kost 30 euro. Aanmelden kan via oratoriumkoorcantando@gmail.com. n Het orkest Con Sequenza en de sopraan Marta Hut-Musap geven zondag 28 januari vanaf 14.30 uur een winterconcert in de Raamstraatkerk aan de Raamstraat 76 in Delft. Ze brengen werken van Mozart, Vincenzo Bellini, Antonin Dvorak en Franz Schubert. De toegang is gratis. Meer info: www.consequenza.nl. n In het jeugdhuis aan de Kasteellaan in Schipluiden is zaterdag 27 januari van 10.00 uur tot 14.00 uur een kringloopmarkt. n Op het Sint Agathaplein gaat zondag 11 februari om 14.00 uur een stadswandeling van start waarin bomen en fossielen centraal staan. Deelname is gratis. Zie voor meer informatie www.ivn.nl/delft. n De VAK begint vanaf woensdag 31 januari met een maandelijks concert voor en door kinderen. Jonge leerlingen van de afdeling muziek geven in de Binnenhof aan de Westvest 9 dan vanaf 14.30 uur een klein concert waarbij iedereen aanwezig mag zijn. n De Nederpop/rockband de JUF geeft zaterdag 20 januari vanaf 22.00 uur een optreden in de V aan de Voorstraat. De toegang is gratis. n

Delfts kampioenschap Mens Erger Je Niet

Jesper van der Helm, de winnaar van 2017, in actie.

DELFT - In wijkcentrum De Parel aan de Van Beresteynstraat 99 in Delft wordt zondag 28 januari voor de 31ste keer gestreden om het Delfts kampioenschap 'Mens Erger Je Niet'. Vanaf 14.00 uur worden vijf ronden gespeeld tegen wisselende tegenstanders. Deelname kost 2 euro. Mail voor meer info naar joboenzo@gmail.com of bel 015-2126661

'Wij zijn te allen tijde bereikbaar'

DELFT – De kruising Prinses Beatrixlaan en Van Foreestweg gaat vanaf maandag op de schop. De klus duurt zo'n acht weken. Albert Heijn aan de W.H. van Leeuwenlaan blijft goed bereikbaar.

Dat laat supermarktmanager Peter van Malssen weten. "Het is belangrijk dat iedereen weet dat we te allen tijde bereikbaar zijn", zegt hij. Weliswaar niet meer via dit kruispunt, aangezien de aansluiting van de Ruys de Beerenbrouckstraat en de Prinses Beatrixlaan voor zes weken wordt afgesloten voor alle verkeer. Autoverkeer vanaf de Prinses Beatrixlaan naar de wijk Hof van Delft kan rijden via de route Westeinde-Hugo de Grootstraat-Westplantsoen. Autoverkeer van Hof van Delft naar de Prinses Beatrixlaan wordt omgeleid via de route Phoenixstraat-Coenderstraat/Nieuwe Gracht-Westlandseweg. Gele borden geven de omleidingsroutes aan.
De werkzaamheden op het kruispunt worden uitgevoerd omdat hier steeds meer verkeer passeert. Om files te voorkomen wordt de middenberm van de Prinses Beatrixlaan versmald. Daardoor kan het verkeer sneller de kruising oversteken en verkeer uit andere rijrichtingen krijgen sneller groen licht. Ook worden extra rijstroken voor auto's gemaakt om meer verkeer door te laten bij groen licht en worden verkeerslichten en lichtmasten vervangen.Om de ontsluiting van de Kuyperwijk te behouden wordt de knip op de Kristalweg tijdelijk opgeheven. Met tijdelijke verkeerslichten wordt het verkeer geregeld en tijdens de spits extra door verkeersbegeleiders begeleid.

'We zijn net artiesten, alleen wíj trouwen steeds met elkaar'

Carolien en Jan van der Meer ontmoetten elkaar in 1977. Tijdens een dansavond voor oudere vrijgezellen vroeg Jan zijn Carolien ten dans. De vonk sloeg over. Ze stapten met elkaar in het huwelijksbootje. Maar helaas; het schip strandde en ze gingen uit elkaar. "Maar we komen altijd weer terug bij elkaar. Toen we elkaar weer zagen vroeg hij of ik in de tussentijd nog een ander had gehad. Dat was niet het geval. En Jan had ook geen ander gehad." Ze gingen weer trouwen, maar dit keer met beduidend minder feestelijkheden op de bruiloft. Ook dit huwelijk eindigde in een scheiding. Maar: ook nu kwam het weer goed. En ze gingen weer trouwen. Dit keer gewoon op een maandag, als het gratis is. "Zelfs de ambtenaar zei toen: Zijn jullie er weer? Ja, het is best wel iets unieks en raars, eigenlijk. We zijn net artiesten. Alleen wíj trouwen steeds met elkaar, en niet met een ander." Jan en Carolien vullen elkaar goed aan. "Ik ben druk en soms een opgewonden standje, Jan is heel rustig en neemt de dingen zoals ze zijn. Dat past goed bij elkaar. Inmiddels ben ik 69 jaar, Jan is afgelopen week 79 geworden. We blijven nu echt bij elkaar tot de dood ons scheidt. Dat weet ik zeker. Drie keer is scheepsrecht."

Fotograaf Willem de Bie is vaak bezig met het vinden van een ander standpunt, en van manieren om dat andere standpunt te realiseren. Vooral in de hoogte, bijvoorbeeld met een vlieger. Jaren geleden ontwierp hij een aluminium bakje met plaats voor een fotocamera, een kleine accu en twee kleine motortjes. Die laatste zorgden ervoor dat het bakje om z'n as kon draaien en omhoog en omlaag kon bewegen. Met een kleine ontvanger in het bakje en een zender op de grond was het geheel te besturen. Met een infrarood zender, en ontvanger op de camera kon je vanaf de grond 'afdrukken', een foto maken. Een lange, lichtgewicht stok aan het bakje zorgde ervoor dat de Bie op de grond ongeveer de stand van de camera kon bepalen. Filmrolletje in de camera (36 opnamen!), vlieger omhoog tot zo'n 30 meter, bakje ertussen, vlieger weer verder omhoog en het feest kon beginnen. Als er voldoende constante wind was. Op een gunstige dag werd de vlieger op zo'n 80 a 90 meter hoogte opgelaten en werd-ie op de grond gezekerd aan iets stevigs, bijvoorbeeld de trekhaak van de auto. Zodat de fotograaf z'n handen vrij had om de zender van het bakje en de zender van het afdrukken te bedienen. Op een mindere dag was-ie vooral bezig te zorgen dat de vlieger niet dwarrelend met camera naar beneden kwam dan wel de windkracht zo toenam dat je de vlieger bijna niet meer kon houden. Uitdagend werk zeg maar. En dan had je nog de onnauwkeurigheid van het maken van de foto's. Het richten van de camera ging vooral op gevoel en op zicht van de eerdergenoemde houten stok. Verder zorgde de wind voor vaak enorme schommelingen van het bakje. Daarnaast was na 36 keer afgedrukt te hebben het rolletje vol en kon de vlieger met het bakje weer naar beneden gehaald worden waarna het hele circus opnieuw kon beginnen. De Bie had al snel door deze manier van luchtfotografie het niet ging worden. Een van de eerste testen voerde de Bie uit op het toen nog braakliggende terrein op de hoek van de Vrijenbanselaan en de achterkant van de huizen van de Lombokstraat. Anno nu is er veel veranderd, waaronder een woonwijk op de plek waar de vlieger werd opgelaten. De rimpelingen op het water laten zien dat het aardig vliegerweer was. Kijk op www.nl-beeldbank.com voor meer Dubbel Delft foto's.

Betaalbare woningen
DELFT – Er zijn verschillende redenen voor het tekort aan betaalbare woningen. Eén reden wordt weinig tot niet genoemd. Door het uitvoeren van het slechte plan om verzorgingshuizen te sluiten is er nu een stop gekomen op het doorstromen van ouderen. Veel ouderen moeten nu tegen hun zin in thuis blijven wonen, waardoor de huizen waarin ze wonen bezet blijven. Zo moet bijvoorbeeld mijn buurvrouw, een weduwe van 80 jaar, ook thuis blijven wonen. En met haar vele anderen die graag naar een verzorgingshuis waren gegaan, onder meer vanwege de sociale contacten. Buiten dat het erg duur is, omdat ze elke dag met een taxibusje wordt opgehaald en vier keer per dag thuiszorg naar haar huis komt, zou een eengezinswoning in de sociale huursector momenteel zeer welkom zijn op de woningmarkt.

P. Moeskops, Delft


Bierblikje
DELFT - Dagelijks wordt hier aan de Lookwatering in Den Hoorn minimaal één leeg bierblikje door een bestuurder uit de auto gegooid. Met regelmaat halen buurtbewoners dit weg. Gister heb ik samen met mijn buurvrouw 80 blikjes bier uit de berm gehaald, in twee plastic zakken gedaan en op een zichtbare plek in de bocht opgehangen. Het kan niet anders dan dat de dader dit ziet. Ik hoop dat hij zijn ogen uit zijn hoofd schaamt. Je omgeving vervuilen en met drank op achter het stuur. Hoe durf je!

Els Weerdenburg, Den Hoorn

Groot flatgebouw
DELFT - Ik wil aandacht vragen voor iets dat de gemeente Delft wil doorvoeren in een straat met voornamelijk sociale huurwoningen. Wij, bewoners van de Abtswoudseweg, wonen in de appartementjes van maximaal drie verdiepingen hoog tegenover het oude Haring-gebouw. Wij hebben jarenlang in de overlast gezeten vanwege de werkzaamheden aan de Spoortunnel, recht voor onze deur. Met de belofte van een stadspark direct voor de deur op het dak van de tunnel. In plaats van een park komt er een reuze groot flatgebouw van veertien woonlagen! De hele straat hier is hier fel op tegen en ongelooflijk teleurgesteld. Eeuwige schaduw en windturbines, in plaats van een groen park! Het gaat de gemeente alleen om geld verdienen, ze denken hij zijn toch maar sociale huurwoningen, wat maakt het uit. Ik wil dit graag kenbaar maken zodat de buurt toch een stem krijgt. En misschien kunnen dit soort bekendmakingen de gemeente nog bij zinnen brengen?!

Tim Spoel, Delft

Leuke luitjes
DELFT - Diverse 60-plussers uit Delft hebben zich aangemeld op www.leukeluitjes.nl, omdat ze interesse hebben in nieuwe contacten en samen op pad willen. Leuke luitjes gaan graag een hapje eten, naar een concert of wandelen. Maar eerst kennismaken bij een kopje koffie. Wil jij ook nieuwe mensen van 60 jaar en ouder leren kennen? Meld je dan aan op www.leukeluitjes.nl. Via Leuke luitjes kun je in contact komen met mensen in de buurt (60+) die dezelfde hobby's hebben als jij. Je bent echt niet de enige die iemand zoekt om mee op stap te gaan. Kijk maar op onze website, dan zie je vele aanmeldingen. Aanmelden bij Leuke luitjes is simpel en gratis. Het aanmeldformulier vind je op de website www.leukeluitjes.nl. Diverse 60-plussers schreven zich al in bij Leuke luitjes. En een deel van hen vond al een nieuw maatje om mee op pad te gaan. Zij ontmoetten elkaar bij een kopje koffie en toen het bleek te klikken gingen ze samen op pad. Mogen we jou ook blij maken? Dan kun je gezellig samen wandelen, taart of wijn proeven, handwerken of samen koken. Alle hobby's zijn welkom. Leuke luitjes zijn echt dichterbij dan je denkt! Leuke luitjes is speciaal voor mensen vanaf 60 jaar die samen iets leuks en gezelligs willen gaan doen. Meld je aan, dan kijken wij of we voor jou een buurtgenoot kunnen vinden die hetzelfde leuk vindt. Gezellig!

Wilma Berends, Delft

Lezingen over Gasthuisplaats


DELFT – In De VAK aan de Westvest 9 in Delft is dinsdag 23 januari vanaf 20.00 uur een lezingavond over de nieuwe functies voor de Gasthuisplaats. Wytze Patijn zal tijdens deze Delfia Batavorum lezingenavond de ontwikkelingen tot op heden toelichten en aangeven welke activiteiten in de toekomst zullen plaatsvinden. Stadsarcheoloog Steven Jongma zal ingaan op de archeologische onderzoeken en bijzondere historische vondsten die in de afgelopen decennia op de Gasthuisplaats zijn gedaan. Ilse Rijneveld, adviseur monumenten bij de Gemeente Delft, licht vervolgens de gebouwde geschiedenis van deze plek toe. De toegang is gratis voor leden van Delfia Batavorum, niet-leden betalen 5 euro.

Molen de Roos
in het licht

DELFT - Vrijwilligers en molenaars van Molen de Roos hebben afgelopen weken druk campagne gevoerd om geld binnen te halen voor nieuwe, duurzame verlichting om Molen de Roos mooi uitgelicht te laten worden. Inmiddels is ruim 75 procent van de benodigde 20.000 euro binnengehaald. Voor de laatste 25 procent roepen ze ieders hulp in. Doneren kan via www.voorjebuurt.nl/moleninhetlicht.

GroenLinks opent campagnepand

DELFT - GroenLinks Delft heeft vorige week zaterdag 13 januari haar campagnepand aan de Choorstraat 16 geopend. Vanuit deze plek trekken de leden en sympathisanten van GroenLinks de komende maanden de stad in om met de inwoners van Delft in gesprek te gaan.

Delft, twintig jaar geleden

De krant opende twintig jaar geleden met het nieuws over een inloopcafé in buurthuis Olof.

DELFT - Twintig jaar geleden zagen de wereld en Delft er anders uit. Delft op Zondag blikt wekelijks terug op de editie van deze krant van twintig jaar geleden.

De krant opende die week met het nieuws dat in Buurthuis Olof drie keer een inloopcafé is georganiseerd door mensen die langdurig een beroep moeten doen op geestelijke gezondheidszorg.
Verderop in de krant een verhaaltje over de Minderbroerstraat. Volgens de auteur van het stuk bevindt zich in de straat een deur die naar een 'atoomkelder' leidt. In de tijd van de Koude Oorlog moest namelijk in elke gemeente een schuilkelder zijn voor het geval 'de bom' valt. In deze schuilkelder was echter slechts plek voor enkele mensen. 'Het laat zich raden wie van de Hoge Heren er het eerst een goed fall-out-vrij heenkomen zou zoeken', schrijft de auteur. Die uit zich ook later in het artikel kritisch, bij het beschrijven van een verpauperde speelplek met welgeteld één wipkip. De plek wordt vooral bezocht door 'de lieve jeugd' die loopt te 'donderjagen' en de politie die hier op haar beurt weer op afkomt.
De veertien leden van de seniorenkegelvereniging T.O.P. luidden de noodklok. Hun lichtste wedstrijdbal, waar de alleroudste leden graag gebruik van maken, is beschadigd. Ze hebben 'm nog wel 'provisorisch opgekalefaterd', vertelt 'kleine Mien', maar dat zal niet lang meer goed gaan. Het gevolg kan zijn dat oudere kegelaars door duimblessures straks alleen nog kunnen toekijken. Lezers van Delft op Zondag worden opgeroepen de kegelaars aan een nieuwe lichte bal te helpen. Het mag ook een tweedehandsje zijn.
Het College stelt de gemeenteraad voor om bij de keerlus aan de Oude Langendijk een kunstwerk te plaatsen: Het Blauwe Hart ontworpen door de Arnhemse kunstenaar Marcel Smink.
Een kilo tomaten kostte 2 gulden 50, voor een Fissler snelkookpan moest 199 gulden worden neergelegd.

