Naar Delft

20 augustus 2017

Naar Delft 20 augustus 2017


1 / 28

'We kunnen in Delft vast een hele vernuftige barbecue bedenken'

Jord Althuizen wil best ambassadeur van de Delftse horeca zijn: "Er gebeuren hier mooie dingen." (Foto: EvE)

"Ik hou van deze stad", zegt Jord Althuizen, barbecuefanaat en horecaman, nippend aan een speciaalbiertje. "En met name deze plek; De Sjees, vlak achter het stadhuis. "Ik heb de binnenstad eigenlijk pas laat ontdekt. Als Delftenaar denk je toch snel; de Markt is voor de toeristen. Maar niets is minder waar. De Delftse binnenstad bruist."

Door: Esdor van Elten

Als horecaondernemer kijkt Jord tegelijkertijd kritisch en enthousiast naar het Delftse aanbod: "De Delftse horeca weerspiegelt haar bewoners: niet super trendy, maar wel oog voor een goed stukje vlees of vis en een biertje erbij, met een prima prijs/kwaliteitverhouding. Er gebeuren prachtige dingen in Delft. Kijk naar succesvolle initiatieven als bakker Suikerbuik, en 't Postkantoor. Die doen het heel goed. De Visbanken gaan ook vernieuwen. De Hippolytusbuurt wordt straks een echte foodstraat."
Jord weet waarover hij het heeft. De liefde voor de horeca zat er bij hem al vroeg in: "Ik wilde als kind graag een hotel beginnen." En ook koken had van jongs af aan zijn warme belangstelling: "De liefde voor goed eten heb ik van mijn moeder meegekregen. Ze was een goede kok. Ik leerde ook al jong koken. Een keer per week kreeg ik een budget van vijf gulden per persoon en dan verzorgde ik de hoofdmaaltijd voor het gezin." Barbecueën was niet iets dat hij van huis uit mee kreeg. Dat kwam later. Toen hij in 2010 familie in Colorado bezocht nam die hem mee naar een barbecuefestival. Daar zag Jord wat er allemaal mogelijk was: "Mijn mond viel open."

Pionier
Terug in Nederland was Jord één van de pioniers die het Amerikaanse barbecue onder de aandacht van het grote publiek bracht. Hij schreef kookboeken en blogs en startte bedrijf Smokey Goodness, dat inmiddels is uitgegroeid tot een bedrijf met ruim 100 medewerkers, dat de catering verzorgt op tal van festivals in binnen- en buitenland. Recent speelde hij de hoofdrol in een commercial van Albert Heijn en hij zat als jurylid in het tv-programma Grillmasters op RTL4. Jord had, bekent hij, de tijd mee: "De afgelopen jaren is er meer aandacht gekomen voor de herkomst en de kwaliteit van ons voedsel. Een trend als 'slow cooking' is daar onderdeel van. Mensen willen tijd besteden aan eten maken. En dat is wat barbecueën is: slow cooking op een houtvuur." Het is een trend die nog wel even door zal zetten, verwacht hij: "Ik zie het alleen nog maar groter worden." Daar werkt hij graag zelf aan mee: "Komend najaar gaan we bijvoorbeeld thema-avonden houden." Voor dit soort gelegenheden zou Jord graag een eigen zaak in de Delftse binnenstad hebben - en misschien komt die er binnen afzienbare tijd wel: "Dat sluit ik zeker niet uit."

Beste barbecueplekjes

Jord mag graag op ongewone plekken barbecueën. Een paar weken geleden stond hij met zijn barbecue in de spits van de Nieuwe Kerk; 110 meter hoog. Zijn er nog andere favoriete plekken? "Ik word wel geïnspireerd door 'landmarks'. De Watertoren vind ik bijvoorbeeld ook heel intrigerend. Maar ik zou ook heel graag wat meer bij Delftse bedrijven staan. Ik kook in binnen- en buitenland, maar niet zo vaak in Delft." Kan Jord zich nog meer bij een 'Delftse barbecue' voorstellen? "Ik denk dan meer aan de hardware. We zijn een stad van technologie. Ik kan me voorstellen dat ze op de TU een hele vernuftige barbecue zouden kunnen ontwerpen." Maarruh, barbecue is toch puur en ambachtelijk en zo? "Natuurlijk is het dat. Maar wie heeft er ooit gezegd dat ambachtelijk ook niet makkelijk mag zijn?"

welkom in delft

Nieuw in Delft

Delft: Stad van Technologie

Foto: Koos Bommelé

Het leuke van Delft is dat 'oud en nieuw' hand in hand gaan. Jaarlijks studeren er ruim 20.000 studenten aan een van technische opleidingen aan de TU Delft. Dus Delft is – behalve een historische stad - een echte studentenstad waarin volop wordt uitgevonden en geïnnoveerd. Dit zie je steeds meer in het Delftse straatbeeld terug.
De TU Delft en gemeente Delft stimuleren deze zichtbaarheid sinds kort door hun gezamenlijk project 'Delft | Stad van Technologie'. De projectgroep stimuleert projecten waarmee technologie zichtbaar wordt in de stad. En behalve op het station zijn de eerste resultaten hiervan ook zichtbaar in de stad. Zo stap je op het Bastiaansplein via een 3d-straattekening (foto) in een werklab van de TU Delft. Op de Hooikade staan visuals van 2 bij 2 meter van TU-studenten, waarop zij toekomstdromen van kinderen hebben verbeeld. Op de planning voor het komende jaar staan onder meer een technologiefestival op het Agathaplein en een innovatief verlichte kerstboom op de Markt.

