Delft op zondag

13 augustus 2017

Delft op zondag 13 augustus 2017


'Op naar een alcoholvrije generatie jongeren'

Op Delftse middelbare schlen wordt onder aanvoering van kinderarts Nico van der Lelij begonnen met een pilot die ervoor moet zorgen dat jongeren alcohol links laten liggen. (foto: Marc Schapers) Foto: Marc Schapers

DELFT - Het Expertisecentrum Jeugd en Alcohol wil komend najaar samen met andere partijen een pilot starten in de brugklassen van de Delftse middelbare scholen. Doel van het project, dat een landelijke uitrol moet krijgen, is een generatie jongeren die helemaal geen alcohol drinkt.

Door: Marc Schapers

De pilot richt zich niet, zoals vaak gebeurt, alleen op jongeren. Ook ouders en leraren worden er bij betrokken. "We hebben jarenlang keihard gewerkt om het groeiend alcoholgebruik onder jongeren af te remmen", zegt Nico van der Lelij, kinderarts in het Reinier de Graaf. "En dat is tot op zekere hoogte gelukt." Dat blijkt uit de cijfers. Het alcoholgebruik onder de jeugd is in 2016 voor het eerst niet verder gestegen. "De pilot is een volgende stap." Van der Lelij begon in 2006 in Delft de eerste polikliniek voor Jeugd en Alcohol. Hij benadrukt dat alcoholgebruik onder jongeren een maatschappelijk probleem is, dat de gehele samenleving aangaat. "Het raakt ons allemaal en dus moeten we het ook gezamenlijk oplossen. De gezondheidszorg kan het niet alleen. Willen we echt stappen maken dan moeten scholen, gemeenten, politie en ouders over hun eigen muren heen kijken en een bijdrage leveren."

'Vanzelfsprekend'
Zorgverzekeraar DSW ondersteunt het project. "Dat is voor ons als zorgverzekeraar net zo vanzelfsprekend als bijvoorbeeld het ondersteunen van het onderzoek in de strijd tegen alvleesklierkanker", reageert DSW-directeur Chris Oomen desgevraagd. "We ondersteunen ook de projecten die het Expertisecentrum Jeugd en Alcohol is gestart samen met de voetbal- en de hockeybond."
Volgens Oomen hoort het bewust maken van jongeren in een kwetsbare leeftijd eenvoudig bij de maatschappelijke taak die DSW heeft. "Wanneer we erin slagen meer kinderen in te laten zien dat het verkeerde stoerheid is om op jonge leeftijd te drinken en ouders laten beseffen dat het verkeerd is om kinderen van een jaar of tien 'een glaasje' te laten drinken omdat het Oudejaarsavond is, boeken we veel winst. Het is Nico van der Lelij geweest die deze problematiek Europa-breed op de kaart heeft gezet. De door hem opgezette alcoholpoliklinieken zijn een begrip. Ook voor de wetswijzing in 2014, waarmee het alcoholverbod van 16 naar 18 jaar werd verhoogd, heeft hij zich sterk gemaakt."

'Hoogste tijd'
Over het waarom van deze volgende stap zegt Van der Lelij, dat hij inmiddels meer dan genoeg kinderen heeft gezien die met een alcoholvergiftiging werden binnengebracht. Met als een van de trieste dieptepunt een 13-jarig meisje, dat anderhalve liter Pisang Ambon had gedronken. "Maar ook 'weinig' alcohol kan schade opleveren voor het puberbrein. Daarom is het de hoogste tijd voor een generatie jongeren die geen druppel alcohol drinkt. Er lopen al enigszins met de pilot vergelijkbare projecten bij een aantal sportverenigingen, waarbij ouders, trainers, begeleiders en de jonge sporters worden uitgenodigd. En nu zijn de scholen aan de beurt."
Er komen bijeenkomsten met presentaties voor de brugklassers, voor hun ouders, leraren en wie verder bij de leerlingen betrokken is. Van der Lelij: "Het is van belang de ouders erbij te betrekken omdat zij vaak niet weten wat ze met drinkende kinderen aan moeten."

n Lees verder op pagina 5 van deze krant.

Virgiel verzekert: dit gaat niet meer gebeuren

Daniël Houwing (links) en Emiel Bartels betreuren dat een aspirant-lid de kennismakingstijd vroegtijdig en met een zware hersenschudding vroegtijdig moest beëindigen. (foto: Jesper Neeleman)

DELFT – Voor Virgiel begint volgende week zondag een bijzondere ontvangstweek (OWee) voor studenten. De vereniging mag niet meedoen aan de door de TU georganiseerde activiteiten. Dat is één van de sancties die Virgiel is opgelegd.

Door: Jesper Neeleman

Vorig jaar ging het bij Virgiel mis tijdens de ontgroening. Een aspirant-lid kreeg 'iets tegen het hoofd' en liep een zware hersenschudding op. Ze moest naar het ziekenhuis. Virgiel is verplicht zoiets bij de TU Delft te melden, maar deed dit in eerste instantie niet. Dat deed het twee-en-een-halve maand later, toen de ouders van het slachtoffer zich bij Vigriel hadden gemeld voor excuses.
De TU Delft was not amused. Dus kwamen er sancties. Virgiel is uitgesloten van talloze OWee-activiteiten. Daarnaast krijgen de bestuurders binnen Virgiel een jaar lang geen vergoeding voor hun opgelopen vertraging. Dit komt neer op een bedrag van ruim 27.000 euro. "Het zijn zware sancties die onze vereniging raken", reageert commissaris extern Emiel Bartels (22). "Maar", voegt hij eraan toe, "wat er die bewuste avond is gebeurd, nemen we onszelf kwalijk. Dat mag nooit meer gebeuren. En dat we de toedracht niet hebben kunnen achterhalen, is erg jammer. Daardoor kunnen we niet precies aan het slachtoffer en de buitenwereld uitleggen wat er misging."

Onduidelijk
Veel blijft onduidelijk over die bewuste avond. Het slachtoffer weet niet meer wat is gebeurd. Ook binnen Virgiel kan niemand vertellen hoe de vrouw op 3 september vorig jaar precies aan een zware hersenschudding kwam. Recherchebureau Pinkerton deed onderzoek. Ook dat leidde tot niets. Wel werd daardoor duidelijk dat er afgelopen collegejaar nog twee incidenten waren waarbij leden van Virgiel door hulpdiensten moesten worden gered. Eén keer moest een dronken studente door ambulancemedewerkers van het toilet worden gehaald. Later werd een lid van Virgiel midden in de winter naakt en onderkoeld van straat gehaald. Beide incidenten vielen niet onder verantwoordelijkheid van Virgiel, maar voor de TU Delft ontstond een 'vertrouwensbreuk'.
Virgiel mag nu niet meedoen aan de informatiemarkt en het presidentenforum. Op officiële uitingen wordt de 119 jaar oude katholieke studentenvereniging niet vermeld. Virgiel denkt nu hard na hoe het alle eerstejaarsstudenten kan enthousiasmeren voor lidmaatschap. "We zullen op andere manieren moeten overbrengen dat Virgiel meer is dan alleen feest vieren." Ze mikken zoals altijd op zo'n 350 nieuwe leden. Hoewel het koffie-dik-kijken is, verwachten ze die wel te zullen vinden.
Na de OWee volgt voor aspirant-leden de ontgroening. Bij Virgiel spreken ze liever over 'kennismakingstijd'. Of nog beter: KMT. Ook Emiel Bartels en zijn 21-jarige opvolger Daniël Houwing ondergingen die. "Een hele spannende tijd", weet Bartels nog. "Ik kwam van een veilige omgeving in Utrecht plots in een wereld waar ik niets vanaf wist, met jarenlange tradities. Vooraf kende ik vrijwel niemand. Meteen na de KMT had ik er achttien vrienden bij. Een week later had ik hier een huis, twee weken later voelde ik me al thuis in Delft." Houwing kijkt er ook positief op terug. "Achteraf heb ik er veel goede herinneringen aan. Je steekt er veel van op en leert veel nieuwe mensen kennen. Het zorgt voor saamhorigheid. En het zorgt dat je je voor deze vereniging wil inzetten, omdat je hier na een KMT veel meer bij voelt." Fysiek contact is volgens hen uit den boze.
Ze kunnen zich voorstellen dat Delftenaren weleens kritisch zijn op Virgiel en de ontgroeningsperikelen. "Ze zien vooral de feestjes en overlast. Maar er zijn hier dagelijks zeventig studenten in de weer die van alles organiseren." Daarbij probeert de vereniging steeds meer de verbinding met de maatschappij te maken. Zoals tijdens een kerstdiner in de Jessehof, een uitstapje met 'De Peetfamilie' en gehandicapten en de techniekmiddag. "Delftenaren met ideeën, die ons ergens bij willen betrekken, mogen zich altijd melden. Graag zelfs. En als ze meer willen weten over ons mogen ze hier langskomen. En van maandag tot en met donderdag is het mogelijk mee te eten tijdens de open eettafel." Ondertussen wordt door bestuursleden – gehuld in allerlei kleuren broeken die elk voor een andere commissie of bestuur staan - druk nagedacht over de komende oh zo belangrijke periode. De jacht op 350 nieuwe leden is geopend.
Delft hoeft zich over Virgiel geen zorgen te maken, benadrukken Bartels en Houwing. "De hele vereniging snapt dat zulke incidenten niet meer kunnen en mogen gebeuren", zegt Emiel Bartels. "Daar staan we allemaal 100 procent achter. We hopen en verwachten dat dit door alle maatregelen die we hebben genomen ook niet meer zal gebeuren."

Een nieuwe gracht

Nu staan er slechts enkele plasjes water. Volgende maand moet hier, bovenop het dak van de Spoorsingelgarage, een gloednieuwe volwaardige maar niet bevaarbare gracht te zien zijn. (foto: Jesper Neeleman)

DELFT – Afgelopen eeuwen gingen vooral grachten verloren, maar volgende maand krijgen 'we' er weer één bij. Dan zal er naar verwachting water staan in de gracht 'Spoorsingel'.

Maandag zien we hier nog mannen in felgekleurde hesjes aan het werk. Hier en daar een plasje water, meer niet. Dat moet gauw veranderen. Half september moet de gracht in gebruik zijn. "We verwachten echter dat voor die tijd er al wel sprake zal zijn van regenwater dat in de singel valt", laat een woordvoerster van Spoorzone Delft weten. "Dus een harde overgang van droog naar nat zal er dan niet zijn."
Het water van de gloednieuwe gracht staat op twee punten in verbinding met andere wateren. Het water wordt erin gepompt vanaf de Schie bij de Watertoren en gaat via een persleiding naar de verzamelbak van de waterval, aan het begin van de Spoorsingel. "Deze waterval zorgt voor verversing van het water van noord naar zuid", weet de woordvoerster. "Het water staat in verbinding met de Buitenwatersloot en Westsingelgracht. Bij het Bolwerk is er een duikerverbinding met het water. De watervalinstallatie is overigens alleen overdag in werking om overlast te voorkomen."
De gracht wordt niet bevaarbaar. Hierover was in 2011 veel discussie. Een groep Delftenaren wilde dit graag, maar een meerderheid van de gemeenteraad besloot vast te houden aan het oorspronkelijke idee: een niet bevaarbare gracht. Voornaamste reden was dat deze wijziging voor meerkosten en mogelijk ook vertraging van dit project zou zorgen. De nieuwe gracht blijft dus straks 82 centimeter diep en tussen de 8 en 9 meter breed. In totaal komen er zes overgangen over het water, waarvan vier voor fietsers en voetgangers.

Cecil Thodé (63)

-Wat ben je hier aan het Marcellus Emantspad aan het doen?
"Ik ben onderweg naar het pand van de Voedselbank aan de Schieweg, Ik help daar met het rondbrengen van voedselpakketten. Dat doe ik nu een jaar of twee. Vrijwilligerswerk doe ik al 28 jaar, vooral voor het Stadsdiakonaat Delft. Ik bezoek bijvoorbeeld mensen thuis, of ga fietsen met jongeren die verslaafd waren."

-Vanwaar die betrokkenheid?
"Ik voel me een gezegend mens. Omdat ik dit voor anderen kan doen en omdat het goed gaat met m'n familie, meer kan ik niet wensen. Ik voel me op m'n plek. Het kost me niets om vrijwilligerswerk te doen en dat het me financieel niets oplevert maakt me niet uit, ik wil er ook niets voor. Het voelt goed om anderen te helpen. Dat heb ik altijd al gehad. Ik kan het iedereen aanraden. Mensen beseffen vaak niet hoeveel armoede er nog is. Onder gezinnen, maar ook onder ouderen. Dat doet me wel pijn. Het is m'n grootste hobby me voor deze groep in te zetten."