'Bij Casa del Sol doen we alles op eigen kracht'

Het team van Casa del Sol brengt u ook in de winter in Mediterrane sferen. (Foto: PR)

Walter en Anja Tetteroo van het zonnige restauranté Casa del Sol in het winkelcentrum aan de Dasstraat in Tanthof stappen met vertrouwen 2018 in. "Er is echt vraag naar de Spaans-Portugese keuken."

Walter en Anja kijken met genoegen terug op het jubileumjaar 2017, waarin zij het tienjarig bestaan van hun Spaans-Portugese restauranté aan de Dasstraat vierden.
"We hebben hele leuke felicitaties gehad en zelf natuurlijk ook uitgepakt, met een leuk attentie voor de gasten", herinnert Anja zich.

Altijd werken
Anno 2018 gaat Casa del Sol met vertrouwen het nieuwe jaar tegemoet, al zijn er ook wel enkele veranderingen. De belangrijkste daarvan is dat het restauranté sinds 1 januari vier dagen open is in plaats van vijf. Van woensdag tot en met zaterdag. Dat heeft bepaald niet met de vraag te maken, verzekert Walter. "Als we willen kunnen we altijd wel werken. Maar we realiseerden ons dat we wekelijks tachtig uur draaiden en we vonden dat dat wel een beetje minder mag. Met één dag minder zijn we nog steeds meer dan 65 uur bezig en dat scheelt wel."
Overigens is het op zondag, maandag en dinsdag nog wel steeds mogelijk om het restaurant af te huren voor een feestelijk diner. "Vanaf minimaal 25 personen."

Leuk team
Zoals gezegd: aan de aanloop ligt het bepaald niet. Integendeel: Walter en Anja merken dat naast veel Delftenaren ook steeds meer mensen uit de regio de weg naar Casa del Sol weten te vinden. "Ze komen echt speciaal voor onze keuken", legt Walter uit. "Het wordt steeds lastiger om in de Randstad gewoon een goede Paëlla, Zarzuela of Bacalkau te vinden." "Dat ze, eenmaal hier aangekomen, vrij kunnen parkeren vinden ze dan een extra pré", voegt Anja er aan toe.

Eigen kracht
Chefkok Walter heeft een uitstekende naam, binnen èn buiten Delft. "We krijgen goede reviews op onze site", vertelt Anja, die uiteraard trots is op haar man.
"Dat heeft natuurlijk met de heerlijke gerechten te maken, maar ook met ons leuke team, dat er voor zorgt dat mensen zich hier helemaal thuis voelen en niets tekort komen. We doen hier alles op eigen kracht: we zijn nergens bij aangesloten, hebben onze eigen cadeaubonnen en staan gewoon voortdurend voor onze gasten klaar."

Wilt u dat eens zelf ervaren? Kom gerust langs bij Casa del Sol in de Dasstraat. "Reserveren is gewenst, en zeker in het weekend aangeraden", besluit Anja.

Hoe een stationnetje mensen inspireert...

Ook Station Delft Zuid kan inspireren... (foto: EvE)

Kan station Delft Zuid een inspiratiebron zijn? De meeste Delftenaren zullen bij deze vraag even fronsen of direct nee schudden.

Het huidige station mag dan ten opzichte van het 'oude' station enorm opgeknapt en verbeterd zijn, het mist wel allure. Maar toch; Station Delft Zuid blijkt in 2011 zowaar het onderwerp geweest te zijn van een heuse gedichtenbundel: 'Als je even stil staat bij # Delft Zuid.

Vergeet het maar
Op Station #DelftZuid is niks
Enkel een kapotte automaat
Met een halfvergane Twix

"Eigenlijk is het een uit de hand gelopen geintje", vertelt Guido Rijnja, (@guidorijnja) die aan de wieg stond van het 'Twittercollectief Delft Zuid'. "Ik kwam in 2011 dagelijks langs Delft Zuid en begon uit balorigheid kleine gedichtjes te maken. Klein, want een tweet is immers beperkt tot 140 tekens. (Toen nog wel. Inmiddels is 280 ook toegestaan.- EvE). Na verloop van tijd begonnen anderen mee te doen."

De volkstuintjes wenken
En ik zwaai terug door de ruit
Zie de mensen rond mij denken
Weer zo'n gek van #DelftZuid

Toen in 2011 de werkzaamheden rondom de vernieuwing van het station hun einde naderden kreeg de Gemeente Delft lucht van de gedichtjes die de ronde deden op Twitter. "De gemeente belde ons. Ze wilden de gedichtjes graag bundelen in een boekje. Inmiddels hadden we er al heel wat en daarom zijn we met een aantal dichters bij elkaar gekomen op de Beestenmarkt om een selectie te maken."

Een meisje van achttien
Trok erop uit
Wilde Parijs zien
Maar strandde in #DelftZuid

Uiteindelijk werden 150 gedichtjes gebundeld in een klein boekje dat door de toenmalige wethouder Pieter Guldemond werd uitgedeeld aan de reizigers op Delft Zuid.
Het Twittercollectief Delft Zuid viel daarna uit elkaar, maar een aantal dichters zijn ook nu, bijna zeven jaar later, nog actief op Twitter. Onder de hashtag #dagdicht laten zij dagelijks hun licht schijnen op van alles wat er in de wereld gebeurt. Delft Zuid is daarbij zelden nog maar het onderwerp. Misschien is dat ook maar het beste.

Als Vermeer ten zuiden van Delft was geboren
Had 't landschap 'm vast kunnen bekoren
En had z'n bekendste titel geluid:
Gezicht op #Delftzuid

Huis te koop wordt u deze week aangeboden door ZO Makelaars

DELFT – Aniel en Shanti hebben sinds 2003 in Tanthof gewoond, waarvan de laatste vier jaar hier in Tanthof-West. Met haar werk in Schiedam en het zijne in Den Haag, wonen ze hier ideaal. Zeker sinds de verlengde A4 is opengegaan.

Het huis staat aan de uiterste rand van Tanthof-West, vlakbij de uitvalswegen, maar ook op een steenworp afstand van natuurgebied Middden-Delfland. "Toen wij hier kwamen wonen, hebben we heel veel vernieuwd", zegt Aniel. "Behalve de keuken en de badkamer, die door de vorige bewoners net waren vervangen. Maar we hebben dus wel een gladde tegelvloer met vloerverwarming in de woonkamer laten aanleggen. En alle muren in huis zijn netjes gestuukt. De uitstraling is vrij tijdloos." Aniel en Shanti zijn destijds van de Bikolaan naar de Botswanastraat verhuisd, met het oog op gezinsuitbreiding. "Hoewel we hadden gehoopt op iets meer, zijn we heel gelukkig met ons kindje. Doordat het bij één dochtertje gebleven is, willen we eigenlijk toch wel naar een kleiner huis. We hebben de keuze gemaakt om een geschikte woning in Delft of Schiedam te zoeken. Hier hadden we namelijk een woonkamer, drie slaapkamers en nog een kamer op de tweede slaapverdieping die is gerealiseerd." Op de begane grond is de woning achter met 2.50 meter uitgebouwd. De woonkamer is in totaal 7.08 bij 5.15 meter en heeft twee openslaande deuren naar de achtertuin. De ongeveer 10 meter diepe achtertuin is gelegen op het oosten. De woning beschikt over een vrijstaande houten berging en een achterom. "Ja, daar kun je lekker buiten zitten", zegt Aniel. "Het is een lekkere buitenruimte en goed toegankelijk. Maar vóór kunnen we ook heerlijk in de tuin zitten. En dan hebben we boven ook nog een balkon, met een mooi uitzicht, onder meer op een speeltuintje. Daarom is dit voor kinderen natuurlijk een prachtige buurt. Maar ook voor onszelf, want in het natuurgebied kun je prettig wandelen of fietsen, wat we ook regelmatig doen. En het is echt maar twee minuten lopen." In de woonkamer bevindt zich verder aan de voorkant een ruime eetkeuken, met dezelfde plavuizen als in de kamer. De keuken heeft een L-opstelling en is uitgerust met een gaskookplaat, een afzuigkap, een combimagnetron, een vaatwasser en een koelkast met een vriesvak. "Een geweldig huis in een leuke kindvriendelijke buurt, waar we gezellig hebben gewoond. We hebben de verkoop graag in handen gegeven van deze makelaar, en zijn over de begeleiding en service van ZO erg te spreken, ook in onze zoektocht naar een nieuwe woning." Op de eerste verdieping zijn drie slaapkamers, allemaal met een laminaatvloer. De moderne badkamer is helemaal betegeld, heeft een ligbad, een vrij hangend toilet, een wastafelmeubel met een spiegelkast en een designradiator. In een aparte berging zijn de CV-combiketel en de aansluiting van de wasmachine en de droger. "En zoals gezegd hebben we op de extra verdieping nog een kamer", gaat hij verder. Ook hier ligt laminaat en de kamer heeft inbouwverlichting. De schuifpui leidt naar het balkon op het westen. "Een prachtige buurt. Loop dat kleine houten bruggetje over en je bent in Midden-Delfland. De echte beleving. De winkels en de school aan de Bikolaan, daar ben je ook zo. Net zoals bij de busbaan. En met de buren een heel leuk contact, met altijd een praatje. Het is een echte familiebuurt."

AM geeft startsein bouw Eiland Ameland

De toekomstige bewoners van Eiland Ameland vieren de bouwstart van hun woningen.

NOOTDORP - Samen met wethouder Bob van der Deijl van de Gemeente Pijnacker-Nootdorp, heeft gebieds- en vastgoedontwikkelaar AM het startsein gegeven voor de bouw van acht twee-onder-één-kapwoningen. Het kleinschalige plan is onderdeel van de wijk Nieuw Craeyenburch. Met de bouw van de woningen is de realisatie van deze wijk een feit. Alle woningen zijn verkocht.


De start van de bouw is op 12 januari j.l. gevierd met een feestelijke bijeenkomst voor toekomstige bewoners en andere betrokkenen op de bouwlocatie. In aanwezigheid van Bob van der Deijl en Wilco van den Ban, directeur AM Zuidwest, gaven de bewoners zelf symbolisch het startsein voor de bouw, door op de plaats van hun woning een tijdcapsule te begraven.

Wonen op een Eiland
Eiland Ameland ligt dichtbij diverse voorzieningen en op een steenworp afstand van het historische centrum van Nootdorp. Het plan kenmerkt zich door een groene en ruime opzet en heeft een eigentijdse architectuur naar een ontwerp van Ibelings van Tilburg architecten. De twee-onder-één-kapwoningen zijn compleet ingericht met een ruime woonkamer en aansluitend een eetkeuken, met op de verdieping drie slaapkamers en een badkamer. De vrij indeelbare zolder heeft standaard een dakkapel aan de terraszijde. Aan de entreezijde van de woning ligt een diepe tuin en aan de andere zijde beschikken de kopers over een groot terras aan het water. De woningen hebben parkeerruimte voor één auto op eigen terrein. De prijzen waren vanaf 399.000 tot 419.000 euro V.O.N.
De woningen worden gebouwd door Van Omme & De Groot.

Over AM
Inspirerende en duurzame leefomgevingen bedenken en ontwikkelen, dat is de passie van AM. "Met het BusinessModel 'I AM YOU' werken wij samen met belanghebbenden op basis van conceptuele kracht, innovatie en co-creatie", aldus een woordvoerder van AM. "Wij doen dit betrokken, creatief, daadkrachtig, transparant en vol bezieling. Duurzaamheid is daarbij een integraal onderdeel van onze projecten."

Kwaliteitsrijke gebieden
In samenwerking met overheden, vastgoedbeleggers, woningcorporaties, maatschappelijke organisaties en consumenten ontstaan hierdoor bijzondere en kwaliteitsrijke gebieden om in te wonen, werken, winkelen en recreëren. AM, onderdeel van Koninklijke BAM Groep, zorgt hiermee voor kwaliteit van ruimte èn kwaliteit van leven.

Op actuele woonwensen aansluitende woningmarkt

DELFT – Samen met woningcorporaties en huurdersorganisaties heeft Gemeente Delft afspraken gemaakt die aansluiten bij de Woonvisie 2016-2023. Met als doel een woningmarkt die aansluit bij actuele woonwensen.
Zo gaan gemeente en corporaties onder andere een plan maken voor een betere en duurzame energievoorziening in huurwoningen. Het doel is om woningen te bouwen die volledig aardgasvrij zijn.
Met experimenten wordt de leefbaarheid in de wijken bevorderd. Er komen verschillende projecten, onder andere met de wijkconciërge. En om ervoor te zorgen dat mensen langer of weer zelfstandig thuis kunnen wonen, werken corporaties en gemeente nauw samen met andere organisaties in de wijk. Met die samenwerking kunnen onder andere problemen vroegtijdig worden opgemerkt.
Wethouder De Prez van Wonen: "Met deze afspraken geven we invulling aan de ambities uit onze Woonvisie. Ik ben er trots op dat het gelukt is om met zowel de corporaties als de huurdersorganisaties op één lijn te komen als het gaat om onderwerpen als voldoende sociale huurwoningen voor Delftenaren van goede kwaliteit, leefbaarheid en huisvesting voor de meest kwetsbare groepen."
De afspraken sluiten aan op de Woonvisie. Daarin staat beschreven hoe Delft er in de toekomst uitziet met als doel een woningmarkt die aansluit bij de actuele woonwensen. Delft wil duurzame, toekomstbestendige en gevarieerde woningen. Dat kan door nieuwbouw, maar ook door renovatie waardoor woningen langer meegaan.
De afspraken zijn gemaakt door Gemeente Delft, woningcorporaties DUWO, Vestia, Vidomes en Woonbron, huurdersorganisaties WijWonen, Huurdersraad Vestia, Huurdersraad Vidomes en Bewonersorganisatie Woonbron Delft.

