Delft op zondag

8 oktober 2017

Delft op zondag 8 oktober 2017


Einde van fietsenchaos is nabij

Wat als je geen plekje voor je fiets ziet? Juist, dan zet je 'm naast die honderden andere fietsen waarvan de eigenaren geen plekje vonden. B en W wil dat hier een einde aan komt. (foto: Koos Bommelé) Foto: Koos Bommelé

DELFT - De Delftse binnenstad kampt met een tekort aan plekken om je fiets neer te zetten. Dus staan die fietsen nu op alle mogelijke - en onmogelijke - plekken. Het College van B en W maakte afgelopen week bekend hoe ze dit wil verhelpen.

Door: Jesper Neeleman

Het is een heel pakket aan maatregelen. Die komen er in het kort op neer dat B en W gaat proberen te voorkomen dat fietsen verkeerd worden gestald, dat meer stallingsplekken worden gerealiseerd en dat er vervolgens meer wordt gehandhaafd.
Dat is nodig, benadrukt verantwoordelijk wethouder Lennart Harpe. "We krijgen enorm veel klachten over dit onderwerp", legt hij uit. Dat is ook niet vreemd. Bij een bezoek aan het centrum is het probleem met het blote oog te zien. Het blijkt ook uit de cijfers. In de binnenstad is momenteel plek om 2800 fietsen te stallen. Op een gemiddelde zaterdag is behoefte aan 4800 stallingsplekken. Dus wat gebeurt er met die tweeduizend fietsen waar geen plek voor is? Juist, die staan op stoepen, vast getekend aan bruggen en blokkeren soms halve straten. Bekende hotspots zijn de Choorstraat, de Breestraat en de Markt. Vervelend voor winkeliers, hulpdiensten, gehandicapten en vele andere gebruikers van de binnenstad.
Delft komt nu voor het eerst met een uitgebreid plan om hier wat aan te doen. Hiervoor maakt het 1 miljoen euro vrij. Als de gemeenteraad instemt met de plannen, worden vanaf volgend jaar tussen de 985 en 1350 nieuwe stallingsplekken gerealiseerd. Waarom geen tweeduizend nieuwe plekken? Daarvoor is simpelweg geen ruimte beschikbaar. "We lossen dit probleem niet in één keer op", beseft Harpe. "Het is óók niet in één keer ontstaan."
Het college heeft dus meerdere maatregelen bedacht. Bijzonder is wel het voornemen om in de toekomst van ondernemers te eisen dat ze zelf stallingsplekken moeten realiseren als ze zich in de binnenstad vestigen. Dat is nu niet het geval. "Stel dat een supermarkt zich volgend jaar in de binnenstad vestigt, dan moet die bijvoorbeeld zorgen voor 2,9 stallingsplekken per honderd vierkante meter winkeloppervlakte", legt Harpe uit. Voor de verschillende soorten bedrijven gelden andere normen. Dit geldt niet voor de huidige winkeliers en ondernemers. Opvallend is ook dat B en W de fietsenstalling aan de Oude Langendijk weer een bewaakte stalling wil laten worden - en wil uitbreiden. De Biesieklette op het Vesteplein wordt uitgebreid en op het Bastiaansplein wordt hier, beter dan nu het geval is, ook naar verwezen.
Ook bijzonder: het plan voor pop-up-stallingen. Die zullen vooral verrijzen rond studentensociëteiten. Op bepaalde momenten komen hier veel bezoekers op de fiets naartoe. Parkeerplekken voor auto's kunnen dan tijdelijk worden toegewezen als plekken om de fiets te stallen. "Ik verwacht nog wel wat discussie over dit plan", geeft Harpe aan. "Maar de parkeerdruk voor fietsers is op sommige momenten hoger dan de parkeerdruk voor auto's. Dan vind ik het verdedigbaar als we zeggen: die parkeerplekken zijn tussen 17.00 uur en 22.00 uur voor fietsers."
Delft gaat verder 'gastvrij handhaven'. Dat betekent dat eigenaren van verkeerd gestalde fietsen eerst met een kaartje aan hun rijwiel worden verzocht hun fiets elders te stallen. Gebeurt dit niet, dan haalt de gemeente 'm weg. "Verder gaan we op drukke momenten fietscoaches inzetten, net zoals op het station. Zij verwijzen fietsers naar de juiste stallingsplekken."
Dinsdag 10 oktober worden de plannen van B en W op het stadhuis besproken door de commissie Ruimte en Verkeer. Zij zullen het pakket aan maatregelen bespreken en wellicht aanvullen. "We gaan dit ook nog met bewoners en ondernemers bespreken", zegt Harpe. Als het aan B en W ligt, worden de plannen al in 2018 uitgevoerd. Zullen dan alle fietsen 'op de juiste plek' staan? Harpe heeft niet die illusie. "Het is ook niet de doelstelling. Maar we willen een binnenstad waarin fietsen geen overlast vormen. De kans is groot dat in de toekomst alsnog fietsen op verkeerde plekken staan. Maar ik ben heel blij met de stap die we nu zetten."

Een kijk op RijswijkBuiten

DELFT - Delft op Zondag schreef onlangs over schaarste op de woningmarkt. Die is er. Maar: Gelukkig is er ook RijswijkBuiten. Op dit stuk voormalig tuinbouwgebied tussen Delft en Rijswijk, zijn inmiddels al duizend woningen gerealiseerd. Er volgen er nog 2500. In de speciale 16 pagina's tellende bijlage 'Kijk op RijswijkBuiten', verderop in deze krant, leest u alles over de ontwikkelingen in dit gebied. Wat staat hier allemaal te gebeuren en wat voor moois zit eraan te komen?

Blije gezichten en verscholen dieren bij opening van zoogdierenverblijf

Winanda de la Rambelje (links) en burgemeester Van Bijsterveldt in het nieuwe zoogdierenverblijf.

DELFT – Wildopvang Delft heeft twee nieuwe verblijven voor zoogdieren. Afgelopen woensdag, tijdens Dierendag, was de officiële opening. Delft op Zondag was erbij.

Door: Jesper Neeleman

Wie denkt dat geen hond hierin is geïnteresseerd, vergist zich. Al voor het officiële openingsmoment zit de Natuurschuur vlakbij de opvang volgepakt met dierenvrienden dit deze heugelijke gebeurtenis komen vieren. Burgemeester Marja van Bijsterveldt is hier vandaag voor het eerst. "Heel leuk om hier rond te kijken", spreekt ze de zaal toe. "Ik kan me voorstellen dat mensen het lekker vinden om hier in deze groene omgeving vrijwilligerswerk te doen. En dat de dieren, die allemaal iets hebben meegemaakt, het lekker vinden om hier vertroeteld te worden. Waar zij ook mee boffen: de deskundige manier waarop ze hier worden opgehangen."
Winanda de la Rambelje (68) begon op 30-jarige leeftijd met deze opvang. De liefde voor dieren is er niet minder om geworden. De opvang werd steeds groter. Vandaag wordt een nieuw deel geopend: twee ruimtes waar zoogdieren worden opgevangen. De burgemeester mag het lintje doorknippen. "Zoals Prins Claus ooit al zei: Lintjes knippen is mijn core-business."
Als het lintje geknipt is laat ze zich in het verblijf door Winanda de la Rambelje bijpraten over wat we hier zien. Of beter gezegd: wat we niet zien. Vrijwel alle hokken – en dat zijn er nogal wat – zijn bewoond, maar er is geen zoogdier te bekennen. Ze verstoppen zich onder oude kranten. "Het zijn wilde dieren, dus verstoppen ze zich als er mensen binnen komen. En wij zorgen ervoor dat dit kan." De asielhoudster wijst in de richting van enkele hokken met kranten. "Daar zitten twee hazen en een konijntje. En daar links zit een eekhoorntje, maar die laat zich eveneens niet zien." Ook een 'kortademige egel' houdt zich vandaag schuil. Gelukkig zijn er ook twee jonge egelweesjes. Ze begroeten de burgemeester. "Hij ruikt iets", legt de asielhoudster uit. "Heel bijzonder dat ze zich zo laten zien." De burgemeester zoekt contact. Ze wil haar hand in het hok stoppen. Maar niet voordat ze heeft gevraagd of ze bijten. "Soms wel", antwoordt De la Rambelje. Voordat de burgemeester vertrekt maakt ze nog een foto van haar twee nieuwe vrienden. Voor haar 20.512 volgers op Twitter.
Winanda de la Rambelje vertelt even later hoe blij ze is met het nieuwe verblijf, dat eerder dit jaar al in gebruik is genomen. "Hazen en konijnen zaten tot dat moment tussen de vogels. Dat ze nu een eigen verblijf hebben, geeft rust." Verder zijn vooral egels vaak de pineut, blijkt wel uit een bezoek aan de opvang. Dat komt, leren we, omdat egels stadsdieren zijn die nogal wat kilometers afleggen. Onderweg gaat dikwijls wat mis als ze auto's of honden op hun pad treffen. Bovendien worden ze soms ziek. Bij de Wildopvang Delft hebben de asielhoudster en de ongeveer 25 vaste en trouwe vrijwilligers er hun handen vol aan. Ze blijft zich voor de dieren inzetten. "Het is moeilijk om los te laten", legt ze uit. "En het is zó uniek om met wilde dieren te werken. En door mijn ervaring kan ik zo nu en dan ook nog eens wat voor ze betekenen."

Lenie van de Bosch, 61

- Wat bent u hier in de Choorstraat aan het doen?
"Ik had net een EHBO-cursus en ben nog even vlug wat boodschappen aan het doen. Ik heb een heel druk programma vandaag, want ik moet dit weekend werken en dan houd je voor andere dingen weinig tijd over. Misschien kan ik straks thuis nog wat rommelen aan het huishouden, hoort erbij hè. Alles went behalve een vent."

- Heeft u nog iets meegemaakt deze week?
"Ja zeker. Ik ben zwemonderwijzeres en de kinderen die ik les geef hebben van de week hun A-diploma gehaald. Dan is het zo grappig om te zien hoe kinderen verschillend met iets omgaan. De een vindt het bijvoorbeeld onwijs spannend om nu voor zijn B-diploma te oefenen, terwijl de ander mij wel even uitlegt hoe het allemaal moet. Ook geef ik zwemaerobics aan ouderen. De oudste is wel 88, maar doet altijd actief mee. Dat vind ik onwijs gaaf, maar ook grappig. Die oudjes zijn ontzettend bijdehand. Ze klagen over van alles tijdens de koffie want: dit en dat is niet goed. Wel altijd heel gezellig."

- Wat is voor u het nieuws van de week?
"Dat vandaag Eberhardt van der Laan is overleden, de burgemeester van Amsterdam. Een goudeerlijke vent en ook nog zo jong. Verder dat Minister Hennis van Defensie is afgetreden. Het is natuurlijk verschrikkelijk dat zo een ongeluk twee mensenlevens kost. Mijn zoon zit ook in het leger, en je moet er niet aan denken. Maar of ik het terecht vindt dat zij moest aftreden? Dat vind ik heel lastig te zeggen. Maar er is in elk geval altijd maar één de zondebok, dat is met alles zo. Maar waar twee kijven, daar hebben twee schuld."

Donderdag, 15.56 uur

DELFT – Een druk bereden fietsroute aan de Hooikade en het Zuideinde ging afgelopen maandag flink op schop. Komende maanden worden deze straten heringericht als fietsstraat, waar auto's te gast zijn. Ook een deel van de riolering wordt vervangen.
Voor fietsers was het afgelopen week weer even zoeken. Zij krioelden langs de zandvlaktes en bergen met steentjes. Want dat kunnen fietsers in Delft als de beste. Oefening baart kunst. Voor de man op de achtergrond is geen berg te hoog om zijn plastic, metaal en drinkverpakkingen in de juiste container te deponeren.

Laatste Eer neemt beheer begraafplaatsen over

DELFT - Met een symbolische overhandiging van een sleutel heeft wethouder Stephan Brandligt donderdag bekrachtigd dat De Laatste Eer vanaf 1 oktober het beheer en onderhoud van de gemeente heeft overgenomen op de begraafplaatsen Iepenhof, Jaffa en de rooms-katholieke begraafplaats Kanaalweg.

De sleutel werd in ontvangst genomen door Paul de Bree, voorzitter van de coöperatieve uitvaartvereniging De Laatste Eer en Frank Franse, directeur van De Laatste Eer B.V.
Behalve voor het beheer en onderhoud wordt De Laatste Eer ook verantwoordelijk voor de exploitatie van de begraafplaatsen. De gemeente Delft heeft enkele jaren geleden besloten om meer zaken op basis van regie uit te voeren. Daar valt ook het beheer en onderhoud van de begraafplaatsen onder. De Laatste Eer verzorgt al jarenlang de crematies en begrafenissen van veel Delftenaren. Dat is ook een van de redenen geweest van de gemeente Delft om de samenwerking aan te gaan. De Laatste Eer is daarnaast ook de eigenaar en beheerder van crematorium Iepenhof. "Het beheer van de begraafplaatsen ligt nadrukkelijk in het verlengde van deze dienstverlening" reageert Paul de Bree, voorzitter van De Laatste Eer. "Wij hebben een jarenlange historie met de stad en streven ernaar om van de begraafplaatsen in Delft nog mooiere gedenkplaatsen te maken."
Voor inwoners van Delft, eigenaren van graven of families die een graf willen aanschaffen, verandert er weinig. Alleen zal het contact vanaf nu verlopen via De Laatste Eer, zodat er binnen Delft nu één aanspreekpunt is als het gaat om begraven en cremeren. Uitvaartondernemers in Delft zijn al bekend met de diensten van De Laatste Eer.

Voorstelling 'Begrensd Getolereerd' op Internationale Coming Out Dag

De regenboogvlag is het internationale symbool van de LHBT gemeenschap. (Foto: Wikimedia Commons\Helgi Halldórsson Foto: PR

Op woensdag 11 oktober is het Internationale Coming Out Dag. Een dag die in het teken staat van de acceptatie van LHBT'ers (Homo, Lesbienne, Biseksueel of Transgender). Delft is een zogenaamde 'Regenbooggemeente' en daarom zijn er op Coming Out Day diverse activiteiten in de (binnen)stad.

Op Coming Out Dag lanceren de 'Regenbooggemeenten' Delft, Den Haag, Leidschendam-Voorburg, Westland en Zoetermeer, samen met COC-Haaglanden en DWH Delft een groots opgezette bewustwordingscampagne. Er zijn activiteiten en speciale bijeenkomsten die het 'uit de kast komen' van LHBT'ers onder de aandacht brengen, want nog steeds is het niet gemakkelijk voor mensen die 'afwijken' van de heteroseksuele norm om dit ook openlijk te tonen. De dag wordt om 10.00 uur geopend met het hijsen van de regenboogvlag bij het nieuwe stadskantoor op het Stationsplein.

Strijd
De Delftse binnenstad is op 11 oktober het decor voor de voorstelling 'Begrensd Getolereerd.' De voorstelling speelt zich op vier locaties in Delft af. Tijdens een tour door de stad, nemen de spelers van het stuk u mee in de strijd tegen 'het hokjes denken'. Deze voorstelling is gebaseerd op waargebeurde verhalen en geïnspireerd door de homo-emancipatie en de tweede feministische golf rond 1970. Onderwerpen die onder meer aan bod komen zijn 'homoseksualiteit & geloof', 'lesbisch, transgenders', 'geweld binnen de gay scene' en nog een aantal zaken meer. De vraag die de spelers het publiek stellen is: in welk hokje wordt ú geplaatst?