De Bagijnetoren: een escaperoom 2.0

Delft is sinds deze zomer een escaperoom rijker. De ruim vijf eeuwen oude Bagijnetoren aan Phoenixstraat doet tegenwoordig dienst als escaperoom, waar de bezoekers een mysterie rond Willem van Oranje moeten oplossen.

Escaperoom de Bagijnetoren is niet zomaar een escaperoom, benadrukt ondernemer Martin Huisintveld. "De deur gaat niet op slot en deelnemers hoeven niet op zoek naar codes", vertelt hij.

Willem van Oranje
Omdat de Bagijnetoren zich in dezelfde straat als Museum Prinsenhof Delft bevindt, waar Willem van Oranje in 1584 werd vermoord, is gekozen voor een verhaal waarin de Vader des Vaderlands een hoofdrol vertolkt. "Zijn geest wordt wakker en denkt dat het land nog wordt overheerst door Spanjaarden.
Deelnemers moeten in één uur tijd aantonen dat ze nu juist in het meest vrije land ter wereld wonen." Na afloop wordt altijd nog even nagepraat en worden het verhaal en de gemaakte keuzes besproken.
Bezoekers zijn lovend over de nieuwe escaperoom. Op de Facebook-pagina Escape De Bagijnetoren staan talloze positieve beoordelingen. "Veel mensen waarderen de originaliteit, de decoratie en het historische verhaal. Ze vinden het mooi bij Delft en zo'n unieke oude toren passen", geeft Martin Huisintveld aan.
Groepen van twee tot en met acht personen kunnen de uitdaging van Escaperoom De Bagijnetoren aangaan. "Omdat het aankomt op communiceren en samenwerking, is het een ideaal teambuildings-uitje", zegt Martin.

Kortingsactie
Speciaal voor lezers van NAAR DELFT heeft Escaperoom De Bagijnetoren een mooie kortingsactie. Iedereen die online via www.debagijnetoren.nl boekt en als kortingscode NAARDELFT invult krijgt 10 euro korting. Dit kan nog tot eind september 2017.
In die periode kan wel – met korting – voor de maanden erna worden gereserveerd.

Griezelen tijdens Kindermuseumnacht

Foto: Marco Zwinkels

Delft kent al jaren een Museumnacht, maar vanwege enkele wijzigingen gaat deze in 2017 voor één keer niet door. Maar niet getreurd. Op zaterdag 21 oktober wordt een Kindermuseumnacht georganiseerd. Op meerdere nabijgelegen plekken in de binnenstad kan de jeugd dan op een leuke en luchtige manier in aanraking komen met kunst en cultuur. Het thema is griezelen. Kinderen en hun ouders die het aandurven kunnen een passe-partout kopen en hiermee meerdere musea bezoeken, zoals Museum Prinsenhof Delft, Museum Paul Tetar van Elven en het Prinsenkwartier. Op het Agathaplein komen weer grote tipi's (foto) waar van alles te beleven is. In de rondvaartboot kan een griezelige boottocht worden gemaakt. "De Kindermuseumnacht worden een spannend alternatief voor een culturele avond", zegt organisator René Jacobs. Kinderen tot 12 jaar mogen het event gratis bezoeken, ouders betalen 10 euro. Hou voor meer info en kaartverkoop de site www.museumnachtdelft.nl in de gaten. (foto: Marco Zwinkels)

Nieuw in Delft

Hightech attracties in historisch decor /

Foto: Koos Bommelé

De kermis is één van de oudste vormen van vermaak. En anno 2017 weet jong en oud zich op de kermis uitstekend te vermaken.

Wat is er leuker dan een knaller van een kermis in een prachtig decor? We zouden het niet weten. De 'najaarskermis' strijkt traditiegetrouw altijd weer in september neer op de Markt, in het hart van de historische binnenstad. Dit jaar komt de kermis van dinsdag 12 september tot en met zondag 17 november.
De kermis biedt ontspannen activiteiten voor kinderen, maar ook spectaculaire attracties voor de waaghalzen.
Er is een spookhuis, een schietsalon, een draaimolen, een reuzenrad en een megajumper. Kinderen kunnen touwtje trekken of proberen een knuffel of iets anders te grijpen. Lekkere trek van al die actie? Naar popcorn, churro's, oliebollen of een suikerspin hoeft nooit lang te worden gezocht.
De kermis in het mooiste decor van Nederland: komt dat zien – en beleven. In Delft.

Swim to Fight Cancer: zwemfestijn voor een goed doel

Twee kilometer zwemmen door het Delftse Rijn-Schiekanaal: het is bepaald geen sinecure. Toch zullen honderden sportievelingen dit zondag 27 augustus gaan doen. Dan is de tweede editie van Swim to Fight Cancer.