Feest in de Spoorzone
Zaterdag 20 januari
Locatie: Spoorzone
Tijd: 10.30 uur tot 21.30 uur
Entree: gratis

De JUF (live)
Zaterdag 20 januari
Locatie: De V, Voorstraat
Tijd: 22.00 uur
Entree: gratis

Metalcafé
Zaterdag 20 januari
Locatie: Koornbeurs
Tijd: 22.00 uur tot 04.00 uur
Entree: gratis

Jamal & Theo (live)
Zondag 21 januari
Locatie: Plan B, Boterbrug
Tijd: 15.00 uur
Entree: gratis

Crazy mama & The Bootz (live)
Zondag 21 januari
Locatie: De Waag, Markt
Tijd: vanaf 15.00 uur
Entree: gratis

Healty Blue Sunday
Zondag 21 januari
Locatie: binnenstad
Tijd: 10.00 uur tot 17.00 uur
Entree: gratis

Uncle Vernon (live)
Zondag 21 januari
Locatie: Wijnhaven
Tijd: 15.30 uur tot 18.00 uur
Entree: gratis

Fifty Waves of Grey (live)
Zondag 21 januari
Locatie: De Koperen Kat
Tijd: 16.00 uur tot 20.00 uur
Entree: gratis

Pubquiz
Vrijdag 26 januari
Locatie: Cultuurlab, Brabantse Turfmarkt
Tijd: 20.00 uur
Entree: 12 euro 50 per team
Aanmelden via pubquiz@cultuurlab.nl

Peter Tetteroo Bokaal
Vrijdag 26 januari
Locatie: Steck, Kromstraat
Tijd: 21.00 uur tot 00.00 uur
Entree: gratis

Opwarmavond
Zaterdag 27 januari
Locatie: Sporthal Kerkpolder
Tijd: 20.00 uur tot 01.00 uur
Entree: 15 euro

Succesvolle dinnershow krijgt vervolg

De eerste dinnershow werd vorig jaar goed bezocht. Vrijdag 26 januari is er wederom een dinnershow.

Resto VanHarte en PerspeKtief organiseerden op 10 november 2017 een succesvolle dinnershow, waar 450 gasten op afkwamen. De volgende dinnershow staat gepland op vrijdag 26 januari. Het thema is 'Voornemens'. Met het oog op de aankomende gemeenteraadsverkiezingen hopen wij deze avond met lokaal 'oud & nieuw-politiek' aan tafel mooie gesprekken te voeren. Bezoekers krijgen een unieke kans om mee te praten. Naast een heerlijke 3-gangen maaltijd, wordt deze avond gevuld met een interactieve quiz, sprekers en entertainment. Aanmelden kan via www.restovanharte.nl. Een kleine bijdrage van 7 euro per persoon voor de maaltijd kan bij aankomst voldaan worden via pin of contant.
De organisatie zoekt nog vrijwilligers en ambassadeurs voor de dinnershow. Zie voor meer info en contactgegeven de advertentie elders in de krant Delft op Zondag of de website www.perspektief.nu

Familiebrunch in WestCord Hotel Delft

Elke eerste zondag van de maand is in het WestCord Hotel Delft een familiebrunch.

Elke eerste zondag van de maand vindt in het WestCord Hotel Delft traditiegetrouw de familiebrunch plaats.

De eerstvolgende familiebrunch is op zondag 4 februari. Er zijn voor deze dag nog plekken beschikbaar! Maar ook als gaat om een vergadering, zakelijk diner of borrel; WestCord Hotel Delft is de perfecte locatie voor elke gelegenheid. Het hotel is centraal gelegen en er zijn volop gratis parkeermogelijkheden.
Wil je ook op de hoogte gehouden worden over het hotel en alle leuke evenementen die hier worden georganiseerd? Volg en Like dan WestCord Hotel Delft op Facebook! Vraag nu naar alle mogelijkheden en reserveer snel!
Dit kan via telefoonnummer 015 - 888 90 10 of mail naar reserveringen.delft@westcordhotels.nl.

Genieten bij Grand Café Willem van Oranje

Grand Café Willem van Oranje heeft heerlijke gerechten op de recent vernieuwde menukaart.

Bij Grand Café Willem van Oranje op de Markt kun je zeven dagen per week neerstrijken voor een kop koffie, een lekkere lunch of een heerlijk diner. Recent is de menukaart aangepast. Gasten kunnen momenteel kiezen uit een twee gangen keuzemenu voor 16 euro 50 of een drie gangen keuzemenu voor 19 euro 75. Op de kaart prijken gerechtjes om van te watertanden. Voorgerechten: hierop staan onder meer voorgerechten als carpaccio met basilicummayonaise, pijnboompitten en Parmezaanse kaas, gamba's in knoflookolie, peterselie en ciabatta of een proeverijtje van vier kleine hapjes. Gasten kunnen bij hoofdgerechten onder meer kiezen uit biefstuk van Waards rund met roomsaus of pepersaus, op de huid gebakken sliptong met witte wijssaus of citroen-kappertjessaus of langzaam gegaarde beenham met honingmosterdsaus. Benieuwd? Kom langs!

Laatste voorronde Peter Tetteroo Bokaal

De mannen van de metal- en punkbank Rise of the Wood. (foto: Johan Sonneveld)

De commissie van de Peter Tetteroo Bokaal heeft namens Westerpop 33 inzendingen uit de regio van Delft en omstreken, moeten beoordelen. Inmiddels zijn negen bands geselecteerd voor de voorronden van deze prestigieuze Delftse popprijs. De eerste twee voorronden hebben inmiddels plaatsgevonden. De bands Kicke en Molehill Mountain zijn uitgeroepen, tot winnaars.
De derde en laatste voorronde vindt plaats op vrijdag 26 januari vanaf 20.30 uur in muziekcafé STECK aan de Kromstraat. De volgende bands komen dan in actie: SpeakEasy (rock) , Rise of the Wood (Metal/Punk) en the Dad's Amaryllo (Rock). Publiek mag mee stemmen en bepaalt zo mee wie de grote winnaar van de avond wordt. De toegang is gratis. De Peter Tetteroo Bokaal is een onderdeel van Delfts bekendste popfestival, Westerpop, dat dit jaar op 6 en 7 juli plaatsvindt. Het programma hiervoor wordt binnenkort bekendgemaakt.

Rondleiding DNA van Nederland
Zaterdag 20 en 27 januari
Locatie: Museum Prinsenhof Delft
Tijd: 14.00 uur tot 15.00 uur
Entree: gratis, wel entree museum

Harrie & Eva
Zaterdag 20 januari
Locatie: Theater de Veste
Tijd: 20.15 uur
Entree: 29 euro

Ko met de Vlo (4+)
Zondag 21 januari
Locatie: Rietveld Theater
Tijd: 15.00 uur tot 16.00 uur
Entree: 7 euro 50

Art Deco (lezing)
Zondag 21 januari
Locatie: Het Meisjeshuis, Oude Delft 112
Tijd: 15.00 uur tot 17.00 uur
Entree: 15 euro

Driekoningenlezing DelftDesign
Zondag 21 januari
Locatie: Prinsenkwartier
Tijd: 15.00 uur tot 17.00 uur
Entree: gratis

Rondleiding hoogtepunten
Zondag 21 januari
Locatie: Museum Prinsenhof
Tijd: 14.00 uur tot 14.30 uur
Entree: 3 euro plus entree museum

Filosofie en religie (lezing)
Dinsdag 23 januari
Locatie: Prinsenkwartier
Tijd: 20.00 uur tot 22.30 uur
Entree: 7 euro 50

Van der Laan & Woe – Pesetas (cabaret)
Woensdag 24 januari
Locatie: Theater de Veste
Tijd: 20.15 uur
Entree: 22 euro

Beauty en het beest
Vrijdag 26 januari
Locatie: Theater de Veste
Tijd: 19.30 uur tot 20.45 uur
Entree: 20 euro

Dirk Scholl in de schijnwerpers
Zaterdag 27 januari
Locatie: Museum Prinsenhof
Tijd: 15.00 uur tot 17.30 uur
Entree: 22 euro 50

Ton de Kok geeft lezing

De lezing van Ton de Kok maakt deel uit van de zes bijeenkomsten omvattende reeks: Filosofie & Religie.

Ton de Kok is geen grijze muis. Hij was marinier en ging na een studie Russisch aan het werk voor de inlichtingendienst. Vervolgens zat hij ruim tien jaar voor het CDA in de Tweede Kamer, waarna de universiteit weer lonkte en hij in 2000 promoveerde op de spirituele zoektocht van een Russische vrijmetselaar uit de achttiende eeuw. Tegenwoordig is hij docent godsdienst en filosofie op het vwo. Zijn boek 'Wat is God?' gaat over dit wereldraadsel. Waarom is er iets? En niet niets? En waarom worstelen ook in onze verlichte tijden zelfs de slimste filosofen, wetenschappers en schrijvers nog zo met het concept God? Hierover geeft hij dinsdag 23 januari om 20.00 uur een lezing in het Prinsenkwartier aan het Sint Agathaplein 4. De entree is 7 euro 50. Reserveren kan via jose.zeldenthuis@prinsenkwartier.nl. Zie voor meer info www.prinsenkwartier.nl.

Ko met de Vlo en Squonk in Rietveld Theater

De Delftse Genesis tributeband ‘Squonk plays Genesis’ neemt je mee op een tijdreis door de Genesis-klassiekers.

In het Rietveld Theater is komende tijd weer veel te zien en beleven.
Zoals de voorstelling Ko met de Vlo (4+) van Lichtbende, op zondag 21 januari om 15.00 uur. Kus van Maanvis presenteert een bizarre en spannende slapstick over een aandoenlijke zwerfhond die in een liefdevol gezin wordt opgenomen. Kaarten kosten 7 euro 50, of 6 euro voor vrienden van het Rietveld Theater.
Te zien op zaterdag 27 januari om 20.30 uur: Squonk plays the story of Genesis. De Delftse Genesis Tributeband 'Squonk plays Genesis' neemt je mee op een tijdreis door de Genesis-klassiekers: van Firth of Fifth en The Lamb Lies Down On Broadway, via Entangled en Afterglow naar Burning Rope en Ripples, en heel veel hoogtepunten er tussenin. Kaarten kosten 17 euro 50. Zie voor meer info en kaarten www.rietveldtheater.nl/agenda.

Avontuurlijk hip sprookje met Delfts tintje in Theater de Veste

‘Beauty en het beest’ is een muzikaal theaterspektakel over een dapper meisje. (foto: Noa Verhofstad) Foto: Noa Verhofstad

De voorstelling 'Beauty en het beest' laat zien dat echte schoonheid van binnen zit. Want wie durft het beest te kussen? De dappere Beauty die verder kijkt dan zijn uiterlijk. MAAS theater en dans geeft een frisse actuele draai aan het oude sprookje. Op vrijdag 26 januari is deze familievoorstelling te zien in Theater de Veste.

En heel leuk, er spelen tien Delftse kinderen mee die zijn geselecteerd na auditierondes.
'Beauty en het beest' is een muzikaal theaterspektakel over een dapper meisje en een verwende prins, met twee jaloerse zussen, grappige bediendes, magische goocheltrucs, een zingend bos en een groep dappere kinderen. Een betoverend liefdesverhaal met acrobatische dans en virtuoze, meerstemmige zang voor iedereen vanaf 8 jaar. En het Nederlands Kamerkoor doet mee. Maas won in 2017 de Gouden Krekel (een prijs voor meest indrukwekkende jeugdproductie) voor de voorstelling 'Liefde'. Het gezelschap is vaker in Theater de Veste te zien geweest en hun voorstellingen zijn zeer geliefd.

Met korting
via deze krant

Lezers van Delft op Zondag kunnen met 5 euro korting naar de voorstelling. Bestel hiervoor via www.theaterdeveste.nl en voer bij het afrekenen de actiecode 'beautydelft' in of bel met de kassa van het theater 015 – 212 13 12.

Dirk Scholl in de schijnwerpers

Camerata Delft bestaat uit negen professionele musici maar treedt op in verschillende bezettingen.

Camerata Delft en Museum Prinsenhof Delft zetten zaterdag 27 januari de vergeten Delftenaar Dirk Scholl in de schijnwerpers tijdens een bijzonder evenement en geven Delft daarmee een stukje geschiedenis terug. Dirk Scholl (1641-1727) staat centraal tijdens een concert, een rondleiding, workshop en een lezing in Museum Prinsenhof. Kaarten kosten 22 euro 50. Reserveren kan via reserveren@cameratadelft.nl of 06-20328700.

23 / 40

Evenement organiseren op Koningsdag?

Speciale aanvraagprocedure voor Koningsdag

Het duurt nog even, maar op 27 april viert Nederland Koningsdag. Op deze dag bruist Delft en is er van alles te doen.

Wilt u op Koningsdag een evenement organiseren? Dan heeft u hiervoor vaak een vergunning nodig. Om dat te kunnen bepalen, is het nodig dat u uw evenement vooraf aanvraagt bij de gemeente. Het aanvraagformulier vindt u op www.delft.nl/evenementorganiseren. Let op: uw aanvraag moet uiterlijk 15 februari door de gemeente ontvangen zijn.

Vanwege de drukte in de stad geldt voor Koningsdag een speciale aanvraagprocedure. Voor uw veiligheid en voor de veiligheid van de stad is het voor hulpdiensten en de gemeente belangrijk om te weten waar en wanneer alle evenementen plaatsvinden. Als u op Koningsdag een groot of klein evenement wilt organiseren, moet u daarom altijd een aanvraag indienen.

Na uw aanvraag neemt de gemeente contact met u op. Tijdens dit gesprek krijgt u te horen of er voor uw evenement een vergunning en/of een veiligheidsplan nodig is.

Gemeente Delft | Stationsplein 1 | alleen op afspraak, via www.delft.nl/afspraak of tel. 14015 | actuele openingstijden vindt u op www.delft.nl. U kunt bij de gemeente alleen per pin betalen.

Werkzaamheden

BINNENSTAD

Phoenixstraat: tot en met 10 juli wordt de trambaan verlegd en de Phoenixstraat definitief ingericht. Tijdens de werkzaamheden is de ventweg doodlopend voor verkeer.

Trompetstraat: tot en met 27 juli is de Trompetstraat vanwege werkzaamheden afgesloten voor gemotoriseerd verkeer.

Vrouwenregt: tot en met 30 maart wordt het riool vervangen. Het Vrouwenregt is dan dicht voor gemotoriseerd verkeer.

Verhuiswerkzaamheden: 24 januari van 8.00-13.00 uur: Zuidwal 40; 26 januari van 7.30-13.00 uur: Koornmarkt 48F; 27 januari van 9.00-12.00 uur: Geerweg 116.

SPOORZONE

Phoenixstraat: tot en met 10 juli wordt de trambaan verlegd en de Phoenixstraat definitief ingericht. Tijdens de werkzaamheden is de ventweg doodlopend voor verkeer.

HOF VAN DELFT

Prinses Beatrixlaan / Ruys de Beerenbrouckstraat: van 22 januari tot en met 30 maart wordt het kruispunt heringericht. Tijdens de werkzaamheden is de aansluiting Ruys de Beerenbrouckstraat op Prinses Beatrixlaan 6 tot 8 weken dicht voor verkeer. Verkeer op de Prinses Beatrixlaan wordt aan de westelijke kant in twee richtingen afgewikkeld. Fietsers kunnen gebruik maken van de fietstunnel en een extra oversteek ten zuiden van het werkvak.