-Met zoveel vrijwilligerswerk is het wel lastig er nog een baan naast te hebben, denk ik?
"Ik heb 37 jaar bij de marine gewerkt en heb kunnen profiteren van een wachtgeldregeling. Verder werkt m'n vrouw nog en zijn onze vier kinderen allemaal al de deur uit. Anders zou dit niet gaan."

-Heb je deze week nog iets leuks meegemaakt?
"Ik ga nog iets leuks meemaken. Ik ga zo twee kinderen van 4 en 6 jaar ophalen bij een opvangtehuis en ze terug naar hun moeder brengen. Daar kijk ik erg naar uit."

-Wat is je nieuws van de week?
"Op Curaçao was een schietpartij waarbij vijf mensen om het leven zijn gekomen. Heel triest. Ik blijf het nieuws van Curaçao altijd wel volgen. Het is toch m'n eilandje."

Een handgebonden boeket voor een Jumbo prijs

Een handgebonden boeket voor een Jumbo prijs! (Foto: PR)

Een prachtige, handgebonden bos bloemen. Eventueel naar eigen wens samengesteld, maar wel voor de voordelige Jumbo-prijs. Bij Jumbo Buitenhof aan de Vrijheidslaan kan het!

Natuurlijk kun je iedere dag bij Jumbo Buitenhof een prachtige bos bloemen kopen. Maar Jumbo Buitenhof gaat een stapje verder: weekendbloemisten Mirel en Jordan staan op vrijdag en zaterdag voor u klaar om eigen, unieke handgebonden boeketten te maken.

Professional
"We zijn daar in 2015 mee begonnen", vertelt afdelingsmanager Treskin: "De bloemist in ons winkelcentrum stopte ermee en vervolgens kwamen we op dit idee. In het begin deed een kassière van ons het, min of meer als hobby. Maar het sloeg zo aan dat we al snel een professional nodig hadden." Die professional is Mirel: "Ik sta op vrijdag in de winkel. Vaak maak ik dan alvast een aantal boeketten naar eigen inzicht, maar de klant kan ook gewoon bloemen uitkiezen en dan maak ik er een boeket van. We ontdekken dat veel mensen dit erg waarderen; ze kunnen immers zelf beslissen. Soms heb ik het zo druk dat ik niet eens een eigen boeket maken kan", lacht ze. Het succes van het concept was zo groot dat Mirel gezelschap heeft gekregen van kassière Jordan: "Ik sta op zaterdag in de bloemenhoek. Voor mij is het vooral hobby. Ik vind het erg leuk om te doen. En ik heb al veel van Mirel kunnen leren." Naast de bloemen (en boeketten die Jumbo van het landelijke distributiecentrum in Veghel krijgt, bestelt Mirel ook zelf bij de veiling: "zo kan ik me extra onderscheiden van het normale assortiment." De handgebonden boeketten van Mirel en Jordan zijn eenvoudig te herkennen aan de eigen verpakking en de speciale sticker. "We zorgen ervoor dat de prijs op Jumbo Niveau lijft", verzekert Mirel: "Natuurlijk kunnen we ook een bos van 40 euro maken, maar dat is niet wat onze klanten bij hun Jumbo verwachten."
Navolging
Inmiddels heeft het Delftse concept navolging gevonden, vertelt Treskin. "Er zijn hier mensen van de landelijke organisatie van Jumbo geweest om te kijken hoe dit functioneert. Vervolgens heeft Jumbo een pilot gestart in zes winkels die in een vergelijkbare situatie zitten: dus zonder een bloemist in de directe omgeving. En ook daar lijkt het aan te slaan. Wij zijn dus de aanleiding geweest voor een nieuw Jumbo-concept dat straks in heel Nederland uitgerold gaat worden, en daar zijn we best een beetje trots op!"

Goede rijlessen zijn een investering in jezelf

"Wij maken het verschil vooral in hoe we met mensen omgaan", zegt Anita. (Foto: EvE)

Rijlessen duur? Het is maar wat je er voor terug krijgt. Bij verkeersschool Jansen krijg je voor je geld prima rijlessen, persoonlijke aandacht, en vooruit, nog korting ook.

Droom je ervan je rijbewijs te halen? Kunnen autorijden is vaak erg handig en geeft je een hoop vrijheid. Het is dus eigenlijk een investering in jezelf. En àls je dan investeert, investeer dan slim: "natuurlijk kun je losse lessen nemen, maar pakketten zijn vaak goedkoper", aldus Anita Jansen van verkeersschool Jansen aan de Papsouwselaan. "We bieden bijvoorbeeld een mooi pakket aan: de eerste 10 rijlessen voor 425 euro in plaats van 475 euro. Er is ook een totaalpakket: een serie van dertig rijlessen voor €1550, –, inclusief de examenaanvraag en de examendag. En in het kader van de komende OWEE week: we hebben ook studentenkorting."

Weet wat je krijgt
De prijs is één ding, maar uiteindelijk wil je natuurlijk gewoon goed leren autorijden. "En dat kun je bij ons", aldus Anita. "Je weet bij ons precies wat je krijgt: 60 minuten les is 60 minuten les. Je hebt een vaste instructeur en er wordt in onze auto's niet gerookt." Bovendien is er in onderling overleg veel mogelijk: "Stel je prijs op privéles, dan kom je naar de rijschool en dan vertrekken we van hier. Heb je liever dat we je komen halen, dan kan dat ook." Dat is volgens Anita ook wat Verkeersschool Jansen anders maakt dan anderen: "We onderscheiden ons in hoe we met mensen omgaan. We geven echt alle aandacht." Dat geldt al helemaal als de cursist extra aandacht behoeft, bijvoorbeeld door faalangst, dyslexie of autisme. "We hebben kennis, en we hebben geduld. Want voor ons is het belangrijkste dat onze cursist uiteindelijk slaagt!"
De laatste weken is Anita ook druk met theoriebegeleiding voor auto en motor, want ook dat is iets dat Verkeersschool Jansen kan bieden: "je moet zelf je boek aanschaffen, maar wij helpen je met uitleg en oefenen. Een op één, met alle aandacht." Weten wat er nog meer mogelijk is bij Verkeersschool Jansen? Ook als het bijvoorbeeld gaat om motorrijles of aantekeningen op je rijbewijs? Via de Facebookpagina van de verkeersschool (Facebook.com/VerkeersschoolJansen/) of de website www.verkeersschool-jansen.nl blijf je precies op de hoogte van alle mogelijkheden, acties en aanbiedingen.

Publiek wordt gelukkig van Varend Corso en speciale editie Delft op Zondag

Tijdens de Delflanddag van het Varend Corso werden 20.000 exemplaren van een extra Varend Corso-editie van Delft op Zondag verspreid. (foto: Roel van Dorsten) Foto: Roel van Dorsten

DELFT - Een bonte stoet van ruim veertig boten voer vorige week zondag een zonovergoten Delft binnen. Het Varend Corso werd hier weer getrakteerd op een ouderwets warm welkom.

Dat begon al op de Buitenwatersloot, waar publiek vorig jaar al liet blijken blij te zijn met de terugkeer van het Varend Corso in dit stukje Delft. Maar ook verderop, aan de Hooikade en de Scheepmakerij was het gezellig en gezellig druk. Zo was het eigenlijk overal op de Delftse kades. Het thema van dit jaar - Be Happy - was in Delft in vele opzichten wel sprake van.
Het was vorig weekend de twintigste editie van het Varend Corso. De laatste vijftien keer werd Delft ook aangedaan. De Prinsenstad is inmiddels al niet meer weg te denken uit het programma. Want Delft wordt blij van het Varend Corso en het Varend Corso wordt blij van Delft.
Delft op Zondag deelde mee in de feestvreugde en bracht - net als enkele jaren terug - een speciale krant uit, die vanuit Canal Hoppers op het water onder het publiek werden verspreid. Dat was hier blij mee. Het was, voor iedereen die zat te wachten op de boten die in aantocht waren, een prima tijdverdrijf. Bovendien had fotograaf Roel van Dorsten alle boten vrijdagmiddag al gefotografeerd, zodat publiek in deze speciale Delft op Zondag al precies kon zien welke boten eraan kwamen, wat het thema en wie de arrangeur was. Dat was best handig. Dus werden de kranten gretig gelezen en doorgebladerd. En als het publiek daar al niet gelukkig van werd, dan waren wij het wel, bij het zien van al dat leesplezier.
Benieuwd naar nog veel meer foto's van het Varend Corso 2017? Kijk dan op www.delftopzondag.nl.

Delft werd wel 'happy' van het Varend Corso.
Volle kades èn een rommelmarkt op de Butienwatersloot. Foto: Koos Bommelé
Drie dagen lang werd op de boten gedanst. Petje af - of niet. Foto: Koos Bommelé
Mooi rood is niet lelijk.
Een te water geraakte toeschouwer in rolstoel werd in mum van tijd door omstanders uit het water gered. (foto: Roel van Dorsten)
De speciale editie van Delft op Zondag: een bewaarexemplaar.
Ook pinguïns deden een zonovergoten Delft aan.

'We gaan het hoe dan ook voor elkaar krijgen'

Van der Lelij: In de pilot staat alcohol-preventie centraal, maar deze aanpak leent zich natuurlijk ook uitstekend om jongeren bewust te maken van de gevaren van bijvoorbeeld roken en obesitas.

n vervolg van de voorpagina

Niet alleen de ouders, maar ook leraren weten volgens kinderarts Van der Lerlij niet altijd waar ze het beste aan doen. "Ik ken zelfs het voorbeeld van een docent die het een leerzame ervaring leek zijn leerlingen Guinness te laten proeven tijdens een werkweek in Ierland. Dan begrijp er je dus niets van", vertelt hij.

Meer dan een praatje
De bijeenkomsten behelzen meer dat een praatje over de gevaren van alcohol voor jongeren. "Eenrichtingsverkeer, zoals een foldertje met informatie, beklijft niet bij deze jonge mensen. Daarom kiezen we voor een interactieve aanpak. Eerst de kennis aanleveren, duidelijk maken hoe slecht alcohol voor je is. Vervolgens gaan we de met kinderen, hun ouders en soms met acteurs situaties naspelen."
In het najaar verschijnt bovendien een praktische gids, die scholen kunnen gebruiken in de lessen, met tips, trucs en beknopte achtergrondinformatie.
Van der Lelij is overtuigd dat zijn zo gewenste alcoholvrije generatie jongeren er met deze aanpak gaat komen. "DSW en het Reinier de Graaf hebben we al aan boord. We zijn in gesprek met de GGD en de gemeente om mee te doen, zodat we de pilot kunnen starten als straks de scholen weer beginnen. En voor de landelijk uitrol volgend jaar zijn we volop in overleg met het ministerie van O,C en W. We gaan het hoe dan ook voor elkaar krijgen. Die alcoholvrije generatie komt er."

Maak kans op kaarten voor Den Haag Outdoor

Wie wordt dit keer door Charles van Harling (links) geïnterviewd?

DELFT - Met Den Haag Outdoor wordt de Hofstad op de kaart gezet als serieuze festivalstad. Den Haag staat bekend als beatstad. Vele bekende bands hebben er hun oorsprong. Op het gebied van dance was er na een roemrijk verleden, met onder meer de befaamde discotheek ASTA, in Den Haag niet veel meer te beleven. Daar komt verandering in met Den Haag Outdoor. Het eerste echte dance festival voor een breed publiek op één van de mooiste locaties van Den Haag: Het Zuiderpark. Met vier verschillende area's wordt iedereen op zijn wenken bediend. Delft op Zondag en Het Kasteeltje mogen twee keer twee kaarten weggeven voor dit festival, dat zaterdag 19 augustus plaatsvindt. Wie kans wil maken moet de volgende vraag juist beantwoorden en het antwoord uiterlijk dinsdag mailen naar maakkansopkaarten@delftopzondag.nl. Welke bekende dj wordt op de foto bij dit stukje door bekende Delftenaar Charles van Harling geïnterviewd?

Roel van Dorsten

De Delftse fotograaf Roel van Dorsten (60) van Click visuele communicatie fotografeert in alle uithoeken van het land en zelfs daarbuiten.

1. Waarom wilde je bij de 380 kV- hoogspanningsmasten langs de A4 worden gefotografeerd?
"Ik wil een fotoproject gaan maken over hoogspanningsmasten. Het interessante hieraan vind ik de combinatie van techniek, energie en landschapsfotografie. Mijn belangrijkste opdrachtgevers zitten in de energiesector. Ik kijk hier anders naar dan anderen."

2. Wanneer wist je dat je fotograaf wilde worden?
"Toen ik 17, 18 jaar was. Ik wilde sportleraar worden. Totdat een vriend me vroeg wat ik ging doen als dat niet zou lukken. Ik fotografeerde toentertijd weleens met zijn camera. Dus dacht ik: Misschien is dat ook wel wat voor me. Toen ben ik de MTS voor fotografie gaan doen."