Het idee is simpel, het doel is mooi. Deelnemers laten zich sponsoren voor deze flinke krachtinspanning. De opbrengst is bestemd voor onderzoek naar kanker. Vorig jaar leverde dit zwemfestijn 126.000 euro op voor het goede doel. Dat hoopt de organisatie dit jaar te overtreffen.
Start en finish zijn weer bij het Armamentarium, het voormalig Legermuseum aan de Korte Geer. Hier zullen de zwemmers, een speaker en de muziek ervoor zorgen dat publiek zich geen seconde hoeft te vervelen. Ook roeivereniging Laga, even verderop aan de Nieuwelaan, opent haar onderkomen voor publiek. "Swim to Fight Cancer is een geweldig evenement", zegt voorzitter Sjaak Lispet. "Zowel deelnemers als sponsoren zijn altijd weer hartstikke enthousiast. De organisatie loopt daarom als een tierelier." Hij kan die bereidwilligheid om hieraan mee te werken wel verklaren. "Vrijwel iedere familie krijgt helaas vroeg of laat wel te maken met die vervelende ziekte. Deelnemers worden daardoor enorm gemotiveerd." Ook Olympisch kampioen Maarten van der Weijden zwemt dit jaar weer mee.
Vorig jaar was Lispet nog 'slechts' als aandachtig toeschouwer aanwezig. "Wat me is bijgebleven is die gezellige en fijne sfeer. Echt een bijzondere sfeer van saamhorigheid." Iedereen is uiteraard van harte welkom om zondag 27 augustus een steentje bij te dragen. Als enthousiast toeschouwer, die de zwemmers aanmoedigt, of als deelnemer.
Meer weten, inschrijven of deelnemers steunen? Kijk dan op https://delft.swimtofightcancer.nl.

Leer het van de beste tijdens het Stadsbal Delft

Foto: Washand Ramlagan

In Theater de Veste wordt 23 september een zomerse editie van Stadsbal Delft georganiseerd. Deze keer wordt het dansevenement opgeluisterd door het beste Europese tangodanspaar: het duo Carlos en Mirella. De organisatie van Stadsbal Delft is trots en verheugd dat de kersverse Europees kampioenen op 23 september hun opwachting maken. "De passie waarmee zij de tango uitvoeren voel je in je hart", zegt Bart Wesseling van Dansschool Wesseling. "Het is ontroerend en hartstochtelijk om dit paar met hun grote bevlogenheid te zien dansen. Iedereen krijgt de kans om een workshop van dit paar mee te maken." Ook de Nederlands Kampioenen Professional Latin 2017, Martijn en Nathalie Leunissen, komen naar het bal om het publiek te trakteren op een workshop en te vermaken met fantastische dansmoves. Tickets voor het bal en de workshops zijn verkrijgbaar via www.theaterdeveste.nl.

Straatbeelden bij HuisKinesis

In HuisKinesis - huis van de fotografie - aan de Voorstraat 86 zijn regelmatig leuke exposities te zien. Komende tijd staat straatfotografie centraal. Het betreft werk van leden van fotoclubs uit afdeling 11 van de Fotobond die hun afdelingsmentoraat 'Straatfotografie' hebben afgerond. Hun resultaten zijn nog tot zaterdag 28 oktober elke vrijdag en zaterdag van 13.00 uur tot 17.00 uur te bewonderen. Meer info: www.huiskinesis.nl.

Foto: Koos bommelé

vermaak in delft

Bijzondere beestenboel in de Maria van Jessekerk

Het is volkomen logisch dat in toeristisch Delft vooral de Oude en de Nieuwe Kerk letterlijk en figuurlijk in the picture staan. Maar ook de Maria van Jessekerk mag er zijn.

Waar in de Oude en Nieuwe Kerk de historie van de muren druipt, zien we in de Maria van Jessekerk aan de Burgwal vooral heel veel pracht en praal. Hoewel van de buitenkant enigszins sober, valt er binnen in de kerk enorm veel moois te bewonderen. Beelden, schilderijen, glas-in-lood-ramen, in deze kerk hoef je niet lang te zoeken naar schoonheid. Vaak zijn er heiligen afgebeeld. Maar wie goed kijkt kan tussen al die vrome profeten, kerkleraren en martelaars op de wanden en ramen ook verrassend veel dieren ontdekken. Niet alleen de os en de ezel die we kennen uit de kerststal, maar ook vogels, leeuwen, slangen en lammeren. Het zijn er zoveel dat de kerk een kleine ark van Noach lijkt.
Horen al die dieren wel in de kerk? Zeker. Een aantal ervan past in de Bijbelse verhalen waarmee de kerk is versierd. Naast deze 'Bijbelse' dieren zijn er aan de Burgwal ook dieren te vinden die verbonden zijn aan een aantal heiligen. Veel van de dieren hebben een symbolische betekenis. Zoals de pelikaan die in één van de ramen met haar bloed haar jongen voedt. Dit verwijst naar de opoffering van Christus.

Fabeldieren
Het kwade is ook in de vorm van fabeldieren uitgebeeld in de kerk. Hoog bovenin de Maria van Jessekerk, waar de muren overgaan in het houten gewelf, is bijvoorbeeld een hele rij 'boze' draken afgebeeld. Ze worden in bedwang gehouden en gedwongen hier het dak van het gebouw te dragen. Zo brengen ze, op veilige afstand, toch iets goeds voort.
Iedereen kan in de kerk zelf op zoek naar de dieren die zich er schuilhouden. De kerk staat elke donderdag, zaterdag en in de zomermaanden ook op de zondagmiddag open voor bezoek. Voor kinderen is ook een speciale dierenspeurtocht verkrijgbaar.