Première
De voorstelling 'Begrensd getolereerd' is gecreëerd door studenten van Theater Babel Rotterdam en Willem de Kooning Academie. Vormgeving & Regie: Denise Groot Kormelinck & Mike Schmitz.
Creative Design: Anke Winkelmolen. Deze Coming Out Day vindt de première plaats en er zullen in totaal acht voorstellingen gegeven worden tussen 11 en 14 oktober. De startlocatie is Markt 87, 2611 GS Delft. De voorstelling duurt ongeveer anderhalf uur. Tickets kosten 10 euro en zijn verkrijgbaar via www.ticketkantoor.nl/shop/cod2017. Toegang vanaf twaalf jaar. De voorstelling is niet toegankelijk per rolstoel of voor personen die slecht ter been zijn. Naast deze voorstelling zijn er nog meer activiteiten in Delft tussen 11 en 15 oktober. Het gehele programma is te vinden op dwhdelft.nl/coming-out-dag-2017/.

Kijken achter de gevels van Delft met Delfia Batavorum

Welke verhalen gaan er schuil achter de vaak mooie gevels van Delft? (Foto: EvE)

Op donderdag 30 november organiseert Delfia Batavorum de derde 'Pecha Kucha'-avond, dit keer geheel gewijd aan verhalen over 'Achter de Gevels van Delft'. Want achter de vaak prachtige gevels van Delft gaan soms bijzondere verhalen schuil...

Wat is Pecha Kucha? Het is een presentatiestijl waarbij je als spreker je verhaal doet met twintig Powerpoint sheets die ieder exact 20 seconden te zien zijn. Je hebt als spreker precies zes minuten en veertig seconden om je verhaal te vertellen. Geen oeverloze uitweidingen dus, maar snelle en visuele communicatie. Pecha Kucha staat dan ook garant voor een dynamische avond met gevarieerde en mooie verhalen.

Geheim liefje
Op 30 november gaan die mooie verhalen over Delft. De sprekers van deze avond gunnen u een kijkje achter de vaak prachtige gevels van de oude binnenstad (of daarbuiten). Want over de geschiedenis van menig huis in Delft en diens bewoners zijn leuke, onverwachte en ontroerende en soms ook treurige verhalen te vertellen. Zo wordt er gezegd, dat Prins Hendrik een liefje had op de Oude Delft 77, maar was dat ook zo? En wat schuilen er voor geheimen achter de gevels van Oude Delft 12? Tien sprekers vertellen deze avond elk één verhaal over een huis in Delft, waar zij of hij uitgebreid onderzoek naar heeft gedaan. Al nieuwsgierig? Op de website van Delfia Batavorum en www.achterdegevelsvandelft.nl is alvast een voorproefje te vinden van het werk van de commissie 'Achter de gevels van Delft'. Deze commissie doet onderzoek naar de historie van Delftse panden.

Hart voor Delft
Delfia Batavorum is de historische vereniging met hart voor Delft. De vereniging ondersteunt onderzoek naar het rijke verleden van de stad, zoals het huizenonderzoek waar deze Pecha Kucha avond over gaat. Ze organiseert excursies en is betrokken bij de Delftse geschiedschrijving, zoals de Delftse Canon; de vijftig Delftse historiemomenten die iedere Delftenaar zou moeten kennen. De vereniging brengt vier keer per jaar een nieuwsbrief uit doet nog tal van dingen meer. Nieuwsgierig? Kijk dan eens op www.delfia-batavorum.nl. Of achter de gevels natuurlijk...

Leon Twigt

Leon Twigt (43) verkoopt al 20 jaar bier. Ruim een jaar geleden wilde hij meer en besloot zijn eigen bier te gaan brouwen. Daarom in dit 'hemd' een lesje 'hogere' bierkunde.

Foto: Marc Schapers

1. Waarom wil je op deze plek worden gefotografeerd?
"We hebben ruim een jaar hard gewerkt, volop geëxperimenteerd met het recept. En het is uiteindelijk gelukt: we hebben sinds vorige week onze eigen bier, de Joffer Indian Pale Ale (IPA), op de tap. Daar ben ik toch trots op."

2. Het is toch veel makkelijker om bier bij een brouwerij te kopen?
"Om wat je doet leuk te houden, moet je steeds nieuwe dingen proberen. Ik in elk geval wel. Ik werk al meer dan 20 jaar in dit café, ben inmiddels tien jaar eigenaar en kook alweer drie jaar in ons restaurant ernaast. Ik vond het hoog tijd voor een nieuwe stap."

3. Wat was de directe aanleiding?
"In het restaurant koken en serveren we Amerikaanse - Cajun - gerechten. Steeds vaker vroegen klanten of we ook Amerikaans bier verkochten om daarbij te drinken. Ik heb me verdiept in de biercultuur van de VS. Daar zijn talloze kleine brouwerijen die IPA's brouwen. Het is zelfs zo, dat de kleintjes een bedreiging worden voor de grote brouwerijen. Ook in Europa, vooral Italië en Spanje ontstaan overal kleine brouwerijen. In Nederland is het aantal de afgelopen twee jaar zelfs verdrievoudigd."

4. Misschien eerst even uitleggen wat een IPA is?
"Engelsen wilden in hun kolonies, vooral India, hun eigen bier drinken. Dus werd het bier vanuit Engeland daarheen verscheept, vandaar de naam Indian Pale Ale. Als het bier daar arriveerde bleek het zuur. De oplossing was veel meer hop aan het bier toevoegen. Hop geeft niet alleen smaak, het is ook een conserveringsmiddel. Gevolg is wel dat het bier door al die hop bijzonder bitter smaakt. Niet iedereen houdt daarvan."

5. En jij dacht: dat kan anders?
"Kleine brouwers in de VS experimenteren met allerlei nieuwe veredelde soorten hop, soorten die veel fruitiger en bloemiger zijn dan de bekende. Dat resulteert in verschillende smaken, ook minder bittere. Met die kennis zijn we aan de slag gegaan."

6. Hoe pak je zoiets aan?
"Voor we het restaurant begonnen, was hier een winkel in olijfolie. In de kelder stonden enkele roestvrij stalen olijfolievaten. Die kunnen ook als vergistingsvat dienst doen. Zo zijn we begonnen. Het heeft even geduurd voordat we het recept precies hadden zoals we wilden. We zijn eruit gekomen. Probleem is wel, dat je steeds zes weken moet wachten om te proeven of een aanpassing een verslechtering of een verbetering is."

7. Is het moeilijk, bier brouwen?
"Het is meer dan een stoofpotje maken. Het is scheikunde. Processen waar je niet mee kunt rommelen. Het malen van het graan, de temperatuur, hop toevoegen, dat luistert allemaal zeer nauw. Je moet absoluut schoon werken anders heb je een probleem. Tegelijk is het een interessant proces en dat geeft een kick."

8. Zijn de klanten enthousiast?
"We zijn bewust kleinschalig begonnen. We brouwen nu circa 40 liter per week en dat zetten we op de tap. We zien wel waar we uitkomen. De reacties zijn hoopvol. We zijn erin geslaagd een toegankelijk bier te maken. zo blijkt uit de reacties."

9. Mag je eigenlijk zomaar bier maken?
"Iedereen mag thuis bier brouwen. Een café mag dat niet. We hebben de hele procedure doorlopen en zijn nu officieel een brouwerij."

10. Als ik Burgemeester was...
"Mevrouw Van Bijsterveldt lijkt me een prima burgemeester, maar als ik haar was zou ik meneer Chris Oomen bellen om het dossiertje Wallertuin nog een keertje door te nemen."

n Korfbalvereniging Fortuna/Delta Logistiek begint met korfbal voor mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking. Geïnteresseerden kunnen op zaterdag 7 en 14 oktober meedoen aan een open training, die duurt van 13.00 uur tot 14.30 uur. Locatie: Schoemakerstraat 340 in Delft. Mail voor vragen en aanmelden naar gkorfbal@fortuna-korfbal.nl. n In de Papaver aan de Korftlaan 6 in Delft geeft Jan Putters van Havenbedrijf Rotterdam op donderdag 12 oktober van 20.00 uur de lezing: Havennatuur groeit en bloeit. De toegang is gratis. n In het café van de VAK aan de Westvest 9 is Delft is elke woensdagavond het Taalcafé. Dit is een ontmoeting voor niet-Nederlandstaligen die een avond Nederlands met elkaar en Nederlanders willen spreken. Iedereen is welkom. n IVN Delft organiseert zondag 8 oktober van 14.00 uur tot 15.30 uur een paddenstoelenexcursie. Er wordt verzameld op de parkeerplaats achter Het Rieten Dak, aan de Middelweg 11 in Delft. Deelname is gratis. n Oratoriumkoor Cantando geeft zaterdag 4 november om 20.15 uur een uniek concert in de Ontmoetingskerk aan de Klapwijkseweg 91 in Pijnacker. Kaarten kosten 18 euro 50 en zijn verkrijgbaar via www.cantando-pijnacker.nl. n John Kleijweg en Roel Verkade organiseren weer een speculaaspoppenactie, waarvan de opbrengst is bestemd voor SV Den Hoorn. De speculaaspoppen wegen een halve kilo en kosten 5 euro. Geïnteresseerden kunnen mailen naar jjmkleijweg@planet.nl of bellen naar 06–53774348. n Bij de Delftse Molen de Roos aan de Phoenixstraat 112 is zaterdag 14 oktober om 10.00 uur een molen & appeltaartrondleiding. Kosten bedragen 7 euro 50, aanmelden is verplicht en kan via www.delftsemolen.nl. n De tributeband Boys Named Sue speelt muziek van Johnny Cash. Zaterdag 7 oktober doen ze dat vanaf 22.00 uur in Café de V aan de Voorstraat. De toegang is gratis. n In Studio 11 aan de Gasthuisplaats 1 in Delft organiseert de afdeling Delft en omstreken van het Humanistisch Verbond vanaf 11 oktober een cursus Once in a Lifetime. Deelname kosten 120 euro voor vier avonden. Zie voor meer info en aanmelden www.cursushumanisme.nu. n Joke Krul organiseert op zaterdag 21 en 28 oktober aan de Phoenixstraat 66 in Delft de workshop portret tekenen. Bel voor meer info en aanmelden naar 06-44092829 of kijk op http://jokekrul.blogspot.com. n In woonzorgcentrum Die Buytenweye aan de Chopinlaan 9 in Delft is dinsdag 10 oktober van 14.00 uur tot 16.00 uur een bijeenkomst van Longpunt Delft. De toegang is gratis. Mail voor meer info naar longpuntdelft@longfonds.nl of kijk op www.haaglanden.longfonds.nl. n In het Poptapark zijn van maandag 16 tot en met zaterdag 21 oktober de Delftse Maakweken: een creatieve vakantie voor buitenkunst met workshops voor onder meer dans, muziek, zang, creatief, circus en sport. Zie voor meer info en het programma www.maakweken.nl. n Het Maatjesproject van Humanitas en GGZ Delfland zoekt nieuwe vrijwilligers. Bel voor meer info en aanmelden naar 06-17218344, mail naar maatjes@humanitasdelft.nl of kijk op www.humanitasdelft.nl. n

Delft is weer een gezonde school rijker

Leerlingen van de Laurentius Praktijkschool werden na afloop getrakteerd op een waterfles met infuser.

DELFT - Delft heeft een tweede 'Gezonde Voortgezet Onderwijsschool': de Laurentius Praktijkschool aan de Kappeyne van de Coppellostraat.

De gemeente Delft heeft hier afgelopen maandag tijdens een feestelijke happening het vignet Gezonde School uitgereikt met themacertificaat Welbevinden. Dat gebeurde in het bijzijn van alle 150 leerlingen en de docenten. Daarna was er een sportieve activiteit met alle leerlingen op het schoolplein. Vervolgens kregen alle leerlingen van de school een waterfles met infuser. De fles was gevuld met water en fruit.
Stanislas Krakeelpolderweg was de eerste voortgezet onderwijsschool die het Gezonde School vignet heeft behaald. Dat is nu dus ook de Laurentius Praktijkschool gelukt. De scholen tonen hiermee aan dat zij structureel en school-breed aan de gezondheid van haar leerlingen werken. Ook de directe schoolomgeving draagt bij aan de Gezonde School. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om het schoolplein zo in te richten dat een leerling zich hier lekker kan voelen. Zo heeft de school een tuin met kas, die ook zijn dienst doet binnen het onderwijs, grenzend aan het schoolplein. De school wil op meerdere thema's een themacertificaat behalen waardoor het werken aan een gezonde leefstijl op school op verantwoorde wijze wordt geborgd. De school wordt hierbij begeleid door de GGD Haaglanden.

11 / 56

Op 27 september waren de heer en mevrouw Bleije 60 jaar getrouwd. Locoburgemeester Ferrie Förster bezocht het echtpaar.

Klant Contact Centrum

Tegemoetkoming Woonlasten Kamerhuurders (TWK) 2017

Huurt u een onzelfstandige woonruimte in Delft, bijvoorbeeld een kamer in een studentenhuis? En kunt u geen kwijtschelding van de gemeentelijke heffingen (rioolafvoerrecht en afvalstoffenheffing) aanvragen, omdat deze in de huur of servicekosten zijn opgenomen? Dan is er speciaal voor u de Tegemoetkoming Woonlasten Kamerhuurders (TWK).

Om voor de TWK in aanmerking te komen, moet u aan een aantal voorwaarden voldoen:

•         u huurt een onzelfstandige wooneenheid in Delft (een woning waar u met uw medebewoners bijvoorbeeld keuken, toilet en douche deelt);

•         u heeft een minimuminkomen en een beperkt eigen vermogen;

•         de gemeentelijke heffingen worden doorberekend in de huur (in huurspecificaties aangegeven).

De tegemoetkoming kan oplopen tot € 135,-. Tot uiterlijk 31 december 2017 kunt u online een aanvraag indienen voor 2017. Ga hiervoor naar www.delft.nl en zoek op 'twk'. Hier leest u meer over de voorwaarden en welke bewijsstukken u nodig heeft voor het indienen van een aanvraag.

Klant Contact Centrum | Stationsplein 1 | alleen op afspraak, via www.delft.nl/afspraak of tel. 14015 | actuele openingstijden vindt u op www.delft.nl. U kunt bij het KCC alleen per pin betalen.

Jubilea

Op 27 september waren de heer en mevrouw Bleije 60 jaar getrouwd. Locoburgemeester Ferrie Förster bezocht het echtpaar.

Werkzaamheden

Binnenstad

Koornmarkt: op 10 oktober is de Koornmarkt dicht voor verkeer ter hoogte van huisnummer 45. Er zijn dan werkzaamheden aan kabels en leidingen.

Molslaan: op 11 oktober is de rijbaan vanwege werkzaamheden versmald ter hoogte van huisnummer 121. Auto's kunnen blijven passeren.

Nieuwe Plantage: van 9 oktober tot en met 13 november zijn er werkzaamheden aan de Nieuwe Plantage. Tijdens de eerste 2 weken is er een stremming ter hoogte van de werkplek. In de derde en vierde week zijn op de werkplek enkele parkeerplakken niet beschikbaar.

Phoenixstraat: tot en met 10 juli 2018 wordt de trambaan verlegd en de Phoenixstraat definitief ingericht. De werkzaamheden vinden plaats zonder stremmingen voor het verkeer.

Phoenixstraat / Binnenwatersloot: tot en met 24 november wordt het tramspoor aangesloten op de definitieve locatie. Bestemmingsverkeer voor de Binnenwatersloot en Westvest kan deze straten alleen via de noordzijde bereiken. Bij de Binnenwatersloot is alleen ingaand verkeer mogelijk. Verkeer richting Zuidwal rijdt via de Binnenwatersloot en Oude Delft.

Trompetstraat: tot en met 22 december zijn er werkzaamheden aan kabels en leidingen en is de straat dicht voor gemotoriseerd verkeer.

Spoorzone

De nieuwe noord-zuidroute is geopend. Deze route loopt van de Phoenixstraat via de Coenderstraat en de Nieuwe Gracht naar de Westlandseweg en omgekeerd. De Westvest is doodlopend, autoverkeer kan keren aan het einde van de straat aan de kant van de Zuidwal. De Spoorsingel is vanaf de Phoenixstraat alleen nog bereikbaar vanaf de westelijke rijbaan.