Spoorsingel: tot en met 31 augustus zijn er werkzaamheden op het deel tussen de De Vriesstraat en De Heemstrastraat.

Verhuiswerkzaamheden: Spoorsingel 23, op 26 januari van 12.00 - 17.00 uur.

TANTHOF

Kalfjeslaan: tot en met 22 februari zijn er werkzaamheden aan kabels en leidingen. Een deel van de Kalfjeslaan is dan afgesloten voor verkeer.

VOORDIJKSHOORN

Prinses Beatrixlaan / Van Foreestweg: van 22 januari tot en met 30 maart wordt het kruispunt heringericht. Tijdens de werkzaamheden is de aansluiting Ruys de Beerenbrouckstraat op Prinses Beatrixlaan 6 tot 8 weken dicht voor verkeer. Verkeer op de Prinses Beatrixlaan wordt aan de westelijke kant in twee richtingen afgewikkeld. Fietsers kunnen gebruik maken van de fietstunnel en een extra oversteek ten zuiden van het werkvak.

VOORHOF EN BUITENHOF

Buitenhofdreef: tot en met 16 februari zijn er werkzaamheden aan kabels en leidingen. Het werk gebeurt op de stoep.

Diepenbrockstraat: tot en met 19 februari zijn er werkzaamheden aan de riolering. Voor het verkeer is er nauwelijks overlast.

Eisenhowerlaan: tot en met 13 maart zijn er op het achterpad werkzaamheden aan kabels en leidingen. Voetgangers kunnen in deze periode geen gebruik maken van het achterpad.

Sweelinckstraat: tot en met 24 januari wordt het riool vervangen. Langs het werkvak liggen rijplaten om in- en uitgaand verkeer mogelijk te houden.

Wagenaarstraat: van 24 tot en met 30 januari wordt het riool vervangen. Langs het werkvak liggen rijplaten om in- en uitgaand verkeer mogelijk te houden.

VRIJENBAN

Lombokstraat: tot en met 1 maart zijn er werkzaamheden aan de bestrating. Het deel waar wordt gewerkt is dicht voor verkeer.

WIPPOLDER EN SCHIEOEVERS

Abtswoudseweg: tot en met 31 maart zijn er werkzaamheden aan het riool. De Abtswoudseweg is dicht aan de kant van de Engelsestraat. Bedrijven en woningen zijn bereikbaar vanaf het Zuideinde.

Engelsestraat: tot en met 25 februari zijn er werkzaamheden aan de riolering bij de aansluiting op de Zuidwal. Bestemmingsverkeer voor Delftzicht wordt via een tijdelijke verbinding ter hoogte van de Laan van Braat van de Nieuwe Gracht geleid. De fietsverbinding Mercuriusweg-Abtswoudseweg blijft geopend.

Engelsestraat: tot en met 30 april is de aansluiting richting de Zuidwal afgesloten vanwege bouwactiviteiten.

Julianalaan: tot en met 26 januari worden de tegels op de stoep vervangen.

Maerten Trompstraat: tot en met 26 januari zijn er werkzaamheden aan de stoep. Woningen blijven via loopplanken bereikbaar.

Sint Sebastiaansbrug: De Sint Sebastiaansbrug is afgesloten voor zwaar verkeer (hoger dan 2,5 meter of zwaarder dan 5 ton). Zwaar verkeer wordt omgeleid:vanaf de A13 (vanuit Amsterdam/Leiden) via de Vrijenbanselaan, Broekmolenweg en Wateringsevestvanaf de A13 (vanuit Rotterdam) via de Kruithuisweg/N470, Prinses Beatrixlaan, Westlandseweg en Zuidwal.

Automobilisten, fietsers, voetgangers en invalidenvoertuigen kunnen wel gebruikmaken van de brug.

Besluiten

VERKEERSBESLUITEN

Verwijderen gehandicaptenparkeerplaats

2625 GE | Eisenhowerlaan thv. nr. 9 (3600703)

2625 TD | Chopinlaan thv. nr. 9 (3600746)

2628 LP | Machteld van Meterenlaan thv. nr. 95 (3600725)

2628 VC | Wippolderstraat thv. nr. 12 (3601079).

EVENEMENTEN VERGUNNINGEN

Aangevraagd20 januari | Feest in de Spoorzone 27 januari | opwarmavond carnaval in Sporthal Kerkpolder.

Op www.delft.nl/evenementenkalender vindt u alle evenementen die bij de gemeente zijn aangevraagd. U ziet hier ook de status van de vergunningaanvraag.

VERWIJDEREN VOERTUIG

Het volgende voertuig staat al geruime tijd (in elk geval langer dan 3 dagen) op de volgende locaties aan de openbare weg geparkeerd:

2612 PN | Odulphusstraat thv. nr 29 | aanhangwagen zonder kenteken.

Het is verboden om een aanhangwagen gedurende 3 achtereenvolgende dagen op de weg te parkeren. De aanhangwagen is inmiddels voorzien van een waarschuwingssticker. Vóór 24-01-2018 moet aan deze overtreding een eind zijn gemaakt door de aanhangwagen te verwijderen van de openbare weg. Als dit niet voor die tijd is gebeurd, is de gemeente genoodzaakt dit te doen. De door de gemeente gemaakte kosten worden verhaald op de eigenaar. Belanghebbenden kunnen voor 28-02-2018 een bezwaarschrift tegen het besluit indienen bij het college van B&W postbus 78, 2600 ME Delft onder vermelding van bezwaarschrift. Voor eventuele vragen kunt u contact opnemen met de gemeente, telefoon 14015.

Omgevingsvergunningen

AANGEVRAAGD

2611 AL | Phoenixstraat 30 | bouw: plaatsen fietsenstalling | 10-1-2018

2611 LD | Houthaak 1 | bouw: plaatsen dakkapel op zijgevel woning | 12-1-2018

2611 ND | Verwersdijk 21 | brandveilig gebruik: brandveilig gebruik voor verbouw en uitbreiding | 09-01-2018

2611 RK | Molslaan 103 | bouw: woning veranderen en vergroten | 10-1-2018

2612 CC | Brasserskade 129 | bouw: bouwen van aanbouw naar schuur | 13-1-2018

2613 EK | Sint Olofsstraat 19 | bouw: pakhuis verbouwen tot woning | 12-1-2018

2613 VB | Hugo de Grootstraat 264 | brandveilig gebruik: pand brandveilig gebruiken | 8-1-2018

2614 GE | Molenhuispad 1 | bouw: plaatsen van zeecontainer of prefab betonnen opslag | 12-1-2018

2614 JW | Salomon v/d Heulstraat 1 | bouw: plaatsen van hekwerk op erfafscheiding | 11-1-2018

2614 XE | Van der Dussenweg 8 | bouw: plaatsen van dakkapel aan voorzijde woning | 10-1-2018

2616 LA | Brasserskade 236 | bouw: het nieuw plaatsen van een kleedkamergebouw met een bouwhoogte van 8 meter | 8-1-2018

2625 KS | Koetlaan 40 | kap: een den-achtige boom; deze neemt veel licht weg in de woning | 12-1-2018

2625 xx | Kerkpolder/Ackerdijksebos | aanleg: aanleggen van ruiterpaden en ruitersporen | 5-1-2018.

VERLEEND REGULIER

2611 HG/HT | hoek Oude Delft 146 en Oude Kerkstraat 1 | bouw, strijdig gebruik gronden/bouwwerken met RO: vestiging van lunchroom | 9-1-2018

2612 BK | Sabangstraat 16 | kap: weghalen van de waterloten en begeleiden / ouderdomssnoei van perenboom | 8-1-2018

2613 DV | Willemstraat 46 | bouw, strijdig gebruik gronden/bouwwerken met RO: realiseren van dakopbouw en wijzigen indeling | 8-1-2018

2622 BC | Latijns-Amerikalaan 24 | kap: een es | 9-1-2018

2623 GD | Sijsjespad 15 | kap: 3 iepen | 10-1-2018

2625 LE | Wilhelminalaan 45 | kap: 8 bomen, waarvan 6 in Wilhelminalaan en 2 in Gebbenlaan | 8-1-2018

2627 xx | Van Leeuwenhoekkwartier Noord | bouw: bouw van 9 duurzame appartementen met inpandig parkeren | 12-1-2018

2628 EG | Delfgauwseweg 35 | bouw, strijdig gebruik gronden/bouwwerken met RO: veranderen en uitbreiden van voormalige slagerij met woning tot woning dmv. andere uitbouw, dakopbouw en 2 dakkapellen en wijzigen van voorgevel | 9-1-2018.

VERLENGDE BESLISTERMIJN

2624 JV | J.J. Slauerhofflaan 1-191 | kap: een esdoorn | nieuwe beslisdatum: 26-2-2018.

Meldingen

BOUWMELDING

2625 KV | Van der Veensingel 47 | dakkapel | 12-1-2017.

SLOOPMELDINGEN

2613 HA | Jacob Catsstraat 27 | vervangen van Etaniet golfplaten op schuur door betonnen platen | 12-1-2018

2613 RZ | Raamstraat 137 | asbest verwijderen | 8-1-2018

2614 XV | Van Kinschotstraat 284 | asbest verwijderen | 8-1-2018

2622 HR | Israëllaan 67 | asbest verwijderen | 10-1-2018

2623 BB | Geitenkamp 45 | asbest verwijderen | 11-1-2018

2624 ZC | Isaäc da Costalaan 421 | asbest verwijderen | 11-1-2018

2625 XC | Diepenbrockstraat 250 | asbest verwijderen | 8-1-2018

2628 CJ | Lorentzweg 1 | asbest verwijderen | 10-1-2018.

MELDING BRANDVEILIG GEBRUIK

2625 GA | Berghuyspad 23 | 10-1-2018.

Formele publicatie


De formele publicatie van algemeen verbindende voorschriften (verordeningen) en kennisgevingen gebeurt digitaal in een Gemeenteblad op www.officielebekendmakingen.nl. Op www.delft.nl/bekendmakingen vindt u directe links naar deze bekendmakingen van de gemeente Delft, en hoe u beroep en bezwaar kunt aantekenen. Melding doen of omgevingsvergunning aanvragen? Dat kan via www.omgevingsloket.nl.

Twee jaar schilderen voor één grote Disney-muur

Latoya Meuris bekijkt haar eigen werk en ziet dat het bíjna helemaal goed is.

RIJSWIJK-BUITEN - Je kan een leuk Disney-behangetje zoeken. Of een grote Dinsney-print laten drukken. Maar je kan natuurlijk ook al die Disney-figuren zelf op je muur schilderen. Dat laatste deed Latoya Meuris (36).

Door: Jesper Neeleman

Twee jaar lang was ze met dit omvangrijke schilderij op haar zolderverdieping in de weer. Ze schilderde de figuren, ze heeft geen idee hoeveel het er zijn, met plakkaatverf op de muur. Waarom? Voor die vraag moeten we even terug in de tijd.
"Als kind keek ik al graag naar Disney-films", vertelt ze. "Dat waren die wat oudere films, zoals de kleine Zeemeermin en Belle en het Beest. Dat zijn mijn favoriete films. Ik vind die oudere en oorspronkelijke Disney-films veel leuker dan die nieuwe 3D-films. Als je bijvoorbeeld ziet hoe ze toen die onderwaterwereld van de Zeemeermin hebben getekend; zó mooi. En ontzettend knap." Ze groeide op in een creatief gezin, met een moeder die vaak tekende. Latoya volgde haar voorbeeld. Ze ging als klein meisje de kleine Zeemeermin teken. Eindeloos vaak. "Ik kan Ariël nog steeds uit m'n hoofd tekenen." Ook Jasmine van Aladdin werd dikwijls nagetekend. Op latere leeftijd spitste ze zich toe op het tekenen van Japanse animatie.

Kale witte wand
Ruim twee jaar geleden verfde ze eens een Disney-figuur op een kale witte wand in de keuken van de nieuwbouwwoning in Rijswijk-Buiten, waar ze al vier jaar met haar man woont. Het resultaat van die schildering kon haar wel bekoren. Zo ontstond het idee dit ook op zolder te doen, waar een complete wand nog maagdelijk wit was. Latoya nam de kwasten ter hand en ging aan de slag. "Ik heb voor dit project wel een projector gebruikt", bekent ze. Dat is niet haar stijl. Maar het was met zo'n grote schildering anders geheid misgegaan, met verkeerde verhoudingen tot gevolg, verwachtte ze. "Het lastige hieraan was om de posities te bepalen. Wat zet ik waar?" Ze projecteerde de figuurtjes op de muur, schetste deze daarna met potlood en schilderde het vervolgens in" En als ze met het kleuren begon, moest ze dit gedeelte vervolgens ook afmaken. "Want je krijgt anders nooit meer exact dezelfde mengkleur." Dus gebeurde het weleens dat ze al na enkele minuten geen zin meer had om te schilderen, maar alsnog een halve zondag noodgedwongen door moest schilderen. In totaal was ze er dus twee jaar mee bezig. "De ene keer was ik er het hele weekend druk mee, maar het gebeurde ook dat ik er twee maanden niets mee aan deed. Ik had er ook geen haast mee. Ja, op een gegeven moment nam ik mezelf voor het voor 2018 af te ronden. En dat is gelukt."

Tevreden
Ze geniet dagelijks van haar eigen werk. "Het verven was hartstikke leuk, maar ik vind het ook leuk om er met een tevreden gevoel naar te kijken. Dat doe ik bijvoorbeeld als ik hier op de loopband sta, of als ik op zolder een boek lees. Wat ik denk als ik ernaar kijk? Dat het toch allemaal is gelukt. En dat ik tevreden ben. Althans, over één figuurtje niet. Daar erger ik me aan. En dat vertel ik dan ook aan iedereen die ernaar kijkt. Ik blíjf het zien en ik zal het ook altijd blijven zien. Maar het is geen optie om erover heen te gaan verven, dan wordt het er niet mooier op. Gelukkig zien anderen het niet. Die zeggen dat ik me er niet druk om moet maken." Ook wij speuren lange tijd naar die ene onvolmaaktheid, maar vinden 'm niet. "Gelukkig", zegt Latoya opgelucht. Het blijkt om Belle te gaan. "De verhoudingen kloppen gewoon niet", zegt ze. "Ik denk dat die projector tijdens het maken is verschoven."

Hobby
Het schilderen en tekenen is voor haar nu vooral een hobby. Ze twijfelde na haar middelbare schooltijd nog wel even om naar de kunstacademie, om uiteindelijk van haar hobby haar beroep te maken. Ze koos uiteindelijk toch voor de vertaalacademie. Momenteel verdient ze de kost met vertalen en ze schrijft zelf ook boeken. Dat deed ze al toen ze 16 jaar was. "Toen heb ik m'n eerste voltooide roman naar een uitgever gestuurd. Die wilde het niet uitgeven, maar motiveerde me wel om hiermee door te gaan."