Botanische Tuin: de verborgen groene parel

Als je het niet weet, zou je er misschien zo voorbij rijden: De Botanische Tuin aan het Poortlandplein. Deze plek mag gerust een verborgen parel worden genoemd. Een groene parel.

Op een steenworp afstand van de binnenstad bevindt zich een oase van rust. Bezoekers vinden er naast die rust een keur aan bijzondere planten en bomen. De tuin tegenwoordig in vieren verdeeld: de bomentuin met allerlei soorten loof- en naaldbomen, de parkachtige Middentuin, de kassen en de technische gewassen. Bij het kassencomplex hoort ook de Oranjerie, waar geregeld exposities zijn.

Honderd jaar
Deze oudste Technische Botanische Tuin van Nederland bestaat dit jaar honderd jaar en dat wordt dit jaar gevierd. Dat gebeurt momenteel met drie verschillende tentoonstelling: Planttech Reflection, over de combinatie van planten, techniek en wetenschap, een keramiektentoonstelling en de zomertentoonstelling 'Botanische Tuin 100 jaar!'. Deze lopen alle drie tot 23 oktober.
Maar er is meer. Op 2 en 3 september is in de tuin een Pasar Malam, op 9 en 10 september doet het mee aan open monumentenweekend, 17 september is er een muziekfestival, op 7 oktober is de plantenruilbeurs, op 14 oktober een feest rond het 100-jarig bestaan, op 22 oktober is het wetenschapsdag en op 28 oktober wordt ook in de Botanische Tuin Halloween gevierd.
Bij de Botanische Tuin bevindt zich ook de MuseumShop. Hier zijn talloze leuke en originele cadeautjes en hebbedingetjes verkrijgbaar. Tevens vindt men hier het onlangs uitgegeven en rijk geïllustreerde boek 'Het groene laboratorium. Honderd jaar Botanische Tuin TU Delft', waarin de rijke geschiedenis van de tuin centraal staat.
Zie voor meer informatie en exacte tijden www.botanischetuin.tudelft.nl.

Super!

In één van de mooiste middeleeuwse gebouwen van de stad, het Prinsenkwartier aan het St. Agathaplein, is de Kunstsuper Delft te vinden.


De Kunstsuper is een combinatie van galerie en supermarkt. In een galerie kun je de vaak verrassend mooie kunstwerken bekijken die er te koop zijn. In een supermarkt kun je van veel verschillende aanbieders datgene kiezen wat je nodig hebt. In de Kunstsuper Delft zijn allerlei kunstwerken en originele voorwerpen te zien en te bewonderen. Alles is gemaakt door zo'n veertig kunstenaars uit Delft en omgeving. Voor aan de muur zijn er foto's, schilderijen, tekeningen collages en grafisch werk. Daarnaast zijn er beelden van uiteenlopende materialen, sieraden, glaskunst, kleding, handgemaakte kaarten en soms meubels te koop. Alleen al om je te verbazen over de creativiteit van de kunstenaars is een bezoekje aan de Kunstsuper de moeite waard. Het aanbod wordt regelmatig vervangen, zodat je hier elke keer nieuwe dingen ziet. Soms kun je ook aansluiten bij een rondleiding langs de objecten. De vrijwilligers - vaak deelnemende kunstenaars - zijn altijd bereid om een toelichting te geven of te helpen bij de aanschaf of verzending van een kunstwerk. De schappelijke prijzen maken het gemakkelijk niet alleen voor jezelf iets aan te schaffen, maar ook om een artistiek cadeau te kopen.
Kunstsuper bevindt zich aan het St. Agathaplein, schuin tegenover Museum Prinsenhof, naast Kadmium en café Barbaar.

Kijk voor meer informatie op de website www.kunstsuperdelft.nl, kijk op de Facebook-pagina Kunstsuper Delft of stuur een mailtje naar info@kunstsuperdelft.nl.

Brasserie Delfland Schipluiden

Brasserie Delfland, lekker dichtbij! Kom nu culinair genieten in onze sfeervolle, informele en gezellige Brasserie met ruim 100 zitplaatsen. Ook op het zonnige terras is het goed vertoeven. Ook als niet-golfer bent u van harte welkom om te genieten van onze gastvrijheid, rust en het mooie, groene uitzicht.

Lunch, borrel en diner
Voor gezellig eten & drinken en kwaliteit voor een goede prijs bent u bij Brasserie Delfland aan het juiste adres. Buiten de zeer gevarieerde kaart, serveren wij wekelijks verrassende Lunch- en Dinerspecials. Ook voor zakenlunches bent u aan het juiste adres.

Feesten/partijen en vergaderen
Ook voor uw feesten, partijen en vergaderingen is Brasserie Delfland, mede door de goede bereikbaarheid (aan de rand van Delft, langs A4) en gratis parkeren voor de deur, de ideale locatie. Wij maken uw evenement graag op maat en maken van iedere gelegenheid een feestje.
Brasserie Delfland, Abtsrechtseweg 1, 2636 HZ Schipluiden. Meer weten? Kijk op www.delflandgolf.nl/brasserie, stuur een e-mail naar
reserveren@brasseriedelfland.nl of bel 015 3807911 (3).