In de komende periode wordt er op de Phoenixstraat en de Spoorsingel gefaseerd gewerkt, waardoor de bereikbaarheid voor het bestemmingsverkeer per fase verandert.

Tanthof

Bikolaan: tot en met 9 oktober zijn er werkzaamheden aan de weg. Overdag is de rijbaan versmald, buiten werktijd is de rijbaan volledig beschikbaar.

Buitenhofdreef / Sadatweg: tot en met 3 november zijn er werkzaamheden aan de tram- en busbaan. Verkeer kan dan niet vanaf de Sadatweg naar de Buitenhofdreef rijden. De verbinding Derde Werelddreef-Sadatweg is ook dicht.

Togostraat: tot en met 13 oktober zijn er werkzaamheden aan de bestrating. Op de plek waar wordt gewerkt is geen verkeer mogelijk. Woningen blijven bereikbaar.

Voordijkshoorn

Prinses Beatrixlaan / De Kringloop: tot en met 13 oktober wordt de brug vervangen tussen het fietspad langs de Prinses Beatrixlaan en de Kringloop. De brug is dan dicht voor fietsers en voetgangers.

Vrijenban

Groenlandselaan: tot en met 11 oktober is de Groenlandselaan afgesloten voor verkeer vanwege werkzaamheden aan kabels en leidingen.

Surinamestraat: tot en met 13 november zijn er werkzaamheden aan de Surinamestraat. Tijdens de eerste 2 weken is er een stremming ter hoogte van de werkplek. In de derde week geldt er een parkeerverbod op de plek waar wordt gewerkt.

Vermeerstraat: tot en met 20 december worden er kabels en leidingen gelegd. Tijdens een deel van de werkzaamheden is de Vermeerstraat dicht voor verkeer.

Vrijenbanselaan: tot en met 10 oktober zijn er werkzaamheden aan de trambaan op het deel van de Nieuwe Plantage tot en met de Reineveldbrug. Tijdens het werk is op de brug is versmalde rijstrook per richting aanwezig.

Wippolder en Schieoevers

Leeghwaterstraat: tot eind 2017 wordt de riolering vervangen en wordt de straat heringericht als fietsstraat. Het deel waar wordt gewerkt is afgesloten voor doorgaand verkeer.

Sint Sebastiaansbrug

De Sint Sebastiaansbrug is afgesloten voor zwaar verkeer (hoger dan 2,5 meter of zwaarder dan 5 ton). Zwaar verkeer wordt omgeleid:vanaf de A13 (vanuit Amsterdam/Leiden) via de Vrijenbanselaan, Broekmolenweg en Wateringsevest.vanaf de A13 (vanuit Rotterdam) via de Kruithuisweg/N470, Prinses Beatrixlaan, Westlandseweg en Zuidwal

Automobilisten, fietsers, voetgangers en invalidenvoertuigen kunnen wel gebruikmaken van de brug.

Zuideinde: tot en met 13 oktober zijn er werkzaamheden aan kabels en leidingen. Verkeer kan passeren en woningen blijven bereikbaar.

Bestemmingsplannen

VOORBEREIDINGSBESLUIT TECHNOPOLIS

De gemeenteraad van Delft heeft in zijn vergadering van 28 september 2017 besloten dat er een bestemmingsplan wordt voorbereid voor het gebied Technopolis. Het gebied heeft de volgende grenzen:

•         aan de noordzijde: de sportvelden en het bestaande bedrijventerrein langs de Kruithuisweg;

•         aan de oostzijde: de rijksweg A13;

•         aan de westzijde: de Rotterdamseweg;

•         aan de zuidzijde: het hart van de Karitaatmolensloot.

Het plangebied van het bestemmingsplan 'Technopolis Clusters en Kamers' maakt geen deel uit van het gebied waarop het voorbereidingsbesluit betrekking heeft.

Het voorbereidingsbesluit legt vast dat er in het op de tekening aangegeven gebied tijdens de voorbereiding van het bestemmingsplan geen wijziging in het bouwen en geen wijziging van het gebruik van gebouwen of gronden mag plaatsvinden. Een vergunningaanvraag wordt aangehouden gedurende het jaar dat het voorbereidingsbesluit geldt.

Het voorbereidingsbesluit treedt op 5 oktober 2017 in werking.

Inzage en geen bezwaar
Iedereen kan op afspraak het voorbereidingsbesluit vanaf 5 oktober 2017 bekijken bij het KCC aan het Stationsplein 1. U kunt het voorbereidingsbesluit ook inzien op www.delft.nl en op www.ruimtelijkeplannen.nl (zoek op NL.IMRO.0503.VB0016-2001).

Tegen het voorbereidingsbesluit kan geen bezwaar worden gemaakt en beroep aangetekend. Dit is vastgelegd in artikel 8:5 van de Algemene wet bestuursrecht.

Meer informatie
Wilt u meer informatie of heeft u een vraag, stel deze dan via het contactformulier op www.delft.nl of bel 14015.

Besluiten

KENNISGEVING ANTERIEURE OVEREENKOMST

Op 20 september 2017 is een anterieure overeenkomst gesloten tussen de gemeente Delft en WeBuildHomes Ontwikkeling BV. De anterieure overeenkomst voorziet in afspraken over vergoeding van de gemeentelijke kosten in verband met het voornemen tot ontwikkeling van het braakliggende perceel gelegen tussen de Abtswoudseweg 6 en de Abtswoudseweg 18 tot zeven grondgebonden woningen met parkeerplaatsen.

Inzage en geen bezwaar

Vanaf 5 oktober 2017 ligt een samenvatting op hoofdlijnen van de overeenkomst zes weken (op afspraak) ter inzage bij het KCC aan het Stationsplein 1. Tegen de gesloten overeenkomst en de zakelijke beschrijving kan geen bezwaar of beroep worden ingesteld.

BODEMENERGIEPLAN EN INTERFERENTIEGEBIED NIEUW DELFT

Op 26 september 2017 heeft het college ingestemd met de aangepaste Beleidsregel gesloten bodemenergiesystemen gemeente Delft 2015 en het gewijzigde interferentiegebied Nieuw Delft. De beleidsregel is eerder vastgesteld in 2015 en gewijzigd in 2016.

Met de wijziging is het bodemenergieplan Nieuw Delft verankerd voor wat betreft de gesloten bodemenergiesystemen en het interferentiegebied Nieuw Delft enigszins verruimd.

Inzage

De gewijzigde beleidsregel ligt vanaf 5 oktober 2017 zes weken (op afspraak) ter inzage bij het KCC aan het Stationsplein 1. De documenten zijn ook te raadplegen op www.delft.nl (zoek op 'bodemenergie').

VERLEGREGELING ONDERGRONDSE INFRASTRUCTUUR

Op 15 augustus 2017 heeft het college van b&w de Verlegregeling Ondergrondse Infrastructuur Delft vastgesteld.
De Algemene Verordening Ondergrondse Infrastructuur (AVOI) bevat regels omtrent het werken in de ondergrond in verband met het aanleggen, in stand houden en opruimen van kabels en leidingen. In het Uitvoeringsbesluit Ondergrondse Infrastructuur (UBOI) zijn deze regels nader uitgewerkt.

In artikel 9 UBOI heeft het college een zogenoemde verlegregeling aangekondigd, die vorm heeft gekregen in deze verlegregeling. De regeling voorziet in een vergoedingssysteem ten behoeve van nutsbedrijven die op verzoek van de gemeente hun kabels of leidingen moeten verleggen, en treedt in de plaats van de 'Delflandregeling'.

Het collegebesluit treedt in werking op 1 oktober 2017.

Inzage
De volledige tekst van dit besluit is kosteloos in te zien bij het KCC aan het Stationsplein 1. U vindt het besluit ook op www.officielebekendmakingen.nl.

AANSTELLING ONBEZOLDIGD AMBTENAAR

Op 3 oktober 2017 heeft het college van b&w besloten drie medewerkers van Handhaving Support BV, vallend onder de leiding van het afdelingshoofd Vergunningen Toezicht en Handhaving, aan te stellen als onbezoldigd ambtenaar.

Het besluit ligt vier weken ter inzage bij het KCC aan Stationsplein 1.

VERWIJDEREN VOERTUIG

Het volgende voertuig staat al geruime tijd (in elk geval langer dan 3 dagen) op de volgende locatie aan de openbare weg geparkeerd:

2622 xx | Mandelastraat | caravan zonder kentekenplaten.

Het is verboden om een wrak, aanhangwagen, trailer of een recreatievoertuig gedurende 3 achtereenvolgende dagen op de weg te parkeren. Het voertuig is inmiddels voorzien van een waarschuwingssticker. Vóór 09-10-2017 moet het voertuig zijn verwijderd van de openbare weg. Is dit dan nog niet gebeurd, dan is de gemeente genoodzaakt dit te doen en worden gemaakte kosten verhaald op de eigenaar. Heeft u een vraag, dan kunt u contact opnemen met het KCC, telefoon 14015.

Belanghebbenden kunnen voor 21-11-2017 een bezwaarschrift tegen het besluit indienen bij het college van b&w, postbus 78, 2600 ME Delft, onder vermelding van 'bezwaarschrift'.

EVENEMENTEN

Vergunningen verleend
Voor de komende week zijn vergunningen verleend voor de volgende evenementen:

•         7 oktober | De Stoffenbeurs op het Marktplein

•         8 oktober | TU Slag om Delft, zeilwedstrijd, Zuidkolk

•         t/m 12 oktober | antiek-, boeken- en curiosamarkt op donderdag op de Hippolytusbuurt

•         t/m 14 oktober | antiek-, boeken- en curiosamarkt op zaterdag in De Klis.

In de evenementenkalender op www.delft.nl (zoek op 'evenementenkalender') vindt u alle evenementen die bij de gemeente zijn aangevraagd. U ziet hier ook de status van de vergunningaanvraag.

Omgevingsvergunningen

AANGEVRAAGD

2611 AT | Bagijnestraat 22 | plaatsen dakkapel aan zijgevel woning | bouw | 28-09-2017

2611 CC | Oude Delft 12 | aanleggen alarminstallatie | alarminstallatie | 28-09-2017

2611 DE | Zuidwal 39 | herinrichten kruising vesteplein | kap | 29-09-2017

2611 HE | Oude Delft 233 | verbouwen woon- en kantoorfunctie naar tien zelfstandige wooneenheden | bouw, monumenten gemeentelijke verordening | kap | 26-09-2017

2613 GK | Westplantsoen 71 | geveldoorbraak tbv. Mediatheek | bouw | 21-09-2017

2613 GP | Westplantsoen 112 | kappen boom in achtertuin | kap | 26-09-2017

2613 PW | Graswinckelstraat 38 | renoveren woning en uitbreiden met opbouw | bouw | 25-09-2017

2613 WD | Röellstraat 33 | uitbouwen badkamer op 1e verdieping | bouw | 01-10-2017

2614 NB | Laan van Lansbergen 16 | bouwen nieuwbouwwoning | bouw, aanleg | 29-09-2017

2623 PC | Aalscholverring 1 | maken raamkozijn in kopgevel | bouw | 28-09-2017

2624 BC | Mercuriusweg 16 | realiseren tijdelijke winkel | bouw, strijdig gebruik gronden/bouwwerken met RO | 22-09-2017

2624 ER | Martinus Nijhofflaan 1 | kappen zes bomen | kap | 27-09-2017

2624 NN | Palmyraplaats 2 | realiseren twee vlaggenmasten | bouw | 27-09-2017

2625 LR | Gerbrandylaan 10 | kappen naaldboom in perceel voortuin en vervangen door andere boom | kap | 01-10-2017

2628 RT | Mijnbouwplein 6 | herinrichten ivm. tramlijn 19 | aanleg, kap | 29-09-2017

2628 SV | Prins Mauritsstraat 74-78 | samenvoegen woningen dmv. Doorbraak | bouw | 26-09-2017.

VERLEEND REGULIER

2611 CM | Brabantse Turfmarkt 95 | vervangen gevelreclame-elementen door elementen in nieuwe huisstijl | bouw, rijksmonumenten | 28-09-2017

2613 xx | Van Olofspark naar Sint Olofsstraat | wijzigen entree pakhuis | bouw | 27-09-2017

2628 GL | Van Stolbergstraat 4 | plaatsen dakopbouw aan achterzijde | bouw, strijdig gebruik gronden/bouwwerken met RO | 27-09-2017

2629 HN | Cyclotronweg 67 | plaatsen 2 lichtreclames op dak en gevel | bouw | 29-09-2017

2629 JA | langs A13 thv. Thijsseweg 11 | overkappen nieuw snellaadstation aan verzorgingslocatie Vrijenban voor elektrische voertuigen | bouw | 25-09-2017.

VERLENGDE BESLISTERMIJN

2613 SN | Coenderstraat 47 | wijzigen huidige horeca tot permanente woonfunctie | bouw, strijdig gebruik gronden/bouwwerken met RO | beslistermijn is met maximaal 6 weken verlengd: 12-11-2017.

BUITEN BEHANDELING

2628 CK | Stieltjesweg 2 | afwijkend gebruiken gebouw A en B voor 3 woningen | strijdig gebruik gronden/bouwwerken met RO | 28-09-2017.

INGETROKKEN AANVRAAG

2623 PC | Aalscholverring 1 | plaatsen kozijn en raam in douche | 25-09-2017.

Meldingen

SLOOPMELDINGEN

2611 AL | Phoenixstraat 32 | saneren asbest | 28-09-2017

2611 MD | Pynepoort 1 | verwijderen asbest | 25-09-2017

2612 TK | Wilgenlaan 36 | verwijderen asbest | 26-09-2017

2613 WD | Röellstraat 33 | uitbouwen badkamer op 1e verdieping | 01-10-2017

2622 NA | Abtswoude 32A | verwijderen asbest | 28-09-2017

2624 WP | Lodewijk van Deysselhof 158 | verwijderen asbest | 27-09-2017

2625 SB | Händellaan 87 | verwijderen asbest | 25-09-2017

2628 CE | Landbergstraat 8 | verwijderen diverse asbesthoudende toepassingen | 26-09-2017

2628 CJ | Lorentzweg 1 | saneren asbest | 27-09-2017.

MELDING BRANDVEILIG GEBRUIK, NÍET AKKOORD

2628 SV | Prins Mauritsstraat 52 | melden brandveilig bouwen | 26-09-2017.


Formele publicatie


De formele publicatie van algemeen verbindende voorschriften (verordeningen) en kennisgevingen gebeurt digitaal in een Gemeenteblad op www.officielebekendmakingen.nl.

Op www.delft.nl/bekendmakingen vindt u directe links naar deze bekendmakingen van de gemeente Delft, en hoe u beroep en bezwaar kunt aantekenen. Melding doen of omgevingsvergunning aanvragen? Dat kan via www.omgevingsloket.nl.