Drie boeken
Dat deed ze. Zo schreef ze de fantasy-trilogie Yougian, die in de fantasykringen goed werd en wordt verkocht. De eerste twee delen zijn al in de herdruk. Dit jaar komen drie verschillende boeken van haar uit, bij drie verschillende uitgevers. "Ik vind het leuk om voor mijn boeken zelf werelden te verzinnen en creëren, waarin de door mij verzonnen karakters en fabelachtige wezens leven. En die karakters probeer ik zelf ook te tekenen." En als ze niet tekent, schildert, schrijft, schetst of vertaalt? "Dan speel ik gitaar en ik zing ook. Ja, ik ben wel een creatief typetje..."

Lootjestrekkers doneren voor goed doel

Arjan Kuiper van Lootjestrekken.nl overhandigt de cheque aan Carice en haar knuffel 'aap'.

DELFT - De kans is groot dat u voorafgaande aan de feestdagen geen lootjes uit een stoffige hoed trok, maar via www.lootjestrekken.nl. Bezoekers van deze website konden hier vorige maand op een banner klikken en doneren voor Stichting Haarwensen. En dat deden ze.

Op die banner was een foto te zien van Carice Gaasbeek. Het 8-jarige meisje uit Wijk bij Duurstede hoorde in augustus vorig jaar dat ze kanker had. Die ziekte wordt nog steeds met chemotherapie bestreden. Met al gevolg dat haar haren uitvallen. Via haar oncoloog kwam ze terecht bij Stichting Haarwensen. Die organisatie zorgt ervoor dat kinderen die door een medische behandeling hun haren verliezen een pruik van echt haar krijgen. Die kreeg Carice ook. Het eindresultaat, een blije Carice met een mooi nieuw haarstuk, werd gefotografeerd. En die foto verscheen in december dus op Lootjestrekken.nl, met het vriendelijke verzoek ook een donatie voor de Stichting Haarwensen te doen.
Carice, haar broertje, haar moeder en tante waren daarom afgelopen woensdag naar Delft gekomen, waar Lootjestrekken.nl is gevestigd. Hier mocht ze de cheque in ontvangst nemen. De decemberactie leverde een mooi bedrag op van 5708 euro voor Stichting Haarwensen. "Daar zijn we hartstikke blij mee", reageerde Angela Gaasbeek, de moeder van Carice. "Hoe meer kinderen met de pruiken van Stichting Haarwensen kunnen worden geholpen, hoe beter. En met zo'n bedrag kunnen nog meer kinderen worden geholpen. Super."

Slechte film
Het was alsof het gezin van Carice zo'n half jaar geleden, toen bij haar kanker werd geconstateerd, opeens in een slechte film belandde, vertelt haar moeder. "Opeens staat alles op z'n kop." Ze werd behandeld met chemotherapie en al gauw vielen haar haren uit. "Toen ze die pruik kreeg, leefde ze echt even op", weet Angela nog. "Ze zag er weer uit als een echt meisje. Heel bijzonder." En, ook prettig: ze werd niet meer nagekeken. Ook komende tijd krijgt ze meerdere behandelingen met chemo. "Ze is heel dapper", zegt haar moeder. "Het heeft allemaal een forse impact, maar ze doorstaat het heel knap. We zitten de rit nu uit en proberen ondertussen veel leuke dingen te doen."
Arjan Kuiper van Lootjestrekken.nl kijkt met een goed gevoel terug op de actie. "Dit is het tiende jaar op rij dat we in december een goed doel koppelen aan onze website", vertelt Kuiper. "Het is altijd een goed doel dat iets voor kinderen doet. Het leek ons mooi dit keer iets voor Stichting Haarwensen te doen. Het is een behoorlijke investering zo'n pruik te maken. Alleen het maken ervan kost al zo'n 1500 euro."
Het bedrijf achter Lootjestrekken.nl is nu zo'n vier jaar in Delft gevestigd, aan de Kampveld 1. Het bedrijf begon al in 2001, toen Arjan Kuiper en zijn familie enige moeite hadden een moment te plannen waarop de familie bijeen kon komen om lootjes te trekken. Samen met zijn compagnon Rob den Breejen maakten ze een website waarop iedereen gewoon achter de computer een lootje kon trekken. "De opzet was toen nog heel simpel. Maar al in het eerste jaar hadden we 70000 gebruikers. En elk jaar werd het beter bezocht. Totdat het over de miljoen gebruikers ging. Toen ging het wel uit de hobbysfeer. In 2014 zijn we gestopt met websites bouwen en hebben we ons gefocust op deze website, die vorig jaar al 2,5 miljoen gebruikers had." Het concept is inmiddels ook over de grenzen gegaan. En met succes. Vorig jaar trok www.drawnames.com 5 miljoen bezoekers. En dat is, zegt de eerste gebruiker er zelf over, 'best leuk'...

Van Baarle: voor top wand- en vloerafwerking

Cor van Baarle van Van Baarle Stoffeerdersbedrijf.

DELFT – Van Baarle Stoffeerdersbedrijf – Woningen en Projecten is een bedrijf dat is gespecialiseerd in wand- en vloerafwerking. Het bestaat al sinds 1988. Het bedrijf is van Cor van Baarle, die vanuit zijn huis aan de Oude IJsbaan werkt.

Behalve wand- en vloerafwerking, is dit bedrijf ook in te schakelen voor behang, wit- en schilderwerk. Cor van Baarle, een heel bekende naam in Delft, waar ook een bekend gezicht bij hoort. De hoofdmoot van zijn bedrijf bestaat uit tapijt leggen, vinyl aanbrengen, laminaat, PVC-vloeren en marmoleum.
De gebruikelijke procedure is, dat Cor van Baarle bij de mensen langs komt met stalen. Dit gebeurt helemaal vrijblijvend. Is de klant positief, dan volgt er ook een vrijblijvende offerte. Altijd wordt er een scherpe prijs berekend. Uw trap laten stofferen kan al vanaf 349 euro. "Ik lever een totaalplaatje", legt Cor van Baarle uit. "Alles is bespreekbaar en alle werkzaamheden worden geleverd onder volledige garantie."

Vergrijzing
Met de vergrijzing die in deze tijden nu eenmaal een feit is, biedt Cor van Baarle nog een verder gaande service. Uit de kamers worden alle meubelen weg gehaald. Het oude tapijt wordt afgevoerd en na het aanbrengen van de nieuwe vloer wordt alles weer netjes terug gezet.
Meer weten? Van Baarle Stoffeerdersbedrijf is bereikbaar via de telefoonnummers 015 - 212 58 06 en 06 - 542 921 88. Mailen kan ook:
corvanbaarle@hotmail.com.

BOVAG WinterWasWeken bij Idenburg Car Solutions

Thomas Krikken, afdelingsleider Wasstraat bij Idenburg Car Solutions.

De auto wassen in de winter, veel mensen denken dat het niet de moeite waard is. In mindere weersomstandigheden zal de auto toch snel weer vuil en vies zijn.

Toch is het zowel voor je eigen veiligheid als voor de conditie van je auto goed om ook tijdens de winterperiode je auto te laten wassen. Als je tijdig de auto een wasbeurt geeft, dan blijven de sensoren naar behoren werken en krijgt pekel geen kans om roest te veroorzaken. Houd je auto in topconditie en zorg dat je veilig de weg op gaat! Bij Idenburg Car Solutions maak je tijdens de WinterWasWeken bovendien kans op diverse prijzen, met als hoofdprijs een auto ter waarde van 10.000 euro! Profiteer nu het nog kan in deze actieweken! Iedereen die nog in januari z'n auto laat wassen bij Idenburg Car Solutions ontvangt in het kader van de BOVAG WinterWasWeken bij elk bezoek een kanskaart. Elke kanskaart geeft sowieso recht op een wellness-voucher voor een 2=1 wellness bezoek bij diverse geselecteerde locaties. Of een mini-krantenabonnement met tot zes weken gratis een krant. Of een reis-voucher. Daarnaast maakt de klant dus kans op een auto ter waarde van 10.000 euro, één van de vier wintersportcheques of één van de fantastische andere prijzen. "Wie in januari bij ons komt wassen, zal merken dat onze wasstraat is verbeterd met nieuwe borstels en een nieuw soort foam", zegt bedrijfsleider Erik Idenburg. "In de straat is nu onder meer een nieuwe dakborstel die rond afloopt. In de vorm van het dak dus, voor een nog beter resultaat. De mix van deze textiele borstels en deze foam geven ècht het beste resultaat. In de wasstraat is er ook een grondige bodemwas." Maar hoe maak je nu kans op die prijzen? Meedoen is heel simpel. Met de unieke code op de kanskaart kan de kaart en dus deelname via internet automatisch worden geactiveerd. De winnaar van de hoofdprijs mag zelf een nieuwe of gebruikte auto, met BOVAG-garantie uiteraard, uitzoeken voor een maximumbedrag van 10.000 euro. Alle prijswinnaars ontvangen telefonisch of per e-mail bericht van BOVAG.

Idenburg Car Solutions
Schieweg 81 (2627 AT) Delft
(015) 257 16 70
www.idenburgcarsolutions.nl

De Hyundai Kona: helemaal jouw auto

Verkoopleider Martijn van Reenen bij de Hyundai Kona met kenmerkende Cascade-grille. (foto's: ML)

De Kona is het nieuwste model van Hyundai. In november kwam de Kona op de Nederlandse markt en vrijwel meteen kreeg hij ook een plaatsje in de showroom van Preuninger Hyundai in Ypenburg.

Sinds de introductie is al snel gebleken, dat de Kona een populair model is. Er is veel vraag naar deze auto in het SUV-segment. "Een auto met een hoge zit, die veel ruimte biedt aan inzittenden, maar niet zo heel groot is aan de buitenzijde", zegt verkoopleider Martijn van Reenen. "Alles rond deze auto is heel erg in beweging. Zo komt er halverwege dit jaar bijvoorbeeld ook een volledig elektrische versie van de Kona. Zakelijk interessant in verband met 4 procent bijtelling en met een range van circa 500 kilometer."
Vooralsnog hebben de Hyundai-klanten keuze uit twee benzinevarianten. De eerste is handgeschakeld met een 1.0 turbomotor van 120 pk. De automaatversie heeft een 1.6 turbo met 177 pk en vierwielaandrijving. "Zo krachtig, dat de Kona met deze motor uitgerust zelfs caravans en dergelijke kan trekken."
Maar het is gewoon heel voordelig om de Hyundai Kona aan te schaffen. Het eerste type is al heel volledig uitgerust, met airco, cruisecontrol, elektrische ramen voor en achter en een usb-aansluiting", vertelt hij. "De Kona heeft hiermee een vanafprijs van 22.295 euro."
Martijn van Reenen noemt de Kona verder een heel aantrekkelijke aankoop, omdat er zo veel zelf aan samen te stellen is. Zowel wat betreft het exterieur als het interieur. "De two-tone lak om maar eens wat te noemen", zegt hij. "Dat houdt in dat het dak en de stijlen allemaal donker uitgevoerd zijn en de onderkant van de auto in een kleur naar keuze."
De keuze uit twee dakkleuren en tien exterieurkleuren leveren maar liefst twintig verschillende kleurencombinaties op en geven je de mogelijkheid om kleurencombinaties aan te passen aan je persoonlijke stijl. Verder is de Kona aan de buitenkant direct herkenbaar door de opvallende Cascade-grille. Uniek zijn de twin-koplampen, die hem een extra krachtige uitstraling geven. Met boven die LED-koplampen ook nog LED-dagrijverlichting, met een slank en scherp uiterlijk. Van binnen is er ook heel wat te kiezen. "Er kunnen zelfs bepaalde, niet voor hand liggende onderdelen met stof uitgevoerd worden", zegt Van Reenen.
Maar ook qua technische innovatie op het gebied van connectiviteit, navigatie en media zijn er ontelbaar mogelijkheden om het interieur te personaliseren. "Diverse kleuropties zijn beschikbaar voor accenten in het interieur, zoals contrasterende stiksels op het stuurwiel en de stoelen. Als je wilt, kun je zelfs gekleurde veiligheidsgordels kiezen."
De interieuraccenten hebben de namen Red, Lime, Silver en Orange. De nieuwe Hyundai Kona heeft ook een keur aan nieuwe technieken. Om maar even wat op te sommen, zijn dat de head-up display, Apple Carplay en Android Autoplay. "Maar ook Lane Keeping Assist, dat signaleert wanneer de auto over de lijnen van zijn rijbaan gaat. De bestuurder krijgt dan een signaal", aldus Van Reenen. In het aanvullende PLUS-pack zijn verder inbegrepen een 7-inch touchscreen. Hiermee heb je de connectiviteit en innovatieve technologie die je leven makkelijker maken. En dan nog de achteruitrijcamera, die parkeren zo veel makkelijker maakt. "Want hoewel je niet altijd iets ziet, betekent dat nog niet dat het er niet is, zo is het toch", aldus Van Reenen. De Hyundai Kona is verkrijgbaar in de types Drive, Comfort, Fashion en Premium, waarbij de laatste twee ook met automaat. "Ja, die standaarduitvoering, die Drive, die heeft dus ook 16-inch stalen velgen, elektrisch verstel- en verwarmbare buitenspiegels, een lichtsensor, cruise control, noem maar op. We nodigen iedereen uit om eens langs te komen voor een proefrit. Alle versies zijn beschikbaar."

Preuninger Hyundai
Laan van Waalhaven 365
2497 GM Den Haag-Ypenburg
(070) 307 39 65
www.preuninger.hyundai.nl

Free upgrade naar hybrid bij Toyota DIGO

De drie hybride modellen van Toyota, Yaris Hybride, de Auris Hybride en de C-HR Hybride.

Autobedrijf DIGO is de Toyota-dealer en Vakgarage voor Delft en de regio. Zeg je DIGO, dan denk je aan Toyota. En denk je aan Toyota, dan zeg je waarschijnlijk meteen hybride.

Het Japanse automerk neemt namelijk al sinds 1997 een unieke positie in als het gaat om het bouwen van hybride-auto's. Toyota maakt gebruik van de full-hybrid techniek. "Hiermee wordt elektrisch rijden gecombineerd met een benzinemotor", zegt Peter Huizenga. "Dit betekent dat je nooit hoeft op te laden bij een laadpaal, want als de accu leeg is, dan gaat de benzinemotor mee helpen. Geen gedoe met stekkers dus en je kunt kilometers maken zonder beperkingen."

Unieke positie
Een stukje geschiedenis maakt de unieke positie van Toyota wel duidelijk. Twintig jaar geleden introduceerde Toyota de hybride-auto. Inmiddels rijden wereldwijd al meer dan tien miljoen mensen met een hybride-auto van Toyota. Ze genieten volop van de benzine- èn elektromotor, die naadloos samenwerken, waarmee je tot wel 50 procent van de tijd elektrisch rijdt. Uiteraard is de auto hierdoor extra zuinig en je rijdt ook nog eens super ontspannen door de standaard automaat.