Bier staat centraal tijdens Bierfestival

Het Bierfestival op de Brabantse Turfmarkt. (foto: archief)

Bijzondere bieren worden steeds populairder. Steeds meer Delftse horecazaken hebben een uitgebreide bierkaart, met allerlei soorten bier op de tap en nog veel meer op de fles.

Zij kunnen hier vaak alles over vertellen. Eén keer per jaar is ongekend veel bier-kennis op één plek in de stad te vinden. Dat is tijdens het jaarlijkse Delftse Bierfestival, op de Brabantse Turfmarkt. Dit evenement is op zondag 27 augustus van 11.00 uur tot 19.00 uur. Op de altijd gezellige Brabantse Turfmarkt zijn dan 25 bierbrouwerijen uit Nederland en België van de partij. Zij laten graag hun trots proeven en geven hierbij graag tekst en uitleg. Eén ding is zeker: de inwendige mens komt hier niets tekort.
Benieuwd wat het lekkerste bier van Zuid-Holland is? Ook dat wordt tijdens het Bierfestival bekend gemaakt. Alle bierbrouwerijen uit onze provincie zijn uitgenodigd hun lekkerste bieren in te sturen. Een deskundige jury heeft deze geproefd en maakt tijdens het festival om 13.00 uur de winnaar bekend. Het tiende Delftse Bierfestival wordt om 19.00 uur afgesloten met live-muziek.
Kijk op de Facebook-pagina van het Delftse Bierfestival voor een overzicht van de brouwerijen die van de partij zijn. Proost!

Delft Serveert: de jubileumeditie

Na het overdonderende succes van afgelopen jaar keert Delft Serveert, het gezelligste foodfestival van Delft en omstreken, terug. Grootser en spectaculairder dan ooit tevoren.

De Delftse horecaondernemers en evenementenbureau De Burgemeesters trekken voor deze vijfde jubileumeditie werkelijk álles uit de kast.

Openluchtrestaurant
Voor het vijfde keer wordt het Sint Agathaplein omgetoverd tot het grootste openluchtrestaurant van de regio. Van vrijdag 22 tot en met zondag 24 september kunnen fijnproevers en levensgenieters op dit prachtige historische plein volop genieten van pop-up restaurants, gezellige optredens, verrassende wijnen, mooie bieren, live-cooking, intieme proeverijen, bijzondere streekproducten en nog veel meer lekkers.
Het festival is gratis toegankelijk. Benieuwd naar de openingstijden, programma, deelnemers en meer? Kijk dan op de website www.delftserveert.nl

Wisseling van de wacht bij KHN Delft

Jon Cornelese (links op de foto) volgde onlangs Ed Hoogendijk (rechts) op als voorzitter van de Koninklijke Horeca Nederland (KHN) afdeling Delft. Hij stelt zich voor.

'Samen met mijn compagnon Thijs, ben ikzelf eigenaar van Café de Oude Jan. Al ruim zes jaar ben ik daarnaast actief in het bestuur van KHN Delft. Over horeca in onze Prinsenstad kun je veel zeggen. Het is divers, mooi, uniek, talrijk en vooral goed georganiseerd.
Het bestuur van KHN Delft heeft er dan ook een flink takenpakket aan om alle verschillende belangen van deze horeca te behartigen. En dat gebeurt met veel uitdaging, passie en ook plezier. Verschillende casussen houden ons dagelijks bezig. Nu zijn vooral de hotelvisie en de evaluatie van het evenementenbeleid 'hot items' voor het bestuur. Er is door de gemeente extra ruimte gecreëerd voor veel nieuwe hotelkamers in de stad. Er liggen zeker kansen om meer gasten te laten overnachten, maar we moeten ook waken voor een overschot aan (lege) hotelkamers, wat weer ten koste gaat van de kwaliteit van het aanbod. Verder wordt het evenementenbeleid nu onder de loep gelegd. Dat heeft geleid tot een stuk waarin er niet naar het grote geheel wordt gekeken. Het bestaat nu louter uit regels en beperkingen, vooral met de focus op geluid. Natuurlijk is geluid een belangrijk issue bij evenementen. Maar laten we ons echter niet blindstaren op één onderdeel en vooral kijken naar het hele plaatje. Wat willen we met Delft en wat is goed voor onze stad? Hier maken we ons sterk voor.
We hebben met de stad Delft goud in handen. Delft is een stad met een rijke historie, een fraai aanbod aan cultuur, een grote variëteit aan horeca en detailhandel en prachtige plekken om te wonen. Ik ben met trots een geboren en getogen Delvenaar en heb het beste voor met 'mijn' stad. Laten we allemaal doen wat goed is voor de stad. We wonen en ondernemen nu eenmaal in de mooiste stad van Nederland!'