Wie opgroeide in de jaren '60 had te maken met een nog sterke verzuiling van de maatschappij. Anders gezegd: 'men' wilde graag dat je in een bepaald hokje paste. Vooral qua geloof. De grote stromingen waren katholiek, protestants en gereformeerd. Zondag was nog echt een rustdag, waarop sommige gelovigen van mening waren dat je dus ook weinig tot niets mocht doen. Behalve je wijden aan de 'Dag des Heren'. In het gezin van fotograaf Willem de Bie werd wel geloofd, maar bepaald niet streng: "Mijn moeder heeft met zachte hand geprobeerd mijn broer en mij richting het geloof te krijgen", vertelt Willem de Bie. "Dus zaten wij braaf op de zondagschool, heb ik een blauwe maandag op catechisatie, een soort bijbelleer, gezeten en gingen Johannes en ik naar de Jeugdkerk. Hoewel, dat laatste is niet helemaal waar. Mijn vader werkte bij de toenmalige Rubber-Stichting aan de Oostsingel, waar wij een dienstwoning hadden. Een gebouw met veel laboratoria, werkplaatsen en andere ruimtes. De Jeugdkerk, onder leiding van mevrouw Bandje, werd gehouden in de bioscoopzaal van de Rubber-Stichting. Ruim gezien in 'ons' huis dus. Volledig 'op z'n zondags' stond de familie De Bie rond half tien klaar. Vader en moeder de Bie vertrokken rond die tijd richting de 'normale' kerk, de Bethlehemkapel aan de Floresstraat in de Indische Buurt. Zodra die uit het zicht waren wisselden wij onze zondagse kleren weer voor normale kloffie en gingen lekker leuke dingen doen in en rond het gebouw van de Rubber-Stichting. Vaak met vriendjes zoals Kees Vellekoop en Henk de Kruik, die ook graag gebruik maakten van onze 'truc speciaal'! Aan het eind van de bijeenkomst van de Jeugdkerk gingen we dan aan de deur luisteren wat zo ongeveer de essentie van die bijeenkomst was geweest. Zodat wij dat, mochten er vragen komen van mijn moeder, met een uitgestreken smoelwerk konden vertellen. Ons geloof zat niet zo diep. Wij hadden meer op met muziek maken, voetballen, vissen, vlotje varen, basketbal en vuurtje stoken. Onze ouders zagen al snel in dat wij verloren waren voor Het Geloof." De Bethlehemkapel in de Floresstraat werd opgeleverd in 1957 en was en is een vrij modern gebouw met veel licht. Nog steeds is het in gebruik bij de Protestantse Gemeente en biedt ook onderdak aan meerdere culturele activiteiten.

Bij nacht en ontij

Laten we dit keer eens beginnen met twee felicitaties. Bij dezen wil ik vanaf deze plaats Leo van Vliet, de broodjesman, van harte feliciteren met zijn zestigste verjaardag. Daarnaast is ook het feit dat Kalders na jaren weer terug is in Delft ook een felicitatie waard. Ook de nieuwe Albert Heijn is prachtig: een aanwinst voor De Hoven.
Wij hebben de afgelopen weken ook niet stilgezeten. Ik heb zowaar tien minuten 'opgetreden' in het Rietveldtheater. Eens in de zoveel tijd vertellen bekende Delvenaren over wat de stad voor hen betekent en dit keer was ik één van de gelukkigen. Het was mooi om mijn verhaal te kunnen doen en de zaal zat zowaar vol. Dan was er pas ook de kermis op de Markt. Het zal niet onopgemerkt zijn gebleven dat er voor- en tegenstanders van zijn. Vanwege de botsende belangen, denk ik dat deze discussie nog wel even voort zal duren.
Verder ben ik door Jean-Paul van Geenen gevraagd om zijn boekpresentatie in het Vermeercentrum te bezoeken. Hij heeft een boek geschreven over aardewerk, dat uit Delft in het bijzonder. De presentatie ging gepaard met de opening van een expositie van aardewerk, waar deskundigen, zelfs experts die bij Kunst en Kitsch zitten, veel over konden vertellen. Mooi om te zien hoe keramiekscherven verhalen kunnen vertellen en hoe die verhalen de waarde bepalen. Het is zeker de moeite waard om de expositie, die nog enkele weken te zien is, te bezoeken.
Dan waren er de afgelopen tijd nog genoeg feestjes te vieren ook. Ten eerste was daar de Popronde. Het niveau van de bandjes verschilde nogal, maar er zat genoeg leuks tussen. Eigenlijk was het de bedoeling dat ik met de hoffotograaf heel de stad door zou gaan, maar de muziek van Jan Terlouw Junior & The Nightclub in het Hampshire Hotel sprak ons zo aan, dat we van daaruit niet veel verder meer zijn gekomen.
Ook Delft Serveert was weer een succes. Ze hebben ontzettend veel mazzel gehad met het weer dat het hele weekend geweldig was. Daarnaast is de locatie, het plein tussen de Oude Kerk en het Prinsenhof natuurlijk fantastisch.
Verder was er afgelopen weekend De Sjees Open Air. Ook zaterdag hadden we ontzettend veel mazzel met het weer, al was het maar omdat het droog bleef. Mensen hadden het zichtbaar naar hun zin. Dat was ook het geval bij de opening van het winterseizoen in Café de V. Coverband Doggybag maakt er natuurlijk altijd een show van. Pas bleek bij de biertapwedstrijd van de Olijkers, waar ik in de jury mocht zitten, trouwens maar weer dat een biertje tappen een stuk lastiger is dan het oprichten.
Ten slotte ben ik bezig om alle Nederlandse Nachtburgemeesters naar Delft te halen. Zoals het er nu naar uitziet, gaat dat, met de hulp van een aantal lokale ondernemers, nog lukken ook.

DELFT – Delft op Zondag blikt wekelijks terug op de editie van deze krant van twintig jaar geleden.

Deze week is dat de editie van 12 oktober 1987. Delft op Zondag pakt op de voorpagina groot uit met het nieuws dat Christy is verkozen tot Miss Delft op Zondag 1997. Dat gebeurde tijdens een 'een zinderende finaleavond' in Grand Café Sebastiaansbrug, waar nog elf andere missen streden om deze prestigieuze titel. Christy had niet verwacht te winnen, vertelt ze. Ze schatte haar kansen op 1/12de. Moppentapper Jeroen Smits praatte de avond aan elkaar. Muziek kwam van zanger Lorenzo. Vanwege een technische storing aan de rotatiepers is het die week helaas niet gelukt de voorpagina in kleur af te drukken.
Peter en Marijke Kalf hebben het partycentrum De Gaech aan de Mozartlaan overgenomen.
Al weken vertellen lezers trots over hun zonnebloemen. Onder het kopje 'Zonnebloemen blijven b(l)oeien' gebeurt dat ook nu weer. Een lezer vertelt hoe ze één zaadje in de grond had gedaan en er een zonnebloemen met 23 bloemen voor terugkreeg. Misschien wel omdat ze in de Tuinstraat woont.
Een zak van 300 gram Crispy Chips kostte 2 gulden 79, voor de Tournuren nr 1650 van de collectie Zandstra schaatsen moest 210 gulden woorden neergelegd.

Korte broeken DELFT - In rubriek Dubbel Delft, in de krant Delft op Zondag van 1 oktober jongstleden, wordt uit onder meer de luchtige kleding van de jongens op de foto opgemaakt dat er sprake was van een mooie zomerse dag. Dit zou best kunnen, maar de (zeer) korte broeken tonen vooral aan dat de foto in de vorige eeuw is genomen, in het jaar 1967. De huidige mode volgend, dragen de meeste jongens nu het hele jaar door een lange broek. Pas bij grote hitte wordt door sommigen een 'korte' broek - tot over de knie(!) - gedragen.

Teko Salverda, Delft

Pijnlijn in het Reinier

DELFT - Het Reinier de Graaf ziekenhuis werkt sinds kort met een speciale telefoonlijn om oncologiepatiënten beter te ondersteunen bij pijnklachten: de PijnLijn. Patiënten die hiervan gebruikmaken, worden drie keer per week gebeld door een geautomatiseerd telefoonsysteem. De PijnLijn vraagt de patiënt vervolgens een cijfer te geven aan de pijn die hij of zij op dat moment voelt, van 0 (geen pijn) tot 10 (ergst denkbare pijn). Bij een pijnscore van 5 of hoger belt de oncologie verpleegkundige. Reinier de Graaf is een van de eerste ziekenhuizen in Nederland dat gebruikmaakt van een dergelijk systeem.

Mariahulde in Maria van Jessekerk


DELFT - In de Maria van Jessekerk aan de Burgwal is zaterdag 14 oktober om 15.00 uur een Mariahulde met samenzang van Marialiederen. Tien jaar geleden is de kerk begonnen met meer aandacht aan Maria te geven in de Mariamaanden mei en oktober door het zingen van de traditionele Marialiederen. Het is de bedoeling dat er veel wordt meegezongen. Daarnaast zingen de koren Deo Sacrum en Vox Latina bijzondere Marialiederen. De toegang is gratis.

Rob van Woudenberg: lijsttrekker CDA


DELFT - De leden van CDA Delft hebben Rob van Woudenberg (50) afgelopen woensdag tijdens hun algemene ledenvergadering gekozen tot lijsttrekker voor de komende gemeenteraadverkiezingen. Rob van Woudenberg is sinds 2010 lid van de gemeenteraad en sinds 2016 voorzitter van de CDA-fractie. De leden van het CDA zijn gelukkig met deze keuze. "Rob van Woudenberg staat midden in de Delftse samenleving, weet wat er in de stad speelt, heeft een groot netwerk en ruime ervaring met het raadswerk", zegt afdelingsvoorzitter Aad van Tongeren.

Lisette Timmermans zoekt oplossingen die de natuur al bedacht heeft

Lisette Timmermans gebruikt regelmatig iriscopie om de voedingsbodem van een klacht te vinden.

Natuurgeneeskundig therapeut Lisette Timmermans gelooft in de kracht van kruiden. Die bieden niet altíjd uitkomst, bekent ze, maar vaak wel.

Haar interesse in kruiden begint al op jonge leeftijd. Ze groeide op in het Westland. "Als vriendinnetjes dan in de polder slootje gingen springen, was ik ondertussen in het weiland op zoek naar kruiden om parfummetjes mee te maken", herinnert ze zich. Later ging ze kruiden ook steeds meer toepassen in haar eten.
Na een aantal jaren op kantoor gewerkt te hebben, stortte ze zich op een HBO-opleiding voor natuurgeneeskundig therapeut. "Dat was de beste keuze die ik ooit heb gemaakt. Kruiden gaan nooit vervelen. Je kunt je er altijd in blijven ontwikkelen. Lavendel en melisse zijn beide rustgevend. Maar voor de ene persoon werk lavendel beter, voor de ander melisse. Ik vind het interessant me daarin te verdiepen."
Ze is nooit uitgeleerd. "Komend voorjaar ga ik bijvoorbeeld op pad met sjamanen. Dan ga ik me weer verdiepen in de vibratie van een plant en welke klank die heeft." Lisette Timmermans kan zoveel over kruiden vertellen dat ze er wel een boek over zou kunnen schrijven. En dat deed ze dan ook. Verder helpt ze in haar praktijk aan het Oosteinde 179 dagelijks anderen met haar kennis. Het gros van de mensen komt hier nadat de reguliere gezondheidszorg hen niet heeft kunnen helpen met - bijvoorbeeld - spijsverteringsklachten, darmklachten, vermoeidheid, stress gerelateerde klachten, chronische verkoudheden, nek- en rugklachten, migraine, pijnklachten, RSI-klachten, ME-verschijnselen, depressies, menstruatieklachten, overgangsklachten, eczeem en allergieklachten.
Bijzonder is ook haar kennis op het gebied van iriscopie. Alle lijnen, kleuren en vormen in een oog kunnen ontzettend veel informatie bevatten. Lisette Timmermans weet daar alles van. "Ik word hier daarom vaak voor benaderd", vertelt ze. "Gaan mensen makkelijk over grenzen heen? Is er iets mis met de ademhaling? Zit het probleem in de lever, of heeft de klacht met voeding te maken? Zulke zaken kan ik allemaal in een oog zien." Is de voedingsbodem van een klacht gevonden? Dan heeft de natuur daar 99 van de 100 keer wel een oplossing voor. "En mijn filosofie is dat een zo natuurlijk mogelijke oplossing toch het beste werkt."
Meer weten? Dit najaar organiseert Lisette Timmermans een serie lezingen over darmen, nieren en het immuunsysteem. Hou de website
www.lisette-timmermans.nl in de gaten voor meer informatie.

Resight: 'Met meer kwaliteit in het leven staan'

Rooz Steenks in haar praktijk Resight, gevestigd aan het Achterom 38 in Delft.

Mensen kiezen steeds vaker voor alternatieve geneeskunde in Nederland en dus ook in Delft. Een praktijk voor natuurgeneeskunde genaamd Resight helpt mensen weer de draad op te pakken in en na moeilijke tijden.

Dat er meer vraag is naar alternatieve therapie is een goede tendens, vindt Rooz Steenks, natuurgeneeskundig therapeut en eigenaresse van Resight. "Het biedt mensen een andere mogelijkheid om de draad weer op te pakken en tegenwoordig wordt het ook door de meeste verzekeraars (gedeeltelijk) vergoed", aldus Steenks. "Door de vergoedingen is de drempel voor alternatieve geneeskunde veel lager geworden." Waar de reguliere hulpverlening soms ophoudt, gaat Resight verder. Maar de therapieën kunnen heel goed naast de reguliere behandeling gedaan worden, het schaadt elkaar niet, integendeel. "Ik ben zeker voor samenwerking om iemand zo goed mogelijke hulp te bieden. Door middel van onder meer energetische therapie en Spagyriek (plantengeneeskunde), verbetert de emotionele en fysieke gesteldheid van mijn cliënten. Niet lang geleden toonde onderzoek aan dat 50 tot 75 procent van de klachten voortkomt uit stress." Met deze behandelingen worden goede resultaten behaald. "Het gaat erom dat de cliënt weer met meer kwaliteit in het leven staat en steeds meer de regie weer in handen krijgt over zijn of haar eigen leven." Zo helpt ze bijvoorbeeld mensen in hun rouwproces, ernstig ziek zijn, maar ook iemand die in een afzienbare tijd komt te overlijden. Ze zoekt met de cliënten naar heling of acceptatie. "Acceptatie klinkt misschien gek, maar ook dat is iets heel moois", legt Steenks uit. "Er zijn veel verschillende hulpvragen die ik krijg. De hulpvraag kan bijvoorbeeld ziekte of een scheiding, ontslag, of persoonlijke ontwikkeling zijn. Eerst zoek ik met de cliënt naar de onderliggende oorzaak, vervolgens behandel ik de cliënt op een unieke manier, want iedereen heeft iets anders nodig." Zelf ziet zij het niet als haar 'werk'. "Als ik iemand echt heb kunnen helpen dan ben ik vaak net zo gelukkig als de cliënt zelf", zegt Steenks. Het is namelijk een hele stap om professionele hulp te zoeken. "Ik ben dan ook altijd erg trots op mijn cliënten. Die kracht in de mens dat vind ik het mooiste aan mijn werk." Voor meer info: www.resight.nl of bel: 06-23530942.

Huis te koop wordt u deze week aangeboden door Van Daal Makelaardij

Marije en Dick vielen als een blok voor het grachtenpand op de Nieuwe Plantage. (Foto: EvE)

Marije van der Klugt en Dick Cornelisse werden verliefd op Delft en vielen 'als een baksteen' voor het prachtige pand aan Nieuwe Plantage 102.

"Inmiddels wonen we hier zeven jaar", vertelt Marije aan de keukentafel in de ruime woonkeuken annex eetkamer. Toen we met vrienden Koninginnedag vierden in Delft dachten we: hier willen we wonen." "Daarna hebben we nog ruim twee jaar gezocht naar een huis", vult Dick aan. "Dit grachtenpand met uitzicht op de Watertorengracht was precies wat we zochten. Allereerst is de ligging ideaal: bij de uitvalswegen en dichtbij tram 1. Geen doorgaand verkeer, kinderen kunnen veilig buitenspelen. Voor mij was het ook belangrijk dat hier goede parkeergelegenheid is. Ik werk in het ziekenhuis en moet bij een oproep snel kunnen reageren."
Daarnaast zochten we een oud huis met sfeer", herneemt Marije. "En daarom viel ik als een baksteen voor dit pand. Het is een gemeentelijk monument dat stamt uit 1890. Maar veel originele elementen zijn nog aanwezig, zoals de en suite deuren in de huiskamer, origineel glas in lood in de hal en natuurlijk de prachtige reliëfplafonds. Het is echt een huis met grandeur."