3. Wat vind je mooi aan het vak?
"De combinatie van techniek en inzicht. Je hebt altijd resultaat. Bovendien kom ik op plekken waar anderen nooit komen, zoals windparken op zee. Ik word gevraagd voor gebeurtenissen waarvoor anderen niet worden uitgenodigd worden. Als fotograaf heb je met alle lagen van de bevolking te maken."

4. Wat is je mooiste herinnering als fotograaf?
"Vorig jaar mocht ik onverwacht mee met een schip dat van Rotterdam naar Newcastle en vanaf daar naar Barrow-In-Furness voer. Heel bijzonder om plots tien dagen achtereen in een hele andere tak van industrie bezig te zijn. Ik heb ook heel lang voor een reisorganisatie vakantiewoningen en hotels in het binnenland van Spanje gefotografeerd. Daardoor heb ik meer van Spanje gezien dan menig Spanjaard. Ook voor m'n huidig opdrachtgevers kom ik op mooie plekken."

5. Waar moet een goede foto aan voldoen?
"De compositie en belichting moeten goed zijn. Datgene waar je de aandacht op wilt, moet scherp zijn."

6. Wat voor jochie was jij?
"Ik was een gemiddeld schoffie. Ik hield van kattenkwaad, maar wist hoe ver ik kon gaan. Ik groeide op in de wijk Het Heilige Land. Waar nu de Ikea staat, gingen we toen slootje tutten. Soms kwam ik met een nat pak thuis. Verder heb ik een groot deel van mijn jeugd bij DHC doorgebracht."

7. Als ik de burgemeester van Delft was, dan...
... "zou ik de mensen van Toezicht en Handhaving omvormen tot ambassadeurs. Ze treden weleens bot, grof en zonder empathie op. Het lijkt soms meer een paramilitaire eenheid. Dat stoot veel mensen tegen de borst. Zij zouden veel meer een visitekaartje voor onze prachtige stad kunnen en moeten zijn. Maar misschien moet ik eens een dag met hen meelopen om een reëel beeld te krijgen. Neem ik wel m'n camera mee."

8. Waar hou je je naast fotografie mee bezig?
"Ik ben gek op tuinieren. Ik heb een zuid-Europese tuin waarmee ik bijna dagelijks in de weer ben. Ik ben een sportgek, dus volg ik momenteel het WK atletiek. Vorige week ben ik naar de halve finale van EK voetbal voor vrouwen geweest."

9. Waar herkennen we een echte Van Dorsten aan?
"Lastig. Ik doe zo veel verschillende onderwerpen. Maar ze voldoen sowieso aan de drie eisen die ik bij vraag 5 aangaf. Verder gaat geen foto onbewerkt de deur uit."

10. Heb je een tip voor onze fotograferende lezers?
"Ik zeg weleens: 'De meeste mensen zien wel, maar kijken niet'. Doe eens een stap links of rechts. Probeer met een foto-appje meer uit je foto's te halen. Accepteer dat je foto niet in één keer goed is, maar kijk of je er met een filter meer resultaat bereikt."

n In Buurthuis Fledderus aan de Mozartlaan 668 in Delft wordt vanaf 4 september een kerstworkshop georganiseerd. Deelnemers maken dan in vijf ochtenden, die steeds van 10.00 uur tot 12.00 uur duren, hun eigen creatie. Met diverse technieken worden bijzondere kaarten gemaakt. Kosten bedragen 3 euro per ochtend. Aanmelden kan via 06-19512320. n In de Jessehof aan de Burgwal is woensdag 16 augustus van 15.00 uur tot 16.30 uur een high tea. De vrijwilligers en kookploeg van de Jessehof maken dan allerlei lekkernijen klaar. Iedereen is van harte welkom. Zie voor meer informatie www.jessehof.nl. n In de laatste week van de zomervakantie, op dinsdag 15, woensdag 16 en donderdag 17 augustus, wordt voor kinderen in de basisschoolleeftijd de Vakantiebijbelweek georganiseerd. In de Mauritsschool aan de Nassaulaan 54-56 kunnen kinderen, tijdens deze drie feestelijke ochtenden, spelletjes doen, liedjes zingen, knutselen, luisteren naar een verhaal uit de bijbel en meer. De toegang is gratis. Het programma duurt van 10.00 uur tot 12.00 uur. Op donderdag is er een afsluitende avond waar ook de ouders welkom zijn, om 19.30 uur in de Immanuëlkerk, Schoemakerstraat 1, met vooraf om 18.30 u een maaltijd. Mail voor meer info naar wippoldervbw@gmail.com. n In Buurthuis Het Voorhof geeft docente Iris elke maandag om 10.00 uur een hatha yoga-les en op zaterdag om 09.30 uur een les yoga en pilates. Het is mogelijk vrijblijvend een proefles te volgen. Een losse les kost 7 euro 50. Bel voor meer info naar 06-40532306 of kijk op www.yoga-mariposa.com. n De opening van het Jazz Festival Delft is donderdag 25 augustus om 19.45 uur in het Flora Theater aan de Verwersdijk 1. Hier wordt dan de film Miles Ahead vertoont. Dit is een meeslepende en aangrijpende ontdekkingstocht over Miles Davis. Na afloop is een optreden van Varekamp Plays Miles. Kaarten zijn tot en met 20 augustus verkrijgbaar aan de kassa van Lumen en tot en met 23 augustus via www.filmhuis-lumen.nl of op de avond zelf aan de deur voor 11 euro. n Careyn organiseert donderdag 21 september de volledig verzorgde dagtocht 'Ontdek de Rotterdamse stad en haven'. Er zal een touringcar vanaf Delft vertrekken. Bel voor meer informatie en aanmelden naar 088 - 123 99 88 of kijk op www.careynkaart.nl. n In wijkcentrum De Hofstee aan de Sandinoweg 149 in Tanthof start vanaf woensdag 6 september van 09.30 uur tot 11.30 uur de cursus tekenen en schilderen, voor beginners en gevorderden. Om de week wordt een ander onderwerp behandeld. Deelname kost 75 euro voor tien lessen, exclusief materiaal. Wie eens een proefles wil volgen is welkom. Bel voor meer info naar 06-27227143, mail naar info@vanadricheminbeeld.nl of kijk op www.vanadricheminbeeld.nl. n De koorwerken van de Engelse componist en dirigent John Rutter zijn wereldwijd geliefd bij vele koren. Zaterdag 7 oktober kunnen geïnteresseerden drie uur lang zingen onder begeleiding van John Rutter zelf. Inschrijven kan nog, maar wees er snel bij. Zie voor meer info en aanmelden www.koorschooldelft.nl. n

Geen treinverkeer in Delft

Op het perron van station Delft Zuid zal het komende week net zo rustig zijn als op deze archieffoto.

DELFT – Wie komende week en volgend weekend met de trein wil reizen, doet er verstandig aan de reisplanner van de NS te checken. Tussen Rotterdam en Den Haag rijden namelijk geen treinen.

Dit weekend merken reizigers nog weinig van de werkzaamheden. Vanaf maandag 14 augustus is er echter geen treinverkeer meer rond de stations in Delft. Wel rijden er bussen tussen de verschillende treinstations. Dit is nog tot en met zondag 20 augustus het geval. Reizigers moeten daarom rekening houden met extra reistijd. Op het spoor wordt ondertussen hard gewerkt. Tussen Den Haag Laan van NOI en Delft worden bijvoorbeeld zestienhonderd dwarsliggers en een kruiswissel vervangen. Tussen Delft en Rotterdam worden vijfduizend nieuwe dwarsliggers gelegd.

Overlast
Om de overlast voor reizigers en vervoerders te minimaliseren, probeert ProRail zo veel mogelijk werk te combineren. Tijdens de buitendienststelling tussen Den Haag en Rotterdam gaat deze organisatie daarom ook aan de slag met damwanden, betonplaten en straatwerk op de perrons van de stations Moerwijk en Delft Zuid. Op station Rijswijk wordt de tunnelverlichting vervangen. Op station Delft worden hekken geplaatst en worden damwanden getrokken bij de noordelijke toerit van de tunnel.

Juwelier Warnaar is al jaren een begrip

De sieraden van Juwelier Warnaar maken je uiterlijk helemaal compleet.

DELFT - Juwelier Warnaar aan de Brabantse Turfmarkt 74 is sinds de jaren zeventig een begrip in Delft.
Al diverse generaties lang lopen klanten binnen in de ruime winkel. Naast diverse gouden, zilveren, titanium en aluminium sieraden, met of zonder briljant, de grote hoeveelheid horlogemerken en de uitgebreide trouwringcollectie, is er ook een eigen reparatie-atelier. Hier kunt u uw sieraden en uurwerken laten repareren, maar ook uw eigen ontwerp laten vervaardigen of uw huidige sieraden laten vermaken.
Batterijen vervangen, graveerklusjes, een leren horlogeband of pennetje voor uw horloge, u maakt even een rondje door de stad of soms is het zelfs klaar terwijl u wacht. Altijd een fijn advies en een goede oplossing. Is uw aankoop te groot of te klein, dan wordt dit netjes voor u passend gemaakt.

Stap eens binnen en laat u informeren over de producten en diensten. Telefoon: (015) 212 54 71. Internet: www.juwelierwarnaar.nl.

Rozema Verhuur: verhuurt alles voor elk feestje

Recepties, diners en bruiloften tot in de puntjes verzorgd door Rozema Verhuurbedrijf.

DELFT – Rozema Verhuurbedrijf is van oudsher een Delfts bedrijf. Inmiddels werkt de derde generatie Rozema in het bedrijf en is het bedrijf uitgegroeid tot een verhuurbedrijf dat elke bijeenkomst, groot of klein, kan voorzien van horecabenodigdheden.

Rozema Verhuur BV aan de Einsteinweg 14-16 werd bekend door het verhuren van stoelen en in de jaren die volgden werd het assortiment dat gehuurd kon worden steeds meer uitgebreid. Gertjan Rozema, directeur van Rozema Verhuur BV, is opgegroeid in het bedrijf. "Onze reputatie van: Rozema verhuurt stoelen, zullen we nooit loslaten. Maar de opdrachten, en daardoor de artikelen die we verhuren, zijn inmiddels zeer divers geworden. Wij verhuren alle benodigdheden voor elk evenement voor elk budget binnen een straal van 50 kilometer van Delft. Van alles voor een verjaardagsfeestje tot examentafeltjes. Overal waar horecabenodigdheden nodig zijn, kunnen wij zorgen voor de aankleding." Het bedrijf werkt nauw samen met landelijke brouwerijen en horeca- en cateringbedrijven. Via de website van Rozema Verhuur BV krijgt u zicht op het brede assortiment. De gehuurde artikelen worden thuisbezorgd en weer opgehaald, maar kunnen dus ook bij het magazijn worden opgehaald. Wij proberen altijd mee te denken, zodat de klant weer tevreden is. Dat is het leuke van dit werk. Het is altijd anders en samen maken we er iets moois van." Telefoon: (015) 212 43 13. Internet: www.rozemaverhuur.nl.

Cursus ZwangerFit® bij Fys'Optima

Fysiotherapeut Judith Hordijk geeft een optimale training en begeleiding voor de zwangere vrouw.

DELFT - Judith Hordijk is fysiotherapeut bij Fys'Optima Delft en geeft daar de cursus ZwangerFit®. Het is een uniek concept, waarbij speciaal opgeleide fysiotherapeuten een optimale training en begeleiding verzorgen van de zwangere en/of pas bevallen vrouw en haar partner.Zwangerschap heeft een enorme invloed op het leven van een gezonde vrouw. Uit onderzoek blijkt dat de zwangerschap, de bevalling en het herstel beter verlopen bij een goed getrainde vrouw. De cursus ZwangerFit® is bedoeld voor de bewuste vrouw in de periode rondom haar zwangerschap. Deelname is al mogelijk vanaf de twaalfde week van de zwangerschap tot aan de bevalling. Hierdoor blijft de fitheid en spierkracht van alle spieren langer behouden, niet alleen van de romp- en beenspieren, maar ook van de bekken- en bekkenbodemspieren. Na de bevalling staan herstel en hernieuwde balans zowel lichamelijk als geestelijk centraal. Vanaf zes weken na de geboorte van de baby kan er weer begonnen worden met trainen. Hierbij wordt aandacht besteed aan de opbouw van de algehele conditie en het versterken van de spieren, waaronder de bekkenbodemspieren. De training wordt afgestemd op het individuele niveau van de deelnemende vrouwen. Theorielessen over zwangerschap en bevallen volgen? Dat kan: volg de theoriecursus ZwangerFit®. Deze bestaat uit drie lessen, waaronder één partnerles. In de partnerles staat de rol van de partner centraal. Onderwerpen die aan bod komen zijn: bekkenbodem tijdens en na de zwangerschap; verschillende fases van de bevalling; ademhalingstechnieken; kraamperiode. Meer weten over ZwangerFit® en wat Judith kan betekenen? Bel naar (015) 256 59 00 of stuur een e-mail naar judithhordijk@fysoptimadelft.nl. Website: www.fysoptimadelft.nl/behandelingen/zwangerschap.