Jon Cornelese
Café de Oude Jan en Voorzitter KHN afdeling Delft

Van Balthasar Gerards tot broodjes

Dat Stadsbakkerij de Diamanten Ring heerlijk brood en gebak verkoopt, was u misschien al bekend. Maar weet u ook dat het pand waarin de bakkerij is gehuisvest een pand boordevol geschiedenis is? In de tijd van Willem van Oranje, in de zestiende eeuw, was het pand aan de Choorstraat 9 een herberg met de naam 'De Diamant'. Hier overnachtte de Fransman Balthasar Gerards in de nacht van 9 op 10 juli 1584. Onder de schuilnaam François Guyon bereidde hij in deze herberg de moord op Willem van Oranje voor. De dag erna – net na het middaguur – schoot hij de Vader des Vaderlands dood op de trap in zijn woon- en werkplaats, het huidige Museum Prinsenhof Delft. De kogelgaten in de muur zijn nog steeds zichtbaar. In 1680 werd de naam 'De Diamant' gewijzigd in 'De Diamanten Ring'. In 1796 werd de herberg een bakkerij die de naam altijd is blijven gebruiken. De beruchte slaapkamer in de toenmalige herberg bevindt zich op de eerste etage en behoort nu tot het woonhuis boven de bakkerij.

horeca in delft

Mooi, mooier, monumenten

Delft doet zaterdag 9 en zondag 10 september – uiteraard – weer mee aan Open Monumentendag. In De Prinsenstad zijn dan 34 prachtige panden gratis en voor niets van wel heel dichtbij te bewonderen.

Waarom we in het tweede weekend van september juist naar Delft moeten komen? Gertjan van der Harst legt het namens de organisatie graag uit. "Omdat Delft een prachtige oude stad is, met vele monumenten waarvan de meesten normaal gesproken niet of nauwelijks van binnen te bezichtigen zijn. Open Monumentendag is een mooie gelegenheid om gebouwen te zien waar je anders nooit naartoe kan. Denk hierbij aan gebouwen die nu bijvoorbeeld een woonhuis zijn. Heel bijzonder dat eigenaren die openstellen. Maak daar dankbaar gebruiken van."
-Wat doet Delft met het thema: Boeren, Burgers en Buitenlui?
"In Delft zijn nog veel sporen van de relatie met het omliggende land en de boeren en tuinders hier. Wat wel bijzonder is, is het tuinhuis Semper Florens (zie foto,red.) aan de Laan van Overvest 10. Deze straat was vroeger echt een buitenlaantje. Het lag er al in de Middeleeuwen. In de Gouden Eeuw transformeerde de straat in een laantje met siertuinen en buitenverblijven voor de rijke Delftse burgers. Het tuinhuisje Semper Florens is nog van 1740 en is één van de aardigste exemplaren, die ook nog eens heel gaaf is gebleven. Het is een verrassing als je de Laan van Overvest in gaat. Bijna alsof je in een dorp terecht komt."
-Wat is leuk aan het bekijken van een monument?
"Allereerst het interieur. Je ziet vaak mooie dingen. Zoals een achttiende eeuwse stijlkamer, of de prachtige inrichting van een kerk. En hoe ziet zo'n tuinhuis er van binnen uit? Dan zie je plots een intieme statige ruimte. Het bezoeken van monumenten geeft een goede indruk van hoe oude huizen werden ingedeeld en hoe er vroeger heel anders werd geleefd. Dat is, als je ze niet van binnen bekijkt, moeilijk voor te stellen."
- Heb je nog een mooi wist-je-datje over één van de deelnemers?
"Wat misschien wel aardig is, is de Barbarakapel aan de Oude Delft 18. Dit is een huis van studentenvereniging Virgiel. In de jaren '50, '60 heeft Jaap Min er fraaie religieuze schilderingen er op de muren aangebracht. Toentertijd werd het nog veel gebruikt voor diensten van het studentenpastoraat."
De Open Monumentendag Delft is gratis te bezoeken. Kijk voor een meer info en een overzicht van alle deelnemers op www.openmonumentendagdelft.nl.

Yes! Het Jazz Festival Delft komt eraan

Delft is in het laatste weekend van augustus weer drie dagen in de ban van de jazz-muziek. Dan vindt op dertien locaties in de binnenstad het Jazz Festival Delft plaats.

De opening is donderdag 24 augustus in het Flora Theater. Daarna wordt publiek drie dagen lang getrakteerd op jazz, jazz en nog eens jazz.
Op de mooiste en grootste pleinen van de binnenstad staan podia waarop bands en muzikanten optreden. Dit zijn de Markt, het Doelenplein, het Sint Agathaplein, Heilige Geestkerkhof en de Beestenmarkt. Stuk voor stuk prachtige locaties waar het zeker met lekker weer op en rond de terrassen goed toeven is. Tel daar nog eens heerlijke live-muziek bij op, en je hebt een waanzinnige middag of avond. Naast de muziek op de pleinen zijn er ook optredens in andere Delftse straten of in horecagelegenheden. Aan de Hooikade 13 zijn op de zaterdag zelfs optredens vanaf het water. Een overzicht hiervan is te vinden op de website van het festival.
De variatie aan muziek is enorm. Van de meest klassieke en puristisch vormen van jazz tot hippe dj's en alles wat daar tussenin zit. Alle vormen van jazz passeren in drie dagen de revue. Door de enorme verscheidenheid aan soorten jazz-muziek is er altijd wel een vorm die bij je past. Zeggen dat je niet van jazz houdt, is hetzelfde als stellen dat je niet van eten houdt.
Jazz Festival Delft is één van de grotere evenementen in de stad. Het trekt jaarlijks zo'n 30.000 bezoekers, afkomstig uit heel Nederland, naar Delft. En dat is ook niet gek. Want waar vind je zoveel leuke live-muziek, zonder hier ook maar één euro voor te hoeven betalen? In Delft, dus.
Jazz Festival Delft is op vrijdag 25, zaterdag 26 en zondag 27 augustus in de Delftse binnenstad. Zie voor meer informatie en het volledige en uitgebreide programma de website www.jazzfestivaldelft.nl.