Helemaal opgeknapt
Het pand is dus al meer dan een eeuw oud, maar verkeert anno 2017 in topconditie. "Het hele huis is gestript en gerenoveerd", verzekert Dick. "Het dak is volledig geïsoleerd en deels vernieuwd. We hebben ook een extra dakgoot aangelegd om wateroverlast te voorkomen. De authentieke plafonds zijn echt gerestaureerd en opgeknapt. Beneden in de keuken hebben we een hele nieuwe terracotta vloer laten leggen en ook de keuken is bijna nieuw. Die dateert uit 2015. De centrale verwarming en ketel zijn eveneens van recente datum.
Aan de buitenkant lieten Marije en Dick, in overleg met de gemeentelijke monumentendienst, een aanbouw met twee veranda's plaatsen, wat het huis vanaf de achterzijde een welhaast buitenlandse aanblik biedt. Naast de twee buitenterrassen beschikt het huis ook nog eens over een aardige tuin met schuur. "Je kunt hier heerlijk buitenleven", verzucht Marije, voor wie de veranda echt haar lievelingsplek in huis is.

Een schitterend gerestaureerd grachtenpand aan de Watertorengracht.

(Berg)ruimte
En ook binnen is het ruimte wat de klok slaat. Op de begane grond vind je de ruime woonkuiken annex eetkamer. De eerste verdieping biedt ruimte aan een grote woonruimte die door schuifdeuren in tweeën gedeeld wordt. "Ik gebruik de voorzijde als werkkamer en dat is ideaal", aldus Marije. Op de eerste verdieping is tevens een badkamer met bad en douchecabine. Op de tweede verdieping is eveneens een doucheruimte, naast twee ruime kamers die nu dienst doen als studeer- en slaapkamer. Daarnaast is een kleine kamer aan de voorzijde in gebruik als 'walk in' kledingkast. De droom van iedere vrouw. "En echt, het is ideaal", vindt Marije.
De derde (zolder) verdieping tenslotte bestaat uit twee slaapkamers en een boilerruimte. Overal in het huis zijn inbouwkasten te vinden, dus bergruimte is er volop. Op iedere verdieping, behalve de zolder, is ook een toilet.
Een oud huis vraagt natuurlijk onderhoud. "Maar omdat we zoveel hebben gedaan is het nu vooral een kwestie van bijhouden", aldus Dick. "Zo is de voorzijde vorig jaar nog geschilderd. "We hopen dat de nieuwe eigenaren het huis in ere zullen houden", zegt Marije. "Dit huis met haar bijzondere interieur is het waard om te bewaren!

Studentenhuisvesting in TU-Noordgebied is na jaren van bouwen nu gereed

Afgelopen donderdag was de officiële opening van de wooncampus. (foto: DUWO)

DELFT - Na vele jaren van plannen en bouwen is de studentenhuisvesting in het Delftse TU-Noordgebied voltooid. Burgemeester Marja van Bijsterveldt verrichtte donderdag de officiële opening van de wooncampus.

Het grote project kon worden ontwikkeld en uitgevoerd dankzij een samenwerking tussen studentenhuisvester DUWO, de gemeente Delft en de voormalige eigenaar, de TU Delft. In het hele gebied wonen inmiddels 900 studenten.
Het TU-Noordgebied kwam rond de eeuwwisseling in handen van DUWO. De monumentale, oude TU Delft-gebouwen op het terrein waren op dat moment verlaten en toe aan een nieuwe functie. De TU Delft was in voorgaande decennia verhuisd naar zuidelijker gelegen nieuwbouw. DUWO betrok in 2005 zelf met haar kantoor het voormalige Geodesiegebouw aan de Kanaalweg 4 en begon aan een grootscheepse herontwikkeling van TU-Noord tot studentenhuisvesting. Vanaf 2008 werden vier grote complexen gerenoveerd, herontwikkeld en/of nieuw gebouwd. Dit zijn:
-Michiel de Ruyterweg/De Vries van Heijstplantsoen, het voormalig Laboratorium voor Analytische Scheikunde met achterliggende nieuwbouw van 350 studentenwoningen.
-Mijnbouwplein 11, een voormalig Laboratorium voor Technische Fysica, nu ruim 150 studentenwoningen.
-Kanaalweg 3a, dit is een voormalig Laboratorium voor Toegepaste Natuurkunde en Elektrotechniek, nu bijna 50 PhD-woningen en nieuw hoofdkantoor van DUWO.
-International Student House, nieuwbouw, ruim 330 woningen, bedrijfsruimte en Common Room aan de Prof. Schermerhornstraat plus 13 internationale studentenverenigingen in Kanaalweg 4.
Aan de herinrichting van de omgeving wordt momenteel nog gewerkt. Het gaat vooral om het park met waterpartij dat onder verantwoordelijkheid van het Hoogheemraadschap van Delfland op het terrein achter het ISH wordt aangelegd. Het park is straks publiek toegankelijk via de nieuwe ingang van het gebied aan de Mijnbouwstraat.
Met de herontwikkeling zijn na vele decennia de studenten teruggekeerd in het TU-Noordgebied. Vroeger kwamen ze er om te studeren en nu om te wonen.

Miljoenen doe-het-zelf-klussers in ons land

De accuboormachine is met afstand het meest populaire apparaat bij het klussen.

DELFT - Even een muur schilderen, de goot repareren of een schutting plaatsen. Ruim 90 procent van de Nederlanders klust in en om het eigen huis. De helft doet dat zelfs heel vaak.

En we vinden onszelf daarin best goed. Ruim 60 procent van de Nederlanders beoordeelt z'n eigen klusvaardigheden met een 7 of hoger. Dat blijkt allemaal uit onderzoek onder ruim 2400 mensen dat is uitgevoerd in opdracht van vergelijkingssite Kieskeurig.nl in samenwerking met Doe-het-zelf magazine. Om te kunnen doe-het-zelven hebben al die miljoenen klussers in ons land natuurlijk gereedschap nodig. Voor het aanschaffen van elektrische doe-het-zelfproducten checkt de meerheid eerst een review op internet. Zo zien zij in één oogopslag wat de ervaringen zijn van andere klussers. "Voor ruim 60 procent van de ondervraagden spelen productervaringen van andere gebruikers een heel belangrijke rol in de afweging tijdens het aankoopproces", aldus Janneke ten Dam, Manager Marketing en Content bij Kieskeurig.nl.
De accuboormachine is met afstand overigens het meest populaire apparaat voor de Nederlandse klusser. Bijna 63 procent van de ondervraagden zegt dit stuk gereedschap het vaakst te gebruiken bij klussen in en rondom het huis.
Ruim 16 procent van de doe-het-zelvers klust liever niet met zijn of haar partner. Dan toch liever een plafond sauzen of muurtje behangen met de eigen vader of moeder, een broer of goede vriend. Zo zou de partner niet over de juiste capaciteiten beschikken of heeft die in de ogen van de meeste doe-het-zelvers teveel commentaar. Over de eigen klusvaardigheden zijn Nederlanders overigens een stuk positiever. Ruim 60 procent geeft zichzelf een 7 of hoger. "Toch ervaren we ook regelmatig tegenslagen tijdens het klussen", vertelt Ten Dam. "Bijna 10 procent is wel eens geblesseerd geraakt."
Klustrends zijn er dit jaar ook weer. Volgens Lisette Biesenbeek van Doe-het-zelf Magazine besteden doe-het-zelvers vooral veel aandacht aan de tuin. "Buiten is het nieuwe binnen. Steeds meer mensen breiden hun woonruimte uit naar buiten en richten hun tuin in als een soort tweede woonkamer of keuken. Wat je steeds vaker ziet is dat mensen overkappingen bouwen en een loungeset, buitenkeuken of tuinhaard maken om in het voorjaar en de zomer lekker lang buiten te kunnen vertoeven met familie en vrienden. In ons magazine bieden we Nederlanderse doe-het-zelvers daarvoor de juiste inspiratie."

Studentenhuisvesting in TU-Noordgebied is na jaren van bouwen nu gereed

DELFT - Na vele jaren van plannen en bouwen is de studentenhuisvesting in het Delftse TU-Noordgebied voltooid. Burgemeester Marja van Bijsterveldt verrichtte donderdag de officiële opening van de wooncampus.

Het grote project kon worden ontwikkeld en uitgevoerd dankzij een samenwerking tussen studentenhuisvester DUWO, de gemeente Delft en de voormalige eigenaar, de TU Delft. In het hele gebied wonen inmiddels 900 studenten.
Het TU-Noordgebied kwam rond de eeuwwisseling in handen van DUWO. De monumentale, oude TU Delft-gebouwen op het terrein waren op dat moment verlaten en toe aan een nieuwe functie. De TU Delft was in voorgaande decennia verhuisd naar zuidelijker gelegen nieuwbouw. DUWO betrok in 2005 zelf met haar kantoor het voormalige Geodesiegebouw aan de Kanaalweg 4 en begon aan een grootscheepse herontwikkeling van TU-Noord tot studentenhuisvesting. Vanaf 2008 werden vier grote complexen gerenoveerd, herontwikkeld en/of nieuw gebouwd. Dit zijn:
-Michiel de Ruyterweg/De Vries van Heijstplantsoen, het voormalig Laboratorium voor Analytische Scheikunde met achterliggende nieuwbouw van 350 studentenwoningen.
-Mijnbouwplein 11, een voormalig Laboratorium voor Technische Fysica, nu ruim 150 studentenwoningen.
-Kanaalweg 3a, dit is een voormalig Laboratorium voor Toegepaste Natuurkunde en Elektrotechniek, nu bijna 50 PhD-woningen en nieuw hoofdkantoor van DUWO.
-International Student House, nieuwbouw, ruim 330 woningen, bedrijfsruimte en Common Room aan de Prof. Schermerhornstraat plus 13 internationale studentenverenigingen in Kanaalweg 4,.
Aan de herinrichting van de omgeving wordt momenteel nog gewerkt. Het gaat vooral om het park met waterpartij dat onder verantwoordelijkheid van het Hoogheemraadschap van Delfland op het terrein achter het ISH wordt aangelegd. Het park is straks publiek toegankelijk via de nieuwe ingang van het gebied aan de Mijnbouwstraat.
Met de herontwikkeling zijn na vele decennia de studenten teruggekeerd in het TU-Noordgebied. Vroeger kwamen ze er om te studeren en nu om te wonen.

Restyle je woning met folies of fotoproducten van RODI

Iets bijzonders van je wand maken? RODI helpt er graag mee. De mogelijkheden zijn eindeloos.

DELFT - Er zijn genoeg redenen om je woning komende maand nog leuker en unieker te maken. Dat kan onder meer met producten en diensten van RODI Media zh.

Dat zou je, in eerste instantie, niet verwachten. RODI Media zh is afgelopen jaren echter enorm veelzijdig geworden. Eén van de bedrijfsonderdelen is RODI reclame & belettering. Het werk van deze mannen is al veelvuldig onder de aandacht gebracht in deze krant, met foto's en reacties van klanten die blij zijn met het door RODI verrichtte werk.
RODI heeft echter ook mooie producten om je woning een fraaie en unieke touch te geven. We zetten er enkele op een rijtje.

Folies
RODI Glasfolies is gespecialiseerd in het aanbrengen van diverse soorten folies voor glas en kunststof. Zo is er de zon- en warmtewerende glasfolie. Deze folie vermindert warmtetransmissie naar binnen toe, belemmert het uitzicht niet en haalt alle hinderlijke schittering uit het beeldscherm. Daarnaast is er 'privacy' folie. Hierbij wordt het zicht van buitenaf beperkt, maar van binnenuit kan wel gewoon naar buiten worden gekeken. In deze categorie vallen ook de 'etched' folies. Deze matte folie geeft het glas de uitstraling alsof het is gezandstraald. De mogelijkheden zijn eindeloos. Zo kun je met etched folies op stijlvolle wijze je huisnummer in het glas van je voordeur verwerken.

Restylen
RODI werkt daarnaast met folies van 3M Di-noc. Dit materiaal biedt ongekende mogelijkheden om het interieur een andere look te geven. Ben je die gele voordeur zat? Met folie is hij zó omgetoverd tot donkerblauwe deur, of eentje met houtnerven erin. Voordeel ten opzichte van verven is dat je geen kleurverschil merkt en je het gemakkelijk weer kan verwijderen, mocht je het ooit zat zijn.

Fotoproducten
RODI verzorgt bovendien verschillende fotoproducten. Een mooie print van je kinderen op aluminium? Je fraaiste vakantie foto op canvas, of je trouwfoto op perspex? RODI regelt het. Zoals altijd snel, vakkundig en voordelig. Kom gerust een langs en informeer naar de vele mogelijkheden. Meer info: www.rodimedia-zh.nl.

Geen Museumnacht, maar gelukkig is er Night at the Museum for Kids

Kinderen kunnen tijdens Night at the Museum for Kids volop griezelen en genieten van vele workshops en activiteiten. (foto: Robert van Nimwegen) Foto: Robert van Nimwegen

DELFT – Voor grote mensen is er dit jaar geen Museumnacht. Dus had de organisatie van het event dit jaar alle tijd om zich helemaal op iets nieuws te storten: Night at the Museum for Kids.

René Jacobs en Nina Voets zijn al jaren de vertrouwde gezichten achter de Museumnacht Delft. Dat combineerden ze meestal – op dezelfde dag – met een museumnacht voor kinderen. Dat was leuk. Maar nu het hele evenement op kinderen is afgestemd, wordt het grootser dan ooit. Thema is griezelen. "Dat slaat hartstikke goed aan", zegt René Jacobs. "De reacties op sociale media zijn overweldigend. Ontzettend leuk dat er nu al zoveel enthousiasme is."
De Night at the Museum for Kids speelt zich voornamelijk op en rond het Agathaplein af. "Op allerlei locaties die van zichzelf al griezelig zijn", zegt Nina Voets. "Zoals de middeleeuwse Stadsgevangenis Het Steen, waar Balthasar Gerards en vele anderen zijn gemarteld. Of Paul Tetar van Elven aan de Koornmarkt. Dit museum verandert die avond in een spookhuis. Bezoekers mogen zelfs op de zolder kijken. Als ze durven…"
Kinderen komen verder vooral zelf in actie. Het bomvolle programma omvat workshops, disco, cultuurbingo, spookhuis, foodtrucks, muziek en een griezelbioscoop. Speurtochten, schimmenspellen, verhalen vertellers en kunst zal eenieders hartslag tot ongekende hoogte opjagen. Daarmee is Night at the Museum for Kids een uniek evenement. "Je hebt in onze regio nauwelijks grote culturele evenementen voor kinderen", weet René Jacobs. "Terwijl ik het zelf altijd fijn vind om, als ik met m'n kinderen op stap ga, nog een graantje cultuur mee te kunnen meepikken."
"Het wordt hartstikke leuk", weet Nina Voets zeker. "En ik las vanmorgen nog dat griezelen gezond is." En waarom er dit jaar geen Museumnacht Delft is? "Omdat we naar een nieuw soort evenement toe willen. Een evenement waarin meer ruimte is voor wetenschap en techniek. Om hier even goed de tijd voor te nemen, hebben de Museumnacht Delft even een jaartje uitgesteld", legt Nina Voets uit. En wellicht gaat er nog meer veranderen. "Want als deze Night at the Museum for Kids een succes is, overwegen we om de twee evenementen voortaan altijd helemaal los van elkaar en op andere dagen te organiseren."
Night at the Museum voor Kids is van 16.00 uur tot 22.00 uur en is geschikt voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar. Voor ouders is er overigens ook genoeg te doen. Zoals een bezoek aan de ORIGINAL Market in de Van der Mandelezaal van Museum Prinsenhof Delft. In Museum Prinsenhof kan naast een bezoek aan de tentoonstelling 'DNA van Nederland' deelgenomen worden aan een spannende rondleiding. Kunstenaar Toine Klaassen heeft de Waalse Kerk bezet. Hij weet een totaal eigen bizarre wereld te creëren en sleept alle passanten mee in zijn performance die de hele avond zal duren. In het Prinsenkwartier worden de schilderijen door middel van videomapping driedimensionaal. Van 20.00 uur tot 22.00 uur is een disco op de eerste verdieping, waar zowel ouders als kinderen helemaal los kunnen gaan. Ook mooi: de toegang is helemaal gratis, voor ouders èn kinderen. Meer informatie is te vinden op www.nightatthemuseumforkids.nl.