Tot rust komen in Yoena

Els Brouwer in haar praktijkruimte in Delftstede.

DELFT - Alle drukte en stress valt van je af als je de ruimtes van Yoena binnenkomt. Op de tweede verdieping van Delftstede (Phoenixstraat 66), hoog gelegen tussen twee prachtige rode beuken vind je een onverwachte oase van rust en stilte. Hier runt Els Brouwer al enige tijd Yoena Centrum voor Spirituele Ontdekkingen. Yoena staat voor één zijn, een plek van samenwerking/co-creatie en éénwording. Een broedplaats van spiritualiteit: mediteren, yoga, wijsheden uit de Egyptische Mysteriescholen, coaching, lezingen of klankschaalmeditatie, je vindt het hier allemaal. In Yoena zijn twee ruimtes beschikbaar voor startende ondernemers die hun eigen praktijk willen opbouwen. De behandelkamer is geschikt voor het geven van coachingsgesprekken, massages. De workshopruimte is vooral geschikt voor het geven van workshops. Inmiddels zijn er ruim vijftien gebruikers in Yoena. Vanaf september start er weer een nieuw seizoen met zowel vertrouwd als ook nieuw aanbod. De maand begint meteen op zaterdag 2 september met een creatieve activiteit: het tekenen en ervaren van de Flower of Life. Een eeuwenoud symbool van eenheidsbewustzijn, wat overal ter wereld te vinden is. Een activiteit in co-creatie tussen Yoena en Atelier Corazon.
Voel je je gestresst, te veel malende gedachtes? Meld je aan voor de achtwekelijkse Mindfulnesstraining van MBSR Jon Kabat-Zinn van Praktijk Zonvogels op donderdag 7 september. Voor de vroege yoga-vogels begint vanaf zaterdag 16 september om 8.15 uur Nâm Authentic Yoga door Andjanie Bahorie, gericht op de principes van yoga, zoals effortless, playfulness. Er wordt niet alleen spiritueel gereisd binnen de vier muren van Yoena. Vanaf 5 november begeleidt Els een twaalfdaagse spirituele reis naar Egypte, een life changing moment. De reis kan met een dag verlengd worden met een bezoek aan de Piramides in Gizeh in Caïro. Aanmelden is nog mogelijk. Meer informatie op www.yoena.nl.

Rode Kruis benadrukt belang EHBO-kennis

Hulpverleners Eray en Marcel voor het pand van het Rode Kruis in Delft.

REGIO - Jaarlijks raken in Nederland ongeveer 7,6 miljoen mensen gewond door een ongeval en dat is veel. Dit varieert van ernstig letsel bij een auto-ongeluk tot aan een ongeval in en om het huis.

Van de trap gevallen thuis, een blessure opgelopen tijdens een voetbalwedstrijd of een brandwond opgelopen door kokend heet water? Dan is het goed om te weten wat je moet doen om erger letsel te voorkomen. Met name bij baby's en kinderen is dit van groot belang. Ze zijn nog zo afhankelijk en kwetsbaar, dat je snel en op de juiste manier wilt ingrijpen. Zeker voor ouders, opa's en oma's en oppasouders is dit belangrijk, omdat zij vaak als eerste in de buurt van het kind zijn.
Daarom heeft de afdeling Delft en Midden-Delfland de maand oktober uitgeroepen tot maand van de EHBO aan baby's en kinderen. Veel workshops en korte EHBO-cursussen gericht op baby's en kinderen zijn dan te volgen in het pand aan de Vulcanusweg in Delft. De workshops duren drie uur en zijn op een ochtend of middag te volgen. De cursussen duren acht uur en zijn op drie avonden te volgen. En omdat het Rode Kruis dit jaar 150 jaar bestaat in Nederland, is de prijs voor de workshops maar 35 euro en voor de cursussen 90 euro. Data en tijden van deze workshops en cursussen zijn binnenkort te vinden op
www.shop.rodekruis.nl, waar trouwens een compleet aanbod van cursussen op staat. Hou de website dus goed in de gaten, kijk op de afdelingssite www.rodekruis.nl/afdeling/delft of volg het Rode Kruis op Facebook: RodeKruisDelft.

Outdoor Living wordt echt leuk met Venvo Zonwering

René de Brabander onder één van de overkappingen van het merk Brustor. (foto: ML)

WATERINGEN – Venvo Zonwering is specialist op het gebied van alle soorten zonwering.

Het bedrijf aan de ´s-Gravenzandseweg 3 in Wateringen heeft binnen- en buitenzonwering in het aanbod, maar ook markiezen, uitvalschermen, Zipscreens, windschermen, structurele zonwering en Outdoor Living. Een systeemoverkapping met draaibare lamellen, heerlijk als je beschut in de tuin wilt zitten. "Maar echt nog veel meer om op te noemen", zegt René de Brabander. "Knikarmschermen, Pergola`s, losstaande zonwering en er is zelfs een hele confectie /zeilmakerij en assemblageafdeling. Alle schermen kunnen we dus helemaal op maat in eigen atelier maken." Het is een familiebedrijf, dat inmiddels al veertig jaar bestaat. Behalve René de Brabander, zijn vrouw Annette, kinderen en neef, werken er twaalf medewerkers. Niet alleen voor de zonweringsproducten zelf kun je bij dit bedrijf terecht, maar ook voor alle besturingsystemen. Tegenwoordig kun je de zonwering gewoon bedienen met je telefoon of tablet. Venvo Zonwering werkt voor particulieren en bedrijven op projectbasis in de hele regio. Om de klant van dienst te zijn, biedt Venvo Zonwering producten aan van het eigen merk, maar verder is het bedrijf onder andere dealer van het Belgische merk Brustor. "Weinor is het merk met de echte Duitse degelijkheid", gaat De Brabander verder. "Wij werken echt in een heel grote wereld. Je kunt het zo groot niet bedenken, of wij kunnen het uitvoeren. We bekleden zelfs hele gebouwen. Hele flatgebouwen, maar ook gewoon particuliere woonhuizen. Zoals gezegd uitsluitend met mooie producten en voor elk huis is er een passende zonwering." Telefoon: (0174) 213 273. Internet: www.venvo.nl.

Molen de Roos, Phoenixstraat 112, heeft heel wat stormen meegemaakt. Letterlijk en figuurlijk. De laatste 'storm' was het vlak voor de voeten graven en opgetild worden voor de immense spoortunnel. Dat kwam wel erg dichtbij. Maar ja, met een leeftijd van 338 jaar kijk je niet echt ergens meer van op. Vanaf de 17de eeuw begint de Nederlandse windmolen aan een geweldige opmars, met als hoogtepunt de tweede helft van de 19de eeuw. Er staan dan naar schatting negenduizend molens in Nederland. Traditioneel wordt met een molen graan tot meel gemalen. Maar daar kwamen allerlei industriële toepassingen bij, zoals het persen van olie, het maken van verf of het zagen van boomstammen. Dankzij deze industriemolens kunnen gebieden als de Zaanstreek en Amsterdam uitgroeien tot de eerste industriële centra van Nederland. In de Zaanstreek staan in 1731 maar liefst 583 molens. Na de Tweede Wereldoorlog brengen de economische en technische ontwikkelingen in de 20ste eeuw het overgrote deel van de laatste windmolens tot stilstand. Gelukkig is er genoeg besef om deze prachtige historische bouwwerken te beschermen. Tegenwoordig zijn het monumenten die dankzij de inzet van veel vrijwilligers niet alleen behouden worden maar ook regelmatig in bedrijf zijn. Daarmee trekken ze de aandacht en neemt de belangstelling voor dit oer-Hollandse werktuig weer toe. Al sinds 1679 staat Molen de Roos aan wat we nu de Phoenixstraat noemen. Sinds februari 2015 maalt de molen weer, en door een samenwerking met diverse maatschappelijk en historisch betrokken partijen is er molenmeel van de Delftse Molen verkrijgbaar. De molen maalt biologische tarwe, spelt en rogge en Delfts Pannenkoek meel. Heerlijke meelsoorten voor onder andere brood én koek. Wekelijks is een enthousiaste groep vrijwilligers, onder leiding van onder andere Jan Spruit, bezig met alles wat nodig is om de molen te laten draaien en dus te laten produceren. "Straks, als alles hier klaar is, staat de molen duidelijk zichtbaar en bereikbaar voor Delftenaren en natuurlijk toeristen. We kunnen niet wachten…", aldus molenaar Jan. Bij winkel 'Ambacht' kan je terecht voor allerlei soorten meel en meer. Kijk op ambachtdelft.nl en delftsemolen.nl. Zie voor meer informatie over deze rubriek www.dubbeldelft.nl.

Twintig jaar geleden waren de kranten zwart-wit en de meningen gekleurd. Delft op Zondag blikt wekelijks terug op de editie van deze krant van twintig jaar geleden.

Deze week is dat de editie van zondag 17 augustus. De krant opende met het nieuws dat er een Amerikaans stel naar Delft is gereisd om elkaar in de Prinsenstad het ja-woord te geven.
Vanwege het lekkere en warme weer heeft Zwembad Kerkpolder besloten de langere openingstijden komende weken te handhaven. Het buitenbad is en blijft dagelijks van 10.00 uur tot 17.00 uur geopend voor iedereen die er een verfrissende duik wil nemen.
SEP organiseert vanwege haar 50-jarig jubileum een officieus Delfts kampioenschap zaalvoetbal.
Bij RKDEO wordt het nieuwe hoofdveld geopend. Die heugelijke gebeurtenis laat de vereniging niet ongemerkt voorbijgaan. Publiek wordt allereerst getrakteerd op een optreden van de harmonie. Daarna landen parachutisten met vlaggen èn de wedstrijdbal voor de derby tegen SV Nootdorp, die deze avond wordt gespeeld.
In Den Hoorn wordt het pand van de oude veiling gesloopt.
De entree voor het buitenbad van Zwembad Kerkpolder bedroeg 5 gulden 25, voor een Brother AX410 elektronische schrijfmachine moest 229 gulden worden neergelegd.

Aanpak riooloverstort

DELFT - Hoogheemraad Ingrid ter Woorst en wethouder Hans Horlings van de gemeente Midden-Delfland verrichten woensdag 23 augustus de officiële opening van de aanpak riooloverstort aan de Zouteveenseweg in Schipluiden. Tot voor kort werd het overstortwater, dat bij hevige regenval vanuit riolen omhoog komt, vanaf Schipluiden via een lange watergang langs de Zouteveenseweg naar het gemaal van de Holierhoekse en Zouteveense Polder geleid. In overstortsituaties duurde het soms wel een week voordat de vervuiling was verdwenen. De sloten waar het verdunde rioolwater na een overstorting doorheen moest stromen, waren ook niet groot. Op verschillende plaatsen drinkt het vee uit deze sloten. Veehouders maakten zich daarom al vele jaren zorgen over de diergezondheid. Delfland en de gemeente hebben gezamenlijk met de veehouders gezocht naar een oplossing. Die is gevonden door de afvoer van het overstortwater uit de kern van Schipluiden via een kortere route te laten afwateren.

Even rechtzetten

DELFT – Bij de informatie over boot 31 in de Varend Corso-editie van Delft op Zondag is een fout geslopen. Hier stond bij het thema een onjuiste plantensoort vermeld. Het juiste thema was: 'Kleur je tuin met cyclamen'.

Huis te koop wordt u deze week aangeboden door Roepman Makelaardij

DELFT – Caroline en Thierry zijn twaalf jaar geleden in deze grote woning in de wijk Voorhof komen wonen.