DNA van Nederland in Museum Prinsenhof Delft

Museum Prinsenhof Delft is wel het grootste en bekendste museum van Delft. Het is beroemd vanwege de kogelgaten die achterbleven als stille getuige van de moord op Willem van Oranje in 1584. Museum Prinsenhof heeft echter veel meer te bieden dan twee kogelgaten.

Momenteel staat hier vooral Ming-porselein uit China centraal. De eerder dit jaar door Koningin Máxima geopende tentoonstelling 'Verboden porselein – exclusief voor de keizer' toont verborgen en fijn gedecoreerde objecten die lang geleden voor de Chinese keizer werden gemaakt. Deze zijn nu voor het eerst buiten China en nog tot en met 3 september in Delft te zien.

DNA van Nederland
Niet lang daarna, vanaf 14 oktober, volgt een nieuwe tentoonstelling: DNA van Nederland. In deze tentoonstelling staat het vaderlandse reliek centraal. Dit zijn objecten die bewaard of gekoesterd worden vanwege de connectie met een belangrijk persoon uit de geschiedenis van Nederland. Het kan gaan om menselijk materiaal of voorwerpen die gebruikt zijn door historische personen. DNA van Nederland vertelt niet alleen het verhaal van de personages en de objecten zelf, maar juist ook waarom men ze bewaarde. Waarom hechtte men bijvoorbeeld waarde aan het bewaren van een tong en teen van de gebroeders De Wit? Museum Prinsenhof Delft laat zien hoe deze objecten specifiek verbonden zijn met de geschiedenis en identiteit van Nederland en waarom zij een stukje DNA van Nederland vormen.
De kogelgaten in de 'moordhal' van Museum Prinsenhof Delft kunnen worden aangemerkt als een van de eerste vaderlandse relieken. Ook een ander bekend herinneringsobject bevindt zich in de collectie van Museum Prinsenhof Delft, namelijk één van de drie boekenkisten van Hugo de Groot.
DNA van Nederland is nog tot en met 14 februari 2018 te zien in Museum Prinsenhof Delft. Meer weten? Check www.prinsenhof-delft.nl.

Paul Tetar van Elven

Het is dit jaar alweer negentig jaar geleden dat het Museum Paul Tetar van Elven voor het eerst de deur van het pand aan de Koornmarkt 67 opende. En ook vandaag de dag is hier nog veel bijzonders te zien.

Kunstenaar en verzamelaar Paul Tetar overleed in 1896. In zijn testament had hij laten vastleggen dat zijn woonhuis na zijn dood voor publiek moest worden opengesteld. De officiële opening van het huismuseum volgde in 1927. Sindsdien kunnen bezoekers hier in een authentieke en historische sfeer genieten van veel moois.
Zo is op de begane grond de kleine voorkamer, de salon en de eetkamer, nog altijd ingericht zoals in de tijd dat Paul Tetar er met zijn vrouw Louise Schmit woonde. Op de eerste verdieping bevinden zich het gereconstrueerde atelier van Paul Tetar, de bibliotheek en de tentoonstellingsruimte. Op de zolder is de verzameling porselein en keramiek van Paul Tetar ondergebracht. Het kleine diensbodekamertje doet dienst als 'open depot'.
In Museum Paul Tetar van Elven zijn steeds wisselende tentoonstellingen te zien. Zo is er tot en met 1 oktober aanstaande nog de tentoonstelling 'In het (ge)zicht' te zien, met portretten die normaal gesproken in het depot hangen of verstopt zijn in de schetsboekjes van Tetar. Het zijn fijn getekende portretjes van zijn nichtje Marietje, van zijn eerste vrouw Louise, tekeningetjes van studievrienden en portretten in olieverf van het bevriende echtpaar Stieltjes.
Museum Paul Tetar van Elven is van dinsdag tot en met zondag geopend van 13.00 uur tot 17.00 uur. Meer weten? Kijk dan op www.tetar.nl.

Wie het kleine niet eert…

Delft telt meerdere musea, waaronder enkele kleine pareltjes waar je dikwijls niet zomaar binnen kunt stappen. Ze zijn bijzonder en een bezoekje waard, maar vaak alleen op afspraak geopend.

We zetten er graag enkele voor u op een rijtje

Gereedschap Museum Mensert
Zoals het Gereedschap Museum Mensert, aan de Drie Akerstraat, gelegen in de binnenstad. Bezoekers kunnen zich hier elke eerste zaterdag van de maand – of op afspraak - vergapen aan gereedschappen uit lang vervlogen tijden, toen niet alleen het gereedschap, maar ook de mannen van staal waren. Bel voor meer info naar 015-2190092 of mail naar info@gereedschapmuseummensert.nl.