Muziek en wetenschap gaan hand in hand tijdens huiskamerconcerten aan Oude Delft

Frank Elshof (links) en Ad den Boer hopen dat vele liefhebbers dit weekend komen genieten van de combinatie van wetenschap en muziek.

DELFT – Stichting Delft In-Ovatie organiseert zondag 8 oktober een serie huiskamerconcerten met wetenschappelijke lezingen. Het muzikale evenement is om meerdere redenen bijzonder.

En dat is precies waarom de vier mannen achter deze stichting dit doen. "Delft verdient dit", zegt Frank Elshof over wat hem drijft om dit te organiseren. "Delft heeft geen concertzalen, alleen de Oude en Nieuwe kerk." Op gebied van klassieke muziek wordt in Delft niet bijzonder veel georganiseerd. Dit gat vullen de mannen achter Delft In-Ovatie graag op. Hoe? Door op één middag op veertien verschillende locaties aan de Oude Delft wetenschap en muziek te combineren. Publiek kan een passe-partout kopen en hiervoor naar drie verschillende voorstellingen, die om 14.00 uur, om 15.00 uur en om 16.00 uur plaatsvinden.
Die voorstellingen beginnen met een lezing, gevolgd door bijpassende klassieke muziek. Deze wordt uitgevoerd door voornamelijk studenten van het Koninklijk Conservatorium Den Haag, studenten van Codart uit Rotterdam en leerlingen van het Haags Muzieklyceum. De variatie is groot, benadrukt Elshof. "Van klassiek tot jazz en van experimenteel tot een bigband. Heel divers."
Uitgangspunt van de muziek is de lezing. "Die lezingen gaan over de nieuwste ontwikkelingen in de wetenschap, zoals robotica", weet Ad den Boer, één van de vier organisatoren. De lezingen worden gegeven door wetenschappers van de TU Delft en het Institute for Watereducation (IHE). Zij vertellen gedurende 15 minuten op informele wijze over hun onderzoek.
Het feit dat dit alles plaatsvindt op locaties en in huiskamers waar je anders nooit komt, maakt het nog eens extra bijzonder. "Uniek om hier eens binnen te morgen kijken", zegt Elshof. Wanneer het event wat hen betreft geslaagd is? "Als de bezoekers na afloop weer gelukkig huiswaarts keren en ze zowel de lezing als de muziek mooi vonden", zegt Elshof. "Hopelijk wordt het een mooi slot van het Weekend van de Wetenschap", voegt Den Boer eraan toe.
Een passe-partout kost 15 euro. Studenten, CJP- en Delft-pashouders betalen 10 euro. Kinderen tot 13 jaar betalen 5 euro. Een passe-partout kan vooraf worden besteld via de website www.delftinnovatie.nl, maar ook op de dag zelf worden aangeschaft in Het Meisjeshuis, net als alle andere locaties gevestigd aan de Oude Delft.

Vital Fitness biedt ook na blessures uitkomst

Enrico Brehm van Vital Fitness, gevestigd aan de Beethovenlaan 230 in Delft

DELFT – Vital Fitness aan de Beethovenlaan 230 werkt steeds meer samen met fysiotherapeuten en huisartsen. Die samenwerking heeft volgens eigenaar Enrico Brehm vele voordelen.

Wat de samenwerking inhoudt? "De mensen die hier sporten en met blessures kampen verwijzen wij door naar fysiotherapiepraktijken, zodat die hen kunnen begeleiden naar herstel", legt Enrico uit. Mensen die bij een fysiotherapeut uitbehandeld zijn, kunnen vervolgens sporten en hun oefeningen doen bij Vital Fitness. "Wij hebben hier dezelfde apparaten als fysiotherapeuten. Onze trainers kunnen hen vervolgens helpen met de oefeningen die ze van hun fysiotherapeut meekrijgen. Helaas weten veel mensen nog niet dat dit allemaal mogelijk is." Daarnaast probeert hij met huisartsenpraktijken in gesprek te komen. "Veel klachten waarvoor mensen naar huisartsen gaan, kunnen worden verholpen door meer te sporten en op voeding te letten. Met beide zaken kunnen wij hen helpen. Je kunt sommige klachten beter verhelpen met gezonde voeding en beweging, dan met medicijnen."
Enrico Brehm merkt dat mensen nog weleens over een drempel heen moeten voordat ze bij een sportschool binnenstappen. Dat is volgens hem niet nodig. "Mensen denken nog weleens dat ze meteen volop aan de slag moeten en allerlei zware oefeningen moeten doen. Maar door één keer per week te sporten kun je je al gauw fit voelen."
Benieuwd? Kom eens langs voor een gratis proefles of kijk op de website www.vitalfitnesscenter.nl.

20 / 56

Buurman en Buurman beleven première in Delft

De klussende buurmannen komen naar Delft met hun nieuwe show. De première hiervan is in Delft.

DELFT - Wie kent ze niet? De inventieve, maar klungelige klussers uit de poppenanimatieserie Buurman en Buurman. Generaties zijn er groot mee geworden en nu is er alweer een vierde musical over de buurmannen te zien: A je to!

Door: Silvija van Dalen

Op zondag 22 oktober vindt de première plaats in Theater de Veste. Dit belooft 'een superleuke middag' te worden, verzekert Jelle Kuiper, scenarist en producent van de voorstelling. "Kinderen worden die dag van begin tot eind vermaakt. Er is een feestelijk ontvangst, ze kunnen knutselen en spelletjes doen, er is een kinderdisco en ze gaan uiteraard de voorstelling zien." De keuze om de première in Theater de Veste te doen, was volgens Kuiper snel gemaakt: "We hebben een goede band met het theater. En onlangs heeft Senf Theaterpartners, dat de productie verzorgt, zich gevestigd in het Armamentarium, waar eerst het Legermuseum huisde." In de nieuwe voorstelling gaan de buurmannen op mollenjacht. Vindingrijk als ze zijn, is dat klusje zo geklaard. Of toch niet? Het belooft een vermakelijk show te worden voor jong en oud.

Tijdloos
Jelle Kuiper: "Er zitten veel leuke dingen in de voorstelling. Het is tijdloos, herkenbaar en het bevat veel humor voor volwassenen en voor kinderen." Voor veel ouders bevat de voorstelling ook een stukje nostalgie. "Met het verhaal zijn we Buurman en Buurman zo trouw mogelijk gebleven. Het is immers een leuk stramien, van die klussende mannetjes die het eerst erger maken, en dat het toch weer goed komt. Het verhaal van de voorstelling is wel nieuw en bevat liedjes van Ivo de Wijs."
Er zijn nog kaarten te koop voor de voorstellingen op zaterdag 21 oktober om 14.00 uur en om 16.00 uur.­­ Zie voor nog meer informatie en kaartverkoop de website
www.theaterdeveste.nl.

Rotte plekken in een mindmap

Foto: Hans Buskes

DELFT - Verwaarloosde stukjes Delft, mindmapgoeroe Hans Buskes ergert zich er met enige regelmaat aan.

Eerder wijdde hij aandacht aan de 'rotte plek' tegenover de parkeergarage Zuidpoort. Die wordt nu – deels en met horten en stoten – gesaneerd. Nu richt hij zijn mindmap op de voormalige bieblocatie aan de Kruisstraat, enkele honderden meters verderop.
Om meteen maar de toon te zetten: "Een rotte kies zie je niet altijd, maar dit is een rijtje rotte voortanden van de binnenstad", aldus Buskes. "De voormalige bieblocatie, het foeilelijke parkeerdek aan de Yperstraat en nu ook nog eens leegstand in de knik van de Kruisstraat. Geen gezicht. Waarom krijgt zo'n toplocatie niet de invulling die ze verdient? We zitten er nu al zeven jaar op te wachten!"

Hallo! Er worden volop plannen gemaakt. Maar bewoners protesteren elke keer weer. Dat schiet niet op zo...
Hans Buskes: "Hallo! Bewoners wijzen er alleen op wat de binnenstad nodig heeft. En wat de binnenstad níet nodig heeft – wat jij dan protesteren noemt. Leuk hoor, een Lidl aan de Kruisstraat, maar heb je er ook bij stilgestaan wat een overlast dat oplevert om in deze doodlopende straat dag in dag uit te laden en te lossen – en te keren? Los nog van de vraag of het nodig is om zoveel supermarkten op een kluitje te hebben, nu er ook nog plannen zijn voor een Albert Heijn in het voormalige V&D-pand. Gelukkig zit er beweging in de plannenmakerij."

-Wat heeft de binnenstad dan nodig?
"Dat zou je stedenbouwkundigen en de bewoners moeten vragen. En ik heb de indruk dat het vooral is gevraagd aan rekenmeesters. Vanuit hun optiek zijn de plannen prima – 'We gaan eraan verdienen'. Maar verdient de binnenstad het ook? Een slechte inpassing in het historisch stadsbeeld, een veel te hoog bouwplan, met winkelruimte die kennelijk niet nodig is, gelet op het leegstaande voormalige Wijnands-pand in de knik, en de overlast van laden en lossen en keren? Ook de stadsbouwmeester stelt onomwonden: doe het niet."

-Oké. Het duurde zo'n dertig jaar voordat het Zuidpoortgebied ontwikkeld kon worden, de nieuwe Sebastiaansbrug laat ook al een jaar of tien op zich wachten. Wat moet er gebeuren om te voorkomen dat bewoners ook voor deze locatie bij wijze van spreken hun kinderen moeten meenemen naar voortgangsoverleggen omdat die het overleg ergens in pakweg 2035 moeten afronden?
"Wat is dit voor vraag?! Maar goed, tempo bedoel je? Regel af- en instemming. Betrek ervaringsdeskundigen en professionals en schets de kaders, waarbinnen plannen kunnen worden ontwikkeld. Iedereen is het erover eens: hier moet wat gebeuren. En als ik kijk naar de plannen zoals die er nu zijn, kan er nog wel wat gepolijst worden. Zoals een overdekt, gróen parkeererf. En regel ook de verkeersstromen. Natuurlijk moet er oog zijn voor de financiën. Maar er moet ook oog zijn voor de binnenstad. Die moet er straks niet bijlopen met veel te grote en veel te gebleekte voortanden."

Provincie roept gemeenten op woningbouw te versnellen

DELFT - De Provincie Zuid-Holland roept gemeenten en woningcorporaties op de woningbouw te versnellen, en wel binnen het al bestaande stads- en dorpsgebied. Er zijn genoeg woningbouwplannen om aan de extra vraag van circa 140.000 woningen tot aan 2025 te kunnen voldoen. De provincie ondersteunt gemeenten om onder meer leegstaande kantoren en winkels te transformeren naar woningbouw, en wil dat de komende maanden verder intensiveren. Volgens gedeputeerde Adri Bom-Lemstra is bij vrijwel alle gemeenten de urgentie doorgedrongen dat de woningmarkt in Zuid-Holland oververhit raakt. Maar ook het besef dat het aanbod voor een steeds grotere groep woonconsumenten niet meer voldoet. "Dit omdat de woningen op de verkeerde plek zijn gebouwd, of omdat de woningen waar behoefte aan is, er simpelweg nog niet staan. Daarom moeten nu echt de handen uit de mouwen. Zaak is om nu daadwerkelijk te gaan bouwen en niet langer energie te verspillen aan het reserveren van extra bouwmogelijkheden."

Het najaar begint goed bij KARWEI

KARWEI Delfgauw heeft weer volop nieuwe meubels in huis.

Woonmaand oktober is volop losgebarsten bij KARWEI Delfgauw. De winkel is grotendeels ingericht met de leukste en nieuwste spullen op het gebied van woninginrichting. Van kleine maar fijne woonaccessoires tot complete meubellijnen.

KARWEI begon ooit als een traditionele bouwmarkt, maar onderscheidt zich steeds meer als sfeervolle woonwinkel. Dit najaar heeft KARWEI de meubelcollectie vertaald naar vier verschillende stijlen: De industriële look van 'Artist Home', de meer trendy en warmere uitstraling van de 'City Lost Line'. 'Green House' is helemaal gericht op de natuur, meubels van 'Cosy Cabin' zijn te herkennen aan de warme herfstkleuren.
"De complete collectie is aangepast op deze vier stijlen", vertelt bouwmarktmanager Danny Snaauw. Vorig weekend werd het nieuwe meubelseizoen afgetrapt bij KARWEI Delfgauw. "We hebben weer een hoop nieuwe spullen. Beneden vinden klanten enorme shows met huiskamermeubels. Op de eerste verdieping hebben we een hele vleugel ingericht met slaapkamers en kinderkamers." KARWEI werkt al jaren nauw samen met VT Wonen. Vanaf 1 januari wordt het bovendien hoofdsponsor van het tv-programma Eigen Huis en Tuin. "KARWEI is leuk en trendy en we hebben leuke spullen die je niet overal ziet staan. En dat alles voor een betaalbare prijs. Die nieuwe formule slaat enorm aan."
Kom langs aan de Importweg 2 in Delfgauw, kijk op www.karwei.nl of check www.facebook.com/KARWEIDelfgauw.

Eradus Zonwering krijgt gloednieuwe Luxaflex® Galery shop

Eradus: het aangewezen adres voor zonwering.

Eradus Zonwering is al sinds jaar en dag een begrip in Delft en wijde omgeving als het om zonwering gaat.

Zowel binnen- als buitenzonwering van uitsluitend topmerken is in ruime mate in het assortiment vertegenwoordigd aan de Julianalaan. Bij specialist Erades staat men voor een ingrijpende verandering. Vanaf eind oktober heeft Eradus Zonwering te Delft een gloednieuwe Luxaflex® Gallery shop. Met behulp van nieuwe verlichting en realistische visuals ervaren consumenten de laatste trends op het gebied van stijlvolle raambekleding in de vernieuwde Gallery shop. Specialisten staan klaar voor een vrijblijvend persoonlijk en vakkundig advies, maar consumenten zijn uiteraard ook welkom om zelf rond te kijken en inspiratie op te doen over de laatste trends.
In de nieuwe Luxaflex® Gallery shop staat "licht" centraal, zodat de producten worden ervaren zoals thuis om tot de beste keuze in raambekleding te komen. Er zijn immers oneindig veel mogelijkheden qua stoffen of type raambekleding. In de showroom kunnen consumenten de nieuwste stoffen, aantrekkelijke dessins en innovatieve snufjes zien. Daarnaast biedt de Gallery shop bij Eradus Zonwering ook de mogelijkheid om de nieuwste smarthome-toepassing PowerView® Motorisation te testen. PowerView Motorisation is een nieuw bedieningssysteem, waarmee Luxaflex® raambekleding elektrisch kan worden bediend met de smartphone of tablet, of met de
Pebble® afstandsbediening. Er kunnen settings worden ingesteld, waardoor raambekleding zich bijvoorbeeld automatisch aanpast aan zonsopgang en –ondergang.
Uiteraard is en blijft Eradus ook het aangewezen adres voor buitenzonwering. In deze tijd van het jaar is er vooral veel vraag naar rolluiken. Rolluiken van topkwaliteit houden niet alleen de zon buiten de deur, ook inbrekers worden door de luiken afgeschrikt.