Thierry wilde altijd al aan het water wonen. Daarom heeft hij het erg getroffen met deze woning met een tuin aan het water. Verder is dit een heerlijk groene buurt met zowel voor als achter bomen. "Ikzelf heb drie kinderen en één van hen woont al op zichzelf", zegt Caroline. Thierry is voor zijn werk veel in het buitenland en één van de kinderen vertrekt binnenkort naar Nepal. "Het is tijd om wat kleiner te gaan wonen."
Toen Caroline en Thierry hier kwamen wonen, hebben ze meteen alles in huis vernieuwd. Ze vonden het interieur niet bij hun smaak passen en hebben een grote verbouwing laten uitvoeren. Na het moment van aankoop, heeft de verbouwing wel een jaar geduurd. "Allereerst hebben we op de begane grond en de eerste verdieping een serre aan laten bouwen", vertelt ze. "Daarnaast zijn nagenoeg alle kamers uitgebouwd en is overal dubbele beglazing aangebracht." Omdat Thierry veel vanaf huis werkt, is het gehele huis voorzien van netwerkaansluitingen, een alarm en tv-aansluitingen op iedere kamer. Op de begane grond hebben deze bewoners een eigen parkeerplaats in de straat. Bovendien hebben ze de mogelijkheid om hun auto te parkeren in de garage met een elektrische deur. Achter deze inpandige garage is er een tuin- of werkkamer, die zoals gezegd met een serre is uitgebouwd. Ideaal voor een praktijk aan huis. Via een schuifpui is de 15 meter diepe achtertuin bereikbaar, die voorzien is van drie terrassen, mooie beplanting en een schuurtje. "Het is natuurlijk heerlijk zitten helemaal achterin", zegt ze. "Op het vlondertje aan het water is het heel aangenaam. De tuin is professioneel aangelegd." Op de eerste verdieping is de woonkamer, evenals beneden uitgebouwd met een serre. In de woonkamer is een mooie open haard aangelegd. Aan de achterkant is er een glazen pui, die een prachtig uitzicht biedt op de tuin en de achterliggende bomen. Aan de voorzijde is een keuken met luxueuze toebehoren en allerlei inbouwapparatuur. "Ook op het balkon bij de keuken is het trouwens heerlijk buiten zitten", zegt Caroline. De gehele eerste verdieping is voorzien van een beukenhouten vloer. Op de tweede verdieping zijn er drie slaapkamers, die dus allemaal zijn uitgebouwd. De badkamer is uitgerust met een tweepersoons ligbad, een inloopdouche en een wastafel. "Verder hebben we op bovenste woonlaag nog twee grote slaapkamers en een opslagruimte", gaat ze verder. "Ten slotte is er een vliering over de hele lengte van de woning." Op alle verdiepingen ligt een mooie vloer. Door het hele huis is er nergens bedrading te zien. Alle snoeren en contacten zijn namelijk volledig weggewerkt. Vervolgens hebben alle slaapkamers goed werkende horren en is er een intercomsysteem en iedere kamer is voorzien van een netwerk- en tv-aansluiting. "De trappen hebben overigens extra veiligheidsleuningen", gaat ze verder. "Kinderen of ouderen zullen dan niet al te snel uitglijden. De buitenkant is trouwens altijd netjes geschilderd en er is geen achterstallig onderhoud." Het burencontact is heel goed. Volgens Caroline zijn de bewoners in deze buurt heel leuke luitjes, waar ze goed mee om gaan. "Er is eigenlijk nooit gekkigheid", zegt ze. "Dit huis is groot genoeg om een kantoor aan huis te hebben."
Binnenkort is de nieuwe XL supermarkt klaar en in tien minuten fiets je naar het centrum. BSO is om de hoek. De bus stopt vlakbij en de uitvalswegen A4 en A13 zijn snel
bereikbaar.

Vertrouwen in de woningmarkt blijft hoog

DELFT/REGIO - Het vertrouwen van Nederlanders in de woningmarkt is nog steeds hoog. De Eigen Huis Marktindicator is vorige maand voor de derde keer achtereen op een waarde van 113 geëindigd.

Met de Eigen Huis Marktindicator meet Vereniging Eigen Huis iedere maand het vertrouwen van de consument in de woningmarkt. Deze indicator heeft een waarde tussen de 0 en de 200.
Ruim 40 procent van de Nederlanders geeft aan dat het momenteel een gunstige tijd is om een huis te kopen. De lage hypotheekrente is hiervoor de belangrijkste reden.
Ondanks dit hoge vertrouwen, is het aantal mensen gedaald, dat het een gunstig moment vindt om te kopen. In een jaar tijd is er met 20 procentpunten gedaald.
Oorzaak is de verwachting dat de hypotheekrente de komende tijd licht gaat stijgen. Ook zijn er steeds meer Nederlanders die het nu juist een ongunstig moment vinden om een huis te kopen. Een jaar geleden waren de almaar stijgende huizenprijzen voor 23 procent van de Nederlanders een belangrijke reden om negatief te zijn over de kansen op een eigen woning. Nu is dat verdubbeld naar 47 procent.
Het aantal mensen dat somber is gestemd door het steeds krappere aanbod van woningen is in een jaar zelfs verzesvoudigd, namelijk van 6 naar 35 procent.
Waar Nederlanders overigens minder vertrouwen in hebben, dat is in bankiers, makelaars, hypotheekadviseurs en verzekeraars. Dit blijkt uit een onderzoek van Vereniging Eigen Huis naar het imago van beroepsgroepen rondom wonen. De adviseurs die over die beslissingen gaan, blijken het minste vertrouwen te genieten: minder dan 10 procent van de Nederlanders heeft vertrouwen in deze beroepsgroepen.

Langer zelfstandig blijven wonen met FocusCura en Pieter van Foreest

Veilig en prettig wonen met behulp van de technologie en innovatie van FocusCura.

DELFT – FocusCura en Pieter van Foreest zijn per 1 augustus een samenwerking aangegaan. Vanaf heden is FocusCura het eerste aanspreekpunt voor personenalarmering.

Alle huidige aansluitingen van Pieter van Foreest zijn overgenomen en in het vervolg zorgt FocusCura voor alle administratieve en technologische werkzaamheden. Pieter van Foreest blijft de professionele alarmopvolging leveren. "Door de handen ineen te slaan kunnen we ervoor zorgen dat onze klanten met behulp van technologie en innovatie zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen", aldus de organisatie.

Extra veiligheid
Met deze overstap worden klanten binnenkort ook bediend met de mooiste en nieuwste apparatuur. Alle klanten zullen worden voorzien van CAlarm Home alarmkastjes. Dit zijn de allernieuwste draadloze alarmkastjes op de markt. Deze hoeven niet meer op een telefoonlijn of modem te worden aangesloten. Er zit een GSM Simkaart in en kan overal in huis in het stopcontact worden aangesloten. Een vast telefoonabonnement is dus niet meer nodig en dat is een groot voordeel.
Men kan de cAlarm Home ook uitbreiden met extra veiligheidsmogelijkheden, zoals een val-alarm of slimme sensoren. Dat is nóg veiliger en prettiger wonen.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie over personenalarmering op
www.pietervanforeest.nl.

Ook een oud product als glas kent nieuwe ontwikkelingen

Bij Glashandel Zantman staat een bak waar iedereen zn overbodige glasplaten kan deponeren.

DELFT - Het is vakantie, maar daar merken ze bij Glashandel Zantman weinig van. Talloze regiogenoten vervangen juist in de zomer hun ramen - en ze hebben groot gelijk.

Verrassend veel mensen hebben op één of meerdere plekken in hun woning nog enkel glas. Een investering in dubbel glas, dat de woning enorm isoleert, verdient zich altijd weer terug. Bovendien staan de ontwikkelingen op glasgebied niet stil. Eén van de nieuwste hot items in de wondere wereld van glas is de zonwerende HR-beglazing met kunststof kaders, in plaats van de gebruikelijke kaders van aluminium. Dit laatste materiaal geleidt namelijk kou. Vervang je dit door een materiaal als rubber, dan is de woning nog beter geïsoleerd.

Combineren
Je kunt veel met glas, weet Zantman. Je kunt het zes eigenschappen meegeven, die dit oer-Delftse bedrijf bovendien nog eens kan combineren met elkaar. Glas kan isolerend, zonwerend, geluidswerend en gepersonaliseerd worden gemaakt. Verder kan het extra veilig worden gemaakt. "Veel mensen weten waarschijnlijk niet dat er zoveel mogelijk is op het gebied van glas", geeft Zantman aan.
De 82 jaar oude Delftse glasspecialist is, bekennen ze zelf, misschien niet de allergoedkoopste. "Maar we hebben goede kennis en vertellen altijd eerlijk waar het om gaat. We zeggen altijd: informeer voordat je begint. Vraag ons naar de producten en wat ze kunnen." Glashandel Zantman beschikt in haar ruime pand aan de Rotterdamseweg over een flinke voorraad glas en een eigen slijperij. "Als je echt dringend een geslepen glasplaat nodig hebt, kunnen we deze binnen een paar uur leveren", zegt Zantman. "Onze snelheid is onze kracht." Bijzonder is ook de kennis en kunde op het gebied van glas-in-lood-ramen. Deze vaak prachtige manier van beglazen wint de laatste jaren steeds meer aan populariteit. En bij Glashandel Zantman weten ze er alles van. Met de jarenlange ervaring en de specialisaties onderscheidt Glashandel Zantman zich van de prijsvechters die vandaag de dag actief zijn.

Glasbak
Ook goed om te weten: het bedrijf heeft een grote bak waar iedereen glas in kan deponeren. Niet het materiaal dat ook in de gewone glasbak past, maar bijvoorbeeld oude ramen of andere glazen platen.
Meer weten? Kom langs aan de Rotterdamseweg 362, kijk op www.zantmanglas.nl, mail naar e-mailadres info@zantmanglas.nl of bel naar 015-2624777.

All Interieur: ook het ideale adres voor gordijnen en vitrage

All Interieur heeft een ruime keuze aan onder meer vitrage, gordijnen en tapijt.

DELFT – All Interieur aan de Abtswoudseweg 4D in Delft is een interieurzaak die al weer ruim dertig jaar bestaat. All Interieur, dat wordt geleid door Karel Hagen en Peter Faber, is een bloeiend bedrijf.

De vader van Peter is ooit met het bedrijf begonnen. Zijn zoon heeft het vervolgens overgenomen en heeft het samen met Karel voortgezet. All Interieur is een bedrijf met 1000 vierkante meter winkeloppervlak. De afdeling gordijnen en vitrage is op dit moment het bezoeken meer dan waard. Bij het uitzoeken van de juiste gordijnen kunt u van beide heren het beste advies krijgen. Neem hiervoor uw gemak, geniet ondertussen van een kop koffie en kom samen tot de juiste keuze.

Vloeren
"PVC-vloeren zijn momenteel helemaal in", vertelt Karel Hagen. "Maar ook een bezoek aan de afdeling karpetten is raadzaam. In de winter willen mensen lekker warme voeten hebben in huis. Denk eens aan een karpet. Wij kunnen u er alles over vertellen."
In veel nieuwbouwhuizen komen tegenwoordig harde vloeren, zoals PVC-vloeren te liggen, inclusief vloerverwarming en –koeling. Deze vloeren zijn heel goed aan te kleden met karpetten. In de wereld van de karpetten zijn er weer een heleboel nieuwe trends te bespeuren.

Zonwering
In de winkel vindt u verder overzichtelijk over diverse afdelingen gerangschikt de productengroepen tapijt van de merken Desso, Parade, Bonaparte en Ambiant, vinyl, laminaat en PVC. Daarnaast zijn er dus afdelingen met gordijnen, vitrage, maar ook met binnenzonwering van onder meer Luxaflex en eigen merken. Zonwering is weer helemaal hot. Een opvallend artikel zijn de Duette Shades. Dit zijn shades met een unieke honingraatstructuur, waardoor ze zacht, duurzaam en energiebesparend zijn. Duette Shades zijn beschikbaar in een breed assortiment prachtige stoffen, rijke structuren en kleuren. De slogan van All Interieur is al sinds jaar en dag: 'Wonen in de sfeer die bij u past'.
Meer weten? Kom gerust eens langs aan de Abtswoudseweg 4D, kijk op www.allinterieur.nl of bel naar 015-262 31 66. All Interieur Delft is bovendien te vinden op Facebook.

Accordeonblues van Delftse bodem

Jeroen Elfferich, Willem van Dullemen, Hans de Vries en Henk de Kat (foto: Margret Schubert) Foto: Margret Schubert

Bij Café de Wijnhaven is volgend weekend swingende moerasblues van eigen bodem te horen. De in Delft opgerichte band Les Chats Cadiens speelt hier dan eigen composities in zydeco-stijl, de dansbare zwarte cajunmuziek uit de moerasgebieden van Louisiana. De groep is geïnspireerd door Clifton Chenier, de legendarische 'BB King op accordeon'. Daaraan voegen ze een snuif Texmex Afrikaanse jive uit de jaren '70 toe. Met dat verrassend melodische repertoire belooft het zondag 20 augustus vanaf 15.30 uur een muzikaal feestje te worden. Te horen zijn bandleider en leadzanger Henk de Kat die op accordeon ook de baspartijen voor zijn rekening neemt, de Delftse muziekschool-leraar Jeroen Elfferich op drums, mondharmonica-virtuoos en percussionist Hans de Vries en bluesbaas Willem van Dullemen op slide/gitaar.

De Verbeelding: voor een heerlijk avondje uit

Bij de Verbeelding kunt u heerlijk dineren op de terrasboot. Foto: Dennis van den Berg

Voor een heerlijk avondje uit is en blijft Eetcafé de Verbeelding aan de Verwersdijk 128 een echte aanrader. De Verbeelding heeft heerlijke vis- en vleesgerechten op het menu staan en er kan ook vegetarisch gedineerd worden.