Realistisch verbruik
Wat is nu concreet het voordeel van deze full-hybrid techniek? Dat is volgens Peter Huizenga een verbruik van 1 op 29 (fabrieksopgave) en de standaard automaat. "Daarnaast hebben deze auto's veel vermogen zonder lawaai", gaat hij verder. "De auto's zijn namelijk heel stil. Graag laten we onze klanten en bezoekers van onze showroom kennis maken met deze geweldige hybride techniek."

Energy Challenge
"Wij nodigen iedereen uit om bij ons mee te doen aan de Energy Challenge. Een proefrit maken in een Toyota Hybride, het gevoel van hybride rijden ervaren en tevens kans maken op mooie prijzen, wie wil dat nu niet? Laat onze adviseurs je er alles over vertellen."

Olympische Spelen
Maak ook nog eens kans op een all-inclusive trip voor twee personen naar de Olympische Spelen in PyeongChang. Van 10 tot 15 februari verblijf je in Zuid-Korea om de 1.500 meter van de dames en heren te bekijken èn bezoek je de snowboard-finale van de dames.
Nu is er tijdelijk voordeel tot 2.700 euro op een hybride naar keuze. "Kom vooral deze periode testrijden in een full-hybrid Toyota, omdat er nu veel voordeel te halen is. Bevalt de hybride auto en wil je hem kopen, dan krijg je nu tijdelijk de meerprijs van de hybride volledig cadeau", aldus Huizenga. "Daarbij kan het voordeel oplopen tot 2.700 euro, dat is de full-upgrade naar hybrid namelijk waard. Deze aanbieding is tijdelijk en geldig op alle hybride modellen van Toyota, namelijk de Yaris Hybride, de Auris Hybride en de C-HR Hybride. Je bent welkom en overtuig jezelf, we helpen je graag en de koffie staat klaar", zegt Huizenga.


Autobedrijf DIGO
www.digodelft.nl

Reinier de Graafweg 2a
2625 DA Delft
(015) 515 00 00
&
Motorenweg 25
2623 CR Delft
(015) 515 00 80

Werken aan de Woudseweg

De Zuidhoornseweg wordt een verbinding tussen de Reinier de Graafweg en de A4. Foto: Henk de Kat

De gemeente Midden-Delfland voert twee weekenden lang werkzaamheden uit aan de Woudseweg om de Zuidhoornseweg aan te kunnen sluiten.

Dit gebeurt in het kader van de aanleg van de Zuidhoornseweg: de nieuwe verbindingsweg tussen de Reinier de Graafweg in Delft, de A4 en de Harnaschdreef.
Volgende week wordt gewerkt aan de kruising Woudseweg/Harnaschdreef en de aansluiting met de Woudseknoop/rijksweg A4. Het werk bestaat vooral uit het aanbrengen van asfalt en het aanpassen van de verkeerslichten. Dit wordt in twee fases uitgevoerd: van vrijdagavond 26 januari 21.00 uur tot maandagmorgen 29 januari 05.00 uur en van vrijdagavond 2 februari 21.00 uur tot maandagmorgen 5 februari 05.00 uur.
Het streven is om alle werkzaamheden in de zomer van 2018 af te ronden. De gemeente Delft verwacht één jaar later de aansluitende weg, de Reinier de Graafweg, klaar te hebben. Na de herinrichting van de Reinier de Graafweg in Delft wordt de Zuidhoornseweg opengesteld richting Delft.
Voor doorgaand verkeer is volgend weekend een omleidingsroute beschikbaar. De route wordt met borden aangegeven. Woningen en bedrijven blijven bereikbaar. Er worden verkeersregelaars ingezet om dit te begeleiden. Vanaf vrijdag 26 januari rijden de buslijnen 32 en 37 via een omleidingsroute over de A4 in plaats van over de Harnaschdreef en Woudseweg. Voor de reizigers van de haltes Harnaschdreef, Hoflanddreef en Gasthuisland zet de Gemeente Midden-Delfland een pendelbusje in naar het begin en einde van de omleiding.

DC-Beheer... Voelt zich thuis bij RODI!

Het team van DC-Beheer bij twee van de door RODI bestickerde bedrijfswagens.

DELFT – Bij het Delftse bedrijf DC-Beheer bv weten ze alles over brandveiligheid. De medewerkers reizen door het hele land om bedrijven en organisaties te adviseren. Ze rijden in bedrijfsvoertuigen die onlangs door RODI Sign & Print zijn bestickerd.

Het bijzondere aan DC-Beheer is dat het nauw samenwerkt met Fuego Brandpreventie. Beide Delftse bedrijven zijn zelfs in hetzelfde pand gevestigd, aan de Cyclotronweg 67. "Samen bieden we het complete pakket op het gebied van brandveiligheid", weet Peter Oord van DC-Beheer. Denk hierbij aan blusmiddelen, noodverlichting, aanleg, onderhoud en beheer van brandmeldcentrales, beheer van sprinklerinstallaties, ontruimingsplannen, brandwerende afdichtingen en nog veel meer. De twee bedrijven worden vaak ingeschakeld als een bedrijf of organisatie van de brandweer hoort dat één en ander niet in orde is op het gebied van brandveiligheid. "Voor een leek zijn dergelijke inspectierapporten vaak lastig te begrijpen", weet Peter Oord. "Wij proberen dit dan in Jip en Janneketaal uit te leggen. En als bedrijven het zien zitten, kunnen we zorgen dat ze weer aan alle eisen op het gebied van brandveiligheid voldoen." Talloze bedrijven zagen zo'n samenwerking met DC-Beheer en Fuego Brandpreventie al zitten. Dus zijn de Delftse bedrijven door heel Nederland goed bezig.
RODI Sign & Print zorgde ervoor dat zich onderweg naar al die klussen verplaatsen in fraaie, professionele en duidelijk herkenbare bedrijfsvoertuigen. "RODI dacht goed mee over het ontwerp en ook de snelheid waarmee ze werkten vonden we prettig. Verder is RODI Media zh net als onze bedrijven een plek voor one-stop-shopping."
Meer weten over beide Delftse bedrijven? Kijk dan eens op de websites www.dc-beheer.nl en www.fuegobrandpreventie.nl.
Zie voor meer info over de vele mogelijkheden van RODI Media zh www.rodimedia-zh.nl.

Kabbelgat warmt zich op voor carnaval

De Opwarmavond van 2017 was er één om in te lijsten. Ook de volgende editie belooft mooi te worden. Foto: Koos Bommelé

KABBELGAT – Alle Delftse carnavalsverenigingen organiseren zaterdag 27 januari in Sporthal Kerkpolder de Opwarmavond. Dit is de carnavalsavond voor alle Delftenaren van jong en oud, die ongedwongen willen feesten in een carnavaleske uitdossing.

De Opwarmavond is al meer dan 17 jaar een begrip en wordt vol enthousiasme georganiseerd door de gezamenlijke Delftse Carnavalsverenigingen. Elk jaar zien zij weer een uiterst bont verkleedde zaal compleet uit hun dak gaan. Na 12 jaar zich met vol enthousiasme te hebben ingezet heeft voorzitter Dolf Nowee het stokje overgedragen aan Jeffrey Tiggers . Hij en vele vrijwilligers van de deelnemende carnavalsverenigingen maken er weer heel veel werk van om een mooi feestje te organiseren. Dit jaar gaat de Opwarmavond gepaard met spetterende optredens van onder anderen de Double DJ's en Johnny Gold. Verder zal Disco Rainbow de hele avond garant staan voor een topavond. In de kleine zaal van d.v.v. Delft vinden bezoekers de hele avond 'ouderwets' carnaval, met alle oude carnavalskrakers uit de luidsprekers van Disco Martin Green. Dit wordt afgewisseld met spetterende optredens van boerenkapel De Zwiebels.
De avond zal vanaf 19.30 uur plaatsvinden in Sporthal Kerkpolder aan de Kerkpolderweg 12 in Delft . Het feest duurt tot 01.00 uur.
Entree kaarten kosten 15 euro. Net als vorig jaar is er weer een professionele garderobe aanwezig die tegen een vergoeding van 1 euro 50 op de jassen en tassen past. De toegang is vanaf 16 jaar. Kaarten zijn verkrijgbaar via de website www.stichtingdcv.nl n de volgende voorverkoopadressen: Van der Plank Tweewielers aan de Papsouwselaan, Funny's Feestartikelen aan het Oosteinde, VakantieXperts van der Werf in de Hoven Passage en bij alle deelnemende carnavalsverenigingen.

Getuigen gezocht van autobrand

DELFT - De recherche zoekt getuigen van een autobrand op donderdag 11 januari om 23.30 uur op de Mandelastraat in Delft. Agenten kregen die avond een melding dat op de Mandelastraat een voertuig in brand stond. Deze werd door de brandweer geblust. Uit onderzoek bleek dat er sprake was van brandstichting. Wie getuige is geweest van deze brandstichting of informatie heeft die voor de recherche van belang is kan contact opnemen via 0900-8844.

Bijeenkomst over Schieoevers

DELFT - De gemeente Delft heeft de ambitie om Schieoevers-Noord geleidelijk te veranderen in een 'uniek gebied' waar ruimte is voor werken, wonen en recreëren. Om te onderzoeken in welke mate deze verandering mogelijk en wenselijk is, wordt een milieueffectrapportage (m.e.r) opgesteld. De Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) beschrijft welke milieueffecten er precies in de m.e.r. zullen worden onderzocht. Van donderdag 25 januari tot en met 7 maart ligt het concept van deze notitie ter inzage. Het is in te zien op het Stadskantoor of via www.delft.nl/schieoevers. De notitie is nog niet definitief. Dinsdag 23 januari organiseert de gemeente een participatiebijeenkomst voor iedereen die mee wil denken. De reacties worden verwerkt in de uiteindelijke versie van de NRD. Aanmelden kan via schieoevers@delft.nl.

Oude Delft Makelaardij, specialist in verhuur

Het team van Oude Delft Makelaardij met van links naar rechts Hugo Voets, Michiel Boulogne, Ton en Nina Voets.

DELFT - Stap je het kantoor van Oude Delft Makelaardij, op nummer 219 binnen, dan voel je je direct thuis. Je kan meteen door lopen en treft achter de bureaus de makelaars Michiel Boulogne en Hugo Voets aan. "Dit is een makelaarskantoor met als specialiteit verhuur en beheer", zegt directeur Michiel Boulogne. "We hebben meer dan honderd panden in beheer. Sinds Oude Delft Makelaardij zeven jaar geleden naar dit kantoor is verhuisd, ben ik de eigenaar, maar op de oude locatie aan de overkant was ik ook al werkzaam. Voor onze opdrachtgevers, grote internationale bedrijven in en rond Delft, willen wij betrouwbare en reële huur realiseren voor hun expats." Opdrachtgevers zijn onder andere octrooibureau, Shell, IKEA en het kantoor is huismakelaar van TU Delft. "Zelf studeerde ik Bouwkunde en met mijn vader Ton erbij hebben we alle bouwkundige knowhow om ook kleine en grote beleggers te adviseren bij het inrichten van een pand", zegt Hugo. "Van kantoor tot studentenhuis. Onze visie werken we uit in een schets, ontwerp en vervolgens zoeken we ook de huurder, waarna we tevens het beheer uitvoeren. Oude gebouwen zoals hier in de binnenstad, maar ook hypermodern, zoals het TNO-gebouw." Er is een grote vraag, dus Oude Delft Makelaardij is continu op zoek naar woonruimten of ontwikkelingsprojecten en huurders om die te bewonen. De naam Ton Voets van het gelijknamige architectenbureau is al gevallen. Het is een zoete inval in het kantoor, met een informele en familiaire sfeer. De diverse maquettes die in het kantoor opgesteld staan, laten er trouwens geen misverstand over bestaan dat hier ook een architectenbureau gevestigd is. Ton Voets Architecten is onder meer bekend van de nieuwbouw van het Stanislascollege in Pijnacker. Allemaal hebben ze tijd voor een persoonlijk gesprek, om nog maar te zwijgen van dochter Nina Voets, van Museumnacht Delft en Ciccionina. Info: (015) 213 11 10 www.oudedelft.com.

Nieuwe Jeugdprins bij de Olijkers

Z.D.H. Jeugdprins Wesley de 1e, Jeugdprins der Olijkers.

KABBBELGAT - Bij E.D.C.V. De Olijkers werd vorig weekend de nieuwe jeugdprins onthuld. Het bleek Wesley Geul te zijn, die de jeugd straks voor zal gaan als Z.D.H. Jeugdprins Wesley de 1e, Jeugdprins der Olijkers. Wesleys vader en zijn broer waren al eerder Prins bij de Olijkers. Wesley woont in Pijnacker en zit in groep 8 van basisschool Ackerweide. Het kindercarnaval wordt gevierd op zondagmiddag 11 februari in Grand café Verderop. Alle kinderen zijn dan natuurlijk van harte welkom.

Nu nog meer lekkers op de kaart bij Plan B

Chef-kok Hendri Yuswa showt één van de zeven nieuwe voorgerechten van Plan B: de salade eendenborst. (foto: Jesper Neeleman)

Plan B op de Boterburg staat bekend om het heerlijke Indische eten en de beperkte keuze. Een ijzersterk concept. Maar het kan nog sterker. Dus is de menukaart uitgebreid.

Plan B ging daarbij niet over één nacht ijs. Chef-kok Hendri Yuswa was de gehele maand december in Indonesië. Hij deed hier veel inspiratie op en verdiepte zich nog meer in de authentieke Indonesische keuken. "Je kunt ook YouTube-filmpjes kijken, of ik kan m'n moeder bellen, maar er gaat toch niets boven zo'n bezoek aan Indonesië, waarbij je alle producten kunt ruiken, voelen en proeven", vertelt Hendri enthousiast. Hij combineert die echte Indonesische producten met Europese kooktechnieken. Het resultaat is om je vingers bij af te likken.
Gasten kunnen bij Plan B nog altijd terecht voor de oude vertrouwde rijsttafel 'Nasi B'. Bovendien kunnen ze nu kiezen uit zeven verschillende nieuwe voorgerechten, die bovendien als hoofdgerechten kunnen worden geserveerd. Denk hierbij aan een salade eendenborst, octopus, martabak of het vegetarische gerechtje rissolles. Alles uiteraard rijkelijk voorzien van Indische kruiden en specerijen. Ook de wijnkaart is vernieuwd.
"Iedereen kent nu wel onze Nasi B, het was tijd voor wat nieuws en wat verfijning van onze kaart", vervolgt Hendri. Eveneens nieuw – en lekker: de borrelhapjes. Ook hier combineert Hendri het beste van twee culturen. Zo heeft Plan B voor bij de borrel nu de bitterballen Rendang, waarbij geen bloem maar kokos als bindmiddel is gebruikt. Ook zijn er nieuwe nagerechten, waaronder het dessert Keu Dadar; een pandan flensje gevuld met zoete kokos en ijs van pandan.
Benieuwd? Plan B is van dinsdag tot en met zondag geopend. Bovendien is er elke zondag van 15.00 uur tot 18.00 uur live-muziek. Voor de donderdag, vrijdag en zaterdag wordt aangeraden altijd te reserveren. Meer weten of reserveren? Bel naar 015 212 4533 of volg Plan B op Facebook.