Solar Box maakt u wegwijs in Duurzaamheidsland

Het plaatsen van zonnepanelen: een prima investering.

"Een offerte voor zonnepanelen opvragen is vrij eenvoudig. Je weg vinden in de regelgeving is moeilijker. Daar kunnen wij ook bij helpen.", vertelt Wouter van Solar Box uit Den Hoorn.

"Neem de salderingsregeling voor particulieren en het MKB. Daarover is nu de motie aangenomen dat die in ieder geval tot 2023 in deze vorm moet blijven bestaan."
Salderen betekent dat het energiebedrijf aan het eind van het jaar de door uw zonnepanelen opgewekte stroom wegstreept tegen het verbruik. Een typisch Nederlandse regel die er voor zorgt dat de aankoop van zonnepanelen direct loont.
Hierdoor ligt de gemiddelde terugverdientijd momenteel zo rond de 7 jaar. Voor de aankoop van zonnepanelen bestaan ook een aantal gunstige fiscale regelingen.
Zo kunnen particulieren btw terugvorderen en kunnen bedrijven gebruik maken van de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek en de energie-investeringsaftrek. "Deze laatste scheelt bedrijven gewoon 14 procent", aldus Wouter. Daarnaast zijn er voor particulieren ook nog eens gunstige financieringsvormen zonder hypothecair onderpand: "Zoals de duurzaamheidslening in Delft." Consumenten aarzelen soms om een (extra) lening aan te gaan. "Onterecht", meent Wouter. "Eigenlijk is het met zonnepanelen een eenvoudige keuze: waar geef je je geld aan uit; aan panelen op het dak, of aan het energiebedrijf?" De besparingen op stroomkosten liggen veel hoger dan die van de lening, je krijgt dus feitelijk 'gratis stroom'.
Wie praat over investering en terugverdientijden moet ook een goed beeld hebben van rendementen. Daarom raadt Wouter aan om in zee te gaan met bedrijven die daar open in zijn: "Wij staan bijvoorbeeld altijd garant voor het berekende rendement. Vraag altijd om een performancegarantie en vraag datalogging aan, zodat je daadwerkelijk kunt zien wat een paneel oplevert. Meten is immers weten!"

Visualls maakt alle keukendromen waar

De mogelijkheden zijn eindeloos met keukenachterwanden van Visualls.

Bij Visualls keukenachterwanden is alles mogelijk als het om de achterwand van de keuken gaat. "We zien de laatste tijd een aantal leuke nieuwe trends", zegt Johan Meijer.

"Het is helemaal ín om een industriële look te creëren met een matte keukenachterwand zoals bijvoorbeeld betonlook, blauwstaal, mat aluminium of satijnglas."Veel mensen weten niet wat er allemaal mogelijk is op het gebied van keukenachterwanden. "In principe kan alles", legt Johan uit. "Er kwam laatst een voetballer van Westlandia. Zijn vader en opa hadden ook in het eerste gespeeld en hij wilde een keukenachterwand waarop hij met vader en opa op het voetbalveld werd afgebeeld. We hebben een unieke stukje van de keuken voor hem mogen en kunnen maken. De tijd van de stucwanden met vetspetters en tegeltjes hebben we inmiddels achter ons liggen."
Mensen die voor de eerste keer bij Visualls binnenlopen zijn steeds weer aangenaam verrast. "Op de eerste plaats omdat we in Delfgauw zo lekker dichtbij zitten en goed bereikbaar zijn. Vervolgens omdat de prijs in negenennegentig van de honderd gevallen heel erg meevalt. En als we dan ons werk hebben gedaan en de achterwand hebben geleverd dan is men vaak verrast door luxe uitstraling die de keuken heeft gekregen." Bezoek de showroom in Delfgauw, die is geopend van dinsdag tot en met zaterdag, en kijk voor inspiratie op de Facebook pagina.

All Interieur: dé winkel voor de juiste vloer

All Interieur: wonen in de sfeer die bij u past. Foto: Martijn Linthorst

All Interieur aan de Abtswoudseweg 4D in Delft is een interieurzaak die al weer ruim dertig jaar bestaat.

De entree van de winkel is recent helemaal vernieuwd. All Interieur, dat wordt geleid door Karel Hagen en Peter Faber, is een bloeiend bedrijf. De vader van Peter is ooit met het bedrijf begonnen. Zijn zoon heeft het vervolgens overgenomen en heeft het samen met Karel voortgezet. All Interieur is een bedrijf met 1000 vierkante meter winkeloppervlak. De afdeling gordijnen en vitrage is op dit moment het bezoeken meer dan waard. Bij het uitzoeken van de juiste gordijnen kunt u van beide heren het beste advies krijgen. Neem hiervoor uw gemak, geniet ondertussen van een kop koffie en kom samen tot de juiste keuze. "PVC-vloeren zijn momenteel helemaal in", vertelt Karel Hagen. "Maar ook een bezoek aan de afdeling karpetten is raadzaam. In de winter willen mensen lekker warme voeten hebben in huis. Denk eens aan een karpet. Wij kunnen u er alles over vertellen."
In veel nieuwbouwhuizen komen tegenwoordig harde vloeren, zoals PVC-vloeren te liggen, inclusief vloerverwarming en –koeling. Deze vloeren zijn heel goed aan te kleden met karpetten. In de wereld van de karpetten zijn er weer een heleboel nieuwe trends te bespeuren.
De slogan van All Interieur is al sinds jaar en dag: 'Wonen in de sfeer die bij u past'. Meer weten? Kom gerust eens langs aan de Abtswoudseweg 4D, kijk op www.allinterieur.nl of bel naar (015) 262 31 66.
All Interieur Delft is bovendien te vinden op Facebook.

Raamdecoratie op maat is ook écht op maat bij Hubo Delfgauw

Het team van Hubo Delfgauw staat ook dit najaar graag voor uw klaar voor alle soorten maatwerkoplossingen. Foto: Alphons de Wit jr

Hubo Delfgauw onderscheidt zich al jaren in maatwerk. Op zaterdag 14 oktober staat de winkel in het teken van een nieuwe collectie houten jaloezieën.

Aad Rensen, dit jaar alweer vier jaar eigenaar van de bouwmarkt, is trots op de nieuwe collectie. "We bieden jaloezieën met een breedte van 35, 50 of 70 millimeter. Daarnaast zitten er ook bamboe jaloezieën in de collectie. Ook qua kleur is er voor ieder wat wils. Wat dit keer nieuw is, is dat we nu ook staaltjes van het product mee kunnen geven aan de klant. Zo kunnen ze zich er thuis een mooi beeld van vormen."
Het maken van de keuze is zo ongeveer het enige waar de klant zich zorgen om hoeft te maken. "Want het inmeten doen wij voor ze. Dat is erg belangrijk, want een foutje daarbij is zo gemaakt en kan grote gevolgen hebben. Maatwerk is daarom bij ons ook echt maatwerk. Wij willen de klant vooral ontzorgen. Bovendien bieden we de service om de jaloezieën tegen meerprijs vakkundig te monteren. Als voor die optie wordt gekozen, is het enige dat de klant hoeft te doen twee keer thuis zijn. Na bestelling kunnen de jaloezieën binnen drie weken worden geleverd."
Volgens Aad is het, nu de 'r' in de maand zit, het uitgelezen moment om aan raamdecoratie te denken. "Mensen willen het in de wintermaanden, vooral ook met de Kerst gezellig maken in huis. Goed uitgekozen raamdecoratie kan hier een belangrijke rol in spelen."
Bent u ook benieuwd naar de nieuwe collectie jaloezieën of naar kasten of binnen- of buitenzonwering op maat? Loop dan op 14 oktober even binnen bij Hubo Delfgauw aan de Delftsestraatweg 131 in Delfgauw.

Klaas Vaak Bedden: focus op puur slaapcomfort

Een goede nachtrust begint bij Klaas Vaak Bedden.

´Slapen is ons vak´. Dat is al jaren de slogan van Klaas Vaak Bedden Delft. De slaapvoorlichter aan het Vrouwenregt is alweer 37 jaar een vertrouwd adres voor wie zich wil verzekeren van een goede nachtrust.

Onlangs heeft de winkel een frisse look gekregen. "We gaan ons nu weer helemaal focussen op puur slaapcomfort, met zoveel mogelijk groen", laat het team van Klaas Vaak Bedden weten.
Hiervoor heeft Klaas Vaak Beddden Delft de Pure-slaapcomfort® en Sleep&Dream collection®. "We hebben een collectie gecreëerd van de beste natuurlijke matrassen met een ongekend ligcomfort. Super mooie boxsprings met de nieuwste technieken, interessante aanbieding in superlichte donsdekbedden en hele mooie bedtextiel-collectie."
Klaas Vaak bedden Delft is slaapvoorlichter voor uw lattenbodem, boxspring, matras, kussen, dekbedden, deken, bedtextiel en alles wat met uw bed te maken heeft. Alles kan worden thuisbezorgd en gemonteerd. Wij hopen u optimaal advies te mogen geven bij uw keuze. Aarzel niet en kom gerust eens langs in Delft, waar de medewerkers in de showroom graag een eerlijk en duidelijk advies geven. U kunt hier alle merken, waaronder Sleep & Dream, ervaren en testen. Ook geven wij u indien gewenst persoonlijk advies bij u thuis.
Meer weten? Kom langs of neem een kijkje op de website www.klaasvaakbedden.nl.

Zorgeloos de deur uit

Zorgeloos van huis gaan in de wetenschap dat je woning goed tegen inbraak beveiligd is. Dat is volgens Lilian Tieman de kern van het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW).

Als adviseur Woninginbraak bij het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid weet ze dat veel mensen ten onterechte denken dat ze veilig wonen. "Vaak blijkt de beveiliging van hun huis helemaal niet op orde. En trekken ze de deur achter zich dicht zonder deze op slot te draaien. Een 100% garantie tegen een inbraak heb je nooit, maar door gebruik te maken van het Politiekeurmerk weet je wel dat je woning zo goed mogelijk is opgewassen tegen het inbrekersgilde."
Een veilige woning, wie wil dat nu niet? Het zou vanzelfsprekend moeten zijn, maar dat is het niet. Elk jaar wordt er in Nederland ruim 55.000 keer ingebroken. Ramen of deuren vernield, waardevolle bezittingen zomaar ineens verdwenen. Inbraken kosten tijd en geld. "Maar emotionele schade is vaak nog vele malen groter dan de materiële schade", weet Tieman. "Een inbraak zorgt voor verschillende emoties: boosheid, verdriet én misschien nog wel het ergste: een gevoel van onveiligheid in uw eigen huis. De impact van een onbekende die in uw woning, uw spullen heeft doorzocht, is enorm."

Gelegenheidsinbreker
De meeste inbraken (ongeveer 70 procent) worden gepleegd door 'gelegenheidsinbrekers'. Een gelegenheidsinbreker werkt met relatief klein materiaal: een tang of een schroevendraaier. Hij komt in actie als hij een pand ziet waar duidelijk wat te halen is. Tieman: "Vervolgens wil hij maar één ding: snel zijn slag slaan. Een inbraak in een slecht beveiligde woning duurt vaak maar 30 seconden." Aan woningen met goede verlichting, stevig hang-en-sluitwerk en degelijke ramen en deuren hebben inbrekers een hekel. Oplettende bewoners en buren, gaan inbrekers ook het liefst uit de weg. En daarom zijn dit volgens Tieman precies de zaken waar het Politiekeurmerk zich op richt.
Het PKVW is een keurmerk voor woningen die voldoen aan een aantal eisen op het gebied van inbraakpreventie en sociale veiligheid. "De werking is simpel", legt Tieman uit. "De eisen die het keurmerk stelt, zorgen ervoor dat een inbreker meer tijd nodig heeft om een woning binnen te komen. Zo moet de woning voorzien zijn van goedgekeurd en gecertificeerd hang-en-sluitwerk op bereikbare ramen, deuren en lichtkoepels. Deze herken je aan het SKG-logo met sterren en het ® teken. De buitendeuren beschikken over goede verlichting en de hal moet zicht bieden op degene die voor de deur staat."
Het Politiekeurmerk draagt daarnaast bij aan het voorkomen van brand (door het plaatsen van rookmelders) en zorgt voor maatregelen die de kans op vandalisme en overlast verkleinen. Als al deze zaken op orde zijn komt een woning in aanmerking voor het PKVW-certificaat Beveiligde Woning. Naast het certificaat ontvangen de bewoners PKVW-stickers voor op het raam. "Een inbreker bedenkt zich wel twee keer als hij ziet dat een woning voorzien is van het Politiekeurmerk en dus van goed hang-en-sluitwerk." De kans op een geslaagde inbraak in een keurmerkwoning ligt gemiddeld 50 procent lager dan in een woning zonder keurmerk, zo blijkt uit diverse onderzoeken. Bij woningen met zeer gedateerd hang-en-sluitwerk heeft dit zelfs wel tot een verschil van 90% opgeleverd. Niet voor niets hebben al ruim 725.000 bewoners voor het PKVW gekozen en geven veel verzekeraars korting op de inboedel- en opslagpremie van woningen die aan de PKVW-eisen voldoen. Aangezien een certificaat tien jaar geldig is, kun je een deel van de kosten van het hang-en-sluitwerk terugverdienen.

Rabobank zet robot in bij ontvangst van klanten

Staand, van links naar rechts: Ferrie Förster, Fabian van der Horst, Arthur de Crook, Koen Hindriks, Jolanda den Breejen, Wim Luiten. Voor: Raymond Pors. (foto: Guus Schoonewille) Foto: Guus Schoonewille

DELFT - De vestiging van Rabobank in Delft is afgelopen donderdag versterkt met een bijzonder personeelslid: een robot. Robot Pepper is ontwikkeld om onder andere mensen welkom te heten, gezelschap te houden en te vermaken.

De vestiging in Delft is de eerste Rabobankvestiging in Nederland die gebruik maakt van de mogelijkheden van een robot. Bezoekers van de bank kunnen robot Pepper deze week ontmoeten in de bankhal.

Innovatie
De humanoïde robot gaat in eerste instantie een rol spelen bij de ontvangst van klanten in de bankhal. Daarnaast wordt robot Pepper ingezet om klantervaringen te verzamelen. Robots vormen de voorhoede van innovatie in de samenleving. "Robots kom je op steeds meer plaatsen tegen in onze samenleving", vertelt Arthur de Crook, Managing Director bij RoboValley. "Pepper is een mooi voorbeeld van hoe een robot van meerwaarde kan zijn in de dienstverlening van de Rabobank."
Afgelopen week had robot Pepper zijn eerste werkdag. Tijdens dit moment waren onder meer Fabian van der Horst (directeur bedrijven Rabobank), Wim Luiten (ledenraad Rabobank), wethouder Ferrie Förster, Koen Hindriks van Interactive Robotics en Arthur de Crook vanRoboValley bij aanwezig.
"Onze samenleving verandert razendsnel en robots worden daar mogelijk onderdeel van. Het is nog allemaal erg spannend en ik ben ervan overtuigd dat er voldoende kansen zijn als wij innovatieve ideeën omarmen. Dit is onze eerste test met een robot binnen onze vestiging om dit te ontdekken", zegt Fabian van der Horst.
Met de inzet van Pepper wil de Rabobank ervaring opdoen met een nieuwe manier van het analyseren van klantervaringen. Dit gebeurt vanuit tekst, geluid en beeld. Mogelijk geeft dit een beter en ander beeld op klantfeedback. De uitkomsten worden gebruikt voor toekomstige activiteiten, zoals een langere dialoog met de robot.

'Mooi initiatief'
"Pepper is een mooie toevoeging aan Delft, waar onder andere ook RoboValley en TU Delft zijn gevestigd. De inzet van Pepper is een mooi initiatief. Het kan de behulpzaamheid binnen de bank bevorderen", legt wethouder Ferrie Förster uit.
De maatschappij wordt steeds vaker geconfronteerd met het bestaan van robots. "Dit is pas het begin van een toekomst, waarin we op een nieuwe manier met machines contact maken", geeft Koen Hindriks aan.