De menukaart kent zijn vaste toppers maar wisselt per seizoen diverse gerechten om u te blijven verrassen. De Verbeelding bevindt zich aan één van de mooiste grachten van Delft, dus een plekje op de terrasboot met uitzicht op de gracht is zeker aan te bevelen in deze heerlijke nazomerdagen. Het is er altijd druk, gezellig en vooral heel sfeervol. De gasten worden vriendelijk en vlot bediend door een enthousiast team van jonge hardwerkende studenten.
Bij De Verbeelding is er een wisselend driegangen menu voor 26 euro 50. Alle hoofdgerechten en dagschotels, die ook los te bestellen zijn, worden geserveerd met verse groenten, frisse salade en steakfriet. Bij lekker eten hoort natuurlijk een goede wijn. Ook daarvan bent u bij De Verbeelding verzekerd. Wat te denken van een fles Cabernet Sauvignon huiswijn of een krachtige Merlot? Wilt u hier een karaf kraanwater bij, dan is dat vanzelfsprekend.
De Verbeelding is zeven dagen per week geopend vanaf 17.00 uur. Komt u met de auto, dan kunt gemakkelijk parkeren op de nabijgelegen Paardenmarkt. Meer weten of reserveren? Bel naar 015 - 2121328. Reserveren kan tevens via de website www.eetcafedeverbeelding.nl.

Foto's Crazy Piano's op www.delftopzondag.nl

Meer foto's zien? Check www.delftopzondag.nl.

Crazy Piano's streek vorige week vrijdag neer in Delft voor het event Crazy Piano's meets Delft. Veel bezoekers genoten in vele opzichten van dit stijf uitverkochte evenement.

Zo waren er de lekkernijen van de barbecuegoeroes van Smokey Goodness, maar ook aan de muziek lag het niet. Want de pianovirtuozen van Crazy Piano's lieten zien en horen dat ze hun vak verstaan. Het resultaat: een geslaagd feestje op het gezelligste terras van Delft. Delft op Zondag deelde mee in de feestvreugde en was erbij. Een uitgebreide fotoreportage van onze huisfotograaf is sinds vrijdag te zien op de website www.delftopzondag.nl, waar dagelijks nieuwe nieuwtjes en foto's uit Delft en de regio te zien zijn.

Live op het Doelenplein: Acoustic Maniacs

De Acoustic Maniacs.

De Haagse band Acoustic Maniacs is zo'n 11 jaar geleden opgericht. Dit begon toen met twee muzikanten. Soms groeit het uit tot een vijfmans-formatie, wat zorgt dat de band over een breed geluid beschikt. Door de nodige ervaring is het een goed geoliede machine geworden.

De stijl van de band is te omschrijven als semi akoestische folk-rock muziek. Kenmerkend voor de band is de meerstemmige zang gecombineerd met mooie gitaar -en mandoline klanken. De aantrekkingskracht van de band zit 'm vooral in de afwisseling van modern materiaal en oude klassiekers, die op de juiste wijze worden gebracht. Van 100 procent akoestisch tot half elektrisch, van mooie luisterliedjes tot uptempo meezingers. Van The Eagles, Pink Floyd en Johnny Cash tot Avicii en Armin van Buuren.
Zondag 13 augustus komt de formatie naar het Doelenplein in Delft in een driemansbezetting. De keuze voor deze samenstelling benadrukt de intimiteit van het mediterrane plein onder de platanen in de noordhoek van het centrum. De restaurants LEF en GRK&ZO staan klaar om iedereen die komt genieten te voorzien van zomerdrankjes en -hapjes en nog veel meer. Het optreden van Acoustic Maniacs vindt plaats van 15.00 tot 17.15 uur.

Drie organisten, twee orgelconcerten

Jan J. van den Berg achter zijn zelfgebouwde orgel.

De zomervakantie loopt ten einde en ook het einde van de orgelconcerten in de Remonstrantse Kerk aan de Oude Delft 102 is in aantocht. Traditiegetrouw wordt deze afgesloten door de organisten Jan J. van den Berg en zijn kameraad Gerard Bal, de organist van de oude kerk in Naaldwijk. Zaterdag 19 augustus trakteren ze het publiek vanaf 20.15 uur op vierhandig spel. Publiek hoeft niet bang te zijn dat de twee niet op elkaar zijn ingespeeld. "We geven nu al vijftig jaar zo'n concert met vierhandig spel", vertelt Van den Berg. Desondanks blijven ze vernieuwen. "Gerard heeft laatst een nieuw concerto ontdekt van de Duitse componist Baumer. Dat gaan we samen spelen, maar we zullen ook solo spelen." Voor wie de krant tijdig ontvangt: zaterdag 12 augustus geeft Wybe Kooymans een orgelconcert in de remonstrantse kerk. Entree bedraagt 6 euro.

Oude tractoren uit Twente in Delft

Vijf van de acht chauffeurs uit Twente.

Nadat een Twentse vriendenclub met hun oude tractoren al eens naar Groningen waren gereden, is het nu tijd voor een grotere uitdaging: een rit vanuit Twente naar Delft - en weer terug.

Het idee komt van de in Twente geboren Stanislas-docent Frans Geerlink, die inmiddels al lange tijd in Delft woont. "Ik heb mijn zwager Gerard Tasche uitgedaagd om met zijn trekker-clubje te komen", vertelt Geerlink. Die uitdaging sloeg Tasche, die in zijn werkzame leven een groot landbouwmechanisatiebedrijf heeft opgebouwd, niet af. Dus vertrekt hij aanstaande donderdag op de trekker naar Delft. En hij neemt zijn kameraden mee. "Acht oude tractoren zullen dwars door Nederland naar Delft rijden. Dat is een rit van in totaal 260 kilometer", weet Frans Geerlink. Onderweg wordt gestopt in Woudenberg. "Hopelijk is de rit zonder problemen. En anders zijn onder hen gelukkig deskundige mecaniciens."

Tekst en uitleg
Op zaterdag 19 augustus, van 11.00 uur tot 17.00 uur, zijn deze oude trekkers te bewonderen op het St. Agathaplein. Natuurlijk zijn de bestuurders aanwezig om tekst en uitleg te geven. Voor de kenners: de oudste trekker is een Lanz Bulldog, verder zijn er enkele Fordsons, een Ford en een paar Massey Fergusons.
Speciaal voor deze gelegenheid worden enkele Twentse krentenwegges meegenomen. Deze zijn op deze zaterdag verkrijgbaar bij café Barbaar, ook op het St. Agathaplein. De tractoren 'overnachten' op een boerderij, nabij Delft. Zondag 20 augustus vertrekken ze weer, terug naar Twente. Opnieuw een rit van twee dagen.

Bierfestival op de Brabantse Turfmarkt

Omdat het Delftse bierfestival, wat door Bierlokaal Locus Publicus wordt georganiseerd, dit jaar alweer tien jaar bestaat, wordt tijdens de komende editie op zondag 27 augustus iets extra's gedaan.

Het event gaat dit keer gepaard met de verkiezing van het lekkerste bier van Zuid-Holland.
Alle bierbrouwerijen van Zuid–Holland hebben daarom een uitnodiging gekregen om twee van hun lekkerste bieren in te zenden. Diverse brouwerijen hebben hier gehoor aan gegeven en dit gedaan.
Een deskundige jury, bestaande uit bierkeurmeesters onder leiding van Eugene Straver, hebben deze bieren vorig weekend geproefd en hier een winnaar uit gekozen. Dat was een moeilijk besluit volgens Straver, maar de jury was het unaniem eens. De winnaar wordt tijdens het 10e Delftse bierfestival, wat gehouden wordt op zondag 27 augustus, om 13.00 uur bekend gemaakt.

Bierfestival
Het tiende Delftse Bierfestival wordt gehouden op de altijd gezellige Brabantse Turfmarkt. Het begint om 11.00 uur en wordt om 19.00 uur afgesloten met de Delftse band. Er zijn 25 bierbrouwerijen uit Nederland en België aanwezig en natuurlijk wordt er ook aan de inwendige mens gedacht.
Kijk op de Facebook-pagina van het Delftse Bierfestival voor een overzicht van de brouwerijen die zondag 27 augustus in de Prinsenstad van de partij zijn.

Orgelconcert met Adriaan Hoek

Adriaan Hoek: donderdag te horen in de Oude Kerk.

Het orgelfenomeen Adriaan Hoek zit donderdag 17 augustus aan de klavieren van het witte orgel in de Oude Kerk op het Heilige Geestkerkhof.

Adriaan Hoek studeerde aan het Rotterdams conservatorium bij Ben van Oosten, Hayo Boerema, Bas de Vroome en Aard Bergwerff. Hij won vier eerste prijzen, waaronder de Internationale Schnitger Organ Competition te Almaar in 2015. Hij won tevens de publieksprijs en kreeg de aantekening 'cum laude'. De werken die hij in Delft zal gaan spreken zijn van Marcel Dupré, Mendelssohn, Cesar Franck en Max Reger.
De aanvang is om 20.00 uur en de entree bedraagt 8 euro. Meer weten? Kijk dan op de website www.kerkconcertendelft.nl

Zuidervaart Auto's heeft weer veel jong gebruikte auto's in het aanbod

De nieuwe collectie jong gebruikt bij Zuidervaart Autos.

DELFT – De nieuwe collectie jong gebruikt is binnen bij Zuidervaart Auto's. Allemaal prima occasions, waaronder de Seat Leon, Toyota Yaris, Ford Fiesta met bouwjaren vanaf 2015. Zoals u gewend bent bij Zuidervaart Auto's met lage kilometerstanden.

Dit zijn allemaal vijfdeurs auto's, voorzien van een airco. Alle auto's verkeren in nieuwstaat en worden afgeleverd met een gratis beurt. "Voor de rest hebben we in voorraad, de wat goedkopere auto's voor mensen met een wat smallere beurs", zegt eigenaar Rob Zuidervaart. "Dit zijn bijvoorbeeld de Peugeot 107, de Volvo S60 en de Peugeot 207 Cabrio. Verder kunnen we mensen nog blij maken met de Ssang Yong Actyon en de Hyundai Atos."
De eigenaar van Zuidervaart Auto's merkt dat er steeds meer vraag is naar goedkopere auto's. Uiteraard wordt het aanbod van dit bedrijf daar op afgestemd. Allemaal jong gebruikte auto's, via inruil verkregen of direct bij de merkdealers vandaan. "Buiten hebben we altijd zo'n vijftien auto's staan", zegt hij. "Tegenwoordig veel automaten, maar wat voor transmissie ook, altijd met lage kilometerstanden. Ook best een aantal bedrijfswagens. Voor ieder wat wils. Ook kunnen klanten ons heel gericht een zoekopdracht geven."
Rob Zuidervaart is zelf al 68 jaar, maar werkt volop door in zijn eigen bedrijf. Met één monteur in de werkplaats en zijn dochter Cynthia voor alle verdere werkzaamheden. Zuidervaart Auto's, voor de verkoop van goede tweedehandsers, APK, onderhoud en (schade)reparaties. "De tram stopt voor de deur, maar oudere klanten zullen we altijd thuis brengen en als het nodig is weer ophalen", aldus Zuidervaart.
Het bedrijf heeft een historie die terug gaat tot in 1970. In dat jaar opende Rob Zuidervaart de deuren van zijn eigen bedrijf aan het Oosteinde. Een autoschadeherstelbedrijf, een activiteit die nog steeds tot de kernwerkzaamheden behoort. De zaken gingen hem en zijn mensen voor de wind. Met hard werken, zelf de tijd indelen en goed ondernemerschap groeide het bedrijf. Na een aantal verhuizingen, betrok Zuidervaart Auto's in 1984 een pand aan de Sadatweg. Na nog weer een aantal bedrijfsuitbreidingen, is uiteindelijk het huidige pand betrokken, overigens nog steeds aan de Sadatweg in Tanthof-West.