Eerste deelnemer Taptoe Delft 2018 is bekend

De Show- Marching- en Concertband Flora Band weet het publiek altijd weer te boeien met originele thema's en verrassende elementen.

DELFT – De organisatie van Taptoe Delft heeft het eerste deelnemende orkest afgelopen week bekend gemaakt. WMC-kampioen op de mars, Show- Marching- en Concertband Flora Band, is verzekerd van deelname aan de elfde editie van Taptoe Delft.

Met een strakke mars die muzikaal ook voortreffelijk werd neergezet won de Flora Band uit Rijnsburg een gouden medaille met onderscheiding, de dagprijs én het vaandel. Een historisch moment in de geschiedenis van het orkest.

Paradepaardje
Het paradepaardje van de Bollenstreek viert in 2018 hun 50-jarig jubileum en wat is dan mooier om dit te kunnen vieren op het mooiste taptoe-theater van Nederland?
Kenmerken van de Floraband zijn hun zeer fraaie – op Britse leest gestoelde – brass band geluid, evenals hun typisch rode Engelse uniform en uitstraling en is daarmee een begrip in binnen- en buitenland.
Tijdens hun showoptredens weten de Rijnsburgers het publiek steeds te boeien met originele thema's en verrassende elementen. Met hun show 'Britain's Best', een product waarmee de mannen hun Engelse roots opzoeken, zullen zij tijdens Taptoe Delft alle grootste hits uit Engeland, Wales, Schotland en Noord-Ierland voorbij laten komen.
Met het contracteren van de Flora Band heeft de organisatie van Taptoe Delft een kampioen in huis gehaald wat de basis zal vormen van een zeer gevarieerd en vooral spetterend programma.


Taptoe Delft 2018
Taptoe Delft 2018 vindt vrijdag 7 en zaterdag 8 september plaats op de Markt in Delft. Er zijn in totaal drie voorstellingen.
Kaarten zijn vanaf donderdag 1 maart te koop via de website www.taptoedelft.nl

Oorsprong blues in beeld tijdens Bluesfestival

Muzikant Guy Verlinde geeft zaterdag 17 februari met zijn trio een overzicht van de belangrijkste stromingen in de blues.

DELFT - Behalve het record van tachtig gratis toegankelijke optredens heeft het Affligem Bluesfestival Delft tijdens de twintigste editie een aantal interessante specials op het programma.

Zowel op vrijdag 16 februari als op zaterdagmiddag 17 februari staan in het Rietveld Theater voorstellingen gepland waarbij de oorsprong van de blues wordt belicht.
Op vrijdag vertelt zanger-gitarist Big Bo Brocken vanaf 20.30 uur over het ontstaan van de blues in de Mississippi Delta. Zijn verhaal wordt gelardeerd met muziek zoals die te horen was in de jaren van de vroege slavernij tot de trek naar de grote steden van de VS in de jaren 50. Deze voorstelling 'Preaching The Blues' is een vervolg op de succesvolle theatertournee die Big Bo eerder verzorgde met oa. Frederique Spigt en Marc Stakenburg.
Op zaterdagmiddag geeft muzikant Lightnin' Guy Verlinde vanaf 16.00 uur met zijn trio een overzicht van de belangrijkste stromingen in de blues en de meest invloedrijke muzikanten. Zijn voorstelling is getiteld 'Geworteld In De Blues'. Deze muzikale reis naar de bron van de hedendaagse pop- en rockmuziek wordt aangeboden door het Affligem Bluesfestival in samenwerking met Rootz Muziekschool en het Rietveld Theater. Toegang tot deze specials zijn gratis.

Workshop
Voor de beginnende muzikant staat op zaterdagmiddag ook de immer populaire mondharmonica-workshop gepland. Deze begint vanaf 14.00 uur in het Hampshire Hotel Delft Centre aan de Koepoortplaats in Delft. Deelname kost 20 euro. Daarvoor ontvangt elke deelnemer een gloednieuwe mondharmonica. Het Affligem Bluesfestival Delft staat al jaren bekend als het grootste indoor bluesfestival van Nederland. Kijk voor het gevarieerde programma op www.delftblues.nl.

School's cool zoekt mentoren

School's Cool helpt leerlingen en is op zoek naar nieuwe mentoren.

DELFT - School's cool is een organisatie die leerlingen ondersteunt in hun schoolleven. Zij doen dit via vrijwilligers die het belangrijk vinden dat kinderen voldoende steun krijgen om veilig, plezierig en succesvol de school te doorlopen. Deze mentoren bezoeken hun mentorleerling wekelijks thuis gedurende het hele schooljaar. School's cool maakt écht het verschil: de positieve en persoonlijke aandacht laat een kind groeien. Deze aanpak is zeer succesvol. Door dit succes heeft School's cool nieuwe mentoren nodig. Iedere volwassene die hart heeft voor een kind kan zich aanmelden. Meer weten? Kijk op www.schoolscooldelft.nl. Neem voor meer vragen of aanmeldingen contact op via e-mailadres info@schoolscooldelft.nl of bel Mirjam Biegstraaten via telefoonnummer 06-41887542.

Storm der stormen raast ook door Delft

DELFT - Bomen knakten om, taken en dakpannen vlogen in het rond, delen van gebouwen en bushokjes lieten los, treinen en trams waren in geen velde of wegen te bekennen en eenzame fietsers baanden zich kromgebogen over hun stuur een weg tegen de wind. Het stormde ook in Delft en dat was te merken. Jesper Neeleman en Marco van der Roest legde de gevolgen vast op de gevoelige plaat. Dat waren vooral veel omgevallen bomen, maar ook een scholiere die zich - met fiets - in het Henry Dunantpark door een omgevallen boom wurmde om nog op tijd op school te kunnen komen.

Meer foto's zijn te zien op de website www.delftopzondag.nl.

Foto: Jesper Neeleman
Foto: Jesper Neeleman
Foto: Marco van der Roest
Foto: Jesper Neeleman

De kracht van samenwerken

Het energieopwekkende geluidsscherm langs de N470 bij Pijnacker is al opgeleverd.

DELFT - Op en rond de N470 staat van alles te gebeuren. U leest hier maandelijks over in de krant Delft op Zondag. Deze week wordt de column verzorgd door Hans van Kooten, projectmanager bij Ingenieursbureau Tauw.

Door: Hans van Kooten

Met het groot onderhoud aan de N470 wil de Provincie Zuid-Holland alle betrokken partijen uitdagen om samen te werken. Aannemers worden bovendien verplicht om innovatie en energietransitie nadrukkelijk in hun voorstel mee te nemen. Daarvoor moeten ze samenwerken met andere bedrijven, met kennisinstellingen, met scholen. Het zorgt uiteindelijk voor een schonere en mooiere weg. Voorstellen die goed blijken te werken kan de provincie in het vervolg voorschrijven in andere projecten.

Twee manieren
Het uitdagen gebeurt op twee manieren die samen de gewenste besparing van CO2-uitstoot opleveren: voorgeschreven innovaties en 'vrije ruimte'. Vanuit ingenieursbureau Tauw hebben we acht kansrijke ideeën onderzocht.
Dat heeft geleid tot vier business cases die omschrijven hoe de voorgeschreven innovatie werkt en wat deze mag kosten. Daarnaast hebben de aannemers een algemene doelstelling gekregen voor CO2-besparing, waarvan ze zelf mogen bedenken met welke maatregelen ze dit willen gaan bereiken. Verplicht is wel de aanleg van een 'proeftuin', waarin ze een aantal innovaties gaan testen die nog niet op de markt zijn.
Lokaal gebruiken
Via het gelijkstroomnetwerk gaan we alle stroom die we langs de weg gaan opwekken lokaal gebruiken voor verlichting, verkeerslichten en eventueel het opladen van elektrische auto's. Een gelijkstroomnetwerk voorkomt veel onnodig energieverlies. Een deel van die energie komt van de Energy Wall, een andere voorgeschreven innovatie. Dit geluidsscherm langs de N470 bij Delfgauw komt in plaats van het oude scherm en is een proeflocatie voor zowel zonne- als windenergie.
Ook hebben we de aannemers gevraagd om het geluid in twee tunnels op de weg te verminderen. Mits veilig, mogen ze zelf wijzigingen voor de tunnels bedenken en aanbrengen. Dit brengt écht innovatie op gang en zou zomaar een nieuwe standaard voor tunnels kunnen opleveren.

Toekomst
Tot slot bieden we twee proefvakken van gemiddeld 750 meter om grootschalig duurzamer asfalt te testen. In mijn ogen is deze totaalaanpak van de provincie de toekomst. Juist de samenwerking brengt ons verder naar een duurzamere en schonere weg.

Deze column is onderdeel van een serie rond 'De N470 geeft energie' van de Provincie Zuid-Holland. Wilt u meer weten over het project of heeft u een vraag of opmerking? U kunt terecht bij omgevingsmanager Jiri Beijer, j.beijer1@pzh.nl of een kijkje nemen op www.n470geeftenergie.nl.

Tulpenfeest bij Intratuin Zoetermeer

ZOETERMEER - Het is zaterdag 20 januari Nationale Tulpendag en dat moet gevierd worden, vinden ze bij Intratuin Zoetermeer! Daarom organiseert dit tuincentrum op zaterdag 20 januari een tulpenfeest met verschillende activiteiten om deze kleurrijke bloeiers in het zonnetje te zetten en alvast langzaam in de voorjaarsstemming te komen. Bezoekers kunnen zelf tulpen plukken. Leuk om samen met de (klein)kinderen te doen. Je betaalt slechts 1 euro 99 voor tien stuks. Wees er dus op tijd bij, want op is op. Ook is er een workshop tulpenkrans maken, waarbij met kleurrijke tulpen een prachtige lentekrans kan worden gemaakt. Deze workshop is op inschrijving en kost 15 euro per persoon, inclusief een drankje en wat lekkers. Ze starten om 10.30 uur, 13.00 uur en 15.00 uur. Aanmelden kan bij de servicebalie via 079-3515551. Kinderen kunnen tijdens het Tulpenfeest een eigen tulpenschilderij maken met aardappels en verf op canvas. De workshop kost 2 euro 50 per persoon, inclusief een drankje en wat lekkers. Ze starten om 10.00 uur, 13.00 uur en 15.30 uur. Aanmelden kan bij de servicebalie via 079-3515551.

Onterecht betaalde boete teruggestort

DELFT - Deze maand krijgen 52 bijstandsgerechtigden in Delft een onterecht opgelegde boete teruggestort of kwijtgescholden. Die boete was eerder opgelegd onder de fraudewet. In november 2014 stelde de Centrale Raad van Beroep dat de fraudewet in strijd is met het evenredigheidsbeginsel. D66 Delft diende daarom een motie in die het college op droeg om de boetes die onterecht zijn opgelegd, terug te betalen. Binnen de fraudewet werden mensen die – niet verwijtbaar- bijvoorbeeld te laat informatie aanleverden, zwaar beboet en als fraudeur neergezet. Juist kwetsbare mensen voor wie regels niet altijd duidelijk waren kwamen hierdoor in financiële problemen. Christine Bel diende een motie in om onterechte boetes terug te betalen. B en W gaf als reactie dat het veel geld kost om uit te zoeken om welke mensen het gaat en ontraadde de motie. Het gaat om, zeker voor betrokkenen, substantiële bedragen. De gemiddelde verlaging van de boete is 944 euro. Het hoogste bedrag wat terugbetaald moet worden is 1299 euro. "Ik ben blij, dat dankzij onze motie en technische navraag naar de uitvoering, mensen het geld nu ook echt terug krijgen", reageert D66-fractievoorzitter Christine Bel.

Lieke van Rossum lijsttrekker SP

DELFT - Lieke van Rossum is door de ledenvergadering van de SP Delft gekozen als lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart. De SP leden hebben ook het verkiezingsprogramma goedgekeurd."Het is een grote eer om de SP nog een keer te mogen aanvoeren bij de verkiezingen. Ik ben ook heel blij met het verkiezingsprogramma", reageert Lieke van Rossum.

Delft uitdagen in een mindmap

Foto: Hans Buskes

DELFT - Klagen over de gemeente? Er is een alternatief: laat zien dat jíj het beter kunt – daag de gemeente uit! Het recht om de gemeente uit te dagen, Right to Challenge, bestaat sinds 2014. Mindmapgoeroe Hans Buskes legt Right to Challenge uit in een mindmap.

De eerste uitdaging in 2018 is inmiddels een feit: de raadswerkgroep R2C (Right to Challenge) daagt het college uit nu eindelijk eens met een R2C-aanpak te komen. "De raad heeft in 2014 een motie daarover aangenomen", licht Buskes toe. "Het college zou daar uiterlijk in de herfst van 2015 mee op de proppen moeten komen. Not. De commissie heeft nu het college uitgedaagd om uiterlijk 2 februari te komen met een voorstel voor R2C in Delft."
-Zitten Delftenaren wel te wachten op de mogelijkheid om de gemeente uit te dagen?
"Nou ja, dat zal moeten blijken. Maar van een gemeente die participatie, meedoen, met elkaar bouwen aan de samenleving, meedenken, samenwerken met partners in de stad, van een gemeente die dit soort zaken hoog in het vaandel zegt te hebben staan, had ik verwacht dat ze dit instrument met beide handen zou inzetten en aanbieden. Maar er moet flink worden geduwd en getrokken, gepusht en uitgedaagd – en het is nog de vraag of er op 2 februari, ruim twee jaar later dan opgedragen, een plan van aanpak ligt."
-R2C begint met het lezen van de begroting – en ik kan me voorstellen dat het daar ook bij eindigt.
"Ja, je kunt de gemeente uitdagen een gemeentelijke taak beter te doen – beter onder meer in de zin van efficiënter en goedkoper. Je moet dan wel weten welke kosten de gemeente daarvoor maakt. Dus ja, lees de begroting, en verbaas je! Bijvoorbeeld over het gegeven dat je voor het ophalen van een vuilniszak omgerekend zo'n € 6 euro betaalt. Kan dat niet goedkoper met bijvoorbeeld de schillenboer uit jouw buurt?"
-Ja, leve de vooruitgang… Maar goed, wat zouden Delftenaren kunnen challengen?
"Flink wat gemeentelijke taken waar een budget voor is gereserveerd. Ik denk dat scholieren graag in hun wijk oud papier willen ophalen als ze er een leuk zakcentje aan overhouden. Of buurtbewoners die bijvoorbeeld het Wilhelminapark bij jou aan de overkant onderhouden en beheren, samen met een hovenier uit je wijk. Of studenten van Sint Jansbrug die de Markt schoonvegen na de donderdag- en zaterdagmarkt. Of Moodz die de bestrating en bestoeping rond het terras zelf ter hand neemt, zodat automobilisten na een regenbui niet meteen passanten of mensen op het terras een nat pak bezorgen. Of bewoners die hun wijkcentrum, De Wending bijvoorbeeld, zelf runnen en dat veel efficiënter doen, met nog meer activiteiten in en voor de wijk. Legio mogelijkheden om de gemeente uit te dagen! 'Gemeente, hier heb je een doortimmerd plan daarvoor, geef ons het budget, wij regelen het.' Goed voor de wijkeconomie, goed voor de betrokkenheid, goed voor de participatie. Eigenlijk zou de gemeente moeten staan te trappelen om vorm te geven aan R2C, maar helaas – helaas moet de gemeente worden uitgedaagd om dat te gaan doen."