'Super-buurmeisjes' komen in actie voor Kdc AandachtsLab

De leerlingen van de Delftsche Schoolvereeniging zamelden heel wat lege flessen in. Liggend, vooraan, Olivia en Norelle.

DELFT - Olivia en Norelle zijn twee buurmeisjes van Suus: een 10-jarige Delftse die Ernstig Meervoudig Gehandicapt is.

Haar moeder Maud is een Kinderdagcentrum (KDC AandachtsLab) aan het oprichten speciaal voor kinderen zoals Suus. Bij KDC AandachtsLab krijgen de kinderen 'zorg op maat', gericht op ontwikkelen. Zodat de kinderen náást de intensieve zorg ook de kans krijgen om stapjes in hun ontwikkeling te maken. Stapjes die ontzettend belangrijk zijn en een positieve invloed hebben op de kwaliteit van hun leven.
KDC AandachtsLab opent haar deuren waarschijnlijk in april 2018, maar daar is veel geld voor nodig. Speciaal daarom hebben Olivia en Norelle met hun klasgenootjes uit de groepen 8 van de Delftsche School Vereeniging flessen ingezameld.
Iedereen hielp mee. Ook andere buren uit de straat en het voetbalteam van Olivia zamelden flessen in. Vorige week vrijdag hebben ze de 330 ingezamelde flessen ingeleverd bij de Albert Heijn W.H. van Leeuwenlaan, waar KDC AandachtsLab in de maand september het goede doel van de statiegeld bonnen actie was.
"Heel bijzonder dat meiden van op deze leeftijd ook aandacht hebben voor kinderen die vanwege hun handicap niet naar een reguliere school kunnen, maar wil graag dingen willen leren", reageert Maud Halkes. "Echt super-buurmeisjes." De acties leverden uiteindelijk 729 euro en 5 cent op voor het goede doel. Dit was het totaal van de flessenactie van de buurmeisjes, de bonnetjes die klanten van Albert Heijn doneerden èn 5 euro van de oma van Olivia, die nooit frisdrank drinkt, maar wel graag iets wilde bijdragen. "Super lief!", vindt Maud Halkes.

Suus (centraal) en haar buurmeisjes, die een actie bedachten voor KDC Aandachtslab.

Bezoek een archeologische opgraving in Delft

Een archeologische opgraving van dichtbij bewonderen? Dat kan op zaterdag 14 oktober.

DELFT - Tijdens de Nationale Archeologiedag, op zaterdag 14 oktober, is het mogelijk om een kijkje te nemen bij een echte archeologische opgraving.

Archeologie Delft voert in oktober archeologisch onderzoek uit naast de parkeerplaats Nijverheidsplein, ter hoogte van de voormalige Prinses Irenetunnel en voor één dag is het terrein voor iedereen te bezoeken. Het is voor het eerst in twaalf jaar dat het mogelijk is een opgraving in Delft te bezoeken.
Tijdens de Open Dag kunnen bezoekers letterlijk over de schouders van de archeologen meekijken, terwijl zij in de bodem op zoek gaan naar de tastbare getuigenissen van de Delftse geschiedenis. Vooronderzoek heeft uitgewezen dat op deze locatie een huisje heeft gestaan, dus de archeologen verwachten wel het een en ander te vinden en hopen natuurlijk op bijzondere vondsten. Er zijn deze dag meerdere archeologen beschikbaar om alle vragen te beantwoorden. Maar er is nog meer te doen. Zo kunnen kinderen zelf schatten opgraven en meer te weten komen over wat ze hebben gevonden. Bezoekers kunnen ook een eigen vondst meenemen om deze te laten determineren door een archeoloog. Ook is het mogelijk verschillende workshops te volgen, zoals scherven puzzelen en het bestuderen van dierlijke botten. In een mini-expositie zal een selectie van eerdere bijzondere vondsten uit de Spoorzone te zien zijn. Meer informatie is te vinden op www.archeologie-delft.nl.
Archeologie Delft voert al jaren onderzoek uit in de Spoorzone. De bewoners van Delft (en soms ook van heel Nederland) hebben over de schouders van de archeologen kunnen meekijken. Belangrijk voor onze kennis van de stadsgeschiedenis is vooral het onderzoek naar de resten van de middeleeuwse stadsmuur en andere verdedigingswerken geweest. Een stadspoort met torens, een bolwerk en allerlei stukken militaire uitrusting zijn hier ontdekt.
Maar de opgravingen in de Spoorzone hebben nog meer opgeleverd dan alleen gegevens over de middeleeuwse verdediging. De toevallige vondst van de oudste telescoop van Nederland ter wereld trok grote aandacht in de pers en op de televisie. Hoewel de treinen inmiddels door de nieuwe tunnel rijden, is het Spoorzonegebied nog steeds in ontwikkeling. Archeologie Delft graaft voorlopig dus nog wel even door in dit gebied.

Roots Autoservice: waar de occasions er altijd tiptop bij staan

Joop Wortelboer bij de Nissan Juke: een uitgesproken auto.

PIJNACKER - Roots Autoservice onderscheidt zich al jaren door occasions piekfijn in orde en als nieuw af te leveren. Het Pijnackerse autobedrijf scoort zodoende torenhoge cijfers op beoordelingssites.

Roots Autoservice weet de mogelijkheden van internet uitstekend te benutten. Met de duidelijke en actuele website rootsautoservice.nl. De auto's worden hier met tientallen foto's uitgebreid onder de loep zijn genomen. "We verkopen zo'n vierhonderd auto's per jaar. Dat lukt niet als we ons alleen op Pijnacker richten", vertelt directeur Joop Wortelboer.
Vrijwel dagelijks komen geïnteresseerden uit alle windstreken van het land richting Pijnacker om een occasion te zien en een testrit te maken. "Dus zorgen we ervoor dat onze auto's er altijd gelikt bij staan. Dat ze goed zijn gepoetst, alle deukjes eruit zijn en de lak - waar nodig - is bij gespoten. Wagens van 10 jaar oud staan er hier zo netjes bij dat er niet aan af te zien dat ze 10 jaar oud zijn." Dat werkt. Klanten zijn lovend over de verleende diensten en de service. Op ANWB.nl wordt Roots Autoservice beoordeeld met het maximum van 5 sterren, op Autotrack.nl krijgt het van haar klanten gemiddeld een 8,6.
Roots Autoservice heeft gemiddeld vijftig verschillende occasions in huis. Eén daarvan is momenteel de Nissan Juke. "Een uitgesproken auto", weet Joop Wortelboer. "De één vind 'm mooi, de ander afschuwelijk." Roots Autoservice heeft een luxe uitvoering van de Nissan Juke 1.6, met onder meer achteruitrijcamera, bluetooth, een boordcomputer, cruise control, 17" lichtmetalen velgen en een navigatiesysteem. En dat voor een meeneemprijs van 13.840 euro of een garantieprijs van 14.840 euro.

Automonteur gezocht
Roots Autoservice is met spoed op zoek naar een eerste of een tweede automonteur. Bel voor meer info naar 015 - 369 3233 of kijk op www.rootsautoservice.nl.

Baaf Automotive vist in de grootste 'auto-vijver'

Bij Baaf Automotive aan de Vrijebanselaan 33 in Delft staan altijd ongeveer honderd occasions. Foto: Martijn Linthorst

DELFT – Veel Duitse occasions met lage kilometerstanden. Daar bestaat uit aanbod van Baaf Automotive momenteel uit. Baaf Automotive aan de Vrijenbanselaan 33, Delfts Ondernemer van het Jaar 2014/2015, heeft sinds enige tijd een nieuw Duits inkoopkanaal.

"Dan is de vraag waarom", begint eigenaar Manfred Bavelaar. "Duitsland heeft namelijk 45 miljoen auto´s rond rijden en in Nederland rijden er zo´n 8 miljoen rond. Om maar aan te geven, dat de vijver daar veel groter is en dus ook het occasionaanbod veel groter is. Daar wil ik mijn klanten van laten profiteren."
Bij Baaf Automotive staan altijd ongeveer honderd occasions, met prijzen tot 5000 euro. Allemaal met nieuwe APK en een gratis afleverbeurt. Budget-auto's tot 5000 euro, dat is het specialisme van Baaf Automotive. "Bij aanschaf blijft het dus niet. In onze eigen, perfect uitgeruste werkplaats worden alle aangeschafte auto's gratis voorzien van een APK en een afleverbeurt. Er zijn zelfs mogelijkheden voor garantie."
Baaf Automotive is tevens gespecialiseerd in wagenpark onderhoudt voor het MKB, diverse grote en kleine bedrijven zijn al klant bij Baaf. "Wij zijn flexibel, de MKB'ers kunnen zo naar binnen rijden." Want tijd is geld voor bedrijven!
Dit bedrijf, dat ook nog eens bekend staat als thuishaven van het raceteam De Delftsblauwe Rijders, kan dan ook fullservice genoemd worden. Heeft u een auto nodig, maar niet de middelen om een nieuwe auto aan te schaffen? Dan is de aanschaf van een occasion bij Baaf Automotive zeker aan te bevelen!
Meer weten? Bel dan naar telefoonnummer 015 - 215 96 96 of kijk op de website www.baafautomotive.nl.

Ontbijt bij de Wijnhaven

Ontbijt bij de Wijnhaven: een goed begin van de dag.

U kunt nu elke zaterdag of zondag van 10.00 uur tot 11.30 uur genieten van het uitgebreide ontbijt van de Wijnhaven.

U krijgt verschillende soorten brood, Roasted Porc, Cotto Vulcano, Noord-Hollandse jonge en oude kaas, gebakken eitje met spek en een croissantje met huisgemaakte bosvruchten jam en boter geserveerd. Hierbij krijgt u een glas vers geperste jus d'Orange en keuze uit een kop Illy koffie of Damman thee.
Dit kan voor 9 euro 95 per persoon en vanaf twee personen. Vanaf acht personen is reserveren gewenst.

Meer weten
Meer weten of reserveren? Kijk dan op de website www.wijnhaven.nl of bel naar 015 - 214 14 60.

Van Maanen: gezond èn smakelijk

Van Maanen heeft veel lekkers op het menu.

In een prachtig en sfeervol restaurant kun je bij Van Maanen aan de Hippolytusbuurt 3 in Delft gerechten kiezen uit de smakelijke, gezonde en duurzame keuken.

Van Maanen werkt zoveel mogelijk met biologische en eerlijke producten. De kaart is onder meer geïnspireerd op verrassende gerechten uit het Midden Oosten, maar typisch Nederlands als wentelteefjes zijn eveneens terug te vinden op de menukaart.
Deze maand heeft Van Maanen een voordelig avondmenu samengesteld voor slechts 25 euro.
Van Maanen is elke dag tot 22.00 uur geopend. Reserveren kan via telefoonnummer 015-3060125 of via de facebook-pagina Van Maanen Delft.

Grillen en bowlen bij Gasterij 't Karrewiel

Tijdens het bowlen kijk je uit op de skyline van Delft.

Een avondje Gasterij 't Karrewiel staat bekend als een heerlijk compleet verzorgde avond in een gezellig ambiance.

Het Grill Proeverij arrangement met een uur bowlen en een driegangen onbeperkt Grill Proeverij diner, kost van zondag tot en met donderdag nog maar 24 euro 95 per volwassene. Ook zijn er kortingen voor senioren en kinderen.
Ook voor bedrijfsuitjes is 't Karrewiel 'The Place To Be', met de 'Bedrijven Special' voor maar 35 euro95 per persoon, inclusief een uur bowlen, onbeperkt grilldiner, welkomstcocktail, drie consumptiemunten, koffie of thee na het diner en een Delftsblauw aandenken.
Meer weten of reserveren? Bel naar 015 - 213 68 76 of kijk op de website www.karrewiel.nl of kom langs bij 't Karrewiel aan de Paardenmarkt.

Tessa Zoutendijk in actie tijdens goMuTe

Tessa Zoutendijk komt naar goMuTe. (foto: Remko Wieland) Foto: Remko Wieland

In het Prinsenkwartier in Delft staat binnenkort weer een avond goMuTe voor de deur. Op vrijdag 20 oktober ontvangt het festival vanaf 20.30 uur niemand minder dan violiste Tessa Zoutendijk.
Tessa Zoutendijk (1977) is een van de exponenten van de nieuwe lichting improvisatie violisten. Ze werkt binnen het kruisvlak van jazz, folk, theater en moderne improvisatie terwijl ze haar roots als straatmuzikant nooit heeft verloochend. Daarom klinkt Tessa Zoutendijk nog steeds fris van de lever, vol enthousiasme en bezieling. Festival goMuTe slecht de muur tussen muziek en techniek. Tijdens de concertavonden is er volop ruimte voor interactie tussen publiek en artiest. Kaarten kosten 7 euro 50 en zijn verkrijgbaar aan de deur van het Prinsenkwartier aan het Sint Agathaplein 4 in Delft. Meer info: www.gomute.nl.

Veel moois in Botanische Tuin en MuseumShop

De MuseumShop bij de Botanische Tuin.

De 100-jarige Botanische Tuin viert feest. Het eeuwfeest gaat gepaard met enkele exposities.

In de Oranjerie is de boeiende expositie '100 jaar Botanische Tuin'. Ook te zien: 'Kroonjuwelen van Botanische Tuin TU Delft' en de kunsttentoonstelling 'Plantech Reflection'. In de herfst is de prachtige Botanische Tuin sowieso een wandeling waard.
Bij de tuin vinden bezoekers de kleurrijke MuseumShop, waar 135 verschillende cadeautjes voor elke leeftijd te vinden zijn. En ook met een kleine beurs kun je hier een geweldig cadeautje scoren. Denk hierbij aan robotjes, natuurpuzzels, voederhuisjes, Keltische hand geblazen heksenballen, shawls met natuurprints, tasjes of houten kettingen. Nieuw in de collectie: uilen, spechten, kuikens, poezen, teckels, hanen en kippen. Geïnteresseerden kunnen eventueel gratis een stukje berkenhout krijgen om de wijze uil op te schroeven. Verder verkrijgbaar: spannende kinderboekjes met Woebie ontdekt muziek, Vincent van Gogh, en spoken.Een aanrader is zeker: Het groene laboratorium 'Honderd Botanische Tuin TU Delft' door Trudy van der Wees. Rijk geïllustreerd en een interessant beschreven geschiedenis van de unieke TU Delftse Hortus. Iets gekocht? De vrijwilligers van de MuseumShop nemen de tijd om de cadeautjes verrassend in te pakken.
Kinderen zijn verder altijd welkom om de speurtocht te ondernemen, waar natuurlijk een prijsje aan is verbonden.

Openingstijden
Openingstijden: maandag van 12.00 uur tot 16.30 uur, dinsdag tot en met zaterdag van 10.00 uur tot 16.30 uur. Meer weten? Bel naar 015 - 278 56 96.

Internationaal muziek- en dansweekend

Delft Junior Bigband is een bigband voor jong muzikaal talent.

Het weekend van zaterdag 14 en zondag 15 oktober kun je Spaans en Deens horen bij De VAK, centrum voor de kunsten in Delft, aan de Westvest.

VAK-docent Flamenco Everdine de Vreede, 'La Gitana', organiseert dan een Flamenco dans-, & Fiëstaweekend met de Spaanse danseres Manuela Ríos. De Delft Junior Bigband - onder leiding van VAK-docent saxofoon Søren Ballegaard - geeft samen met een jeugdbigband uit Denemarken zaterdag 14 oktober van 15.30 tot 17.00 uur een dubbelconcert. De toegang is gratis.

Flamenco weekend
Manuela Ríos is een prachtige flamencodanseres uit Sevilla. Zij geeft de tweedaagse workshop in D