Zuidervaart Auto's
Sadatweg 6
2622 AP Delft
(015) 261 71 20
www.auto-zuidervaart.nl

Jonge occasions in overvloed bij Autobedrijf Nootenboom

Verkoper Menno Roeling bij een Top Occasion. (foto´s: ML)

NOOTDORP – Het aanbod occasions van Autobedrijf Nootenboom bestaat uit alle merken. Het bedrijf aan de Oudeweg 29 in Nootdorp staat al jaren bekend om de Kia's en Fords, maar op het gebied van occasions kun je er voor alle denkbare merken terecht: van KIA en Ford tot aan Renault. "We zijn ons steeds meer aan het verbreden en leggen ons ook toe op kwaliteitsauto's vanaf 1.950 euro inclusief garantie", zegt verkoper Menno Roeling. "Onze stelregel is, dat de kwaliteit altijd hoog moet zijn, ongeacht de prijs."
Tevens wordt onze voorraad steeds vaker aangevuld met zeer jong gebruikte occasions. Dit is een prima manier om het gat op te vullen tussen gebruikt en nieuw. Dat betekent dus ook dat wij auto's van net een jaar oud in ons aanbod hebben, van alle merken wel te verstaan."
Autobedrijf Nootenboom heeft altijd gemiddeld vijftig occasions in de showroom staan. Alle occasions worden volledig rijklaar afgeleverd. "Door ons enthousiaste team worden de auto's tip top in orde gemaakt en netjes aflevering klaar gemaakt", aldus Roeling.
Iedere verkochte occasion wordt geleverd met minimaal zes maanden BOVAG garantie, want zoals gezegd heeft dit bedrijf uitsluitend kwaliteitsauto's. Bij jonge occasions kan deze garantie zelfs oplopen tot zeven jaar garantie. "Tevens leveren wij alle verkochte occasions met twaalf maanden Europese Mobiliteitsgarantie", zegt Roeling. "Daarbij ben je altijd verzekerd van hulp bij pech onderweg en dat in heel Europa."
Deze Europese Mobiliteitsgarantie wordt, indien de auto wordt onderhouden door Autobedrijf Nootenboom, gratis jaarlijks verlengd. In de werkplaats, welke onder de vlag van Vakgarage opereert, heeft de klant de zekerheid dat alle kennis en kunde in huis is om alle merken goed te onderhouden. "Dat sluit nog eens goed aan op de occasionverkoop van alle merken."
Telefoon: (015) 310 99 55. Internet: www.nootenboom-nootdorp.nl.

Auto Ruiter: voor nieuwe en gebruikte Honda's en andere merken

Het pand van Auto Ruiter, duidelijk herkenbaar aan het Oosteinde in Wateringen.

WATERINGEN – Bij Auto Ruiter aan het Oosteinde 21 in Wateringen kunt u terecht voor alle Honda-modellen. De nieuwste uitvoeringen en types staan in de showroom. De modellen Jazz, Civic, HR-V en CR-V kunnen van dichtbij worden bekeken. Het verkoopteam kan u alles vertellen over de ins en outs. Niet alleen kunt u bij Auto Ruiter terecht voor de aankoop van een nieuwe Honda, en het onderhoud hiervan. Ook kunt u bij Auto Ruiter aankloppen voor de reparatie en de vervanging van autoruiten, schadereparaties, het onderhoud aan en de reparatie van de airco in uw auto, de wissel van zomer- naar winterbanden en andersom, en de opslag hiervan. "Het is natuurlijk mogelijk dat u wacht tot uw auto klaar is bij een wat kleinere reparatie", zegt eigenaar Wim van der Meer. "We hebben hier speciale tijdstippen voor gereserveerd, namelijk 's ochtends om kwart over acht en kwart over tien en 's middags om één uur. Onder het genot van een kopje koffie maakt u gratis gebruik van ons wifi-netwerk, zodat u gewoon door kunt werken." Ook is er een groot aanbod occasions en volgens eigenaar Wim van der Meer is dat in de afgelopen tijd alleen maar toegenomen. "Stuk voor stuk streng geselecteerde auto´s", zegt hij. "De beste keuze voor een occasion van Honda en ook van andere merken maak je dus hier. Het aantal inruilers dat steeds groter wordt, dat is waarom het aanbod occasions ook groter wordt. Nieuw verkochte auto´s leveren vaak inruilers op."
De occasions van deze Honda-dealer, het merk dat uiteraard vooral in het aanbod is vertegenwoordigd, variëren in prijs van een paar duizend euro tot zo'n 30.000 euro. "Op uw nieuwe Honda krijgt u trouwens gratis één jaar Honda Assistance na een kleine of grote beurt", aldus Van der Meer. "Relatief nieuw is onze review-service", gaat Van der Meer verder. "Is er een reparatie uitgevoerd? Heeft er onderhoud plaatsgevonden in de werkplaats? Laat via de ANWB even een beoordeling achter. Deze review wordt doorgelinkt naar de website van Auto Ruiter."
Telefoon: (0174) 29 71 61. Internet: www.auto-ruiter.nl.

Karpers en volkstuinbezitters genieten nog steeds van het oude buitenbad

Cor Gordijn kijkt vanaf een bankje uit over het oude zwembad, waar geen kinderen maar karpers zwemmen. Links het verenigingsgebouw, waar ooit een duikplank stond. (foto: Jesper Neeleman)

DELFT - Delft heeft nog steeds een buitenzwembad. Alleen zwemmen hier tegenwoordig karpers en een schildpad. We halen er herinneringen op met Cor Gordijn.

Door: Jesper Neeleman

Gordijn weet nog goed dat hij voorzitter was van de volkstuinvereniging aan de Kogelgieterij. Ze moesten wijken voor woningbouw. De gemeente dacht mee over een nieuwe plek . Gordijn liet zich begin jaren '90 niet afschepen met een stukje grond onder een flatgebouw. Het geduld werd beloond. Toenmalig wethouder Boelens had plots een beter idee: het bleek het oude buitenbad van Zwembad Kerkpolder en de ligweide eromheen te zijn. Duizenden Delftenaren hadden hier jarenlang verkoeling en vertier gezocht. Maar: te duur. Dus: weg ermee. Gordijn ging er kijken. "Het was wel even schrikken", weet Gordijn nog. "Er stond hier een heel bos." Er was werk aan de winkel. Maar de volkstuinvereniging ging akkoord. De gemeente bood aan het oude zwembad te slopen en de grond gelijk te maken. Cor Gordijn stak daar een stokje voor. "Ik zag dat er wel iets van te maken viel. Bovendien zou dit de gemeente geld besparen." Die ging er dus mee akkoord. "Die avond ben ik meteen schetsen gaan maken." Het bad had een soort L-vorm. Er kwam een muur tussen het diepere korte deel en het langere ondiepe deel. In dat diepe deel werden twee kelderruimtes gebouwd met een soort deksel erop. Daar bovenop kwam het nieuwe verenigingsgebouw. Het ondiepere deel werd getransformeerd in een grote vijver. Talloze leidingen werd uitgegraven en afgevoerd. Het kostte twee jaar om het hele complex te veranderen van een zwembad met ligweide in een volkstuincomplex met vijver. Gordijn wil het geen complex noemen. "Een rot naam. Wat we hier hebben, is meer een park." Tevreden kijkt hij uit over het water. Karpers en de schildpad merken onze aanwezigheid en laten zich veelvuldig zien, hopend op een handje voer. Twee reigers vechten om het beste plekje aan de rand. "Kijk. Dit is puur natuur. Je zit hier gewoon prachtig. En dan schijnt het zonnetje nog niet eens."
Bezoekers van de volkstuin zijn vaak verbaasd dat het oude buitenbad er nog gewoon is, vertelt de 81-jarige Delftenaar die al vanaf z'n 28ste een volkstuin heeft. "Het is voor ons als vereniging ook uniek natuurlijk, zo'n grote vijver. Het levert de vereniging echter niets op. Op deze plek hadden ook drie of vier volkstuinen kunnen komen." Die kwamen er niet. "Dat is me niet altijd door iedereen in dank aanvaard. Maar een stukje Delftse nostalgie is bewaard gebleven en het is een prachtige plek geworden. Oude van dagen die het weten, strijken wel eens neer op dit bankje en kunnen hier dan uren zitten."

Delftse zomer in een mindmap

Foto: Hans buskes

DELFT - Het is weer voorbij, die mooie zomer, die begon zo wat in mei. Maar wat deze zomer in Delft gebeurde, is nog lang niet voorbij. Mindmapgoeroe Hans Buskes blikt terug op de zomerse plussen en minnen in Delft.

Wie een blik werpt op de duimen omhoog en omlaag in de mindmap, concludeert waarschijnlijk dat het in Delft in economisch opzicht hoog zomer is, maar dat het beheer van de stad uhh… in een depressie verkeert. "Dat is het mooie van mindmappen", zegt Buskes. "Door onderwerpen te mindmappen ontstaat nieuw inzicht."

-Goed, eerst de Delftse economie dan. Welke inzichten wil je daarover delen?
"Dat de kenniseconomie vruchten afwerpt. Van het aantrekken van talent, tot en met het verzilveren van dat talent. Delft is uitgeroepen tot beste studentenkamerstad. En die potentiële talenten die we huisvesten, maken het ook waar. Vorig jaar won de Delftse startup Physee voor hun ramen die zonne-energie opwekken de Green Challenge Award – zeg maar het WK voor startups die duurzaam ondernemen. Dit jaar zit het Delftse Inkless met hun inktloze printers in de poulefase. Ook vestigen steeds meer techbedrijven zich in Delft, zoals Microsoft, TMC, Risk Mosaic, SiTime, Fleet en heel recent Sioux. En al die mensen die hier kennis komen delen, moeten ook drinken, leven en eten. Ondernemers uit deze bedrijfstakken komen ook naar Delft, zoals hamburgerkoning Diego Buik. Prima. Maar jubelen als Delft de zevende congresstad van Nederland is, verraadt wel enigszins gebrek aan ambitie: je moet juist balen dat er zes congressteden vóór je zijn. Maak serieus werk om nummer één te worden!"

-Valt die ambitie niet in het water?
"Nou, daar zeg je me wat! Eén ding: laat congresbezoekers niet fietsen in fietsstad Delft! Er is ruimte voor ruim 8000 fietsen rond het station. Te weinig, en fietsers stallen hun fiets in de bovengrondse fietsenstalling alleen maar zuchtend, kreunend en onder zwaar protest – als ze hun fiets uit frustratie niet in de nieuwe gracht langs het station dumpen, want die krijgt stilaan de status van fietsenkerkhof. Over grachten gesproken: die mogen wel schoner, veel schoner. Toeristen en congresbezoekers moeten het thuisfront natuurlijk geen foto's van grachten vol troep laten zien. En minstens zo belangrijk: regenwater moet de mogelijkheid krijgen om weg te zakken na een regenbui. Dat gebeurt niet in onze zwaar betegelde binnenstad. Pootje baden op de Markt klinkt misschien gezellig, maar toeristen en congresbezoekers doen dat vast liever aan zee."

-Jij hebt jouw tuin vast ook betegeld?
"Daar snijd je een goed punt aan: wonen. Er komen allemaal nieuwe mensen in Delft werken. Die moeten hier ook wonen. En uit recent onderzoek blijkt als het gaat om goed wonen, staat Delft op een bescheiden honderdveertiende plek. Mensen wonen nog liever in Leidschendam-Voorburg (16), Midden-Delfland (23), Rijswijk (35) of Pijnacker-Nootdorp (89). Qua voorzieningen zit het wel goed in Delft (nummer 9). Maar wat betreft rust, ruimte, leefbaarheid en arbeidsmarkt een stuk minder. Daar moet niet ook nog eens een tegeltax bijkomen. Trouwens, als antwoord op je vraag: ik zou nul tegeltax betalen, want mijn tuin is niet betegeld."

Studenten testen hightech fiets op snelweg


DELFT - Het Human Power Team, een studentenproject van de TU Delft en Vrije Universiteit Amsterdam, test deze zondag hun nieuwste aerodynamische ligfiets: de VeloX 7. Fietsers Iris Slappendel en Aniek Rooderkerken gaan in Brabant de A270 op om de door de studenten ontworpen en gebouwde fiets op de proef te stellen. De snelweg tussen Helmond en Nuenen wordt van 08.00 uur tot 12.00 uur voor de race afgezet. Met de test zal voor het eerst een snelheid van boven de 60 kilometer per uur worden gehaald. Later dit jaar hopen ze het wereldsnelheidsrecord voor vrouwen te verbreken.

De bal gaat weer rollen tijdens de RODI Media/DSW Zorgverzekeraar Stad Delft Bokaal

Afgelopen seizoen was Vitesse Delft in de finale van het toernooi om de RODI Media/DSW Zorgverzekeraar Stad Delft Bokaal te sterk voor Full Speed. Is er een ploeg die de mannen van Peter Klomp van de vierde zege op rij kan afhouden? (foto: Koos Bommelé)

DELFT – Voor menig voetballiefhebber heeft de voetballoze periode lang genoeg geduurd. Zij kunnen deze week hun hart ophalen tijdens het toernooi om de RODI Media/DSW Zorgverzekeraar Stad Delft Bokaal.

Natuurlijk was het mooi dat de Oranjedames de afgelopen weken prachtige successen boekten, maar er is toch niets mooier dan zelf langs de lijn te staan en het gras te kunnen ruiken?
Peter Klomp, trainer van Vitesse Delft, weet wat het is om het toernooi te winnen. Zijn ploeg schreef de afgelopen drie jaar het toernooi op zijn naam. "Ons geheim is dat de spelers gretig zijn om te presteren. Als je je voor een toernooi opgeeft, moet je er alles aan doen om te winnen. Dat is ons de afgelopen jaren goed gelukt."