Museum Griffioen
Museum Griffioen aan de Koornmarkt laat heel ander gereedschap zien. In dit pand vinden bezoekers een verzameling oude medische en verpleegkundige instrumenten. Daarnaast is een kamer gewijd aan Reinier de Graaf. De collectie geeft een prachtig beeld van de ontwikkeling in de geneeskunde. De collectie is samengebracht door broer en zus Griffioen, de oprichters van het museum. Omdat de collectie een specialistisch karakter heeft, is het museum uitsluitend geopend op afspraak voor groepen vanaf circa 10 personen, van maandag tot en met zondag, zowel overdag als 's avonds. Kijk voor meer informatie of een bezoek aanvragen op de website www.griffioen.buz.

Tabaks Historisch Museum
Ook bijzonder, maar alleen op afspraak te bezoeken, is het Tabaks Historisch Museum van Louis Bracco Gartner (foto) in de Van Bossestraat 4. Bezoekers kunnen zich hier verwonderen over de geschiedenis van tabak. Meer weten of een afspraak maken? Check tabaksmuseum.nl of bel 015-2122411.

Foto: Marco Zwinkels

musea in delft

Canal Hoppers: varend vertier op de grachten

Foto: Lucas van der Wee

De sloepen van de Canal Hopper Delft zorgen voor varend vertier voor jong en oud. Coördinator Sylvia Kok vertelt.

"Onze fluisterbootjes bieden een rustige en fijne manier om de Delftse binnenstad net even iets anders te zien", geeft Sylvia Kok aan. "De bootjes kunnen ook onder kleine bruggetjes komen, dus je ziet net iets meer van de stad dan op andere manieren. De boot wordt altijd bestuurd door een professionele schipper. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over waar je naartoe moet."

-Wat is leuk aan zo'n boottocht?
"Wat we dus vaak horen, is dat mensen het leuk vinden de stad op een andere en heel ontspannen manier te zien. Met wat hapjes en drankjes aan boord wordt het al gauw een hele gezellige middag of avond. Verder heeft Delft natuurlijk een prachtige binnenstad."
-Wat maak ik verder mee?
"Een unieke beleving van de binnenstad. Veel rustiger dan wanneer je dit lopend doet. Ik kom zelf uit Delft, maar de eerste keer dat ik meevaarde wist ik niet wat ik zag. Verder heb je de beleving en de gezelligheid van een groepsactiviteiten."

-Vertellen de schippers onderweg wat je ziet?
"Onderhand weten ze natuurlijk wel het een en ander, maar in principe zijn ze vooral schipper. Wel is het mogelijk om er een gids bij te huren die onderweg wél van alles kan en zal vertellen."

-Wat is nog meer mogelijk?
"We hebben naast onze vijf fluisterbootjes nog een wat grotere sloep, waarmee je met een gezelschap tot twaalf personen – bijvoorbeeld – in de richting van het Midden-Delfland-gebied kan varen. Ook hebben we verschillende arrangement met lokale bedrijven en organisaties. Hiermee is het bijvoorbeeld mogelijk onderweg ergens een hapje te eten, een kookworkshop te volgen en het resultaat onderweg op te eten of een muzikant mee aan bord te nemen."
Op meerdere plekken in de binnenstad, maar ook bij het station, is het mogelijk om aan boord te stappen. Kijk voor nog veel meer informatie of reserveren op www.canalhopperdelft.nl of bel naar 06-22 99 27 95

Heerlijk snuffelen op de antiekmarkt

De wekelijkse kunst- en antiekmarkt in Delft is één van de meest populaire uit de regio. Elke zaterdag vanaf 09.00 uur is het hier heerlijk snuffelen naar servies, meubeltjes, sieraden, glaswerk, prenten, oude boeken en andere bijzondere, niet-alledaagse koopjes. Loop eens langs en misschien tik je bij een van de marktkramen nog een onbekend werk van een van de oud-Delftse kunstenaars op de kop! Of vind je dat ene leuke handtasje uit de jaren '40. De antiek- en curiosamarkt vindt elke donderdag en zaterdag plaats van april tot en met oktober. Op donderdag staan de kramen langs de gracht van de Hippolytusbuurt. Op zaterdag staan zo'n 120 kramen langs de grachten van de Voldersgracht, Hippolytusbuurt en Wijnhaven. Op zoek naar oude boeken prenten? Kramen met deze handel staan vooral op de Wijnhaven.

Ontmoet historische figuren van Delft

De landelijke maand van de geschiedenis begint zondag 1 oktober. Daar wordt in Delft diezelfde dag nog bij stil gestaan met Delftse Levende Geschiedenis Dag.

Bezoekers treffen dan tussen 12.00 uur en 16.00 uur op de Markt bekende en onbekende 'Gezichten van Delft' aan. Naast Willem van Oranje, Hugo de Groot, Antoni van Leeuwenhoek en Reinier de Graaf wandelen ook Clara van Sparwoude en Maria Duyst rond. Ook strenge regenten en vrolijke viswijven zijn van de partij. Naast bekende gezichten van schilderijen van Vermeer lopen ook hilarische personages uit schilderijen van Jan Steen en bijzondere portretten uit de portretfabriek van Van Mierevelt rond. Iedereen kan, voor een kleine donatie, met hen op de foto. Elk heel en half uur zijn er historische verrassingswandelingen. Zo is er Delfts Blauw-wandeling, een Parel van Delft-wandeling, een Bier-wandeling of een Medische-wandeling... Reserveren kan via info@somethingextra.nl of 06–22 766 228.

Foto: Koos bommelé

ook leuk
in delft