Scan voor meer info de QR-codes in de mindmap, of kijk op www.delft.nl/gemeenteraad en zoek onder 'Ingekomen stukken' op 'Challenge' voor het advies van de raadswerkgroep R2C aan het college.

Haal een winterschilder in huis voor uw schilderwerk

Het laten schilderen van uw woning kan tegenwoordig prima bij winterse temperaturen plaatsvinden.

Vroeger leverde het buitenschilderwerk van de woning in de winter problemen op, maar met de komst en ontwikkeling van veel nieuwe professionele verven is dit geen probleem meer, mits er aan een aantal voorwaarden wordt voldaan. Als het schilderwerk aan uw woning bijgewerkt moet worden, kiest de schilder er vaak voor de woning zogeheten 'winterklaar' te maken. Hierdoor wordt uw woning beschermd tegen het winterweer en kan er in het voorjaar verder worden gegaan met het buitenschilderwerk van uw woning. Uw woning ziet er dan toch heel strak en fris uit!

Winterkorting
Maar zoals gezegd, tegenwoordig kan er ook in de winter prima buiten geschilderd worden. De winterschilderpremie verschilt per schildersbedrijf. Veel schilders geven al gauw 10 procent winterkorting bij binnenschilderwerk. Buitenschilderwerk wordt vanwege de kou natuurlijk het liefst doorgeschoven naar de zomer of het voorjaar. Zo kan de schilder in de winter lekker binnen werken en in de zomer het schilderwerk aan de buitenkant van de woning bijwerken.
Het inschakelen van een winterschilder heeft meerdere voordelen: De winterschilder geeft bijna altijd korting op werk in de winter. De winterschilder is vaak vrij flexibel in de planning in tegenstelling tot de zomerschilder. En uw woning gaat fris en kleurrijk de winter door Winterschilders voeren tijdens de wintermaanden het liefst binnenschilderwerk uit omdat zij daarbij niet afhankelijk zijn van het weer.
Buitenschilderwerk is een stuk lastiger omdat bij te lage temperaturen het chemische proces in de verf niet goed werkt. De verf droogt langzaam, waardoor deze niet goed uithardt. Ook bestaat er altijd de kans op regen of andere neerslag. Hierdoor wordt het schilderwerk aangetast, en dan vooral indien de verf nog niet volledig is uitgehard. Een winterschilder werkt dus vaak binnen. Toch zijn er ook bedrijven die gebruikmaken van hulpmiddelen waardoor men ook in de winter buiten kan werken. Door het afschermen van de werkplek kan er bijvoorbeeld toch veel werk gedaan worden.

Kennis
Begin niet zelf aan het schilderwerk als u hier niet de nodige kennis van hebt. Helaas is slecht schilderwerk pas na verloop van tijd zichtbaar. Ook kan het gevolg zijn dat u houtrot misloopt. Slecht uitgevoerd schilderwerk kan ertoe leiden dat het gehele buitenschilderwerk opnieuw moet worden uitgevoerd, met extra kosten als gevolg. Een erkend Betere Schilder weet als geen ander de huidige situatie van het schilderwerk aan uw woning in te schatten. Een erkend Betere Schilder voldoet aan diverse kwaliteitseisen, levert uitstekende garantie en is altijd in de buurt. Schakel dus vandaag nog een erkend Betere Schilder in!

Bron: www.betereschilder.nl.

Oud-korfballer Henri van der Reijken blikt terug

Henri van der Reijken speelde jarenlang in het eerste van DES en is nu de trainer van het vlaggenschip. Volgende week is de derby tegen Excelsior. 'Ik verwacht een beladen en spannende wedstrijd', zegt hij. (foto: Jesper Neeleman)

DELFT - Delft op Zondag blikt wekelijks met oud-sporters terug op hun gloriejaren. Deze week doen we dat met korfballer Henri van der Reijken.

Door: Jesper Neeleman

De 49-jarige Delftenaar is al bijna zijn hele leven verknocht aan DES. Dat begon op 6-jarige leeftijd, toen zijn oudere broer Eric hem meenam naar Sportpark Biesland. "Wat me vooral is bijgebleven van die jeugdjaren, is dat we in de winter in de Veilinghallen Noord speelden, in Poeldijk", vertelt hij. "Het was er net zo koud als buiten, maar wel droog. Je moest in die hallen altijd oppassen voor de olievlekken die vorkheftrucks hadden achtergelaten. Een bijzonder decor. We speelden daar met tien teams tegelijk in zo'n hal. Dat was een kakofonie van geluid. Een pestherrie."
Op Sportpark Biesland waren toen nog vier korfbalverenigingen. Die korfbalden op velden van gras en gravel, afgescheiden door bosschages. "Als kind bracht ik al hele dagen op de club door. Werd ik 's ochtends om 09.00 uur gebracht, omdat ik eerst zelf moest korfballen. Daarna gingen we tienen. Of voetballen. Dat deed ik met leeftijdsgenoten als Chiel Albers, John Huisman, Erwin van der Vlist, Astrid Schreuder, Mirjam Wergers en Nanda van der Eng. En als na zo'n dag bij DES het eerste rond etenstijd klaar was, werd ik weer opgehaald." Hij vond het geweldig. Toen hij net 17 was, in 1985, was debuteerde hij in het eerste. "Ik weet nog dat het gebruikelijk was om na verre uitwedstrijden met elkaar uit eten te gaan. Dat was voor mij lastig te bekostigden. De oude garde zei toen: 'Leg maar neer wat je kunt missen, wij betalen de rest'. Dat wilde ik niet, maar zij stonden erop. 'Over acht jaar doe jij dat ook voor de jongere spelers', zeiden ze dan. En dat klopte."
Het ging in die begintijd goed met het eerste van DES, dat in de eerste klasse speelde. Maar de club kwam in een neerwaartse spiraal. Op het dieptepunt had de vereniging nog maar tachtig leden en het vlaggenschip was afgezakt naar de vierde klasse. Henri van der Reijken zakte mee in het niveau, bekent hij. Hoe het was in de vierde klasse? "Niet leuk", antwoordt hij. "Het korfbal was ongecontroleerd en hard. En daardoor stopten sommige spelers en zakten we steeds verder af." Hij stopte echter niet op z'n dieptepunt, maar op 30-jarige leeftijd, toen DES terug in de derde klasse was. Hij bleef daarna bij DES betrokken. Als bestuurslid, in commissies en momenteel is hij trainer van het eerste, waarin zijn 18-jarige zoon Jelle speelt. "Wel bijzonder ja", vindt hij. "Ik herken ook wel wat van mezelf in hem. Dat fanatieke. En hij is ook allround." Ook zoonlief komt graag bij DES. "Op zaterdag eet hij nooit thuis. Vraagt hij of ik z'n tas mee naar huis wil nemen. Dan gaan ze met een groep van DES de stad in. Wat wel bijzonder aan DES is, is dat ze dan niet met alleen spelers van 1 of 2 gaan, maar met mensen van het eerste tot het achtste. Dat was in onze tijd zo en dat is nog steeds zo." Ook typisch DES: Plezier is wel belangrijker dan presteren. "Zo waren we eens met het hele team naar een feestje geweest, bij m'n broer thuis. Dat was nogal laat geworden. Toen zaten toeschouwers de volgende dag met wekkers langs het veld om ons wakker te houden."

Gemeente gaat investeren in gymzalen


DELFT - Met partijen in de stad is de Visie Sport en Bewegen 2017-2025 gemaakt om richting te geven aan een dubbele opgave: het stijgen van het aantal inwoners en het verbeteren van de kwaliteit van de voorzieningen in Delft. Gemeente, Sportraad en verenigingen hebben een gezamenlijk wensbeeld: In 2025 zijn Delftenaren gezond en actief, beschikt Delft over een passend voorzieningenniveau, heeft Delft een beweegvriendelijke inrichting van de openbare ruimte en zijn de Delftse sportverenigingen vitaal, open en maatschappelijk actief. Om dit na de bezuinigingen die afgelopen jaren nodig waren voor elkaar zijn krijgen, zijn nu nieuwe investeringen nodig. Onder meer omdat veel gymzalen verouderd zijn en er voor de binnensport geen mogelijkheden zijn om te groeien. Ook is uit onderzoek gebleken dat inwoners van Delft te weinig bewegen. Sterk is dat sportvoorzieningen in Delft efficiënt georganiseerd zijn met betrokkenheid van veel private partijen en dat er een breed aanbod van sporten in Delft is.
De ambities uit de Visie op Sport en Bewegen in Delft 2017-2025 worden met partners in de stad uitgewerkt in een investeringsagenda sportaccommodaties. Dit is onderdeel van Agenda Delft 2040. Ook komt er een uitvoeringsplan Sport en Bewegen waarin prioriteiten en acties worden bepaald.

AV '40 organiseert De Houtloop


DELFT - Atletiekvereniging AV'40 organiseert zondag 21 januari De Houtloop. Voor de jeugd tot en met 12 jaar is er een loop van 1,5 kilometer op gedeeltelijk door het park. De start is om 10.30 uur en de deelname gratis. Om 11.00 uur starten de lopen van de 5, de 10 of de 15 kilometer. De deelname hieraan kost 2 euro. Deze lopen worden gehouden door de Hertenkamp en de Delftse Hout. Inschrijven kan ter plaatse vanaf 10.00 uur. AV'40 is gelegen aan de Sportring 12 achter de Sporthal Brasserskade. Douche-, kleed- en parkeergelegenheid voldoende aanwezig. Bel voor meer info naar Gerard Aarts via 015-2565453 of www.av40.nl.

Budo Gouweleeuw ontvangt JBN
keurmerk

DELFT - Budo Gouweleeuw is het jaar goed begonnen. Zij ontving het JBN keurmerk van de Judobond Nederland (JBN). Budo Gouweleeuw geeft les in Judo, Jiu Jitsu en sinds 2017 ook Yoga. Met het keurmerk stimuleert de JBN de bij haar aangesloten verenigingen op kernwaarden als fysieke en sociale veiligheid en de kwaliteit van de lessen. Een vereniging die het JBN keurmerk aanvraagt moet aantonen dat zij een veilig sportklimaat biedt, onder meer met een 'Verklaring Omtrent Gedrag' voor de docenten en protocollen tegen ongewenste omgangsvormen zoals pesten en seksuele intimidatie. Ook worden eisen gesteld aan de kwaliteit van de lessen, de accommodatie en de docenten.

Michel Immers nieuwe trainer DVC

DVC's nieuwe trainer Michel Immers tekent z'n contract. Rechts van hem voorzitter Edwin Dado.

DELFT – Het vlaggenschip van DVC staat vanaf komend voetbalseizoen onder leiding van Michel Immers.

Hij volgt dan René Koetsenruyter op, die er in zijn vijf seizoenen als hoofdtrainer van vierdeklasser DVC nooit in slaagde hoger te eindigen dan de onderste plekken op de ranglijst.
Michel Immers begon ooit als jeugdtrainer bij SV Wippolder. Na enige omzwervingen belandde hij bij Delfia, waar hij momenteel hoofdtrainer is. DVC hoopt met Immers na jaren van stilstand weer de weg omhoog te kunnen inzetten. Dat hoopt de club ook met haar jeugdteams te doen. DVC wil nog meer inzetten op de jeugdafdeling. Dit seizoen is de vereniging begonnen met een technisch jeugdcoördinator en een algemeen jeugdcoördinator. Voor volgend seizoen is Cees Kruijs aangesteld als hoofd jeugdopleiding. Daarnaast zal hij een jeugdelftal gaan trainen èn het 16- tot 23-jaarelftal gaan begeleiden. Cees Kruijs is geen onbekende binnen de vereniging. Hij was jarenlang basisspeler van BEC en speelde later, na de fusie, ook in het eerste van DVC. Hij is bij diverse verenigingen jeugdtrainer geweest, heeft als trainer bijgedragen om het damesvoetbal bij BEC op de kaart te zetten en is al bijna een decennium lang succesvol bij de, op niveau spelende, dames van Berkel.

DELFT - Team Gouwe Sports breidt haar activiteiten uit met de Team Gouwe Academy. De jongste judoclub van Delft kent een enorme groei in aantal leden en is daarmee toe aan de volgende stap in het professionaliseren. Vele jonge judoka's hebben interesse in wedstrijdjudo. Om deze reden start Team Gouwe Sports een speciaal opleidingsprogramma. In dit opleidingsprogramma worden twee groepen onderscheiden met elk hun eigen aanpak, volgens de 'sterk voor elkaar' filosofie. De eerste groep betreft de wedstrijdselectie. Deze groep ervaren wedstrijdjudoka's wordt in binnen- en buitenland zeer regelmatig afgevaardigd naar toernooien. Om de kwaliteit binnen deze groep hoog te houden trainen zij regelmatig mee met gerenommeerde judoclubs uit de regio. De tweede groep betreft de kweekvijver. Hierin zitten, op uitnodiging, zeer gedisciplineerde judoka's die worden opgeleid tot wedstrijdjudoka. "Deze judoka's krijgen een persoonlijk opleidingsplan. Dit zal hen voorbereiden om na een half jaar succesvol deel te nemen aan hun eerste toernooi", zegt Lars Gouweleeuw, sportschoolhouder van Team Gouwe Sports. Verder kent het programma buddy-coaching. De ervaren wedstrijdjudoka's in het programma steunen en begeleiden de kweekvijver judoka's door hun ervaringen, uitdagingen en aanpak te delen. In de dojo is dagelijks een judoleraar aanwezig met een succesvolle achtergrond in wedstrijdjudo. Jeroen Tameling heeft in het verleden bij Mahorokan het opleidingsprogramma aangestuurd en Lars Gouweleeuw kent de slagen van de zweep als zoon van oud olympiër Joop Gouweleeuw.

Tafeltennisvereniging DVC houdt open dagen

DELFT – De 65 jaar jonge tafeltennisvereniging DVC organiseert alle donderdagen in de maand februari een open dag. Wie een keer wil komen tafeltennissen is van harte welkom op donderdagavond van 20.30 tot 22.30 uur in één van de sportzalen van het Grotius College aan de Juniusstraat 8 in Delft. Dames en heren tussen de 17 en 70 jaar zijn van harte welkom om één of meerdere keren mee te doen en te ondervinden of tafeltennissen iets voor hen is. Meer weten? Kom gerust eens langs, kijk op www.ttvdvc.nl of bel naar 06 - 53 6934 92.