Wat Klomp betreft, kan het seizoen niet snel genoeg starten. "We hebben afgelopen week drie keer getraind, trainen op zaterdag en maandag en dan spelen we dinsdag de eerste korte wedstrijdjes, waarin het ergens om gaat. Ik kijk ernaar uit. In de laatste speelronden van de competitie stond er niet zoveel meer op het spel. We hebben ons nog weten op te laden voor de halve finale en de finale van het Haaglanden Voetbaltoernooi op 10 juni, maar daarna is het twee maanden bijna niets geweest. Dan begint het wel weer te kriebelen."

Van extra prestige, omdat het bij de RODI Media/DSW Zorgverzekeraar Stad Delft Bokaal om het officieus Delfts kampioenschap gaat, wil Klomp niet weten. "Voor mijzelf geldt dat niet, maar er zitten veel Delftse jongens in de selectie. Je merkt dat het voor hen wel wat betekent, want de afgelopen drie jaar hebben ze met de borst vooruit door de stad kunnen lopen en dat is prettig. Dat wil je graag zo houden."
Wat dat aangaat heeft ook de selectie van Vitesse Delft er weer zin in. "Als dit je hobby is en je zit al twee maanden stil, dan kan het toch niet anders dan dat je staat te popelen? Ook is er een aantal nieuwe jongens dat wil bewijzen dat het in Vitesse Delft 1 hoort. Prachtig toch?"

Mark Jongste speelt zijn eerste Stad Delft Bokaal in het shirt van Full Speed. "Met Wippolder heb ik er ook wel een aantal opzitten, dus wat voetbal betreft zal het niet anders zijn. Ik heb het afgelopen seizoen door een blessure gemist, dus het zal je niet verbazen dat het kriebelt bij me. Mijn belangrijkste doel is om pijnvrij te blijven en daarna om fit te geraken voor de competitie. Of ik uiteindelijk in het eerste of tweede terecht kom, zien we dan wel weer."
Jongstes overstap kwam niet uit de lucht vallen. "Een aantal jongens bij Wippolder en ik waren toe aan een nieuwe uitdaging en die hopen we bij Full Speed te vinden. Dat de Stad Delft Bokaal officieus het Delfts kampioenschap is, zegt me niet zoveel. We gaan gewoon lekker voetballen en zien wel waar het schip strandt."

Ook de organisatie is helemaal klaar voor het toernooi. "Ik verwacht dat het druk wordt, zeker als het weer een beetje meezit", zegt Dick van der Boon, die namens DHL deel uitmaakt van het organiserend comité. "Het is toch ook een prachtig toernooi? De draaiboeken lagen al klaar, dus het was vooral een kwestie van sponsoren zoeken en het boekje in elkaar draaien. Dat hadden we redelijk snel voor elkaar. We gaan er samen met Concordia weer een mooi toernooi van maken."
Maar dat was nog niet alles. "We zijn de afgelopen maanden met een ploeg van een man of vijftien bezig geweest om de tribune op te knappen. Deze was afgekeurd, maar ziet er nu weer fantastisch uit. Het gaat weer goed met het cluppie, we zijn blij dat we weer zo'n investering kunnen doen. We kunnen het publiek weer op een keurige tribune ontvangen en ons bijveld heeft ook een grondige renovatie ondergaan. Wij zijn er klaar voor!"

Het programma

Dinsdag 15 augustus
Complex Concordia


Poule A:
19.00 uur: Concordia – Wippolder
19.45 uur: Delfia – Verliezer Concordia-Wippolder
20.30 uur: Winnaar Concordia – Wippolder – Delfia

Poule B:
19.00 uur: Ariston '80 – Delft
19.45 uur: Vitesse Delft – Verliezer Ariston'80 - Delft
20.30 uur: Winnaar Ariston '80 –Delft – Vitesse Delft

Woensdag 16 augustus
Complex DHL


Poule C
19.00 uur: DHL – SEP
19.00 uur: Full Speed – DVC
19.45 uur: SEP – Full Speed
19.45 uur: DVC – DHL
20.30 uur: Full Speed - DHL
20.30 uur: SEP – DVC

De finalepoules vinden op zaterdag 19 augustus vanaf 12.00 uur plaats op het terrein van DHL. De finale staat om 15.30 uur gepland.

Oud-handballer Joop Bommelé blikt terug

Joop Bommelé maakte nog mee dat handbal met elf tegen elf op een groot veld werd gespeeld. De plakboeken uit de goeie ouwe tijd kan hij helaas niet vinden. (foto: Jesper Neeleman)

DELFT - Delft op Zondag blikt wekelijks met oud-sporters terug op hun gloriejaren. Deze week met handballer Joop Bommelé, die in de jaren '60 en '70 met scherp schoot bij EDH.

Door: Jesper Neeleman

Als klein jochie zat Joop Bommelé 'gewoon' op voetbal. Totdat enkele jongeren van de FUT, een jongerenclub van de congregatie, hem overhaalden eens mee te gaan naar de handbal. Hij was 16 jaar toen hij mee ging naar 'Recht Op Het Doel Af': ROHDA. "Die club speelde op het middenterrein van AV '40. Handbal was toen nog elf tegen elf op een veld ter grootte van een voetbalveld", weet Joop Bommelé nog.
De 70-jarige Delftenaar herinnert zich dat ze in de jeugd een seizoen lang alles verloren. "Maar de laatste wedstrijd wonnen we." Dus was het na afloop groot feest. "Toen vroeg die scheidsrechter of we soms kampioen waren geworden." Al vrij vlot belandde Bommelé in de hoofdmacht, samen met de jongens van de FUT die hem ooit meenamen naar de handbalclub: Bert Kerkdijk, Ton van Dam en Jan Beukers. Ook toen ROHDA fuseerde met EDH, speelde Bommelé met deze groep mannen.
-Wat voor handballer was je?
"Ik verdeelde het spel. Ik was ook één van de topschutters van de club. Zo'n 72 doelpunten per seizoen, dat was niks. Ik was met m'n 1 meter 84 groot en sterk. Samen met Ben Hartog was ik de enige die een bal met één hand op kon pakken. Hij gooide trouwens een een bal door twee rijen veilingkisten heen. Zo hard gooide hij."
-Hoe goed waren jullie?
"We begonnen in de onderafdeling. Daar werden we regelmatig kampioen. Wat wel mooi was, was dat we dan na een kampioenschap en promotie het jaar erop weer tegen allemaal ploegen van het seizoen ervoor speelden. Dan hadden ze de boel weer opnieuw ingedeeld. We hadden een goede groep en schopten het uiteindelijk tot het één na hoogste niveau van Nederland. We trainden wel twee, drie keer in de week. In de beginjaren speelden we tijdens het winterseizoen in veilinghallen in Poeldijk en Wateringen. Die hadden soms open gestaan terwijl het sneeuwde. Dan gebeurde het dat de kleedkamer vol sneeuw lag. En dat je in zo'n hal plots een ijsbal op je hersens kreeg. Later speelden we het winterseizoen in Sporthal De Buitenhof."
-Wat vind je ervan dat EDH niet meer bestaat?
"Schandalig. Elk dorpje heeft een eigen handbalclub. Poeldijk heeft Verburch, Kwintsheul heeft Quintus en Den Hoorn heeft DIOS. Een grote stad als Delft heeft geen handbalclub."
-Hoe kan dat?
"Misschien is Delft wel te groot. In die dorpjes hebben inwoners vaak een grote betrokkenheid bij de plaatselijke sportvereniging."
-Wat is je mooiste herinnering?
"Ik ben na de geboorte van m'n dochter eens een seizoen gestopt. Maar twee wedstrijden voor het einde stonden we op degraderen. Dus deed ik weer mee. De één na laatste wedstrijd wonnen we, de laatste wedstrijd stond het in blessuretijd 14-14. En ik maakte toen de winnende, waardoor we niet degradeerden."
-Wanneer stopte je?
"Toen ik 32 was. Wat me tegen ging staan, was dat ik vaak een hele zondag met EDH weg was. Dan verloren we, was de trainer boos. Kwam ik thuis, was m'n vrouw boos omdat zij de hele dag alleen met de kinderen had gezeten. Toen vroeg ik me af: waar ben ik eigenlijk mee bezig?"
Handbal is een harde sport, weet Bommelé. Daardoor kan hij vandaag de dag zijn middelvinger niet meer buigen. Maar het kan altijd erger. "Ik heb eens iemand van z'n milt afgeholpen. Hij had drie passen gemaakt, ik stapte uit, toen maakte hij nog een vierde en liep hij vol tegen me aan. Hij werd met een ambulance afgevoerd. Ik hoorde later dat ze z'n milt moesten verwijderen. En omdat hij die vierde stap had gemaakt, kregen wij de bal mee."

Vincent Leonard euforisch na ironman

Vincent Leonard: vlak en klaar voor de start. Elf uur en 25 minuten later zou hij hier in Maastricht weer finishen na een geslaagde ironman.

DELFT – Is het leuk om 3,8 kilometer te zwemmen, 180 kilometer te fietsen en dan nog eens 42,2 kilometer hard te lopen? Vincent Leonard vindt van wel. Zondag deed hij 11 uur en 25 minuten over deze 'ironman'.

En hij zou het zo weer doen. De 30-jarige in Pijnacker woonachtige Delftenaar voelt zich daags na deze prestatie nog altijd euforisch. "En ook de dag zelf heb ik heel positief beleefd", blikt hij terug. "Er was bijna geen moment dat ik het echt zwaar had. Met het zwemmen niet, later met fietsen ook niet. Vooraf had ik natuurlijk ook goed getraind." Alleen die laatste 15 kilometer hardlopen, dat was toch wel pittig. "Maar dan heb je er al zo lang op zitten. Dan lukt dat laatste stukje ook." Het loopgedeelte was in het drukke centrum van Maastricht. "Ik ben in allerlei talen aangemoedigd. En als je de finish overkomt, dan vergeet je dat je moe bent. Onderweg heb ik al die tijd geprobeerd niet te denken aan wat ik nog allemaal moest doen. Ik zat in het moment. Dan is het veel makkelijker. Bovendien heb ik er vooral van genoten. Al die mensen langs het parcours, waaronder vrienden en m'n vriendin. Het was geweldig."
Zijn vriendin verdient een eervolle vermelding, benadrukt Vincent Leonard. Zeker driekwart jaar was hij namelijk druk met trainen en voorbereiden. In de piekweken trainde hij zeven dagen per week, bij elkaar zeker 24 uur per week. "Eigenlijk doe je zo'n ironman samen", zegt hij. "Ze zorgde al die tijd goed voor me, zorgde altijd dat er goed eten was. En ze bleef me steunen, ook al was ik niet altijd te genieten."
Maar de missie is geslaagd. Zeven jaar terug kwam hij op het idee. "Toen ging ik zwemmen in het Hofbad. Ik zag iemand zwemmen, die ging maar door. Ik zag dat hij een Ironman-tatoeage had. Daar keek ik wel tegenop. Dat moet ik ook een keer doen, dacht ik." Leonard wilde dit pas doen als hij eind 30, begin 40 was, zoals de meesten die een ironman doen. "Maar de ironman van Maasstricht viel precies op m'n dertigste verjaardag." Zou hij het nog eens doen? Zeker. "Maar pas over vijf of tien jaar. Het vergt enorm veel tijd en trainingsuren. Je moet je leven anders indelen. Zo ben ik een dag minder gaan werken. In het weekend kun je niet meer een biertje gaan drinken. Maar het is het waard geweest. Ik kan het iedereen aanraden. Als je echt iets wilt in het leven, je bent overtuigd van jezelf en je maakt een plan, dan kan het. Dat blijkt wel uit deze ironman. Maar het geldt net zo goed voor je werk en voor heel het leven."
We hoeven niet bang te zijn dat Vincent Leonard voortaan zijn vrije tijd op de bank doorbrengt. "De volgende missie is tijden verbeteren, zoals op de Marathon en de Triatlon." Maar eerst nog even nagenieten.

Shera Desaunois verruilt Excelsior voor Achilles

Shera Desaunois verwacht Excelsior te gaan missen. 'Het is en blijft toch mijn club'.

DELFT – Shera Desaunois, de aanvoerster van Excelsior, stapt over naar HKV Achilles. Shera was de afgelopen seizoenen vaste waarde in Excelsior, de club waar ze de volledige jeugdopleiding heeft doorlopen. Ze zal gemist worden bij de club. "Maar ik merk aan mezelf dat ik toe ben aan iets anders", legt ze uit. "Dat ligt niet aan de mensen bij Excelsior, maar aan mezelf." Ze kijkt dan ook positief terug op haar tijd bij de Delftse korfbalvereniging. "Ik heb het altijd leuk gehad met iedereen bij Excelsior."